Bästa mattermosen 2024 – Test av olika mattermosar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Störst volym

Primus TrailBreak

Stanley Adventure

Thermos King

Primus C&H

Att hitta den perfekta mattermosen är inte alltid en lätt uppgift. Med ett brett utbud av alternativ att välja mellan, är det viktigt att göra ett välgrundat val som uppfyller alla dina behov.

I detta omfattande test har vi granskat olika produkter på marknaden för att hjälpa dig att hitta den mattermos som passar just dig. Vi har analyserat allt från termosens värmebevarande egenskaper till design och pris.

Följ med oss genom vårt ingående test där vi hjälper dig att navigera i djungeln av alternativ för att hitta den rätta mattermosen för dig.

1. Bäst i test – Primus TrailBreak

Primus TrailBreak mattermos

Se bästa priset

Under vårt test av Primus TrailBreak Lunch Jug på 0.55 liter fann vi att denna mattermos snabbt kan bli en favorit i många sammanhang, inte minst för dess mångsidighet. Oavsett om det handlade om en snabb lunch på kontoret eller en kall glass en varm dag på stranden visade den sig vara utomordentligt användbar.

Det första som slog oss var termosens robusta och slitstarka design, tack vare användandet av 18/8 rostfritt stål av livsmedelsklass. Den dubbelväggiga och vakuumisolerade designen visade sig hålla maten varm respektive kall för en imponerande lång tid.

Dessutom uppskattade vi verkligen att termosen inte tog upp eller avger några smaker, vilket säkerställer att varje måltid smakar precis som den ska.

Den pulverlackerade ytan gav ett utmärkt grepp, även när vi bar handskar, vilket kan vara en stor fördel i kyligare väder eller under vinteraktiviteter. Detta greppvänliga ytskikt kompletterades väl av termosens koniska form som gjorde hanteringen smidig och enkel.

Vi fann den stora öppningen vara mycket praktisk, inte bara när det gällde att fylla termosen, utan också när vi skulle äta direkt från den och sedan rengöra den efter användning. Detta bidrog i hög grad till en angenäm användarupplevelse, fri från krångel och besvär.

Dock noterade vi en viktig nackdel med termosen – den kan inte diskas i diskmaskin, vilket gör rengöringsprocessen något mer tidskrävande än vi skulle ha föredragit. Dessutom måste man undvika att koka locket, vilket kan vara en begränsning för de som föredrar en steriliseringsprocess.

När allt kommer omkring är Primus TrailBreak en utmärkt följeslagare för den som letar efter en pålitlig mattermos designad med tanke på användarvänlighet och hållbarhet. Designad i Sverige, och med ett arv som sträcker sig tillbaka till 1892, levererar Primus återigen en produkt som uppfyller höga standarder av kvalitet och pålitlighet.

Fördelar

 • Utmärkt temperaturbevarande egenskaper
 • Robust och slitstark design
 • Användarvänlig med stor öppning för enkel påfyllning och rengöring
 • Greppvänlig yta

Nackdelar

 • Kan inte diskas i diskmaskin

2. Bäst premiumval – Stanley Adventure

Stanley Adventure mattermos

Se bästa priset

Vid brukning av Stanley Adventure Vacuum Food Jar stötte vi på flera positiva upplevelser. Termosen, som har en stilren design i rostfritt 18/8 stål, visade sig hålla maten varm i upp till 12 timmar, vilket överensstämde med tillverkarens löften. Den betryggande livstidsgarantin och BPA-fria konstruktionen ökar definitivt förtroendet för produkten.

En annan funktion som vi verkligen uppskattade var den torra förvaringsplatsen i locket, perfekt för att förvara kryddor och andra små tillbehör.

Det isolerade locket dubblerar dessutom som en praktisk matskål, vilket underlättar när man är på språng och vill ha en måltid utan extra krångel med att ta med sig ytterligare behållare. Sporken som följer med var ett välkommet tillskott och gjorde det ännu enklare att äta direkt från termosen.

Termosens breda mun gör den enkel att rengöra, vilket vi fann vara en stor fördel, särskilt efter att ha förvarat mat med mycket sås eller andra komplicerade rätter. Vi var också imponerade av den läckagesäkra designen, vilket gjorde att vi kunde lägga termosen i en väska utan att oroa oss för eventuella spill.

Om vi skulle peka ut en nackdel skulle det vara termosens vikt, som ligger på 521 gram, vilket kan vara lite på den tunga sidan, särskilt för de som är ute efter en lättviktig lösning för sina måltider på språng.

I slutändan fann vi Stanley Adventure Vacuum Food Jar vara en pålitlig följeslagare för dem som behöver en mångsidig och tålig termos för sina måltider när de är ute på äventyr.

Det är en produkt som sannerligen lever upp till Stanley varumärkes löfte om kvalitet och hållbarhet, med smarta funktioner som förhöjer användarupplevelsen.

Fördelar

 • Håller maten varm upp till 12 timmar
 • Läckagesäker
 • Praktisk förvaring i locket för kryddor och tillbehör
 • Lätt att rengöra tack vare den breda öppningen

Nackdelar

 • Något tung

3. Bäst budgetval – Thermos King

Thermos King mattermos

Se bästa priset

Under vår granskning av Thermos Mattermos King Jar märkte vi snabbt att det är en produkt som förkroppsligar både stil och funktionalitet. Det första som slog oss var den vintageinspirerade designen som bjuder på en estetiskt tilltalande upplevelse. Kombinerad med dess högkvalitativa material och genomtänkta konstruktion, är det uppenbart varför Thermos King står ut bland dess konkurrenter.

Termosen har en volym på 0,5 liter, vilket ger tillräckligt med utrymme för en rejäl portion av din favoriträtt. Dubbla väggar i rostfritt stål med vakuumisolerat mellanrum bidrar till en imponerande värmehållning på upp till 7 timmar och kylhållning på upp till 9 timmar.

Efter att ha provat termosen under olika förhållanden fann vi att den lever upp till sina påstådda specifikationer och håller maten vid önskad temperatur för en lång period.

En av de mest uppskattade funktionerna var den medföljande hopfällbara skeden som enkelt kan förvaras i termosens lock.

Detta, tillsammans med den stora öppningen, förenklade påfyllningen och rengöringen avsevärt, och möjliggjorde dessutom en smidig måltid direkt från behållaren. Locket tjänar dessutom som en extra kopp eller tallrik vilket vi tyckte var mycket praktiskt vid utomhusaktiviteter.

Men trots dess många fördelar, kunde vi inte låta bli att notera en nackdel – termosen tappar värme relativt snabbt om den öppnas flera gånger under en kort period. Det är därför rekommenderat att hålla termosen stängd så mycket som möjligt för att upprätthålla temperaturen på innehållet.

Slutligen, Thermos King erbjuder en okrossbar struktur, både interiört och exteriört, och dess kompakta och lätta design gör den lätt att hantera och transportera under dina äventyr. Detta, kombinerat med dess värme- och kylhållningsförmåga, gör den till en pålitlig följeslagare i naturen.

Fördelar

 • Estetiskt tilltalande vintage design
 • Hög kvalitet och okrossbar struktur
 • Praktisk medföljande hopfällbar sked

Nackdelar

 • Tappar värmen vid upprepad öppning
 • Skeden kunde ha varit något längre för enklare användning

4. Störst volym – Primus C&H

Primus C&H mattermos

Se bästa priset

Vid användning av Primus C&H mattermos fann vi att den verkligen var en trogen följeslagare vid många tillfällen. Denna mattermos har en betydande volym på 1,5 liter, vilket möjliggör förvaring av rejäla portioner av allt från värmande soppor till friska desserter, vilket säkerställer att du har en måltid redo när du behöver den mest.

En av de mest framstående egenskaperna med denna termos är dess konstruktion i rostfritt stål. Inte bara gjorde detta materialet termosen mycket robust och tålig mot slitage, men vi uppskattade också att det inte avger eller absorberar smaker eller lukter, vilket garanterar en oförändrad smakupplevelse varje gång.

Termosen har en stor öppning, vilket inte bara underlättade påfyllningen utan också förenklade rengöringsprocessen betydligt.

Den stora öppningen möjliggör även att man kan äta direkt ur termosen, en detalj som vi fann vara mycket praktisk i fält. Dess pulverlackerade yttre gav dessutom en behaglig känsla när vi höll i den, vilket var en trevlig bonus.

En annan aspekt som imponerade på oss var termosens lock, som dubblerar som en mugg eller skål, och reducerar därmed mängden extra utrustning som man behöver ta med sig på utflykten. Vi fann detta vara en praktisk detalj som sparade plats och förenklade vår måltidsupplevelse avsevärt.

Men vi fann också att med den betydande volymen kom en ökad vikt, med termosen vägande 875 gram, vilket potentiellt kunde vara en nackdel för dem som föredrar en lättare packning.

Sammantaget ger Primus C&H mattermos en mycket positiv användarupplevelse, förenande användbarhet med en robust och pålitlig konstruktion, vilket gör den till en utmärkt följeslagare för alla dina äventyr.

Fördelar

 • Slitstark rostfritt stål
 • Förändrar inte smak eller lukt
 • Multifunktionellt lock
 • Stor öppning för enkel påfyllning och rengöring

Nackdelar

 • Ganska tung
 • QuickStop-förslutningen kan vara svår att öppna med blöta eller kalla händer

5. Bra motiv – Primus TrailBreak

Primus TrailBreak mattermos

Se bästa priset

Under våra äventyr fick vi möjlighet att testa Primus TrailBreak Lunch Jug, en vacuumisolerad mattermos designad för att hålla maten kall eller varm, vilket visade sig vara en pålitlig följeslagare på utflykterna.

Tillverkad med 18/8 rostfritt stål, ger den en robust och slitstark konstruktion som klarar av både barn och vuxnas användning. Den blå, pulverlackerade ytan inte bara adderade en estetisk appeal utan erbjöd också ett utmärkt grepp, något som uppskattades särskilt under våra vinterutflykter då handskar var ett måste.

Med en kapacitet på 400 ml, fann vi att termosen rymde en tillfredsställande mängd mat för en person, vare sig det handlade om en värmande soppa under skogspromenaden eller en portion glass på en varm dag vid stranden. Termosens koniska form underlättade packningen i våra ryggsäckar, vilket gjorde att vi kunde optimera utrymmet effektivt.

En annan betydande fördel med denna termos var dess vidgade öppning som inte bara underlättade ätandet direkt ur termosen, men också förenklade rengöringsprocessen.

Dock observerade vi att den vidgade öppningen kunde vara en nackdel när det kom till att hälla vätskor, särskilt när vi försökte undvika spill.

På tal om rengöring är det värt att notera att termosen inte bör diskas i diskmaskin, ett krav som kan vara något obekvämt för vissa användare, men som skyddar den pulverlackerade ytan och förlänger produktens livslängd.

Sammanfattningsvis, erbjuder Primus TrailBreak Lunch Jug en stabil, tillförlitlig och praktisk lösning för att bära med sig mat på utflykterna, med sitt slitstarka material och väl genomtänkta design, som ger en användarvänlig upplevelse både för stora och små äventyrare.

Fördelar

 • Slitstark och robust konstruktion
 • Praktisk konisk form
 • Utmärkt grepp med pulverlackerad yta
 • Stor öppning för enkel rengöring

Nackdelar

 • Ej diskmaskinssäker

6. Bra alternativ – Mepal Elipse

Mepal Elipse mattermos

Se bästa priset

Under vår utflykt i vardagens brus fick vi äntligen chansen att testa Mepal Elipse, den smidiga lunchbägaren som lovar att göra lunchstunderna både enklare och mer njutbara. Designad med två olika läckagesäkra fack, erbjuder denna produkt en möjlighet att hålla olika ingredienser åtskilda tills det är dags att förena dem i en härlig måltid.

Vi uppskattade verkligen hur lätt det var att transportera denna lunchbägare, med sin rundade form och kompakta storlek som enkelt fick plats i vår väska utan att ta upp för mycket utrymme.

Den vita, monokromatiska designen tilltalade oss med sin enkelhet, och vi kunde föreställa oss att den skulle passa lika bra för vuxna som för barn.

Bägaren, som har en total kapacitet på 700 ml, fördelat mellan ett huvudfack och en toppbehållare, mötte våra behov för en tillfredsställande lunchportion. Det var väldigt praktiskt att kunna separera torra och våta ingredienser, som müsli och yoghurt eller sallad och dressing, för att behålla deras optimala konsistens.

Ett stort plus var också att produkten är tillverkad i polypropylen, vilket gör den fri från Bisfenol A, något som ger extra sinnesro när det kommer till att förvara mat. Vi uppskattade även att den är mikrovågsugns-, frys-, och diskmaskinsäker, vilket garanterar en smidig användning och underhåll.

Men även om vi överlag var nöjda med vår upplevelse, märkte vi att medan behållaren är utformad för att vara brytsäker, upplevde vi en viss oro för locket som kändes något ömtåligt och gav ett intryck av att det kunde förslitas över tid med regelbunden användning.

Med detta sagt, fann vi Mepal Elipse vara en tillförlitlig följeslagare för dem som ofta är “on the go”, och skulle gärna rekommendera den till andra.

Fördelar

 • Läckagesäker
 • Praktisk design med två fack
 • BPA-fri

Nackdelar

 • Lockets hållbarhet kan vara begränsad
 • Enbart tillgänglig i två färger
Hur vi utförde vårt test av mattermosar 2024

Hur vi utförde vårt test av mattermosar 2024

Innan vi går in på detaljerna kring hur vi genomförde vårt omfattande test av de bästa mattermosarna på marknaden, vill vi ge en översikt av vår metodik.

Vi har inte spar på krutet för att säkerställa att vårt test är så rättvist och omfattande som möjligt. Häng med när vi beskriver hur vi gjorde för att kora den mattermos som blev bäst i test.

Uppställning av testmiljö

När vi planerade vårt test var ett av de första stegen att skapa en optimal testmiljö. Vi ville säkerställa att varje mattermos hade samma förutsättningar, så att vi verkligen kunde utnämna en produkt till bäst i test.

För detta ändamål valde vi en lugn och temperaturkontrollerad miljö där vi kunde utföra våra tester utan störningar.

Vi övervägde även andra faktorer som kunde påverka resultaten, som att alltid fylla varje mattermos med samma mängd mat och att använda samma typ av behållare för att mäta temperaturen. Vi gjorde en lista över nödvändiga redskap:

 • Termometer
 • Tidtagarur
 • Mätkopp

Vår testprocess

Vår testprocess var noggrant utformad för att ge ett detaljerat och objektivt resultat. Vi började med att identifiera de viktigaste faktorerna som gör en bra mattermos. Därefter utarbetade vi en serie tester där vi granskade varje produkts förmåga att uppfylla dessa krav.

Steg för steg testade vi varje enskild funktion av mattermosarna, från hur väl de behöll värmen till hur praktiska de var i användning. Vi funderade även på hur lätt det var att köpa en mattermos som vi testade, och om priset matchade produktens kvalitet.

Utförande av testerna

Vid själva utförandet av testerna var det av yttersta vikt att hålla en hög standard genom att följa vårt testprotokoll till punkt och pricka. Vi testade varje produkt flera gånger för att säkerställa tillförlitliga resultat.

Varje test cyklade genom en serie med moment där vi mätte hur länge mattermosen behöll värmen, och hur bra den var på att hålla maten fräsch. Varje test hade en bestämd tidsram där vi regelbundet kontrollerade termosens prestanda.

Utvärdering

Efter att ha genomfört en serie rigorösa tester var det dags för oss att sätta oss ner och utvärdera resultaten.

Vi gick igenom varje tests resultat med ett kritiskt öga, allt för att avgöra vilken mattermos som skulle stå som segrare, och vilken som erbjöd bäst valuta för pengarna, vilket ledde oss till att identifiera den bästa mattermosen för olika behov och budgetar.

Vi delade in resultaten i olika kategorier, som termosens förmåga att hålla värmen, användarvänlighet och design. Vi funderade över varje products fördelar och nackdelar, och övervägde olika scenarier där man skulle kunna tänka sig att använda en mattermos.

Till slut var vi redo att utnämna vår bäst i test, efter noggrann övervägning av alla aspekter och jämförelse av alla tester vi hade utfört.

Hållbarhet och långtidstest

För att verkligen förstå hur varje mattermos presterar på lång sikt genomförde vi ett långtidstest där vi använde produkterna under en längre period. Vi testade hur väl de stod emot dagligt slitage och hur bra de höll sig över tid.

Under vårt långtidstest hade vi möjlighet att observera eventuella tecken på nötning och hur materialen höll sig efter upprepade användningar. Detta gav oss en djupare förståelse av vilken mattermos som verkligen är värd att investera i, vilket bidrog till att göra vårt test ännu mer omfattande och informativt.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerheten är en av de viktigaste aspekterna när man väljer en produkt att använda i vardagen. Under vårt test fokuserade vi därför på att utvärdera varje mattermos säkerhetsfunktioner och hur pålitliga de var under olika omständigheter.

Vi testade lockens tätning för att se hur väl de förhindrade läckage, och om de höll sig stängda även under transport. Vi uppmärksammade även om det fanns några skarpa kanter eller andra potentiella säkerhetsrisker.

Efter att ha genomfört alla dessa tester kunde vi med säkerhet säga vilken mattermos som var den mest pålitliga och säkra att använda, en insikt som var central i vår slutliga bedömning och i att kora den produkt som blev bäst i test.

Tips inför användning av mattermos

Tips inför användning av mattermos

Inför vårt omfattande test av olika mattermosar insåg vi hur viktig förberedelsen är. Att ta hänsyn till dessa tips kan göra stor skillnad i användarupplevelsen och hjälper dig att få ut det mesta av din mattermos.

Val av rätt redskap

Att välja rätt redskap att ha med sig är av stor vikt. Vi märkte under vårt test att det ofta underlättade att ha en spork till hands när vi skulle äta direkt från mattermosen. Det är ett multifunktionellt verktyg som gör måltiden enklare och mer angenäm.

Förvärm eller förkyl din mattermos

En detalj som visade sig vara central under vårt test var betydelsen av att förvärm eller förkyl mattermosen innan användning. Fyll din mattermos med varmt vatten och låt stå i några minuter innan du häller i din varma mat.

Gör likadant med kallt vatten om du planerar att använda den för kalla rätter. Detta tips hjälper till att hålla din mat vid rätt temperatur under en längre tid och är en metod vi använde flitigt under testet för att säkerställa rättvisa förhållanden.

Se till att mattermosen är rätt för ändamålet

Det är viktigt att se till att din mattermos matchar den aktivitet du planerar att använda den för. Under vårt test märkte vi att en mattermos med bred öppning underlättade när vi skulle äta direkt från den.

Medan en mindre öppning var bättre för drycker. Så fundera över vad du kommer att använda din mattermos för mest; som en vattenflaska eller för att hålla din soppa varm, för att hitta den bästa mattermosen för just ditt behov.

Måltidsplanering och förpackning

Vårt test visade att att planera sina måltider noggrant gör stor skillnad. Tänk på att välja rätter som håller sig bra i en mattermos. Här är några tips:

 • Undvik rätter som lätt blir soggiga
 • Satsa på grytor och soppor som håller sig bra och fortsätter att smaka gott även efter flera timmar
 • Förvara kalla tillbehör separat, kanske i en kylväska för bästa resultat

Integration med andra utrustningar

Under vårt test insåg vi snabbt att en mattermos inte står ensam i en friluftsmänniskas arsenal av redskap. Det är viktigt att se till att din mattermos integreras väl med andra utrustningar som stormkök för en smidig och njutbar utomhusupplevelse.

Säker transport

Sist men inte minst, kom ihåg att säkra din mattermos ordentligt under transport. Det bästa rådet vi kan ge, baserat på våra testresultat, är att alltid se till att locket är ordentligt åtdraget för att undvika läckage.

Vår bäst i test mattermos excellerade särskilt i detta avseende, vilket gav oss förtroendet att transportera den utan att oroa oss för spill.

Genom att följa dessa råd, baserade på våra noggranna tester, kan du vara säker på att du är väl förberedd för att få den bästa upplevelsen med din nya mattermos.

Vanliga frågor om mattermos 2024

Vanliga frågor om mattermos 2024

Vad kostar det att köpa en mattermos?

Priset på en mattermos varierar stort beroende på märke, material och funktioner. Generellt sett kan du förvänta dig att betala något mellan 100 och 1000 kronor.

Var kan man köpa mattermos?

Du kan köpa en mattermos både online och i fysiska butiker. Vi rekommenderar dock att köpa online då utbudet oftast är större och det är lättare att jämföra priser och läsa recensioner.

Hur länge håller mattermos värmen?

En bra mattermos bör kunna hålla värmen i upp till 6-12 timmar, men detta kan variera beroende på specifika produkter och omständigheter, såsom yttertemperatur.

Vad kan man ha för mat i en mattermos

I en mattermos kan du förvara en rad olika rätter, såsom soppor, grytor, pasta eller till och med varma drycker. Det är ett flexibelt redskap som kan hålla din mat varm och fräsch.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen