Bästa understället 2024 – Test av olika underställ

När vinterkylan och fuktiga höstdagar kommer smygande är det viktigt att klä sig rätt för att hålla sig varm och torr. Ett riktigt bra underställ kan göra stor skillnad, och det är här vi kommer in i bilden!

Vi har testat flera olika underställ och sammanställt en köpguide för att hjälpa dig att hitta det perfekta understället för just dina behov. Så oavsett om du är en passionerad längdskidåkare, en ivrig vandrare eller bara vill hålla dig varm på vägen till jobbet, har vi något för dig. Låt oss dyka in i vår guide för att hitta ditt nya favoritunderställ!

Lista över de bästa underställen 2024

 • Bäst i test: Craft Core Wool Merino Set
 • Premiumval: Woolpower Zip Turtleneck 200 Sweater Unisex
 • Billigast: Kari Traa Rose Half Zip Baselayer

Köpguide för underställ 2024

Materialval

Ett av de viktigaste besluten du kommer att fatta när du väljer ditt underställ är vilket material det är gjort av. Här är några vanliga material som används i underställ och deras fördelar:

 • Ull: Det naturliga materialet ull är populärt för underställ tack vare dess förmåga att reglera kroppstemperaturen och hålla dig varm även om det blir fuktigt.
  • Ullunderställ är mycket andningsbara och har en naturlig antibakteriell egenskap som gör att de inte luktar illa även efter flera dagars användning. Detta material är särskilt lämpligt för längdskidor och andra aktiviteter där du kommer att svettas mycket.
 • Syntetiska material: Underställ av syntetiska material som polyester och polypropen är lätta, snabbtorkande och ofta billigare än ullunderställ.
  • De är bra på att transportera bort fukt från kroppen, vilket är särskilt viktigt vid högintensiva aktiviteter. Däremot kan de ibland börja lukta dåligt efter en tids användning, så det är viktigt att tvätta dem regelbundet.

Passform och storlek

När det gäller passform och storlek är det viktigt att ditt underställ sitter tight mot huden för att fungera optimalt. Då har du dessutom inget problem med att bära dina friluftsbyxor och regnjacka utanpå.

Ett underställ som är för stort kommer inte att transportera bort fukt effektivt, medan ett för litet underställ kan vara obekvämt och begränsa rörelsefriheten. Många tillverkare erbjuder storleksguider på sina webbplatser, så se till att mäta dig själv och jämföra med deras rekommendationer innan du köper.

Tänk också på att välja ett underställ med en bra passform för dina specifika aktiviteter. Om du till exempel ska använda ditt underställ för jakt, vill du ha en jaktväst över och då kan det vara bra med ett underställ med lite extra längd för att undvika glipor.

Längden på understället kan också variera, vilket är viktigt att ha i åtanke. Annars riskerar du att få en kall glipa mellan dina kängor och understället.

Extra funktioner

Beroende på dina behov och aktiviteter kan du behöva ett underställ med vissa extra funktioner. En del underställ kommer med tumhål i ärmarna, vilket kan vara mycket praktiskt när du har på dig en regnjacka över, eftersom det förhindrar ärmen från att glida upp.

Andra underställ kan ha förstärkningar på knän och armbågar, vilket är bra om du planerar att använda dem under mer krävande aktiviteter där slitaget kan vara högre.

Det finns också underställ som har inbyggd ventilation, till exempel meshpaneler, för att öka andningsförmågan och hjälpa dig att hålla dig sval under intensiva aktiviteter. Om du ofta är ute och tränar i mörker kan det vara värt att överväga ett underställ med reflexdetaljer för att öka din synlighet och säkerhet. Som den erfarne friluftsentusiasten Jonatan Nyberg sa:

“Ett bra underställ är en investering i din komfort och prestation när du är ute i naturen. Du kommer att uppskatta skillnaden det gör när du är mitt i en lång vandring eller en dag på längdskidorna.”

Underställ för olika typer av aktiviteter

När du letar efter det perfekta understället är det viktigt att tänka på vilka aktiviteter du främst kommer att använda det för. Olika typer av friluftsaktiviteter kräver olika egenskaper hos ditt underställ. Här är några exempel på hur ditt val av underställ kan variera beroende på aktivitet:

 • Längdskidor: Som vi nämnt tidigare är andningsförmåga och fukttransport särskilt viktiga vid längdskidåkning, eftersom det är en högintensiv aktivitet som får dig att svettas. Ullunderställ är ett utmärkt val för längdskidåkning, men även syntetiska underställ kan fungera väl om de har goda fukttransporterande egenskaper.
 • Vandring: Vid vandring är det viktigt att understället är bekvämt och håller dig varm utan att överhettas. Ull är en bra allroundlösning för vandring, men även syntetiska underställ med bra andningsförmåga fungerar bra för detta ändamål.
 • Klättring: Om du är en klättrare vill du ha ett underställ som ger dig maximal rörelsefrihet samtidigt som det håller dig varm och torr. Satsa på ett underställ med stretch och förstärkningar på utsatta områden, såsom knän och armbågar.
 • Camping: När du är ute och lagar mat, exempelvis med stormkök är det ofta skönt med underställ. Speciellt när det är svalt väder och du planerar att sova ute under en tarp.

Skötselråd för ditt underställ

För att ditt underställ ska hålla sig i bästa möjliga skick och behålla sina prestandaegenskaper är det viktigt att ta väl hand om det. Här är några grundläggande skötselråd för att förlänga livslängden på ditt underställ:

 • Följ tvättinstruktionerna: Se till att följa tillverkarens tvättinstruktioner för ditt specifika underställ. Ullunderställ kan kräva skonsammare tvätt, medan syntetiska underställ ofta kan tvättas i maskin utan problem.
 • Torka understället på rätt sätt: Undvik att torktumla ditt underställ, eftersom det kan försvaga materialet och påverka passformen. Låt istället ditt underställ lufttorka.
 • Använd inte sköljmedel: Sköljmedel kan minska andningsförmågan och fukttransporten hos ditt underställ, så det är bäst att undvika att använda det.

Pris och kvalitet

När du väljer ditt underställ är det viktigt att hitta en balans mellan pris och kvalitet. Det kan vara frestande att gå för det billigaste alternativet, men det kan kosta dig mer i längden om du behöver byta ut det ofta på grund av dålig kvalitet.

Samtidigt behöver du inte nödvändigtvis välja det dyraste understället på marknaden för att få bra kvalitet och prestanda. Här är några tips för att hitta rätt balans:

 • Jämför priser och recensioner: Innan du köper ett underställ, kolla in recensioner och jämför priser mellan olika märken och modeller. Det kan ge dig en bra uppfattning om vilka underställ som erbjuder bäst värde för pengarna.
 • Tänk på material: Som vi tidigare nämnt, är ullunderställ ofta dyrare än syntetiska underställ. Om du är på en budget och inte behöver alla fördelar som ull erbjuder, kan du överväga att välja ett syntetiskt underställ av hög kvalitet istället.
 • Investera i hållbarhet: Om du planerar att använda ditt underställ mycket och under krävande förhållanden, är det värt att investera i ett mer hållbart och högkvalitativt underställ. Det kan kosta mer i början, men du kommer sannolikt att spara pengar på lång sikt genom att inte behöva ersätta det lika ofta.

Miljö- och etikaspekter

Förutom prestanda och komfort är det också viktigt att tänka på miljö- och etikaspekter när du väljer ditt underställ. Här är några saker att tänka på:

 • Tillverkningsprocess: Vissa material, som polyester, kräver mer energi och resurser att producera än andra, såsom ull. Om miljöpåverkan är viktig för dig, överväg att välja ett underställ tillverkat av mer miljövänliga material.
 • Hållbarhetscertifieringar: Vissa märken erbjuder underställ som är certifierade av miljö- och hållbarhetsorganisationer, som exempelvis Bluesign, OEKO-TEX eller Fair Trade. Dessa certifieringar garanterar att produkten uppfyller vissa miljömässiga och sociala krav.
 • Djurvälfärd: Om du väljer ett ullunderställ, överväg att välja ett märke som är engagerat i djurvälfärd och ansvarsfull ullproduktion. Vissa märken har certifieringar som RWS (Responsible Wool Standard) eller ZQ Merino, vilket innebär att de uppfyller vissa krav när det gäller djurvälfärd och miljöpåverkan.

Genom att ta hänsyn till dessa aspekter när du väljer ditt underställ kan du göra ett mer medvetet och etiskt val som inte bara gynnar dig, men även miljön och de människor och djur som är involverade i produktionen.

Varför merinoull är överlägset för underställ

Underställ i merinoull – Varför välja något annat?

Merinoull är ett naturmaterial som har blivit alltmer populärt inom frilufts- och sportkläder, särskilt när det gäller underställ.

Det är känt för sina utmärkta termiska egenskaper, andningsförmåga och komfort. I denna del av artikeln kommer vi att utforska fördelarna med merinoull, några av dess nackdelar och olika funktioner som gör det till ett utmärkt val för underställ.

Varför merinoull är överlägset bäst

 • Termiska egenskaper: Merinoull har naturligt goda termiska egenskaper, vilket innebär att det håller dig varm när det är kallt och sval när det är varmt. Detta gör merinoullsunderställ perfekta för en mängd olika klimat och aktiviteter.
 • Andningsförmåga: Merinoull är mycket andningsbart, vilket hjälper till att reglera kroppstemperaturen och förhindra överhettning. Detta är viktigt för att hålla dig bekväm under fysisk aktivitet och för att undvika att bli för varm och svettig.
 • Fukttransport: Merinoull är utmärkt på att transportera fukt från kroppen, vilket innebär att det absorberar svett och hjälper till att hålla dig torr. Detta är viktigt för att förhindra att fukt byggs upp mellan huden och kläderna, vilket kan leda till obehag och temperaturförändringar.
 • Luktförhindrande: Merinoull har naturliga antibakteriella egenskaper som hjälper till att motverka dålig lukt. Detta gör att merinoullsunderställ kan användas under längre perioder utan att behöva tvättas, vilket är en stor fördel för långa vandringar och expeditioner.
 • Komfort: Merinoull är mycket mjukt och skonsamt mot huden, vilket gör det bekvämt att bära även under långa perioder. Det kliar inte och orsakar inte irritation, vilket är vanligt med vissa andra typer av ull.

Den största nackdelen med merinoull

 • Kostnad: En av de främsta nackdelarna med merinoull är att det ofta är dyrare än syntetiska material. Detta kan göra det mindre tillgängligt för vissa konsumenter som är på en budget.

Merinoullens främsta funktioner:

 • Utmärkt termoreglering: håller dig varm när det är kallt och sval när det är varmt
 • Andningsbar: reglerar kroppstemperaturen och förhindrar överhettning
 • Fukttransporterande: absorberar svett och håller dig torr
 • Luktförhindrande: naturligt antibakteriellt och motverkar dålig lukt
 • Mjukt och bekvämt: skonsamt mot huden och orsakar inte irritation

Varför merinoull är bäst för underställMerinoull är utan tvekan ett av de bästa materialen för underställ på grund av dess utmärkta egenskaper och funktioner.

Trots den högre kostnaden jämfört med syntetiska material, är många beredda att investera i merinoullsunderställ på grund av deras långvariga komfort, hållbarhet och mångsidighet.

Det är viktigt att tänka på dina specifika behov och aktivitetsnivåer när du väljer ett underställ i merinoull, eftersom det finns olika tjocklekar och värmenivåer att välja mellan.

Även om merinoull kanske inte är det billigaste alternativet, är det definitivt en investering som kommer att hålla dig varm, torr och bekväm under många år framöver.

Kari Traa, Craft, Aclima, Woolpower, Helly Hansen - tillverkare av underställ

De populäraste tillverkarna av underställ

I denna del av artikeln kommer vi att presentera dig för några av de mest populära och välrenommerade tillverkarna av underställ: Kari Traa, Craft, Aclima, Woolpower och Helly Hansen.

Läs vidare för att få en överblick över varje märkes unika egenskaper, material och engagemang för kvalitet och hållbarhet.

Kari Traa

Kari Traa är ett norskt märke som grundades av den olympiska mästarinnan i freestyle-skiing, Kari Traa. Märket är känt för sina färgstarka och feminina designade underställ som är speciellt framtagna för att passa kvinnors kroppar och behov.

Kari Traa använder ofta merinoull i sina underställ, vilket är känt för dess utmärkta värme- och fukttransporterande egenskaper samt mjukhet mot huden. Ullprodukterna från Kari Traa är hållbara, bekväma och etiskt producerade, vilket innebär att de uppfyller höga krav på djurvälfärd och miljöhänsyn.

Detta gör Kari Traa till ett populärt val bland många kvinnor som söker högkvalitativa underställ för friluftsaktiviteter, som exempelvis längdskidor, vandring eller löpning i kalla förhållanden.

Craft

Craft är ett svenskt företag med över 40 års erfarenhet av att utveckla funktionella träningskläder för idrottare och motionärer. De är kända för sina tekniskt avancerade underställ som är utformade för att ge optimal prestanda under olika förhållanden och aktivitetsnivåer.

Craft specialiserar sig på syntetiska material, som polyester och polypropen, som är lätta, snabbtorkande och effektiva när det gäller fukttransport. Deras underställ finns i olika tjocklekar och värmenivåer, vilket gör att de passar för allt från intensiva träningspass i kylan till mer stillsamma aktiviteter.

Craft är ett pålitligt märke som värderar innovation och kvalitet, och deras underställ är ett populärt val bland idrottare och friluftsentusiaster världen över.

Aclima

Aclima är ett norskt familjeföretag med lång erfarenhet av att tillverka ullkläder för tuffa klimatförhållanden. De har ett brett sortiment av underställ i merinoull för både män och kvinnor.

Aclima fokuserar på att använda högkvalitativ ull och innovativa tekniker för att skapa underställ som erbjuder optimal värme, komfort och hållbarhet. De arbetar också aktivt för att minimera sin miljöpåverkan genom att följa strikta miljö- och kvalitetsstandarder i sin produktion.

Aclimas underställ är kända för sin höga kvalitet och slitstyrka och är populära bland friluftsälskare som söker naturliga, andningsbara och miljövänliga alternativ.

Woolpower

Woolpower är ett svenskt företag som specialiserar sig på att tillverka underställ och andra kläder i ullfrotté, en unik blandning av merinoull och syntetiska material.

Ullfrotté är ett material som kombinerar fördelarna med både ull och syntetmaterial, vilket ger utmärkta värmeegenskaper, fukttransport och slitstyrka. Woolpower tillverkar sina produkter i Sverige och har ett starkt engagemang för hållbarhet och etik, både när det gäller arbetsvillkor och miljöpåverkan.

Deras underställ finns i olika vikt- och tjockleksklasser, vilket gör att de passar för en rad olika aktiviteter och väderförhållanden. Woolpower är särskilt populärt bland friluftsälskare som värderar funktion, kvalitet och miljöhänsyn.

Helly Hansen

Helly Hansen är ett norskt företag som grundades 1877 och har en lång tradition av att tillverka kläder och utrustning för marina och friluftsaktiviteter. De är kända för sina innovativa teknologier och högkvalitativa material som Lifa, som är ett patenterat syntetiskt material med utmärkta fukttransporterande egenskaper.

Helly Hansens underställ är lätta, snabbtorkande och mycket slitstarka, vilket gör dem till ett populärt val bland professionella idrottare och friluftsentusiaster som kräver prestanda och pålitlighet.

De erbjuder underställ för både män och kvinnor i olika värmenivåer och material, vilket ger kunderna möjlighet att välja det bästa alternativet för sina specifika behov och aktiviteter.

Vanliga frågor om underställ

Vilken typ av underställ är varmast?

Underställ i tjock merinoull eller ullfrotté erbjuder bäst värmeisolering och håller dig varm även i extremt kalla förhållanden.

Varför ska man ha underställ?

Underställ hjälper till att reglera kroppstemperaturen, transporterar bort fukt och ger en behaglig grund för ytterkläder under kalla och/eller aktiva förhållanden.

Vad är underställ?

Underställ är kläder som bärs närmast huden, under andra klädlager, för att ge värme, fukttransport och komfort under kalla och/eller aktiva förhållanden.

Sammanfattning

Att välja rätt underställ kan verkligen göra skillnad när det gäller att hålla sig varm och bekväm under dina friluftsaktiviteter.

Genom att ta hänsyn till material, passform, storlek och eventuella extra funktioner som passar dina specifika behov, kommer du att vara väl förberedd för att njuta av dina äventyr utomhus oavsett väder.

Vi hoppas att denna köpguide har hjälpt dig att få en bättre förståelse för vad som är viktigt att tänka på när det gäller att välja rätt underställ för dig.

Nu när du är redo att göra ditt val, är det dags att ge dig ut och utforska allt som den stora utomhus har att erbjuda, med värmen och komforten som ett bra underställ kan ge. Lycka till och glöm inte att njuta av äventyret!

Källor

 1. https://www.expressen.se/mama/barn-baby/understall-ar-barnens-basta-kladsel-under-overallen/
 2. https://www.sverigesnatur.org/arkiv/understall-bu-eller-ba/
 3. https://www.intersport.se/guider/vintersportguider/hitta-ratt-understall

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen