Bäst Benstöd 2023 – Test av olika Benstöd

Bäst i test

Premiumval

Billigast

Caldwell Accumax Benstöd

Sauer Flexpro Benstöd

Caldwell XLA Benstöd

Klicka här för att se fler benstöd.

Vet du inte vilket benstöd som är bäst till just ditt gevär? Oavsett om du är erfaren eller en nybörjare så är det extremt viktigt att välja rätt benstöd.

För bättre resultat, ökad precision och ökad komfort bör du använda ett benstöd till ditt vapen. Med ett benstöd kommer du enkelt att få bättre precision oavsett var du är.

De flesta benstöden är lätta och kan därför bäras med eller fästas på ditt vapen. På så sätt kan du alltid ha med dig ett benstöd när du ska använda vapnet. Med hjälp av ett stöd kommer du kunna nå nya höjder när det kommer till användandet av dina vapen.

Men det finns många olika sorters benstöd. För att hitta en modell som passar just dig bör du kolla in vilka olika funktioner du letar efter samt vilket stöd som passar till ditt vapen.

Om du redan nu vet vilken sorts benstöd du letar efter så kan du kika på produkterna nedan och jämföra dem med varandra.

Om du fortfarande känner dig osäker kan du fortsätta läsa vår köpguide där vi ger en djupgående förklaring kring allting om benstöd.

1. Bäst i test – Caldwell Accumax

Klicka här för att se bästa priset

Caldwell Accumax är ett allsidigt benstöd som fungerar till en mängd olika vapen.

Stödet är specialiserat för Picatinny eller Weaver fästen och kan därmed användas på alla vapen som stödjer denna typ av fästen.

Med en lätt vikt på 200 och 240 gram så är benstödet effektivt och fungerar att bära med sig under långa jaktpass. Trots den lätta vikten så är detta en tålig modell som även fungerar för tunga vapen.

Höjden är antingen 15 till 23 centimeter eller 23 – 33 cm. Vilket ger dig en stor bredd där många olika vapen faller inom. På så sätt kan du ta av och sätta på benstödet till olika vapen.

Byggd av robust kolfiber så är detta ett utmärkt alternativ för den som letar efter ett nytt stöd till ett eller alla sina vapen.

2. Premiumval – Sauer Bipod Flexpro

Klicka här för att se bästa priset

Sauer är en smart lösning för bergsjakt, distansskytte och vid skjutbanan. Det finns ingen gång man får lika bra precision som när man använder ett benstöd, och för just det ändamålet är Sauer Bipod Flexpro perfekt.

Detta stöd väger endast 160 gram men kan ändå effektivt hålla emot även när riktigt starka gevär används.

Med justerbar höjd kan detta stöd användas till alla olika sorters vapen då det enkelt fästs med magneter vilket tillåter dig att använda stödet överallt där det passar.

Byggd av robust och högkvalitativ kolfiber är det inte konstigt att just detta benstöd kostar lite mer än andra modeller.

3. Billigast – Caldwell XLA

Klicka här för att se bästa priset

Caldwell XLA är ett lätt och stabilt benstöd snabbt och smidigt kan motneras på ditt vapen. När det är dags kan det monteras och användas med endast ett knapptryck.

Benstödet finns i tre storlekar, 15–22, 22–33 och 34–68 cm därmed kan du köpa en storlek som passar för just de vapen du tänker använda.

Med detta stöd kan du snabbt och enkelt få bra precision på alla underlag så länge ditt vapen får plats. Med reglerbara ben som stödjer vapnet vid olika lutningar är detta ett bra alternativ för den som tänker använda sitt vapen när de rör på sig.

Med en vikt på endast 250–450 gram är det lätt att förflytta och bära med sig, dessutom är det gjort i lätt aluminium vilket tillåter en lättare vikt samtidigt som stödet bibehåller god kvalité och ett lägre pris.

Lista över de bästa benstöden 2023

 • Bäst i test: Caldwell Accumax
 • Premiumval: Sauer Bipod Flexpro
 • Billigast: Caldwell XLA

Köpguide för benstöd 2023

Ett benstöd är ett av de enklaste sätten att få en stabil och pålitlig plattform som du kan skjuta från var och när som helst. Det finns massvis av olika modeller och för att välja rätt måste du tänka över en del faktorer.

Många av dessa faktorer kommer vi att förklara i vår köpguide som kommer nedan.

Höjd

Du måste tänka över om du ligger eller sitter när du skjuter. Det finns modeller i en mängd olika höjder men för den som ligger ned kommer ett mer kompakt variant att föredras.

För de som sitter finns det såklart modeller som fungerar bra. Dessutom finns det stöd som fungerar för de som står upp, men de är svårare att hitta. Vissa variationer går det att justera höjden på, på så sätt kan du ändra höjden så den alltid passar dig.

Material

Det finns benstöd som består av aluminium, plast och kolfiber. De materialen som är att föredra är kolfiber och aluminium. Tänk på att materialet är viktigt när det gäller ditt gevärs benstöd.

Det är viktigt att materialet är av hög kvalité annars kommer stödet inte hålla mer än en tur till banan eller jakten.

Benstödet kan vara gjort av lätta material eftersom det inte behöver stödja hela vikten. I stället behöver det bara hantera rekylen. När du väljer material vill du såklart ha ett rostfritt benstöd då det snabbt kommer bli oanvändbart annars.

Kom ihåg att bättre material kommer att driva upp priset. Oavsett är det en väl vald investering då ditt benstöd kommer vara mer effektivt och hålla längre.

Vikt

Det kan vara svårt att tänka på hur mycket benstödet ska väga. Plast- och kolfiber-modeller är oftast lättare, vilket kan bidra till att tunga gevär kan ha svårt att hitta rätt balans.

För tunga gevär rekommenderas aluminium som kommer att balansera vapnet och kunna stå emot den ökade vikten och rekylen.

Men för lättare vapen är en lättare modell att rekommendera. Här kommer ett tungt stöd att rubba balansen när de inte används vid en stödd position.

Sammanfattningsvis så drar vikten av benstödet ner pipan vilket påverkar olika vapen olika mycket. Köp ett stöd vars vikt är lagom kontra det vapen som det planeras att användas på.

Justerbara ben

Att kunna justera benhöjden är en essentiell funktion om du planerar på att använda ditt stöd på ojämn terräng.

Det finns inte många platser i naturen där du kommer få ett helt platt perfekt läge att sätta upp ett benstöd. Med justerbara ben kan du anpassa dig efter terrängen och använda geväret i princip överallt. Detta är fantastiskt för jägare som ibland måste agera snabbt när chansen kommer.

Det är lite dyrare att ha denna funktion, men med de fördelar som det kommer med är det en fantastiskt bra investering.

Mikrojusteringar

När du använder ditt benstöd vill du fortfarande kunna röra geväret till höger och vänster. Detta mäts i grader och är en viktig funktion om du siktar på rörliga mål. Med denna funktion så kan du göra dessa justeringar utan att behöva lyfta geväret eller flytta på dig.

Längd på benen

Det finns massvis av olika höjder som fungerar olika bra på olika höjder. De allmänna höjderna är följande:

 • 15 till 23 cm
 • 23 till 33cm
 • 33 till 60 cm
 • 35 till 76 cm

Stöd med höjden 15 till 23 centimeter är bra att använda på en bänk eller precis över marken om det är inställt på sin maximala höjd.

Stöd med höjden 23 till 33 cm är bra för de flesta och är gör det bekvämt att skjuta från marken i alla höjder.

Stöd med höjden 33 till 60 cm är ett bra val för de som vill jaga i hög snö eller högt gräs. Denna höjd tillåter också vissa taktiska positioner som annars inte hade gått med lägre benstöd.

Stöd med höjden 35 till 76 cm är bättre för de som sitter och skjuter. Dessa är bra att ha i svår terräng där det inte finns plats till att lägga sig ned.

Hur ett benstöd effektivt hanteras

För de flesta nybörjare är det ofta svårt att använda sitt stöd effektivt. När någonting går snett så kan en del tänka att benstöd är oanvändbara och sedan använder de aldrig dem igen.

För att undvika denna olyckliga situation kommer några tips som du kan ta användning av för att effektivt och enkelt använda ditt vapen.

För det första så måste du se till att stödet är justerat och inställt korrekt. Du vill inte att den ska välta eller lossa medan du använder det. Alla modeller justeras på olika sätt, läs manualen och följ den.

Nästa steg är att välja rätt plats. De fungerar bäst på mjukare ytor. Därmed fungerar de inte lika bra på sten eller hård mark.

Därefter kollar du hur bra den sitter. Luta dig mot vapnet och tryck på den med axeln. Det hjälper dig med rekylen och sätter den på plats.

Till sist så vill du kolla till ditt stöd efter varje skott. Rekylen kan lätt få stödet att gå ur position. För att undvika det bör du ta ett par sekunder mellan skotten och se till så allting ser rätt ut.

Olika typers benstöd

Benstöd finns i en mängd olika typer och de fungerar olika bra till olika vapen. För att effektivt använda benstödet bör du välja en typ som fungerar för dig. Till exempel så finns det olika typers benstöd till jakt.

De mest populära och mest använda typerna av benstöd är följande:

 • Traditionella benstöd
 • Monopod-benstöd
 • Handtags-benstöd

Traditionella benstöd

Dessa har två ben och tillåter vapnet att hållas horisontellt. Denna typ gör det enkelt att fälla in och ut benen och ända hålla kvar vapnet i ett stabilt läge.

Beroende på vilken modell du har så kan du justera stödets ben i olika positioner, på så sätt kan du enkelt få en bra vinkel i olika positioner.

Fördelen med traditionella modeller är att de är effektiva att hantera och håller pipan stabilt.

Monopod-benstöd

Dessa fungerar like en skjutpinne. Deras funktion är att fungera som ett stabilt benstöd för geväret att vila på. Dessa kan fällas när vapnet inte används.

En fördel med denna typ är att de kan justeras 10–13 cm. Nackdelen är att de inte kan fästas på roterande fästen och därför måste den sättas på igen om vinkeln skulle förändras.

Handtags-benstöd

Dessa handtag monteras längst fram på geväret. Dessa stöd är inte särskilt populära då de är klumpiga, svåra att hantera och det tar lång tid att ändra vinkel.

Vanliga frågor om benstöd

Varför bör jag använda ett benstöd?

Utan ett benstöd kommer du ha mindre stabilitet samtidigt som du är mindre bekväm. Med ett bra benstöd som passar ditt vapen kan du enkelt få ett mer precist skott. För att hitta en modell som passar just dig så kan du kolla på modellerna vi jämför på vår hemsida.

Kan man använda ett benstöd när man jagar?

Absolut kan man det. Bättre precision är ett givet när stöd används. Därmed kommer jakten underlättas om du sitter still. För den som ständigt rör på sig kommer ett benstöd öka vikten på packningen vilket kan bli jobbigt i längden.

Vilket material ska mitt benstöd vara gjort av?

Benstöd är gjorda för att stå emot mycket slit, därmed är det viktigt att räkna med kvalitén på materialen.

De vanligaste materialen är stål, aluminium och kolfiber. På vår hemsida kan du se olika modeller av olika material och jämföra dem med varandra för att hitta den som passar dig bäst.

Kan man använda ett tungt benstöd?

Vilken vikt man ska använda beror helt på vem det är som använder stödet. Dock så är 400 gram standard men det är verkligen inte ovanligt att de är lättare eller betydligt mycket tyngre.

Med en lättare modell kan du enkelt flytta ditt vapen vilket underlättar när du jagar. Längst upp på vår sida kan du jämföra olika modeller och välja ett som passar dig.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så finns det många faktorer att tänka på när man köper ett benstöd.

Ett benstöd hjälper dig få bättre precision och kontroll på ditt gevär. Men för att få ut det mesta så bör du ha koll på en del faktorer. Bland annat:

 • Höjd
 • Vikt
 • Material

Alla dessa faktorer påverkar hur effektivt du kan använda det benstödet som du investerar i. Dessutom bör benstödet vara av hög kvalité då de håller längre oavsett hur du använder dem.

“Ett benstöd till jakt måste vara av bra kvalité för att vara användbar. Snåla inte så kommer du finna en produkt som håller i många år.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen