Bästa cykelhjälmen 2024 – Test av olika cykelhjälmar

Bäst i test

Bäst för barn

Bäst för BMX

Bäst aribag

Lazer Compact DLX MIPS

Hamax Thundercap Jr

K2 Varsity MIPS

Hövding 3

Cykla snabbare, säkrare och svalare. I jakten på den perfekta balansen mellan aerodynamik och komfort har cykelhjälmar genomgått en anmärkningsvärd transformation.

För professionella cyklister och ambitiösa amatörer lika, val av hjälm kan göra skillnaden mellan en triumferande seger och en tuff förlust.

I detta test granskar vi hjälmar som lovar att erbjuda en konkurrensfördel, men lever den upp till sina löften? Läs vidare för att upptäcka våra detaljerade insikter och experterfarenheter.

1. Bäst i test – Lazer Compact DLX MIPS

Lazer Compact DLX MIPS cykelhjälm

Se bästa priset

Lazer Compact DLX MIPS tar säkerhet och komfort till en ny nivå. Denna hjälm, som är utrustad med innovativa funktioner som LED-belysning baktill och inbyggt insektsnät, är verkligen en framstående produkt i marknaden. Vi testade denna hjälm och blev imponerade av dess design och funktioner.

Den ökade synligheten med bakljuset var något som verkligen stod ut i vårt test. Inte bara ökar det säkerheten på vägen, men det gör också att du känner dig tryggare under mörka kvällar eller tidiga morgnar. Detta är en speciell funktion som kan gynna de som ofta cyklar under dessa tider.

Komforten var en annan höjdpunkt. Tack vare de 20 ventilationskanalerna, blev det aldrig för varmt under hjälmen, även under långa cykelturer i sommarvärmen. Det smidiga och lätthanterliga Turnfit Plus-systemet gjorde det enkelt att justera hjälmen för perfekt passform, vilket ytterligare ökade komfortnivån.

Säkerheten med MIPS-teknologin imponerade också. Detta system som skyddar mot skadliga rotationskrafter vid sneda islag, ger en förhöjd skyddsnivå som är mycket värdefull. I vår testprocess var detta en faktor som verkligen skiljde sig från många andra hjälmar.

Men produkten är inte utan sina brister. Vi noterade att även om det fanns ett insektsnät som hindrade småkryp från att komma in, hade det ibland en tendens att skava mot huvudet. Detta kan vara obekvämt för vissa användare och är något som bör beaktas.

Sammantaget är Lazer Compact DLX MIPS en välkonstruerad hjälm som erbjuder en mängd imponerande funktioner. Från LED-belysningen till MIPS-säkerhetssystemet, ger den en hög nivå av säkerhet och komfort för alla cyklister, oavsett om de pendlar, älskar MTB eller cyklar med elcykel.

Fördelar

 • Inbyggt LED-bakljus för ökad synlighet
 • 20 ventilationshål för utmärkt luftflöde
 • TS+ Turnfit plus System för enkel justering
 • Insektsnät för extra skydd

Nackdelar

 • Insektsnätet kan skava

2. Bäst för barn – Hamax Thundercap Jr

Hamax Thundercap Jr cykelhjälm

Se bästa priset

Hamax Thundercap Jr är en barnhjälm som har en hel del att erbjuda. Vi bestämde oss för att testa den för att se hur den står upp i verkligheten, med fokus på dess funktioner som magnetspänne, låg vikt, och modern design.

För det första, magnetspännet imponerade verkligen på oss. Det var otroligt enkelt att använda, även när vi hade på oss handskar.

Barnet som testade hjälmen kunde enkelt fästa och lossa spännet utan hjälp, vilket ger både föräldrar och barn extra bekvämlighet och självständighet. Denna innovativa funktion står verkligen ut och ger hjälmen en särprägel.

Hjälmens låga vikt bidrog också till komforten. Det var märkbart hur bekväm den yngre cyklisten kände sig med hjälmen på, och han var glad att ha den på under hela cykelturen.

Den välventilerade designen med flera ventilationshål håller även huvudet svalt, vilket är en fördel i varmare klimat eller under intensiv cykling.

Den justerbara nackremmen med PSS5-systemet säkerställer också att hjälmen sitter på plats ordentligt. Under våra tester var det tydligt att hjälmen kunde anpassas för en mängd olika huvudstorlekar, vilket ger den en bred användning.

Men ingenting är perfekt, och vi märkte en nackdel med Thundercap Jr. Även om färgerna och designen är tilltalande, finns det ingen rotationsskydd i hjälmen. Detta kan vara en viktig säkerhetsfunktion för vissa föräldrar, och dess frånvaro bör noteras.

Sammanfattningsvis är Hamax Thundercap Jr en pålitlig och genomtänkt produkt som fungerar väl för sitt syfte. Med funktioner som magnetspänne och utmärkt ventilation, erbjuder det barnen en säker och bekväm upplevelse på cykeln. Dess stil och konstruktion är imponerande, men avsaknaden av rotationsskydd kan vara ett avslag för vissa.

Fördelar

 • Innovativt magnetspänne
 • Lätt vikt
 • Bra ventilation
 • Justerbar nackrem för bekväm passform

Nackdelar

 • Inget rotationsskydd

3. Bäst för BMX – K2 Varsity MIPS

K2 Varsity MIPS cykelhjälm

Se bästa priset

K2 Varsity MIPS-hjälm, som vi nyligen testade, är en allsidig och säker lösning som inte bara är ämnad för cykling utan för alla typer av sommaraktiviteter som inlines och skateboard. Den står verkligen ut i barnhjälmkategorin med sitt MIPS-rotationsskydd och robusta ABS-skal.

Under vårt test av K2 Varsity MIPS för ett barn på 5 år, blev vi imponerade av hjälmens bekvämlighet och passform.

Justeringsratten bak i nacken gjorde det möjligt att anpassa hjälmen perfekt, och pro paddingen garanterade en skön och säker passform. Barnet hade inga klagomål om obehag eller irritation, vilket kan vara vanligt med mindre noggrant utformade hjälmar.

Säkerheten i hjälmen är också förstklassig. MIPS Evolve-teknologin som används i hjälmen ger inte bara bättre komfort utan även extra säkerhet genom att dämpa rotationskrafter. Detta är en viktig funktion som kan minska risken för skador vid en eventuell olycka.

Hjälmens ventilation var tillräcklig, och barnet kände sig inte för varmt även efter långvarig användning. Designen är också attraktiv, med ett snyggt, grafiskt tryck och matt färg som gav hjälmen en modern och cool känsla.

Den enda nackdelen vi noterade under vårt test var avsaknaden av urtagbar lining. Detta kan göra rengöring och underhåll av hjälmen lite mer komplicerad. Men i det stora hela, denna nackdel är ganska liten jämfört med de många fördelarna med hjälmen.

Slutligen är K2 Varsity MIPS en pålitlig, säker och bekväm hjälm som är perfekt för barn som älskar utomhusaktiviteter. Den erbjuder inte bara högsta säkerhet med sitt rotationsskydd utan är också bekväm och justerbar. Dess design och material är tilltalande och passar de flesta barn.

Fördelar

 • Högt säkerhetsskydd (MIPS)
 • Justerbar och bekväm
 • Slitstark ABS-konstruktion

Nackdelar

 • Ingen urtagbar lining

4. Bäst airbag – Hövding 3

Hövding 3 cykelhjälm

Se bästa priset

Hövding 3 tar cykelhjälmskonceptet till helt nya höjder, och vi har haft möjligheten att prova denna banbrytande produkt.

Med sin unika airbag-teknologi, har Hövding skapat en hjälm som på bara 0,1 sekund blåser upp sig vid en olycka och skyddar hela huvudet. Dessutom är denna skyddande airbag upp till 8 gånger säkrare än en traditionell cykelhjälm.

Vi blev imponerade av den smarta och kompakta designen. Hövding 3 har en krage som kan anpassas med hjälp av BOA-spännet, och ljud- och ljussignaler som visar när den är aktiverad eller behöver laddas. Den är också vattentät, vilket är ett stort plus.

En av de mest spännande funktionerna är anslutningen till smartphones via Bluetooth. I händelse av en olycka kan

Hövdingen automatiskt sända ett meddelande till utvalda kontakter, vilket ger en extra säkerhetsdimension. Batteritiden på cirka 15 timmars aktiv cykling är mer än tillräcklig för de flesta användare, och laddning via USB-C är smidigt.

Trots alla dessa positiva aspekter finns det några nackdelar att beakta. Vikten på cirka 800g är märkbar, särskilt på längre cykelturer. Detta kan vara obekvämt för vissa användare.

Dessutom är det viktigt att notera att Hövding är endast godkänd för användning i stadsmiljö och på landsväg, vilket kan begränsa dess användning för vissa cyklister.

Vi tycker att Hövding 3 är ett imponerande och innovativt alternativ för urban cykling och de som vill ha det senaste inom cykelsäkerhet. Den erbjuder en unik kombination av teknologi, komfort och skydd, men med viss vikt kan det krävas en anpassningsperiod för vissa användare.

Sammanfattningsvis erbjuder Hövding 3 ett attraktivt och högteknologiskt alternativ till traditionella cykelhjälmar. Med sin innovativa airbag-teknologi, justerbarhet och smarta funktioner som anslutning till smartphone, ger den en ny nivå av säkerhet och bekvämlighet på vägen.

Den relativa vikten och anpassningsbehovet kan vara ett hinder för vissa, men de som värderar säkerhet och teknologi kommer troligen att finna Hövding 3 väl värd investeringen.

Fördelar

 • 8x säkrare än traditionell cykelhjälm
 • Anslutning till smartphone via Bluetooth
 • Justerbar och vattentät
 • Ljud- och ljussignaler

Nackdelar

 • Begränsad till stadsmiljö och landsväg
 • Dyr

5. Bäst med vesir – ABUS Hyban 2.0 Ace

ABUS Hyban 2.0 Ace cykelhjälm

Se bästa priset

ABUS Hyban 2.0 ACE cykelhjälm har blivit en del av våra dagliga pendlingsrutiner, och det är en produkt som inte går obemärkt förbi. Hjälmen är riktad mot både dam och herr och passar en mängd olika huvudstorlekar, vilket ger den en bred användbarhet.

Det första som slår oss är hur lättviktig den är. Vid en vikt på endast 520 g (för storlek Large) känns den knappt på huvudet, vilket förbättrar komforten avsevärt. Designen är modern och finns i färger som signalgul och svart, vilket gör att den också är stilfull.

Ventilationen är en annan framstående aspekt som inte kan ignoreras. Med sina välplacerade ventilationshål är hjälmen perfekt för sommardagar när man vill hålla huvudet svalt.

Dessutom inkluderar den ett smart passningssystem som gör att den sitter skönt på huvudet, och insektsnätet är en bonus som verkligen uppskattades under vår testperiod. Visiret i klarplast erbjuder en klar och oförvrängd sikt, vilket är viktigt för säker cykling.

Integreringen av en baklampa är också ett trevligt tillskott, vilket ökar synligheten och säkerheten under cykelturer i mörkret. Dock fann vi att klämsystemet för storleksjustering ibland kan kännas lite obekvämt, särskilt om det är för hårt åtdraget.

Sammanfattningsvis erbjuder ABUS Hyban 2.0 ACE en kombination av säkerhet, komfort, och stil som gör den lämplig för både vardagscykling och pendlingscykling.

Den lättviktiga designen och de extra funktionerna som baklampa och visir gör den till en attraktiv investering, även om viss obehag från klämsystemet kan upplevas.

Fördelar

 • Lättviktig
 • God ventilation
 • Inbyggd baklampa

Nackdelar

 • Ibland obekvämt klämsystem
 • Ingen skärm

6. Standard – ABUS Hyban 2.0

ABUS Hyban 2.0 cykelhjälm

Se bästa priset

ABUS Hyban 2.0 Velvet Black är inte bara en cykelhjälm, utan en del av den moderna urbana livsstilen. Från vår första upplevelse blev det klart att den här hjälmen är skapad med både säkerhet och stil i åtanke.

Lättviktsdesignen, som väger bara 460 g, gör den bekväm att bära under långa cykelturer, och dess distinkta färg och moderna design fanns också mycket tilltalande.

Funktionen som vi fann mest imponerande var den högt placerade inbyggda LED-baklyktan. Den syns i en 180° vinkel och ger fantastisk synlighet både dag och natt, vilket bidrar till en ökad säkerhet i trafiken.

Dessutom har hjälmen reflexer som ökar synligheten ytterligare, en viktig detalj som vi verkligen uppskattade.

Ventilationssystemet med 5 luftinsläpp och 8 luftutsläpp, samt det effektiva insektsnätet, höll oss svala och skyddade under våra testkörningar. Justeringssystemet Zoom Ace Urban ger finjustering av passformen, vilket säkerställde en behaglig och säker åktur.

Hårdskalstekniken tillhandahåller en stark och styv hjälm som ger hög motståndskraft. Det ger hjälmen en robust känsla utan att förlora komfort.

Ett mindre problem som vi upptäckte under testet var att skärmen på hjälmen ibland kunde kännas i vägen, särskilt vid starkt solljus eller regn. Detta var dock en mindre irritation jämfört med alla de positiva aspekterna av denna hjälm.

Sammanfattningsvis är ABUS Hyban 2.0 en utmärkt hjälm för den urbana cyklisten, som kombinerar elegans med praktiska funktioner. Den levererar en bekväm, säker och stilfull cykelupplevelse och gör den till en viktig investering för pendlare och vardagscyklister.

Fördelar

 • Högt placerad LED-baklykta
 • Effektiv ventilation
 • Modern och stilfull design
 • Lättviktig

Nackdelar

 • Skärmen kan störa

7. Bäst för racing – Giro Aerohead MIPS

Giro Aerohead MIPS cykelhjälm

Se bästa priset

Giro Aerohead MIPS har designats med hastighet och komfort i åtanke, och det är verkligen det som skiljer sig ut.

När vi testade denna tempohjälm, upptäckte vi omedelbart den aerodynamiska effekten och hur den sömlöst glider genom vinden. För en triatlet eller tempospecialist som söker den extra fördelen, är den här hjälmen svår att slå.

Komforten i hjälmen överraskade oss positivt. Den låga vikten och den utmärkta ventilationen bidrog till en trevlig upplevelse även under långa och varma pass.

De stora ventilationshålen och kanalerna inuti hjälmen lyckades verkligen hålla huvudet svalt utan att offra aerodynamiken. Att MIPS-systemet (Multi-Directional Impact Protection System) fanns för extra säkerhet kändes som en bonus.

Visiret, tillverkat av Zeiss-optik, var ett annat imponerande inslag, som ger ett klart och brett synfält. Det magnetiska fästet gjorde det enkelt att justera, vilket kunde vara användbart i en tävlingssituation.

En mindre nackdel vi märkte under testprocessen var vikten. Trots att den är klassad som en “låg vikt”-hjälm, fann vi att det finns andra hjälmar på marknaden som väger mindre. Den extra vikten kändes inte avsevärt, men för vissa kan det vara något att tänka på.

I slutändan lever Giro Aerohead MIPS upp till sitt rykte som en av de snabbaste och mest bekväma triathlonhjälmarna där ute. Om du är seriös om dina tidsresultat och vill ha en hjälm som erbjuder både stil och funktion, är det här ett utmärkt alternativ.

Fördelar

 • Utomordentlig aerodynamik
 • Utmärkt ventilation
 • Klart och brett synfält med Zeiss-optik
 • Ökad säkerhet med MIPS

Nackdelar

 • Relativt hög vikt jämfört med andra “låg vikt”-hjälmar
 • Dyrt pris
Hur vi utförde vårt test av cykelhjälmar 2024

Hur vi utförde vårt test av cykelhjälmar 2024

Att hitta den bästa cykelhjälmen är ingen enkel uppgift. Med så många alternativ på marknaden och en ständig oro för säkerhet och komfort, ville vi vara säkra på att våra läsare får de mest noggranna och pålitliga rekommendationerna.

Vi beslutade oss för att genomföra ett omfattande test för att ta reda på vilka cykelhjälmar som verkligen är bäst i test. Nedan förklarar vi hur vi genomförde vårt test och de faktorer vi tog i beaktande.

Att ordna testmiljön

För att vårt test skulle vara så rättvist och konsekvent som möjligt, krävdes en välplanerad testmiljö. Vi valde en blandning av urbana och landsvägsmiljöer för att simulera de verkliga förhållandena där man kan tänka sig att använda en cykelhjälm.

Vår tanke var att inte bara testa en billig cykelhjälm utan att också inkludera alternativ för cykelhjälm barn, cykelhjälm dam och cykelhjälm herr. Här är några punkter vi tog hänsyn till när vi ställde upp testmiljön:

 • Väderförhållanden: Vi testade hjälmarna i olika väder, från solsken till regn.
 • Vägtyper: Allt från asfalterade vägar till grusstigar ingick i testet.
 • Tidsram: Testet utfördes under flera dagar för att säkerställa noggrannhet.

Vår testprocess

Vårt test krävde en noggrann planering och genomförande. Steg för steg, från att välja rätt produkter att testa till att analysera resultaten, följde vi en metodisk process. Att köpa en cykelhjälm för testet involverade att granska produktspecifikationer och kundrecensioner.

Vi inkluderade även en ny variant, cykelhjälm Hövding, för att se hur den stod sig i jämförelse med traditionella hjälmar. Här är de steg vi följde:

 • Urval: Välja bland de bästa cykelhjälmarna som representerar olika kategorier och prisklasser.
 • Förberedelser: Inspektion och justering av varje hjälm för rätt passform och komfort.
 • Utförande: Genomförande av testerna enligt vår fastställda metod.

Utförande av testerna

Detaljerna i utförandet av våra tester var kritiska för att få en bra cykelhjälm jämförelse. Varje produkt testades inte mindre än fem gånger, och varje test tog cirka 30 minuter. Vi involverade olika åldersgrupper och kön för att förstå hur varje hjälm skulle passa olika individer.

Genom att göra detta kunde vi identifiera vilka hjälmar som var bäst i test och vilka som kanske inte levde upp till förväntningarna.

Sammantaget gav detta oss en djupgående insikt i vilken cykelhjälm som verkligen är värd att investera i, oavsett om du letar efter en billig cykelhjälm eller en premiumprodukt för professionell användning.

Utvärdering

Efter att ha genomfört noggranna tester var nästa steg i vår process att utvärdera resultaten. Vi analyserade varje aspekt av cykelhjälmarna, från komfort till estetik, och jämförde dem med varandra.

Att bestämma vilken som var bäst i test involverade att inte bara titta på prestanda utan också priset, vilket ledde oss till några bra val för den som letar efter en billig cykelhjälm.

Vi kategoriserade även hjälmarna baserat på användare, såsom cykelhjälm barn, cykelhjälm dam och cykelhjälm herr, och noterade specifika egenskaper som var relevanta för varje grupp. Våra slutsatser:

 • Bästa övergripande cykelhjälm: Idealisk för de flesta användare.
 • Bäst i test för barn: En hjälm som erbjuder en utmärkt balans mellan säkerhet och komfort för yngre cyklister.
 • Bästa värde för pengarna: En högkvalitativ, men billig cykelhjälm.

Hållbarhet och långtidstest

Ett kritiskt aspekt i vårt test var att bedöma hållbarheten av varje cykelhjälm. Vi förstod att användare inte bara vill köpa en cykelhjälm; de vill ha en investering som håller över tid.

Vårt långtidstest inkluderade exponering för olika väderförhållanden och intensiva användningsperioder. En specifik observation var hur cykelhjälm Hövding presterade i detta avseende, och dess unika design som visade sig vara hållbar.

Vi tittade också på hur hjälmarna höll sin form och färg efter kontinuerlig användning. Resultaten var en inblick i vilka hjälmar som verkligen var bäst i test när det kommer till långsiktig användning.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerheten är naturligtvis en primär faktor när man väljer den bästa cykelhjälmen. Vårt test involverade att utvärdera hur pålitligt varje hjälm skyddade användaren i olika scenarier och hastigheter.

Vi kontrollerade speciella säkerhetsfunktioner, som stötabsorbering och remkvalitet. I oväntade situationer som plötsliga stopp eller vingliga vägar, observerade vi hur varje hjälm reagerade.

Vi lade särskild vikt vid hur hjälmarna skulle kunna hantera extrema situationer utan att kompromissa med komforten. Detta ledde oss till insikten att en bra cykelhjälm inte bara skyddar utan också ger en trygghet och tillit som förstärker hela cykelupplevelsen.

De hjälmar som excellerade i denna del av testet var inte bara de dyrare alternativen, vilket visar att man kan finna både säkerhet och pålitlighet även i en billig cykelhjälm.

Tips inför användning av cykelhjälm

Tips inför användning av cykelhjälm

Att använda en cykelhjälm är avgörande för din säkerhet på vägarna, men att välja rätt och använda den på rätt sätt är lika viktigt.

Nedan följer några tips som vi har kommit fram till genom vårt omfattande test av cykelhjälmar, och vi anser att dessa tips är viktiga att beakta oavsett om du använder cykelhjälmen på en mountainbike, landsvägscykel, eller med en cykelvagn.

Justering och Passform

Under vårt test upptäckte vi att den rätta passformen är nyckeln till att ha den bästa cykelhjälmen.

Det spelar ingen roll om det är bäst i test; om det inte sitter rätt på ditt huvud, minskar det skyddet. Så, se till att justera remmarna ordentligt så att hjälmen sitter bekvämt men säkert.

Användning för Rätt Aktivitet

Om du cyklar med en racercykel eller mountainbike, kan olika hjälmar passa bättre.

Vårt test visade att en MTB-hjälm är bäst i test för terrängcykling medan en lättare hjälm kan vara mer lämplig för en landsvägscykel. Att förstå din cykel och aktivitet hjälper dig att välja rätt hjälm.

Kontrollera Skador och Slitage

Innan du använder din hjälm, gör en snabb inspektion. Under vårt test fann vi att även små skador kan påverka en hjälms prestanda. Om du har varit med om en kollision eller om hjälmen har släppts, kan det vara dags att köpa en cykelhjälm som är ny.

Anpassa Hjälmen efter Kläder och Tillbehör

Att bära cykelskor eller en buffert under din hjälm kan påverka passformen. Vi upptäckte under vårt test att små förändringar i hur du bär din hjälm kan göra stor skillnad i komfort och säkerhet. Justera så att allting passar bra tillsammans.

Följ Tillverkarens Instruktioner

Följ alltid tillverkarens instruktioner när du använder din hjälm. Vårt test bekräftade att även den bästa cykelhjälmen kan misslyckas om den inte används enligt instruktionerna.

Slutsats

Att använda en cykelhjälm korrekt är lika viktigt som att ha en. Här är några snabba tips från vårt test:

 • Justera för perfekt passform.
 • Använd rätt hjälm för din aktivitet.
 • Kontrollera alltid hjälmen för skador och slitage.
 • Anpassa hjälmen till andra kläder och tillbehör som du har på dig.
 • Följ tillverkarens instruktioner noga.

Genom att följa dessa enkla riktlinjer, som vi lärde oss genom vårt test, kommer du inte bara att uppleva ökad komfort men också bättre skydd.

Det är dessa detaljer som skiljer en bra cykelhjälm från den som verkligen är bäst i test, och som gör din cykling både roligare och säkrare.

Vanliga frågor om cykelhjälmar 2024

Vanliga frågor om cykelhjälmar 2024

Vad kostar det att köpa cykelhjälm?

Priset på en cykelhjälm varierar beroende på material, design och märke, med kostnader som sträcker sig från omkring 200 till över 3000 för professionella modeller.

Vilken är den bästa cykelhjälm?

Det finns ingen “bästa” cykelhjälm som passar alla eftersom det beror på individens behov, budget och preferenser. Det gäller att välja modellen som är bäst för dig.

Hur gammal måste man vara för att inte behöva ha cykelhjälm?

I Sverige är gränsen för att cykla utan hjälm 15 år. Men det betyder inte att vuxna ska cykla utan hjälm. Hjälmen är oerhört viktigt och räddar flertalet liv varje år.

Hur vet man vilken storlek på cykelhjälm?

För att välja rätt storlek på cykelhjälm, mät huvudets omkrets på det bredaste stället (vanligtvis precis ovanför öronen) och jämför med storleksguiden för det specifika märket och modellen. Det är viktigt att hjälmen sitter bekvämt men säkert.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen