Bäst Mörkersikte 2024 – Test av olika Mörkersikten för jakt

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Pulsar Digex C50 Mörkersikte

PARD NV007S Gen II 940 IR

Pulsar Ultra N455 LRF Mörkersikte

Sightmark Wraith HD 4-32x50

Klicka här för att se fler mörkersikten.

Som jägare vet du säkert hur frustrerande det kan vara när man är mitt i en jaktrunda när mörkret lägger sig. Helt plötsligt blir ens analoga kikarsikte helt oanvändbart och man blir tvingad att sticka hem tidigare än tänkt.

Med ett mörkersikte kan du däremot fortsätta jaga hela natten om du skulle så önska. De kan erbjuda fortsatta klara bilder även när himlen och skogen är som mörkast så att du kan fortsätta göra det du älskar mest.

Men mörkersikten kan vara väldigt dyra och dessutom finns det mängder med olika funktioner som alla anpassar siktet efter olika situationer. Därmed finns det en stor risk att man lägger onödigt mycket pengar på ett sikte som inte alls kommer leverera det man hoppats på.

För att underlätta ditt köp av mörkersikte har vi i den här texten testat fyra mörkersikten, skrivit en köpguide samt svarat på en rad vanliga frågor om just mörkersikten.

1. Bäst i test – Pulsar Digex C50 Mörkersikte

Pulsar Digex C50 Mörkersikte

Klicka här för att se bästa priset

Pulsar DIgex C50 är ett mörkersikte som fungerar under alla timmar av dygnet. När mörkret börjar lägga sig och människoögat inte längre kan urskilja vissa detaljer, kan det här mörkersiktet leverera en fullfärgsbild som gör det möjligt att fortsätta jaga under den sena kvällen.

Det är också utrustat med en bättre upplösning än tidigare modeller på 1928 x 1088 vilket betyder att man får en mer överkänslig Full HD sensor. Den nya sensorn på mörkersiktet låter en använda sig av färgsiktet hela vägen fram tills det är riktigt mörkt då en IR-lampa krävs. Du behöver inte heller oroa dig för att skärmen ska slockna för den här modellen har dessutom en rejält förbättrad batteritid på hela 10 timmar.

Om du skulle vilja använda siktet långt in på natten behöver du köpa till en IR-lampa. Pulsars egna modeller är att rekommendera då de passar bäst till det här siktet. Lampan erbjuder dig att observera byten från långa avstånd och att se djur utan att riskera att de upptäcker dig.

Det här mörkersiktet är också väldigt robust då det kan fortsätta leverera klara bilder från –25 upp till 50 grader Celsius.

2. Populärast – PARD NV007S Gen II IR

Klicka här för att se bästa priset

PARD NV007S Gen II 940 IR är ett mörkersikte som med en digital zoom ger dig en större bild samtidigt som den optiska förstoringen hålls liten och detta gör att färgupptagningen håller sig mycket hög. Jämfört med de tidigare modellerna i samma serie har det här mörkersiktet ett mer kompakt format och en lägre vikt vilket gör det mycket smidigare.

Den här modellen har en upplösning på 1920 x 1080 pixlar på 30 fps (frames per second) men om du ska ta en bild med siktet stiger upplösningen till 2592 x 1944 pixlar. Du kan alltså ta bilder med siktet samt spela in videor som hamnar i MP4 format så att du enkelt kan titta på de i efterhand i Windows eller OSX.

Mörkersiktet har dessutom ett inbyggd WiFi-system som gör att du kan koppla din mobila enhet till siktet och hålla koll på de inspelningar som finns i ditt Micro SD kort.

3. Premiumval – Pulsar Ultra N455 LRF Mörkersikte

Klicka här för att se bästa priset

Pulsar Ultra N455 LRF är ett mörkersikte som, tack vare sitt nya vidvinkelokular, kan leverera en 20% bredare bild än tidigare modeller från samma serie, perfekt för användning av jaktvapen, som salongsgevär och älgstudsare.

Den har också en inbyggd laseravståndsmätare som kan användas effektivt på upp till en kilometers avstånd från målet.

Precis som PARD NV007S Gen II 940 IR har det här mörkersiktet ett inbyggt WiFi-system som, tillsammans med Stream Vision applikationen, kan göra din mobila enhet till en fjärrkontroll eller alternativt en andra skärm. Dessutom kan WiFi-systemet användas för att överföra inspelningar, för att uppgradera mjukvaran samt för att ändra olika inställningar.

Det här mörkersiktet kan klara tuffa väderförhållanden tack vare sin IPX7 vattentäthet. Den kan då stå emot kraftig nederbörd i form av både regn och snö samt klara tre meters nedsänkning i vatten under upp till en halvtimmes tid. Du blir även noterad av siktets gyroskop och accelerometer när du får en lutning på över 5 grader.

4. Billigast – Sightmark Wraith HD 4-32×50

Klicka här för att se bästa priset

Sightmark Wraith HD 4-32×50 är ett lite billigare mörkersikte som ligger någonstans i mellanklassen men som ändå funkar optimalt på avstånd upp till 200 m från målet. Trots priset har den en rad olika praktiska funktioner som användaruppleveslen lite bättre. Till exempel monteras det på en picatunnyskena som gör det möjligt att använda det till flera olika bössor.

Precis som de tidigare mörkersiktena kan den här modellen användas under både dagen och natten och därmed kan det ersätta alla analoga sikten. Den har även HD-linser som levererar en klarare och mer skärpt bild. Precis som tidigare sikten kan du även med det här mörkersiktet fotografera eller spela in ditt mål.

Denna modell kan även användas i temperaturer mellan –15 och 50 grader Celsius och skytten har möjligheten att spara upp till 5 olika inskjutningslägen så att du snabbt kan ställa in siktet efter olika situationer.

Lista över de bästa mörkersiktena 2024

  • Bäst i test: Pulsar Digex C50 Mörkersikte
  • Populärast: PARD NV007S Gen II 940 IR
  • Premiumval: Pulsar Ultra N455 LRF Mörkersikte
  • Billigast: Sightmark Wraith HD 4-32×50

Köpguide för mörkersikten 2024

Med mörkersiktenas högteknologiska designer får de samtidigt väldigt många funktioner och generellt sätt ett ganska högt pris. I denna köpguide har vi därför kokat ner allt till två viktiga aspekter som du måste fundera över när du ska köpa ditt mörkersikte.

  • Funktioner
  • Pris

Funktioner

Mörkersikten är ett exempel på en vara som kan vara utrustad med extremt många olika funktioner som därmed lätt kan göra en förvirrad.

Olika funktioner passar bäst till olika syften och sammanhang och därför ser siktena olika ut beroende på vilken jägare du pratar med. Att jaga när det är mörkt underlättas om du använder åtelbelysning.

Upplösning, IR-lampa och batteri

Oftast blir siktena dyrare ju fler olika funktioner de är utrustade med. Därför kan det vara en bra idé att vara sparsam och fundera noggrant över vilka funktioner man själv tycker är viktigast. Generellt sätt kan man säga att siktets bild och upplösning är viktigast eftersom det direkt påverkar prestationen.

Skärmens upplösning och IR-lampan blir i kombination de mest avgörande funktionerna. IR-lampan gör så att du kan använda siktet oavsett hur mörkt det är ute. Många mörkersikten kommer dock inte med en IR-lampa och om man då inte funderar på att jaga så sent är det inte nödvändigt att man köper till en.

En annan ganska viktig funktion man kan hålla koll på är batteritiden. Eftersom alla mörkersikten är digitala behöver de också el för att fungera och då är ett batteri den mest praktiska lösningen. Då är det också väldigt viktigt att batteriet kan hålla länge så att man inte blir tvingad att åka hem mitt i allt det roliga.

Dessutom är jakt en aktivitet som är svår att planera tid för då man inte alltid vet hur lång tid det kommer ta innan man stöter på något. Det är då jobbigt att behöva bli hindrad av att ens batteri endast håller i ett par timmar. En alternativ lösning är att använda siktet mer sparsamt så att man förbrukar så lite batteri som möjligt.

Övriga funktioner

Andra funktioner utöver de tidigare nämnda brukar inte anses vara riktigt lika viktiga. Alla jägare prioriterar olika och därför kombineras de olika funktionerna på olika sätt för varje sikte.

De funktioner som då ändras mest från sikte till sikte är de som vi klassar som “Övriga funktioner”. Ett exempel på en sådan kan vara avståndsmätare som självklart kan vara väldigt användbart då man kan lättare beräkna hur skottbanan kommer se ut. Däremot är funktionen inte lika viktig som att man till exempel kan se sitt mål tydligt på skärmen.

Man måste därför fundera över vilka av dessa funktioner man tycker verkar vara viktigast så att man kan spara så mycket pengar som möjligt.

Pris

Oftast säljs mörkersikten för ganska mycket och då finns det en medföljande risk att man lägger oerhört mycket pengar i onödan. Köpet måste därför vara väl genomtänkt och planerat.

Det viktigaste du behöver tänka på med ditt köp när det kommer till pris är hur mycket du ska använda mörkersiktet. Priset är i stort sett alltid proportionell mot kvalitén och de medföljande funktionerna.

Först och främst behöver du inte använda ett mörkersikte om du endast ska jaga på dagen. De enda funktioner du skulle kunna ha användning för då är att ta bilder eller spela in klipp.

Så om du endast ska jaga på dagen är ett vanligt analogt sikte en smartare lösning då de oftast är mycket billigare.

Om du planerar att använda siktet mycket på både dag- och nattid är mörkersiktet ett utmärkt alternativ. Då blir det dessutom mer lönt att köpa ett sikte med många olika funktioner då du kan utnyttja dessa mer och du kommer även kunna dra nytta av den förbättrade hållbarheten och därmed kunna använda siktet längre.

Ska du däremot använda siktet på nattid men mer sällan kan det vara smart att välja en lite billigare modell då du inte kommer kunna hinna få ordentlig valuta för pengarna med ett dyrare sikte.

Mörkersikte eller värmesikte?

Utöver mörkersikte finns det ett annat alternativ då ljuset inte längre underlättar jaktupplevelsen. Värmesiktet kan även det användas på nattid men det fungerar på ett annat sätt och prestandan ser även annorlunda ut.

Till skillnad från en helt klar bild likt den man får när man fotograferar med vanliga kameror har värmesiktet en bild som endast beskriver föremåls temperaturer. Blåa färger betyder kallare föremål och ju närmre röd och gul färgen blir, desto varmare är föremålet. Siktet fungerar då även på natten då det inte är beroende av ljus.

De använder i stället sig av infraröda strålar som sedan omvandlas till en konstrastbild som vi kan tolka. Eftersom alla djur vi jagar håller sig varma konstant kan de alltid synas på värmesiktet och det är en fördel. Målen syns alltså väldigt tydligt i ett värmesikte då de målas upp i en helt annan färg än omgivningen, precis som en värmekamera.

En nackdel med värmesikte är att tekniken är dyrare än tekniken för mörkersikten och då blir även de flesta modeller det. Oftast ger värmesikten inte heller en lika detaljerad bild av till exempel vildsvinet som mörkersikten gör. Däremot fungerar de bättre när det är helt beckmörkt ute.

Svaret på frågan om vilken variant man bör använda kan skifta lite beroende på vem man frågar då alla prioriterar olika men oftast kan man få mer valuta för pengarna med ett mörkersikte.

Vanliga frågor om mörkersikten

Får man jaga rådjur med mörkersikten?

Egentligen kan och får du jaga vad du vill med mörkersikten. Det är dock väldigt viktigt att tänka på att nattjakt är förbjudet för en rad olika djur. Rådjur, varg, lodjur, björn, älg och hjort är alla förbjudna att skjuta under natten. Det vanligaste man jagar med mörkersikte är vildsvin och räv.

Vad kostar ett mörkersikte?

Hur mycket mörkersikten säljs för kan variera väldigt mycket och de kan kosta ganska mycket, upp mot 90 000 kr. Det kan då i många fall vara värt att köpa mörkersikten på rea. I denna text kostar de mörkersikten som vi listat mellan cirka 6000 kr och 14 500 kr.

Hur fungerar mörkersikten?

Mörkersikten förstärker det svaga ljus som finns i omgivningen. Detta ger en relativt detaljerad bild i jämförelse med värmesikten. Problemet dyker upp när det är beckmörkt ute och siktet inte har något ljus att förstärka.

Kan man använda mörkersikten dygnet runt?

Många av dagens mörkersikten fungerar även på dagen då de själva uppfattar när det blir mörkt och siktet levererar då en helt vanlig bild när det är ljust ute. När det sedan blir natt kan en IR-lampa göra det möjligt att fortsätta jakten även om det är kolsvart ute.

Sammanfattning

Som du säkert lagt märke till är mörkersikten en sådan produkt som kan komma utrustad med mängder av olika funktioner. Om det då är den första gången man ska köpa ett kan jakten på det rätta siktet snabbt bli väldigt besvärlig.

Det blir också väldigt svårt eftersom man nästan aldrig har möjligheten att testa mörkersiktet innan man köper det.

När de flesta modeller dessutom kostar över 5 000 kronor sätter det extra press på att man måste välja rätt modell så att man inte slösar för mycket pengar. De viktigaste sakerna som påverkar ditt köp är:

  • Vilka funktioner prioriterar du?
  • Hur mycket ska siktet användas?

Klurar du ut dessa frågor kan du ganska snabbt och enkelt hitta det sikte som kommer passa dig bäst.

“Att köpa ett mörkersikte behöver inte vara så svårt.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen