BĂ€sta Kikaren 2023 – Test av olika Kikare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Diamondback 10x42

Diamondback 10x32

Vortex Viper 10x42

Bushnell 10x42

Klicka hÀr för att se fler Kikare.

Du Ă€r troligtvis inte pĂ„ en semester i den afrikanska savannen, utan Ă€r förmodligen kvar i normala Sverige. Vissa pĂ„stĂ„r att den svenska naturen Ă€r oinspirerande och trĂ„kig, men faktum Ă€r att det finns mycket att se i vĂ„r lokala omgivning – Det tycker iallafall vi pĂ„ friluftsproffset.

Det Àr hÀr ett par bra kikare kommer in i bilden. Oavsett om du hade tÀnkt fÄgelskÄda, eller gÄ ut o jaga behöver du en bra kikare för att optimera din tillvaro i den svenska naturen.

Ju mer tid du spenderar med dina kikare i den vackra svenska naturen, desto mer kommer du mÀrka den storslagna skönheten i den svenska naturen.

För att hjÀlpa dig med att hitta den bÀsta modellen har vi nedan gjort en sammanstÀllning av de fyra mest prisvÀrda varianterna pÄ marknaden. Vi hoppas att vÄrt kikare test hjÀlper dig att hitta den bÀsta handkikaren.

1. BĂ€st i test – Vortex Diamondback HD 10×42

Vortex Diamondback HD 10x42 Handkikare

Se bÀsta priset

Diamondback HD frÄn varumÀrket Vortex Àr en allsidig modell som kan anvÀndas vid ornitologi, jakt och vandringar.

Modellen erbjuder prestanda pÄ proffsnivÄ, samtidigt som prislappen Àr relativt lÄg. Modellen Àr dÀrför mycket prisvÀrd. Modellen har ocksÄ mÄnga bra egenskaper. Som till exempel fullt flerlagerbehandlad optik, som ökar ljusgenomslÀppet som ger hög bildkvalitet Àven vid mörker.

Modellen har en förstoring pÄ 10x och har BaK-4 prismor som ger skarpa bilder kant till kant. Kikaren Àr dÀrför perfekt för fÄgelskÄdning.

Kikaren frÄn Vortex har ocksÄ en skyddande gummiarmering som dels ger bÀttre grepp, dels skyddar modellen frÄn stötar. Men en O-ring försegling blir modellen helt vattentÀt, dammtÀt och tÀt mot imma.

Kikaren kan monteras pÄ stativ, tack vare frontskruv. Varianten har ocksÄ garanti pÄ livstid och justerbara ögonmusslor. Medföljande tillbehör Àr följande:

 • VĂ€ska
 • Rem
 • Sele
 • Linsskydd

2. PopulĂ€rast – Vortex Diamondsback HD 10×32

Vortex Diamondback HD 10x32 Handkikare

Se bÀsta priset

Denna handkikare Àr bland de mer populÀra pÄ marknaden. Det Àr inte konstigt eftersom modellen erbjuder otrolig prestanda vid mycket lÄgt pris.

Modellen har en förstoring pĂ„ 10x och en objektivdiameter pĂ„ 32mm. Varianten har en Dialektrisk prismacoating som ökar ljustransmissionen. Ökad ljustranmission leder till förbĂ€ttrad kontrast och upplösning.

Med BaK-4 prismor blir kikaren bra för fÄgelskÄdning, eftersom prismorna ger en skarp bild kant till kant. Vortex kikaren gÄr Àven att montera pÄ stativ, tack vare en frontskruv.

Produkten har ocksÄ en gummiarmering som ger bÀttre grepp i alla olika förhÄllande. Gummit skyddar ocksÄ modellen frÄn stötar. Modellen Àr ocksÄ argonfylld vilket skyddar mot fukt och temperaturförÀndringar.

En stark försegling gör ocksÄ sÄ att kikaren Àr helt vattentÀt, dammtÀt och immtÀt. Medföljande tillbehör Àr följande:

 • VĂ€ska
 • Rem
 • Linsskydd

3. Premiumval – Vortex Viper HD 10×42 Handkikare

Vortex Viper HD 10x42 Handkikare

Se bÀsta priset

Den nya Viper-serien frÄn Vortex Àr en prisbelönt serie som Àr fylld med olika kikare som ger otrolig prestanda.  Med Fas korrigerande prismor, HD linser och XR lins coating blir bilden skarp i bÄde ljusa och mörka situationer.

Modellen har en stötsÀker konstruktion tack vare gummit som omger produkten. Modellen Àr förstÄs ocksÄ fylld med argon gas (som skyddar mot temperaturförÀndringar) och har en vattentÀt, dammfri och dimmfri konstruktion.

Den yttre linsen har Ă€ven en ArmorTek belĂ€ggning som skyddar linsen frĂ„n regn, repor och smuts. Ögonmusslorna Ă€r skruvbara och har extra lĂ„ngt ögonmĂ„tt, vilket gör modellen sĂ€rskilt bekvĂ€m för mĂ€nniskor som bĂ€r glasögon. Medföljande tillbehör Ă€r följande:

 • Okularskydd
 • Linsskydd
 • KikarvĂ€ska
 • Nackrem

Den skarpa bilden kombinerat med förstoringen pÄ 10x gör modellen till den optimala kikaren för fÄgelskÄdning, men ocksÄ för allt annat för den delen. Modellen Àr utmÀrkt i alla hÀnseende, förutom att priset Àr nÄgot högre. Vi pÄ friluftsproffset tycker dock att det kan vara vÀrt att köpa kikaren för den hÀngivna fÄgelskÄdaren eller jÀgaren.

4. Billigast – Bushnell H2O 10×42 Handkikare

Bushnell H2O 10x42 Handkikare

Se bÀsta priset

Bushnells modell H2O Àr en billig kikare som erbjuder konkurrenskraftig prestanda i sin prisklass. Med en tilltalande design och flerlagerbehandlad optik med BaK-4 prismor Àr modellen bÄde snygg och visar snygga bilder samtidigt.

Med ett stötupptagande hölje tÄl modellen slit frÄn aktiva livsstilar. Modellen har Àven förstoring pÄ 10x. Dessa tvÄ saker bidrar till att modellen nog bÀst fungerar som en jaktkikare.

Varianten Ă€r ocksĂ„ helt vattentĂ€t och kan anvĂ€ndas bĂ„de i sjö och pĂ„ land. Med en garanti pĂ„ 30 Ă„r kan du sitta sĂ€kert i bĂ„ten – inte för att vi pĂ„ friluftsproffset tror att denna robusta modell skulle gĂ„ sönder.

Modellen har ett ganska lÄgt pris och rekommenderas till folk som vill ha en bra ingÄngkikare. Köper du modellen medföljer följande tillbehör:

 • BĂ€rrem
 • VĂ€ska

Lista över de bÀsta kikarna2023

 • BĂ€st i test: Vortex Diamondback HD 10×42
 • PopulĂ€rast: Vortex Diamondback HD 10×32
 • Premiumval: Vortex Viper HD 10×42 Handkikare
 • Billigast: Bushnell H2O 10×42 Handkikare

Vanliga frÄgor om kikaren

Hur mycket kostar en bra kikare?

De bÀsta modellerna frÄn till exempel Swarovski kan kosta upp till 40 000kr. Det gÄr förstÄs att hitta mer prisvÀrda modeller frÄn andra mÀrken som ligger runt 5000kr. Vi har recenserat 4 olika modeller som vi tycker Àr mycket prisvÀrda. Vill du hitta en bra kikare för liten peng rekommenderar vi de modeller vi testat pÄ vÄr hemsida.

Vilken kikare Àr bÀst för fÄgelskÄdning?

PÄ vÄr hemsida har vi recenserat 4 olika modeller. NÄgra av dessa modeller Àr speciellt lÀmpade för fÄgelskÄdning. Vill du hitta prisvÀrda kikare för fÄgelskÄdning rekommenderar vi att du tar en titt pÄ vÄr hemsida.

Vilken förstorning ska man ha pÄ kikare?

NÀr man köper sin kikare Àr förstorning nÄgot viktigt att tÀnka pÄ. 10x42 betyder till exempel en förstorning pÄ 10x. Det innebÀr att nÄgot som Àr pÄ 100 meter avstÄnd ser ut som det Àr pÄ 10 meter avstÄnd. NÀr det kommer till vilken förstorning du ska vÀlja sÄ beror det pÄ vad du tÀnkt anvÀnda kikaren till. Kikare för fÄgelskÄdning bör ha hög förstorning till exempel.

Vilken Àr den bÀsta kikaren?

PÄ vÄr hemsida har vi gjort ett kikartest dÀr vi utsett en modell till bÀst i test. Vill du hitta den mest prisvÀrda kikaren rekommenderar vi att kika pÄ vÄr hemsida.

Sammanfattning

Kikaren Àr ett mycket anvÀndbart verktyg som anvÀnds för att kunna se tydligare pÄ avstÄnd. Vissa anvÀnder sin kikare vid fÄgelskÄdning, andra anvÀnder sin kikare vid jakt.

För att se den vackra naturen omkring oss behöver vi en bra kikare. VÄrt syfte med att skriva denna text har just varit att inspirera fler att utforska sitt nÀromrÄde.

Vi hoppas att vi underlÀttat för dig och du tar hjÀlp av vÄrt kikartest och hittar den bÀsta kikaren.

KĂ€llor

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Rulla till toppen