Bäst Kikarsikte 2023 – Test av Kikarsikten för jakt

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Delta Titanium HD 2,5-10x56 Belyst

Zeiss Conquest V6  2-12x50

Swarovski dS 5-25×52 P 

Leupold VX Freedom 3-9x50

Klicka här för att se fler kikarsikten.

Kikarsiktet är ett riktmedel på jaktgevär som till skillnad från öppna riktmedel, består av en kikare med hårkors. Fördelen med kikarsiktet är alltså att de har förstoring.

Förstoringen gör det lättare för skytten att upptäcka sitt mål och göra ett träffsäkert skott. Kikarsikten förstärker även ljuskoncentration hos målbilden, vilket underlättar vid grynings- och skymnings jakt.

Det finns alltså många fördelar med att köpa ett kikarsikte. På marknaden finns det dock många olika alternativ att välja mellan. Därför kan det iblanda vara väldigt svårt att veta vilket sikte som är bäst.

För att underlätta för jägare som ska köpa sikte har vi nedan gjort ett kikarsiktetest för att underlätta för dem. Vi har även gjort en köpguide för den som vill vara mer säker innan sitt köp lite längre ner i texten.

1. Bäst i test – Delta Titanium HD 2,5-10×56 Belyst

Delta Titanium HD 2,5-10x56 Belyst Kikarsikte

Se bästa priset 

Delta Titanium HD 2.5-10×56 är ett kikarsikte från varumärket Delta Optical som är belyst och har flera många bra egenskaper.

Siktet har en förstoring på 2.5-10x och har en objektivdiameter på 56mm och en tubdiameter på 30mm. Med ett HD glas minimeras de kromatiska aberrationerna och därför blir det mycket bra skärpa med modellen.

Modellen har FMC-linser som ger bättre upplösning, skärpa och färgåtergivning. Riktmedlet har även ett mycket imponerande vidvinkelokular, som tar bort tub tubseendet.

Modellen har en ljustranmission på 93% och kan användas på såväl dag som natt, eftersom det är belyst. Konstruktionen är robust tack vare en slitstark aluminiumlegering som klarar energi på 6000J. Köper du kikarsiktet medföljer även linsskydd, batteri och instruktionshäfte.

Riktmedlet är utrustat med allt man behöver för vakjakt, bockjakt och pyrsh och är ett av de absolut bästa kikarsikten i sin prisklass.  Detta prisvärda sikte från Delta Optical rekommenderas därför starkt.

2. Populärast – Zeiss Conquest V6 2-12×50

Se bästa priset 

Conquest V6 2-12×50 är ett riktmedel från ett av optikindustrins största varumärken Zeiss. Riktmedlet med en förstoring på 2-12x är designat för jakt på korta och medellånga håll samt vakjakt som till exempel älgjakt.

Modellen har en vikt på 620g och har en objektivdiameter på 50mm. Tubdiametern är 30mm och längden på modellen är 335mm.

Siktet är även utrustat med ett mycket bra vidvinkelokular. Faktum är att det är samma system som Zeiss Victory V8 siktena har, som är dubbelt så dyra.  Detta system eliminerar tub och tunnelseende vid användning.

Modellen har parallax från 100m och har ett skymningsvärde på 5.7–24.5. Konstruktionen på modellen är även mycket robust och slitstark. Funktionstempraturen ligger mellan -25 och 50 Celsius. Skulle siktet mot förmodan gå sönder så erbjuder Zeiss en garanti på 10 år, så då kan du sitta lugnt i båten.

Riktmedlet från Zeiss är mycket prisvärt och hållbart. Således rekommenderar vi siktet starkt till den aktiva och hängivna jägaren.

3. Premiumval – Swarovski dS 5-25×52 P

Se bästa priset 

Detta riktmedel är ett av de finaste riktmedlen pengar kan köpa och självklart är det från Swarovski. Siktet från Swarovski är unikt och modellen har många intressanta egenskaper.

Modellen visar automatiskt den korrekta riktpunkten med hänsyn till avstånd, lufttryck, temperatur och vinkel i realtid. Det behövs alltså ingen manuell inställning, utan siktpunkten beräknas via DS Configurator appen och informationen skickas över via Bluetooth till siktet.

Riktmedlet har en vikt på 1090g, en längd på 403mm och en tubdiameter på 40mm. Siktet är förstås också mycket hållbart och känns väldigt premium. Ingenjörskonsten i riktmedlet från Swarovski är revolutionerade och oöverträfflig.

Förstoringen är 5-25x och objektivet har en diameter på 48-52mm. Ljustransmissionen är på 83% och skymningsvärldet är mellan 16,1–36,0.

Riktmedlet är i en egen klass och rekommenderas bara till de absolut mest hängivna jägare, eftersom priset på siktet är ganska högt.

4. Billigast – Leupold VX Freedom 3-9×50

Se bästa priset 

Denna modell från varumärket Leupold är ett ganska billigt kikarsikte. Men dina pengar är inte bortkastade för det, för siktet har många bra egenskaper.

VX-Freedom har en förstoring på 3-9x, vilket är den perfekta förstoringen för mellan långa sträckor. Modellen har även Leoupolds egna FireDot-belysning som ger jägaren ljus. Modellen levererar god prestanda och mycket bra pålitlighet, även fast modellen är i en låg prisklass.

Konstruktionen är slitstark och känns inte billig. Att siktet från Leupold skulle gå sönder inom de närmsta 10 åren tvivlar vi därför på. Siktet är dessutom vattentät.

Är du en jägare som vill ha ett kikarsikte, men vill inte lägga för mycket pengar så rekommenderar vi detta billiga kikarsikte från Leupold.

Lista över de bästa kikarsiktena 2023

  • Bäst i test: Titanium HD 2,5-10×56 Belyst
  • Populärast: Zeiss Conquest V6 2-25×50
  • Premiumval: Swarovski dS 5-25×52
  • Billigast: Leupold VX Freedom 3-9×50

Köpguide för kikarsiktet 2023

När man ska köpa ett kikarsikte så har man förstås förhoppningen att man väljer det bästa kikarsiktet. Däremot finns det några saker att tänka på när man ska köpa sitt riktmedel. Vi har därför skapat denna köpguide för att underlätta för dig. När du ska välja det rätta kikarsiktet bör du tänka på följande:

  • Förstoring
  • Objektivlins
  • Streckplatta
  • Hållbarhet
  • Pris

Förstoring

När man ska köpa ett kikarsikte så finns det oftast många olika konstiga siffror i namnet. Låt dig inte skrämmas av sifforna. När du förstår vad de betyder så blir de mycket enklare att välja rätt riktmedel.

De första eller två första sifforna i namnet som kommer innan ”X” beskriver siktes förstoring. Om det står en siffra, till exempel 4x, har siktet en fast förstoring på 4x. Det betyder att bilden i siktet kan förstoras 4 gånger.

Många kikarsikten har dock två siffror med ett bindes streck i mellan dem. De betyder att man kan justera förstoringen – alltså zooma in och zooma ut. Ett riktmedel med förstoringen 3-9X kan till exempel förstora bilden vid sin lägsta inställning 3 gånger och 9 gånger vid sin högsta inställning.

“Kraftfull förstoring behöver nödvändigtvis inte betyda ett bättre riktmedel. Förstoringen har ett pris.”

Synfältet i siktet smalnar också av när bilden förstoras, vilket kan vara ett problem för jägare som behöver följa rörliga mål med sitt sikte.

Så innan du köper ett kikarsikte så bör du först ta reda på vilket avstånd du vill kunna se målet på. Ovan har vi recenserat några olika modeller med varierande förstoring.

Objektivlins

Efter ”X” i namnet står objektivlinsen diameter i mm. Ett kikarsikte med sifforna 4×40 har till exempel en objektivlins med en diameter på 40mm.

Precis som objektivlinsen på en kikare samlar och fokuserar kikarsiktes objektivlins ljus för att producera den bild du ser genom riktmedlet. Denna objektivlins är vanligtvis större än resten av siktet och detta kan man särskilt se på sikten med kraftfull förstoring.

Större objektivlins brukar generellt betyda en ljusare bild. När man jagar i svagt ljus så är en större objektivlins bättre, då större objektivlinser fångar upp mer ljus.

Däremot kan större objektivlinser ibland vara ett hinder, eftersom stora objektivlinser är klumpiga och tunga. Det kan också vara svårare att montera riktmedel med större objektivlinser. Monterar man dessa fel så kommer det ha en negativ effekt på din träffsäkerhet.

Så när man ska välja kikarsikte bör man ha objektivlinsens diameter i åtanke, eftersom vi alla har olika jaktstilar.

Streckplatta

När du kollar i ett kikarsikte ser du en streckplatta. Dessa markeringar är ingraverade i själva siktet. Den enklaste formen är bara ett hårkors, men mer moderna siken har mer avancerade streckplattor som ger skytten stöd för vindavdrift, kulbanekompensation och framförhållning.

Vissa kikarsikte finns med avståndsmätare. Detta kan vara väldigt bra vid jakt för att göra en avståndsbedömning. Streckplattan som kikarsiktet har är därför mycket viktigt att tänka på innan man köper.

Det finns nästan lika många hårkors att välja mellan som det finns kikarsikten på marknaden. Vissa av dem är till för specifika situationer, medan andra fungerar mer allmänt.

Det vanligaste hårkorset är Duplex hårkorset. Detta hårkors fungerar bra för nästan alla jägare. Hårkorset är tjockt, vilket är bra om man ska jaga i täta skogar och skjuta rörliga mål. Ska man skjuta mindre mål på avstånd över 200 meter vill man ha ett hårkors med en MIL-punkt eller MOA-tråd.

Hållbarhet

Hållbarhet är förstås något mycket viktigt att tänka på innan man ska köpa sitt kikariktmedel. När du köper ett kikarsikte är det viktigt att siktet kan hantera rekylkraften från ditt vapen.

De flesta riktmedel klarar av att hantera kraftfull rekylkraft, men billigare sikten bör du hålla dig borta ifrån. För dessa sikten kan ibland inte hantera kraften från ditt vapen och går således sönder väldigt fort.

Att riktmedlet är vattentätt är också väldigt viktigt att tänka på innan man köper. Att siktet är hårt förseglat och har en anodiserat yta är mycket viktigt, eftersom dessa saker håller siktet fritt från korrosion och rost.

Vissa sikten är också förseglade med kvävgas, för att hålla borta vattnet. Detta kan ibland kosta, men i slutändan är det bäst. Att du skaffar ett linsskydd till ditt kikarsikte kan också vara smart för att förbättra hållbarheten i längden.

Pris

Som du säkert redan sett på produkterna vi recenserat ovan så kostar kikarsikten en hel del. Dyrare sikten tenderar att ha bättre objektivlinser och kraftfullare förstoring. Dyra sikten kan också ha många andra unika funktioner som billiga varianter inte har.

När du ska välja kikarsikte till exempel till ditt luftgevär så behöver du alltså först ta reda på vilka funktioner du faktiskt behöver. Spendera inte pengar i onödan.

Ett billigt kikarsikte kan kosta mellan 5000 och 10000kr. Letar du efter ett sikte i den prisklassen har vi bland annat recenserat ett ovan.

Vill du däremot köpa ett kikarsikte med kraftfull förstoring men inte har budgeten rekommenderar vi att antigen köpa ett kikarsikte på rea eller ett begagnat kikarsikte. På detta vis kan du få ett kraftfullt riktmedel för mindre pengar.

Olika kikarsikten

Termiska sikten

Termiska kikarsikten är ett effektivt sikte att använda under de mörka timmarna. Termiska riktmedels sensorer registrerar allt som alstrar värme och skapar en tydlig bild utifrån det.

Alla djur alstrar värme. Termiska kikarsikten ger olika temperaturer olika färger och detta skapar en konstrast mellan varma djur och kall vegetation. Det innebär att du kan upptäcka vilt i till exempel buskage.

Värmesikten som de också heter kostar däremot ganska mycket, men för vissa jägare är de ovärderliga.

Digitala sikten

Digitala kikarsikten använder digital information och visar den på en HD-skärm i siktet. Vissa modeller är mycket avancerade och kan visa information som lufttryck, temperatur, och vinkel.

Många av dessa kikarsikten har också avståndsmätare och Wi-Fi-funktioner. Även dessa riktmedel kostar dock ganska mycket pengar.

“Ska man ha ny och sofistikerad teknik så måste man betala.”

Vanliga frågor om kikarsiktet

Vad kostar ett kikarsikte?

Kikarsikten kan kosta mellan 5000 och 50 000 kr. Vad som skiljer siktena åt är funktion, förstoring och kvalité. Är du mer nyfiken om kikarsikten har vi gjort ett test på 4 modeller på vår hemsida.

Vad säger siffrorna om ett kikarsikte?

Sifforna berättar om siktets egenskaper. Står det till exempel 3-9x40 så betyder det att förstoringen kan justeras mellan 3x och 9x. Siffran efter ”X” är objektivlinsen diameter i mm. På vår hemsida har vi gått igenom objektivlinser och förstoring mer ingående. Vi rekommenderar att kika där om du är mer nyfiken.

Vilket kikarsikte ska man välja till ett luftgevär?

Kikarsikten är utmärkta val för luftgevär. Är du sugen på att köpa ett kikarriktmedel har vi på vår hemsida gjort ett test. Vi rekommenderar modellen som är bäst i test, men vill du inte lägga pengar i onödan har vi även recenserat en bra och billig modell.

Vilket är det bästa kikarsiktet?

Dyrare kikarsikten är förstås oftast bäst, men i pris per funktionalitet (som vi kallar prisvärdhet) är de inte bäst. På vår hemsida har vi gjort ett test och tagit fram en modell som vi tycker är bäst i test.

Sammanfattning

Kikarsiktet är ett riktmedel som används av många jägare idag. Siktena består av en kikare och ett hårkors och har alltså förstoring.

Förstoringen är mycket bra för det gör din träffsäkerhet och noggrannhet mycket bättre i fält. Men som du säker sett finns det många olika alternativ på marknaden att välja mellan.

Vissa är bland annat termiska och andra är digitala. Det finns många olika saker att tänka på innan man ska köpa. Och faktum är att denna artikel har nog inte tillräckligt mycket information för att du helt ska förstå vad du ska välja.

Men vår förhoppning är att vi iallafall underlättat för dig vid inköp av riktmedel. Vi rekommenderar förstås siktena som vi recenserat ovan.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen