Bästa skidbyxorna 2024 – Test av olika skidbyxor

Bäst i test herr

Bäst i test dam

Bäst i test barn

Bäst premiumval

Haglöfs Lumi Form

Tenson Tour Softshell

Helly Hansen Rider

Houdini RollerCoaster

Att välja rätt par skidbyxor är en vital del av förberedelserna inför skidsäsongen. Ett par bra skidbyxor inte bara kompletterar din skiduppsättning estetiskt utan spelar en avgörande roll för din komfort och säkerhet på pisten.

Men med en uppsjö av alternativ på marknaden, hur vet man vilka som är de bästa skidbyxorna för ens individuella behov?

I vårt omfattande test har vi granskat allt från material och funktion till design och pris för att hjälpa dig att navigera i skidbyxornas värld. Häng med när vi djupdyker i detta test för att finna de skidbyxor som passar just dig!

1. Bäst i test herr – Haglöfs Lumi Form

Haglöfs Lumi Form skidbyxor

Se bästa priset

Under vårt test av Haglöfs Lumi Form Pant Men kunde vi konstatera att dessa herrbyxor för skid- och snowboardåkning imponerar med sina många genomtänkta funktioner och design.

Vi uppskattade verkligen byxornas miljövänliga aspekt, då de är tillverkade av 100% återvunnen polyester som är bluesign®-godkänd, vilket säkerställer att byxorna uppfyller stränga krav inom hälsa, miljö och hållbarhet.

Dessutom är de behandlade med en fluorkarbonfri DWR-impregnering, vilket bidrar till en betydligt lägre miljöpåverkan samtidigt som de effektivt skyddar mot väta och smuts.

En av de mest framstående egenskaperna är dess vattentäthet och andningsförmåga. Byxorna kan stå emot en vattenpelare på hela 15 000 mm, tack vare det 2-lagers PROOF™-material som de är sydda i. Denna funktion kom väl till pass under våra testdagar i snön, då vi kunde hålla oss torra och bekväma även under de mest krävande förhållandena.

Designen med formsydda knän garanterade rörelsefrihet, vilket tillät oss att röra oss fritt och bekvämt när vi utförde olika aktiviteter i snön. Lumi Form Pant Men väger in på 641 g i storlek L, vilket vi fann vara en behaglig vikt som inte belastade oss under våra åkturer.

Passformen är enligt Haglöfs “Form Fit”, vilket ger en kroppsnära och slimmad siluett. Vi uppskattade denna moderna och coola look, men noterade samtidigt att denna snitt kanske inte passar alla kroppsformer, och det kan vara värt att prova byxorna för att säkerställa att passformen är rätt för just dig.

Ett annat plus är de praktiska fickorna som erbjuder tillräckligt med utrymme för förvaring med två handfickor och en lårficka, alla med dragkedja.

Vi uppskattade också de förstärkta bensluten med Keprotec® som består av en robust blandning av polyamid, PU och kevlar. Detta material är inte bara bluesign®-godkänt, men också exceptionellt slitstarkt, vilket skyddar byxorna från slitage, särskilt vid pjäxorna.

Trots alla positiva egenskaper märkte vi en nackdel under våra tester. Vi upplevde att ventilationen kunde vara bättre, speciellt under intensiva åk eller i varmare väderförhållanden. Även om byxorna har ventilationsdragkedjor i sidorna, tyckte vi att det kunde bli lite varmt vid högre temperaturer.

Fördelar

 • Miljövänligt material och produktion
 • Vattentät med hög vattenpelare
 • Slitstarka med förstärkta benslut
 • Funktionell design med flera praktiska fickor

Nackdelar

 • Passformen kanske inte är perfekt för alla

2. Bäst i test dam – Tenson Tour Softshell

Tenson Tour Softshell skidbyxor

Se bästa priset

Efter vår testperiod med Tenson Tour Softshellbyxor för dam kunde vi direkt konstatera att dessa byxor är särskilt framtagna för att klara av utmanande väderförhållanden, vilket är mycket uppskattat när man ger sig ut på äventyr i varierande terränger.

Byxorna visade sig vara mycket vindtäta och vattenavvisande, en egenskap som kom väl till pass när vi befann oss i blåsiga och regniga områden. Även i dessa krävande förhållanden lyckades byxorna hålla en imponerande hög andningsförmåga, vilket underlättade våra ansträngande aktiviteter.

Vi fann att de många genomtänkta detaljerna hos Tenson Tour Softshell verkligen höjer produktens standard. Dubbelstängningen med både knapp och hake gav en säker känsla och minimerade risken för oönskade överraskningar under våra turer. Vidare kunde vi uppskatta de vattenavvisande dragkedjorna som effektivt skyddade våra värdesaker från väta.

En av de mest uppskattade funktionerna var möjligheten att justera både midja och benslut. Detta gjorde att vi kunde anpassa byxorna efter vår egen bekvämlighet, något som verkligen ökar användarvänligheten för en produkt av detta slag.

Dessutom är byxorna snabbtorkande, vilket visade sig vara en räddare i nöden under längre turer där väderförhållandena snabbt kan ändras.

Även om det finns mycket att älska med dessa byxor, fann vi att de kunde ha gagnats av att ha fler fickor. Med endast två fickor framtill begränsas förvaringsmöjligheterna något, vilket kan vara en nackdel när man är ute på längre äventyr och vill ha med sig fler småsaker.

Designmässigt levererar Tenson Tour Softshell med en stilren och diskret estetik som kompletteras av diskreta Tenson-loggor. Detta gör att byxorna enkelt kan matchas med olika typer av överdelar, inklusive de touringjackor som Tenson själva rekommenderar för ett helt komplett set.

Överlag, Tenson Tour Softshell byxor för dam erbjuder en pålitlig lösning för utomhusentusiaster som vill ha både skydd och komfort under sina äventyr.

Fördelar

 • Hög andningsförmåga
 • Justerbar midja och benslut
 • Snabbtorkande material
 • Vattenavvisande och vindtät

Nackdelar

 • Begränsade förvaringsmöjligheter med endast två fickor
 • Saknar integrerade bälteshällor

3. Bäst i test barn – Helly Hansen Rider

Helly Hansen Rider skidbyxor

Se bästa priset

Under vår testning av Helly Hansen Rider 2 Ins Bib skidbyxor för barn kunde vi konstatera att dessa byxor är framtaget med barnets komfort och säkerhet i åtanke, samt med en medvetenhet om miljöns välmående.

De justerbara hängslena var en favorit bland våra unga testare, och gjorde det möjligt att skräddarsy passformen för varje individ. Funktionen med justerbar benlängd var en annan fördel som verkligen förlänger byxornas livslängd och tillåter att de kan användas över flera säsonger i takt med att barnet växer.

Den utmärkta isoleringen med Primaloft® garanterade att barnen höll sig varma även under kyliga dagar, samtidigt som DWR-behandlingen – som är PFC-fri – ser till att byxorna är både vatten- och smutsavvisande utan att skada miljön, vilket vi särskilt uppskattade.

En annan aspekt vi fäste oss vid var de reflekterande detaljerna som bidrar till ökad säkerhet genom att förbättra synligheten i svagt ljus. Snölåset var effektivt i att hålla både kyla och snö ute, vilket garanterade torra och varma ben under hela dagen.

Trots de många fördelarna fann vi en brist i designen som hade kunnat öka funktionaliteten avsevärt; fler fickor för förvaring. Med den nuvarande designen är möjligheterna för barnen att bära med sig små nödvändiga föremål begränsade, vilket kan vara något frustrerande under längre dagar ute i backen.

Sammanfattningsvis visade sig Helly Hansen Rider 2 Ins Bib vara ett pålitligt val för unga skidentusiaster, som erbjuder både komfort och skydd, med den tillagda fördelen av att vara miljövänliga.

Fördelar

 • Justerbar benlängd för långvarigt bruk
 • PFC-fri DWR-behandling för miljövänlig vatten- och smutsavvisning
 • Reflexdetaljer för ökad säkerhet

Nackdelar

 • Begränsade förvaringsmöjligheter

4. Bäst premiumval – Houdini RollerCoaster

Houdini RollerCoaster skidbyxor

Se bästa priset

Under våra testdagar med Houdini RollerCoaster bib pants blev det snabbt klart att dessa byxor är designade med stor omsorg för att möta behoven hos alpinister och skidåkare.

Materialet Loop Hardshell™ är inte bara hållbart och tyst, men erbjuder också en hög grad av rörelsefrihet tack vare dess mekaniska 2-vägsstretch. Andningsförmågan är enastående, med en rating på 20000 gram/m²/24h, vilket säkerställde att vi kände oss bekväma och torra, även under fysiskt krävande aktiviteter.

Ventilationsdragkedjorna på sidorna kom väl till pass när vi behövde snabb avkylning under intensiva åkturer.

Det faktum att dessa byxor har en hög midja och justerbara hängslen betyder att de ger ett mycket bra skydd mot snö och kyla, även i djup pudersnö. Vi uppskattade verkligen de djupa fickorna som rymde våra lavinsändare utan problem.

En annan imponerande funktion är det PFAS-fria DWR-ytskiktet som stöter bort smuts och väta, vilket håller oss torra och rena under våra äventyr. Vi noterade dock att midjan inte är justerbar, vilket kan vara en nackdel för de som söker en mer personanpassad passform.

Det var också beundransvärt att se ett företag ta ställning för miljön genom att använda 70% återvunnen polyester och skapa ett plagg som är helt återvinningsbart, en åtgärd som är i linje med Houdinis 25-åriga engagemang för hållbarhet.

Houdini RollerCoaster bib pants visade sig vara en pålitlig följeslagare i backen, erbjudande hög komfort, rörelsefrihet och skydd mot elementen, samtidigt som det är ett etiskt och miljövänligt val.

Fördelar

 • Utmärkt andningsförmåga
 • Hög skyddsnivå mot väder och vind
 • Hållbara och miljövänliga material
 • God rörelseförmåga tack vare mekanisk 2-vägsstretch

Nackdelar

 • Midjan är inte justerbar

5. Billiga men bra – Helly Hansen Switch Cargo

Helly Hansen Switch Cargo skidbyxor

Se bästa priset

Vid en aktiv vinter är det av yttersta vikt att ha rätt utrustning och när vi prövade Helly Hansen Switch Cargo byxor kunde vi snabbt konstatera att de uppfyllde många av våra krav. Byxorna är utrustade med HellyTech-membran och PrimaLoft-isolering, vilket bidrar till en varm och torr upplevelse även under långa dagar på skidbacken.

Den effektiva isoleringen fördelar värmen väl över benen och hindrar effektivt kyla på känsliga områden som knän och säte.

En av de stora fördelarna med byxorna är dess andningsförmåga som kombineras med dess vattentäta egenskaper. Detta garanterar att man förblir torr och komfortabel även i svåra väderförhållanden. Tvåvägsstretchen möjliggör god rörelsefrihet vilket vi uppskattade särskilt under aktiv offpist-åkning.

Detaljer som artikulerade knän och justerbar midja visade sig vara fördelaktiga då de gav optimal komfort och rörelsefrihet, vilket var uppenbart när vi navigerade genom både utmanande och tekniska partier.

Dessutom uppskattade vi de praktiska ventilationskanalerna som lätt kunde öppnas för att släppa ut överflödig värme under intensiva åkdagar.

Dock upplevde vi att trots de många fickorna som byxorna erbjuder, var några av dem något små och svårtillgängliga när man har på sig handskar, vilket gjorde det besvärligt att snabbt och smidigt komma åt sina prylar.

Säkerhetsaspekten är också väl genomtänkt med inbyggd RECCO®-transponder som ger en extra trygghet i backen. Materialet i byxorna är till stor del framtaget av återvunna material, vilket vi ser som ett stort plus i kanten.

Det är tydligt att Helly Hansen har lagt stor vikt vid hållbarhet, inte bara genom val av material utan även genom detaljer som PFC-fri DWR-behandling.

Avslutningsvis är Helly Hansen Switch Cargo byxor ett pålitligt val för den som söker en högpresterande skidbyxa med en balans av komfort, rörelseförmåga och hållbarhet. Med sitt stilrena utseende och praktiska funktioner är det en byxa som klarar av såväl pist som offpist med bravur.

Fördelar

 • Hög isoleringsförmåga
 • God rörelsefrihet tack vare tvåvägsstretch
 • Andningsbar och vattentät

Nackdelar

 • Små och svårtillgängliga fickor
 • Kan upplevas som för varma under mildare väder

6. Bra alternativ – Helly Hansen Powderqueen

Helly Hansen Powderqueen skidbyxor

Se bästa priset

Under våra tester av Helly Hansen W Powderqueen Bib Pant i olika vinterförhållanden har vi kunnat bilda oss en tydlig uppfattning om produkten. Denna hängselbyxa är tydligt designad med avsikten att stå emot de tuffaste vinterförhållandena, något som märks särskilt väl när man ger sig ut på offpistturer.

HellyTech Professional-teknologin i två lager garanterar en vattentät och ventilerande upplevelse, vilket verkligen kom till sin rätt under långa dagar på berget.

Byxorna har inte bara förmågan att stå emot vatten och vind utan erbjuder även en föredömlig andningsförmåga som gjorde att vi kunde reglera vår kroppstemperatur effektivt med hjälp av de smart placerade ventilationsdragkedjorna.

Den lätta isoleringen visade sig vara tillräcklig för att hålla oss varma under kalla dagar, medan möjligheten att öppna ventilationsdragkedjorna gjorde det möjligt att sänka temperaturen när vi kände oss för varma, vilket visade sig vara en betydande fördel under intensiva skidåkningssessioner.

Hängslen och justerbar midja med knappfunktion säkerställde en skräddarsydd passform som anpassade sig väl till olika kroppsformer, vilket resulterade i en komfortabel känsla även under långa dagar på berget.

Det var dessutom en trygghet att veta att vi bar byxor som var utrustade med RECCO® Advanced Rescue-system, en detalj som tillförde en extra dimension av säkerhet till våra äventyr.

Trots de många fördelarna upplevde vi dock att lårfickan med signalsnöre kunde vara något större för att öka funktionaliteten och rymma fler tillhörigheter. Det är trots allt viktigt att ha lätt tillgänglig förvaring för nödvändigheter som mobiltelefon eller en liftkort när man är ute och åker.

Sammanfattningsvis är Helly Hansen W Powderqueen Bib Pant ett utmärkt val för den seriösa skidåkaren, särskilt för dem som frekventerar offpistområden. Dess pålitliga konstruktion och väldesignade funktioner gör det till en följeslagare som man kan lita på säsong efter säsong.

Fördelar

 • Effektiv ventilation
 • Pålitlig isolering
 • Anpassningsbar passform

Nackdelar

 • För liten lårficka
Hur vi utförde vårt test av skidbyxor 2024

Hur vi utförde vårt test av skidbyxor 2024

I vårt gedigna arbete med att identifiera de bästa skidbyxorna på marknaden har vi gått igenom en rigorös testprocess.

Vårt mål har varit att erbjuda en transparent och omfattande översikt av varje produkt vi testat, för att hjälpa dig att göra ett informerat beslut när du ska köpa skidbyxor. Låt oss dyka ner i detaljerna kring hur vi utförde vårt test.

Uppställning av testmiljö

Inför testet lade vi stor vikt vid att skapa en miljö som efterliknar de verkliga förhållandena på skidbacken. Vår testmiljö inkluderade både inomhus- och utomhusdelar för att kunna testa skidbyxornas prestanda i olika temperaturer och väderförhållanden. Vi såg till att:

 • Ha en konsekvent temperatur under hela testperioden
 • Använda samma typ av skidutrustning för att testa alla byxor
 • Ha representation av både skidbyxor dam och skidbyxor herr i vårt test

Genom att säkerställa konsekventa och rättvisa förhållanden kunde vi bedöma vilken produkt som skulle få titeln bäst i test baserat på faktiska prestanda och inte på tillfälligheter.

Vår testprocess

Vår testprocess inleddes med ett urval av skidbyxor från olika prisgrupper, inklusive både billiga skidbyxor och mer exklusiva alternativ. Steg för steg såg det ut som följande:

 1. Val av skidbyxor med olika funktioner, såsom skidbyxor med hängslen och andra populära varianter.
 2. Uppställning av testmiljö enligt ovanstående kriterier.
 3. Indelning av testgruppen i skidbyxor herr och skidbyxor dam för att få en bredare bild av hur de olika byxorna presterade.

Med våra erfarenheter och kunskaper kunde vi sedan utvärdera varje par skidbyxor med precision och insikt, vilket gav oss en klar bild av vilka som var de bra skidbyxorna i testet.

Utförande av testerna

Under testets gång utförde vi flera olika tester på varje par skidbyxor, där varje test omfattade en serie av utmaningar som skidbyxorna måste klara av. Detta inkluderade:

 • Slitstarkhetstest där vi testade materialets tålighet
 • Komforttest där vi bedömde passform och rörelsefrihet
 • Funktionstest där vi granskade extrafunktioner såsom fickor och ventilation

Utvärdering

I utvärderingsfasen av vårt test samlade vi all data vi inhämtat under de olika testmomenten. Det var nu dags att kategorisera och jämföra produkterna för att se vilka som var de bästa skidbyxorna. Vi lade särskilt fokus på följande punkter:

 • Hur väl varje produkt klarade sig i de olika testmomenten
 • Användares upplevelser och feedback
 • Prisvärdhet och tillgänglighet när man ska köpa skidbyxor

Vi värderade alla produkter utifrån en helhetsbild där både objektiva data och våra personliga erfarenheter vägdes samman. Vårt mål var att inte bara hitta den produkt som var bäst i test, utan även att identifiera de bra skidbyxor som erbjuder mest värde för pengarna.

Hållbarhet och långtidstest

För att kunna erbjuda en heltäckande bild av skidbyxornas prestanda genomförde vi ett långtidstest där vi bedömde hållbarheten hos varje produkt. Detta inkluderade:

 • Slitstarkhetstest där vi upprepade vissa moment ett flertal gånger
 • Kontinuerliga användningstester där vi använde skidbyxorna under en hel skidsäsong för att bedöma långtidsprestanda
 • Återkoppling från användare över tid

Genom denna omfattande testprocess kunde vi identifiera de produkter som inte bara presterade bra i början utan som också höll en hög standard över tid, inklusive både billiga skidbyxor och premiumalternativ.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerheten är en av de mest kritiska aspekterna när man väljer skidbyxor, och under vårt test försäkrade vi oss om att varje produkt levde upp till höga säkerhetsstandarder. Vi fokuserade särskilt på:

 • Hur väl skidbyxorna skyddade mot väder och vind under vårt test
 • Funktioner som ökad synlighet och förstärkta sömmar
 • Hur produkterna klarade av oväntade situationer, som fall eller när man stötte på skarpa föremål

Vi lade märke till att vissa skidbyxor med hängslen erbjöd extra skydd och stabilitet. Efter att ha granskat alla säkerhetsaspekter kunde vi med säkerhet säga vilken produkt som var bäst i test, den mest pålitliga och säkra på marknaden.

Tips inför användning av skidbyxor

Tips inför användning av skidbyxor

Skidbyxor är en viktig del av din skidutrustning. Efter att ha genomfört ett omfattande test på en rad olika skidbyxor, har vi samlat våra bästa tips som du bör tänka på innan du använder dem. Här följer våra rekommendationer baserade på våra upptäckter under testet.

Kontrollera passform och komfort

Under testet insåg vi att rätt passform är avgörande för en komfortabel upplevelse i skidspåren.

Vi rekommenderar att du provar dina skidbyxor med andra delar av din skidutrustning, inklusive pjäxor och underställ, för att säkerställa att allt sitter som det ska. Ett par skidbyxor som är bäst i test för en person kanske inte är det för en annan, så se till att välja ett par som passar just dig.

Välj rätt material

Vi märkte under vårt test att materialet spelar en stor roll för hur skidbyxorna presterar. Skalbyxor är ofta ett bra val eftersom de är vind- och vattentäta, samtidigt som de erbjuder bra andningsförmåga. Ha detta i åtanke när du ska köpa skidbyxor.

Säkerhet först

Säkerhet är av yttersta vikt när det kommer till vintersport. Därför bör du tänka på att välja skidbyxor med inbyggda säkerhetsfunktioner.

Under vårt test insåg vi att skidbyxor som har förstärkningar på rätt ställen, tillsammans med en bra skidhjälm, kan erbjuda ett utmärkt skydd och hålla dig säker på längdskidorna.

Kombinera med rätt tillbehör

Efter vårt test blev det tydligt att de bästa skidbyxorna kommer till sin rätt när de kombineras med rätt tillbehör. Se till att matcha dina skidbyxor med en vattentät och vindtät skidjacka, samt med rätt skidglasögon för att skydda dina ögon från vind och snö.

Här är några tillbehör att tänka på:

 • Skidglasögon med UV-skydd
 • En skidjacka med god ventilation
 • Ett värmande underställ

Anpassa efter väderförhållanden

Slutligen noterade vi under testet att det är viktigt att anpassa sina skidbyxor efter rådande väderförhållanden.

En modell som klarade sig bäst i test under kalla förhållanden kanske inte är lika bra under varmare dagar. Därför är det klokt att ha olika typer av skidbyxor tillgängliga för olika väderförhållanden.

Att följa dessa tips, som vi har sammanställt baserat på våra erfarenheter från testet, kommer inte bara att göra din skidupplevelse bekvämare utan också mer säker och njutbar.

Oavsett om du väljer skidbyxor herr eller skidbyxor dam, kommer dessa råd att vara till stor hjälp. Tänk på att alltid testa dina skidbyxor innan du ger dig ut i backen för att säkerställa den bästa möjliga upplevelsen.

Vanliga frågor om skidbyxor 2024

Vanliga frågor om skidbyxor 2024

Vad kostar det att köpa skidbyxor?

Priset på skidbyxor kan variera kraftigt beroende på märke, material och funktioner. Du kan hitta billiga skidbyxor för några hundralappar, men för ett par riktigt bra skidbyxor från ett erkänt märke bör du vara beredd att betala något mer, ofta runt 1000-3000 SEK eller mer.

Var kan man köpa skidbyxor?

Det finns många ställen där man kan köpa skidbyxor. De är tillgängliga både online och i fysiska butiker. Vi rekommenderar att köpa online där du ofta kan hitta ett större utbud och bättre priser.

Är skidbyxor varma?

Ja, skidbyxor är designade för att vara varma och skydda dig från kylan på skidbacken. De flesta är försedda med ett isolerande lager som håller kvar värmen samtidigt som det stöter bort kyla och vind.

Hur tight ska skidbyxor sitta?

Skidbyxor ska sitta åt utan att vara för tighta, för att tillåta rörelsefrihet samtidigt som de skyddar dig från kyla och snö. Det är även viktigt att de passar bra över dina skidpjäxor för optimal komfort och funktionalitet.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen