Bästa Jaktbyxorna 2024 – Test av olika Jaktbyxor

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Pumori Sarek 2.0

Härkila Pro Hunter Endure

Pinewood Finnveden

Pinewood Hunter Pro Xtreme 2.0

Klicka här för att se fler jaktbyxor.

Jaktbyxor är ett måste för alla jägare. De rätta jaktbyxorna gör turerna i skogen bekvämare och effektivare. Byxorna kan hjälpa dig att hålla fokus genom att hjälp dig att koncentrera på det som är viktigast.

Att hitta de rätta jaktbyxorna kan ibland vara svårt, då sortimentet är stort och varierande. För att hitta de rätta byxorna måste man först veta vad sina behov och mål är.

Skall man till exempel bara jaga på sommaren är en sommarmodell att föredra. Men om man ska jaga året runt behöver man en modell som kan prestera i alla väderförhållande och som har plats för underställ.

Om du vill köpa ett par jaktbyxor och en lämplig jaktjacka, kan det vara smart att kika närmare på olika jaktställ.

För att underlätta vid ditt inköp har vi tagit fram fyra olika byxor som vi rekommenderar starkt. Vi föreslår att testa flera olika modeller, och sedan returerna de byxor som inte passar.

1. Bäst i test – Pumori Sarek 2.0

Pumori Sarek 2.0 Jaktbyxor

Pumori Sarek 2.0 jaktbyxor imponerade oss under vårt omfattande test och visade sig verkligen vara anpassade för nordiska klimat och tuff terräng. Vi observerade att Sarek 2.0 erbjöd en tilltalande balans mellan komfort, funktionalitet och hållbarhet.

Specifikationer
Material:100% Polyester
Vattenpelare:10 000
Justerbara benslut:Ja
Snölås:Ja
Passform:Normal

Det första vi märkte var passformen. Byxorna är utformade för att vara något tightare, vilket bidrog till ökad rörelsefrihet och komfort under längre perioder av aktivitet.

Med snölås och justerbara benslut kunde vi enkelt justera byxorna för att passa våra behov. Vi märkte att den justerbara passformen var mycket praktisk när vi behövde vidga byxorna för att gå över en större känga eller stövel.

YKK-dragkedjorna visade sig vara av hög kvalitet, och fickorna hade gott om utrymme, vilket är viktigt under längre jaktutflykter. Ventilationsfickorna var en annan positiv överraskning. De hjälpte till att reglera temperaturen och gjorde byxorna lämpliga för olika väderförhållanden.

En av de största fördelarna med Pumori Sarek 2.0 var materialet. Tillverkad i borstad polyester, var byxan extremt tyst, vilket gjorde den idealisk för smygjägaren eller hundföraren. Den enda nackdelen vi observerade var att byxan kan bli lite för varm under de hetaste sommardagarna.

I slutändan visade Pumori Sarek 2.0 jaktbyxor att de är ett värdigt alternativ för alla som söker en pålitlig, funktionell och komfortabel jaktbyxa. De är särskilt lämpliga för jägare som behöver rörlighet och tystnad under jakten.

Fördelar

 • Hög anpassningsförmåga
 • Tyst material, perfekt för smygjägare
 • Djupa, rymliga fickor
 • Vattentät och slitstark

Nackdelar

 • Kan bli varma under hetaste sommardagar
 • Ingen snabbtorkande funktion

2. Bäst premiumval – Härkila Pro Hunter Endure

Härkila Pro Hunter Endure Jaktbyxor

Vårt test och recension av Härkila Pro Hunter Endure byxor visade att de är en toppklassig produkt, som tillgodoser behoven hos den mest krävande jägaren. Dessa byxor är robusta, med förbättringar på den redan populära Pro Hunter-modellen, och skapade med ett tydligt fokus på hållbarhet och komfort under extrem användning.

Specifikationer
Material:100% polyamid
Fästen:För hängslen
Patronhållare:I fickorna
Snölås:CORDURA®-förstärkt
Garanti:5 år

Det första vi märkte var byxornas tyngd och hållbarhet. Tillverkade av kraftigt AIRTECH™-material, som är vindtätt och vatten- och smutsavvisande, samt CORDURA®-förstärkningar på bensluten och ländryggen, klarade dessa byxor alla våra tester i terrängen med bravur.

Vi var imponerade av byxornas förmåga att stå emot vatten, vilket verkligen kom till sin rätt i de nordiska skogarna.

Den andra viktiga aspekten vi märkte var den otroliga funktionaliteten. Byxorna har rymliga fickor fram, två mindre fickor med dragkedja och patronhållare, samt stora benfickor med vattentätt membran.

Vi fann dessa fickor och hållare vara otroligt praktiska i fält, vilket ger en snabb tillgång till ammunition och andra nödvändigheter.

Vi uppskattade också justeringsremmarna i bensluten och bakom knäna. Detta gör det möjligt att justera byxorna för att ge mer utrymme runt knät, vilket är en fördel under aktiv jakt. D-ringfästet på vänster sida visade sig vara användbart för att hänga extra utrustning.

En nackdel vi märkte var att dessa byxor kan vara lite för robusta och tunga för vissa användare, särskilt under varmare förhållanden. Men med tanke på dess utmärkta prestanda i svår terräng och tuffa väderförhållanden, är detta en mindre invändning.

Fördelar

 • Mycket slitstarka
 • Vattentåliga
 • Praktiska fickor och hållare
 • 5 års garanti

Nackdelar

 • Kan vara varma under sommaren
 • Högre prispunkt

3. Bäst budgetval – Pinewood Finnveden

Pinewood Finnveden Mörk Olivgrön jaktbyxor

Pinewood Finnveden-byxorna lever upp till det skandinaviska märkets rykte om att leverera pålitliga, funktionella och hållbara friluftsprodukter. Dessa byxor passar utmärkt för både arbete och fritidsaktiviteter, inklusive vandring, jakt och gårdsarbete.

Specifikationer
Material:Polyester, bomull
Passform:Tight
Tvätt:40°C
Förstärkning:Knä
Andningsförmåga:Hög

Materialkombinationen av 65% polyester och 35% bomull gör byxorna robusta och samtidigt lätta, och erbjuder en imponerande andningsförmåga. TC-1200™-materialet i byxorna ger dem dessutom en vattenavvisande yta, vilket gör dem lämpliga att bära i varierande väderförhållanden.

Byxornas andningsförmåga kombineras med vattenavstötande egenskaper tack vare BIONIC-FINISH ECO®-behandlingen, vilket ger extra skydd mot både vatten och smuts.

En annan viktig aspekt av Pinewood Finnveden-byxorna är deras funktionalitet. De erbjuder flera praktiska fickor, inklusive sidofickor, lårfickor och en invändig mobiltelefonficka, alla lätt åtkomliga och säkrade med tryckknappar eller dragkedjor.

Dessutom har byxorna förstärkningar över knäna, vilket gör dem extra hållbara och bekväma att bära under långa perioder.

Komforten förbättras ytterligare genom byxornas elastiska midja och förböjda knän. Dessa element garanterar en bekväm passform och enkel rörlighet, vilket gör dem idealiska för både aktivt arbete och fritidsaktiviteter. Dessutom finns byxorna i en mörk olivgrön nyans, vilket ger dem en klassisk och tidlös estetik som passar till alla tillfällen.

Även om Pinewood Finnveden-byxorna har mycket att erbjuda, kan det vara värt att notera att de kan vara lite tajta i passformen, vilket kanske inte passar alla kroppsformer.

Sammanfattningsvis är Pinewood Finnveden-byxorna ett solidt val för dem som söker en balans mellan komfort, hållbarhet och funktionalitet.

