Bästa alpinpjäxorna 2024 – Test av olika pjäxor

Bäst i test herr

Bäst i test dam

Bäst i test barn

Bäst premiumval

Dalbello Lupo AX

K2 BFC Gripwalk

Roxa Lazer 2 Jr

Dynafit Mezzalama

Att välja rätt pjäxor kan vara avgörande för din upplevelse i skidbacken. Denna vitala del av skidutrustningen bör inte bara matcha din skidstil utan också erbjuda komfort och skydd.

I vårt omfattande test har vi granskat marknadens främsta aktörer för att ge dig den vägledning du behöver för att göra ett välgrundat val. Från barn till vuxna, nybörjare till proffs, vi har svaren på vilka pjäxor som verkligen står ut från mängden.

Följ med oss när vi dyker ner i världen av pjäxor, och förbered dig för en resa genom toppalternativen som är värda att överväga inför din nästa skidsemester.

1. Bäst i test herr – Dalbello Lupo AX 120 ID

Dalbello Lupo AX 120 ID pjäxor

Se bästa priset

Under vårt test av Dalbello Lupo AX 120 ID kunde vi snabbt konstatera att dessa pjäxor sannerligen lever upp till sitt rykte som crossover-pjäxor som är lika lämpade för freeride som för toppturer. Med

en läst på 100 mm gav pjäxorna ett önskvärt fotutrymme som både gav komfort och underlättade vid längre turer, en faktor som visade sig vara särskilt uppskattad för de som har lite bredare fötter.

Den lätta innerskon LUPO AIR kunde snabbt formas efter foten med värme, en process som bara tog några minuter och resulterade i en nästan skräddarsydd känsla.

Detta, tillsammans med pjäxans andra anpassningsbara egenskaper, som den avtagbara tungan och GripWalk-sulorna med Vibram®-profil, gjorde att pjäxorna kunde anpassas efter individens behov och underlättade såväl åkning som promenader i olika terränger.

Även om pjäxan har en flex på 120, vilket kan anses vara något i det lägre spannet för riktigt aggressiva åkare, var det tydligt under vårt test att pjäxorna ändå erbjöd en imponerande kontroll och respons, både i pist och i offpist.

Cabrio-konstruktionen förenklade åkningen genom att erbjuda en följsam och kontrollerad åktur som ändå tillät för carving på hårdare underlag.

Vi fann också att det uppdaterade gå-läget var en markant förbättring. Det rörliga skaftet och den avtagbara plösen tillät ett längre steg som underlättade gång, något som var uppskattat vid uppförsklättringar.

En av de få nackdelarna som vi upplevde var att pjäxorna, trots deras komfort och anpassningsbarhet, hade en tendens att vara lite svåra att få på, speciellt vid kallare temperaturer. Dock var detta en relativt mindre nackdel och överlag var vi mycket nöjda med pjäxans prestanda och de funktioner den erbjöd.

För att summera, Dalbello Lupo AX 120 ID erbjuder en hög komfortnivå och följsamhet som gör den till ett utmärkt val för såväl erfarna åkare som för de som föredrar toppturer.

De många anpassningsbara egenskaperna gör det möjligt för varje individ att hitta en passform som är så nära perfektion som möjligt, vilket gör att dessa pjäxor lever upp till de förväntningar man kan ha på en premium pjäxa.

Fördelar

 • Anpassningsbar med avtagbar plös och värmeformbar innersko
 • Bekväm även för bredare fötter med 100 mm läst
 • Utmärkt grepp och stabilitet tack vare GripWalk-sulor med Vibram®-profil

Nackdelar

 • Kan vara svåra att få på vid kallare temperaturer

2. Bäst i test dam – K2 BFC 95 Gripwalk

K2 BFC 95 Gripwalk pjäxor

Se bästa priset

Vi har haft möjligheten att granska och testa K2 BFC 95 Gripwalk skidpjäxor, en produkt som verkligen lever upp till sitt namn med tanke på den komfort och prestanda den erbjuder.

Modellen är tydligt konstruerad för att sätta komfort i första hand, vilket märks direkt när du tar på dig pjäxorna. Även med en bredare fot, större vader eller hög vrist får du en bekväm och tajt passform som omfamnar foten snarare än att klämma åt.

Pjäxan förmedlar en känsla av pålitlighet och kraft, något som särskilt kommer till sin rätt i de preparerade pister tidigt på morgonen eller under tuffare förhållanden med tung slush och pucklar senare under dagen. Flexibiliteten på 95 gör att du som åkare har möjlighet att styra tempot och få en snabb respons utan att förlora kontrollen.

En av de mest framträdande och uppskattade egenskaperna med dessa pjäxor är den väl genomtänkta konstruktionen som inkluderar ett handsfree-ingångssystem, som dramatiskt underlättar på- och avtagning av pjäxan, en verklig fördel som sparar energi för själva åkningen.

Det teknologiskt avancerade TPU-materialet ger också pjäxan en fin balans mellan hårdhet där det behövs och flexibilitet där komfort prioriteras, en kombination som gör pjäxan till ett nöje att bära från morgon till kväll.

Ett stort plus är också den så kallade “Après Mode”-funktionen som ger pjäxan förmågan att lutas tillbaka nästan 90 grader, något som dramatiskt ökar komforten under promenader och längre pauser.

Tillsammans med GripWalk-sulan får du en pjäxa som är lika lätt att gå i som den är att åka på, en funktion som definitivt uppskattades under våra testrundor till och från liften samt under längre pauser på berget.

Men ingenting är perfekt. Trots alla dessa imponerande funktioner och den välbalanserade konstruktionen, kan det finnas en aning att pjäxan kanske offrar lite för mycket av prestandan för komfort.

För den mer erfarne skidåkaren som letar efter en pjäxa med en verkligt hög precision, kan BFC 95 Gripwalk kännas något begränsande.

Sammanfattningsvis lever K2 BFC 95 Gripwalk upp till sitt rykte som en pjäxa som erbjuder en fantastisk balans mellan komfort och prestanda. Den ger en behaglig upplevelse oavsett din skidstil och tar verkligen hänsyn till de praktiska aspekterna av en dag på skidorten.

Fördelar

 • Bekväm och välventilerad innersko
 • Lätt att ta på och av med Hands Free Entry
 • Apres Mode förbättrar gåkomforten dramatiskt
 • Flexibilitet som passar både lugn och intensiv åkning

Nackdelar

 • Kunde erbjuda mer precision för erfarna åkare

3. Bäst i test barn – Roxa Lazer 2 Jr

Roxa Lazer 2 Jr pjäxor

Se bästa priset

Vi har haft möjligheten att testa pjäxorna Roxa Lazer 2 Jr under en period och det är med stor glädje vi nu delar med oss av våra erfarenheter. Denna pjäxa riktar sig till yngre skidåkare som är i början av sin skidkarriär, vilket tydligt framgår av den genomtänkta designen och funktionaliteten.

Direkt när vi plockar upp pjäxorna slås vi av den tredelade konstruktionen i Cabrio-design, som inte bara ser stilren ut utan också fyller en viktig funktion.

Den gör nämligen pjäxorna otroligt enkla att ta på och av, en detalj som underlättar enormt i vardagen för små skidåkare och deras föräldrar. Den här designen underlättar också för barnen att få på sig pjäxorna själva, vilket kan bidra till en känsla av självständighet.

Roxa Lazer 2 Jr är försedd med två spännen som ger en stabil och säker passform när de väl är på. Vidare är pjäxorna utrustade med god värmeisolering, en egenskap som vi verkligen uppskattade under kalla skiddagar.

Barnen vi testade pjäxorna med rapporterade om sköna och varma fötter även efter flera timmar i snön, vilket är ett mycket gott betyg.

Något som vi däremot skulle vilja se är ett större spann av justeringsmöjligheter. Även om passformen är god för de flesta, kan det vara svårt att få den där perfekta känslan för barn med smalare eller bredare fötter.

Därför rekommenderar vi att man noggrant mäter fotens längd från häl till tå innan köp, för att säkerställa att pjäxorna verkligen passar.

Trots denna lilla brist, finns det ingen tvekan om att Roxa Lazer 2 Jr är en välutformad pjäxa som passar för barn som står inför att erövra skidbackarna. Den kombinerar en lättanvänd design med god komfort och värmeisolering, vilket gör dem till ett utmärkt val för unga skidåkare.

Fördelar

 • Enkel att ta på och av tack vare Cabrio-design
 • God värmeisolering
 • Stödjande passform med två spännen
 • Uppmuntrar till självständighet hos unga skidåkare

Nackdelar

 • Begränsade justeringsmöjligheter
 • Kan upplevas som för breda för barn med smala fötter

4. Bäst premiumval – Dynafit Mezzalama

Dynafit Mezzalama pjäxor

Se bästa priset

Under våra tester av Dynafit Mezzalama, som riktar sig till ambitiösa topptursentusiaster och bergsklättrare, har vi verkligen fått sätta pjäxorna på prov.

Med en konstruktion av kolfiberförstärkt Grilamid blev vi imponerade av dess höga slagtålighet och beständighet mot UV-ljusnedbrytning, vilket lovar lång livslängd och hållbarhet. Denna beständighet var märkbar när vi utsatte dem för hårda klimatförhållanden, där de stod emot utmaningarna galant.

En av de mest framträdande fördelarna med dessa pjäxor är deras vridstyvhet, något som verkligen gör skillnad i svår terräng, och som vi noterade underlättade för svängningar och manövrer på branta sluttningar.

Den relativt låga vikten på 865 gram bidrar till en behaglig användarupplevelse, speciellt vid längre turer där varje gram räknas.

Vi uppskattade verkligen Race Lock och Twistfit-förslutningssystemen som erbjuder hög komfort och prestanda.

Det var enkelt att växla från gåläge till skidläge med bara en hand, vilket gjorde övergångarna smidiga och effektiva. Även Custom Light-innerskorna föll oss i smaken, med tunnare och lättare konstruktion som bidrog till komforten under våra bestigningar.

Dessutom bidrar den innovativa Speednose med en kortare tåbox till ökad effektivitet under ski touring och topptur. Vi fann att den minskade vikten och kortare sulan gav en maximal rotationsrörelse, vilket gjorde uppförsbestigningarna betydligt enklare och mer energieffektiva.

Dock upplevde vi att den tunna innerskon, trots dess fördelar, kan vara något mindre komfortabel under längre åkturer, då den erbjuder mindre stöd än tjockare alternativ. Detta är något att ha i åtanke för de som planerar att använda pjäxorna under längre perioder i sträck.

Sammanfattningsvis erbjuder Dynafit Mezzalama en imponerande uppsättning funktioner för den seriösa topptursentusiasten eller bergsklättraren, med en tydlig fokus på lätt vikt och funktionalitet, som mer än väl uppfyller de krav som ställs på en pjäxa i denna kategori.

Fördelar

 • Lätt vikt
 • Hög vridstyvhet tack vare kolfiberförstärkningen
 • Smidigt förslutningssystem

Nackdelar

 • Mindre komfortabel innersko för långa turer
 • Kan vara svår att få perfekt passform för alla fotformer

5. Bäst budgetval – Lange LX 100

Lange LX 100 pjäxor

Se bästa priset

Under våra tester av Lange LX 100, som lanseras som den optimala pjäxan för skidåkare med bredare fötter, blev vi snabbt varse om den lyxiga känslan som pjäxan erbjuder.

Pjäxan erbjuder en komfortabel hormbredd på 102 mm, vilket gör att även de med en något bredare fot kan njuta av skiddagen utan att känna någon av de vanliga trångmålskänslorna som ofta uppstår i smalare pjäxor.

När vi testade pjäxans på-och av-funktion fann vi att det lever upp till sitt löfte om enkelhet och bekvämlighet. Det här underlättade inte bara morgonrutinen utan även pauserna på berget, vilket i längden bidrar till en mer njutbar skidupplevelse.

Vi uppskattade även att pjäxan inte kompromissade med kraft och prestanda trots dess komfortorienterade design. Flexibiliteten på 100 erbjöd en bra balans mellan styvhet och följsamhet, vilket gör att pjäxan lämpar sig väl för medelgoda till avancerade åkare.

Lange LX 100 skidstövlar imponerade oss också med sin Dual Core-konstruktion som, enligt våra upplevelser, faktiskt levererade på sitt löfte om effektiv och exakt skidåkning. Vi kände en nära och intuitiv kontakt med skidorna, vilket gav en känsla av att vara i harmoni med utrustningen.

Med en vikt på 1690 gram i storlek 26,5 är pjäxan inte den lättaste på marknaden, men vi fann att den ändå låg inom en acceptabel ram, där komfort och prestanda inte offras för en lättare vikt.

Det syntetiska materialet och den svart/gröna färgkombinationen ger pjäxan en modern och stilren look, och det faktum att den är designad för unisex-användning säkerställer en bred appeal.

Något som vi däremot stötte på var att trots pjäxans bredare design kunde den kännas något trång för skidåkare med särskilt breda fötter. Det är en mindre detalj, men något som potentiella köpare med bredare fötter bör vara medvetna om.

Sammantaget har vi hittat Lange LX 100 vara en pålitlig följeslagare på skidbacken, som erbjuder en imponerande balans mellan komfort och prestanda.

Fördelar

 • Bekväm för bredare fötter
 • Enkel på-och av-funktion
 • God balans mellan styvhet och följsamhet
 • Effektiv och exakt skidåkning tack vare Dual Core-konstruktion

Nackdelar

 • Kan vara trång för mycket breda fötter

6. Bra alternativ – Salomon S/Pro 120

Salomon S/Pro 120 pjäxor

Se bästa priset

Under de senaste veckorna har vi haft möjlighet att testa Salomon S/Pro 120, alpinpjäxor som riktar sig till skidåkare med medel till avancerad erfarenhet. Vi fann att pjäxorna levererar en imponerande balans mellan prestanda och komfort, precis som utlovat.

Komforten framträdde framför allt i den formbara innerskon, Custom Fit 4D Pro, som ger möjlighet till en personlig anpassning till fotens form. Det var en upplevelse att känna hur pjäxorna efter en värmeformningsprocess kändes som de var gjorda precis för våra fötter.

Coreframe 360, med sina omfattande anpassningsmöjligheter, gjorde det möjligt för oss att finjustera passformen ytterligare, vilket resulterade i en pjäxa som satt som gjuten på foten.

Prestandan på backen var lika imponerande, mycket tack vare den framstående Sense Amplifier-teknologin.

Det var en fröjd att uppleva den progressiva och fjädrande känslan i varje sväng. Denna teknik, i kombination med en lästbredd på 100 mm och en flex på 120, skapade en känsla av kontroll och stabilitet även under intensiva åk.

Pjäxorna är ganska tunga med sina 1750 gram, vilket var märkbart i längre åk. Även om detta inte var ett problem för kortare åk eller för åkare som föredrar att hålla sig på pister, kan det vara en nackdel för dem som söker en mer friåkningsinriktad pjäxa.

En annan stark punkt är de förmonterade GripWalk-sulorna som inte bara ger ett säkert grepp under gång utan också ökar komforten avsevärt när man inte står på skidorna. Talyn®-materialet förenklade anpassningen av passformen och bidrog ytterligare till den skräddarsydda känslan.

Sammanfattningsvis är Salomon S/Pro 120 alpinpjäxor ett stabilt val för den medel till avancerade skidåkaren som inte vill kompromissa mellan komfort och prestanda.

Även om pjäxan är något på den tyngre sidan, kompenserar den med hög anpassningsbarhet och förmågan att leverera en fantastisk skidupplevelse.

Fördelar

 • Värmeformbar för personlig passform
 • Utomordentlig prestanda i svängar
 • GripWalk-sulor för ökad gångkomfort

Nackdelar

 • Tung
 • Ingen gå/hikingläge
Hur vi utförde vårt test av pjäxor 2024

Hur vi utförde vårt test av alpinpjäxor 2024

I vårt omfattande test av pjäxor har vi strävat efter att ge dig de mest detaljerade och tillförlitliga resultaten. Genom en noggrann testprocess har vi undersökt marknadens utbud för att kora den produkt som är bäst i test.

Vi har tittat närmare på allt från komfort till funktion och kvalitet för att säkerställa att du får den information du behöver för att göra det bästa valet när du ska köpa pjäxor. Låt oss dyka djupare in i hur vi gick tillväga.

Uppställning av testområdet

Innan testerna påbörjades såg vi till att skapa en standardiserad testmiljö för att säkerställa rättvisa och konsekventa resultat.

Vi inledde med att identifiera de centrala kriterierna för en bra pjäxa. Våra expertteam satte upp specifika zoner som imiterade olika skidförhållanden, inklusive både isiga och pudriga snöförhållanden, för att kunna testa pjäxornas prestanda under olika förhållanden.

Under hela testperioden höll vi temperaturen konstant i området för att inte påverka pjäxornas material och funktion negativt. Så här såg upplägget ut:

 • Temperaturkontrollerat rum
 • Varierade underlag som representerade olika snötyper
 • Mätinstrument för att fastställa exakta data under testerna

Vår metodik

När det var dags att påbörja testerna hade vi en tydlig steg-för-steg plan framför oss. Varje par pjäxor genomgick samma process, vilket inkluderade initial inspektion för att identifiera eventuella defekter eller kvalitetsbrister.

Därefter följde en serie praktiska tester där vi tog hänsyn till allt från komfort till användarvänlighet och prestanda. För att fastställa vilka pjäxor som var bäst i test gjorde vi noggranna anteckningar om våra upplevelser och iakttagelser under testperioden.

Genomförandet av tester

Själva kärnan i vårt arbete var utförandet av testerna. Varje produkt testades flertalet gånger för att säkerställa konsekventa resultat.

Vi var noga med att registrera varje detalj, inklusive hur pjäxorna kändes under längre perioder av användning och hur de presterade under olika förhållanden.

Under våra tester var vi speciellt uppmärksamma på följande aspekter:

 • Komfort: Hur kändes pjäxorna under längre perioder av användning?
 • Användarvänlighet: Var de enkla att ta på och av?
 • Prestanda: Hur presterade de under olika förhållanden?

Vi lade märke till att pjäxor herr och pjäxor dam hade vissa skillnader i passform och design, något som vi tog med i våra överväganden för att kora den produkt som var bäst i test.

Efter att ha samlat in all data kunde vi slutligen dra slutsatser baserat på våra funderingar och erfarenheter, och kunde därmed identifiera den produkt som stod som segrare, bäst i test. Detta omfattande arbete har lett oss till en tydlig vinnare, en pjäxa som levererar på alla punkter.

Utvärdering av resultat

Efter att ha genomfört alla tester påbörjades den kanske mest kritiska delen av vår studie, nämligen utvärderingen. Det var här vi skulle bestämma vilka pjäxor som skulle stå som segrare och vilka som inte riktigt nådde upp till förväntningarna.

Vi delade in resultaten i olika kategorier såsom “bästa pjäxorna”, “billiga pjäxor” och “bra pjäxor” baserat på de olika parametrarna som vi testade.

För att säkerställa att vi utvärderade produkterna rättvist och opartiskt diskuterade vi som grupp våra individuella intryck och jämförde dessa med de faktiska resultaten från testerna. Det var genom denna rigorösa process som vi kunde fastställa vilken pjäxa som var bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

Hållbarhet var en central del i vårt test. För att testa detta genomförde vi långtidstester där vi använde pjäxorna under en längre tid för att se hur de stod emot slitage.

Vi var särskilt intresserade av att se hur bra pjäxorna klarade av att behålla sin form och komfort efter flera dagars användning. Vi märkte under vårt test att kvaliteten skiljde sig åt mellan olika prisklasser.

Billiga pjäxor hade en tendens att visa tecken på slitage snabbare än de mer premiumvarianterna. Trots detta fann vi att det fanns billiga pjäxor som erbjöd en överraskande god hållbarhet.

Säkerhet och tillförlitlighet under testerna

Under vårt test var säkerhet och pålitlighet två mycket centrala aspekter. Vi satte pjäxorna på prov under olika utmanande förhållanden för att se hur de klarade av potentiella störningar och oväntade situationer.

Bland annat testade vi hur pjäxorna presterade under extrema temperaturförhållanden och hur de hanterade plötsliga stötar. Särskilt när det kom till pjäxor barn var det av yttersta vikt att säkerställa att pjäxorna erbjöd tillräckligt med stöd och skydd.

Våra tester visade att de bästa pjäxorna hade genomtänkta säkerhetsfunktioner som bidrog till en ökad pålitlighet. Som en del av vårt test övervägde vi även recensioner och feedback från andra användare för att få en mer heltäckande bild av produkternas säkerhet och pålitlighet.

Efter att ha granskat all denna information kunde vi med säkerhet säga vilka pjäxor som var mest tillförlitliga och säkra att använda på skidresan.

Tips inför användning av pjäxor

Tips inför användning av pjäxor

Vanliga frågor om pjäxor 2024

Vanliga frågor om alpinpjäxor 2024

Vad kostar det att köpa pjäxor?

Kostnaden för att köpa pjäxor varierar beroende på flera faktorer såsom märke, kvalitet och modell. Det finns billiga pjäxor från några hundra till mer premiumalternativ som kan kosta flera tusen kronor. Det är viktigt att ha en budget i åtanke när du börjar din sökning.

Var kan man köpa pjäxor?

Pjäxor kan köpas både online och i fysiska butiker. Många föredrar att köpa pjäxor online på grund av det breda utbudet och möjligheten att lätt jämföra priser och recensioner, även om det alltid är en fördel att kunna prova pjäxorna fysiskt i en butik innan köp.

Var kommer ordet pjäxor ifrån?

Ordet “pjäxor” härstammar från det franska ordet “chaussure” som betyder skor. Det har med tiden anpassats till svenska språket och används specifikt för att beskriva den typ av skodon som används vid skidåkning och andra vintersporter.

Är det värt att köpa pjäxor?

Ja, att investera i ett par bra pjäxor är absolut värt det, särskilt om du är en regelbunden skidåkare. Korrekt passande pjäxor kan förbättra din skidteknik och skydda dig från skador. Dessutom kan egna pjäxor vara mer bekväma än hyrda.

Hur ofta ska man byta pjäxor?

Generellt sett bör man överväga att byta pjäxor efter 150 till 200 skiddagar. Dock kan detta variera beroende på pjäxornas kvalitet, hur väl de tas om hand, och individens skidstil.

Hur hårt ska pjäxor sitta?

Pjäxor ska sitta tillräckligt hårt för att ge stöd och förhindra rörelse inuti pjäxan, men inte så hårt att det orsakar smärta eller cirkulationsproblem. Det är viktigt med en balans där foten är säkert förankrad utan att kompromissa med komforten.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen