Bästa skidglasögonen 2024 – Test av olika skidglasögon

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst för längdskidor

Spektrum Templet

Oakley Flight Deck

Scott Faze

Northug Sunsetter

Klicka här för att se fler skidglasögon.

Att hitta de rätta skidglasögonen kan vara en utmaning. Det finns en uppsjö av märken, modeller och prisklasser att välja mellan, och ibland kan det kännas överväldigande.

Men oroa dig inte, vi har testat marknadens bästa och mest prisvärda skidglasögon för att hjälpa dig att göra det rätta valet.

Oavsett om du söker efter billiga skidglasögon, bästa skidglasögonen eller specifika modeller som skidglasögon dam, herr eller för barn, har vi något för alla.

1. Bäst i test – Spektrum Templet Bio Essential

Spektrum Templet Bio Essential skidglasögon

Spektrum Templet Bio Essential skidglasögon representerar en ny era i skidutrustning, där ekologisk hållbarhet och topprestanda går hand i hand.

Specifikationer
Material: Biobaserat fr. ricinolja
Lins: Carl Zeiss Vision
Ljusgenomsläpp: VLT 18%
UV-skydd: 100%
Skumgummi: Perfect-Fit, tre lager

Med ett nära samarbete med skidlegendaren Ingemar Stenmark har Spektrum skapat ett par skidglasögon där både design och funktion håller högsta klass. Dessutom är Templet Bio Essential tillverkade av biobaserade material, vilket gör dem till ett miljövänligt val.

När vi testade Templet Bio Essential i backen imponerades vi av synfältet. Den breda linsen och den minimalistiska ramen ger en nästan obehindrad utsikt, vilket underlättar när du försöker navigera i svår terräng eller i dåligt väder.

Även passformen imponerade, glasögonen satt bekvämt mot ansiktet och passade bra med alla de hjälmar vi testade.

En annan aspekt som vi uppskattade var linsen från Carl Zeiss Vision, som gav skarp klarhet och utmärkt UV-skydd.

Det var också praktiskt med den extra linsen för dåliga ljusförhållanden, vilket ger glasögonen extra mångsidighet. Ett litet minus var dock att det tog lite tid att byta lins, men när vi väl vant oss vid processen var det inte ett stort problem.

En nackdel som vi upplevde var att ventilationen kunde varit bättre. Även om glasögonen inte immade igen under normala förhållanden, märkte vi att de tenderade att bli dimmiga under intensiv åkning.

Trots detta, med sin unika kombination av miljömedvetenhet och prestanda, är Spektrum Templet Bio Essential ett utmärkt val för skidåkare som värdesätter kvalitet och hållbarhet.

Fördelar

 • Biobaserade material
 • Exceptionellt synfält
 • God passform med hjälm
 • Inkluderar extralins

Nackdelar

 • Ventilationen kunde vara bättre

2. Bäst premiumval – Oakley Flight Deck Xm

Oakley Flight Deck Xm skidglasögon

Oakley Flight Deck Xm Matte White W/Prizm Torch skidglasögon tar inspiration från stridspiloters hjälmvisir för att ge dig ett oöverträffat synfält.

Specifikationer
Lins: Prizm-optik
Ljusförhållanden: Sol och molnigt
Synfält: Maximalt
Linsbyte: Ridgelock Technology
Hjälmpassform: Sömlös

Under vårt test märkte vi omedelbart hur den stora linsen, som sträcker sig över sidorna, gjorde stor skillnad i vår uppfattning av omgivningen.

En annan viktig aspekt av dessa glasögon är Oakley’s Prizm-optik. Denna revolutionerande teknologi maximerar kontrasterna i det du ser, vilket i praktiken ger en oerhört klar och tydlig bild. Ljusöverföringen var mycket effektiv, och vi kunde njuta av perfekt syn oavsett om det var soligt eller molnigt.

Glasögonens design, med Oakley’s Ridgelock Technology, gör det enkelt att byta lins snabbt och effektivt.

Vi uppskattade att denna process inte påverkade linsförseglingen, vilket innebar att vi inte behövde oroa oss för att dåliga väderförhållanden skulle tränga igenom.

Storleken på Flight Deck Xm är medelstor, vilket ger flexibilitet när det kommer till val av hjälm. Vi testade glasögonen med flera olika hjälmar och upplevde att de passade sömlöst med samtliga.

En nackdel vi noterade under vårt test var att vid mycket intensiv åkning tenderade glasögonen att bli dimmiga på insidan.

Totalt sett, Oakley Flight Deck Xm Matte White W/Prizm Torch skidglasögon erbjuder enastående synfält och oöverträffad linskvalitet, vilket gör dem till ett utmärkt val för alla typer av skidåkare.

Fördelar

 • Oöverträffat synfält
 • Revolutionerande Prizm-optik
 • Sömlös hjälmpassform
 • Snabbt linsbyte

Nackdelar

 • Kan bli dimmiga under intensiv åkning

3. Bäst budgetval – Scott Goggle Faze

Scott Goggle Faze skidglasögon

Scott Goggle Faze II Mountain Black Enhancer Blue Chrome är ett par skidglasögon som tar populära funktioner från de ursprungliga Faze-glasögonen till nästa nivå.

Specifikationer
Ljusinsläpp: 32%
Linskategori: S2
Synfält: Massivt
Skydd: 100% UV-skydd
Anti-im: Effektiv

När vi testade dessa glasögon märkte vi hur den reducerade rammens djup, tillsammans med den stora sfäriska linsen, gav oss ett enormt synfält – allt inpackat i en slank och modern design.

De inkluderade funktionerna, som 2-lagersskum och ACS-linsventilation, bidrog till en komfortabel och välventilerad upplevelse.

Oavsett aktivitetsnivå var glasögonen bekväma och vi upplevde ingen imbildning tack vare den effektiva anti-im-behandlingen.

Faze II-linsen förbättrade verkligen kontrasten och tydligheten i vår syn. Vi var imponerade av hur väl vi kunde se detaljer i snön, även i halvklart väder.

Linsen, som är klassificerad som S2, med ett ljusinsläpp på 32%, klarade sig exceptionellt bra i olika ljusförhållanden. Dessutom erbjuder den 100% UV-skydd, vilket ger en extra trygghet i starkt solsken.

Medan glasögonen fungerar bra i halvklart väder, märkte vi att synfältet blev betydligt mindre tydligt i mycket låga ljusförhållanden. Trots detta är Scott Goggle Faze II ett par robusta och prisvärda skidglasögon som verkligen lever upp till sitt löfte om att erbjuda enastående synfält och komfort.

Fördelar

 • Exceptionellt synfält
 • Effektiv anti-im-behandling
 • Komfortabel passform
 • Utmärkt kontrast och tydlighet

Nackdelar

 • Mindre effektiv i mycket låga ljusförhållanden
 • Kan kännas klumpiga för vissa användare

4. Bäst för längdskidor – Northug Sunsetter Standard

Northug Sunsetter Standard skidglasögon

Northug Sunsetter Standard White sportglasögon levererar verkligen när det gäller prestanda, komfort och värde för pengarna. Dessa glasögon tillhör Sunsetter-serien, och de sticker verkligen ut för sin okrossbara lins och fantastiska komfort.

Specifikationer
Modell: Unisex
Passform: Justerbara näsklämmor
Ljusgenomsläpp: 10-15%
Reptålighet: Hög
Skydd: Högt UV-skydd

Vi hade glädjen att testa dessa solglasögon under en rad olika träningar och aktiviteter, och var imponerade av deras prestanda.

De är lätta och har en justerbar passform, tack vare de flexibla näsklämmorna och skalmen. Detta gjorde dem otroligt bekväma, även under längre perioder av fysisk aktivitet.

En av de mest noterbara egenskaperna hos dessa solglasögon är den Revo Amber linsen. Den är inte bara okrossbar, utan erbjuder också ett högt UV-skydd och har en ljusgenomsläpplighet på 10-15%, vilket är perfekt för soliga dagar.

Dessutom har linsen en anti-dimma och anti-smuts behandling, vilket vi verkligen uppskattade under våra tester.

Trots alla dessa positiva aspekter märkte vi att solglasögonen, även om de är justerbara, kanske inte passar alla ansiktsformer.

De kan vara något stora för dem med smalare ansikten. Trots detta är Northug Sunsetter Standard White ett utmärkt val för dem som söker prisvärda och mångsidiga sportglasögon.

Fördelar

 • Okrossbar lins
 • Högt UV-skydd
 • Justerbar passform

Nackdelar

 • Kan vara för stora för smalare ansikten

5. Bäst för barn – Scott Goggle Jr Witty

Scott Goggle Jr Witty skidglasögon

Scott Goggle Jr Witty-skidglasögonen är verkligen gjorda för att juniorerna ska känna sig coola och proffsiga i backen. Med en åldersanpassad design och kvalitetsfunktioner för skidåkning imponerade de stort under vårt test.

Specifikationer
Ålder: För barn 5-10 år
Modell: Junior
Behandling: Anti-imm
Rem: Silikonstrap
Ventilation: God

En av de mest framträdande egenskaperna hos dessa skidglasögon är deras optiskt korrekta dubbellins, som tillhandahåller en klar och distorsionsfri sikt, vilket är mycket viktigt under skidåkning.

Vi märkte också att den anti-imm behandlingen och ventilationen var extremt effektiv i att förhindra att glasögonen immade igen, vilket ökade säkerheten och nöjet på backen.

Vi tyckte särskilt om silikonremmen, som hjälper till att hålla glasögonen på plats på hjälmen och det bekväma ansiktsskummet som bidrar till en bekväm passform, även efter långa dagar i backen.

Men vi noterade att de kan vara något små för barn i den övre åldersgränsen, trots att de är anpassade för mindre ansikten.

Ändå är Scott Goggle Jr Witty ett fantastiskt val för barn som vill ha samma kvalitet på sin utrustning som proffsen, samtidigt som de behåller en känsla av stil och “coolhet”. De erbjuder en utmärkt balans mellan funktion och form, vilket gör dem till en pålitlig följeslagare i backen.

Fördelar

 • Cool design
 • Bra passform
 • Effektiv anti-imm behandling

Nackdelar

 • Kan vara för små för äldre barn
 • Dubbellinsen kan spegla ljus

6. Unik design – Bliz Proflip Max

Bliz Proflip Max skidglasögon

Bliz Proflip Max skidglasögon är ett verkligt exempel på radikal design kombinerad med utmärkt funktionalitet.

Specifikationer
Modell: Unisex
Visir: Vikbart
Linser: Två extralinser
Skydd: 100% UVA och UVB
Band: 30mm silikonband

Dessa skidglasögon är ett enastående val för både damer och herrar som deltar i krävande vintersporter som längdskidåkning och skidskytte, och erbjuder flexibilitet och skydd i de mest varierade väderförhållanden.

Vid testningen av Proflip Max, var vi mest imponerade över dess unika upp- och nerfällbara visir, vilket ger enastående flexibilitet.

Detta gör att man kan anpassa sig snabbt till olika ljusförhållanden, och det är särskilt användbart vid tungt snöfall. Två extralinser, en brun och en klar, bidrar till denna mångsidighet och är lätta att byta ut efter behov.

Vi fann också att skidglasögonen satt mycket bekvämt på både normala och stora ansikten, tack vare 30 mm nackband i silikon och näsdel i friktionsgummi.

Även om det är en seniormodell, uppskattade vi verkligen dess nya design och förbättrade funktioner, inklusive nya gångjärn som gör att linsen kan flyttas högre upp i sin topposition.

Med sin robusta och okrossbara Polykarbonatlins och 100% UVA och UVB skydd, erbjuder Bliz Proflip Max ett kraftfullt skydd mot solens skadliga strålar och slag.

Fusion Lens Tech ger en klar sikt under alla ljusförhållanden, vilket är avgörande för prestanda och säkerhet på backen.

Sammanfattningsvis är Bliz Proflip Max ett överlägset val för den seriösa vintersportentusiasten som behöver pålitligt skydd och flexibilitet i varierande väderförhållanden. Trots att den kan kännas lite stor för mindre ansikten, levererar den utan tvekan när det gäller funktion och prestanda.

Fördelar

 • Anpassningsbar i varierande väder
 • Bekväm passform
 • Robust och okrossbar lins
 • Effektivt UV-skydd

Nackdelar

 • Kanske för stor för mindre ansikten
 • Byta linser kan vara tidskrävande
Test av skidglasögon

Hur vi utförde vårt test av skidglasögon 2024

Skapa en rättvis spelplan

Innan vi kunde sätta igång vårt test var vi tvungna att skapa en miljö där vi kunde vara säkra på att alla produkter fick samma chans att visa upp sina styrkor och svagheter.

Vi ville hitta bäst i test, men vi ville också vara rättvisa. Vi började med att utse ett passande skidområde, där vi hade tillgång till både svarta och gröna pister, samt lite off-pist terräng.

Alla skidglasögon skulle testas under samma väderförhållanden och på samma tider på dagen för att säkerställa lika förhållanden.

Steg för steg genom vårt test

Testprocessen var välplanerad för att göra det så rättvis och jämförbar som möjligt. Alla skidglasögon, oavsett om de var billiga skidglasögon eller de allra bästa skidglasögonen, genomgick samma test.

Vi inledde med att studera glasögonen, hur de satt på ansiktet, hur bra de passade med olika hjälmar och hur väl de kändes i allmänhet.

Därefter testade vi dem på snön, först på gröna pister, sedan på svarta och slutligen off-pist. Under hela testprocessen noterade vi våra tankar och upplevelser.

Genomförandet av testen

För varje par skidglasögon, inklusive skidglasögon dam, skidglasögon herr och skidglasögon barn, genomförde vi flera tester. Varje test bestod av åtminstone fem åk i varje terrängtyp och vi tillbringade åtminstone en hel dag med varje par.

Vi strävade efter att tillbringa lika mycket tid med varje par för att få en rättvis bild av hur de presterade över tid. Vi noterade specifika detaljer om varje par, till exempel:

 • Hur väl de passade med olika hjälmar
 • Hur bekväma de var under längre perioder
 • Hur bra de presterade i olika väderförhållanden
 • Om de immade igen eller inte

Bedömning av resultat

När vi väl hade genomfört alla tester för att bestämma vilka skidglasögon som var bäst i test, började vi processen med att utvärdera våra resultat.

Vi tittade på alla våra anteckningar, jämförde upplevelser och gick igenom alla de små detaljer som vi hade noterat under testprocessen. Vi bedömde skidglasögonen baserat på faktorer som komfort, synfält, passform, prestanda i olika väderförhållanden och naturligtvis pris.

Det var inte bara de bästa skidglasögonen vi var ute efter, vi ville också hitta de mest prisvärda och bästa alternativen för olika behov, som skidglasögon dam, herr och barn.

Hållbarhet och långvariga tester

För att riktigt kunna bedöma hållbarheten hos skidglasögon, är det viktigt att inte bara använda dem under en kort period. Vi bestämde oss därför för att genomföra långvariga tester på alla modeller.

Dessa tester innebar att vi använde varje par under flera dagar i olika väderförhållanden och i olika terräng. Vi tittade på faktorer som hur väl de stod emot repor, hur bra fogarna höll och om materialet visade tecken på slitage.

Vårt mål var att hitta de skidglasögon som inte bara presterade bra i början, utan som också kunde stå emot tidens tand.

Säkerhet och tillförlitlighet

Säkerheten är en av de mest avgörande faktorerna när man väljer skidglasögon. Vi testade därför alla modeller noggrant för att säkerställa att de var pålitliga och säkra under alla förhållanden.

Vi tittade på hur väl de skyddade ögonen mot UV-strålar, om de immade igen i kallt väder och hur de stod emot snö och is. Vi utvärderade också om de satt säkert på plats under åkningen och hur väl de fungerade med olika typer av skidhjälmar.

Vårt test var noggrant och omfattande, med fokus på att hitta de skidglasögon som du kan lita på, oavsett omständigheterna.

Säkerhet och tillförlitlighet för olika skidglasögon

Tips inför användning av skidglasögon

Att välja rätt skidglasögon är en sak, men att veta hur man bäst använder dem är en annan. Under vårt test av skidglasögon har vi samlat på oss en hel del kunskap om hur du får mest nytta av dina glasögon på berget. Här delar vi med oss av våra bästa tips.

Välj rätt glasögon för dagen

Ett av de viktigaste tipsen vi kan ge är att vara uppmärksam på vilka skidglasögon du använder baserat på väderförhållanden.

Under vårt test fann vi att olika skidglasögon presterar olika bra i olika väder. På en solig dag kanske du vill ha mörka linser för att minska bländningen, medan du på en grå och molnig dag kanske vill ha ljusare linser för att förbättra kontrasten.

Anpassa utrustningen

Under testprocessen märkte vi hur viktig rätt passform och kompatibilitet mellan utrustningen är. Din skidglasögon bör passa bra med din skidhjälm.

Om du har en hjälm med visir kanske du inte behöver skidglasögon alls, men om du väljer en utan, är skidglasögonen ett måste. Dina glasögon ska även sitta bekvämt ovanpå din skidjacka och skidbyxor, och de ska inte hindra dig från att röra dig fritt.

När det gäller att bära skidglasögon över vanliga glasögon, fann vi under vårt test att OTG-modeller (Over The Glasses) var bäst i test när det kommer till komfort och prestanda.

Rätt skötsel förlänger livslängden

En annan insikt från vårt test var betydelsen av att ta hand om dina skidglasögon. Efter varje åktur, rengör dem försiktigt från snö och is och låt dem torka naturligt.

Undvik att torka insidan av linserna, eftersom detta kan skada den antifog-behandling som många skidglasögon har. Förvara dem i en mjuk påse när de inte används för att förhindra repor. Dessa skötselråd hjälper till att hålla dina skidglasögon i bästa skick.

Se till att utrustningen passar för aktiviteten

Det sista, men inte minst viktiga, tipset vi vill ge är att anpassa dina skidglasögon efter vilken typ av skidåkning du ska göra.

Om du till exempel tänkt åka längdskidor, behöver du kanske inte samma typ av skidglasögon som om du ska ge dig ut i djup snö eller i backen. Vid längdskidåkning kan lättare och mer flexibla skidglasögon vara bäst i test.

Men oavsett vilken typ av åkning du ägnar dig åt, kom ihåg att skydda dina ögon och ha kul på berget.

Se till att utrustningen passar för aktiviteten, test av olika skidglasögon

Vanliga frågor om skidglasögon 2024

Vad kostar det att köpa skidglasögon?

Priset på skidglasögon varierar mycket beroende på märke, teknik och kvalitet. Allt från några hundralappar upp till flera tusen kronor.

Varför ska man ha skidglasögon?

Skidglasögon är viktiga för att skydda ögonen mot snö, vind och UV-strålning samt för att förbättra synskärpan och kontrastseendet i olika väderförhållanden.

Kan man åka skidor utan glasögon?

Ja, men det är inte rekommenderat då du utsätter dina ögon för farliga UV-strålar, vind och kyla, vilket kan skada dina ögon och försämra din syn på berget.

Hur stora ska skidglasögon vara?

Skidglasögonens storlek ska matcha ditt ansikte och passa bekvämt med din hjälm. De ska ge en vid synvinkel men utan att trycka mot ansiktet.

Kan man ha vanliga glasögon under skidglasögon?

Ja, vissa skidglasögonmodeller är utformade för att passa över vanliga glasögon. De kallas ofta för OTG-modeller (Over The Glasses).

Vad är det för skillnad på skidglasögon och crossglasögon?

Den största skillnaden ligger i design och användning. Skidglasögon har ofta dubbla linslager för att motverka imbildning, och mer isolering för att hantera kyla.

Crossglasögon är designade för motorcross och har ofta enklare linser och mindre isolering.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen