Bästa vantarna 2024 – Test av olika vantar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst mocka

Bäst i test barn

LillSport Celsius Race

Hestra Heli Ski

Hestra Sheepskin

Hestra Jr Army

När vinterkylan sätter in och termometern kryper allt längre ner är det dags att ta fram de varma vinterkläderna.

En central del av detta är förstås att se till att ha något bra på händerna, något som skyddar dem från kylan och håller dem varma. Ett par bra vantar kan vara räddningen på en riktigt kall dag, men hur väljer man rätt par bland alla de alternativ som finns där ute?

I detta test har vi gått igenom och jämfört en rad olika typer av vantar, för att ge er svaren och hjälpa er hitta just era perfekta vantar.

1. Bäst i test – LillSport Celsius Race

LillSport Celsius Race vantar

Se bästa priset

Under vårt noga planerade och genomförda test hade vi nöjet att utforska de många funktionerna som Lillsport Celsius Race Mitt erbjuder.

Denna race-vante är tunnt fodrad, vilket förvånande nog inte hindrade den från att erbjuda en hög nivå av värme och skydd mot kalla vindar, tack vare dess vindavvisande 3-lagersstretch på ovandelen.

Vi noterade snabbt att vantarna hade en tight passform, vilket kändes skönt och säkert, och gav handen fullständig rörelsefrihet. Den tekniskt stickade Sportwool® mudden tillförde en extra dimension av komfort och funktionalitet till vanten, säkerställande att ingen kyla trängde igenom.

En av de mest framstående egenskaperna som vi upptäckte var det slitstarka syntetiska skinnet från Clarino® i innerhanden. Detta material är inte bara robust och hållbart, utan det ger också ett utmärkt grepp, vilket gör det till ett utmärkt val för tävlingsinriktade individer som kräver en handske med både komfort och prestanda.

Dessutom förlängde det faktiskt livslängden på handsken, vilket vi kunde konstatera efter flera testcykler där handsken fortfarande behöll sin ursprungliga form och funktionalitet.

Trots dess många fördelar noterade vi också några nackdelar under vårt test. Den mest framstående var att den tunna fodringen, även om den erbjöd överraskande mycket värme, kanske inte är tillräcklig för extremt låga temperaturer.

Det finns en gräns för hur mycket kyla denna handske kan hantera, och vid mycket låga temperaturer skulle den troligen inte vara tillräcklig för att hålla användaren varm.

Sammanfattningsvis erbjöd Lillsport Celsius Race Mitt en uppsjö av fördelar med sitt vindavvisande material, tighta passform, och slitstarkt material. Den kombinerar funktionalitet med komfort och är ett fantastiskt val för dem som letar efter en pålitlig race-vante.

Fördelar

 • Vindavvisande 3-lagerstretch
 • Slitstarkt syntetiskt skinn från Clarino®
 • Tekniskt stickad Sportwool® mudd
 • Tight passform som ger bra grepp och kontroll

Nackdelar

 • Inte tillräckligt isolerande för extremt låga temperaturer

2. Bäst premiumval – Hestra Heli Ski

 Hestra Heli Ski vantar

Se bästa priset

Vid användning av Hestra Heli Ski-vanten fick vi erfara varför denna vante anses vara en modern klassiker i skidvärlden. Den längre modellen visade sig vara idealisk för åkning i lössnö, inte minst på grund av dess förmåga att stänga gapet mellan jackan och vanten fullständigt, vilket effektivt hindrar snö från att tränga in.

Vanten erbjuder ett robust yttre med en ovandel gjord av HESTRA Triton, en trelagers polyamidväv som garanterar vind- och vattentäthet samtidigt som den tillåter vanten att andas.

Denna funktion var märkbart viktig under våra tester i olika väderförhållanden, där handskarna både skyddade mot väder och vind och bidrog till en bekväm och torr inre miljö. Insidan av handen är förstärkt med kohud, vilket ger både ett utmärkt grepp och en ökad hållbarhet.

Insidan är lika imponerande med ett löstagbart foder i Bemberg/polyester, vilket underlättar torkning och gör att du kan justera värmen efter behov. Vi uppskattade verkligen isoleringen med polyester/fiberfill som erbjuder värme utan att kompromissa med rörligheten.

En av de detaljer som verkligen utmärkte sig under vårt test var den eagle grip-designen, som följer handens naturliga kurvatur och ger en mycket naturlig och bekväm känsla när man har dem på sig.

Snölåset och kardborrlåset fungerade förträffligt för att hålla snön ute, medan karbinhaken var ett praktiskt tillägg för att säkra dem när de inte används.

Det enda klagomålet vi hade var att trots sin slankare profil för att bättre passa damhänder, kunde den kännas något klumpig och begränsande för de med verkligen små händer.

Summa summarum, Hestra Heli Ski-vanten lyckas leverera på alla fronter, och är en värdig investering för alla seriösa skidåkare.

Fördelar

 • Vind- och vattentät med andningsfunktion
 • Löstagbart och isolerande foder
 • Effektivt snö- och kardborrlås

Nackdelar

 • Kan kännas klumpig för de med mycket små händer

3. Bäst mocka – Hestra Sheepskin

Hestra Sheepskin vantar

Se bästa priset

Under vintermånaderna hade vi nöjet att testa Hestra Sheepskin tumvantar, ett par handsydda fårskinnshandskar som lovar både värme och stil i ett tidlöst utförande.

Vid första anblicken överväldigades vi av den sofistikerade designen som är både tidlös och elegant, med en nedvikbar krage som tillför en anpassningsbar touch till handsken.

Vantarna är uteslutande tillverkade av lammskinn, vilket ger en utmärkt kombination av värmande lammull på insidan och ett robust men samtidigt elegant mockaskinn på utsidan.

Vi fann att denna konstruktion inte bara skyddade väl mot kyla utan även erbjöd en exceptionellt bekväm och mysig upplevelse. Ullen på insidan är inte bara ett isoleringsmaterial, utan fungerar även som ett naturligt foder som skänker en lyxig känsla vid varje användning.

Ett särdrag med dessa vantnar är den handgjorda konstruktionen. Varje handske tar nästan två timmar att tillverka, en process som resulterar i en vacker och karakteristisk söm. Denna detalj visade sig inte bara vara estetiskt tilltalande, utan den förenklade även eventuella reparationer, vilket gör handsken till en långvarig följeslagare under många vintrar.

Vi noterade dock att även om designen är riktigt stilfull, begränsar den specifika damstorleken tillgängligheten för en bredare kundkrets. Vissa individer med större händer eller olika preferenser av passform kan hitta alternativet något begränsande. Det är därför önskvärt att se fler storleksalternativ för att tillgodose alla potentiella användare.

Trots detta lilla aber, fann vi att Hestra Sheepskin vantarna lever upp till sitt löfte om att erbjuda en varm, komfortabel och stilfull lösning för kalla vinterdagar. De representerar ett utmärkt val för dem som söker en kombination av funktionalitet och elegans i ett premium handskealternativ.

Fördelar

 • Tidlös och elegant design
 • Högkvalitativa material
 • Handgjorda med karaktäristisk söm
 • Värmande lammullsfoder

Nackdelar

 • Begränsade storleksalternativ

4. Bäst i test barn – Hestra Jr Army

Hestra Jr Army vantar

Se bästa priset

Under vår senaste utflykt till fjällvärlden hade vi möjligheten att testa Hestra Jr Army-handskarna, en juniormodell av de legendariska Heli Ski-handskarna. Handskarna är tänkta att erbjuda samma kvalitet och prestanda som sin vuxenvariant, men för de yngre äventyrarna.

Direkt noterade vi den solida konstruktionen av handsken, där ovansidan består av en kraftig HESTRA Triton polyamidväv som är både vind- och vattentät samt ventilerande.

Insidan pryds av impregnerat Army Leather-getskinn, vilket tillför en känsla av lyx och hållbarhet. Isoleringen av fiberfill och Bemberg-foder gör att handsken erbjuder en pålitlig värme även under kyliga dagar.

En särskilt uppskattad detalj var det löstagbara fodret, vilket inte bara gör det möjligt att anpassa värmenivån efter vädret, utan också förenklar torkningen efter en dag i snön. Vi fann att detta var en praktisk egenskap som verkligen kom till sin rätt under längre skidutflykter.

Designen inkluderar flera smarta detaljer som bidrar till en överlägsen användarupplevelse. Eagle grip-funktionen säkerställer en naturlig och bekväm passform, medan snölåset effektivt hindrar snö från att tränga in. De tillagda handbojorna var också mycket användbara för att förhindra förlust av handskarna under mer äventyrliga aktiviteter.

Även om vi överlag var nöjda med handsken, kunde vi inte undgå att notera att karbinhaken hade tagits bort ur designen av säkerhetsskäl. Trots detta upplevde vi att handsken erbjöd en utmärkt säkerhetsnivå, även för de mest energiska juniorerna.

Sammanfattningsvis är Hestra Jr Army en imponerande juniorhandske som lever upp till sitt arv från Heli Ski-serien, med en kombination av hållbarhet, bekvämlighet och funktionalitet som gör den till ett utmärkt val för unga skidåkare och äventyrare.

Fördelar

 • Vind- och vattentät material
 • Löstagbart foder för enkel torkning
 • Handbojor förhindrar förlust

Nackdelar

 • Inget karbinhake medföljer
 • Kan vara dyr för vissa

5. Bäst budgetval – Reima Tehden Softshell

Reima Tehden Softshell vantar

Se bästa priset

I våra tester av Reima Tehden Softshell-handskarna fick vi verkligen erfara handsksystemets styrkor och svagheter.

Denna gång valde vi en produkt som är designad med de små äventyrarna i åtanke, och vi fann att handskarna verkligen lever upp till sitt rykte när det gäller att erbjuda skydd mot väder och vind.

Det första som slog oss var det tåliga softshellmaterialet. Handskarna är designade för att stå emot både vatten och smuts, vilket gör dem till en utmärkt kompanjon för barn som älskar att leka utomhus oavsett väder. Materialet är både andas och sträckbart, vilket ger en bekväm passform som inte känns hindrande under leken.

Innerfodret, som är mjukt borstat, gav en märkbar komfort och en känsla av mysighet, något som säkert kommer att uppskattas under kallare dagar.

En annan uppskattad detalj var att handskarna är kompatibla med touchscreen, vilket gör det möjligt för barnen att använda sina smarta enheter utan att behöva ta av sig handskarna. Detta är inte bara en bekvämlighetsfaktor, utan det bidrar också till att hålla de små händerna varma och torra.

Men trots dessa positiva aspekter noterade vi att handsken, trots att den är vattenavvisande, kanske inte är helt optimal för de allra blötaste dagarna med kraftigt regn och slask. Det verkade som att vid längre exponering för vatten kunde handskarna bli genomblöta, något som naturligtvis minskar komforten avsevärt.

Sammanfattningsvis imponerade Reima Tehden Softshell-handskarna på oss med sin kombination av tåligt material och smart design.

De erbjuder en hög grad av bekvämlighet och funktionalitet, och skulle vara ett utmärkt tillskott till varje barns garderob för utomhusäventyr, även om de kanske skulle kunna kompletteras med ett ytterligare skydd för de allra blötaste dagarna.

Fördelar

 • Touchscreen-kompatibla
 • Vatten- och smutsavvisande
 • Mjukt borstat innerfoder

Nackdelar

 • Inte helt vattentäta

6. Bäst fingervantar – Hestra Basic

Hestra Basic vantar

Se bästa priset

De senaste veckorna har vi haft möjligheten att prova Hestra Basic fingervantar, en modell som utlovar att hålla händerna varma under kalla och fuktiga dagar. Vantarna är tillverkade med en stickad utsida i en blandning av shetlandsull och polyamid, en kombination som inte bara ska erbjuda värme utan även en viss nivå av vattenresistens.

En framträdande egenskap hos dessa vantar är deras Thinsulate-isolering, ett material känd för dess värmande egenskaper samt förmåga att transportera bort fukt.

Vi fann att dessa fingervantar lever upp till sitt löfte om att hålla fukten ute, vilket skapar en behaglig och torr miljö för händerna även under svettiga promenader eller lättare regn.

Den borstade polyesterfodret adderar ytterligare en dimension av komfort, med en mjuk känsla mot huden som är särskilt uppskattad under kyligare dagar. Den förmågan att binda mer luft, tack vare det borstade fodret, ger också ökad isolering, något vi märkte gjorde en markant skillnad när temperaturen kröp nedåt under nollan.

Hestra Basic fingervantar visade sig vara överraskande mångsidiga, tack vare den välbalanserade blandningen av ull och polyamid. Vi noterade att vantarna erbjöd en mycket god värmeisolering, samtidigt som de behöll en relativt tunn profil, vilket tillät för god rörlighet i fingrarna.

Men, trots de positiva aspekterna, märkte vi att efter en period av intensivt användande började materialet i vantarna visa tecken på slitage. Framför allt upplevde vi en viss pilling på ytan, vilket gav ett något slitet intryck över tid.

Sammantaget, är Hestra Basic ett par vantar som erbjuder en bra balans mellan värme och komfort. De fungerar utmärkt för den som söker ett par pålitliga vantar för kalla och fuktiga höstdagar.

Fördelar

 • Värmande Thinsulate-isolering
 • Mjukt, borstat innerfoder
 • God fukttransport
 • Tillverkade med värmande ull

Nackdelar

 • Tenderar till pilling efter intensivt användande
 • Saknar touchscreen-funktion
Hur vi utförde vårt test av vantar 2024

Hur vi utförde vårt test av vantar 2024

I vårt omfattande test av vinterns vantar har vi gjort vårt yttersta för att garantera en rättvis och konsekvent bedömning av varje par vi provade.

Vi tittade på allt från material och konstruktion till komfort och värme för att hitta det par som förtjänar titeln ”bäst i test”. Låt oss nu dyka ner i de olika stegen i vår testprocess.

Uppställning av testområde

För att vårt test skulle bli så rättvist som möjligt var det av yttersta vikt att skapa en enhetlig testmiljö. Vi valde att utföra testet under en tvåveckors period i februari, en tid då vi kunde räkna med stabila vinterförhållanden.

Alla vantar testades i samma geografiska område för att undvika skillnader i väder och vind. Här är några punkter vi beaktade när vi valde testområdet:

 • Väderförhållandena skulle vara stabila
 • Testområdet skulle erbjuda en variation av aktiviteter att utföra med vantarna på
 • Vi skulle ha möjlighet att dokumentera våra erfarenheter under testets gång

Vår testprocedur

Att kartlägga vår exakta testprocess var en viktig del av vårt test. Varje par vantar testades individuellt av ett team på tre personer, vilket innebar att vi kunde samla in synpunkter från olika individer och jämföra noteringar efter varje test.

För varje par noterade vi initiala intryck av komfort, passform och material. Vi använde även vantar i olika vardagssituationer, som att cykla och hantera små föremål, för att få en känsla av vantar i praktiken.

Genomförandet av våra test

När det kom till själva utförandet av testerna var det viktigt med noggrannhet. Varje par vantar testades flera gånger under olika förhållanden och över en längre period.

Detta för att säkerställa att vi fick en djupgående bild av varje pars prestanda. Vår strävan efter det par som skulle bli bäst i test styrde oss genom denna grundliga process.

Varje testsession varade i minst två timmar, där vi dokumenterade våra upplevelser och funderingar kontinuerligt. Vi registrerade även temperatur och väderförhållanden under varje testpass för att kunna göra en rättvis jämförelse i slutändan.

Utvärdering av resultaten

När alla tester var genomförda samlades vi för att granska alla insamlade data och personliga intryck för att genomföra en omfattande utvärdering.

Alla vantar granskades utifrån flera aspekter, inklusive komfort, värme och funktionalitet, för att säkerställa en rättvis bedömning. I detta skede kunde vi också bestämma vilka vantar som skulle hamna i kategorierna bästa vantarna, bra vantar, och billiga vantar.

Det var viktigt för oss att reflektera över våra individuella erfarenheter och komma till en gemensam slutsats för att kora det par som stod som segrare, bäst i test. Vår metod för utvärdering inkluderade följande steg:

 • Jämförelse av individuella testresultat
 • Diskussion kring varje pars för- och nackdelar
 • Slutlig konsensus kring vilket par som förtjänade titeln bäst i test

Hållbarhet och långtidstestning

Ett centralt element i vårt test var att bedöma hur väl varje par vantar skulle hålla över en längre period. Detta inkluderade att undersöka både materialkvalitet och sömmar för att få en känsla för varje pars hållbarhet.

Vi använde vantar i realistiska situationer, såsom skidåkning och snöskottning, och noterade noggrant alla tecken på slitage över tid. Detta långtidstest hjälpte oss att avgöra vilka vantar som erbjöd bäst hållbarhet, och vilka som kanske inte skulle hålla för en hel säsong.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Under vårt test fokuserade vi även på att bedöma hur säkra och pålitliga vantarna var i olika situationer. Vi testade hur väl de skyddade händerna mot kyla och väta, samt hur de klarade av mer extrema väderförhållanden.

Säkerhetsfunktioner som handledsremmar och vattentäta material var några av de faktorer som vägdes in i bedömningen. Genom detta test kunde vi säkerställa att de vantar vi rekommenderar inte bara är bekväma och varma, men också säkra och pålitliga i en rad olika situationer, inklusive de mest utmanande vinterförhållandena.

Vi var noga med att notera hur varje par klarade sig i oväntade situationer, såsom plötslig temperaturförändring eller kontakt med vatten, för att ge en heltäckande bild av produkternas prestanda.

Tips inför användning av vantar

Tips inför användning av vantar

Att använda ett par nyinköpta vantar för första gången är mer än bara att ta på dem; det handlar om att försäkra sig om att du får ut det mesta av din investering.

Under vår testprocess insåg vi att det finns specifika steg och överväganden som kan göra stor skillnad i användarupplevelsen. Låt oss gå igenom de vitala tips vi identifierade under testet, som kan hjälpa dig att förbereda dig inför användningen av ditt bäst i test-val.

Anpassa vantarna efter ditt behov

Under testet insåg vi att det är kritiskt att välja vantar baserade på det specifika syftet de ska tjäna.

Till exempel är skidhandskar designade för att ge optimalt grepp och värme under skidåkning, medan värmehandskar är utformade för att erbjuda extra värme i extremt kalla förhållanden. Därför bör du överväga följande:

 • Aktivitet: Välj vantar som passar din aktivitet. Skidhandskar för skidåkning, och kanske fingervantar för höstpromenaden.
 • Väder: Om du planerar att använda vantarna i kallt väder, se till att de erbjuder tillräcklig isolering.

Korrekt lager-på-lager principen

Vårt test påminde oss om vikten av att kombinera vantarna med rätt underställ och ytterkläder, inklusive termobyxor, för att uppnå den bästa möjliga komforten och skyddet. Tänk på följande:

 • Underställ: Använd ett bra underställ som håller dig varm och torr.
 • Ytterkläder: Komplettera dina vantar med en bra jacka och termobyxor.

Tillbehören som kompletterar

Vi fann under vårt test att en mössa inte bara skyddar huvudet, utan också hjälper till att hålla resten av kroppen varm, inklusive dina händer. Tänk därför på att ha en bra mössa när du använder dina vantar.

Skötselråd för längre livslängd

Under testet märkte vi att vissa vantar behöver särskild vård för att behålla sina egenskaper. Här är några tips baserade på våra erfarenheter:

 • Tvätt: Följ tvättråden noga för att behålla vantarnas kvalitet.
 • Förvaring: Förvara vantarna på en torr och sval plats för att förhindra mögel och dålig lukt.

Genom att följa dessa tips från vårt omfattande test, säkerställer du att du får den bästa möjliga upplevelsen med ditt bäst i test-val av vantar, oavsett om de är för daglig användning eller för speciella vinteraktiviteter. Kom ihåg att välja rätt vantar för rätt tillfälle, och att ta väl hand om dem, så kommer de att tjäna dig väl under en lång tid framöver.

Vanliga frågor om vantar 2024

Vanliga frågor om vantar 2024

Vad kostar det att köpa vantar?

Priset på vantar varierar kraftigt beroende på material, design och varumärke. Det går att hitta billiga vantar för under hundralappen, medan de bästa vantarna från etablerade märken kan kosta flera hundra kronor eller mer.

Var kan man köpa vantar?

Vantar finns att köpa både online och i fysiska butiker. Dock rekommenderas det att köpa online då utbudet ofta är större och det är lättare att jämföra priser och läsa recensioner innan köp.

Vad är det för skillnad på handskar och vantar?

Den primära skillnaden mellan handskar och vantar är att handskar har separata fack för varje finger, medan vantar har ett gemensamt utrymme för alla fingrar, förutom tummen som har ett separat utrymme. Detta gör vantar varmare men ger mindre rörelsefrihet jämfört med handskar.

Vad är varmast tumvantar eller fingervantar?

Tumvantar är generellt varmare än fingervantar eftersom de låter fingrarna dela på värmen. Fingervantar ger dock bättre rörelsefrihet och precision vid hantering av föremål.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen