Bästa Tältet 2024 – Test av olika Tält

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Vaude Badawi | 4 Personers Tält

Fauna Yaranga Light 2P Tält

Tentipi Safir 5 Lätt | 4 Personers Tält

Vaude Campo | 5 Personers Tält

Klicka här för att se fler Tält att välja mellan.

Många svenskar far utomlands någon gång under året. Men flygresor är både dyrt och dåligt för miljön.

I Sverige har vi den unika möjligheten till att kunna campa ute i skogen. Allemansrätten är faktiskt något helt fantastiskt. Svenskar bör ta vara på denna möjlighet som vårt land erbjudit oss och köpa ett bra tält för camping i skogen.

Vi på Friluftsproffset tycker att den svenska miljön är bland den vackraste på klotet. Alla bör någon gång testa att omges av den sköna svenska naturen. Tält finns i alla olika storlekar. Det finns tält för 4 personer.

Det finns också tält för 2 personer och 6 personer. Att campa med sin kära eller med sin familj i skogen med ett enda tält är alltså fullt möjligt, och är en upplevelse som bara kommer stärka banden sinsemellan personerna.

Ett bra tips är att införskaffa en pannlampa, då det alltid behövs när man övernattar i naturen.

Vi på Friluftsproffset vill uppmuntra till camping och har därför nedan recenserat 4 olika modeller. Vi har även sammanställt en köpguide för den som vill lära sig mer.

1. Bäst i test – Vaude Badawi – 4 Personers Tält

Vaude Badawi 4 Personers Tält

Klicka här för att se bästa priset

Vi börjar med denna fantastiska modell från Vaude som är ett tält för 4 personer, där alla får plats med sitt egna stora och bekväma liggunderlag.

Att ta med sig hela familjen till skogen har aldrig varit smidigare. Modellen rubbas inte av hårda vindar och har utmärkt ventilation.

Upplevelsen i skogen med familjen blir även bekväm tack vare modellens rymliga insida. Det invändiga utrymmet är mycket optimerat, på grund av en vinklad stångkonstruktion. Här inne får du plats med mycket, inklusive ett bekvämligt campingbord.

Modellen har dessutom 3 rum – ett större huvudrum och två mindre rum. Detta är utmärkt när man campar med familjen. Att montera modellen är även mycket enkelt och instruktionen bör vara enkel att följa för de flesta.

Modellen har även stora meshfönster som ger bra ljusinsläpp. 12 organiseringsfickor hjälper även till att hålla saker på plats.

En mycket bra funktion är att dragkedjan är vattentät. Tältet skyddar mot regn, vilket billigare varianter inte brukar göra. Om du letar efter en hållbar modell som kommer göra dina nätter i skogen bekväma, bör du köpa Vaude Badawi.

Mittendelen som endast har ett tak och inte kan stängas helt, liknar en tarp och kan användas på samma sätt.

2. Populärast – Fauna Yaranga Light 2P Tält

Fauna Yaranga Light 2P Tält

Klicka här för att se bästa priset

En av marknadens mest populära varianter är Faunas Yaranga Light, som är ett högkvalitativt tält för 2 personer.

På cirka 2095g är modellen en av de lättaste varianter vi testat. Att gå längre sträckor med modellen på ryggen, för att sedan slå sig ner i en skogsglänta har aldrig varit lika lätt. Varianten är ett tunneltält och har mycket utrymme invändigt.

Med avseende på den låga vikten är variantens invändiga storlek imponerande. Att montera varianten är också mycket enkelt och instruktionen är lätt att följa.

Eftersom tältet är mindre än de andra alternativ är det enklare att få ner denna modell i en resväska.

Yaranga light har ett förtält som kan öppnas både i fronten och i sidan. Detta utrymme är mycket användbart när man ska till exempel ta av sig skorna innan man beger sig in i själva huvuddelen.

Tältet är UV-skyddat och vattentätt, så du kan sova lugnt både under solsken och regn. Med en hög slitstyrka på 8kg kommer modellen hålla långt tid framöver.

3. Premiumval – Tentipi Safir 5 Lätt – 4 Personers Tält

Tentipi Safir 5 Lätt 4 Personers Tält

Klicka här för att se bästa priset

Detta portabla hem från Tentipi är en av de lyxigaste varianterna som vi testat på Friluftsproffset. Det beror dels på de högkvalitativa materialen, dels på den hållbara konstruktionen. Varianten är ett utmärkt sovutrymme under vistelser i skogen.

Modellen är även tillräckligt hög för att en medellång person ska kunna stå i tältet. Under vilda stormar kan du sova säkert tack vare monterade stormlinor och väv av högsta kvalitet. Modellen har också ett patenterat ventileringssystem som gör varma sommardagar behagliga.

Varianten från Tentipi håller dessutom vatten ute under regniga dagar tack vare förbättrad golvtätning och tre regnskyddade inluftar i nederkanten av tältduken. På grund av myggskydd på både dörrar och inluftar hålls mygg och andra kryp borta.

Att sova i Safir 5 är minst sagt väldigt bekvämt. Att resa modellen är dessutom mycket enkelt. Enligt vår uppskattning tar det ungefär 3–5 minuter att sätta upp safir 5.

Då tältet har ett mörkt ytterlager är denna modell bättre på att både stänga in och ut ljus, från exempelvis ficklampor.

4. Billigast – Vaude Campo – 5 Personers Tält

Vaude Campo Casa XT 5 Personers Tält

Klicka här för att se bästa priset

När vissa köper tält är de rädda för kostanden. Även fast det är en värd investering så finns det ingen anledning att lägga för mycket pengar i onödan. Ibland funkar det alldeles utmärkt med grunderna.

Campo Casa är ett sådant fall. Modellen erbjuder det som behövs och har inte en massa onödiga lyxfunktioner. Detta bidrar till ett betydligt lägre pris.

Campo Casa är ett billigt tält för 5 personer och är därför perfekt för hela familjen. Modellen väger dessutom endast låga 8,7kg. Uppsättning av Campo Casa sker snabbt och instruktionerna är enkla att följa.

Polyestern som Campo Casa består av är PVC-fri vilket innebär att materialet är mer miljövänligt. Varianten har även god ventilering och är perfekt för camping i alla olika väderlekar och årstider. Varianten är dessutom mycket vindstabil och avvisar regnvatten bra.

Lista över de bästa tälten 2024

 • Bäst i test: Vaude Badawi – 4 Personers Tält
 • Populärast: Fauna Yaranga Light 2P Tält
 • Premiumval: Tentipi Safir 5 Lätt – 4 Personers Tält
 • Billigast: Vaude Campo – 5 Personers Tält

Köpguide för tält 2024

Att hitta det rätta portabla hemmet är en överväldigande process första gången. Det beror på att det finns många olika varianter, funktioner och prisklasser. Vad ska man tänka på? Och vad ska man välja? Är frågor som konsumenter ofta ställer sig när de ska köpa tält. Vi på Friluftsproffset vill göra det enkelt för dig. Just därför har vi sammanställt en köpguide. Följande saker är viktiga att tänka på när man ska köpa:

 • Storlek
 • Vikt
 • Material
 • Väderskydd

Storlek

Första punkten att tänka på är storleken på modellen. På alla olika modeller anges det hur många personer som får plats. Notera att detta inte är personer inklusive eventuell utrustning och packning.

Det innebär att ett 4-personers tält oftast bara rymmer två personer plus väskor, sovsäck och annan utrustning. Är ni två personer som ska dela på ett tält rekommenderar vi att köpa ett 4-personers.

Vi rekommenderar nästan alltid att köpa en eller två storlekar större, eftersom utrustning inte räknas in när storleken anges. Att ha överflödigt utrymme är nästan alltid bättre än att ha för lite. Det enda undantaget är för ultralätta backpackers där vikt på modellen överväger komfort.

Det finns många olika storlekar att välja mellan. Det finns tält för 2 personer, 3 personer, 4 personer osv. Kom dock ihåg att större modeller kan vara lite svårare att installera i skogen. Partytält med kapacitet på 10+ personer kräver plan- och slätt mark.

Vikt

Andra punkten att tänka på är vikten på modellen. Olika campingstilar lämpar sig för olika vikter på ditt portabla hem. Innan man köper sitt tält måste man räkna ut hur mycket avstånd man tänkt gå med produkten på ryggen.

Vissa vandrar i flera timmar med ett tält på ryggen, medan andra bara tar en kort promenad från bilen. För vandrare rekommenderar vi en modell med låg vikt. Det finns många varianter på marknaden som väger mindre än 3 kg och som fortfarande är väderbeständiga, rymliga och starka.

En bra riktlinje att följa är att din modell bör väga cirka 2,5 kg per person om du tänkt vandra med tältet. Det innebär att en 4-mannamodell bör väga cirka 5kg.

Det finns också ultralätta modeller som väger så lite som 1 kg per person. Dessa varianter är gjorda för att vara så lätta som möjligt, men har oftast dålig hållbarhet, trångt utrymme och få funktioner.

Är man ute efter komfort, bör man välja en modell med högre vikt. Högre vikt betyder ett större invändigt utrymme, vilket bidrar till bättre komfort. För de som bara ska gå en kort promenad från bilen, spelar vikten ingen roll.

”För bilcamping bör man välja det mest bekväma alternativet och inte bry sig särskilt mycket om vikten på tältet.”

Material

Tredje punkten som alla bör tänka på innan de köper är materialet på produkten. Ett vanligt material som många modeller är konstruerade av är nylon.

De två huvudsakliga fördelarna med nylon är att det är ett lätt och andningsbart material. Dessutom kan nylon stöta bort vatten om nylonet har fått en vattentät beläggning som polyuretan. För vandrare är nylon ett utmärkt material, eftersom det dels är prisvärt, dels mycket lätt.

Ett annat förekommande material är polyester, som liksom nylon har bra andningsbarhet och resistans mot vatten. Skillnaden mellan de två alternativen är att polyester tål solljus bättre än nylon. Solljus tenderar att försämra och bleka modeller tillverkade i nylon.

Ett traditionellt material som fortfarande används idag är kanvas. Kanvas är mycket slitstarkt och har utmärkt andningsförmåga. Den största nackdelen med kanvas är att det väger mer än nylon och polyester. Materialet är heller inte utmärkt för att ta hand om regn.

Gore-Tex är precis som nylon och polyester ett syntetiskt material. Gore-Tex är ett utmärkt val för vintercamping, eftersom materialet har mycket goda isolerande egenskaper. Materialet är också mycket vattentät. Modeller i Gore-Tex tenderar däremot att vara av det dyrare slaget.

Väderskydd

Fjärde punkten man bör tänka på innan man köper är skyddet mot nederbörd och vind. Att välja en vattentät modell är av yttersta vikt. Waterhead-betyg ger en bra indikation på vattentäthets nivån som modellen ger.

Vi rekommenderar att välja en modell med minst 2000mm vattenpelare. Eftersom vatten lätt sipprar igenom golvet, bör golvet ha ett betyg på helst runt 10000mm vattenpelare. När du köper din modell bör du inte snåla. Billiga varianter har dålig konstruktion och har därmed dåligt vindmotstånd.

Det viktigaste är dock att du sätter upp läger på ett skyddat område. Det kan till exempel vara bakom en stor sten, en liten kuller eller bakom några träd – allt för att bryta vinden.

Har du någon gång tältat har du nog märkt att det oftast bildas invändig kondens. En bra design kan faktiskt göra så detta undviks. Vissa modeller är till exempel dubbelhudade.

I dessa modeller sker kondensen i stället mellan tyget. På detta sätt slipper man att få sin saker förstörda av fukt.

Olika tält

Pop-up tält

Ett pop-up tält är en mycket praktisk variant, som är enkel att sätta upp. Därmed kan du nästan med det samma ta upp termosen och börja njuta av naturen.

Dessa varianter vecklar ut sig själva och kan sedan på ett mycket enkelt sätt förankras i marken med tältpinnar. För tillställningar som festivaler och liknade är pop-up tältet en favorit. Men pop-up tält är också bra campingtält.

Uppblåsbara tält

Uppblåsbara tält är oftast mycket stora invändigt. Det som gör dessa modeller revolutionerande är att de är mycket enkla att sätta upp. Förut var man tvungen att spendera många timmar för att sätta upp stora tält, nu kan man göra det snabbare och smidigare än någonsin.

UV tält

Ett UV-tält är en modell som oftast används av barn, eftersom modellerna skyddar de mindre mot solens strålar. UV-tälten ger barn en säker plats att vara på i trädgården eller på stranden. Modellerna är alltså inte utformade för camping.

Vanliga frågor om tältet

Vilket tält ska jag köpa?

Om du inte vet vad du letar efter har vi gjort en omfattande köpguide på vår hemsida för att underlätta för dig. Vi har dessutom recenserat 4 olika campingmodeller som vi rekommenderar starkt.

Ska man hyra tält?

Ja det beror helt på vilket tält. Partytält bör man nog hyra, men UV-tält och varianter för camping bör man inte hyra. Vi rekommenderar att alla köper ett bra tält, som kan användas i många situationer. Det behöver inte kosta fasansfullt mycket pengar. På Friluftsproffset har vi recenserat 4 prisvärda modeller.  

Vilket tält är bäst?

Kika på vår hemsida! Vi har gjort grundläggande research och testat flera olika varianter. Vi har tagit fram 4 olika modeller som vi tycker är allra bäst på marknaden.

Hur mycket regn klarar ett tält?

Om vattenpelaren är över 1500mm är materialet vattentätt. Däremot rekommenderar vi att köpa modeller med minst 2000mm i vattenpelare. På vår hemsida har vi gjort en grundläggande köpguide om dels väderskydd.

Sammanfattning

Det finns mycket fager natur i det svenska landskapet. Vi på Friluftsproffset tycker att alla skall uppleva Sveriges skönhet på ett jordnära sätt. Det gör man med ett utmärkt tält.

”Alla skall få möjligheten att vakna upp till solnedgången, liggandes i ett tält med nära och kära.”

I denna text har vi recenserat 4 olika modeller i varierande prisklass och funktion. Vi har även sammanställt en köpguide där vi gått in på detalj i följande områden:

 • Storlek
 • Vikt
 • Material
 • Väderskydd

Varför har vi gjort detta? Jo för vi på Friluftsproffset vill uppmuntra till friluftsliv och camping.

Källor

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen