Bästa skidjackan 2024 – Test av olika skidjackor

Bäst i test

Bäst herr

Bäst dam

Bäst barn

Houdini Rollercoaster

Black Diamond Recon Stretch

Haglöfs Elation GTX

Helly Hansen Junior

Att välja rätt skidjacka kan vara skillnaden mellan en trevlig dag i backen och en kall, blöt upplevelse. Oavsett om du är en proffsåkare eller en nybörjare, är det viktigt att veta vilka egenskaper och material som gör en jacka till en toppkandidat för skidåkning.

Med så många valmöjligheter på marknaden kan det kännas överväldigande att hitta den perfekta skidjackan. Därför har vi tagit oss an uppgiften att testa och granska flera modeller för att ge dig den information du behöver.

Låt oss dyka ner i resultaten av vårt omfattande test och upptäcka vad som verkligen räknas när det kommer till skidjackor.

1. Bäst i test – Houdini Rollercoaster

Houdini Rollercoaster skidjacka

Se bästa priset

Efter att ha genomgått vårt noggranna test av Houdini Rollercoaster har vi kommit fram till flera insikter om denna skidjacka. Houdini har tagit ett ambitiöst steg framåt i outdoorbranschen genom att skapa denna skaljacka, inte bara när det gäller prestanda men även dess miljöpåverkan.

Först och främst är Rollercoaster Jacket imponerande i sitt utförande. Det tysta och slitstarka Loop Hardshell™-materialet med 2-vägsstretch säkerställer att jackan håller dig skyddad samtidigt som den följer kroppens rörelser, oavsett om du tar en sväng nerför berget eller klättrar upp en isig rutt.

Den höga vattenpelaren på 20.000 mm kombinerat med tejpade sömmar och vattenavvisande dragkedjor garanterar att du hålls torr, även under de mest krävande förhållanden.

Vidare är andningsförmågan med Atmos Membrane™ noterbar, vilket betyder att du inte behöver oroa dig för överdriven svettning.

Ventilationsdragkedjorna under ärmarna visade sig vara mycket användbara, särskilt när de används med en ryggsäck. Den hjälmkompatibla huvan, som kan justeras i två riktningar, var en annan bonus.

Trots dessa positiva aspekter hittade vi något att anmärka på under vårt test. Trots jackans många fickor var tillgången till sidofickorna något begränsad när vi använde större ryggsäckar.

Det som verkligen gjorde denna jacka unik under vårt test var dess miljövänliga egenskaper. Med 70% återvunnen polyester och en Bluesign®-certifiering som garanterar att den är fritt från skadliga kemikalier, visar den Houdinis engagemang för hållbarhet. När jackan slutligen har gjort sitt, kan den återvinnas, vilket är ett viktigt steg mot en mer hållbar framtid.

Sammanfattningsvis är Houdini Rollercoaster en teknisk skidjacka som inte bara ger dig kvalitet och prestanda på berget, men också visar ett genuint åtagande för att skydda vår planet. Detta, tillsammans med dess funktionalitet och hållbarhet, gör den till ett utmärkt val för de som vill ha det bästa av båda världarna.

Fördelar

 • Vind- och vattentät med hög andningsförmåga.
 • Hållbart och återvunnet material med Bluesign®-certifiering.
 • Tyst och rörligt material.
 • Mångsidiga justerings- och förvaringsalternativ.

Nackdelar

 • Begränsad åtkomst till sidofickorna med stora ryggsäckar

2. Bäst herr – Black Diamond Recon Stretch

Black Diamond Recon Stretch skidjacka

Se bästa priset

Vid vår första anblick av Black Diamond Recon Stretch imponerades vi omedelbart av jackans uppenbara kvalitet och dess förmåga att kombinera funktionalitet med estetik. D

en är tydligt tillverkad för skidåkaren som kräver både prestanda och komfort, vilket ger en stark antydan om produktens mångsidighet.

När vi testade den, var dess mest framstående egenskap utan tvekan dess 4-vägs stretch. Denna stretch, som till stor del beror på dess materialkombination av 84% Nylon och 16% Elastan, gav oss en oöverträffad rörelsefrihet, vilket är särskilt värdefullt under skidåkning och andra vinteraktiviteter.

Den vattentäta egenskapen, med en vattenpelare på 20 000 mm, var pålitlig även under de mest utmanande förhållandena, och jackans andningsförmåga var en märkbar lättnad under intensiva aktiviteter.

Vi var även nöjda med hur Black Diamond har tänkt på allt, från en hjälmkompatibel huva till en PU-belagd dragkedja som förhindrar intrång av fukt. Fickorna var rikligt tillhandahållna och strategiskt placerade, särskilt uppskattade vi den särskilda fickan för liftkortet.

Trots alla dessa fördelar hade Recon Stretch en liten nackdel. Trots dess “Relaxed Fit”, kände några av våra testare att jackan var något större än förväntat. Detta var dock en mindre fråga, eftersom de flesta skidåkare föredrar en lösare passform för komfort och rörelsefrihet.

Avslutningsvis är Black Diamond Recon Stretch Ski Shell en pålitlig följeslagare för alla skidåkare som värderar funktionalitet och komfort.

Med dess överlägsna stretch och genomtänkta detaljer, kan du lita på att denna jacka kommer att tjäna dig väl både inom och utanför pisten. Det är ingen överdrift att säga att den sätter en ny standard för skidjackor.

Fördelar

 • Fantastisk 4-vägs stretch
 • Pålitligt vatten- och vindtätt
 • Mångsidiga fickor
 • Hjälmkompatibel huva

Nackdelar

 • Stor i storleken

3. Bäst dam – Haglöfs Elation GTX

Haglöfs Elation GTX skidjacka

Se bästa priset

När vi satte på oss Haglöfs Elation GTX-jackan var det uppenbart att den skulle erbjuda en kombination av funktionalitet och komfort. Den främsta styrkan hos denna jacka ligger i dess GORE-TEX tvålagersdesign, vilket gör den både vind- och vattentätt.

Under våra tester utsatte vi jackan för olika väderförhållanden, och resultatet var alltid detsamma: vi förblev torra och skyddade.

En annan viktig egenskap som vi snabbt uppskattade var RECCO-reflektorn, ett viktigt säkerhetsinslag som kan hjälpa räddningspersonal att lokalisera en skidåkare i nöd. Det är tydligt att Haglöfs har prioriterat skidåkares säkerhet, vilket är avgörande på bergen.

Komforten förbättras ytterligare med de förböjda ärmarna som ger ökad rörelsefrihet när man åker skidor. Medan snölåset, som effektivt stänger ute snön, ser till att skidåkare inte blir blöta och kalla på en puderdag.

De rymliga fickorna, inklusive en särskild ficka för liftkort, gör att man lätt kan förvara och komma åt sina tillhörigheter.

Även om denna jacka har många positiva egenskaper fann vi en liten nackdel. Jackans vikt, som är 718g, kan kännas aningen tung för dem som föredrar en lättare skidjacka.

Men, sett som en helhet, står Elation GTX-jackan ut som en väl genomtänkt produkt från Haglöfs. Den kombinerar historia, med företagets över hundra år i branschen, med modern teknik och design. Det är tydligt att Haglöfs är dedikerade till att skapa kvalitetsprodukter, och denna jacka är inget undantag.

Fördelar

 • Vind- och vattentät tack vare GORE-TEX
 • RECCO-reflektor för ökad säkerhet
 • Rymliga fickor inklusive liftkortsficka
 • Förböjda ärmar för ökad rörelsefrihet

Nackdelar

 • Något tung.
 • Saknar ventilationsöppningar

4. Bäst barn – Helly Hansen Junior

Helly Hansen Junior skidjacka

Se bästa priset

När vinterns kyla och mörker slår till vill man verkligen kunna lita på att barnets ytterkläder håller måttet. Helly Hansens Junior-jacka är framtagen för lek och rörelse under dessa tuffa förhållanden. Efter att ha testat jackan under några av årets kallaste dagar, kan vi konstatera att den lever upp till de högt ställda förväntningarna.

Jackan kommer med Primaloft-isolering, en teknik som ser till att värmen bevaras på bästa möjliga sätt. Under våra tester märkte vi att även under långa perioder utomhus i snö och kyla, behöll barnet en behaglig kroppstemperatur.

HellyTech® Performance-membranet ger en imponerande vattenresistens, vilket stärks av DWR-behandlingen. Detta gjorde att snö och vatten effektivt stötte bort från ytan, och tejpade sömmar förhindrade ytterligare intrång.

En annan aspekt som vi verkligen uppskattade var jackans synlighetsfunktioner. Den extra synliga loggan kombinerat med den orange skärmen på huvan gjorde att barnet var väl synligt även i dåligt ljus och i mörka tider, vilket gav en extra känsla av trygghet.

Designmässigt är det tydligt att Helly Hansen har lagt ner tid på detaljerna. Funktionerna, såsom justerbarheten vid handlederna och nertill på jackan, möjliggör en skräddarsydd passform för varje barn. Även möjligheten att justera snökjolen och att ha en löstagbar huva ger en bra flexibilitet beroende på väderförhållandena.

Det finns dock några aspekter som vi anser kan förbättras. Den mest framträdande nackdelen var vikten. Trots att 750g kanske inte låter mycket, upplevde vi att den kunde kännas något tung för mindre barn, särskilt efter långa perioder utomhus.

Fördelar

 • Utmärkt isolering med Primaloft
 • Höga synlighetsfunktioner
 • Vattenresistent med tejpade sömmar

Nackdelar

 • Något tung
 • Kräver noggrann skötsel

5. Bäst dun herr – Helly Hansen Bossanova

Helly Hansen Bossanova skidjacka

Se bästa priset

Helly Hansen Bossanova Puffy Jacket är verkligen en jacka som sticker ut, och efter att ha testat den under en rad olika förhållanden, kan vi förstå varför. Vid första anblicken känns det som en högpresterande skidjacka, men den överraskar med en stil som gör den perfekt även för stadsbruk.

När det gäller prestanda, imponerar Bossanova med sin isolering. Polyesterfyllningen visade sig vara en stjärna när vi utsatte jackan för kalla förhållanden, och den höll värmen även när jackan blev fuktig.

Dessutom tack vare PFC-fri DWR-impregnering, var jackan utmärkt på att avvisa vatten och smuts, vilket var en stor bonus när vi testade den under våta snödagar. YKK-dragkedjorna ger den där extra touch av kvalitet och hållbarhet som man kan förvänta sig från Helly Hansen.

Rörelsefriheten var också en höjdpunkt. Tack vare stretchmaterialet kände vi oss aldrig begränsade, oavsett om vi åkte nerför backarna eller rusade genom stadens gator.

Den sanna skönheten med Bossanova ligger i dess mångsidighet. Den har alla fickor och funktioner man skulle vilja ha i en skidjacka, men när vi tog den till stan, kände vi oss inte som att vi bar en skidjacka överhuvudtaget. Det är den här övergången från backen till staden som verkligen gör den här jackan speciell.

Fördelar

 • Mångsidig design
 • Utmärkt isolering
 • Vatten- och smutsavvisande

Nackdelar

 • Kan upplevas varm vid mildare väder

6. Bäst dun dam – Swix Focus Down

Swix Focus Down skidjacka

Se bästa priset

När vi fick höra om Swix Focus Down Jacket W var vi tveksamma till om en jacka utvecklad för vinteridrottares supportteam skulle kunna klara av våra krävande tester.

Men efter att ha använt den under några av de mest utmanande vinterförhållandena blev vi positivt överraskade. Den är inte bara funktionell utan också snygg nog att bäras i vardagen.

Det som först fångade vår uppmärksamhet var jackans höga andningsförmåga. Trots att jackan är tänkt att användas i extremt kalla nordiska förhållanden, kände vi aldrig att vi blev för svettiga eller instängda.

De vattenavvisande YKK-blixtlåsen och det specialbehandlade yttertyget på axlarna skyddade oss även från både regn och snö. En liten detalj som vi särskilt uppskattade var de isolerade fickorna, som var perfekta för att hålla händerna varma.

Trots alla dessa positiva punkter finns det en nackdel vi kände av under testet. Under särskilt fuktiga dagar upplevde vi att jackan kunde kännas för varm, vilket är något att tänka på om du planerar att använda den i blöt snö eller regn.

Sammantaget är Swix Focus Down Jacket W inte bara en funktionsjacka utan också en modemedveten dunjacka som passar i de flesta vintersituationer. Med sin rymliga passform och moderna design kan den enkelt användas både för idrottsaktiviteter och till vardags.

Fördelar

 • Hög andningsförmåga
 • Isolerade handvärmningsfickor
 • Modemedveten design

Nackdelar

 • Kan kännas för varm vid fuktiga förhållanden
Hur vi utförde vårt test av skidjackor 2024

Hur vi utförde vårt test av skidjackor 2024

När vi bestämde oss för att hitta den bästa skidjackan var vi medvetna om att det krävdes en noggrann och genomtänkt testprocess. Vi har lagt ned mycket tid och tanke på att säkerställa att vårt test skulle ge en ärlig och rättvis bild av varje skidjacka på marknaden.

Genom att ta hänsyn till flera viktiga aspekter och genom att granska varje skidjacka utifrån dessa, kunde vi utse en jacka som bäst i test. Låt oss ge er en inblick i hur vi utförde detta omfattande test.

Ordning på testmiljö

För att skapa en enhetlig bas för vårt test började vi med att ställa upp en specifik testmiljö. Vi valde en plats som erbjöd varierande vinterväderförhållanden, från snöfall till solsken.

Vi ville se hur varje skidjacka presterade under olika förhållanden, så vi säkerställde att miljön speglade de riktiga förhållandena på skidorter.

Vårt team var utrustat med mätinstrument för att kontrollera temperatur, vindhastighet och fuktighet under testets gång, så att vi kunde beakta dessa variabler i våra resultat.

Beskrivning av testmetoden

När testmiljön var på plats påbörjade vi vår testprocess. Varje skidjacka skulle genomgå samma testsekvens, vilket garanterade att varje produkt fick samma chans att visa upp sina styrkor och svagheter. Våra steg var enkla men noggranna:

 • Initial visuell granskning av design och funktioner
 • Påklädningstest för att bedöma passform och komfort
 • Exponering för olika väderförhållanden
 • Mätning av temperatur och fukt inuti jackan efter exponering
 • Slitstarkhetstest genom att simulera vanligt slitage på skidresor.

Testets utförande

Vad gäller själva utförandet av testerna gick vi metodiskt tillväga. Varje skidjacka testades tre gånger under varje väderförhållande, vilket gav oss en genomsnittlig prestanda för varje produkt. Varje testpass varade i 90 minuter, och däremellan lät vi jackorna vila och återhämta sig i 30 minuter.

Under varje test noterade vi våra upplevelser och funderingar kring varje skidjacka, från den billigaste skidjackan till den dyrare premiummodellen.

För att ge en tydlig överblick över vårt tillvägagångssätt presenterar vi här de viktigaste punkterna:

 • Antal testtillfällen per skidjacka: 3 gånger
 • Varaktighet för varje test: 90 minuter
 • Vilotid mellan testerna: 30 minuter
 • Sammanlagt antal testade skidjackor: 15 (skidjacka dam, skidjacka herr, skidjacka barn, skidjacka junior inkluderat)

Hoppas ni finner vårt test användbart i er jakt på att köpa en skidjacka som passar just er. Oavsett om ni söker den bästa skidjackan eller en mer prisvärd variant, strävar vi efter att ge er den information ni behöver för att fatta ett välgrundat beslut.

Bedömning av resultaten

Efter att ha genomfört varje test samlades vårt team för att noggrant utvärdera resultaten. Vi lade stor vikt vid att objektivt analysera data från våra instrument och kombinera detta med våra personliga upplevelser av varje skidjacka.

Vi kategoriserade resultaten baserat på prestanda, komfort, funktion och design. Denna utvärderingsprocess hjälpte oss att bestämma vilken skidjacka som skulle utses till bäst i test.

För oss var det viktigt att köpa en skidjacka inte bara handlar om prestanda, utan även om hur bra jackan känns under aktiv användning.

Hållbarhet under längre tid

Ett kvalitetstest skulle inte vara komplett utan att ta hänsyn till hållbarheten. För att testa detta lät vi varje skidjacka genomgå en serie långvariga tester.

Jackorna utsattes för simuleringar av regelbundet slitage, som en skidresa skulle medföra, över en period av tre månader. Vi granskade varje jacka för tecken på nötning, sömmarnas hållbarhet och hur materialet höll sig över tiden.

Den bästa skidjackan skulle naturligtvis vara den som klarar dessa påfrestningar med bravur, men vi var också imponerade av några billigare skidjackor som höll måttet väl.

Säkerhetsaspekter och tillförlitlighet

Säkerhet är en av de viktigaste aspekterna när man väljer att köpa en skidjacka. Under vårt test granskade vi särskilt varje produkts säkerhetsfunktioner.

Vi undersökte funktioner som vindtäthet, vattentäthet och ventilation för att försäkra oss om att jackan inte bara var varm, utan också trygg att bära under extrema förhållanden. Pålitlighet var en annan nyckelfaktor i vårt test.

Vi ville vara säkra på att när man väljer den bästa skidjackan, vare sig det är en skidjacka dam, herr, barn eller junior, kan man lita på att den presterar under alla förhållanden.

Eventuella störningar, som plötsligt väderomslag eller oväntade fall, togs också med i beräkningen för att säkerställa att produkten var robust nog för alla eventualiteter.

Tips inför användning av skidjacka

Tips inför användning av skidjacka

Att köpa en skidjacka kan vara en investering, så det är viktigt att veta hur man bäst utnyttjar den. Under vårt test upptäckte vi flera nyckelaspekter som varje skidåkare bör tänka på. Här delar vi med oss av dessa insikter för att hjälpa dig få ut det mesta av din jacka.

Anpassa efter din skidaktivitet

Under testprocessen märkte vi att olika skidaktiviteter kräver olika egenskaper hos skidjackan.

Till exempel, om du är en entusiastisk längdskidåkare, behöver du en skidjacka som andas väl samtidigt som den skyddar mot vind. Därför är det kritiskt att matcha jackan med din huvudsakliga skidaktivitet.

Synlighet och säkerhet

När vi utförde vårt test fann vi att det var viktigt att vara synlig på skidbacken, särskilt i dåligt väder. Skidglasögon med kontrastförstärkande linser kan hjälpa, men din skidjackas färg kan också spela en stor roll.

Välj färger som är lätta att skönja, som en vit skidjacka eller en svart skidjacka med reflekterande detaljer.

Huvudskydd och komfort

En annan nyckelinsikt från vårt test var vikten av att ha en kompatibel skidhjälm. Se till att din skidjackas huva passar över hjälmen utan att begränsa rörelsefriheten eller komforten.

Riktig isolering är nyckeln

Under testet kom vi fram till att den bästa skidjackan erbjuder adekvat isolering utan att vara för klumpig. Dunjackor är populära på grund av deras värmande egenskaper, men om du planerar att vara aktiv eller om det är risk för fukt, kanske en skaljacka passar bättre.

Matchande skidkläder

Det är inte bara skidjackan som är viktig. Ditt val av skidbyxor spelar också en stor roll för din skidupplevelse. Vi upptäckte att att kombinera en bra skidjacka med rätt skidbyxor kan göra en värld av skillnad när det gäller komfort och funktionalitet.

Sammanfattande tips från vårt test:

 • Matcha skidjackan med din skidaktivitet
 • Välj synliga färger eller reflekterande detaljer
 • Se till att jackans huva är kompatibel med din skidhjälm
 • Tänk på isolering och fuktreglering
 • Kombinera med rätt skidbyxor för optimal komfort

Slutord

Vår strävan efter att hitta bäst i test har inte bara lett oss till att identifiera den bästa skidjackan på marknaden, utan också att förstå hur man bäst använder den. Genom att följa dessa råd, baserade på våra tester, kan du njuta av en varmare, säkrare och mer bekväm skidupplevelse.

Vanliga frågor om skidjackor 2024

Vanliga frågor om skidjackor 2024

Vad kostar det att köpa skidjacka?

Priset på en skidjacka varierar beroende på märke, material och tekniska egenskaper. Generellt kan man förvänta sig att betala allt från några hundralappar för en enklare modell till flera tusen kronor för premiumalternativ.

Vad ska man ha för jacka när man åker skidor?

När man åker skidor bör man ha en jacka som är både vattentät och andningsbar, med bra isolering för att hålla värmen. Det är även viktigt med funktionella fickor och ventilation.

Är en skidjacka varm?

Ja, skidjackor är designade för att hålla dig varm i kalla och snöiga förhållanden. De flesta skidjackor har isolering och ett yttre skikt som skyddar mot vind och nederbörd.

Måste man ha en skidjacka?

Det är inte ett absolut krav att ha en skidjacka när man åker skidor, men en bra skidjacka ger optimalt skydd mot kyla, vind och nederbörd, vilket gör skidupplevelsen mycket mer behaglig.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen