Bästa Kikaren 2024 – Test av olika Kikare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst för barn

Bäst för sjön

Vortex Diamondback

Swarovski Companion

Bushnell PowerView

Bushnell Marine

Klicka här för att se fler Kikare.

Du är troligtvis inte på en semester i den afrikanska savannen, utan är förmodligen kvar i gamla goda Sverige. Vissa påstår att den svenska naturen är oinspirerande och tråkig, men faktum är att det finns mycket att se i vår lokala omgivning – Det tycker iallafall vi på friluftsproffset.

Det är här ett par bra kikare kommer in i bilden. Oavsett om du hade tänkt fågelskåda, eller gå ut o jaga behöver du en bra kikare för att optimera din tillvaro i den svenska naturen.

Ju mer tid du spenderar med dina kikare i den vackra svenska naturen, desto mer kommer du märka den storslagna skönheten i den svenska naturen.

Om du planerar att vara ute i mörker borde du köpa en nattkikare eller en tubkikare om du vill se extra bra på långt avstånd.

För att hjälpa dig med att hitta den bästa modellen har vi nedan gjort en sammanställning av de fyra mest prisvärda varianterna på marknaden. Vi hoppas att vårt kikare test hjälper dig att hitta den bästa handkikaren.

1. Bäst i test – Vortex Diamondback HD 12×50

Vortex Diamondback HD 12x50 Kikare

Vortex Diamondback HD 12×50 skiljer sig genom sin robusta hållbarhet och överkomliga pris, vilket ger den en fördel i vårt omfattande test. Vi märkte att detta var ett stycke optisk utrustning som levererar oavsett vad naturen har att erbjuda.

Specifikationer
Förstoring:12x
Objektivdiameter:50mm
Synfält:83m/1000m
Närgräns:1,8 m
Vikt:819g

Den skyddande gummiarmeringen var mycket effektiv för att skydda kikaren mot stöttar och gav även ett stabilt grepp i alla väderförhållanden.

Det som imponerade oss mest var hur kikaren levererade under olika ljusförhållanden. Fullt flerlagerbehandlad optik ökade ljusgenomsläppet, vilket resulterade i en hög bildkvalitet även under förhållanden med lågt ljus.

O-ringens försegling bidrog till att göra kikaren vattentät, vilket vi märkte var en stor fördel under fälttester i regniga förhållanden.

Under testprocessen upptäckte vi att 12x förstoringen gav oss möjlighet att dra nytta av det kompakta formatet samtidigt som vi njöt av en större ljustransmission och en behagligare eye-box. Detta var ett tydligt tecken på produktens överlägsenhet jämfört med andra på marknaden.

Med det sagt, fann vi dock att kikaren var aningen tyngre jämfört med andra modeller, vilket kan vara en nackdel för dem som planerar att bära den under längre perioder.

Sammanfattningsvis anser vi att Vortex Diamondback HD 12×50 är ett fantastiskt val för de som söker en professionell, robust och prisvärd kikare.

Fördelar

 • Robust och hållbar
 • Högt ljusgenomsläpp
 • Bra prestanda i dåligt väder

Nackdelar

 • Relativt tung

2. Bäst premiumval – Swarovski CL Companion 10×30 + Väska

Swarovski CL Companion 10x30 + Väska

Swarovski CL Companion 10×30 kombinerar bekvämlighet och prestanda på ett oöverträffat sätt, vilket vi snabbt upptäckte i vårt omfattande test. Dess ledord, liten, lätt och kompakt, är mer än bara marknadsföringsprat.

Specifikationer
Förstoring:10x
Objektivdiameter:30mm
Synfält:108m/1000m
Närgräns:3 m
Vikt:490g

Denna handkikare lever verkligen upp till sin beskrivning. Med sin låga vikt och kompakta design är den idealisk för den ständigt rörliga användaren, något vi uppskattade under våra utevistelser.

En annan aspekt som vi beundrade var greppvänligt gummi och tumgrepp på kikarens undersida, vilket gjorde den till ett nöje att använda.

Detta kan verka litet, men komforten det ger under långa perioder av användning kan inte underskattas.

Det som verkligen skiljde Swarovski CL Companion från konkurrensen var dock dess optiska kvalitet. Behandlingar som Swarobright, Swarodur och Swarotop gav en oerhört ljus och skarp bild. Swarovski har ett välförtjänt rykte för kvalitet, och detta testade exemplar var inget undantag.

Vi upptäckte dock att, trots den kompakta designen kan fokuseringsmekanismen kan vara svår att justera med en hand, särskilt om du har större händer. Detta är en mindre nackdel, men något att tänka på för potentiella köpare.

Sammanfattningsvis, om du letar efter en lätt, högkvalitativ kikare som inte kompromissar med prestandan, är Swarovski CL Companion 10×30 ett utmärkt val.

Fördelar

 • Lätt och kompakt
 • Utmärkt bildkvalitet
 • Bekvämt grepp

Nackdelar

 • Svårjusterad fokuseringsmekanism
 • Högre prisnivå

3. Bäst kikare för barn – Bushnell PowerView 10×25

Bushnell PowerView 10x25 Kikare

Bushnell PowerView 10×25 kikaren har blivit en av världens mest populära kikare, och efter att ha testat den förstår vi varför. Det är en oslagbar kombination av prestanda och pris, som ger en utmärkt upplevelse för alla som älskar utomhusaktiviteter.

Specifikationer
Förstoring:10x
Objektivdiameter:25mm
Vikt:242g
Synfält:100m vid 10x
Närgräns:6,4m

I vårt test var vi mycket imponerade av den klara och ljusa bildkvaliteten, vilket förmodligen beror på den fullt ytbehandlade optiken.

Förstoringen på 10x var mycket effektiv, vilket gjorde att vi kunde se objekt på långt avstånd med stor detaljrikedom. Vi uppskattade också den lätta konstruktionen som gjorde det enkelt att bära den med oss under hela dagen.

Det finns dock några nackdelar med PowerView 10×25. En är att den inte är vattentät, vilket kan vara ett problem om du planerar att använda den i regniga förhållanden eller nära vatten.

Dessutom är ögonavståndet på 9mm något mindre än vi skulle ha föredragit, vilket kan göra långvarig användning obekväm för vissa personer. Detta gör förstås att kikaren antagligen passar suveränt för ditt barn.

Sammanfattningsvis är Bushnell PowerView 10×25 en fantastisk instegsmodell för alla som vill ha en pålitlig och prisvärd kikare. Den presterar över förväntan givet dess prispunkt, och trots några mindre nackdelar tror vi att den kommer att tillfredsställa de flesta användares behov.

Fördelar

 • Lätt och kompakt
 • Bra pris-prestanda förhållande
 • Ljus och klar bildkvalitet

Nackdelar

 • Inte vattentät
 • Mindre ögonavstånd för vuxna

4. Bäst kikare för sjöbruk – Bushnell Marine 7×50

Bushnell Marine 7x50 Kikare

Bushnell Marine 7×50 är en kikare byggd för att tåla krävande förhållanden, speciellt till sjöss. Vårt test bekräftade snabbt den höga kvaliteten och hållbarheten på denna kikare.

Specifikationer
Förstoring:7x
Objektivdiameter:50mm
Vikt:1021g
Synfält:127m vid 7x
Vattentät:Ja

Den fullt vattentäta konstruktionen, tillsammans med extra skydd mot saltvatten, innebär att du inte behöver oroa dig för att ta med den på båtturer.

Vi testade denna kikare i flera olika väderförhållanden, inklusive regn och starkt solsken, och den skakade inte alls.

UV-filter skyddade våra ögon från skadliga ultravioletta strålar, vilket är en stor fördel om du tänker använda kikaren under längre perioder.

7x förstoring är idealisk för sjöanvändning, eftersom högre förstoring kan ge en skakig bild. Vi uppskattade också det tåliga gummihöljet som ger ett säkert grepp och förhindrar att kikaren glider iväg på ett plant underlag.

En nackdel vi märkte var vikten. Med en vikt på över 1 kg, kan det bli tröttande att hålla kikaren för längre perioder. Trots detta är Bushnell Marine 7×50 en utmärkt kikare för de som behöver en robust och pålitlig modell för användning till sjöss.

Fördelar

 • Fullt vattentät och saltvatten-säker
 • Bra förstoring för sjöanvändning
 • UV-filter för ögonskydd

Nackdelar

 • Något tung
 • Inget nämnvärt skydd för linserna

5. Bäst för professionellt bruk – Swarovski NL Pure 10×42

Swarovski NL Pure 10x42 Kikare

Swarovski NL Pure 10×42 har tagit det bästa från sina föregångare och förbättrat ytterligare, vilket verkligen imponerade på oss under vårt test. Denna kikare utmärker sig med sitt fantastiska synfält som erbjuder en oöverträffad bildupplevelse med nästan osynliga kanter, vilket ger en nästan panoramisk bild.

Specifikationer
Förstoring:10x
Objektivdiameter:42mm
Synfält:133m på 1000m
Närgräns:2m
Vikt:850g

Ergonomin på denna kikare är verkligen revolutionerande. Den omgjorda designen sitter perfekt i handen, vilket tillåter långa perioder av skådning utan ansträngning.

Det skräddarsydda pannstödet som finns tillgängligt för NL Pure ger extra stabilitet, vilket vi uppskattade särskilt vid användning av 10x eller 12x förstoring.

Det medföljande FSB – Functional Side Bag erbjuder snabb och lätt tillgång till kikaren, vilket är mycket praktiskt när man är på fältet.

När det gäller bilden, var vi verkligen imponerade. Med 10x förstoring och 42mm objektivdiameter, får du verkligen skarp, klar och detaljerad bild. Den ljusstarka bilden på grund av den höga ljustransmissionen på 91% är en annan anmärkningsvärd funktion.

Swarovski NL Pure 10×42 är inte bara lätt att använda, men också bekväm, vilket ger en fantastisk tittarupplevelse. Den är något dyrare än andra modeller, men du får definitivt valuta för pengarna.

Fördelar

 • Oöverträffat synfält
 • Utmärkt ergonomi
 • Hög ljustransmission

Nackdelar

 • Relativt hög kostnad
 • Väskan kunde vara rymligare

6. Billigast vattentät – Bushnell H2O 10×25 Roof

Bushnell H2O 10x25 Roof Kikare

Bushnell H2O 10×25 Roof imponerade verkligen på oss under vår testperiod. Denna kikare är ett exempel på robusthet och hållbarhet, den är inte bara stöttålig utan också helt väderförseglad.

Specifikationer
Vikt:290 g
Synfält:114m på 1000m
Förstoring:10x
Objektivlinsdiameter:25 mm
Närgräns:4,6 m

Oavsett om du dränker den i vatten, utsätter den för snö eller bara är ute i dåligt väder, håller den jämnt steg.

Dess förmåga att klara av tuffa förhållanden på både land och sjö gör den idealisk för alla typer av utomhusaktiviteter.

Designmässigt har Bushnell H2O 10×25 Roof ett mycket attraktivt och praktiskt utseende. Den nya designen inkluderar förbättrat grepp och smidigare linsskydd, vilket gör den bekväm att hålla i även under långa perioder.

Vi uppskattade verkligen den klara och ljusa bilden som tillhandahölls av den flerlagerbehandlade optiken och BaK-4-prismorna.

Den här kikaren är lätt och kompakt, vilket gör den bekväm att ta med sig överallt. En annan fördel är att den levereras med en förvaringsväska och nackrem för extra bekvämlighet och säkerhet.

Dock observerade vi att även om bilden var klar, saknade den lite detalj vid högre förstoring. Men överlag, för det pris du betalar, erbjuder Bushnell H2O 10×25 Roof stor valuta för pengarna.

Fördelar

 • Robust och vattentät
 • Klar och ljus bild
 • Lätt och kompakt

Nackdelar

 • Detaljer kan bli suddiga vid hög förstoring
 • Inget stativfäste

7. Bäst liten kikare – Vortex Diamondback HD 8×42

Vortex Diamondback HD 8x42 Kikare

Vortex Diamondback HD 8×42 kikaren är ett utmärkt exempel på att professionell kvalitet inte behöver komma med ett högt pris. Denna kikare överträffade verkligen våra förväntningar under våra tester, både i form av prestanda och bekvämlighet.

Specifikationer
Förstoring:8x
Objektivdiameter:42mm
Synfält:130m/1000m
Närgräns:1.5m
Vikt:618g

Med en 8x förstoring, gav Vortex Diamondback oss imponerande skarpa bilder över hela synfältet.

Vi blev positivt överraskade över bildkvaliteten även i svagt ljus, tack vare den flerlagerbehandlade optiken som verkligen höjer ljusgenomsläppet. Detta var verkligen en stor fördel när vi testade den under gryning och skymning.

Den robusta gummiarmeringen ger en stadig handhållning, och kikaren kändes både säker och komfortabel att hålla även under längre perioder.

Vi uppskattade att den var lätt att hantera och kunde stå emot de tuffaste förhållandena, tack vare sin o-ring försegling som gör den vattentät, imtät och dammfri.

En bonus var möjligheten att montera kikaren på ett stativ, vilket var särskilt praktiskt under långa observationsperioder. Dock märkte vi att stativadaptern inte ingick, vilket kan vara en extra kostnad att tänka på.

Slutligen, att den levereras med en väska, rem, sele och linsskydd, samt en livstidsgaranti, bidrog bara till att öka känslan av värde för pengarna.

Fördelar

 • Utmärkt ljusgenomsläpp
 • Robust och vattentät
 • Livstidsgaranti

Nackdelar

 • Stativadapter ingår ej
 • Viss bildinstabilitet vid hög förstoring

8. Bäst kikare för jakt – Bushnell Fusion X 10x42mm

Bushnell Fusion X 10x42mm Kikare

Bushnell Fusion X 10x42mm är en innovativ korsning mellan avancerad kikare och avståndsmätare, och har visat sig vara en revolutionerande lösning för jägare. Den klarade av alla våra testfall med imponerande prestanda.

Specifikationer
Vikt:992 g
Totallängd:177 mm
Förstoring:10x
Objektivdiameter: 42 mm
Avståndsmätning:1609 m

Med Fusion X har Bushnell lyckats framställa en kikare som levererar en fantastisk bildkvalitet i alla ljusförhållanden.

High-Definition Optical System ger en oslagbar klarhet, vilket gjorde observationer före soluppgången och efter solnedgången enastående klara och detaljerade under våra tester. Det är ett verkligt kraftpaket för den dedikerade jägaren.

Det som verkligen skiljer Fusion X från andra kikare på marknaden är dess ActivSync™-skärm. Den unika tekniken innebär att avståndsavläsningarna visas direkt i synfältet, vilket gör det snabbt och enkelt att uppskatta avstånd. Med en mätprestanda av upp till 1609 meter och en noggrannhet på 1 meter var detta en game-changer under våra tester.

Samtidigt är Fusion X kraftigt byggd. Den väger nästan 1 kg och känns robust. Det är vattentätt till IPX7-standard, vilket ger trygghet i fuktiga och regniga förhållanden. En liten nackdel var dock vikten som kunde kännas tung efter en längre tids användning.

Sammantaget, Bushnell Fusion X 10x42mm ger en mäktig kombination av optisk prestanda och avståndsmätning, vilket gör den till en oumbärlig följeslagare för alla seriösa jägare.

Fördelar

 • Exceptionell optisk prestanda
 • Inbyggd avståndsmätare
 • Vattentät IPX7

Nackdelar

 • Relativt tung
hur vi genomförde vårt test av kikare

Hur vi genomförde vårt test av kikare 2024

I denna djupgående artikel vi tar oss an den fascinerande världen av kikare. Genom att utföra noggranna tester på ett brett spektrum av modeller, har vi samlat våra insikter och erfarenheter för att ge er vår objektiva syn på vilka kikare som är bäst i test.

Vårt team har spenderat timmar vid fältstudier och laboratorietester för att kunna erbjuda er de mest noggranna recensionerna. Nu tar vi en titt på hur vi utförde våra tester.

Förberedelse av testområdet

För att säkerställa rättvisa och konsekventa förhållanden vid testning av varje kikare, arrangerade vi en specifik testmiljö. Vi valde en blandning av inomhus- och utomhusmiljöer, där vi kunde bedöma kikarnas prestanda under olika ljusförhållanden och avstånd.

Speciellt när vi testade kikare för fågelskådning, lade vi stor vikt vid att simulera en naturlig omgivning. På samma sätt var vi noga med att skapa en barnvänlig miljö vid testning av kikare till barn. Detta involverade färgstarka objekt på varierande avstånd att fokusera på, samtidigt som vi säkerställde säkerheten i området.

Steg för steg genom våra tester

Vår testprocess var utformad för att vara både grundlig och rättvis. Efter att ha köpt kikare från flera tillverkare, både välkända och uppstickare på marknaden, följde vi en strikt procedur för varje test.

Vi började med att inspektera förpackning och tillbehör, följt av en inledande inspektion av kikaren. Sedan utförde vi en rad tester som inkluderade visuell skärpa, färgåtergivning, komfort och användarvänlighet.

Detta gav oss en detaljerad inblick i varje kikares prestanda och tillät oss att jämföra dem direkt mot varandra.

Genomförandet av våra tester

När det kom till själva testningen, utförde vi varje test på varje kikare flera gånger för att säkerställa konsistens. Varje test tog olika lång tid beroende på vad det fokuserade på.

Ett test för visuell skärpa kunde till exempel ta upp till 30 minuter, medan en komforttest för handkikare var betydligt kortare. Det var viktigt för oss att tillämpa samma rigorösa procedur på varje kikare, oavsett pris eller varumärke, för att kunna erbjuda en rättvis och heltäckande översikt.

Vår testmetodik gav oss insikt i vilka kikare som var bäst i test, och vilka som kanske inte riktigt levde upp till förväntningarna.

Analys av testresultat

Efter att ha genomfört våra tester tog vi oss tid att noggrant utvärdera resultaten. Varje kikare bedömdes baserat på dess prestanda över de olika testparametrarna, och vi diskuterade kollektivt för att komma fram till en slutlig rankning.

Vi tittade även på hur varje kikare presterade i förhållande till sitt pris, vilket hjälpte oss att identifiera vilka produkter som erbjöd bäst värde för pengarna.

Till exempel när vi skulle köpa kikare för fågelskådning eller för barn, var vi mycket noggranna med att bedöma inte bara deras funktionella prestanda, utan också hur väl de uppfyllde de specifika kraven för dessa kategorier.

Långtidsprestanda och hållbarhet

Att testa en kikares hållbarhet är en utmaning. Det innebär inte bara att bedöma dess byggkvalitet, utan också hur väl det håller upp under långvarig användning.

Vi utförde därför långtidstester på varje modell för att bedöma hur de klarade av upprepade användningar och olika väderförhållanden. Vi märkte att vissa handkikare presterade utmärkt i början men tappade skärpa eller komfort över tid.

Några kikare till barn visade sig vara särskilt robusta, en egenskap som vi verkligen uppskattade med tanke på den extra belastning de kan utsättas för.

Säkerhet och tillförlitlighet

När vi utförde våra tester var vi inte bara intresserade av hur väl varje kikare presterade, utan också hur säker och pålitlig den var under olika omständigheter.

Vi tittade på egenskaper som vattentäthet, stötmotstånd och till och med hur väl de klarade av att tappas. Vid säkerhetstestning av kikare till barn fokuserade vi särskilt på deras lätthanterlighet och om de hade några skarpa kanter som kunde orsaka skador.

Vi fann att de bästa modellerna inte bara klarade våra säkerhetstester utan också bibehöll sin prestanda och pålitlighet under testperioden, vilket gjorde dem till vinnare i vårt bäst i test-resultat.

Några tips innan du kikar ut i världen

Efter att ha testat en rad kikare och granskat vilka som är bäst i test, vill vi dela några insikter vi har samlat under processen. Dessa tips kan hjälpa dig att få ut mesta möjliga av din kikare och garantera en givande användarupplevelse. Låt oss kika på dessa tips:

 1. Rätt inställningar
 2. Hantering av kikaren
 3. Skydda din kikare
 4. Lämplig användning

Sätt rätt inställningar

Ett av de första stegen innan du börjar använda din kikare är att korrekt justera dess inställningar. Under testprocessen fann vi att det kunde skilja mycket i användarupplevelse när vi tog oss tid att göra detta korrekt.

Detta gällde speciellt vid fågelskådning där rätt inställningar kan göra skillnad mellan en otydlig och en kristallklar syn på en sällsynt fågel. Tänk på att justera både fokus och dioptrijustering för bästa möjliga bild.

Rätt hantering av din kikare

Hur du håller din kikare kan påverka din upplevelse. Vi märkte under våra tester att en stadig hand kan förbättra bilden markant.

Om möjligt, överväg att använda ett stativ eller ett annat stöd för att stabilisera din handkikare. Vid test av kikare till barn uppmärksammade vi extra att de kunde ha svårt att hålla kikaren stadig, något som är bra att ha i åtanke.

Ta hand om din kikare

Skydd av kikaren är viktigt för dess hållbarhet. Under våra hållbarhetstester märkte vi att kikare med medföljande fodral eller skydd oftast höll bättre över tid.

Vi rekommenderar att du alltid förvarar din kikare på ett säkert ställe och rengör linsen regelbundet för att säkerställa optimal prestanda.

Använd din kikare rätt

Sist men inte minst, använd din kikare på rätt sätt. Under våra tester insåg vi att en rätt användning kan påverka inte bara din egen upplevelse, men också hur länge din kikare varar.

Till exempel, att rikta kikaren direkt mot solen kan skada linsen och din syn. Att vara medveten om hur och var du använder din kikare är avgörande för att säkerställa en lång och tillfredsställande användning.

Med dessa tips i åtanke, hoppas vi att du kommer att få ut det mesta av din kikare. Kom ihåg, rätt kunskap och förberedelser kan vara nyckeln till att hitta den kikare som är bäst i test för just dig.

Några tips innan du kikar ut i världen

Vanliga frågor om kikare

Hur mycket kostar en bra kikare?

De bästa modellerna från till exempel Swarovski kan kosta upp till 40 000kr. Det går förstås att hitta mer prisvärda modeller från andra märken som ligger runt 5000kr. Vi har recenserat 4 olika modeller som vi tycker är mycket prisvärda. Vill du hitta en bra kikare för liten peng rekommenderar vi de modeller vi testat på vår hemsida.

Vilken kikare är bäst för fågelskådning?

På vår hemsida har vi recenserat 4 olika modeller. Några av dessa modeller är speciellt lämpade för fågelskådning. Vill du hitta prisvärda kikare för fågelskådning rekommenderar vi att du tar en titt på vår hemsida.

Vilken förstorning ska man ha på kikare?

När man köper sin kikare är förstorning något viktigt att tänka på. 10x42 betyder till exempel en förstorning på 10x. Det innebär att något som är på 100 meter avstånd ser ut som det är på 10 meter avstånd. När det kommer till vilken förstorning du ska välja så beror det på vad du tänkt använda kikaren till. Kikare för fågelskådning bör ha hög förstorning till exempel.

Vilken är den bästa kikaren?

På vår hemsida har vi gjort ett kikartest där vi utsett en modell till bäst i test. Vill du hitta den mest prisvärda kikaren rekommenderar vi att kika på vår hemsida.

Sammanfattning

Kikaren är ett mycket användbart verktyg som används för att kunna se tydligare på avstånd. Vissa använder sin kikare vid fågelskådning, andra använder sin kikare vid jakt.

För att se den vackra naturen omkring oss behöver vi en bra kikare. Vårt syfte med att skriva denna text har just varit att inspirera fler att utforska sitt närområde.

Vi hoppas att vi underlättat för dig och du tar hjälp av vårt kikartest och hittar den bästa kikaren.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen