Bästa pilbågen 2024 – Test av olika pilbågar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst blåsrör

Evelox Gladiator

VidaXL Compound bow

EK Chameleon

Fox Outdoor Blowgun

Att hitta den perfekta pilbågen kan vara en utmanande uppgift. Med så många märken, modeller och stilar att välja mellan, hur vet man vilken som är den rätta?

Vi har tagit oss an uppgiften att utföra omfattande tester av de mest populära pilbågarna på marknaden för att hjälpa dig i din jakt på den rätta.

Vare sig du är en nybörjare som vill köpa din första pilbåge, en erfaren bågskytt som letar efter en uppgradering, eller någonstans däremellan, är denna artikel tänkt att vägleda dig genom djungeln av alternativ.

1. Bäst i test – Evelox Gladiator

Evelox Gladiator pilbåge

Se bästa priset

Efter noggrant testande av Evelox Gladiator kan vi med säkerhet säga att den är en av de mest framstående pilbågarna i sin klass. Genom att ha en dragvikt på 40-55lbs och en utgångshastighet på 70m/s ger den en kraft och precision som är svår att överträffa.

Med dess Compound-design blir den dessutom väldigt bekväm att använda, särskilt för de som befinner sig inom höjden 176-189 cm.

Under vårt test kände vi att dess utformning och balans verkligen gynnade en stabil och konsekvent prestation, vilket ger användaren en ökad självförtroende och förbättrad skjutteknik.

Medföljande utrustning, som pilhylla och pinnsikte, förstärker ytterligare pilbågens användbarhet. Den medföljande pilhyllan förenklar upplägget för bågskyttar, medan pinnsiktet hjälper med bättre fokusering och precision.

Vi uppskattade också att bågen, trots dess avancerade specifikationer, var lätt att förstå för både nybörjare och erfarna bågskyttar. Faktumet att pilbågen levereras med passande pilrekommendationer, som EK carbonpilar 30 tum, hjälpte verkligen till när det kom till att välja rätt pil.

Dock märkte vi under vårt test att det skulle kunna behövas en mer detaljerad instruktionsmanual för att verkligen förstå och dra nytta av alla bågens förmåner.

I slutändan känner vi att Evelox Gladiator erbjuder enastående värde för priset. Med tanke på dess imponerande specifikationer och medföljande tillbehör är den ett bra val för dem som vill ta sitt bågskytte till nästa nivå.

Men det är viktigt att påpeka att den kräver en viss erfarenhet för att verkligen kunna utnyttja allt den har att erbjuda, vilket bör noteras av nybörjare.

Fördelar

 • Imponerande dragvikt och utgångshastighet
 • Bekväm för de inom höjden 176-189 cm
 • Högkvalitativa tillbehör medföljer
 • Passar både nybörjare och erfarna bågskyttar

Nackdelar

 • Behöver en mer detaljerad instruktionsmanual

2. Bäst premiumval – VidaXL Compound bow

VidaXL Compound bow pilbåge

Se bästa priset

Under vår testperiod med VidaXL Compound bow upplevde vi flera imponerande egenskaper. Bågen, som har en längd på 88.9 cm och en justerbar dragvikt mellan 18 – 22.6 kg, erbjuder användaren en stor variation i användning.

Möjligheten att justera draglängden mellan ca 58-76 cm samt dragvikten ger bågskyttar möjligheten att anpassa bågen efter sina individuella behov, vilket ger en skräddarsydd upplevelse för varje användare.

Dess lätta vikt på 1,6 kg gör den mycket lätt att bära och transportera, något vi uppskattade särskilt under våra utflykter till skjutbanan. Materialvalet, med en kombination av metall och fiberglaspilar, garanterar hållbarhet och en stabil skjutupplevelse.

Setet kommer välutrustat, och inkluderar inte bara compoundbågen, utan även en pilhållare, en stabilisator och ett sikt. Dessa tillbehör förstärker bågens funktionalitet och användarupplevelse.

Leveransen av sex fiberglaspilar var också en välkommen överraskning. Det ger användaren möjlighet att börja öva direkt, utan att behöva komplettera med ytterligare tillbehör.

En sak vi skulle vilja påpeka är att medan denna compoundbåge verkligen står ut på många punkter, bör användare vara medvetna om att den är strikt avsedd för vuxna över 18 år. Faktumet att den kommer med en varningsetikett om att det inte är en leksak indikerar hur seriös och kraftfull denna produkt är.

Sammanfattningsvis erbjuder VidaXL Compound bow en kombination av flexibilitet, hållbarhet och användarvänlighet, vilket gör den idealisk för såväl nybörjare som erfarna bågskyttar.

Fördelar

 • Justerbar draglängd och dragvikt
 • Lättviktig för enkel transport
 • Komplett set med tillbehör
 • Högkvalitativ konstruktion

Nackdelar

 • Avsedd endast för vuxna över 18 år
 • Kan upplevas svår för absoluta nybörjare

3. Bäst budgetval – EK Chameleon

EK Chameleon pilbåge

Se bästa priset

När vi tog oss an EK Chameleon från Ek Archery, en juniorbåge designad med precision och funktionalitet i åtanke, blev vi förvånade över dess prestanda. Trots att den primärt riktar sig till juniorer, besitter Chameleon egenskaper som även en vuxen bågskytt skulle uppskatta.

Bågens konstruktion i glasfiber och dess compound-konstruktion erbjuder en lätt vikt, vilket gör den lätt att hantera och perfekt för nybörjare. Det märktes snabbt att den var lätt att spänna upp, en aspekt som verkligen framhävs av 65% Let-Off.

Med detta system behöver användaren bara hålla emot 35% av dragvikten när bågen är uppspänd, vilket skapar en avsevärt lättare upplevelse, särskilt för unga bågskyttar.

Vi fann fingerrollers på strängen vara ett utmärkt tillskott. Inte bara underlättade de skyttet, utan de skyddade också fingertopparna. Det är sällan vi kommer över en juniorbåge med en sådan tanke på komfort och användbarhet.

Bågen levereras med en rad tillbehör, inklusive 2st 26″ glasfiberpilar, pinnsikte, koger, armskydd och en tavla. Dessa tillbehör ger nybörjare allt de behöver för att dyka rakt in i bågskyttevärlden.

Men det vi uppskattade mest var EK Archerys engagemang i produktens design. Företagets interaktiva produktionsprocess, där de testar prototyper och analyserar trender, ger en insikt i varför Chameleon är så väl genomtänkt.

Det enda lilla bekymret vi hade var att pilvalen, trots att den kan hantera trä, komposit eller kolfiber, kan begränsa de typer av pilar som kan användas med optimal effektivitet. Men sett över alla funktioner och fördelar, är EK Chameleon ett imponerande val för juniorbågskyttar och nybörjare.

Fördelar

 • Lätt att spänna upp
 • Fingerrollers för komfort
 • Levereras med många användbara tillbehör
 • Gedigen konstruktion i glasfiber

Nackdelar

 • Begränsade pilvalsmöjligheter

4. Bäst blåsrör – Fox Outdoor Blowgun

Fox Outdoor Blowgun pilbåge

Se bästa priset

När vi först lade ögonen på Fox Outdoor Blowgun var vi omedelbart intresserade av dess camouflagedesign, som gav blåsröret en tuff och modern känsla. Med en längd på 760 mm och tillverkat av slitstarkt aluminium, var det både kompakt och robust.

Skumgummigreppet kändes mjukt i handen och bidrog till en stadig greppupplevelse under användning, vilket var en stor fördel.

Riktmedlet framtill var ett välkommet tillskott. Med dess hjälp kunde vi enkelt sikta på måltavlor och andra objekt med större precision.

Det breda munstycket möjliggjorde för användaren att blåsa ut “all luft”, vilket resulterade i kraftfulla skott med de medföljande blåsrörspilarna. De 10 medföljande blåsrörspilarna var tillräckliga för en bra tid av skjutning, men vi rekommenderar definitivt att köpa ett paket med extrapilar för längre användning.

Blåsröret visade sig vara en hit på vår grillkväll. Det skapade en rolig och spännande aktivitet, särskilt när vi använde olika mål som piltavlor och kortlekar för att skjuta prick. Ändå kan vi inte nog betona vikten av säkerhet.

Trots dess underhållande karaktär bör Fox Outdoor Blowgun hanteras med försiktighet. Direkt skjutning mot levande varelser bör undvikas helt, eftersom skadan kan vara förödande.

Sammanfattningsvis, medan Fox Outdoor Blowgun erbjuder timmar av underhållning, bör det användas ansvarsfullt. Med dess robusta konstruktion, pålitliga riktmedel och inkluderade pilar, ser vi det som en värdefull tillägg till alla utomhusevenemang där folk vill lägga till lite extra spänning.

Fördelar

 • Robust aluminiumkonstruktion
 • Bekvämt skumgummigrepp
 • Effektivt riktmedel för precision

Nackdelar

 • Säkerhetsbekymmer om det används oaktsamt
 • Extrapilar kan snabbt ta slut

5. Mest simpel – VidaXL Adult

VidaXL Adult pilbåge

Se bästa priset

Under vår testsession med VidaXL Adult recurvebåge var vi omedelbart imponerade av den slående balansen mellan estetik och prestanda. Denna recurvebåge är utsökt konstruerad av högkvalitativt trä, vilket inte bara tillför en autentisk touch utan också förstärker dess robusthet och hållbarhet.

Den mörkbruna färgen tillsammans med den elegant utformade bågen bidrog till en sofistikerad känsla, vilket gjorde att bågen kändes både lyxig och kraftfull. Med en båglängd på 172,7 cm var VidaXL Adult både bekväm att hålla och lätt att hantera, speciellt för vuxna.

Den angivna dragvikten på 14,5 kg gav en adekvat motståndsnivå för att skjuta med precision, vilket var särskilt uppskattat av oss som har någon form av tidigare erfarenhet av bågskytte.

Men även om bågen har flera fördelar, fann vi att bristen på medföljande pilar var en besvikelse. Denna information är klart angiven, men det kunde ha varit en trevlig tillägg att inkludera ett set med pilar för att komplettera detta redan imponerande paket.

Viktigast av allt, även om bågen är vacker att titta på, får den inte förväxlas med en leksak. Vi uppskattade varningarna som betonade bågens potential för skada och åldersbegränsningarna som ställs för dess användning. Detta understryker vikten av att hantera bågen med omsorg och ansvar.

För dem som är ute efter att fördjupa sig i bågskyttets konst eller kanske förnya sin nuvarande utrustning, kan VidaXL Adult mycket väl vara ett övervägande värt att göra. Den kombinerar skönhet, styrka och kvalitet på ett sätt som är svårt att hitta på marknaden idag.

Fördelar

 • Högkvalitativt trämaterial
 • Estetiskt tilltalande design
 • Bekväm båglängd för vuxna
 • Lämplig dragvikt för precision

Nackdelar

 • Pilar medföljer inte

6. Bra alternativ – VidaXL Youth

VidaXL Youth pilbåge

Se bästa priset

Efter att ha spenderat tid med att testa VidaXL Youth compoundbåge, var vi i stort sett imponerade av denna lätta men robusta båge, speciellt anpassad för ungdomar.

Den första noteringen var dess lättviktiga konstruktion; med en vikt på endast 1,3 kg, kändes den balanserad och lätt att hantera, vilket skulle vara perfekt för unga entusiaster som vill hålla på med bågskytte under en längre tid.

Med en båglängd på 27 tum och dragvikt på 9 kg ger VidaXL Youth en solid prestanda för dess storlek. Vi fann att den passade perfekt för de med en draglängd på upp till 46 cm. Det var också en skön känsla att se att bågen kom med en pilförvaring och fyra aluminiumpilar.

Med tanke på att det här är en produkt för ungdomar, kändes det bra att den kom med allt som behövs för att komma igång. Materialvalen, med en båge av nylon och pilar av aluminium, verkade hållbara under vår provning, vilket tillförde till dess allmänna värde.

En viktig punkt att nämna är varningarna som följer med produkten. Även om den är designad för ungdomar, måste den hanteras med samma respekt och försiktighet som vuxna bågar.

Den är inte en leksak, och bör endast användas av individer över 14 år. Under vår testning märkte vi dock att pilarna kunde ha varit lite skarpare, vilket hade gett en mer effektiv skjutupplevelse.

Avslutningsvis, för ungdomar som är intresserade av bågskytte, erbjuder VidaXL Youth compoundbåge en fantastisk ingångspunkt. Den är lätt, välgjord, och inkluderar det mesta av det du behöver för att komma igång.

Fördelar

 • Lättviktig och balanserad design
 • Komplett paket med pilförvaring och aluminiumpilar
 • Hållbart materialval med nylonbåge och aluminium pilar

Nackdelar

 • Pilar kunde vara skarpare
 • Begränsat draglängdsområde kan inte passa alla ungdomar
Hur vi utförde vårt test av pilbågar 2024

Hur vi utförde vårt test av pilbågar 2024

Innan vi djupdyker in i detaljerna om vårt test, vill vi ge en översikt av de steg och procedurer vi följde för att säkerställa att vår testning var konsekvent, rättvis och representerade en realistisk användarupplevelse.

Vårt mål var att utse oss om en produkt klart och tydligt förtjänade titeln ”bäst i test”. Med detta i åtanke, låt oss gå igenom processen.

Uppställning av testmiljö

För att kunna bedöma vilken pilbåge som verkligen var bäst i test var det av största vikt för oss att skapa en stabil testmiljö. Vi valde en utomhusmiljö med måttligt väder för att simulera en genomsnittlig dag på skjutbanan.

Vi ställde upp flera olika måltavlor på olika avstånd och höjder. Genom att ha en konsekvent miljö kunde vi enkelt jämföra de olika pilbågarnas prestanda under liknande förhållanden.

Under testet funderade vi ofta på hur en bra pilbåge skulle klara sig i denna miljö och jämförde detta med våra observationer.

Vår testprocess

Vi inledde med att inspektera varje pilbåge för att bedöma dess byggkvalitet och design. Efter det spände vi bågen och utförde några inledande skott för att känna på dragstyrkan. Därefter började det verkliga testet. Varje produkt genomgick följande steg:

 • Inspektion av byggkvalitet och material.
 • Bedömning av komfort och användarvänlighet.
 • Skott på olika avstånd.
 • Upprepa skjutning för att säkerställa konsekvens.

Utförande av testerna

För varje pilbåge, oavsett om det var en billig pilbåge eller den bästa pilbågen på marknaden, utförde vi en serie av testskott. Varje produkt testades:

 • Minst 10 gånger på varje avstånd.
 • Totalt minst 50 skott per pilbåge.
 • Varje testsession varade i genomsnitt 60 minuter.

Utvärdering

Efter att ha genomfört alla skjuttester gick vi över till nästa kritiska steg: utvärdering av resultaten. För att kunna kategorisera varje pilbåge rättvist och effektivt tittade vi på flera aspekter. Dessa inkluderade:

 • Skottens precision och konsistens.
 • Komfort och användarvänlighet.
 • Respons och feedback från bågen vid varje skott.

Därutöver beaktade vi också feedback från vårt testteam angående hur varje pilbåge kändes i handen och under användning. Detta hjälpte oss att besluta vilken pilbåge som var bäst i test och vilken som var en bra pilbåge för sitt pris.

Hållbarhet och långtidstest

Vi förstår att när man vill köpa en pilbåge är det inte bara dagens prestanda som räknas – hållbarheten över tid är minst lika viktig.

För att säkerställa detta genomförde vi långtidstester där vi använde pilbågarna regelbundet över flera veckor. Vi utsatte dem för olika väderförhållanden och skjutscenarion, från stillsamt skjutande till intensiva träningspass.

Detta gav oss en inblick i huruvida en pilbåge trä, till exempel, skulle tåla tidens tand jämfört med andra material.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet är av yttersta vikt när det kommer till bågskytte. Under vårt test lade vi stor vikt vid att granska varje produkts säkerhetsfunktioner. Detta inkluderade:

 • Låsmekanismer som hindrar oavsiktlig avfyring.
 • Skydd för fingrar och hand.
 • Kvaliteten på pilhållaren och dess förmåga att säkert hålla pilar på plats.

Vi uppmärksammade också hur varje pilbåge presterade under oväntade situationer, som plötsliga vindstötar eller störningar. En pilbåge vuxen skulle använda skiljer sig från en pilbåge barn skulle använda, och vi beaktade detta när vi testade olika produkter för att säkerställa att varje rekommendation var både säker och pålitlig.

Tips inför användning av pilbåge

Tips inför användning av pilbåge

Bågskytte är inte bara en idrott eller hobby, det är en konstform. Under vårt test har vi upptäckt flera tips och tricks som vi tror kommer hjälpa nybörjare och erfarna bågskyttar att optimera sin upplevelse. Här är våra rekommendationer baserat på våra erfarenheter från testet.

Rätt utrustning för rätt tillfälle

När du börjar använda en pilbåge är det avgörande att ha rätt tillbehör för rätt tillfälle. Det kan handla om allt från att ha en bra pilbåge till att komplettera med andra jaktrelaterade tillbehör. Under vårt test märkte vi hur olika tillbehör påverkade skjutprestandan och användarens komfort.

 • Kikarsikte: Ett bra kikarsikte kan göra underverk när det kommer till att förbättra din precision. Vi märkte att de som hade kikarsikten hade lättare att sikta på längre avstånd.
 • Jaktkniv: En jaktkniv är inte direkt kopplad till bågskytte, men om du tänker använda din pilbåge för jakt är det bra att ha en stabil och vass kniv med dig.
 • Jaktryggsäck: En rymlig ryggsäck hjälper till att bära all nödvändig utrustning, inklusive pilar, bästa pilbåge, och andra tillbehör.

Klä dig för framgång

Rätt kläder kan påverka din skjutprestanda. Under testet märkte vi att fel klädsel kan störa din koncentration eller begränsa dina rörelser.

 • Jaktväst & Jaktbyxor: Dessa är inte bara för att förbättra din synlighet, men också för att skydda dig från väder och terräng. En bra jaktväst har ofta många fickor där du kan förvara små tillbehör.
 • Jaktstövlar: Under vårt test insåg vi vikten av att ha bra fotfäste. Ett par pålitliga jaktstövlar ger stabilitet, särskilt på ojämn terräng.

Lär känna din pilbåge

Oavsett om du väljer en billig pilbåge eller investerar i den bäst i test, är det viktigt att känna till ditt verktyg. Här är några tips vi kom fram till:

 • Storlek och form: Varje pilbåge är unik. Att känna till bågens storlek och form hjälper dig att skjuta effektivt och säkert.
 • Hållning och position: Under testet märkte vi att rätt hållning och positionering av kroppen är avgörande för att skjuta med precision.

Säkerhet framför allt

Under vårt test blev det tydligt att säkerhet är prioritet nummer ett. Alltid följ dessa tips:

 • Håll pilbågen på rätt sätt för att undvika skada.
 • Använd skyddsutrustning som handskar eller armbeskydd.
 • Skjut aldrig om du är osäker på ditt mål eller omgivningen.

Avslutande funderingar

Bågskytte är en fantastisk aktivitet som kräver både skicklighet och precision. Genom att följa ovanstående råd och investera i rätt utrustning, baserat på våra testupplevelser, kan du säkerställa att du får ut det mesta av din pilbåge.

Vanliga frågor om pilbågar 2024

Vanliga frågor om pilbågar 2024

Vad kostar det att köpa en pilbåge?

Priset på en pilbåge varierar beroende på märke, modell, kvalitet och användningsändamål. En enkel nybörjarbåge kan kosta så lite som några hundra kronor medan en professionell pilbåge för tävling eller jakt kan gå upp i flera tusen kronor.

Var kan man köpa pilbåge?

Det går att köpa pilbågar både online och i specialiserade butiker. Dock rekommenderar vi ofta att köpa online, eftersom utbudet ofta är större och det kan vara lättare att jämföra priser och recensioner.

Är det lagligt att äga en pilbåge?

Ja, det är lagligt att äga en pilbåge i Sverige. Dock kan det finnas särskilda regler och restriktioner beroende på var du bor och vilken typ av pilbåge du äger.

Får man skjuta pilbåge hemma?

Ja, man får skjuta med pilbåge hemma, men det är viktigt att säkerhet alltid prioriteras. Se till att ha en säker skjutriktning och använd skyddsanordningar såsom skjutmattor för att förhindra olyckor.

Är det lagligt att fiska med pilbåge i Sverige?

Nej, det är inte lagligt att fiska med pilbåge i Sverige. Fiskemetoder är strikt reglerade för att skydda fiskbestånd och ekosystem.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen