Bästa Värmekikaren 2024 – Test av olika Värmekikare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Pulsar Axion XM30F

Pulsar Merger LRF XP50

Dahua DHI-TPC-M20

Zeiss DTI 3/35

Klicka här för att se fler värmekikare.

I den snabbt växande teknologivärlden blir värmekikare mer sofistikerade, men även mer tillgängliga för allmänheten. De erbjuder en rad användningsområden – från viltjakt och camping till professionell övervakning och räddningstjänst.

Men med det växande utbudet av produkter på marknaden, hur vet man vilken som är den bästa? Vi har djupdykt i den senaste teknologin, granskat topplistan av värmekikare och tagit dem till prov.

Läs vidare för att utforska våra omfattande tester, jämförelser och slutgiltiga omdömen för att hjälpa dig att göra det bästa valet för dina behov.

1. Bäst i test – Pulsar Axion XM30F

Pulsar Axion XM30F Värmekikare

Pulsar Axion XM30F värmekikare imponerade verkligen under vår testperiod. Med sin HD-AMOLED-skärm som inte bara ger en finare, bredare och skarpare bild utan även möjliggör användning i extremt kyliga temperaturer ner till -25 grader, erbjuder denna enhet en upplevelse utöver det vanliga.

Specifikationer
Förstoring: 3-12x
Räckvidd: 1300m
Batteritid: 5 timmar
Skärm: HD AMOLED
Mått(mm): 144x40x69

En stor fördel som vi noterade under våra tester var möjligheten att filma och överföra data via WIFI. Detta ger fjärrstyrning av värmekikaren via smartenhet samt uppdatering med de senaste programvarorna via Pulsar Stream Vision 2 appen.

En spännande egenskap är att ju äldre kikaren blir, desto bättre blir den, tack vare regelbundna programuppdateringar.

En av de mest märkbara förbättringarna jämfört med den tidigare Axion Key XM30 modellen var den utökade batteritiden. Med upp till 5 timmars användningstid kunde vi utföra mer omfattande tester utan att behöva oroa oss för att batteriet skulle ta slut.

Förutom den utökade batteritiden, imponerade kikaren med sitt utökade upptäcktsavstånd. Med en ökning från 950m till 1300m kunde vi observera objekt på mycket större avstånd än tidigare. Dessutom ökade förstoringen från 2.5-10x till 3-12x, vilket var en tydlig förbättring.

Det enda negativa vi upptäckte under vår testperiod var att kikaren kunde bli lite svår att hantera med en hand under längre perioder på grund av sin kompakta form och vikt.

Fördelar

 • Bra batteritid
 • Långt upptäcktsavstånd
 • Omfattande förstoringsmöjligheter
 • Kompatibel med Android och iOS enheter

Nackdelar

 • Kan vara svår att hantera med en hand under längre perioder

2. Bäst premiumval – Pulsar Merger LRF XP50

Pulsar Merger LRF XP50 Värmekikare med avståndsmätare

Pulsar Merger LRF XP50 tar värmekikare till en helt ny nivå. Dess inbyggda laseravståndsmätare kan mäta upp till 1000 meter med en imponerande noggrannhet på +/- 1 meter, vilket ger den högsta precisionen vi någonsin har sett.

Specifikationer
Objektivdiameter:50 mm
Förstoring:2,5-20x
Upptäcksavstånd:1800 m
Vattentäthet:IPX7
Vikt:0,8kg

Designen av denna produkt är lika imponerande. Med sin kompakta kropp påminner Merger om en vanlig handkikare, både i smidighet och funktion.

Dess kraftfulla 25 millikelvin (25mK) värmesensor, kombinerat med den innovativa Smoothing Filter-funktionen, levererar en skarp, kontrastrik och detaljrik värmebild som långt överträffar sina konkurrenter.

Det är viktigt att notera att Pulsar använder äkta millikelvinvärde. Detta innebär att hårdvaran i värmesensorn möjliggör denna värde, jämfört med många andra produkter på marknaden som använder programvarumanipulerat millikelvinvärde och inte kan erbjuda samma detaljrikedom i värmebilden.

En annan funktion som är värd att nämna är dess video- och stillbildsinspelningskapacitet. De inbyggda 16GB internminnet kan lagra timvis med video eller tusentals foton, vilket gör det enkelt att dela dina observationer. Kikaren kan dessutom anslutas till en smartphone eller surfplatta via Wi-Fi och Stream Vision Appen 2, vilket gör att du kan använda din enhet som en andra bildskärm eller fjärrkontroll.

Ett potentiellt problem vi stötte på under vår testning var batteritiden. Trots att Merger har ett internt och ett löstagbart batteri som ska kunna hålla upp till 10 timmar, märkte vi att batteriet kan dräneras snabbare under intensiv användning.

Sammanfattningsvis är Pulsar Merger LRF XP50 en kraftfull och tekniskt avancerad värmekikare. Den inbyggda avståndsmätaren, den högkvalitativa värmesensorn och den praktiska inspelningsfunktionen gör den till en utmärkt investering för de som söker precision och kvalitet.

Fördelar

 • Avancerad värmesensor
 • Inbyggd laseravståndsmätare
 • Wi-Fi och app-kompatibilitet
 • Stort internt minne

Nackdelar

 • Batteritiden kan vara kortare under intensiv användning

3. Bäst budgetval – Dahua DHI-TPC-M20

Dahua DHI-TPC-M20 Värmekikare

Dahua DHI-TPC-M20 värmekikare visar sig vara en prisvärd produkt i Dahuas imponerande M20-serie. Med en 256 x 192 pixel sensor, är den utmärkt för spaning på korta till medellånga avstånd, vilket gör den till ett idealiskt redskap för allt från åteljakt till spaning i mörka områden, till exempel en parkeringsplats eller en skog.

Specifikationer
Vattentålighet:IP67
Förstoring:1-4x
WIFI Hotspot:Ja
Linsdiameter:15 mm
Garanti:2 år

Med sin kompakta storlek kan DHI-TPC-M20 smidigt placeras i en handväska, vilket erbjuder extra säkerhet i områden där det finns en otrygghetskänsla.

Under vår testning, blev vi imponerade av kikarens avancerade bildbehandlingsalgoritm, utvecklad av Dahua, som levererade skarpa och klara bilder även i svårspanade områden.

En unik egenskap hos denna kikare är dess stadiametriska avståndsmätare. Genom att markera toppen och botten på ett mål, kan kikaren mäta ett ungefärligt avstånd till målet. Denna funktion fungerade otroligt bra under vår testning och bidrog till en förbättrad spaning.

Dessutom var vi imponerade av kikarens eldupptäcktsfunktion som detekterar när en eld uppstår och kan följa dess förlopp.

Multi-användarfunktionen var en annan stor fördel, vilket tillät flera personer att ansluta till kikaren samtidigt. Vi fann också att kikarns dioptrijustering och ögonlaserskydd var till stor hjälp för användare med olika synfel och för att skydda ögonen från laserpekarens skada. Fast fokusering var en ytterligare pluspunkt, vilket gjorde det onödigt att justera fokus när vi spanade på objekt på olika avstånd.

En nackdel vi observerade var att, trots dess robusta byggnad, värmekikaren kunde bli ganska tung att bära runt efter lång tid av användning. Med detta i åtanke, är Dahua DHI-TPC-M20 fortfarande en imponerande och välfungerande värmekikare som gör mycket mer än att bara uppfylla grundläggande spaningsbehov.

Fördelar

 • Användarvänlig och smidig att transportera
 • Inbyggd avståndsmätare
 • Eldupptäcktsfunktion och dioptrijustering
 • Flera användare kan ansluta samtidigt

Nackdelar

 • Kortare batteritid än andra modeller
 • Klurig WIFI-modulen att konfigurera

4. Populärt val – Zeiss DTI 3/35

Zeiss DTI 3-35 Värmekikare

Zeiss DTI 3/35 termisk värmekikare utmärker sig verkligen som en pålitlig partner för jägaren under mörka förhållanden. Med sin högkvalitativa teknik och enastående detaljerade bild, gör den verkligen sitt jobb när det kommer till att identifiera och bedöma vilt på natten.

Specifikationer
Brännvidd:35 mm
Sensorupplösning:384×88
Displayupplösning:1280×960
Räckvidd:1235 m
Batteritid:7h

Jakt i mörkret kan vara en utmaning, men med Zeiss DTI 3/35 i handen blir det en betydligt mer behaglig upplevelse. Denna värmekikare behöver inte ljus för att identifiera mål, vilket gör den till ett ovärderligt verktyg under de mörkaste nätterna.

Live-Streaming-funktionen via Zeiss Hunting Appen ökar säkerheten ytterligare, genom att flera personer kan se bilden samtidigt och därmed bidra till en mer precis bedömning.

En av de största styrkorna med Zeiss DTI 3/35 är dess högupplösta HD LCOS-skärm. Skärmen ger en bild med mycket fina detaljer, vilket gör det möjligt att enkelt identifiera mål, även i totalt mörker. Dessutom, med den intuitiva ErgoControl-designen, kan du använda kikaren utan att behöva leta efter knappar, vilket är mycket uppskattat när fokus behöver ligga på jakten.

Formfaktorn är utmärkt. Tack vare dess innovativa design kan du enkelt använda Zeiss DTI 3/35 med en hand, oavsett om du är vänster- eller högerhänt. Dessutom erbjuder dess digitala zoom med steg på 0,5x möjligheten att komma nära ditt objekt med hög precision. Trots dessa många positiva punkter, är en liten nackdel att batteritiden på 7 timmar kan vara något kort för vissa.

I slutändan, om du letar efter en pålitlig termisk värmekikare för nattjakt, är Zeiss DTI 3/35 ett utmärkt val. Dess avancerade funktioner och intuitiva design gör det till ett oumbärligt verktyg för varje jägare.

Fördelar

 • Högupplöst HD LCOS-skärm
 • Enhandsgrepp
 • Live-Streaming-funktion
 • Hög precision digital zoom

Nackdelar

 • Relativt kort batteritid
 • Kunde ha högre sensorupplösning

5. Billigast val – HIKMicro Lynx LE10

HIKMicro Lynx LE10 Värmekikare

Vid första anblicken kan HIKMicro Lynx LE10 verka som en ganska simpel handhållen termisk värmekikare. Men under ytan döljer sig en rad smarta funktioner och högkvalitativ teknik. Den är inte bara enkel att använda, utan levererar också en klar och detaljerad bild med sin 256x192px VOx värmesensor.

Specifikationer
Upplösning:256x192px
Display:0,2 tum
Batteri:Inbyggt Li-Ion
Batteritid:10 timmar
Mått (mm):158x61x57

Värmekällor i omgivningen blir mycket lätta att identifiera, vilket gör den till en fantastisk hjälp vid mörkerjakt eller vildlivsobservation. Under våra tester imponerade HIKMicro Lynx LE10 med sin bildkvalitet.

Även i svagt ljus eller totalt mörker gav den en tydlig, detaljerad bild av omgivningen. Dess olika färgpaletter, inklusive Black Hot, White Hot, Red Hot och Fusion, gör att användaren kan anpassa visningen för att passa specifika situationer och behov.

En annan imponerande funktion är den inbyggda WiFi Hotspot som låter dig streama enhetens bild till din smartphone. Denna teknik visade sig vara exceptionellt praktisk vid delning av observationer med andra. Den har också 8 GB inbyggt minne, vilket gör att du kan spela in video direkt på enheten.

Trots alla dess avancerade funktioner är Lynx LE10 också mycket strömsnål. Den har ett inbyggt, uppladdningsbart litiumbatteri som klarar upp till 10 timmars kontinuerlig användning. Under våra tester höll batteriet till och med lite längre än så vid normal användning, vilket var en trevlig överraskning.

Den enda nackdelen vi kunde hitta var att den digitala zoomen, trots att den sträcker sig upp till 8x, kan göra bilden lite grynig vid de högre zoomnivåerna. Men med tanke på enhetens övriga funktioner och prestanda, känns detta som en liten kompromiss.

Sammanfattningsvis levererar HIKMicro Lynx LE10 mycket mer än vad den först lovar. Med dess tydliga bild, användarvänliga funktioner och långa batterilivslängd, är den ett fantastiskt val för alla som behöver en tillförlitlig termisk värmekikare.

Fördelar

 • Högupplöst bild
 • Lång batteritid
 • Inbyggd WiFi hotspot

Nackdelar

 • Grynig bild vid hög zoom
 • Tyngre än liknande modeller

6. Nyast tekonologi – Pulsar Helion 2 XP50 Pro

Pulsar Helion 2 XP50 Pro Värmekikare

Pulsar Helion 2 XP50 Pro värmekikare är inget mindre än en teknisk mästare. Med sina moderna värmesensorer och HD AMOLED mikrodisplay, erbjuder den överlägsen skärpa och detaljrikedom i termiska bilder, vilket gör den idealisk för allt från jakt till professionell spaning.

Specifikationer
Sensor:640 x 480
Inspelning:Video och stillbild
Batteri:8 timmar
Digital zoom:Upp till 8x
Vattentäthet:IPX7

Vår upplevelse av att använda Pulsar Helion 2 XP50 Pro var imponerande. Skärpan och detaljrikedomen i termiska bilder är fenomenal.

Inte bara är djur och människor tydligt synliga, men även de mest subtila detaljerna som terräng, grenar, löv och grässtrån blev synliga, vilket förstärkte den totala användarupplevelsen.

Vi var särskilt imponerade av dess förmåga att fånga lägre värmereflektioner. Trots dimma eller regn, när temperaturkontrasten för den observerade scenen är minimal, levererar Helion 2 XP50 Pro otroligt kontrastrika och informativa bilder.

Dess hus av magnesiumlegering, som inte bara är lätt utan också tåligt mot yttre mekaniska och klimatbelastningar, bidrar till dess pålitlighet och hållbarhet.

Den nya 1024×768 HD AMOLED-skärmen har utmärkt färgåtergivning och levererar skarpa, kontrastrika bilder, samtidigt som den sparar energi. Dessutom, trots dess avancerade funktioner, har Pulsar Helion 2 XP50 Pro ett användarvänligt gränssnitt som gör det lätt för användarna att navigera mellan dess olika inställningar och lägen.

Med allt detta sagt, finns det fortfarande rum för förbättringar. Trots sin överlägsna prestanda, har Pulsar Helion 2 XP50 Pro en ganska hög prislapp, vilket kan vara ett avskräckande för vissa användare.

Övergripande, med tanke på dess banbrytande funktioner och överlägsna prestanda, anser vi att Pulsar Helion 2 XP50 Pro är värd varje krona.

Fördelar

 • Överlägsen skärpa och detaljrikedom
 • Robust och lätt
 • Utmärkt prestanda i alla väderförhållanden
 • Lång batteritid

Nackdelar

 • Högt pris
 • Komplicerat att ställa in specifika inställningar
 • Begränsad WiFi-räckvidd
hur vi testade värmekikare

Hur vi testade värmekikare 2024

Här kommer vi dela med oss av våra erfarenheter från att ha testat en rad olika modeller på marknaden för att avgöra vilken produkt som står ut som bäst i test. Vi har ansträngt oss för att ge er den mest tillförlitliga och detaljerade analysen baserad på omfattande tester, och här är hur vi gick tillväga.

Skapandet av vår testmiljö

När vi först bestämde oss för att genomföra detta test, visste vi att vi behövde skapa en konsekvent och rättvis miljö för att säkerställa att varje värmekikare fick lika förutsättningar.

För att skapa en verklighetstrogen miljö, tog vi oss till en avlägsen skogsmark där både temperatur och ljusförhållanden kunde vara utmanande.

Vi valde att genomföra vårt test under både dag- och nattid för att verkligen sätta termiska kikare och mörkerkikare på prov. En pulsar värmekikare fick också gå genom samma förhållanden.

Genomförandet av vårt test

Att testa en produkt innebär mer än att bara använda den en gång. Vi skapade en noggrann testprocess för att säkerställa att vi verkligen kunde jämföra och utvärdera varje värmekikare rättvist.

Vi använde varje produkt under en veckas tid, vid olika tidpunkter på dygnet och i olika väderförhållanden. Vi dokumenterade våra upplevelser och observationer noggrant för varje produkt, och jämförde sedan våra anteckningar.

Utförandet av testerna

När vi hade ställt upp testprocessen, gick vi vidare med själva testerna. Varje värmekikare testades inte bara en gång, utan flera gånger under olika förhållanden för att verkligen testa dess funktioner och prestanda. Vi noterade alla aspekter av användningen, från hur länge batteriet höll till klarheten i bilderna.

Vi gjorde även noteringar om kikarnas funktioner, till exempel hur väl en termisk kikare kunde identifiera värmebilder i mörker jämfört med en vanlig mörkerkikare. En punktlista med viktiga faktorer vi observerade under testprocessen kan ses här nedan:

 • Klarheten och skärpan i bilderna
 • Funktioner och inställningsalternativ
 • Batteritid
 • Robusthet och hållbarhet
 • Användarvänlighet

Bedömning av resultaten

Efter att ha genomfört alla tester och samlat in all data, var det dags för oss att utvärdera resultaten. Vi sorterade all information vi hade samlat och jämförde varje produkts prestanda.

Vi tittade på varje detalj, allt från kikarens funktionalitet till dess hållbarhet och användarvänlighet. Varje kategori fick en poäng baserad på hur väl produkten presterade under testet. Det var inte bara en fråga om vilken termisk kikare eller mörkerkikare som gav bäst bild, utan också vilken som var mest hållbar, mest pålitlig och mest användarvänlig.

I processen utkristalliserade sig några modeller som klarade sig bättre än andra, inklusive en särskild pulsar värmekikare som visade sig vara särskilt imponerande.

Långvarig hållbarhet

Vi ville inte bara veta vilken värmekikare som var bäst i test baserat på omedelbara prestanda, vi ville också förstå hur dessa produkter skulle hålla över tid. Så vi fortsatte att använda dem även efter det inledande testet.

Under flera månaders tid använde vi varje kikare regelbundet, noterade eventuellt slitage och eventuella förändringar i prestanda.

Vi upptäckte att vissa produkter, även om de initialt imponerade, visade tecken på nedgång i prestanda över tid, medan andra fortsatte att leverera högkvalitativa resultat.

Säkerhet och tillförlitlighet

Under hela vårt test, var säkerhet och pålitlighet två mycket viktiga aspekter. Vi utvärderade hur produkterna hanterade oväntade situationer, som snabbt skiftande temperaturer eller kraftiga regnfall.

Vi noterade också om det fanns några inbyggda säkerhetsfunktioner i varje produkt, som till exempel överhettningsskydd. Vi var särskilt nöjda med att se att vissa av de testade värmekikarna, inklusive den tidigare nämnda pulsar värmekikaren, hade flera säkerhetsfunktioner som verkligen gav oss trygghet under användning.

Sammantaget var dessa tester avgörande för att avgöra vilken produkt som var bäst i test och mest tillförlitlig för konsumenten.

Tips inför användning av din värmekikare

Att välja rätt värmekikare kan vara en utmaning, men att veta hur man använder den effektivt och säkert kan vara ännu svårare. Under vårt omfattande test av olika modeller, har vi sammanställt några viktiga tips för att hjälpa dig att få ut det mesta av din värmekikare.

Känn till din utrustning

Ett av de första tipsen vi kom fram till under vårt test är att det är viktigt att känna till sin utrustning. Varje termisk kikare är unik och har sina egna inställningar och funktioner.

Innan du går ut och använder din kikare, ta dig tid att läsa igenom bruksanvisningen och bekanta dig med alla inställningar. Genom att testa olika funktioner under olika förhållanden, upptäckte vi att förståelsen för utrustningen verkligen kan förbättra användarens upplevelse.

Testa i olika miljöer

Ett annat viktigt tips vi kom fram till under vårt test, är vikten av att testa din värmekikare i olika miljöer. En mörkerkikare kan fungera olika bra i olika ljusförhållanden, och vi upptäckte att det är en god idé att testa sin utrustning i en mängd olika miljöer för att bättre förstå dess styrkor och svagheter.

Håll din utrustning i gott skick

Under vårt långvariga test upptäckte vi att underhåll av utrustningen spelar en stor roll i dess prestanda och livslängd. Vi rekommenderar regelbundet rengöring och kontroll av din värmekikare för att säkerställa att den fungerar på bästa möjliga sätt. Det kan handla om allt från att rengöra linsen till att kontrollera batteriet.

Säkerhetsförberedelser

Under testet fann vi att det är viktigt att vara förberedd på eventuella säkerhetsfrågor. Det innebär att ha en reservladdning eller extra batterier till hands, och att vara medveten om hur man använder sin värmekikare på ett säkert sätt.

Sammantaget hoppas vi att dessa tips, baserade på vårt test, kommer att hjälpa dig att få ut det mesta av din värmekikare. Här är en kort punktlista över de viktigaste tipsen:

 • Känn till din utrustning
 • Testa i olika miljöer
 • Håll din utrustning i gott skick
 • Var förberedd på eventuella säkerhetsfrågor

Genom att följa dessa råd är vi säkra på att du kommer att kunna få ut det mesta av din värmekikare och att du kommer att hitta en produkt som är bäst i test för dig.

viktiga tips innan du använder din värmekikare

Att tänka på inför köp av värmekikare 2024

Med alla olika modeller och varianter av värmekikare ute på marknaden blir det självklart svårt att veta vilken produkt som passar just dig och vad du borde investera i.

Värmekikare har många funktioner och de varierar från den ena till den andra, vissa är bättre på en del arbeten än vad andra kan vara. På grund av detta gäller det att du vet vad du behöver för just ditt arbete.

För att underlätta för dig har vi tagit oss friheten att samla de viktigaste faktorerna att ha i åtanke vid ditt nästa köp och se till att du köper en värmekikare som nöjer dig och uppfyller dina behov.

Faktorer att tänka på är följande:

 • Detektionsområde
 • Hållbarhet
 • Bekvämlighet

Detektionsområde

Huvuduppgiften av din värmekikare är att hjälpa dig se saker i mörker på längre avstånd, därmed spelar det en stor roll hur långt din kikare kan detektera mål.

Detektionsområdet av en värmekikare varierar från modell till modell och just av den anledningen är det viktigt att du kollar upp det och ser till att det uppfyller kraven för dina behov.

Alla behöver kanske inte kunna upptäcka mål över 1000 m iväg men det är inte en dum idé att investera i något som gör lite mer än vad du förväntar dig behöva eftersom du aldrig vet exakt vad som kan inträffa.

Vissa modeller är specifikt utrustade för korta avståndsobservationer vilket kan leda till en sur verklighet om du köper en värmekikare för att observera saker på längre avstånd. Du vill inte hamna i ett sådant problem, tänk efter hur långt avstånd du kan behöva se och kolla sedan upp modeller som uppfyller de kraven.

Hållbarhet

Frågan om hållbarhet gällande din värmekikare är väldigt viktig och bör ha ett stort inflytande på ditt tänkande kring ett köp.

Att köpa en värmekikare är en relativt stor investering med en hel del pengar satsade på en produkt som ska stötta dig i mörka tider. Om du ska behöva lägga pengar på en produkt är det vist att se till att den kommer hålla ett bra tag in i framtiden också.

En detalj att leta efter med hänsyn till hållbarhet kan vara att se till att kikaren är vattentät eller åtminstone vattentålig för att försäkra dig om vissa faror i naturen. Väder är väldigt oförutsägbart och därmed måste vi anpassa oss till det värsta, därför är det viktigt att din värmekikare tål tufft väder och inte ger upp på dig.

Ännu en faktor som kan hjälpa din värmekikare hålla längre är dess vikt, desto lägre vikt kan betyda högre hållbarhet. En tyngre värmekikare har högre lägesenergi och kommer därmed slå i marken hårdare om du råkar tappa den vilket kan vara ett incitament att ta det lättare alternativet.

Slutligen kommer nog det mest uppenbara rådet men kanske nog det viktigaste, ta hand om ditt redskap! Det är en stor investering och en väldigt bra sådan för den delen, därmed bör du ta hand om den för att ta nytta av den under en lång period.

“En värmekikare är en investering för dig nu som ska hålla ett bra tag framåt, ta hand om den så kommer den kunna ta hand om dig när det blir mörkt.”

Bekvämlighet

Värmekikare är ett redskap som används ganska regelbundet ute i naturen och det kan hända att man sitter i flera timmar och spanar, just därför är komforten och bekvämligheten av kikaren viktig.

Eftersom du själv sitter med kikaren i handen vet du bäst själv vilken vikt du kan hålla uppe i längre perioder men generellt sätt är det gynnsamt att ditt redskap ska väga så lite som möjligt. Som tidigare nämnt är en lättare kikare även gynnsamt för hållbarheten.

Utöver vikten har storleken av värmekikaren också en inverkan på bekvämligheten då varken en väldigt liten eller väldigt stor kikare är optimal för långa perioder.

Om du vill underlätta jakt med värmekikare kan det även vara bra att införskaffa åtelbelysning.

Avslutningsvis är det också bra att kolla om värmekikaren har ett justerbart interpupilärt avstånd, det avstånd mellan dina ögon.  Vissa värmekikare har en storlek som ej kan justeras och det är ett stort hinder, du bör därmed välja en modell med justerbart interpupilärt avstånd då dessa ger en garanterad passform.

Funktioner i Värmekikare

Värmekikare kommer som sagt i många olika modeller och med det kommer även många olika funktioner att ta nytta av. Vissa kanske gynnar dig medan andra inte spelar någon roll, tänk efter vad som kan vara bra för just dig.

Videoinspelning

Många värmekikare har möjligheten för dig att spela in video och ta bilder på det du kan observera under ditt arbete. Dessa kan sedan delas digitalt till andra om så önskas.

Den här funktionen påverkar inte ditt arbete direkt men det kan vara en gynnsam funktion om du ser något du vill kunna kolla tillbaka på eller analysera vid senare skede.

Det kan vara något att hålla utkik för och ha med i din värmekikare, de flesta modeller har som sagt redan detta så det bör inte vara väldigt svårt att hitta en för dig.

Avståndsmätare

Till skillnad från videoinspelning som finns i vissa värmekikare och som inte påverkar ditt arbete särskilt mycket har funktionen av avståndsmätare betydligt mycket mer påverkan. Det är också en funktion som nattkikare inte har.

Vad gäller jakt är det en väldigt viktig detalj att kunna bedöma avståndet till ditt mål, då detta kan göras lite enklare i dagtid blir det betydligt mycket svårare när det blir mörkt. På grund av detta är en värmekikare med avståndsmätare väldigt gynnsamt.

Trots dess att avståndsmätare kan ha lite felmarginal ger de oftast en bra uppskattning som duger för en hel del användare, tanken är att du ska få en susning av avståndet inte en exakt siffra.

Video streaming

Funktionen av videostreaming är inte lika vanlig som avståndsmätare och videoinspelning utan den kan vara lite svårare att få tag på i en värmekikare.

Video streaming låter dig visa, i realtid, vad du ser i din kikare till andra personer vilket kan vara väldigt gynnsamt i många lägen.

Genom att fler personer kan se samma bild kan en bedömning ges samtidigt och säkerställa målets närvaro eller andra detaljer som kan vara lite svåra att dra slutsatser kring.

Den här funktionen är dock endast tillgänglig i värmekikare med Wi-Fi- anslutning vilket är varför en del kikare inte erbjuder den här funktionen.

Vanliga frågor om värmekikare

Hur mycket kostar en värmekikare?

Värmekikare är oftast en dyrare investering som oftast kostar tusentals kronor baserat på olika faktorer så som dess detektionsområde, om den har en avståndsmätare eller andra inbyggda funktioner.

Om du vill veta mer kring hur mycket värmekikare kostar kan du kika in vår hemsida där vi har rangordnat olika modeller baserat både på dess pris och prestation.

Hur fungerar en värmekikare?

En värmekikare fungerar lite så som namnet föreslår, genom värme.

Värmekikaren plockar upp värme i omgivningen och det som alstrar mer värme lyser upp mer och kan därmed plockas upp av kikaren. Djur har en kroppstemperatur som kan plockas upp av kikare, även i mörker, just därför använder många jägare sig av värmekikare.

Vilken värmekikare är bäst?

Många värmekikare är bra på sina egna sätt då de alla erbjuder speciella funktioner till användaren som gynnar vissa mer än andra.

Om du är intresserad av att få veta mer kring detta kan du kika in vår hemsida där vi har rangordnat olika modeller av värmekikare i olika kategorier, bland annat premiumval och bäst i test.

Sammanfattning

Om du jobbar ute i naturen, speciellt under sämre ljusförhållanden, är det vist att ha en värmekikare med sig för att underlätta ditt arbete.

Värmekikaren förstärker din syn i mörker och agerar som en hand som vägleder dig när du själv inte ser. Det kommer gynna dig på ett sätt eller annat.

Avslutningsvis är det en stor investering men en något som kommer vara med dig ett bra tag framåt. Kvalité kostar en del och det kan vara värt att spendera lite extra pengar om det betyder att du får något bättre för det.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen