Bäst Värmekamera 2023 – Test av olika Värmekameror för jakt

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Pulsar Axion 2 XQ35

Axion 2 XQ35 LRF

Pulsar Axion 2 XG35

Pulsar Axion XM30F

Klicka här för att se fler värmekameror.

Bäst i test värmekamera 2023

Den som jagar kommer oundvikligen att spendera tid utomhus nattetid. Oavsett om det är på jakt efter smådjur, om du rekar eller spårar ett skadeskjutet djur så behöver du som jägare förstås se i mörkret. Detta kan förenklar med den bästa värmekameran för jakt.

Ficklampor fungerar, men de väcker uppmärksamhet. Mörkerseende fungerar också, men djur kan förbli dolda för att undvika upptäckt. Det enda de inte kan dölja är deras svaghet: deras värmesignaturer. Därför behöver du en värmekamera för jakt.

Värmekameror är den högteknologiska och oslagbara lösningen för jägare ute efter mörkret. I stället för att se ljuset som objekt reflekterar ser värmekameror värmen de avger. Djurens kroppsvärme lyser på skärmen i din värmekamera mitt i den kolsvarta natten.

Läs även >>> Bäst i test hörselskydd för jakt 2023

1. Bäst i test – Pulsar Axion XQ38 Värmekamera

Pulsar Axion XQ38 Värmekamera

Klicka här för att se bästa priset

Axion är en liten och relativt billig värmekamera som är ungefär lika stor som en avståndsmätare, passar lätt i en ficka och väger nästan ingenting. Det finns 3 varianter av värmekameran i testet som Axion Key som inte har streaming- och videoinspelningsalternativ till skillnad från de två dyrare syskonen men som en liten enhet är det en fantastisk liten mackapär under anständiga förhållanden.

Till skillnad från sina motsvarigheter har Axion XQ38 en 1024×768 snarare än 960×720 LCOS-skärm som erbjuds på billigare modeller och vi har inga klagomål om själva bilden. En sak vi inte tyckte om med Axion var att skärmen är begravd ganska djupt i enheten vilket gör att den verkar ganska liten och avlägsen från ögat.

Enligt min mening är standardzoomen på 2,5x det bästa av alla Axion 3-modeller, eftersom det ger ett bredare synfält vid rekning. Det är enkelt att använda med alla kontroller uppe på din värmekamera för jakt. Ett annat klagomål skulle vara att enheten kanske är lite för liten för större eller handskade händer.

Kombinationen av en liten lins och 384×288 <40mk NETD-sensorn betyder att värmekameran lider inte presterar i topp när förhållandena är dåliga, men som en bärbar värmekamera är det ett mycket praktiskt verktyg perfekt för jakt och spaning.

2. Populärast – Pulsar Helion 2 XQ38F Värmekamera

Pulsar Helion 2 XQ38F Värmekamera

Klicka här för att se bästa priset

Helion XQ38F är en ingångsenhet i Helion-serien med en 384×288-sensor, den har inte upplösningen på 640×480 som XP-modellerna men den har inte heller prislappen förstås. Den grundläggande bildkvalitén är densamma med samma släta övertoningar och brist på pixelisering som finns på första generationens termik som Quantum Lite.

Processorn som finns i Helion-serien har mycket att göra med den förbättrade bildkvaliteten. Hårda kanter är mycket mjuka på grund av brusreducering i realtid som skapar de jämna kanterna och den förbättrade bildkvalitén i förhållande till första generationens bildkvalitet för Quantum-serien.

Den lite större sensorn och linsen hjälper till när förhållandena inte är ideala, men värmekameran lider av kontrastfall när luften är mycket fuktig. Den har alla funktioner i Helion-sortimentet med inbyggd videoinspelning, streaming, PIP-skärm och en hel mängd färgscheman. Den är perfekt för alla som vill ha de extra funktionerna i Helion-sortimentet men inte har budgeten, eller kanske inte har behovet av den extra upplösningen av 640×480 XP-sensorn.

3. Premiumval – Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Värmekamera

Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Värmekamera med Avståndsmätare

Klicka här för att se bästa priset

Denna premium värmekamera för jakt kommer med en upplösning på 640×480 och den extra upplösningen är beroendeframkallande. Den underlättar enormt när man spanar på långa avstånd och behöver urskilja små detaljer. Det är en vacker värmekamera som den förstås borde vara för denna mängd pengar.

Detta är den bästa värmekameran på marknaden. Om du letar efter en värmekamera för jakt så hittar du ingen bättre för pengarna.

Den inbyggda laseravståndsmätaren är bara grädden på moset på någonting som är en verkligt toppmodern värmekamera. Den ger fantastiska bilder med hög kontrast oavsett förhållanden och det är dens verkliga styrka och även var dina pengar går. Om du är väldigt seriös med din fotografering och spanar mycket under natten i kanske fuktiga och regniga förhållanden är det värt att spara för. Det är ingen billig värmekamera men du hittar inget bättre.

Köpguide för bäst värmekamera

Värmekameror används av brandmän, brottsbekämpande personal, jägare, räddningsarbetare och inom olika andra områden. Dessa enheter upptäcker närvaron av människor och djur genom att kartlägga en värmesignatur.

Många värmekameror finns tillgängliga på marknaden, vilket gör det svårt för dig att begränsa till den som är rätt för dig. Den här guiden visar de viktigaste faktorerna som ska påverka ditt val och hjälpa dig att hitta en värmekamera för jakt som passar dina behov. Nedan följer en punktlista med de viktigaste faktorerna att tänka på:

 • Avsedd användning
 • Användningssvårighet
 • Vikt
 • Avkänningsavstånd
 • Förstoring
 • Mobilvänlighet
 • Termisk sensor
 • Dag- och nattläge
 • Arbetstemperatur
 • Färgpalett
 • Upplösning
 • Uppdateringsfrekvens
 • Video/Bildinspelning
 • Batteri
 • Hållbarhet
 • Extrafunktioner

Avsedd användning

Den viktigaste faktorn att tänka på när man köper en termisk värmekamera är dess avsedda användning. Tänker du använda enheten för nattjakt (hog eller andra djur)? Är värmekameran avsedd för att skanna lokalerna i ditt hem för att säkerställa säkerhet? Eller kommer den att användas för andra övervaknings- och skanningsändamål?

Din avsedda användning kommer att avgöra vilken typ av värmekamera som passar dig bäst. Till exempel behöver en värmekamera för hemsäkerhet inte ett betydande avkänningsavstånd. Men när du jagar utomhus och använder en värmekamera behöver du ett bra avkänningsavstånd för att kunna urskilja målet exakt. Så du bör bestämma detekteringsområdet, vikten, förstoringen, upplösningen och andra detaljer för värmekamera beroende på dess slutliga användning.

Användningssvårighet

Användarvänlighet är viktigt när det gäller en termisk värmekamera. Detta beror helt enkelt på att du potentiellt kommer att använda värmekamera i känsliga situationer som jakt, övervakning och hemskydd. Så du vill att enheten ska fungera enkelt och erbjuda snabb navigering.

Du kan behöva kolla in olika modeller för att se vilken som känns mest intuitiv för dig. Den perfekta värmekameran är en som har bekvämt placerade kontroller som är lätta att manipulera och låter dig snabbt justera relevanta inställningar.

Vikt

Vikten av en billig värmekamera anordning är en mycket viktig faktor. När du jagar utomhus i flera timmar blir en tung värmekamera snabbt en börda.

Så om du tänker använda värmekameran i stor utsträckning, bör du gå med en mer lätt modell. Du kan dock behöva kompromissa med denna faktor.

Lättare värmekameror finns men de saknar ofta de avancerade funktionerna som tyngre modeller erbjuder. Så du kan behöva hitta en balans mellan prestanda och vikt för att hitta en värmekamera för jakt som passar dig bäst.

Värmekameror används vanligtvis utomhus. Det är därför de också måste erbjuda god rörlighet. En värmekamera som lätt kan bäras runt och lagras är perfekt för användning under jakt, övervakning, hemskydd och andra ändamål.

I de flesta fall kan du behöva växla snabbt från vanlig vy till termisk skanning för att hitta mål eller potentiella hot. En värmekamera med god rörlighet gör att du enkelt kan växla. Mobilitet säkerställer också att värmekameran kan bäras och lagras utan att spendera mycket tid.

Avkänningsavstånd

Detektionsavståndet för en värmekamera kan vanligtvis identifieras från dess förstoringseffekt. En värmekamera med större förstoring kan förstora en avlägsen form eller bild i större utsträckning. Detta gör att du kan se en avlägsen bild tydligare och urskilja fler detaljer.

En mindre förstoringseffekt innebär att en värmekamera kan förstora och tydliggöra en bild på ett mindre avstånd. Så det har ett mindre antal effektiva bilder.

Tänk på värmekamerans prestanda när du zoomar in maximalt; om en produkt du överväger pixlar och suddar ut bilden vid maximal zoom är den i princip värdelös i det intervallet. Kontrollera alltid effektiviteten och kvaliteten på den effekt som en termisk värmekamera ger innan du köper. Detta skulle vara viktigast för jägare, men inte lika mycket för hemsäkerhet.

Beroende på känsligheten hos materialen i mikrobolometern kan vissa värmekameror se längre än andra. Lägre kostnad är en bra indikator på kortare detektionsintervall, men det är ingen garanti. Områden kan sträcka sig från tiotals meter för vissa värmekameror till mer än tusen meter för andra. Jägare bör överväga sin terräng innan de investerar i förmågan att termiskt avbilda spel från en halv mils avstånd. Du har helt enkelt aldrig siktlinje så långt i skogen.

Med en riktigt bra värmekamera för jakt kan du upptäcka djur från längre avstånd på natten än med en vanlig kikare på dagen.

Förstoring

Generellt har den bästa termiska bilden för jakt en större objektivlins med mer naturlig förstoring. De har alla digital zoom, men den inbyggda förstoringen kommer att vara den mest tydliga och mindre korniga. Varje gång du zoomar in räckvidden pixlaras bilden, vilket delar upp bilden i små rutor som kan göra identifieringen svår. Detta är mer märkbart och avgörande för modeller med lägre upplösning.

Jag känner att ett högupplöst omfång med en lägre förstoring på cirka 1,8-2,5 eller så ger dig det bästa från två världar. Du har en skarp och skarp bild för de 50-100 yardbilderna och om du behöver ta ett längre tag kan du fortfarande trycka på zoomknappen och ha en användbar bild som inte är för kornig, var om du zoomade in en lägre upplösning , bilden blir suddig och till synes oigenkännlig. Om du måste köpa en upplösning med låg upplösning, köp den med mer naturlig förstoring. Vanligtvis är något med en 50 mm-lins perfekt i båda versionerna.

Mobilvänlighet

I många fall kanske du vill lagra bilderna på en termisk värmekamera så att du kan se och analysera den senare. Detta är särskilt fallet om du använder värmekameran för övervakningssyfte. Många värmekameror har stöd för mobila enheter. Vissa har till och med en app som låter dig direkt strömma videon från din billiga värmekamera till en mobil enhet.

Detta är oerhört användbart, särskilt om du ska dela värmekamera data över en grupp eller med vänner eller kollegor som ligger på avstånd. Det låter dig också strömma videon och sedan lagra den på en enhet med tillräckligt internt lagringsutrymme.

Termisk sensor

De flesta termiska värmekameror levereras med framåtblickande IR-sensorer (FLIR). Dessa sensorer finns i olika grader av prestanda. Mätvärdena som indikerar värmegivarens prestanda läser vanligtvis 640 × 480, 160 × 120 och 320 × 240.

Värmesensorn är den viktigaste komponenten i en termisk värmekamera. Det är denna sensor som detekterar graden av värme som emitteras av olika föremål som betraktas genom värmekameran.

Sensorn kartlägger sedan och visar värmesignaturen för dessa objekt i varierande grader exempel beroende på mängden värme som släpps ut.

Dag- och nattläge

Det fantastiska med värmekameror är att de har både dag- och nattläge. Värmekameror är beroende av att kartlägga värmesignaturen hos en människa eller ett djur för att upptäcka dem.

Denna signatur visas sedan som en bild så att du kan upptäcka deras närvaro. Denna kartläggning kan göras effektivt genom termisk avbildning i både ljusa och mörka förhållanden.

Du kan välja en värmekamera som erbjuder båda lägena eller en modell som erbjuder det läge du behöver. Om du till exempel tänker använda värmekameran för nattjakt kan du nöja dig med en modell som bara erbjuder nattläge.

Om du ska jaga på dagtid, i dimmiga förhållanden och ibland på natten, kommer en modell som erbjuder både dag- och nattlägen att vara mer lämplig.

Arbetstemperatur

Där ute på fältet vet du aldrig vad vädret fortsätter att ta för att hålla din aktivitet idiotsäker, du måste investera i en termisk värmekamera med ett bredare driftstemperaturområde.

I de flesta fall hittar du enheter som är bra att arbeta från -20C till 50C. För det mesta är dessa temperaturer du kommer att arbeta med. För extrema förhållanden kan du också gå från högre eller lägre intervall.

Färgpalett

Färgkontrast är viktigt när du tittar genom en termisk värmekamera. Det är färgkontrasten som låter dig skilja ett värmeavgivande objekt som en människa från ett icke-värmeavgivande föremål som en vägg eller en sten. Samtidigt skiljer en bra färgpalett också mellan objekt med varierande grad av värmeemission.

White Hot-paletten används oftast i FLIR:s modeller. Denna palett visar varma föremål i olika vita grader mot en mörk bakgrund. Den resulterande vyn är mycket realistisk och låter dig urskilja detaljerna ganska exakt.

Black Hot-paletten vänder bilden så att varma objekt visas i olika nyanser av svart mot en vit bakgrund. Detta är särskilt användbart för nattbruk. Ibland när scenen framför dig har en mycket låg kontrast är Rainbow HC-paletten det perfekta valet. Denna palett använder ett brett spektrum för att visa en termisk bild i olika färger.

Ju varmare ett objekt är, desto djupare är den röda nyansen den visas i. Denna palett är användbar om du vill se små temperaturskillnader levande.

Gul eller Sepia är en annan färgpalett som ofta erbjuds i värmekameror. Denna palett ger en kontrast genom att använda en gul / svart kombination. Värmesignatur visas i gula nyanser mot en svart bakgrund. Denna kombination är särskilt att föredra om du ska använda värmekameran under långa tidsperioder.

Om du vill att de varmare föremålen ska stå tydligt utan att kräva för mycket föremålsdetaljer är arktisk palett ett bra val. Denna palett använder en tydlig kontur för att särskilja svalare föremål från varmare. Eftersom den använder blå nyanser för svalhet och en slags orange nyans för värmesignaturen, heter det lämpligt Arctic.

Du kan välja en värmekamera för jakt som erbjuder en enkel eller dubbel färgpalett. Alternativt har du också möjlighet att välja en termisk värmekamera enhet som erbjuder upp till 7 färgpaletter. Ju fler färgpaletter du har, desto bättre är det som regel. Detta beror helt enkelt på att du kan uppnå god synlighet och skanning i en mängd olika miljöer.

Upplösning

För närvarande är ingångsnivåer för värmekameror billigare och har en sensor på 336 × 240 upplösning. Du kan göra allt med den lägre upplösningssensorn som du kan göra med den högre upplösningen, med ett viktigt undantag som är att identifiera djur längre ut och identifiera objekt verser djur. Om du har råd med högre upplösning är den här funktionen den viktigaste. Om inte, som jag sa tidigare, ansåg vi en gång spotter med upplösning 320 × 240, “Golden Egg”.

På samma sätt med tv-apparater, om du har råd med en högre upplösning på termisk bildbehandling, få det. Den bättre bildkvaliteten hjälper enormt. Upphovsman: Pulsar

Uppdateringsfrekvens

Hertz (HTZ) är i princip hur snabbt sensorn bearbetar bilder. Det mänskliga ögat bearbetar cirka 27 bilder per sekund eller 27 HTZ. De flesta omfattningar och bilder är 30 HTZ. När du letar efter den bästa termiska avbildningen för jaktomfång att köpa, undvik att välja något med en uppdateringsfrekvens på mindre än 30 hz. När du tittar på värmebilder som du kan köpa, undvik att välja något med en uppdateringsfrekvens på mindre än 30 hz.

De flesta tv-apparater är för närvarande 120 hz så de stora skärmarna verkar smidiga utan suddighet när quarterbacken kastar bollen över fältet medan du tittar på ditt favoritlag. Samma sak gäller htz i en räckvidd för termisk avbildning. Ju högre htz-betyg, desto mjukare kommer bilden att se ut när du panorerar över ett fält. 30 htz fungerar bra och 50 eller 60 verkar lite bättre.

Men kom ihåg, ditt öga kan bara bearbeta något mindre än 30, så det påverkar verkligen inte så mycket som din vapenbutiksförsäljare vill att du tror att det gör. Med detta sagt, om du tittar igenom en 9 htz-bildkamera, har säljaren en giltig poäng. Eftersom en 9 htz-bildkamera är mycket långsammare än din ögonhastighet, stinker den verkligen i ett termiskt avbildningsgevär så lycka till att försöka slå löpande föremål som en gris. När du letar efter den bästa, billiga termiska bilden för grisjakt, försök att undvika allt mindre än 30 Hz.

Video / Bildinspelning

Om du vill lagra och dela inspelningar av vad du ser genom ditt sikte, leta efter en som erbjuder video- och / eller bildinspelning.

Videostreaming

Vissa värmekameror har trådlös anslutning, antingen WiFi eller Bluetooth, som låter dig streama en livebild av vad du ser på en smartphone eller surfplatta. Videostreaming är praktiskt om du jagar med vänner eller familj. De kan alla dela med sig av det roliga.

Batteri

En värmekameras kraftkälla är en viktig faktor. Om du ska använda en billig värmekamera utomhus i många timmar i rad behöver du ett batteri som kan sätta igång värmekameran så länge utan att behöva laddas. Värmekameror levereras vanligtvis med uppladdningsbara batterier eller litiumjonbatterier. Du kan välja mellan de två beroende på dina specifika behov.

Värmekameror som kan köras kontinuerligt under en längre tid utan att batteriet behöver laddas eller bytas kostar vanligtvis mer. Du kan kringgå detta genom att välja en enhet med uppladdningsbara batterier eller bära reservbatterier för nödanvändning.

Värmekameran som passar dig bäst beror helt på dina behov och krav. Du måste tydligt identifiera varför du behöver värmekameran och vad tänker du använda den till. När dessa frågor är klara blir det mycket lättare för dig att göra rätt val. Det är inte konstigt att jägare skulle använda termiska kameror, men är de verkligen nödvändiga? Vad är värmekamera ändå?

Hållbarhet

Hållbarheten för vilken enhet som helst är den första och främsta faktorn som du måste tänka på. Mer så som en termisk värmekamera är mestadels för utomhusbruk. Naturligtvis utsätts en termisk värmekamera för stress, tryck och klimatförändringar. Så det borde komma med robust konstruktion och vattentäta funktioner.

Det bör också kunna fungera effektivt inom ett relativt stort temperaturområde. Sanningen är att värmekamera med dålig hållbarhet kommer att bli billiga men inte tjäna din sak. När den hålls väl kan en termisk värmekamera hålla i ett decennium. Så se till att produkten har en solid garanti.

Extrafunktioner

Med utvecklingen inom detta område introducerar fler och fler tillverkare nya funktioner som inte fanns tidigare men nu anses vara måste. Här är en lista över några funktioner som den bästa värmekameran skulle ha.

Avståndsmätare

En avståndsmätare är en nyligen tillagd funktion och några av de senaste modellerna av termisk värmekamera kommer med den. Med en avståndsmätare kan du också hitta avståndet mellan dig och målet för en mer exakt uppskattning och ta bort gissningarna en gång för alla.

Wifi och Bluetooth

Naturligtvis är Wi-Fi och Bluetooth-funktioner mycket bättre om du ska ta några bilder eller spela in videor med din värmekamera för jakt. Du kan dela filerna direkt eller lagra dem i molnet för att komma åt dem senare. Detta är en måste-ha-funktion för forskare eller personer som samlar in data om sitt fältarbete.

Kompass

För jägare är den här funktionen värdefull eftersom de ständigt rör sig, de behöver inte hålla en separat kompass för att hitta riktningar.

Zoom

Zooma är alltid en utmärkt funktion när du behöver identifiera din exakta position. Zooma är nödvändigt om du har att göra med flera mål åt gången. Oavsett vad ditt fält är, är det viktigt att ha zoom i en billig värmekamera, oavsett vilket fält du arbetar i. Allt runt 1x till 4x med variabel förstoring fungerar bra för dig.

Värmekamera eller kikare?

En kikare termisk design var bevarandet av super avancerade system tidigare. För att vara ärlig, så är det fortfarande fallet med LRF Accolades som säljer runt 50 000, men det är en stor besparing jämfört med toppmoderna bino-inställningar från andra tillverkare. Även om det är ergonomiskt bekant för många, har de vissa vissa nackdelar med vissa fotograferingsstilar. Om du är ute efter rådjur är de idealiska, med välbekant hantering och enkelt bästa tillgängliga bildkvalitet, vilket gör dem idealiska för alla välkända stalker. Om jag var ute och förföljdes och erbjöds ett rakt val mellan kikaren efter eget val eller utmärkelserna skulle det vara en omedelbar oöverträffad värme med termisk vinst hela dagen varje dag.

Självklart är rådjurförföljelse en dagjakt och med detektionsområden på kanske ett par kilometer och positiva ID på större arter långt bortom det avstånd du någonsin kommer att skjuta, skulle Accolades vinna händerna ner.

Förmågan att omedelbart upptäcka rådjur eller åtminstone en del av dem, i tät täckning, i tuff terräng eller i skogsmark skulle helt enkelt erbjuda så många fler förföljningsmöjligheter. Det är den verkliga skönheten i alla termiska; de ger dig den medvetenheten om en möjlighet. Det kanske inte är ett positivt ID i början men det är ofta mer än tillräckligt för att motivera ytterligare utredning.

Fotograferingsinställningar

Kikaren kan falla ner efter mörker, särskilt med vissa skjutuppsättningar, förmodligen är den mest olämpliga kombinationen en långdistanslampa. Jag känner till många rävare, inklusive mig själv, som fortfarande använder ett dagsljus och lampa tillsammans med en termisk, men för mig måste det vara en värmekamera för att få installationen att fungera effektivt.

Grundläggande funktionalitet är enkel: du ser med ditt svaga öga och behåller hela din nattsyn i den dominerande som är redo för när det är dags att göra ett positivt ID. De starkt upplysta skärmarna i en bino-term berövar din nattsyn i båda ögonen och stjäl därmed den klarhet och kontrast som är så viktigt när du lampar.

Om du har övergivit lampan och är helt digital med ett digiskop / termisk / IR-rigg på ditt gevär, är det inte riktigt en sådan prioritering att behålla din nattvision, eftersom exponeringen för skärmen i ditt omfång är ganska garanterad att döda natten syn i ditt dominerande öga ändå. Ändå finns det fortfarande ett pris att betala för all den konstgjorda belysningen.

Som alla vanliga nattskyttar vet, när du först kliver ut ur ett fordon, även på en månbelyst natt, kan det verka kolsvart tills stavcellerna i dina ögon sparkar in. En timme eller senare kan det som ursprungligen såg kolsvart ut omvandlas ofta till en nära dagsljusplats helt enkelt genom den naturliga justeringen av ögonen.

Om du läger ut med en uppringare eller i en fast position är det inte ett stort problem att förlora din nattsyn. Du har värmen att upptäcka och din digitala / IR-räckvidd för att ta bilden. Men om du är som jag och ofta grovt skjuter kan det vara ett problem att förlora din naturliga nattsyn, särskilt när det är dags att flytta. Du vill inte bryta ut en fackla av uppenbara skäl, men du har i huvudsak förblindat dig med omfattningen och de termiska binos.

Inte ett idealiskt scenario om du går på ojämn terräng efter mörkret. Att tappa nattsyn kan mycket väl vara ett pris som många gärna kommer att betala och om du skjuter från eller från baksidan av ett fordon (där ljusföroreningar alltid förekommer) kan fördelarna med en kikardesign fortfarande uppväga nackdelarna i termer förlust av mörkerseende om du kör en helt digital uppsättning.

Bekant binokulär ergonomi plus fantastisk bildkvalitet med tillstånd av 640×480-sensorn Bekant kikareergonomi plus fantastisk bildkvalitet med tillstånd av 640×480-sensorn

Bildkvalitet

Om du provar någon termisk på en utställning ser de alla ganska imponerande ut; det är först när du är ute i fältet att styrkor och svagheter verkligen börjar dyka upp. Problemet är att alla saker som citeras på baksidan av lådan för alla termiska är vanligtvis sanna. Ja, du kan använda dem i alla väder, dag eller natt, regn eller solsken, i skydd eller ute i det fria de kommer att “upptäcka” … men det finns en värld av skillnad mellan upptäckt och identifiering.

Kritiker av alla slag lyser upp som julgranar, men det är ofta lika viktigt att få en tydlig bild av miljön. Ju mindre sensorn och den medföljande objektivlinsen är, desto svårare är det att göra korrekt identifiering, särskilt om vädret är dåligt. Det är faktiskt fukten i luften som ofta skiljer mellan en blob i fjärran och en kanin.

En dålig termisk natt är alltid resultatet av högt fuktinnehåll i luften. Detta kan vara den traditionella typen (vi kallar det ‘regn’ i branschen), men det behöver inte regna för att förstöra bilden. Fuktpartiklar i luften, oavsett om det är dimmiga förhållanden eller bara en mycket fuktig klar luft har en enorm inverkan.

Lista över de bästa värmekamerorna 2023:

 • Bäst i test: Pulsar Axion XQ38
 • Populärast: Pulsar Helion 2 XQ38F
 • Premiumval: Pulsar Accolade 2 LRF XP50
 • Billigast: Pulsar Axion Key XM30

Hur en värmekamera fungerar

Värmekameror upptäcker den infraröda strålningen som objekt avger, men de upptäcker också strålningen som de reflekterar eller överför till föremål. Kamerans display är inte av den verkliga temperaturen för föremålen som visas.

Snarare använder kameran algoritmer för att approximera alla tre värdena (reflekterad, överförd och emitterad strålning). Bilden den visar är byggd utifrån dessa värden. Den infraröda sensorn på en termisk kamera fungerar på samma sätt som PIR-sensorerna på spårkameror och rörelsedetektorer.

Vad en värmesignatur är

På lekmannaspråk är en värmesignatur en visuell representation av yttre temperaturmönster runt något objekt, en person eller inom ett utrymme. Nu, baserat på de aktuella temperaturmönstren i ett utrymme, kan du identifiera olika fläckar med höga och låga temperaturer.

När du riktar din billiga värmekamera mot ett objekt eller en scen absorberar enheten infraröd strålning från källan och värms upp. Med denna värme finns det en förändring som sker inom enhetens elektriska motstånd, och med mätningen av den förändringen i motståndet skapas en bild. Det kallas en termisk bild med värmesignaturer.

Vanligtvis kan en termisk värmekamera detektera värmesignaturer som sträcker sig från -50 ° C till 2000 ° C. Dessa enheter är mycket användbara för brandmän eftersom de kan använda dem för att kontrollera om skadade personer i skräp och rädda dem.

Gadgeten är också mycket användbar för jägare eftersom de kan få reda på att deras byte gömmer sig i skogen på natten. Med hjälp av denna apparat kan du till och med förhindra din egendom från en slumpmässig invasion av människor eller djur.

Dessa enheter används ofta i övervaknings-, militär-, vädersatellit- och energibedömningsprojekt eftersom alla dessa fält är associerade med värmesignaturer och arbete i fula områden.

Nära infraröd

Värmekameror använder infrarött ljus, som ombord lysdioder producerar, för att belysa kamerans synfält. Ljuset som lysdioderna avger är typiskt i den nedre änden av det nära-infraröda spektrumet (850 nanometer – 1,4 mikrometer). Synligt rött ljus är precis under botten av tröskeln, varför ett glödande rött ljus ibland kan ses runt sändarna.

Passiva infraröda sensorer

Trail-kameror använder passiva infraröda (PIR) sensorer som en del av deras utlösande kretsar. De upptäcker skillnaderna i temperaturen i det omgivande området och kroppsvärmen hos ett djur som passerar genom detektionszonen. Sensorns ansikte är täckt av ett pyroelektriskt material som genererar elektricitet när den utsätts för värme. Men deras kameror fungerar precis som alla andra DSLR. Spårkameror ser det nästan infraröda ljuset som sändarna kastar och de översätter det ljuset till det synliga spektrumet. Infraröd termografi fungerar annorlunda.

Långvågsinfraröd

Termiska bildanordningar och PIR-sensorer fungerar på samma sätt. De upptäcker långvågig infraröd strålning, som har våglängder mellan 9 och 14 mikrometer – långt över den för nära infraröd strålning. Detta spektrumområde motsvarar de temperaturer vi upplever i vardagen. Människor, djur, växtliv, byggnader etc. avger långstrålning. Det är inte fel att säga att värmekameror ser värme, men de ser bara värme som uppstår i den långvågiga infraröda bandbredden.

Till skillnad från nattsynskameror upptäcker värmekameror inte ljus som reflekteras från objekt. Nattsynskameror förstärker oavsett vilka små mängder ljus som finns, även om det bara är stjärnbelysning, men värmekameror kan fungera i absolut mörker eller dagsljus. Deras bilder är faktiskt visningar av temperaturskillnaderna i deras synfält.

Bolometer

En bolometer är en sensor som detekterar elektromagnetisk strålning. Den uppfanns av astronomen Samuel Langley 1878. I sin enklaste form består en bolometer av ett tunt absorberande element som är fäst vid en behållare som har en konstant temperatur. När det (typiskt) metallabsorberande skiktet upplever en temperaturökning stiger behållarens temperatur i sin tur, vilket detekteras med en elektrisk ström. Den första bolometern kunde upptäcka en ko värme från ett kvarts mil.

Mikrobolometer

En mikrobolometer är en speciell typ av bolometer som värmekameror använder för att detektera infraröd strålning. Mikrobolometrar består av en rad pixlar, var och en består av flera lager. Det yttre skiktet är ett infrarött absorberande material. Ett utrymme för kylning följs av ett substratskikt och en avläsningsintegrerad krets. En elektrod ansluter skikten för överföring av detekterad strålning via elektriska signaler. Hela arrayen av pixlar är då normalt innesluten i ett vakuum.

Det finns en mängd material som tillverkare av mikrobolometrar använder för skikten. Vissa är känsligare än andra, och naturligtvis är andra dyrare än andra. En annan faktor som påverkar bildkvaliteten är responsivitet, vilket är ett mått på detektors förmåga att omvandla strålning till en elektrisk signal. Men ingenting påverkar bildkvaliteten som upplösning.

Typer av termiska värmekameror

Vad skiljer en termisk kamera från en vanlig kamera? Även om standardkamerorna används enbart för att klicka på bilder, används värmekameror för att detektera värmeutsläpp. En vanlig kameralins är inte konstruerad för att identifiera någon temperaturförändring. Å andra sidan är värmekameror utmärkta sensorer när det gäller att känna igen de mindre skillnaderna i värme.

Termisk handhållen värmekamera

Det finns många olika typer av mönster när det gäller värmekameror. Det vanligaste är den handhållna värmekameror. Denna typ av värmekamera är lika populär bland jägare och utomhusentusiaster.

Handhållna värmekamera är vanligtvis kompakta och smidiga enheter som lätt kan bäras runt. De är också lätta och blir inte en börda. Handhållna värmekameror kostar också för det mesta lågt. På nackdelen är handhållna värmekameror ett stort besvär om du måste använda dem under längre perioder.

Om du till exempel övervakar en byggnad eller en person och behöver ständigt använda värmekameran kan det bli mycket tröttsamt. Lagring av en handhållen värmekamera kan också vara ett litet problem. Du kan hänga den från halsen som en kedja eller hålla den i fickan, men i båda fallen måste du vara försiktig med det, särskilt om du gör någon fysisk aktivitet som att springa.

Värmekamera huvudfäste

En annan typ av värmekameror är de huvudmonterade enheterna. Som namnet antyder används dessa enheter i kombination med huvudbonader så att de monteras helt på huvudet.

Du kan använda en snabbbrytare för att få dem framåt eller för att ta bort dem från ögonhöjden. Du behöver dock inte hålla i enheten eller använda händerna för användning. Den överväldigande fördelen med en värmekamera huvudmontering är att den frigör dina händer. Du kan använda dina händer för att bära eller använda andra föremål, utföra fysiska aktiviteter som att hålla ett vapen, klättra på en vägg eller för andra ändamål.

Samtidigt håller huvudbonaden värmekameran monterad med stabilitet i höger ögonhöjd, vilket ger dig en stadig termisk bild. När du monterar på huvudbonader behöver du inte heller oroa dig för lagringen av värmekameran.

En huvudmonterad värmekamera är särskilt användbar om du ska använda enheten under längre tid. Till exempel, om du går och skannar samtidigt, eller om du utför övervakning och behöver interagera med en person när som helst, ger den huvudmonterade värmekameran kontinuerlig övervakning samtidigt som det ger frihet att göra flera uppgifter.

På nackdelen kostar en huvudmonterad termisk värmekamera vanligtvis mer. Du måste inte bara betala för värmekamera utan även för huvudbonader. Det är också lite besvärligt att bära huvudbonaderna och du måste vara försiktig så att du inte skadar huvudbonaden eller värmekameran som är monterad på den.

Värmekamera

Värmekamera har en objektivlins och ett okular. En värmekamera är utmärkt om du vill ha något lätt och lätt att använda med en hand.

Kikare

Om du tycker att det är desorienterande att använda ett öga för att upptäcka djur, skaffa termisk kikare. Kikare är bekvämare att använda. På nackdelen är de tyngre och dyrare än värmekamera.

Bi-okularer

Termiska bi-okularer är inte så vanliga och är dyra. En bi-okular har en objektivlins men två okular. De är bekvämare att använda jämfört med värmekamera.

Sikten

Sikten är i huvudsak värmekamera som du kan montera på ett gevär. Sikten kommer vanligtvis med extra funktioner som avståndsmätare, justerbara hårkors och rekylaktiverad video, bland andra.

Vanliga frågor om värmesikten

Hur länge håller en värmekamera

I allmänhet, om du behandlar dem med försiktighet, kan de hålla dig en livstid, beroende på hur ofta du använder dem. I allmänhet kan de uthärda 5000–10000 timmars användning med lätthet.

Kan en värmekamera se igenom kläder?

En värmekamera för jakt kan upptäcka temperaturskillnader under kläder. Detta kan användas när en person gömmer en pistol eller någon annan form av vapen. Bilden utvecklas baserat på temperaturgradienten.

Kan värmekameror se igenom väggar in i byggnaden?

Svaret i ett ord är ”NEJ”. Termiska enheter upptäcker bara värmen som strålar ut från föremålen. I allmänhet är väggarna tillräckligt tjocka för att blockera den infraröda strålningen. Så enheten kommer att upptäcka värmen som kommer ut från väggen men den kan inte se vad som ligger bakom den.

Vad är skillnaden mellan FLIR och termisk?

FLIR-tekniken använder korta våglängder för infrarött ljus för att markera eller belysa ett mål eller ett område. Å andra sidan använder termisk teknik långa våglängder av infrarött ljus. Värme upptäcker bara temperaturskillnaderna.

Hur döljer du värme från värmekameror?

Att använda terrängen är ett alternativ eftersom en termisk anordning kan se igenom terrängen. Du kan också använda en termisk filt för att blockera värmesignaturen eftersom den har Mylar-folie.

Hur mycket kostar värmekameror?

Värmekameror är dyra men du kan hitta en termisk värmekamera runt 10 000 om du kompromissar med några få funktioner. En värmekamera av god kvalitet med ett detekteringsområde på 300 meter kan vara runt 20 000 kr och en värmekamera med liknande egenskaper kan vara mellan 10-15 000 kr beroende på optik och andra ytterligare funktioner.

Varför är värmekameror så dyra?

Värmekamera använder unik teknik som inte massproduceras och förblir exklusiv. Därför är komponentkostnaderna mycket höga.

Vad betyder emissivitet inom infraröd bildbehandling?

Emissivitet, även känd som “E” -värde, är ett mått på hur effektivt en kropp eller yta utstrålar värme. I teorin kan värdet sträcka sig från 0 till 1. Men i verkligheten ligger värdet mellan 0,1 och 0,99. Till exempel kan en polerad och slät metallyta ha en emissivitet mindre än 0,10. Å andra sidan har människans hud och vatten värden runt 0,98 i allmänhet, om målets emissivitet är under 0,5 är det inte möjligt att få en exakt temperaturavläsning genom en termisk värmekamera.

Är värmekameror farliga?

Inte alls! Värmekameror är bara en annan teknik att se i mörkret som är riskfri. Allt som avger infraröd strålning detekteras och spelas in som en bild eller video av en handhållen termisk värmekamera.

Hur fungerar värmekameror?

Innan vi förstår hur en värmekamera fungerar måste vi erkänna att allt som omger oss avger termisk energi. Du kan bli förvånad över att till och med is avger termisk energi. Nu är det ganska uppenbart att ju varmare ett objekt är, desto högre avger det termisk energi.

Nu är värmekameror utrustad med en unik mekanism som hjälper användaren att visualisera värmenivåerna som är osynliga för blotta ögat. Det är dock mycket lättare att förstå hur man använder en värmekamera än det låter. Allt du behöver göra är att peka på det mot något och klicka på bilder, om det behövs.

Är det bättre att hyra eller köpa en värmekamera?

Vi förstår att avancerade värmekameror kan vara orimligt dyra ibland. Det beror dock på att priset på en värmekamera jakt varierar beroende på listan över funktioner den erbjuder i utbyte. I en sådan situation kan det hända att det är en smart idé att hyra en värmekamera för engångsanvändning.

Med hyrning kan du nu utforska olika märken för värmekameror. Du kommer att kunna få högre expertis när det gäller att använda värmekameror om du hyr dessa kameror. Men om du köper en, har du alltid verktyget i närheten, vilket sparar dig från besväret med att boka möten och hyra.

I det här fallet är vårt bästa råd att hyra några olika märken innan du köper en slutprodukt. På det här sättet är du säker på om produkten du investerar i ger dig en tillfredsställande användarupplevelse.

Slutsats av värmekameror

Vilken typ av termisk värmekamera du väljer att använda bestäms av dina personliga preferenser och hur du tänker använda den. Oavsett om du jagar eller helt enkelt kartlägger din miljö bör en bra värmekamera fungera bra i både upplysta och dåligt upplysta miljöer.

Dessutom bör den bästa termiska värmekameran enkelt zooma in och ut även när den är i rörelse. Överväg att arbeta med en lätt värmekamera som du enkelt kan ta med dig vart du än går utan att tyngda dig.

Om du vill ha det bästa av det bästa är den totala vinnaren definitivt Pulsar Helion XP50 2,5-20×42 mm värmekamera värmekamera. Den rena kraften och noggrannheten som den ger är helt enkelt för bra jämfört med allt annat på marknaden.

Dess enda verkliga fel kan lätt överträffas genom att uppdatera programvaran i appen och synkronisera med smarttelefonen. I både intervall, tydlighet, lyhördhet, uppdateringsfrekvens, användbarhet, robusthet och hållbarhet och det totala värdet är denna värmekamera den bästa att få.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen