Bäst värmekameran 2024 – Test av olika värmekameror för jakt

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Pulsar Axion 2 XQ35

Axion 2 XQ35 LRF

Pulsar Axion 2 XG35

Pulsar Axion XM30F

Klicka här för att se fler värmekameror.

Den som jagar kommer oundvikligen att spendera tid utomhus nattetid. Oavsett om det är på jakt efter smådjur, om du rekar eller spårar ett skadeskjutet djur så behöver du som jägare förstås se i mörkret. Detta kan förenklar med den bästa värmekameran för jakt.

Ficklampor fungerar, men de väcker uppmärksamhet. Mörkerseende fungerar också, men djur kan förbli dolda för att undvika upptäckt. Det enda de inte kan dölja är deras svaghet: deras värmesignaturer. Därför behöver du en värmekamera för jakt.

Värmekameror är den högteknologiska och oslagbara lösningen för jägare ute efter mörkret. I stället för att se ljuset som objekt reflekterar ser värmekameror värmen de avger. Djurens kroppsvärme lyser på skärmen i din värmekamera mitt i den kolsvarta natten.

1. Bäst i test – Pulsar Axion XQ38 Värmekamera

Pulsar Axion XQ38 Värmekamera

Klicka här för att se bästa priset

Axion är en liten och relativt billig värmekamera som är ungefär lika stor som en avståndsmätare, passar lätt i en ficka och väger nästan ingenting.

Det finns 3 varianter av värmekameran i testet som Axion Key som inte har streaming- och videoinspelningsalternativ till skillnad från de två dyrare syskonen men som en liten enhet är det en fantastisk liten mackapär under anständiga förhållanden.

Till skillnad från sina motsvarigheter har Axion XQ38 en 1024×768 snarare än 960×720 LCOS-skärm som erbjuds på billigare modeller och vi har inga klagomål om själva bilden. En sak vi inte tyckte om med Axion var att skärmen är begravd ganska djupt i enheten vilket gör att den verkar ganska liten och avlägsen från ögat.

Enligt min mening är standardzoomen på 2,5x det bästa av alla Axion 3-modeller, eftersom det ger ett bredare synfält vid rekning. Det är enkelt att använda med alla kontroller uppe på din värmekamera för jakt. Ett annat klagomål skulle vara att enheten kanske är lite för liten för större eller handskade händer.

Kombinationen av en liten lins och 384×288 <40mk NETD-sensorn betyder att värmekameran lider inte presterar i topp när förhållandena är dåliga, men som en bärbar värmekamera är det ett mycket praktiskt verktyg perfekt för jakt och spaning.

2. Populärast – Pulsar Helion 2 XQ38F Värmekamera

Pulsar Helion 2 XQ38F Värmekamera

Klicka här för att se bästa priset

Helion XQ38F är en ingångsenhet i Helion-serien med en 384×288-sensor, den har inte upplösningen på 640×480 som XP-modellerna men den har inte heller prislappen förstås. Den grundläggande bildkvalitén är densamma med samma släta övertoningar och brist på pixelisering som finns på första generationens termik som Quantum Lite.

Processorn som finns i Helion-serien har mycket att göra med den förbättrade bildkvaliteten. Hårda kanter är mycket mjuka på grund av brusreducering i realtid som skapar de jämna kanterna och den förbättrade bildkvalitén i förhållande till första generationens bildkvalitet för Quantum-serien.

Den lite större sensorn och linsen hjälper till när förhållandena inte är ideala, men värmekameran lider av kontrastfall när luften är mycket fuktig.

Den har alla funktioner i Helion-sortimentet med inbyggd videoinspelning, streaming, PIP-skärm och en hel mängd färgscheman. Den är perfekt för alla som vill ha de extra funktionerna i Helion-sortimentet men inte har budgeten, eller kanske inte har behovet av den extra upplösningen av 640×480 XP-sensorn.

3. Premiumval – Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Värmekamera

Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Värmekamera med Avståndsmätare

Klicka här för att se bästa priset

Denna premium värmekamera för jakt kommer med en upplösning på 640×480 och den extra upplösningen är beroendeframkallande.

Den underlättar enormt när man spanar på långa avstånd och behöver urskilja små detaljer. Det är en vacker värmekamera som den förstås borde vara för denna mängd pengar.

“Detta är den bästa värmekameran på marknaden. Om du letar efter en värmekamera för jakt så hittar du ingen bättre för pengarna.”

Den inbyggda laseravståndsmätaren är bara grädden på moset på någonting som är en verkligt toppmodern värmekamera. Den ger fantastiska bilder med hög kontrast oavsett förhållanden och det är dens verkliga styrka och även var dina pengar går.

Om du är väldigt seriös med din fotografering och spanar mycket under natten i kanske fuktiga och regniga förhållanden är det värt att spara för. Det är ingen billig värmekamera men du hittar inget bättre.

4. Billigast – Pulsar Axion XM30F Värmekamera

Pulsar Axion XM30F Värmekikare

Klicka här för att se bästa priset

Budgetvarianten i testet är Pulsar Axion XM30F Värmekamera, som trots sitt lite lägre pris har många viktiga funktioner och egenskaper. Den är exempelvis väldigt lätt och kompakt. För normalt bruk och mindre krav på optimal skärpa är detta en mycket bra produkt.

WI-FI funktionen som de andra modellerna har, finns även på denna. Så man kan streama det som visas i kameran på telefonen via Stream Vision. De inbyggda 16GB internminnet lagrar timvis med video eller tusentals foton vilket är mycket bra.

Denna har en HD AMOLED skärm, vilket gör att den klarar temperaturer ner till –25 grader. Detta tillsammans med en ny större skärm som ger en fin och bred bild gör den till en prisvärd modell som är tillräcklig för de flesta situationer.

Läs även >>> Bäst i test hörselskydd för jakt 2024

Lista över de bästa värmekamerorna 2024

 • Bäst i test: Pulsar Axion XQ38
 • Populärast: Pulsar Helion 2 XQ38F
 • Premiumval: Pulsar Accolade 2 LRF XP50
 • Billigast: Pulsar Axion Key XM30F

Köpguide för bästa värmekameran 2024

Användningsområdet för värmekameror är stort, vanligast är det att de används vid jakt på natten efter vildsvin, men de kan också användas av brandmän, poliser och militärer eller andra friluftsintresserade människor som vill upptäcka det som gömmer sig i mörkret.

Det värmekameran gör är att mäta värmen på olika saker åt det hållet den riktas, som ett djur till exempel. Sedan sätts detta i kontrast till en kallare bakgrund och visas sedan på displayen i kikaren. Med inspelningsfunktionen kan man ta bilder och videor för att sedan analysera dessa.

Nedan är en lista med viktiga funktioner som ger dig en vägvisning om vad som är viktigt att tänka på vid ett köp av värmekamera,

 • Detektionsområde
 • Hållbarhet
 • Hållbarhet
 • Komfort
 • Funktioner i värmekameror
 • Videoinspelning
 • Avståndsmätare
 • Förstoring

Detektionsområde

Huvuduppgiften din värmekamera har är att hjälpa dig se saker i mörker på längre avstånd, därmed spelar det en stor roll hur långt din värmekamera kan detektera mål.

Detektionsområdet av en värmekikare varierar från modell till modell och just av den anledningen är det viktigt att du kollar upp det och ser till att det uppfyller kraven för dina behov.

Det är inte en dum idé att investera i något som gör lite mer än vad du förväntar dig behöva, du kanske vet av dig att du inte behöver kunna upptäcka objekt på 1 km avstånd, men det kan vara bra eftersom du aldrig vet exakt vad som kan inträffa.

Vissa modeller är utvecklade för att detektera på kortare avstånd och andra för längre avstånd. Bäst är om du köper en värmekamera som kan observera saker på längre avstånd. Du vill inte hamna i ett läge där du ångar ditt köp.

Hållbarhet

Hållbarheten hos värmekameran är väldigt viktig och bör ha ett stort inflytande på ditt köp. Detta eftersom värmekameran är en ganska stor investering som kan kosta dig mycket pengar, krävs det att den ska prestera under en lång tid med samma kvalité´. 

En detalj att leta efter med hänsyn till hållbarhet kan vara att se till att kameran är vattentät eller åtminstone vattentålig för att förebygga mot en vanlig förekomst i naturen, vatten. Därför är det viktigt att din värmekikare tål tufft väder och inte sviker dig vid dåligt väder.

Ännu en faktor som kan hjälpa din värmekamera att hålla längre är dess vikt, desto lägre vikt kan betyda längre livslängd. Då en skada lättare uppstår om man tappar ett tyngre objekt, och denna produkt är ganska lätt att tappa när allt kommer runt, i en stressig situation.

Slutligen kommer ett väldigt viktigt råd för att du ska ha nytta av ditt redskap, ta hand om den och använd den omsorgsfullt! Det är en stor investering och en väldigt bra sådan för den delen, därmed bör du ta hand om den för att kunna nyttja den under en lång period, utan krångel.

Komfort

Värmekameran är förmodligen ett redskap som används ganska regelbundet efter att du köpt en och är ute i naturen. Visst händer det att man sitter i flera timmar och spanar eller går omkring, därav är komforten och bekvämligheten av stor vikt för att kunna behålla största möjliga fokus och stabilitet.

Eftersom du själv sitter med kikaren i handen vet du bäst själv vilken vikt du kan hålla uppe i längre perioder men generellt sätt är det gynnsamt att ditt redskap ska väga så lite som möjligt. Som tidigare nämnt är en lättare kamera även gynnsamt för hållbarheten.

Utöver vikten har storleken av värmekikaren också en inverkan på komforten då varken en väldigt liten eller väldigt stor kikare är optimal för långa perioder. Det som är viktigt att tänka på är att kameran ska kunna få plats i fickan och vara smidig.

Avslutningsvis är det bra att kolla om värmekameran har ett justerbart interpupilärt avstånd, det avstånd mellan dina ögon.  Vissa värmekameror har en storlek som ej kan justeras och det är ett stort hinder, du bör därmed välja en modell med justerbart interpupilärt avstånd då dessa ger en garanterad passform.

Funktioner i värmekameror

Värmekameror kommer som sagt i många olika modeller och med det kommer även många olika funktioner som får natten att bli till dag. Men du kanske inte behöver fullt alla funktioner, vissa kanske gynnar dig medan andra inte spelar någon roll.

Du borde tänka efter innan du köper din värmekamera vad som är nödvändigast, sätt till behov och budget.

Videoinspelning

De flesta värmekameror har möjligheten för dig att spela in video och ta bilder på det du kan observera under ditt arbete. Dessa delas sedan digitalt till andra för att du ska kunna analysera det som fanns ute i mörkret.

Detta kan du göra genom exempelvis en app i telefonen som heter Stream Vision. Vilket sker genom en WI-FI funktion eller genom en kabel från enheten till datorn.

Avståndsmätare

Avståndet till målet kan vara intressant att veta, detta kan vara svårt att veta utan en avståndsmätare. Men för en värmekamera där man endast vill spana är det inte en nödvändighet.

Vad gäller jakt är det en väldigt viktig detalj att kunna bedöma avståndet till ditt mål, då detta kan göras lite enklare i dagtid blir det betydligt mycket svårare när det blir mörkt. På grund av detta är en värmekamera med avståndsmätare väldigt gynnsamt.

Trots dess att avståndsmätare kan ha lite felmarginal ger de oftast en bra uppskattning som är användbart för en hel del användare, man behöver ju inte veta på cm-nivå.

Förstoring

Förstoring är en bra funktion i värmekameran. För att kunna zooma in och identifiera mål på längre avstånd. Det är en digital zoom vilket gör att pixlarna i bilden gör att objektet blir större. Detta kan göra bilden suddig och det resulterar i att det är svårare att identifiera vad som visar sig på skärmen.

Hur bra kvalitén blir vid hög förstoring, beror till stor del vilken modell du besitter och egenskaperna på den. Tänk alltså på att ju högre förstoring du har desto svårare är det att identifiera objektet.

Vanliga frågor om värmekameror 2024

Hur mycket kostar en värmekamera?

Värmekamerorna på marknaden skiljer sig mycket i pris, det som avgör priset är vilka funktioner och teknik den har såsom detektionsområde, noggrannhet och andra inbyggda funktioner. Vanligtvis ligger priset mellan 10 000 till 25 000 kronor, de i den högre prisklassen ger oftare en bättre bild. Kika in recensionerna på denna hemsida där olika modeller finns uppradade.

Vilken värmekamera är bäst?

Denna fråga är svår att svara på, eftersom alla modeller lämpar sig bäst efter olika ändamål och situationer. Ibland är den bästa värmekameran en som har lång batteritid, medan andra gånger är det en som ser bra genom dimma. Kika in de värmekikare som listats i vårt test, där finns bland annat bäst i test och premiumval.

Hur fungerar en värmekamera?

En värmekamera utnyttjar värmen olika objekt sänder ut, alltså infraröda strålar och sätter dessa i kontrast till en kallare bakgrund. Därefter bildas det en bild på en skärm i värmekameran och exempelvis ett djur lyses upp.

Sammanfattning

En värmekamera är en högteknologisk apparat som hjälper dig att göra natten till dag. Du som jagar på natten, söker efter försvunna personer eller helt enkelt bara vill filma och ta kort på saker som gömmer sig i mörkret är en värmekamera av stor vikt.

Värmekameran fångar in de infraröda stålarna som djuren skickar ut och sätter de i kontrast mot en kallare bakgrund. Detta är tekniken som gör att du kan se i mörker.

Avslutningsvis är det bra att tänka igenom vilket ändamål du tänker använda din värmekamera till. Att köpa en kvalité kostar lite extra, men det betyder också att du får en bättre produkt med fler funktioner och kvalitéer. Kika in värmekamerorna som vi listat i testet och hitta den som passar dig bäst, lycka till.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen