Bäst Åtelbelysning 2022 – Test av Åtelbelysning för jakt

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Gyttorp 3W LED Dimbar

Gyttorp LED 3ST Fyrkant

GP Safeguard RF4.1H Trådlös LED

GP Safeguard RF2.1 Trådlös LED

Klicka här för att se mer åtelbelysning.

Bäst i test Åtelbelysning 2022

Är du ute efter bra åtelbelysning för att göra jakten på natten så mycket lättare? En lampa som sitter på mataren gör det mycket lättare att få ett etiskt skott när en gris eller annat djur kommer nära din matare utan att skrämma bort dem.

Åtelbelysning för vildsvinsjakt är ett utmärkt alternativ för nattjakt på vildsvin. Om du kan välja rätt ljus kommer det att lysa upp grisarna utan att skrämma dem. Många jägare använder dem för gevärsjakt på vildsvin, men andra kan till och med använda dem för jakt med båge. Om du tar den bästa åtelbelysningen och kombinerar det med en vildsvinstunna kommer du säkert att ha mycket mer framgångsrika grisjaktsturer.

Oavsett om du jagar grisar med gevär eller båge finns det ett brett utbud av åtelbelysning på marknaden, och oavsett om du har en begränsad budget eller är villig att investera i något maffigare, finns det en där ute för dig. Så gör dig redo när vi går igenom de bästa valen av åtelbelysning.

Att välja rätt åtelbelysning kan tyckas ganska intuitivt. Det finns dock flera olika typer av matarlampor och det finns flera faktorer att tänka på när du väljer det bästa ljuset för dina behov. Till exempel kommer du bara att jaga grisar på natten på denna matare? Ska du jaga rådjur där under dagen? Hur långt ska du sitta från mataren? Försöker du döda så många vildsvin som du kan eller är du ute efter det stora vildsvinet? Alla dessa frågor är viktiga. Detta åtelbelysning test och köpguide kommer att hjälpa dig att välja en åtelbelysning som passar alla dina behov.

Läs också >>> Den bästa älgstudsaren 2022

Lista över den bästa åtelbelysningen:

  • Bäst i test: Gyttorp 3W LED Dimbar
  • Populärast: Gyttorp LED 3ST Fyrkant
  • Premiumval: GP Safeguard RF4.1H Trådlös LED
  • Billigast: GP Safeguard RF2.1 Trådlös LED

Köpguide för bäst i test åtelbelysning

Under normala omständigheter under nattjakt är du begränsad från att röra dig fritt och se igenom mörkret för att kunna lägga ett bra skott. Åtelbelysning är effektivt för att öka dina möjligheter så att du kan jaga dag och natt. Om vildsvin hotar din fastighet eller om du bara är ett fan av jakt behöver du bra åtelbelysning.

Vad används åtelbelysning till?

Åtelbelysning används för att göra dina nattliga jaktexpeditioner roligare och mindre besvärliga. Åtelbelysningen kan monteras på foderspridaren eller på stolpar eller träd i närheten. Det gröna ljuset är effektivt när du letar efter vildsvin eftersom de inte kan se ljuset så bra även på nära håll.

Åtelbelysning kan användas till mer än bara grisjakt, de är genomtänkta för att ge nattjägaren alla möjliga fördelar. Som diskuterats i vetenskapen bakom att välja ett rött eller grönt ljus för nattjakt, fungerar åtelbelysningen naturligtvis bra för nattjakt på andra djur som till exempel hjortar. Åtelbelysning för jakt utnyttjar färgblindheten hos dikromatvisionsdjur. Kombinera en optimerad ljusvåglängd med justerbar intensitet, och du kommer snart att inse hur effektiva svinmatarlampor kan vara.

Under vårt åtelbelysning test fann vi att många vill ha åtelbelysning för vildsvin. Detta eftersom de flesta kör på åteljakt på vildsvin. Vårt val av åtelbelysning bäst i test fungerar därför mycket bra för vildsvinsjakt.

Vilka aspekter tittade vi på när vi gjorde testet?

Åtelbelysning test
Åtelbelysning under testet

Räckvidd – Du måste få ett tydligt och starkt ljus för att kunna göra ett bra skott. För starkt ljus kan också skrämma bort dem. Vår lista utforskar åtelbelysning som genererar ljus i olika intensiteter och färger.

Strömkälla – Åtelbelysning kan ta C-batterier, litiumjonbatterier, solenergi eller andra externa strömkällor. Denna lista innehåller belysning som drivs av olika källor.

Triggers– Åtelbelysningen kan slås på/av vid rörelse, manuellt eller med en timer. Vår lista utforskar några av de bästa åtelbelysningarna med olika typer av utlösare.

Hållbarhet – För kvalitativ vildsvinsjakt mm. behöver du en produkt som kan hålla i flera år i olika väder. Våra listor inkluderar hållbara produkter som håller för dina jakter i flera år.

Guide för att köpa den bästa åtelbelysningen med rörelsesensor

Blir shopping för den bästa åtelbelysningen med rörelsesensor stressigt för dig? Råder tvivel över huvudet och förvirrar dig? Vi vet hur det är; Vi har gått igenom hela resan med forskningen efter bra åtelbelysning eftersom vi har lagt fram en hel lista över den bästa åtelbelysningen som finns på marknaden idag.

Vi är säkra på att du kan ha många frågor, och det bästa sättet att få svar på dem är att läsa vårt åtelbelysning test. Korrekt forskning är nödvändig innan du köper din åtelbelysning. Det är här vi kommer in i bilden eftersom vi erbjuder en köpguide för åtelbelysning med rörelsesensorer och vi ger 100% äkta och opartisk information.

Om du är intresserad av hav, bad och skoj med hela familjen rekommenderar vi att du kollar in vår köpguide med den bästa sup brädan som går att köpa.

Hur man hittar den bästa åtelbelysningen

Ett misslyckande med dina grisjaktmarker kan skrämma bort ditt byte om du inte bygger det med rätt teknik. Den här köparhandboken är här för att hjälpa dig hitta de bästa lamporna för din grismatare så att du alltid får ett tydligt skott mot svin.

Räckvidd och ljusstyrka

En av de viktigaste aspekterna av åtelbelysning är att det ger tillräckligt med ljus för att du tydligt ska se var du ska skjuta. Du måste överväga hur långt ljuset lyser och om du behöver det för att täcka mer mark i första hand.

Detta görs förstås via kraftfulla lampor, därför har räckvidd och ljusstyrka kombinerats här. Ditt ljus måste hitta en balans mellan att vara lämplig för området. Men lamporna kan inte vara för skarpa heller eftersom de kan skrämma bort vildsvinen.

Antalet lampor är också en viktig faktor att tänka på, men det är till stor del rakt fram med fler lampor i allmänhet, men inte alltid, vilket betyder en ytterligare räckvidd och en ljusare belysning för din jaktmark. LED-lampor dränerar inte batterier medan de ger utmärkt belysning, så se till att hålla ett öga för ett högre LED-antal för ökad ljusstyrka.

För det mesta ger åtelbelysningen ca 9 meter ljus runt mataren, men vissa kan till och med ge ca 15 meter ljus runt mataren vilket är tillräckligt för de flesta jägare.

Välj det utbud och den ljusstyrka som passar dig men det är värt att notera att produkten i allmänhet blir dyrare när dina krav ökar.

Under de senaste åren har det uppkommit en populär funktion som kallas icke-skrämmande ljus. Detta är en mycket användbar funktion som har implementerats i branschen. Den här funktionen förhindrar att ljuset tänds vid full ljusstyrka, istället börjar det mjukt och gradvis öka ljusstyrkan.

Rörelsesensorer på åtelbelysning

Åtelbelysning är oftast rörelseaktiverad eftersom det är ett bekvämt och praktiskt sätt att belysa området när svinen är tillräckligt nära för att starta jakten.

Vissa automatiska lampor tänds i ungefär en halv minut innan de släcks, men avancerade modeller har möjlighet att ändra dessa tider efter dina önskemål.

Belysning kommer också att ha omkopplare eller manuella lägen som låter dig sätta på den när du vill, och igen ger dessa dig full kontroll över hur länge du kan slå på dem så att du kan ta tiden för hela din jakt, från en till hela tio timmar.

Kraftkälla för åtelbelysningn

Du vill inte vara i den sitsen där du måste byta batterier varannan dag. Strömkällan är en viktig faktor att tänka på när du väljer din åtelbelysning. Välj fel och du får den irriterande uppgiften att fylla på batterier varje dag under jaktsäsongen.

Det finns en mängd olika strömkällor som används på åtelbelysning idag, allt från solpaneler till C-batterier.

Det finns ingen ”bästa” strömkälla eftersom de flesta typer fungerar bra och har alla sina egna positiva och negativa sidor.

All åtelbelysning på den här sidan håller minst en hel jaktsäsong om du inte använder konstantljusläget. Använder du rörelsesaktivering med en 30 till 60 sekunders tidsram borde du ha tillräckligt med ljus under lång tid.

Eftersom de lämnas utanför och borta från civilisationen tar de flesta åtelbelysningarna ett 12 volt DC-batteri.

Vissa behöver interna batterier som laddas från solpaneler. Det är viktigt att notera att solpanelen måste klassas för den effekt som du använder för ljuset. Om du vill ha ett starkt ljus där du faktiskt kan se vildsvinen framför dig, kommer det antagligen att ta en större solpanel än de flesta. Andra har strömportar så att de kan laddas med kablar.

Hållbarhet och vattentäthet

Om du ska använda detta ljus för dess syfte tvingas du naturligtvis att placera dem utomhus. Så småningom kommer det storma eller åtminstone regna vilket gör det nödvändigt att ha en vattentålig åtelbelysning. Det måste också tåla kylan till en viss grad. När du investerar i en väderbeständig åtelbelysning behöver du inte tänka på att byta ut det under jaktsäsongen. Du vill också ha något som är utformat för att hålla ett stort antal jaktresor och inte slits ut efter en resa i hårda väderförhållanden.

Lyckligtvis är åtelbelysning för jakt relativt billigt, men när du gör en investering är det alltid trevligt att det håller dig länge, varför hållbarhet är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när du köper åtelbelysning för vildsvinsjakt.

Hur man installerar åtelbelysning för vildsvinsjakt

Åtelbelysning vildsvin
Vildsvin upplysta av åtelbelysning

Om du inte köpte åtelbelysning som är vattentät rekommenderar vi att du antingen installerar ett tak eller fäster belysningen under själva mataren. Andra alternativ är att installera belysningen på ett träd eller en stolpe för att belysa saltslickar eller vegetation som är avsedd att locka vilt. Om du inte vill göra något av detta är vår rekommendation att du köper ett vädertåligt alternativ.

När du ansluter din åtelbelysning till mataren, eller åtminstone i dess allmänna närhet, finns det en god chans att du lämnar din doft i närheten. Djur är mycket försiktiga och grisar kommer att skrämmas bort av detta. Du använder antagligen doftkontroll ändå, och om du inte gör det är det nu en bra tid att börja göra det eftersom det kommer att hålla dig och dina jaktmarker täckta, bokstavligen. Du kan helt enkelt använda några grundläggande doftkontrolltekniker som du vanligtvis använder för rådjur och annan viltjakt.

Du kan använda rådjur eller annat vilt eftersom det vanligtvis är tillräckligt bra för vildsvin, annars finns det produkter som uttryckligen säger att deras användning är att skrämma bort vildsvin. Spraya din belysning med vad du än väljer att täcka doften. Vi rekommenderade att du köper en doftdämpare som ska användas efter installationen, eftersom detta förhindrar att vildsvin och andra djur flyr iväg på grund av din mänskliga doft. Gör detta under en tid på dagen när vildsvin sannolikt inte finns i närheten, eftersom du inte vill skrämma dem. Var alltid säker på att dina kläder inte ger av sig dofter som vildsvin kan plocka upp och potentiellt skrämma bort dem för mataren.

Om du behöver åtelbelysning för vildsvin så har du hittat rätt. I vårt åtelbelysning test valde vi åtelbelysning väl anpassad för vildsvinsjakt.

Monterad på matare

Åtelbelysning som är monterad på själva mataren är vanligtvis fjärrkontroll, rörelsesaktiverade eller använder en fotocell för att slå på och av. Vi har provat alla dessa olika funktioner, och de har alla sina fördelar och nackdelar.

Fotocellen och rörelseaktivering är fina hands-off-funktioner att ha, men problemet med dessa är att om du har någon liten mängd vind som flyttar grenar eller gräs kan det utlösa rörelsesensorn. Detta kan få ditt ljus att förlora batteri och om det drivs av matarbatteriet kommer det också att stoppa mataren.

Fjärrkontrollfunktionen är vår en vanlig favoritfunktion eftersom du har fullständig kontroll över ljuset och att du inte förlitar dig på sensorer som kan aktiveras felaktigt av vind osv. Vildsvinsjägare kan enkelt tända eller släcka ljuset och öka eller minska ljusstyrkan via fjärrkontrollen.

Bästa åtelbelysningen

Gyttorp Åtelbelysning
Åtelbelysning från gyttorp

Åtelbelysningen som uppfyller alla faktorer som angetts ovan och är åtelbelysningen från Gyttorp.

Jag rekommenderar att du väljer den röda versionen framför vilken färg som helst, men jag rekommenderar starkt rött eller grönt över vitt. Rött är mitt första val eftersom det visar de minst intensiva för de flesta djur. Grönt är bra om du bara planerar att jaga grisar eftersom de inte ser lika bra som andra djur som kan finnas runt mataren.

Men om du planerar att jaga andra djur på mataren under dagen kommer rött sannolikt att minska risken för att djuren blir nervösa. Vitt är ljust och hjälper dig att se djuren, men det är mycket mer benägna att skrämma dem.

Om du har åtelbelysning på din matare är en fördel att de lyser uppifrån och kastar en stråle över matningen snarare än från sidan. Detta hjälper saker att se mer naturliga ut för djuren som i teorin borde hålla dem lugnare. Det här kan vara den typ av ljus att tänka på om du är ute efter det stora vildsvinet.

Annat toppval av åtelbelysning

För högkvalitativ åtelbelysning är gyttorps åtelbelysning mycket bra. Även om inget ljus är perfekt för alla situationer, är gyttorps åtelbelysning en väl avrundad produkt som kan hjälpa dig att se ditt mål med liten ansträngning som behövs för att ställa upp det.

Återigen är en åtelbelysning bäst om du behöver något att montera på sidan av mataren eller monterar den på olika ställen och du behöver ett bra universellt monteringssystem.

Om du någonsin har använt en åtelkamera kommer det att vara enkelt att ställa in detta ljus eftersom det fungerar som en spårkamera – det ser till och med ut som en. Montera det helt enkelt på ett träd, en stolpe eller annan struktur nära ditt bete och låt ljuset göra resten.

Denna åtelbelysning lyser upp djur upp till flera meter bort, vilket är ett ganska långt avstånd för alla matare. Den kan startas manuellt för kontinuerligt ljus eller ställas in i ett rörelsesaktiverat läge för att spara batteri och hålla djuren lugna.

När den är inställd på rörelsesaktiverat läge kommer ljuset att förbli tänt så länge det finns rörelse. När det inte finns någon rörelse i närheten av ljusets sensorer, förblir ljuset i 20 sekunder och stängs sedan av. Detta kommer att hjälpa till att bevara de batterier som lampan använder.

Men om du vill att platsen ska vara upplyst före eller efter att rörelsen börjar inom strålarna, byter du helt enkelt den till manuellt läge så stängs den inte av förrän du stänger av den igen. Detta kan vara till hjälp om du bara är ute efter de mindre grisarna och vill eliminera så många som möjligt för befolkningskontroll.

Vanliga frågor

Var går vildsvin under dagen?

En enkel fråga med ett relativt enkelt svar. Vildsvin är nattliga, så de går och lägger sig under dagen i borstar och andra låga fläckar där de kan hålla sig säkra, särskilt om platsen ligger nära vatten. De blir sedan mest aktiva tidigt på morgonen eller sent på kvällen, men under vintermånaderna kan de bli mer aktiva på eftermiddagen när deras sökning efter mat blir mer desperat.

Kommer vildsvin att återvända om de är skrämda?

Du har redan skrämt dem, va? Oroa dig inte för det, det beror på omständigheterna. Innan vi svarar bör det noteras att sannolikheten för att något djur återvänder till vad som kan vara en äventyrad livsmedelskälla beror på trycket på den gruppen av djur. Detta betyder deras matalternativ i området; behöver de komma tillbaka? Ju mindre detta tryck desto längre har djuren råd att hålla sig borta.

Nu, om de har blivit skrämda av din jakt (och antar att de aldrig såg dig) så varierar det, igen skulle vi säga på grund av den tryckfaktor som anges ovan. Vissa har rapporterat att vildsvin flyr för en dag eller två, medan andra har rapporterat att vissa kommer tillbaka för att äta precis bredvid den döda grisen.

Om de såg dig kommer det att ta ett tag, definitivt resten av dagen, men vildsvin är i allmänhet inte lika rädda som rådjur så de borde inte vara ute för länge. Fall inte för myten att vildsvin har dålig syn, de kommer definitivt att se dig om du inte vidtar försiktighetsåtgärder.

Du bör också tänka på att vildsvin inte är som rådjur genom att de flyttar sig från plats till plats, och du fångar dem bara när de passerar igenom. Detta kan lägga mycket tid på när de återvänder eftersom de kanske inte är tvungna att komma tillbaka och kanske till och med uppmuntras, av det faktum att du skrämde dem, att gå deras väg.

Vilken färglampa kan vildsvin inte se?

Grisar är inte helt färgblinda; de kan se färgen blå perfekt. Dock så har de svårt för att upptäcka färger på det röda och gröna spektrumet, varför de flesta av lamporna ovan är gröna och vissa av dem har röda alternativ också.

Anledningen till att dessa lampor fungerar så bra är att de fortfarande kan upptäcka laminering och faktiskt föredrar upplysta områden framför skuggiga områden. Att använda grönt eller rött ljus ger denna belysning runt din matare utan att vara en uppenbarligen konstgjord färg som skrämmer bort svinen.

Var kan jag köpa åtelbelysning?

Matarlampor finns i fysiska butiker och onlinebutiker. Du kan besöka butiken nära dig eller göra ett onlineköp via vår sida.

Hur länge håller åtelbelysning?

Många gånger är åtelbelysning byggd för att klara tidens test. Din produkt räcker olika länge beroende på hur bra du tar hand om den och hur kvalitativ den är och hur länge batteriet räcker såvida det inte är soldrivet.

Hur kan jag använda åtelbelysning för jakt?

Åtelbelysning kan monteras på olika ytor. Du kan montera den på en träd-, stolpe- eller grismatare. Se till att du inte monterar den så att ljuset lyser direkt i din viltkamera om du har en.

Finns det någon universell åtelbelysning?

Många olika åtelbelysningar kan användas tillsammans med olika typer av matare. Du bör köpa åtelbelysning som kan monteras på olika ytor.

Rött eller grönt ljus till jakt?

Sanningen är att varje jägare där ute har sin egen åsikt om vilken färg som fungerar bättre. Baserat på all grisjakt vi har gjort har vi kommit fram till att grön är lättare för de mänskliga ögonen. Om du jagar ett öppet område som du glasar på långt avstånd är grönt mycket mer levande och lätt för oss att se detaljer.

Men vår familj jagar vanligtvis med rött ljus; detta beror troligen på att vi vanligtvis jagar med båge och smyger super nära grisar. Rött tänds inte så brett i ett område, så vi rekommenderar rött ljus i mer begränsade områden. Grön tenderar att fungera bättre för öppna områden; speciellt om du jagar med en pistol är det lättare att se hårstrån med grönt ljus.

Kan jag använda en solpanel till min åtelbelysning?

Många åtelbelysningar är konstruerade för att köra på ett 12v batterisystem; Vi rekommenderar ett standardbatteri på 7 ampere (samma som de flesta matningssystem) men de flesta 12V-strömkällor fungerar. Vissa outfitters använder bilbatteri och även om detta kanske är lite överflödigt kommer det att fungera effektivt.

Det är uppenbart att ju mer rörelse ditt ljus upptäcker, desto mer ström används och desto oftare måste du byta eller ladda batteriet. Om du vill använda en solpanel för att hålla ditt batteri laddat rekommenderar vi inte mindre än en 5w solpanel för att hålla bastteriet laddat när du behöver det.

Om du väljer att använda en panel som är större än 5 w, rekommenderar vi starkt att du använder en laddningsregulator för att undvika överladdning av ditt batteri.

Läs också >>> Bästa tältet 2022

Nackdelar med åtelbelysning vid jakt

Fältundersökningar har visat att positionering av dig själv (och din doft) nära foderområdet kan ha en negativ inverkan på inte bara vildsvins rörelser utan också hjortar och annat stort vilt.

Åtelbelysning med låg intensitet (fotocellstyrda) som alltid är på (vita, röda eller gröna) kan faktiskt avskräcka hjort från att besöka mataren, vilket motverkar det syfte som mataren var avsedd för.

Rådjur och vildsvin är medvetna om att området är upplyst även med svaga lampor. Eftersom de är färgblinda ser de båda den konformade belysningen inte som röd eller grön utan som grå och onaturlig i nattmiljön. Från en jägare:

Jag har haft stora vildsvin som stannar vid åtelbelysningens kant och aldrig kommer in i åtelbelysningens ljus. Åtelbelysning för vildsvin fungerar inte alltid helt perfekt, djur är djur trots allt.

Slutgiltiga tankar

Om du är intresserad av vårt sista ord skulle vi rekommendera gyttorps åtelbelysning som det bästa svinmatarljuset. Den kommer från ett välkänt varumärke på matarmarknaden och är packad med många mycket ljusa lysdioder som sprids ut i många meters diameter.

Om du funderade på en annan av lamporna som finns på vår lista så kan du vara säker på att det finns en anledning till att alla hamnade på den här listan, därför tror vi att alla kan leverera den prestanda du behöver under din grisjakt.

Det finns flera alternativ för åtelbelysning. Det finns några mycket billiga alternativ och några dyrare. Även om de billigare produkterna kan göra jobbet ett tag rekommenderar vi att du investerar i produkter av högre kvalitet, som de vi har diskuterat här, om du planerar att ta din nattjakt på allvar.

Förutom åtelbelysning rekommenderar vi att du också utrustar ditt vapen med en högkvalitativ jaktficklampa som du kan slå på och av om du behöver lite extra hjälp med att identifiera ditt mål efter att åtelbelysningen tänts. (länka till jaktlampa)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top