Bästa macheten 2024 – Test av olika macheter

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Klassiskt handtag

Gerber Gator

Fiskars Cl-561

Gerber Gator Jr

Coast F1400 Utility

Att välja rätt machete kan vara en avgörande faktor för den ultimata utomhusupplevelsen. Oavsett om du är en erfaren vandrare, jägare, eller bara någon som älskar att tillbringa tid i trädgården, kan en machete vara ditt mest pålitliga verktyg.

Från att tälja en stig genom täta skogar till att hugga ved för kvällens lägereld; en väl utformad machete kan göra dessa uppgifter och mycket mer med lätthet.

Vår genomgång presenterar de mest lovande macheterna på marknaden, med olika modeller som är utformade för att möta specifika behov och preferenser.

1. Bäst i test – Gerber Gator

Gerber Gator machete

Se bästa priset

Under vår rigorösa testprocess fick vi chansen att sätta Gerber Gator Machete på prov i olika miljöer och under olika arbetsförhållanden. Produkten skyltade verkligen med sin mångsidighet genom att hantera allt från att röja sly i skogen till att hantera vass vid vattenbrynet.

Den första noteringen är att macheten är riktigt välbalanserad, vilket underlättar vid längre användning. Bladet, med en längd på 45,7 cm och en total längd på 65,3 cm, ger en bra räckvidd utan att kännas otymplig.

Kolstålet i bladet höll måttet väl och visade prov på god hållbarhet under testet. Det var uppenbart att den oxidtäckta ytan bidrog till detta, vilket ger ett bra skydd mot korrosion och slitage.

En annan fördel var det ergonomiska gummigreppet från Gatorserien. Det gav ett stabilt och säkert grepp, även under fuktiga förhållanden, vilket säkerställer att verktyget ligger stadigt i handen vid användning. Dessutom inkluderades ett fodral i förstärkt nylon, vilket visade sig vara praktiskt för säker förvaring och transport av macheten.

Machetens tvåsidiga blad erbjuder en slipad sida och en sida med sågblad, vilket gör den utmärkt för en rad olika uppgifter. Den knivslipade eggen var extremt skarp och gjorde ett utmärkt jobb med att skära genom tjocka grenar och vegetation.

Samtidigt möjliggjorde den sågtandade eggen effektiv sågning av tjockare material, något som vi uppskattade mycket i tuffare terräng.

Men trots dess många fördelar märkte vi att produkten hade en betydande nackdel – den saknade fallskyddssäkring. Detta kan vara en säkerhetsrisk, särskilt i mer krävande miljöer där ett säkert grepp och skydd mot oavsiktlig utlösning är avgörande.

Överlag visade Gerber Gator sig vara ett pålitligt verktyg under vårt test, med en väl avvägd design och en hög funktionalitetsnivå.

Fördelar

 • Välbalanserad
 • Ergonomiskt gummigrepp
 • Tvåsidigt blad med både kniv- och sågkant
 • Inkluderar praktiskt fodral i förstärkt nylon

Nackdelar

 • Saknar fallskyddssäkring

2. Bäst premiumval – Fiskars Cl-561

Fiskars Cl-561 machete

Se bästa priset

Under testperioden med Fiskars Solid 1051235 machete blev vi imponerade av dess mångsidighet och genomtänkta design som verkligen bidrar till att förenkla arbetet med att röja och hantera snabbväxande vegetation på tomten.

Redan från start var det märkbart att det ultravassa och rosttåliga bladet är konstruerat för att klara av en mängd olika uppgifter med precision och kraft. Den böjda profilen på bladet visade sig vara extremt praktisk när vi tog oss fram genom tät sly, eftersom det inte fastnade, vilket gjorde arbetsflödet smidigt och effektivt.

Handtaget, som tillåter flera olika grepp, var en annan stor fördel som vi upptäckte under testet. Att kunna hålla i änden för maximal kraft eller närmare spetsen för ökad precision var mycket användbart i olika situationer.

Dessutom förhindrade den intelligenta ytstrukturen med SoftGrip-kontaktyta eventuellt skav och blåsor som ofta kan uppstå vid längre användning, något som definitivt uppskattades.

Tack vare det långa 38 cm bladet kunde vi effektivt ta oss an större utmaningar på ett säkert avstånd. Bladets lågfriktionsbeläggning visade sig också fungera väl, eftersom det glider genom sega material utan att fastna.

Detta, tillsammans med det härdat stål materialet som bladet är gjort av, säkerställde att bladet behöll sin skärpa även under intensiv användning.

Vi måste dock notera att trots det ergonomiska handtaget, så kunde det under mycket intensiv användning kännas något otympligt att hantera macheten med en hand, speciellt när vi försökte nå de där lite svåråtkomliga platserna.

Men överlag är vi mycket nöjda med produktens prestanda och anser att den erbjuder en hög kvalitet och tillförlitlighet för den som söker ett redskap för trädgårdsarbete eller annat röjningsarbete.

Fördelar

 • Ergonomiskt handtag med olika greppmöjligheter
 • Bladet behåller skärpan även vid intensiv användning
 • Böjd profil förhindrar att macheten fastnar i tät sly

Nackdelar

 • Kan kännas otymplig vid användning med en hand

3. Bäst budgetval – Gerber Gator Jr

Gerber Gator Jr machete

Se bästa priset

Under vår testperiod med Gerber Gator Jr machete hade vi möjligheten att verkligt testa denna mindre variant av den traditionella macheten.

Redan från början var det tydligt att den kompakta designen möjliggjorde en enkel och smidig hantering, vilket var uppskattat under arbetet med mer precisionskrävande uppgifter, såsom att beskära buskar och spänta småved.

Bladet, tillverkat i högkvalitativt kolstål, visade sig vara både robust och tillförlitligt. Den dubbelsidiga designen, med en slät sida och en sågtandad sida, erbjöd en fantastisk mångsidighet under våra tester.

Den sågtandade delen kom väl till pass när vi sågade genom tjockare grenar, medan den släta sidan gjorde en utmärkt jobb när vi behövde göra rent och fina snitt.

Gator Grip-handtaget imponerade verkligen på oss med sin förmåga att erbjuda ett stadigt och säkert grepp, även under våta förhållanden, vilket gav oss förtroendet att hantera macheten utan bekymmer för att tappa greppet.

Det är dock värt att notera att trots sin kompakta storlek och relativt lätta vikt på 400 gram, kände vi att balansen kunde vara något bättre. Vid längre användning märkte vi att en del av arbetet kunde bli ansträngande, vilket påverkade den totala användarupplevelsen något.

En annan fördel var det medföljande nylonhölsteret med blixtlås som inte bara erbjuder ett skydd för bladet utan också underlättar förvaring och transport av macheten, vilket vi fann mycket praktiskt.

Överlag ger Gerber Gator Jr machete ett starkt intryck som ett mångsidigt redskap som är lämplig för en rad olika uppgifter, från trädgårdsarbete till jakt. Det är ett verktyg som vi utan tvekan skulle rekommendera för den som söker ett kompakt och tillförlitligt redskap för olika typer av arbete utomhus.

Fördelar

 • Slät och sågtandat blad för mångsidig användning
 • Gator Grip-handtag erbjuder stabilt grepp även i våta förhållanden
 • Lättviktig och smidig
 • Medföljande skyddande nylonhölster med blixtlås

Nackdelar

 • Balansen kunde vara bättre
 • Saknar fallskyddssäkring

4. Klassiskt handtag – Coast F1400 Utility

Coast F1400 Utility machete

Se bästa priset

Testet av Coast F1400 Utility machete kunde verifiera flera av de egenskaper som produkten utlovar. Det första som slog oss var den robusta konstruktionen med 3Cr13 rostfritt stål som inte bara borgar för lång livslängd, utan även underlättar slipningen hemma, vilket gör det enklare att underhålla bladets skärpa över tid.

Vi uppskattade verkligen den svarta oxidbeläggningen som effektivt skyddar bladet mot korrosion, en detalj som utstrålar genomtänkt design och förståelse för användarens behov. Detta förlänger otvivelaktigt machetens livslängd och gör att den behåller sitt nyskick längre.

Handtaget gjort av glasfiberfyllt nylon med rutigt mönster erbjuder inte bara ett stadigt grepp utan även ett tilltalande estetiskt inslag.

Dessutom bidrar handskyddet till en säkrare användning genom att förhindra att macheten glider ur handen under arbete, vilket vi fann vara särskilt användbart under våra tester där vi klippte högt ogräs och sågade genom olika material.

Den medföljande nylonslidan, utrustad med en bältesögla och ett metallspänne, underlättade förvaring och transport av verktyget avsevärt, vilket möjliggjorde att vi kunde ha den vid vår sida när vi arbetade, redo att användas närhelst behovet uppstod.

Ett kritiskt område där F1400 kunde ha förbättrats är dess balans. Under användning fann vi att tyngdpunkten inte var optimalt fördelad, vilket ledde till en något obekväm känsla vid längre användning.

Avslutningsvis visade sig Coast F1400 Utility vara en mycket pålitlig följeslagare i arbete som involverar klippning och sågning. Den uppfyller löftet om mångsidighet och hållbarhet, och den livstida garantin som Coast erbjuder är ett tydligt bevis på företagets förtroende för produkten och dess engagemang för kvalitet.

Fördelar

 • Enkel att slipa
 • Skyddande oxidbeläggning
 • Stabilt och säkert handtag
 • Praktisk nylonslida för förvaring och transport

Nackdelar

 • Obalanserad tyngdpunkt

5. Kort blad – Ka-Bar 1256

Ka-Bar 1256 machete

Se bästa priset

Under vår tid med KA-Bar 1256 upplevde vi en kniv som verkligen lever upp till sin historia av att vara tillverkad med ett arv av kvalitet och styrka.

Kniven, med sina 133 mm långa blad, känns praktisk till storleken och är avsedd att kunna hantera en rad olika användningsområden, vilket vi fick erfara under våra tester.

Bladet är gjort av 1095 kolstål med en svart behandling, vilket bidrar till knivens korrosionsbeständighet. Vi uppskattade verkligen den höga bladhårdheten (HRC 56-58), som garanterade en utmärkt kanthållningsförmåga och vasshet i olika situationer.

Vi testade bladet genom att skära igenom olika material, och det behöll sin skärpa imponerande väl. Vi kunde också se att kniven är utformad med en flat slipning och 20 graders eggvinkel, vilket ytterligare förbättrar dess skäregenskaper.

Handtaget i Kraton G erbjuder ett bekvämt grepp och en säker hantering. Även om vi fann att det kunde vara en aning halkigt i våt miljö, var det generellt sett bekvämt och tillförlitligt att arbeta med. Med en totalvikt på omkring 176 gram är det en relativt lätt kniv att hantera, vilket minskar tröttheten vid längre användningsperioder.

Slidan i läder är inte bara estetiskt tilltalande utan också funktionell, och tillåter säker förvaring och enkel åtkomst till kniven när den behövs.

Det faktum att den är stämplad “USA” understryker företagets amerikanska arv, medan fodralet har sin ursprung från Mexiko, vilket visar på ett internationellt samarbete för att skapa denna produkt.

Men vi märkte en nackdel under våra tester: trots dess starka och hållbara konstruktion kunde bladet vara benäget för att rosta om det inte underhölls ordentligt efter användning i fuktiga miljöer. Därför rekommenderar vi att man torkar av och oljar in bladet regelbundet för att förlänga dess livslängd.

Fördelar

 • Utmärkt kanthållningsförmåga
 • Praktisk och mångsidig storlek
 • Bekvämt Kraton G-handtag
 • Högkvalitativt läderfodral

Nackdelar

 • Kan vara benägen för rost
 • Halkigt handtag i våta förhållanden

6. Långt blad – Gerber Gator Bush

Gerber Gator Bush machete

Se bästa priset

Vi har tagit oss an uppgiften att testa Gerber Gator Bush, en machete som designats för att ta sig an såväl tät undervegetation som att hjälpa till med kvistning och huggning av små vedklabbar. Med en totallängd på 61,0 cm och ett blad som sträcker sig 45,5 cm, är detta ett verktyg som verkligen ger ett kraftfullt moment vid användning.

Under våra tester hittade vi att det vassta bladet utan problem kunde hugga av grenar och tunna ut buskar, och även tränga igenom tät undervegetation. Denna förmåga kan till stor del tillskrivas den imponerande bladlängden som gör att man kan ta sig an grövre och mer omfattande röjningsarbeten.

En stor fördel som vi upptäckte var det ergonomiska Gator Grip-handtaget som ger ett säkert grepp även i fuktiga förhållanden, vilket vi fann vara ovärderligt under arbete i regn. Handtaget är försedd med en säkerhetsögla och en lina, vilket ger en extra säkerhetsaspekt som vi uppskattade.

Vi fann även att handtag och blad är smidda i ett enda stycke, vilket inte bara ökar machetens hållbarhet utan också ger en balanserad vikt på 523,6 gram, vilket gör den relativt lätt att hantera under längre arbetspass.

Medföljande i leveransen finns ett praktiskt nylonhölster med D-ringar som ger en säker förvaring av macheten, något vi ansåg vara en nödvändighet för ett redskap med denna kaliber.

Dock upplevde vi att trots den bekväma handtaget, kan längden på macheten vara en nackdel vid arbete i trånga utrymmen eller där precision krävs, eftersom den stora storleken kan begränsa manövrerbarheten och göra den något klumpig att hantera.

Sammanfattningsvis fann vi Gerber Gator Bush machete vara ett kraftfullt och tillförlitligt verktyg för grovt arbete utomhus, och en tillgång för alla som behöver röja sly eller arbeta med ved.

Fördelar

 • Kraftfull och effektiv vid röjningsarbete
 • Ergonomiskt och säkert handtag
 • Smidd i ett stycke för ökad hållbarhet

Nackdelar

 • Kan vara klumpig i trånga utrymmen
Hur vi utförde vårt test av macheter 2024

Hur vi utförde vårt test av macheter 2024

Under vårt omfattande arbete med att hitta den bästa macheten på marknaden, utförde vi en serie rigorösa tester för att säkerställa att varje produkt höll måttet.

Vi utgick från en väl genomtänkt strategi där vi inte bara testade varje machete under likartade förhållanden, utan också jämförde dem utifrån en rad olika aspekter för att slutligen kunna utse den macheten som förtjänade titeln ”bäst i test”.

Nedan beskriver vi de olika stegen i vår testprocess, och delar med oss av våra tankar och reflektioner under testets gång.

Uppställning av testområde

För att säkerställa rättvisa och konsekventa förhållanden under vårt test, ordnade vi en testmiljö som simulerade de olika scenarier där en machete kan tänkas användas.

Vi tog med oss olika typer av material såsom trä, rep och kartong för att testa de olika macheterna på ett enhetligt sätt. En del av vår uppgift var att säkerställa att alla macheter fick samma chans att visa sig från sin bästa sida. Våra överläggningar resulterade i följande uppsättning testmaterial:

 • Trästockar av varierande tjocklek och hårdhet
 • Rep i olika dimensioner
 • Wellpapp och kartong för skärande tester

Detaljer kring vår testprocess

Under förberedelsestadiet för vårt test, diskuterade vi och planerade minutiöst varje steg av processen för att säkerställa att varje machete testades rättvist.

Det inkluderade allt från att välja ut vilka macheter som skulle inkluderas i testet, till att fastställa exakta metoder för att testa deras prestanda.

Här tog vi även fram kriterier som skulle ligga till grund för vårt test, såsom machetens balans, vikt och skärpa. En del av denna fas var också att inhämta säkerhetsutrustning för att garantera en säker testprocess.

Utförande av testerna

När det väl var dags att sätta igång med vårt test, gick vi metodiskt tillväga och följde den upplagda planen till punkt och pricka.

Varje machete testades upprepade gånger i varje disciplin för att få ett tillförlitligt resultat. Vi tilldelade varje test en specifik tidsram för att säkerställa att alla macheter fick lika mycket tid på sig att visa vad de går för.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha genomfört vårt omfattande test, stod vi inför uppgiften att utvärdera de insamlade data och erfarenheter vi samlat på oss.

Vi inledde med att kategorisera varje machete baserat på dess prestanda i de olika testmomenten. Det var ingen lätt uppgift, då många produkter visade sig vara starka konkurrenter.

Vi jämförde noggrant våra anteckningar, diskuterade våra individuella intryck och började formulera en preliminär rangordning. För att säkerställa att vårt test var så rättvist som möjligt, tog vi även hänsyn till externa recensioner och expertutlåtanden.

Efter många överläggningar kunde vi enas om en machete som uppfyllde alla våra krav och därmed kunde koras som ”bäst i test”.

Hållbarhet och långtidstester

En viktig del i vårt arbete med att hitta den bästa macheten var att testa produkternas hållbarhet över tid. Därför utförde vi långtidstester där vi simulerade långvarig användning genom att upprepa olika arbetsmoment ett stort antal gånger.

Vi observerade hur varje machete hanterade slitage och om det uppstod några tecken på nötning eller korrosion under testperioden.

Vi undersökte även om bladet behöll sin skärpa eller om det krävdes slipning efter användning. Det blev tydligt att kvaliteten på materialet hade stor inverkan på machetens livslängd, vilket var en avgörande faktor i vår bedömning för att avgöra vilken produkt som var bäst i test.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Under vårt test var säkerhet och pålitlighet två centrala aspekter som vi noga övervakade. Vi utvärderade hur varje machete presterade i potentiellt riskfyllda situationer och om det fanns inbyggda säkerhetsfunktioner som kunde minimera riskerna.

Vi testade hur de olika macheterna klarade av störningar och oväntade händelser, såsom att plötsligt möta ett hårdare material under arbete. Genom att noggrant undersöka varje machetes hanterbarhet och balans kunde vi få en bra uppfattning om deras säkerhet under användning.

Den machete som visade sig vara mest pålitlig och säker under alla våra tester fick extra höga poäng i vår utvärdering och kom ett steg närmare att bli bäst i test. Detta var en fundamental del i vårt arbete med att säkra en bra machete som vi kan rekommendera för köp.

Tips inför användning av machete

Tips inför användning av machete

Innan du börjar använda din nyligen inköpta machete är det några väsentliga aspekter att ha i åtanke. Under vår testperiod har vi lärt oss en hel del om vad som bör övervägas för att få den bästa upplevelsen och säkerställa att din machete lever upp till förväntningarna.

Låt oss dyka ned i de insikter vi erhållit och de tips som kommer att guida dig i användningen av din machete, där vårt bäst i test-val kan fungera som en förebild.

Förstå din machetes unika egenskaper

Under vårt test märkte vi att varje machete har sina unika egenskaper, något som är viktigt att förstå innan användning.

Vissa machetes kan vara jämförbara med en fällkniv medan andra har likheter med en jaktkniv, med avseende på balans och handtagets konstruktion. Att ta sig tid att förstå dessa detaljer kan förbättra din användarupplevelse avsevärt.

Upprättande av en säker arbetsmiljö

Säkerhet kom som en naturlig prioritet under vårt test. Vi rekommenderar starkt att etablera en säker arbetsmiljö innan du börjar använda din machete.

Detta inkluderar att se till att området är fritt från onödiga hinder som kan orsaka olyckor. En god idé är att ha verktyg som yxa och vedklyv till hands, för att kunna hantera olika uppgifter effektivt.

Skötsel och underhåll

Under vårt test insåg vi vikten av regelbunden skötsel och underhåll för att behålla machetens skärpa och livslängd.

Det innebär att rengöra bladet efter varje användning och att slipa det regelbundet. Det blev tydligt att en väl underhållen machete presterar mycket bättre över tid, något som var en framträdande faktor för vårt bäst i test-resultat.

 • Rengör bladet efter varje användning
 • Slipa regelbundet för att behålla skärpan
 • Olja in handtaget om det är gjort av trä för att förlänga dess livslängd

Rätt klädsel och skyddsutrustning

Vårt test visade att rätt klädsel är av yttersta vikt när man hanterar en machete. Vi rekommenderar starkt att du använder skyddsutrustning som skyddsglasögon, handskar och stadiga skor för att minimera risken för skador. Detta tips är lika viktigt som valet av en bra machete, då säkerheten alltid bör komma först.

Matcha uppgiften med rätt verktyg

Slutligen, under vårt omfattande test för att finna den bästa macheten, insåg vi att det ibland är bättre att välja ett annat verktyg för uppgiften. Ibland kan det vara mer lämpligt att använda en grensåg eller en röjyxa, beroende på arbetsuppgiftens natur.

Detta är en viktig insikt för att säkerställa att du inte bara väljer det bäst i test-verktyget, utan också det mest lämpliga verktyget för jobbet.

Vanliga frågor om machete 2024

Vanliga frågor om machete 2024

Vad kostar det att köpa en machete?

Priserna varierar stort när det kommer till att köpa en machete, men man kan förvänta sig att betala mellan 200 och 2000 kronor beroende på märke, material och design.

Var kan man köpa machete?

Att köpa en machete kan göras både online och i butik. Dock rekommenderar vi att göra ditt köp online, där utbudet ofta är större och det är lättare att jämföra olika alternativ.

Hur lång är en machete?

En machete kan variera i längd, men de flesta macheter ligger i spannet 30 till 60 centimeter. Längden påverkar hanterbarheten och vilken typ av arbete den är mest lämpad för.

Är det lagligt att ha en machete hemma?

I de flesta länder är det lagligt att äga en machete, men det är alltid bäst att konsultera lokala lagar och regler för att vara säker. I vissa fall kan det vara restriktioner kring hur och var du får använda din machete.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen