Bästa Längdskidorna 2022 – Test av olika Längdskidor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Atomic Redster C9 Carbon Skintec

Madshus Race Speed Skate

Fischer Speedmax 3D Dp Sprint

Madshus Hypersonic Intelligrip

Klicka här för att se fler Längdskidor.

Bäst i test Längdskidor 2022

Kan du ens tänka dig att gå en hel vinter utan längdskidåkning eller vanlig skidåkning? Det kan i alla fall inte jag. Längdskidåkning är en unik sport eftersom den kan anpassas exakt efter dina behov. Du kan välja mellan att åka på en avslappnad skidåkning längs förberedda spår, delta i tävlingar eller bara flyga ner längs spåren.

Olika längdskidor används för dina olika former av skidåkning, vilket gör det ganska svårt att hitta rätt längdskidor för dig själv. Just därför har vi valt ut de bästa och mest prövade längdskidorna på marknaden för att göra ditt val enkelt! Denna köpguide har dessutom sammanställts för att hjälpa till att belysa alla typer av längdskidor som används för längdskidåkning över vårt avlånga land så att du kan se till att köpa de bästa längdskidorna just för dig!

Läs även >>> Bäst i test Termos 2022

Köpguide för Bäst i test Längdskidor 2022

Längdskidorna är den viktigaste utrustningen! Det finns så många olika typer och kvaliteter av längdskidor att det är nästan omöjligt att veta vad du får utan förkunskaper. En av de vanligaste sakerna vi ser är fel storlek på längdskidor för användaren. Det är inte så enkelt som att mäta en skidlängd till handleden. Vissa längdskidor är mjuka (du kan enkelt klämma ihop baserna med händerna) och andra är styvare.

En klassisk längdskidor som är rätt dimensionerad för dig kommer att vara tillräckligt styv för att hålla sparkzonen från snön i glidfasen men ändå vara mjuk för att du ska komprimera under din spark. Om du får längdskidor för mjuka för dig kommer du att jobba riktigt hårt för att gå någonstans eftersom längdskidorna drar längs snön. Om du får längdskidor för styva för din vikt kommer du inte att kunna kontrollera dem eftersom du inte har något grepp om snön.

Du kan komma undan med ett bredare utbud av flexar med skridlängdskidor eftersom det inte finns något greppvax / kickzon att oroa dig för. Tänk på att längdskidor som är för långa eller styva för dig kommer att vara svåra att kontrollera och längdskidor som är för korta eller mjuka glider inte lika bra, vilket gör skridskoåkning i bästa fall. Skidens märke kan ge dig en aning ibland. Många Fischer- och Rossignol-längdskidor är på den mjuka sidan, Salomon-längdskidor tenderar att vara på den styvare sidan. För att göra en grov kontroll om längdskidor är rätt dimensionerade, gör papperstestet. Så här för klassiska längdskidor:

 1. Stå på skidens bindningar med vikt lika fördelad. Skjut in ett papper under längdskidorna (de måste vara rena för detta) tills det “biter” i vardera änden av sparkzonen. Den här zonen bör sträcka sig från ungefär din häl till ungefär en bindningslängd framför tån och du kan markera den på dina längdskidor med en kritor / markör så att du vet var du ska applicera ditt kickvax.
 2. 2. Stå på en fot nu. Lyft upp på fotens fot som om du sparkar av snön. Papperet under foten ska sitta fast eller åtminstone mycket svårt att flytta.

För att göra papperstestet för skridlängdskidor, stå med lika vikt på båda längdskidorna. Papperet ska glida under mitten av längdskidorna. När du bara står platt på en fot, bör papperet bara glida ca 15-20 cm. Du bör kunna få papperet att” klibba “tillfälligt om du studsar din vikt upp och ner på längdskidan, eftersom detta simulerar applicering din spark under skridskoåkning när du vill ha hela längden på längdskidan mot snön ett kort ögonblick.

För barn: den viktigaste faktorn för att dimensionera barns klassiska längdskidor är deras förmåga att helt komprimera längdskidan med en fot. Klassiska längdskidor för barn handlar ofta om deras huvudhöjd eller en handspann högre. Skidlängdskidor är vanligtvis huvud- eller pannhöjd, men går inte för kort – barnet ska inte kunna komprimera längdskidan helt. Barn varierar mycket i förhållande mellan höjd och vikt, så var inte hängda på hur länge eller kort längdskidorna är i jämförelse.

Kontrollera kvaliteten på längdskidorna

Det finns några saker att tänka på när man bedömer kvaliteten på ett par längdskidor. Kontrollera baserna. En del slitage här är naturligt, men om basmaterialet ser tunt ut någonstans eller om det finns några djupa skåror, för vidare dem.

Typen av bas är också viktig eftersom den avgör hur din glidning kommer att se ut. Extruderade baser är ofta plastiska och ljusa; dessa är slitstarka men håller inte vaxet bra så att du inte får en lätt glidning. Sintrade baser håller vax bättre, vilket gör din skidupplevelse mycket trevligare eftersom du inte kommer att arbeta lika hårt. Det finns dock många nivåer av sintrade baskvaliteter och det anges ofta inte på längdskidan vilken typ det är.

Vad kärnan i längdskidan (de inre lagren) är avgör avgör hur längdskidan reagerar, hur tung den är och hur hållbar den är. Många kvalitetslängdskidor är gjorda av träkärnor med luftkanaler av något slag eller tätt skum. Glasfiber- och kolskikt ger en längdskida styvhet och struktur. Oavsett vad du gör, håll dig borta från de gamla skuminjicerade längdskidorna. Du kan välja ut dessa eftersom de har ett litet “knapp” -ärr på sidoväggen där skummet injicerades. Dessa längdskidor förlorar sin camber över tiden och kärnmaterialet kan gå sönder.

Snåla inte på barnens utrustning

Det kan vara svårt att spendera pengar på barnens utrustning när du vet att de kommer att växa ur dem under en säsong. Vi rekommenderar dock starkt att du köper det bästa du har råd för junior, oavsett om det är nytt eller begagnat. Varför? Några skäl.

För det första, om du vill att dina barn ska njuta av skidåkning, behöver de utrustning de kommer att lyckas med. För det andra är barnutrustning en hetvara och dina chanser att få tillbaka en stor del av din investering är höga.

Längdskidåkningsstilar

Det finns två huvudtekniker eller “stilar” i längdskidåkning: Classic och Skating. Det är en bra idé att välja vilken du vill lära dig innan du börjar – inte minst för att var och en behöver olika utrustning. Experter rekommenderar också att nybörjare ska fokusera på bara en stil.

Den klassiska tekniken är allmänt erkänd som den lättaste av de två att lära sig. Den är baserad på det som kallas “diagonalt steg”. Det betyder att när din vänstra arm och stav hålls framför din kropp, är din högra fot och längdskidor bakom kroppen. Denna position växlar från vänster till höger, med armar och ben alltid diagonalt motsatta när du går fram längs leden. Även om det är lätt att glida med på olika sätt är det viktigt att nybörjare lär sig rätt teknik från början – det är svårare att korrigera dålig teknik när den har lärt sig av kroppen. Klassisk längdskidåkning är mindre intensiv och belastar det kardiovaskulära systemet mindre.

Nybörjare som redan har en bra kondition – och helst är redan bekanta med sporter som inlines – kan prova den mer dynamiska och utmanande skridskoåkningstilen. Den teknik som krävs för den här stilen liknar den som används för skridskoåkning: skidåkare skjuter på en skida, glider sedan på den andra etc. Stavarna används i tandem för att ge extra drivkraft. Skridskoåkning är svårare arbete än klassisk längdskidåkning och skidåkare kan nå högre hastigheter. Branta stigar och lutningar är lättare att åka längdskidor med den här tekniska tekniken.

Rätt utrustning: köpa eller hyra?

Om du inte är säker på om längdskidåkning är rätt sport för dig, rekommenderar vi att du hyr din utrustning. De som vill ta steget och köpa sin utrustning hittar massor av sportbutiker med vänliga och vänliga personal som gärna hjälper till.

För nybörjare är “längdskidor utan vax” ofta den bästa utrustningen för att komma igång. Basen på dessa längdskidor är speciellt utformade för att hjälpa skidåkare att klättra uppför kullar utan att glida bakåt. De kan användas med eller utan vax, vilket gör dem till en snabb och enkel lösning för oerfarna skidåkare. Mer erfarna skidåkare använder vanligtvis traditionella längdskidor som kräver vax på basen. Längdskidor för klassisk längdskidåkning är i allmänhet cirka 10 centimeter längre än de som används för skridskoåkning.

Valet av stavar och pjäxor är lika viktigt. För den klassiska tekniken behöver skidåkare stavar som når upp till mitten av bröstet när de placeras på marken, medan skridskoåkning kräver stavar som når hela vägen upp till skidåkarens haka. Pjäxor ska täcka fotleden för att ge värme och skydd. Sist men inte minst är det värt att välja ett flexibelt bindningssystem om du planerar att byta skor oftare än dina längdskidor. Det kanske låter som längdskidåkning är en dyr sport, men så är inte fallet. Utrustningen som behövs för att komma igång är betydligt billigare än den utrustning som behövs för alpin skidåkning.

Var planerar du att åka längdskidor?

Det finns ett verktyg för varje jobb och ett jobb för varje verktyg. Så förstå att det inte finns någon uppsättning längdskidor som rymmer alla miljöer. Längdskidor och utrustningen som passar sporten liknar alla andra utomhusutrustningar. Allt är utformat för att fungera optimalt så länge det används inom ett rekommenderat ramverk. Jag förstår att du förmodligen inte vill köpa en hel skida för att möta alla möjliga situationer. Så om du är ny på längdskidåkning och vill köpa en installation är min bästa rekommendation.

Tänk på vilken typ av skidåkning du oftast gör och köp utrustning för att möta det behovet.  Detta är det första stora beslutet du måste ta när du bestämmer vilken typ av längdskidor du ska köpa. Kommer du främst åka längdskidor på preparerade orter eller utanför allfartsvägarna? Av de tre allmänna kategorierna för längdskidor (nedan):

 • Klassiska (1) och skidåkning (3) är mest lämpliga för preparerade spår i en längdskidort eller underhållet längdskidområde
 • Backcountry längdskidor (2) fungerar bäst på orensad terräng.

Köpa ny eller begagnad utrustning

Det här är vanligtvis uppföljningsfrågan när jag har diskuterat med en person för- och nackdelar med de olika typerna av längdskidor och utrustning som finns. Beslutet att köpa ny eller begagnad utrustning är det andra stora beslutet när du köper längdskidor.

Om du kan få gratis utrustning från din förlorade farbror eller farföräldrar, ge det en virvel. Men du kommer antagligen inte att bli nästan lika glad som att ha utrustning som passar din kroppsstorlek och skicklighetsnivå. Som sagt rekommenderar jag vanligtvis bara att köpa en ny installation, särskilt om du är nybörjare och första gången köpare av längdskidutrustning.

I andra bloggar om längdskidutrustning dyker jag djupare in i de fyra huvudkomponenterna i en längdskidåkning. 1) längdskidor, 2) bindningar, 3) pjäxor och 4) stavar. För nu vet du dock bara att:

 • den typ av längdskidor du väljer ska stödja den typ av skidåkning du ska göra, och deras storlek och längd måste passa din kroppsvikt (plus några extra kg för dina kläder och redskap).
 • den typ av bindningar du väljer ska motsvara storleken på längdskidan du ska använda och stödja den typ av skidåkning du ska utföra.
 • dina pjäxor måste passa bekvämt och vara kompatibla med dina bindningar.
 • centimeterlängden på dina klassiska skidstänger ska vara cirka 83% av din längd, och dina skidstänger ska mäta från marken till en punkt någonstans mellan hakan och näsan.

Anledningen till att jag inte förespråkar att köpa begagnad utrustning som nybörjare är att det är svårt att utvärdera utrustningen utan att ha mycket kunskap eller erfarenhet att dra nytta av. Till exempel, vem vet hur mycket straff dessa längdskidor har tagit? Vem vet hur många uppsättningar bindningar som har monterats och återmonterats på längdskidorna under deras livstid? Eller passar längden på längdskidåkning till och med för din vikt?

Under säsongen 2016/2017 hämtade en kund ett par begagnade klassiska längdskidor som jag kunde utvärdera. Han ärvde dem från en vän och sa att han inte kunde få dem att arbeta. Jag antog att antingen hans längdskidor inte passade för hans vikt eller att hans teknik saknades (eller båda). Jag tycker att det här är de två vanligaste orsakerna till att människor inte har mycket framgång med längdskidåkning i allmänhet (oavsett om de använder ny eller begagnad utrustning). Lyckligtvis kan båda dessa faktorer avhjälpas genom att använda rätt utrustning och ta några längdskidlektioner.

Kunden gav mig sina längdskidor. Jag upptäckte omedelbart något fel efter att ha berört skidbaserna. Längdskidorna var en äldre ”vaxfri” uppsättning som innehöll ett grundläggande skalmönster (för tiden). En av längdskidorna hade dock inget mönster! En helt jämn bas, som om du skulle hitta på en skidåkning. Saken måste ha varit en fabriksfel, men varken han eller den tidigare ägaren insåg ens avvikelsen. Tja, kanske hans vän verkligen visste och drog i benet. Hur som helst betalade killen inga pengar för dem men de var i huvudsak oanvändbara.

Du behöver inte köpa toppmoderna längdskidor om du är ny inom sporten. I själva verket skulle jag avskräcka dig från att göra det precis som att jag inte skulle rekommendera att köpa en högpresterande sportbil till din tonåring som just fick sitt körkort. Risken för katastrof (för dig eller de dyra längdskidorna) är för hög. Och avancerade längdskidutrustning är relativt kostsamma och kräver att du är en exceptionell skidåkare för att skörda alla fördelar. Trösta dig för att längdskidutrustning i allmänhet är mycket prisvärd jämfört med andra vintersport.

Köp tidigare snarare än senare

Jag behöver bara påpeka en sista sak innan jag avslutar den första delen av att köpa längdskidutrustning. Vänta inte på att längdskidutrustning kommer att säljas eller att en säsongsförsäljning ska köpas. Längdåkningstillverkningsindustrin är densamma som resten av friluftslivsindustrin. Butik (återförsäljare / återförsäljare) beställningar lämnas in månader i förväg, och tillverkare gör bara tillräckligt med utrustning för att fylla dessa order plus ytterligare överskott för att täcka ombeställningar.

Men när utrustningen är borta för säsongen är den borta. Bli inte förvånad om paketavtalen eller redskapen du tittade på i oktober är borta till jul. Tänk på att om återförsäljare hade sin väg så skulle de gärna sälja ut nästan alla sina vinterprodukter före den 1 januari. Ju längre de kommer in på vintern (tidigare nyårsdagen) desto mindre sannolikt kommer de att lossa den vinterinventeringen. Och lita på mig, återförsäljare vill inte förvara vinterrester överallt under våren, sommaren och hösten. Och måste sedan sälja den “gamla” produkten året därpå.

Jag säger inte att göra ett brådskande köp. Vet bara att om du väntar för länge (dvs. till december) kanske du inte har så mycket att välja mellan. Som sagt, det är inget fel med förra årets utrustning (förutsatt att det fortfarande finns i en återförsäljares lager!). Men sannolikheten för att hitta bra redskap från förra säsongen är låg. För det mesta är den återstående produkten en blandning av oönskade saker eller oddballstorlekar.

Böjning och flex

När du är skidåkning är det helt avgörande att åka längdskidor med rätt attribut. Camber och flex är två av dessa attribut som direkt påverkar din skidresa.

Böjning

Det är lättast att förstå camber när man tänker på det som skidupphängningen som direkt korrelerar till skidarens vikt. Den verkliga camber är formad som en båge, och detta böjda område böjer sig när du trycker ner det. För det mesta har de flesta längdskidor en nordisk camber som inkluderar en tvådelad konstruktion som hjälper längdskidan att variera greppet på snön.

Tänk på det här sättet: när du är ute på skidåkning och behöver grepp är allt du behöver göra att lägga ner tyngden lika hårt på båda längdskidorna. Detta får skidens böjda sektion att trycka ner, vilket kommer att platta längdskidan till dess bas och få den att greppa fastare mot snön.

Omvänt, när du inte applicerar all din vikt på längdskidorna när du glider, behåller camber-sektionen sin bågform, vilket gör att längdskidan kan glida utan problem över toppen av snön.

Det är viktigt att förstå att kroppsvikt och avsedd användning är mycket viktigt när man bedömer den nödvändiga camber för en längdskidor; om din camber är för mjuk eller för stel, kommer du helt enkelt inte att kunna kontrollera den också. Dessutom, när snön packas upp är det bra att ha en mjukare camber så att du kan uppleva ökat grepp.

Flex

Flex är en viktig aspekt av längdskidåkning som direkt korrelerar med hur längdskidan svänger och hur mycket fart den kan uppnå. Skidens flex kan antingen vara mjuk eller styv; med styva böjningslängdskidor som är bättre vid höga hastigheter på fast packad snö och mjukare flex är att föredra när du går långsammare på mjukare, uppackad snö.

Längdskidbindningar

Bindningarna på dina längdskidor är hur dina längdskidor fäster vid dina fötter. Vanligtvis består dessa av relativt komplexa enheter som kan fästas i dina skidpjäxor och binda dem direkt till toppen av själva längdskidan. När ett problem uppstår är dessa bindningar utformade för att snabbt släppas så att du inte skadas i processen.

Bindningarna är mycket viktiga vid längdskidåkning eftersom de inte bara skyddar dig mot skador utan de är den viktigaste kontaktpunkten mellan dig och längdskidan, vilket innebär att de måste vara lyhörda och lätta att kontrollera. I längdskidåkning finns det tre bindningssystem: NNN / NIS, SNS Profil och SNS Pilot. De tre systemen är för det mesta inte kompatibla med varandra, så vet vilken typ av stövel du har för att få rätt längdåkning.

Klassiska

I den mest traditionella formen använde klassiska skidbindningar ett New Nordic Norm / NIS-system som klämmer fast vid tåstången på din skidpjäxa samt två åsar som matchar sulan på NNN / NIS-kompatibla skidskor. Detta system används fortfarande idag, men det finns också SNS Profil och SNS Pilot-system att överväga.

SNS Profil använder samma tåstångssystem, men det har också en enstaka centralrygg som matchar ett spår längs undersidan av SNS Profil-kompatibla pjäxor. Dessutom, med SNS Pilot-system finns det faktiskt två staplar som fungerar som kontaktpunkter för en mer stabil längdåkning.

Skate

Med skridskidbindningar kan du vanligtvis välja valfritt bindningssystem. Det betyder att det kan finnas en enda ankarpunkt, som SNS Profil eller NNN / NIS-systemen, eller så kan den ha en dubbel kontaktpunktstyling som med SNS Pilot-systemet. NNN / NIS och SNS Profil är vanligtvis snabbare och lättare att fästa eftersom de har ett enda stångsystem, men med de dubbla kontaktpunkterna för SNS Pilot kommer användare på alla nivåer att kunna uppleva bättre stabilitet och effektivitet.

Terräng

När du tar itu med vildmarken på backcountry-längdskidor bör du verkligen överväga backcountry-skidbindningar som är utformade med New Nordic Norm Backcountry-stil (NNN BC). Dessa liknar väldigt mycket NNN / NIS-skidbindningarna, men precis som längdskidorna själva har sektioner som är bredare och mer robusta så att du kan korsa de orumda områdena på banan som du åker på.

Till skillnad från traditionella NNN-modeller finns det både manuella och automatiska frigöringssystem på sortimentet NNN BC. Manual gör det så att du inte av misstag tappar bort anslutningen till längdskidan i djup snö; du måste koppla ur låset manuellt för att kunna separera.

Längdskidpjäxor

Det är viktigt att förstå att längdskidspjäxor finns i en europeisk dimensioneringsstruktur, vilket innebär att det är möjligt att hitta bråk i längdskidåkningens storlekstabell för skidpjäxor. Även om detta kan vara förvirrande kan det snabbt övervinnas genom att helt enkelt mäta fötterna till den europeiska standarden. Som med alla typer av skor skiljer sig storleksstandarderna definitivt från pjäxa till pjäxa, så om du kan prova dina pjäxor innan du köper, gör det.

Det är bara viktigt att förstå att du måste ha en så tät passform som möjligt när du väljer ett bra par skidpjäxor. Också försumma inte värmen; det blir självklart väldigt kallt under längdskidåkning, så varma dig när du kan. Kom alltid ihåg att dina pjäxor måste vara kompatibla med bindningssystemet på dina längdskidor.

Klassiska

En av de utmärkande egenskaperna hos klassiska längdskidspjäxor jämfört med andra typer är att de är mycket mjukare. Detta beror på att dessa pjäxor måste erbjuda en hel del flex för att du ska kunna åka fritt på preparerad snö. Med den här typen har du lättare att rulla upp på framfoten så att du kan gå framåt relativt lätt. Dessa pjäxor handlar om komfort, så försök hitta pjäxor som är dämpade, motståndskraftiga mot kyla och har tillräckligt med fotstöd för en hel dags längdskidåkning.

Skate

Det första du kommer att märka om skidåkning är att de är mycket styvare och erbjuder ett starkare och mer stödjande fotled än traditionella XC-skidskor. I själva verket har dessa ofta en inre manschett gjord av slitstarkt material som gör att föraren kan känna mer stöd vid fotleden. Eftersom skridskoåkning är den snabbaste typen av längdskidåkning föredras vanligtvis styvare pjäxor som möjliggör mer kontroll.

Terräng

För en ännu högre grad av stöd väljer längdskidåkare som normalt korsar backcountry-området nordiska touring pjäxor. Dessa är tyngre och kan vara ännu styvare än skidåkningspjäxor. Detta gör dem mycket stödjande när du korsar de mer oförutsägbara områdena bakom landet. Med denna styvhet finns det också en högre grad av kraftöverföring, vilket innebär att det kan bli lättare att vända och justera din bana i skidpjäxor som är utformade för baklandet.

Dessutom, eftersom förhållandena varierar så mycket, är dessa pjäxor också de mest isolerade mot väder. De är nästan alltid helt vattentäta och är utformade för optimal värmeupptagning eftersom backcountry skidåkare vanligtvis går för längre utflykter i allmänhet.

Längdskidstavar

Med längdskidåkning är skidstången en av de viktigaste komponenterna för din resa. Till skillnad från utförsåkning, måste du definitivt driva dig uppför, över svårare att åka snö och hålla balansen lättare.

Längd och storlek

Storleken på din skidstång kommer att variera beroende på vilken typ av skidåkning du gör. Om du främst ska göra traditionell längdskidåkning är skidstavar som når upp till dina armhålor det bästa för dina utflykter. Detta kommer att säkerställa att när du har armen rakt framför dig, kommer din arm och staven att bilda en 90-graders vinkel, vilket hjälper ditt steg att bli mycket mer flytande. Naturligtvis, om du vill ha en snabbare race-värdig steg, kan du gå ännu längre.

Om du planerar att åka lite backcountry kan du överväga en justerbar stav. Du kommer att kunna justera storleken på stången så att du lättare kan navigera i kullar och de olika terrängförhållandena som du stöter på när du åker längdskidor.

Som nämnts tidigare är en längre stav vanligtvis vägen att gå när du går för fart. För en skidåkning skidupplevelse, kanske du vill ha en skidstång som når hela vägen upp till hakan eller till och med underläppen. Detta hjälper dig att öka din hastighet och faktiskt öka din manövrerbarhet också.

Konstruktion och material

När det gäller konstruktionen av en skidstång är varje stång konstruerad av ett grepp, själva axeln, korgarna och remmarna. Axeln och greppet är ganska självförklarande, men inte alla förstår de andra komponenterna.

