Bästa Värmekikaren 2023 – Test av olika Värmekikare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Zeiss DTI

Axion 2 XG35

Axion 2 XQ35

Axion XM30F 

Klicka här för att se fler Värmekikare.

Att vara ute i naturen och jaga i dagtid är för all del inte enkelt men det blir självklart en hel del svårare när det blir mörkt. För att underlätta ditt arbete och se till att du kan fortsätta med ditt jagande under svårare ljusförhållanden är värmekikaren ett av dina bästa hjälpmedel.

Viss utrustning är essentiell ute i naturen och en värmekikare är en av dem. Du får ett verktyg som förstärker ett av dina viktigaste sinnen, synen, och underlättar ditt arbete enormt.

Det finns många olika modeller och varianter av värmekikare som alla erbjuder olika funktioner men i grunden hjälper dig med samma sak, se bättre i mörker.

Fördelarna av värmekikare är många och de kan gynna ditt arbete på många olika sätt så som:

  • Hjälpa dig hitta dina mål enklare i mörker
  • De kan hjälpa dig hitta blodspår och skadade djur enklare
  • Få olika mål och strukturer att stå ut tydligare i mängden

1. Bäst i test – Zeiss DTI 3/35 Värmekikare

Zeiss DTI 3/35 Värmekamera

Klicka här för att se bästa priset

Om du letar efter en avancerad och ansenlig värmekikare med termisk värmekamera för att uppfylla dina behov under ditt arbete är den här modellen av Zeiss ett utmärkt alternativ. Speciellt avsedd för jägare ger den säker identifiering och bedömning av mål i tuffa ljusförhållanden.

Med den här varianten av värmekikare medföljer även en livestreaming tjänst via Zeiss egna app på telefonen ”Zeiss Hunting app” som kan kopplas till värmekikaren. Tack vare detta kan flera personer samtidigt se bilden genom appen och tillsammans ge en bedömning.

Utöver det faktum att värmekikaren ger dig möjlighet att med enkelhet identifiera mål i totalt mörker, erbjuder den även mycket bra förstoring. Kikaren har en optisk förstoring på 2,5x men även en digital förstoring på hela 4x.

Värt att notera är att den här modellen är lite dyrare än konkurrensen men det är just eftersom den gör så mycket mer och är en så pass kvalitativ produkt.

2. Populärast – Pulsar Axion 2 XG35

Pulsar Axion 2 XG35 Värmekikare

Klicka här för att se bästa priset

En mycket populär och eftertraktad värmekikare med många intressanta och gynnsamma funktioner är den här modellen av Pulsar Axion.

Det som får den här värmekikaren att stå ut i mängden är det faktum att den har en väldigt vass värmesensor samt skarpa bilder som gör att inte bara djuren syns i mörker utan även mindre detaljer och terräng så som grenar, löv och även grässtrån!

Ännu en fördel med den här värmekikaren och en detalj som saknas hos vissa konkurrenter är det faktum att den kan användas till en temperatur av -25°C vilket är en lättnad för vissa som jagar på natten då det kan vara väldigt kallt.

Väder och miljön ute i naturen är ganska oförutsägbar och det är en detalj som Pulsar tagit med när de designat den här värmekikaren då den har vattentäthet för skydd mot kraftigt regn, snö eller annan nederbörd.

Utöver ovanstående är kikaren även avsedd till att fungera felfritt efter den varit nedsänkt i 0,9 m vatten i 30 min, dock rekommenderas detta ej att göras.

3. Premiumval – Pulsar Axion 2 XQ35 LRF Värmekikare + avståndsmätare

Pulsar Axion 2 XQ35 LRF Värmekikare + avståndsmätare

Klicka här för att se bästa priset

För dig som letar efter kvalité, hållbarhet och prestation i din värmekikare och som är villig att lägga lite extra pengar för att få det är den här modellen av Pulsar Axion ett bra val.

Likt andra modeller från Pulsar är den här varianten också känd för dess extremt bra nivå av skärpa där inte bara djuren plockas upp utan även små detaljer som grenar, löv och grässtrån.

Kikaren skapar möjligheten att se på långt håll i mörker, trots att den inte innehar samma nivå av förstoring som en tubkikare har. 

En detalj som verkligen får den här värmekikaren att stå ut i mängden är funktionen av avståndsmätare som är inbyggd och som kan fungera i mörker. Trots dess att det är becksvart kan du både se ditt mål med värmekikaren samt bedöma avståndet med avståndsmätaren.

Slutligen är det värt att notera räckvidden av avståndsmätaren som ligger på 800 m och har en felmarginal på ± 1 m.

4. Billigast – Pulsar Axion XM30F Värmekikare

Pulsar Axion XM30F Värmekikare

Klicka här för att se bästa priset

Ett lite billigare alternativ som fortfarande utför sitt arbete som värmekikare är den här modellen av Pulsar Axion vid namn XM30F.

Trots dess billigare pris är det ett utmärkt verktyg ute i naturen med ett upptäcktsavstånd på hela 1300 m och en förstoring mellan 3-12x.

Kikaren har även en inbyggd video och stillbildsinspelning som gör att händelser enkelt kan sparas och delas.

Precis som en del andra värmekikare av Pulsar Axion är även den här modellen konstruerad för att fungera utan bekymmer efter den varit nedsänkt i vatten, ca. 0,9 m djupt, i 30 min. Detta är ett tecken på att den är mycket vattentålig, dock bör man kanske inte simma med den.

Avslutningsvis har den här modellen även en stadiametrisk avståndsmätare med lite större felmarginal än konkurrensen som ändå ger ett ungefärligt avstånd till ditt mål vilket kan vara bra i många situationer.

Lista över de bästa värmekikarna 2023

  • Bäst i test: Zeiss DTI 3/35 Värmekikare
  • Populärast: Pulsar Axion 2 XG35 Värmekikare
  • Premiumval: Pulsar Axion 2 XQ35 LRF Värmekikare + avståndsmätare
  • Billigast: Pulsar Axion XM30F Värmekikare

Köpguide för värmekikare 2023

Med alla olika modeller och varianter av värmekikare ute på marknaden blir det självklart svårt att veta vilken produkt som passar just dig och vad du borde investera i.

Värmekikare har många funktioner och de varierar från den ena till den andra, vissa är bättre på en del arbeten än vad andra kan vara. På grund av detta gäller det att du vet vad du behöver för just ditt arbete.

För att underlätta för dig har vi tagit oss friheten och sammanställt en köpguide med olika faktorer att ha i åtanke vid ditt nästa köp och se till att du köper en värmekikare som nöjer dig och uppfyller dina behov.

Faktorer att tänka på är följande:

  • Detektionsområde
  • Hållbarhet
  • Bekvämlighet

Detektionsområde

Huvuduppgiften av din värmekikare är att hjälpa dig se saker i mörker på längre avstånd, därmed spelar det en stor roll hur långt din kikare kan detektera mål.

Detektionsområdet av en värmekikare varierar från modell till modell och just av den anledningen är det viktigt att du kollar upp det och ser till att det uppfyller kraven för dina behov.

Alla behöver kanske inte kunna upptäcka mål över 1000 m iväg men det är inte en dum idé att investera i något som gör lite mer än vad du förväntar dig behöva eftersom du aldrig vet exakt vad som kan inträffa.

Vissa modeller är specifikt utrustade för korta avståndsobservationer vilket kan leda till en sur verklighet om du köper en värmekikare för att observera saker på längre avstånd. Du vill inte hamna i ett sådant problem, tänk efter hur långt avstånd du kan behöva se och kolla sedan upp modeller som uppfyller de kraven.

Hållbarhet

Frågan om hållbarhet gällande din värmekikare är väldigt viktig och bör ha ett stort inflytande på ditt tänkande kring ett köp.

Att köpa en värmekikare är en relativt stor investering med en hel del pengar satsade på en produkt som ska stötta dig i mörka tider. Om du ska behöva lägga pengar på en produkt är det vist att se till att den kommer hålla ett bra tag in i framtiden också.

En detalj att leta efter med hänsyn till hållbarhet kan vara att se till att kikaren är vattentät eller åtminstone vattentålig för att försäkra dig om vissa faror i naturen. Väder är väldigt oförutsägbart och därmed måste vi anpassa oss till det värsta, därför är det viktigt att din värmekikare tål tufft väder och inte ger upp på dig.

Ännu en faktor som kan hjälpa din värmekikare hålla längre är dess vikt, desto lägre vikt kan betyda högre hållbarhet. En tyngre värmekikare har högre lägesenergi och kommer därmed slå i marken hårdare om du råkar tappa den vilket kan vara ett incitament att ta det lättare alternativet.

Slutligen kommer nog det mest uppenbara rådet men kanske nog det viktigaste, ta hand om ditt redskap! Det är en stor investering och en väldigt bra sådan för den delen, därmed bör du ta hand om den för att ta nytta av den under en lång period.

“En värmekikare är en investering för dig nu som ska hålla ett bra tag framåt, ta hand om den så kommer den kunna ta hand om dig när det blir mörkt.”

Bekvämlighet

Värmekikare är ett redskap som används ganska regelbundet ute i naturen och det kan hända att man sitter i flera timmar och spanar, just därför är komforten och bekvämligheten av kikaren viktig.

Eftersom du själv sitter med kikaren i handen vet du bäst själv vilken vikt du kan hålla uppe i längre perioder men generellt sätt är det gynnsamt att ditt redskap ska väga så lite som möjligt. Som tidigare nämnt är en lättare kikare även gynnsamt för hållbarheten.

Utöver vikten har storleken av värmekikaren också en inverkan på bekvämligheten då varken en väldigt liten eller väldigt stor kikare är optimal för långa perioder.

Om du vill underlätta jakt med värmekikare kan det även vara bra att införskaffa åtelbelysning.

Avslutningsvis är det också bra att kolla om värmekikaren har ett justerbart interpupilärt avstånd, det avstånd mellan dina ögon.  Vissa värmekikare har en storlek som ej kan justeras och det är ett stort hinder, du bör därmed välja en modell med justerbart interpupilärt avstånd då dessa ger en garanterad passform.

Funktioner i Värmekikare

Värmekikare kommer som sagt i många olika modeller och med det kommer även många olika funktioner att ta nytta av. Vissa kanske gynnar dig medan andra inte spelar någon roll, tänk efter vad som kan vara bra för just dig.

Videoinspelning

Många värmekikare har möjligheten för dig att spela in video och ta bilder på det du kan observera under ditt arbete. Dessa kan sedan delas digitalt till andra om så önskas.

Den här funktionen påverkar inte ditt arbete direkt men det kan vara en gynnsam funktion om du ser något du vill kunna kolla tillbaka på eller analysera vid senare skede.

Det kan vara något att hålla utkik för och ha med i din värmekikare, de flesta modeller har som sagt redan detta så det bör inte vara väldigt svårt att hitta en för dig.

Avståndsmätare

Till skillnad från videoinspelning som finns i vissa värmekikare och som inte påverkar ditt arbete särskilt mycket har funktionen av avståndsmätare betydligt mycket mer påverkan. Det är också en funktion som nattkikare inte har.

Vad gäller jakt är det en väldigt viktig detalj att kunna bedöma avståndet till ditt mål, då detta kan göras lite enklare i dagtid blir det betydligt mycket svårare när det blir mörkt. På grund av detta är en värmekikare med avståndsmätare väldigt gynnsamt.

Trots dess att avståndsmätare kan ha lite felmarginal ger de oftast en bra uppskattning som duger för en hel del användare, tanken är att du ska få en susning av avståndet inte en exakt siffra.

Video streaming

Funktionen av videostreaming är inte lika vanlig som avståndsmätare och videoinspelning utan den kan vara lite svårare att få tag på i en värmekikare.

Video streaming låter dig visa, i realtid, vad du ser i din kikare till andra personer vilket kan vara väldigt gynnsamt i många lägen.

Genom att fler personer kan se samma bild kan en bedömning ges samtidigt och säkerställa målets närvaro eller andra detaljer som kan vara lite svåra att dra slutsatser kring.

Den här funktionen är dock endast tillgänglig i värmekikare med Wi-Fi- anslutning vilket är varför en del kikare inte erbjuder den här funktionen.

Vanliga frågor om värmekikare

Hur mycket kostar en värmekikare?

Värmekikare är oftast en dyrare investering som oftast kostar tusentals kronor baserat på olika faktorer så som dess detektionsområde, om den har en avståndsmätare eller andra inbyggda funktioner.

Om du vill veta mer kring hur mycket värmekikare kostar kan du kika in vår hemsida där vi har rangordnat olika modeller baserat både på dess pris och prestation.

Hur fungerar en värmekikare?

En värmekikare fungerar lite så som namnet föreslår, genom värme.

Värmekikaren plockar upp värme i omgivningen och det som alstrar mer värme lyser upp mer och kan därmed plockas upp av kikaren. Djur har en kroppstemperatur som kan plockas upp av kikare, även i mörker, just därför använder många jägare sig av värmekikare.

Vilken värmekikare är bäst?

Många värmekikare är bra på sina egna sätt då de alla erbjuder speciella funktioner till användaren som gynnar vissa mer än andra.

Om du är intresserad av att få veta mer kring detta kan du kika in vår hemsida där vi har rangordnat olika modeller av värmekikare i olika kategorier, bland annat premiumval och bäst i test.

Sammanfattning

Om du jobbar ute i naturen, speciellt under sämre ljusförhållanden, är det vist att ha en värmekikare med sig för att underlätta ditt arbete.

Värmekikaren förstärker din syn i mörker och agerar som en hand som vägleder dig när du själv inte ser. Det kommer gynna dig på ett sätt eller annat.

Avslutningsvis är det en stor investering men en något som kommer vara med dig ett bra tag framåt. Kvalité kostar en del och det kan vara värt att spendera lite extra pengar om det betyder att du får något bättre för det.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen