Bäst Kikarsikte 2024 – Test av Kikarsikten för jakt

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst drevsikte

Zeiss Conquest V4

Swarovski Z6i

Vortex crossfire II

Bushnell Nitro 4A

Klicka här för att se fler kikarsikten.

Kikarsikten, den oumbärliga kompanjonen för varje skytt, förvandlar gissningar till precision. I denna djupgående artikel utforskar vi landskapet av moderna kikarsikten.

Från optiska klarglasjuveler till kraftfulla, ljusstarka varianter med anpassningsbara inställningar. Med noggranna tester och kritisk analys sätter vi sikten på målet att hjälpa dig navigera genom spektrumet av tillgängliga alternativ.

Oavsett om du är en erfaren skytt som vill uppgradera, eller en nybörjare som vill ta det första steget in i precisionsskyttets värld, är denna artikel för dig. Så förbered dig på att skärpa ditt fokus.

1. Bäst i test – Zeiss Conquest V4

Zeiss Conquest V4 3-12x56 Kikarsikte

Zeiss Conquest V4 3-12×56 är ett kikarsikte som framstår som en ljusstark vinnare i vårt test, särskilt för de som föredrar traditionell jakt i alla dess former.

Specifikationer
Förstoring:3-12x
Objektiv:56mm
Ljustransmission:92%
Vikt:610 g
Garanti:10 år

Det kombinerar på ett imponerande sätt den legendariska kvaliteten hos Zeiss med robusthet och funktionalitet i en modern design.

Kikarsiktet lyckades överträffa våra förväntningar i testet, tack vare dess klara skärpa, höga ljusinsläpp och robusta konstruktion. Dess 4x zoom visade sig vara en fördel vid jakt under olika ljusförhållanden och vid varierande avstånd.

Vi var särskilt imponerade av dess förmåga att hantera krävande vaksituationer, utan att ge avkall på bildkvaliteten.

Antireflexbehandlade linser och LotuTec® hydrofob coating bidrog till detta genom att förhindra reflexer och imbildning, vilket höjde upplevelsen ännu mer. Dessutom underlättade det stora ögonavståndet på 90mm huvudplaceringen och gav oss en generös “eyebox”.

Det finns dock en nackdel med Zeiss Conquest V4, och det är dess vikt. Vid 610g kan det vara lite tungt för några jägare, men det bör inte vara ett problem för dem som föredrar att jaga från en fast position.

Fördelar

 • Hög ljustransmission
 • Klart och skarpt riktmedel
 • Hyrdofob coating som förhindrar imbildning
 • Stor “eyebox” för generös huvudplacering

Nackdelar

 • Belysningsmodulen kan kännas lågprofil

2. Bäst premiumval – Swarovski Z6i

Swarovski Z6i 1,7-10x42 kikarsikte

Swarovski Z6i 1.7-10X42 II L är ett allround kikarsikte som imponerade på oss med dess suveräna skärpa och otroliga mångsidighet. Tack vare den breda förstoringsspannet, fungerar denna optik perfekt för allt från drevjakt till pyrsch och vakjakt.

Specifikationer
Förstoring:1,7-10x
Objektiv:42 mm
Synfält/100m: 25,5-4,2m
Vikt:510 g
Garanti:10 år

En aspekt som särskilt stack ut under vår testning var frånvaron av tub- och tunnelseende, vilket möjliggör ett mer naturligt synfält och förbättrar den totala användarupplevelsen.

En annan imponerande aspekt av Swarovski Z6i är dess avancerade teknologier. Swarotop linsbehandlingen reducerar reflektionerna betydligt, vilket resulterar i klarare bilder.

Dessutom har den inbyggda Swarolight-teknologin förmågan att automatiskt stänga av belysningen när siktet inte används, vilket sparar batteri. Vi uppskattade också varningen om blinkande ljus som meddelar när batteriet är nära att ta slut.

Trots alla dess högteknologiska funktioner är Z6i fortfarande lättanvänd. Det kan enkelt nollställas utan extra verktyg, vilket är en bonus för jägare på fältet. En potentiell nackdel kan vara att vikten på 510g kan vara något tyngre än andra modeller på marknaden, men detta verkar vara ett litet pris att betala för kvaliteten och hållbarheten hos denna produkt.

Med i paketet finns okular och linskydd, instruktionsmanual och CR2032 litiumbatteri, vilket bidrar till en helhetsupplevelse av hög kvalitet.

Fördelar

 • Bred förstoringsintervall
 • Reducerade reflektioner tack vare Swarotop
 • Automatisk avstängning av belysning
 • 10 års garanti

Nackdelar

 • Batteri behövs för belysning
 • Hög kostnad jämfört med vissa konkurrenter

3. Bäst budgetval – Vortex crossfire II Belyst

Vortex crossfire II 3-9x40 V-Brite Belyst Kikarsikte

Vortex Crossfire II Belyst är ett kikarsikte som sticker ut på grund av dess skarpa och ljusa bildkvalitet. Från första anblick, var det tydligt att Crossfire II överträffar de prestanda som kikarsikten i samma prisklass levererar. Med dess klarare, tuffare och ljusare design är det uppenbart att Vortex har prioriterat bildkvalitet och hållbarhet i denna produkt.

Specifikationer
Förstoring:3-9x
Objektiv:40 mm
Synfält 100m:11,3-4,1 m
Vikt:460 g
Ögonavstånd:105 mm

Under vår testperiod, stod Crossfire II ut med sin imponerande klarhet. När vi jämförde den med andra sikten, var den betydligt ljusare, vilket förbättrade vår synlighet under olika ljusförhållanden.

Det belysta riktmedlet förbättrade ännu mer synbarheten, vilket tillät oss att lätt identifiera målet även i dåligt ljus. Kikarsiktet har också en manuell justering av ljusstyrkan, vilket gav oss möjlighet att anpassa belysningen efter våra behov.

Ett annat framträdande drag var den utmärkta hållbarheten. Kikarsiktet är tillverkat av flygplansaluminium och har en hårdanodiserad yta, vilket bidrar till dess robusthet och motståndskraft mot slitage.

Dessutom är Crossfire II kvävgasfyllt och o-ring förseglat, vilket gör den helt vattentät och imtät. Trots intensiv användning under flera veckor uppvisade kikarsiktet ingen synbar skada eller försämring.

Enda nackdelen vi noterade var vikten. Trots att Crossfire II inte är det tyngsta kikarsiktet på marknaden, kan dess 460 g vara aningen tungt för vissa användare, särskilt under längre perioder av användning.

Totalt sett imponerade Vortex Crossfire II Belyst oss med sin höga prestanda och kvalitet, särskilt med tanke på dess prisklass.

Fördelar

 • Robust och hållbar
 • Vattentät och imtät
 • Justerbar ljusstyrka
 • Snabbfokuserbart okular

Nackdelar

 • Kan vara svår att justera för nybörjare

4. Bäst drevsikte – Bushnell Nitro 4A Belyst

Bushnell Nitro 1-6x24 4A Belyst kikarsikte

Bushnell Nitro 4A Belyst visar upp enastående prestanda under vår testning. Denna kompakta kikarsikte, utformad specifikt för den europeiska marknaden, erbjuder både utmärkt bildkvalitet och en tillräckligt låg vikt för att inte tynga ner jägaren. Med sitt tunt avsmalnande kors och belysta mittpunkt är det idealiskt för snabba drevjakter.

Specifikationer
Förstoring:1-6x
Objektiv:24 mm
Vattenskydd:IPX7
Vikt:482 g
Garanti:30 år

Det mest märkbara med Nitro 4A Belyst är dess förmåga att leverera klara, ljusa bilder, även under utmanande ljusförhållanden. Dess Ultra Wide Band-coating och fullt flerlagerbehandlade linser gör det till en standout bland kikarsikten i sin prisklass.

Vi uppskattade speciellt den belysta punkten, som kan justeras i sex steg, och låter jägaren snabbt fokusera på målet.

Dess robusta design gör att det håller stånd mot både vatten och smuts, tack vare EXO Barrier-ytbehandlingen. Vi noterade dock att den kan vara något klumpig för vissa jägare, men överlag presterar den väl i fält.

När det gäller justeringar, har Bushnell Nitro 4A Belyst en bred räckvidd på både höjd- och sidled, vilket gör det möjligt att göra exakta justeringar på 100 meter. Dessutom går justeringen att nollställa utan verktyg, vilket kan vara praktiskt i fält.

Bushnell Nitro 4A Belyst ger verkligen mycket för pengarna. Med en garanti på hela 30 år, kan vi säga att det är en långsiktig investering för den dedikerade jägaren. Dess belysta riktmedel och kompakta design gör det till ett attraktivt val för drevjakt, trots att dess vikt kan vara något problematisk för vissa användare.

Fördelar

 • Utmärkt bildkvalitet
 • Belyst mittpunkt för snabbt fokus
 • Generös justeringsomfång
 • 30 års garanti

Nackdelar

 • Kan vara något klumpig för vissa användare
 • Tung för sin storlek

5. Populärt val – Vortex Venom FFP MRAD

Vortex Venom 5-25x56 FFP EBR-7C MRAD Kikarsikte

Vortex Venom 5-25×56 FFP MRAD är ett säkert val för dig som är en aspirerande långhållsskytt och vill ha en mängd funktioner utan att tömma plånboken. Det här siktet har på ett effektivt sätt kombinerat prisvärdhet med pålitlig prestanda.

Specifikationer
Förstoring:5-25x
Objektiv:56 mm
Synfält:7-1,6m/100m
Vikt:992g
Ögonavstånd:91,4 mm

Vårt första intryck vid testningen var att Vortex lyckats hålla kvalitén hög trots det överkomliga priset. Med en enkel blick genom sikte kunde vi uppskatta den klara bilden som tillhandahålls av de fully multi coated linserna.

Vortex har tydligt prioriterat hållbarhet med sitt robusta flyggplansaluminium och ArmorTek linsbehandling, vilket skyddar mot skrapmärken och slitage.

Vi var speciellt imponerade över RevStop Zero System som låter dig enkelt återgå till ditt 0-läge, vilket vi fann ovärderligt under testskjutningen. Den här funktionen är ett stort plus om du råkar “klicka bort” dig.

Venom-siktet erbjuder en förstoring på 5-25x vilket vi fann mer än tillräckligt för fältskytte och PRS. Siktena var skarpa och klara även vid högre förstoringsintervall.

En svag punkt med Venom FFP MRAD är vikten. Vid nästan 1 kg är det inte det lättaste siktet på marknaden. Även om detta inte påverkade vår prestanda märkbart, kan det vara något att överväga om du planerar längre sessioner i fält.

Sammanfattningsvis är Vortex Venom 5-25×56 FFP MRAD ett utmärkt val för den budgetmedvetna långhållsskytten. Trots avsaknaden av några premiumfunktioner, presterar siktet bra och levererar stabil och tillförlitlig prestanda.

Fördelar

 • Prisvärd med hög kvalitet
 • Robust konstruktion
 • Klara, skarpa bilder
 • RevStop Zero System

Nackdelar

 • Tyngre än många konkurrenter
 • Indistinkta klickar på rattarna

6. Billigast val – Hawke Vantage AO belyst

Hawke Vantage 3-9X40 AO, riktm Mil-Dot. belyst Kikarsikte

Hawke Vantage 3-9×40 AO IR Mildot belyst är en kvalitetsprodukt, utvecklad med luftgevär och .22 kaliber gevär i åtanke. Siktet utmärker sig med en uppsjö av anpassningsbara egenskaper vilket vi hittade särskilt fördelaktigt under våra tester.

Specifikationer
Förstoring:3-9x
Objektiv:40 mm
Synfält:13-4m/100m
Vikt:507g
Garanti:10 år

Med 11 lagers FMC optik ger Vantage AO en exceptionellt klar bild vilket verkligen gör det till ett optimalt kortsikte. Vi fann också att det etserade riktmedlet med röd och grön belysning samt fem nivåer av ljusstyrka tillät oss att anpassa vår synvinkel under varierande ljusförhållanden.

Den snabba fokuseringen och den höga vridmomentet i zoomringen gav oss flexibiliteten att snabbt justera när målen rörde sig eller var på olika avstånd. Denna förmåga att justera snabbt och effektivt är ovärderlig när det gäller korthållsskytte.

Det gängade objektivet och okularet för tillbehör var en annan fördel, eftersom det gjorde att vi kunde lägga till olika tillbehör för att anpassa vår skytteupplevelse.

På nackdelen, väger Hawke Vantage lite över 500g, vilket kan bli något att tänka på för de som föredrar lättare utrustning. Trots detta, kände vi inte att den extra vikten komprometterade vår förmåga att träffa våra mål.

Sammanfattningsvis, med dess förmåga att anpassas till skiftande förhållanden och sin utmärkta optiska klarhet, levererar Hawke Vantage 3-9×40 AO IR Mildot belyst en solid prestanda. Det erbjuder robusthet och pålitlighet, stöds av en 10-års garanti som bara förstärker dess attraktivitet.

Fördelar

 • Anpassningsbar belysning och fokus
 • Klar optik
 • Gängat för tillbehör
 • 10-års garanti

Nackdelar

 • Kunde ha mer avancerade egenskaper
Hur vi testade kikarsikten

Hur vi testade kikarsikten 2024

I vår strävan att guida dig genom djungeln av kikarsikten har vi genomfört en rigorös testprocess för att identifiera vilket som är ”bäst i test”.

Olika faktorer, från uppställning av testmiljö till det faktiska utförandet av testerna, har vägts samman för att ge en så komplett bild som möjligt. Vårt team av erfarna jägare och skyttar har gett sitt allt för att sätta varje kikarsikte på prov och här delar vi med oss av vår metodik och erfarenheter.

Skapandet av en rättvis testmiljö

Vår första utmaning var att skapa en konsekvent och rättvis testmiljö. Med tanke på variationen av märken som zeiss kikarsikte, swarovski kikarsikte, vortex kikarsikte och bushnell kikarsikte var det viktigt att varje produkt fick samma möjligheter.

Vi bestämde oss för att utföra våra tester under olika ljusförhållanden och på varierande avstånd. Vårt “bäst i test” måste kunna prestera oavsett omständigheterna. Vi använde oss även av både belysta kikarsikten och de mer traditionella, icke belysta, för att se vilken typ som presterade bäst.

Stegen i vår testprocess

För att utföra våra tester strukturerade vi processen i tydliga steg. Vi inledde med att montera kikarsiktet på en testbädd vilket gav oss möjlighet att testa produkterna utan att influeras av andra faktorer.

Våra tester inkluderade att observera ett fast objekt på olika avstånd samt testa siktena under olika ljusförhållanden. Billiga kikarsikten och dyrare alternativ ställdes mot varandra i en rättvis miljö. Vi tänkte: Kan ett billigare alternativ vara ”bäst i test”?

Utförandet av testerna

För att ge en rättvis bedömning testade vi varje produkt flera gånger. Denna repetition säkerställde att vi inte dömde en produkt på grund av en engångsprestation.

Vi spenderade flera timmar med varje kikarsikte, observerade detaljer och märkte eventuella brister. Vi testade även drevsikten, vilket gav oss en större förståelse för produktens prestanda under mer dynamiska förhållanden.

Genom att skifta fokus mellan olika typer av kikarsikten, såsom zeiss kikarsikte och vortex kikarsikte, kunde vi samla in data som speglade en bred representation av marknaden. Varje kikarsikte gick igenom samma rigorösa testprocess och det blev snabbt klart vilka som skulle vara kandidater till att bli ”bäst i test”.

Utvärdering av vårt test

Vår utvärderingsprocess var lika noggrann som själva testfasen. Varje kikarsikte betygsattes utifrån sin prestanda i olika kategorier som optisk klarhet, ljustransmission och hållbarhet.

Vi tittade även på ytterligare aspekter som ergonomi och pris för att säkerställa att vi kunde ge en helhetsbild av produkten. Efter att ha testat alla produkter var det dags att jämföra våra anteckningar och avgöra vilket kikarsikte som presterade bäst.

Här hittade vi både oväntade överraskningar och bekräftelse på tidigare antaganden. Bushnell kikarsikte imponerade till exempel med sin prisvärdhet, medan swarovski kikarsikte levde upp till våra förväntningar när det kom till optisk prestanda.

Hållbarhet och långtidstest

För att testa hållbarheten hos de olika produkterna genomförde vi ett långtidstest. Vi använde varje kikarsikte över flera månader, under både jakt och fältarbete.

Vi undersökte om det uppstod några problem med justeringsmekanismer eller optisk försämring. Vi betygsatte varje produkt utifrån dess förmåga att behålla sin prestanda trots tuffa förhållanden och konstant användning.

Detta var särskilt relevant för billiga kikarsikten där hållbarheten ofta kan vara en svag punkt. Ett zeiss kikarsikte visade sig exempelvis vara oerhört tåligt och behöll sin skärpa och klarhet även efter intensiv användning.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Säkerhet och pålitlighet är grundläggande faktorer när det kommer till kikarsikten. Under testerna var vi noga med att utvärdera varje produkts pålitlighet i olika situationer. Ett belyst kikarsikte kan till exempel vara extremt pålitligt under dåliga ljusförhållanden.

Vi utvärderade också produkternas förmåga att klara av oväntade störningar, som plötsliga väderförändringar eller stötar. Det var viktigt för oss att rekommendera produkter som inte bara presterade väl under ideala förhållanden, men som också kunde leverera i de mindre förutsägbara situationer som kan uppstå i fält.

Oavsett om det var ett swarovski kikarsikte eller ett vortex kikarsikte, krävde vi att alla våra testprodukter klarade av dessa utmaningar med bravur.

Viktiga tips innan användning av kikarsikte

Efter att ha genomfört noggranna tester på en mängd olika kikarsikten har vi samlat några viktiga tips som vi tror kan vara till stor hjälp för den som är på väg att börja använda sitt nyinköpta kikarsikte.

Dessa tips baserar sig på de erfarenheter och insikter vi har samlat på oss under testfasen och vi tror att dessa kan bidra till att förbättra användarupplevelsen, och kanske till och med leda till att du hittar ditt eget ”bäst i test” kikarsikte.

Förstå ditt kikarsiktes specifikationer

Ett av de första tipsen vi vill dela med oss av är att verkligen förstå de specifikationer som ditt kikarsikte kommer med. Under våra tester märkte vi att en djupare förståelse för specifikationerna bidrog till en bättre användarupplevelse. Några viktiga specifikationer att titta på inkluderar:

 • Förstoring: Hur mycket kan kikarsiktet förstora objektet?
 • Objektivdiameter: Hur mycket ljus kan komma in genom kikarsiktet?
 • Synfält: Hur stort område kan du se genom kikarsiktet på ett visst avstånd?

Rätt montering och justering

Det andra tipset rör monteringen och justeringen av kikarsiktet. Under våra tester märkte vi att korrekt montering och justering är avgörande för att få det bästa ur ditt kikarsikte.

Ett snedmonterat kikarsikte kan leda till förvrängda bilder och försämrad prestanda, medan korrekt justering kan optimera skärpan och ljustransmissionen. Det är alltid en bra idé att läsa igenom tillverkarens instruktioner noggrant och vid behov söka extra hjälp eller råd.

Vikten av regelbunden rengöring och underhåll

Under testfasen insåg vi att regelbunden rengöring och underhåll av kikarsiktet är avgörande för att säkerställa dess långvariga prestanda och hållbarhet.

Smuts, damm och fukt kan alla negativt påverka ett kikarsiktes prestanda, vilket i sin tur kan påverka din användarupplevelse. Regelbunden rengöring och korrekt förvaring kan hjälpa till att skydda kikarsiktet och säkerställa att det förblir i bästa skick.

Tänk på omgivande ljusförhållanden

Slutligen, under våra tester insåg vi hur mycket omgivande ljusförhållanden kan påverka ett kikarsiktes prestanda. Ett kikarsikte som presterar exceptionellt väl under starkt dagsljus kanske inte presterar lika bra under svagare ljusförhållanden.

Att förstå detta och planera din användning i enlighet därmed kan göra stor skillnad för din användarupplevelse. Att följa dessa tips kan bidra till att du får ut det mesta av ditt kikarsikte.

Genom att förstå ditt kikarsikte, montera och justera det korrekt, utföra regelbunden rengöring och underhåll, samt vara medveten om omgivande ljusförhållanden, kan du optimera dess prestanda och hitta det som blir bäst för dig.

tips innan du använder ditt nya kikarsikte

Att tänka på innan man köper kikarsikte 2024

När man ska köpa ett kikarsikte så har man förstås förhoppningen att man väljer det bästa kikarsiktet. Däremot finns det några saker att tänka på när man ska köpa sitt riktmedel. Vi har därför denna del av artikeln för att underlätta för dig. När du ska välja det rätta kikarsiktet bör du tänka på följande:

 • Förstoring
 • Objektivlins
 • Streckplatta
 • Hållbarhet
 • Pris

Förstoring

När man ska köpa ett kikarsikte så finns det oftast många olika konstiga siffror i namnet. Låt dig inte skrämmas av sifforna. När du förstår vad de betyder så blir de mycket enklare att välja rätt riktmedel.

De första eller två första sifforna i namnet som kommer innan ”X” beskriver siktes förstoring. Om det står en siffra, till exempel 4x, har siktet en fast förstoring på 4x. Det betyder att bilden i siktet kan förstoras 4 gånger.

Många kikarsikten har dock två siffror med ett bindes streck i mellan dem. De betyder att man kan justera förstoringen – alltså zooma in och zooma ut. Ett riktmedel med förstoringen 3-9X kan till exempel förstora bilden vid sin lägsta inställning 3 gånger och 9 gånger vid sin högsta inställning.

“Kraftfull förstoring behöver nödvändigtvis inte betyda ett bättre riktmedel. Förstoringen har ett pris.”

Synfältet i siktet smalnar också av när bilden förstoras, vilket kan vara ett problem för jägare som behöver följa rörliga mål med sitt sikte.

Så innan du köper ett kikarsikte så bör du först ta reda på vilket avstånd du vill kunna se målet på. Ovan har vi recenserat några olika modeller med varierande förstoring.

Visserligen har kikarsikten bra förstoring men för vissa personer kan ett rödpunktsikte vara enklare att hantera.

Objektivlins

Efter ”X” i namnet står objektivlinsen diameter i mm. Ett kikarsikte med sifforna 4×40 har till exempel en objektivlins med en diameter på 40mm.

Precis som objektivlinsen på en kikare samlar och fokuserar kikarsiktes objektivlins ljus för att producera den bild du ser genom riktmedlet. Denna objektivlins är vanligtvis större än resten av siktet och detta kan man särskilt se på sikten med kraftfull förstoring.

Större objektivlins brukar generellt betyda en ljusare bild. När man jagar i svagt ljus så är en större objektivlins bättre, då större objektivlinser fångar upp mer ljus.

Däremot kan större objektivlinser ibland vara ett hinder, eftersom stora objektivlinser är klumpiga och tunga. Det kan också vara svårare att montera riktmedel med större objektivlinser. Monterar man dessa fel så kommer det ha en negativ effekt på din träffsäkerhet.

Så när man ska välja kikarsikte bör man ha objektivlinsens diameter i åtanke, eftersom vi alla har olika jaktstilar.

Ett kikarsiktes lins ger ingen bra syn när det är mörkt, då är det bättre med ett mörkersikte.

Streckplatta

När du kollar i ett kikarsikte ser du en streckplatta. Dessa markeringar är ingraverade i själva siktet. Den enklaste formen är bara ett hårkors, men mer moderna siken har mer avancerade streckplattor som ger skytten stöd för vindavdrift, kulbanekompensation och framförhållning.

Vissa kikarsikte finns med avståndsmätare. Detta kan vara väldigt bra vid jakt för att göra en avståndsbedömning. Streckplattan som kikarsiktet har är därför mycket viktigt att tänka på innan man köper.

Det finns nästan lika många hårkors att välja mellan som det finns kikarsikten på marknaden. Vissa av dem är till för specifika situationer, medan andra fungerar mer allmänt.

Det vanligaste hårkorset är Duplex hårkorset. Detta hårkors fungerar bra för nästan alla jägare. Hårkorset är tjockt, vilket är bra om man ska jaga i täta skogar och skjuta rörliga mål. Ska man skjuta mindre mål på avstånd över 200 meter vill man ha ett hårkors med en MIL-punkt eller MOA-tråd.

Hållbarhet

Hållbarhet är förstås något mycket viktigt att tänka på innan man ska köpa sitt kikariktmedel. När du köper ett kikarsikte är det viktigt att siktet kan hantera rekylkraften från ditt vapen.

De flesta riktmedel klarar av att hantera kraftfull rekylkraft, men billigare sikten bör du hålla dig borta ifrån. För dessa sikten kan ibland inte hantera kraften från ditt vapen och går således sönder väldigt fort.

Att riktmedlet är vattentätt är också väldigt viktigt att tänka på innan man köper. Att siktet är hårt förseglat och har en anodiserat yta är mycket viktigt, eftersom dessa saker håller siktet fritt från korrosion och rost.

Vissa sikten är också förseglade med kvävgas, för att hålla borta vattnet. Detta kan ibland kosta, men i slutändan är det bäst. Att du skaffar ett linsskydd till ditt kikarsikte kan också vara smart för att förbättra hållbarheten i längden.

Pris

Som du säkert redan sett på produkterna vi recenserat ovan så kostar kikarsikten en hel del. Dyrare sikten tenderar att ha bättre objektivlinser och kraftfullare förstoring. Dyra sikten kan också ha många andra unika funktioner som billiga varianter inte har.

När du ska välja kikarsikte till exempel till ditt luftgevär så behöver du alltså först ta reda på vilka funktioner du faktiskt behöver. Spendera inte pengar i onödan.

Ett billigt kikarsikte kan kosta mellan 5000 och 10000kr. Letar du efter ett sikte i den prisklassen har vi bland annat recenserat ett ovan.

Vill du däremot köpa ett kikarsikte med kraftfull förstoring men inte har budgeten rekommenderar vi att antigen köpa ett kikarsikte på rea eller ett begagnat kikarsikte. På detta vis kan du få ett kraftfullt riktmedel för mindre pengar.

Det går inte heller att jämföra kostnaden med andra typer av sikten, exempelvis värmesikte eller rödpunktsikte. Modellerna är helt olika och priset varierar utifrån modell, egenskaper och kvalitet.

Olika kikarsikten

Termiska sikten

Termiska kikarsikten är ett effektivt sikte att använda under de mörka timmarna. Termiska riktmedels sensorer registrerar allt som alstrar värme och skapar en tydlig bild utifrån det.

Alla djur alstrar värme. Termiska kikarsikten ger olika temperaturer olika färger och detta skapar en konstrast mellan varma djur och kall vegetation. Det innebär att du kan upptäcka vilt i till exempel buskage.

Värmesikten som de också heter kostar däremot ganska mycket, men för vissa jägare är de ovärderliga.

Digitala sikten

Digitala kikarsikten använder digital information och visar den på en HD-skärm i siktet. Vissa modeller är mycket avancerade och kan visa information som lufttryck, temperatur, och vinkel.

Många av dessa kikarsikten har också avståndsmätare och Wi-Fi-funktioner. Även dessa riktmedel kostar dock ganska mycket pengar.

“Ska man ha ny och sofistikerad teknik så måste man betala.”

Vanliga frågor om kikarsiktet

Vad kostar ett kikarsikte?

Kikarsikten kan kosta mellan 5000 och 50 000 kr. Vad som skiljer siktena åt är funktion, förstoring och kvalité. Är du mer nyfiken om kikarsikten har vi gjort ett test på 4 modeller på vår hemsida.

Vad säger siffrorna om ett kikarsikte?

Sifforna berättar om siktets egenskaper. Står det till exempel 3-9x40 så betyder det att förstoringen kan justeras mellan 3x och 9x. Siffran efter ”X” är objektivlinsen diameter i mm. På vår hemsida har vi gått igenom objektivlinser och förstoring mer ingående. Vi rekommenderar att kika där om du är mer nyfiken.

Vilket kikarsikte ska man välja till ett luftgevär?

Kikarsikten är utmärkta val för luftgevär. Är du sugen på att köpa ett kikarriktmedel har vi på vår hemsida gjort ett test. Vi rekommenderar modellen som är bäst i test, men vill du inte lägga pengar i onödan har vi även recenserat en bra och billig modell.

Vilket är det bästa kikarsiktet?

Dyrare kikarsikten är förstås oftast bäst, men i pris per funktionalitet (som vi kallar prisvärdhet) är de inte bäst. På vår hemsida har vi gjort ett test och tagit fram en modell som vi tycker är bäst i test.

Sammanfattning

Kikarsiktet är ett riktmedel som används av många jägare idag. Siktena består av en kikare och ett hårkors och har alltså förstoring.

Förstoringen är mycket bra för det gör din träffsäkerhet och noggrannhet mycket bättre i fält. Men som du säker sett finns det många olika alternativ på marknaden att välja mellan.

Vissa är bland annat termiska och andra är digitala. Det finns många olika saker att tänka på innan man ska köpa. Och faktum är att denna artikel har nog inte tillräckligt mycket information för att du helt ska förstå vad du ska välja.

Men vår förhoppning är att vi iallafall underlättat för dig vid inköp av riktmedel. Vi rekommenderar förstås siktena som vi recenserat ovan.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen