Bäst Benstöd 2024 – Test av olika Benstöd

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Caldwell Accumax

Accu-Tac LR-10

Caldwell XLA

Tikka Bipod

Klicka här för att se fler benstöd.

Att navigera genom djungeln av benstöd kan vara en utmaning. Med variationer i material, design och pris, hur vet du vilket benstöd som är bäst för just dina behov?

Vi har utfört grundliga tester av några av de mest populära modellerna på marknaden, bedömt deras funktioner, användarvänlighet, hållbarhet och prisvärdhet.

Oavsett om du är en hängiven jägare, sportskytt, eller bara en entusiast som älskar att spendera tid på skjutbanan, kommer vår djupgående analys ge dig den insikt du behöver för att göra ett informerat val.

1. Bäst i test – Caldwell Accumax

Caldwell Accumax Benstöd

Under vår rigorösa testprocess blev Caldwell Accumax Benstöd snabbt en favorit. Med en vikt på endast 249 gram och tillverkad i kolfiber, var detta benstöd både extremt lätt och hållbart.

Specifikationer
Material:Kolfiber
Vikt:249g
Höjd:15-23cm
Fäste:Picatinny
Garanti:2 år

Dess snabba montering, tack vare dess unika twist-lock lösning, var också imponerande. Vi kunde enkelt fästa benstödet på en Picatinny/Weaver-räls, vilket gav oss en säker låsning utan krångel.

Under testerna fann vi att benstödets quick-deployfunktion verkligen levererade. Med ett enkelt tryck på en fjäderbelastad knapp kunde vi snabbt komma i skjutposition. Och med förmågan att justera benen upp till 180 grader, kunde vi enkelt anpassa benstödets höjd och vinkel till våra behov.

En annan imponerande aspekt av Caldwell Accumax var dess 360-graders panorering. Med ett rundstrålande kulfäste kunde vi smidigt justera vårt skott utan att behöva flytta hela benstödet. Den här funktionen, tillsammans med benstödets mjuka gummifötter, gav oss förbättrad stabilitet under olika skjutförhållanden.

Emellertid var det inte allt solsken och regnbågar. Vi märkte att medan benstödets lätta vikt var en fördel när det kom till bärbarhet, kunde det också göra benstödet mindre stabilt vid kraftig vind.

Sammanfattningsvis erbjöd Caldwell Accumax Benstöd en rad imponerande egenskaper. Dess lätta vikt, snabba montering och quick-deployfunktion gjorde den till en stark konkurrent, men vi rekommenderar potentiella användare att vara medvetna om den möjliga instabiliteten i kraftig vind.

Fördelar

 • Lättviktig
 • Snabb montering
 • Justerbara ben
 • 360-graders panorering

Nackdelar

 • Kan vara instabil i kraftig vind

2. Bäst premiumval – Accu-Tac LR-10 G2

Accu-Tac LR-10 G2 Bipod Benstöd

Efter omfattande testning av Accu-Tac LR-10 G2 benstöd, har vi konstaterat att dess mest slående egenskap är dess enastående justerbarhet. LR-10 G2 är ett robust, högkvalitativt benstöd, fräst ur ett stycke flygplansaluminium. Enkel att montera på en 1913 Picatinny-skena, det behöver ingen extra verktyg, vilket underlättar förberedelserna för skjutövningar.

Specifikationer
Material:Aluminium
Fäste:1913 Picatinny
Justerbarhet:5 lägen
Vikt:765 gram
Garanti:5 år

Benen på benstödet kan individuellt justeras i fem olika lägen, vilket ger maximal flexibilitet vid placering. Detta blev tydligt under våra tester, då vi kunde anpassa benstödet snabbt och effektivt till en mängd olika terräng och skyttepositioner.

Dessutom, om du behöver extra höjd, kan benen enkelt dras ut i fem ytterligare höjdlägen, vilket ger en maximal höjd på 304,8 mm.

En annan märkbar funktion under våra tester var benstödets förmåga att luta, vilket kan låsas fast med ett enkelt vred i önskat läge. Denna funktion, tillsammans med dess låga vikt på endast 765 gram, bidrar till att göra LR-10 G2 till ett extremt mångsidigt och lättanvänt benstöd.

En nackdel vi upptäckte var att benen på benstödet inte kan tas bort. Även om detta inte är ett problem för alla skyttar, kan det vara en begränsning för de som föredrar mer anpassningsbara benstöd.

Överlag imponerade Accu-Tac LR-10 G2 med dess robusta konstruktion, enkla montering, och utmärkta justerbarhet. Vi skulle rekommendera det till alla skyttar som söker ett högkvalitativt, pålitligt benstöd.

Fördelar

 • Enkel montering på 1913 Picatinny-skena
 • Hög justerbarhet
 • Robust konstruktion
 • Lång garanti

Nackdelar

 • Benen kan ej tas av
 • Högre pris jämfört med andra benstöd

3. Bäst budgetval – Caldwell XLA

Caldwell XLA Bipod Benstöd

Caldwell XLA Bipod är den perfekta följeslagaren för varje skytt som söker stabilitet och flexibilitet i sitt skytte. Vi använde bipoden i olika terräng och var mycket nöjda med dess prestanda.

Specifikationer
Material:Aluminium
Ben:Fjädrade, justerbara
Montering:Rembygel
Vikt:250g
Pivot:20 grader

Dess lätta aluminiumkonstruktion ger en stark, hållbar ram som kan stå emot tuffa villkor, samtidigt som den håller den totala vikten nere. Det är något vi särskilt uppskattade under längre skyttesessioner.

En särskilt anmärkningsvärd funktion var det svängande fästet. Den tillät oss att kompensera för lutningar i marken på upp till 20 grader, vilket gjorde att vi alltid hade en platt, stabil plattform att skjuta från, oavsett var vi befann oss.

Denna bipodens förmåga att anpassa sig till ojämna ytor är definitivt en fördel, men vi fann också att pivotfunktionen ibland kunde vara lite besvärlig när vi var på plan mark, vilket är en mindre nackdel.

Med tanke på priset, är Caldwell XLA en solid investering. Den är robust, lätt, flexibel och dessutom har den en smart design som gör att den lätt kan monteras på nästan alla gevär med en svingfäste.

Med den snabbt justerbara längden och de lätt fällbara benen är det ingen överdrift att säga att denna bipod erbjuder imponerande värde för pengarna.

Fördelar

 • Lätt men robust
 • Svängande fäste
 • Lätt att montera
 • Snabb justerbar längd

Nackdelar

 • Kan kännas lite klumpig vid snabb manövrering
 • Begränsad höjdjustering

4. Populärt val – Tikka Bipod

Tikka Bipod Benstöd

Tikka Bipod erbjuder ett imponerande tillägg till varje jägares eller skyttens utrustning. Vi blev särskilt imponerade av dess lätthet och modularitet under våra tester, som båda bidrog till en förbättrad rörelsefrihet.

Specifikationer
Material:Kolfiber/Aluminium
Höjd:18 – 24cm
Fästmetod:Magnetisk adapter
Vikt:170g
Adapter:Rembygel ingår

Vikten av bara 170 gram, tack vare den högkvalitativa kolfibern och det anodiserade aluminiumet, gör det otroligt lätt att transportera. Detta var en stor fördel, särskilt under längre skytte sessioner eller jaktresor.

Ett annat framträdande drag är dess modularitet, vilket gör det möjligt att snabbt och enkelt ta bort bipoden från geväret när det inte används.

Den magnetiska adaptern säkerställer enkel återanslutning på bara några sekunder, vilket sparade oss värdefull tid.

Tikka Bipods justerbarhet är också värd att nämna. Höjdjusterbara ben, svingfunktion och gummi- eller isdubbsfötter gör det möjligt att anpassa stödet till nästan alla terräng.

Detta ger skytten en balanserad position på ojämna ytor. Det bör dock noteras att det ibland kan vara svårt att snabbt justera svängfunktionen utan rätt verktyg, vilket är en mindre nackdel.

På det hela taget erbjuder Tikka Bipod enastående värde för pengarna, och vi rekommenderar det starkt till alla jägare och skyttar som värdesätter en kombination av lätthet, flexibilitet och robusthet.

Fördelar

 • Ultralätt konstruktion
 • Modulär och lätt avtagbar
 • Snabb magnetisk återanslutning
 • Justerbar för ojämna terräng
 • Isdubbar med gummiskydd

Nackdelar

 • Svängfunktionen kan vara svår att justera
 • Gummifötterna kan slitas snabbt

5. Bäst för blaser gevär – Blaser Carbon Success/Ultimate

Blaser Carbon Bipod Success Ultimate Benstöd

Blaser Carbon Ultimate levererar på alla punkter när det gäller kvalitet, funktionalitet och design. Det är otvivelaktigt ett ledande benstöd på marknaden som passar perfekt till Blaser R8 Success och Ultimate.

Specifikationer
Passar:Blaser R8 Success/Ultimate
Material:Kolfiber
Fötter:Utbytbara
Vikt:133 gram
Montering:Magnetisk

Det första som slår oss när vi packar upp detta eleganta benstöd från dess skyddande förpackning är hur otroligt lätt det är.

Med sina 133 gram är det ett av de lättaste benstöden på marknaden, vilket gör att du knappt märker att det är där när du bär din vapenstock.

Vikten är inte det enda som imponerar, den magnetiska kopplingen till monteringssystemet är banbrytande.

Denna smarta design innebär att benstödet kan monteras och demonteras med enkelhet, vilket sparar tid och ansträngning i fält. Att byta ut framdelen på framstocken tar bara några minuter och är enkel att utföra, vilket ytterligare förbättrar den totala användarupplevelsen.

Vid testning visade det sig att benstödet tillhandahöll en stabil och pålitlig plattform för skott, vilket förbättrade precision och komfort. Vinkeljusteringsfunktionen är smidig och enkel att använda, medan de gummerade fötterna ger utmärkt grepp på olika ytor. För hårdare underlag finns det även möjlighet att byta till stålpiggade fötter, vilket ger extra stöd.

Men det är inte allt, det infällbara benet och dess vinkel gör det möjligt att lämna benstödet monterat även när vapnet är på ryggen, vilket ger ytterligare flexibilitet under jakten.

En nackdel som uppmärksammades under testningen var priset. Det är tydligt att Blaser Carbon Ultimate är en premiumprodukt med en premiumprislapp. Det finns billigare alternativ på marknaden, men för de som värdesätter kvalitet och prestanda kommer detta benstöd inte att göra dem besvikna.

Sammanfattningsvis är Blaser Carbon Ultimate ett lätt, innovativt och pålitligt benstöd som gör varje jaktupplevelse bekvämare och mer effektiv.

Fördelar

 • Lätt vikt
 • Stabil och pålitlig
 • Magnetiskt monteringssystem
 • Infällbart ben

Nackdelar

 • Högt pris
 • Passar endast specifika modeller

6. Bäst för Sauer 404 – Sauer Flexpro

Sauer Bipod Flexpro Benstöd

Sauer Flexpro Bipod, ett intelligent konstruerat gevärsstöd, ger en helt ny nivå av stabilitet och skjutkomfort. Det är speciellt designat för långdistansskytte med Sauer 404 och passar också perfekt för bergsjakt och skjutbanor.

Specifikationer
Material:Kolfiber
Vikt:160 gram
Montering:Magnetisk
Monteringspunkt:Adapterutgång
Funktion:Svängbart, låsbart

Under våra tester fann vi att detta lättviktiga bipod verkligen levde upp till sina löften. Vägande endast 160 gram, tillverkat av högkvalitativt kolfiber, var det oerhört lätt att transportera.

Den enkla monteringen på adapterutgången, där bipoden hålls på plats av magneter, underlättade snabba justeringar i skjutfältet.

Flexibiliteten hos bipoden var imponerande, vilket tillät oss att snabbt justera och positionera oss själva för bästa möjliga skott.

Den nya generationen av Sauer Flexpro Bipod har nu förlängda ben vilket nästan fördubblar höjden jämfört med föregående version.

Denna extra höjd visade sig vara en stor fördel under distansskytte. Men en liten nackdel som vi märkte under testet var att den extra höjden kan bli en utmaning på ojämna ytor.

En av de mest attraktiva egenskaperna hos Sauer Flexpro är dock dess förmåga att snabbt demonteras och förvaras i ryggsäcken.

Detta eliminerar behovet av en extra remögla eller ändring av framänden. Denna bipod var absolut tyst när den var redo för användning, kunde vinklas in vid knapptryck och var steglöst justerbar i längd.

Även om vi upplevde att montering och demontering var enkel och snabb, kräver det viss vana att göra det effektivt och tyst, särskilt under pressade situationer.

Fördelar

 • Lättviktig och hållbar
 • Snabb och enkel montering
 • Flexibel och justerbar
 • Ökad höjd för bättre distansskytte
 • Lätt att transportera

Nackdelar

 • Kräver vana för effektiv och tyst montering/demontering
 • Endast kompatibel med Sauer 404
Hur vi testade benstöd för gevär

Hur vi testade benstöd för gevär 2024

Vi vill att du ska känna dig trygg i att vi tagit vår uppgift på största allvar, och att våra slutsatser baseras på noggrann analys och praktisk erfarenhet.

I vår strävan efter att identifiera det bästa benstödet i test, har vi bedömt och jämfört produkter utifrån flera kritiska faktorer.

Förberedelser för rätt förutsättningar

Att skapa en lämplig testmiljö var kritiskt för att säkerställa att vi gjorde en rättvis och konsekvent bedömning av varje benstöd.

Vi spenderade flera dagar med att sätta upp och anpassa vår utomhusplats för att replikera de skiftande förhållanden en jägare kan möta. Bland dessa inkluderade vi plana ytor, kuperad terräng och olika underlag. Vi strävade efter att replikera allt från mjuk skogsmark till hårda steniga terränger, vilket gav oss en verklighetstrogen miljö att bedöma prestanda.

Varje benstöd, inklusive bipods och specifika märken som caldwell benstöd, testades i denna miljö, för att säkerställa en jämförbar och rättvis bedömning.

In i djupet av vår testprocess

När vi gick in i själva testprocessen, hade vi en detaljerad plan för att säkerställa att vi utvärderade varje aspekt av benstödets prestanda.

Vi började med att montera varje benstöd på ett standardjaktgevär. Vi noterade hur enkelt eller utmanande varje benstöd var att installera och hur intuitiva justeringsmekanismerna var. Därefter utförde vi en serie tester, inklusive stillastående och rörlig skytte.

Dessa tester var utformade för att verkligen pressa varje benstöd till sina gränser och ge oss en klar förståelse för deras prestanda under olika jaktscenarier.

Detaljerna i testutförandet

Under själva testutförandet, gjorde vi noggranna anteckningar och observationer. Vi utförde varje testcykel tre gånger för varje benstöd, för att säkerställa att vi kunde identifiera konsekventa styrkor och svagheter.

Varje testsession krävde timmar av arbete, då vi också bedömde hur lång tid det tog att montera och justera varje benstöd, och hur de höll upp under längre användning. Genom att testa benstöden under dessa intensiva sessioner, kunde vi samla omfattande data som hjälpte oss att rangordna varje produkt.

Att tolka testresultaten

Efter att ha genomfört alla tester var nästa steg att analysera och utvärdera resultaten. Vi spenderade en betydande mängd tid på att granska data, leta efter mönster och jämföra produkternas prestanda mot varandra.

Vi bedömde varje benstöd över en rad olika kategorier, inklusive användarvänlighet, stabilitet och justerbarhet. Varje produkt fick poäng baserat på hur bra den presterade inom varje kategori, vilket gjorde det möjligt för oss att tydligt identifiera styrkor och svagheter.

Med denna information kunde vi sedan bestämma vilket benstöd som blev bäst i test och vilka produkter som utmärkte sig inom specifika områden.

Långtidsprestanda och hållbarhet

En kritisk del av vårt test var att utvärdera benstödens långtidsprestanda och hållbarhet. Vi gjorde detta genom att genomföra långvariga tester där vi använde varje benstöd över en längre tidsperiod.

Vi utsatte dem för väder och vind, samt frekvent användning, för att se hur de stod emot tidens tand.

Detta inkluderade att testa bipods och caldwell benstöd, samt andra märken, för att se hur väl de presterade under dessa krävande förhållanden. Dessa tester gav oss värdefull information om produkternas hållbarhet och deras förmåga att presterar över tid.

Att granska säkerhet och pålitlighet

Slutligen är säkerhet och pålitlighet två extremt viktiga faktorer när det kommer till val av benstöd. Under vårt test, bedömde vi varje produkts säkerhetsfunktioner och deras förmåga att hantera oväntade störningar eller problem.

Detta inkluderade att undersöka om benstöden hade några form av säkerhetslås och hur de reagerade på oväntade störningar, till exempel plötslig vind eller om terrängen ändrades. Detta gjorde att vi kunde avgöra vilka produkter som erbjöd den största säkerheten och pålitligheten under testet.

Att förstå ditt benstöd: Tips inför användning

Innan du sätter igång och börjar använda ditt benstöd, är det några faktorer som är viktiga att tänka på. Under våra tester kom vi fram till flera råd och tips som vi tror kommer att vara ovärderliga för dig som användare. Låt oss ta en titt på dessa.

Grundläggande mekanik

En grundläggande förståelse för hur ditt benstöd fungerar är nyckeln till framgång. När vi utförde våra tester märkte vi att de som förstod grundläggande mekanik presterade bättre och var mer bekväma när de använde benstöden. Några punkter att tänka på inkluderar:

 • Hur benstödet justeras
 • Hur det fästs till ditt vapen
 • Vilka typer av underlag det fungerar bäst på

Att förstå dessa punkter kan hjälpa dig att optimera användningen av ditt benstöd och säkerställa att du får ut det mesta av din produkt.

Förstå dina behov

Ett annat viktigt steg är att förstå dina specifika behov och förväntningar på benstödet. Vissa användare kan behöva ett benstöd för stabil skytte på platta ytor, medan andra kan behöva ett benstöd som är anpassat för svår terräng.

Under vårt test noterade vi att det bästa i test för en användare kanske inte var det bästa för en annan. Att förstå dina egna behov kommer därför att vara avgörande för att få den bästa upplevelsen.

Vård och underhåll

Vårt test visade också att korrekt vård och underhåll av ditt benstöd är kritiskt för dess prestanda och livslängd. Genom att rengöra och underhålla ditt benstöd regelbundet, kan du förbättra dess prestanda och förlänga dess livslängd. Faktorer att tänka på inkluderar:

 • Rengöring efter varje användning
 • Regelbunden inspektion för skador eller slitage
 • Korrekt förvaring när benstödet inte används

Genom att vara medveten om dessa faktorer kan du hjälpa till att säkerställa att ditt benstöd förblir i toppskick och fortsätter att fungera på bästa möjliga sätt.

Att använda ett benstöd kan dramatiskt förbättra din jaktupplevelse. Men att förstå ditt benstöd, dina behov och hur man bäst tar hand om din produkt kommer att vara avgörande för att få ut det mesta av din investering. Genom att följa tipsen i denna artikel, hoppas vi att du kommer att vara väl förberedd för att optimera användningen av ditt benstöd.

Att förstå ditt benstöd - Tips inför användning

Att tänka på inför köp av benstöd 2024

Ett benstöd är ett av de enklaste sätten att få en stabil och pålitlig plattform som du kan skjuta från var och när som helst. Det finns massvis av olika modeller och för att välja rätt måste du tänka över en del faktorer. Dessa faktorer kommer vi att förklara nedan.

Höjd

Du måste tänka över om du ligger eller sitter när du skjuter. Det finns modeller i en mängd olika höjder men för den som ligger ned kommer ett mer kompakt variant att föredras.

För de som sitter finns det såklart modeller som fungerar bra. Dessutom finns det stöd som fungerar för de som står upp, men de är svårare att hitta. Vissa variationer går det att justera höjden på, på så sätt kan du ändra höjden så den alltid passar dig.

Material

Det finns benstöd som består av aluminium, plast och kolfiber. De materialen som är att föredra är kolfiber och aluminium. Tänk på att materialet är viktigt när det gäller ditt gevärs benstöd.

Det är viktigt att materialet är av hög kvalité annars kommer stödet inte hålla mer än en tur till banan eller jakten.

Benstödet kan vara gjort av lätta material eftersom det inte behöver stödja hela vikten. I stället behöver det bara hantera rekylen. När du väljer material vill du såklart ha ett rostfritt benstöd då det snabbt kommer bli oanvändbart annars.

Kom ihåg att bättre material kommer att driva upp priset. Oavsett är det en väl vald investering då ditt benstöd kommer vara mer effektivt och hålla längre.

Vikt

Det kan vara svårt att tänka på hur mycket benstödet ska väga. Plast- och kolfiber-modeller är oftast lättare, vilket kan bidra till att tunga gevär kan ha svårt att hitta rätt balans.

För tunga gevär rekommenderas aluminium som kommer att balansera vapnet och kunna stå emot den ökade vikten och rekylen.

Men för lättare vapen är en lättare modell att rekommendera. Här kommer ett tungt stöd att rubba balansen när de inte används vid en stödd position.

Sammanfattningsvis så drar vikten av benstödet ner pipan vilket påverkar olika vapen olika mycket. Köp ett stöd vars vikt är lagom kontra det vapen som det planeras att användas på.

Justerbara ben

Att kunna justera benhöjden är en essentiell funktion om du planerar på att använda ditt stöd på ojämn terräng.

Det finns inte många platser i naturen där du kommer få ett helt platt perfekt läge att sätta upp ett benstöd. Med justerbara ben kan du anpassa dig efter terrängen och använda geväret i princip överallt. Detta är fantastiskt för jägare som ibland måste agera snabbt när chansen kommer.

Det är lite dyrare att ha denna funktion, men med de fördelar som det kommer med är det en fantastiskt bra investering.

Mikrojusteringar

När du använder ditt benstöd vill du fortfarande kunna röra geväret till höger och vänster. Detta mäts i grader och är en viktig funktion om du siktar på rörliga mål. Med denna funktion så kan du göra dessa justeringar utan att behöva lyfta geväret eller flytta på dig.

Längd på benen

Det finns massvis av olika höjder som fungerar olika bra på olika höjder. De allmänna höjderna är följande:

 • 15 till 23 cm
 • 23 till 33cm
 • 33 till 60 cm
 • 35 till 76 cm

Stöd med höjden 15 till 23 centimeter är bra att använda på en bänk eller precis över marken om det är inställt på sin maximala höjd.

Stöd med höjden 23 till 33 cm är bra för de flesta och är gör det bekvämt att skjuta från marken i alla höjder.

Stöd med höjden 33 till 60 cm är ett bra val för de som vill jaga i hög snö eller högt gräs. Denna höjd tillåter också vissa taktiska positioner som annars inte hade gått med lägre benstöd.

Stöd med höjden 35 till 76 cm är bättre för de som sitter och skjuter. Dessa är bra att ha i svår terräng där det inte finns plats till att lägga sig ned.

Hur ett benstöd effektivt hanteras

För de flesta nybörjare är det ofta svårt att använda sitt stöd effektivt. När någonting går snett så kan en del tänka att benstöd är oanvändbara och sedan använder de aldrig dem igen.

För att undvika denna olyckliga situation kommer några tips som du kan ta användning av för att effektivt och enkelt använda ditt vapen.

För det första så måste du se till att stödet är justerat och inställt korrekt. Du vill inte att den ska välta eller lossa medan du använder det. Alla modeller justeras på olika sätt, läs manualen och följ den.

Nästa steg är att välja rätt plats. De fungerar bäst på mjukare ytor. Därmed fungerar de inte lika bra på sten eller hård mark.

Därefter kollar du hur bra den sitter. Luta dig mot vapnet och tryck på den med axeln. Det hjälper dig med rekylen och sätter den på plats.

Till sist så vill du kolla till ditt stöd efter varje skott. Rekylen kan lätt få stödet att gå ur position. För att undvika det bör du ta ett par sekunder mellan skotten och se till så allting ser rätt ut.

Olika typer av benstöd

Benstöd finns i en mängd olika typer och de fungerar olika bra till olika vapen. För att effektivt använda benstödet bör du välja en typ som fungerar för dig. Till exempel så finns det olika typers benstöd till jakt.

De mest populära och mest använda typerna av benstöd är följande:

 • Traditionella benstöd
 • Monopod-benstöd
 • Handtags-benstöd

Traditionella benstöd

Dessa har två ben och tillåter vapnet att hållas horisontellt. Denna typ gör det enkelt att fälla in och ut benen och ända hålla kvar vapnet i ett stabilt läge.

Beroende på vilken modell du har så kan du justera stödets ben i olika positioner, på så sätt kan du enkelt få en bra vinkel i olika positioner.

Fördelen med traditionella modeller är att de är effektiva att hantera och håller pipan stabilt.

Monopod-benstöd

Dessa fungerar like en skjutpinne. Deras funktion är att fungera som ett stabilt benstöd för geväret att vila på. Dessa kan fällas när vapnet inte används.

En fördel med denna typ är att de kan justeras 10–13 cm. Nackdelen är att de inte kan fästas på roterande fästen och därför måste den sättas på igen om vinkeln skulle förändras.

Handtags-benstöd

Dessa handtag monteras längst fram på geväret. Dessa stöd är inte särskilt populära då de är klumpiga, svåra att hantera och det tar lång tid att ändra vinkel.

Vanliga frågor om benstöd

Varför bör jag använda ett benstöd?

Utan ett benstöd kommer du ha mindre stabilitet samtidigt som du är mindre bekväm. Med ett bra benstöd som passar ditt vapen kan du enkelt få ett mer precist skott. För att hitta en modell som passar just dig så kan du kolla på modellerna vi jämför på vår hemsida.

Kan man använda ett benstöd när man jagar?

Absolut kan man det. Bättre precision är ett givet när stöd används. Därmed kommer jakten underlättas om du sitter still. För den som ständigt rör på sig kommer ett benstöd öka vikten på packningen vilket kan bli jobbigt i längden.

Vilket material ska mitt benstöd vara gjort av?

Benstöd är gjorda för att stå emot mycket slit, därmed är det viktigt att räkna med kvalitén på materialen.

De vanligaste materialen är stål, aluminium och kolfiber. På vår hemsida kan du se olika modeller av olika material och jämföra dem med varandra för att hitta den som passar dig bäst.

Kan man använda ett tungt benstöd?

Vilken vikt man ska använda beror helt på vem det är som använder stödet. Dock så är 400 gram standard men det är verkligen inte ovanligt att de är lättare eller betydligt mycket tyngre.

Med en lättare modell kan du enkelt flytta ditt vapen vilket underlättar när du jagar. Längst upp på vår sida kan du jämföra olika modeller och välja ett som passar dig.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så finns det många faktorer att tänka på när man köper ett benstöd.

Ett benstöd hjälper dig få bättre precision och kontroll på ditt gevär. Men för att få ut det mesta så bör du ha koll på en del faktorer. Bland annat:

 • Höjd
 • Vikt
 • Material

Alla dessa faktorer påverkar hur effektivt du kan använda det benstödet som du investerar i. Dessutom bör benstödet vara av hög kvalité då de håller längre oavsett hur du använder dem.

“Ett benstöd till jakt måste vara av bra kvalité för att vara användbar. Snåla inte så kommer du finna en produkt som håller i många år.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen