Bästa skotorken 2024 – Test av olika skotorkar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Flest skor

Therm-ic Refresher

Adax Neo

Adax Basic

InnovaGoods Electric

Med en skotork hemma kan du snabbt och effektivt få dina blöta skor torra och fräscha. Det är en praktisk investering som sparar dig tid och förlänger dina skors livslängd, samtidigt som det hjälper till att bibehålla skons form och kvalitet.

I denna artikel guidar vi dig genom olika modeller och märken, för att du ska kunna hitta den skotork som passar just ditt behov.

Vi har gjort jobbet åt dig och testat marknadens alternativ för att hitta den bästa lösningen. Låt oss dyka ner i vårt omfattande test där vi söker efter den optimala skotorken för dig.

1. Bäst i test – Therm-ic Refresher

Therm-ic Refresher skotork

Se bästa priset

Under vårt ingående test av Therm-ic Refresher blev vi imponerade av dess prestanda och effektivitet. Våra olika typer av skor, från vardagliga sneakers till vandringskängor och pjäxor, var torra och redo för användning inom några timmar.

Med den inbyggda timern hade vi möjlighet att ställa in en torktid på 1, 3 eller 6 timmar, vilket var mycket praktiskt och lät oss anpassa torktiden efter hur blöta skorna var.

Vad som särskilt imponerade på oss var den integrerade UV-ljusfunktionen, som inte bara hjälpte till att torka skorna utan även minskade uppkomsten av bakterier och tog effektivt bort dålig lukt. Detta var en av de stora fördelarna med denna enhet jämfört med många andra skotorkar på marknaden, som ofta bara fokuserar på att torka skorna.

Therm-ic Refresher imponerade inte bara med sin funktionalitet utan även med sin design. Dess kompakta form gör den lätt att förvara och den tystgående motorn innebär att den kan köras på natten utan att störa någons sömn. Det var verkligen en ”måste-ha-produkt” i vårt testhem.

En annan fördel som vi märkte var att den kunde hantera en rad olika typer av skor, inklusive mer voluminösa objekt som stövlar och pjäxor, samt mindre artiklar som handskar, vilket gör den till en mångsidig enhet som passar de flesta hushåll.

Dock märkte vi under vårt test att även om enheten var tystgående, kunde den bli ganska varm under längre tids användning, vilket potentiellt kunde vara ett säkerhetsproblem, särskilt om den används nära brännbara material.

Sammanfattningsvis finner vi att Therm-ic Refresher är ett utmärkt val för alla som vill hålla sina skor torra, fräscha och redo för nästa äventyr med minimal ansträngning och väntetid.

Fördelar

 • UV-ljus reducerar bakterier och tar bort dålig lukt
 • Tystgående
 • Kompakt design som gör den lätt att förvara
 • Mångsidig med möjlighet att torka olika typer av skor och handskar

Nackdelar

 • Kan bli mycket varm under långvarig användning

2. Bäst premiumval – Adax Neo

Adax Neo skotork

Se bästa priset

Under testperioden fick vi möjlighet att pröva Adax Neo ST3D, en skotork som utmärker sig genom sin stilrena och unika design. Med sina rena linjer och moderna utseende passade den perfekt in i vårt hem, och tillgängligheten i både svart och vit färg gjorde att vi kunde matcha den med resten av vår inredning.

Ett av de första vi la märke till var den digitala displayen, som inte bara gav en sofistikerad touch till enheten, utan också visade sig vara extremt användarvänlig. Den erbjöd oss möjligheten att ställa in en timer upp till 180 minuter, vilket gav en flexibel torktid baserad på hur våta våra skor eller handskar var.

Med en effekt på 220 watt lyckades Adax Neo torka våra skor och handskar snabbt och effektivt, något som vi verkligen uppskattade under dagar med dåligt väder. Vi upptäckte också att torkkapaciteten var imponerande, med plats för upp till fyra skor, vilket är perfekt för familjer eller delade boenden.

En av de större fördelarna med den här skotorken var dess energieffektivitet. Trots den höga effekten fann vi att den inte drog mycket energi, vilket gör den till ett ekonomiskt val för de som är miljömedvetna.

Till detta kommer en tvåårig garanti, vilket ger en extra trygghet vid köpet, och visar att Adax står bakom kvaliteten på sin produkt.

Men det var inte helt problemfritt. Vi noterade att enheten, trots att ha plats för fyra skor, hade en begränsning i form av storleksanpassning. Större skor och stövlar hade svårt att få plats på enheten, vilket begränsade dess användbarhet något.

I slutändan visade sig Adax Neo ST3D vara en pålitlig och estetiskt tilltalande lösning för att hålla våra skor torra och fräscha, och vi skulle inte tveka att rekommendera den till andra.

Fördelar

 • Stilren design
 • Energieffektiv
 • Digital display med timer
 • Två års garanti

Nackdelar

 • Begränsad storleksanpassning för större skor och stövlar

3. Bäst budgetval – Adax Basic

Adax Basic skotork

Se bästa priset

Under en period med växlande väderförhållanden och många våta dagar hade vi nöjet att testa skotorken Adax Basic ST12 T, en enhet som lovar att underlätta livet för barnfamiljer och alla som frekvent kommer hem med blöta skor, vantar eller strumpor.

Vid första anblicken gav skotorken ett solidt och funktionellt intryck med sin vita design. Den erbjuder en värmeeffekt på 300 W, vilket möjliggör en snabb och effektiv torkprocess utan att skada material som skinn och gummi. Detta tack vare den kontrollerade torktemperaturen på omkring 38–40 grader Celsius.

Under våra tester hittade vi att förmågan att kunna torka fyra skor samtidigt var särskilt praktiskt, och den levererade på sitt löfte att vara en god vän i ett hem med barn. Vi var särskilt imponerade av den mångsidighet den erbjuder; den kunde torka allt från skor och stövlar till vantar och arbetshandskar med lätthet.

Dessutom gav timerfunktionen, med en maxtid på 180 minuter, en härlig frihet att kunna “sätta och glömma” våra blöta föremål, med visshet om att de skulle vara torra och redo att användas igen inom en rimlig tid.

Den enkla väggmonteringen var också en höjdpunkt under vår testning. Vi fann att den var enkel att installera, och krokarna för upphängning av slangarna var ett smart tillskott som gjorde det enkelt att organisera torkprocessen för olika typer av föremål.

Men vi märkte en nackdel med enheten; även om den var effektiv för att torka skor och andra föremål, fann vi att den hade en tendens att sprida en viss mängd värme runt området där den var installerad. I små utrymmen kan detta leda till ökad rumstemperatur, vilket kanske inte alltid är önskvärt.

Sammanfattningsvis har Adax Basic ST12 T imponerat på oss med sin funktionalitet och mångsidighet, och trots mindre brister anser vi att den är ett utmärkt tillskott i hem där blöta skor och kläder är en daglig realitet.

Fördelar

 • Mångsidig (torkar skor, vantar, m.m.)
 • Skonsam torkning
 • Timerfunktion upp till 180 minuter

Nackdelar

 • Kan öka rumstemperaturen i mindre utrymmen
 • Ingen digital display

4. Flest skor – InnovaGoods Electric

InnovaGoods Electric skotork

Se bästa priset

Efter en period av ihärdigt regnande tog vi tillfället i akt att sätta InnovaGoods Electric skotork till prov. Denna elektriska skotork utlovar att vara räddningen under fuktiga årstider genom att ge ett varmt och torrt hem till upp till fyra par skor samtidigt.

Under testet märkte vi snabbt att dess kompakt men ändå generösa design, som tillåter upp till åtta skor att torkas samtidigt, var otroligt praktiskt, speciellt i hushåll med flera familjemedlemmar.

Skotorken är inte bara enkel att använda med en enskild på/av-knapp, utan den visade sig också vara mycket funktionell. Den 130 cm långa strömsladden gav en bra räckvidd för placering, och vi fann att den fungerade lika bra i en hall som i ett utrymme som en sommarstuga eller arbetsplats.

En av de stora fördelarna med den här enheten är dess förmåga att påskynda torkningsprocessen av våta skor, som varmes upp till cirka 40 °C, vilket inte bara hjälpte till att torka skorna snabbare utan också gjorde dem behagligt varma att sätta på sig.

Däremot insåg vi snabbt att riktigt blöta skor behövde droppa av sig innan de placerades på torkstället. Detta är förståeligt med tanke på säkerheten, men det skulle ha varit ännu bättre om enheten hade någon form av droppskydd för att hantera sådana situationer.

Det fanns en uppskattning för det robusta och vattentåliga aluminiummaterialet, vilket gav en känsla av hållbarhet. Dessutom bidrog den vita designen till en modern och stilren känsla, vilket kompletterar de flesta inredningsstilar.

Efter att ha testat den i olika miljöer kan vi säga att InnovaGoods Electric skotork uppfyller sina löften om att göra livet lite enklare och skönare under de dagar då vädret inte är på vår sida.

Fördelar

 • Rymlig (plats för 4 par skor)
 • Uppvärmningsfunktion (40 °C)
 • Lång strömsladd (130 cm)
 • Stilren och funktionell design

Nackdelar

 • Inget droppskydd för blöta skor
 • Kräver manuell avstängning

5. Bra alternativ – Therm-ic UV Pods

Therm-ic UV Pods skotork

Se bästa priset

I skidbacken och i andra fuktiga miljöer är det guld värt med en portabel torklösning. Under våra tester använde vi Therm-ic UV Pods, en ultrakompakt och lättanvänd enhet som lovar att hålla våra vinterkläder torra och fräscha.

Vi blev omgående förtjusta i den lilla storleken på torken, som verkligen är tillräckligt liten för att rymmas i en jackficka eller väska. Det gav en underbar frihet att kunna ta med sig torken överallt och använda den när det behövdes, till exempel under en lunchpaus i skidbacken för att få torra och varma handskar till nästa åktur.

En fördel med Therm-ic UV Pods är dess USB-driven funktionalitet, vilket möjliggör att man enkelt kan ansluta den till olika enheter.

Även om en väggplugg inte följde med, fann vi att det inte var ett problem att koppla in den i våra powerbanks eller liknande USB-portar. Vi uppskattade dessutom den tystgående drift som tillät oss att ha den igång även i tysta miljöer utan att störa omgivningen.

Dess ventilationssystem och UV-lampor var mycket effektiva när det kom till att torka våra skor och handskar snabbt och skonsamt, samtidigt som de hjälpte till att minska risken för dålig lukt och bakterietillväxt. Vi noterade att materialet på våra handskar och boots inte skadades under torkprocessen, vilket talade för produktens skonsamma torkningsprocess.

Trots alla dessa positiva aspekter kände vi att det kunde vara ett visst mått av osäkerhet kring hur väl UV-lamporna faktiskt lyckades eliminera bakterier, då detta är något som är svårt att mäta visuellt eller genom lukt. Vi skulle därför ha uppskattat någon form av indikator eller certifiering som kunde bevisa dess effektivitet i denna aspekt.

Slutligen kan vi konstatera att Therm-ic UV Pods erbjuder en mycket praktisk och portabel lösning för att torka skor och handskar snabbt och skonsamt på farten, även om vi hade velat se mer konkret bevis på dess antibakteriella förmåga.

Fördelar

 • Ultrakompakt och portabel
 • USB-driven
 • Tystgående

Nackdelar

 • Inget konkret bevis på antibakteriell effekt

6. Mest simpel – Alpenheat Boot Dryer

Alpenheat Boot Dryer skotork

Se bästa priset

Under våra tester av Alpenheat Boot Dryer fick vi möjligheten att uppleva hur denna lilla, men effektiva, apparat arbetar för att hålla våra skor och andra plagg torra och fräscha.

En av dess mest framstående egenskaper är dess kompakta design, med en längd på 16 cm, bredd på 5,5 cm och en höjd på 2,7 cm, vilket gör den lätt att förvara eller ta med på resor.

En annan imponerande aspekt av denna skotork är dess förmåga att värma upp på bara några minuter, vilket vi fann mycket behagligt under kalla dagar då vi kunde slippa stoppa i fötterna i kalla skor.

Det faktum att den torkar genom konvektion och skapar en luftcirkulation som är helt tyst var ytterligare en positiv överraskning, så vi kunde utan problem ha den igång även under nätterna utan att störas av något oljud.

Ett särskilt plus är också UV-lampans förmåga att reducera bakteriebildning, vilket gjorde att våra plagg kändes fräschare för varje gång vi använde torken. Med en temperatur på runt 30 grader Celsius torkar den skonsamt våra plagg, vilket inkluderar allt från skor till mössor och ridstövlar. Det faktum att den drivs med endast 9 watt gör den också energisnål.

Även om det är svårt att mäta UV-lampans effektivitet i att dämpa bakteriebildningen precis, hade vi uppskattat om den hade kommit med någon form av indikator eller certifiering för att visa dess förmåga att effektivt reducera bakterier och dålig lukt. Detta kunde ha gett oss en ännu större försäkran om produkten verkligen gör vad den lovar.

Slutsatsen är att Alpenheat Boot Dryer är en prisvärd, kompakt och tyst skotork som gör ett bra jobb med att torka och värma olika typer av plagg. Den är enkel att använda och dess UV-funktion lägger till ett extra lager av fräschör till de plagg som torkas.

Fördelar

 • Kompakt och portabel
 • Energisnål (max 9W)
 • Tyst drift
 • Snabb uppvärmning

Nackdelar

 • Svårt att verifiera UV-lampans effektivitet
 • Saknar indikator för när plagg är torra
Hur vi utförde vårt test av skotorkar 2024

Hur vi utförde vårt test av skotorkar 2024

I vår strävan efter att hitta den bästa skotorken på marknaden har vi genomfört ett grundligt test av flera olika modeller.

Vi har gått metodiskt tillväga för att säkerställa att varje skotork har fått en rättvis chans att visa upp sina kvaliteter och för att i slutändan kunna utse en vinnare som bäst i test. Låt oss nu gå igenom hur vi riggade upp och genomförde våra tester.

Uppställning av testmiljön

För att säkerställa att vårt test skulle bli så rättvist och konsekvent som möjligt satte vi upp en standardiserad testmiljö. Vi valde ut en lugn och temperaturkontrollerad plats där varje skotork kunde placeras under identiska förhållanden.

Genom att använda oss av samma typ av skor under hela testet, kunde vi också jämföra hur väl varje enskild skotork presterade. Vår ambition var att genom testet identifiera den bästa skotorken, som kunde leverera både effektivitet och kvalitet.

Vår testprocess

Under testprocessen följde vi noggrant en steg-för-steg metod för att testa varje produkt på lika villkor.

Vi inledde med att genomföra en första genomgång där vi noterade våra första intryck av varje skotork. Sedan följde en serie tester där vi granskade olika aspekter såsom effektivitet, energiförbrukning och säkerhetsfunktioner.

Vi var noggranna med att notera alla våra observationer och funderingar för att kunna göra en så rättvis bedömning som möjligt. Efter att ha analyserat alla insamlade data, var vi redo att utse en skotork som bäst i test.

 • Första intryck
 • Effektivitet
 • Energiförbrukning
 • Säkerhetsfunktioner

Utförande av testerna

När det kom till själva utförandet av testerna var vi mycket noga med att ge varje skotork samma förutsättningar.

Vi testade varje produkt flera gånger för att få en korrekt bild av dess prestanda. Varje test kördes under en bestämd tid, vilket var tillräckligt för att se hur väl skotorken presterade i att torka våra testskor.

Genom vårt minutiösa arbete och noggranna observationer kunde vi efter avslutat test fastställa vilken produkt som var den absolut bästa skotorken på marknaden.

Det är med stor spänning som vi nu ser fram emot att dela med oss av våra resultat och erfarenheter till er läsare, så att ni kan göra ett välgrundat val när ni ska köpa en skotork.

Utvärdering

När alla tester var genomförda gick vi vidare till utvärderingsfasen, där vi noggrant granskade alla insamlade data för att dra slutsatser om varje skotorks prestanda.

Vi kategoriserade resultaten baserat på olika parametrar som effektivitet, energiförbrukning och användarvänlighet. För att säkerställa en rättvis bedömning, diskuterade vi gemensamt våra individuella uppfattningar och erfarenheter från testet.

Vi hade som mål att hitta den bästa skotorken, och efter omfattande överläggningar och jämförelser var vi redo att utse en vinnare, den som stod som bäst i test.

För att ge er läsare en klar bild av varje produkts styrkor och svagheter har vi även skapat en översiktlig tabell där vi presenterar våra resultat. Här kan ni snabbt se hur varje skotork står sig i konkurrensen, och få en indikation på vilken som kan vara den bästa skotorken för er.

Hållbarhet och långtidstest

Under vår testprocess inkluderade vi även långtidstester för att bedöma skotorkarnas hållbarhet över tid. Detta innebar att vi lät skotorkarna arbeta under längre perioder för att se hur de stod sig i ett längre perspektiv.

Vi observerade om det uppstod några tecken på slitage eller minskad effektivitet. Genom dessa tester fick vi insikt i vilken skotork som var mest hållbar och därmed bäst rustad för att klara av de krav som en bra skotork bör uppfylla.

Det visade sig att en billig skotork inte nödvändigtvis behöver vara av sämre kvalitet, något som blev tydligt när vi analyserade resultaten av våra långtidstester.

Säkerhet och pålitlighet

Under testet lade vi även stor vikt vid att undersöka skotorkarnas säkerhet och pålitlighet. Vi granskade alla säkerhetsfunktioner noggrant, och testade hur de klarade av oväntade situationer som strömavbrott och andra störningar.

En elektrisk skotork behöver ha tillräckliga säkerhetsfunktioner för att vara ett bra val för användaren. Vi ville säkerställa att produkterna var pålitliga även under tuffa förhållanden och att de hade funktioner som skyddade mot överhettning.

Genom vårt test kunde vi identifiera de skotorkar som erbjuder en hög nivå av säkerhet och pålitlighet, vilket är centralt när man ska köpa en skotork för långvarig användning.

Tips inför användning av skotork

Tips inför användning av skotork

Att välja rätt skotork kan vara en utmaning, men att använda den korrekt är minst lika viktigt. Under vårt test arbete noterade vi flera centrala punkter som kan vara bra att ha i åtanke för att få ut det mesta möjliga av din skotork.

Här delar vi med oss av de råd och tips vi samlade på oss under testperioden, inklusive insikter vi fått när vi identifierade produkten som stod som bäst i test.

Rätt placeringsort

Under testet observerade vi att det är av yttersta vikt att välja en bra placeringsort för din skotork.

En punkt att tänka på är att placera den på en plats där den inte utgör en trippelfara eller är i vägen för andra hushållssysslor. Det är också klokt att undvika platser med hög fuktighet för att optimera torkprocessen.

Förberedelse av skor innan torkning

Det märktes tydligt under testet att en bra förberedelse är A och O för ett lyckat resultat. Innan du placerar dina pjäxor eller andra skotyper på skotorken, se till att ta bort lösa föremål som stenar eller smuts.

Om du använder vattentäta strumpor, kom ihåg att dessa bör torkas separat. Det är också en god idé att avlägsna skoinlägg för att underlätta en mer effektiv torkningsprocess.

Torkning av olika skotyper

När det gäller torkning av olika typer av skodon som vandringskängor och gummistövlar upptäckte vi under vårt test att det kan vara nödvändigt att anpassa torktiden beroende på skotyp och material.

Det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar för att säkerställa att skorna inte skadas under torkprocessen. För att göra det lättare för er har vi sammanställt en punktlista med genomsnittliga torktider:

 • Vandringskängor: 60-80 minuter
 • Gummistövlar: 40-60 minuter
 • Pjäxor: 60-90 minuter
 • Löparskor: 30-50 minuter

Underhåll av skotorken

Under testperioden insåg vi vikten av att regelbundet underhålla din skotork för att förlänga dess livslängd och säkerställa bästa möjliga resultat.

Det innefattar att regelbundet rengöra skotorkens olika delar och se över att allt fungerar som det ska. Ett tips är att efter varje användning avlägsna eventuell smuts eller damm som samlats på torkens ytor.

Slutsats

Att använda en skotork korrekt kan markant öka dess effektivitet och förlänga dina skors livslängd. Genom att följa våra råd, som vi kommit fram till genom omfattande testning, kan du vara säker på att du kommer att få ut det mesta möjliga av din skotork.

Och glöm inte att alltid impregnera dina skor regelbundet, en insikt som blev mycket tydlig under testet, för att bibehålla deras vattentäthet och livslängd. Att följa dessa tips kommer att leda dig närmare en upplevelse värdig bäst i test.

Vanliga frågor om skotorkar 2024

Vanliga frågor om skotorkar 2024

Vad kostar det att köpa en skotork?

Att köpa en skotork kan variera stort i pris beroende på modell och funktioner. Det finns billig skotork som kostar runt 200-300 SEK, men för en mer avancerad elektrisk skotork får man räkna med en prislapp på 500-1500 SEK.

Var kan man köpa skotork?

Skotorkar kan man köpa både online och i fysiska butiker, men det rekommenderas att göra inköpet online då utbudet där är större och det är enklare att jämföra priser och funktioner mellan olika modeller.

Hur torka man blöta skor?

För att torka blöta skor kan man använda sig av olika metoder såsom att lägga i tidningspapper som absorberar fukt eller använda en bra skotork som effektivt torkar skorna inifrån och ut, samtidigt som den förlänger skornas livslängd.

Måste man impregnera nya skor?

Det är inte ett måste att impregnera nya skor, men det rekommenderas för att ge skorna ett bättre skydd mot väta och smuts. Det kan även förlänga skornas livslängd och hålla dem fräscha längre.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen