Bästa Jaktbyxorna 2023 – Test av olika Jaktbyxor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Härkila Ingels

Pumori Sarek

Härkila Moose Hunter

Pinewood Pro Xtreme

Klicka här för att se fler Jaktbyxor.

Jaktbyxor är ett måste för alla jägare. De rätta jaktbyxorna gör turerna i skogen bekvämare och effektivare. Byxorna kan hjälpa dig att hålla fokus genom att hjälp dig att koncentrera på det som är viktigast.

Att hitta de rätta jaktbyxorna kan ibland vara svårt, då sortimentet är stort och varierande. För att hitta de rätta byxorna måste man först veta vad sina behov och mål är.

Skall man till exempel bara jaga på sommaren är en sommarmodell att föredra. Men om man ska jaga året runt behöver man en modell som kan prestera i alla väderförhållande.

För att underlätta vid ditt inköp har vi tagit fram fyra olika byxor som vi rekommenderar starkt. Vi föreslår att testa flera olika modeller, och sedan returerna de byxor som inte passar.

1. Bäst i test Härkila Ingels Jaktbyxor

 

Härkila Ingels Jaktbyxor

Se bästa priset

Denna modell från varumärket Härkila är en jaktbyxa som förekommer i storlekarna 46–60, vilket passar kan passa både herr och dam. Det finns två olika färger att välja mellan: Willow Green och Shadow Brown/black.

Modellen har dessutom en låg vikt, vilket är bra vid packning. Modellen är även väldigt töjbar och är därför utformad för rörlig jakt. Detta resulterar i att byxan är väldigt bekväm och behaglig att ha på sig under långa jaktsessioner.

Modellen har även god andningsförmåga, vilket är skönt på varma sommardagar. Vid regniga dagar kan du också vara lugn, eftersom byxan har en vattenavvisande DWR-behandling.

Varianten har även stora benfickor och har lättåtkomliga fickor fram. Modellen har även justerbara benslut och ventilationsöppningar med dragkedja, för att kyla ner dig under heta dagar.

2. Populärast – Pumori Sarek 2.0 Jaktbyxor

 

Se bästa priset

Sarek 2.0 är en modell från det nya varumärket Pumori som har fokus på jaktkläder för det kalla nordiska klimatet. Denna modell som har tagits fram av erfarna jägare är gjord för kallt klimat och tuff terräng.

De varma jaktbyxorna är tillverkad i 100% polyester och linern är tillverkad i 100% polymide. Polyestern är borstad, vilket gör att byxan är mycket tyst, vilket är optimalt för jakt.

Justerbara benslut erbjuder också modellen, vilket är bra när byxan skall dras över större kängor eller stövlar. Modellen har även snölås för optimal rörelsefrihet. Andra specifikationer som byxan har är starka YKK-dragkedjor, ventilationsfickor och hängselknappar.

Ventilationsfickor är speciellt bra för att kyla ner när det är varmt. En gummerad list inne i byxan kan också användas för att hålla tröja på plats.

Utöver allt detta är förstås jaktbyxan också vattentät och har vattentäthet på 10 000 vattenpelare. Sarek 2.0 är alltså en toppenmodell som vi rekommenderar starkt.

3. Premiumval – Härkila Moose Hunter 2.0

 

Härkila Moose Hunter Jaktbyxor

Se bästa priset

Moose hunter 2.0 är en premiummodell från varumärket Härkila som har särskilt fokus på nordisk älgjakt. Men modellen fungerar förstås utmärkt till annan jakt också.

Moose Hunter 2.0 är tillverkade i ett borstat trikåmaterial som gör byxan tyst och mjuk. Byxmaterialet har även en smuts och vattenavvisande DWR-behandling. Byxan har också det nya Mossy Oak Red-kamouflaget, som kan ses av andra jägare men inte av klövvilt.

GORE-TEX-membranet på modellen är slitstarkt och 100% vind- och vattentätt. Vid hårt regn och hård vind är alltså användaren varm och torr.

Byxan har fickor fram och benfickor som alla har vattentäta dragkedjor. Modellen har även ventilationsöppningar med dragkedja på baksidan av låren, för reglering av temperatur. I höger benficka finns även en insydd patronhållare.

Vid benslutet finns det även insydda krokar som kan fästas i kängor eller stövlar. Dessutom har modellen formsydda knän och justeringsremmar i bensluten, för mer rörelsefrihet under jakt.

4. Billigast – Pinewood Pro Xtreme Jaktbyxor

 

Se bästa priset

Pro Xtreme är en modell från varumärket Pinewood som har en lägre prislapp än andra jaktbyxor, men presterar fortfarande mycket bra under jakt.

Modellen har många praktiska fickor, som: Napoleon-, kart- och dubbla radiofickor. Modellen har även vattenavvisande dragkedjor och har en ammunitionshållare i en av benfickorna. Bensluten på modellen är även reglerbara, vilket är bra när byxan skall träs över stora kängor.

Jaktbyxan har förstås vind- och vattentäthet med en vattentäthet på 10 000 vattenpelare. Materialet som är i 100% polyester är slitstarkt och andas mycket bra.  Byxan har även förhöjd midja vid ryggslut och har rejäla förstärkningar som förebygger slitage.

Skulle det bli för varmt vid jagandet kan man med byxan reglera temperaturen med den öppningsbara ventilationen.

Lista över de bästa jaktbyxorna 2023

  • Bäst i test: Härkila Ingels Jaktbyxor
  • Populärast: Pumori Sarek 2.0 Jaktbyxor
  • Premiumval: Härkila Moose Hunter 2.0
  • Billigast: Pinewood Pro Xtreme Jaktbyxor

Vanliga frågor om jaktbyxor

Vilken storlek på jaktbyxor behöver jag?

Olika klädmärken baserar sina storlekar på olika diagram och det kan ibland vara svårt att hitta en byxa i rätt storlek. Köper man online kan man alltid returnera byxor som inte passar, så vårt tips är att testa olika modeller. Vi har till exempel recenserat fyra olika modeller på vår hemsida som vi rekommenderar starkt.

Hur tvättar man ulljaktbyxor?

Vänd först ulljaktbyxan ut och in. Använd sedan kallt vatten och en ullsäker tvål. Torka sedan byxorna platt och undvik direkt solljus efter tvättning. Vi rekommenderar dock att du väljer ett par byxor i polyester i stället, eftersom de är enklare att tvätta. Fyra sådana byxor har vi recenserat på vår hemsida.

Är alla jaktbyxor vattentäta?

Alla jaktbyxor är inte vattentäta. För att hitta vattentäta byxor bör man läsa produktbeskrivningen på byxan eller alternativt välja ett par byxor som vi recenserat som har vattentäthet.

Hur väljer jag den bästa jaktbyxan?

Att välja den bästa jaktbyxan kan ibland vara lite komplicerat. Ta först reda på vilka funktioner som är viktiga med byxan och hur bekväma de är och välj sedan modell utifrån det. Vi skulle rekommendera att köpa byxan som vi gett titeln bäst i test.

Hur viktigt är det med kamouflerade jaktbyxor?

Kamouflerade byxor är fördelaktigt för att komma närmare ditt mål vid jakt. Djur har skarpare sinnen än människor och kan skrämmas lätt. Bra kamouflagefärger gör att du kan förbli dold från bytet. Det är viktigt att du väljer en byxa som matchar med ditt jaktområde i färg och mönster.

Sammanfattning

Att finna de rätta byxorna är viktigt för att ha en produktiv och bekväm tid i skogen under jakt. Sortimentet av jaktbyxor är mycket stort och varierande.

Oavsett om byxan har vadderade knän, vattentätt material eller revolutionerade kamotryck, finns det en byxa som passar dig i funktion och pris.

“Det finns alltså alltid en rätt byxa för rätt jägare. Det gäller bara att veta var man ska leta.”

I denna artikel har vi försökt underlättat för jägare genom att ge de några tips på olika modeller som vi tycker är bra. Vi har recenserat fyra olika modeller, med varierande funktion och prisklass. Vi är övertygade om att du kan hitta den rätta byxan. Vi hoppas att denna artikel har hjälpt dig som är i behov av ett par jaktbyxor.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen