Bästa rödpunktsiktet 2024 – Test av olika rödpunktsikten

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Aimpoint Micro  H-2

Aimpoint 9000L

Aimpoint Hunter H34L

Delta Optical Mini Dot

Klicka här för att se fler Rödpunktsikten.

Rödpunktsiktet är lämpat för många typer av jakt. Det som skiljer siktet från kikarsiktet är att rödpunktsiktet inte har någon förstoring.

Vissa jägare tycker att siktena inte är bra för de inte har någon förstoring, men faktum är att många jägare köper sikten med för stor förstoring än vad som behövs. När du ska skjuta under 250 meter är förstoring sällan nödvändigt och på närmare avstånd kan det också vara farligt.

För allmän jakt tycker vi rödpunktsiktet är bra. De är pålitliga och gör fokus på målet enklare. I tabellen ovan kan du välja mellan ett antal modeller som vi anser vara bland de bästa och prisvärda på marknaden.

Vill du veta mer om siktena i tabellen ovan, har vi gjort ett test av rödpunktssikten här nedan på 4 olika modeller. Vi har också gjort en köpguide för den som vill säkerställa att den gör det bästa köpet.

1. Bäst i test – Aimpoint Micro H-2

Aimpoint Micro H-2 Rödpunktsikte med Weaverfäste

Klicka här för att se bästa priset

Micro H-2 är en modell från det välkända varumärket Aimpoint som är skaparen av rödpunktsiktet. Modellen från Aimpoint är bland den lättaste och minsta varianten i Aimpoints Micro-sikte sortiment.

Med sina lätta 136 g med fäste och flip-up-skydd är modellen helt vattentät. Den förstärkta konstruktionen och flip-up-linsskyddet gör det möjligt för siktet att klara alla olika väderförhållande.

ACET-teknik ger siktet hela 50 000 timmar av batteritid och det är dessutom enkelt att montera siktet på gevär, jaktrevolver och pilbåge.

Linsdesignen är avancerad, vilket ger modellen en av marknadens bästa optiska prestanda. Den röda punkten har dessutom en tydlig form och siktet har ett obegränsat synfält.

Siktet är också säkert då det inte finns någon farlig laser för ögon. Det finns 12 inställningar för användning i dagsljus och modellen är inte konstruerad i några miljöfarliga material. Letar du efter det bästa rödpunktsiktet rekommenderar vi Aimpoints Micro H-2.

2. Populärast – Aimpoint 9000L

aimpoint-9000l-rödpunktsikte

Klicka här för att se bästa priset

9000L är en modell från marknadens bästa rödpunktsiktekonstruktör: Aimpoint. Att Aimpoint är bäst i branschen är inte konstigt, för ännu en gång har de skapat ett mycket prisvärt, snyggt och funktionellt sikte.

9000L finns att köpa i två olika punktstorlekar: 2 MOA och 4 MOA. Med 2 MOA täcker pricken 5cm på 100m och med 4 MOA täcker pricken 10cm på 100m.

Batteritiden är också mycket lång på 50 000 timmar. Vikten på siktet är 210 g och modellen passar bäst på gevär med lite längre lådor.

Siktet har ett traditionellt utseende och kombinerar fördelarna med ett rödpunktsikte med det mer välbekanta utseendet på ett kikarsikte.

Eftersom det är ett sikte från Aimpoint erbjuder siktet en av marknadens bästa optiska prestanda. Linsdesignen är avancerad och ljustransmissionen är mycket bra. Modellens konstruktion är dessutom hållbar och robust. Att 9000L är ett så populärt sikte bland jägare är därför inte särskilt konstigt.

3. Premiumval – Aimpoint Hunter H34L

aimpoint-hunter-h32l-rödpunktsikte

Klicka här för att se bästa priset

Hunter H34L är ännu ett högt presterande sikte från Aimpoint. Men denna modell från Aimpoint är något alldeles extra. Tack vare röret på 34 mm samt ett nykonstruerat frontmonterat justeringsystem erbjuder Hunter-siktet otrolig och oöverträfflig optisk prestanda.

Siktet är därför otroligt träffsäkert och snabbt. Med konstant användning erbjuder siktet också en lång batteritid på 50 000 timmar.

Siktet är ganska stort och är därför optimalt på hagelgevär med längre låda. För den som gillar utseendet på traditionella kikarsikten, så har 9000L det välbekanta kikarsikteutseendet, men med fördelarna av ett rödpunktsikte.

Modellen har 2 MOA punktstorlek och har en objektivlins på 39mm. Eftersom det är ett sikte från Aimpoint så är modellen även vattentät. Konstruktionen är även mycket robust, lyxigt och slitstark.

Är man ute efter ett mycket bra rödpunktsikte och har pengarna, så rekommenderas denna modell från Aimpoint starkt.

4. Billigast – Delta Optical Mini Dot

Delta Optical Mini Dot Rödpunktsikte

Klicka här för att se bästa priset

Recension kommer snart…

Läs även >>> Bäst i Test Vapenfodral 2024

Lista över de bästa rödpunktsiktena 2024

  • Bäst i test: Aimpoint Micro H-2
  • Populärast: Aimpoint 9000L
  • Premiumval: Aimpoint Hunter H34L
  • Billigast: Delta Optics Mini Dot

Köpguide för bästa rödpunktsiktet 2024

Att välja rödpunktsikte kan ibland vara överväldigande och jobbigt, eftersom det finns många olika modeller med olika specifikationer att välja mellan. För att underlätta för dig har vi skapat denna köpguide. I köpguiden kommer vi diskutera de viktigaste sakerna du bör tänka på när du ska köpa. Följande faktorer bör du tänka på om du ska köpa:

  • Storlek
  • Vapentyp och kaliber
  • Pris
  • Batteritid
  • Hållbarhet

Storlek

När du ska köpa ditt sikte så måste du ha storleken i åtanke. Mindre rödpunktsikten fungerar bra på gevär och hagelgevär. Större sikten fungerar mycket bättre på långa gevär. Större sikten tenderar också att ha längre batteritid och mer kompatibilitet med tillbehör.

Andra fördelar med stora sikten är också att de är mer vattentäta och bättre konstruerade, då de skyddar optiken bättre. Däremot så kostar det förstås mycket mer pengar för att köpa ett stort sikte.

Har ditt hagelgevär begränsat utrymme och du vill montera andra tillbehör på geväret så rekommenderar vi att köpa ett mindre sikte. Vikt på sikten kan också spela stor roll.

Större storlek på siktet betyder förstås att siktet är tyngre och större. Om man monterar ett stort sikte på ett litet gevär kan balansen rubbas och då kan användning av geväret bli mycket anständigt.

Så innan du ska köpa ditt sikte så bör du först kolla om siktet kommer passa på ditt vapen. Detta är mycket viktigt, för detta kommer påverka din effektivitet ute i fält.

Vapentyp och kaliber

Som vi redan gått igenom så är storleken mycket viktig att tänka på när man ska välja sitt rödpunktsikte. Detta beror på att det finns olika vapentyper som har olika längd och vikt.

Man måste välja ett sikte som passar sitt vapen. Så att ställa sig frågan: vilket vapen kör jag? är av yttersta vikt.

Rödpunksikten kan monteras på hagelgevär, pistoler och luftgevär bland annat. Dessa olika vapentyper använder sig av olika modeller, så innan man köper så måste man se om siktet är kompatibelt med sitt vapen.

Något att notera är att vissa rödpunktssikten är gjorda för vissa specifika vapen och kalibrar. Andra sikten är också gjorda för viss rekyl. Alla sikten kan heller inte monteras på alla vapen. Därför måste man läsa om produkten innan man köper.

Men som tur är finns det många sikten som är kompatibla med flera olika gevär. För att hitta ett sådant sikte rekommenderar vi modeller som vi recenserat ovan. Men var alltid på hugget innan du ska köpa, så du slipper bli besviken och behöver returnera.

Pris

Priset på rödpunktsikten varierar ganska mycket. De kan kosta mellan 10 000 och 1000kr. Vissa hävdar att man betalar för märket, men vi tycker inte detta är sant inom rödpunktsindustrin. Man får nästan alltid det man betalar för.

Köper man ett billigt sikte får man alltså oftast ett ganska dåligt sikte. Modellen kan sakna viktiga saker som vattentäthet och konstruktionen kan vara dålig. Oftast håller inte sådana sikten särskilt länge.

”Vi rekommenderar inte billiga sikten, men i slutet av dagen är ett billigt sikte ändå bättre än ingenting alls. ”

Ett billigt rödpunktsikte kan kosta 1000 kr, men du bör inte förvänta dig särskilt mycket. Att köpa ett sikte från Aimpoint är lite mer kostsamt då deras sikten närmar sig 5000–10 000kr. För detta pris får man dock revolutionerande optikprestanda, konstruktion och batteritid.

Är du en seriös jägare som vill göra jakten lättare, rekommenderar vi att du investerar i ett dyrare sikte. Behöver du tips på sikten med hög kvalité och prestanda rekommenderar vi att du kikar på modellerna som vi recenserat ovan, för enligt oss är dem bland de bättre på marknaden.

Batteritid

En lång batteritid är förstås önskvärt i alla elektroniska manicker. Men batteritiden varierar enormt mellan olika tillverkare.

Aimpoint har till exempel en väldigt lång batteritid på 50 000 timmar på sina sikten med konstant användning. Även för en driftig och hängiven jägare kommer det ta långt tid innan hen behöver byta batteri på sitt Aimpoint-sikte. I vår erfarenhet kan det ta flera år innan man behöver byta batteri på sitt sikte.

Större sikten tenderar att ha längre batteritider. Så vill du ha ett i sikte med lång batteritid rekommenderar vi större sikten. Däremot brukar dessa sikten kosta mer.

Men det finns förstås också små modeller med enastående battertid, till exempel Aimpoints mindre modeller. När man köper sitt sikte kan det också vara klokt att köpa ett sikte med lätt tillgängliga batterier. Finns batterierna lokalt? Eller bara online? Är frågor man bör ställa sig innan man köper.

Hållbarhet

En mycket viktig faktor att tänka på är förstås hållbarheten. Beroende på din användning kan denna punkt vara den kanske allra viktigaste faktorn att ha i åtanke.

Hållbara rödpunktsikten måste kunna motstå krafter från geväret. Skjutvapnets upprepade rekyl är en kraft som påverkar siktet. Det är därför viktigt att siktet kan motverka rekylkraften.

Något som skyddar mot rekylkrafterna är batteriets och batterikontakternas placering. Finare och dyrare sikten har en bra placering av batteriet, vilket minskar belastningen på batterikontakterna och därmed håller siktena längre.

Det är också viktigt att modellen du köper har ett robust och slitstarkt chassi för bästa hållbarhet. Att det finns linsskydd för optiken är också mycket bra för hållbarheten.

Annars är det också viktigt att modellen du väljer är vatten- och damm skyddad. Detta mäts i IP-klasser. IPX7 betyder till exempel att produkten kan sänkas i 1 meter djupt vatten i 30 minuter. Innan du köper är det klokt att ta reda på produktens IP-klass.

Vattentäthet är förstås mycket viktigt, eftersom regnigt väder är ganska vanligt under jaktsessioner på hösten.

Rödpunktsiktets kompatibilitet med olika tillbehör

För att avsluta denna köpguide tänkte vi också nämna att det finns några olika tillbehör till rödpunktsiktet som är mycket användbara.

Rödpunktsiktet har ju ingen förstoring, men faktum är att man kan ge vissa sikten förstoring. Bara vissa sikten är dock kompatibla med förstoringsglas så kontrollera att siktet är kompatibelt innan du köper om du vill ha ett rödpunktsikte med förstoring.

Vissa rödpunktsikten kan också kompletteras med mörkerseende. Vill du att ditt sikte ska ha mörkerseende är det viktigt att du kontrollerar kompatibiliteten med Night vision innan du köper.

Vanliga frågor om rödpunktsiktet

Vilket är det bästa rödpunktsiktet?

Det beror förstås på vilket vapen och vilken budget du har. Dyrare sikten tenderar att vara bättre än billiga. Vi har utsett ett sikte till bäst i test på vår hemsida. Är du ute efter ett prisvärt sikte rekommenderar vi det.

Är rödpunktsikten bra för jakt?

Rödpunktsikten är bra för aktiv jakt på nära håll. Siktena har ingen förstoring, men är ganska billiga. Är du intresserad av att köpa ett sikte har vi gjort ett test på vår hemsida.

Är rödpunktsikten bra för hagelgevär?

Rödpunktsikten är mycket bra för hagelgevär. Siktena ger dig god träffsäkerhet och är enkla att lära sig använda. Har du ett hagelgevär och vill köpa ett rödpunktsikte har vi gjort ett test på vår hemsida.

Vad är ett rödpunktsikte?

Ett rödpunktsikte är ett sikte som används för att förbättra din träffsäkerhet med vapen. Det som skiljer siktena åt från andra sikten är att de inte har någon förstoring.

Sammanfattning

Att hitta det rätta siktet kan ibland vara mycket svårt för jägare. Detta beror på att man måste hitta rätt sikte till rätt vapen och det kan ibland vara mödosamt.

Rödpunktsiktet är ett sikte som används för att förbättra din träffsäkerhet under jakt. Däremot så har siktena ingen förstoring. Men för vissa jägare behövs inte någon förstoring och då kan ett rödpunktsikte vara mycket bra.

När man köper sikte måste man tänka på olika faktorer som storlek, pris och hållbarhet. Vi hoppas att vi underlättat för dig med denna artikel och att du hittar det rätta rödpunktsiktet.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen