Bästa Längdskidorna 2024 – Test av olika Längdskidor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Junior

Atomic Redster C9 Skintec Vallafritt

Madshus Endurace Skin Vallafritt

Fischer Speedmax 3D Skate Plus 

Fischer Sprint Crown IFP Barn

Klicka här för att se fler Längdskidor.

För de flesta människorna i Skandinavien är längdskidåkningen en stor del av kulturen och därför har de allra flesta någon gång stött på sporten.

Ett av de största eventen som hålls i Sverige är just vasaloppet som åks med längskidor i klassisk stil. Det är till och med världens äldsta och största långlopp på skidor sett till antalet åkare.

Men vad folk sällan tänker på är att det kan vara otroligt knepigt att köpa längdskidor. De finns i många olika modeller som alla kan fungera på olika sätt och det finns mycket du behöver känna till när du ska köpa ett par.

För att vägleda dig har vi i den här artikeln recenserat fyra olika modeller, skrivit en köpguide samt svarat på några vanligt förekommande frågor om längdskidor.

1. Bäst i test – Atomic Redster C9 Skintec Vallafritt

Atomic Redster C9 Skintec Längdskidor Vallafritt

Klicka här för att se bästa priset

Atomic Redster C9 Skintec är längdskidor som med Nomex featherlight levererar en stabil och fjädrande kärna. Skidorna kommer även utrustade med 100% mohairhud som kan hålla i upp till mellan 60 och 80 mil och de är byggda med en Race Carbon-konstruktion.

Eftersom hudarna är limmade i den utfrästa delen av skidornas undersida, påverkas inte glidzonerna lika mycket på grund av att ytan är 30% kortare i spannet än på en klassisk skida.

Dessutom kan du byta hudarna när du vill utan att använda något verktyg och det finns fyra olika skinnhudar som du kan jämföra för att hitta den som ger dig det bästa fästet och glidet.

2. Populärast – Madshus Endurace Skin Vallafritt

Madshus Endurace Skin Längdskidor Vallafritt

Klicka här för att se bästa priset

Madshus Endurace Skin är ett par längdskidor som, precis som Atomic Redster C9 Skintec, används utan valla och med skinhudar i stället. Detta innebär att du slipper valla skidorna innan varje tur då skinhudarna fungerar på samma sätt som vallan och kan användas flera gånger.

Den här modellens 3D konstruktion med en relativt lätt kärna gör längdskidan snabbare samtidigt som fästet också blir bättre. De har även en MOVE 3.0 platta som gör att bindningens mobilitet ökar samt att man kan flytta den i farten när man åker.

Den nya spannkonstruktionen har gjort så att det nedfrästa skinnets placering och längd har fått anpassats. Själva skinnet utgörs av en mohairmix på 70% mohair och 30% nylon och kan därför ge bra fäste och håller smuts borta över ett stort temperaturspann.

Skinnet, som är nedfräst under fästzonen, har en relativt lång livstid på cirka 100 mil.

3. Premiumval – Fischer Speedmax 3D Skate Plus

Fischer Speedmax 3D Skate Plus Längdskidor

Klicka här för att se bästa priset

Recension kommer inom kort!

4. Junior – Fischer Sprint Crown IFP Barn

Fischer Sprint Crown IFP Längdskidor Barn

Klicka här för att se bästa priset

Recension kommer inom kort!

Lista över de bästa längdskidorna 2024

  • Bäst i test: Atomic Redster C9 Skintec Vallafritt
  • Populärast: Madshus Endurace Skin Vallafritt
  • Premiumval: Fischer Speedmax 3D Skate Plus
  • Billigast: Fischer Sprint Crown IFP Barn

Köpguide för längdskidor 2024

Som du säkert märkt har längdskidor många olika funktioner som en nybörjare snabbt kan bli väldigt förvirrad av. Det viktigaste som du bör tänka på när du ska köpa dina skidor är vallan, priset, längdpjäxorna och åkstilen. I den här köpguiden kommer vi gå igenom de olika faktorerna så att du inte behöver oroa dig längre.

Lista över de viktigaste faktorerna:

  • Valla
  • Pris
  • Längdpjäxor
  • Åkstil

Valla

Ett vanligt begrepp som även många icke-skidåkande personer känner till är vallan. Det är ofta gjorda av någon form av vax eller paraffin som gör så att dina klassiska skidor får bättre fäste och kan glida bättre.

Förr i tiden användes ofta tjära eller beck men vallan för längdskidorna idag finns i många olika varianter som alla anpassar sig efter olika sorters snötyper eller till exempel temperaturer. Det finns dessutom skinhudar som kan ersätta vallan helt.

Om du inte använder skidor med skinhudar undertill bör du alltså leta efter vallor som anpassar sig efter det underlag du ska åka på och hur varmt det ska vara.

Om du däremot har skidor med skinhudar har du inte lika mycket att oroa dig för, de är mycket lättare att ta på och av och de håller dessutom längre. Viktigt att tänka på är att det fortfarande finns olika hudar för olika sammanhang och då måste du känna till vad du kommer behöva.

”Ska man använda skidor utan någon sorts valla kan man lika gärna jogga”

Pris

Längdskidor är en produkt som kan variera väldigt mycket i pris samtidigt som de generellt sätt är ganska dyra. Därför sätts ytterligare press på att den som ska köpa ett par måste välja rätt så att hen inte slösar en massa pengar i onödan.

En enkel tumregel är att om du inte ska använda skidorna mycket är det smartare att leta rätt på en billigare modell. Även om skidorna du valt till exempel inte har den optimala hållbarheten kan de hålla ett bra tag då de inte används särskilt ofta.

För en skidåkare som ska använda längdskidorna ofta är ett dyrare par det smarta valet. Hållbarheten och hela kvalitén kommer ge dig bra valuta för pengarna och du kommer dessutom ha en större möjlighet att utnyttja skidornas olika funktioner.

Någon som åker längdskidor i VM använder ju som exempel mycket dyrare skidor än en amatöråkare.

Längdpjäxor

För att kunna åka längdskidor överhuvudtaget behöver du först och främst hitta längdpjäxor som passar dig och din åkstil. De ska inte förväxlas med pjäxor för alpin åkning då de fungerar och sitter väldigt olika.

Ska du åka i klassisk stil där du sparkar ifrån med framfoten kommer du behöva en pjäxa som har en följsam och mjuk yttersula. Pjäxans ankel är också lite lägre då du inte behöver samma nivå av stöd som för till exempel skateåkning och du behöver samtidigt ett stadigt hälgrepp då du hela tiden lyfter hälen.

Om du däremot ska åka mest skate eller fristil kommer du behöva pjäxor med andra egenskaper då rörelsemönstret är annorlunda. I skate belastas anklarna betydligt mer och då kommer dina längdskidor behöva pjäxor med bättre stöd för anklarna.

Utöver det kommer du också behöva pjäxor med styvare yttersulor så att du kan sparka ifrån med hela sulan ordentligt.

För dig som vill använda båda åkstilarna finns det så kallade kombipjäxor som fungerar för både skate och klassisk stil. Vissa modeller kan åstadkomma detta genom en löstagbar bit uppe vid ankeln som man tar av och på beroende på åkstilen.

Denna sorts pjäxor har en yttersula som är tillräckligt mjuk för klassisk stil men som samtidigt är tillräckligt styv för ett ordentligt frånskjut i skate. De håller samtidigt anklarna stabila med ett ankelstöd som är lämpat för båda åkstilar.

Tänk dock på att du får bäst känsla med ett par pjäxor för varje åkstil.

Åkstil

När man pratar om längdskidåkning kommer vanligtvis två stilar upp: klassisk och skating. För många som vanligtvis inte åker skidor blir dessa begrepp helt nya och kan lätt förvirra en. Vad är egentligen skillnaden mellan dessa två stilar och hur kan utrustningen skilja sig?

Rörelsemönster

Den äldsta och mest traditionella åkstilen är den klassiska och det är den stil som bland annat används under vasaloppet. För nybörjare är den här stilen oftast den som är lättast att lära sig då rörelsen liknar att gå på längdskidorna.

För nybörjare som vill anamma den klassiska stilen är fiskfjäll eller skin som valla att rekommendera då man enklare får fäste och kan glida lättare i färdiga spår vilket gör att man då kan utvecklas snabbare.

Skate är en nyare teknik som slog igenom ordentligt för första gången på 80-talet. Denna stil liknar skridskoåkning i rörelsemönstret och har därför fått namnet skate.

Den här stilen anses oftast vara mer tekniskt krävande och utövas främst av erfarna och vältränade längdskidåkare. Med mycket träning kan man med skate-tekniken uppnå högre farter samtidigt som man kan få ett bra och skönt glid.

Skidskytte använder ofta skate och har på senare tid lockat fler och fler utövare vilket gör att många anläggningar anpassar sig till skidskytte och skate-åkningen.

Utrustning

För klassisk stil används längdskidor med tre olika fästzoner. De sitter under foten i mitten samt fram och bak på skidorna. Längst fram på längdskidan för en klassisk åkare sitter också en spets som vanligtvis är högre än på en skida för skate.

Skidorna för skate har till skillnad från de för klassisk stil en enda fästzon som täcker hela längdskidans undersida. De är dessutom också oftast kortare och man bör välja skida efter sin kroppsvikt. Utöver detta är de även mer vridstörda så att du kan få ett bättre tryck i ditt åk längs längdskidans kant.

Stavarna för åkaren som kör klassisk stil bör räcka till axlarna och bör ha en längd på ungefär 83% av åkarens längd. För den som åker skate kan stavarna vara lite längre och därmed nå till öronen eller näsan. De bör därmed vara ungefär 89% av åkarens kroppslängd.

Som du kan läsa längre upp i artikeln har vi också nämnt hur pjäxorna skiljer sig åt beroende på vilken stil man föredrar.

Vanliga frågor om längdskidor

Vilka längdskidor passar bäst till nybörjare?

Längdskidor som använder skinnar eller fiskfjäll som valla passar vanligtvis nybörjare då de är mycket lätta att använda och samma skin kan användas fler gånger. Att valla skidor med traditionell valla kan vara ett svårt och delikat arbete som därför inte passar en nybörjare.

Är längdskidor bra träning?

Längdskidåkning är en träningsform som är riktigt, riktigt bra då den involverar alla stora muskelgrupper i kroppen samtidigt som den är väldigt flåsig.

Är längdskidåkning svårt?

Som med de flesta sporter finns det en inlärningskurva och är man helt ny kan det kännas ganska svårt att svänga och hålla balansen i nedförsbackar. Dock lär de flesta sig ganska snabbt och blir mycket bättre redan vid första åket.

Vad kostar längdskidor?

Priset för längdskidor ligger oftast mellan strax under tusenlappen till några tusen kronor. Dessutom kan priset variera ännu mer om man väljer att köpa längdskidor i kompletta paket som innehåller all utrustning man kan behöva.

Hur långa längdskidor ska man ha?

I stora drag bör du välja längdskidor som är cirka 15 till 20 cm längre än dig. Dessutom måste du även ta med din vikt och tekniska förmåga i beräkning. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har du säkert märkt att det ligger ganska mycket i köpet av längdskidor. Det kanske viktigaste man bör tänka på när man köper ett par är vilken åkstil man tänker ägna sig åt.

Eftersom skate och klassisk stil skiljer sig ganska mycket åt ser utrustningen också väldigt olika ut och skulle man då välja fel kan åkningen bli väldigt obekväm och ineffektiv. När längdskidorna dessutom kan kosta några tusenlappar är det ännu viktigare att du köper et par som passar dig och din åkstil.

Både längd och vikt spelar väldigt stor roll och därför ser längdskidor för barn väldigt olika ut jämfört med de för vuxna.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen