Klicka här för att se fler landsvägscyklar.
Bäst i test Landsvägscykel 2023
Vi älskar att se folk börja med landsvägscykling oavsett om det är för rent fritidsunderhåll, eller att bygga upp inför längre åkturer, eller för att slutligen tävla i ett cykellopp eller triathlon. Vår inställning är att ju fler cyklister det finns, desto fler cykelspår och cykeltävlingar kommer vi att se. Det skapar en produktiv cykel, för att inte tala om det kan göra befolkningen friskare vilket är bra för oss alla.
Att köpa en nybörjarcykel kan dock vara otroligt svårt. Inte bara har du dussintals märken att välja mellan, men varje modell verkar ha en obegränsad kombination av komponenter. Du kommer utan tveka antingen bli kär i den första du ser eller bli bedövad av alla val och beslut du kan fatta när du börjar leta efter en landsvägscykel.
Dessutom så innebär idag inträdesnivå för vissa tillverkare allt upp till ca 25 000 kr. Det är lite mer än vad den typiska nybörjaren kanske anser vara nybörjarnivå, men om du planerar att åka mycket vill du inte heller snåla. Lyckligtvis finns det fortfarande några riktigt bra alternativ i intervallet 10 000 – 20 000 kr också. Oavsett så är vi säkra på att du kommer bli nöjd med ditt val eftersom vi valt ut de bästa landsvägscyklarna för varje prisklass.
Läs även >>> Den bästa värmekikaren 2023
Köpguide för bäst i test Landsvägscykel 2023
Att cykla är en fantastisk aktivitet som håller dig aktiv och ger ett unikt sätt att träffa nya människor och uppleva din omgivning. Det är också ett utmärkt sätt att hålla sig i form i alla åldrar på grund av bristande påverkan på dina muskler och leder. Slutligen har landsvägscyklar förmågan att tillfredsställa konkurrenskraftiga typer, spännande och / eller äventyrssökare om du är så benägen.
När det är dags att köpa en ny landsvägscykel finns det en mängd alternativ som kan vara skrämmande. För att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut har vi skapat den ultimata guiden för att köpa en landsvägscykel som hjälper dig att sortera igenom all information och hitta den perfekta landsvägscykeln för dig.
Till att börja med överväg några av dessa frågor;
- Vilken typ av cykling gör du nu?
- Vilken typ av cykling tänker du göra i framtiden?
- Vad är din budget?
- Vad är din landsvägscykelförmåga?
Några av dessa frågor är lättare att svara än andra, och vissa kommer att påverka det slutliga beslutet mer än andra. Till exempel, om du tänker tävla med din landsvägscykel så är landsvägscyklar med skivbromsar ute (för tillfället). Om du bor i ett plant område utan en kulle i sikte kommer en landsvägscykel med aerodynamiska funktioner eller extra komfort sannolikt att vara en bättre investering än en superlätt klättringscykel.
Om du bara behöver en solid pendlingscykel för jobbet och kanske lite fritidscykling på helgerna har du råd att vara sparsam och avstå från klockor och visselpipor. Och om du inte är en cyklist på hög nivå men mycket entusiastisk över din cykling och har pengar att spendera, varför inte gå ut och hämta din drömcykel?
Budget
Budget är den största frågan och den största begränsande faktorn när du köper en landsvägscykel. Prisintervallet för en landsvägscykel är enormt, fritidscyklar på nybörjarnivå börjar vid 3 000 kr och sträcker sig till över 100 000 kr för elitprestanda-cyklar.
Oavsett din prisklass kan du hämta en fantastisk landsvägscykel som kommer att tjäna ditt syfte. Att spendera mer pengar på en landsvägscykel kommer vanligtvis (men inte alltid) att leda till en viktminskning, ökad styvhet, förbättrad växlingskvalitet, ökad hållbarhet och högre komfort. Materialet i landsvägscykelns ram och gaffel kommer att förändras när priset ökar, vanligtvis från stål till aluminium till kolfiber.
Gruppgrupper kommer att ha en liknande utveckling som börjar med legeringar av låg kvalitet, sedan fortsätter till legeringar av högre kvalitet, sedan en blandning av legeringar av högsta kvalitet, kolfiber och titan. Hjulsats följer en liknande väg från aluminium till kolfiber och har keramiska lager till högre prispunkter som hjälper till att minska rullmotståndet. Nedan följer en sammanfattning av vad du kan förvänta dig inom en fastställd budget.
Prisklass under 10 000 kr
Cyklar i denna prisklass är riktade mot fritidscyklisten. De har vissa prestandaelement men är mestadels baserade på hållbarhet och mångsidighet. Som ett resultat kommer landsvägscyklar i det här prisklassen normalt att ha en 8 eller 9-växlad kassett på baksidan med en dubbel eller trippel vevparti på framsidan som ger antingen 16, 18, 24 eller 27 växlar för enkla trampförhållanden. Ramen är sannolikt tillverkad av aluminium eller stål och gaffeln av kol, aluminium eller stål. Hjulsatsen och däcken kommer att vara tunga och robusta men kan enkelt uppgraderas för att ge mer prestationsorienterad hantering.
Prisklass 10 000 – 20 000 kr
Vid denna prispunkt blir den största frågan om man ska välja en aluminium- eller kolfiberram. Nybörjade kolfiberramar blir tillgängliga vid denna prispunkt och så kan beslutet vara förvirrande. Båda materialen kan vara lätta, styva och ge en bekväm åktur. Medan svaret kommer att variera beroende på specifikt varumärke, är vårt råd att välja en avancerad legeringsram framför en grundläggande kol. Som en sidofördelning har legeringsramade landsvägscyklar vanligtvis bättre komponenter för samma pengar.
Prisklass 20 000 – 40 000 kr
Fokus för landsvägscyklar i denna prisklass skiftar från fritid till prestanda. landsvägscykelns totala vikt minskar, växlingen blir skarpare och den allmänna hastigheten ökar vanligtvis. Prestandafunktioner som aerodynamiska rörprofiler, djupa profilhjul och tävlingsgeometri finns till denna prispunkt, liksom avancerade komfortfunktioner.
Cyklar inom detta prisklass kommer sannolikt att ha en 11-delad kassett på baksidan med en dubbel vevparti på framsidan. SRAM Rival eller Shimano 105 och Ultegra är de gruppuppsättningar du vanligtvis hittar. Ramen kommer att tillverkas av högkvalitativ aluminium eller kolfiber, med gaffeln nästan uteslutande kolfiber. Hjulsatsen blir lättare och möjligen till och med tillverkad av kolfiber om du verkligen söker efter ett fynd. Däck blir smidigare och ger mindre rullmotstånd vilket gör det lättare att gå snabbare.
De flesta ramar inom detta prisklass kommer att tillverkas med kolfiber och det är bara en fråga om gruppset och hjul som följer med det.
Prisklass 40 000 – 60 000 kr
Nu börjar vi komma till den spetsiga änden av landsvägscyklar. landsvägscyklar inom detta prisklass delar liknande högpresterande funktioner och det är osannolikt att du hittar en citron när du spenderar den här typen av pengar. Det största beslutet att ta i denna prisklass är vilken typ av landsvägscykel man ska köpa eftersom landsvägscyklar blir tydligt delade i denna grupp mellan aerodynamisk, lätt eller uthållighet.
Oavsett vilken typ du väljer, återigen går landsvägscykelns vikt ner, förskjutningen förbättras ytterligare och hjulen är lätta och aerodynamiska. landsvägscyklar inom detta prisklass kommer att ha en 11-delad kassett med en dubbel vevparti på framsidan. Följande gruppuppsättningar kommer att visas på landsvägscyklar inom detta intervall; SRAM Rival, Force and Red, Shimano Ultegra och Dura-Ace och Campagnolo Potenza och Chorus. Både elektroniska och mekaniska växlingsgruppsgrupper finns på denna prispunkt.
Ramen och gaffeln kommer att vara av olika kolfiberkvalitet och kommer sannolikt att kopplas ihop med en kolfiberuppsättning av hjul eller ett avancerat legeringsalternativ.
Prisklass över 60 000 kr
Att differentiera landsvägscyklarnas prestanda vid denna tidpunkt blir svårare eftersom förbättringsmängden inte är relativt den mängd pengar som spenderas. Som ett resultat kommer beslutet om en landsvägscykel i denna prisklass till stor del att baseras på personliga preferenser snarare än att en landsvägscykel presterar bättre än en annan.
I detta prisklass kan du förvänta dig en högkvalitativ kolfiberram och gaffel som är lätt, styv och kompatibel. Dessutom kommer du att uppleva exakta skift- och kolfiberhjulset som är lätta och aerodynamiska. Elektroniska gruppuppsättningar börjar vara vanliga vid denna tidpunkt liksom toppmoderna SRAM Red, Shimano Dura Ace och Campagnolo Record och Super Record.
Det är inte ovanligt att människor spenderar mer än 10 000 kr på en landsvägscykel och i de flesta fall kommer dessa landsvägscyklar att vara någon form av professionell racercykelreplik, “BeSpoke” -skapande eller ha anpassade funktioner.
Hur du får en bra deal
Här är några tips som hjälper dig att begränsa det fyndet:
EOFY: Räkenskapsårets slut är en bra tid att köpa en landsvägscykel. Återförsäljare vill rensa gamla lager för att skapa plats för nya, vilket skapar den perfekta möjligheten att få ett bra pris på nuvarande eller förra årsmodellen. Landsvägscyklar arbetar vanligtvis på en treårig livscykel, vilket innebär att landsvägscykeln uppdateras helt vart tredje år. Om du gör det rätt kan du skaffa dig en hel del vid överföringen av produktsäsonger.
Jul: Jul är en annan bra tid på året för att få ett fynd. Jul är den mest trafikerade tiden på året för återförsäljare och landsvägscykelindustrin är inget undantag. Många återförsäljare kommer att försöka rensa gamla lager som inte sålde under slutet av räkenskapsperioden eller lägga till sötningsmedel som ett par skor eller en dator i Saint Nic-andan.
Demo- eller golvlager: De flesta landsvägscykelbutiker beställer lager i lager för att hålla kostnaderna nere och ha displaymodeller som människor kan se och testa. När dessa landsvägscyklar har tjänat sitt syfte säljs de till ett kraftigt reducerat pris för att ta hänsyn till användningen. Dessa landsvägscyklar är normalt väl underhållna och bortsett från att ha några kilometer på vägmätaren är de praktiskt taget helt nya.
Att köpa online: Att köpa online från en tillverkare minskar mellersta mannen, vilket minskar den totala kostnaden som sedan överförs till konsumenten. Detta kan vara ett utmärkt sätt att spara pengar men bör tas med försiktighet. Att köpa online har sina fallgropar; du kan i allmänhet inte inspektera landsvägscykeln, ta den för en testtur, kontrollera om den passar, bedöma unika egenskaper, göra ändringar eller ställa frågor. Det är ett riskabelt spel om du inte vet din exakta storlek och specifikationer.
Lokal landsvägscykelbutik: Oftare kommer inte landsvägscykelbutiker till bordet med ett erbjudande eller pris som gör båda parter nöjda. Att shoppa lokalt gör att du kan prata med någon, kolla in landsvägscykeln och ta en tur. Du kanske betalar en liten premie men du kommer sannolikt att spara pengar jämfört med ett online-köp eftersom de flesta butiker kommer att inkludera en landsvägscykelpassning och fortlöpande service med en försäljning. Bra landsvägscykelbutiker känner till landsvägscykeln och varumärket och kommer att arbeta hårt för att göra dig lycklig och behålla dig som kund.
Storlek
Att få rätt storlek landsvägscykel är avgörande. Om du känner dig bekväm på landsvägscykeln ger det en trevligare upplevelse och du vill åka mer; plus komfort är lika med hastighet. Omvänt kommer landsvägscykeln med fel storlek att leda till obehag, potentiell skada och en negativ körupplevelse.
Att hitta rätt ramstorlek är det första steget. Om din ram är för liten eller för stor gör det det praktiskt taget omöjligt att finjustera för att passa dig perfekt. Att flytta sittplatsen, justera styret och ändra spindellängden är alla enkla justeringar att göra, men om ramstorleken är felaktig är det dåliga plåstringslösningar.
Cykelramar mäts vanligtvis i centimeter som representerar längden på havsröret. En beskrivning av ramstorleken baserad på denna mätning allokeras då ibland, till exempel anses en 51cm ram vara en ‘liten’.
Varje tillverkare kommer att ha olika storlekar och rambeskrivningar så ett litet för ett varumärke kan vara ett medium i ett annat varumärke. På samma sätt kan olika landsvägscykelmodeller från samma tillverkare ha olika effektiva storlekar med delade beskrivningar. Till exempel kan en 54 cm lätt landsvägscykel och en 56 cm flygcykel båda vara ett medium. Det är alltid bäst att kontrollera med den specifika tillverkaren och landsvägscykelmodellen för att bekräfta. Om man jämför varandra mellan varumärken eller modeller, är den mest konsekventa mätningen att använda ‘Stack’ och ‘Reach’.
Stapeln avser höjden på landsvägscykeln mätt vertikalt från bottenfästet till toppen av huvudröret. Räckvidden avser längden på landsvägscykeln uppmätt horisontellt från bottenfästet till huvudröret. Om du känner till dessa två värden kommer du alltid att kunna hitta landsvägscykeln med rätt storlek oavsett tillverkare eller rambeskrivning.
Pedaler
Basmodeller kan komma med plattformspedaler, ofta med tåburar, men nästan alla avancerade modeller säljs utan pedaler. Det verkar verkligen konstigt. Antagandet från landsvägscykeltillverkare är att en vägcyklist sannolikt redan har ett föredraget pedalsystem för användning med sina befintliga landsvägscykelskor. Denna logik låter dig fatta beslutet istället för att kräva att landsvägscykelbutiken byter ut perfekt fina pedaler mot ett annat märke eller modell.
Om du vill trampa effektivt och vara i en med din landsvägscykel, bör du använda landsvägscykelskor och klämbara pedaler (aka clipless). Att inte göra det är som att fylla på en högpresterande sportbil med lågoktangas – den kommer fortfarande att gå, men kommer att sakna oomph. Pedaler finns i ett antal populära märken (inklusive Shimano, Look, Time och Speedplay) och en rad modeller inom varje märke. Ett högre pris indikerar bättre lager, lägre friktion och mindre vikt.
Hjul
Ett hjul består av navet som hjulet snurrar runt, ekrarna som förbinder navet och fälgen, bröstvårtorna som förbinder ekrarna med fälgen och fälgen som är hjulets runda båge. En bra uppsättning hjul är hållbara, har pålitliga nav, ger förtroendeinspirerande bromsning, är styva för kraftöverföring och också lätt.
Hjulets fälgbredd och djup dikterar till stor del hur det åker och känns. Trenden är att moderna fälgar ska vara bredare än tidigare generationer för att ge bättre aerodynamik och större däckluftvolym, vilket resulterar i förbättrad komfort. Detta sammanfaller med övergången till större däck som sägs förbättra rullmotståndet samt komfort genom att köra vid ett lägre tryck. Fälgdjupet påverkar hjulets aerodynamik och hanteringen av en landsvägscykel. Ju djupare fälgen är, desto mer aerodynamisk blir den, men också svårare att hantera med tanke på att de kommer att påverkas mer av sidovind än en grund fälg.
Mest inträde till mellannivåhjul kommer att göras av aluminium av varierande kvalitet, medan högnivåhjul ofta kommer att tillverkas av kolfiber vilket minskar vikten samtidigt som styvheten och hastigheten ökar.
Det totala antalet, formen och materialet på ekrarna på ett hjul kommer att variera. Höga tal av tal (med många ekrar) ökar robustheten och hållbarheten men kommer med en viktstraff. En platt ekare kan ge lite aerodynamiska vinster över en rundad. Och materialet kan vara stål, aluminium, kolfiber eller titan.
Det är värt att känna till de tre olika däcktyperna som passar på ett hjul eftersom de kräver en specifik hjulfälg. Däcken kommer antingen att vara ” clincher ”, ” tubular ” eller ” tubeless ” och hjulet anger vilket däck det är kompatibelt med. Majoriteten av de tillgängliga landsvägscyklarna kommer att säljas med clincher-däck som behöver ett innerrör för att hålla luft.
Drivlina och grupper
En grupp består av bromsar och drivlina som betraktas som landsvägscykelns maskinrum. Drivlinan består av vevar, kedjedrev, kedja, kassett, växlar och växlar. Drivlinan är en sluten krets som driver landsvägscykeln och när du spenderar mer pengar ökar effektiviteten, hållbarheten och växlingsprestandan medan vikten minskar.
När du bearbetar gruppuppsättningshierarkin ändras materialet. Ingångsnivågrupper består av mestadels lågkvalitativt aluminium och stål, som flyttar till de högre kvalitetslegeringarna, och sedan de högkvalitativa legeringarna, kolfiber och titan för de bästa alternativen. Nedan finns en beskrivning av varje tillverkare och deras gruppuppsättningar.
Shimano
Shimano har det största utbudet av vägspecifika grupper och är marknadsledande. Shimano var pionjär i STI-spaken (Shimano Total Integration) som är den vanligaste spaken idag. Det geniala systemet gör att användaren kan växla upp eller ner och bromsa med en hand. Den högra spaken styr bakväxeln och frambromsen (bromsriktningen kan ändras beroende på land), medan den vänstra spaken styr framväxeln och bakbromsen. STI-spaken möjliggör flera växlingar och innebär att du aldrig behöver flytta din handposition för att sakta ner eller byta växel.
Nästan alla Shimanos gruppuppsättningar är utformade för att fungera tillsammans (så länge de delar samma antal kugghjul), vilket gör det möjligt att blanda komponenter, men för bästa prestanda är det bäst att hålla enhetligheten. Nedan följer en kort beskrivning av Shimanos gruppuppsättningar.
- Claris: Claris är Shimanos nybörjargrupp som är bäst lämpad för fritids- eller fitnesscyklar. Den har en 8-växlad kassett och finns i antingen en dubbel eller trippel vevsats som ger en mängd olika växlingsalternativ.
- Sora: Sora liknar Claris men lägger till en extra växel med en 9-växlad kassett och finns också i en dubbel eller trippel vevsats. Sora har en annan estetik än Claris och har en fyra-arms vev istället för fem.
- Tiagra: Tiagra visas på många nybörjade landsvägscyklar som är prissatta runt 10 000 kr och får ytterligare en växel med en 10-delad kassett. Tiagra är också vanligt på gruscyklar på grundnivå tack vare en kombination av hållbarhet och prestanda.
- 105: 105 anses vara Shimanos första steg in på den prestationsorienterade gruppgruppsmarknaden och den mest populära gruppgruppen på landsvägscyklar. Syftet med inträde till mellanliggande vägkörare är 105 hållbar, pålitlig och har mycket av tekniken som finns på de dyrare Ultegra och Dura-Ace. 105 har 11 kuggar på kassetten, samma som Ultegra och Dura-Ace, så vid denna tidpunkt kan du byta och byta komponent med dem ovanför.
- Ultegra: Ultegra är för medellånga till höga vägkörare med nästan identiska egenskaper som Dura-Ace, om än med en viktstraff. Många professionella team kommer att använda Ultegra-kassetter och kedjor blandade med Dura-Ace-komponenter för att spara pengar under lågsäsong. Ultegra kommer också i en elektronisk version som kallas ‘Di2’, som använder motordriven mekanik på fram- och bakväxeln för att ge en skarp växling varje gång.
- Dura-Ace: Dura-Ace är guldstandarden för Shimano-gruppsatser. Gruppen använder en blandning av kolfiber, titan och högkvalitativa legeringar för att skapa exakt växling och oöverträffad tillförlitlighet. De allra flesta WorldTour-lag använder Shimano Dura-Ace som sin gruppgrupp, vilket markerar sin status i professionella led. Dura-Ace finns också i det elektroniska Di2-alternativet.
Campagnolo
Campagnolo är den långvariga grupptillverkartillverkaren och har innoverat cykling i över 80 år. Många förare har en romantisk uppfattning om det italienska företaget tack vare dess livslängd och anseende för avancerade produkter. De allra flesta arbeten äger rum fortfarande på Campagnolos huvudkontor i Vicenza, Italien.
Campagnolo har fem gruppuppsättningar men går in på vägmarknaden till en högre prispunkt än SRAM och Shimano. Det är sällsynt att se en Campagnolo-grupp på en billig landsvägscykel, men mycket vanligt på avancerade italienska landsvägscyklar och dyra skräddarsydda skapelser.
Campagnolo-spakarna har böjda huvar för att förbättra ergonomin och unika växlingar, en enda spak bakom bromshandtaget används för att gå till en lättare växel, medan en liten tumspak på insidan av huven används för att gå in i en hårdare växel. Nedan följer en kort beskrivning av Campagnolos gruppuppsättningar.
- Centaur: Centaur är den nya gruppsatsen på nybörjarnivå för Campagnolo och är placerad mot Shimano 105. Den nya 11-delade gruppsatsen är övervägande tillverkad av aluminium och är extremt nära Potenza i sina funktioner.
- Potenza: Potenza är det nya mellanklassgruppen som tävlar igen Shimano Ultegra och SRAM Force. Potenza har en fyra-arms vev och nydesignad fram- och bakväxel för att förbättra växlingen. Medan Potenza-funktionerna liknar Chorus, Record och Super Record används en blandning av legeringar i hela gruppsatsen för att sänka kostnaderna.
- Chorus: Campagnolo beskriver Chorus som ‘den perfekta lösningen för sofistikerade cyklister som letar efter Super Record-prestanda till ett mer konkurrenskraftigt pris’. Det priset kommer sannolikt att vara på landsvägscyklar som överstiger 5 000 kr högkvalitativ kolfiber som redan finns i hela. Chorus är den första gruppgruppen i Campagnolo-sortimentet som har möjlighet till elektronisk växling som kallas ‘EPS’ (Electronic Power Shift).
- Record: Record är en professionell kvalitetsgrupp trots att en gruppset sitter ovanför den. Record kombinerar kolfiber och högkvalitativa legeringar för att skapa ett gruppset som är lätt, ger oklanderlig förskjutning och ser fantastisk ut. Record finns också med EPS.
- Super Record: Som tidigare nämnts har Campagnolo innoverat i över 80 år och försökt pressa gränserna för prestanda och med sin elitprestationsgrupp tror de att de har hittat det. Rekordgruppset var redan så bra Campagnolo kunde bara komma med ett namn för ett gruppset ännu bättre, “Super Record”. Campagnolo beskriver detta som ” det maximala utvecklings- och teknologiska uttrycket för en mekanisk drivlina för landsvägscyklar ”. Skillnaderna mellan Record och Super Record är mindre, mestadels baserade på införandet av titan- och keramiklager som ytterligare minskar vikten och förbättrar effektiviteten. Super Record är för elitcyklister eller personer utan budgetbegränsningar. Super Record EPS ännu mer.
SRAM
SRAM har fyra vägspecifika gruppuppsättningar tillgängliga och anses allmänt vara den lättaste gruppuppsättningen till någon prispunkt.
Förutom att vara lätt, är SRAM välkänd för sin “YAW” vinkelteknologi. I detta har SRAMs främre spärrbur förmågan att rotera när växlarna växlar för att upprätthålla ett ” konsekvent vinkelförhållande med kedjan ”. Detta optimerar kedjelinriktningen och sägs förbättra förskjutning och prestanda. Växling med SRAM styrs av ‘Double Tap’ -teknik, med endast en spak för att växla upp och ner som är skild från bromshandtaget. Nedan följer en kort beskrivning av SRAMs gruppuppsättningar.
- Apex: Apex är ingångsgruppset från SRAM med en 10-växlad bakkassett och två kedjedrev fram. De främre kedjekransarna kommer normalt att vara en traditionell kompakt uppställning med en 50-tandad stor kedjedrev och 34-tandad liten kedjekrans, perfekt lämpad för touring eller fritidscykling.
- Rival: Rival är SRAMs svar på Shimanos 105-gruppset som riktar sig till nybörjare med mycket teknik som sipprar ner från Force och Red-grupperna. Ett steg upp till Rival ger dig en extra växel, 11 växlar. Rival väger mindre än Apex, har hydrauliska skivalternativ och finns också i en 1x-specifik version. Det betyder bara en kedjering på framsidan för en enklare inställning som kan vara idealisk för pendlare eller personer som är på äventyr och / eller terrängkörning som cyklocross.
- Kraft: Kraft liknar Rival på många sätt, men vid denna prispunkt ersätter kol aluminium och ser ut i bakväxeln och vevarmarna. Force är för medel till elitnivå racers som letar efter en lätt, högpresterande grupp. Force är också hydraulisk skivkompatibel och en 1x version finns tillgänglig.
- Röd: Röd är högst upp på SRAMs träd när det gäller prestanda, med professionella lag och internationella triatleter. SRAM beskriver Red som ” toppen av road racing-teknik ” och det är den lättaste gruppgruppen på marknaden. Kolfiber har tyngre egenskaper för rött, och införandet av keramiska lager förbättrar ytterligare prestanda.
SRAM tillhandahåller också en elektronisk gruppuppsättning som kallas ‘eTap’ som exklusiv är för det röda området just nu. Tekniken är trådlös och speglar Formel 1-racerbilar genom att ha vänster och höger skiftande paddlar.
Bromshandtag och växlar
Det var en gång helt separata mekanismer som var placerade på olika delar av landsvägscykeln. Nu är de ofta integrerade. Det exakta driftsättet kan variera beroende på märke och modell.
Genom att testa olika landsvägscyklar kan du utveckla en personlig preferens för hur en stil fungerar framför en annan. Med Shimano-modeller fungerar bromshandtaget som en av växlarna. Med SRAM-modellerna är växelspaken en mindre spak inbäddad bakom bromshandtaget och oberoende av bromsmekanismen.
Köptips: Var noga med att bibehålla ett bra grepp på styret medan du bromsar eller växlar. Försök att växla och bromsa med händerna ovanpå stängerna såväl som i fallläge. Om du har mindre händer, fråga om spakarna har justerbar räckvidd och hur det fungerar. Det kan vara en enkel skruvjustering eller en shimtilläggning.
Utväxling
Växelförhållandena på landsvägscyklar varierar beroende på syftet med landsvägscykeln. Utväxlingsförhållandet är en kombination av antalet kedjedrev på framsidan av landsvägscykeln och antalet tänder på dessa kedjedrev; och antalet kuggar på den bakre kassetten och antalet tänder på dessa kuggar.
Majoriteten av landsvägscyklarna har antingen två eller tre främre kedjedrev, även om tre främre kedjeringar (känd som en “trippel”) är vanligtvis reserverade för fritids-, nybörjar- eller touringcyklar. Medan två kedjekransar är normen, på senare tid har vissa racercyklar följt mountainbike-trenden att ha en enda kedjedrev. Att ha en enda kedjedrev minimerar potentiella mekaniska problem och förenklar växlingen till den bakre kassetten.
Cyklar med två främre kedjedrev är normalt uppdelade i en “vanlig”, “kompakt” eller “pro-kompakt”, även kallad “mid-compact” -uppställning. En vanlig inställning ser den stora kedjedrevet med 53-tänder och den lilla kedjeringen med 39-tänder och används oftast av professionella förare. En kompakt inställning ser den stora kedjedrevet med 50-tänder och den lilla kedjedrevet med 34-tänder vilket ger lättare pedalförhållanden jämfört med en vanlig installation. Ett relativt nytt alternativ, den pro-kompakta inställningen är mellan de två, den stora kedjedrevet med 52-tänder och den lilla kedjeringen med 36-tänder.
En “trippel” har normalt en 50-tands stor, en 39-tands medium och 30-tands liten kedjedrev. Det främre kedjedrevet är grunden för de utväxlingsförhållanden som kassetten på baksidan kompletterar. Kassetten består av ett antal kuggar eller kedjehjul som kan ändras för att göra utväxlingen enklare eller hårdare. Moderna kassetter har 10 eller 11 kuggar.
Det vanligaste förhållandet på en kassett är en 11-25 eller 11-28 varigenom den minsta kuggen har 11-tänder och den största kuggen antingen 25 eller 28-tänder. Kuggarna mellan dessa två har en spcykling av tänder som syftar till att göra växlingen mellan växlar smidig. Ju större skillnad mellan kassettens minsta och största kugge, desto större kedja måste röra sig och desto mindre konsekvent blir ryttarens kadens (tramphastighet) mellan växlingarna.
Att välja en landsvägscykel med mindre kedjedrev på framsidan och en större kassett på baksidan ger en större spcykling av växlar och enklare trampförhållanden. En landsvägscykel med större kedjedrev fram och en mindre kassett på baksidan kommer att vara mer riktad för hastighet och ger mindre räckvidd.
Rammaterial
Landsvägscyklar tillverkas vanligen av antingen kolfiber, aluminium, titan, stål eller en kombination av dessa material. Varje material har olika egenskaper och påverkar landsvägscykelns kostnad, komfort, vikt och allmänna känsla. Det är värt att notera att det ofta är hur det valda materialet används av ingenjörerna och tillverkarna som betyder mest, och detta är något som varje märke vanligtvis spelar med.
Nedan följer en sammanfattning av varje typ av material, kolla in vår rammaterialförklarade guide för en mer ingående beskrivning.
Kolfiber
En gång hittades kolfiber uteslutande i professionella led på grund av dess höga kostnad och svårighet att arbeta med. Med tiden har priset sjunkit, tillverkningsprocesserna har förbättrats och det är nu det vanligaste materialet du kommer att se på en mellannivå eller högre landsvägscykel.
Kolfiber är nu lätt att arbeta med, är riktad i sin natur och kan lätt formas i vilken form som helst som gör det möjligt för tillverkare att experimentera med rörprofiler och ramform för att skapa en landsvägscykel som är stel, lätt, aerodynamisk och bekväm. Förhållandet mellan styvhet och vikt för kolfiber är det bästa av alla material som används för landsvägscyklar, varför det är det allmänt valda materialet för landsvägscyklar i professionella led.
Kolfiber används nu i ramen, gaffeln, hjulsatsen, gruppset, spindel, sadelstolpe, nästan allt. Förutom dess prestandafördelar har den en längre hållbarhet och kommer inte att bli trött över tiden som andra material. Den kan också användas för att erbjuda fantastiska vibrationsdämpande egenskaper som ger en bekvämare körning.
En kolfibercykel är faktiskt en kombination av kolfiber och ett harts som tränger igenom och binder samman fibrerna. Detta kompositmaterial är grunden för allt kolfiber du ser på landsvägscyklar. Det är viktigt att notera att inte alla kolfibercyklar är desamma. Den typ av kol som används, hur kolet är skiktat och genomträngningen av fibrerna genom hartset kommer att resultera i varierande nivåer av styvhet, komfort och vikt.
Nedgången av kolfiber är att den kan spricka under alltför stor belastning till ett område som stötar från en krasch eller för hårt åtdragande bultar. När kolens integritet har misslyckats kan materialet bli extremt ömtåligt och farligt att använda. Vid den här tiden måste den antingen repareras eller bytas ut.
Aluminium
Aluminium har liknande egenskaper som kolfiber; den kan användas för att göra en lätt och styv landsvägscykel. Det är också lättare att arbeta med, vilket gör det till ett billigare alternativ än kolfiber.
Aluminiumcyklar har stor kraftöverföring tack vare styvheten i materialet och rörens tjocklek, men detta kan leda till en hård körning. För att minska vägvibrationer och förbättra förarkomforten har aluminiumramar ofta en kolfibergaffel. En nackdel med aluminium är att det kommer att bli trött över tiden, men om det behandlas och underhålls ordentligt borde det hålla i många år.
Ett vanligt begrepp som du kommer att höra när du arbetar med aluminiumramar är “stöttande”. För att öka styrkan samtidigt som vikten hålls nere, kommer tillverkarna att lägga till “stöt” i enkla, dubbla eller tredubbla variationer i ramrören. Det handlar om att producera rör med olika väggtjocklekar som blir tunnare i mitten där styrkan inte är lika viktig som vid svetsade ändar.
Till exempel kommer ett trippelstångsrör att ändra väggtjockleken tre gånger och kan därför göras lättare utan styrka (men till en högre kostnad). Att välja en aluminiumram kan ge en kostnadseffektiv lösning för dem som söker prestanda på en budget.
Titan
Med förekomsten av kolfiber är det sällsynt att se titanramar, men materialet gör comeback via skräddarsydda skapelser. Titan är relativt lätt, mycket slitstarkt och korroderar inte som stål. Till skillnad från kolfiber och aluminium som lätt kan formas är titan svår att arbeta med vilket gör det till ett dyrt materialval.
Titan har en tydlig fördel jämfört med aluminium och kolfiber genom att det är otroligt motståndskraftigt vid en krasch. Det tar mycket att skada titan, varför människor väljer det som ett livslångt lyxköp.
Förutom att de är slitstarka är titanramar ofta bekväma och med nya bearbetningstekniker kan rören göras mycket tunna så att vikten kan hållas låg samtidigt som de fortfarande ger alla egenskaperna hos en prestandacykel.
Stål
Precis som titan finns stål oftast i skräddarsydda skapelser. Innan aluminium och kolfiber var stål det material som valts för landsvägscyklar, både fritids- och professionellt. Moderna premiumstål kan vara ganska dyra och ansträngande att använda och så tappade favör hos många märken som väljer andra material som erbjuder större styvhet i viktförhållanden. Materialets handgjorda och ‘klassiska’ karaktär har sett det göra en uppgång på senare tid.
Det är fortfarande vanligt att se stål som används på turné- eller äventyrscyklar och fritidscyklar på grundnivå där vikten är mindre viktig.
En stålcykel kan göras lika bekväm som något annat material och kräver inte TLC för andra material, men dess viktigaste akilleshäl är rost. Moderna tillverkare använder ultrahöghållfasta stålrör för att skapa landsvägscyklar som erbjuder respektabla vikter och prestanda.
Varumärke
Vi är inte varumärkessnobbar här, men det kan vara bra att köpa ett varumärke som har goda resultat och garantier. Det sista du vill ha är en spricka i din kolram och ingen som du kan ringa. Detta är förmodligen mest sant när det gäller att köpa hos större online-återförsäljare som har importerade startvarumärken. De beprövade varumärkena (som de som anges ovan) tar väl hand om dig.
Tillägg
Du kommer troligen att köpa en landsvägscykel som är ganska grundläggande – det kommer att bli en helt ny, högfungerande landsvägscykel men tilläggen kommer att vara din att installera. Oavsett om du ber en landsvägscykelbutik att göra det eller installerar tillägg själv, tänk på saker som din hydratiseringsinställning, en landsvägscykeldator och andra tillägg som passar din körstil.
Cykeltillbehör
Det är viktigt att veta att när du väl har köpt en landsvägscykel är jobbet inte över. Ytterligare inköp i form av skor, pedaler och flaskburar kommer fortfarande att krävas. Det är värt att antingen lägga lite extra pengar åt dessa artiklar eller försöka få dem inkluderade i landsvägscykelpriset.
Gör lite forskning
För att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut, skapa en lista över dina fem bästa landsvägscyklar och undersök. Förutom att tråla genom kattvideor kan YouTube också användas som en snabb källa till lätt konsumtionsinformation. Leta efter videor från tillverkarna för specifikationer och teknikinformation men leta också efter opartiska personer eller företag som ger sina åsikter.
Leta efter relevant information som kommer att vara viktig för dig under de kommande åren, inte bara vilken färg som är på modet just nu. Vikt, komfort och säkerhet är alla viktiga överväganden. Har landsvägscykeln haft några problem eller har återkallats? Vilken typ av ryttare passar landsvägscykeln? Som tidigare nämnts, även om du kanske har ögonen på en 4,6 kg lätt klättrare, om det inte finns några kullar runt och 95% av din cykling görs på plana vägar, kanske en aero- eller uthållighetsorienterad landsvägscykel passar dig bättre.
Om du letar efter en prestationscykel, fråga om den körs professionellt. Om det inte är det, varför inte? Det är inte att säga att en landsvägscykel ska vara bra, den måste vara med i WorldTour, men om den är tillräckligt bra för proffsen är det mycket troligt att den är tillräckligt bra för resten av oss.
Leta efter recensioner från andra källor också. Tidningar, webbplatser, bloggar ger alla värdefull information, normalt mycket mer detaljerat än en onlinevideo. Och medan du är online, titta på forum eller recensioner för information, och se till att kolla kommentarerna längst ner.
Och i denna digitala tidsålder av selfies och filter där information bara är ett klick bort, hoppa till dina egna sociala mediekanaler och ställ en fråga om det. Du kommer utan tvekan att översvämmas av svar från personer som har upplevt eller hört något som kan visa sig vara avgörande i ditt beslutsfattande.
Testkörning
Föreställ dig att du köper en bil utan att först ta den med på en provkörning. Det är bara givet att du provkör bil och att en landsvägscykel inte ska vara annorlunda. Endast genom att ta en landsvägscykel för en tur får du en känsla för dess egenskaper, storlek, geometri och invecklade egenskaper.
När du tar en landsvägscykel för en testtur, gå inte bara runt kvarteret och fatta ett beslut. Om möjligt försök att få det till helgen, eller försök åtminstone simulera vilken typ av cykling du planerar att göra. Dvs Om du gillar kullarna, ta en tur upp och ner närmaste stigning. Om platta, snabba banor är mer din grej, försök att få den snabbare och se hur den hanterar sprint. Om det är en pendlare, se till att den känns robust och kan tillgodose dina lagringsbehov.
Och bli inte bländad av en ny glänsande landsvägscykel. Titta på det konstruktivt och fatta ett välgrundat beslut om huruvida det uppfyller dina behov. Om du är osäker vid inköpstillfället kommer de bara att förvärras över tiden.
Det är värt att notera att inte alla landsvägscyklar kommer att vara tillgängliga för test. Speciellt de i både extrema eller låga ändar är vanligtvis inte tillgängliga för att försöka. Om inte butiker har särskilda testflottor, kan de ofta bara erbjuda testturer med sina golvlager – och inte alla butiker är angelägna om att använda det här nya lagret.
Lista över de bästa Landsvägscyklarna 2023
- Bäst i test: Cube Attain Gtc Race Landsvägscykel
- Premiumval: Cube Agree C:62 Race Landsvägscykel
- Billigast: Cube Attain Race Landsvägscykel
Skillnad mellan landsvägscyklar och andra landsvägscyklar
En landsvägscykel kan särskiljas genom några viktiga detaljer;
Lätt ram: Alla landsvägscyklar har en relativt lätt ram jämfört med andra landsvägscykeldiscipliner. Som vi kommer att täcka finns det flera typer av rammaterial, former och syften för landsvägscyklar men de är universellt lätta.
Smala däck: Däck på en landsvägscykel är vanligtvis 23 mm eller 25 mm, med vissa uthållighetsorienterade däck 28 mm. Det är sällsynt att däck på landsvägscyklar är större än 30 mm, även om touring- och “gruscyklar” kräver extra bredd för säkerhet och grepp vid terrängkörning.
Ingen fjädring: Till skillnad från mountainbikes har vanliga landsvägscyklar vanligtvis inte fjädring. De flesta ytor som är täckta på en landsvägscykel är plana och släta, vilket inte kräver extra komfort som fjädring ger. Om landsvägscykelanvändare behöver extra komfort, är det normalt i form av bredare däck eller inbyggd överensstämmelse med ram och gaffel.
Flera växlar: Landsvägscyklar har normalt två kuggar på den främre vevsatsen och upp till 11 växlar på den bakre kassetten som ger upp till 22 växlar. Det stora kugghjulet ger ryttare möjlighet att täcka alla typer av profiler oavsett hur branta och gör det lätt (eller svårt) att köra om de väljer.
Dessa funktioner gör det lättare att resa stora avstånd på en landsvägscykel än på andra landsvägscyklar, snabbare också!
Typer av landsvägscyklar
Det finns många typer av landsvägscyklar tillgängliga för att specifikt tillgodose terrängen eller typen av cykling du gör. Det finns “aero” -cyklar för plana vägar, “lätta” landsvägscyklar för backar, “uthållighet” -cyklar för långa km, terrängcyklar eller gruscyklar för äventyrscykling och fritidscyklar som bara är för skojs skull. Nedan följer en beskrivning av var och en som hjälper dig att bestämma vilken typ av landsvägscykel som passar dig.
Aero-cykel
Aero-cyklar är byggda för en sak … hastighet! De är inte alltför bekymrade över vikt eller komfort. Det handlar om att lura vinden och spara watt. Aero-landsvägscyklar skiljer sig från andra vägar med sin stora rörprofil, djupa sektionshjul och komponentintegration. Rörprofiler på flygcyklar är i allmänhet större än andra landsvägscyklar för att skapa en mer aerodynamisk profil och är formade för att minska drag. Detta gör att landsvägscykelns totala vikt blir större än andra landsvägscyklar. Djupa fälghjul är en annan egenskap hos aero-cyklar.
Integration på flygcyklar är nyckeln. Allt på en aero-landsvägscykel är gömd i vinden (kablar, bromsar, etc.). Rörprofilerna är ofta till och med gjutna för att överensstämma med hjulen. Tack vare de större rörprofilerna är aero-landsvägscyklar vanligtvis också oerhört styva, vilket gör dem till den valfria landsvägscykeln för människor som tävlar och gillar att springa. De har en smal hjulbas, kort huvudrör och aggressiv geometri.
Endurancecykel
Uthållighetscyklar blir snabbt den mest populära formen av landsvägscykel med sin avslappnade geometri, stabila körning och fokus på komfort. Uthållighetscyklar kan särskiljas från andra landsvägscyklar genom att ha en längre hjulbas, längre huvudrör, avslappnad geometri och på senare tid ofta med skivbromsar. Utöver dessa kvaliteter kommer uthållighetscyklar också typiskt att ha en kompakt drivlinjeuppsättning (rulla ner för mer information om “kompakta” uppställningar), större spelrum möjliggör större däck och ytterligare vibrationsdämpningsmekanismer för att ytterligare jämna ut vägen.
Uthållighetscyklar kallas ibland sportcyklar, eftersom de passar perfekt för uthållighet på väg och Gran Fondos. När du tänker uthållighet, tänk inte långsamt. Mycket ofta är tillverkarens uthållighetscykel tillverkad av samma material som toppen av linjen lätt eller aero-cykel och delar liknande gruppset och hjulsatser. Den ytterligare efterlevnaden (cykelklingan för komfort) är det som skiljer uthållighetscyklar från andra.
Lätt landsvägscykel
Lättviktscyklar är den landsvägscykel som valts för allmänna klassificeringsutmanare i pro-peloton och förare som tycker om att söka lite höjd.
Lätta landsvägscyklar är smidiga, högpresterande maskiner som fokuserar på att hålla ner vikten framför allt annat. De har inte aerodynamiska former och profil på en aerodynamisk landsvägscykel eller det långsträckta huvudröret och hjulbasen på en uthållighetscykel. Istället har de fjäderljusramar och är utformade för att fungera bäst när de klättrar upp i bergen och attackerar på väg tillbaka ner.
Många lätta landsvägscyklar från tillverkare ligger under UCI: s minsta landsvägscykelvikt på 6,8 kg eftersom allmänheten inte är skyldig att följa dessa regler. Som ett resultat pågår ett mini-vapenlopp för att uppnå lägsta vikt som möjligt, vissa faller till och med under 5 kg.
Gruscyklar
Extremt nya, grus- eller terrängcyklar faller i en mycket bred kategori som gör att föraren kan komma åt alla typer av terräng på en landsvägscykel. För att göra detta måste landsvägscykeln vara hållbar, bekväm och ha tillräckliga prestandafunktioner. Äventyrs- eller gruscyklar har vanligtvis ett högre bottenfäste för att ge extra utrymme för hinder, bra spelrum för bredare däck, skivbromsar för optimal prestanda under alla väderförhållanden och lägre utväxlingsförhållanden för att tillgodose enklare körning eller extrema profiler.
Turcyklar
Turcyklar är en något annorlunda kategori än gruscyklar och inte så fokuserade på prestandaspekten av cykling. Turcyklar är tyngre än andra landsvägscyklar med betoning på komfort och livslängd. Fendrar och rackmontering är vanliga, liksom enkla pedaler. Stål används ofta för ramen tack vare dess hållbarhet, plyschkörning och låga kostnad. En touringcykel har ofta en mer upprätt och stabil körställning för att hjälpa till med lastad bärning.
För den här typen av landsvägscyklar är troligen däcken 30 mm eller högre, skivbromsar är att föredra och de kommer att väga mer än en prestationsinriktad landsvägscykel. Flatstång eller droppstyrning kan användas och det är inte ovanligt att se olika typer av rammaterial beroende på var landsvägscykeln sitter längs spektrumet av prestanda, komfort och pris.
Fritids- eller fitnesscykel
Fritidscyklar avstår från onödiga funktioner av prestanda-landsvägscyklar och fokuserar på komfort och praktik. De passar bäst för nya åkare som vill vara aktiva och enkelt kommer från A till B. Dessa landsvägscyklar har vanligtvis plana stänger, bredare däck, platta pedaler och lätt-pedalväxlar.
De är en bra introduktion till cykling eller den perfekta allroundmaskinen för dem som inte tar sin cykling för allvarligt. Vi har täckt sådana landsvägscyklar i detalj med vår guide till hur platta landsvägscyklar, hybrider och stadscyklar jämför.
Platt bar landsvägscykel
Alla landsvägscyklar som har en ” flat bar ” kan betraktas som en platt bar-cykel men kvaliteten och syftet kan variera kraftigt. Som nämnts ovan har de flesta fritidscyklar en platt stång men det är inte ovanligt att se en mer prestationsorienterad ram med en platt stång istället för droppstyret. I en riktig plattcykel skiljer sig växlingsmekaniken till en drop bar, men den allmänna prestandan och utrustningen äventyras inte.
Snabbguide för val av landsvägscykel
För det första finns det en anledning till att fristående cykelåterförsäljare har varit en grundpelare i landsvägscykelgemenskapen i så många år. Om du inte är helt säker på vad du letar efter, och även om du är det, kan de vara oerhört hjälpsamma för att hitta en landsvägscykel som fungerar för dig.
Visst, vi kan tjäna pengar eller två om du köper genom en av våra partners, men i den större bilden vill vi att folk ska cykla rätt landsvägscykel för dem. Om det innebär en resa till din lokala landsvägscykelbutik är vi alla för det. Vår webbplats har aldrig varit avsedd att ta bort affärer från lokala landsvägscykelaffärer. Tvärtom – vi vill få fler människor till sporten så att oberoende landsvägscykelhandlare får ett större universum av kunder!
För det andra är det beslut som du verkligen behöver göra trefaldigt när det gäller att köpa en landsvägscykel. Vilken landsvägscykelram / fabrikat vill du ha (och detta bör till stor del baseras på passform), vilken ”rörlig komponent” som ska göras och sedan vilka klockor och visselpipor du letar efter. Det är därför du kanske ser en landsvägscykelmodell som finns i 20 olika varianter – det kan finnas ett nästan oändligt antal komponentkombinationer som du kan klä en enda landsvägscykel med.
För det tredje listar vi några landsvägscyklar här som förmörkar 20 000 kr-märket – vilket kan tyckas som om det är långt över ingångsnivån. Vi gör det av ett par skäl – först, för rätt cyklist, är 20 000 kr en bra affär för en bra landsvägscykel. Om du är någon som slutligen blir ansluten och lägger 5000 mil om året på din landsvägscykel, vill du ha något med lite kvalitet och funktioner. Slutligen diskuteras landsvägscyklar ofta av olika återförsäljare – så en 20 000 kr kan hittas för mycket mindre om du kan fånga den vid rätt tidpunkt.
Hur man teståker en landsvägscykel
Bär vad du tänker ha på dig när du landsvägscyklar. Ta med ditt ID och ett kreditkort även om du inte planerar att köpa den dagen, eftersom du sannolikt kommer att behöva lämna dem i butiken under testet. Be butikspersonalen att ställa in landsvägscykeln åt dig – att justera sätet, blåsa upp däcken och ställa in upphängningen ger dig rätt passform. Om du inte känner till hur delar fungerar, be om en demonstration.
En bra provtur tar cirka 15 till 20 minuter. Kom först bekvämt på parkeringen och be butiken att justera allt som inte känns rätt. Gå sedan ut och åk! Växla genom alla växlar, se hur landsvägscykeln hanterar runt hörnen. Känns styrningen snabb och lyhörd? Långsam och stabil? (Det finns inget fel svar, bara vad som känns bäst för dig.) Är kugghjulen tillräckligt låga för att du ska kunna klättra branta backar i en bekväm takt? Stoppar bromsarna dig snabbt och säkert? Är landsvägscykeln bekväm att sitta på?
De flesta butiker ligger inte nära spår och är inte angelägna om att låta förare smutsa testcyklar. Så om du letar efter en berg- eller gruscykel är demo-evenemang en fantastisk insats. Fråga butiken om en är planerad och kolla tillverkarens webbplats för en kalender med demoturer. Slutligen, fråga om butiken har den modell du vill ha i sin hyresflotta. Många butiker krediterar priset för en hyra mot inköp.
Uppgraderingar och tillbehör
Har du hittat en landsvägscykel som skulle vara perfekt med några mindre förändringar? Vet att genom att uppgradera din landsvägscykel får du bättre prestanda, hantering och lägre vikt på landsvägscykeln. Heck, du kanske till och med får bättre resultat också!
Vilka är de viktigaste uppgraderingarna till en landsvägscykel?
Hjul – Detta är vad som påverkar mest hur en landsvägscykel känns. Genom att uppgradera hjulen till lättare får du mindre rullmotstånd. Hanteringen kommer också att kännas snabbare. De flesta landsvägscykelhandböcker föreslår att du uppgraderar till kolfiberhjul, men du kan också hitta några bra aluminiumhjul. Kol är dock lättare, så vi rekommenderar det om det är i din budget.
Derailleurs – Genom att uppgradera dina nuvarande derailleurs sparar du vikt och ökar skiftprestanda. Detta är viktigt för människor som gillar snabb och exakt växling som tävlingscyklar.
Bromsar – En enorm skillnad kommer från att uppgradera dåliga bromsar. Om din landsvägscykel går på traditionella V- eller sidokaliper, kan du överväga att lägga till skivbromsar. Det är värt ansträngningen! Om du redan kör skivbromsar, överväga att uppgradera till premiumbromsbelägg.
Andra komponenter (sadelstolpe, sadel och styre, etc.) – Alla dessa spelar en stor roll för din landsvägscykels övergripande känsla. Att uppgradera delar till kol kan spara en del vikt! Kom ihåg att uppgradera till delar som också ökar din komfort på landsvägscykeln.
Hur man rengör en landsvägscykel
Om vi lärde oss en sak om att cykla 2020 är det att fler och fler människor gick på sina landsvägscyklar för motion och lite äventyr. Och du insåg förmodligen ju mer du går på en särskilt lerig åktur på spåren, eller om du vill ta med dig inomhus för ett träningspass, måste du ge det en bra skrubb.
Men även om din landsvägscykel inte är helt kakad i lera och smuts, behöver den fortfarande lite TLC så ofta. Vi rekommenderar att du rengör din landsvägscykel varje månad (eller var 20: e 25 åkning) och en mountainbike eller crosscykel oftare.
Om du behöver lite vägledning, titta på videon ovan för en demo om hur du rengör din landsvägscykel ordentligt och fortsätt läsa för några tips och tricks för att göra rengöringsprocessen mindre besvärligt.
Vad du behöver
Du behöver dessa dagliga hushållsartiklar för att rengöra din landsvägscykel:
- Rena butiksdrasor eller gamla bomullst-shirts (gratis!)
- Flaskborstar
- Skrubborstar
- Hink
- Mjuk, fyrkantig borste för hjul
- Trädgårdsslang med spruthuvud i avtryckartyp
- Svampar
Rekommenderade verktyg
- Cykelställ
- Kedjevaktare
- Avfettare
Vad du bör göra och inte göra
Gör detta:
- Återvinn dina disksvampar. Du får ytterligare ett par månader av dem på landsvägscykeltvätt.
- Trådtråd med en ren trasa mellan kedjedrev, kuggar och andra svåråtkomliga platser.
- Vara engagerad. En ren landsvägscykel åker bättre och håller längre.
Gör inte detta:
- Blanda dina skopor, verktyg och trasor. Du vill inte täcka din ram med drivlinafett.
- Använd en slipande svamp eller borste på din ram.
- Tvätta din landsvägscykel med en högtrycksslang. Vatten kommer in i och försämrar dina lager.
Hur du förbereder
- Fyll två rena hinkar med vatten och en generös spruta diskmedel. Lägg ut dina borstar, svampar och trasor.
- Placera din landsvägscykel i en arbetsställning (här är våra val för några av de bästa) – detta tar upp den från marken och gör det lättare att nå alla vinklar och vinklar. Ingen arbetsstand? Försök att fästa sadeln över en stram klädstreck.
- Ta sedan bort dina hjul. Du kan sätta i en kedjehållare – en guide för din kedja när kassetten tas bort – för att hålla spänningen på drivlinan. Det är bra att hoppa över det här steget om du inte vill springa efter verktyget, men om du använder ett sådant kan kedjan inte fällas upp på sig själv eller falla av landsvägscykeln när du försöker arbeta på det. Lita på oss, det är irriterande.
Hur du utför själva tvätten
- Använd ett avfettningsmedel och vrid vevarna bakåt så att den kommer på varje länk. Efter cirka fem till tio minuter, skölj med en mild vattenström från slangen. Om kedjan fortfarande är dyster, applicera små droppar diskmedel som om du skulle ha en smörjmedel, ta tag i kedjan på svampens grova sida och vrid sedan vevarna för flera varv. Skölj.
- Doppa en borste med styv borst i en av dina förfyllda hinkar och skrubba kedjekransarna. Vi rekommenderar att du använder en flaskborste eller tandborste för att komma in i sprickor runt tänder, remskivor och ringar. Skölj sedan med en mild ström av vatten och upprepa om du fortfarande ser någon kvarvarande crud. Ta sedan tag i bakhjulet och droppa diskmedel på kassetten, skrubba och skölj sedan. Upprepa vid behov.
- Doppa en ren, mjuk svamp i din andra (färska) hink. Tvätta upp ramen, arbeta dig framifrån och bak och skölj sedan. Om du har bromsok, rengör dynorna med svampens slipande sida.
- Vi rekommenderar att du använder mjukare, större borstar för däck och fälgar så att du kan komma in i alla vinklar och krokar med minimal ansträngning. Dunk din pensel i skopan du använde för din ram. Börja vid ventilen, skrubba hela vägen runt hjulet, slå på ekrarna och navet, vänd sedan hjulet för att få motsatt sida. Upprepa på det andra hjulet och skölj sedan. (Om du har skivbromsar, använd den mjuka sidan av en ren svamp med tvål och vatten på rotorerna.)
Till slut
Sätt tillbaka hjulen och snurra vevarna så att drivlinan går smidigt. Torka ner allt med en torr, ren trasa eller låt den lufttorka i solen. Smörj kedjan.
Frågor att överväga inför köp av landsvägscykel
Har jag råd med reservdelar?
Det går bra att spara för att köpa en gnistrande ny toppklasscykel men fråga dig själv, när något behöver bytas ut, har du råd med det? Vi ställer den här frågan eftersom landsvägscykeldelar slits med tiden och det kan kosta mycket att byta ut saker som liknar.
Hur cyklar jag vanligtvis?
Om du ser dig själv som en aggressiv whippet som fokuserar på att krossa strömtimmar på din lunchpaus, bör du gå på en aero-cykel. Är du en mer avslappnad ryttare som gillar att banka långa, långsamma dagar i sadeln? En uthållighetsram med avslappnad geometri skulle sannolikt vara biljetten här. Köp en landsvägscykel som komplimangerar hur du landsvägscyklar, inte hur du tycker att du ska cykla.
Var cyklar jag?
Var tänker jag åka på min nya landsvägscykel? Köper jag det här för att våga mig in i grusvärlden? Om så är fallet måste du leta efter en landsvägscykel med generöst däckavstånd. Köper du den här landsvägscykeln med planen för flera resor till höga berg utomlands? Då bör du förmodligen överväga en lätt ram. Välj var du ser dig själv åka mest, köp sedan en landsvägscykel som passar det.
Vill jag uppgradera?
När du går in på ett landsvägscykelinköp kommer du att ha en grov siffra i huvudet på hur mycket du vill spendera. Och inom det kommer det att finnas massor av alternativ som passar räkningen. Om du har stora planer för uppgraderingar av hjul och gruppset inom en snar framtid är det inte en dålig idé att plocka för den bästa ramen du kan köpa för din budget. Men om du inte gör det kanske du tycker att det bästa alternativet för dig på lång sikt inte är den dyraste landsvägscykeln du har råd med.
Vanliga frågor om Landsvägscyklar
Var kan en ny vägcyklist leta för att spara pengar på en landsvägscykel?
Vårt råd är alltid att köpa den bästa landsvägscykeln du har råd med; det kommer att belöna dig med en långvarig nivå av kul och prestanda, och viktigast av allt, inspirera dig att komma ut mer.
Vad behöver jag för att använda en landsvägscykel?
Din landsvägscykel kommer nästan komplett, men du måste fortfarande köpa några saker för att komma på vägen, inklusive vattenflaskburar, vattenflaskor och förnödenheter för att fixa en platt (innerslang, däckspakar och antingen CO2-patroner och / eller en pump). Om du köper i en butik kommer de med glädje att sätta dig ihop med dessa saker.
De flesta landsvägscyklar kommer med en uppsättning billiga plastpedaler och dessa kommer inte att hindra dig att njuta av din landsvägscykel, men att investera i en uppsättning klämbara pedaler (förvirrande känd som klipplösa) kommer att förbättra prestanda och kontroll.
Hur väljer jag rätt storlek av landsvägscykel?
Cykelpassning är avgörande. En billig landsvägscykel som passar dig som en handske kommer att kännas och hanteras mycket bättre än en dåligt passande premium landsvägscykel. Medan de flesta märken har landsvägscykelpassningstabeller på sina webbplatser är det viktigt att bara gå och sitta på saken om du är ny på att cykla.
När du väl har fått reda på vilken passform som passar dig kan du handla av diagram; under tiden, prova landsvägscyklar som du skulle skor. När du väl har valt rätt storlek ram – som någon bra landsvägscykelbutik kan hjälpa dig med – måste du få sadeln och styrhöjden rätt. Återigen är en professionell passform i en bra butik ovärderlig här.
De flesta bra butiker kommer att arbeta med dig för att finjustera andra delar av din passform, till exempel avståndet till styret, styrets vinkel och till och med känslan av sadeln. Observera att sadelpreferensen är mycket personlig, det finns inget universellt bästa svar här. Försök bara några tills du hittar något bekvämt. Många sadeltillverkare kommer också att erbjuda demotjänster.
Vilka däck kommer min landsvägscykel med?
De flesta landsvägscyklar kommer med släta eller mycket lätt trampade däck. Under de senaste åren har det blivit vanligare att specificera bredare däck på racercyklar, med racercyklar som ofta är utrustade med 23 mm eller 25 mm breda däck och uthållighetscyklar med 28 mm eller till och med 32 mm däck. Oavsett bredd rullar alla dessa däck snabbt och de bredare däcken ger dig lite mer dämpning (och hastighet över tuffare vägytor) i utbyte mot lite mer vikt.
Däck är en av de enklaste sakerna att byta, så du behöver inte oroa dig mycket för vad landsvägscykeln kommer med. Med det sagt, om du är angelägen om att maximera komforten på din landsvägscykel, se till att ramen har utrymme för bredare däck. Återigen kommer racercyklar som gynnar aerodynamik vanligtvis att skeva mot smala däck, medan uthållighetscyklar som ger komfort i allmänhet kommer att ha tjockt gummi.
Realistiskt, hur lite kan du spendera och ändå få en anständig ny landsvägscykel?
Under de senaste åren har vi sett massor av teknik som filtreras ner från Pro-cyklister; effekten är att för 5 000 kr kan du nu köpa en fantastisk nybörjad landsvägscykel, med 18 växlar och med en kolfibergaffel. På samma sätt som en kolfiberram är en kolgaffel inte bara lättare utan ger förtroendeinspirerande styrningskontroll, fantastiska stötdämpande egenskaper och släpper ut några av våra grova grytlag.
Vilken typ av bromsar bör min landsvägscykel ha?
I decennier har landsvägscyklar använt bromsok, där block av gummi pressas mot fälgen. Nu är dock många landsvägscyklar utrustade med skivbromsar, som har använts på mountainbikes i många år. Skivorna erbjuder överlägsen bromsning i vått väder, men är tyngre.
I allmänhet hittar du skivbromsar på många nya uthållighetscyklar och bromsok (fälg) på en majoritet av racercyklar – även om denna situation förändras ganska snabbt. Observera att majoriteten av fälgbromscyklarna inte kan konverteras till skivor och tvärtom, så när du väl har gjort ditt val är du engagerad i det.
Vilken tid på året är bäst för landsvägscykeldeals?
September är en fantastisk tid på året att köpa en landsvägscykel. Många varumärken kommer att göra sig redo att lansera nästa års modeller, och du kommer att se bra erbjudanden på innevarande års landsvägscyklar.
Vilka typer av landsvägscyklar finns det?
Landsvägscyklar faller i två allmänna breda kategorier; ras och uthållighet. Racercyklar sätter förarens torso i ett lägre, mer aerodynamiskt läge och har vanligtvis mer aggressiv geometri för snabb hantering.
Uthållningscyklar sätter föraren i ett mer upprätt läge och ramens vinklar är lite mer avslappnade för förtroendeinducerande stabilitet och långväga komfort. Dessa kallas ibland också sportiga landsvägscyklar. I båda kategorierna bör du förvänta dig att betala mellan 5 000 och 7 000 kr för en högkvalitativ nybörjarmaskin som ger många års problemfri service.
Det bästa sättet att lära sig skillnaden mellan de två är att åka båda, antingen genom testritt på ett evenemang eller en butik, eller genom att låna en landsvägscykel från en vän. Som med alla produkter kommer landsvägscyklarna på bra / bättre / bästa nivåer. De viktigaste skillnaderna är rammaterialet (aluminiumcyklar tenderar att vara billigare, medan kolfiberramar är lättare men dyrare. Stål- och titanramar tenderar att vara mer nischade), delarna (starka, lätta, billiga – välj två) och hjulen (se tidigare parentes).
Sammanfattning av köpguide för Landsvägscyklar
Även om det finns vägregler att följa och ridetikett att lära sig, är mycket av vägkörningsupplevelsen upp till dig att skapa. Du kan njuta av att åka på egen hand, med en grupp vänner, i organiserade klubb- eller gruppturer eller som medlem i ett lag (racing eller insamling av pengar).
Du kan åka i 30 minuter eller 6 timmar. Låt dina tillgängliga tids- och träningsmål samt dagsljus, väder och vägförhållanden påverka dina val. Om du är ny på vägkörning, försök hitta en lokal cykelklubb eller några villiga och skickliga vänner som kan ge vägledning. Ha så kul!