Bästa Rödpunktsiktet 2023 – Test av olika Rödpunktsikten

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Aimpoint Micro  H-2

Aimpoint 9000L

Aimpoint Hunter H34L

Delta Optical Mini Dot

Klicka här för att se fler Rödpunktsikten.

Bäst i test Rödpunktsikte 2023

Rödpunktsikten är särskilt väl lämpade för många typer av jakt. Vissa jägare är ibland motståndskraftiga mot dem eftersom de flesta rödpunktsikte inte ser ut som traditionella gevärssikten. För jägare som insisterar på ett traditionellt utseende kombinerar sikten som Aimpoint Hunter H34L fördelarna med ett rödpunktsikte med det mer välbekanta utseendet på ett kikarsikte.

Andra jägare avvisar rödpunktsikten eftersom de inte har förstoring. De flesta jägare använder större förstoring än vad som behövs eller till och med anses klokt. Få jägare kommer någonsin att skjuta på ett viltdjur på över 250 meter. När du skjuter under 250 meter är förstoring sällan nödvändigt och på närmare avstånd kan det vara farligt.

Jag tycker om långdistansskytte och har gevär inställda för långdistansjakt, men jag har ännu inte tagit ett riktigt långdistansskott på ett djur. Jag sköt en tjurälg på 3 meter och en björn på 2 meter i försvarssituationer. I båda fallen använde jag integrerade sikten och varje skott var ett dödsskott. En förstorad optik i endera situationen kunde ha varit katastrofal.

För allmän jakt kan ett rödpunktsikte vara ett utmärkt val. I vissa jaktsituationer är det den perfekta optiken. Varje gång jakten sannolikt kommer att vara snabb och nära är ett rödpunktsikte perfekt.

Rödpunktsikten är tuffa och pålitliga. Synfältet är obegränsat; eftersom båda ögonen är öppna begränsar siktet inte jägarens syn. Rödpunktsikten är reflexiva; målförvärvet är snabbt eftersom fokus hålls på målet medan hårkorset tas i linje med målet. Vid svagt ljus minskar de inte ljuset som överförs till ögat, och många är utformade för att fungera med mörkerseende.

I tabellen ovan kan du välja mellan ett antal rödpunktsikten som anses av många vara de bästa på marknaden relativt till deras pris. Om du ändå inte hittar ett du gillar så kan du klicka på den blåa knappen under tabellen för att kunna välja mellan ett stort sortiment av rödpunktsikten.

Läs även >>> Bäst i Test Vapenfodral 2023

Köpguide för bäst i test Rödpunktsikte 2023

Det finns några saker som du verkligen behöver för att kvalificera dig som det bästa alternativet för din specifika applikation.

Storlek

Storlek är ett stort övervägande när det gäller att utrusta ditt vapen med ett rödpunktsikte. Först och främst vilken typ av vapen kör du? Ett gevär, hagelgevär, pistol eller till och med pil och båge? Det finns alternativ för varje vapenstil. Om du letar efter ett rödpunktsikte för ditt taktiska gevär är det bästa alternativet förmodligen en miniatyr röd punktoptik, ett fönster eller en öppen toppsikt fungerar bäst. Om du använder vissa handeldvapen, vanligtvis 22 LR som Ruger Mark-serien eller Beretta Neo, kan de ha en full-scope-skena och vara mer tillmötesgående för större optik som C-More-systemen.

Små, miniatyrrödpunktsikte kan fungera bra på gevär och hagelgevär, men de presenterar ett litet hårkors och en liten optik när det inte är nödvändigt. Rödpunktsikte i full storlek som Aimpoint M4S och Eotech 512 är effektivare när det gäller långa gevär och ger användaren längre batteritid, ett stort fönster eller rör och ofta extra mångsidighet med tillbehör. Ju större en optik är, desto mer batterilivslängd tenderar den att ha, liksom ett större fönster och ofta fler reticle-alternativ.

Vissa gevär och de flesta hagelgevär har begränsat tågutrymme, ofta en liten kort sektion. Den här lilla delen av skenan kan vara en viktig faktor vid montering av en optik, särskilt om användaren vill använda ytterligare tillbehör. Så användaren kanske vill ha något liknande Eotech XPS2 som ger ett fullstort fönster med ett mindre monteringskrav.

Känn alltid det tillgängliga rälsutrymmet på ditt vapen och kom ihåg hur mycket utrymme optiken kommer att använda och om du vill använda ytterligare tillbehör. Tänk på viktförhållandena mellan vapen, ett lätt gevär kan förvandlas till en tegelsten när du använder fel optik.

De vanligaste storlekarna på rödpunktsikten:

Mini rödpunktsikte

Miniatyrrödpunktsikte är tillräckligt små för att gå på ett gevär och är ofta valet för ultralätta vapen, inklusive handeldvapen. Miniatyrrödpunktsikte är inte den vanligaste optiken att hitta på AR, men det är inte ovanligt heller. Dessa rödpunktsikte är ultralätta och ger ett utmärkt alternativ för närvaro, men de är vanligtvis hårdare att använda vid måttliga intervall.

Kompakt

Kompakta rödpunktsikte är vanligtvis rödpunktsikte med en objektivlins mellan 20 och 25 mm. Dessa kompakta optik är lätta och små men erbjuder en äkta rödpunkt optikupplevelse. Dessa kompakta rödpunktsikte är vanligtvis en bra kompromiss mellan liten storlek och full effekt. De är lätta för oss att äta de flesta områden men lider av små batteri- och intensitetsproblem.

Full storlek

Rödpunktsikte i full storlek är vanligtvis 26 mm och högre. Dessa rödpunktsikten är utformade för användning och packar ofta ett fullstort batteri för längre körtider. Dessa optiker är också mer kompatibla med ett större antal fästen och tillbehör. De är också större och tyngre.

Öppen kontra tubstil

Rödpunktsikte finns i två grundläggande, öppna eller fönsterbaserade design och den mer traditionella rörliknande stilen. Dessa stilar exemplifieras av de två mest populära rödpunkt-företagen, Aimpoint och Eotech. Rörstilen som Aimpoint använder är en cylinder som skytten helt enkelt tittar igenom. Det öppna fönster design som används av Eotech är ett fyrkantigt fönster, som ofta är mer kompakt och låg profil än röret stil.

De fyrkantiga, öppna rödpunktsiktena erbjuder ett bredare synfält för de flesta skyttar. Med hjälp av metoden med två ögon är det helt enkelt mindre att störa din syn. Dessa öppna sikter är ofta mindre skrymmande och modeller som C-More-systemen är ofta lättare.

Rördesignen är för det mesta inte tung, men rörstilar är ofta tyngre än jämförbara öppna sikter. Fördelarna med detta är en mer hållbar och skyddad optik. Rörsikter som Aimpoint kan ofta drabbas av mer missbruk än en öppen syn och är ofta mer vattentäta.

Vapentyp och kaliber

Även om rödpunktsoptik i sig är enkel är det fortfarande viktigt att överväga vilket vapen och vilken kaliber vapnet är med viss optik. Vissa rödpunktsikten, som Eotechs, har riktade fläckar för specifika vapen och kalibrar.

Ett problem som kan stöta på med små budget rödpunktsikte är rekyl. Om du använder ett vapen som har mer rekyl än optiken är klassad för kan du sluta skada optiken och förlora noll. En annan fråga är monteringsmetoden.

Det är viktigt att komma ihåg att vissa rödpunktsikte byter mellan vapen med inget mer nödvändigt än en enkel noll. Viss optik byter emellertid inte lätt och kommer att skada träffsäkerhet och precision. Att ha en enda optik som du kan använda på flera gevär är också ett bra sätt att spara pengar, lär dig hur du gör det här.

Batteritid

Batterihänsyn kommer ner till två huvudfrågor. typer av batterier och batteritid. Med några många rödpunktsikte tillgängliga och tillverkade av olika tillverkare varierar dessa batterier enormt mellan företag. Som skjutare bör du undersöka annan elektronik som är monterad på ditt gevär och försöka konsolidera till en enda batterikälla.

Ett annat problem är batteriets gemensamma, är CR 123s tillgängliga lokalt? Eller bara online? Om inte kanske du bör överväga att en optik är Double A. Lyckligtvis erbjuder några av de stora tillverkarna flera batterialternativ.

En lång batteritid är önskvärd i alla elektroniska enheter, men vi vet hur det varierar. Vissa optik kan användas i timmar, och andra kan användas i flera år. En konkurrent, en plinker eller jägare behöver kanske inte ha sin optik hela tiden och att ha ett dött batteri är en relativt liten fråga. En optik på ett gevär tillägnad militär eller brottsbekämpning, eller även civilt självförsvar bör ha en enastående batteritid och bör vara redo att bli så ljus som möjligt när som helst.

Pris och budget

Det sista övervägandet kommer att vara optikens pris. Rödpunktsikte kör handskens prisvis från nära 10 000 kr till 100 kr. Många hävdar att du köper ett namn, men inom optikindustrin tror jag inte att det är sant. Du får vad du betalar för.

En konkurrent eller jägare kan spendera några tusen kronor och få en anständig optik som Vortex Sparc, och den kommer att fungera. Samma optik kan användas som ett hemförsvar, men jag känner mig nervös för att använda en för militär- och polisarbete. Något som liknar Aimpoint på 7 000 kr skulle enligt min mening vara mer tröstande.

I slutet av dagen individer kommer användarbudgetar alltid att vara en viktig fråga. Om det blir ett val mellan ett enkelt 1 000 kronors sikte, och ingenting alls, kommer det billiga siktet att fungera, men förvänta dig inte för mycket.

Hur mycket du bör spendera

Det finns ett gammalt ordspråk som går ungefär så här: “Optiken på ditt skjutvapen ska kosta samma som skjutvapnet de är monterade på”. Detta betyder två saker. 1. Om du har ett avancerat skjutvapen behöver du en avancerad optik för att matcha eller båda kommer att drabbas av prestanda. 2. Om ditt skjutvapen kostar mycket pengar är chansen att du använder ett skjutvapen som kräver speciella egenskaper som de som nämns ovan, vilket vanligtvis resulterar i att dyrare optik krävs.

Som ett bonusråd för dig med mindre än önskvärd syn måste du vara uppmärksam på några förestående komplikationer när du använder optik. Oavsett vilken optik du använder i alla prisklasser kan det finnas en stjärnsprängningseffekt om du har astigmatism. Många kommentarer online kommer att hävda att siktet är hemsk eftersom de hade den här fruktansvärda synbilden, eller så var pricken helt förvrängd. Vad de inte inser är att sikten sannolikt fungerar korrekt men deras ögon har svårt att fokusera på en så liten pekad ljusbit.

För dem som har dessa problem verkar etsade nätkorn vara lättare att använda och skulle vara min rekommendation överdrivna nätkorn. Många rödpunktsikten har etsat hårkors längs det upplysta hårkorset, så att köpa en kan ge dig möjlighet att stänga av pricken om dina ögon har problem med att justera.

Robust konstruktion

Optik tar ett slag, särskilt på vapen eller jaktvapen som kommer att flyttas runt under ogynnsamma förhållanden. Samma sak gäller tävlingsvapen som kastas i tunnor i slutet av 3Gun-scenen. Och naturligtvis finns det vatten och alla möjliga andra saker som kan döda ett rödpunktsikte och göra ett vapen svårt att använda i bästa fall, så vi vill se till att oavsett vilkett rödpunktsikte vi väljer kan hantera missbruk.

Rätt monteringssystem

Bra, du har en solid röd sikt men inget sätt att montera den. Eller ännu bättre, se till att ditt rödpunktsikte har rätt fäste för att gå på ditt gevär. Detta är särskilt viktigt med handeldvapen eftersom de vanligtvis inte har en picatinny skena och istället kräver ett fräst glid eller speciella monteringsplattor, eller båda, kolla också hur du ser i ett rödpunktsikte.

Kompatibilitet

Förstoringsglaskompatibilitet

Rödpunktsikten har vanligtvis ingen förstoring, men du kan alltid integrera dem med en RDS-förstoringsglas. Om detta är din avsikt, eller om du vill ha den här möjligheten i framtiden, kontrollera förstoringsglaskompatibiliteten för ditt rödpunktsikte innan du köper den.

Night Vision-kompatibilitet

Om det finns en chans att du ska använda ditt rödpunktsikte med en mörkerseende, ska du alltid kontrollera kompatibiliteten innan du köper ditt rödpunktsikte. Endast kompatibla RDS kan användas med mörkerseende; Annars kan ditt rödpunktsikte allvarligt skada din NVD:s optik och göra den oanvändbar.

Garanti

Slutligen finns det efterhandelssäkerhet att leta efter. Trots att det inte är helt obligatoriskt att få synpunkter med garantier; Trots allt tror vi att det är en anständig vinst om din enhet bombar dig. Detta är särskilt viktigt om din åsikt är dyr! Försök att få en enhet som kommer från ett hus av en gudomlig varelse och misstänks av sina kunder överallt. Du ser inte en felfri syn, men en större andel av dess kunder bör vara nöjda med vad de har fått.

Många tillverkare erbjuder dig mer eller ersätter garanti. Detta kan göras genom en rabatt, en fix eller till och med en ersättning. Det är dina välförtjänta pengar du köper. Så var en entusiastisk konsument och dra nytta av ditt köp.

Hållbarhet och vattentäthet

Hållbarhet är en viktig faktor när du väljer ett rödpunktsikte för ditt gevär. Beroende på din avsedda användning kan den här funktionen vara den viktigaste faktorn i ditt val. Om din avsedda primära applikation omfattar tjänstgöringssituationer, militärtjänst eller självförsvar, bör du ha den mest hållbara optiken högst upp i urvalskriterielistan.

En röd punktoptik monterad på ett gevär måste motstå betydande repetitiv kraft som påverkar den. Sikten måste kunna motstå krafter från två viktiga källor under gevärdrift. Den viktigaste kraften är den kraft som genereras från ett skjutvapenets upprepade rekyl, till exempel ditt gevär. En vanlig felpunkt för de flesta optiker från gevärrekyl är de interna elektroniska komponenterna och batterikontakterna. Numera innesluter de mest hållbara rödpunktsikten elektronik i harts för att motverka rekylkraft och skydda mot fukt.

Ytterligare designfunktioner som är avsedda att bekämpa krafter som skapats av rekyl är batteriets placering och batterikontakter. De högkvalitativa siktena har omplacerat batteriets placering och orientering för att minska belastningen på batterikontakterna.

Den andra typen av kraft som en gevärmonterad optik måste skydda sig mot är yttre stötar mot synens chassi. De flesta synpunkter med rödpunktsikte använder chassi som är utformat för att kanalisera slagkrafter bort från linsen och interna komponenter. Det vanligaste misslyckandet med en syn som ofta är relaterat till slagkraft är linsens integritet. De flesta mikrorödpunktsikte använder en del yttre höljen som skiljer linsen från webbplatsens exteriör.

Ytterligare en extern faktor som kan orsaka synfel är intrång i fukt och damm. I allmänhet har de flesta platser försökt att övervinna fuktintrång via tätningsmedel eller O-ringar. Det är vanligt att tillverkare av rödpunktsikte täcker optiken som motsvarar en IPX7- eller IPX8-klassificering för intrångsskydd.

 • IPX7: Kan sänkas upp till 1 meter i vatten i 30 minuter.
 • IPX8: Kan sänkas djupare än 1 meter. Tillverkaren anger det exakta djupet.

När du väljer ett rödpunktsikte för ett gevär för att skydda livet bör hållbarhet och robusthet påverka din synvalsprocess avsevärt.

Hållfasthet

Om du skjuter ett mycket stort kalibervapen måste du se till att optiken är tillräckligt hållbar för att motstå chocken. Varje skjutvapen har rekyl men inte allt rekyl är detsamma och som tidigare nämnts kan optik som inte är konstruerad för stötdämpning lätt skadas. Vissa större optikproducenter har till och med olika variationer av sina produkter som är speciellt optimerade för specifika kalibrer och plattformar. Se till att du väljer rätt modell för det skjutvapen du har!

Räckvidd är uppenbarligen en stor faktor när man väljer en optik. Om du använder ett stort kalibergevär för att skjuta extremt långa avstånd kommer en reflex eller holografisk syn förmodligen inte att göra dig mycket bra. Dessa sikten är nära medellånga intervall och hjälper dig inte att landa mil långa bilder. Vissa sikten kan justeras för både nära och medelstora avstånd, vilket gör dem till det idealiska multiverktyget för de flesta små kalibervapen.

Ljusnivåer är viktiga att tänka på. Om du skjuter i ett väl ljust slutet skjutområde behöver du förmodligen inte oroa dig mycket för justeringar av ljusstyrka eller ljusstyrkan, men om du planerar att använda dina skjutvapen under natten eller i extrema ljusförhållanden måste hitta optik som gör att du kan justera ljusstyrkan för dessa förhållanden.

Linser

En av de grundläggande motiveringarna för dessa sikten är inte bara träffsäkerhet utan också förmågan att få en tydligare bild i svagt ljus. Du behöver linser som är välsignade för att uppnå det mest extrema ljusgenomsläppet, och som också har förmågan att motverka repor och repor.

Design

En sak som vi såg genast när vi undersökte hundratals objekt för dig är att synpunkter med rödpunktsikte inte alla är likvärdiga. Vissa har kvaliteten att fokusera på stjärnorna, medan andra får oss att slå våra huvuden mot väggen.

Förmodligen kommer de bästa siktena att vara viktiga kroppar gjorda av superstabila material som flygplansaluminium. Dessa sikten har samma styrka som allt annat än svåra att rengöra, så du behöver inte ha mycket stress med att stödja din syn. I de flesta fall är den röda punkten du köper vattentät på något sätt. Det betyder att du måste göra rätt val om du jagar ofta under stormsäsongen.

Dessutom är några av siktena utformade för dimmainspektion. Detta förhindrar att glaset dimmar upp i klimatet vid låga temperaturer och med temperaturvariationer. Om du inte är villig att spendera mycket pengar för att få en bra bild är det också bra. Gör bara en punkt för att få något som är bättre än genomsnittet. Kontrollera först designen och bygg.

Kvalitet

Punkt ensam är den viktigaste delen av hela rödpunktsiktet. Den lilla runda punkten på synen är det som representerar sanningens ögonblick som en punkt. Många enheter erbjuder både gröna och rödpunktsikte, men i slutändan gör ingen skillnad. När du letar efter ett rödpunktsikte måste dot vara fräsch, skarp och konsekvent. Många enheter har denna speciella tendens att dölja poängen

Siktets struktur

Rödpunktsikten är i grunden två typer. Den ena är den traditionella typen Reflex syn och den andra är rör- eller rörstil. De öppna rödpunktsiktena har en grundläggande eller traditionell typ av design. Du kan se hårkorset genom sitt öppna fönster.

De öppna stilarna för rödpunktsikten är dock inte lämpliga för filter. Men om du verkligen vill använda filter måste du få ett rödpunktsikte i rörstil. Tube-rödpunktsikten liknar de optiska räckvidden, vilket gör det möjligt för användarna att enkelt installera filtren såväl som skyddshöljen.

Dessa filter hjälper användaren att se sitt rödpunktsikte vid en viss tidpunkt på dygnet. Så i grund och botten skulle jag säga att det fungerar bättre för – för inriktning är det viktigt att se pricken. Om du är villig att köpa den bästa rödpunktsikten för pengarna, föreslår jag att du köper ett rödpunktsikte i rörstil. Men om du är ett fan av traditionella mönster för rödpunktsikten, skulle det vara tillräckligt med öppen stil.

Kontroller och knappar

En annan faktor när du väljer den bästa gevärets röda punkt som du kan montera på ditt gevär är drift och kontrollmanipulation. Att välja en sikt som är enkel att använda och intuitiv att använda säkerställer att din gevär / siktkombination alltid är redo för handling. Enkel åtkomst till siktkontroller som slår på / stänger av optiken och justerar rätt kikars ljusstyrka är designfunktioner som de flesta skyttar bör överväga när de väljer rätt syn.

Vissa tillverkare har införlivat rörelseavkänningsfunktioner som gör att du kan låta sikten vara på för oavbruten kontinuerlig användning. Andra tillverkare har inkluderat automatisk justering av kornets ljusstyrka som ökar eller minskar ljusstyrkan enligt befintliga ljusförhållanden. Beroende på dina behov kan dessa designfunktioner spela en viktig roll i din urvalsprocess för rödpunktsikte. Tävlingsskyttar, allmänna vapentusiaster kanske inte behöver betona synfunktionen som en person som bär ett rödpunktsikte utrustat gevär i en arbetssituation.

Ljustransmission

Tillsammans med en effektiv och funktionell eller operativ (sådana som faktiskt hjälper till att rikta in sig istället för att bara sitta framför dina ögon) är det också viktigt att titta på glasgenomskinligheten. Billiga reflex sikten har billiga glasögon. Dessa billiga sänder inte ljus som du förväntar dig. Det är dock viktigt att ljuset överförs genom glaset.

Annars finns det ingen nytta med att använda ett rödpunktsikte i första hand. Så se till att rödpunktsiktet som du köper har en tydlig projektion av ljus, oavsett vilken tid du är på jakt eller var du befinner dig.

Ljusstyrka

Rödpunktsikte som ger justerbar ljusstyrka är dyrare men den här funktionen är extremt viktig under flera omständigheter. Justerbar ljusstyrka säkerställer att du kan se din punkt i alla ljusförhållanden. När du skjuter till ett nära mål, skulle en sikt som är inställd på dess ljusstyrka position göra det lättare att skaffa hårkorset snabbt. Istället för att minska större belysningsnivåer skulle det ge en finare siktpunkt.

När du skjuter i starkt dagsljus vill du också kunna öka skärmens ljusstyrka så att du fortfarande kan se punkten. Tvärtom, när du skjuter i gryning eller skymning – eller under alla omständigheter där du har dåligt ljusförhållande – vill du minska ljusstyrkan. Du kan fortfarande använda ett rödpunktsikte som inte har justerbar hårkorsets ljusstyrka, men – för samma pris – välj alltid enheten med justerbar ljusstyrka.

Hårkors

Storleken på hårkorset

I det här fallet är personlig preferens det viktigaste faktum att tänka på eftersom det skulle behöva passa dina behov. När allt kommer omkring är det du som kommer att använda den. Så välj en punktstorlek som du är bekväm att titta på.

Prickstorlekarna mäts i Minutes of Angle eller MOA. Helst används och föreslås fyra MOA-punkter eftersom de är tillräckliga för att se målet på ett bra avstånd. Du kan dock välja en storlek upp eller ner men se till att den inte är för liten att se eller för stor att det är obekvämt att se igenom.

Färgen på hårkorset

Prickens färg är också avgörande att tänka på när du är villig att köpa det bästa rödpunktsiktet för pengarna. Det primära kännetecknet för färgen på punkten som du bör titta på är – dess synlighet i svagt ljus. Trots namnet Rödpunkt är det inte nödvändigt att färgen på dot bara är röd. Det finns andra prickfärger tillgängliga för Rödpunkt-kategorin.

I avancerade och nya synpunkter med rödpunktsikte finns gröna prickar och ibland även blå prickar tillgängliga. Bästa Rödpunkt Sikten (recensioner). Ett annat som du bör komma ihåg när du köper ett rödpunktsikte, punkten måste vara synlig mot målet. Om pricken inte syns över målet, finns det ingen nytta för det.

Hårkorsets mönster

Tillsammans med färg och storlek skiljer sig rödpunktsiktena också i mönster som finns runt punkten. Det bästa rödpunktsiktet för pengarna borde ha vanliga mönster som hårkors, stjärnform, tjurens öga eller till och med bara en enkel vanlig prick.

Denna centrering beror i princip på hur bekväm du är med det ena över de andra mönstren. Om du tror att ett tjurens öga ger dig bättre inriktningsfaktor bör du välja tjurens ögonmönster. Återigen, om du är ett fan av stjärnformmönster, få en av dem. Men om du gillar att din syn är enkel och enkel, kan du få färgpunkten. I slutändan ligger beslutet och bekvämligheten med att rikta dig, hur du jagar eller när du jagar.

Justerbarhet

Anpassning påverkar i hög grad prestandan och din komfort. Även om prickarnas storlek, mönster och färg har flera alternativ att välja mellan, behöver du också anpassa dig i höjd och vind. Höjden är den term som människor använder för att indikera höjningen av kulor, vertikalt.

Å andra sidan är vindar precis samma som höjd men istället för vertikala rörelser används den för horisontella rörelser som är från vänster till höger. Dessa två är mycket viktiga för att träffa ditt mål exakt. Det är därför det är viktigt att ditt rödpunktsikte kommer med justeringsfunktioner och jag är säker på att det bästa rödpunktsiktet definitivt kommer med den.

Bonusmaterial

Och så finns det de försumliga finesser som har en betydande effekt. Bonusfunktioner är inte nödvändigtvis på vår agenda, men avvisar du ett anständigt erbjudande? Skulle det vara en bra idé för dig? Försök om möjligt att få en synpunkt med rödpunktsikte som följer med funktioner som kan förbättra kundupplevelsen avsevärt. Det första vi har är vårt obestridda första val, det automatiska avstängningsprogrammet, som dödar synen efter 2–3 timmars inaktivitet.

Några sikten åtföljer till och med en funktion, som antagligen kallas en snabb beröring eller något i den här riktningen och som slår på enheten med ett fingertryck. Trots att det är riktigt bekvämt erkänner vi att många kunder har problem med den här funktionen eftersom den fortsätter att aktiveras genom lätt knackning eller kontakt.

Försök sedan leta efter prylar som har utsmyckningar som fokus spridning, stativ eller definitivt fall. Men framför allt, försök att få en röd punkt syn som går hand i hand med en lång batteritid. Ingenting är mer förvånande än när synen på din mitt biter dammet genom en punkt.

Lista över de bästa Rödpunktsiktena 2023

 • Bäst i test: Aimpoint Micro H-2
 • Populärast: Aimpoint 9000L
 • Premiumval: Aimpoint Hunter H34L
 • Billigast: Delta Optics Mini Dot

Termer om rödpunktsikten

Eftersom detta är en guide för nybörjare tänkte vi inkludera en förklaring för vissa termer som kompletta nybörjare kanske inte känner till.

Parallax

Parallax är en förskjutning eller skillnad i det synliga läget för ett objekt sett längs två olika siktlinjer. När du använder en sikt kan kikaren se ut att röra sig i förhållande till ett mål när skytten flyttar huvudet (och ögat) bakom optiken. Rödpunktsikte är parallaxfria och det här är en stor fördel: det betyder att oavsett hur ditt huvud är placerat bakom optiken och hur du flyttar det, kommer hårkorset att vara kvar på målet.

Minute of Angle (MOA)

A Minute of Angle är en vinkelmätning som används för att mäta den upplysta röda eller gröna punkten för en röd punktsikt. 1 MOA är lika med 1,047 tum vid 100 meter (vanligtvis avrundat till 1 tum). Detta innebär att dett rödpunktsikten verkar ha en tum (ca 2,5 cm) i diameter på ett mål 100 meter ut.

Å ena sidan, ju mindre punktens MOA desto svårare att se. Å andra sidan skulle en större prick vara mycket lättare att se, men den kan täcka för mycket av målet på längre avstånd och kompromissa med skottträffsäkerheten. Rödpunktsikter används vanligtvis för kortavståndsskytte – på sådana avstånd är 1 MOA-punkter idealiska – de säkerställer träffsäkerhet och snabb målupptagning: de skulle vara synliga utan att täcka ett brett område i ditt synfält.

Ögonlindring

Ögonavlastningen för ett optiskt instrument är avståndet från den sista ytan på ett okular inom vilket användarens öga kan få full synvinkel. När betraktarens öga är utanför detta avstånd uppnås ett minskat synfält.

Obegränsad ögonavlastning är en av de största fördelarna med rödpunktsikte. De kan placeras var som helst på ditt skjutvapen som passar dig bäst och ditt synfält kommer inte att äventyras. Obegränsad ögonavlastning säkerställer också det snabbaste målförvärvet, eftersom du inte behöver vara uppmärksam på var ditt huvud är placerat i förhållande till okularet för att ha ett helt synfält.

Synfält (FOV)

Generellt sett är synfältet omfattningen av den observerbara världen som ses vid varje givet ögonblick. När det gäller optiska enheter är synfältet det område personen kan se genom enheten. När du använder din RDS korrekt bör du inte oroa dig för synfältet: med båda ögonen öppna och målfokus bör du knappt vara medveten om din RDS-kropp. Du bör titta förbi dett rödpunktsiktens syn och bara se dett rödpunktsikten ovanpå ditt mål. Eftersom rödpunktsikte inte brukar förstoras, bör synfältet med RDS vara det vi ser med dina egna ögon.

Varför alla vapenägare bör köpa ett rödpunktsikte

Rödpunktsikten var ett stort steg framåt i praktiskt och taktiskt skytte. Dessa prickar är utformade för att sätta dig på mål så snabbt som möjligt och låta dig vara exakt, vilket gör att stoet är överlägset järnsikten på många sätt. Rödpunktsikten är utformad för att förenkla skyttesprocessen. Medan järnsights kräver att du riktar in den främre och bakre sikten exakt och sedan riktar den främre sikten mot målet, innebär en röd punkt bara att du placerar pricken på målet och drar i avtryckaren.

Rödpunktsikten är enklare totalt sett och är överlägsen på alla sätt när du gör snabb skytte. De låter dig enkelt spåra rörliga mål, du kan växla mellan flera mål mycket snabbt och de låter dig exakt placera dina skott i en stridsmiljö. Rödpunktsikteer ger dig också överlägsen prestanda i svagt ljus. En glödande prick är mycket lättare att se än en svart järnsikt. Vissa synpunkter med rödpunktsikte är också kompatibla med nattvisionsenheter, vilket ökar deras mångsidighet tio gånger.

Toppmärken inom rödpunktsikten

Aimpoint

Aimpoint är känt för att utforma det första rödpunktsikteet någonsin. De producerade den första modellen på 1970-talet och har fortsatt att driva konceptet ytterligare. Aimpoint-optik är utformad för seriös användning och tjänar tillsammans med USA:s armé.

Aimpoint Optics är utformade för att hålla länge. Denna optik är bunnsolid och välgjord – de måste vara eftersom de producerar optik för den taktiska industrin, inklusive militär- och polisstyrkor över hela världen. Aimpoint tillverkar optik i olika storlekar, inklusive fullstora, kompakta och miniatyrmodeller. Aimpoint designar också optik på en mängd olika budgetnivåer.

Vissa kostar så mycket som 8 000 kr, och andra kan fås för 4 000 kr. De anses aldrig vara billiga, men deras kvalitet är oöverträffad. De producerar mestadels taktisk optik men har expanderat till jaktområdet med H-1-optiken. H-1 används för hagelgevär, bågar etc. Aimpoint producerar också förstoringsglas och fästen för deras optik, vilket ger en fullständig optikupplevelse. Det är svårt att slå Aimpoint.

Eotech

Eotech startade sitt företag genom att göra något annorlunda. De använde ett mycket mer komplicerat holografiskt system för att ge ett mer mångsidigt rödpunkt-nätverk och för att öppna upp möjligheter för ett mer komplicerat rödpunkt-system.

Användningen av ett holografiskt rödpunkt-system gör det möjligt för Eotech att designa den berömda 68-MOA-ringen och 1-MO Acircle-kornen. Detta är deras mest kända rödpunkt-system och ett som de behåller den här dagen.

Förutom de ursprungliga hårkorsen designade Eotech också hårkors med två prickar för att kompensera för dropp från 5,56-omgången. Andra hårkors innehåller alternativ för maskingevär, mindre dödliga bärraketer och .308 kalibergevär.

Holografiska hårkors är också mer intuitiva att använda med ett förstoringsglas. Förstoringsglaset förstorar målet men inte själva pricken. Detta gör det lättare att se ditt mål när du använder ett förstoringsglas.

Eotech är mest känt för militär- och brottsbekämpningsmarknaden, men de senaste åren har de omfamnat den civila marknaden. Eotech-optik finns nu ute för jägare och tävlingsskyttar till lägre priser men med samma kvalitet. Skillnaden är vanligtvis närvaron av nattsynkompatibilitet och storlek.

SIG

SIG, den berömda skjutvapentillverkaren, har dykt djupt in i att skapa allt från vapen till ljuddämpare till optik. SIG skapade inte bara ett rödpunktsikte och kalla det en dag; de släppte samtidigt massor av olika modeller. Deras rödpunktsikte finns där i alla storlekar och budgetar. Detta inkluderar miniatyr-, kompakt- och fullstora rödpunktsikte. Priserna varierar från drygt 1 000 kr till 7 000 kr.

De producerar också förstoringsglas, termisk optik och mer. SIG som företag är svårt att fastställa för vad de är kända för. Deras billigare optik är perfekt för tävling, hemmaförsvar och till och med närliggande jakt. Men proffs som SAS använder Romeo 4 och FBI godkände Romeo 4M för sina agenter.

Utan tvekan gör SIG ett stort intryck och vill erövra både den professionella taktiska marknaden och budgeten rödpunkt-marknaden med sitt stora utbud av optik. SIG går överallt, och personligen älskar jag dessa optiker och använder flera på mina egna vapen. SIG förändrar inte tekniken eller gör galna innovationer, men de producerar bunnsolid optik som fungerar bra.

Typer av rödpunktsikten

Rödpunktsikten är den vanligaste typen av sikten och är vad de flesta tänker på när de tänker på ett rödpunktsikte. Dessa sikten fungerar med hjälp av en serie speglar där prick eller hårkors projiceras framåt på en lins och reflekteras tillbaka av en spegel, vilket gör punkten synlig. Reflex sikten finns i två distinkta smaker och ibland kan du till och med hitta ett 2-i-1-paket där en liten exponerad reflex är monterad ovanpå eller i en 45-graders vinkel mot en förstorad reflex. Detta ger skytten flera förstoringsalternativ.

Öppna rödpunktsikten

Denna typ av optik har en spegel som projicerar synpunkten tillbaka till användaren. De har inget rör och består bara av ett litet klart fönster. Dessa erbjuder högsta ögonlindring och snabbaste målförvärv av någon typ av syn. Dessa hittas nästan aldrig med någon förstoring och är mycket eftertraktade för närvaro- eller närbildsskytte där snabb målupptagning är nödvändig.

Tubrödpunktsikten

Dessa sikter har två olika linser där hårkorset eller punkten projiceras från den bakre linsen till den främre linsen. Dessa sikten finns vanligtvis utan förstoring, men många av dem kan hittas med små mängder förstoring. Slangrödpunktsikten har vanligtvis de mest variabla funktionerna och finns i många olika former och storlekar.

Denna design är betydligt mer exakt och exakt än de andra två optiker som vi diskuterar idag. EOTech har det enda patentet på denna teknik så de är den enda producenten av en holografisk syn. Det finns några andra optiska tillverkare som hävdar att de säljer holografiska sikten, men det här är vanligtvis bara rödpunktsikten klädda för att se ut som holografiska sikten.

Tubeffekt

Denna effekt kan uppstå som ett problem för vissa användare av synen med rödpunktsikte. Det tenderar att inträffa när du placerar dina ögon för nära synen. Denna effekt skulle normalt få en del av bilden att se blockerad när du tittar genom linsen. Den goda nyheten är att det finns några korrigeringsåtgärder för att undvika detta problem.

Att gå efter avancerade sikten hjälper vanligtvis till att minska detta problem eftersom de tenderar att vara fria från parallaxproblem efter ett visst avstånd. Om detta inte är ett val för dig, kan du försöka se till att du placerar dina ögon längre bort från synen.

Om du också kan försöka få en syn utan rör eller ett kort rör för att minska / minimera detta problem. Detta är definitivt en nackdel som du kommer att uppleva, men låt oss också titta på några av fördelarna med att använda den bästa röda punkten.

Holografiska sikten

Holografiska sikten gör det möjligt för skytten att skaffa sig mål med båda ögonen öppna lätt genom att sporta en tydlig bild av målet genom ett fönster. EOTech-sikten liknar mycket rödpunktsikten men erbjuder högre precision och är vanligtvis bättre kända för tävlingsskytte.

Den flytande hårkorset möjliggör vinkeljusteringar automatiskt, vilket gör den här sikten perfekt för skytte på resande fot eller för att snabbt flytta från mål till mål. Med det sagt och med tanke på deras marknadsdominans via patent, kostar EOTech-sikten betydligt mer än exponerade rödpunktsikten men erbjuder bara lite högre kvalitet och funktionalitet.

Prisma sikten

Prisma sikten är vanligtvis formade som ett traditionellt sikte men är betydligt mer kompakta och inte lika långa. Prisma sikten kommer ibland med små mängder förstoring och möjliggör antingen en etsad eller upplyst hårkors.

Denna optik använder ett prisma för att fokusera ljuset och skapa synbilden i motsats till speglar och linser som traditionella scopes gör. Så lyckas de fortfarande erbjuda förstoring med en mindre och kortare konfiguration.

De har vissa nackdelar, de har vanligtvis den kortaste mängden ögonlindring, vilket innebär att ditt öga måste vara närmare synen för att se bilden. Detta gör att målförvärv inte är lika snabbt som en reflex eller holografisk, vilket är avvägningen du accepterar för förstoring.

En annan nackdel är att de bara erbjuder små mängder förstoring och inte kommer nära ett fullfjädrat sikte. Dessa hittar du vanligtvis i 1x, 3x, 4x, 5x eller 6x. Ibland är prismasikten ihop med ett rödpunktsikte för att erbjuda både små mängder förstoring och ett snabbt, icke förstorat alternativ för målförvärv.

Skillnaden mellan rödpunktsikten och reflexsikten

Som nämnts är ett rödpunktsikte ganska mycket ett rödpunktsikte. Ett rödpunktsikte kan vara ett rödpunktsikte i den meningen att rödpunktsiktet använder ett rödpunktsikte som siktpunkt. Alla rödpunktsikten som vi rekommenderar i den här artikeln har ett rödpunktsikte som siktpunkt.

Det är viktigt att påpeka att med all denna terminologi finns det många gråa områden och människor tenderar att bli insvept i detaljerna. Men oroa dig inte, till slut bör du ha en anständig uppfattning om vad ett rödpunktsikte erbjuder och vad du ska leta efter om du vill plocka upp en.

Första fokalplanet mot det andra planet

I den här rödpunktsiktegranskningen tittar vi också på optik med låg variabel drivenhet som har en röd punkt. Du kan argumentera för att det inte är tekniskt rödpunktsikte men vi tänkte att vi skulle inkludera dem eftersom de börjar ersätta rödpunktsikte i många olika områden. I vilken optik som helst med två fokalplan kommer hårkorset att placeras antingen på det första fokalplanet (FFP) eller det andra fokalplanet (SFP).

Den största skillnaden mellan de två är hur nätkanten visas för användaren när du zoomer in eller ut. Med ett första fokalplan-hårkors ändras hårkorset i storlek när du zoomar in eller ut. På ett andra fokalplan förblir nätkroppen i samma storlek oavsett hur optiken zoomas in eller ut.

I allmänhet har SFP varit populärt bland jägare och mer traditionella gevärsikte medan FFP-optik blir alltmer populär bland långdistansskyttar och prickskyttar. Den största anledningen till att FFP blir mer populär för långdistansskyttar är det faktum att FFP är bättre för träffsäkerhet vid beräkning av skott.

Mer specifikt kommer ditt grepp och håll under att förbli densamma oavsett förstoringsinställningen för optiken medan en SFP bara är korrekt för en kvarhållning / under vid en förstoring. Kort sagt, om du vill få ett rödpunktsikte för långdistansskytte, kommer du troligen att ha en FFP-optik.

Placering av rödpunktsiktet

Rödpunktsikte kan ha en röreffekt om de placeras för nära ögat. Bästa praxis är att placera optiken längre från ögat för att mildra effekten och skjuta med båda ögonen öppna. Vissa rödpunktsikte saknar ett rör eller har ett mycket kort “rör” och därmed är det mindre område som tilltäpps av optikens kropp.

Alla ”röreffekter” kan förnekas genom att placera optiken längre bort från ögat. En sak att notera är att ju större linsen desto mer kan pricken röra sig runt visningsområdet. Rödpunktsikte av hög kvalitet är parallaxfria efter ett angivet avstånd, vilket innebär att punkten kan vara var som helst i visningsområdet och dina bilder kommer fortfarande att träffa målet. Detta är användbart när du skjuter från okonventionella positioner. Pricken behöver inte centreras i glaset.

Du borde inte sätta ett billigt rödpunktsikte på ett högeffektivt skjutvapen

Att köpa en extremt billig optik kan verka ganska tilltalande, särskilt om du har en stram budget. Om din huvudfokus är att helt enkelt ha något som sitter ovanpå geväret för att se tacticool och kanske använda en eller två gånger om året, kan en billig optik faktiskt göra tricket för dig. Tyvärr, om du ska sätta flera hundra runder nedåt kommer en billig optik helt enkelt inte att göra.

Några av dessa billiga optiska annonser kommer att hävda att de har samma funktioner och funktioner som avancerad optik och även om det kan verka som om det är sant, kommer det att saknas något.

I optikvärlden får du i allmänhet vad du betalar för, men det betyder inte nödvändigtvis att du behöver den senaste och bästa optiken. Det finns gott om bra optik i mellanpriset, men planerar inte att få en kvalitetsoptik för under 500 kr.

Här är förklaringen varför

Billig optik har vanligtvis en bred vinkel (MOA). MOA är en måttenhet för träffsäkerheten hos vad en skytt kan förvänta sig att grupperingarna ska vara. Du kan läsa mer om MOA här. En stor MOA betyder låg träffsäkerhet. En stor MOA kanske inte är så märkbar när du skjuter en .22 på nära håll, men när du försöker nå ut och träffa mål på 500 meter med ett gevär MOA är det viktigt. En annan anledning att avvika långt ifrån lågbudgetoptik är skarpheten i hårkorset.

För det mesta kommer billig optik att ha ovanligt ljusa eller svaga prickar som är svåra att fokusera på och använda i antingen höga eller svaga ljusförhållanden. Ibland skapar de till och med sin egen bländning och reflektioner. Avancerad optik har också vanligtvis nattvisionskompatibel belysning. Det betyder att belysningen är tillräckligt låg för att nattvisitillbehör och skyddsglasögon ska kunna tas upp utan att skada dem genom att vara för ljusa.

Många billiga optik är också mycket svåra att få nollställt och förlorar ibland sin nollställning med tiden och / eller rekyl från skjutvapnet de är monterade på. På tal om rekyl kan en del optik helt enkelt inte hantera rekylen från högkalibervapen och därmed leda till katastrofalt misslyckande för din optik. Det finns till och med några häftiga YouTube-videor där billiga optik av låg kvalitet splittras och exploderar.

En stor skillnad mellan avancerad optik och low-end optik är deras strömkällor och batteritid. Vissa avancerade sikten som ACOG: er som utfärdas till marinister använder en tritium / fiberoptiskt belyst hårkors som i huvudsak eliminerar behovet av batterier helt. Din billiga optik kommer att brinna igenom batterier och saknar funktioner som automatisk avstängning och energisparlägen. Vissa avancerade optik har till och med etsade sikten tillsammans med drivna korn för att säkerställa att om du någonsin tar slut på energi kan du fortfarande använda dem.

Batterifria och elektroniska rödpunktsikten förklarade

Det finns i princip två typer av rödpunktsikte. Elektroniska sikten och batterifria sikten. Elektroniska sikten är den moderna sorten och har blivit bättre med tiden. Dessa sikten erbjuder ett antal funktioner jämfört med deras motsvarigheter och de dyrare kan hålla länge utan kostnad.

Den andra typen av syn är en batterifri syn. De är också kända som rödpunktsikten och har ingen elektronik / kablar på sig. Detta kan vara ett problem eftersom problem som belysning inte kan justeras för den här typen av sikten. Det är viktigt att notera att det används av tritium hjälper till att ge svagt ljus. Det finns några saker du behöver veta om du ska använda dessa sikten. En av dessa saker är röreffekten. Låt oss titta närmare på det.

Batterifria kontra elektroniska rödpunktsikten

Batterifria rödpunktsikte diskuteras ofta i SHTF-scenarier. Oundvikligen diskuteras ”reflexstil” batterifri optik. Sikt i reflexstil har ingen elektronik att misslyckas och ofta är dessa föremål upplysta med tritium för att ge dem svagt ljus.

Akilleshälen för denna typ av optik är att de kan tvätta ut under olika ljusförhållanden utan att man kan öka punktintensiteten manuellt. Om du vill köra ett system utan batterier måste du också överväga att ställa in ditt vapen för att tillgodose bristerna i reflexstil. Jag skulle föreslå att strykjärn ständigt används för att ge dig något att sikta med om pricken tvättar ut.

Elektroniska rödpunktsikte blir mer effektiva och tillförlitliga med tiden. På de högsta kvalitetsnivåerna finns patenterad teknik som gör att Aimpoint CompM4 kan köras i 8 års kontinuerlig användning. Därifrån varierar de olika tillgängliga modellerna från tusentals timmar till hundratals timmar.

Teknologin packad i rödpunktsikten förbättras ständigt både i hållbarhet och livslängd. Det är en ständig argumentation att elektroniska synpunkter med högre prickar av högre kvalitet är så tillförlitliga att fördelarna med fiberoptiska modeller är en svag punkt.

En ny utmanare på den batterifria arenan är See-All Open Sight. Det är en unik design som skiljer sig väsentligt från reflex stil sikten. De flesta batterifria rödpunktsikte projicerar ett hårkors på ett fönster via fiberoptik. See-All tar ett annat tillvägagångssätt eftersom det inte projicerar en bild på ett fönster utan snarare projicerar den på en lins som förstorar hårkorset. Tritiummodellen ovan har en tritiumlampa som ska lysa i ungefär ett decennium eller mer.

Hur rödpunktsikten fungerar

I allmänhet använder rödpunktsikte-systemet en tvådelad enhet. Först siktas sikten i ett huvudrör, som ett standardgevär, men i det här fallet mycket kortare. För det andra använder röret en tänd prick i mitten av hårkorset. Denna punkt kan vara så stor som 5 MOA eller så liten som 1 MOA, beroende på anledningen till att sikten byggdes i första hand.

Militära sikten kan till exempel använda 1 MOA-storlek eftersom målmassan lätt kan utplånas genom att placera den större rödpunktsikten över målet för målförvärv. Polisens inträdesenheter, om de används, kan använda sig av ett större hårkors.

Det handlar om täckning i det här fallet, så när du söker efter den speciella rödpunktsikten, se till att du får den punktstorlek du vill ha när du beställer. När det gäller MOA-täckning, för de som inte är klara om dessa mätningar, kom bara ihåg att den enskilda MOA kommer att täcka 1 tum (2,5 cm) vid 100 meter. Om målet är 600 meter täcker pricken 6 tum (15 cm) area.

Om du har installerat en 5 MOA rödpunktsikte som siktar ett mål på 500 meter, kommer det att täcka ett mål på en hjortstorlek, 25 tum (63 cm), eller det faktiska vitala området plus på en whitetail hjort. Inte det bästa viltet i stan. Men om du jagar otäcka djur som vildsvin eller grisar och skjuter inom 100 meter, kommer sikten att täcka målets lunga och hjärta. Trevligt skott när alla riktade stjärnor är inriktade.

Jag kan berätta för dig just nu att jag inte gillar rödpunktsikte för mycket av min jakt, eller heller fungerar allmän ammunitionstest. Jag har tappat trofédjur i mycket svagt ljus eftersom de orsakade röda glorior som blockerade målet och i starkt ljus som gjorde detsamma bara tvärtom. Jag vet att vissa synpunkter med rödpunktsikte kommer att kompensera för ljusförhållanden, men när en trofébok har stängts till under 40 meter och du skjuter en armbåge som kommer att driva en bult helt platt till det området, men målet blir suddigt, blodtrycket i den gamla tickern går skyhögt.

Därför är rödpunktsikten bättre än vanliga sikten

Hemligheten för reflexoptiken är den här: om du kan se en punkt och punkten är på ditt mål kommer kulan att träffa målet. Inga inriktningar. Ingen skarp framsyn och suddigt mål. Ingen kritisk kindsvetsning. Så här gör du det:

Med geväret säkert redo, identifiera och fokusera på ditt mål. Håll båda ögonen öppna och för vapnet till skjutläget. Ta inte ner huvudet ner till geväret, ta geväret upp till kinden. När synen kommer upp framför ögonen kommer ett rödpunktsikte att visas på målet. När hårkorset når målpunkten, byt till eld och koppla in målet. Båda ögonen förblir öppna och fokus flyttas aldrig från målet. Insiktning blir en snabb, reflexiv handling.

Håll alltid hårkorsets ljusstyrka så låg som möjligt för ljusförhållandena. Detta ger en tydligare synbild och döljer målet mindre. Ett vanligt klagomål som jag hör om rödpunktsikte är så här: “På soliga dagar måste jag vrida ljusstyrkan nästan hela vägen uppåt för att se kornet.” Såklart. Det är vad den ratten är där för, så använd den.

Vrid den lågt i mörker och högt i solljus eller snö. Om du använder mörkerseende bakom optiken behöver du en optik som har lägre intensitetsinställningar som är kompatibla med nattsyn. Annars, om du använder en monokulär, placera monokulären på det icke-eldande ögat och se till att den är väl inriktad (ingen dubbelbild mellan dina ögon när du t.ex. tittar på ett avlägset ljus). Använd sedan blotta ögat för optiken, och de två bilderna kommer att bli supertvingade.

För- och nackdelar med rödpunktsikten

Rödpunktsikte kan ge många fördelar för ditt skytte, men de har också vissa gränser. När vi närmar oss i slutet av den här artikeln, låt oss sammanfatta dem.

Fördelar

 • Rödpunktsikten är perfekta för nybörjare men också användbara för mer skickliga skyttar: i båda fallen ökar de hastigheten och träffsäkerheten.
 • Du har möjlighet att välja ett batteridrivet rödpunktsikte eller en version som inte kräver något batteri alls.
 • Obegränsad ögonlindring.
 • Minskad parallax.
 • Reflex och holografisk synpunkt med rödpunktsikte gör att du kan skjuta med båda ögonen öppna
 • Det finns inget behov av att rikta in den bakre och främre sikten när du använder rödpunktsikte (som du bör göra med integrerade sikten).

Nackdelar

 • Rödpunktsikte i god kvalitet är inte billiga.
 • Vanligtvis erbjuder de ingen förstoring (i de flesta fall skulle ditt bästa val vara att köpa en RDS-förstoringsglas separat och spendera mer pengar).
 • Obegränsad ögonavlastning är ett av RDS bästa avancerade te, men prisma har en liten ögonavlastning, så det skulle bara vara lämpligt för användare vars öga behöver vara närmare synen.

Rödpunktsikten kontra inbyggda sikten

Om du har en budget kan du tänka på varför du ska köpa ett rödpunktsikte när du redan har integrerade sikten. Så vi trodde att vi skulle lista några av fördelarna med ett rödpunktsikte framför integrerade sikten.

 • Att förvärva ett mål är snabbare – Att ställa in de främre och bakre sikten på integrerade sikten kan vara ganska tidskrävande, speciellt om du spårar ett snabbt rörligt mål. En siktoptik med rödpunktsikte möjliggör snabbare målförvärv än integrerade sikten.
 • Ögonlindring – Rödpunktsikte erbjuder ofta obegränsad ögonlindring. Detta är särskilt viktigt när det gäller rekyl. Med en röd sikt kan du hålla båda ögonen öppna när du skjuter vilket ökar din skyttesträffsäkerhet.
 • Bättre för nybörjare att använda ett rödpunktsikte – Fördelarna med noll parallax betyder att kulan kommer att träffa där näthinnan riktas. Så du kommer att kunna skjuta säkert i vetskapen att din kula kommer att träffa exakt där du siktar.
 • Rödpunktsikten kan användas på natten – Alla rödpunktsikten är upplysta vilket innebär att sikten kan användas i svaga ljusförhållanden och när mörkret faller. Detta är inte möjligt med en traditionell järnsikt.
 • Anpassningsförmåga – Rödpunktsikte kan ofta vara kompatibla med många olika skjutvapen, från gevär till gevär till hagelgevär. Rödpunktsiktet kan användas i nästan vilken strävan som helst – från jakt till militär till personligt försvar.

Sammantaget låter punkterna ovan oss komma till slutsatsen att den röda punkten gör det lättare att skjuta och sikta på ett mål än om du använde integrerade sikten. För det bästa skottet du kan ta är Rödpunktsikten föredragna av både nybörjare och expertjägare – med rätt kalibrering gör dessa scopes att ta ner de stora och små djuren till en säker sak.

Hur man ställer in ett rödpunktsikte

Nollställning av ett rödpunktsikte är detsamma som att nollställa alla gevärsikten, med den ytterligare processen att nollställa säkerhetskopior av järn om du har dem. Jag föredrar att bli långsiktig innan jag går till intervallet. Om du har integrerade sikten som samvittnar kan du indexera dem till hårkorset för att få dem nära nollställt.

När du har ditt tråkiga vapen på räckvidden, ta bort optiken om det behövs, eller se igenom den, nollställ järnsikten. Låt optiken vara avstängd medan du nollställer järnsikten och ignorera den. När järnsikten har nollställts, vrid dem om möjligt. Slå på optiken och noll enligt tillverkarens instruktioner.

När du nollställer rödpunktsiktet ignorerar du helt järnsikten. De är två olika synsystem och har lite att göra med varandra. Järnsikten nollställs inte till punkten och punkten nollställs inte till järnsikten.

Om både dina integrerade sikten och ditt rödpunktsikte nollställs bra, oroa dig inte var de är i förhållande till varandra. I allmänhet kommer de att vara ganska i linje med varandra, men ofta inte, beroende på skytten. Jag har observerat stor frustration på räckvidden när soldater försökte få dett rödpunktsiktean att rada sig ovanpå den främre siktstolpen och fortfarande har vapenskottet till sikte.

Jag hade en M68 (Aimpoint) på en M4 som, när den var nollställd, placerade punkten ovanför och till höger om det främre syntornet. Både järnsikten och Aimpoint slog död på. Det var helt enkelt en liten skillnad i hur jag inriktade mitt öga mellan de två synsystemen.

Det diskuteras mycket för det bästa nollområdet för stridsanvändning, men en jägare kan ignorera allt detta. Precis som vilken jaktoptik som helst, bör sikten nollställas i det perfekta intervallet för geväret, kalibern, terrängförhållandena och det jagade bytet.

Montera rödpunktsikte på pistol

När du monterar ett rödpunktsikte på en pistol finns det i allmänhet fem alternativ. Av de fem monteringsalternativen inkluderar de tre vanligaste alternativen en svanssvansmonteringsplatta, specialfräsad glid och fabrikslipad glid. De andra två monteringsalternativen för rödpunktsikte kräver att det finns ett Picatinny-järnvägssystem på din pistol.

Om du redan har en pistol och bilden fräses från fabriken som Glock MOS, Springfield OXP eller Sig Sauer RX-serien. Det är enkelt och enkelt att montera en optik. I de flesta fall behöver du en adapterplatta för ditt specifika rödpunktsikte, förutsatt att den passar inom fabriksfräsat fotavtryck.

Om du redan har en pistol och bilden inte fräsas från fabriken kan du låta bilden skräddarsys för din specifika applikation eller köpa en “massproducerad” skräddarsydd eftermarknad. Fabriksfräsen och specialfräsningen är vår mest föredragna metod eftersom de ger den bästa grunden för sikten och vanligtvis möjliggör samvittne med integrerade sikten.

Dessa två första alternativ kanske inte passar dig. Om så är fallet kan du ta bort din bakre sikt och ersätta den med en svanssvansmonteringsplatta. Det finns många efter syn tillverkning och eftermarknad monteringsplåt alternativ. Nackdelen med denna monteringsmetod är förlusten av förmågan att använda järnsikten som säkerhetskopia.

Montering med en Picatinny-skena kräver ett skensystem på toppen av pistolsliden eller nedanför avtryckarhuset. När skenan är framför avtryckarhuset kan du installera en monteringsram som kommer upp och över pistolen och ger en plattform som du kan montera sikten för. Att använda det här alternativet kan göra det svårt att hitta hölsterlösningar och öka ditt pistolavtryck avsevärt.

Rödpunktsiktens träffsäkerhet

Myten om att rödpunktsikten förlorar all träffsäkerhet när de används för mål över 100 meter bort är falsk. Om ett siktningssystem är korrekt på 50 meter, varför skulle det inte vara så exakt vid 250 meter? Ett system som skjuter en minuts vinkel kommer att skjuta en MOA i vilket område som helst.

Det ska fortfarande vara lika exakt vid 800 meter, men vid utökade intervall börjar vi komma in i frågan om effektivitet. Synen tappar inte träffsäkerhet vid långa avstånd, men vid en viss punkt, beroende på skyttens skicklighet och syn, kommer förstoring att öka effektiviteten. Effektiv är inte detsamma som exakt.

Beteckningen för M68 var Collimating Combat Optic. Synen kollimerar en projicerad hårkors (justerar ljuset så att strålen inte sprids) och reflekterar den från en spegel som är utformad för att reflektera en viss ljusfärg. Medan näthinnan reflekteras tillbaka mot ögat tillåts bilden från framsidan av sikten att passera igenom utan förstoring.

Kikaren är på samma fokalplan som målet, så att ögat kan fokusera på både målet och kikaren samtidigt. Parallax elimineras nästan i kvalitetssikter. Nära mål kan genast riktas och träffas, oavsett var huvudet är i förhållande till vapnet. Om pricken är synlig kommer en träff att placeras på målet. I kvalitetssikter är parallaxen bara märkbar vid närmaste intervall, och sikten bör vara nästan parallaxfri vid längre intervall.

Vid längre intervall kan kindsvetsning (kindens position mot stocken) vara mer kritisk, eftersom vissa sikten kan uppvisa mindre parallax som kan orsaka avvikelser i inverkan vid långa avstånd, särskilt billigare, icke-militära sikter. Lösningen när du använder billigare sikten är att ägna mer uppmärksamhet åt ögonpositionen, som du gör när du skjuter med integrerade sikten eller ett standardgevär.

Vanliga frågor om rödpunktsikten

Är rödpunktsikten bra för jakt?

Rödpunktsikte är optimala för en snabb jakt och riktar sig mot farligt vilt på marken. Faktum är att ett antal av de ovan nämnda produkterna är några av de bästa siktena för hagelgevär för kalkonjakt. Fallet mot rödpunktsikten är att de i allmänhet inte ger förstoring.

Det mesta vilt som skjutits med en röd punkt är dock inte mer än 250 miles bort, i de flesta fall. På ett sådant avstånd blir förstoring onödig. De är också ett utmärkt alternativ för jägare eftersom de ger ett helt synfält (inget behov av att stänga ett öga för att fokusera på målet)

Vad betyder MOA på ett rödpunktsikte?

En MOA – minuter av vinklar – är en enhet för vinkelmätning av en cirkel. På rödpunktsikten används den för att bestämma storleken på det 1 i mitten av FOV. En 2 MOA rödpunktsikte täcker cirka 5 cm av målet vid 100 meter.

En större MOA som en 4 MOA eller 6 MOA betyder att pricken skulle vara större. Större prickar är lättare att upptäcka och sikta men tar mer plats och kan bli ett hinder för att ta ett tydligt skott. Mindre MOA betyder att punkten skulle vara mer exakt men svårare att upptäcka.

Kan jag använda mitt rödpunktsikte på natten?

De flesta rödpunktsikte har justerbara ljusinställningar, vilket möjliggör exakt inriktning i svagt ljus. Några av systemen integreras dock med nattsyn. Därför, med NV-inställningen, får du användning av din röda punkt syn på natten.

Hur träffsäkert är ett rödpunktsikte?

Om du vill ta din skytteprestanda till nya nivåer behöver du ett rödpunktsikte. Ett rödpunktsikte ger täta grupperingar, vilket får en nybörjare att se ut som en expert i några hundra övningsrunder med sitt skjutvapen.

För pro shooters förbättrar ett rödpunktsikte övergångstider mellan mål och enkel identifiering i taktiska banor. Eftersom de flesta rödpunktsikte har justerbar MOA är de lämpliga för montering i ett brett spektrum av skyttesapplikationer, från nära håll till långa avstånd.

Hur långt är de rödpunktsiktena korrekta?

Träffsäkerheten för ett rött punktsikte beror på ett antal faktorer. Användarens erfarenhet och skicklighet, väder, MOA-storlek och redskapskvalitet för att nämna några. Men i allmänna ordalag används ett rödpunktsikte bäst inom 100 meter för perfekt träffsäkerhet. Detta beror på att rödpunktsikten är mer lämpade för snabbt målförvärv och inte innehåller en förstoringsfunktion. För att hålla sig parallaxfri och alltid träffa bullseye anses det vara bäst att stanna i området 50–70 meter.

När är det okej att köpa ett billigt rödpunktsikte?

Om du vill köpa ett rödpunktsikte för ett kalibergevär .22 eller en syn som helt enkelt gör jobbet behöver du inte spendera mycket pengar. De flesta behöver verkligen inte gå ut ur kategorin under 1 000 kr eller under 2 000 kr. Med det sagt, om du letar efter ett avancerat rödpunktsikte för gevär, eller andra högkalibrerade gevär och letar efter optimal prestanda, spendera lite extra pengar och köp den bästa rödpunktsikten du har råd med. Du tackar mig senare.

Hur skjuter man med ett rödpunktsikte?

När du har monterat räckvidden ovanpå ditt gevär och justerat ljusstyrkan på räckvidden riktar du skjutvapnet mot ditt mål. På integrerade sikten skulle du behöva rikta in de två siktena för att skjuta, men i ett rödpunktsikte kommer den upplysta lysdioden att flytta till ditt mål när du flyttar ditt skjutvapen.

Håll båda ögonen öppna. På grund av obegränsad ögonavlastning och att du är parallaxfri bör du kunna se dett rödpunktsikten på ditt mål från alla möjliga vinklar. När dett rödpunktsikten är på den plats där du vill slå, dra i avtryckaren.

Hur mycket bör jag betala för ett rödpunktsikte?

Rödpunktsikte kan variera från 500 kr till 9 000 kr. Vi finner att de flesta kvalitetssikterna finns någonstans i mitten. Eftersom dessa synpunkter med rödpunktsikte fortsätter att växa i popularitet kommer tillverkare att möta marknadens behov med högpresterande optik till lägre priser. Under de senaste åren har vi sett flera sikten med rödpunktsikte som har visat bra alternativ för vapenlägare i intervallet 2 000 kr till 4 000 kr.

Behöver jag köpa ett särskilt fäste för att fästa rödpunktsiktet på mitt gevär?

Beroende på din gevärmodell och synpunktskombination kan du behöva köpa en speciell monteringsplatta eller tillbehör. I vissa system levereras de nödvändiga monteringstillbehören, så var noga med att kontrollera med dina gevär- och rödpunktsikte-tillverkare för specifika krav.

Hur svårt är det att skjuta med ett rödpunktsikte på ett gevär?

Det finns en liten inlärningskurva som inte skiljer sig från när du lärde dig att skjuta med din gevärs integrerade sikten. Fördelen här är att du har stor sannolikhet för att du kommer att öka din träffsäkerhet och hastighet när du skaffar hårkorset är en del av ditt skjutmuskelminne.

Måste jag vara en expertskytt för att dra nytta av att sätta ett rödpunktsikte på ett gevär?

Nej, varje skjutnivå kan dra nytta av tillägget av ett rödpunktsikte till deras favoritgevär. De flesta rödpunktsikte som tillverkas idag är intuitiva och lätta att använda.

Håller man båda ögonen öppna när man använder ett rödpunktsikte?

Ja. En användare bör hålla båda ögonen öppna när man använder ett rödpunktsikte eftersom det inte finns något behov av att stänga en. Detta beror på att rödpunktsikte är fria från parallax. Parallax är ett koncept enligt vilket objektets position skiljer sig när det betraktas från olika vinklar genom en lins.

I ett sådant fall måste användarna anpassa sikten precis efter sin elev för att få ett exakt skott. Mett rödpunktsikte är byggda för snabbt och korrekt förvärv och eftersom de inte kräver att du håller i en viss vinkel är du fri att hålla båda ögonen öppna, vilket ger en fullständig FOV.

Är rödpunktsikten bra för hagelgevär?

Ja, eftersom gör det möjligt för dig att zooma in närmare och lättare. Dessutom ger du en bättre poäng under denna jakt med hjort, vildsvin och fåglar. Du behöver inte oroa dig för att förlora synen i svagt ljus eller i trädbevuxen miljö

Av vilken anledning ska jag köpa ett rödpunktsikte till mitt hagelgevär?

Den första och bästa fördelen med varför du ska köpa ett rödpunktsikte är naturligtvis den extra träffsäkerheten. Dessa enheter, med sina avancerade hårkors och punkter, ökar sannolikheten för att ditt skott kommer att vara låst och gjort.

Varför använda ett rödpunktsikte på en pistol?

Kanske var du en gång som jag och trodde att du skulle kunna skjuta med integrerade sikten innan du ens skulle överväga optik. Men en dag gick det upp för mig att nivån av visuell gymnastik som var nödvändig för att fokusera på ditt mål samtidigt som du observerade och justerade de främre och bakre järnsikten i förgrunden var i motsats till det sätt som vi brukar observera världen med våra ögon.

Som före detta militärmedlem kan jag intyga att järnplatser tjänat många skyttar genom åren; fram till nyligen var de den bästa teknologin som fanns tillgänglig. Men dagens mycket tillförlitliga rödpunktteknik gör att du kan använda dina ögon som de var avsedda. Båda ögonen öppnas och fokuserar på hotet.

Fördelar

När du använder en synpunkt med rödpunktsikte kommer de flesta geväranvändare att uppleva snabbare målförvärv och större precision. Detta uppnås mestadels genom eliminering av siktinriktningsprocessen. Med ett rödpunktsikte behöver du, skytten, bara fokusera din uppmärksamhet på ett enda plan, målet med en prick på det! Två nyligen genomförda studier visade en ökning av den totala träffsäkerheten för alla nivåskjutare med hjälp av ett rödpunktsikte över integrerade sikten.

Vad är ett rödpunktsikte?

Rödpunktsikte är en optisk enhet som används för att förbättra din träffsäkerhet och skott. Det gör det lättare att skjuta eftersom det ger ett rödpunktsikte som skytten kan använda för att sikta mot målet och se till att de gör rätt skott. Vad du behöver förstå är att det här tillbehöret är lite svårt att använda. Det är inte så enkelt som att bara sikta och skjuta.

Det finns mycket mer på spel. Det finns vissa inställningar, justeringar och andra faktorer som måste beaktas när du använder den eller hämtar en. Den bästa synen med rödpunktsikte använder normalt icke-förstorande reflektorer för att visa den punkt som du ser genom linsen. Vissa sikten (de mer avancerade) använder ytterligare linser för att eliminera problemet med parallax som plågar många sikten. Nu när du känner till sikten med rödpunktsikte kan vi titta på typerna av rödpunktsikte.

Nackdelar med rödpunktsikten

Eftersom denna optik inte har någon förstoring är de inte idealiska för mellan- och långväga uppdrag. Som sådan rör sig många enheter bort från dessa typer av sikten för användning på vanliga servicevär, eftersom det hindrar personalen från att ha överhanden i längre räckvidd.

Om du letar efter en grundläggande optik för att ta dig till det intervall som inte kommer att bryta banken är det förmodligen det bästa alternativet. Men om du letar efter något mer mångsidigt, överväg ett rödpunktsikte med variabel effekt.

Slutgiltiga tankar

Att hitta dina sikten är ett vanligt problem med nya skyttar, och det kan ta några individer månader att få rätt. Fiberoptiska främre siktar på handeldvapen hjälper dig att identifiera ditt mål lättare och hitta dina sikten innan du drar i avtryckaren.

Men om du vill ha det bästa pistol- och gevärstillbehöret för att hitta dina sikten – behöver du ett rödpunktsikte. Med ett rödpunktsikte får du exakt inriktning på alla avstånd och under alla ljusförhållanden. Röda doits kan hjälpa nybörjare att hitta sin syn snabbare, och det hjälper också sportskyttar i tävling.

Det finns ett stort antal rödpunktsikten, men att välja mellan alla de olika alternativen behöver inte vara ett besvär. Du bör nu vara beväpnad med all information du behöver för att välja den röda punkten för ditt eget gevär, pistol eller något annat vapen. Något av alternativen i den här listan kommer att tjäna dig lika bra som de har oss, allt du behöver göra är att bestämma vilken du gillar bäst.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen