BĂ€sta Kikaren 2022 – Test av olika Kikare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Vortex Diamondback HD 10x42

Vortex Diamondback HD 10x32

Vortex Viper HD 10x42 Handkikare

Bushnell H2O 10x42 Handkikare

Klicka hÀr för att se fler Kikare.

BĂ€st i Test Kikare 2022

En av de positiva sideffekterna av pandemiska begrÀnsningar Àr att de har tvingat oss att sakta ner i vardagen och engagera oss mer i vÄr lokala omgivning. Du kanske inte Àr pÄ vÀg till en safari-semester just nu, men det betyder inte att det inte finns mycket att se precis utanför dörren. Det Àr precis dÀr ett par kikare för fÄgelskÄdning eller naturskÄdning kommer in i bilden.

Oavsett om du vill fÄgelskÄda, ut o gÄ eller jaga behöver du den bÀsta kikaren för att optimera din tillbringade tid utomhus. Fler och fler vÄgar sig ut i naturen för att de utforska parker, naturomrÄden och storslagna landskap som gör Sverige sÄ speciellt.

Och ju mer tid du spenderar pÄ att utforska naturen, oavsett om det Àr nationalparker eller det gröna omrÄdet nÀra dig, desto mer kommer du att mÀrka skönheten i miljön runt dig. Det finns mÄnga sÀtt att uppskatta den naturliga vÀrlden och mÄnga verktyg som hjÀlper dig att göra det, men ingen utrustning Àr lika givande och mÄngsidig som en riktigt bra kikare.

För att hjĂ€lpa dig att vĂ€lja den bĂ€sta kikaren för dig innehĂ„ller vĂ„r sammanstĂ€llning av de fyra bĂ€sta kikarna för priset frĂ„n 2022 nĂ„got för alla. Även om du inte hittar den perfekta kikaren för dig i tabellen ovan kan du klicka pĂ„ den blĂ„a lĂ€nken under den för att se ett stort sortiment kikare att vĂ€lja mellan. VĂ„r köpguide och avsnittet FAQ innehĂ„ller allt du behöver veta nĂ€r du köper din nĂ€sta kikare.

Köpguide för BÀst i Test Kikare 2022

Nedan följer ett antal punkter som Àr vÀrda att fundera över inför ditt köp av kikare.

AnvÀndningsomrÄden

Kikare Àr ett utmÀrkt val för vandrare, resenÀrer, campare och andra naturentusiaster. De Àr tillrÀckligt lÀtta för att inte vara en börda för lÀngre vandringar. Du kan bÀra dem spÀnda runt halsen under lÄnga perioder tack vare sin lÄga vikt, och om de Àr i vÀgen kan du enkelt förvara dem i ryggsÀcken tack vare sin lilla storlek. Dessutom Àr de en populÀr gÄva för barn (och dina nÀra och kÀra). Barn Àlskar kompakta kikare eftersom de inte vÀger mycket och kan anvÀndas mer bekvÀmt eftersom de vanligtvis tillÄter en instÀllning av ett kort mellanrum (barns ansikten Àr naturligtvis mindre Àn vuxna).

En av frĂ„gorna vi ofta fĂ„r Ă€r om kompakta kikare kan anvĂ€ndas för jakt. Vi rekommenderar generellt att inte anvĂ€nda denna typ av kikare för jakt eftersom den ofta Ă€ger rum i skymningen och kompakta kikare inte Ă€r avsedda att anvĂ€ndas i svagt ljus. Det finns dock nĂ„gra undantag – till exempel bergsjakt förekommer ofta under dagen. Bergsjakter Ă€r lĂ„ngvariga och betungande, sĂ„ varje extra gram vikt undviks bĂ€st. PĂ„ dagsturer dĂ€r kombinationen av gevĂ€r och kikarsikte redan Ă€r tung i sig Ă€r kompakt kikare fördelaktig jĂ€mfört med större kikare. NĂ€r solen gĂ„r ner, förvĂ€nta dig dock inte att de ska vara till stor nytta.

FĂ„gelskĂ„dare föredrar vanligtvis 10x eller 12x förstoringskikare, eftersom det Ă€r viktigt för dem att se sĂ„ mĂ„nga detaljer som möjligt nĂ€r de observerar fĂ„glar. Även om de tycker om 42 mm objektivkikare, gĂ„r de ibland ocksĂ„ för kompakterna. Om du vill ha en kikare för havsobservationer, gĂ„ till 7x förstoring eller lĂ€gre för att undvika sjösjukdom (om du anvĂ€nder den pĂ„ en bĂ„t). VĂ„r rekommendation Ă€r att leta efter en marin kikare i motsvarande kategori (vanligtvis med 7 × 50-konfigurationen).

Kommer du att anvÀnda din kikare pÄ resande fot?

Om du planerar att anvÀnda din kikare nÀr du Àr ute och reser Àr det viktigt att ta hÀnsyn till deras storlek och vikt. Om du behöver bÀra dem under lÄnga strÀckor kan ett lÀttare, kompakt par vara att föredra. Kompakt kikare kan ocksÄ ha den extra fördelen att passa i en kappa eller jackficka. Glöm inte att kontrollera vikten pÄ kikarens bÀrvÀska, eftersom det pÄverkar den totala vikten.

NÀr du Àr pÄ resande fot Àr nackremmar ett praktiskt tillbehör för att snabbt och sÀkert plocka upp och lÀgga ner din kikare mellan anvÀndningarna. Vissa pansarmodeller kan ge ytterligare skydd och robust pansar kan ocksÄ göra dem lÀttare att greppa.

Prisklasser

Under 1 000 kr

Med kikare tenderar kvaliteten pĂ„ kikare som kostar mindre Ă€n 1 000 kr att vara lite bĂ€ttre Ă€n med 42 mm objektivkikare. Deras optiska prestanda Ă€r fortfarande lĂ„ngt ifrĂ„n utmĂ€rkt, men om 1 000 kr Ă€r din grĂ€ns Ă€r kikare vĂ€gen att gĂ„. ÄndĂ„ rekommenderar vi starkt att du spenderar lite mer och köper nĂ„got frĂ„n 1 000 – 3 000 kronors -omrĂ„det eftersom du fĂ„r en mycket mer anstĂ€ndig optisk upplevelse.

1 000 – 3 000 kr

Om du letar efter en kikare som ger acceptabel optisk prestanda, övervĂ€ga att spendera 1 000 – 3 000 kr för det. Kikare frĂ„n den hĂ€r prisklassen kallas ofta kikare pĂ„ grundnivĂ„. Ett utmĂ€rkt val för dem som gillar vandring, resor eller nĂ„gon annan typ av Ă€ventyr utomhus och letar efter nĂ„got att krydda sin resa. NĂ€r du gĂ„r ett spĂ„r Ă€r intressanta djur och vĂ€xter ibland utom rĂ€ckhĂ„ll för dig – varför inte ha en kikare pĂ„ dig för sĂ„dana tillfĂ€llen?

LĂ„t oss pĂ„peka nĂ„gra av de funktioner som kikaren i den hĂ€r prisklassen delar. De flesta har ett plastchassi kombinerat med en enda brygga. Ögonen kan stĂ€llas in i tvĂ„ positioner. DioptreinstĂ€llningen Ă€r pĂ„ höger okular. Garantiperioder Ă€r inte lĂ€ngre Ă€n tvĂ„ Ă„r. Vi testade kikare pĂ„ grundnivĂ„ frĂ„n nĂ„gra av de mest anmĂ€rkningsvĂ€rda optiktillverkarna och kom med vĂ„rt eget urval av bĂ€sta köp.

3 000 – 5 000 kr

Kikare i den hĂ€r prisklassen Ă€r perfekta för bĂ„de nybörjare och erfarna anvĂ€ndare. Om du planerar att anvĂ€nda en kikare regelbundet och Ă€nnu inte Ă€r redo att spendera en stor summa pengar, bör du inte förbise den hĂ€r prisklassen eftersom det finns nĂ„gra bra köp hĂ€r. Den optiska kvaliteten Ă€r pĂ„ en högre nivĂ„ Ă€n i klassen 1 000 – 3 000 kr och sĂ„ Ă€r det (i de flesta fall) byggkvaliteten.

Höljena Àr oftast gjorda av aluminium och du hittar fÀrre plastdelar Àn pÄ billigare kikare. Tillbehören som medföljer enheten Àr av högre kvalitet och leveransomfattningen Àr större. Vissa kikare tillverkas i Japan, men de flesta Àr fortfarande kinesiska produkter. Tillverkare beviljar vanligtvis 5 Ärs garanti pÄ denna kikare. Enstaka bryggdesign rÄder, och ögonmusslorna kan vanligtvis fixeras i tre positioner. Nedan listar vi nÄgra kikare som vi anser vara bÀst i denna prisklass.

5 000 – 10 000 kr

ÖvervĂ€ger du att köpa en europeisk kikare med prestigefylld status? Det Ă€r hĂ€r det börjar. För premiumvarumĂ€rkena Ă€r detta nybörjarnivĂ„. För höljet, förvĂ€nta dig kvalitetsmaterial – i de flesta fall Ă€r chassit av magnesium. BildskĂ€rpa uppnĂ„s med hjĂ€lp av kvalitetsglas och bilderna har hög kontrast och rika pĂ„ fĂ€rger pĂ„ grund av olika linsbelĂ€ggningar. Ögonmusslor kan fixeras i minst 3 lĂ€gen, men ofta finns det fyra ögonmusselpositioner för optimal ögonavlastning. Tillverkarna Ă€r generösa med garantiperioder – förvĂ€nta dig 10 Ă„r.

Designen med en brygga rÄder fortfarande. Enheterna som finns i denna prisklass tillverkas i Japan; de som nÀrmar sig prispunkten pÄ 10 000 kr tillverkas huvudsakligen i Europa. Tillbehör som tillhandahÄlls i lÄdan har högre kvalitet Àn de som medföljer kikare till lÀgre kostnad.

10 000 kr+

Letar du efter kvalitet utan kompromisser? AnvĂ€nder du kikare dagligen? Tillbringar du mycket tid i naturen och vill inspektera de vackra omgivningarna pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll? Om svaret pĂ„ dessa frĂ„gor Ă€r ja, övervĂ€ga att köpa grödans grödor inom kikare. För att vara Ă€rlig Ă€r de flesta kikare i den hĂ€r prisklassen prissatta över 15 000 kr (det finns inte mĂ„nga kikare för 10 000 – 15 000 kr pĂ„ marknaden). Endast de mest framstĂ„ende optiktillverkarna har kunskapen och djĂ€rvheten att konstruera en kikare som Ă€r vĂ€rd en sĂ„dan prislapp.

Dessa kikare Ă€r sĂ„ vĂ€lgjorda att det Ă€r svĂ„rt att avgöra vilken som Ă€r bĂ€st – skillnaderna Ă€r minimala. För nĂ€rvarande finns det fyra konkurrenter (Swarovski, Zeiss, Leica, Blaser), varav tre gamla hĂ€nder i optik. Blaser gick direkt till avancerad klass med introduktionen av Primus-kikare för tvĂ„ Ă„r sedan. Vilka Ă€r nĂ„gra av de kĂ€nnetecknande för dessa kikare? Husen Ă€r mestadels gjorda av magnesium, vissa har en öppen, och ögonmusslorna kan fixeras frĂ„n 3 till 4 positioner.

Fokusmekanismen Àr sjÀlvsmörjande och sÀkerstÀller att kikare kan anvÀndas vid extremt lÄga temperaturer. Bilden Àr skarp inte bara i mitten utan ocksÄ i kanterna, rik pÄ fÀrger och hög kontrast. SynfÀltet Àr brett. Det finns mÄnga belÀggningar pÄ linserna, Àven pÄ de yttre delarna (för att förhindra ansamling av damm, dagg och för att skydda mot nötning). De hÄller sitt ÄterförsÀljningsvÀrde stadigt, sÄ de gör en vÀrdig investering.

Garantin Ă€r minst tio Ă„r och du kan rĂ€kna med att tillverkaren reparerar kikaren Ă€ven efter denna period. Tillbehör som tillhandahĂ„lls i lĂ„dan Ă€r av hög kvalitet (i de flesta fall), och Ă€ven lĂ„dorna dĂ€r du fĂ„r enheten Ă€r trevliga att titta pĂ„. Ibland lanserar tillverkare en kikare i begrĂ€nsad upplaga i denna prisklass. En sĂ„dan Ă€r Leica Ultravid HD Plus Zagato, en underbart designad kikare, perfekt för samlare och optikbeundare. Priserna pĂ„ sĂ„dana kikare Ă€r vanligtvis extremt höga – de flesta kommer att placeras i en utstĂ€llning och anvĂ€nds sĂ€llan i fĂ€lt.

Förstoring

Det finns flera förstoringar tillgÀngliga med kikare, de vanligaste Àr 8x och 10x. 6x, 7x, 8.5x, 12x och andra kikare med förstoring kan ocksÄ köpas men Àr inte alls lika populÀra. Vilka Àr de största skillnaderna mellan 8x och 10x förstoring? Ju lÀgre förstoringen Àr, desto bredare blir synfÀltet, vilket innebÀr att du bör vÀlja 8x förstoring om du söker en bredare bild.

De bĂ€sta 8x förstoringskikarna av den kompakta typen ger cirka 140 m av synfĂ€ltet pĂ„ 1000 m, medan den avancerade kikaren med 10x förstoring ger cirka 120 m av synfĂ€ltet pĂ„ 1000 m. Dessa kikare Ă€r inte avsedda att anvĂ€ndas i skymningen eftersom de smĂ„ objektivlinserna inte kan sĂ€nda mycket ljus. ÄndĂ„ kommer 8x-förstoringen att visa sig vara bĂ€ttre i den mörka miljön eftersom den ger en större utgĂ„ngspupil Ă€n 10x-förstoringen, vilket innebĂ€r att mer ljus nĂ„r ditt öga.

UtgĂ„ngspupillen Ă€r diametern pĂ„ ljusstrĂ„len som gĂ„r frĂ„n okularet till anvĂ€ndarens öga. Den berĂ€knas genom att dela objektivets diameter med förstoring. NĂ€r det gĂ€ller 8 × 32 (32 Ă· 8 = 4) Ă€r utgĂ„ngspupolen 4 mm. Pupillen kan utvidgas upp till 7 mm under optimala förhĂ„llanden, men det vĂ€rdet minskar nĂ€r vi Ă„ldras. Om du letar efter kikare i svagt ljus bör du övervĂ€ga att köpa kikare med större objektiv.

För en mer detaljerad bild Ă€r en större förstoring bĂ€ttre – om du gillar att se naturen i detalj, gĂ„ till 10x eller till och med 12x förstoring. Handskakning Ă€r mer mĂ€rkbar nĂ€r man anvĂ€nder kikare med större förstoring. Du fĂ„r fĂ€rre problem med att upprĂ€tthĂ„lla en stadig bild med 8x förstoring Ă€n med 10x förstoring. Av denna anledning monteras ibland 10x förstoringskikare pĂ„ ett stativ, sĂ€rskilt nĂ€r det anvĂ€nds under lĂ€ngre perioder. Med 8x förstoring Ă€r stativmontering sĂ€llsynt.

De flesta kompakta kikare har takprismer av typen Schmidt-Pechan. Endast ett fĂ„tal modeller, vanligtvis i vintage-design, innehĂ„ller Porro-prismer – en av dessa Ă€r Swarovski Habicht 8 × 30 W. Porro-prismer Ă€r kĂ€nda för att ge en bĂ€ttre ljusöverföringshastighet Ă€n Schmidt-Pechan-prismer, vilket Ă€r en faktor att tĂ€nka pĂ„ om du letar efter en kikare i svagt ljus. Med kikare kommer dock de flesta observationer att utföras under dagen, vilket gör prestanda i svagt ljus mindre viktigt. Vi kĂ€nner inte till nĂ„gra kompakta kikare som kan innehĂ„lla takprisma av typen Abbe-Koenig.

Fast förstoring

Optiska produkter med fast förstoring Àr utformade sÄ att de endast tillÄter en förstoring av ett visningsobjekt. PÄ grund av ett mindre antal linser som anvÀnds i deras konstruktion Àr de optiskt ljusare och har lÀgre förlust av ljusstyrka. Antalet linser bidrar till dess mindre storlek och lÀgre vikt jÀmfört med optik med variabel förstoring.

De flesta kikare brukar ha fast förstoring, medan det med riflescopes blir sÀllsyntare varje Är. Normalt Àr denna typ av optiska produkter lÀttare att anvÀnda och billigare. De erbjuder ocksÄ bÀttre optisk prestanda, sÀrskilt nÀr det gÀller ljusöverföringshastigheten.

Variabel förstoring

Variabel förstoring betyder helt enkelt att den optiska produkten Àr utformad pÄ ett sÀtt dÀr du kan Àndra förstoringen för ett visst omrÄde. Detta Àndrar följaktligen betraktningsvinkeln, dÀr högre förstoring betyder mindre / smalare betraktningsvinkel och lÀgre förstoring betyder en bredare betraktningsvinkel. Variabel förstoring ökar mÄngsidigheten och den allmÀnna anvÀndbarheten.

Linsdiameter

Linsdiameter representerar det andra vĂ€rdet i produktens namn / beteckning. Till exempel har 10 × 42 optik 42 mm diameter pĂ„ linsen (de som Ă€r nĂ€rmare visningsobjektet). Det Ă€r kĂ€nt att ju större lins, desto mer ljus gĂ„r igenom och bilden vi ser Ă€r ljusare.

Allt detta beror dock pĂ„ förstoringen och kvaliteten pĂ„ en viss optisk produkt. Även om den större linsdiametern i kikare Ă€r bĂ€ttre, ökar storleken vikten, vilket gör den tyngre och svĂ„rare att hantera. De vanligaste linsdiametrarna Ă€r 24 mm, 42 mm, 50 mm och 56 mm.

LinsbelÀggningar

Optiska produkter har mĂ„nga linser i sitt hus. För varje lins förloras cirka 5% av det ljus som passerar igenom. Detta kan lösas med applicering av belĂ€ggningar pĂ„ glasytorna. Med Ă„ren har tekniken för belĂ€ggningar förĂ€ndrats. Först anvĂ€nde de bara ett lager, dĂ€r minskningen av förlusten var till 2% per yta. Idag anvĂ€nder de flera lager av belĂ€ggningar dĂ€r det Ă€r minimal förlust av ljus – 0,1% per yta. De bĂ€sta kikarna har till och med 95% av ljuset som överförs till ögat genom alla sina linser.

Med den ökande ljusöverföringen Àr belÀggningen ocksÄ viktig som ett skyddsmedel för det optiska glaset och för att sÀkerstÀlla den verkliga fÀrgfideliteten, sÄ fÀrgerna nÀr de gÄr in Àr desamma nÀr man lÀmnar kikare / kikarsikte. Framför allt ökar belÀggningarna ocksÄ bildkvaliteten eftersom allt ljus som studsar pÄ insidan kan tÀcka detaljer och suddiga fÀrger.

Processen att applicera belÀggningar mÄste vara exakt, annars kan det bidra till en dimmig och suddig bild. De mÄste spridas jÀmnt och tunt för att sÀkerstÀlla bÀsta kvalitet. Ju bÀttre belÀggningar desto dyrare Àr den optiska produkten.

LinsbelĂ€ggningar Ă€r lika viktiga som kvaliteten pĂ„ sjĂ€lva linserna. Du kan enkelt kontrollera om din optiska produkt har belĂ€ggningar – om du tittar pĂ„ reflektionen och den visar flera fĂ€rger som lila, gröna eller gula Ă€r linserna definitivt belagda. TvĂ€rtom har linser utan belĂ€ggningar en tydlig reflektion utan att visa nĂ„gra fĂ€rger.

Det finns mÄnga olika sÀtt att applicera linsbelÀggningar:

 • Belagd: dĂ€r en eller flera glasytor Ă€r belagda med ett tunt antireflekterande skikt.
 • Fullt belagd: dĂ€r alla glasytor Ă€r belagda i ett tunt antireflekterande lager.
 • Flerbelagd: dĂ€r en eller flera glasytor Ă€r belagda i flera lager. Ljusöverföring Ă€r mer Ă€n 75%.
 • Helt flerbelagt: dĂ€r alla glasytor Ă€r belagda i flera lager. Ljusöverföring Ă€r mer Ă€n 85%.
 • YtterytbelĂ€ggning: belĂ€ggning pĂ„ den yttre glasytan som skyddar linsen frĂ„n yttre dagg (sĂ€rskilt pĂ„ vintern), delvis frĂ„n smuts och andra föroreningar. De kan ha olika namn beroende pĂ„ tillverkare.

FasskiftbelÀggning

En fasförskjutningsbelÀggning anvÀnds pÄ takprisman i mÄnga nyare modeller för att korrigera för ljusförlust i det horisontella bildplanet. NÀr ljusvÄgor kommer genom ett takprisma, kommer upp till 70% av vÄgorna som reflekteras frÄn en takyta att vara en vÄglÀngd som flyttas frÄn de som kommer frÄn den andra takytan.

Okej, vad betyder det? Vad som kan hÀnda Àr att fasskillnaden mellan det horisontella och vertikala ljuset i ett icke-belagt takprisma kan orsaka kontrastförlust. En fasförskjutningsbelÀggning i övre takprismamodeller korrigerar detta, vilket ökar kontrasten och bildkvaliteten och placerar dem pÄ lika spelplaner med avancerade porroprismamodeller.

Medan fasbelagda prismer kommer att ge mer kontrast Àn ett icke-fasbelagt par, kan det lilla fasfelet pÄ icke-fasbelagda takprismer bara detekteras om alla andra tillverkningstoleransfel minimeras. Med andra ord, fasbelÀggning av ett billigt par kikare pÄ takprisma förbÀttrar inte den slutliga bilden.

SynfÀlt (FOV)

SynfĂ€lt Ă€r ett omrĂ„de som du ser nĂ€r du tittar igenom den optiska produkten. Även om det frĂ€mst beror pĂ„ okularets uppbyggnad pĂ„verkas det enormt av förstoring. Om du tittar igenom tvĂ„ kikare av samma modell men med olika förstoring kan du se att den med lĂ€gre förstoringsfaktor har ett bredare synfĂ€lt. SĂ„ nĂ€r du jĂ€mför kikare mĂ„ste du jĂ€mföra dem med samma förstoring. Med kikare, flĂ€ckar och andra optiska produkter mĂ€ts den till 1000 m.

Med kikare betraktas ett synfĂ€lt med mer Ă€n 140 m pĂ„ 1000 m avstĂ„nd som en vidvinkel, medan det med riflescop Ă€r med ett synfĂ€lt över 38 m pĂ„ 100 m. Vidvinkel Ă€r sĂ€rskilt anvĂ€ndbar vid fĂ„gelskĂ„dning. Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att nĂ€mna att optiska produkters storlek och linsdiameter inte Ă€r indikatorer för deras synfĂ€lt – större hölje betyder inte automatiskt ett bredare synfĂ€lt.

SynfĂ€ltet kan uttryckas i tvĂ„ vĂ€rden – grader eller meter.

Grader:

 • En grad Ă€r 17,5 m vid 1000 m / 1,75 m vid 100 m. Om du delar synfĂ€ltet i meter med 17,5 fĂ„r du synfĂ€ltet i grader.

Meter:

 • Om du multiplicerar grader med 17,5 fĂ„r du synfĂ€ltet pĂ„ 1000m.

Modern teknik och utvecklingen av nya glasföreningar har resulterat i enorma förbÀttringar av optisk kvalitet. Modern optik kan göra mycket mer naturliga bilder som ger ett nÀstan 3D-utseende, Àven i svagt ljus. De moderna glaselementen Àr ocksÄ belagda med antireflekterande och reflexbestÀndiga belÀggningar för att Äterigen förbÀttra förmÄgan hos dessa precisionsdesignade optiska instrument.

SÄ mycket som ny teknik har förbÀttrat alla kikare avsevÀrt, som med mÄnga saker i livet Àr det fortfarande ett fall att fÄ vad du betalar för nÀr du köper en kikare. Högpresterande optik har premiumpriser av goda skÀl.

Upplevt synfÀlt

Det synliga synfÀltet Àr ett vÀrde i grader som representerar betraktningsvinkeln för en bild du ser genom okularet. TvÄ kikare som har samma förstoring, linsdiameter och synfÀlt behöver inte nödvÀndigtvis ha samma synfÀlt eftersom det beror pÄ linsernas struktur inuti ett okular. Det Àr helt enkelt ett subjektivt intryck av synfÀltet.

Upplevt synfÀlt beror ocksÄ pÄ ögonavlastningsavstÄndet. Kortare ögonlindring betyder bredare synligt synfÀlt. Men om man jÀmför tvÄ olika kikare med samma ögonavlastning, kommer den med den större ögonlinsen i okularet att ha ett större betraktningsfÀlt. Den kan berÀknas genom att multiplicera det faktiska synfÀltet med kikarens förstoring. Högre vÀrde Àr bÀttre eftersom det fÄr bilden att se bredare och större ut.

UtgÄngspupil

UtgÄngspupil Àr en cirkel frÄn vilken ljuset överförs till ditt öga genom den optiska produkten. NÀr du hÄller optiken lite lÄngt borta frÄn dina ögon mot ett ljus kan utgÄngspupill ses som en ljus cirkel i mitten av varje okular. Ju större utgÄngspupill desto mer ljus kan nÄ ögat och bilden ser ljusare ut. Det Àr dÀrför utgÄngspupillen spelar en viktig roll i de optiska produkterna i dÄliga ljusförhÄllanden vid gryning eller skymning.

UtgÄngspupillens storlek avgör ocksÄ hur bekvÀm visning genom en optisk produkt verkligen Àr. En viktig faktor Àr ocksÄ storleken pÄ ögonlÄdan, vilket Àr ett utrymme dÀr ögat fortfarande har en hel bild, utan nÄgon tunnelsyn eller suddiga kanter. Större ögonlÄda innebÀr mer flexibilitet i ögonpositionen och dÀrför bekvÀmare visning eftersom ögat kan röra sig i flera riktningar i ögonlÄdan och ÀndÄ fÄ en fullstÀndig bild.

UtgĂ„ngspupilens diameter berĂ€knas genom att dela linsdiametern med förstoring. T.ex. 8 × 50 kikare har en utgĂ„ngspupil i diametern 6,25 mm. För att sĂ€kerstĂ€lla en ljusare bild mĂ„ste ögonpupillen i svagt ljus vara minst lika stor som utgĂ„ngspupillen. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt gĂ„r det inte förlorat ljus och bilden Ă€r sĂ„ ljus som möjligt.

Den maximala diametern pÄ ögonpupillen beror dock pÄ Älder. PÄ natten kan barns ögonpupiller vidgas upp till 7 mm, medan de med Äldrande minskar till maximalt 4 mm. SÄ om betraktarens pupiller bara kan vara öppna upp till 4 mm kan utgÄngspupillen pÄ 7 mm inte utnyttjas fullt ut. Det kan bidra till en bekvÀmare visning, men inte till en ljusare bild.

I dagsljus, nĂ€r ögonpoppen Ă€r öppen upp till 3 mm, Ă€r all optik med utgĂ„ngspupill större Ă€n 3 mm lika ljus. Till exempel Ă€r 8 × 30 kikare med 3,75 mm utgĂ„ngspupill inte ljusare Ă€n 8 × 56 kikare med 7 mm utgĂ„ngspupil. De med 7 mm Ă€r dock bekvĂ€mare att anvĂ€nda eftersom de Ă€r mindre kĂ€nsliga för ögonpositionen (de har större ögonlĂ„da).

Proffstips för utgÄngspupilen

JĂ€gare, fĂ„gelskĂ„dare och astronomer bör hĂ„lla förstoringarna 8x och lĂ€gre och öka mĂ„len över 50 mm för att producera breda utgĂ„ngspupiller, till exempel detta par 8×56 frĂ„n Steiner. Jag anvĂ€nde det hĂ€r specifika paret mitt pĂ„ natten och de kunde helt tĂ€cka mina pupiller, vilket ökade min förmĂ„ga att se, trots de mörka omgivningarna (Du kan lĂ€sa min recension av dem hĂ€r om du vill veta mer).

BÄtfarare bör ocksÄ övervÀga denna typ av konfiguration eftersom den breda utgÄngspupillen hjÀlper till att minimera den desorientering som Àr vanlig nÀr man tittar genom kikare pÄ tonhöjd eller rullande vatten.

Skymningsfaktor

Tidigare var skymningsfaktorn ett viktigt vÀrde för att bestÀmma optikens ljusstyrka. Tillverkarna anvÀnde samma typ av teknik och material för linserna, dÀrför var optiken jÀmförbar. Numera anvÀnder de olika typer av linser och moderna belÀggningar sÄ skymningsfaktorn har tappat sin betydelse eftersom ljusets ljusstyrka beror mer pÄ belÀggningens kvalitet Àn pÄ skymningsfaktorn.

Skymningsfaktorn berĂ€knas av kvadratroten för multiplicering av förstoring och linsdiameter. Skymningsfaktorn för kikare pĂ„ 8 × 42 Ă€r en kvadratrot av 336, vilket betyder 18,33. Alla kikare med denna typ av förstoring och linsdiameter har samma skymningsfaktor, men inte samma ljusstyrka.

Om du tittar igenom en gammal kikare som tillverkades pĂ„ 1950-talet och ett nytt par med samma förstoring och linsdiameter kunde du se skillnaden i ljusstyrka trots att de delar samma skymningsfaktor. Det nya paret Ă€r betydligt ljusare pĂ„ grund av bĂ€ttre linsmaterial och belĂ€ggningar. Även om tillverkarna fortfarande anger skymningsfaktorn, rekommenderar vi att du ignorerar det eftersom det inte Ă€r viktigt.

Relativ ljusstyrka

Relativ ljusstyrka Ă€r en berĂ€kning av hur ljus bilden ska vara nĂ€r den ses genom kikare. Det presenteras som ett kvadratvĂ€rde för utgĂ„ngspupillen. 10 × 50 kikare har ett utgĂ„ngspupillvĂ€rde pĂ„ 5,0 (delande linsdiameter med förstoring). Kvadrat pĂ„ 5,0 ger oss ett vĂ€rde pĂ„ relativ ljusstyrka som Ă€r 25,0. NĂ€r det relativa ljusstyrkevĂ€rdet ökar har vi en ljusare bild. TvĂ€rtom ju lĂ€gre vĂ€rde desto mörkare blir bilden.

Tidigare var relativ ljusstyrka ett viktigt vÀrde för att bestÀmma optikens ljusstyrka. Tillverkarna anvÀnde samma typ av teknik och material för linserna, dÀrför var optiken jÀmförbar. Numera anvÀnder de olika linser och moderna belÀggningar sÄ den relativa ljusstyrkan har tappat sin betydelse eftersom optikens ljusstyrka beror mer pÄ belÀggningens kvalitet Àn pÄ den relativa ljusstyrkan.

Ljustransmission

Ljusöverföring specificerar en mÀngd ljus som slÀpps genom uppbyggnaden av den optiska produkten. Varje korsning genom varje lins innebÀr en viss förlust av ljus (0,1% med bÀsta belÀggningar, upp till 5% utan belÀggningar). Högre ljusöverföringshastighet Àr mycket viktig nÀr du anvÀnder optik i gryning eller skymning. Bra optik har normalt ljusgenomslÀpplighet upp till 90%, medan förstklassiga till och med 95% och mer ljus slÀpper igenom.

Även om mĂ€ngden ljus som nĂ„r ögat beror pĂ„ storleken pĂ„ en utgĂ„ngspupil, avgör ljustransmission linsernas transparens, oavsett om bilden Ă€r mörk och grumlig eller ljus och klar. LjusgenomslĂ€pp kan ökas genom att applicera olika belĂ€ggningar pĂ„ glaset ytorna. Det beror dock pĂ„ belĂ€ggningstyp och antal lager. FlerskiktsbelĂ€ggningar innebĂ€r högre ljusgenomslĂ€pp.

Ögonlindring

Ögonlindring Ă€r det optimala avstĂ„ndet frĂ„n okularet till ditt öga, eller kontaktpunkten dĂ€r ljuset passerar genom okularlinsen (okularet). Tillverkare installerar okular pĂ„ okularen för att placera anvĂ€ndarens ögon pĂ„ rĂ€tt avstĂ„nd frĂ„n okularen för att göra det enkelt att anvĂ€nda dem. Om du bĂ€r glasögon kommer linserna att placera okularen förbi ögonavlastningsavstĂ„ndet, vilket pĂ„verkar bildkvaliteten och din förmĂ„ga att uppnĂ„ skarp fokus.

MÄnga kikare erbjuder dioptrijusteringar pÄ ett okular sÄ att de flesta anvÀndare kan finjustera fokuseringssystemet till deras ögonrecept för att anvÀnda kikaren utan glasögon. Om ditt recept Àr svÄrt eller om du delar kikaren med andra anvÀndare Àr ögonmusslorna ofta justerbara. GrundlÀggande ögonmusslor fÀlls helt enkelt tillbaka sÄ att du kan placera glasögonlinserna nÀrmare ögonlinsen. En annan typ Àr justerbara ögonmusslor som vrids in och ut för att stÀlla in rÀtt avstÄnd för den enskilda anvÀndaren exakt.

Generellt ser du att modeller med lÀngre ögonavlastning har ett mindre synfÀlt Àn liknande priser med kortare ögonavlastning. Att uppnÄ superlativspecifikationer i bÄda kategorierna Àr en dyr optisk process. Det Àr alltid bra att ha ett brett visningsomrÄde, sÄ besluta hur mycket ögonavlastning som behövs för dig och köp en kikare som annars ger det bredaste synfÀltet. SynfÀlt diskuteras mer detaljerat nedan.

Byggkvalitet

Som med all utrustning för anvÀndning i fÀlt Àr god byggkvalitet avgörande för livslÀngd och komfort. Moderna kikare Àr konstruerade pÄ en rad olika sÀtt och frÄn ett antal högkvalitativa material för att producera mönster som Àr starka och lÄngvariga, samtidigt som de Àr lÀtta och bekvÀma att anvÀnda.

Basmaterialen för konstruktionen av dagens kikare inkluderar polykarbonatharts och plast, som anvÀnds för billigare alternativ och magnesiumlegeringar som anvÀnds i dyrare modeller. De billigare hartserna och plasten producerar kikare som Àr tÄliga och motstÄndskraftiga mot stötar och stötar men som Àr tunga i vikt.

Magnesiumlegeringsdesigner har en utmÀrkt kombination av styrka och motstÄnd mot konstant anvÀndning, samtidigt som de Àr lÀtta, men detta kommer med en betydande prishöjning.

Vikt och storlek

Vikt och storlek bör ocksÄ övervÀgas nÀr man vÀljer en ny kikare. TÀnk pÄ hur du kommer att anvÀnda din kikare: hur lÀnge hÄller du dem vanligtvis under en period? Kommer du att resa? Problemet med storlek och vikt Àr att allt Àr en kompromiss.

Om du vÀljer ett stort par med stora objektglas för att fÄ de tydligaste bilderna blir de tunga och en börda att bÀra. Om du vÀljer ett kompakt par med linser för smÄ objekt kommer de att vara lÀtta och perfekta för resor, men du kan snart bli frustrerad över minskningen av bildens tydlighet.

Storlek Àr en viktig faktor, inte bara nÀr det gÀller mÀngden utrymme som din kikare kommer att ta upp i bagage utan ocksÄ för den komfortnivÄ de ger anvÀndaren. Stora par som Àr tunga kan vara obekvÀma att hÄlla om de inte passar dina hÀnder ordentligt, och du kommer snart att upptÀcka att de Àr mycket mindre roliga att anvÀnda under lÄnga perioder.

Vikt kommer med storlek och Ă€r inte alltid en dĂ„lig sak. Trots allt kan ultralĂ€tta par ofta kĂ€nnas billiga i handen och tyngre modeller kan ofta kĂ€nnas mer solida och stabila vid anvĂ€ndning. Vikt och storlek kommer alltid att vara en kompromiss oavsett hur mycket du spenderar eftersom större objektglas alltid krĂ€ver en tyngre och större konstruktion. För de flesta Ă€r ett mellanklasspar av 8×32 eller 8×42 kikare den bĂ€sta övergripande kompromissen, och dessa behöver inte bryta banken.

Kompakta kikare kontra kikare i full storlek

Innan du köper bör du vara medveten om kikarens olika storlekar och vikter. Medan en kraftfull uppsĂ€ttning 10×42 kikare i full storlek kan ge dig en seriös rĂ€ckvidd och slĂ€ppa in mycket ljus, de kan vĂ€ga nĂ€stan 2 kg. eller mer. Vikten varierar med mĂ€ngden och typen av glas som anvĂ€nds i kikaren, men i allmĂ€nhet, eftersom kraften och storleken pĂ„ objektivlinsen ökar, gör vikten ocksĂ„.

Om du packar pÄ ett sÀtt kan en stor kikare vÀga tungt pÄ din nacke eller i din förpackning. De flesta kompakta kikare vÀger under ett kilo och passar i en skjortficka, men de slÀpper inte in sÄ mycket ljus och kan vara lite mer anstrÀngande för ögat.

Ergonomi

I ovanstÄende avsnitt nÀmnde jag nÄgra av de egenskaper som pÄverkar ergonomin hos en kikare (vikt, storlek, material, objektlinsstorlek) men det finns nÄgra andra punkter som det ocksÄ Àr vÀrt att övervÀga:

Fokushjulets placering

Det kan verka uppenbart men fokushjulets placering Àr av yttersta vikt nÀr man vÀljer kikare. Om hjulet Àr för nÀra eller lÄngt borta kan det vara svÄrt att anvÀnda, vilket resulterar i frustration nÀr du Àr ute pÄ fÀltet. Fokushjulen pÄ de flesta kikare finns i mitten av kroppen mellan ögonmusslorna och Àr i allmÀnhet gjorda av gummerat material för grepp.

Detta gör att hjulet kan vridas med pekfingret pÄ vardera handen för enkel och enkel manövrering. PÄ vissa kompakta par (liksom pÄ billigare kikare) kan fokushjulet placeras i mitten av kroppen eller i samma Ànde som objektlinserna; detta kan resultera i att anvÀndaren mÄste strÀcka ut fingrarna för att anvÀnda den, vilket gör det obekvÀmt och orsakar handbelastning.

Ögonmusslor

Ögonmusslor Ă€r en viktig del av en bra kikare. De gör dem bekvĂ€ma att anvĂ€nda under lĂ„nga perioder och hjĂ€lper till att eliminera att ljuset kommer in i det optiska systemet via de bakre optiska elementen. De flesta kikare har justerbara ögonmunstycken som ger en mĂ€ngd ögonavlastningsdjup för att tillgodose individens önskemĂ„l.

Ögonmusslor av god kvalitet lĂ„ser sig ordentligt pĂ„ plats och rör sig inte om de inte Ă€r gjorda, medan du pĂ„ vissa billigare modeller kan hitta att de kan slĂ„s ut ur position ganska enkelt. För de av oss som bĂ€r glasögon, se till att du köper ett par med ögonmusslor som antingen kan vikas, vridas eller lĂ„ses ner. Om du ska anvĂ€nda glasögon nĂ€r du anvĂ€nder din kikare, försök att köpa ett par med ögonavlastning pĂ„ minst 15 mm för att bibehĂ„lla ett stort synfĂ€lt.

GÄngjÀrnsplats

De flesta kikare Àr byggda runt ett centralt gÄngjÀrn, vilket gör att du kan variera avstÄndet mellan ögonmusslorna sÄ att det passar ditt eget ansikte. De flesta kikare har ett lÄngt centralt gÄngjÀrn som förbinder de tvÄ optiska bitarna ihop, med utrymme i slutet för att linda dina nedre fingrar för extra grepp.

Vissa konstruktioner har tvÄ mindre gÄngjÀrn som tar mindre utrymme, vilket gör att mer utrymme för fingrarna kan lindas runt för ett fastare grepp och bekvÀmt grepp. Denna typ av kikare Àr utmÀrkt för de med mindre hÀnder, liksom för de som vill anvÀnda dem under lÄnga perioder.

Rem

Mer tillbehör, men ÀndÄ vÀrt att nÀmna. De flesta kikare har en rem för att stödja dem runt halsen. Om du anvÀnder kikaren ofta kan uppgradering av remmen och köp av en separat förbÀttra komforten för utökad anvÀndning i fÀlt.

Andra funktioner att se över

Det finns mer att tĂ€nka pĂ„ Ă€n bara siffror nĂ€r man vĂ€ljer en kikare. HĂ€r Ă€r nĂ„gra andra praktiska funktioner som du kanske letar efter – eller inte ens vet Ă€r tillgĂ€ngliga.

Kompakt storlek

MÄnga föredrar kikare som har relativt lÄg vikt och kompakt storlek. Lyckligtvis blir det lÀttare att hitta kraftfulla kikare av hög kvalitet som svÀvar i intervallet 500-700g. Och det finns ultrakompakta modeller som vÀger mycket mindre Àn 500g.

Bildstabilisering

Denna teknik Àr utformad för att minska skakningar och vibrationer orsakade av handrörelse, vilket kan ge en frustrerande tittarupplevelse. Kikare med bildstabiliseringsteknik har inbyggda sensorer som kan upptÀcka rörelse.

NĂ€r en skakning intrĂ€ffar justerar en liten mikroprocessor kikarens optik för att kompensera för rörelsen. Resultatet Ă€r en stadig, konsekvent vy – mycket uppskattad av mĂ€nniskor som försöker fĂ„ en tydlig bild av ett avlĂ€gset föremĂ„l medan de Ă€r ombord pĂ„ en rörlig bĂ„t, eller fĂ„gelskĂ„dare som till exempel försöker följa en fĂ„gels rörelser genom trĂ€dtopparna.

Aktiva och passiva stabiliseringssystem

Aktiv stabilisering anvÀnder en sensor för att upptÀcka nÀr rörelser intrÀffar, och nÄgot inne i kikaren anvÀnds för att kompensera för den rörelsen som kan inkludera rörelse av en lins eller prisma. Ett passivt stabiliseringssystem anvÀnder ett gyroskop eller annan metod för att justera för rörelse och hÄlla bilden stabil.

AvstÄndsmÀtare

Vissa enheter för lÄngdistansvisning inkluderar en infraröd laser som kan berÀkna betraktarens avstÄnd frÄn ett objekt. AvstÄndsmÀtare Àr sÀrskilt populÀra bland golfare som spelar en obekant bana och som vill kunna vÀlja rÀtt klubb för nÀsta skott.

Garanti

Kikare av god kvalitet görs vanligtvis för att hÄlla. NÀr du handlar med kikare, leta efter en lÄng garanti för traditionella kikare och minst 3 Ärs garanti för högteknologiska modeller med rörliga interna delar.

Kamera

Det finns massor av skÀl till att du kanske vill anvÀnda din kikare för att ta ett foto! Det kan vara hisnande landskap, ett vinnande mÄl eller den sÀllsynta fÄgel du har tÀnkt att stryka bort din lista. Vad det Àn Àr, dina kikare hjÀlper dig att se den och din kamera hjÀlper dig att fÄnga det ögonblicket!

Det finns verkligen tvĂ„ sĂ€tt att göra detta – att köpa kikare med en inbyggd kamera eller köpa kikare med en adapter för att passa din smarta telefon till den. Fördelarna med att ha en inbyggd kikare med kameran Ă€r att den kommer att ha en balanserad vikt, vara lĂ€ttare att anvĂ€nda och snabbt kan fĂ„nga bilden. Även om den Ă€r inbyggd Ă€r den i allmĂ€nhet helt skild frĂ„n den faktiska kikaren och anvĂ€nder inte bildproduktionen frĂ„n kikaren för sina bilder.

Adaptern lÄter dig anvÀnda din smarta telefon (som, lÄt oss vara realistisk, antagligen har en bÀttre kamera hur som helst) och den faktiska kikaren. Du fÄr en ny telefon nÄgonsin nÄgra Är och har alltid en bÀttre kamera medan kikaren med den inbyggda blir gammal och daterad. Men det kommer att vara svÄrt, obalanserat och lÄngsamt att stÀlla in. SÄ om ett skott plötsligt presenterar sig kommer du förmodligen att sakna det medan du stÀller in kameran.

Lista över de BÀsta Kikarna 2022

 • BĂ€st i test: Swarovski CL Companion 8×30
 • PopulĂ€rast: Leica Trinovid 8X42 HD
 • Premiumval: Leica Geovid 10×42 HD-R 2700
 • Billigast: Vortex Diamondback 10x

Rekommenderade tillbehör till kikare

TÀnk pÄ att det ocksÄ finns ett brett utbud av tillbehör som ytterligare förbÀttrar kikaren.

Fodral

Fodral skyddar din utrustning frÄn vÀder och vind och allt som kan orsaka skador lÀngst ner pÄ ryggsÀcken. Detta strÀcker sig frÄn enkla linsskydd och hÄrda fodral till jaktvÀskor utan blixtlÄs med inbyggda hydreringspaket.

Rengöringssatser

Att bibehĂ„lla kvaliteten pĂ„ din kikare Ă€r starkt beroende av regelbundet underhĂ„ll av de enskilda elementen. Att investera i en rengöringssats ger fantastiska resultat för dig och för kommande generationer. Lösningar, pennor, dukar, rengöringsmedel, satser – allt och allt du behöver för att rengöra och underhĂ„lla din optik ordentligt.

Ögonskuggor

De sista artiklarna i vÄr kikarehandbok Àr ögonskuggor. Kikare ögonskuggor gör mer Àn att bara blockera solen. De hÄller ut element som regn, vind, smuts och allt annat som naturen kastar dig. Focus rekommenderar detta tillbehör för utomhusentusiaster och glasögonbrukare; ögonskuggor gör Àven kompakt kikare med smÄ ögonkoppar bekvÀm för vÄra fyrögda vÀnner.

TĂ€tade lock

Dessa har en ring som slingrar sig över husets objektiva Ànde, sÄ nÀr du behöver ta av kepsarna, vÀnder du bara ner dem och du behöver inte oroa dig för att förlora dem.

Regnskydd

Byt ut dina tvÄ lager okularlock med ett lock i ett stycke som förhindrar ögonmusslorna frÄn att översvÀmmas. Det kommer ofta att fÀstas i nackremmen för att hÄlla det sÀkert och praktiskt för blixtduschar.

Selar

För de flesta av oss Àr den nackrem som följer med de flesta kikare bra. För dem som behöver mer finns det mÄnga alternativ för dig. Vissa Àr utformade för att fördela kikarens vikt frÄn nacken till ryggen och axlarna. Andra ger en stabiliserande funktion sÄ att du kan hÄlla optiken i handen medan du praktiskt taget eliminerar handskakningar eller andra rörelser. För de som gör aktiviteter och vill hÄlla sin optik redo, hÄller vissa sele kikaren nÀra kroppen och minskar kraftigt gungning eller svÀngning under löpning, klÀttring eller skidÄkning.

Stativadaptrar

Som nÀmnts tidigare Àr kikare med förstoring 10x och högre svÄra att hÄlla stadigt, sÀrskilt om de har stora mÄl. Stora kikare har ibland ett inbyggt stativfÀste som gör det enkelt att montera dem pÄ ett stativ. Ibland krÀvs stativadapter.

Vanligtvis har kikare i full storlek en kontakt som skruvar loss frÄn framsidan av mittgÄngjÀrnet. Adaptern skruvas fast pÄ plats och monteras pÄ de flesta snabbkopplingsplattor eller stativ. Vissa stativfÀsten Àr helt enkelt en liten plattform dÀr man kan lÀgga kikaren och hÄlla den pÄ plats med ett justerbart band.

Ögonmusslor

Som vi diskuterade tidigare hĂ„ller ögonmusslorna ögat pĂ„ rĂ€tt avstĂ„nd frĂ„n ögonlinsen. Vissa tillverkare erbjuder ögonmusseluppgraderingar för vissa modeller. De mest populĂ€ra Ă€r att ersĂ€tta vanliga platta ögonmusslor med bevingade (konturerade) ögonmusslor. “Vingen” slingrar sig runt ögonhĂ„lan och blockerar din perifera syn, vilket eliminerar ljuslĂ€ckage för förbĂ€ttrad ljusstyrka och en tydligare bild.

Digiscoping tillbehör

AnvÀndningen av digiscoping-adaptrar har ökat de senaste Ären, eftersom nÀstan alla telefoner i allas ficka Àr utrustade med en kamera. Dessa adaptrar, antingen kikare, telefonspecifika eller (vÀxande i popularitet) universell passform, lÄter dig montera telefonen pÄ ett okular och ta bilder av den förstorade vyn.

Beroende pÄ tillverkare kan dessa adaptrar tillverkas av plast eller metall med olika anvÀndbarhetsalternativ. Den goda nyheten Àr att nÀr hobbyen vÀxer görs fler och fler alternativ tillgÀngliga sÄ att du kan spendera sÄ mycket eller sÄ lite du vill.

Vad kikare Àr och hur de fungerar

Kikare Àr i sin enklaste definition förstoringsinstrument som bestÄr av tvÄ teleskop monterade pÄ en metall- eller plastram sÄ att en tittare kan se bilder som om de var mycket nÀrmare. Denna process intrÀffar genom att anvÀnda böjda glaslinser och flera linser i ramen för att förstora motivet varje gÄng det passerar till nÀsta lins.

Nackdelen med detta Àr att varje ljus försvinner varje gÄng detta intrÀffar. Oftast anvÀnds inte heller prismor i processen som böjer och reflekterar ljuset som kommer in i objektivlinsen. MÄnga kikare anvÀnder idag prismor som böjer ljuset nÀr det kommer in i objektivlinsen och hjÀlper till att förstora bilden nÀr den passerar genom ramen. Resultatet Àr en kikare som kan göras mindre och mer kraftfull.

Fokusera din kikare. De flesta kikare har ett centrumfokushjul och en justering av dioptri för höger öga nÀra okularet för att ta hÀnsyn till den lilla skillnaden i styrka för varje öga. NÀr du tittar genom en kikare pÄ ett stillastÄende mÄl cirka 10-15 meter bort, stÀng ditt högra öga och fokusera med mitthjulet tills bilden Àr tydlig för ditt vÀnstra öga. NÀr du Àr klar stÀnger du vÀnster öga och öppnar höger öga.

Om du tittar pĂ„ samma mĂ„l, justerar du bara höger dioptri pĂ„ höger okular (ANVÄND INTE mittfokushjulet) tills bilden Ă€r klar. NĂ€r bilden Ă€r klar kan du nu öppna bĂ„da ögonen och bara anvĂ€nda mittfokushjulet för att göra justeringar. Din diopterinstĂ€llning pĂ„ höger sida Ă€r nu anpassad till dina preferenser. Ingen ytterligare justering behövs förutom mittfokushjulet. OBSERVERA att vissa kikare anvĂ€nder olika fokuseringsmekanismer, sĂ„ lĂ€s bruksanvisningen som ingĂ„r i ditt köp.

Ögonmusslor Ă€r utformade för att utesluta ytterligare tillfĂ€lligt ljus som kan störa okularen under anvĂ€ndning. Vissa modeller anvĂ€nder gummiokular som fĂ€lls ner medan andra kan anvĂ€nda vridning upp / ner eller dra upp / ner. I allmĂ€nhet kommer glasögonbĂ€rarna att hĂ„lla ögonmusslorna nere, vilket kommer att föra dina ögon nĂ€rmare linserna och förbĂ€ttra din syn.

Siffrornas betydelse pÄ kikare

Kikare specificeras ofta av en uppsĂ€ttning siffror som 7 × 35 eller 8 × 40, den första siffran anger förstoringens styrka (hur mĂ„nga gĂ„nger nĂ€rmare Ă€mnet Ă€r dig, 5 gĂ„nger nĂ€rmare, 7 gĂ„nger nĂ€rmare, 10 gĂ„nger nĂ€rmare) och den andra siffran Ă€r storleken pĂ„ objektivlinsen mĂ€tt i millimeter som gĂ„r över linsen.

Objektivets storlek bestÀmmer hur mycket ljus kikaren kan fÄ för effektiv visning. Ju högre siffra, desto större lins; i sjÀlva verket lÄter mer ljus passera och dÀrmed projicerar en ljusare bild och tittarupplevelse. Kikare med mindre linser Àr dock mer kompakta och bÀrbara.

Zoomkikare fungerar pÄ samma princip som vanliga kikare förutom att effekten kan justeras för att ge dig olika förstoringsintervall. Till exempel betyder en kikare som Àr listad som 10-22x50mm att zoomdelen kan visas med 10x minst effekt och kan justeras upp till 22x effekt och 50mm skulle vara objektivlinsstorleken (de större linserna i motsatta Ànden av kikaren). NÀr du övervÀger zoomkikare kom ihÄg att en större objektivlins skulle gÄ bÀttre och ge dig den största mÀngden ljusinsamling, men de blir större och tyngre.

Kikare Àr byggda runt en ram som rymmer de tvÄ teleskopen och Àr vanligtvis gÄngjÀrn för att möjliggöra justering för varje enskild betraktare. Vissa kikare Àr perma-fokus och behöver aldrig justeras och kan anvÀndas direkt, medan andra har ett fokuseringshjul i mitten för att tillÄta för manuell fokusering och en högre grad av finjustering för skarpare bilder.

Vissa modeller erbjuder ocksÄ fokuseringssystem pÄ varje ögonstycke och nÀr de har justerats Àr de instÀllda för den tittaren. Separat fokusering av varje okular (kÀnd som Diopter Control) finns ocksÄ i vissa kikare, vilket möjliggör ytterligare precision.

Hur man anvÀnder kikare

Det finns tvÄ primÀra kikarstilar baserat pÄ hur de fokuserar, den centrala fokuseringen (CF) och individuell fokusering (IF).

·         Steg 1 – Justera ögonmattan

Om du hade glasögon, bör ögonkopparna dras tillbaka och gummit vikas tillbaka. Om du inte anvÀnder glasögon, dra ut det helt och sÀtt upp gummit.

·         Steg 2 – Justera avstĂ„ndet sĂ„ att det passar dina ögon

Om avstÄndet inte matchar ditt ansikte / ögon korrekt kan det skapa en suddig eller dubbelsyn. Justera dessa sÄ att de passar dig tills bilden inte lÀngre Àr suddig eller dubbel.

·         Steg 3 – Fokusering

CF- och IF-kikare kommer att justera fokus olika.

Typer av kikare

Nedan följer vanliga och populÀra typer av kikare som finns pÄ marknaden.

DimsÀker kikare

Optiska produkter fylls ofta med torr gas för att förhindra kondens pĂ„ husets insida nĂ€r de utsĂ€tts för extrema temperaturer. Om det till och med Ă€r ett litet tecken pĂ„ luft inuti finns det en viss% fukt. Vanligtvis fylls de med antingen argon eller kvĂ€vgas, som har samma effekt – för att förhindra fukt och inre dimning utan att pĂ„verka de optiska egenskaperna.

Dessutom förhindrar dessa gaser bildandet av svamp som skulle förstöra optiken. Intern dewing var det största problemet i Àldre kikare nÀr de utsattes för lÀgre temperaturer eftersom de inte var vattentÀta och innehöll luft. Nyare kikare Àr dÀrför alla lufttÀta och fyllda med torr kvÀve eller argon.

VattentÀt kikare

Den vattentĂ€ta funktionen Ă€r gjord för att hĂ„lla de optiska produkterna förseglade och skyddade frĂ„n vatten eller damm. SĂ„dana produkter Ă€r lĂ€mpliga för marin, jakt, vandring eller i extrem fuktighet. Även om du inte planerar att anvĂ€nda dem i den hĂ€r typen av situationer Ă€r det en bra funktion att ha vid kraftigt regn eller damm.

VattentĂ€ta optiska produkter förseglas vanligtvis med O-ringar. Alla optiska produkter som Ă€r dimskyddade Ă€r ocksĂ„ vattentĂ€ta eftersom de mĂ„ste tĂ€tas ordentligt för att hĂ„lla den torra gasen inne. ÄndĂ„ Ă€r inte alla vattentĂ€ta produkter ocksĂ„ dimskyddade eftersom luften inuti produkten inte nödvĂ€ndigtvis ersĂ€tts med torr kvĂ€ve eller argon.

Du bör vara försiktig sÄ att du inte förvÀxlar vattentÀt med vÀderbestÀndig eftersom de Àr utformade för att endast skydda mot lÀtt regn och inte Àr helt tÀtade. NÄgot bÀttre vattentÀtning av kikare kan ocksÄ sÀkerstÀllas med en individuell ögonfokuseringsmekanism pÄ grund av mindre rörliga delar Àn med det centrala fokuseringssystemet.

Jaktkikare

Det största hÀnsynet till din jaktkikare Àr var du jagar. VÀsterlÀndska jÀgare som jagar i stora öppna terrÀng, kommer sannolikt att vilja ha en 10x förstoring. Du kommer att se lÄnga avstÄnd i stenig eller öppen terrÀng, sÄ synfÀltet Àr viktigt, men du kommer att skanna pÄ mycket större avstÄnd. För att balansera dessa Àr en 10x perfekt.

Det Àr verkligen svÄrt att skanna med en kikare med större förstoring medan en kikare med lÀgre förstoring inte fÄr dig tillrÀckligt nÀra för att se dessa avstÄnd. Beroende pÄ avstÄndet kanske du ocksÄ vill ha en laseravstÄndsmÀtare inbyggd för att hjÀlpa till med dina webbplatsjusteringar.

För skogsjÀgare kommer du att upptÀcka att en lÀgre förstoring Àr bÀttre. Cirka 8x verkar vara den bÀsta kombinationen. Verkligheten i de flesta skogsmiljöer Àr att djuret kommer att vara mycket nÀrmare och det kommer att bli en svans eller nÄgon lÀtt rörelse som gör dig medveten om det. Det breda synfÀltet kommer att vara det som lÄter dig skanna och hitta ditt mÄl mer Àn att komma nÀra och personligt med det.

Vissa tillverkare pratar om rubinbelÀggningarna pÄ sin kikare. Syftet Àr att eliminera rött ljus frÄn bilden som ger bilden ett blÄgrönt utseende. Detta Àr bra, förutom att belÀggningen Àr mycket reflekterande och minskar ljusstyrkan, vilket kan pÄverka din förmÄga att se i kraftigt skuggade skogar avsevÀrt. Dessutom sÀger det sig sjÀlvt att det ska vara dÀmpat eller kamouflerat i fÀrg. Du vill ha en fin rem och en lÀtt kikare som kan hÀnga runt halsen hela dagen.

Kikare för fÄgelskÄdning

Du kommer att vilja balansera önskan att komma in nÀra för att se fÄgeldetaljerna och synfÀltet för att se fÄgeln flytta frÄn gren eller gren eller trÀd till trÀd. SÄ de flesta fÄgelskÄdare vÀljer faktiskt en 7x eller 8x förstoring sÄ att de kan fÄ ett bra synfÀlt. TÀnk pÄ detta innan du köper fÄgelskikare.

Vissa belÀggningar Àr utformade för att ta bort blÄtt frÄn bilden vilket ökar kontrasten. Det kan vara bra i vissa instÀllningar, men fÄgelskÄdare som vill titta pÄ fjÀderdrÀkt, Àr det viktigt att se den sanna fÀrgen. SÄ försök att hÄlla fast med belÀggningar som Àr neutrala och behÄll den sanna fÀrgen.

Marinkikare

Marin kikare kommer ofta att ha polykarbonathus som Àr korrosions- och temperaturbestÀndiga för anvÀndning i saltvattenmiljöer, och kan till och med vara flytande, sÄ om de tappas överbord kan de enkelt hÀmtas; andra har fortfarande ljusa fÀrger för att göra dem lÀttare att upptÀcka.

Vissa kikare kan ha integrerade digitala och analoga kompasser. De kommer ofta att visa riktningen i synfÀltet för enklare anvÀndning och bÀrlÀsning. Digitala kompasser Àr batteridrivna och upplysta för anvÀndning i de flesta ljusförhÄllanden.

Analoga modeller kan anvÀnda batterier eller kan ha ett ogenomskinligt fönster pÄ toppen av huset för att kanalisera och fokusera omgivande ljus för att belysa kompassen. MÄnga marina modeller, bildstabiliserade och avstÄndsmÀtare erbjuder versioner med eller utan kompass.

Kamerakikare

Det verkar som om dagens tillverkare sĂ€tter kameror i eller pĂ„ nĂ€stan vad som helst – och kikare Ă€r inget undantag. Denna vĂ€xande klass av kikare har integrerade kameror, upp till 13MP, med fĂ€rgskĂ€rm och ett minneskortsfack.

Ett enkelt anvÀndargrÀnssnitt gör att du kan ta HD-video eller stillbilder och antingen anvÀnda minneskortet för att ladda upp dem till en dator eller ansluta en kabel till de tvÄ och överföra pÄ det sÀttet. För mÄnga mÀnniskor, om det inte finns en bild sÄ hÀnde det inte, sÄ med denna typ av kikare nÀr du ser den sÀllsynta fÄgeln under vÄrmigrationen kan du nu snabbt ta en video av den och bevisa att du sÄg den.

Budgetkikare

Om du letar efter din första kikare har du kanske en stram budget, men det betyder inte att du inte kan plocka upp en kikare av hög kvalitet. Om du har upp till cirka 1 500 kr, köp en Porro-prisma kikare som erbjuder 8x förstoring och rimligt stora objektglas pÄ 42 mm eller mer. Att ha de större objektglasen slÀpper in mer ljus för att ge dig en tydligare bild. Företag som Opticron och Bushnell erbjuder fantastiska produkter i detta sortiment.

Kikare för vandring

Eftersom storlek och vikt i en förpackning Ă€r viktiga frĂ„gor, vill du ha kompakt kikare med förstoring pĂ„ 8 eller 10 och en objektivlinsdiameter mindre Ă€n cirka 28 (8×25, 10×25, 8×28 och 10×28 Ă€r alla bra val ). Ett par med gummibelĂ€ggning blir tĂ„ligare och modeller som Ă€r vattentĂ„liga eller vattentĂ€ta hjĂ€lper till med exponering för elementen.

Kikare för svagt ljus

Stora objektglas Ă€r ett mĂ„ste i svagt ljus, eftersom dessa hjĂ€lper till att samla sĂ„ mycket ljus som möjligt för tydliga vyer under skymningstimmarna. För att fĂ„ den ultimata prestandan vĂ€ljer du kikare med lĂ€gre förstoringar pĂ„ 7x eller 8x ihop med 42 mm eller större objektglas i en takprismadesign. NĂ„gra av toppmĂ€rkenas 8×32-optik erbjuder utmĂ€rkt prestanda i svagt ljus men de Ă€r dyra och ger dig tillbaka över 10 000 kr.

AvstÄndsmÀtarkikare

AvstÄndsmÀtarkikare har en integrerad infraröd (IR) laser som anvÀnds för att mÀta avstÄndet frÄn kikaren till ett objekt. De kan anvÀndas till sjöss för att mÀta avstÄndet till ett annat fartyg eller eventuellt nÄgon som behöver rÀddning, hjÀlpa jÀgare att mÀta avstÄndet till sitt Àmne eller hjÀlpa golfare att berÀkna sin gunga till greenen.

AvstÄndskikare visar vanligtvis avstÄndet till mÄlet i antingen fot eller meter, med avlÀsningen synlig i okularen. Tekniska innovationer har gjort avstÄndsmÀtarna mer exakta, och vissa kan göra en enda punktmÀtning eller en kontinuerligt uppdaterad mÀtning sÄ att du kan följa ett rörligt motiv och fÄ praktiskt taget avstÄnd i realtid.

De senaste versionerna innehÄller en lutningsmÀtare som mÀter upp- eller nedförsbacksvinkeln frÄn dig till motivet och har ofta en intern dator som kör egen programvara och anvÀnder speciella algoritmer anpassade för golf eller jakt kan ta avstÄndet och vinkeln (och till och med din patron och spannmÄl belastning) och berÀkna ett justerat avstÄnd sÄ att du kan bedöma ditt skott eller visa den klickjustering som krÀvs i ditt sikte.

Kikare för paddling

Om du ska vara ute pĂ„ vattnet pĂ„ en kanot, kajak, SUP eller valskĂ„dningsbĂ„t, kanske du vill hĂ„lla fast med en lĂ€gre förstoring som 8 eller mindre, för en högre (10-effekt ) förstoring kan göra en stabil visning utmanande. Att vĂ€lja en vattentĂ€t modell Ă€r ocksĂ„ en bra idĂ© av uppenbara skĂ€l. 8×32 Ă€r en populĂ€r storlek.

Bildstabiliserade kikare

PÄ samma sÀtt som digitala kameror kan ha bildstabilisering, kan ocksÄ kikare. Bildstabilisering kompenserar för operatörsrörelser, bÄtens svÀngningar eller vibrationer inuti ett flygplan, som normalt hindrar tittaren frÄn att fÄ en stadig bild. Stabiliserad kikare innehÄller vanligtvis ett gyroskop som krÀver kraft för att ge stabilisering, eller en pendel-typ som ger stabilisering utan att vara strömförsörjd.

Oftast anvÀnds denna typ av kikare av bÄtförare för att minska den desorientering som Àr vanlig med högeffektiv optik eller nÀr den anvÀnds i hackigt hav. De Àr ocksÄ populÀra bland flygare och yrkesverksamma inom rÀddning och rÀddning.

Kikare för stjÀrnskÄdning

HĂ€r vill du maximera förstoringen sĂ„vĂ€l som förmĂ„gan att samla ljus i kikare i full storlek. 10×42 eller 10×50 Ă€r alternativ att övervĂ€ga; om du gĂ„r med större förstoring behöver du ett stativ för att hĂ„lla kikaren stadig.

Kikare för resor

Storlek och vikt Àr förmodligen de viktigaste övervÀgandena nÀr du vÀljer resekikare, sÄ leta efter ett par med mindre objektglas eftersom detta drastiskt minskar storleken. De vanliga storlekarna för fickkikare strÀcker sig frÄn 20 mm till 30 mm. Fickmodeller med dubbla veck gör att de kan fÀllas ner extremt smÄ, men i anvÀndning kan det dubbla gÄngjÀrnssystemet vara frustrerande.

För den ultimata kompromissen erbjuder nĂ„gra av de bĂ€sta mĂ€rkena en kikare i prisklassen 6 000 – 8 000 kr som har objektglas pĂ„ 30 mm. Dessa kan helt enkelt vara nedskalade versioner av deras toppoptik, vilket ger utmĂ€rkt klarhet och prestanda i lĂ€tta och kompakta karosserier.

Kikare för konsekvent anvÀndning

Det hÀr Àr inte vad du vill höra, men om du ska anvÀnda din kikare ofta (mer Àn en gÄng i veckan) Àr det vÀrt att spendera pengarna och köpa det bÀsta paret du har rÄd med. Om du gillar naturskÄdning eller nÄgon typ av aktivitet dÀr du anvÀnder kikare hela tiden, kommer du att belöna dig med strÄlande utsikt under mÄnga Är framöver genom att investera i ett par av hög kvalitet.

Modellerna 8×32 och 8×42 frĂ„n de frĂ€msta varumĂ€rkena ger dig tillbaka upp till 13 000 kr men du kommer att behĂ„lla dem i flera Ă„r och belönas med vackert tydliga vyer med hög kontrast under alla förhĂ„llanden, vilket gör dem vĂ€rda vartenda öre. Det handlar om att spara, köpa en gĂ„ng, köpa rĂ€tt och njuta för alltid.

NÀmnvÀrda alternativ

FĂ€llbara kikare

Om du inte behöver standardkikare i full storlek Àr de vikbara modellerna kompakta och lÀtta. De passar lÀtt i en handvÀska eller ryggsÀck och Àr perfekta för konserter, teater och opera.

Stativmonterade kikare

Liksom kameror med stort zoomomfÄng kommer kikare med hög förstoring att ge en tydligare, stadigare bild nÀr den monteras pÄ ett stativ. Om du ofta skakar nÀr du hÄller kikare, leta efter ett par som Àr kompatibelt med ett stativ.

Night vision kikare

Enkelt uttryckt, night vision kikare förvandlar fotoner till pooler av ljus som Ă€r synliga för det mĂ€nskliga ögat. Ännu enklare? De lĂ„ter dig se ditt motiv i mörkret. Dessa kikare anvĂ€nds för sport- och övervakningssyfte, liksom för andra fritidsaktiviteter.

Typer av kikarchassin

Det hĂ€r Ă€r en slags kategori för att fĂ„nga alla designfunktioner som talar om optikens form och funktion snarare Ă€n prestanda. Öppen eller stĂ€ngd bro hĂ€nvisar till mittpartiet som förbinder de tvĂ„ optiska rören pĂ„ takprismakikare. Vanligtvis kommer mittgĂ„ngjĂ€rnet och fokuseringsmekanismen att vara inneslutna i huset.

Medan detta stÀrker gÄngjÀrnet och mekanismen, förhindrar den stÀngda bron dina hÀnder frÄn att svepa hela vÀgen. En öppen brygga har vanligtvis fokusmekanismen nÀra okularen och en annan stabiliserande sektion mot mÄlen, med mittavsnittet öppet. Detta möjliggör inte bara ett helt omslagsgrepp, utan minskar ocksÄ optikens totala vikt.

Kikare för djurliv

PopulĂ€ra modeller inkluderar 8×32, 8×42, 10×32 och 10×42. GĂ„ med en högre förstoring (10 snarare Ă€n 8) nĂ€r du sannolikt Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n djuren. VĂ€lj mellanstor (32 mm objektiv) snarare Ă€n full storlek (42 mm objektiv) om du vill ha nĂ„got lite mer kompakt. VattentĂ„lighet Ă€r ocksĂ„ bra – gĂ„ med helt vattentĂ€ta modeller, dock för valskĂ„dning frĂ„n en bĂ„t snarare Ă€n frĂ„n stranden.

Kikares chassimaterial

Chassit Àr ramen för kikaren runt vilken hela optiken Àr byggd.

Aluminium

I stort sett Ă€r det mest populĂ€ra materialet pĂ„ marknaden aluminium – eller mer specifikt, en aluminiumlegering. Aluminium Ă€r lĂ€tt och starkt, billigt och lĂ€tt att arbeta med, och det faktum att det Ă€r naturligt korrosionsbestĂ€ndigt Ă€r ocksĂ„ en bonus.

Magnesium

En annan metallegering, magnesium, anvÀnds pÄ grund av dess höga förhÄllande mellan styrka och vikt. Allt annat lika pÄ tvÄ identiska kikare, förutom att den ena har ett aluminiumchassi och den andra magnesium, kommer magnesiumet att bli mycket lÀttare. Varför spelar det nÄgon roll? Om du planerar att hÄlla dem i ögonen under lÄnga perioder, kommer en lÀttare optik att orsaka mindre trötthet. Magnesium Àr mycket starkt sÄ det kommer att hÄlla upp till missbruk och har fördelen att det Àr korrosionsbestÀndigt.

Polykarbonat

Polykarbonat Àr ett polymerharts som finns i mÄnga formler med mÄnga olika egenskaper. I allmÀnhet har de alla liknande egenskaper, som att vara lÀtta att arbeta med och billiga, korrosionsbestÀndiga och starka. Den frÀmsta fördelen med att anvÀnda polykarbonat Àr att det Àr temperaturbestÀndigt.

Om du anvĂ€nder optiken under extrema förhĂ„llanden (sĂ€rskilt kallt) kommer chassit att förbli i en neutral temperatur – till skillnad frĂ„n metaller, som kan (och kommer) att bli kalla, med tillrĂ€ckligt med tid.

Ännu viktigare Ă€r att metall expanderar och drar ihop sig med temperaturfluktuationer, sĂ„ genom Ă„ren kan konstant rörelse dra optiken ur kolumniering, vilket förhindrar optiken frĂ„n att kunna uppnĂ„ klibbskĂ€rpa fokus. Eftersom polykarbonater inte expanderar och dras samman Ă€r de inte föremĂ„l för denna möjlighet.

Tips för kikarchassin: LĂ„t dig inte luras av slagord som ”flyg- och flygplan” – de berĂ€ttar inget om legeringens kvalitet. FrĂ„ga dig sjĂ€lv: Vilken del av flygplanet hĂ€nvisar de till? FĂ€stet som stöder landningsstĂ€llet eller fĂ€stet som stöder din mellanmĂ„lsbricka?

Tekniskt sett Ă€r de bĂ„da ”flygplansklassade” eftersom de anvĂ€nds pĂ„ ett flygplan. Om inte tillverkaren ropar ut en specifik legering – som 6061-T6, som har verifierbara specifikationer – behöver du bara veta att aluminium Ă€r lĂ€tt och starkt och lĂ„ter det vara … och betalar inte för snygga villkor som inte betyder nĂ„got.

PopulÀra varumÀrken som tillverkar kikare

HÀr Àr en lista över nÄgra av de mest kÀnda varumÀrkena och nÄgra grunder om dem.

Nikon

Företaget grundades först pÄ 1900-talet i Japan och utvecklade sin första kikare runt 1917 (kallat Atom 6 x 15). Sedan dess har Nikon haft ett utmÀrkt rykte och strÀvan att producera de bÀsta kikarna till de mest rimliga priserna. Nikon började skapa optik för kameror och andra enheter och frÄn och med dÄ blev de ett av de mest pÄlitliga mÀrkena för kikare pÄ marknaden.

Varför? Deras rykte för kvalitet och precision gör dem utmĂ€rkta för i stort sett alla anstrĂ€ngningar du kan tĂ€nka dig – jakt, fiske, fĂ„gelskĂ„dning, astronomi, naturvandringar, Ă€ven golfare och sportfanatiker hittar en utmĂ€rkt anvĂ€ndning för deras Nikon-kikare.

Nikon har ocksÄ en förkÀrlek för kvalitet, med 25 Ärs garanti pÄ varje enskild kikare, och varje par Àr handgjorda för kvalitet, helt dimma och vÀderbestÀndigt och robust nog för att klara Àven den mest brutala livsstilen. Perfekt för resor, Àventyr, filmer, teatrar, ÄskÄdarsporter och allt dÀremellan nÀr du köper Nikon vet du att du fÄr det bÀsta.

Bushnell

Vissa namn blir synonyma med en produkt de sĂ€ljer. Det Ă€r namnet som fick “Årets kikare” utmĂ€rkelser varje Ă„r frĂ„n 2011 till 2014. Företaget grundades och namngavs efter David Bushnell som tog examen frĂ„n USC med en examen i affĂ€rer och grundade ett import / exportföretag grundat pĂ„ konceptet att handla med lĂ„gpris tillverkade varor frĂ„n hela vĂ€rlden.

Det var under sin smekmÄnad som Bushnell blev fascinerad av en kikare som visades av en japansk motsvarighet. Han erkÀnde omedelbart att amerikaner efter andra vÀrldskriget skulle utforska de naturliga underverken i deras land till den grad som inte upplevts sedan pionjÀrdagarna. Bushnell minskade fokus för sitt företag och revolutionerade kikareindustrin genom att göra dem allmÀnt tillgÀngliga för den genomsnittliga personen för första gÄngen nÄgonsin.

Fujinon

NÀr det gÀller förstklassiga kikare sticker Fujinon-kikare ut frÄn resten av mÀngden med nÄgra av de bÀsta kikarna. SjöbefÀlhavare, officerare i marinen och de som letar efter avancerad optisk prestanda har alla blivit kÀr i Fujinon-kikare, och med goda skÀl.

Faktum Àr att Hollywood sjÀlv har haft lite kÀrleksaffÀr med Fujinon-kikare och oddsen Àr att om du har sett nÄgon film pÄ ett sjöfartsfartyg har du sett ett par av dessa nÀstan överdimensionerade kikare som visas pÄ vissa tidpunkter.

Fujinons kikare Ă€r konstruerade för att fungera i nĂ€stan alla vĂ€derförhĂ„llanden. Optiken har optimerats för hög kontrast sĂ„ att du kan upptĂ€cka vad som helst pĂ„ öppet hav. Det hĂ€r Ă€r vĂ€ldesignade kikare som ska tjĂ€na dig bra i mĂ„nga Ă„r framöver. Även om du aldrig tĂ€nker styra ett fartyg utan bara vill ha en kikare kommer du att uppskatta all uppmĂ€rksamhet pĂ„ detaljer som Fujinon-kikare Ă€r designade och byggda runt.

Minox

Minox-kikare utvecklas till nĂ„gra av de bĂ€sta kikare som finns. Även om de var kĂ€nda för sin teknik och högkvalitativa optiska prestanda sedan början av 1920-talet, var det först efter andra vĂ€rldskriget som Minox verkligen började fĂ„nga. Först producerade spionkameror och ett antal andra avancerade filmbaserade kameror, dĂ€r har kikare fĂ„tt global uppmĂ€rksamhet för sin kvalitet och visuella tydlighet.

Allt utom att helt överge sin serie filmkameror idag, kan du förvĂ€nta dig en nĂ€stan perfekt nivĂ„ av uppmĂ€rksamhet som ges till varje enskild Minox-kikare. Även om det Ă€r lite pĂ„ den dyrare sidan (du Ă€r sĂ€ker pĂ„ att du betalar för de tyska tekniska komponenterna och högkvalitativa komponenter), konkurrerar de med nĂ„gon av de andra avancerade och nĂ€stan lyxiga kikare som finns dĂ€r idag.

NÄgot enkelt, lite diskret men otvivelaktigt robust och vÀlgjord, du kommer att uppskatta den fina detaljnivÄ som dessa Minox-kikare har skapats för. Du vill lÀsa den hÀr snabba recensionen för att avgöra om nÄgon av dessa tvÄ kikare plattformar Àr rÀtt för dina behov.

Vortex

Till skillnad frĂ„n mĂ„nga avancerade kikarmĂ€rken dĂ€r ute, har Vortex-kikare inte ett decennielĂ„ngt rykte att falla tillbaka pĂ„. Vortex-kikaren skapades ursprungligen Ă„r 2000 som ett “internt” mĂ€rke av avancerade kikare för en fĂ„gelskĂ„dning och optikbutik som grundades i början av 1980-talet i Wisconsin.

Vortex-kikare har snabbt blomstrat till nÄgra av de bÀsta kikare som finns pÄ marknaden idag. Dessa kikare Àr utformade för jakt, fÄgelskÄdning samt sport- och rekreations- och brottsbekÀmpning eller militÀra applikationer. Vortex-kikare erbjuder ett brett utbud av alternativ och det Àr lÀtt att se varför!

Steiner

Steiner-kikare anses allmÀnt vara nÄgra av de bÀsta kikare som finns pÄ planeten. Steiner-kikare anvÀnds av alla de stora vÀpnade styrkorna runt om i vÀrlden. Steiner-kikare har verkligen fÄtt sitt rykte för prestanda, hÄllbarhet och kristallklar optik.

Erbjuder ett brett utbud av kikare för amatören, den seriösa jÀgaren / turneringsskytten och ett antal militÀra och brottsbekÀmpande linjer. Med Steiner-kikare kommer du att kunna hitta den perfekta uppsÀttningen bino för dina behov. Hög kvalitet genomgÄende (och utnyttja nÄgra av de bÀsta byggmaterialen som finns), du kan berÀtta bara genom att titta pÄ dessa kikare att de Àr nÄgot speciellt.

Swarovski

Om du Àr en krÀsen person, nÄgon som kÀnner maximalt nÀr det gÀller en tydlig bild, dÄ Àr Swarovski nÄgot för dig. De hÄller sina kikarlinjer begrÀnsade, men de fokuserar pÄ högsta möjliga kvalitet för en uppsÀttning kikare. Vad betyder det? Du fÄr en otroligt tydlig bild. Det Àr som att gÄ frÄn 320 till 4k över natten. De anvÀnder nÄgra av de bÀsta glasen i branschen och kombinerar det med anvÀndningen av fÀltplattglas.

FĂ€ltplattelinser erbjuder en utmĂ€rkt perifer syn möjlig i en kikare, vilket gör allt i linsen kristallklart. Insidan Ă€r stor, men det Ă€r ocksĂ„ utsidan. Kikaren som tillverkas av Swarovski Ă€r hĂ„llbar. De Ă€r vattentĂ€ta sĂ„ att de Ă€r nedsĂ€nkbara upp till 13 fot. De kan fungera pĂ„ extrema temperaturspektrum. De smĂ„ detaljerna Ă€r ocksĂ„ imponerande – fokuseringsratten, ögonmusslorna och de ergonomiska handtagen.

SÄ vad Àr fÄngsten till stora kikare? Tja, först och frÀmst Àr priset. Swarovski-optik Àr ganska dyr. Dessa kan verkligen beskrivas som arvkikare, och de kan överföras till nÀsta generation. Swarovski-kikare Àr ocksÄ pÄ den tyngre sidan jÀmfört med andra. Viktskillnaden Àr inte signifikant men bör noteras. Dessutom Àr synfÀltet bara genomsnittligt, för avancerad optik förvÀntas lite mer.

Leupold

Leupold, mycket kan sÀgas, och mycket har sagts. Leupold har producerat optik lÀngre Àn jag har levt och har haft ett stort rykte sedan början. Deras vÀrldsomspÀnnande polis- och militÀravtal Àr ett bevis pÄ deras kvalitet. De gör ett utmÀrkt jobb med att stÀndigt förnya och presentera nyare och bÀttre optik. Deras kikare innehÄller design som bÄde anses klassiska och innovativa.

Leupold-kikare Àr vÀlgjorda av den yttre rustningen, en robust inre design och Àr vattentÀt. De Àr alla helt belagda och ger en ljus och tydlig bild. De anvÀnder ett BAK-4-prisma och en mycket smidig fokuseringsenhet. Det som verkligen Àr imponerande Àr det faktum att Leupold tillhandahÄller dessa element i alla sina linjer, Àven deras billigare optik. De erbjuder bÄde Porro- och takprisma-design och har kikare som Àr fÀrdiga för stativ.

Leupold erbjuder bara ett ton i sina kikare, alla till rÀtt pris. Om det finns ett klagomÄl Àr det faktum att en del av deras optik kan strÀcka sig över i den tyngre sidan av gÄngen. Bortsett frÄn det, Àr deras kikare tuff nog att klara av mycket missbruk och det ger en kristallklar bild. LÀgg till det faktum att de utökar denna kvalitet till sina billigare modeller och har en serie tillbehör redo att gÄ, sÄ fÄr du en vinnande kombination.

Fokuseringssystem

Beroende pÄ anvÀndningsÀndamÄl finns det tvÄ fokuseringssystem tillgÀngliga i kikare. Det vanligaste Àr det centrala fokuseringssystemet, som nÀstan utan undantag finns i varje takprismakikare. Det andra, mindre förekommande systemet Àr en enskild okularfokusering, vilket Àr mest anvÀndbart i marina (pÄ grund av vattentÄligheten) och situationer med extremt svagt ljus.

Kikare med denna typ av fokuseringssystem har en fördel att de bara stÀller in rÀtt fokus en gÄng för varje öga, vilket Àr sÀrskilt anvÀndbart nÀr man tittar i mörkret dÀr det inte Àr nödvÀndigt att stÀlla in fokus igen. Med central fokusering Àr det ofta svÄrt att fokusera bilden i mörkret, eftersom det inte finns tillrÀckligt med ljus för att se om objektet Àr skarpt eller inte.

Kikare med central fokusering

Kikare med mittfokus har ett centralt hjul som kan ge perfekt skarpa bilder. Med det centrala fokusvredet justerar du fokus pÄ bÄda okular samtidigt och rör linser samtidigt. NÀr du vÀljer mellan kikare med ett centralt fokuseringssystem Àr det viktigt att leta efter dess design och prestanda. Beroende pÄ tillverkare ger vissa kikare en starkare fokusering och en del mycket jÀmn fokusering, vilket Àr sÀrskilt lÀmpligt för dynamiska situationer.

Fokuseringskast varierar ocksÄ frÄn binos till binos, det tar mer tid för att stÀlla in ett riktigt fokus med mycket lÄngt fokuseringskast Àn för de med kortare. NÀr det gÀller ergonomisk design ger de flesta kikare en central vred med olika utbuktningar för bÀttre grepp, mycket bekvÀmt nÀr man bÀr handskar. Eftersom det centrala fokuseringshjulet inte eliminerar skillnader i bÄda ögonen ingÄr diopter pÄ ovansidan av pipan.

DiopteromrÄde

Diopterringen finns i det centrala fokuseringssystemet pÄ var och en av tunnorna nÀra okularet, dÀr du kan korrigera skillnaden i recept pÄ vÀnster och höger öga individuellt. NÀr du vÀl har stÀllt in rÀtt vÀrde kan du fokusera bilden med bara den centrala fokuseringsringen. Om du bÀr glasögon bör dioptervÀrdet stÀllas in pÄ 0, eftersom skillnaderna i dina ögon redan har korrigerats i dina glasögon.

För att se en skarp bild utan att anvĂ€nda glasögon kan du enkelt stĂ€lla in dioptri genom att titta med blotta ögat, vrida ringen och justera skĂ€rpan. SĂ„ nĂ€r du tittar med bĂ„da ögonen ska din bild se skarp ut. Om du har astigmatism kan diopterjusteringen inte korrigera den – du behöver fortfarande dina glasögon och diopter instĂ€llda pĂ„ 0 för att se skarpa bilder.

Kikare med individuell fokusering

Individuellt fokuseringssystem ger fokus pĂ„ varje öga separat. PĂ„ ovansidan av bĂ„da tunnorna ligger fokuseringsringar – dioptrar, med siffrorna för att stĂ€lla in rĂ€tt fokus genom att flytta linser individuellt. Majoriteten av kikare anvĂ€nder den centrala roterande ratten, sĂ„ detta arrangemang Ă€r inte sĂ„ frekvent och oftast finns det i Porro prisma kikare.

Individuellt fokuseringssystem har mÄnga olika kommersiella namn som sport autofokus, permanent fokus eller helt enkelt autofokus. Det huvudsakliga kÀnnetecknet för detta system Àr att du bara kan stÀlla in dem en gÄng och efterÄt fokuserar ögonen pÄ olika avstÄnd av sig sjÀlva. Detta kan vara en betydande fördel i situationer med svagt ljus nÀr det inte finns tillrÀckligt med ljus för exakt fokusering med en mittratt.

Kikare av denna typ Àr ocksÄ otroligt vattentÀta och kommer dÀrför mycket sannolikt att visas pÄ de flesta marina kikare. Det finns dock nÄgra nackdelar med ett sÄdant fokuseringssystem jÀmfört med mer konventionell central fokusering. StÀngd fokuseringsdistans Àr vanligtvis större och de flesta kikare med individuell fokusering erbjuder inte justerbara okular för dem som bÀr glasögon.

NÀrmaste fokusavstÄnd

Det nÀrmaste fokusavstÄndet Àr ett viktigt vÀrde nÀr du tittar pÄ fjÀrilar, malar eller vÀxter pÄ ett riktigt nÀra avstÄnd. Det representerar nÀrmaste avstÄnd dÀr visningsobjektet fortfarande kan vara i fokus. Med kikare Àr ett utmÀrkt betraktningsavstÄnd frÄn 1,5 m nedan. Om du inte Àr sÀrskilt intresserad av att titta pÄ föremÄl pÄ nÀra hÄll Àr detta en irrelevant faktor nÀr du vÀljer ett nytt par.

Prisma typer

De flesta moderna kikare Ă€r gjorda med ett element som kallas prisma som Ă€r ansvarigt för att rotera bilden upprĂ€tt som betraktaren ser det. Prisma i kikare bestĂ€mmer ocksĂ„ deras storlek, form, optiska funktioner och spelar en viktig roll för att ge kikarens bildkvalitet. Prisma Ă€r dock den mest försummade faktorn i processen att köpa kikare. Det finns mĂ„nga typer av prismer som normalt avgör syftet med en viss kikare – oavsett om de Ă€r för jakt, marin, fĂ„gelskĂ„dning etc.

Porro Prism kikare

Kikare som innehÄller Porro-prisma (uppkallat efter italiensk fysik Ignazio Porro) i deras optiska konstruktion var övervÀgande den första typen av kikare pÄ marknaden. Under de senaste decennierna blev kikare med takprisma (antingen Schmidt-Pechan eller Abbe-Köning) mer populÀr pÄ grund av sin kompakthet och vattentÀthet.

Detta traditionella kikarrangemang som tillhandahÄlls av Porro-prismer gör objektivlinser lÀngre ifrÄn varandra och dÀrmed erbjuder en högre ljusöverföringshastighet. Bilder Àr inte bara ljusare och skarpare utan har ocksÄ ett bÀttre skÀrpedjup, vilket ger realistiska 3D-bilder och bredare synfÀlt. MÄnga kikare av Porro-prisma har ocksÄ fokuseringsmekanismer Ätskilda för varje öga, vilket kan vara mycket anvÀndbart i situationer med svagt ljus nÀr man observerar i skymning och vid gryning.

Även om Porro-prismakikare blir sĂ€llsynta i dagens tider, gör detta traditionella arrangemang dem billigare pĂ„ grund av billigare tillverkning. Men bredare design gör dem tyngre och svĂ„ra att hĂ„lla i hĂ€nderna och de Ă€r mindre vattentĂ€ta och ocksĂ„ mindre robusta, vilket ger ett mindre sĂ€kert grepp. Den andra nackdelen med Porro-prismakikare Ă€r ocksĂ„ bristen pĂ„ justerbara okular, vilket i de flesta fall leder till problem nĂ€r man anvĂ€nder kikaren med glasögon.

Glastyper för Porro-prism kikare

BAK4, BK7 och SK15-prismer Diskussionen i de inledande styckena behandlade de tvÄ huvudtyperna av prismakonfigurationer, men utöver det pÄverkar de material som prismorna Àr av i hög grad bildkvaliteten. BAK4, eller Barium Crown-glas, anses vara den bÀsta typen av prisma.

Den har ett högt brytningsindex och lĂ€gre kritisk vinkel Ă€n andra material, vilket innebĂ€r att den överför ljus bĂ€ttre med mindre ljus förlorat pĂ„ grund av inre reflektion – till exempel frĂ„n interna bubblor som fĂ„ngats under tillverkningsprocessen.

BK7-glas Ă€r förmodligen det mest anvĂ€nda materialet för kikare. Även om det kan vara av nĂ„got lĂ€gre kvalitet Ă€n BAK4, Ă€r det fortfarande optiskt glas, vilket innebĂ€r att det har utmĂ€rkta ljustransmissionsegenskaper och ett begrĂ€nsat antal interna brister.

Det enklaste sÀttet att avgöra om din kikare anvÀnder BAK4 eller BK7 Àr att vÀnda pÄ den, hÄlla den 15-20 cm bort frÄn dig och titta ner pÄ mÄlet och observera utgÄngspupillen. bildens rundhet, kikaren har BK7-prismor. BAK4-prismer visar en riktigare rund utgÄngspupil, vilket översÀtter till bÀttre ljusgenomslÀpp och kant-till-kant-skÀrpa.

SK15-glas Àr ett atypiskt material som slÄr mellanliggande mellan de tvÄ föregÄende. Den har ett högre brytningsindex Àn bÄda, men har ÀndÄ en dispersion (mÀtt pÄ Abbe-skalan) som faller mellan BAK4 och BK7. Bilder som ses genom SK15-prismer Àr mycket tydliga och med hög kontrast.

ED-glas

ED-glas eller glas med extra lÄg dispersion ger skarpare bilder och överlÀgsen fÀrgkvalitet. De olika vÄglÀngderna som produceras av standardlinser Àr bredare och fokuserade vid olika punkter lÀngs den optiska axeln. ED-glas smalnar in och riktar vÄglÀngderna för synligt ljus till en enda fokuspunkt, vilket praktiskt taget eliminerar kromatiska avvikelser och producerar verklighetstrogna fÀrger.

HD-glas

HD-glas Àr ett begrepp som ofta anvÀnds för att referera till ED-glas. Men eftersom HD Àr vanligare förstÄs av allmÀnheten anvÀnds det ocksÄ för att beskriva andra optiska funktioner. I verkligheten Àr HD inte en typ av glas eller lins, utan en term som beskriver en högre ljustransmission eller bildupplösning som gÄr utöver vad det mÀnskliga ögat kan uppfatta.

Roof Prism Kikare

Kikare med takliknande prismer i sin optiska konstruktion ger kompakt design tack vare okularens och objektivets linjÀra position. De Àr dyrare pÄ grund av komplex tillverkning och ger mÄnga fördelar för mer krÀvande anvÀndare. De Àr mindre kÀnsliga för stötar och nötningar och Àr otroligt ogenomtrÀngliga för vatten och damm som trÀnger in i konstruktionen. De spolas vanligtvis med kvÀve eller argongas, vilket ocksÄ hjÀlper till att eliminera inre glasdimning.

JÀmfört med Porro-prismakikare Àr det mer troligt att de tÄl extrema vÀderförhÄllanden. Den mycket goda ergonomiska utformningen av denna raka konstruktion gör dem mindre svÄra att hÄlla i hÀnderna och underlÀttar din bÀrbarhet oerhört. Men jÀmfört med Porro-prismakikare gör denna konstruktion ljusgenomslÀppning mindre permeabel och ger dÀrmed mörkare och mindre skarpa bilder.

Huvudskillnaden mellan bĂ„da typerna av kikare med takprisma Ă€r att de med Schmidt – Pechan prismer tenderar att vara mindre och billigare, medan de med Abbe – Köning-prismer tenderar att ha bĂ€ttre ljusöverföringshastighet och ha en lĂ€ngre design.

Vilken typ av prisma vill man ha?

Kikare kan delas in i tvÄ varianter. Det Àr mer sannolikt att du stöter pÄ kikare pÄ takprismor eftersom de Àr mindre och lÀttare Àn deras porro-slÀktingar. Takprismor Àr gjorda av tvÄ raka rör som leder direkt till dina ögon via en uppsÀttning prismer, medan porroprisma kikare Àr bredare och anvÀnder vinklade prismer för att studsa ljuset frÄn scenen till mindre centralt placerade objektivlinser som du tittar pÄ.

Eftersom ljuset studsas genom ett par prismer innan det slĂ„r i ögat, erbjuder porokikare ofta större förstoring och mindre ljusförlust Ă€n takvarianter. Det betyder inte att du automatiskt ska vĂ€lja en porro-typ, eftersom takprismapar Ă€r mer kompakta och de mer avancerade paren kan ge dig en lika bra utsikt som porros kan – det beror allt pĂ„ vad du letar efter!

Prisma belÀggningar (fortsÀttnig pÄ belÀggningar frÄn första artikeln)

Prisma-belÀggningar Kompletterande linsbelÀggningar Àr prisma-belÀggningar som ökar ljusreflektionen och förbÀttrar bildens ljusstyrka och kontrast. Medan mÄnga tillverkare kan anvÀnda reflekterande standardbelÀggningar, kallas det övre laget av prisma-belÀggningar dielektriska belÀggningar, vilket tillÄter nÀstan 100% av ljuset genom prisma, vilket resulterar i ljusare högkontrastbilder.

En annan typ av prisma-belĂ€ggning, som endast anvĂ€nds pĂ„ takprismor, kallas “faskorrigering” -belĂ€ggning. PĂ„ grund av hur takprimrar reflekterar ljus, efter att det rör sig genom objektivlinsen, delas det upp i tvĂ„ separata balkar som fĂ€rdas oberoende genom prismasystemet. StrĂ„larna upplever en “fasförskjutning” nĂ€r en strĂ„le trĂ€ffar okularlinsen en brĂ„kdel av en sekund före den andra strĂ„len.

NĂ€r de tvĂ„ strĂ„larna kombineras i okularlinsen Ă€r de lite ur fas med varandra, vilket kan pĂ„verka fĂ€rgbalans och Ă„tergivning. Genom att applicera speciella belĂ€ggningar pĂ„ prismen saktas den snabbare ljusstrĂ„len för att matcha den lĂ„ngsammare strĂ„len, vilket ger dem tillbaka i fas nĂ€r de trĂ€ffar okularlinsen – vilket förbĂ€ttrar fĂ€rg, klarhet och kontrast jĂ€mfört med icke-faskorrigerad prismakikare.

Under normala omstÀndigheter mÀrker de flesta anvÀndare inte skillnaden, men proanvÀndare och ivrig fÄgelskÄdare kan krÀva att de kan plocka ut viktiga detaljer pÄ avstÄnd eller i utmanande ljus. Eftersom Porro-prismer inte lider av fasförskjutning anvÀnds dessa belÀggningar inte pÄ dem.

Vanliga frÄgor om Kikare

Hur mycket förstoring behöver man egentligen?

Det beror pĂ„. Ökad förstoring minskar en bilds ljusstyrka och minskar ditt synfĂ€lt. Du kommer ocksĂ„ att upptĂ€cka att ju högre förstoring, desto mindre handrörelser kan bidra till en hoppande, skakig bild.

DĂ€rför bör du hĂ„lla fast vid 7X- eller 8X-kraft om du inte har ett mycket specifikt behov av lĂ„ngdistansvisning. Och om du behöver högre effekt, se till att din kikare har en stor objektivlinsdiameter sĂ„ att du fĂ„r sĂ„ hög ljusstyrka som möjligt Ă€ven vid utökade förstoringar. Du kanske ocksĂ„ vill övervĂ€ga bildstabiliseringsteknik – det Ă€r bara en av de specialfunktioner som vi diskuterar nedan.

Vad Àr ögonavlastning?

De flesta högkvalitativa kikare visar en mĂ€tning som kallas ögonavlastning. Ögonlindring Ă€r det maximala avstĂ„ndet du kan ha mellan ögat och okularlinsen innan synfĂ€ltet minskar. I princip nĂ€r du flyttar kikare lĂ€ngre bort frĂ„n dig ser du en mindre och mindre del av bilden, som att titta genom en tunnel.

Om du bÀr glasögon mÄste du hÄlla kikaren lite lÀngre bort Àn nÄgon som inte gör det. Med bra ögonavlastning, sÀg 14 mm eller mer, missar du inte hela bilden, Àven om du hÄller kikaren okular mot dina glasögon. För ytterligare synkomfort och flexibilitet erbjuder mÄnga kikare gummiögonlock som kan fÀllas ner för att minska ditt avstÄnd frÄn okularobjektivet.

Varför Àr kikare med liknande specifikationer dyrare Àn andra?

Det Àr vad som Àr inne som rÀknas, och avancerad optik Àr en stor anledning till att priset pÄ liknande kikare kan skilja sig med tusentals kronor.

Vilka ytterligare funktioner Àr viktiga att tÀnka pÄ nÀr du köper kikare?

Skyddande detaljer som gummibelÀggning, sÄvÀl som vattentÀt och dimskyddad konstruktion, tar med i priset och beroende pÄ din avsedda anvÀndning kan det vara vÀrt att uppgradera.

Hur vÀljer jag kikare för specifika anvÀndningsomrÄden?

Om du vill ha kikare för ett specifikt primÀrt syfte som fÄgelskÄdning, valskÄdning eller astronomi kan de grundlÀggande riktlinjerna hjÀlpa dig att begrÀnsa dina val. Förstoring och storlek Àr utgÄngspunkten, men optik och funktioner bör ocksÄ ta med i ditt beslut.

Hur mycket pengar ska jag lÀgga pÄ en kikare?

Kostnad Àr förmodligen den största skillnaden i inköp av kikare. De finns i mÄnga modeller och mÄnga prisklasser, och de har alla sin plats. Det finns inget substitut för högkvalitativt glas för att tillhandahÄlla högkvalitativa bilder, och bra glas och bra belÀggningar kostar bra pengar.

Dyrare modeller Àr vanligtvis konstruerade för stramare toleranser och har bÀttre glas med fler belÀggningar. Det betyder dock inte att du mÄste spendera 10 000 kr eller mer för att ha en stor uppsÀttning kikare. Hur mycket du spenderar bör ocksÄ bero pÄ hur ofta du anvÀnder kikaren.

Vissa professionella guider, vars framgÄng beror pÄ glasning av djur, tillbringar mycket av sin dag genom att titta i kikaren, och de vÀljer optik av högsta kvalitet för att göra jobbet lÀttare och undvika ögonbelastning.

Vilken kikare passar just mig?

I en idealisk vÀrld skulle vi alla fÄ de bÀsta kikare som finns tillgÀngliga, med varje klocka och visselpipa vi kan önska. Men realistiskt behöver vi ofta inte den bÀsta kikaren om de ska anvÀndas för ett mycket specifikt syfte. HÀr har vi tittat pÄ nÄgra populÀra aktiviteter och utvecklat nÄgra mycket allmÀnna rekommendationer för vad du ska leta efter.

Naturligtvis kan du ibland ge upp en sak för att fÄ en annan fördel. Du behöver till exempel inte behöva ett sÄ brett synfÀlt om du vÀljer kikare med bildstabiliseringsteknik som gör det lÀttare att skanna din omgivning. SÄ snÀlla ta dessa förslag som riktlinjer, inte regler.

Hur tar man bort fukt frÄn insidan av kikaren?

Oavsett hur vattenpartiklarna har kommit in i din kikare, mÄste de tas bort för att ge dig en tydlig bild. Den lÄngvariga fukten i din kikare kan ocksÄ orsaka nÄgra lÄngvariga skador, vilket aldrig Àr ett bra flöde av omstÀndigheter. Följ dessa tre steg för att ta bort fukten och du slipper slösa nÄgra hundra dollar pÄ att byta ut din gamla utrustning:

 • ÖvervĂ€g att lĂ€mna kikaren pĂ„ en torr och varm plats i nĂ„gra dagar. PĂ„ grund av utrustningens konstruktion kommer vatten att avdunsta i den torra luften.
 • Försegla kikaren i en plastpĂ„se som inte tillĂ„ter luft att komma in. LĂ€gg avfuktare som kallas torkmedel i pĂ„sen för att absorbera överflödig fukt.
 • För framtida anvĂ€ndningar, utsĂ€tt inte din kikare för regn eller dimmigt vĂ€der om de inte Ă€r vattentĂ€ta / dimma-resistenta. Om de rĂ„kar fĂ„nga lite fukt, torka av dem sĂ„ snart du kan för att undvika potentiella skador.

Hur anvÀnder jag kikaren om jag har glasögon?

Kikarens ögonavlastning visar hur lÄngt avstÄndet ditt öga kan vara frÄn okularet och ÀndÄ ser hela synfÀltet. Om du bÀr glasögon, leta efter ögonavlastning pÄ mer Àn 14 mm eller 17 mm för tjocka glasögon. De flesta kikare har glidande ögonmusslor eller gummiokular som kan rullas bakÄt sÄ att ögat kan sitta nÀrmare linsen. Det Àr bÀst att prova ett par par nÀr du bÀr glasögonen innan du köper.

Behöver jag ett stativ till min kikare?

Kikare med hög förstoring, allt frĂ„n 10x och uppĂ„t, kan vara svĂ„rare att hĂ„lla stadigt utan att anvĂ€nda stativ. MĂ„nga kikare i standardstorlek har inbyggt stativfĂ€ste eller kommer att mĂ€rkas “anpassningsbara för stativ”. Om du behöver anvĂ€nda ett stativ, kontrollera alltid att din kikare Ă€r anpassningsbar eller att den redan har ett fĂ€ste.

Om du funderar pÄ en kikare med hög förstoring Àr det bÀst att prova dem innan du köper. PÄ sÄ sÀtt kan du se om dina hÀnder Àr tillrÀckligt stabila för att anvÀnda dem utan att behöva stativ.

Sammanfattning av kikare

En bra kikare kan öppna en helt ny vÀrld av utforskning och fungera som en kanal för att fördjupa din anslutning till den naturliga vÀrlden. Vi hoppas att vÄra testresultat har rensat upp den förvirring som omger denna optik och hjÀlpt dig att hitta det perfekta paret för din nÀsta vandring, fÄgelskÄdning eller afrikansk safari.

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Scroll to Top