Bäst Avståndsmätare 2023 – Test av olika Avståndsmätare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Kahles Helia Rangefinder 10x42

Leica Rangemaster CRF 2400-R

Swarovski EL Range TA 10x42

Konus Range 600
Avståndsmätare

Klicka här för att se fler avståndsmätare.

Bäst i test Avståndsmätare 2023

Om du är en jaktentusiast är det troligt att du vet vad du letar efter när du köper en avståndsmätare. Det borde vara ett verktyg som ger dig korrekt vägledning mot ditt mål när det är svårt att själv avgöra avståndet.

De säger att jakt är en sport för några utvalda vilket är logiskt eftersom det kan vara svårt utan ordentlig utrustning och kunskap. Och det är ett känt faktum att en högkvalitativ avståndsmätare är ett måste för att bli så effektiv som möjligt under jakten.

Genom åren har avståndsmätare gått igenom många förbättringar som hjälper mycket när det kommer till precision och funktionalitet. Många märken har tagit fram sina egna högkvalitativa versioner och de har producerat produkter med enastående funktioner, vissa är till och med utrustade med den absolut senaste tekniken på marknaden.

Men med de många tillgängliga avståndsmätare från olika märken på marknaden idag, hur skulle du då veta vilken som är rätt för dig? Kom ihåg att den bästa avståndsmätaren inte blir billig. Det är en investering och du måste du egentligen göra ordentlig forskning innan du köper. Som tur för dig har vi förstås redan gjort den forskningen. I den här artikeln har vi sammanställt några av de bästa avståndsmätarna som finns på marknaden idag.

Läs även >>> Bäst i test benstöd 2023

Köpguide för bäst i test avståndsmätare

När du väljer den bästa laseravståndsmätaren kommer du troligen att märka att de oftast faller i två olika kategorier. Vanligtvis pratar vi om de som är avsedda för golfare och det finns modeller som är avsedda för jägare.

Denna artikel kommer att fokusera på varumärken och modeller av laseravståndsmätare som är särskilt utformade för gevär- och / eller bogjägare. Även om det kanske inte verkar vara stor skillnad mellan dessa två typer, har var och en funktioner som är speciellt utformade för det avsedda syftet.

Avståndsmätare är uppenbarligen mycket annorlunda än kikare (vi har redan delat upp (bästa kikare för jakt här på den här sidan) men en sak är densamma – du borde leta efter högsta kvalitet som du rimligt har råd med. Vissa enheter är speciellt utformade för användning på nära håll och som ett resultat saknar de förstoring.

Andra är avsedda för mycket lång räckvidd och har därmed överlägsen glasoptik med flerskiktsbeläggningar, stora objektivlinser och stora Exit-elever för överlägsen ljustransmission och ultraklara synbilder.  Dessutom kan de ha andra sådana funktioner, såsom upplysta trådkors och multipla inriktnings- och intervallägen.

En laseravståndsmätare avsedd för golfare kan säkert användas för jakt och vice versa, jägare kommer att ha stor nytta av att köpa avståndsmätare som är speciellt utformade för jakt precis som vandrare kommer att dra nytta av att få en ABC-klocka speciellt gjord för vandring. Nedan hittar du våra tre bästa avståndsmätarval tillsammans med en detaljerad köparhandbok som hjälper dig att identifiera viktiga punkter att tänka på när du gör ett avståndsmätarköp.

Lista över de bästa avståndsmätarna 2023:

  • Bäst i test: Kahles Helia Range Finder 10×42 Avståndsmätare
  • Populärast: Leica Rangemaster CRF 2400-R Avståndsmätare
  • Premiumval: Swarovski EL Range 10×42 Avståndsmätare
  • Billigast: Konus Range 600 Avståndsmätare

Hur kommer du jaga?

Om du är bågjakt behöver du en avståndsmätare som fokuserar på känslighet närmare dig i motsats till långt borta. Medan det är imponerande att en avståndsmätare kanske kan spåra upp till 1500 meter, för bågjakt, borde du vara mer orolig för vad den klarar av 10 meter och in. För detta vill du ha en låg förstoring, någonstans i 5x till 6x intervall.

Du vill också ha något som kan sträcka sig längst bort. Till exempel, om du jagar och gömmer dig i ett träd, kommer det inte att hjälpa mycket att hitta avståndet till närmaste blad – vi behöver avståndet till rådjur. Företrädesvis kommer en avståndsmätare för bågjakt också att beräkna vinkeln, eftersom du kan sitta i ett träd eller i en kurvig region.

Å andra sidan, om du är gevärjakt, vill du ha något lite mer imponerande från längre sträckor. Många mätarekan skryta med förmågan att plocka upp glänsande föremål från långa avstånd, men vi letar efter något som kommer att plocka upp en hjort eller liknande upp till 1000 meter bort. Denna avståndsmätare måste också ha vinkelkompensering, men en av de största skillnaderna är att se till att den är kompatibel med din pistol. Avståndsmätare för jakt kan kalibreras så att de matchar din inställning exakt så att det inte finns några störningar mellan avståndsmätaren du använder och det sikte du använder för att rikta dig in.

Tid för jakt

Vissa avståndsmätare är utmärkta, men de ger inte god syn hela tiden på dygnet. Skymningjakt kan kräva ett lasersikte, och linsen måste vara en som ger god syn utan reflektioner. På samma sätt kräver starkt ljus avståndsmätare med en lins som inte orsakar bländning. Spenderar du timmar ute i skogen? Om ja, välj din avståndsmätare med tanke på denna faktor!

Funktioner

En bra avståndsmätare har funktioner som en bra LCD-skärm, kraftfull optik, stor räckvidd, vinkelkompensationsförmåga, vattentålighet och en robust byggd. Dessa funktioner gör din förmåga att jaga lätt. Så du måste välja avståndsmätaren enligt de funktioner du vill ha i den.

Hårkors

De flesta, om inte alla, distansmätare har en LCD-skärm som låter dig se mätningarna och trådkornet. Denna skärm tvättas lätt med lätt, lätt att fumla med under stress och mycket lätt att förvirra om du inte tränas med den. Enkla hårkors är perfekta tills du verkligen känner till din utrustning.

Vissa avståndsmätare har en hel massa funktioner som hjälper dig att förutsäga skott och har ballistiska trådar som är kända för kikarsikten. Dessa är fantastiska när du vänjer dig vid dem men har varit ansvarig för mer än en missad hjort.

Positionering är viktigt

Även om det verkar naturligt att en avståndsmätare kan monteras på ett stativ, är inte alla gjorda på detta sätt. För vissa människor är det inget problem, men det kan vara värt att undersöka det för att undvika en obekväm överraskning.

Maximal räckvidd

En avståndmätares maximala räckvidd är särskilt viktig om du planerar att använda den i en av skjutsporterna. Även om bågskyttar sällan tar ett skott längre än 40 meter, kan gevärskjutare behöva regelbundet sträcka sig till 1000 mål eller mer. Du vill välja en avståndsmätare som på ett tillfredsställande och tillförlitligt sätt når det område du ska skjuta.

Visningsavstånd

Om din enhet riktar sig mot 1000 meter men inte har någon förstoring, går det mesta av dess kapacitet till spillo. De flesta distansmätare har en fast 4x eller 6x förstoring inbyggd i den. Detta låter dig se ditt mål och få en exakt mätning samtidigt som du håller räckvidden enkel att använda men ändå användbar.

Om du rutinmässigt använder din avståndsmätare över 300 eller 400 meter kan du överväga att få en med förstoring 6x eller högre. Jägare behöver sällan mer än 4x förstoring och golfare kan verkligen använda en 6x för att leta efter flaggor och en liten plats på farleden.

Precision

När du skjuter gevär över långa sträckor, försök att välja en känslig avståndsmätare som ditt vapen. Ett bra val av avståndsmätare är ett med en noggrannhet på +/- 1 meter, med ett intervall på nästan 1000 meter.

Detta ger dig det öppna utrymmet för jakt var som helst mellan dessa avstånd utan bekymmer! Under min strävan efter rätt avståndsmätare insåg jag att olika faktorer kan göra en avståndsmätare till rätt val för mig, medan det kanske inte passar dig. Men de faktorer som du bör tänka på innan du betalar för köpet är desamma! Försök att kontrollera alla punkter i guiden och välj sedan avståndsmätaren som slår hem på alla punkter.

Oavsett om du gillar tekniska prylar eller om du är en enkel jägare, är en avståndsmätare för jakt fortfarande ett viktigt verktyg för att förbättra sporten. Förstoring, räckvidd, ballistik och den tydliga bilden är alla lika viktiga. När du väl äger en avståndsmätare som utför där ute kommer du aldrig att jaga utan den. En avståndsmätare kan betraktas som ett tillbehör, men det är viktigt om du vill återvända med lite kött!

Design och känsla

Detta beror på din personliga preferens. Vill du ha något som är lätt och kompakt? Eller föredrar du något lite tyngre med en större lins? Om vikt inte är ett problem finns det faktiskt många avståndsmätare som inte är på den lätta sidan men med bra och fantastiska funktioner. Men för dem som inte vill ha extra vikt att bära är det bäst att leta efter mönster som är kompakta eftersom de är lättare att bära med sig. Det finns också avståndsmätare som har gummihölje som ger fullständigt skydd under hösten. Detta kan vara användbart för jägare som alltid är på språng.

Robusthet

Allt annat lika, leta efter en robust bit redskap. Om du inte kan ta det under regnet eller ständigt behöva oroa dig för att släppa det från din golfbil, kommer det inte att vara lika användbart som något som tar en lickin och fortsätter att ticka.

Fånga dig inte av hur vattentät eller splittrande den här modellen eller den modellen är, leta bara efter något som är ganska tufft. Om du släpper något från ett trädstativ kommer det att gå sönder. På samma sätt, om du sparkar en avståndsmätare i en damm i utkanten av en golfbana, har du lika lite tur. Leta efter ett hållbart redskap som räcker en rimlig tid.

Inkrementavläsningar

Inte alla avståndsmätare beräknar avståndet så exakt som andra. Mest lästa avstånd i steg om en gård. Mer exakta modeller kan mäta till närmaste tiondel av en gård (0,1 meter).

För de flesta applikationer är mätningar i steg om en gård tillräckligt nära för att du ska kunna göra justeringar för korrekt bildplacering. Men om du behöver en avståndsmätare för precisionsmätningar behöver du en modell som erbjuder minsta möjliga stegavläsning.

Förstoring

Medan längre verkar bättre är det inte alltid fallet för varje jägare. Vem behöver en mätsträcka när du bara jagar upp till 400 meter? På baksidan kan du spara tid för vandring med de längre avstånden. Om du vet hur långt dina mål är, vet du hur nära du ska komma innan de upptäcker dig.

De flesta avståndsmätare går ut till cirka 500 meter. Ju längre avstånd, desto viktigare är det att du har kvalitetsglas för att hålla jämna steg med bilden. Det är också här förstoring kommer in.

Enheter med högre förstoring kan vara svåra att hålla stadigt för att faktiskt se vad du tittar på. Bra mätare hamnar vanligtvis i 4-6X effektområdet. Om du sträcker dig längre, se till att du har högre förstoringseffekt. Detta skulle anses vara extremt för jägare och bågskyttar som inte behöver dessa avstånd. Du kan spara dig några kronor genom att hålla fast med en 4-5X-enhet med 400–800 meters avstånd.

Objektivkvalitet

Precis som de optiska komponenterna i ett högkvalitativt sikte kommer linserna på din avståndsmätare att ha speciella kemiska beläggningar applicerade på ytorna. Syftet med dessa beläggningar är att minska bländningen och maximera ljusgenomsläppet.

Vanligtvis resulterar fler beläggningar i bättre ljusstyrka och klarhet, särskilt i svagt ljus. Flera linsbeläggningar resulterar i allmänhet också i en högre prislapp. För bästa bildkvalitet, leta efter en avståndsmätare som har flerbelagda linser.

Ditt behov och din budget

Detta är den viktigaste delen när det gäller köp av en avståndsmätare för jakt . Du måste ta reda på vad du förväntar dig från avståndsmätaren. Funktionerna, räckvidden, olika lägen och allt du förväntar dig från en mätarebör noteras för att göra processen enklare. För det andra bör du fixa en budget innan du börjar söka efter avståndsmätare. Om du kan fixa en budget kommer du att kunna eliminera vilken distansmätare som kommer under och över det prisintervallet. Du kommer att kunna koncentrera dig på de du har råd med. Prata om att spara tid.

Det finns mycket exakta avståndsmätare av militär kvalitet för taktiska applikationer som kommer med ganska rejäla prislappar. De flesta avståndsmätare är dock mycket billigare. Du kan förvänta dig att betala var som helst mellan 2 000 och 8 000 kr för en kvalitetsavståndsmätare.

Även om det vanligtvis är sant att du får vad du betalar för, betyder det inte alltid dyrare i världen med avståndsmätare för jakt . En komplicerad, högteknologisk, alltför tung mätare kan fungera med noggrannhet, men det kommer inte att vara särskilt användbart för en bowhunter som behöver något enkelt, lätt, kompakt och hållbart. I stället för snygga behöver de flesta jägare snabba mätningar från en modell som är tillräckligt robust för utomhusbruk. Det beskriver förmodligen inte den dyraste avståndsmätaren på marknaden.

Extra funktioner har ofta mycket att göra med prishopp. Du kan filtrera ut vilka funktioner som är nödvändiga och vilka funktioner som är lyxiga förmåner. Till exempel kan du spara ut på maximal förstoring om det betyder att du kan ha kvalitetsglas. Kanske vill du hellre avstå från den ballistiska informationen och istället välja robusthet och vattentäthet.

Om du verkligen inte har en budgetgräns är vi definitivt avundsjuka. Du kan utforska sfärerna av pimped-out avståndsmätare-kikare och all den ära de extra förmånerna erbjuder. För dem med en budget är det dock ett måste att hålla läsbarheten och funktionaliteten i kärnan i din inköpslista. Det handlar om att mäta noggrannhet och mindre om hur många extrafunktioner du kan skryta om, men vi måste erkänna att det skulle vara ganska coolt att skryta. Vi är också skyldiga till det!

Typ av avståndsmätare

Avståndsmätare kan delas upp i två olika typer: Optisk och Laser. Optiska mätare förlitar sig på en markerad trådkorg så att en skytt kan mäta avståndet exakt. De är ofta lättare, mer robusta och förlitar sig inte på att batterier fungerar. Under majoriteten av vår historia var en militär avståndsmätare en rent optisk anordning, vanligtvis ett spaningssikte.

Laseravståndsmätare är den nya tekniken som har visat sig vara så effektiv att även militären har gjort bytet. De är i huvudsak en liten dator som använder laserpulser för att beräkna räckvidd. Det finns vissa komplikationer i att använda dem, men de flesta tycker att nyttan uppväger alla svårigheter.

Enkel användning

En knapptryckningsavståndsmätare skulle alltid vara ett bättre val eftersom det gör att du kan mäta snabbt och utan komplikationer. Att ha många lägen och olika funktioner som du aldrig kommer att använda kommer att påverka hur du arbetar med avståndsmätaren. Så leta alltid efter avståndsmätare som du kan vara bekväm med. Gå aldrig för många funktioner genom att äventyra användarvänligheten.

Hållbarhet

Därför bör vi vara uppdaterade om våra garantier! Det fantastiska är att de flesta företag erbjuder upp till två års garantier, medan vissa på denna lista erbjuder livstids kundtjänst. Även om det inte är helt samma som en garanti (som de också erbjuder), är det en hel del.

Skanning och horisontella lägen

Om du snabbt behöver samla in mycket information om din omgivning, till exempel om du kalkonjaktar med en båge och väntar på att en gobbler ska komma in, kan det vara till hjälp att skanna området och identifiera landmärken i bråttom.

Att vända enheten horisontellt för att se sig omkring i ett träd eller få en bättre siktlinje runt ett hinder är något överskattad. Du kanske aldrig behöver använda din avståndsmätare för jakt horisontellt och att betala mer specifikt för den här funktionen är dumt. Vissa modeller har standard men det erbjuds ibland som en uppgradering. Styr undan och spara dina pengar.

Vinkelkompensation

Detta är en funktion som verkligen ger dig exakta mätningar när du befinner dig i oförutsägbar eller brant terräng. Har du försökt att blinda endast din gris från ett 20-meters träd? Det var ett episkt misslyckande, låt oss hoppas att ingen annan bevittnade det. Vinkelkompensering underskattas kraftigt.

Om du vill undvika att skada målen när det är målet att döda dem är det en absolut nödvändighet, det kan också innebära ett fullständigt misslyckande. Verkligt horisontellt avstånd låter dig veta rätt avstånd för att sikta, tyngdkraften kommer att påverka ditt skott. För detaljerad information om denna viktiga funktion, se vår kompensationsguide för vinklar och nybörjare för att avgöra om du behöver det eller om du kan klara dig utan det.

LCD vs LED-skärmar

Du kanske inte tänker på den här funktionen, men vi kan garantera att den kommer till solnedgång och att du inte kan se någonting. Det finns inget mer frustrerande än att se rådjur 250 meter bort, men du kan inte läsa avståndet från hans liv genom att läsa lasern. Så, vilken är bättre?

Men om du jagar tidigt på morgonen eller kvällen svalnar LCD-skärmen bredvid den röda LED-skärmen. För mer information om hur skärmar och ljus påverkar din jaktoptik, se den här artikeln för att se till att du inte blint. Innan du bestämmer dig för enheten, ta reda på vad din vanligaste jakttid är. Några av den bästa optiken är bakgrundsbelysta LCD-skärmar, till exempel Nikon Realtree 1200 avståndsmätare.

Tips för att maximera avståndsmätarens effektivitet i vilket ljus som helst

Du kanske inte tänker mycket på den här funktionen, men vi kan garantera att du kommer solnedgång och att du inte kan se något. Det finns inget mer frustrerande än att se hjorten 250 meter bort, men du kan inte för livet, läs avståndet på din laser. Så, vilket är bättre?

LCD är utmärkt för dagtid, särskilt när det är ljust. Det skarpa, svarta trådkorset och avståndsdisplayen misslyckas inte med dig. Men om du jagar tidigt på morgonen eller på kvällarna, kommer en LCD-skärm att böja sig bredvid en röd LED-lampa.

Ta reda på vad dina vanligaste jakttimmar är innan du bestämmer dig för en enhet. Några av de bästa optikerna är de med LCD-skärmar med bakgrundsbelysning. LED-skärmar med justerbar ljusstyrka eller självbelysande LED-skärmar förstör inte din nattvision.

Ballistisk programvara

Varje bra avståndsmätare för gevärskytte kommer att ha ballistikprogramvara som du kan matcha med din gevärskaliber och belastning. Precision, flera skott och beräkning av intervall är alla möjliga med en avståndsmätare som är kompatibel med ditt gevär.

Kraftkälla

De flesta avståndsmätare för jakt använder engångsbatterier för att köra. Detta är en välsignelse och en förbannelse. Om du bor på landsbygden utan elektroniska butiker är det viktigt att få en enhet som körs på ett vanligt batteri eftersom du måste beställa batterier online om du tar slut och det kan vara ett problem.

Vissa enheter har åtkomliga batterier ombord, precis som en mobiltelefon. Om du använder den för golf eller sporter där det är osannolikt att du är borta från en strömkälla är det bra. Välj annars en batteridriven modell.

Garanti

Det finns dock de som bara ger ett till två års garanti men själva produkten är så hållbar och robust att det är värt att investera på. Dessutom är de som har livstidsgarantier i allmänhet dyrare.

Laglighet

Det är värt att kolla om avståndsmätaren du använder är tillåten i det område du planerar att jaga. Kontrollera om deras begränsningar också. De flesta avståndsmätare har inga legalitetsproblem men det kan finnas vissa regler att följa beroende på plats.

Specialfunktioner

Olika modeller har skräddarsydda specialfunktioner som är utformade för att underlätta deras respektive syften. Ballistiskt kalibrerade trådar för bågar och vapen, golfspecifika målprioriteringar och utökad förstoring är vanliga på marknaden.

Bestäm din avsedda användning för avståndsmätaren och undersök de tillgängliga funktionerna. Företag konkurrerar med varandra och de har liknande funktioner men ett visst företag kan ha en inställning som du föredrar när du har testat det. Köparen se upp, undvik att betala för mycket för saker du inte kommer använda eller något som bara är trevligt att ha.

Tillbehör

avståndsmätartillbehör När du köper en avståndsmätare för jakt inkluderar de flesta företag en nyckelband eller rem för att bära, ett startbatteri och en bärväska. Det här är tillverkarna som tänker på konsumenten. Vissa enheter är utan ben, utan fodral eller batteri, så se till att läsa det finstilta.

Om din enhet använder ett specialbatteri, se till att beställa dem antingen innan du köper eller direkt efter. Du vill inte vänta en vecka på att testa din nya utrustning!

Avståndsmätare kikare

Om du desperat letar efter avståndsdetektor och kikare, kanske du vill överväga att kombinera två optik till en. Nej, vi rekommenderar inte att anka tejp i något av dessa scenarier, men vi rekommenderar en binokulär avståndsmätare.

Även om priset på premiumfiber vanligtvis är högt får du två enheter. Du kan spara lite tid genom att använda en fiber för att möta båda riktningsbehov. Det är dock inte lätt att kombinera denna teknik.

Få ut det mesta av din avståndsmätare för jakt

Moderna avståndsmätare kan hjälpa dig att få det målet på bara en liten tid. Det är dock viktigt att noggrant granska funktionerna, specifikationerna och andra saker för att få ut det mesta av det. Som jägare måste du kunna använda din avståndsmätare korrekt och exakt.

Jakt är inte alltid som det verkar. Det finns dagar då det är lätt och det finns dagar som det är lätt. Att ha en avståndsmätare till hands kan hjälpa dig i din svåraste situation. Nedan följer några enkla saker för att få ut det mesta av den här enheten.

Känn till dina preferenser

Det är viktigt att välja nödvändiga funktioner som passar dina önskemål och jaktstil. Jagar du med gevär eller båge? Medan det finns avståndsmätare runt, kommer det att hjälpa mycket att avgöra vad du verkligen behöver. Detta hjälper dig också att undvika överskott på en avståndsmätare med enastående funktioner men passar dig inte alls på din jaktresa.

Håll avståndsmätaren nära

Du kan enkelt lägga kompakta avståndsmätare i fickan. Andra fäste dem på ett nyckelband och lade det runt halsen. Detta är nödvändigt vid jakt eftersom du aldrig vet när målet dyker upp.

Testa mätaren

Innan du börjar din jakt, gör det till en vana att testa din avståndsmätare för jakt och se om den fungerar okej. Testa innan du gör din inställning, hitta din monter, räckvidd i området och skanna ditt mål. Det är också bra att vara konsekvent när du använder den på din jaktresa.

Reka området innan

Reka området redan innan du har ditt mål. Kolla in plats eller möjliga spår av säg en hjort och gå till din monter där du tror att du kan slå den. Det är också bra att se och känna området och undvika att skjuta onödiga saker.

Skanna efter dina mål

Vissa avståndsmätare har en skanningsfunktion och detta är faktiskt något bra. Genom detta kommer du att kunna få ett bra utbud av ett område innan ett mål visas.

Dubbelkolla alltid

Räckvidd ditt mål två gånger bara för att se till att du kommer att nå det du siktar på. Det är dock bra att notera att du kan radera ditt mål två gånger om du först skannar eller förordnar ditt område annars kan du kanske missa ditt mål.

Ta med ett extrabatteri

Detta är mycket användbart, särskilt när saker inte går som din väg och din avståndsmätare plötsligt dör. Batterier påverkas av många faktorer. Även hög temperatur kan orsaka att batteriet tappar ström. När du går på en lång jakt, även om du har planerat det noggrant, skulle det inte skada att ha ett extrabatteri till hands.

Vem använder avståndsmätare

Jägare

Den största nuvarande marknaden för avståndsmätare för jakt finns i jaktgemenskapen. Denna marknad är så stor att den har dikterat tillväxten av laseravståndsmätare. Där tidiga avståndsmätare var marginellt exakta vid mätavstånd, har dagens jaktavståndsmätare en mängd funktioner som gör dem mer exakta och mer användbara för den moderna jägaren.

Vissa jaktavståndsmätare är utvecklade med tanke på specifika jägare. Vissa modeller har programvara som kan beräkna pilfall och faktor i vinklar för att ge bowhunter den bästa möjliga informationen för att göra sitt skott. De mer avancerade modellerna kan ha måldifferentiering som hjälper till att se igenom löv och pensel, vilket gör mätningarna ännu mer exakta

För gevärjägare kan en avståndsmätare ha en inbyggd ballistisk dator förprogrammerad med vanliga kalibrar och belastningar som kan uppskatta fallet av hans specifika kula ur hans specifika pistol. Vissa matchas till och med med sikten och kan ge justeringar i klick snarare än dimensioner som kan kräva matematik.

Golfare

Många golfare, både hobbyister och proffs, har antagit en distansmätare som en del av deras standardutrustning. Precis som vid skytte är golf beroende av att bedöma räckvidd exakt. En modern avståndsmätare för jakt kan få en golfare inom en meter från flaggan. Åtminstone i mätningen, faktiskt att få bollen där finns fortfarande på golfaren.

Precis som att jaga avståndsmätare kan en golfavståndsmätare ha funktioner som hjälper golfaren att förbättra sitt spel. Det vanligaste särdraget är ”Pinseeker” som identifierar flaggan snarare än marken runt den, vilket gör avståndet till målet mer exakt.

Några av de högre modellerna har ett adaptivt lutningsläge som kan hjälpa till att beräkna mängden höjdförändring i ett hål, antingen uppför eller nedför. De kan också ha ett läge som hjälper golfaren att välja klubb.

Militärer

Militären har varit en konsument av avståndsmätare i årtionden. Hela vägen tillbaka till tiden för slumpmässiga avståndsmätare. Militären flyttade till optiska distansmätare så snart de visade sig vara värdiga och har sedan dess använt de allra bästa laseravståndsmätarna som finns idag.

Det enda militära yrket som fortfarande endast använder optiska avståndsmätare är krypskyttar. De flesta andra apparater avsedda för långdistansanvändning använder laseravståndsmätare, ofta sådana monterade bredvid pistolen.

Många av militärens avståndsmätare är specialbyggda och är speciellt utformade för att fylla en roll. Avståndsmätaren i en tank har nödvändig programmering för att redogöra för huvudvapnet på tanken. Även vissa handhållna raketraketer använder en liknande teknik. De flesta avståndsmätare av militär kvalitet överstiger priset på vad en konsument kan rimligt betala.

Kartografer, lantmätare och ingenjörer

Specifika avståndsmätare används i en mängd olika kartläggnings- och kartläggningsrelaterade aktiviteter inklusive civilingenjörsuppgifter. Dessa enheter är ofta monterade på ett stativ för att uppnå bästa möjliga resultat. Medan vissa fortfarande har en optisk kapacitet är användningen av lasern i avståndsmätaren nästan universell.

Den enda egenskapen som är specifik för en avståndsmätare för jakt för undersökningstyp är den extrema önskade noggrannheten, ibland ner till decimeter eller mindre. Ibland kan de dyrare enheterna ha möjlighet att beräkna GPS-koordinater på avstånd med hjälp av lasern.

Även om det här är de mest exakta enheterna som finns på marknaden är de ofta större än vad som skulle vara bekvämt för en idrottsman. De är också mycket dyrare och kostar tusentals kronor eller mer. En delmängd av dessa distansmätare är de som är avsedda för användning i skogsbruk och avverkning med funktioner som är lämpliga för de förhållanden som bladfilter och trädhöjdsmätning.

Bästa jaktavståndsmätare för bågskytte

Många bågskyttjägare har kommit hem med tomma händer helt enkelt för att de inte hade en distansmätare på resan och / eller att deras avståndsmätare inte var tillräcklig för att få jobbet gjort.

Det är sant. Detta beror på att många bågskyttejägare kommer att sakna sina riktade viltdjur eftersom de felberäknat rätt räckvidd. En avståndsmätare kan vara till nytta här eftersom den gör det möjligt för dig att korrekt beräkna avståndet mellan dig och djuret.

I den här guiden kommer vi att dyka in i de bästa egenskaperna att leta efter i en avståndsmätare för bågjakt, och sedan kommer vi att diskutera fem av de bästa jaktavståndsmätarna som en bågjägare kan få idag.

Egenskaper att leta efter i en avståndsmätare för bågjakt:

Gjort för bågjägare

Avståndsmätare är en viktig utrustning att ha oavsett vilken typ av jakt du gör, men du måste också vara selektiv om det beroende på ditt vapen också. Till exempel skulle en avståndsmätare som kan nå upp till tusen meter eller mer vara bra för dem som jagar med gevär, men överdrivet för dem som jagar med båge.

I allmänhet kommer de bästa avståndsmätarna för bowhunters att ha en räckvidd på cirka sex hundra meter. Observera att en avståndsmätare för jakt med detta intervall också är lämplig för de flesta jaktgevärstillämpningar.

Hårkors för bågjakt

Avståndsmätarens trådkors är också känd som siktpunkten. Den är placerad mitt i sökaren. De flesta distansmätare ger dig möjlighet att aktivera en laser genom att trycka på en knapp som sedan kommer att röra sig ut till objektet och studsa tillbaka till din avståndsmätare. Avståndsmätaren delar sedan avståndet med två och visar räckvidden på skärmen.

Leta efter en avståndsmätare som kommer med en trådkorg som är lätt att hålla stadigt på ett objekt. Om det är något kanske du vill prova några olika avståndsmätare personligen innan du sätter dig på en för att få veta hur stadig hårkornet verkligen är. Eller var noga med att läsa avläsare produktrecensioner.

Förstoring anpassad till bågjakt

Förstoringen av din avståndsmätare är helt avgörande, och speciellt om du kommer att upptäcka djur långt borta där det blir omöjligt eller nästan omöjligt för dig att se dem med normal syn.

Som en gyllene regel bör du sikta på att få en avståndsmätare för jakt med en förstoringskraft på 6x till 10x, vilket innebär att sökaren kan se ett mål eller en invändning sex till tio gånger högre än med normal syn.

Linsbeläggningar

Linsbeläggningen avgör direkt hur tydligt du kommer att kunna se bilden genom linsen på avståndsmätaren. Att ha en hög förstoring betyder nästan ingenting om din avståndsmätare för jakt också har en linsbeläggning av låg kvalitet. De bästa avståndsmätarna kommer att vara flera belagda, vilket innebär att mängden ljusöverföring som ses genom linsen kommer att ökas och därmed blir det lättare att se.

Undvik att använda en avståndsmätare som marknadsförs som en ”minimal beläggning”, eftersom mängden ljusöverföring som ses genom linsen kommer att bli betydligt mindre.

Högkvalitativ skärm

Tillsammans med linsbeläggningar av hög kvalitet vill du också ha en distansmätare som erbjuder en högkvalitativ skärm. De flesta avståndsmätare har nu en LCD-visning som visar dig avståndet till ditt mål.

Den här skärmen kan dock vara lättare att se eller svårare att se beroende på kvalitet. Till exempel kan vissa avståndsmätare ha en gul skärm, vilket skulle vara svårare för dig att se under ljusa förhållanden. En röd färg blir bättre eftersom den lättare kan läsas i både ljusa och mörka förhållanden.

Smidig storlek

De flesta avståndsmätare för jakt var ursprungligen ganska stora och otympliga, trots att de var effektiva i sin förstoringsförmåga. Idag är avståndsmätare för jakt märkbart mindre och mer kompakta och är därför mycket lättare att bära med sig när man jagar i skogen.

Med detta sagt är mindre inte alltid bättre. Vissa avståndsmätare är otroligt små till att de kan betraktas som små, och även om de uppenbarligen är mycket lättare att bära med sig, kan de vara svårare att använda för de med större händer (att nå och aktivera knapparna med en hand kan vara svårare, till exempel). De bästa avståndsmätarna är små, kompakta och lätta men också tillräckligt stora för att de är lätta att använda och användarvänliga.

Förstå specifikationerna bakom avståndsmätaren

Förstoring

Detta är väldigt viktigt för att du ska nå ditt önskade mål, de sträcker sig vanligtvis från 4x till cirka 8x. De flesta jägare föredrar inte riktigt en högre förstoring eftersom det kan störa synfältet, vilket kan göra det svårt att hitta målet. Den bästa avståndsmätaren använder 6x förstoring.

Objektivlins

Detta varierar vanligtvis från 18 till 22 mm. En större lins innebär att mer ljus kommer in men distansmätare med större lins är vanligtvis tyngre vilket kan störa jaktaktiviteten. De flesta märken nöjer sig i allmänhet med 22 mm. Storleken är inte riktigt viktig eftersom du inte tittar på linsen på en avståndsmätare för länge.

Korsningar och siktpunkt

Detta är vanligtvis en funktion som låter dig få ut ditt mål. Kornkorn har mest använts men de många senaste avståndsmätarna idag använder siktpunkten. En trådkorg är svårare att läsa i svagt ljus om inte din distansmätare är utrustad med bakgrundsbelysning. Siktpunkten ger dock en bra sikt i svagt ljus och är LED-driven.

LCD eller LED

LCD-skärmen är utmärkt för dagjakt. Det kan dock vara svårt att använda den när den är mörkare. Vissa avståndsmätare för jakt har LCD-skärmar med bakgrundsbelysning och detta är faktiskt ett bra val. LED är dock utmärkt under tidig morgon eller nattjakt. Ljusstyrkan kan justeras för att passa dina behov och den tid du jagar.

Skanningsläge

De flesta avståndsmätare idag har en skanningslägesfunktion som låter dig skanna områden och spåra ditt mål. Detta är en av de önskade funktionerna hos jägare idag.

Vattentät och väderbeständig

Dessa två är mycket viktiga funktioner i en avståndsmätare för jakt . De flesta är väderbeständiga men inte vattentäta men är ofta nedsänkbara till en viss nivå. Det finns också några avståndsmätare som använder gummi över hela enheten för ett extra skydd.

Olika typer av avståndsmätare

De första sanna avståndsmätarna

De första riktiga avståndsmätarna var tillfällighetsavståndsmätare. Dessa långa rör användes ofta på marinfartyg och med artilleri. Genom att justera prismor i varje ände av enheten tills de sammanföll i sökaren kan du mäta prismornas justering och bestämma räckvidd med rätt noggrannhet.

På grund av storleken och tiden som krävs för att hitta intervallet till ett mål har dessa inte varit ett genomförbart alternativ på decennier.

Optiska avståndsmätare

Även kallad stadiametriska avståndsmätare är en förstorad optik som kan använda känd eller uppskattad objektstorlek tillsammans med en mätskala för att fastställa räckvidd. Dessa har gjorts populära av militära prickskyttar och används fortfarande i den funktionen idag. Eftersom det är en rent optisk enhet behövs inga batterier vilket gör dem mycket mångsidiga.

Dessa var ett handelsverktyg för många tidiga lantmätare och kartografer tidigare, inklusive de som arbetade med förordningsundersökningar och topografiska kartor.

Det finns mycket skicklighet och matte i att använda en optisk avståndsmätare som utesluter dem för de flesta hobbyyrken där de skulle vara för långsamma. Men i händerna på en skicklig professionell med ett skarpt öga kan räckvidden mätas mycket exakt. Ibland ner till centimeter.

Ultrasoniska avståndsmätare

Med högt ljud, ungefär som ekolod, är dessa distansmätare populära hos entreprenörer för att mäta dimensionerna på plana ytor. Till skillnad från lasrar kan de läsa på kortare avstånd där felet i andra avståndsmätare för jakt skulle vara ett problem.

Även om det finns ultraljudsenheter som kan användas i utomhusmiljön är de dyra och stora. För det mesta har de ersatts av avståndsmätare för jakt på nästan alla marknader.

Laser avståndsmätare

Laseravståndsmätare är fortfarande en utvecklingsteknik men de har bevisat sitt värde i de flesta varje hobbyer och yrken som använder dem. Även militären har mestadels bytt till laseravståndsmätare.

Några av de mest kraftfulla modellerna kan nå ut till avstånd på mer än 10 mil med hjälp av en tätt fokuserad laser som kommer att skjuta på och studsa tillbaka från ditt mål för att läsas av samma maskin. Om du funderar på att köpa en avståndsmätare nu är det här nästan universellt den du kommer att sluta med.

Hur en avståndsmätare fungerar

Nu när vi förstår själva grunderna i delarna i en avståndsmätare kan vi titta på ett mycket elementärt exempel på hur det fungerar.

Processen börjar när vi har upptäckt ett mål, låt oss säga 1000 meter bort, genom optiken och tryck på knappen för att skicka laserns räckvidd. Vi antar att vi använder en modern, modern distansmätare som avger en puls av laserstrålar.

Vi antar också en kommersiell avståndsmätare eftersom professionella eller militära avståndsmätare för jakt kan fungera med en helt annan teknik. De flesta kommersiella avståndsmätare använder ”Time in Flight” för att beräkna intervallet. Ju längre strålen tar, desto längre bort är den.

Från avståndsmätaren till målet

Även om det är lätt att anta att lasern kommer att flyga helt rakt, skulle det vara felaktigt. Det finns flera faktorer som kan påverka hur strålen rör sig.

Det mest förödande av dessa skulle vara allt mellan dig och ditt mål. Detta kan vara allt från löv, ogräs, pensel eller någon annan synlig barriär. Det kan också vara vattenånga, dammpartiklar, rök eller andra saker som du inte kan se med blotta ögat.

Den andra faktorn är vibrationer i enheten antingen genom att skaka hand, din puls eller något annat i omgivningen runt dig som avger ljud. Generellt är mängden avböjning som orsakas av dessa mycket liten.

Det faktum att vårt exempel på avståndsmätare för jakt avger en puls är en bonus, även om en del av ljuset avböjs kommer några få att träffa vårt mål tusen meter nedåt och börja sin returresa. Eftersom ljuset kunde färdas runt jorden 7 ½ gånger på en sekund är den tid det tog oöverskådligt liten.

På tal om otroligt små kan de flesta avböjningarna du kommer att uppleva vara fraktioner av en millimeter över 1000 meter. Bara en punkt att tänka på.

Från målet till avståndsmätaren

Eftersom vi har en laserpuls och en del av ljuset böjdes bort från målet eller avbröts och reflekterades tillbaka innan vi träffade målet, kommer vi att få olika resultat tillbaka från varje stråle av den pulsen som träffar mottagaren.

Alla samma faktorer som påverkar strålen på väg mot målet kommer också att påverka dess returresa. Dessutom kommer ytans vinkel och hur reflekterande den är att påverka ljusets återkomst. Ett mål som är mindre reflekterande ger en svagare signal. Ett vinklat mål skickar strålen av i en annan vinkel. Pulsen kan ha skickat ut hundratals små strålar. Några av dem kommer att slå mottagaren.

Mätaren beräknar faktorerna

Detta kommer att vara en mycket förenklad förklaring av hur beräkningar sker. Det finns en mängd olika metoder som används för att beräkna resultat och många företag har en mängd olika sätt att hantera dessa resultat. Att förstå alla möjliga metoder skulle vara ett massivt åtagande.

Kort sagt kommer datorn att leta efter trender i resultaten för att försöka bestämma vilka reflekterade värden som kom från ditt mål och vilka som kan kastas som felaktiga strålar. De dominerande två metoderna som används i en pulsmätare är kluster och spikar.

En klusteravläsning kommer att leta efter de mest returnerade strålarna inom mycket nära avstånd till varandra för att försöka identifiera vad du riktade avståndsmätaren mot. Om du sträcker ett mål och avståndsmätaren får 7 avläsningar som är mycket nära varandra, kan det antas att det är målet. Ibland kan detta vara det mest exakta, särskilt närmare intervaller.

Spikar mäts med antalet returnerade värden i samma intervall. Om du skulle få tillbaka 6 avläsningar som var inom samma intervall eller MYCKET nära samma intervall, skulle det vara en spik. Vid längre sträckor eller när det finns många olika ytor som slänger av balkar är detta vanligtvis mer exakt.

Några av de mest avancerade enheterna kan använda båda metoderna och till och med några egna metoder mellan. När beräkningarna är färdiga visas avståndet till målet. Med tanke på ljusets hastighet och moderna processors hastighet bör den förflutna tiden fortfarande vara långt under en sekund.

Även om detta är en mycket förenklad förklaring borde det vara tillräckligt för att du ska kunna bli mer skicklig med en avståndsmätare för jakt . Att förstå en lasers mekanik, mottagarens begränsningar och den otroliga komplexiteten i beräkningarna skulle ta en bok eller mer. Saker har kommit långt sedan de tidiga modellerna.

Denna förklaring utelämnar några av de finare detaljerna i avståndsmätare för jakt som används vid jakt, som kan ha ytterligare beräkningar för att hjälpa dig med gevär eller båge.

De viktiga punkterna att ta ifrån detta är:

  • Time in Flight = Avstånd
  • Avståndsmätare använder en puls och inte en enda stråle
  • Eventuella hinder från löv till vattenånga orsakar problem

Datorn är ofta tillräckligt smart för att komma runt de flesta problem med hinder. För att undvika de flesta problem med en avståndsmätare, köp en högkvalitativ enhet, använd ett stativ och träna som du skulle med allt annat. Gå till skjutbanan och använd förmarkerade mål med känt intervall för att se till att du får en bra läsning.

Hur du använder en avståndsmätare under jakten

Om du är en seriös jägare är det ganska troligt att du redan äger en avståndsmätare. Om inte, är jag säker på att du har övervägt en minst en gång och måste fortsätta och bita i kulan. Att ha och veta hur man använder en avståndsmätare för jakt är ett av de största stegen du tar för att öka dina odds.

I jakten finns det många saker som måste samlas för att få det perfekta skottet. Det är mycket timing, tur och förberedelser involverade. Du har lagt mycket ansträngningar och pengar på att få den möjligheten. Vi är skyldiga oss själva att inte missa eftersom vi misslyckades med att korrekt redovisa räckvidden.

Med vilken ny enhet som helst börjar detta med att förstå hur den fungerar och dess begränsningar.

På sin mest grundläggande nivå är en avståndsmätare helt enkelt en laser, en ljusmätare och en klocka. När du lyser lasern mot ett föremål studsar en del av strålen tillbaka och registrerar sig med ljusmätaren. Tiden det tar att göra sin returresa mäts med klockan och kan användas för att exakt uppskatta avståndet mellan dig och målet.

Alla saker reflekterar ljus, det är bara en fråga om hur mycket allt du lyser lasern på kommer att reflektera det tillbaka. Vissa föremål, som hårdare föremål, kommer att ge en kraftigare stråle där mjukare föremål tenderar att sprida strålarna mer.

En sten kommer att returnera en såld stråle och kan därför placeras exakt längre bort. En hjort är mjuk och dess päls kommer att sprida laserljuset och läsningen kanske inte är så exakt, beroende på avståndet. Medan många avståndsmätare för jakt skryter med intervall nära eller över tusen meter, kanske de inte är effektiva mot ett djur så långt, de bästa på kanske hälften av detta avstånd.

Teknik för att använda en avståndsmätare

Detta avsnitt är vad jag skulle kalla grundläggande funktioner för en avståndsmätare. Hur jag använder en från det att jag identifierar min jaktplats ända fram till den tid jag tar mitt skott. Att planera och träna dessa steg på ett noggrant sätt hjälper dig att få ut det mesta av investeringen du gjort i din avståndsmätare.

Ta med den när du rekar och spanar

Bär alltid din avståndsmätare när du går in i skogen. Om du är en gevärjägare, att kunna mäta markavstånd till platser som visar hjortaktivitet ger en god uppfattning om var vi kan ställa in vår blind eller gömma oss. Vid den här tiden behöver jag inte vara död på noggrannhet, jag behöver bara veta skillnaden mellan 150 meter och 300 meter.

För en bowhunter, vet du avståndet från trädets botten du kan använda till platser där rådjur är sannolikt kommer att hjälpa dig att bedöma hur bra din plats är eller om du skulle ha nytta av att flytta din monter till ett annat träd. Antingen jägaren kan använda avståndsmätaren för att effektivt hitta var han ska jaga från.

Under själva jakten

När säsongen börjar och du är i skogen på riktigt, variera tidigt och ofta. Du behöver inte ha ett djur framför dig. Det är bra att känna till ”landmärken” i ditt jaktområde. Detta kan hjälpa dig att bestämma vilken bild du ska ta och när du ska vänta lite längre.

För en bowhunter, få poäng på träd runt ditt område som är på platser du kan ta ett rent skott. Ibland stannar en hjort inte och väntar på att du ska få en pärla på honom och VETANDE, inte gissa, kan ilska till hans plats vara skillnaden i en död och ett missat tillfälle.

På samma sätt vill jag med gevär anteckna landmärken runt där jag jagar. Jag begränsar mig inte till områden som jag tror är sannolika för rådjur, men någon plats runt det kan jag göra ett rent skott. Hjort följer inte planer och kan dyka upp där du inte förväntar dig dem.

Som gevärjägare har du vanligtvis mer tid att göra ditt skott så skynda dig inte. Du kanske känner avståndet till vedlinjen men det lönar sig att få en andra avläsning för att vara säker, speciellt om du är en extrem avståndsjägare.

Målet i sikte

När du faktiskt har ett djur som du kan få ett skott på eller som sannolikt kommer att flytta till en position där du kan få det skottet kommer avståndsmätaren verkligen att betala för sig själv. Nyckeln här är långsamma, stadiga rörelser för att inte varna djuret, detta gäller särskilt för bågjägare.

Att ha en avståndsmätare med skanningsläge lyser verkligen om du spårar ett djur och väntar på att han ska få en bra position. Med en båge gillar jag inte att sträcka mig när han stannar i en röjning. Vid den tiden vill jag ha min båge dragen och redo.

Jag sträcker mig när djuret rör sig och stannar några meter innan jag skulle vilja skjuta. Om jag räckte bra över mitt område borde jag ha ett fast nummer i mitt huvud för det intervallet.

Om du har tid eller det är ett längre gevärsskott, låt dig inte bara räcka djuret, kom ihåg att de inte läser lika bra på en avståndsmätare för jakt som hårda mål. Räckvidd trädet eller klippan han är nära. Allt du kan för att få ett mer gediget intervall. Om du är ute på 300 meter kan skillnaden mellan en träff och missning vara väldigt liten.

Kom ihåg, långsam och stadig. Du vill att dina rörelser ska vara så rena och tysta att ditt byte aldrig vet att du är där.

Tre tips att tänka på

  • Köp det bästa du har råd med. Skillnaderna mellan en bra avståndsmätare och en dålig är enorma, gör inte det misstaget.
  • Skaffa en avståndsmätare som passar ditt valda jaktverktyg. En för antingen båge eller gevär har funktioner som passar bättre för det verktyget, du kanske inte tror att du behöver dem nu men det är bättre att ha dem i förväg än att betala för dem två gånger.
  • Köp mer än du behöver. På grund av begränsningarna på räckvidd, få en avståndsmätare som har det längsta räckvidden du har råd med. Mycket få människor jagar på 1000+ meter men en avståndsmätare som kommer att läsa långt förbi som sannolikt kommer att vara mer exakt vid kortare intervall än en som ligger nära dess gränser.

Varför är det viktigt att ha en avståndsmätare?

Det hjälper mycket i avståndsberäkningar

Borta är dagarna med traditionellt gissningsspel under jakt. Även om detta faktiskt var en bra träning för vem som skulle vara skarpskyttar, är jägare idag mer på att mäta avståndet mellan dem och målet. Genom en avståndsmätare betyder ett tryck på knappen att kunna få exakta mätningar. Detta kommer inte bara att förhindra ett missat skott utan också att ge onödig smärta till målet när det flyr.

Du kan komma närmare

Detta betyder inte att komma närmare målet direkt utan att komma närmare genom det tillgängliga intervallet i din avståndsmätare för jakt .

Hjälper till att undvika olyckor

Avståndsmätare idag kan hjälpa dig att identifiera om du ska nå ditt mål eller något annat. För långväga jägare, medan det kan vara lätt att upptäcka avståndet men ändå missat andra saker som träd eller andra föremål. Med avståndsmätare kan du se tydligt om andra saker blockerar dig.

Avståndsmätare toppmärken

Olika märken har sin jaktavståndsmätare på marknaden. Och de är alla specialiserade på olika funktioner; vissa erbjuder kraftfull optik medan andra är lätta att bära. Några av dem finns med olika reticle-alternativ, medan andra har trådlösa funktioner. Här är listan över de bästa jaktavståndsmärkena.

Bushnell Corporation

Det som började som ett litet kikareföretag för postorder har vuxit till en branschledande inom utomhusoptik. Idag är Bushnells produkter några av de bästsäljande optikerna på planeten, särskilt bland friluftsliv som jägare, fiskare och backcountry-vandrare.

Deras allestädesnatur beror på deras förtroende, kvalitet och delvis på grund av innovation. De tillverkar olika modeller och leker med design och funktioner mer än något annat företag. Detta har lett till att deras konkurrenter kopierar sin ledning och kommer ut med funktioner som mycket liknar deras.

De gör det möjligt för avståndsmätare för jakt att berätta om ditt skott är klart för en pil eller en kula. De har avståndsmätare som kan ta hänsyn till höjden, vinkeln mellan dig och ditt mål och förutsäga avståndet som din kula eller pil färdas och använda det för att berätta hur långt du ska sikta eller vilket stift du ska använda.

Detta är ett stort steg upp i teknik som Bushnell fortfarande sticker ut. De är också ett av de prisvärda varumärkena där ute utan att spara på kvalitet eller material. Bushnell har blivit optikjätten som de är genom att tillhandahålla smarta mönster för lite pengar. För en jägare eller skytt är de överlägset det bästa varumärket du kan köpa.

Rudolph Optics

Från den afrikanska kontinenten har Rudolph bara ett par distansmätare att erbjuda, men de är båda mycket elastiska men kompakta och har god precision.

Leupold

Leupold är utan tvekan den stora amerikanska optikjätten. Ingen kan beröra kvaliteten på optiken som Leupold producerar, inte ens de som kostar dubbelt så mycket men saknar funktioner och förbättringar som Leupold erbjuder.

De har fler statliga kontrakt runt om i världen som betjänar fler militära enheter och polisenheter än någon annan optiktillverkare. När det gäller sportoptik är de ett medium till avancerat varumärke även med sina nybörjarprodukter.

Deras laseravståndsmätare, även om de är nyare på marknaden, blir föredragna av professionella golfare, särskilt för deras kvalitet och användarvänlighet. Leupold har en av de bästa garantierna i branschen eftersom de vet hur länge deras utrustning håller, vilket är nära evigt.

Deras jaktspecifika modeller lämnar lite att önska, särskilt för priset. Men deras golf och allmänna utomhusmodeller är fantastiska. Om du har det i din budget är Leupold ett fenomenalt alternativ för människor som vill ha en högkvalitativ distansmätare som kommer att överleva dem med en nivå av nästan lyxförfining.

Vortex Optics

Det här är ett av de varumärken där du till slut äger mer än en optik från samma företag. Du kan glida av med en kikare och vara övertygad om kvalitet, pris och garanti. Det kan hända att du hamnar över dig till sikten och sedan går över till en avståndsmätare för jakt . Innan du vet ordet av har du färdigställt din jaktutrustning med optik från ett eller två märken! När du köper en Vortex så säljs du på att du måste få en av allt från dem!

De bästa avståndsmätarna från Vortex är enastående optik med sin enkla, intuitiva design, ikoniska robusthet och deras högpresterande motorer som aldrig kommer att svika dig. Deras garantipolicy kan inte överträffas, och kvaliteten för prisförhållandet balanseras alltid till din fördel. Som en publicerad fälttestrecension på Target Tamers avslöjar, “Köp aldrig en Vortex – köp alltid två!” ”

Sig Sauer

Jägare och skyttar kommer att veta vem Sig Sauer är, speciellt om det finns en P320 i din pistolsäkerhet. De har funnits länge och deras rykte föregår dem. Men det var först 2015 som de gick in på optikmarknaden. Hur tror du “en av världens mest kända tillverkare av handeldvapen” konkurrerar med varumärken som har styrt branschen i årtionden? Vi säger att de ger dem en löpning för sina pengar.

Faktum är att när dessa toppavståndsmätare har massor av funktioner, extrema sträckor och låga priser på deras sida, kan de lätt överträffa det bästa av det bästa av det som finns tillgängligt. Du underskattar aldrig ett varumärke som känner till deras skjutvapen och optik – du går med dem. För att få det mest exakta avståndet behöver du den mest effektiva optiken i din arsenal. När du förbinder dig till Team Sig, förbinder du dig till excellens!

Nikon Sport Optics

Nikon är ett optiskt kraftverk som tillverkar allt från medicinsk utrustning till glasögon och sportoptik. De är kända för att erbjuda medelstora konsumentprodukter till konkurrenskraftiga priser. De tillverkar flera laseravståndsmätare och de enda sanna modellerna med dubbla användningsområden som fungerar lika bra på golfbanan som i jaktskogen.

Deras bästa funktion är det kristallklara glas de producerar och den väl genomtänkta kontrollen. Vissa företag är ökända för att ha svårt att använda utrustning, men Nikon är tvärtom. Alla deras produkter är på den mindre sidan av spektrumet betydligt lättare än sina konkurrenter. Deras modeller är fantastiska med batteritid och några av dem tar vanliga batteristorlekar som finns överallt.

De är bra för dem som vill ha en heltäckande modell till ett bra pris som håller. Mer professionella golfare använder detta än något annat märke av avståndsmätare. De blir allt vanligare också med jägare. De har en tankeväckande design som uppmärksammar detaljer och använder material av hög kvalitet. Jag skulle aldrig tveka att rekommendera Nikon för någon av deras produkter, särskilt deras avståndsmätare.

Leica

Leica är känd för sina kameror, men nyligen har den kommit in på marknaden för avståndsmätare. Varumärkets filosofi fokuserar på innovation och är en av de första som introducerar avståndsmätare med smart integration.

TecTecTec

TecTecTec är strikt ett importföretag som tillverkar produkter utomlands och ompaketerar dem. De gör mer än bara avståndsmätare. De erbjuder en omfattande linje som har anständig kvalitet till mycket billigt. Detta är ett lågt företag som är bra för alla som letar efter en utvald avståndsmätare för mindre pengar.

De har många produkter att välja mellan och de fungerar alla som annonserade. De tillverkar produkter för både golf och jakt, till och med deras avancerade enheter har funktioner som amerikanska tillverkade avståndsmätare inte har om du inte spenderar betydligt mer.

De är också en av få tillverkare som tillverkar enheter som använder vanliga batterier. De saknar en del av förfiningar och robusthet hos dyrare märken. Som en startnivå eller reservdel kan de vara svåra att slå. Och om du inte har något emot ett importerat objekt ska det finnas i din lista.

Gunwerks

Den senaste enheten i avståndsmätarvärlden är Gunwerks och för närvarande har den bara en enhet att erbjuda. Men företaget har försäkrat sig om att det följer kraven och behoven hos en professionell skytt.

Halo

De bygger allt rimligt bra för priset och gör ett bra jobb med att se till att du även under stress eller dåligt tillstånd fortfarande kan använda avståndsmätaren. Dessa gör dem till ett utmärkt alternativ för ungdomsjägare som just har börjat. De fungerar helt enkelt och är svåra att bryta utan att kosta en arm och ett ben för att få en till ditt barn eller som en gåva.

Halo är känt för sin intressanta design. De har konstigt vinklade konstruerade distansmätare som känns bättre i handen än hur de ser ut för ögat. De har olika typer av avståndsmätare och tjänar mitt på vägmarknaden när det gäller pris, kvalitet och funktioner.

De har några fantastiska erbjudanden. Mycket bra nybörjare laseravståndsmätare. Även om de saknar mycket lyx och skapar bekvämligheter, har de en benfri och död tillförlitlig metod för att bygga redskap.

De är enkla att använda eftersom du inte hittar massor av inställningar på dessa avståndsmätare. Deras udda former gör dem lätta att hålla även med handskar. Deras mindre storlekar gör dem bekväma att bära på en snodd för snabb jakt. Inte många golfare använder dessa. De är mer ett jaktspecifikt varumärke men det finns ingen anledning att de inte kan pressas till dubbla tjänster.

Simmons

Simmons är ett fyndmärke av jaktutrustning. De har modeller av vilkameror, sikten och laseravståndsmätare samt mjuka redskap och några allmänna föremål som knivar och ficklampor. Deras laseravståndsmätare är dock en diamant och de får inte den respekt de förtjänar.

Om du är ute efter en laseravståndsmätare som helt enkelt ger mätningen och inget annat, utan krusiduller utan krångel, så är detta ditt varumärke. De gör olika kvalitetsnivåer och de kan i allmänhet hittas för ungefär hälften av vad deras konkurrenter tar ut.

De är inte så hållbara men för priset kan de vara svåra att slå. De säljs mycket ofta så att du kan hämta en anständig distansmätare under 1 000 kr som gör jobbet gjort. För ett startmärke skulle jag säga välja ett lite bättre varumärke eftersom de kan vara lite krångliga.

De har inte målprioritet så du måste vara försiktig dit du siktar och vara 100% säker på vad du gör. Lämna inte detta till en ungdom som precis börjat med bowjakt eftersom de kan missa eller såra ett djur genom att felbedöma intervallet med en av dessa enheter. De fungerar verkligen men de är lite svåra att använda eftersom de saknar många funktioner och bekvämligheter.

Zeiss

Förvänta dig inte något medelmåttigt när det gäller detta förstklassiga varumärke. Du kommer att få en överraskning eftersom Zeiss-produkter är allt annat än vanliga. Utöver sin mycket avancerade konstruktion är deras laserenheter utrustade med de bästa beläggningarna, anpassningsbar ballistisk information och superlånga avstånd.

Med allt teknisk sylt i en enhet kan du bli förvånad över hur kompakt och tätt dessa avståndsmätare för jakt är att svänga och förvara. Kan det bli bättre? Du måste kolla in våra recensioner för att ta reda på det. Vi lovar att det finns mer!

Avståndsmätares prioritetstyper

I första hand kommer de bästa jaktavståndsmätarna med två typer av prioriteringar för avståndsmätare. Och båda har sina för- och nackdelar.

Första prioritets avståndsmätare

De första prioritetsavståndsmätarna används mest av golfare för att få ett exakt avstånd för att landa bollen. Dessa golfavståndsmätare kan helt ignorera alla bakgrundsobjekt, inklusive högar, träd eller borstar. Det gör att enheten kan förvärva målet exakt. Denna funktion pekar lasern till närmaste mål med kortast avstånd.

Andra prioritetsavståndsmätare

Detta är funktionen hos jaktavståndsmätare där det andra målet är prioriterat. För en jaktapparat för avståndsmätare för jakt är det standardmålläget och det kommer inte att vara till stor hjälp för en golfare. Det fungerar motsatt prioritetsläget och ignorerar helt alla objekt i förgrunden.

Men en sådan enhet har båda dessa lägen, vilket gör den till en mångsidig enhet eftersom du kan skjuta på valfritt mål efter eget val. Om du vill använda den här enheten för fågelskådning kan du göra det enkelt med den här funktionen.

Bågjakt vs gevärjakt

Vissa människor föredrar bågjakt framför gevärjakt eftersom det är svårare. Om du är intresserad av bågar kommer det att vara en stor utmaning att arbeta med dem. Men de har sina fördelar och nackdelar. Allt beror på dina färdigheter, erfarenheter och naturligtvis dina preferenser.

Bågjakt

Bågjakt innebär en båge och en pil och du måste vara skicklig eftersom det inte finns någon mekanik inblandad här. Det bästa med bågjakt är att säsongen varar längre och du kan vara mycket tystare än att skjuta en pistol även med en ljuddämpare. Problemet med bågjakt är att du ibland bara skadar djuret och inte dödar det.

Du måste behärska skickligheten om du inte redan är professionell. Det är ett bättre alternativ för dig om du ska fotografera med kort räckvidd. Förutom att lära sig dina riktnings- och skyttefärdigheter arbetar du också med en rad andra kunskaper som bakhåll eftersom du måste komma nära ditt mål för att få maximal effekt av din pil.

Gevärjakt

Å andra sidan är gevärjakt bättre lämpad för långväga strävanden. Du behöver inte komma för nära ditt mål. I det långa loppet är gevärjakt mycket billigare än bågjakt eftersom du måste köpa kulorna och hålla pistolen ren.

Men att hålla en båge är mycket mer tekniskt. Men ändå betalar du för kulorna och för kvaliteten, de kan kosta dig mycket. Vapen gör också mycket ljud även om du har ljuddämparen på och detta kan skrämma ditt mål.

Hur väljer jag den bästa avståndsmätaren för jakt?

Det finns några viktiga punkter som du måste tänka på innan du väljer den bästa avståndsmätaren för jakt. Vi har diskuterat dem i en kort detalj på följande sätt:

Maximalt avstånd för jakt

Den viktigaste punkten du behöver tillgodose är det maximala avståndet för jakt. Det är det längsta avståndet som du ska skjuta med ditt gevär. Nu finns det korta avstånd och långa avstånd. Allt inom intervallet 1000 meter anses vara kort räckvidd och allt över denna gräns är långväga.

Olika jaktavståndsmätare har olika maxavstånd. Om du föredrar att skjuta på korta avstånd under 1000 meter, är det ingen mening att investera i en långdistansavståndsmätare med ett maxintervall på 2500.

Och naturligtvis, om du skjuter långa avstånd, ska du inte gå till en kortdistansenhet. Om dina preferenser fortsätter att variera kommer en avståndsmätare för jakt med 1000 meter till 1500 att fungera bättre för dig.

Avståndsmätare versus kikare med avståndsmätare

Nyligen blev avståndsmätare en kikare i fältet. Och med goda skäl. Att kombinera de två är perfekt meningsfullt eftersom det minskar den totala vikten och ger avläsningar på plats, för saker längre bort.

Har distansmätare fortfarande sin plats? Absolut. De är fenomenala för saker som bågjakt eller vid tät whitetail hjortjakt, där det inte alltid är mest meningsfullt att lägga till en tyngre utrustning som kikare. Slutsatsen är att om du inte är van att bära kikare eller inte gillar tanken på att lägga till vikt är en enkel avståndsmätare din bästa vän.

Vanliga frågor om avståndsmätare

Vad är en bra avståndsmätare för jakt?

En bra avståndsmätare för jakt levereras med en anständig maximal räckviddsfunktion enligt dina behov och den måste vara lätt att bära. Displayen bör ha vinkelkompensation för att utrota eventuella gissningar. För en bra avståndsmätare för allmänna ändamål är Bushnell Prime 1700 ett perfekt val.

Kan du använda en golfavståndsmätare för jakt?

Så länge du gör jakt på kort räckvidd (under 1000 meter) kan du använda en golfavståndsmätare för jakt. Men för jakt måste du ha ett andra målprioritetsläge, vilket inte är obligatoriskt för golf. Så den här funktionen måste vara där om du vill använda enheten för båda aktiviteterna.

Vad är skillnaden mellan golfavståndsmätare och jaktavståndsmätare?

Den största skillnaden mellan de två är att golfavståndsmätare kräver första målprioritetsläge för att mäta det närmaste målet för att landa bollen. Å andra sidan kommer jaktavståndsmätare med ett andra målprioritetsläge för att gå för långväga. Det senare är mer mångsidigt.

Är en avståndsmätare nödvändig för jakt?

Om du vill skjuta på ett avstånd som är mer än 200 meter bort, måste du ha en avståndsmätare för att hålla dig exakt på ditt mål.

Hur fungerar en avståndsmätare?

På samma sätt som att kasta en boll mot väggen och få den tillbaka, fungerar alla avståndsmätare för jakt med ett liknande koncept. Användaren trycker på en knapp, laserstrålar träffar ett önskat mål och studsar tillbaka, vilket ger en exakt avståndsavläsning baserat på den tid det tog strålarna att återvända.

Hur mycket kostar en avståndsmätare?

I likhet med andra jaktoptik varierar distansmätare mycket i pris. En avancerad avståndsmätare kommer att gå var som helst mellan 2 000 – 7 000 kr medan de billigare modellerna med lägre ände kostar allt från 700 kr till 2 000 kr.

Vem gör den bästa avståndsmätaren?

Vortex, Swarovski, Leica, Leupold och Bushnell gör alla en kvalitetsavståndsmätare. Kom ihåg att när det gäller optik, du får vad du betalar för (så, spendera vad du har råd).

Är en avståndsmätare nödvändig för jakt?

För kortdistansjakt (0–70 meter) finns det inget behov av en jaktavståndsmätare. Men om du går längre än 100 meter behöver du en avståndsmätare för jakt. Detta hjälper dig att veta det exakta avståndet mellan dig och ditt mål för ett perfekt eller exakt jaktskott.

Använder prickskyttar avståndsmätare?

Svaret är ja. Alla vill träffa målet exakt var det är. Krypskyttar använder avståndsmätare för att veta exakt avstånd så att de enkelt kan beräkna kulans sanna ballistik.

Avslutning

Så som du kan se finns laseravståndsmätare i ett stort antal storlekar och priser med integrerade funktioner som sträcker sig från det mycket enkla till det mycket komplexa.

Det viktigaste att komma ihåg är att oavsett tillverkarens angivna maximala avstånd, kommer de flesta laseravståndsmätare bara att sträcka målen exakt till en tredjedel till hälften av detta avstånd under mindre perfekta förhållanden.

Dessutom, ju enklare enheten ska användas, desto mindre behöver du memorera och desto snabbare kommer du att mäta.

Vissa basenheter är tillgängliga utan förstoring vilket är bra för bågjägare, men gevärjägare kommer definitivt att dra nytta av att köpa en avståndsmätare för jakt med åtminstone en viss förstoring samt högkvalitativ, belagd optik, breda objektiv och stora utgångselever för att säkerställa största möjliga överföring av omgivande ljus genom avståndsmätaren till användarens öga för en tydligast möjlig synbild.

Slutligen bör det noteras att medan vissa jägare föredrar extra kompakta enheter som lätt bärs i en skjortficka, föredrar andra större enheter som de kan använda med två händer istället för bara en.

Oavsett vilket märke eller modell av laseravståndsmätare du väljer, råder det dock ingen tvekan om att det har en drastisk ökning av din noggrannhet genom att du kan bestämma rätt mängd kvarhållning när du skjuter antingen en båge eller ett gevär. Att packa rätt avståndsmätare för din jaktekspedition bör vara lika viktigt som att välja en campingspis eller en stol för en tre dagars vandring i vildmarken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen