Bäst Mörkersikte 2022 – Test av olika Mörkersikten för jakt

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Pulsar Digex C50 Mörkersikte

PARD LRF Digitalt  Mörkersikte

Pulsar Ultra N455 LRF Mörkersikte

Sightmark Wraith HD 4-32x50

Klicka här för att se fler mörkersikten.

Bäst i test mörkersikte 2022

För inte så länge sedan betraktades mörkersikte som banbrytande teknik. Dyrt, ömtåligt och svårt att använda, mörkersikten överfördes mestadels till officiellt militärt bruk. De bästa mörkersikteen var inte ens tillgängliga för civila skyttar.

Idag finns optik för mörkersikte i en mängd olika storlekar. De är billigare, mer tillförlitliga och lättare att använda än de tillgängliga enheterna för bara några decennier sedan. Med stora framsteg inom mörkersikteteknik har marknaden översvämmat med prisvärda och praktiska alternativ för praktiskt taget alla fotograferingsapplikationer.

Mörkersikten förflyttas inte längre bara till det moderna slagfältet. Kvalitetsmörkersikte används av idrottsmän för att jaga rovdjur, sköldar och annat nattligt spel. nattsikte är också ett populärt val för fritids- och taktiska skyttar.

Alternativen kan vara både förvirrande och överväldigande, speciellt för de som inte känner till insikterna om mörkersikteteknik. Oroa dig inte. Vi är här för att hjälpa dig att lära dig vad du ska leta efter i mörkersikte. Vi har också en lista över vad vi anser vara några av de bäst rankade mörkersiktekikarsikte som är tillgängliga för den civila skytten.

Kolla även in vår köpuide för sup brädor för att hitta bäst sup bräda efter dina behov och önskemål.

Köpguide för bäst i test mörkersikte

När det gäller att välja rätt utrymme för dig och dina behov måste du undersöka några viktiga faktorer. Du måste vara ärlig med dina förväntningar och din budget när det gäller hur du vill använda ditt system.

Det är mycket bättre att spendera lite mer än att få ett system som bara inte fungerar för dig och vara ute mycket mer pengar.

Budget

Det första vi behöver undersöka är din budget. Hur mycket har du att spendera? Mörkersikten av alla slag är dyra, och mörkersikte kan vara lite mer avancerade när det gäller användning och funktion.

Detta kräver lite mer pengar än något enkelt som en monokular. Ett kikarsikte måste packas i förstoring. Detta inkluderar en digital trådkorg (och möjligen flera kikare), samt ett sätt att montera den på ett gevär.

Allt detta ökar kostnaden för optiken och gör nattsikten ett hår dyrare än din vanliga mörkerskikare. Inom kategorin av mörkerkikarsikten måste du också utvärdera din budget, med några som går för flera tusen kronor och andra för flera tusen. Som med de flesta saker är den söta delen i mitten.

Användningsområde

För att börja med måste du överväga ditt primära syfte att köpa ett nattsikte. Den kan köpas för jakt eller för armborst eller för ditt luftgevär.

För jakt

Om du vill köpa ett mörkersikte kikarsikte för jakt på natten rekommenderar vi dig att köpa kikarsikte som har generation 2 eller digital generationsteknik. Något mindre än detta hjälper dig inte att identifiera ditt mål när det är mörkt ute. Gen 2+ riflescope hjälper dig också att identifiera de olika djur som du kan se på natten.

Dessa kikarsikten har tydlighet och precision. Du kanske vill ta en titt på Pulsar Trail XP50 Thermal Riflescope. Detta kikarsikte är faktiskt utformat för jaktändamål.

För armborst

Planerar du att jaga med armborst? Letar du efter ett nattsikte som passar perfekt till din armbåge? Om ja, så måste du köpa ett mörkersikte som är speciellt skapad för montering på armbågar.

Tänk på att montering av armbågar är väldigt annorlunda än i kikarsikte. Du måste ha ett mörkersikte som är lätt i vikt, har en förstoringskraft mindre än 6x och en bredare syn.

För luftgevär

Med ett luftgevär kommer du att träffa mål och kommer att kräva ett mörkersikte som ger dig snabbhet och precision. Detta kan inte uppnås med Gen 1 eller Gen 2 enheter. Du behöver kikarsikte av kikarsikt 3 eller högre för skytte- och säkerhetsändamål.

För fritidsanvändning

Du kan välja en billigare optik med lägre övergripande tydlighet och enklare design. Det är vanligt att använda optik för mörkersikte för plinkning och fritidsfotografering, och du behöver inte en topp på linjen – såvida du inte vill ha en, naturligtvis.

Lista över de bästa mörkersiktena

 • Bäst i test: ATN X 4K 5-20x Dag/Natt
 • Populärast: Pulsar N455 4-16x Dag/Natt
 • Premiumval: Pulsar Ultra N455 LRF 4,5-18x Natt
 • Billigast: Sightmark Wraith 4-32x Dag/Natt

Mörkersikten jämfört med mörkerglasögon

Mörkersikten är vanligtvis en extra mörkerseende utrustning som kan läggas till ett gevär eller annat skjutvapen. nattsikte kan enkelt fästas och monteras på ett brett spektrum av skjutvapen och kan lossas lika enkelt.

De erbjuder en mycket hög kvalitet av mörkersikte men de är också betydligt dyra. En annan anmärkningsvärd aspekt av mörkersikte är att du kan behöva tillstånd från de lokala myndigheterna för att använda dem, särskilt om du ska använda dem på jaktvapen. Denna begränsning kan variera beroende på lokala bestämmelser.

Mörkerglasögon, i jämförelse, är antingen handhållna och fristående eller så kommer de med huvudmonterade redskap så att du enkelt kan bära dem i hjälmstil. Nattsiktsglasögon erbjuder kvalitetssyn i mörka områden, men de kan inte fästas säkert eller monteras på annan utrustning som skjutvapen.

I motsats till nattsiktet kräver skyddsglasögon inget tillstånd från lokala myndigheter och kan användas fritt. Dessutom är mörkerglasögon ganska billiga jämfört med mörkersikte.

Hållbarhet

Precis som glaskvaliteten kommer hållbarheten för ditt valda nattområde att bestämma hur länge du kan lita på det utan att behöva byta ut det. Några av de bättre modellerna kommer att kallas ”väderbeständig”, vilket är en kombination av vattentäta, dimma och stötsäkra faktorer.

Mörkersikten som är väderbeständiga är vanligtvis bra val när det gäller valuta för pengarna. De kan vara beroende av även om du tar dem ut i vildmarken under dåligt väder. För vissa typer av jakter är detta nästan en nödvändighet med tanke på djurmigrationsmönster eller säsongsbetonat väder.

Dessutom bör du försöka hitta ett nattsikte som är gjord av aluminium i flygplan eller liknande hållbart material. Några fantastiska mörkersikten kommer att annonsera att de har anodiserats av något slag; detta betyder bara att huden på mörkersikteen är rostbeständig och sannolikt inte får frätande skador lätt. En sådan beläggning minskar också solbländning och kan hjälpa till att kamouflera din position.

Aluminium eller plastkropp

Aluminiumkroppar motstår droppar, faller och sparkar bättre än plast. De kostar också ett ganska öre mer. Plastkroppar är bra för budgetuppsättningar och för plinkning och lätt jakt, men när saker blir allvarliga, gå aluminium.

Enkelhet att använda

När du väl är ute på fältet vill du inte fastna i den svåra mekanismen och de operativsystem som vissa mörkersikte omfattar.

Som en amatör eller någon som inte har mycket slöseri med tid är användarvänlighet mycket viktigt. Oavsett om du jagar eller skjuter vill du att ditt mörkersikteutrymme ska kunna användas inom några sekunder.

Du vill ha ett utrymme att montera snabbt och enkelt, fungera smidigt och har funktioner som gör din uppgift lättare. Många av de ovannämnda kikarsiktena har en användarvänlig design. Du kanske vill kolla in dem.

Kompatibilitet med andra sikten

Kompatibilitet hänvisar till förmågan hos ett visst mörkersiktsutrymme att monteras på ett kikarsikte eller någon annan skjutanordning.

Om du använder en armbåge måste du definitivt kontrollera om du får ett nattsikte som är kompatibel med ett armborst.

För gevär och andra vapen, se till att få ett gevärskydd. Kompatibilitet faller under monteringssystemet för ett visst nattsikte.

Mörkersikten som vi har listat i vår guide är alla kompatibla med standardvävskenor på ett gevär. Det finns utklippbara mörkersikte också som du behöver kolla in.

Snabbfäste för enkelhet

Med ett snabbfäste kan du fästa eller ta bort ditt kikarsikte. Du måste först kontrollera ditt kikarsikte och sedan köpa ett kompatibelt snabbkopplingsfäste för din enhet.

Visningsräckhåll

Visningsräckhåll avser i princip förmågan hos ett nattsikte att se på ett visst avstånd. Du är orolig för både din minsta och maximala syn.

Det är nära relaterat till siktets generation. Detta innebär att en Gen 1-enhet har ett mindre visningsräckhåll jämfört med Gen 2-enheter. I genomsnitt får du ett visningsräckhåll på cirka 200 meter i andra generation mörkersikten.

Nattliga ljusförhållanden

Vi pratar om de ljusförhållanden som finns på natten. Ibland får du mycket månsken och det är ganska synligt ute. Någon gång finns det inget månsken men du kan njuta av stadens ljus.

Men på vissa ställen är det mörkt mörkt och det finns bokstavligen ingen ljuskälla. Jägare och militärpersonal går vanligtvis ut på sådana platser där det inte finns naturligt ljus.

För att få en skarp och tydlig bild när det är mörkt ute, bör du välja en Gen 3 eller en Gen 4 nattsikte . Det här kan vara lite tungt på fickan men det är helt värt det när du går ut på fältet.

Om du är mer stjärnskådare eller behöver mörkersikte för navigering inom staden, föreslår vi att du tar ett mörkersikte med Gen 1 eller Gen 2-teknik.

Strömförsörjning för ditt mörkersikte

Du måste bestämma vilken typ av strömförsörjning som är mest genomförbar för dig när du köper ett mörkersikte. Alla mörkerkikarsikten som säljs på marknaden går på batterier och har ingen annan strömkälla.

Generellt krävs ett litium CR123A-batteri eller 1 AA-batteri för att driva ett nattsikte. Vissa mörkerkikarsikten kräver mer än ett batteri, vanligtvis 2 AA-batterier.

Beroende på hur mycket du kan spendera på batterier bör du välja den som är mest prisvärd och långvarig.

Ett vänligt råd – om en enhet kräver ett sällsynt batteri som inte är allmänt tillgängligt och som är mer på den dyra sidan, föreslår vi att du håller dig borta från ett sådant mörkersikte och sparar dig besväret med att hitta dessa enhörningar!

Batteriernas livslängd

Batterilivslängd avser hur länge ett visst batteri överlever så att det håller ditt nattsikte. Varje enhet har sin egen batteritid. Några av de bästa mörkersiktekikarsikteen du kan hitta har exceptionell batterilivslängd och låter dig använda dem under längre perioder i fältet utan att behöva oroa dig för att de brusar ut i ett olämpligt ögonblick. Du bör dock alltid ha några reservbatterier för det valda kikarsikteet oavsett batteriets livslängd. Det är bara en smart försiktighetsåtgärd.

Tänk på att en högre batteritid ofta översätts till ett högre pris, så var inte förvånad om din budget börjar bli stramare när du använder många av dessa funktioner eller designalternativ. Den maximala batteritiden som vi har sett bland våra bästa mörkersiktekikarsikte är upp till 60 timmar och det också med ett litiumbatteri. När du använder AA-batterier sjunker batteriets livslängd i allmänhet till 20–40 timmar.

En annan sak när man överväger batterilivslängden för ett mörkersikte är att använda räckvidden med infraröd och utan infraröd. Den infraröda belysningen använder mycket batteri och kan bara ta några timmar om den används konsekvent. Ditt kikarsikte fungerar längre utan att infraröd är aktiverat. Om du använder ditt mörkersikteutrymme för fotograferingsändamål där du kommer på fältet och skjuter utan att ha tid att byta batterier om och om igen, gå sedan till en med längre batteritid.

Driftstemperatur för mörkersiktet

Arbetstemperatur är den temperatur som du kan använda samt lagra ditt mörkersikte. Var och en av dessa mörkerkikarsikten har ett temperaturintervall där du kan använda ditt kikarsikte. Till exempel har Vampire från Armasight en arbetstemperatur mellan -51 ° C och + 45 ° C. Alla temperaturer som är högre eller lägre än detta intervall kan skada ditt kikarsikte.

Photon by Sightmark stöder däremot temperaturer från –15 till +50 grader Celsius. Så om du kommer att ta ditt mörkersikteutrymme ut i de brännande öknarna eller kyla bergen, måste du överväga dess driftstemperatur.

Mörkersiktets förstoring

Naturligtvis spelar storleken på ditt kikarsikte stor roll. De flesta nattsikten har inte de högre förstoringsinställningarna som ses med vissa optiska kikarsikte, även om det finns några undantag från denna regel. Detta är faktiskt fördelaktigt; på grund av hur mörkersikte fungerar, möjliggör kortare intervall bättre bildgenerering och renare linjer. Ju mer ljus räckvidden kan samla in, desto bättre blir bilden och det är lättare att samla in mer ljus på nära håll.

I allmänhet har nattsikte bara några inställningar för att växla mellan eller ett fast förstoringsvärde. Typiska mörkerkikarsikten vilar vanligtvis mellan 3x-5x, även om du ofta kan hitta mörkerkikarsikten som också har satt 6x förstoring. Vissa mörkerkikarsikten går ibland så högt som 20x eller så för ännu större noggrannhet inom räckhåll.

De flesta mörkerkikarsikten kan ge dig syn mellan 100 och 200 meter. Det här är kortare än optiska scopes, men det beror på att nattsikteförlitar sig på antingen strayljus som samlats in från din miljö eller infrarött ljus från en separat ficklampa eller emitter som är fäst vid själva scopet. Vissa kan gå längre, men 100 – 200 meter är standard.

Upplösningen på mörkersiktet

Mörkersikten fungerar inte på samma sätt som vanliga optiska scopes gör. Du vill hitta en modell som ger dig en anständig upplösning, normalt runt 640x480p eller högre. Några av den bästa siktena kommer att gå i äkta 4K-upplösning och erbjuda dig några av de skarpaste videofilmerna, men ovanstående värde är bra för de flesta räckvidd eller genomsnittliga nattjakter.

Kom ihåg att ju bättre upplösning, desto bättre blir din noggrannhet och förmåga att identifiera ditt mål. Mörkersikte har också ibland upplösning som beskrivs i LP / MM eller linjer per millimeter. Ju högre detta värde, desto bättre; det betyder att ditt mål blir tydligare.

Mörkersiktets generation

Du ser ofta ”generation” i namnen på många mörkersiktekikarsikten. Dessa hänvisar till den kategori av mörkerkikarsikten som ett enskilt kikarsikte tillhör och kan ge dig värdefull information om dess kapacitet. Lägre generationer av räckvidd är ofta billigare, medan högre vanligtvis är dyrare.

Generellt omfattar Gen 1-mörkerkikarsikten passivt infrarött ljus och omgivande ljus från din omgivning för att ge en synbild. Dessa kan vanligtvis se så långt som 75–100 yards, även om vissa högkvalitativa modeller driver de senaste 100 yards.

Gen 2-mörkerkikarsikten har bättre upplösning än Gen 1-kikarsikte och kan se upp till 200 meter eller mer tack vare bättre elektronik och infraröda belysare.

Gen 3-mörkerkikarsikten har avancerad teknik som kan konvertera fler fotoner till elektroner, som sedan kan användas för att skapa en bättre bild för dina ögon. Dessa har vanligtvis den högsta upplösningen för sitt inställda intervall.

Video / Bildinspelningskapacitet

Vissa mörkersikte gör att du kan ta videofilmer eller ta bilder medan du ser ner på objektivet. Detta kan vara användbart av olika skäl. Du kanske till exempel vill komma ihåg en särskilt värdefull jakt som du gjorde för ett år sedan. En videokamera som är ansluten till ditt kikarsikte kan låta dig spela in det ögonblicket.

Du kan också stöta på juridiska problem någon gång, eftersom jaktlicenser och lämpliga områden för jakt kan vara en komplicerad affär. Att ha videofilmer av dina handlingar är alltid värdefullt i dessa fall.

Många av de bästa mörkersikteen kommer att ha videoinspelare som automatiskt slås på så snart systemet upptäcker rekyl från det monterade vapnet. Detta är fördelaktigt eftersom det inte kräver att du tar bort handen från avtryckaren eller pipan för att starta kamerainspelning. Det låter dig fokusera på det som betyder mest: att få den perfekta bilden för kameran.

Glaskvalitet

Glaskvaliteten i ditt kikarsikte är en annan viktig faktor som du inte kan rabattera. Högre kvalitet (och troligtvis högre pris) nattsikte kommer sannolikt att ha högre glaskvalitet. Vad betyder detta exakt?

Ju bättre ditt glas, desto bättre blir din ljustransmission. Högre ljusöverföring innebär att räckvidden fångar mer av det tillgängliga ljuset i ditt område oavsett om det är dag eller natt. Ju mer ljus ditt kikarsikte samlar, desto ljusare och högre kontrast ger din synbild eller desto renare blir dina bildlinjer. Under nattfotografering kan detta direkt översättas till högre upplösning och därmed låta dig se avlägsna mål tydligare även när det är svartsvart.

Dessutom kommer glas med högre kvalitet än standard sannolikt att ha en beläggning som skyddar det från grunden eller stötskador. Scope-glas är en av de mest ömtåliga delarna av hela enheten och måste skyddas, så det är väl värt att investera att bli robust eller slitstarkt glas. Det är alltid bättre idé att köpa en förstklassig kvalitet av högre kvalitet än att köpa ett billigt kikarsikte och måste byta ut det snarare än senare.

Optisk klarhet

Något annat du bör tänka på är tydligheten på den enhet du ska spendera mycket tid på att titta igenom. När det gäller linser och deras beläggningar är det ett bra exempel på frasen ”Du får vad du betalar för”.

Inkludering av felfritt, högkvalitativt glas, applicering av högkvalitativa beläggningar och exakt inriktning av linselement är mycket dyrt på tillverkningsnivå. Det betyder att om du tittar på ett mörkersikte som är ovanligt låg, är det en bra indikation på att tillverkaren troligen inte har sträckt sig mycket för att säkerställa precision och noggrannhet i deras mörkersikte.

Hur påverkar linsbeläggningar klarhet?

Något av det språk som ofta används för att beskriva en behandling till linsen av mörkerkikarsikten är det för beläggningar. Antag inte att mer alltid är bättre, eftersom det inte alltid är fallet.

Det handlar ofta om glasets kvalitet och kvaliteten på vilken beläggning som helst. Här är terminologin som ges i OpticsPlanet insiktsfulla jaktordlista (nås 28 september 2018)

 • Belagd: Ett enda lager på minst en linsyta.
 • Fullt belagt: Ett enda lager på all luft till glasytor.
 • Flerbelagd: Flera lager på minst en linsyta.
 • Helt flerbelagt: Flera lager på all luft till glasytor.

Hårkors på ditt mörkersikte

Ett BDC (bullet drop compensation) -hårkors är ett utmärkt val för många gevärkikarsikten eftersom de använder ett specifikt trådkorsmönster som eliminerar mycket gissningar när det gäller att uppskatta kulfall. Dessa trådkorn har en speciell serie riktningspunkter som staplas vertikalt under hårkorset eller mittpunkten.

Baserat på ditt gevärs nollade räckvidd (100 yards är en bra standard) kommer varje BDC-märke under hårkorset att motsvara en slagpunkt som tar hänsyn till kula. Till exempel, om en BDC-trådkors riktningspunkter är åtskilda för 100 meter från varandra, kan du få ditt gevär nollställt för 100 yards och ändå träffa ett mål 300 yards bort genom att använda BDC-korsets andra riktningspunkt.

Som du kan se är BDC-nätkorn perfekt för långdistanskikarsikte eller mörkersikte för att förbättra noggrannheten på avstånd. De eliminerar behovet av att du justerar höjden ibland. De kan dock inte helt ta hänsyn till vind eller andra element som kan komma i spel under ditt skott. Du bör också tänka på justeringspunkterna för valt nät. Vissa jägare föredrar 1 MOA-linjer, medan andra kan ha olika mått som är bekvämare för sina ändamål.

Vissa mörkerkikarsikten gör att du kan ändra deras typ, färg eller ljusstyrka. Allt detta är bra saker som låter dig personifiera användningsområdet och kan hjälpa dig att uppnå maximal noggrannhet. Återigen finns det inget rätt svar som passar alla jägare, så valet är i slutändan upp till dig. Den viktiga delen är att överväga detta innan du handlar så att du vet exakt vad du letar efter.

Användning av mörkersikten under dagtid

Några av de bästa mörkersiktekikarsikteen gör att du också kan använda dem under dagen. Det här är bra valuta för pengarna, eftersom ett kikarsikte som kan fungera både under dagtid och nattfotografering är i huvudsak två mörkerkikarsikten i ett, förutsatt att det är funktionellt på dagtid.

Om ditt nattsikte har användning dagtid, försök att jämföra dess funktioner och funktioner mot andra dagspecifika mörkerkikarsikten för att se om det är värt. Ibland hävdar tillverkare att deras mörkersikte kan fungera under dagtid som en gimmick snarare än en fungerande funktion.

Men fantastiska mörkersikte fungerar ofta som ett vanligt kikarsikte under dagen. Istället för att använda sin infraröda belysning för att generera ljus för insamling samlar de omgivande ljus och gör det till en bild för dina ögon. Tänk på att alla mörkersikten fortfarande använder batteriström för att skapa den här bilden, så du måste fortfarande ha ramen “på” under dagtid.

IR Illuminator / Laser:

En IR-illuminator eller laser kan användas med ditt kikarsikte för att ge den extra noggrannhet och tillförlitlighet. IR Illuminator är osynlig för blotta ögat, men när den används med nattsikte kan den hjälpa till att belysa målet mycket bättre och utan behov av annat ljus.

Det är en livräddare om du jagar i tjocka skogar eller utan månskenet. För att få bästa möjliga mörkersikte för jaktsprutor lägger många jägare en lasersikt till sitt kikarsikte. Detta är ett annat alternativ att överväga när du köper ditt nya kikarsikte. Vissa har dessa funktioner inbyggda i sig, vilket gör det ännu bekvämare.

Bestäm vilken teknik du vill ha

För de flesta kommer digitala mörkersikten att göra allt de behöver och mer och kosta mycket mindre. Ändå finns det charm i traditionella mörkersikten. Den traditionella mörkersikteen tenderar att vara mer hållbar men erbjuder lite annat.

Mörkersiktets ergonomi

Dessa kriterier är ganska subjektiva när det gäller detaljerna i ett gevär. De viktiga faktorer som bidrar till hur ergonomiskt ett kikarsikte är inkluderar:

 • Turret Design – Den övergripande känslan och användbarheten i mörkerkikarsiktet
 • Vikt och storlek – Hitta balansen mellan optisk klarhet och bra vikt / storlek
 • Monteringsflexibilitet – Finns det tillräckligt med rörelse för att lätt få ögonavlastning

Laglighet och etik

Innan du köper ett mörkersikte, kontrollera dina lokala och statliga jaktregler. Alla 50 stater har regler för användning av mörkersikteoptik för jakt. Vissa stater har mycket strikta regler, särskilt vissa västerländska stater där storviltarter är utsatta för tjuvjakt.

Men även i områden där NVD: er lagligen kan användas för jakt kan etiska linjer lätt suddas ut. Till exempel är det oetiskt och osportsligt att använda mörkersikte för att lokalisera kalkoner på taket i totalt mörker och i många stater och län är det olagligt.

Som idrottsman måste du göra en bedömning om huruvida det du gör är rättvist. Att använda nattsikte under lågsäsong för att leta efter rådjur är en sak. Använd som regel inte jaktteknologi för att ändra de allmänna metoder och taktik som du skulle använda för att döda spelet. Använd det bara för att göra de gamla taktikerna och metoderna mer effektiva samtidigt som du upprätthåller en rättvis jakt.

Andra överväganden

Det bästa mörkersiktet för pengarna kommer i slutändan att bero på dig. Om du tänker ju billigare desto bättre kan ett Gen 1-kikarsikte passa dig bra. Tänk på att dessa tenderar att vara den tyngsta av de tre och kanske saknar andra saker du vill ha. Om du behöver variabel förstoring eller inte är en annan sak att tänka på.

De flesta nattsikten är fasta, men det finns några variabla alternativ som är praktiska för situationer med långa avstånd. En annan sak att tänka på hållbarhet. Om du är mycket utomhus med ditt kikarsikte är det den bästa idén att hitta en som är vattentät, stötsäker och har belagda ytterlinser. Slutligen vill du ha det med eller utan en trådkorg. En röd, grön eller bärnstensfärgad tråd är ett utmärkt tillskott, särskilt för ett mörkersikte på en AR15.

Typer av mörkersikten

Du kan dela upp modern ljusförstärkning mörkersikte i två olika tekniker. Det senaste är ett digitalt mörkersikte som fungerar som en säkerhetskamera. Dessa är en snabbt växande sektor på marknaden och säljer ofta för mycket billigare än de äldre teknikerna trots att de är nyare. En del av detta beror på bristen på hållbarhet i många digitala mörkersikten.

Traditionella mörkersikte är verklig ljusförstärkningsteknik snarare än att ersätta IR-ljus. Dessa mörkerkikarsikten är indelade i generationer baserat på den exakta tekniken som används för att förstärka ljuset. De flesta konsumentmodeller för mörkersikte kommer att vara Gen 1 med några Gen 2-alternativ här och där som kostar flera gånger mer än Gen 1.

Det finns Gen 3-mörkerkikarsikten som för närvarande används av militären men kan kosta tiotusentals kronor för en billig modell. Gen 4 är den senaste tekniken men går igenom några växande smärtor och kostar fortfarande en förmögenhet med vissa modeller som når förbi 100 000 kronor.

Digitalt mörkersikte

Digital mörkersiktesteknik omvandlar omgivande ljus till en digital bild som visas på en skärm. Bildkvaliteten på de flesta digitala nattsikte kan jämföras med Gen 2 traditionell mörkersiktesteknik.

Vissa digitala mörkersikte kan användas i dagsljus. De kan också ha funktioner som gör det möjligt för skytten att spela in, zooma och ändra nätkorn. Dessa mångsidiga enheter tenderar också att vara billigare än Gen 2 eller Gen 3-enheter.

Termisk avbildning

Termisk bildteknik använder värme snarare än ljus för att producera en synlig bild. Mörkerkikarsikten som använder denna teknik skapar svartvita bilder med hög kontrast och kan upptäcka små skillnader i värme ner till 0,01 Celsius.

Precis som digitala mörkersikten kan termografi användas under dagen. Värmebildning gör det snabbt och enkelt att upptäcka levande mål. Ibland saknar bilderna dock detaljer, vilket kan göra precisionsfotografering problematisk för jägare.

Termiskt kikarsikte jämfört med mörkersikte

Många människor förvirrar värme- och mörkersikteoptik och sanningen berättas, det finns många likheter i hur de fungerar och deras användning, men de är två olika tekniker med en enorm skillnad. Ett mörkersikte är beroende av någon form av ljus, vare sig det är visuellt eller IR. Det behöver inte vara starkt ljus men tillräckligt för att reflektera bort från målet. Den reflektionen är nyckeln, nattsikte kräver reflekterat ljus.

Å andra sidan använder termisk optik IR men är mer känslig för den del av IR-spektrumet som strålas från ett mål i form av värme. De behöver inget reflekterat ljus eller extern källa eller IR. De ser vad målet ger naturligt och kommer att fungera under dagen och till och med i fullständigt mörker.

Aktiv belysningsteknik

Befintligt ljus förstärks och förstoras, det används ofta för kommersiella, statliga och för bostadssäkerhet. Det hjälper till att ge ett tydligt och aktivt mörkersikte även under förhållanden med mycket låga belysningssituationer.

Bildförstärkning

Producerar gröna och svarta bilder som ett resultat av den reflekterade omgivande infraröda strålningen som inte kan detekteras av det blotta mänskliga ögat. Infrarött ljus som reflekteras från dessa objekt omvandlas till tydliga bilder.

Mörkerseende är inte begränsad endast till mörkerkikarsikten, eftersom de finns i kikare, glasögon, kameror, monokular och googlar. Att köpa ett mörkersikte är inte en lätt uppgift eftersom det kräver en hel del forskning. Vi är här för att vägleda dig i rätt riktning genom att ge dig en lista över de 10 bästa mörkersikteen som vi rekommenderar!

Hur ett mörkersikte fungerar

När vi säger nattsikte, det vi verkligen pratar om är ljusförstärkningsanordningar. I sant mörker som en grotta kommer de inte att göra något för dig om du inte har någon metod att introducera ljus själv. Det som är bra är att ljuset inte behöver vara i det synliga spektrumet, en liten IR som är osynlig för blotta ögat kommer att lysa upp mörkret för de flesta mörkersiktekikarsikte.

Ett mörkersikte är helt enkelt en enhet som är vapenmonterad som gör att du kan förstärka vilket som helst omgivande ljus eller använda IR-ljus för att se ditt mål på avstånd. Ju mer reflekterande målet är mot det ljuset, desto ljusare kommer det att visas. För jakt, särskilt saker som Hog och Coyote, har dessa varit det bästa verktyget som någonsin uppfunnits.

Den mer moderna digitala visionen använder IR-ljus istället för det ljus som våra ögon ser vilket det plockar upp och omvandlar det till en visuell bild. Denna tids mörkerkikarsikten har blivit allt vanligare och är en snabbt växande marknad. Till skillnad från traditionella mörkersikten kan digitala mörkersikten ofta också användas under dagen.

Traditionella mörkersikten fungerar med en ljussensor och fosforskärm. Istället för IR-ljus behöver det lite ljus från det visuella spektrumet, men det behöver väldigt lite. Ljus i form av fotoner går in i kikarsikteet och påverkar en detektionsskärm och omvandlas till elektroner. Dessa elektroner multipliceras när de passerar genom ett kikarsikte och avfyras i en fosforskärm som lyser från stötar.

Det är en mycket grundläggande förklaring till traditionella mörkersiktekikarsikte. Tekniken blir mer avancerad när du rör dig genom generationer. De grundläggande principerna är desamma för alla traditionella mörkersikteer, det är tekniken inuti som tar hand om de principer som förändras.

Generationer inom mörkersikten

Om du är ny i världen av mörkerkikarsikten måste detta ofta använda ord “Generation” förvirra dig mycket. Det är okej! Vi är här för att hjälpa dig. Så mörkerkikarsikten karaktäriseras i grunden enligt den generation de tillhör. Till att börja med hänvisar Generation till den tekniknivå som används för mörkersikte.

Det motsvarar hur mycket en viss kikare förstärker ljuset för att se i mörker. Dessa nivåer eller beteckningar tillhandahålls av den amerikanska militären. Generellt kommer du att stöta på fyra typer av generationer där Generation 1 är den mest populära och Generation 4 är den minst populära. Dessa generationer utvärderas utifrån tre vanliga aspekter – mängden ljusförstärkning de erbjuder, deras systemupplösning och hur skarp och tydlig bilden är.

Generation 1

Enheter med generation 1 mörkersikte är de mest grundläggande, vanligt förekommande och billiga. De har ett förstärkarrör för att förstärka ljus. I allmänhet förstärker bildförstärkaren att ljuset är mindre än 1000 gånger med Gen 1 nattsikte.

Du bör inte förvänta dig kristallklara bilder från dessa kikare. Bilder är vanligtvis förvrängda och suddiga! Tillägg av infraröda belysare till Gen 1-mörkerkikarsikten gör stor skillnad och föredras vanligtvis. Med nattsikten från Gen 1 är upplösningen du får i mitten 25–30 linjer per mm och på kanten 15–20 linjer per mm.

Denna generation kan få ett användbart intervall på cirka 75 meter. Även inom detta användbara intervall utsätts bilderna för brus och ett mindre synfält. Gen 1-mörkerkikarsikten är i allmänhet mindre avancerad och är benägen att ha en kortare batteritid.

Generation 2

Något bättre än Gen 1-enheter, Generation 2 mörkersikte har en mikrokanalplatta över förstärkaren som ger extremt ljusa bilder. Tyvärr, med tillägget av MCP har priset på Gen 2 mörkersikte ökat.

Upplösningen på Gen 2-enheter är något bättre än på Gen 1-enheter. Det ger ett mycket större användbart synområde som går upp till 200 meter. Enheter med Gen 2-teknik behöver inte alltid IR-belysning så att du enkelt och mer passivt kan arbeta på natten utan att göra mycket uppståndelse. Slutligen anses batteritiden på Gen 2 nattsikte vara 3 gånger bättre än på Gen 1-enheter.

Generation 3

Generations 3 mörkersikte är väsentligt annorlunda och förbättrade jämfört med Gen 1 och Gen 2 enheter. Den har galliumarsenid – ett nytt fotokatodmaterial för ett mörkersikte som spränger med ljus. En jonbarriär i förstärkarröret har också ökat dess livslängd. Dessa väl upplysta bilder från Gen 3 vision vision kostar dig en förmögenhet. En sådan enhet har ett högt pris.

Användare av enheter av generation 3 anser att dessa enheter ger den bästa upplösningen och de ljusaste bilderna. De säger att du får det längsta användbara utbudet med Generation 3-teknik. Mörkersikten med Gen 3 är ganska mångsidiga och anses vara den verkliga affären. Du kan arbeta i alla typer av ljusförhållanden och batteritiden är också fantastisk!

Generation 4

Slutligen har vi generation 4-teknik – en av de mest kontroversiella teknologierna som görs oacceptabla av den amerikanska militären, varför deras försäljning är begränsad och sällsynt. Dessa räckvidd är filmlösa och kan också fungera på dagtid. Men deras förmåga att se på djupa mörka platser är helt fantastiskt.

Det finns också andra generationer men det här är bara små avvikelser och tillägg i basgenerationerna som specifikt produceras av en mängd olika tillverkare. Både mörkersikte och monokulär kan monteras på ett gevär eller något annat vapen för att jaga eller skjuta på natten.

Men båda dessa enheter har sina för- och nackdelar. Till exempel är det långa räckviddet du får från mörkersikte inte samma med monokulärt nattsikte. Å andra sidan är mångsidigheten du får på ett monokulärt mörkersikte oöverträffad.

Du kan helt enkelt avmontera din monokular och använda den på egen hand. Samma sak kan inte göras med ett mörkersikte. En högkvalitativ dedikerad långsiktigt mörkersikte är fantastisk för jaktändamål. För en multitaskare är ett mörkerseende monokulär perfekt. Du kanske vill be en expert om rätt beslut.

Hur man använder ett mörkersikte

Att använda ett mörkersikte kommer att variera något mellan teknikerna. För en digital räckvidd, använd den som en normal räckvidd, se bara till att den är igång. Tid på dagen är inte viktig.

Det blir lite knepigare med traditionell mörkersikteoptik. Mängden ljus de behöver för att fungera och mängden ljus de kan tolerera innan tvätt kommer att skilja sig mellan optik och generationer. Undvik mycket starkt ljus som kan skada din optik, särskilt om det är Gen 1.

När du har tappat ljuset fungerar ett nattsikte exakt samma som en traditionell räckvidd. Var bara medveten om att spendera mycket tid på att titta igenom en kan orsaka viss ögonbelastning. Detta verkar mer uttalat med digitalt mörkersikte än traditionellt.

Hur man monterar ett mörkersikte

De flesta digitala räckvidd är stora, skrymmande enheter som omöjligt kan monteras med den vanliga monteringshårdvaran som används för räckvidd. Dessa har nästan alltid en egen integrerad monteringslösning. De flesta kommer att monteras med insexskruvar på alla vanliga Picatinny- eller Weaver-skenor enkelt och utan behov av adaptrar.

Medan samma monteringsalternativ kan vara sanna för vissa traditionella mörkersiktekikarsikte, kommer andra att använda en standard siktesring. Montera dem precis som du skulle ha en vanlig räckvidd på vilka baser eller fästen du har. Se till att du har rätt ringar och att de inte är för hårt åtdragna.

Hur lång tid ett mörkersikte räcker

Det här är en vanlig fråga eftersom de flesta har hört att nattsikte brinner ut över tiden. Om du har ett digitalt mörkersikteområde kommer det inte att brinna ut som ett traditionellt kikarsikte. Med ordentlig vård kan de vara en livstid eller åtminstone decennier.

Detta är bara fallet med traditionella mörkersikten. Ett Gen 1-kikarsikte varierar mycket beroende på dess kvalitet men kan förväntas komma någonstans nära 1000 timmars användning. Vissa kanske bara får några hundra om du använder en budgetmodell.

Framsteg har ökat något den här gången med de senaste Gen 1-mörkerkikarsikten. Ett bra Gen 1-kikarsikte kan vara lika mycket som ett Gen 2-kikarsikte vid cirka 5000 timmars användning. Gen 3 kan fördubbla det. Gen 4 är fortfarande uppe i luften med många som hävdar att den varar mindre än en Gen 2.

Användning av mörkersikten på dagen

Detta beror på tekniken. Du kan säkert använda ett digitalt kikarsikte under dagen. De fungerar väldigt bra och har ofta fullfärg och bra upplösning, vilket gör att de fungerar väldigt mycket som en gevärskala av god kvalitet. Detta är förmodligen den största fördelen med digitalt mörkersikte.

Du kan inte använda ett traditionellt mörkersikte under dagen. Vissa kan till och med skadas av solljus bara efter att de slås på. Följ alltid tillverkarens anvisningar och använd dem aldrig i starkt ljus. Det bästa möjliga resultatet är att du får en helt tvättad skärm.

Guide till hur man ställer in ett mörkersikte

Konstruktionen av ett mörkersikte är ganska enkel. Det finns en objektivlins som samlar ljus. Sedan finns det en fotokatod som hjälper till att skapa fotoner till elektroner. I Gen 1-enhet finns bara den här fotokatoden. I Gen 2-enheter finns en extra mikrokanalplatta. I Gen 3-enheter får du en fotokatod som består av galliumarsenid.

Sedan finns det en fotomultiplikator som är ansluten till en fosforskärm. Den gröna visionen du får beror på den här fosforskärmen. Dess mekanism förklaras i nästa avsnitt. Slutligen finns det okularlinsen som låter dig se slutbilden. Dessutom måste du skaffa fästen för att montera ditt kikarsikte på ett vapen eller ett armborst.

Ett nattsikte är avsedd att användas i fullständigt mörker. Om det används i dagsljus kan ett traditionellt mörkersikte omfatta skador. Nyare modeller för mörkerseende är inte särskilt känsliga för dagsljus och kan justeras under dagen. Du måste emellertid fastställa noll ett mörkersikte innan det kan användas i mörkret. Och att nollställa räckvidden är svårt att göra.

Den traditionella nollställningsmetoden fungerar mest effektivt när det gäller de flesta mörkerkikarsikten. Denna metod innebär att säkra dig själv och ditt gevär med räckvidd i en stabil position. Helst bör geväret stödjas av en sandpåse för att se till att det förblir stabilt när du skjuter det.

 1. Placera ett mål ca 100 meter från din position.
 2. Sätt nu på NV-kikarsikte och justera visionen för att uppnå bra fokus och skärpa.
 3. Därefter matchar kikarsidan på kikarsidan med målet på målet.
 4. Skjut nu med levande ammunition och undersök effekterna på målet efter några skott. Om effekten är rätt och som önskat har NV-kikarsikteet nollställts framgångsrikt. Om stöten är felaktig, använd justeringsknappen för att förbättra riktningspunkten.

Försiktighetsåtgärder för användning av mörkersikte

Traditionellt utformade gevär, som har bult- eller spakverkan, har vanligtvis Weaver-skenor. Weaver-skenor behöver normalt inte en adapter. Men vissa sportgevär kanske.

Ibland gör de lättare viktade räckvidden som snabbt lossnar det snabbare än vissa människor förväntar sig. Vissa mörkerkikarsikten kan faktiskt lätt brytas. Vissa mörkerkikarsikten tål inte gevär med hög kaliber och är därför felaktiga.

Ibland betyder för mycket teknik bara att det finns fler saker som kan fungera fel. Stänger räckvidden av för varje skott? Kanske är det bara en produktgranskares erfarenhet. Kanske har flera personer haft samma erfarenhet med ett visst kikarsikte. Läs recensionerna för att få den faktiska helheten.

Tips för jakt med mörkersikten

 • Ta täta pauser från att titta ner på räckvidden för att undvika trötthet.
 • Ta alltid med extra batterier.
 • Även om din NVD är vattentät, är det bäst att skydda den från regn och vatten om möjligt.
 • Rengör endast objektivets objektiv enligt tillverkarens anvisningar för att undvika att skada ytan.
 • Använd IR-ljus för att förbättra kikarsikteets möjligheter när det inte finns månsken.

Kända tillverkare av mörkersikten

ATN – American Technologies Network

ATN är en kort form av “American Technologies Network.” ATN har producerat några av de bästa mörkersiktena i mer än två decennier. Företaget är globalt erkänt för sina högkvalitativa mörkerkikarsikten. En annan anmärkningsvärd egenskap hos ATN mörkerkikarsikten är att de finns i ett stort utbud.

Företaget marknadsför mörkerkikarsikten som är billiga och har både grundläggande funktioner och mycket avancerade och dyra mörkerkikarsikten. Av denna anledning har ATN-produkter en överklagande över ett stort segment av NV-marknaden.

Företaget tillverkar också högkvalitativ teknik för termisk bildbehandling. ATN:s huvudkontor är baserat i San Francisco och alla ATN-produkter tillverkas i USA, vilket gör varumärket till ett grundligt tillverkat varumärke.

Ett vittnesbörd om kvaliteten på ATN mörkerkikarsikten är att dessa rutinmässigt används av brottsbekämpande myndigheter såväl som militären. Samtidigt används ATN-sikten också av jägare.

Företaget är känt för att kontinuerligt förnya sina mörkerkikarsikten och fortsätter att lägga till nya funktioner till dem vilket förklarar varför de är en het favorit hos många NV-kikarsiktesentusiaster.

Armasight

Armasight är ett av de mest kända varumärkena när det gäller mörkersiktekikarsikte och värmekameror. Detta beror på att företaget har varit banbrytande i många mörkerkikarsikten och tekniker som idag är en industristandard. Företaget har funnits ganska länge och är känt för att föra de senaste FoU och banbrytande funktionerna till sina nattsikten.

En av de viktigaste funktionerna i Armasight NV: s mörkerkikarsikten är att de finns i ett stort utbud och prisklass. Du kan köpa vissa mörkersikten för så lite som bara erbjuder grundläggande funktioner. Eller så kan du skicka ut så högt pris att få några av de mest sofistikerade mörkersikte och relaterade redskap från samma företag.

Det är detta stora utbud av mörkersiktekikarsikte som gör Armasight till en stor aktör inom mörkersikte- och värmekamerabranschen.

Armasight är baserat i USA och företagets huvudkontor ligger i San Francisco. Armasights mörkersikten är oerhört populära för jaktentusiaster liksom brottsbekämpande myndigheter.

Firefield

Firefield är ett relativt nytt företag inom branschen för mörkersikten. Företaget grundades 2009 och även om det är en ganska ny aktör på marknaden har det snabbt samlat en lojal följd genom att erbjuda kvalitetsmässiga mörkersikte. Tack vare sina lysande produkter är Firefield också ett av favoritmärkena bland jägare på proffsnivå.

Den utmärkta egenskapen hos Firefield är att den syftar till att erbjuda mörkersikte till en överkomlig prislapp. Detta är en stor fördel för kunderna. Detta gör dem oöverkomliga för många jägare och skyttar.

Firefield, å andra sidan, syftar till att föra högkvalitativa nattsikten till rätt kunder utan att ta ett rejält pris för dem. Med en nedgång i global ekonomi och köpkraft är det inte konstigt att Firefield snabbt har vuxit från ett nytt och spirande varumärke till ett välkänt och gillat varumärke bland jaktentusiaster.

Även om Firefields mörkersikte har en låg prislapp, erbjuder de fortfarande hög kvalitet liksom många av de funktioner som erbjuds av dyrare produkter från konkurrenterna.

Sightmark

Sightmark, precis som Firefield, är ett relativt nytt varumärke inom mörkersiktesbranschen. Jämfört med de äldre och mer väletablerade varumärkena som Armasight och ATN som har funnits i årtionden har Sightmark funnits på marknaden i tio år.

Företaget grundades redan 2007 och sedan etableringen har Sightmark stadigt ökat sin kundbas genom att erbjuda ett brett utbud av kvalitetsprodukter för mörkersikte. Målmarknaden för Sightmark liknar också den för Firefield.

Företaget strävar efter att erbjuda högkvalitativa mörkersikte och relaterade produkter utan att tömma kundens fickor. Så du kan enkelt hitta ett nattsikte från Sightmark som passar din budget samtidigt som du erbjuder alla nödvändiga funktioner. Sightmarks gevärkikarsikte är oerhört populära bland både pro-level jägare och skyttar.

Pulsar

Pulsar specialiserar sig på att skapa högteknologiska mörkersikte och termiska enheter för den civila marknaden. Företaget ägs av jägare och friluftsentusiaster. Men Pulsar producerar hela spektrumet av mörkersikteoptik för “jägare, fiskare, forskare, resenärer, turister, räddare, idrottsmän och andra civila aktiviteter.”

Vanliga frågor om mörkersikten

Hur använder man mörkersikten på bäst sätt?

Du kan inte bara skjuta en grön blob och hoppas att det är en hog eller prärievarg, eller vad som helst. Du måste vara säker på ditt mål när du trycker på avtryckaren. Det betyder att du behöver en tydligare optik, något i det avancerade digitala visionsområdet (Gen 2 och uppåt).

Som jägare kommer du att vara ute på fältet, vilket innebär exponering för elementen, potentiella fall, damm och till och med fukt. I det här fallet kommer du att vilja ha en optik som är lite hårdare än de flesta. Du vill också ha en IR-belysning för tider där träden blockerar månskenet eller om månen helt enkelt inte är ljus. En IR-belysning är ett måste-verktyg för jakt med mörkersikte.

Vad gör ett mörkersikte prisvärt?

Det finns så många faktorer som du kanske har hört diskuteras kring vilken generation av nattsikte att gå med. Vad det egentligen handlar om är dock hur mycket du är villig att spendera kontra hur mycket teknik du vill se i ditt mörkersikte.

Mörkersikte skiljer sig från monokular och kikare eftersom de är tillverkade och kalibrerade specifikt för att träffa, snarare än att bara titta på ett specifikt mål. Pengarnas bästa mörkersikte bör inte äventyra precision och noggrannhet när det gäller inriktningen. Om det inte är exakt, spelar det ingen roll om du kan se vad du riktar in dig på eller inte, du kommer helt enkelt inte att nå målet.

Vilka är fördelarna med ett mörkersikte?

Nattetid är när djuren kommer ur gömslet, och det gör natten till ett jägarparadis – det vill säga om du kunde se i mörkret. En bra mörkerkikarsikten är en spelväxlare.

Mörkersikten gör mörkret till dagsljus och lyser upp de djur som har kommit ut för att äta i mörkret. De olika funktionerna som finns i dagens högteknologiska kikarsikte gör olika sysslor för dig, från att göra beräkningar och hindra dig från att gå vilse till de mer förväntade funktionerna att zooma in på byten och belysa dem.

Vilket är det bästa sätteta att använda ett mörkersikte?

Dedikerade mörkerkikarsikten är bättre än dag- / mörkerkikarsikten. Men du måste bära ett gevär för nattjakt och ett separat gevär för dagjakt, och det är vad du försöker undvika. Några av de mångsidiga användningsområdena används dagtid. Om du väljer den här rutten vill du att dagslängden ska vara av hög kvalitet.

Hur ser målet ut genom mörkersiktet?

Ett mörkersikte-kikarsikte använder termisk bildteknik. Människokroppar avger värme; på grund av den termiska bildtekniken kan du se bilder av vem som helst i mörkret.

Målet visas i grön färg. Den gröna färgen används för att visa bilder eftersom den gröna färgen är mest mottaglig för mänskliga ögon.

Vilken upplösning bör ett mörkersikte ha?

Upplösningen för en mörkersikteoptik definieras på flera olika sätt. Specifikt är upplösning med nattsikte förmågan hos en enhets förstärkarsystem att se skillnaden mellan olika objekt som ligger nära varandra.

Upplösningen förklaras och mäts i linjepar per millimeter, uttryckt som LP / MM. Ju högre siffra, desto högre upplösning – och i allmänhet desto skarpare och tydligare blir bilden. Upplösning mäts från mitten av optiken, och nära kanterna kan du alltid förvänta dig att se en viss förvrängning och brist på tydlighet.

Upplösningen på en enhet är vanligtvis knuten till optikens generation. Ju högre generation, desto större klarhet får du. Upplösningen påverkar inte hur ljus bilden blir eller innehåller inga omgivningsljusprovningar. Vissa enheter behöver mindre omgivande ljus, men det är inte en faktor för upplösningsmätning.

Andra effekter på upplevd upplösning är signal-brus-förhållandet, eller SNR. Buller, även kallat scintillation, är den lite av nästan TV som statisk du ser genom en optik. Det är normalt och påverkar tydligheten i din bild. Det är mer närvarande i scenarier med svagt ljus och kommer att förändras när ljuset runt dig och ditt mål ändras.

Vilken typ av ljus använder mörkersikten?

Infrarött ljus används i mörkersiktekikarsikte. Termisk bildteknik används för att detektera infrarött ljus. Människokroppar avger värme. Den termiska avbildningstekniken som används i mörkersiktekikarsikteet detekterar den värmen.

Det producerar sedan bilden av människokroppen. Genom att använda denna teknik fångar mörkersiktekikarsikte infrarött ljus och visar bilden i mörkret.

Hur långt kan du skjuta med ett mörkersikte?

Skjutområdet för mörkersikte beror på vilken modell du har. De flesta av de mörkersiktekikarsikte som är vanliga ger en skjutbana på högst 30 meter.

De flesta mörkersikte använder infraröd belysning, som vanligtvis fungerar bäst för kort räckvidd inomhus. Mörkersikte, som är effektivare, ger en skjutbana på 200 meter.

Kan mörkersikten fungera under dagen?

Nej, mörkersikte kan inte fungera under dagen. I varje mörkersikte produceras en bild bara av månskenet och stjärnljuset. Under dagen på grund av solljus kommer skuggorna att göra enheten instabil. Så när det finns solljus, fungerar mörkersikte inte effektivt.

Vad är skillnaden mellan traditionella och digitala mörkersikten?

Traditionella mörkersikten är den teknik som används av de flesta militära styrkor. Det kännetecknas av den stereotypa ljusgröna glansen som blev känd i Hollywoods krigsfilmer.

Traditionella nattsiktenkan bara användas i mörkret och kategoriseras efter generation – Gen 1 till Gen 3. Gen 1 är den mest grundläggande tekniken och är också den mest prisvärda. Tekniken blir bättre med varje generation, och bildens tydlighet, detekteringsområde och batteritid förbättras för varje steg uppåt. Priset ökar också när tekniken förbättras.

Digitala mörkersikten är en relativt ny teknisk utveckling. I stället för förstärkarrör använder digital nattsikte en objektivlins, en laddarkopplingsenhet och en LCD-skärm för att överföra en digital bild till användaren. Till skillnad från den berömda gröna nyansen av traditionella nattsikte visas digital NV vanligtvis i svartvitt. En stor fördel för digitala NVD är att de kan användas både dagtid och nattetid. Digitala NVD: er tenderar också att vara mycket billigare.

Hur mycket kostar ett mörkersikte?

Mörkersikteoptik är mycket dyrare än konventionell optik. Det betyder inte att du inte kan hitta konventionell optik som kostar mer än vanligt mörkerseende. Mörkersikten på ingångsnivå börjar dock vanligtvis runt 5 000 kr ett värdefullt pris. Vissa avancerade produkter kan kosta tiotusentals kronor.

Se till att du har en tydlig och definierad budget innan du börjar handla för mörkersikte. Saker kan bli dyra snabbt, och små skillnader i kvalitet eller varumärke kan uppgå till flera tusen kronor.

Hur mycket betyder förstoringen när man använder ett mörkersikte?

Hur långt du planerar att skjuta är också ett stort övervägande. Att skjuta i mörkret är tillräckligt svårt, men det blir svårare med liten eller ingen förstoring när det gäller avstånd. Till skillnad från dagoptik kommer du inte att se optik som har 25 stora förstoringsnivåer. Vanligtvis ser du förstoring uppåt på cirka 15 gånger med digital zoom.

Problemet med förstoring och mörkersikte är att det minskar en del av bildens tydlighet. De flesta skyttar skjuter inte tillräckligt långt för att behöva lite galen förstoring mitt på natten. En bra 6-kraft kommer att lösa de flesta skyttens problem och låta dem se tillräckligt långt för att identifiera ett mål. I vissa scenarier kanske du faktiskt vill ha mindre förstoring.

I scenarier där du skjuter på nära håll kommer den extra förstoringen att sakta ner dig och göra det svårt att se ditt mål. Ju mer förstoring ett kikarsikte har, desto tyngre, längre och dyrare blir det sannolikt. Det hjälper verkligen att räcka dina typiska bilder och veta vad du behöver innan du köper ett nattsikte.

Slutgiltiga tankar

Mörkersikte är otroliga teknologier. De är särskilt praktiska verktyg för kontroll av varmint och för jakt på destruktiva olägenheter som coyoter och vildsvin. Om du planerar att dra nytta av denna teknik, spendera lite tid på att bekanta dig med din nya NVD.

Fotografering med mörkersikte kan vara en mycket annorlunda upplevelse än att skjuta med ett traditionellt kikarsikte. Det kan kännas udda, så du vill träna med din nya installation innan du går ut på fältet. I takt med att mörkersiktestekniken fortsätter att utvecklas bör civil optik bli mer pålitlig, effektiv och prisvärd.

För närvarande är modellerna på vår lista de bästa mörkersikte som är tillgängliga för civila skyttar. Även om många av optiken på vår lista är dyra, har vi försökt att inkludera något som passar alla budgetar. Var noga med att följa alla regler för pistolsäkerhet. Nattfotografering är inte utan fara, så ha kul, men var säker.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top