Korgen, som är enheten vid änden av axeln, är utformad för att förhindra att staven sjunker för djupt i snön. Det kan finnas två typer av korgar – turkorgarna i banan är utformade för preparerade snö, medan pulverkorgarna är gjorda för att hjälpa dig att navigera i uppackad snö.

Remmarna på skidstången vaggar utsidan av din hand och möjliggör en bättre kraftöverföring till själva stången. Vanligtvis är dessa gjorda av nylon, men det finns andra material som kan göra remmen mer elastisk eller fast för att variera den totala prestandan. När det gäller stavarnas material kommer du vanligtvis att de flesta är gjorda av:

 • Aluminium – Aluminium är en fin lättmetall som också är mycket hållbar. Du kan förvänta dig att denna typ kommer att hålla upp under tryck och ge dig en bra mängd tryck. Detta material har ersatt glasfiber som det vanligaste skidstångsmaterialet.
 • Kolfiber – Dessa stavar, som är gjorda av kolfiberkomposit, böjer sig inte och böjer sig som aluminiumstänger. De är också lättare än de redan lätta aluminiumstavarna och gynnas av erfarna skidåkare.

Plats

Där du förväntar dig att använda längdskidorna är mycket viktigt. Kommer du att använda dem mest i ett preparerat nordiskt centrum (där du förmodligen behöver köpa ett liftkort) eller sociala (hundvandrings) stigar? Förberedda spår behöver 65 mm breda längdskidor eller mindre för att passa in i klassiska spår. Längdskidor utanför grooming bör vara kortare för rörlighet och lite bredare för flytande. För nedförsbacke erfarna nybörjare hjälper en metallkant i nedförsbackar och ökar förtroendet för grooming.

Dragning

Tänk på dina dragkraftsalternativ under foten. För experter är vax fortfarande guldstandarden. Men andra alternativ blir bättre och bättre. Skinn använder ett mjukt tyg som tar tag i snön för dragkraft och fungerar mycket bra. Ett fiskskalemönster är också effektivt och används på många nybörjare. Fischer kallar sitt mönster en “krona” och Rossignol använder termen “positraction”. Båda är bra. Skinn är snabbare, dyrare och kräver lite underhåll.

Hitta rätt passform

Passform är kritisk. Passform är mestadels efter kroppsvikt, inte längd. Längdskidan vet inte hur lång du är men vet exakt vad du väger. Längdskidor som är för styva eller för mjuka är instabila, särskilt i sluttningar. Längdskidor som är för styva kommer inte på ett tillförlitligt sätt att gripa och resultera i att de glider. För mjukt och du får väldigt lite glid. Lyckligtvis är det lätt att veta vilka längdskidor man ska köpa. Leta efter ett markerat viktintervall. Längre längdskidor har vanligtvis högre vikt.

Kläder

När du har fått det mesta av utrustningen du behöver för att börja åka längdskidor, låt oss gå igenom en annan viktig pusselbit. Det som du bär ut i snön kan vara lika viktigt för din prestanda och komfort som vad du åker på. Med utförsåkning kan du klä dig i tjocka lager för kalla åkor uppför hissen, men längdåkning är en mycket mer aktiv sport. Om du bär för många lager av fel material kan du sluta svettas för mycket, vilket i sin tur kan kyla dig till benet när svetten börjar avdunsta.

Eftersom längdskidåkning är en sådan aerob träning, tänk på det som att springa. Om du klär dig i en dunjacka och hårda skalbyxor kommer du säkert att svettas skopor på nolltid. Tanken är att klä sig i några smala lager som håller dig varm medan du låter kroppen andas. Hur du klär dig beror också på vilken typ av skidåkning du ska göra och väderförhållandena. Till exempel måste en tävlingsgarderob vara lättare än någon ute för någon avslappnad träning.

Här är några tips för att välja de bästa kläderna för längdskidåkning:

 • Den gyllene regeln: klä i lager.
 • För din överkropp vill du ha 3 lager: ett lätt baslager av ull eller syntetiskt tyg för att få bort fukt, ett varmare mellanskikt för att fånga upp värmen och ett lätt ytterskikt för att ge vind- och vattenmotstånd.
 • Välj ett fuktavledande underplagg för dina ben för att starta. Lägg på det med ett lätt par långa underkläder och sedan ett andningsbart softshellbyxa eller spandex.
 • Använd inte alltför tjocka strumpor som får dina fötter att svettas och se till att de kommer upp över dina anklar.
 • Gå efter en hatt eller pannband i stället för en skidhjälm.
 • Välj handskar över vantar så att du får bättre grepp om dina stavar.
 • Använd solglasögon i stället för glasögon.
 • Halsband är ett utmärkt sätt att hålla kyla i att komma in i jackan.

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder

“Inte för varmt, inte för kallt” är grundfilosofin bakom den ofta svåra konsten att välja rätt kläder för längdskidåkning. Nästan viktigare är vilken typ av kläder du har på dig: sportkläder med andning, Windstopper-jackor och fleecetröjor är perfekta i kombination med långa skidunderkläder. Bomull bör undvikas eftersom den absorberar fukt i stället för att transportera den bort från huden. Kläder, inklusive handskar, ska vara täta men bekväma. Det är också en bra idé att ta med en extra tröja att ta på dig medan du tar en paus.

Om du redan gör utomhussporter som löpning, cykling och skridskoåkning på vintern är det troligt att du redan har en uppsättning lämpliga sportkläder som du också kan använda för längdskidåkning. Glöm inte att ta med en liten ryggsäck med en kolv te och några müslibarer för att fylla på dina energireserver.

Lär dig grunderna från en expert

Längdskidåkning kan vara långsammare och mindre riskabelt än alpint, men det finns fortfarande alltid risk för att falla. Skador på korsband är bland de vanligaste skadorna som åker längdskidåkare. Det bästa sättet att vara säker och ha kul är att lära sig grunderna från en instruktör. Många av skidskolorna i Sverige erbjuder längdskidåkningskurser. Erfarna instruktörer visar dig rätt teknik för att skjuta av, glida, bromsa och till och med hur man utför ett “nödfall”. Många nybörjare behöver bara några lektioner för att få tag på det. Att börja med en instruktör är definitivt en bra idé och värt det i det långa loppet.

Köp rätt längdskidstorlek

När din kroppsvikt är anpassad till skidlängden, stöder längdskidorna din vikt och ger den optimala kombinationen av grepp och glid. Om du får för korta längdskidor glider du inte som du borde. Skaffa för långa längdskidor så kommer du att kämpa för att få bra grepp.

Eftersom flex, material och andra designegenskaper varierar, har varje skidpar ett specifikt rekommenderat viktintervall för varje tillgänglig skidlängd (skidstorlek). Du hittar den här informationen i specifikationen “rekommenderat viktintervall” på produktsidor eller i tillverkarens storlekstabeller. Var försiktig med att använda ett generiskt storlekstabell eftersom skidstorlek inte är standardiserad mellan varumärken och varierar för olika modeller av längdskidor inom samma märke.

Justera skidlängden baserat på skicklighetsnivå: Längre längdskidor tenderar att vara snabbare än kortare. Så om du befinner dig mellan storlekar, tänk på din skidförmåga. Om du aldrig har åkt förut väljer du den kortare skidstorleken för att ge dig bättre kontroll och hålla ner hastigheten lite. Erfarna skidåkare föredrar vanligtvis längre, snabbare skidstorlek.

Bredd

Skidbredden mäts vanligtvis på tre platser – spetsen (den bredaste punkten nära skidens framsida), midjan (den smalaste punkten nära skidens mitt) och svansen (nära skidens baksida). Den resulterande timglasformen kallas sidecut.

Längdskidåkning och tävling och prestanda Klassiska längdskidor: Om du planerar att åka på nordiska skidområden och stanna i de preparerade spåren, vill du hitta längdskidor som inte är bredare än 68 mm (den maximala bredden på skidspår). Sidorna på längdskidorna ska vara minimala så att längdskidorna glider rakt och effektivt. Om du tittar på tävlings- och prestationslängdskidor, hittar du att de flesta av dem inte är bredare än cirka 60 mm vid den bredaste punkten och att vissa är mycket tunnare än så.

Touring skida: Om du tänker ge dig ut i orensad terräng och tittar på metal-edge skidturlängdskidor, kommer du sannolikt att vilja ha längdskidor med mer bredd och en måttlig sidecut för att underlätta bättre flyt och lättare svängning. Många av dessa längdskidor är minst 60 mm breda vid den bredaste punkten. Vissa kan vara så breda som 100 mm eller mer.

Vissa skidåkare letar efter längdskidor som de kan använda för både in- och out-of-track-touring och som har metallkanter för bättre kontroll i isiga backar. I det här fallet ska du leta efter metallkantlängdskidor som är 65 mm till 68 mm breda vid den bredaste punkten för att vara säker på att de passar i de preparerade spåren.

Skatelängdskidor: Ju smalare en längdskida är, i allmänhet desto snabbare rör sig den. Skridskoåkning är alltså ganska smal jämfört med klassiska längdskidor. Vanligtvis sträcker sig från 41 mm till 45 mm breda, de glider snabbt över packad eller preparerad snö. Skridskoåkning passar enkelt i preparerade spår för klassiska längdskidor, så att åkare kan hoppa in i dem och ta sig ner i sluttningar för maximal hastighet.

Båge

Camber hänvisar till skidbågen – du kan se detta lätt när du lägger längdskidan på en plan yta. Skatelängdskidor är designade med enstaka camber medan de flesta klassiska längdskidor har den mer uttalade dubbla camber.

Single Camber: Längdskidor med enstaka camber har en subtil, gradvis båge i mitten. Single camber fördelar skidvikten jämnare över hela skidbasen, vilket gör det lättare att hugga släta svängar. På skridlängdskidor gör enkel camber det lättare att skjuta bort skidens kanter effektivt. Förutom skridlängdskidor finns enstaka camber på vissa längdskidåkningsspår och metallkanter som är utformade för att göra det lättare att svänga. Du hittar också enstaka camber på utförsåkning och backcountry-längdskidor.

Dubbel camber: Klassiska längdskidor med dubbel camber innehåller en andra camber som är viktigt för att uppnå riktigt bra glid medan klassisk skidåkning på preparerade spår. När du lika viktar dubbla camber-längdskidor, som du skulle göra vid glidning, kommer skidens midja eller “greppzoner” att förbli välvda från snön för att säkerställa enkel glidning. Men när du flyttar din vikt helt till en skida, som du skulle göra när du kör uppför eller uppåt, kommer längdskidan att platta ut helt mot snön så att greppzonen kommer i kontakt med snön för dragkraft.

Flex

Flex beskriver styvheten hos en skidkammare och kan påverka hastighet och svängning. I allmänhet griper ett mjukt böjande längdskidor bättre och vänder lättare på mjuk snö och i låga hastigheter. En styv flex fungerar bäst på fast snö och i höga hastigheter. Om du inte är en racer behöver du inte vara alltför bekymrad över skidflex. För de flesta köper du en längdskida som är lämplig för den typ av skidåkning de vill göra för att säkerställa att de får rätt flex. Det är dock något att vara medveten om när du begränsar dina val, särskilt om du tittar på tävlings- och prestationslängdskidor.

Hur man väljer längdskidåkningspjäxor

Att hitta bekväma pjäxor är nyckeln till din njutning i backarna. Blåsor på dina klackar eller tår som skrumpas kan snabbt avsluta en annars fantastisk dag. När du provar på pjäxor, använd ett par ull eller syntetiska skidstrumpor. En bra passform innebär att pjäxorna är bekväma och håller dina fötter stadigt på plats. Du borde ha utrymme att vrida tårna för att hålla dem varma. När du handlar längdskidspjäxor är det viktigt att välja pjäxor som matchar den typ av skidåkning du gör.

 • Pjäxor för längdåkning: När du handlar pjäxor för touring, leta efter en kombination av flexibilitet för stegning och vridstyvhet för svängning och stopp. Vissa pjäxor har extra funktioner som spetsöverdrag och ringar för att fästa gamas. Dessa funktioner kan vara särskilt användbara för att hålla snön ur pjäxorna om du vågar ut ur spåren till orensad snö. Pjäxor för längdåkning betonar ofta komfort och har lite mer isolering i sig än pjäxor för tävlings- och prestationsskidåkning.
 • Pjäxor för race och prestanda klassisk skidåkning: Dessa pjäxor har vanligtvis lägre vikt än touring pjäxor och har ibland lägre manschetter för ett större rörelseomfång.
 • Pjäxor för touring längdskidor: Dessa pjäxor är styvare för att ge bättre stöd för svängning. De har fortfarande flexibilitet, men är högre snitt, varmare och tåligare än vanliga touring pjäxor. Vissa har ett “exoskelett” av plast för extra styvhet.
 • Pjäxor för skridskoåkning: Skridskor erbjuder mer fotledsstöd än för klassisk skidåkning för att skydda mot de vridande krafter som är involverade i skridskoåkningstekniken. De har också styvare sulor för att minimera vridning och framåtböjning, som båda kan hämma skridskoåkning.
 • Pjäxor för skridskoåkning och klassisk skidåkning: Det finns några pjäxor tillgängliga som är utformade för både skridskoåkning och klassisk skidåkning. De kallas kombipjäxor och har en blandning av funktioner som gör att de kan prestera ganska bra för båda skidstilarna. Om du åker längdskidor och klassisk längdskidor kan det vara ett bra sätt att spara pengar att köpa kombipjäxor eftersom du bara behöver köpa ett par pjäxor.

När du har hittat rätt pjäxor kan du gå vidare till att hitta kompatibla bindningar. Det är värt att notera att vissa längdskidor kommer med bindningar, i vilket fall du måste vara säker på att när du handlar pjäxor väljer du sådana som är kompatibla med bindningarna som redan finns på längdskidorna.

Hur man väljer längdskidbindningar

Prestationsskillnader mellan bindningar är subtila så låt ditt val i pjäxor vägleda vilken typ av bindningar du köper. Pjäxor har olika typer av sulor, vilket gör dem bara kompatibla med specifika bindningar. Lyckligtvis har detta förenklat vissa under de senaste åren, vilket möjliggör mer kompatibilitet mellan flera typer av pjäxor och bindningar, men det är fortfarande något du måste vara uppmärksam på.

Under många år var New Nordic Norm (NNN) och Salomon Nordic System (SNS) de två primära bindnings- / startsystemen som var tillgängliga och de var inte kompatibla med varandra. Det betyder att om du hade pjäxor med NNN-sulor, måste du få NNN-bindningar och om du hade pjäxor med SNS-sulor, måste du få SNS-bindningar. De senaste åren har detta förändrat en del.

Med lanseringen av Turnamic-systemet, som finns på Rossignol och Fischer-produkterna, och ProLink-systemet, som finns på Salomon-produkterna, finns det mycket mer crossover bland pjäxor och bindningar. Turnamic, ProLink och NNN är alla utbytbara med varandra. När du handlar för bindningar blir du medveten om olika funktioner som kan svänga dig på ett eller annat sätt. Här är några saker du måste vara på utkik efter:

Manuell kontra automatisk: Vissa längdbindningar är manuella, vilket innebär att du böjer dig för att låsa dina pjäxor mot bindningarna eller för att släppa dem. Andra är automatiska, så att du kan gå in i dem utan att böja dig över och släppa dem med skidstångens tryck. Bekvämligheten med automatisk är trevlig och det är en funktion som många fritidsskidåkare tycker om. Men manuella bindningar gör vanligtvis en mer solid koppling till pjäxor och är något som seriösa skidåkare föredrar.

Bindplattor: Vissa längdskidor levereras med bindplattor installerade på dem. Dessa erbjuder flera fördelar, inklusive snabb och enkel bindningsinstallation utan borrning och möjligheten att flytta bindningarna framåt och bakåt baserat på saker som snöförhållanden och skidförmåga. Om dina längdskidor har tallrikar måste du köpa kompatibla bindningar. Till exempel är längdskidor med NIS-plattor utformade för NNN-NIS-bindningar.

På samma sätt är längdskidor med integrerade fixeringsplattor (IFP) utformade för Turnamic-bindningar. I vissa fall kan du kanske lägga andra bindningar på bindningsplattor antingen genom att borra genom plattorna eller köpa adaptrar, till exempel Salomon IFP-adapterplattor som gör att ProLink-bindningar kan gå på IFP-plattor.

Bindningar för touring längdskidor

Dessa bindningar är mer robusta och slitstarka än deras turné- och racingmotsvarigheter. De är också bredare och därför vanligtvis inte lämpliga för skidåkning på banan. Här är dina två val: 75 mm 3-poliga bindningar består av tre metallstift som fästs i tre hål på en tunga förlängning av en skidpjäxasula.

Denna bindning erbjuder tillförlitligt stöd och kan repareras i fält. Det kan dock vara mer besvärligt att komma in och ut ur än andra stilar. Nya Nordic Norm Backcountry-bindningar (NNN BC) liknar NNN-turnbindningar, men är bredare, tjockare och mer hållbara. NNN BC-bindningar kräver pjäxor med NNN BC-sulor.

Hur man väljer längdstavar

När du har valt dina längdskidor och pjäxor måste du hitta ett par stavar. Vid längdskidåkning, även känd som nordisk skidåkning, är stavar mycket viktiga eftersom de hjälper dig att driva dig framåt. Vilken storlek ska de ha? Vilken typ av remmar ska de ha? Vilka material ska de vara gjorda av? Här är vårt råd att välja rätt längdskidåkning.

Längd

Stavar som används vid klassisk skidåkning är kortare än de som används vid skidåkning. Vid skridskoåkning ska de i allmänhet komma upp till samma höjd som näsan eller öronen och du kan använda denna formel för en mer specifik passform: din höjd i cm x 0,89. För klassisk längdåkning ska de komma upp till axelhöjd eller så kan du använda den här formeln: din höjd i cm x 0,83.

Om din ideala stavlängd är mellan två storlekar rekommenderar vi att du väljer den längsta av de två. Du kan minska längden på din stång genom att klippa den med några centimeter längst upp, under greppet, men detta bör utföras av en specialiserad återförsäljare! Stänger för barn finns också. Längdåkningsspår för barn har 20 cm justerbarhet, så att de kan justeras för olika discipliner och växa med barnet.

Stavremmar

Det finns 3 typer av stavremmar:

 • Ögla remmar: som i utförsåkning är detta band lätt att använda för nybörjare
 • Selstroppar: är bekvämare när de håller stången nära handen. Dessa remmar används av mellanliggande till avancerade skidåkare.
 • Snabbkopplingsband: dessa remmar lossnar från stången vilket gör dem väldigt praktiska.

Stavmaterial

Ingångsstänger är gjorda av aluminium. De är inte de lättaste på marknaden men de är robusta och inte för dyra. Mellanklassstänger är gjorda av kompositmaterial med en procentandel kol för att göra dem lättare. High-end stavar är gjorda helt av kol, vilket gör dem riktigt robusta. Detta gör dem till de lättaste stavarna men också de mest ömtåliga.

Stavsving

Efter längdskidåkning, efter att ha drivit dig framåt och tryckt tillbaka på dina stavar, måste du ta tillbaka din stav framför dig i en svängande rörelse. Gunga är en viktig egenskap i avancerade stavar. Vissa stavar är viktade på toppen, vilket kommer att påverka gungan och även på stångens balans. Ju mer vikt det finns längst upp på staven, desto bättre blir svängningen. Lättviktiga stavar är i allmänhet mer ömtåliga, men ju dyrare stången desto bättre är gungan. Detta beror på den höga kolhalten.

Kostnad

Priset på längdskidstavar varierar mellan 200 och 3000 kr Stångaxlar på ingångsnivå är gjorda av aluminium och levereras vanligtvis med remband. De är tyngre men är inte för dyra. Mellanklassstänger kan vara mellan 500 och 1500 kr och är gjorda av kompositmaterial med mellan 20% – 60% kol. De har i allmänhet ett sele-remsystem, ett bekvämt, anatomiskt grepp och är lätta, vilket gör dem populära bland mellan- och avancerade skidåkare.

Avancerade stavar kan variera i pris mellan 1500 kr och 3000 kr. Axlarna är gjorda av lätt kol, vilket gör dem lite ömtåligare. De är utformade för avancerade nivåskidåkare som regelbundet tävlar i tävlingar eller för de skidåkare som vill förbättra sina prestationer. Det är bäst att köpa dina stavar när du köper resten av din utrustning. När du har beräknat rätt polstorlek för dig måste du ta hänsyn till din förmånsnivå. Om du är en vanlig åkare hjälper en lättviktsstav som är väl vägd dig att njuta av din skidåkning ännu mer!

Lista över de bästa Längdskidorna 2022

 • Bäst i test: Atomic Redster C9 Carbon Skintec
 • Populärast: Madshus Race Speed Skate
 • Premiumval: Fischer Speedmax 3D Dp Sprint
 • Billigast: Madshus Hypersonic Intelligrip

Hur man klär sig inför längdskidåkning

Längdskidåkning är inte bara en av de tuffaste uthållighetssporterna, det är också en sport som ställer stora krav på dina kläder om ditt mål är att prestera optimalt. Även om plaggen ska skydda mot låga temperaturer och kall vind, bör de också säkerställa att kroppens överskottsvärme effektivt ventileras. Baserat på vårt långvariga samarbete med det svenska XC-laget är den här guiden utformad för att hjälpa dig att klä dig för framgång i banorna.

Börja från insidan

Börja med att sätta på dig ett par boxershorts / underbyxor eller trosor och en sport-BH – allt i 100 procent polyester. Polyester binder inte fukt men transporterar den från huden och ut genom plagget, så att du kan hålla dig torr och varm. Tyvärr gör många skidåkare misstaget att använda vanliga bomullsunderkläder. Då spelar det ingen roll om du bär ett polyesterunderlag utanför underkläderna – bomullen absorberar svetten och svalnar dig snabbt. Det skulle då vara bättre att hoppa över underkläderna och bara ha ett funktionellt baslager närmast huden.

Utanför underkläderna bär du ett underlag av polyester. För optimal funktion bör baslagret passa tätt, även i armhålorna. Annars kanske fukten inte transporteras ut ur plagget utan förblir på huden där det skapar ett kallt “lock”. För kalla och blåsiga förhållanden kan du välja ett underlag med vindskyddande tyg framtill. Det räcker dock ofta med ett normalt baslager i kombination med ett par underkläder med vindskydd över könsorganet.

För dig som föredrar att ta det lite långsammare i spåren är underkläder med en blandning av polyester och ull ett bra alternativ. Ull ger inte lika effektiv fukttransport som polyester men har mycket bra termiska egenskaper, vilket gör kombinationen av polyester och ull till det perfekta valet för träning med låg intensitet i låga temperaturer.

Strumporna bör också vara gjorda av polyester eller polyester och ull om du är benägen för kalla fötter. Under kallare förhållanden föredrar vissa skidåkare att ha två tunna strumpor, vilket ger en uppvärmande lager-på-lager-effekt, medan andra väljer att ha en tjockare ull / polyesterstrumpa. Försök och se vad som passar dig bäst. Var dock säker på att det inte blir för hårt i bagageutrymmet, vilket skulle eliminera de isolerande lagren av varm luft mellan bagageutrymmet, strumpan och foten. Ett annat tips är att se till att fötterna är torra när du sätter på dig strumporna. Då minskar du risken för frysning eftersom fukt snabbt överför kyla.

Värmande mellanskikt på överkroppen

Utanför baslagret lägger du till ett mellanlager på överkroppen för att hålla dig varm under kalla förhållanden. Mellanskiktet bör vara tillverkat av 100 procent polyester för att säkerställa att fukttransporten fortsätter genom plagget. Men för elitidrottare som ska tävla eller göra tuff intervallträning räcker det vanligtvis bara med en tunn kostym (eller lätt jacka och tights) utanför baslagret.

Vindskyddande ytterkläder

Som ytterkläder bär du en tunn jacka och släta byxor eller tights. Det finns flera fantastiska jackor och byxor som har vindbeständigt tyg på framsidan och elastiskt, andningsbart tyg på baksidan. Som ett resultat skyddar fronten mot den kalla vinden medan baksidan ventilerar överflödig värme och transporterar fukt från det inre lagret.

Fukttransporterande tillbehör

För att reglera värmen och transportera svett från huvud och händer bör din hatt och handskar ha en bas av polyester. Om det är riktigt kallt kan du bära två hattar och två lager handskar – ett lager polyester närmast huden och ett tjockare lager på utsidan. Hattar med en blandning av ull och polyester är ett utmärkt val under kalla förhållanden.

Kom ihåg att det alltid är bättre att köpa tunnare kläder och bära flera lager. Detta skapar luftskikt mellan plaggen som ger mer värme än ett tjockt plagg. Och om det blir för varmt kan du enkelt ta bort ett lager.

Många skidåkare har en tendens att ibland klä sig lite för varmt. Om du klär dig på rätt sätt förbättras både din prestanda och den totala skidupplevelsen. Ett bra tips är att alltid ta en titt på termometern innan du träffar banorna och sedan testa dig under träningen. Så småningom lär du dig hur många lager du behöver vid olika temperaturer.

Det är vanligtvis att föredra att ha mindre kläder och vara lite kallt under de första 5 till 10 minuterna av träningen, för det är då kroppen värms upp för att nå sin arbetstemperatur. Oavsett hur många lager du bär är det alltid viktigt att kläderna inte är för lösa. Täta, passformiga plagg håller dig varm och ökar din rörlighet. Dessutom eliminerar trånga kläder risken för att dina stavar fastnar i flaxande byxor.

Tips om hur du kommer i gång med längdskidåkning

Längdåkning är inte bara ett fantastiskt sätt att hålla sig i form utan också en av de bästa sporterna för att upptäcka det vackra Sverige. Det är lätt att lära sig, vilket innebär att även nybörjare snart kommer att utforska spåren i regionen. Längdskidåkning är en sport som ofta står i skuggan av sin storebror, alpina, men är mycket populär i Alperna och Skandinavien.

Varför? Vi tycker att det är dags att ta reda på det själv! Längdskidåkning är inte bara en av de hälsosammaste vintersportarna utan finns också ett fantastiskt sätt att glida genom det snöiga landskapet och njuta av den absoluta lugn och ro som sällan finns på skidbackarna. Vi har sammanställt en guide om hur du kommer igång med längdskidåkning. Om du följer dessa enkla steg kommer du att utforska regionen på två längdskidor innan du vet ordet!

Gör dig redo för spåren

Längdskidåkning är utmärkt för kroppens kardiovaskulära system, tränar alla kroppsdelar och minimerar samtidigt – till skillnad från löpning – trycket och påverkan på lederna. Det är bara några av anledningarna till att den här sporten som är populär i Alperna och Skandinavien rekommenderas av många fitnessexperter för människor i alla åldrar, särskilt de som återvänder till sport och tränar efter ett tag borta. Naturligtvis blir det som med alla andra uthållighetssporter lättare och roligare om du redan har en viss grundnivå innan du börjar.

Jogging, cykling och andra uthållighetssporter är ett bra sätt att förbereda sig för längdskidåkning. Om du planerar att åka längdskidor nästa vinter rekommenderar vi att du börjar träna på sommaren eller hösten. Balans och stretchövningar är mycket användbara. Löpning (kraftvandring med stavar) är också ett bra sätt att förbereda din kropp för längdskidåkning och hjälper dig att träna den diagonala arm-benkoordinering som behövs för Classic-tekniken.

Inlineskridskoåkning innebär också liknande rörelser som längdskidåkning. Och det finns till och med speciella “skidrullar” – korta längdskidor med hjul i botten som återskapar känslan av längdskidåkning och kan användas under vår, sommar och höst på asfalten. Om du följer dessa tips och börjar träna under de varma månaderna på året är du redo att börja när vintern kommer.

Vad längdskidåkning är

Längdskidåkning är ett utmärkt sätt att hålla sig i form och ha kul under vintermånaderna och samtidigt erbjuda en väldigt annorlunda upplevelse för folkmassorna och de branta sluttningarna av alpina, även kallade utförsåkning. I stället för att ta en stolslift till toppen av ett berg och snabbt åka tillbaka som du gör med utförsåkning utförs längdskidåkning oftast i rullande terräng och utan hiss.

Längdåkning omfattar längdskidor som har en fri häl. Detta innebär att endast framsidan av pjäxan fäster vid bindningen, så att skidens häl kan lyfta av längdskidan för att effektivt glida framåt genom snön. Nordisk skidåkning har en mängd olika applikationer, från lätt träning, till racing, till backcountry exploration. Du kan åka längdskidor på orter och offentliga marker på underhållna spår och spår eller ute på egen hand.

Varför älskar folk längdskidåkning?

Det finns massor av bra skäl att bli glada över längdskidåkning. Här är några av de vanligaste:

 • Det är ett bra träningspass. Längdåkning är bra träning. Beroende på vilken stil du väljer kan det likna mer på vandring, löpning eller skridskoåkning, vilket alla säkert kommer att få din hjärtrytm upp och sätta ett leende i ansiktet.
 • Det är en aktivitet med låg påverkan. Medan utförsåkning kan utöva mycket belastning på dina knän och andra delar av kroppen, är längdskidåkning ofta mindre skakande och orsakar färre skador.
 • Det är väldigt säkert. Många skräms av branta backar och högre utförsåkning och känner sig mycket mer självsäkra med de mildare lutningarna och de långsammare hastigheterna i nordiska.
 • Det är uppfriskande tyst. Längdåkning är ett utmärkt sätt att undvika trånga backar och långa lyftlinjer. Nordiska skidområden är vanligtvis öppna, mindre trånga och i allmänhet lugnare än traditionella utförsåkning.
 • Det är överkomligt. Det är en investering att skaffa nödvändig utrustning, men nordiska liftkort är mycket överkomliga och du betalar inte tusentals kronor varje år i dyra liftkort.
 • Det är mångsidigt. Det finns många olika sätt att åka längdskidåkning. Nybörjare och avancerade skidåkare hittar alla en aktivitet som passar dem. Du kan långsamt kryssa genom natursköna vyer på dedikerade spår, du kan åka snabbare varv och tävla runt preparerade spår, och du kan utforska utanför misshandlad stig och upptäcka nya platser. Det finns verkligen något för alla.

De bästa skidmärkena

Fischer

En av våra favoriter, Fischer gör snabba längdskidor och bekväma pjäxor. Titta på VM så ser du fler åkare på pallen som håller Fischer-längdskidor än någonting annat. Fischer-längdskidor är vanligtvis de mest stabila skidåkninglängdskidorna och en fantastisk skidåkning för nybörjare hela vägen till världscupen.

Alpina

Om du har en Alpina-fot får du aldrig något annat. Alpina racerpjäxor tenderar att springa lite på den smala sidan, och folk ÄLSKAR dem! De är några av de lättaste pjäxorna på marknaden.

Salomon

Lätta och snabba, Salomon-längdskidor hamnar i alla våra darrare, och om pjäxorna passar är de extremt bekväma och har blivit vår mest populära.

Madshus

Madshus är ett av de äldsta nordiska skidföretagen som kommer från Norge. De erbjuder en perfekt passande pjäxa för en “vanlig fot”. Inte de lättaste pjäxorna på marknaden, men extremt bekväma. Nästan slipper-liknande.

Swix

Swix är den mest allestädes närvarande polen på marknaden av en anledning. De är starka, lätta, styva – allt du vill ha i en bra skidstång.

Solda

Solda är vårt favoritvaxmärke. Solda är en liten italiensk vaxtillverkare som fortsätter att förnya sig. Deras nya vätskor och fluorfria vaxer testas snabbare och snabbare.

Typer av längdskidåkning

Klassisk längdskidåkning

Denna skidstil är den steg-och-glid-rörelse som många tänker på när de föreställer sig längdskidåkning. När du flyttar dina längdskidor framåt en längdskida i taget, förblir en grippy del av skidbasen direkt under dina fötter (“vaxfickan” eller “kickzonen”) så att du inte glider bakåt. När din vikt är över vaxfickan tar längdskidan grepp om snön och låter dig skjuta av dig. När du avviker längdskidan rider vaxfickan över snön och basen glider fritt.

 • Klassiska längdskidor är smala (vanligtvis mindre än 60 mm vid den bredaste punkten) så att de passar in i de speciella klassiska spåren som finns i nordiska skidområden.
 • De har inga metallkanter.
 • Klassiska längdskidor säljs med antingen vaxbara eller vaxfria baser (mer om det nedan).
 • När du tittar på dem från sidan ser du att formen är en mycket välvd dubbel camberprofil. Detta är så att kickzonen kan glida bort från snön tills skidåkaren förskjuter sin vikt överst för att skjuta den på snön, där den fastnar.

Skating

Skidåkning är en dynamisk stil som människor gör på preparerade stigar, ofta bredvid banan. Skridskoåkning är en mycket aerob typ av nordisk skidåkning som använder en uttalad polväxt, en vinklad skridskoåkning och ofta aerodynamiska klädlager (till och med på fritid)

 • Som med klassiska längdskidor är skridlängdskidor smala och har inga metallkanter.
 • De brukar vara kortare än klassiska längdskidor.
 • Eftersom du driver dig genom att trycka på kanterna (istället för att fästa en vaxficka, som med klassiska längdskidor), har alla skidlängdskidor glidande, vaxbara baser.

Skidlängdskidor har en enda camberprofil (liknar alpina längdskidor) som är lägre till snön och gör att skidåkaren kan trycka av på kanterna.

Terrängåkning

Dessa längdskidor är designade för människor som gör det mesta av sin skidåkning på orörda stigar och terräng, från modeller som är lite bredare än klassiska längdskidor upp till nötiga bergsklättringslängdskidor som har metallkanter.

 • Turlängdskidor är bra för kuperad och kuperad terräng där det finns möjlighet till något utsträckta nedfarter i telemark-stil.
 • Kortare och bredare än de flesta nordiska längdskidor, de tenderar också att vara lite tyngre och mer hållbara.
 • De har ofta fulla metallkanter för att hjälpa till att korsa och sjunka.

 

Vanliga frågor om Längdskidor

Här är svar på några av de vanligaste frågorna om längdskidåkning:

Vilken längd på längdskidor behöver jag?

Den längd längdskidor som passar dig bäst beror på din längd, vikt och önskade typ av skidåkning. De flesta tillverkare inkluderar föreslagna skidlängder (baserat på skidhöjd) för varje modell.

Är längdskidåkning svårt?

Det finns lite inlärningskurva (mer än med snöskor) men de flesta nybörjare lär sig att åka längdskidor på nolltid.

Hur mycket snö krävs för längdskidåkning?

Endast några centimeter snö krävs för längdskidåkning, särskilt om du åker på en plan yta som gräs. Skidåkning på ett spår med rötter, stenar och ojämn mark kräver mer snö, vanligtvis minst 15 cm eller mer.

Är längdskidåkning enklare än snöskor?

Eftersom snöskor är i princip precis som att gå, är det lättare att lära sig än längdåkning. Som sagt kommer de flesta nybörjare att känna sig bekväma på sina längdskidor efter de första timmarna.

Är längdskidåkning enklare än utförsåkning?

Längdåkning är mycket lättare att lära sig än utförsåkning eftersom du vanligtvis börjar på plan mark i stället för en sluttning.

Är priset på längdskidor värt det?

Tänk på att ett helt nytt kvalitetsskidpaket ger dig cirka 3000 kr tillbaka. Det inkluderar nuvarande pjäxor och bindningar, längdskidor och stavar. Plus montering och vaxning ingår. Detta ger dig det senaste inom skid- och bindningsteknik och en varm, bekväm stövel. Så innan du överlämnar pengar till begagnad utrustning, se till att det är värt det!

Vilka är de bästa längdskidorna för nybörjare?

De flesta nybörjade längdskidåkare bör använda “lätt touring” -utrustning som fungerar med en klassisk skidåkning. Erfarna utförsåkare som vill gå över till längdskidåkning kanske kan börja på skidåkning om de vill, men åka längdskidor kräver mer atletisk skicklighet och balans för att lära sig.

Vilka är de olika stilarna för längdskidor?

Längdskidor finns i tre huvudtyper: klassisk, touring och skate. Telemark-längdskidor och backcountry-längdskidor har vissa likheter men är mycket mer fokuserade på utförsåkning av skidåkning, som snabba nedfarter och pudersvängningar.

Hur väljer man rätt skidlängd?

Att välja rätt storlek längdskidor är avgörande, men lyckligtvis är det också ganska enkelt. Din vikt och skicklighetsnivå är de två viktigaste faktorerna att tänka på när det gäller längdåkningslängd. För varje längdskidor ökar styvheten i camber när du går upp i längd. Om en längdskidor är för stel för dig, kommer den inte att gripa eller böja ordentligt. Om det är för mjukt drar det.

Alla längdskidor har ett rekommenderat viktintervall för varje längdalternativ. Att välja rätt nordisk skidlängd (speciellt för nybörjare och fritidsskidåkare) är lika enkelt som att köpa den rekommenderade längden för din kroppsvikt. Du ser användarens viktintervall listat på specifikationsfliken för längdskidor på mec.ca. Stanna vid din lokala MEC-butik för att chatta med skidbutikens personal om du har några frågor.

Här är vad du kan förvänta dig när du köper längdskidor enligt din vikt:

 • De flesta klassiska längdskidor kommer att bli längre än din längd med en viss mängd.
 • Vissa moderna klassiska längdskidor (vanligtvis riktade till fritidsskidåkare) är utformade för att åka kortare än traditionella klassiska längdskidor, vilket gör dem lättare för nybörjare att hantera.
 • Skidlängdskidor kommer närmare din egen längd.
 • Expertskidåkare (både klassiska och skridskor) har skicklighet och lämplighet för att böja styvare längdskidor, så de föredrar i allmänhet lite längre längdskidor för den ökade styvheten och glidningen de ger.

Notera: Med variationer i modern skiddesign gäller skidstorleksstrategier för gamla skolor (som att lägga x cm till din höjd eller köpa en längdskidor som är så lång som höjden på din utsträckta arm) inte längre.

Vad är skillnaden mellan vaxbara och vaxfria längdskidor?

Vaxbara längdskidor är ofta valet för åkare eller för högpresterande träning. Dragkraft kommer från greppvaxet (aka kickvax) som appliceras på den mellersta tredjedelen av längdskidan. När du släpper skidens sparkdel genom att avvikta kommer gliden som händer från ett annat vax (glidvax) som appliceras på resten av basen.

Eftersom vaxning är en del konst, en del vetenskap, krävs det tålamod och övning för att lära sig vax för alla förhållanden. För vaxbara baser vill du välja ett eller flera greppvaxer för att matcha dagens snö och klimatförhållanden för att greppa snön. Vaxbara baser är perfekta för: Erfarna skidåkare med rätt arsenal av greppvaxer. De kan nå topprestanda under en mängd olika förhållanden på vaxbara baser.

Vaxfria längdskidor använder en strukturerad yta i kickzonen (snarare än greppvax) som tar tag i snö när den vägs, men ändå låter längdskidan glida när du förskjuter din vikt från det eller när du ska utför. Denna gripande yta är antingen ett fiskskalliknande mönster skuret i basmaterialet eller en utbytbar “hud” lapp gjord av riktade fibrer. Dessa hudlängdskidor växer snabbt i popularitet, eftersom de på ett tillförlitligt sätt tar tag i de mest utmanande, isiga ytorna och är tystare än strukturerade fiskbaser.

Både vax- och “vaxfria” baser kräver ett glidvax på basens glidande delar för att glida ordentligt längs snön. Vaxfria baser är perfekta för: Skidåkare på alla nivåer som inte vill oroa sig för de dagliga vaxförhållandena. De ger utmärkt grepp under många olika förhållanden, inklusive temperaturer runt 0 °C som är särskilt utmanande för greppvaxer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top