Fördelar

 • Lätt och hållbart material
 • Vattenavvisande
 • Många praktiska fickor
 • Förböjda knän

Nackdelar

 • Tight passform kanske inte passar alla

4. Populärt val – Pinewood Hunter Pro Xtreme 2.0

Pinewood Hunter Pro Xtreme 2.0 Jaktbyxor

Efter noggrant testande av Pinewood Hunter Pro Xtreme 2.0, kan vi utan tvekan säga att dessa byxor är en jaktbyxa utöver det vanliga. Speciellt utformad för den aktiva och rörliga jägaren, var det tydligt från början att Hunter Pro Xtreme hade enastående funktionalitet och komfort.

Specifikationer
Material:100% Polyamid
Vikt:1300 gram
Passform:Normal
Väderskydd:Vind+vattentäta
Benslut:Justerbara

Deras vind- och vattentäta membran höll oss skyddade i alla väderförhållanden vi utsatte dem för. Tejpade sömmar tillförde ett extra lager av säkerhet mot inträngande fukt och det var uppenbart att dessa byxor var byggda för att klara av även de mest krävande förhållandena.

Komfort och flexibilitet var två andra framstående egenskaper som vi märkte under vårt test. Den elastiska midjan tillsammans med två-vägsstretch vid bakpartiet bidrog till en nästan skräddarsydd passform.

Vi blev imponerade av ventilationsdragkedjorna längs sidorna, som tillhandahöll utmärkt luftcirkulation och förbättrad komfort, även vid högre aktivitetsnivåer.

Ett annat framstående inslag var de många praktiska fickorna, inklusive benfickorna med ammunitionshållare, som visade sig vara mycket användbara under vår jakt.

Dessutom tillförde det integrerade safety-bandet en extra säkerhetsfunktion, vilket var mycket uppskattat. Trots alla dessa fördelar, märkte vi att byxorna var aningen tunga, vilket kan vara en nackdel för vissa användare.

Pinewood Hunter Pro Xtreme 2.0 byxorna har visat sig vara mycket mer än bara ett par jaktbyxor. De är robusta, flexibla och otroligt väl anpassade till behoven hos den aktiva jägaren.

Fördelar

 • Flexibel komfort
 • Stort antal praktiska fickor
 • Utmärkt luftcirkulation
 • Fem års garanti

Nackdelar

 • Relativt tunga

5. Bäst tysta jaktbyxor – Pumori Loden

Pumori Loden Jaktbyxor

Pumori Loden jaktbyxan har testats under varierande förhållanden och resultaten har varit imponerande. Den mest framträdande egenskapen vi märkte var dess nästan ljudlösa närvaro. Loden, materialet som byxorna är tillverkade av, är känd för sin tysthet, vilket gör dem extremt uppskattade bland hundförare och pyrschjägare.

Specifikationer
Material:Ull, mixfiber, polyester
Ljudnivå:Extremt tyst
Andningsförmåga:Hög
Snölås:Ja
Benslut:Justerbara

Genom vår testning uppskattade vi den luftiga och följsamma känslan som byxorna erbjöd.

Absensen av ett membran tillät byxorna att vara mycket andningsbara, vilket var särskilt fördelaktigt under varmare dagar och jakter med hög aktivitetsnivå.

Emellertid, medan detta resulterade i större komfort under dessa specifika förhållanden, fann vi att bristen på ett vattentätt membran kunde begränsa dess användbarhet under våtare klimat.

Byxornas följsamma passform var en annan faktor som vi verkligen gillade. De begränsade inte vår rörelseförmåga, vilket var särskilt fördelaktigt när vi smög oss på ett vilt eller försökte positionera oss för ett ståndskall. Dessutom gav de rymliga ben- och lårfickorna oss gott om utrymme för att bära det vi behövde.

I slutändan visade Pumori Loden sig vara en jaktbyxa utformad för den aktiva jägaren. Dess förmåga att balansera tysthet, komfort och praktisk funktionalitet gör den till en stark konkurrent i jaktbyxornas värld.

Fördelar

 • Tyst material
 • Följsam passform
 • Hög andningsförmåga
 • Rymliga fickor

Nackdelar

 • Saknar vattentätt membran
 • Mindre lämplig för våta förhållanden

6. Klassiker – Pinewood Caribou Hunt

Pinewood Caribou Hunt Jaktbyxor

Byxorna ger jaktentusiasten eller friluftspersonen det där lilla extra som krävs för att röra sig smidigt och effektivt i terrängen. Den väl balanserade blandningen av polyester, polyamid och elastan tillsammans med den 4-vägs stretchen, ger den perfekta passformen för varje kroppstyp.

Specifikationer
Material:Polyester, polyamid
Stretch:Knä och bakdel
Ventilation:Öppningsbar
Vattenskydd:Vatten/smutsavvisande
Resår:I midjan

Det första vi märkte var hur flexibla dessa byxor är. Tack vare 4-vägsstretchmaterialet på knä och bakdel kunde vi enkelt navigera över stockar och stenar, klättra över stängsel, och smyga närmare vilt utan att byxorna hindrade oss.

Och även efter timmar av användning kändes byxorna lika bekväma som när vi först drog på oss dem. Förböjda knän gör också rörelser mer naturliga och mindre ansträngande.

En annan utmärkande funktion är byxans vatten- och smutsavvisande egenskaper, vilket gör den idealisk för jakter och utomhusaktiviteter under alla väderförhållanden. Trots en regnig dag på testet, höll byxorna oss torra och rena.

En liten nackdel vi upptäckte var dock storleken. Modellen kan kännas något stor, så att prova dem innan köp eller att överväga en storlek mindre kan vara klokt.

Fördelar

 • Bekväma och flexibla
 • Vatten- och smutsavvisande
 • Optimal rörlighet
 • Bra ventilation

Nackdelar

 • Kan upplevas som stor i storleken
 • Ventilationsdragkedjor kan vara svåra att nå
Hur vi gjorde vårt test av jaktbyxor

Hur vi gjorde vårt test av jaktbyxor 2024

Vi har här gjort ett grundligt test av de mest populära jaktbyxorna på marknaden. Vi har tittat på en rad olika aspekter för att kunna utse den produkt som blir “bäst i test”. Häng med oss genom den här processen, och förhoppningsvis kommer du att få en bra inblick i vilken typ av jaktkläder som bäst passar dig.

Förberedelse av testmiljö

För att vårt test skulle bli så tillförlitligt som möjligt, var vi noga med att skapa en optimal testmiljö. Vi valde att utföra testerna i både skogs- och fjällmiljö, vilket återspeglar de vanligaste miljöerna för jakt.

Det var viktigt att vi testade byxorna under olika väderförhållanden, vilket innebär att vi genomförde tester både i regn, sol, vind och kyla. Denna variation i testmiljö var nödvändig för att kunna utse vilken produkt som skulle bli “bäst i test”.

Vår testmetodik

När vi genomförde vårt test av jaktbyxorna, var vår metodik noggrant utformad för att ge oss en rättvis och omfattande bedömning av varje produkt.

Vi inledde varje test med att granska de specifika egenskaperna hos varje par jaktbyxor. Därefter testade vi dem i praktiken, under både långa och korta jakter, i olika väder och under olika årstider. Efter att ha utfört våra praktiska tester granskade vi varje par byxor noggrant och jämförde dem mot varandra.

Våra testpersoner bedömde bland annat komfort, passform, material och funktionalitet. Vi testade varje par byxor flera gånger för att säkerställa att våra resultat var konsekventa.

Genomförandet av testerna

Våra tester av jaktbyxor var både omfattande och tidskrävande. Varje par byxor testades flera gånger och i olika miljöer, vilket tog upp till en hel dag per test.

Under varje test dokumenterade vi noggrant våra upplevelser och funderingar för att kunna ge en detaljerad bild av varje produkts prestanda. Faktorer vi tog hänsyn till inkluderade bland annat byxornas prestanda under olika väderförhållanden, huruvida de var vattentäta, och hur bekväma de var under längre perioder av aktivitet.

Utifrån detta kunde vi sedan utse vilken produkt som blev “bäst i test” i vår utvärdering av jaktbyxor. Genom att följa dessa steg i vårt test kunde vi få en djup förståelse för varje produkts styrkor och svagheter.

Bedömning av resultaten

När vi hade slutfört våra tester, tog vi oss tid att noggrant utvärdera resultaten. Vi jämförde varje par jaktbyxors prestanda under olika förhållanden, deras komfort och funktionalitet, samt hur de klarade av de utmaningar som vår testmiljö presenterade.

Vi samlade alla våra tester och poäng i en matris för att göra en objektiv utvärdering av varje par jaktbyxor. Detta tillät oss att se vilka jaktkläder som verkligen skiljde sig ut från mängden.

Det var inte en enkel uppgift att bestämma vilken produkt som skulle hamna i vilken kategori, men genom att följa vårt noggrant utformade testprotokoll kunde vi med säkerhet utse vilka produkter som var “bäst i test”.

Hållbarhet och långtidstester

En av de viktigaste faktorerna i vårt test av jaktbyxor var hållbarheten. Det räcker inte att en produkt presterar bra i början, den måste också vara tillförlitlig under längre perioder.

Därför genomförde vi långtidstester på varje par jaktbyxor. Vi utsatte dem för intensiv användning under en period av flera månader, för att se hur de höll upp under långvarig stress.

Vi kontrollerade tecken på slitage, sönderdragning och eventuella defekter som uppträdde över tiden. Detta hjälpte oss att skapa en mer fullständig bild av produktens livslängd och att förstå vilka jaktkläder som verkligen är byggda för att hålla.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerheten och pålitligheten av jaktbyxorna var en annan viktig faktor i vårt test. Vi ville säkerställa att de produkter vi rekommenderar inte bara är bekväma och hållbara, utan också säkra att använda i olika jaktmiljöer.

Vi tittade på funktioner som till exempel förstärkta sömmar, högkvalitativa blixtlås och robusta material. Vi utvärderade också hur byxorna klarade av olika oväntade situationer, som kraftiga regnskurar eller plötsliga temperaturfall.

Genom att noggrant bedöma dessa aspekter kunde vi få en tydlig bild av vilka jaktbyxor som erbjuder den bästa balansen mellan säkerhet, pålitlighet och komfort.

Viktiga tips inför användandet av jaktbyxor

När vi utförde vårt omfattande test av jaktbyxor, kom vi fram till flera viktiga råd för att få ut det mesta av dina jaktkläder. Dessa tips kan bidra till en förbättrad upplevelse under jakten, och vi vill därför dela dem med dig. Här är några saker att tänka på innan du använder dina jaktbyxor.

Komfort är avgörande

Under vårt test upptäckte vi hur viktigt komfort är när det kommer till jaktkläder. När vi testade olika jaktbyxor, var det uppenbart att en god passform och komfort kunde göra stor skillnad under längre perioder av aktivitet.

Att ha på sig byxor som känns för trånga eller för lösa kan leda till obehag och distraktioner under jakten. Därför rekommenderar vi att du noga provar olika storlekar och modeller innan du bestämmer dig. Även om byxorna är “bäst i test”, kommer de inte att passa alla lika bra.

Väderanpassade kläder

Vår testmiljö inkluderade olika väderförhållanden, vilket gav oss en bra inblick i hur viktigt det är att välja jaktbyxor som är anpassade till vädret.

Vi testade jaktbyxor i både regn, sol, vind och kyla, och vi märkte tydligt hur prestanda och komfort påverkades av olika väderförhållanden. Om du till exempel planerar att jaga under regniga eller blöta förhållanden, bör du leta efter jaktbyxor som är vattentäta eller i alla fall mycket vattenavvisande.

Ta hand om dina byxor

Under vårt långtidstest observerade vi hur viktigt det är att regelbundet ta hand om och underhålla dina jaktbyxor. Vi märkte att hållbarheten och prestandan hos byxorna kunde påverkas av hur väl de sköttes. Här är några tips:

 1. Följ tvättråden noggrant. Använd rätt tvättmedel och rätt temperatur.
 2. Lufttorka dina byxor om möjligt. Detta hjälper till att bevara deras vattenavvisande egenskaper och hållbarhet.
 3. Om dina byxor blir blöta under jakten, torka dem ordentligt innan du förvarar dem.

Även om det kan verka tidskrävande, är regelbunden skötsel en nyckelfaktor för att behålla byxornas prestanda och hållbarhet, oavsett om de är “bäst i test” eller inte.

När du tar hänsyn till dessa råd, kommer du att kunna optimera din användning av dina jaktbyxor, oavsett vilken modell du väljer. Förhoppningsvis kan dessa tips hjälpa dig att göra ditt jakterfarenhet ännu bättre.

Viktiga tips inför användandet av jaktbyxor

Vanliga frågor om jaktbyxor

Vilka jaktbyxor ska jag välja?

Vi rekommenderar Pumori Sarek 2.0 för dess utmärkta kvalitet och hållbarhet. Dessa jaktbyxor erbjuder exceptionell komfort, flexibilitet och är speciellt designade för jakt, vilket gör dem till ett utmärkt val.

Hur tvättar man ulljaktbyxor?

Vänd först ulljaktbyxan ut och in. Använd sedan kallt vatten och en ullsäker tvål. Torka sedan byxorna platt och undvik direkt solljus efter tvättning. Vi rekommenderar dock att du väljer ett par byxor i polyester i stället, eftersom de är enklare att tvätta. Fyra sådana byxor har vi recenserat på vår hemsida.

Är alla jaktbyxor vattentäta?

Alla jaktbyxor är inte vattentäta. För att hitta vattentäta byxor bör man läsa produktbeskrivningen på byxan eller alternativt välja ett par byxor som vi recenserat som har vattentäthet.

Hur väljer jag den bästa jaktbyxan?

Att välja den bästa jaktbyxan kan ibland vara lite komplicerat. Ta först reda på vilka funktioner som är viktiga med byxan och hur bekväma de är och välj sedan modell utifrån det. Vi skulle rekommendera att köpa byxan som vi gett titeln bäst i test.

Vilken storlek på jaktbyxor behöver jag?

Olika klädmärken baserar sina storlekar på olika diagram och det kan ibland vara svårt att hitta en byxa i rätt storlek. Köper man online kan man alltid returnera byxor som inte passar, så vårt tips är att testa olika modeller.

Hur viktigt är det med kamouflerade jaktbyxor?

Kamouflerade byxor är fördelaktigt för att komma närmare ditt mål vid jakt. Djur har skarpare sinnen än människor och kan skrämmas lätt. Det är viktigt att du väljer en byxa som matchar med ditt jaktområde i färg och mönster.

Sammanfattning

Att finna de rätta byxorna är viktigt för att ha en produktiv och bekväm tid i skogen under jakt. Sortimentet av jaktbyxor är mycket stort och varierande.

Oavsett om byxan har vadderade knän, vattentätt material eller revolutionerade kamotryck, finns det en byxa som passar dig i funktion och pris.

“Det finns alltid rätt byxa för varje jägare. Det gäller bara att veta var och vad man ska leta efter.”

I denna artikel har vi försökt underlättat för jägare genom att ge de några tips på olika modeller som vi tycker är bra. Vi har recenserat fyra olika modeller, med varierande funktion och prisklass. Vi är övertygade om att du kan hitta den rätta byxan. Vi hoppas att denna artikel har hjälpt dig som är i behov av ett par jaktbyxor.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen