Bäst Åtelbelysning 2024 – Test av Åtelbelysning för jakt

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Gyttorp Dimbar

Gyttorp Fyrkant

GP Safeguard RF4.1H

GP Safeguard RF2.1

Klicka här för att se mer åtelbelysning.

Åteljakt bedrivs året runt och ofta dygnet runt. Åteljakt är en stors vakjakt där jägaren väntar i ett jakttorn eller liknade med uppsikt över en åtel. Åtel är föda som används som lockbete för vilt.

Åtelbelysning är ett komplement vid åteljakt, precis som åtelkamera kan vara. Många djur är bara aktiva under de sena natt- och kvällstimmarna. En bra belysning blir då högst nödvändigt vid åteljakten.

Så är du en jägare som sysslar med åteljakt så behöver du definitivt åtelbelysning. Däremot kan det ibland vara svårt att välja rätt belysning. Vi har försökt underlätta för dig och har därmed recenserat 4 olika modeller, i olika prisklasser och med olika funktion.

Vi har även gjort en köpguide för de som vill läsa på mer ingående om åtelbelysningen innan köpet görs.

1. Bäst i test – Gyttorp 3W LED Dimbar

Gyttorp Åtelbelysning

Klicka här för att se bästa priset

Denna modell från varumärket Gyttorp är en bäst-i-test presterande åtelbelysning som är perfekt för belysning för din åtel.  Modellen som enkelt kopplas till ett 12V batteri lyser upp till hela 100m, samtidigt som modellen levererar en lång drifttid på cirka 4 månader.

Alla delar är också IP68 klassade, vilket betyder att modellen är nästan helt vattentät. Modellen styrs med ett skymningsrelä och dimmer som resulterar i en effektiv energiförbrukning.

Man kan även komplettera modellen med en trådlös dimmer. Då slipper man gå fram och justera ljusstyrkan på den medföljande dimmern, och stör därmed inte åtelplatsen på något sätt.

Med i paketet kommer det en 7 meter kabel, som kan förlängas med en förlängningskabel vid behov. Gyttorps belysning kommer med många finesser, men har ändå en relativt låg prislapp. Belysningen från Gyttorp är alltså mycket prisvärd och rekommenderas starkt.

2. Populärast – Gyttorp LED 3ST Fyrkant

Gyttorp Åtelbelysning LED 3ST 4KANT

Klicka här för att se bästa priset

Detta är en annan modell från varumärket Gyttorp som är väldigt populär på marknaden just nu. Det beror dels på det väldigt låga priset, dels på modellens funktionalitet.

Med ett 12V batteri levererar Gyttorps belysning en lång drifttid på cirka 3 till 4 månader. Den långa drifttiden beror av ett skymningsrelä som effektiviserar energiförbrukningen, samtidigt som maximal prestanda levereras.

Denna variant från Gyttorp är även IP68 klassad, vilket innebär att varianten är vattentät. Modellen är också enkel att montera på en valfri ställning. Vid vakjakt är denna variant perfekt, då den fungerar oavsett väder eller mörker.

Det går även att ansluta en trådlös dimmer till modellen. Då lägger man inte vittring vid åtelplatsen när man ska reglera ljusstyrkan.

Det går även att ansluta en förlängningskabel på 5m meter om man vill placera sin belysning längre bort. Den medföljande kabeln är 5 meter lång. Denna modell gör sitt jobb väl och är väldigt prisvärd tycker vi.

3. Premiumval – GP Safeguard RF4.1H Trådlös LED

GP Safeguard RF4.1H, Trådlös åtelbelysning, LED

Klicka här för att se bästa priset

Safeguard RF4.1H är en trådlös modell från varumärket GP som är pålitlig och innovativ. Modellen driv av solenergi i kombination med alkaliska batterier.

Man kan därför säga att modellen är en hybrid, då den får el från vanliga engångsbatterier och solpaneler. För att minimera användningen av engångsbatterier prioriterar modellen från GP solcellsladdningen.

När solenergin är slut växlar modellen automatiskt över till batterierna för att laddas upp. Drifttiden på primärbatterierna är 200 dagar om lampan tänds 10 gånger per dag, vilket motsvarar 4 timmar i ON-läge. Primärbatterierna fungerar mest som backup.

Det laddningsbara batteriet har en drifttid på 65 dagar om lampan tänds 10 gånger per dag, vilket motsvarar 1,3 timmar i ON-läge. I drift presterar modellen en ljustyrka på 260 lumen. Denna modell från GP har en mycket innovativ design och rekommenderas till dem som vill testa något modernt.

4. Billigast – GP Safeguard RF2.1 Trådlös LED

GP Safeguard RF2.1, Trådlös Åtelbelysning, LED

Klicka här för att se bästa priset

Denna modell med sitt låga pris är en batteridriven belysning från varumärket GP. Att den är batteridriven innebär att modellen är trådlös och drivs av 3 AA-batterier i stället.

Modellen är enkel att montera själv och har en lång drifttid på 300 dagar (om lampan tänds 5 gånger per dag, vilket motsvarar 6 timmar i ON-läge. En förbättrad design har gjort modellen mer energieffektiv, och byte av batterier har blivit smidigare.

Modellen från GP är vattentät och har fuktskydds klassen IP55. Ljusstyrkan som modellen presterar är på 120 lumen och ljuset har en räckvidd på 8 meter i 110°. Det går även att justera lamporna upp, ner, vänster och höger.

Varianten har även en PIR-sensor som känner av rörelse i mörker och tänder lampan automatiskt. Det finns också 3 olika ljuslägen: ON/OFF/AUTO. Ljusläget auto innebär att lampan är bara på när rörelse detekteras. Skulle rörelse inte detekteras stängs lampan av efter 10 sekunder.

Som ni säkert kan läsa så har Safeguard RF2.1 många användbara funktioner. Dessutom är priset på modellen väldigt lågt. Därför rekommenderas denna modell till de som vill ha en billig och bra belysning.

Lista över de bästa åtelbelysningar 2024

  • Bäst i test: Gyttorp 3W LED Dimbar
  • Populärast: Gyttorp LED 3ST Fyrkant
  • Premiumval: GP Safeguard RF4.1H Trådlös LED
  • Billigast: GP Safeguard RF2.1 Trådlös LED

Köpguide för åtelbelysning 2024

Åtelbelysningen används för att göra nattliga jaktexpeditioner roligare och mindre besvärliga. Belysning möjliggör jakt även på de mörka timmarna. Om man vill kan man göra sin egen åtelbelysning, men vill man inte lägga tiden på det, kan man givetvis också köpa en belysning. När man ska köpa är det klokt att tänka på följande:

  • Hållbarhet
  • Kraftkälla
  • Funktioner
  • Ljus
  • Rörelsesensorer

Hållbarhet

Hållbarhet är kanske en av det viktigaste punkter att tänka på innan man ska köpa sin belysning. Ljuset kommer naturligtvis placeras utomhus och så småningom kommer det storma eller regna.

Att modellen du köper är vattentät är således väldigt viktigt. IP-klasser används vid märkning av fuktskydd. Köper du en belysning för åtel bör modellen du köper vara åtminstone IP68-klassad. IP68 innebär att produkten klarar vara nedsänkt i vatten upp till 1,5m under 30 minuter och har dammtäthet och inträngningsskydd.

Att investera i en väderbeständig belysning är mycket klokt. Att din belysning tål kyla är också mycket viktigt, om du tänkt jaga under kalla månader eller norr upp.

Det är också smart att välja en modell som är slitstark. Billig plast är kanske ett material man bör undvika om man vill ha hög hållbarhet. Lyckligtvis är åtelbelysning relativt billigt, så skulle det gå sönder är det inte hela världen. Däremot är det ju förstås alltid trevligt om saker håller längre.

Ström

Att byta batterier varannan dag är ganska trist, då det är dyrt och inte särskilt miljövänligt. Att tänka på vilken strömkälla din belysning har är ganska viktigt, för väljer du fel måste du ständigt byta batterier under jaktsäsongen.

När det kommer till åtelbelysningen finns det lyckligtvis några olika strömkällor att välja mellan. Vissa åtelbelysningar har till exempel solpaneler. Solpanelerna laddar upp batterierna under dagen och under nattens mörka timmar kan belysningen lysa miljövänligt och billigt.

Vissa lampor drivs av AA-batterier. Det är inte en särskilt bra strömkälla att enbart använda. Däremot är det en bra strömkälla att använda kombinerat med en solpanel.

Då kan man använda de alkaliska batterierna som backup, om solpanelen inte skapat tillräckligt med ström under dagen. Det finns ju alltid risk för regn och ingen sol och det är ju till de solpanelsdrivna-belysningarnas nackdel.

Ett 12 volt DC-batteri är ganska vanligt att använda som strömkälla. Med ett 12 volt DC-batteri behöver du inte byta batteri på 3 till 4 månader vid normal användning.

Funktioner

Vissa modeller har andra funktioner som kan underlätta under jakt. Vissa är till exempel justerbara. Det innebär att man kan justera lampan upp, ner och vänster, höger.

Det är användbart för då behöver man inte flytta ställningen som man monterat belysningen på, om man vill att ljuset ska lysa i en annan vinkel.

Vissa varianter har också trådlösa dimmers. Då kan man reglera ljusstyrkan på avstånd utan att lägga vittring vid åtelplatsen. Har man en dimmer med sladd så måste man gå fram till åtelplatsen för att justera ljusstyrkan.

Detta kan störa åteljakten eftersom vissa djur kan känna lukten av människa. En trådlös dimmer kan även vara användbar om man vill sitta på vak och samtidigt justera ljusstyrkan utan att skrämma bort viltet från åtelplatsen. Att välja en modell med trådlös dimmer rekommenderas därför starkt till åteljakten.

Ljus

Ännu en viktig aspekt att tänka på innan man ska köpa belysning är förstås själva ljuset. Först främst måste man tänka på räckvidden som ljuset ska ha. De flesta belysningar lyser ca 9 meter runt åtelplatsen, medan andra kan ge ljus ca 15 meter runt åtelplatsen.

9 meter brukar räcka för de flesta jägare, men räckvidden beror förstås på platsen som man är på. Ljusstyrka är också viktigt att tänka på. Det är viktigt att man inte väljer en belysning med för skapa lampor, eftersom det kan skrämma viltet.

Vill ha man högre ljusstyrka och ljusräckvidd bör man välja en modell med många LED-lampor. Högre lumen betyder starkare ljusflöde. Lumen har enheten lm, så vill du ha starka lampor bör du välja en belysning med hög lm.

“Men det kan vara värt att notera att produkten i allmänhet blir dyrare när dina krav ökar. Det är därför viktigt du väljer det som passar dig, och inte köper avancerad och dyr teknik i onödan.”

Åtelljus förekommer också i olika färger. De flesta åtellampor har till exempel ett grönt ljus, som vildsvin är mindre känsliga mot.

Vissa modeller har också en funktion som kallas icke-skrämmande ljus. Det är en användbar funktion som förhindrar att ljuset tänds med full ljusstyrka. I stället ökas ljusstyrkan mjukt och gradvist, vilket gör att djuret inte skräms lika lätt.

Rörelsesensorer

Vill man spara ström rekommenderar vi att välja en modell som har rörelseaktivering. Det innebär att lampan är bara på och drar ström när det rör sig i närheten.

“Nästan alla åtelbelysningar kommer med rörelsesensorer, så det är oftast inget du bör tänka på.”

Skulle det sluta röra sig stänger de rörelseaktiverade belysningar av sig själva automatiskt. På det sättet sparas ström och batterierna kan hålla en hel jaktsäsong.

Hur man installerar åtelbelysning för vildsvinsjakt

När du installerar åtelbelysningen och förbereder åtelplatsen finns det god chans att din doft lämnas kvar i närheten. Vildsvin har många gånger bättre luktsinne än oss och kan skrämmas av den mänskliga doften.

Då finns det några olika tekniker för att dölja mänsklig doft. Man kan till exempel prova att smörja in sig med något doftdöljande medel. Kläder med silverjoner ska till exempel dölja mänsklig doft.  Beckolja kan till exempel också dölja en del av din doft.

För att dölja utandningsdoft kan man också tugga på grannskott. Man kan också gräva ner sina jaktkläder och ha dem i en låda för att dölja doft. Dock är alla grisar inte så känsliga, så det är inte säkert att de bryr sig om din doft.

Är din åtelbelysning inte vattentät rekommenderar vi att du installerar belysningen under foderautomaten. Ett annat alternativ är att fästa belysningen på ett träd eller en stolpe i närheten av åtelplatsen.

Notera att vildsvin har svårt att upptäcka färger på det röda och gröna spektrumet. Att välja en belysning med grönt, alternativt rött ljus är därför nödvändigt.

Egentligen är det inte svårare än så att installera åtelbelysning. Att installera hela åtelplatsen kan däremot vara ett lite större jobb.

Vanliga frågor om åtelbelysning

Var kan jag köpa åtelbelysning?

Åtelbelysning kan du köpa i fysiska butiker, men du kan också köpa belysningen i onlinebutiker. Du kan till exempel göra ett onlineköp via vår hemsida.

Hur länge håller åtelbelysning?

Det beror förstås på hur bra du tar hand om produkten. Åtelbelysningar brukar vara byggda för att klara tidens test. Att välja en belysning som är väderbeständig är till exempel smart om man vill att sin belysning ska hålla länge. Vi har till exempel recenserat några modeller på vår hemsida som är IP68-klassade och är därmed vattentäta och hållbara.

Kan jag använda en solpanel till min åtelbelysning?

Självklart kan man använda belysning som laddas upp med solpanel. Vi rekommenderar att isåfall inte använda en solpanel på mindre än 5w. Att ha batterier som backup kan också vara smart, då vissa dagar inte är soliga. Är du intresserad av solpanelsdrivna-åtelbelysningar har vi recenserat en modell på vår hemsida.

Vilken är den bästa åtelbelysningen?

På vår hemsida har gett en produkt titeln ”bäst-i-test”. Den modellen rekommenderar vi främst till den som tänkt köpa belysning till åtelplatsen.

Sammanfattning

Åtelbelysning är ett måste vid åteljakt. Många djur är bara aktiva på de mörka timmarna. För att kunna se viltet behöver man äga gedigen utrustningen utformat för åteljakt.

När det kommer till åtelbelysning finns det olika saker att tänka på. Ljus är kanske speciellt viktigt, då olika djur är olika känsliga för olika färger. Dimmerfunktion och icke-skrämmande-ljus funktion med mera kan avsevärt förbättra din åteljakt.

Att välja rätt åtelbelysning är därför väldigt viktigt. Just därför har vi gjort vårt test på fyra olika modeller. Vi hoppas att vi hjälp dig i ditt sökande för att hitta den rätta belysningen.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen