Bästa Landsvägscykeln 2024 – Test av olika Landsvägscyklar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst för barn

Specialized Diverge E5

Cannondale Topstone 2

Scott Sub Cross 20

Scott Scale 20 2022

Klicka här för att se fler landsvägscyklar.

Att välja den bästa landsvägscykeln kan vara en överväldigande uppgift. Med en myriad av märken, modeller och tekniska specifikationer att tänka på, behöver du vägledning.

I denna omfattande test-artikel kommer vi att dyka djupt in i en rad landsvägscyklar, granska deras prestanda, hållbarhet och värde för pengarna.

Från smidiga kolfibermodeller till de mest robusta aluminiumalternativen har vi din rygg i denna cykeltävling.

1. Bäst i test – Specialized Diverge E5

Specialized Diverge E5 2022 Landsvägscykel

Se bästa priset

Specialized Diverge E5 Comp representerar en ideal kombination av lekfullhet och mångsidighet, och det var detta som verkligen stack ut under vår testprocess. Cykeln är designad för att tackla alla typer av underlag, från asfalterade vägar till grusiga stigar.

Specifikationer
Ram:E5 Premium Aluminum
Framgaffel:Full carbon steerer
Däck:Pathfinder Sport
Vevparti:Shimano Claris R200
Växelreglage:Shimano Claris 2000

Diverge E5 imponerade oss med sin förmåga att hantera de mest krävande rutterna med självförtroende och stabilitet, och alltid med ett stort leende på läpparna.

Vad vi älskade mest under testet var hur den balanserar styvhet och slitstyrka med sin aluminiumram, samtidigt som den behåller lätt vikt.

Dess gaffel av karbon bidrog till en lätt och livlig körning, vilket gjorde den till en klar favorit bland de tester vi genomförde. Dess nya geometri tillförde en extra dimension av lekfullhet som vi verkligen uppskattade.

För de som planerar att ta cykeln på längre turer finns det fästen för montering av tillbehör, vilket vi tyckte var en stor fördel. Oavsett hur långt du planerar att cykla, eller hur länge du vill vara borta, kan du fästa allt du behöver direkt på cykeln.

Trots allt var inte allt perfekt. Vi märkte att cykeln har en tendens att vara lite styv på hårdare underlag, vilket kan leda till en mindre bekväm upplevelse vid långdistanscykling.

Fördelar

 • Lekfull och mångsidig
 • Robust och hållbar
 • Bra för alla underlag

Nackdelar

 • Kan vara styv på hårdare underlag

2. Bäst premiumval – Cannondale Topstone 2

Cannondale Topstone 2 2023 Unisex Landsvägscykel

Se bästa priset

Cannondale Topstone 2 framstår som en väsentlig följeslagare för äventyrliga fartdårar. Cykelns aluminiumram (SmartForm C2 Alloy) och en kolfiber framgaffel (BallisTec Full Carbon) skapar en kraftfull kombination som verkligen sätter tonen för den här kvicka gravelhojen.

Specifikationer
Rammaterial:SmartForm C2 Alloy
Framgaffel:BallisTec Full Carbon
Växlar:20 st, Shimano GRX 400
Bromsar:Shimano GRX 400
Hjul, däck:WTB 37 mm

Topstone 2:s mångsidighet kommer till uttryck på alla nivåer, och det är en plattform som uppmuntrar till pendling, träning och kontinentkorsning – allt på samma hoj.

En av de mest distinkta faktorerna med Topstone 2 är dess förvånande balans mellan effektivitet och komfort, även på riktigt tuffa underlag.

Under våra testkörningar visade den sig vara extremt hållbar och levererade pålitlig prestanda över alla typer av underlag. Den levererar imponerande framkomlighet utan att kompromissa med hastigheten.

Utöver sin fysiska byggnad, har Topstone 2 utrustats med en drivlina med 20 växlar från Shimano (GRX 400), vilket ger cykeln dess märkbara kvickhet. När vi sätter fart på grusvägar och slätare terräng blir cykelns kapacitet att hantera snabba tempoväxlingar tydligt. Därtill har den kraftfulla hydrauliska skivbromsar, vilket försäkrar att bromsverkan är effektiv oavsett förhållanden.

En annan stor fördel med Topstone 2 är dess hjulset från WTB, med 37 mm breda däck (Riddler Comp TCS Light) som erbjuder god greppkontroll och stabilitet. Detta blir särskilt tydligt när vi kör på skiftande underlag.

Även om vi har haft en övergripande positiv upplevelse med Topstone 2, är det värt att notera att det kan finnas variationer i komponenter på grund av det rådande världsläget. Vissa komponenter kan variera från cykelns specifikationer och det som visas på bilderna.

Fördelar

 • Mångsidig och snabb
 • Hög effektivitet och komfort
 • Pålitlig drivlina och bromsar
 • God greppkontroll och stabilitet

Nackdelar

 • Eventuella variationer i komponenter

3. Bäst budgetval – Scott Sub Cross 20

Scott Sub Cross 20 2022 Landsvägscykel

Se bästa priset

Scott Sub Cross 20 är en mångsidig stadshybridcykel som lyser med sin förmåga att klara av olika typer av terräng och vara redo för alla sorters äventyr. Cykeln erbjuder en skön blandning av sportighet och bekvämlighet, med en kvalitativ aluminiumram och modernt urban formgivning.

Specifikationer
Ram:Aluminium
Drivlina:30 st, Shimano Deore
Bromssystem:Skivbromsar
Framgaffel:Suntour NEX HLO
Däck:Kenda

En av dess styrkor ligger i dess starka drivlina. Med 30 växlar från Shimano (Deore) har denna cykel en bredd i prestanda som pålitligt tar dig genom både flacka och kuperade sträckor. Skivbromsarna är effektiva, vilket ger en pålitlig bromsverkan oavsett väder och underlag.

Scott Sub Cross 20 utrustas även med en dämpad framgaffel från Suntour, vilket tillsammans med de breda 28-tumshjulen ger en utmärkt åkkomfort. Gaffeln avlastar också rygg, nacke och axlar, vilket gör den idealisk för längre turer.

Vi upplevde att cykeln var lika bekväm på asfalten som på grusvägar och lättare skogsstigar, vilket gör den mycket flexibel och anpassningsbar till olika sorters cykeläventyr. Vi hittade också den sportiga geometrin och de smarta detaljerna på cykelramen tilltalande, vilket gör det enkelt att montera tillbehör som skärmar och pakethållare.

Men Scott Sub Cross 20 är inte bara en prestanda-cykel. Dess estetik är både praktisk och attraktiv, vilket ger den en modern, sportig look. Med andra ord, inte bara tar dig denna cykel till ditt mål, den ser också bra ut på vägen.

Fördelar

 • Fungerar bra på olika underlag
 • God åkkomfort och avlastar rygg, nacke och axlar
 • Pålitliga och effektiva komponenter

Nackdelar

 • Inte proffsklass

4. Bäst för barn – Scott Scale 20 barn

Scott Scale 20 2022 Landsvägscykel barn

Se bästa priset

När vi första gången lade ögonen på Scott Scale 20 var vi imponerade av den coola designen. Inspirerad av vuxenmodellerna, har Scott lyckats skapa en lättkörd och robust juniorcykel som håller hög standard. Detta är en landsvägscykel att lita på, en perfekt racercykel för de unga entusiasterna som är redo att utforska världen på två hjul.

Specifikationer
Rammaterial:Aluminium
Bromssystem:V-bromsar
Växlar:7 st, Shimano
Däck:Kenda Booster
Framgaffel:SR Suntour XCT-JR 20

I vårt test av Scott Scale 20 märkte vi att denna landsvägscykel har rätt attityd. Den är lättkörd och extremt smidig, vilket gör den till ett utmärkt val för både nybörjare och mer erfarna cyklister.

Aluminiumramen är både lätt och slitstark, vilket bidrar till dess lätthanterlighet. Med sju växlar från kvalitetssäkrade Shimano är det inga problem att hitta rätt växel för varje terräng, vilket gör cyklingen ännu roligare.

Att köpa cykel kan vara en utmaning, men med Scott Scale 20 får man både kvalitet och hållbarhet. Tack vare sin dämpade framgaffel från SR Suntour och sina robusta däck från Kenda, klarar den av olika underlag med lätthet.

När det kom till att testa dess manöverförmåga och dämpning i lite tuffare terräng, levererade Scott Scale 20 över förväntan. Oavsett om det var i skogen eller på stadsstråken, så visade denna cykel sin kompetens.

Nackdelen med Scott Scale 20 kunde vara dess prislapp. Att köpa cykel är en investering, och Scott Scale 20 kan komma med en lite högre prislapp än andra juniorcyklar. Men för den investeringen får man en racercykel av hög kvalitet, med robusta komponenter och en cool design som håller över tiden.

Fördelar

 • Lätt och smidig
 • Robust och hållbar
 • Kvalitativa komponenter
 • Cool design
 • Bra för olika terräng

Nackdelar

 • Hög prislapp för en barncykel
 • Inte lämplig för tunga cyklister

5. Bäst gravel racer – Merida Silex 200

Merida Silex 200 2022 Unisex Landsvägscykel

Se bästa priset

För dig med en otämjd äventyrssjäl och ett behov av att kontinuerligt utmana gränserna, kan Merida Silex 200 vara din nya följeslagare. Dess unika och prisbelönta prestanda garanterar pålitlighet på alla typer av underlag, vilket gör det till en idealisk cykel för pendlare, äventyrare, landsvägs- och terrängcyklister.

Specifikationer
Ram:Hydroformad aluminium
Geometri:MTB-baserad
Drivlina:Shimano Sora, 2x 18 växlar
Bromsar:Promax DSK-330R
Hjul:Maxxis Rambler 28-tum

Dess utmärkande egenskap är dess imponerande mångsidighet. Den erbjuder en komfortabel och hållbar ram, vilket är essentiellt för långa cykelturer. Med dess MTB-inspirerade geometri ger den förarens möjlighet att skapa egna stigar och äventyr.

Denna egenskap, kombinerat med dess flexibilitet för olika typer av packning och tillbehör, gör det till en attraktiv produkt för cykling på såväl landsbygden som i stadslandskapet.

Den spänstiga ramen i hydroformad och trippelreducerad aluminium garanterar optimal kraftöverföring, vilket är betydelsefullt för den som söker snabb och effektiv framkomlighet.

Dess moderna grusgeometri, med längre över- och styrrör kombinerat med en något kortare styrstam, ger föraren en fördelaktig position, vilket bidrar till både komfort och prestanda.

Merida Silex 200 är utrustad med en funktionell 2x-drivlina med 18 beprövade växlar från Shimano. Den levererar ett brett register vilket är viktigt för att anpassa cyklingen till olika typer av underlag. Vidare kommer den med mekaniska skivbromsar från Promax, vilka levererar pålitlig bromsprestanda under alla förhållanden.

Slutligen kan de robusta 28-tumshjulen med 38 mm bredd tackla nästan alla typer av underlag. Så oavsett om du befinner dig på en mjuk skogsstig, ett bergigt terräng eller en kullerstensgata, kan du lita på att din Merida Silex 200 kommer att leverera en smidig och pålitlig körupplevelse.

Fördelar

 • Mångsidig på olika underlag
 • Optimal kraftöverföring
 • Pålitlig bromsprestanda
 • Anpassningsbar för olika typer av packning

Nackdelar

 • Kan vara tung för vissa användare

6. Scott Speedster 10

Scott Speedster 10 2022 Unisex Landsvägscykel

Se bästa priset

Vår erfarenhet av Scott Speedster 10 har varit ganska imponerande. Cykeln lever verkligen upp till sin beskrivning som en lätt och smidig landsvägscykel.

Specifikationer
Växlar:(2 x 11)
Bromstyp:Hydraulisk skivbroms
Vikt:10,07 kg
Rammaterial:Aluminium
Hjulstorlek:28 tum

Den första aspekten som verkligen sticker ut är det aerodynamiska utförandet av aluminiumramen. Den avlastar effektivt både bål och rygg, vilket bidrar till en bekväm känsla även under långa turer.

Under testkörningarna märkte vi att Speedster 10s komponenter är pålitliga och ger en effektiv kraftöverföring.

22-växlad Shimano-komponent ger hög precision och responsivitet, vilket ger fördelen av kontroll och effektivitet, särskilt vid uppförsbackar. Den hydrauliska skivbromsen ger utmärkt stoppkraft och känns säker under alla väderförhållanden.

En annan viktig aspekt vi upptäckte är att denna cykel ser lika bra ut som den presterar, mycket tack vare de helt integrerade kablarna. Detta ger cykeln en ren, snygg estetik som kommer att tilltala många cyklister.

Om vi skulle peka ut en nackdel med Scott Speedster 10, så skulle det vara vikten. Trots att den är lätt för en landsvägscykel, finns det definitivt lättare alternativ på marknaden. Emellertid är det viktigt att komma ihåg att Scott Speedster 10 prioriterar pålitlighet och prestanda framför extrem lättvikt.

Fördelar

 • Pålitlig kraftöverföring
 • Aerodynamisk aluminiumram
 • Komfortabel geometri

Nackdelar

 • Något tung jämfört med vissa konkurrenter
Hur vi testar våra landsvägscyklar

Hur vi testar våra landsvägscyklar 2024

Att hitta den bästa landsvägscykeln kan vara en utmaning, särskilt när det finns så många modeller att välja mellan. Därför bestämde vi oss för att göra ett djupgående test av populära landsvägscyklar för att hitta den bästa.

Vi ville se vilken racercykel som står ut från mängden, vilken som ger mest värde för pengarna och vilken man bör överväga om man tänker köpa cykel. I den här artikeln kommer vi att beskriva vår testprocess, inklusive hur vi ställde upp vår testmiljö och hur vi faktiskt utförde testerna.

Planering och upprättande av testmiljö

Vårt första steg var att planera och skapa en lämplig testmiljö. Vi ville vara säkra på att alla cyklar vi testade hade samma förutsättningar. Vi valde en blandning av olika miljöer, inklusive platta vägar, kullerstensgator och även lite kuperat terräng.

Detta för att verkligen testa varje cykels prestanda under olika förhållanden. Vi tänkte att om en cykel presterar bra i dessa olika miljöer, då är den troligen en bra allround racer.

Detaljerad genomgång av testprocessen

När vi hade vår testmiljö redo började vi med själva testprocessen. Varje cykel testades i alla miljöer och under alla förhållanden. Vi började med att cykla på platta vägar, sedan kullerstensgator och slutligen i kuperat terräng.

Vi noterade hur varje cykel presterade, hur bekväm den var att cykla på och hur den hanterade de olika förhållandena. Dessa tester hjälpte oss att bilda en uppfattning om vilken landsvägscykel som var bäst i test.

Utförandet av våra tester

Testerna utfördes över flera dagar för att säkerställa att vi fick en bra överblick över varje cykels prestanda. Vi cyklade på varje cykel i minst en timme varje dag, och varje cykel testades minst tre gånger. Detta för att vi ville ha en så bred bild som möjligt av varje cykels prestanda.

Vårt mål var att hitta en racercykel som inte bara presterade bra under en typ av förhållanden, utan som var en solid allround cykel. Efter alla våra tester var det tydligt vilka cyklar som stack ut från mängden och vilka man bör överväga om man planerar att köpa cykel.

Utmaningen att utvärdera cyklar

När alla tester var klara, påbörjade vi den kanske mest utmanande delen av hela testprocessen – utvärderingen. Vi gick igenom alla insamlade data och jämförde prestanda, bekvämlighet och hantering av varje cykel under de olika förhållandena.

Vår bedömning var inte bara baserad på vilken cykel som var snabbast eller mest kraftfull, utan även på vilken cykel som var mest mångsidig och pålitlig. Det gav oss en tydlig bild av vilken racercykel som var bäst i test.

Hållbarhetstest över tid

Ett annat viktigt aspekt av vårt test var hållbarhet. Vi lät inte bara testcyklarna gå igenom intensiva tester över flera dagar, vi testade också hur de höll upp över tid. Vi genomförde flera långtidstester för att bedöma cyklarnas hållbarhet och kvalitet.

Efter att ha kört hundratals mil på varje cykel, kunde vi se vilka cyklar som hade kvalitetskomponenter och vilka som hade tendens att ha problem efter intensiv användning. Hållbarhet är en viktig faktor att överväga om man ska köpa cykel, och vi ville verkligen testa detta i vår utvärdering.

Säkerhet och pålitlighet under testen

När det gäller säkerhet och pålitlighet var det ingen överraskning att de bästa cyklarna i vårt test också presterade bra på dessa punkter. Cyklarna med de bästa säkerhetsfunktionerna, såsom tillförlitliga bromssystem och robusta konstruktioner, visade sig också vara de mest pålitliga under våra tester.

Dessa cyklar klarade av oväntade situationer och störningar utan problem, vilket visade oss att de var tillförlitliga och säkra att använda. Det är viktigt att ha en säker och pålitlig racercykel, oavsett om du är en erfaren cyklist eller bara börjar utveckla din passion för landsvägscykling.

Att tänka på vid användning av landsvägscykel

När man har investerat i en landsvägscykel, antingen det är den första man köper eller om man har uppgraderat till en ny modell, finns det några saker att tänka på innan man börjar använda den. Under våra tester upptäckte vi några aspekter som vi tycker är värda att lyfta fram. Här följer några tips baserade på vad vi lärde oss under våra tester.

Optimal sadelposition

En sak vi märkte under vårt test var vikten av att hitta rätt sadelposition. Även den bästa racercykeln i vårt test blev obekväm om sadelpositionen inte var optimal. Att ta tid att justera sadelhöjden och vinkeln kan göra en stor skillnad i cyklingens komfort och effektivitet. Detta är särskilt viktigt om du planerar att cykla långa sträckor eller om du tänker köpa cykel för tävlingsändamål.

Rätt däcktryck

Under våra tester märkte vi att däcktrycket spelade en stor roll i hur väl en cykel presterade. Ett korrekt däcktryck kan förbättra din cyklings hastighet och smidighet, och kan även bidra till cykelns livslängd. Oavsett om du har en high-end racercykel eller en instegsmodell, är det alltid värt att hålla ett öga på däcktrycket.

Cykelunderhåll

En annan sak vi lärde oss från våra tester var vikten av regelbundet underhåll. Även de bästa cyklarna i vårt test behövde regelbunden service och underhåll för att hålla dem i toppskick.

Att hålla din cykel ren, smörja kedjan och se till att alla komponenter fungerar korrekt kan göra en stor skillnad i hur din cykel presterar och hur länge den varar. Om du är på väg att köpa cykel, se till att du har tid och kunskap för att ta hand om den.

Säker cykling

Slutligen vill vi understryka vikten av säker cykling. Under våra tester märkte vi att de bästa cyklarna var de som hade pålitliga säkerhetsfunktioner. Men säkerheten beror inte bara på cykeln, utan också på cyklisten. Att alltid bära en hjälm, använda lämpliga kläder och följa trafikreglerna är lika viktigt som att ha en bra och pålitlig cykel.

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att få ut det mesta av din landsvägscykel och att de kommer att bidra till att din cykelupplevelse blir så bra som möjligt. Med rätt kunskap och förberedelse kan du se fram emot många fantastiska cykelturer på din nya landsvägscykel.

Att tänka på vid användning av landsvägscykel

Vad kostar en bra landsvägscykel?

Priset för en bra landsvägscykel varierar kraftigt beroende på märke, material och komponenter. Men generellt sett börjar bra landsvägscyklar omkring 7 000-10 000 kr och kan gå upp till över 50 000 kr för toppmodellerna.

Vilken ramstorlek för landsvägscykel?

Ramstorleken på en landsvägscykel bestäms oftast av cyklistens höjd. För de flesta vuxna ligger ramstorleken vanligtvis mellan 50 och 61 centimeter.

Hur snabbt cyklar man på en racercykel?

Hastigheten på en racercykel varierar beroende på cyklistens kondition och terräng, men en genomsnittlig cyklist kan förvänta sig att cykla mellan 20-30 km/h på platt terräng.

Hur länge håller en landsvägscykel?

Med regelbundet underhåll och vård kan en högkvalitativ landsvägscykel hålla i många år, kanske över 10 år. Komponenters livslängd kan variera och kan behöva bytas ut över tid.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen