Bäst Avståndsmätare 2024 – Test av olika Avståndsmätare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Kahles Helia

Leica CRF 2400-R

Swarovski EL Range

Konus Range 600

Klicka här för att se fler avståndsmätare.

Vare sig du jagar, fågelskådar eller till och med golfar kan du vara i behov av avståndsmätare. Ett enkelt och snabbt sätt som, med precision, kan ge dig längden på en sträcka.

Du behöver inte längre anta eller ge ett ungefärligt värde utan du kan med säkerhet veta hur långt ifrån något är och arbeta i enlighet med det. Det underlättar nämligen din vardag enormt och är något som alla borde ha i hemmet även fast de inte jagar eller fågelskådar.

En avståndsmätare är ett snabbt sätt att bedöma ett avstånd vilket även kan innebära sträckor i hemmet. I stället för att dra ett måttband tvär över ett rum kan du enkelt använda en avståndsmätare som spottar ut värdet under en sekund.

1. Bäst i test – Kahles Helia Rangefinder 10×42

Kahles Helia Range Finder 10x42 Avståndsmätare

Klicka här för att se bästa priset

Om du letar efter en avståndsmätare med precision som kan gynna dig när det kommer till många olika situationer är Kahles Helia Rangefinder modell ett bra alternativ. Du får nämligen en kvalitativ handkikare med avståndsmätare som konstateras vara bäst i test.

Samtidigt som den endast väger 880 gram är den här mätaren fylld med funktioner och förmåner som du inte vill gå miste. Den har ett mätavstånd på 10–1500 m samt en 10x förstoring vilket är mer än nog för den som kan tänka sig behöva en avståndsmätare för jakt.

Värt att notera är att den här modellen kostar lite mer än vissa konkurrenter, men den gör även mer och kommer vara med dig ett bra tag framåt. Ett exempel på funktioner den här avståndsmätaren gör bättre än motparten är det inbyggda EAC systemet som gör det möjligt att beräkna vinkel kompensation och underlätta jagandet.

2. Populärast – Leica Rangemaster CRF 2400-R

Leica Rangemaster CRF 2400-R Avståndsmätare

Klicka här för att se bästa priset

En mycket populär och eftertraktad avståndsmätare som även är lite billigare än andra modeller är mätaren från Leica. Med väldigt exakta mätningar kan du vara säker att den här produkten inte kommer svika dig och försämra ditt arbete.

Något anmärkningsvärt med den här avståndsmätaren är dess väldigt låga vikt på endast 180 gram med batteri samt dess mindre storlek. Produkten får enkelt plats i handflatan och får ännu enklare plats i fickan vilket gör den mycket praktisk för många situationer.

Lite teknisk information om mätaren är bland annat dess mätavstånd som sträcker sig från 10 – 2200 m vilket är väldigt imponerande. Dessutom har den även en ännu mer imponerande mätningsprecision som lyder enligt följande:

  • ± 1 m upp till 500 meter avstånd
  • ± 2 m upp till 1000 meter avstånd
  • ± 0,5% över 1000 meter avstånd

Med sådana exakta mätvärden behöver du aldrig vara orolig för att produkten inte kommer prestera för det kommer den att göra, även under vatten! Den är nämligen vattentät upp till 1 m djup vilket kan vara skönt då du slipper oroa dig över vilka miljöer du kan jobba i.

3. Premiumval – Swarovski EL Range TA 10×42

Swarovski EL Range TA 10x42 Avståndsmätare

Klicka här för att se bästa priset

För dig som verkligen strävar efter kvalité, hållbarhet och prestation när det kommer till ditt val av avståndsmätare är mätaren från Swarovski något du borde kolla in. Produkten kostar mer än konkurrensen men för det priset får du som sagt en kvalitativ, hållbar och utmärk avståndsmätare som kan göra allt och lite till.

Vad gäller optiken får du toppmodern teknologi med ett av de mest precisa mätvärdena i branschen samt en batteri livslängd som trumfar andra modeller. Det spelare ingen roll om du använder avståndsmätaren på dess högsta mätavstånd, 2000 m, mätprecisionen kommer ligga på ± 1 m.

Något som får den här avståndsmätaren att stå ut i mängden är dess Tracking Assistant teknologi som gör det mycket enkelt för dig att hitta det mål du skjutit då den kan vägleda dig till den plats du senast sköt ett skott. Den här funktionen är väldigt lättillgänglig via din telefon.

Avslutningsvis är den här mätaren en mycket bra investering som kommer hålla i alla typer av väderförhållanden och arbeten. Den kostar mer, ja, men den gör betydligt mycket mer och på ett bättre sätt också.

4. Billigast – Konus Range 600 Avståndsmätare

Klicka här för att se bästa priset

En lite billigare modell av avståndsmätare som fortfarande kommer åstadkomma det du vill och möta dina behov utomhus är den här varianten av Konus.

Trots dess lägre pris erbjuder den här modellen en hel del saker som bland annat 6x förstoring, mätavstånd från 15- 600 meter och vattentålighet. Du får tillgång till allt detta fastän mätaren väger 200 g och har den kompakta storleken på 130 x 80 x 42 mm.

Då 600 meter mätavstånd är lite mindre i jämförelse med andra produkter är det värt att påpeka att man inte heller jagar på flera kilometers avstånd utan 600 meter är ganska lagom.

Sammanfattningsvis erbjuder den här avståndsmätaren noggranna och exakta mätvärden på kortare avstånd för ett mycket lägre pris vilket för vissa, med en lägre budget, är helt perfekt. Kort sagt är det en billig avståndsmätare som gör mycket.

Lista över de bästa avståndsmätarna 2024

  • Bäst i test: Kahles Helia Rangefinder 10×42
  • Populärast: Leica Rangemaster CRF 2400-R
  • Premiumval: Swarovski EL Range TA 10×42
  • Billigast: Konus Range 600 Avståndsmätare

Köpguide för avståndsmätare 2024

Med alla olika varianter och modeller av avståndsmätare kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för dig och som kommer möta dina behov. Det skiljer sig självklart ifall du behöver en avståndsmätare för jakt eller bara en avståndsmätare för bruk utomhus.

För att underlättar för dig och se till att du får en avståndsmätare som kommer tillfredsställa dina behov och se till att du får en produkt värd att ha, har vi sammanställt en köpguide med olika faktorer att tänka på.

Det finns väldigt många saker som är bra att ha med sig när man ska köpa en avståndsmätare, men här nedan har vi listat en del som vi tycker är viktigast:

  • Användningsområden
  • Mätningsprecision
  • Komfort och design

Användningsområden

När det kommer till val av avståndsmätare är det väldigt viktigt att du vet vilka områden du kommer jobba inom och i vilket syfte avståndsmätaren kommer användas. Som tidigare nämnt skiljer det sig en hel del om du behöver en avståndsmätare för jakt eller en avståndsmätare för bruk utomhus i andra syften.

För vissa, till exempel fågelskådare, kan det krävas mycket högre mätavstånd än för en jägare. Om du jagar så skjuter du ofta inte på väldigt långa avstånd och behöver därmed inte en avståndsmätare med ett mätavstånd på flera kilometer.

Det kan självklart vara skönt om produkten du jobbar med har lite högre räckvidd än vad du vet att du kommer behöva, men du vill ligga nära ditt behov. Det är inte värt att investera i en avståndsmätare som kan bedöma sträckor på över 2000 meter om du endast kommer vara ute efter objekt på max 500 meters avstånd.

Det finns även modeller med särskilda specialfunktioner som kan gynna vissa arbeten vilket kan vara bra att känna till. För dig som exempelvis jagar finns det funktioner i vissa avståndsmätare som hjälper dig spåra det mål du siktat in på för att hitta dit om du tappat det.

”Ta reda på det arbete du tänker utföra med din avståndsmätare innan du köper produkten, eftersom du då enkelt kan se ifall modellen kommer möta dina behov och har det användningsområde du söker.”

Mätningsprecision

Precision är viktigt vad gäller alla verktyg, men för vissa arbeten är det viktigare och kan vara skillnaden mellan ett lyckat och misslyckat arbete. När det kommer till avståndsmätare är mätprecisionen väldigt viktig, men det skiljer sig också från person till person.

Likt mätavståndet, varierar också mätningsprecisionen mellan arbeten vilket gör det till ännu en fråga som har med användningsområden att göra. Genom att känna till det arbete du vill utföra kan du dra en bättre slutsats om hur hög precision du behöver.

En jägare behöver till exempel mycket hög precision och exakta mätvärden för att kunna anpassa siktet och hur hen ska skjuta för att träffa sitt mål. En fågelskådares arbete kommer dock inte påverkas särskilt mycket ifall avståndsmätaren inte ger väldigt exakta siffror.

Det kostar självklart lite mer att införskaffa sig en produkt med mycket hög mätprecision vilket gör det till en stor fråga att ställa sig själv. Om du inte behöver väldigt säkra mätvärden är det nog bättre att spara på dem pengarna.

Komfort och design

En detalj som är värd att ha i åtanke är komforten av produkten. Med detta menas inte endast hur bekväm den är i handen utan även hur praktisk den är och om den kanske kommer i vägen.

Om du är ute och jagar eller fågelskådar kommer avståndsmätaren vara med dig nästan vart du än går och då är det bra om den inte blir en börda.

Ifall du vandrar längre avstånd är det inte praktiskt att ha en stor avståndsmätare på över ett kilo hängandes runt halsen, det är inte praktiskt eller bekvämt. Under längre perioder av tid kan det vara bra att ha med sig en mindre och lättare variant då den inte håller tillbaka dig så mycket. Den stora varianten kanske gör mer och har bättre mätavstånd, men dess nackdelar kan i vissa fall vara större än fördelarna.

Utöver vikt och storlek är det också viktigt med bekvämligheten, det vill säga materialet och dess ergonomi. Det ska inte vara ett besvär att använda avståndsmätare utan det ska kännas rätt, därmed är det viktigt att hitta rätt modell för dig.

Olika typer av avståndsmätare

Som tidigare konstaterats finns det olika typer av avståndsmätare där vissa är bättre på det ena över det andra. Dessa avståndsmätare är också konstruerade på olika sätt vilket kan vara bra att känna till då detta påverkar det arbetet de är avsedda för.

Avståndsmätare med laser

Avståndsmätare med laser används väldigt mycket när det kommer till digitala avståndsmätare. Det funkar genom att mätaren skickar ut en osynlig laserpuls som träffar en yta och sedan återvänder till verktyget, med tiden det tog för lasern kan då sträckan räknas ut.

Den här typen av avståndsmätare är enklast och smidigast att använda då du slipper göra beräkningar eller vänta särskilt länge. Du siktar, klickar och får tillbaka ett värde på under en sekund.

Optiska avståndsmätare

Ännu en variant är optiska avståndsmätare, även kallat stadiametriska avståndsmätare. Fördelen med den här typen är det faktum att de funkar utan batterier då de är helt optiska enheter vilket gör dem mycket praktiska och mångsidiga i flera situationer.

Optiska avståndsmätare används bland annat av militära prickskyttar just eftersom det inte krävs något batteri och kan användas utan någon extra utrustning.

Något att tänka på vad gäller optiska avståndsmätare är dock att de kräver en hel del matematiska kunskaper vilket gör det svårt för en del personer som inte är vana vid hur beräkningarna ser ut.

Ultrasoniska avståndsmätare

När det kommer till lite mer udda avståndsmätare är ultrasoniska mätare med. De är inte lika vanliga och används inte i samma områden som traditionella avståndsmätare.

Mätaren sänder ut ljud med väldigt högra frekvenser, något som vi människor inte kan höra, och låter det studsa mot ytor för att sedan beräkna tiden det tar för ljudet att komma tillbaka. Det liknar avståndsmätare med laser vad gäller beräkningar, men skiljer sig en del vad gäller teknologi.

Nackdelen med den här typen av avståndsmätare är det faktum att de inte kan användas utomhus för jakt eller liknande arbeten då ljudet inte når särskilt långt. Det används oftast för mindre ytor och arbeten inomhus.

Vanliga frågor om avståndsmätare

Vilken avståndsmätare är bäst?

Den avståndsmätare som är bäst skiljer sig från person till person. För de som behöver en avståndsmätare för jakt kan det behövas en modell med hög mätprecision. Å andra sidan behöver folk högre mätavstånd när det kommer till avståndsmätare för arbeten utomhus.

Det går inte att göra ett test för avståndsmätare för att se vilken som är bäst generellt då det skiljer sig. Det vi har gjort på vår hemsida dock, är att lista modeller i olika kategorier baserat på faktorer bland annat vilken som är bäst i test inom ett specifikt område.

Vad är en digital avståndsmätare?

En digital avståndsmätare är ett verktyg som, med hjälp av laserpulser, kan bedöma avståndet mellan olika platser.

Om du vill veta mer om detta kan du kika in vår hemsida där vi har listat olika modeller, bland annat digitala avståndsmätare.

Hur kan en avståndsmätare bedöma avstånd?

Det skiljer sig mellan olika modeller hur avståndet bedöms men när det kommer till digitala avståndsmätare sker det via laserpulser.

Verktyget skickar ut en osynlig laserpuls som får studsa mot en yta och komma tillbaka. Avståndsmätaren räknar då ut hur lång tid det tog för pulsen att komma tillbaka vilket genom sambandet, hastighet = sträckan / tiden ger sträckan.

Hur mycket kostar en avståndsmätare?

Priset av avståndsmätare varierar väldigt mycket från modell till modell och gör det därmed svårt att sätta ett pris. Priset kan skilja sig en hel del om det kanske handlar om en avståndsmätare med laser eller en optisk modell.

Som billigast kan du hitta en modell för några tusen kronor, men det kan gå upp över tiotusentals kronor. På vår hemsida har vi rangordnat olika varianter att kika på, du kan bland annat hitta den billigaste modellen där.

Sammanfattning

Avslutningsvis är det värt att ha med sig att avståndsmätare inte endast behöver användas i ett syfte så som jakt utan det kan användas bland golfare, lantmätare och hantverkare.

Den typen av mätare du behöver kan också variera. Om du jobbar med arbeten som kräver precision, ja då är det nog värt att investera i en produkt som har det i fokus.

Om du har en liten budget går det att hitta modeller som passar in där, men du borde alltid se till att den produkten du köper också möter dina behov och inte endast är en billig avståndsmätare som du fick för bra pris.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen