Bäst Kikarsikte 2022 – Test av Kikarsikten för jakt

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Delta Titanium HD 2,5-10x56 Belyst

Zeiss Conquest V6  2-12x50

Swarovski dS 5-25×52 P 

Leupold VX Freedom 3-9x50

Klicka här för att se fler kikarsikten.

Bäst i test Kikarsikte 2022

Oavsett om det här är din första eller din femte gång på jakt efter det perfekta kikarsiktet så kan det kännas lite jobbigt med så många alternativ att välja mellan. För att göra hela processen enklare finns det några saker du kan tänka på.

För det första, vad är din budget? Oavsett om du har 1000 kr eller 10 000 kr eller kanske ännu mer att spendera finns det ett kikarsikte som passar din budget och dina behov.

För det andra, vad ska du använda siktet till? Behöver du ett sikte för långdistansskytte, rådjursjakt eller kanske närdistansjakt? Vilket typ av skjutvapen ska du montera ditt kikarsikte på och vilken typ av hårkors behöver du? Kommer kikarsiktet att vara en gåva till någon annan?

Vi hoppas kunna hjälpa dig att svara på dessa frågor och mer med vårt test av kikarsikten och våra guider för hur man använder ett kikarsikte så att du kan gå bli nöjd med ditt val.

Men om du fortfarande inte vet var du ska börja, fortsätt läsa på den här sidan. Vi har lyft fram de bästa kikarsiktena från alla de bästa märkena och inom flera olika priskategorier, och det finns verkligen något här för alla!

Läs också >>> Åtelbelysning test

Köpguide för bäst i test kikarsikten

Alla jägare och skyttar vill förstås ha det bästa kikarsiktet till sitt gevär för att hjälpa till med vad de än skjuter på. Tidigare var de gamla kikarsiktena som placerades på gevär mycket svårare att sikta med än de nyare siktena på marknaden idag. När du använder ett kikarsikte bör en sak kommas ihåg: enkelhet.

När du använder ett gevär är allt du behöver göra för att få ett perfekt skott att sikta in ditt hårkors på det mål du vill träffa. Att lära sig att sikta och skjuta med kikarsikten är en extremt användbar färdighet. Det blir inte bara lättare att rikta in geväret mot ditt mål, utan det förstorar också ditt mål vilket gör det lättare att veta vilken del av målet du faktiskt kommer träffa. Det finns dock ett stort antal andra faktorer som man måste tänka på när man väljer det rätta kikarsiktet.

Lista över de bästa kikarsiktena

 • Bäst i test: Zeiss Victory V8
 • Populärast: Zeiss Conquest V6
 • Premiumval: Swarovski dS P
 • Billigast: Leupold VX Freedom

Köp ett kikarsikte efter dina egna behov

Det absolut viktigaste att tänka på när du vill köpa ett nytt kikarsikte är dock inte förstoring, hårkors eller ögonavlastning. Det viktigaste att tänka på är hur du planerar att använda kikarsiktet. Enkelt förklarat; vad förväntar du dig att ditt sikte ska göra?

Ställ dig själv följande frågor innan du dyker in i specifika modeller:

 • Kommer de flesta av mina mål vara på långt avstånd?
 • Behöver jag snabbt kunna sikta in på mål på nära håll?
 • Kommer jag använda siktet i dagsljus? Runt gryningen eller kanske på natten?

Du bör också förstå monteringsfunktionerna för ditt gevär. Om du kör ett modernt, lätt sportgevär vill du inte ha ett för stort sikte som begränsar manöverförmågan hos ditt lätta gevär.

På samma sätt vill du inte handikappa ett långdistansgevär genom att sätta på ett för litet kikarsikte på det. Ett 1x rödpunktsikte passar oftast inte bra med exempelvis .338 Lapua.

Köp det bästa kikarsiktet för din budget

Du kan definitivt hitta billiga kikarsikten runt 1000 kr. Du kan förstås även hitta riktigt avancerade kikarsikten för över 30 000 kr.

Även om det finns bra och billiga sikten är de riktiga pärlorna oftast de som kostar mest. Det gamla ordspråket ”Du får vad du betalar för” är definitivt giltig när det kommer till kikarsikten.

Även om det känns frestande att spendera mycket pengar på ditt gevär och sedan snåla på ditt sikte, fall inte för frestelsen. En klok skytt kommer att spendera lika mycket eller mer på sitt kikarsikte än han spenderar på sitt gevär.

Den generella uppfattningen är att spendera så mycket av din budget som möjligt på ett riktigt bra sikte. När du väl har upplevt fördelarna med ett ett premium kikarsikte kommer du aldrig ångra investeringen. Men om allt du har råd med är ett kikarsikte för 2000 kr så kan du hitta det bästa kikarsiktet i den prisklassen här i vårt test av kikarsikten.

Saker att kunna innan du köper ett kikarsikte

Om du inte vill att recensioner av kikarsikten och modellbeskrivningar ska låta som om de är skrivna på ett främmande språk behöver du åtminstone en grundläggande förståelse när det kommer till termer inom världen av sikten. Nedan beskriver vi några av de viktigaste användningsområdena.

Förstoring

Förstoring i ett kikarsikteNär du först tittar på tekniska specifikationer för ett sikte kanske du ser vad som liknar ett matematikproblem. Låt dig inte skrämmas av siffrorna. När du förstår vad siffrorna menar blir det beydligt enklare att välja rätt kikarsikte för dig.

Det första eller de två första siffrorna i specifikationerna indikerar på kikarsiktets förstoring. Det här är siffrorna som kommer innan ”X” på produktbeskrivningen. Om du tittar genom ett kikarsikte med beskrivningen ”4X” visas siktbilden 4 gånger större än vad du ser med blotta ögat.

Om det bara finns EN siffra innan ”X” så kollar du på ett kikarsikte med en fast förstoring. Det innebär att siktet alltid är fast på samma förstoring.

Om kikarsiktets beskrivning har TVÅ siffror med ett streck mellan dem har kikarsiktet en så kallad variabel förstoring. Det betyder att du kan justera förstoringen eller “zooma in/zooma ut”. Ett kikarsikte med 3-9X variabel förstoring förstoras tre gånger vid sin lägsta inställning och 9 gånger vid full förstoring.

Vissa amatörer kanske tror att högre förstoring gör ett sikte bättre, men större inte alltid bättre. Den högre förstoringen har ett pris. Synfältet i siktet smalnar av när bilden förstoras. Detta kan bli ett stort problem för jägare eller skyttar som behöver hitta och följa rörliga mål med sitt sikte.

Objektivlins

Siffran som följer X i de tekniska specifikationerna indikerar objektivlinsens diameter i millimeter. Exempelvis har ett kikarsikte med siffrorna 4x40 fyra gånger förstoring och en objektivlins som mäter 40 millimeter över vid sin bredaste punkt. Objektivlinsen är glaset längst fram på siktet (den delen som pekar mot målet du siktar på).

Precis som objektivlinserna på kikare samlar och fokuserar kikarsiktets objektivlins ljus för att producera den bild du ser när du tittar genom kikarsiktet. Vanligtvis är objektivlinsen större än resten av kiakrsiktet, särskilt på optik med kraftfull förstoring.

Precis som hur stora fönster hjälper till att lysa upp ett rum lyser en stor objektivlins upp bilden du ser när du tittar genom siktet. Generellt sett gäller det att ju större objektivlinsen är desto ljusare är den visade bilden, särskilt i svagt ljus.

En stor objektivlins kan ibland vara ett hinder. Ett kikarsikte med en stor objektivlins blir tung och klumpig. Det är förstås egenskaper som du vill ha på ett sikte som används för att rensa rum eller engagera mål på nära avstånd.

En stor objektivlins behöver också högre monteringsringar för att anpassa till den större storleken av siktet. Eftersom dessa sikten måste monteras högre kan det orsaka problem med ditt kindstöd och nivån ditt öga hamnar på, vilket kan ha negativa följder på din träffsäkerhet och bekvämlighet.

Glaskvalitet och beläggningar

När det gäller kvaliteten på ditt optiska glas får du definitivt även här vad du betalar för. Glas av hög kvalitet kommer att kosta dig men det belönar dig genom att ge ljusa bilder med skarp, tydlig kvalitet.

Generellt sätt ska man leta efter ett kikarsikte gjort med extra lågdispersionsglas (ED) för bästa bildkvalitet.

Du vill också ha ett sikte med speciella beläggningar på själva glaset. Dessa beläggningar är framtagna för att maximera ljusstyrkan och minimera bländningen. Det finns fyra standardtermer som används inom optikindustrin för att indikera de olika nivåerna av glasbeläggning.

 1. Belagd – Ett enda lager beläggning på minst en lins.
 2. Fullt belagd – Ett enda lager beläggning på alla glasytor som utsätts för luft.
 3. Flerbelagd – Flera lager applicerade på minst en linsyta.
 4. Fullt flerbelagd – Flera lager beläggning på alla glasytor som utsätts för luft.

För bästa bildkvalitet så ska du leta efter heltäckande linser. Dessa ger bäst ljusstyrka och är särskilt användbara för att se bra i svagt ljus.

Det bästa är att använda denna guide som en riktjilne men det vi skriver är inte slaget i sten. I allmänhet borde du söka efter sikten med flerbelagdt glas ifall du har råd. Du kommer definitivt att bli mycket nöjdare med ditt köp.

Varnas att vissa billigare företag använder halvbra flerbeläggning för att täcka över vad som är dåligt gjort optikglas. Om du har dåligt glas är beläggningen inte en magisk fix. Var försiktig när ett billigt sikte erbjuder flerbeläggning men samtidigt är billigare än de flesta andra icke-belagda kikarsikten så du slipper känna dig lurad om du känner att kvalitén inte är tillräcklig.

Hårkors

Det finns nästan lika många olika hårkors att välja mellan som det finns kikarsikten på marknaden. Vissa av dem har grundläggande funktioner, medan andra är förfinade för mycket specifika fotograferingsapplikationer. Typer av hårkors till jakt

Det vanliga Duplex hårkorset fungerar bra för de flesta jägare.  Om du jagar i tjocka skogar eller ofta behöver skjuta rörliga mål blir ett tjockt hårkors snabbt din bästa vän.

Om du skjuter mindre mål, särskilt på längre avstånd, vill du ofta ha ett sikte med ett finare hårkors. För att skjuta mål över 200 meter, leta efter en MIL-punkt eller MOA-tråd.

En upplyst trådkorg är praktiskt för fotografering i svagt ljus. Detta gör dem till ett utmärkt alternativ för jägare som ofta behöver göra tuffa skymningsskott.

Du kommer att se ett antal olika standardiserade korn i världen av gevärkikarsikte och några som är proprietära för företaget som designade dem. Att välja vilken trådkorg som skulle vara mest användbar för dig när det finns dussintals alternativ är en skrämmande process. Var och en har sina egna användningsområden och fördelar såväl som ibland att vara kaliberspecifik.

Dessa kan sträcka sig från vanliga hårkors som du hittar på ett jaktgevär upp till kikarsiktena som hjälper dig att bedöma kuldropp specifikt för .308 eller vilken kaliber den var avsedd för. Du kan dela upp dessa i tre klasser för enkel förståelse:

Standard hårkors är den typiska korsdesignen som ofta visas i TV-program. De är ofta mycket okomplicerade och enkla med ytterligare linjer, siffror eller konstiga former. Detta gör dem ganska lätta att använda.

Målkorshår liknar vanligt hårkors men brukar bara lägga till en cirkel eller punkt i mitten för att underlätta sikten. Du hittar vanligtvis dessa på lågdrivna sikte och röda prickar som är avsedda för miljöer med nära avstånd eller i svagt ljus. Dessa kan vara problematiska när du fotograferar längre sträckor där punktens storlek kan dölja målet.

Kulhårkors använder hårets regelbundna, uppmätta markeringar för att bestämma kulnedgång och avstånd. Det kan ta tid att lära sig att använda effektivt men processen är ganska givande. För de som inte skjuter längre räckvidd kan dessa vara alltför distraherande och ta bort den nya skyttens förmåga att lära sig.

Rattar och justeringar

Turrets är de rattar som används för att justera kornet för noggrannhet. Du kommer att använda dem för att korrekt nollställa ditt kikarsikte när du har monterat det på ditt gevär. Ratten på toppen av ramen är höjdtornet. Justering av denna ratt kommer flytta slagpunkten vertikalt.

Den andra urtavlan, vanligtvis placerad på sidan av siktet, är vindkronan. Denna ratt justerar anslagspunkten horisontellt.

Underskatta inte vikten av höga torn. Leta efter ett kikarsikte med torn som hörbart klickar med varje justering.

Snabbjusterande, ”taktiska” torn är ett utmärkt alternativ för långdistansfotografering. Taktiska torn kan påskynda höjd- och vindjusteringsprocessen i fält, vilket hjälper dig att snabbt kompensera för sidvind och kulfall över avståndet.

Om du väljer denna typ av sikten bör du överväga ett kikarsikte med en verklig återgång till noll-funktion. Detta kommer att spara huvudvärk att hitta din noll efter varje långdistansskott.

Ögonlindring

Ögonavlastning är det avstånd som kikarsiktets bakre lins måste vara från ditt öga för att du ska se hela bilden. Om ditt öga är för nära blir bilden suddig runt kanterna. Om det är för långt blir bilden en prick i mitten av linsen.

Ju mer förstoring ett sikte ger, desto kortare blir ögonavlastningen. Ögonlindring kommer att avgöra var du behöver montera din optik på ditt gevär.

Detta kan vara ett problem för gevär som ger betydande rekyl. Om ditt kikarsikte inte har tillräcklig ögonavlastning kan du sluta med ett svart öga.

Skydd

Det finns två typer av skydd att bry sig om. Den första är chock- och rekylskydd som ska hanteras bra med de flesta moderna kikarsiktena så länge du håller dig borta från det billigaste kikarsiktet på marknaden. Några mer kraftfulla skjutvapen kan faktiskt förskjuta linserna om kikarsiktet inte görs för att hantera den stressen.

Den andra typen av skydd är väderskydd som inkluderar kondens och dimma inom ramen. De flesta kikarsiktena har någon form av hård, anodiserad yta som hjälper till att skydda dem och hålla dem fria från korrosion eller rost.

De flesta av de bästa siktena förseglas med O-ringar och spolas med antingen kväve eller argongas för att säkerställa att det inte finns några läckage och för att hålla allt vatten och dimma ute. Detta är alltid det bästa valet men dyraste totalt sett.

Typer av kikarsikten

Det finns två viktiga tumregler för de som är nya i skjutvärlden, och särskilt inom kikarsikten.

 1. Den första regeln är relaterad till den avsedda användningen och det är att det inte finns ett kikarsikte som passar alla.
 2. Den andra regeln är associerad med ekonomi. Medan den gamla tumregeln sade att du ska spendera minst hälften av vad du spenderade på skjutvapnet på glaset, är vi mer benägna att öva oss på att spendera 2x kostnaden för geväret på kikarsiktet.

En av de elementära kategoriseringarna skulle vara i förstoring. Förstoringen kan vara antingen fast eller variabel. För några decennier sedan var fasta förstoringskikarsikte den vanligaste typen, men de flesta är variabel effekt idag. Kikarsiktena med fast förstoring (4x, 6x, 10x eller till och med 40x) är dock idealiska för jaktställ, militära applikationer och långdistansfotograferingsdiscipliner.

Den andra klassificeringen som vi kommer att fokusera på, men utan att gå in för mycket i detalj, är dessa teleskopiska sevärdheter uppdelade i underkategorier baserat på deras syften.

Även om vissa säger att det inte finns någon signifikant skillnad mellan de siktena som är utformade för jakt, konkurrens eller taktisk tillämpning, kommer vi att dela upp dem i flera specifika kategorier, ordnade efter siktesändamål, typ av vapenplattform och prisklass.

Det är viktigt att förstå de olika typerna av sikten och fördelar och nackdelar med var och en innan du köper en. Nedan följer två av de olika typerna av kikarsikten, och de är de vanligaste kikarsiktena på marknaden.

 1. Variabla kikarsikten – Det överlägset vanligaste variabla kikarsiktet är användbar om förstoring av målet behövs för ett rent skott. Med dessa typer av kikarsikte kan skytten justera förstoringen av målet som de tittar på.
  Dessa typer av kikarsikten finns i en mängd olika förstoringsvariabler, och beroende på vad du jagar kan det vara extremt viktigt. Prickskyttegevär använder ofta varierandekiakrsikten, eftersom prickskyttegevär används på ett mycket längre avstånd än ett vanligt jaktgevär.
 2. Fasta sikten – Dessa kikarsikten kan vara lite mindre komplicerade än variabla sikten, men de är också bara bättre om folk vet exakt vilka specifikationer de behöver när de skjuter sin pistol. Du kan inte justera förstoringen på fasta kikarsikte som på variabler. Därför rekommenderas dessa kikarsikten endast vid vissa tillfällen och för vissa typer av skjutvapen.

Kikarsikten med lång räckvidd

Inte alla kikarsikten är skapade lika, och det bästa testet för att hitta en kvalitet är en exakt avstånd fotografering.

Även om du kan nå mål över 500 meter med sikten som kommer från en genomsnittlig budget, är de bästa långdistansgevärsspecifika verktygen utformade med hög förstoringseffekt, ett högpresterande optikelement, krävande trådsystem och breda höjdjusteringsintervall.

Allt detta betyder att allvarlig långdistansfotografering är omöjlig utan ett högkvalitativt kikarsikte med en rejäl prislapp.

Kikarsikten för jakt

Utan tvekan är jaktkikarsikte de mest utbredda optiska enheterna med en mängd företag som producerar denna typ av optik.

Som den vanligaste typen av riflescopes med många underkategorier, finns det verkligen en betydande crossover med optik från en underkategori som kan användas i den andra.

Du kan välja mellan de specialiserade för drivna jakter, bergsjakt till det specialbyggda för svagt ljus och förföljelse. Ändå delar alla dessa underkategorier några liknande egenskaper som är typiska för jaktoptik.

Huvudrörsdiametrar på 1 tum och 30 mm är de vanligaste. Kikarsikten för jägare har lågprofil, takhöjd och vindkraftverk för att förhindra oönskad rotation. De flesta jaktoptik levereras med en jaktorienterad trådkorg (Duplex eller tysk nr 4) som ligger i det andra fokalplanet.

Vid lågdrivna jaktkikarsikte är parallax vanligtvis fast vid 100yds, medan högre förstoringskikarsikte (12x eller mer) vanligtvis är utrustade med en justerbar parallaxinställning.

Det finns ingen anledning att säga att varje anständigt sikte avsedd för jaktanvändning måste vara väderbeständig och stötsäker.

Kikarsikten till handvapen

Pistoler är kända för sin utökade ögonlåda eftersom du behöver optik som fungerar på armlängden. Även om liknande i andra funktioner som riflescopes, handgun scopes kommer med en utökad ögonlindring på någonstans mellan 20 och 35 inches.

Medan du kan montera en optik vid halvautomatisk pistol med hjälp av skjutfästet, monteras scopes oftast på revolverns fat, precis framför handlingen med pistolspecifika monteringsringar.

Eftersom storlek och vikt är en ultimat funktion, är de flesta vanliga pistolkikarsikte byggda på en-tums huvudrör med 20 till 32 mm objektiv.

Kikarsikten till rekylfattiga gevär

Eftersom de flesta .22lr-gevären är kompakta vapen med en vikt som sällan överstiger 5 pund, bör du undvika tung optik eftersom det kommer att kasta det ur balans och påverka dess enkelhet att hantera, såvida du inte skjuter i allvarliga 50yds Benchrest-tävlingar.

Om du är en weekendplinker kan du välja ett rimfire-kikarsikte med lägre förstoringseffekt i priser från så lite som $ 30 för standardmärken.

Om du har ambitioner för tävlingsmästerskap, bör din rimfire vara utrustad med mellanhöga till dyra mittbrännkikarsikte med mycket hög förstoring.

I vilket fall som helst kommer de bästa .22-dedikerade scopesna med objektiv på 32 mm till 42 mm och ett 1-tums huvudrör.

De flesta rimfire-riflescopes delar en tunn, icke-upplyst trådkors i det andra fokalplanet som ger ett minimalt hinder för målet.

Även om .22lrs exakta skjutavstånd är ungefär 200 meter, kommer de kraftfulla kikarsikte som är utformade för tävling med justerbar parallax för att ge en mer exakt synbild och göra det lättare att träffa små mål.

Rödpunktsikten

Eftersom sikten verkligen är en förkortad term för teleskopisk sikt är det något kontroversiellt om en röd prick verkligen är ett kikarsikte eller inte eftersom de har liten eller ingen förstoring. Jag skulle hävda att de är kikarsikten eftersom deras användning och syfte är desamma som optik för längre räckvidd. Dessa är de mest populära och anses ofta vara de bästa kikarsiktena för AR-seriens gevär och är de överlägset mest populära.

Normalt har ett rött punktkikarsikte ingen förstoring, istället ger de helt enkelt en upplyst tråd som gör det möjligt att engagera ett mål snabbare och mer exakt. Det finns några röda prickar som förstorar så mycket som 3x men de är sällsynta och ofta dyrare.

Så de definierande egenskaperna för röda prickar är låga till ingen förstoring och små hårkors som ofta inte är lämpliga för att skjuta längre räckvidd. Siktlinjen i en röd prick är vanligtvis ganska stor och kan dölja små mål på avstånd. Dessa är bäst reserverade för bilder på nära till medellång räckvidd.

Läs också >>> Åtelkamera test

Avancerade kikarsikten

Medan ett bra gevärkikarsikte är en enorm tillgång i de flesta situationer, finns det tillfällen då en högspecialiserad optik är det bättre valet. Låt oss titta närmare på några av dessa högt specialiserade avancerade kikarsikten.

Nattsikten

Dessa är specialområden. De kan kombineras som ett variabelt kikarsikte eller ett fast kikarsikte. Vad som gör dessa sikten annorlunda är att de används för fotografering på natten eller vid tider på dygnet när det finns en liten mängd ljus för att naturligt se målet. De är väldigt dyra och skrymmande, så se till att du faktiskt behöver fotografera under svagt ljus på dygnet innan du väljer en nattsyn.

Night vision-teknik bygger på mycket sofistikerade kondensorrör för att samla och förstärka omgivande ljus och bilda en synlig bild. En gång förflyttad till slagfältet används nattvision nu för säkerhet såväl som för jakt på rovdjur, sköldar och annat nattligt spel.

Även om tekniken är dyr är förmågan att se klart efter mörkret en spelväxlare i scenarier för jakt och hemförsvar. Tack och lov, när dessa enheter blir mer populära börjar priserna bli mycket billigare.

Om du överväger att lägga till en av dessa värdefulla optiker i din arsenal, kolla in vår artikel om de bästa nattvisionskikarsikteen för mer information och några värdefulla recensioner.

Termiska sikten

Precis som nattsynteknik ger värmebehandling dig möjlighet att se i mörkret. Men där nattsyn förstorar omgivningsljuset använder termisk avbildning värmemönster för att skapa en synlig bild.

Alla naturliga och konstgjorda föremål avger infraröd energi som värme. Eftersom djur (inklusive människor) producerar betydligt mer värme än omgivningen gör det ett termiskt kikariskte lätt att se dem i mörkret.

Liksom nattsynkikarsikte är termisk optik inte billig. Dessa sikten är dock ovärderliga för jägare som arbetar för att hålla häftiga coyot- och svinpopulationer i schack. De kan också användas för taktiska applikationer och hemförsvar.

Letar du efter en djupgående guide till allt som rör termiska kikarsikten (inklusive en lista över några av de bästa modellerna på marknaden)? Kolla in vår kompletta guide till de bästa termiska kikarsikteen.

Digitala sikten

Digitala gevärkikarsikte omvandlar ljus till digital information som skyttar kan se på en HD-skärm. De mest sofistikerade modellerna fungerar som små datorer du monterar på ditt gevär. Dessa högteknologiska prylar är mycket mer än ett enkelt sikte. De har ofta mycket avancerade funktioner som inbyggda avståndsmätare, rekylaktiverad videoinspelning, ballistiska räknare och Wi-Fi-funktioner.

Bortsett från alla de roliga högteknologiska funktionerna, låter digitala kikarsikten dig också se bilder i mörkret. Till skillnad från traditionell nattsyn kan du dock använda dem både under dagen och när solen går ner.

Hur monterar man ett kikarsikte?

Även om många vapenägare gillar att lämna utrymme för professionella, behöver du verkligen ingen vapensmed för den här enkla uppgiften. Med rätt verktyg lite kunskap är processen relativt enkel. Om du bestämmer dig för att göra det själv, här är några saker att tänka på.

Siktesringar är det viktigaste gränssnittet mellan ditt sikte och ditt gevär. Ringarna måste hålla din optik säkert under rekyl, så se till att du väljer kvalitetsringar som är rätt höjd och diameter för ditt kikarsikte.

Innan du börjar montera din optik, se till att geväret är lossat. Ta bort magasinet och kontrollera kammaren för att vara säker.

Montera ditt kikarsikte så lågt som möjligt på ditt gevär, se bara till att ingen del av kikarsikteet kommer i kontakt med geväret.

När du drar åt skruvarna på basen och ringarna, använd delvisa rotationer och alternativa skruvar för att säkerställa ett jämnt tryck på din optik.

Ringarna måste vara inriktade för att ditt sikte ska kunna passa ordentligt. Om de till och med är lite avstängda kan det orsaka stress på siktesröret och i slutändan skada din optik. Om du är osäker kan du använda en kikarsiktessats för att förhindra feljusteringsproblem.

Om du vill ha en mer detaljerad beskrivning av hur du monterar ett sikte, kolla in följande video av Larry Potterfield från MidwayUSA.

Hur siktar man in sitt kikarsikte

Även det snyggaste och dyraste kikarsiktet på marknaden är inte värt mycket om det inte är monterat och synligt ordentligt. Inte säker på hur man gör det? Vi har några tips till dig.

Att se in (även kallad nollställning) är ditt sikte genom att korsa hårkorset med vapnet så att kulorna träffar dit du siktar. Även om processen att nollställa ett kikarsikte är relativt enkel, kan det vara förvirrande för nybörjare.

Här är några viktiga tips som hjälper dig att se till att ditt sikte är siktat in ordentligt:

 1. Innan du börjar, se till att kikarsikteet är monterat säkert och ordentligt på ditt gevär.
 2. Upprätta en grov noll genom att borra sikten på geväret innan du skjuter den första omgången. Processen tar bara några minuter, men det sparar mycket stress när du väl har kommit till intervallet.
 3. Använd ett solitt bänkstöd och sandsäckar (eller en vila som en Caldwell Lead Sled) för att vagga ditt gevär så att du kan få en solid och stabil skjutgrund.
 4. När du har tagit bilder på papper, skjut alltid minst tre rundor innan du justerar ditt sikte. Detta hjälper till att säkerställa att du inte justerar för slumpmässiga flygblad.
 5. När du har fastställt din noll, avfyra en annan grupp med tre rundor för att verifiera din noll.
 6. När du är klar skriver du ner intervallet, belastningen och kulvikten du använde så att du har den för framtida referens.

Grundläggande tips för siktesunderhåll

Lyckligtvis kräver moderna gevärkikarsikte mycket lite underhåll för att hålla dem i gott skick.

Med regelbunden utomhusanvändning kan ditt sikte bli smutsigt och kan behöva rengöras. Att rengöra din optik på fel sätt kan dock skada den.

Först, försök aldrig ta isär ditt utrymme för att rengöra det. Detta förstör kikarsiktet och frigör kväve eller argon som finns i optiken. Dessa gaser är avgörande för att förhindra att imma eller kondens bildas inuti ditt kikarsikte.

Torka aldrig av linserna med din ärm. Även om detta kan verka som ett ofarligt sätt att ta bort smuts och fingeravtryck, kan det lämna små repor i linsbeläggningarna. Dessa små repor kan byggas upp över tiden och påverka bildkvaliteten negativt.

Om du behöver rengöra linserna på ditt kikarsikte, använd en mikrofiberduk eller kamelhårborste. Du kan också använda konserverad luft för att blåsa damm och smuts från ditt kikarsikte.

Om dina linser har särskilt envisa fläckar, använd en mikrofiberduk som har fuktats med en liten mängd vatten (eller en speciell linsrengörare). Använd aldrig glasrengöringsmedel eller andra rengöringsprodukter, eftersom de kan skada dina linsbeläggningar.

För att minimera rengöringen, håll fingrarna borta från linserna på di kikarsikte. Oljan från dina händer kan skada beläggningar och orsaka envisa fläckar.

Undvik också att få olja eller lösningsmedel på ditt kikarsikte när du rengör geväret. Ta inte bort din optik, annars förlorar du nollningen.

Märken kikarsikten

Oavsett om du letar efter ett lågbudgetmärke eller vill gå direkt till den övre hyllan, finns det ett optikföretag redo att leverera. Kolla in en A-Z av de bästa märkena och de gevärkikarsikte de erbjuder.

Det finns massor av företag som gör sikten idag. Om du inte är säker på var du ska börja har vi samlat den här listan över de mest ansedda varumärkena. Dessa företag producerar konsekvent några av de bästa optikpengarna kan köpa.

Barska

Detta är ett varumärke som dabbles i både den taktiska och jaktindustrin, och de är kända för sina oslagbara, låga budgetpriser. I vår Barska-serie spenderar du inte mer än $ 100, inte ens för en upplyst trådkorg och en AO-parallaxjustering!

Detta budgetmärke tror inte att låga priser borde hindra dig från att ha avancerade funktioner. Om du är fängslad för kontanter och behöver ett överkomligt pris idag för under $ 100, är ​​Barska vår bästa rekommendation.

Burris

Denna tillverkare är ett av de bästa märkena för prisvärd och låg budgetoptik. Pragmatiska råd som går vidare från jägare till jägare i optikvärlden är “köp det bästa av vad du har råd” – och Burris är symbolen för detta koncept i lågbudgetkategorin.

Detta amerikanska företag har en webbplats som är organiserad, strömlinjeformad och systematiserad för att hjälpa dig att navigera i deras enorma lager av gevärkikarsikte för att säkerställa att du får rätt för din jakt.

Bushnell Corporation

Bushnell började som ett litet företag som sålde kikare för fågelskådning via postorder. Idag är de ett av de mest respekterade namnen inom utomhusoptik, deras produktsortiment från monokulär, kompakt / jaktkikare, spårkamera till jaktavståndsmätare, golfavståndsmätare och mycket mer! Bushnells gevärkikarsikte är särskilt populära bland jägare. Alla företagets optik är robusta, prisvärda och speciellt utformade för utomhusbruk.

Carl Zeiss AG

Carl Zeiss AG grundades 1846 av en optiker och forskare och designar allt från mikroskop till teleskop. För närvarande designar Zeiss optiska komponenter för James Webb Space Telescope, som planeras ta platsen för det berömda Hubble Space Telescope någon gång 2021. Företaget har samma standarder för sina banbrytande sikte som de gör för de högsta tekniska komponenter som de använder för rymdteleskopet.

Att bara se ordet Zeiss får mig att tänka, “kan man säga mer?”. Om du inte känner till det här världsberömda varumärket har du mycket att lära dig och du har ingen aning om vad du går miste om.

Även om de vanligtvis är på “önskelista” -sidan av beslutsprocessen, är de mer än värda sin vikt i glas. Deras häpnadsväckande upplysta trådkors, intuitiva ballistiska torn och till synes lättanvändbarhet sätter detta märke framför allt,

Carl Zeiss är ett varumärke som du inte vill sätta på din leksakspistol. De är faktiskt så trevliga att du kanske inte vill ta ut det ur lådan – någonsin!

Leupold & Stevens, Inc.

Leupold har designat och tillverkat amerikansk tillverkad optik av hög kvalitet i fem generationer. Känd för både deras hållbarhet och sin imponerande glaskvalitet, har Leupold gevärkikarsikte fått en rättmätig plats bland de bästa i världen. Till och med amerikanska arméskyttar, Navy SEALs och Secret Service-agenter litar på Leupold-siktena för att toppa sina gevär.

Maven

Ingen jägare med sitt rätta sinne rusar för att köpa ett kikarsikte. Detsamma gäller för en tillverkare. Inget företag med sitt rätta sinne rusar för att producera ett kvalitetssikte. Maven tog sig tid att undersöka, utveckla och testa sin produktion av den perfekta jägarnas gevärkikarsikte, och det bevisar att tiden var väl värt det.

Vi väger in kvaliteten på deras sikten och var de står på marknadsrankingen. Vi kan utan tvekan säga att Maven har bedövat oss med den kvalitet de erbjuder till så låga priser.

Vi undersökte grundligt hur de kunde erbjuda förstklassiga och avancerade funktioner som FFP och trådetsade trådkroppar, ED-glas och exceptionell klarhet även vid maximal effekt i deras billiga sikten.

Att sälja direkt till konsumenten gör det möjligt för Maven att skära ut branta detaljhandelspriser och dra nytta av de högkvalitativa materialen som finns tillgängliga. Högpresterande, utmärkt hantverk och överkomliga priser har genomförts med otrolig framgång, och det är så vi kan säga att du får mer för mindre med Maven!

Meopta

Detta underdog-optikföretag har några av de största avancerade produkterna på marknaden idag. Även om de inte är lika kända som andra konkurrerande varumärken i samma kategori, talar deras optik för sig själva.

Kvaliteten på sikten de har placerar dem i premiumklassen, men de sänker bokstavligen sina kostnader till hälften av vad deras konkurrenter säljer samma optik för. Det är av dessa skäl som Meopta skymde sig in i vår granskningsprocess. Jag förutspår också att de kommer att bli ett vanligt känt namn inom optikindustrin eftersom fler av oss jägare avslöjar sina exceptionella kikarsikten.

NightForce

Om du är en optikfreak så är det 100 procent chans att du vet vem det här fantastiska optikföretaget är … de är också själva optikfanatiker. NightForce har ett brett och femstjärnigt rykte med inte bara deras taktiska sikten utan också deras jaktkikarsikte. Det finns inget de inte kan göra.

En av deras mest imponerande företagspolicyer är att se till att din optik hanterar missbruket som skjutvapen kan rensa ut. De uppmärksammar också noggrant varje minuts detalj som går ut på att göra ditt sikte. Med en så noggrann tillverkningsprocess som deras, vet du att du får inget mindre än det absolut bästa.

Nikon

Detta varumärke har funnits i åldrar och är vid den punkt där de inte längre har något att bevisa. Deras monumentala optiska rykte har nått en topp där jägare automatiskt litar på och älskar det de har att erbjuda.

Nikon-namnet är lika kraftfullt som Leupold och Bushnell. Och bäst av allt, deras kikarsikten är av högsta kvalitet som är prisvärd och användarvänlig. Om du vill ha glas från ett beprövat, favorit- och pålitligt varumärke är Nikon ett bra alternativ.

Redfield

Detta är ett annat varumärke i linje med prisvärda och låga budgetoptik, men det har en kant till det – det är ett dotterbolag till Leupold & Stevens. Med ett förstklassigt moderföretag bakom ryggen vet du att du kan få ut det bästa av dessa ekonomiska gevärkikarsikte.

För den oroliga och praktiska jägaren som kan se igenom rökskärmen för marknadsföringstaktik dras du till Redfield-namnet.

Redfield-funktionerna som kan komplicera användningen, Redfield använder bara de nödvändiga funktionerna som kan få dig på mål utan de snygga tilläggen och den snygga prislappen.

Schmidt & Bender

Schmidt & Bender håller guldstandarden i optisk kvalitet. Ett tyskt, familjeägt företag, Schmidt & Bender håller sin optik till några av de strängaste kvalitetsstandarderna i branschen.

Den enda nackdelen med företagets höga standard är att de bara producerar ett begränsat antal kikarsikten varje år. Om du har turen att få tag på ett av deras kvalitetskikarsikte kan du räkna med att spendera stora pengar. Även om Schmidt & Bender inte är billiga är de definitivt värda investeringen.

Simmons

Att leta efter ett ekonomiskt sikte leder till en väg som leder dig direkt till ett kvartal gammalt optikmärke – Simmons. Eftersom optik tränar mot sport högre, onödiga klockor och visselpipor och följaktligen högre, onödiga detaljhandelspriser, förblir Simmons trogen mot lågbudgetmarknaden.

Faktum är att deras billigaste gevärkikarsikte som presenteras i vår serie har en avancerad funktion som du aldrig kommer att se med låg budget. Simmons besviker inte om du vill ha det bästa för så lite kostnad som möjligt.

Swarovski Optik

Swarovski Optik är mest känd för sina ljusfångande kristallsmycken. Men de lyckas också “utnyttja ljusets naturliga magi” i sina högpresterande sikte. Om du letar efter skarpa, klara och ljusa bilder är allt du behöver göra att titta igenom ett Swarovski-kikarsikte. De har några av världens bästa glaskvaliteter.

Om du letar efter creme de la creme av optikmärken har du precis hittat en av dem. Att beskriva Swarovski som “dyrt” är en enorm underdrift. Om detta uppmuntrar dig kommer du troligtvis aldrig att gå tillbaka till något annat sikte efter att du har läst våra recensioner.

Swaro är mer än världskända, de är galaxkända – det är så mycket deras berömda rykte föregår dem. De gör några av de bästa, mest intuitiva och högprecisionsgevärkikarsikten som finns tillgängliga. Deras optik är svår att jämföra med och ännu hårdare att slå.

Vortex Optics

Detta optikmärke har verkligen satt sitt fotavtryck på den avancerade siktesmarknaden, och de har gjort det bra. Det amerikanska varumärket har glas för att konkurrera med de bästa siktena i världsklass från europeiska optiktillverkare

Ännu bättre, Vortex drivs av verkliga jägare som känner till sina grejer och använder gevärkikarsiktet som Vortex tillverkar. Det finns inget bättre sätt än detta för att bevisa för dina kunder att du tror att din optik är den bästa som finns att göra långa avstånd, etiska och hårdelande exakta bilder. Detta är arvet som Vortex erbjuder varje jägare, inte bara på marknaden utan också ute på fältet.

Weaver

Denna långvariga veteran inom optikvärlden har lett ett hyllat rykte i över 50 år. Tillförlitlig och kontraktad av den amerikanska militären för att producera tiotusentals av de välkända M73B1-prickskyttkikarsikteen, är Weaver verkligen ingen nybörjare för bra glas, hållbarhet och noggrannhet.

Genom att hålla sakerna enkla för den civila jägaren har Weaver-kikarsikten precis rätt mängd funktioner för att skapa högpresterande optik inom det överkomliga prisintervallet.

Är större och dyrare alltid bättre?

Detta kan vara en knepig fråga att svara på när du har att göra med gevärkikarsikte. Det bästa sättet att svara på denna fråga är detta. När du ska leta efter ditt tomgangsgevär bör du fråga dig själv vad det är du ska skjuta på. I allmänhet, om du är rådjurjägare, skulle det vara överdrivet att använda något över ett 3-9x eller 4-12x sikte på ditt gevär, och det kan faktiskt hindra dig i det långa loppet. Dessa är de genomsnittliga storleksstorlekarna för alla som vill gå på jakt, eftersom de erbjuder vad som behövs för majoriteten av gevärsanvändare.

Du måste också ta reda på vilka typer av bilder du planerar att behöva ta. Om du vet att du ska skjuta långt bort på ditt byte, kommer du att använda ett annat kikarsikte i motsats till att skjuta på något närmare. Detta har mycket att göra med att ha rätt förstoring på kiktarsiktet som du väljer för att kunna utföra den jakt du vill göra.

Vad säger siffrorna om ett kikarsikte?

Det här är en bra fråga att ställa. Innan du kan välja ett gevärkikarsikte ordentligt måste du veta vad siffrorna i ditt sikte faktiskt betyder. För att hjälpa till med detta hänvisar jag till ett Nikon P-223 3-9 × 40 SF-gevär för att förklara vikten av siffrorna på ett gevär. Siffrorna när du väljer ett viktigt kikarsikte är 3–9 × 40.

I detta specifika nummer betyder 3 att varje bild som du tittar på genom detta sikte kommer att visas tre gånger närmare dig än med blotta ögat. 9 betyder samma sak. Om kikarsiktet du väljer har en 9 som den här betyder det att du kan se ditt mål 9 gånger närmare genom kikarsiktet än med blotta ögat.

Det sista numret, i detta fall 40, är ​​objektivlinsdiametern i millimeter. Om du ser ett sådant nummer klassificeras dessa kikarsikten som variabla sikte. I grund och botten kan du välja om du vill att ditt mål ska förstoras 3 gånger upp till 9 gånger förstoras. Generellt gäller att ju större förstoringsområdet är desto mer kostar det specifika kikarsiktet. Detta beror på att ju bredare räckvidd desto mer mångsidigt kommer kikarsiktet att vara.

Varför är ögonavlastning och ljusöverföring viktigt när du väljer ett kikarsikte?

Skyttens ålder kan påverka utvidgningen av deras ögon. Människor som är äldre kommer att uppleva mindre utvidgning än vissa en yngre ålder. En utgångspupil är extremt viktig när du väljer ditt sikte. I grund och botten kan en utgångspupil bestämmas genom att hålla ett kikarsikte ut i armlängd från dig.

Den lilla cirkeln av ljus som dyker upp i okularet för scopes när du gör detta är utgångspupillen. Utgångspupillen är extremt viktig när man tänker på ögonlindring eftersom ju större utgångspupillen är desto mindre viktig blir huvudpositionen i förhållande till kikarsiktet.

När du pratar om ögonlindring när det gäller gevärkikarsikte är ögonlindring det avstånd som ditt öga kan vara borta från ögonlinsen i kikarsiktet och ändå ge en fullständig och tydlig bild av ditt mål. För närvarande är fyra tum den största ögonavlastningen som finns för alla standardgevär. Om du använder kikarsiktet korrekt, fyra centimeter långt avstånd för att ditt ansikte ska vara i vägen för någon rekyl som geväret kan göra. Du bör alltid vara uppmärksam på mängden ögonavlastning och utgångspupil som ett kikarsikte erbjuder innan du köper den.

Vad ska jag leta efter i ett kikarsikte när det gäller objektivlinsstorleken?

På de flesta medelvariabla kikarsikte är standardobjektivets storlek mellan 40 och 44 millimeter. Det finns objektiv på marknaden som är större, men i de flesta fall är dessa större linser inte nödvändiga. Faktum är att ju större objektivlinsen på ett gevär är, desto svårare är det att kunna hålla ditt gevär ordentligt. Dessa större linser kan också få ditt gevär att vara lite mindre bekvämt att skjuta på grund av att de kan få geväret att känna sig obalanserat, klumpigare och tyngre.

Hur fungerar synfältet i ett variabelt kikarsikte?

När man talar om kikarsikten mäts synfältet i allmänhet vid var 100 meter. Vad detta betyder är synfältet är det belopp som du faktiskt kan se från höger till vänster på avstånd genom ditt kikarsikte. När du justerar förstoringen av ditt kikarsikte kommer ditt synfält att justeras. I allmänhet, om du minskar förstoringen av ditt kikarsikte kommer ditt synfält faktiskt att öka.

Detta är i allmänhet viktigare med variabla kikarsikte, eftersom skillnaden i förstoring kan ändra synfältet drastiskt. Om du till exempel använder ett 3-12 × 42-kikarsikte, om förstoringen är inställd på 3, blir ditt synfält hela 100 meter. Men om din förstoring vändes närmare 12 skulle ditt synfält faktiskt minska ner till någonstans mellan 14 och 10 meter.

Hur väljer man rätt kikarsikte?

Vi kommer inte att slösa tid på att övertyga dig om att du behöver ett kikarsikte. Det är ingen hemlighet att ett kikarsikte kommer att göra dig till en bättre skytt. Det är därför de flesta vapenägare kör någon form av optik på sina gevär.

Att veta att du behöver ett sikte och att veta vad du ska leta efter är två olika saker. Med tusentals alternativ tillgängliga för den moderna skytten kan det vara omöjligt att veta var man ska börja. Plus, optikvärlden kommer med sitt eget språk, full av akronymer och förvirrande teknisk terminologi.

Även om det kan kännas överväldigande vid första anblicken behöver du verkligen inte en doktorsexamen för att välja rätt sikte. Lite kunskap borde vara tillräckligt för att du ska kunna genomföra processen. När allt kommer omkring köper du ett kikarsikte och inte designar en.

Den här artikeln är inte avsedd att göra dig expert. Istället går vi igenom den viktigaste informationen, förklarar en del av jargongen i lekmanns termer och ger dig möjlighet att söka efter en fantastisk optik.

Hur förvarar du ditt sikte?

När du inte använder ditt sikte, förvara det med linsskyddet på. Du kan också lägga till ett kikarsiktesskydd för att hålla kepsarna på plats och skydda ramen.

Om du behöver förvara ditt gevär och optik i ett pistolskåp under en längre tid kan du vänta

Använd inte en avfuktare inuti pistolskåpet. Detta hjälper dig att hålla geväret och din optik torr och skydda dem från rostskador.

Läs också >>>Kolvkamshöjare test

Sammanfattning

En kombination av gevär och kikarsikte är bara lika effektiv som den som drar i avtryckaren. Övning är det bästa sättet att förbättra din noggrannhet, oavsett vilken optik du väljer att montera på ditt gevär. Se till att du spenderar lite tid på att skicka lead downrange. Det är det bästa sättet att förbättra dina fotograferingsförmågor.

Även om världen av kikarsikte i början kan verka förvirrande, med lite information bör saker börja komma i fokus. Kunskap är makt. Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att hitta det bästa gevärområdet för dina personliga skjutbehov.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top