Bästa jiggen 2024 – Test av olika jiggar

Jigg är en av de mest populära betesfiskarna i sportfiskevärlden. Till skillnad från wobblers har jiggar en rörlig kropp och en liten krok som är fäst vid bakre änden.

Jiggen kan därmed efterlikna beteendet hos en rad olika byten, inklusive fisk, kräftdjur och insekter. Detta gör jiggen till ett utmärkt val för att locka till sig en mängd olika rovfiskar.

Lista över de bästa jiggarna 2024

 • Bäst i test: Svartzonker McPerch Shad
 • Premiumval: Strike Pro Pig Shad
 • Billigast: Berkley Pulse Shad

Köpguide för jiggar 2024

Med så många olika typer och storlekar av jiggar tillgängliga, kan det vara svårt att veta vilken man ska välja. I denna köpguide ska vi titta närmare på vad du bör tänka på när du köper jiggar.

Material

Jiggar är tillverkade av olika material, inklusive plast, gummi och metall. Plastjiggar är vanliga och relativt billiga, men de kan vara mindre hållbara än andra material och är inte alltid lika verklighetstrogna.

Gummi och silikonjiggar kan röra sig mer naturligt i vattnet och är oftast mer hållbara. Metalljiggar används vanligtvis för att fånga djuphavsfiskar och andra stora fiskar, eftersom de är tunga nog att sjunka snabbt och kan simma på djupet.

Storlek och vikt

Jiggens storlek och vikt kan påverka hur den rör sig i vattnet. En större jigg rör sig långsammare, medan en mindre jigg rör sig snabbare. En tung jigg sjunker snabbare och kan vara lättare att kontrollera, medan en lätt jigg kan röra sig mer naturligt. Det är viktigt att välja en jigg som passar för det vatten du fiskar i och för de fiskar du försöker fånga.

Färg och design

Jiggar finns i en mängd olika färger och designer, vilket gör det möjligt att välja en jigg som efterliknar ett visst byten. När du väljer färg och design, bör du tänka på vilka fiskarter som finns i vattnet och vilken typ av bete de föredrar. Många fiskare använder också olika färger och designer beroende på vattnets färg och klarhet.

Krokstorlek

Jiggens krokstorlek är också viktig att ta hänsyn till. En större krok kan fånga större fiskar, men kan också vara mindre diskret och lättare att upptäcka av fisken. En mindre krok kan vara mer diskret, men kanske inte klarar av att hålla fast en större fisk. Valet av krokstorlek beror på de fiskar du försöker fånga och vattnet du fiskar i.

Jiggens rörelse

Jiggens rörelse är också viktig när du väljer en jigg. En jigg som rör sig naturligt i vattnet är mer lockande för fisken. Det finns två huvudtyper av jiggrörelser: vertikal och horisontell. Vertikala jiggar rör sig upp och ner, vilket efterliknar rörelsen av en fallande bete.

Dessa är oftast bäst lämpade för djuphavsfiske och stora fiskar som torsk och hälleflundra. Horisontella jiggar rör sig framåt och bakåt, vilket efterliknar rörelsen av en simmande fisk eller kräftdjur. Dessa är oftast bäst lämpade för grunda vatten och mindre fiskar som abborre och gös.

Mjuka kontra hårda jiggar

Jiggar finns i två huvudtyper: mjuka och hårda. Mjuka jiggar är gjorda av gummi eller silikon och kan röra sig mer naturligt i vattnet. De är också mer flexibla och kan anpassas till olika fiskemetoder. Hårda jiggar är vanligtvis gjorda av plast eller metall och kan vara mer hållbara, men rör sig inte lika naturligt i vattnet.

Kvalitet

Toppkvalitetsjiggar är ofta dyrare, men kan vara värda priset om du letar efter en jigg som är mer hållbar och har bättre rörelse. Det är också viktigt att välja en jigg från en tillförlitlig tillverkare som har en bra rykte för kvalitet och prestanda.

Användningsområde

När du väljer en jigg är det viktigt att tänka på var och hur du kommer att använda den. Om du fiskar i djupa vatten, behöver du en tung jig som kan sjunka snabbt. Om du fiskar i grunda vatten, behöver du en lättare jigg som kan röra sig mer naturligt. Om du fiskar efter specifika fiskarter, behöver du en jigg som efterliknar det bytet.

Sammanfattningsvis finns det många faktorer att överväga när du köper jiggar. Det är viktigt att välja en jigg som passar för det vatten du fiskar i, fiskarterna du försöker fånga och din egen fiskemetod. Genom att välja rätt jigg kan du öka dina chanser att fånga den stora fisken du har letat efter.

Hur man fiskar med jigg

Fiske med jiggar är en populär teknik bland sportfiskare, eftersom jiggarna är mycket mångsidiga och kan efterlikna beteendet hos ett brett utbud av byten, inklusive fisk, kräftdjur och insekter. För att fiska med jiggar behöver du en specifik utrustning och teknik. I denna guide ska vi titta närmare på hur du kan fiska med jiggar för att öka dina chanser att fånga en stor fisk.

Utrustning för fiske med jiggar

För att fiska med jiggar behöver du rätt utrustning. Här är några av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer din utrustning.

 1. Fiskespö – Fiskespöet du väljer beror på vilken typ av fiske du planerar att göra. Om du fiskar i grunda vatten efter mindre fiskar kan du använda ett lättare spö. Om du fiskar i djupare vatten efter större fiskar, behöver du ett tyngre spö. Välj ett spö som är tillräckligt långt för att du ska kunna kasta ut jiggen på ett säkert sätt.
 2. Fiskerulle – En bra fiskerulle är viktig när du fiskar med jiggar. Välj en rulle som är lämplig för storleken på spöt du använder och som har en hög kvalitet för att undvika att det går sönder. Det är också viktigt att välja en rulle som passar för den typ av fiske du planerar att göra.
 3. Fiskelina – Fiskelina är en annan viktig faktor att ta hänsyn till när du fiskar med jiggar. Välj en lina som är tillräckligt stark för att klara av vikten av jiggen du använder och den fisk du försöker fånga. Om du fiskar i saltvatten, välj en lina som är korrosionsbeständig.
 4. Jiggar – Som vi nämnde tidigare finns det många olika typer av jiggar att välja mellan. Välj en jigg som är lämplig för den typ av fiske du planerar att göra och den fisk du försöker fånga. Tänk på storlek, färg, design och rörelse när du väljer din jigg.
 5. Krok – Välj en krok som är tillräckligt stark för att hålla fast fisken du fångar. Det är också viktigt att välja en krok som passar storleken på jiggen du använder.
 6. Fiskeväska – Om du gillar att prova olika jiggar samtidigt är det rekommenderat att du har med dig någon typ av fiskeväska. Det kan vara en enkel liten påse eller en anpassad fiskeväska med möjlighet till förvaring av flera hundra jiggar.

Teknik för fiske med jiggar

När du har valt rätt utrustning är det dags att lära sig tekniken för att fiska med jiggar. Här är några tips att tänka på när du fiskar med jiggar.

Kasta ut jiggen

När du har valt rätt jigg och riggat upp den på din fiskelina, är det dags att kasta ut den. För att göra detta, håll spöet med en hand och släpp ut linan med den andra handen. När du har släppt ut tillräckligt med lina, ta tag i spöet med båda händerna och sväng det bakåt. Kasta sedan spöet framåt och släpp linan när spöet är riktat mot ditt målområde.

Använd rätt rörelse

För att fånga fisken måste du imitera rörelsen hos dess byten. Använd en horisontell eller vertikal rörelse beroende på vilken typ av jigg du använder och vilken typ av fisk du försöker fånga. Använd en jämn och naturlig rörelse för att efterlikna bytets beteende och locka fisken till dig.

Använd rätt hastighet

Hastigheten på jiggen är också viktig. En lugnare hastighet kan vara mer effektiv i kallare vatten, medan en snabbare hastighet kan fungera bättre i varmare vatten. Prova olika hastigheter för att se vad som fungerar bäst för den fisk du försöker fånga och det vatten du fiskar i.

Byt position

Fiskar ofta rör sig runt i vattnet, så det kan vara viktigt att byta position när du fiskar med jiggar. Kasta ut jiggen i olika riktningar och djup för att öka dina chanser att fånga fisken.

Använd en jigg med krokställning

En jigg med en krokställning kan öka dina chanser att fånga fisken. En krokställning gör det möjligt att använda en större krok än vad som är normalt på en jigg. Detta kan göra det enklare att fånga större fiskar.

Använd jigg i olika storlekar och färger

Fiskar är kräsna och det kan vara en fördel att använda jiggar i olika storlekar och färger. Testa olika jiggar och se vilken som fungerar bäst för den fisk du försöker fånga.

Känn av fisket

Fisket kan ändra sig snabbt, så det är viktigt att hålla koll på vad som händer i vattnet runt dig. Om du känner att något nafsar eller drar i jiggen, dra till för att se om du fångar något.

Vanliga frågor om jiggar

Hur fiskar man med jigg?

Fiske med jigg involverar att kasta ut en konstgjord betesfisk i vattnet och röra den på ett sätt som efterliknar rörelsen hos ett byte. För att fiska med jiggar behöver du rätt utrustning, inklusive spö, rulle, lina, jiggar och krokar.

När du har riggat upp jiggarna på linan kastar du ut den och använder en horisontell eller vertikal rörelse för att efterlikna bytets rörelse. Variera hastigheten och använd en jigg med rätt färg och storlek för att locka till dig den fisk du försöker fånga.

Hur vet man när jiggen är på botten?

Ett sätt är att hålla linan sträckt och låta jiggen falla fritt tills du känner en "duns" eller att jiggen slår i botten. En annan metod är att titta på linan och se när den slutar sjunka, vilket indikerar att jiggen har nått botten. Du kan också använda en fiskedjupsmätare för att mäta djupet och veta när jiggen har nått botten.

Kan man fiska med jigg i havet?

Ja, man kan fiska med jiggar i havet och det är faktiskt en mycket populär fiskemetod för sportfiskare som vill fånga stora fiskar. Jiggar är speciellt användbara för att fiska djuphavsfiskar som torsk, hälleflundra och sej. Genom att använda rätt storlek på jigg och välja en vertikal rörelse kan du efterlikna beteendet hos djuphavsfiskar och locka till dig stora rovfiskar.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är fiske med jiggar en rolig och spännande metod för sportfiskare att fånga en mängd olika fiskarter. Genom att använda rätt utrustning och teknik kan du öka dina chanser att fånga den stora fisken. Kom ihåg att experimentera med olika storlekar, färger och rörelser när du fiskar med jiggar för att hitta det som fungerar bäst för dig och den fisk du försöker fånga.

Källor

 1. https://svensktfiske.se/jiggfiske-effektivt-och-mangsidigt/
 2. https://happyangler.se/fisketips/jigguide/
 3. https://www.dogger.se/jiggfiska-abborre
 4. https://www.sportfiskarna.se/Om-oss/Aktuellt/ArticleID/5692/F%C3%A5nga-h%C3%B6stabborren-p%C3%A5-jigg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen