Bästa Tältet 2022 – Test av olika Tält

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Vaude Badawi | 4 Personers Tält

Fauna Yaranga Light 2P Tält

Tentipi Safir 5 Lätt | 4 Personers Tält

Vaude Campo | 5 Personers Tält

Klicka här för att se fler Tält att välja mellan.

Bäst i test Tält 2022

Letar du efter det bästa tältet för din campingresa? Du är inte ensam. Med utrikesresor i bästa fall komplicerade just nu, upptäcker fler än någonsin glädjen att camping är en alternativ tillflyktsort. Naturligtvis beror vilken typ av redskap du behöver på vilken typ av resa du har planerat, men bland de bästa tälten finns alternativ för alla.

Det finns ett stort utbud av tält på marknaden, allt från överraskande billiga till förvånansvärt dyra, och jättesmå till rent gigantiska. Utöver antalet sovplatser finns det några viktiga saker att tänka på. Tält klassificeras från en (endast sommar) till fyra årstider (året runt), och om du tältar någon annan tid än sommartid så behöver du ett anständigt tält som kan stå emot hårda vindar och några droppar regn.

En annan viktig faktor är vikt. Skillnaden mellan flera kilo i bilen och på ryggen under en 12-timmars dag är stor, så se vikten som en den viktigaste faktorn om du planerar att vandra långt med ditt tält. Å andra sidan, om du är till exempel en bilcampare bör tillförlitlighet, installationstid och extra lyx som mörkläggningsrum och vardagsrum med huvudhöjd fylla din önskelista.

Som alltid kommer du att få vad du betalar för, och ett bra tält är en av de utomhusartiklar du aldrig kommer att ångra att spendera lite mer på. Så välj ett av alternativen ovan som passar dig bäst, vi garanterar att du kommer bli nöjd vilket val du än gör!

Läs även >>> Åtelkamera test

Köpguide för Bäst i test Tält 2022

Att köpa ett tält kan vara en överväldigande process första gången. I den här tältköpsguiden hjälper vi dig att avgöra vilket tält som passar dig och din campingstil. Vi hjälper dig att välja ett tält baserat på flera olika funktioner. Nedan följer ett antal frågor som är viktiga att ställa sig innan man investerar i ett bra tält.

Hur mycket vill du spendera på ett tält?

Tältpriserna för ett bra tält sträcker sig från cirka 1 000 kr för budgetvänliga tält till 10 000 kr+ för premiumtält. Jag rekommenderar nybörjare att börja i mitten till nedre delen av prisintervallet.

Vissa människor håller inte med om det; de tycker att du bör börja med det bästa du har råd med. Jag förstår det argumentet; du vill inte spendera så lite att du får ett skräp. Men om du aldrig har campat förut kanske du inte vill sjunka mycket pengar i ett dyrt tält som du inte använder. Jag kan inte föreställa mig att du inte gillar att campa.

Precis som utrustning för vilken hobby som helst, kostar högre kvalitet ofta mer. Låt dig inte avskräcka, de flesta avslappnade campare är nöjda med tält till rimligt prissatta.

Vilken typ av camping kommer du att göra?

Vilken typ av tält du köper beror på vilken typ av camping du planerar att göra. Tro mig, du vill inte ha ett stort familjecamptält om du planerar att backa och ta med dig ditt tält till din campingplats. Om du planerar att bilcampa (parkera bilen på din campingplats) är storlek och vikt inte lika stort problem. Om du ska åka vandra och vandra dit du ska camping, vill du ha ett lätt, backpacktält.

Hur många ska få plats i tältet?

Tältstorlekar är inte så enkla som de ser ut. Tält är märkta för att ange hur många personer de får plats – inte personer med bagage. Detta innebär att ett “4-personers” eller “4-bädds” tält sannolikt endast kommer att rymma två personer plus bagage, såvida de inte har ett vardagsrum som kan användas, så det är viktigt att tänka på detta när du väljer din tält.

Inte bara det, men det finns ingen standard för storleken på en person, så de individuella storlekarna för personerna i din grupp kommer att påverka storleken på tältet du behöver. Lägg till minst en extra person till din grupp när du väljer hur många personer tältet är för, och överväga om du ska ta med äventyrssats, behöver massor av saker för att ta hand om en bebis, hur stora dina airbeds / sovmattor är etc. Det hela lägger till, och det är alltid bättre att ha överflödigt utrymme än att ha för lite.

Hur ofta kommer du att använda tältet?

Om du bara ska använda ditt tält ett par helger varje sommar behöver du verkligen inte spendera mycket. Till exempel, genom att välja en lägre vattentät värdering och avstå från att sy i marken, kommer du att hitta en liten budget (1 500 kr eller mindre) räcker.

Om du tänker använda ditt tält under alla årstider och kommer att åka på flera resor, kommer du att vilja investera i något som är lite kraftigare och bör leta efter en vattentät rating på 4000 mm och sys i mark. Du kanske också vill överväga en duk eller polykotttält som kan vara bättre att reglera den inre temperaturen. Tänk också på att dukklocktält och Tipi-tält kan användas med en vedspis; vilket gör dem till bra val för vintercamping.

Hur lång tid vill du spendera på uppsättningen?

Om du har mycket unga miniatyrmänniskor med dig, eller om du kommer att göra ofta korta campingresor, vill du inte spendera timmar på att få upp tältet. Ju fler stolpar, verandor eller förlängningar ditt tält har, desto längre tid tar det att sätta upp. För snabbhet är popup-tält och ås-tält bäst, men de är i allmänhet små och inte lämpliga för familjecamping. Tänk istället på ett uppblåsbart tält eller ett klocktält, som båda slår upp snabbare än vanliga poltält.

Hur ska du transportera ditt tält?

Bilcamping innebär i allmänhet att du kan välja ett större tält, eftersom vikt och fysisk storlek inte är så begränsande. Var försiktig när du köper ett tält online. Förpackningsstorlekar för vissa stora familjetält är enorma, så kontrollera förpackningsstorleken innan du köper, särskilt om du har en liten bil och ingen takbox eller släp. Tänk också på vilken typ av camping du ska göra. Om du planerar vild camping eller vandringar i flera dagar behöver du ett litet och lätt bärbart tält.

Hur mycket plats behöver du?

Det första du behöver veta om tält: Storlek är allt. Oavsett om du backpackar lätt, åker på en familjesemester eller något däremellan, kommer storleken på ditt tält att få stor inverkan på din totala resa.

Genomsnittliga tältstorlekar mäts vanligtvis i ‘män’, dvs. 2-man, 4-man, 12-man etc. Som du kanske har gissat ger det dig en uppfattning om hur många som får plats i tältet. Nu när jag säger passform, menar jag faktiskt klämma … om du kommer ihåg en sak om tältstorlekar är det här:

Strunta i idén om ”4 manna tält” osv

Det här är varför – även om ett 2-mans tält teoretiskt kommer att passa 2 personer, kommer det att bli ett tätt och obekvämt tryck när du tar med all utrustning du måste kasta i. Överväg alltid att uppgradera en eller två storlekar för den extra biten av rymden. Ett 4-mans tält skulle vara ett mycket bättre alternativ i det här fallet, vilket ger tillräckligt med utrymme för ryggsäckar, förvaring och sovplatser (inga fler armbågar i ansiktet eller svängande lemmar hos folket som sover bredvid dig).

Det enda undantaget är för ultralätta backpackers där storleken inte är deras viktigaste övervägande och de lägger vikt före komfort. För en ensam backpacker är ett lätt och enkelt 2-manstält vanligtvis förstahandsval, men för vissa kan ett tätt 1-mans tält vara tillräckligt.

Familjestora tält

Om din campingresa huvudsakligen består av att köra till en campingplats och lossa bilen kan du välja ett större tält eftersom vikten inte är ett stort problem. Många stora tält har flera rumsfack som kan fungera som separata sovrum. Det här är perfekt för familjer med barn eller vuxna som campar med vänner eftersom det finns mer privatliv och personligt utrymme.

Kom ihåg att ditt tält motsvarar ditt hem när du camping. Om det finns risk för dåligt väder kan det vara en bonus att gå stort, särskilt om barn (eller vuxna) är begränsade till tältet. Mer utrymme innebär mer utrymme för aktiviteter inomhus utan att människor faller över varandra.

Extra saker att tänka på när det kommer till storlek

När du väljer din tältstorlek är det viktigt att komma ihåg följande:

 • Personliga krav. Om du har en hög husbil i din grupp kan du behöva tänka på tält med mer längd och höjd för att rymma dem.
 • Om du ska till platser som är utsatta för regn, överväga att köpa ett tält med en vestibul för att förvara våta redskap och leriga skor.
 • Om du bestämmer dig för att gå överstorlek (10+ kapacitet) kom ihåg att du kan stöta på problem med installationen eftersom du måste hitta ett platt utrymme som är tillräckligt stort för att slå upp ditt tält / herrgård.

Vikt

Beroende på typ av camping anses vikt vanligtvis vara en av de viktigaste faktorerna. Det viktigaste sättet att avgöra hur viktig vikt är för din resa är att räkna ut hur mycket avstånd du kommer att täcka. Det kan vara en kort promenad från din bil till campingen eller en 6-timmars vandring från din tidigare plats.

Det finns två annonserade vikter för tält som du bör vara medveten om när du undersöker olika modeller:

Spårvikt – detta täcker väsentliga delar av satsen, vanligtvis med hänsyn till tältkropp, stolpar och rainfly. Detta är den lägsta vikten och ett bra riktmärke för campare som bara tänker bära det minsta.

Förpackad vikt – detta inkluderar all utrustning du får med ditt tältköp: tältkropp, regnflyg, stavar, greppsäck, polssäck, insatser, förpackning, instruktioner etc. Detta är den tyngsta vikten och är en exakt guide till hur tungt ditt tält kommer att vara om du bär den i sin fullständiga förpackning.

Förpackad vikt kontra minst vikt

När du undersöker tält kommer du troligen att märka några olika specifikationer som anges för vikt och det kan bli lite förvirrande. Vissa tillverkare kan till och med överdriva hur lätt ett tält är för att få det att se mer tilltalande ut. Tyvärr finns det ingen nödvändig standard för mätning av tältvikter över hela branschen, men här är några tips som hjälper dig att dechiffrera alla siffror:

Uppmätt vikt

När du tittar igenom våra bästa vandringstältval ser du att vi listar uppmätta vikter. Vi lägger dessa tält i vår egen skala för att ge dig en korrekt läsning av hur de staplar upp mot varandra. För uppmätta vikter inkluderar vi vad du faktiskt kommer att bära på leden – tältkroppen, rainfly, tältstavar, tältpinnar, guylines och grejer.

Förpackad vikt

Denna specifikation hänvisar till vikten på alla delar av tältet plus alla tillbehör som medföljer när du köper det. Detta är vanligtvis den mest exakta mätningen att överväga. När allt kommer omkring kommer du att använda tältpinnar med ditt tält, eller hur?

Minst vikt

Den här blir lite hårig. Eftersom det inte finns någon nödvändig branschstandard för att beräkna detta, utesluter vissa tillverkare fler artiklar än andra. Lägsta spårvikt är allmänt accepterad för att bara betyda de viktigaste komponenterna för att hålla dig torr. Det kommer alltid att inkludera tältkroppen, regnflugan och stolparna. Den här mätningen exkluderar vanligtvis tältinsatser (såvida inte ditt tält är fristående), kullinjer och grejer.

För vandrare

Det är väldigt viktigt att hålla ner din vikt om du backar och att välja rätt tält är ett utmärkt sätt att lätta på dig. När det gäller ovanstående är det troligt att redskapen du bär kommer närmare spårvikten, eftersom du kommer att fokusera på att bara packa det väsentliga. Eftersom ditt tält är en av de tyngsta sakerna du kommer att bära, gör det en stor skillnad att minska några kilo.

Det finns många lätta tält på marknaden som väger mindre än 3 kg och fortfarande är väderbeständiga, rymliga och starka. För att ge dig en allmän uppfattning bör ditt tält väga cirka 2,5 kg per person.

Om du vill ha ett ännu lättare alternativ kan du investera i ett ultralätt tält som väger så lite som 1 kg per person. Dessa skydd är utformade för att vara så lätta som möjligt, vilket kan äventyra utrymmet och hållbarheten, men är ändå ett bekvämt, livligt alternativ. De brukar vara 3-säsong, gjorda av lätta material och är vanligtvis en snabb stigning. Du kanske upptäcker att de har färre funktioner som mindre blixtlås, en dörr och en mindre inredning men detta sparar totalvikt.

För ultralätta campare är en bivack eller bivy säck ett av de lättaste alternativen. Det är ett yttre skal för din sovsäck som skyddar mot vädret men är inte det mest bekväma alternativet. Deras smala design kan också vara klaustrofobisk, men om du är medveten om vikt är de värda att titta på.

För familj/bil camping

Om du inte går långa sträckor till din camping kommer vikten på ditt tält inte att vara ett stort problem. Detta är bra för familjecamping eftersom det gör att du kan vara mer flexibel med val.

Vissa stora tält är målmedvetet utformade för bilcamping och tenderar att vara billigare men är tyngre i förpackad vikt. Detta beror på att de inte använder de dyra material som gynnas av lätta backpackers. Om du väljer ett av dessa tyngre tält, se bara till att du kan transportera det till campingen genom att testa vikten av att bära det före din resa.

Tältvikt förklarad

Ditt tält kan vara ett av de tyngsta föremålen i ditt förpackning, relativt den totala basvikten. Ditt tält är en av dina “tre stora” föremål (pack och sömnsystem är de andra två), och är en konstant i din basvikt. För ett fristående tält bär du en tältkropp, en tältfluga, stolpar och insatser. Men! Par vandrare kan ofta dela upp ett tält för att fördela vikten.

För fristående tält är det enkelt att dela upp flugan och tältkroppen och välja vem som bär stavarna. Detta kommer med en viktstraff mot icke-fristående tält på (vanligtvis) 1 kr eller mindre per person, om tvåpersons ryggsäcktält är mellan 2-4 kg. De flesta vandrare bör sikta på att bära högst 2 kg skyddsvikt per person (och de som går ultralätt vandra kan sikta på 1 kg eller mindre per person).

Tältmaterial och konstruktion

Tältmaterialet varierar i termer av hållbarhet beroende på säsongens och priset. Tält med högre säsongsbetyg kostar ofta mer och har högre denierantal. Denier är helt enkelt vikten i gram på 9000 m av fibern. Ju högre denier, desto tyngre och tåligare blir tältets tyg. När du jämför tält, se till att kontrollera förnekaren för att se vilka som sannolikt kommer att vara mer hållbara.

UV-skydd är en annan funktion att se upp för. Polyesterbaserade tyger som används på tältflugor och inre kommer att försämras snabbare än tältytor. De flesta moderna syntetprodukter behandlas med någon form av UV-skyddande förening, så se till att du letar efter detta i tältets specifikationer.

Det är en bra idé att även kontrollera konstruktionen av tältdelar som tappar, kullar och tältets väska. Är de välgjorda eller behöver de uppgraderas omedelbart? Detta kommer att påverka den totala kostnaden för tältet. Vi gillar tält med bärväskor som är lite större än själva tältet en gång packat eftersom de gör det lättare att packa och transportera tältet.

Material

Nylon

Det finns två huvudsakliga fördelar med nylon: Det är ett lätt, andningsbart material och stöter bort vatten när det täcks av en vattentät beläggning som polyuretan. Det är ett prisvärt alternativ och med rätt skötsel och vattentätning är det bästa valet för backpackers. En nackdel är att den vattentäta ytbeläggningen med tiden slits av och tältet börjar bli mättat om det hamnar i kraftigt regn.

Polyester

Med likheter med nylon är polyester resistent mot vatten och andas men visar sig vara mycket mer hållbar än dess motsvarighet. En annan funktion är att polyester tål solljus mer än nylon, där solstrålar kan orsaka blekning och försämring av nylontält över tiden.

Kanvas / bomull

Det traditionella materialet som används för tält är fortfarande ett alternativ för dem där vikt inte är ett problem. Canvas är mycket slitstark med utmärkt andningsförmåga, håller tält svalt på sommaren och varmt i kallare väder. Vikt är definitivt deras största nackdel, ännu mer när regnet träffar, vilket gör dem skrymmande och tyngre. Kanvas tält är vattentäta men bör endast beaktas av campare i motsats till backpackers.

Gore-Tex

För en campare för 3–4 säsonger är GORE-Tex ett utmärkt alternativ tack vare dess isolerande egenskaper och andningsförmåga. Den är perfekt för vintercamping och är också mycket vattentät. Nedgången är att det vanligtvis är ett dyrare alternativ.

Hydrostatiska beteckningar

Tältets produktbeskrivning bör åtminstone erbjuda hydrostatiskt huvud (eller vattenhuvudvärdering) för tältets fluga i millimeter. (t.ex. 2000 mm). Waterhead-betyg ger en bra indikation på nivån på vattentätheten som tältet ger.

Som en allmän guide bör du leta efter ett betyg på minst 2000 mm på ditt tält. Golvet måste ha ett mycket högre betyg för att förhindra att vatten sipprar igenom, helst runt 5 000–15 000 mm.

Sömtätning

Förutom ett bra vattenhuvudvärde, vill du också att tältflugans sömmar ska tätas för att förhindra att vatten sipprar genom sömmarna, blötlägg ditt inre och förstör din campingresa. Se till att alla sömmar är förseglade så att allt vatten som rinner ner i flugan inte samlas in och sipprar igenom. Ofta ser du lite tejp på insidan av flugan längs sömlinjen.

Detta är en tejptätad söm och är det vanligaste sättet att täta sömmarna. Se också till att kontrollera mer än bara några huvudrader för söm, eftersom vissa inte förseglar alla sömmar.

Detta är mindre viktigt för duktält, eftersom bomullssömmen i duken sväller när den är våt för att försegla sig själv. Detta är en av anledningarna till att det är viktigt att avgöra om ett “canvas” tält verkligen är canvas eller inte, eftersom ett äkta canvas tält ska vara tillverkat av 100% BOMULL och inte innehåller andra material som polyester som vanligt förekommer på dagens marknad.

Dessa tält som innehåller polyester i “canvas” kallas vanligtvis “polycotton canvas” och är vanligtvis lite billigare och lättare än sanna canvas-tält eftersom de använder en blandning av bomull och polyester för att göra flugan material. Dessa tält måste beläggas i någon form av vattentät beläggning (vanligtvis PU) och måste tätas.

Tältgolv

Ditt nya tältets golv måste vara tåligt, vattentätt och välskött, eftersom det är den enda saken mellan dig och en mycket fuktig nattsömn. Golvet är den mest använda delen av ett tält och måste tåla fotsteg och nötning från möbler och marken nedan.

Leta efter ett tält med ett golv i hinkstil eftersom de erbjuder mycket större skydd i regnet. Ditt tälts golv måste vara längre än du! Det här kan tyckas uppenbart, men om du är väldigt lång, se till att du går efter ett tält som är längre, särskilt om du gillar att sträcka ut när du sover.

Oavsett hur bra golvet i ditt nya tält är, rekommenderar många företag att du köper ett specialbyggt tältgolv för ditt tält. Tältgolv passar perfekt till ditt tält och är tillverkade av helt vattentäta tyger. Du kan argumentera för att tältet ska byggas tillräckligt vattentätt för att inte behöva tältgolv (vilket är fallet i vissa vandringstält där de har försökt minska vikten) men för större tält skadar det inte att lägga något mellan tält och mark bara för att erbjuda lite mer skydd mot nötning.

Om du bestämmer dig för att använda en presenning istället, se bara till att du viker den så att den passar måtten på ditt golv, eftersom allt material som hänger utanför flugan kommer att fånga regnvatten och låta det springa under tältet och poolen under golvet. Detta kan sedan sippra igenom insidan av tältet.

Sovkapacitet

Tältets annonserade sovkapacitet rymmer inte ofta så många människor bekvämt. Detta beror på att tillverkare av tält baserar sovkapaciteten på den genomsnittliga mängden utrymme som en persons kropp tar upp, vilket inte medger extra utrymme för utrustning eller personligt utrymme.

Som en allmän regel är det en bra idé att gå upp minst en storlek om du vill känna dig bekväm på din campingresa och ha plats för din utrustning. Medan lätta backpackers vanligtvis kommer att hålla sig till den sovkapacitet som anges på lådan, kanske familjer vill gå två eller till och med tre storlekar upp beroende på hur mycket bostadsyta de tror att de behöver.

2-3 personers tält är bra alternativ för barn, oavsett om de är på skolläger, scouting / guider eller tillräckligt gamla för att vilja sova i sitt eget tält. De erbjuder tillräckligt med utrymme för en enkelsäng och sin väska och med ett 3-personers tält kan de till och med ta med sig en vän. De är också en stor storlek för singlar eller par när de behöver något lite mindre för evenemang, festivaler etc.

Vi har upptäckt att de flesta par är bekväma i ett tält för fyra personer eftersom de normalt passar en queen size-säng och lite utrustning. Tält i den här storleken och uppåt är också ofta tillräckligt höga för att stå upp i. Vissa går till och med större och väljer ett tält med två rum – ett för sin säng och ett för sin utrustning.

Många familjer med två eller tre barn väljer större 2 eller till och med 3 rumstält som kan variera från 8-12 personer i storlek. Detta tillåter ett rum för vuxna och ett rum för barnen (med det tredje rummet som ett gemensamt / förrådsrum). När det gäller vandringssidan i tält handlar det om att få förpackningsstorleken och vikten så låg som möjligt. Här hittar du ofta att folk håller sig till den rekommenderade storleken (1 person för en singel, 2 person för par).

Om de inte är för noga i vikt kan du se att folk väljer en storlek uppåt. Så ett par kan välja en 3-person, och någon på egen hand kan välja ett tält för 2 personer. Detta ger dig bara mer utrymme att förvara din utrustning inne i tältet istället för ute i vädret eller under vestibuln där det fortfarande kan bli blött i dåligt väder. Det ger dig också lite mer utrymme om du hamnar i tältet under en längre tid i dåligt väder.

Säsongsbeteckningar

Tälttillverkare designar tält för att hantera vissa utomhusförhållanden. Tältets säsongsbetyg berättar hur bra det är att hålla dig varm och torr. Ju högre betyg, desto bättre passar tältet mot tufft, blött och blåsigt väder (eller till och med snö). Ju högre betyg, desto tyngre tält.

Två, tre och fyra säsongstält – Så vad representerar siffrorna egentligen?

Två säsongstält erbjuder minst väderskydd vilket gör dem lämpliga endast för vår- och sommarkamping. Mindre väderskydd betyder också mindre vikt, så de är ett bra val om du inte förväntar dig regn. Men det är en bra idé att ha en anständig tarp till hands som du kan stränga upp om förhållandena ändras.

Tre säsongstält är det populäraste tältet i gänget eftersom de erbjuder en bra balans mellan rimligt låg vikt och anständigt skydd på våta dagar. Tre säsongstält passar bäst för camping genom de vår-, sommar- och höstmånaderna. Din regnfluga ska hantera måttligt till kraftigt regn. Men som vi nämnde tidigare är en presenning alltid bra att ha för när saker blir riktigt dåliga.

Fyra säsongstält är speciellt utformade för att hålla dig varm och torr året runt. Detta gör dem dyrare och tyngre än tält med lägre säsongsbetyg på grund av att mer hållbara material används i deras konstruktion.

Fyra säsongstält är även lämpliga för användning ovanför snögränsen. De är vanligtvis kupolformade eller geodetiska, vilket eliminerar platta fläckar där snö kan samlas på taket. Dessa tält är dock inte lika trevliga under torra / heta förhållanden, eftersom de fångar upp värmen och gör det varmt och täppt.

Medan du bara någonsin kommer att uppleva fyra årstider på en dag, finns det faktiskt fem säsongstält tillgängliga online. Dessa tält är gjorda för kylan. Om du tänker spendera all din tid på hög höjd camping i snöstormar och starka vindar, erbjuder ett fem-säsongstält det ultimata skyddet mot väder och vind.

Utrymme och kapacitet

Golvytan i ett tält är lika med komfort. De viktigaste sakerna att tänka på är golvmått och takhöjd. Tält har ett angivet antal personer de sover, men hur rymliga eller trånga de kommer att vara i kapacitet varierar. Genom att vara uppmärksam på golvmått kan du få en bättre uppfattning om hur många sovplattor som passar.

När du backar, planera att spara vikt genom att vara villig att krama dig i ett tält för två personer. Men campare kommer att hitta maximal komfort genom att dra en person eller två från den angivna kapaciteten.

Takhöjden kanske inte verkar viktig – förrän vädret snurrar och du hamnar ner inne i 6 timmar. Vid den tiden blir du glad att du åtminstone kan sitta bekvämt och kanske till och med stå i större familjetält

Det är dock värt att notera att ett högre tak kan ge en mer utmanande installation. På en höjd av 5’5 ″ kunde jag sätta upp alla tält som listades här ensam.

Väderskydd

Det finns några saker att tänka på med väderskydd i ett tält: nederbörd uppifrån och blötläggning underifrån. Vissa tält är inte helt förseglade, och du måste själv applicera vattentätning och sömtätning. För andra märken är detta ett tilläggsalternativ. Se till att du vet att ditt tält är helt väderbeständigt innan du tar ut det för första gången. Du kan också bli “våt från insidan” på grund av kondens, se mer om detta i Ventilation nedan.

För superviktiga sparare betyder det att du sover under en presenning utan buggnät och inget badkargolv mindre vikt att bära, men också mindre skydd från väder och vind. Ett helt slutet tält med ett badkar och golvnät ger mer vikt, men kommer med ökat skydd. Fyra säsongstält är annorlunda formade än tre säsongstält. Deras brantare väggar gör det möjligt för dem att hantera snöbelastning bättre och inte ackumulera tung snö på toppen. Fyra säsongstält har mindre nät och förseglar värmen bättre. Detta innebär också att de ackumulerar kondens mer.

Vindmotstånd

De stilar som beskrivs ovan bör hjälpa dig att välja ett tält som är tillräckligt stabilt för dina förhållanden. Kom ihåg att vind är alltid ett större problem vid högre höjder, i exponerade positioner som klipptoppar eller sluttningar. Om du slår upp ditt tält ordentligt är det troligt att du inte får några problem så länge du inte tältar i ett särskilt utsatt läge.

Medan de katalogbilderna av ett tält på en pittoresk sjö med ett träd ingenstans i sikte ser bra ut – de är fruktansvärt utsatta platser att vara i dåligt väder! Så gör dig själv en enorm faver och lägg ditt skydd i ett skyddat område – helst i träd! Men om inte träd, bakom en stor sten, en liten kulle, en rad buskar – allt för att bryta vinden.

Varför du bör sätta upp ditt tält under träd

 • Träd blockerar vinden: vilket håller dig mycket varmare (minskar konvektiv värmeförlust). Det sänker också vindbelastningen och spänningar på ditt skydd och tältpinnar. Det är att du inte behöver ett bombplanstält om du är skyddad i skogen.
 • Träd håller dig varmare: Träd förhindrar strålande värmeförlust. De återspeglar dagens värme till marken på natten på samma sätt som en molnig himmel gör det varmare över natten.
 • Träd håller dig torrare: Camping i träden är också mindre benägen för den kraftiga dagg och kondens av utsatta campingplatser. Det värsta stället för dagg är i en trädlös äng längst ner i en ravin. Det bästa stället att vara är i skogen på ett plant område några hundra meter över kanjonbotten (eller omgivande nedre område).
 • Träd ger skyddshankare: för presenningar, skydd av hängmattor och hängmattor. Mycket säkrare än insatser i marken. Bara några bra bindningar till träd gör varje tält mycket mer stabilt.
 • Slutligen, se till att ditt tält inte befinner sig i ett område där vatten kommer att samlas upp eller strömma igenom (detta är mycket bättre än att lita på att ditt tältgolv är 100% vattentätt).

Regnmotstånd

Om du campar i Storbritannien kan du alltid förvänta dig en risk för regn. Den goda nyheten är att moderna flugark (den yttre delen av tältet) är så elastiska att du bara behöver oroa dig för ditt tältvävs hydrostatiska huvud (mätningen av vattentäthet) om du står inför en risk för en allvarlig regnskur.

Ett hydrostatiskt huvud på 2000 mm är perfekt kapabelt att hålla ut regnet i Storbritannien. Varje hydrostatisk huvudmätning över 3000 mm ska garantera dig tillförlitligt skydd även i de värsta regnskurar som Europa kan kasta på dig. För att vara ärlig är det tältets design och hur du kan använda det som är viktigast för din regniga dagsglädje:

Grunderna tillverkas vanligtvis av höghållfast polyester med mycket hög vattentäthet. En insydd grundark (i motsats till en standard, separat) hjälper till att hålla droppar och grundvatten (och insekter) ute. En tältdesign med en veranda gör det mycket lättare att förvara redskap, ta bort våta kläder innan du går in i tältet och hålla regnet långt ifrån det inre av ditt tält. Varje typ av panna över huvudöppningen hjälper till att förhindra att regnvatten rinner in.

Första pitching innebär att du kan sätta upp den vattentäta utsidan av tältet först och sedan komplettera det inre i torrhet. Större familjetält med klara fönster gör att du kan njuta av din semester och njuta av landskapet även när himlen öppnas.

Kostnad och budget

Vid denna punkt med vandrautrustning betyder spendera oftare ett lättare tält utan att förlora hållbarheten. Dyrare tält är ofta konstruerade med DCF (tidigare Cuben) eller andra dyrare tyger med låg vikt och hög hållbarhet. Dyrare tält håller ofta längre, har ett bättre förhållande mellan utrymme och vikt för livbarhet och har fler funktioner som flera dörrar och vestibulr.

Var dock en smart shoppare: Betalar du ett högre klistermärke för ett snyggt varumärke? Eller kommer ett tält från ett mindre känt företag att ge samma hållbarhet och kvalitet? Var noga med att förstå specifikationerna (volym, material, vikt) och läs recensioner för bebodd plats och inställningstips innan du köper. Du kan ofta spara pengar utan att offra för mycket för konstruktionskvaliteten.

Värde

Värdet av en tältinvestering har ofta att göra med hur ofta du läger. Om du läger varje helg kan det vara värt att spendera 6 000 kr på ett tält. Detta gäller särskilt om du planerar att slå läger under de kallare årstiderna och behöver ett tält byggt för att klara vädret.

Hållbarhet

Ultralätta tält måste behandlas med försiktighet. Oavsett pris och kvalitet, om förnekaren av dina tältväggar och tältgolv sjunker, går hållbarheten också ner och tältet är mer benägna att riva eller punktera. För tält med golvmaterial under 30D, var mycket medveten om var du ställer upp det och undvik rötter och skarpa stenar. Vi rekommenderar ett tältgolv eller ett Polycro-ark för att skydda tältgolvet.

”Denier” är termen som används för att beskriva tjockleken på tältfibrerna. En tråd = 1 denier. Så ett 20-denier (eller 20D) tyg har 2/3 densiteten för ett 30D-tyg. Många tält kommer att ha ett tyg med högre denier på tältets golv mot väggen. Hållbarhet i materiella frågor också. En 20D DCF tältvägg kommer att bära annorlunda än en 20D nylon tältvägg.

Ventilation

Kondenshantering och ventilation är viktigt att ta hänsyn till när du väljer tält. Vissa modeller och stilar går bättre än andra, men det har också att göra med hur du ställer in ditt tält och din plats. För dubbelväggiga tält fungerar bra med att hantera kondens.

Potentialen för överdriven kondens är en nackdel med enväggiga tält, men det börjar behandlas i olika modeller. Tält två sidoväggar i mesh och dörrar på varje sida kommer att ventilera bättre än modeller med en vägg med begränsade öppningar och solida bakväggar. Tältmodeller med dörrar på båda sidor möjliggör korsventilationsalternativ, vilket är nyckeln till att undvika kondens.

Att öppna en dörr eller ventiler hjälper till att förhindra kondensbildning och välja en hög, torr plats. Att ventilera tältet förhindrar kondensbildning eftersom luftflödet hjälper till att flytta vattenånga utanför tältet. Den varma luften inuti trycks kontinuerligt ut, ersätts av svalare luft och hjälper till att hålla temperaturen lika (eller så lika som möjligt) inom och utanför tältet.

Andning och konden

Känner du till kondens? När det gäller camping är det vad som händer när varma kroppar lever och andas inuti förseglade tältväggar. När varm fuktig luft träffar en kall yta kondenserar fukten och förvandlas till vatten. Det är vad som händer när andan träffar insidan av en kall tältvägg. Varför är kondens ett problem? Eftersom det orsakar vattenpärlor som rullar ner i tältets innervägg och dämpar din utrustning. Viss kondens kommer alltid att vara sannolik, men tältdesign kan lindra problemet på flera sätt.

Dubbelhudade tält – Dubbelhudade tält har två lager – ett vattentätt yttre flygark och ett ventilt innertält. Istället för att kondensera på insidan av ditt tält passerar mycket fukt genom det andningsbara inre och bort från ditt dyrbara kit – istället lägger du dig på insidan av ditt tältets yttre flygark.

Standardgräsplåtar – Insydda gräsplattor är fantastiska eftersom de skyddar mot drag och insekter, men de minskar också mängden luft som cirkulerar i ditt tält och skapar därför mer kondens. Ett standardunderlag å andra sidan lämnar ett mellanrum mellan det och tältets flygark, vilket gör att luft kan cirkulera och skapar också en plats för kondens att fly.

Inre utrymme

Inre utrymme (eller “levbart” utrymme) betyder det utrymme du kommer att sova i, byta kläder i och i slutändan kommer att kunna avgöra hur bekväm du kommer att finnas i detta utrymme, om du delar det med en annan person eller inte . Väggarnas branthet och takets topphöjd bidrar också till beboeliga ytor. En vägg med en lutning från golv till topp betyder mindre axelrum, medan ett tält med en spridarstång över toppen och mer vertikala väggar motsvarar mer axelutrymme och sittande utrymme utan att slå dig själv på de brant sluttande väggarna.

Standard golvyta för ett tält (kvadratmeter) är en bra utgångspunkt för att uppskatta det “bebodda området” men det är långt ifrån att berätta hela historien. Till exempel kan två tält med samma golvyta ha dramatiskt olika mängder bebodd yta. Om du höjer tältets höjd och lägger till övre spridarskenor och / eller förböjda stolpar kan tältväggarna göras mer vertikala. Tillsammans ökar dessa designändringar avsevärt det bebodda området vilket gör det mycket trevligare att spendera tid i tältet.

Antal dörrar

För ett tält för två personer är två dörrar idealiska för många par vandringspartners. Att ha två dörrar eliminerar krypning över varandra för midnattsbadrum och ger varje person sin egen sida. Två dörrar betyder dock två blixtlås, vilket ökar vikten på tältet. Detta kan vara en fråga om bekvämlighet och komfort över vikt. Många som går ner i vikt är nöjda med en dörr, antingen på sidan eller på framsidan av tältet eftersom det är mindre extra material och mindre risk för konstruktionsfel med sömmar och blixtlås. Som nämnts ger två dörrar dig bättre ventilationsalternativ.

Förvaring

Att ha en större vestibul betyder inte bara mer utrymme: det betyder att du kan spara tältets insida från att bli dränkt med våt redskap på regniga utflykter. Ju mer utrymme du har i en vestibul, desto mer kan du lämna din blötläggda utrustning utanför medan du fortfarande har den skyddad. Leta efter en vestibul på minst 7 ft2, och för tvåpersons tält är två vestibuls riktigt trevliga.

Även om innerfickor inte är kritiska är de väldigt trevliga för att organisera små föremål som strålkastare, öronproppar, liten elektronik och andra föremål som kan gå vilse i högar med redskap på natten. En ficka eller två vid tältets huvud för snabb åtkomst är bra, och en overheadficka kan vara ett trevligt ställe att tända en strålkastare för att belysa hela skyddet innan du lägger dig.

Tältstolpar

Robusta, lätta insatser gör att tältet går snabbare och säkrare. Det är inte en dålig idé att byta ut de insatser som ditt tält kom med. För pitching i stenig mark och andra svåra områden föredrar vi billiga men bombplan. De har bara ett enda skår i huvudet, vilket gör dem extremt motståndskraftiga mot böjning och skador när de hamnar med en sten. Och de har en förmonterad sladd för att göra det lättare att dra ut dem. Y-insatser har större hållkraft än de flesta insatser så att de håller ditt tält säkrare.

Fristående tält har sin egen uppsättning stolpar, vanligtvis hopfällbara enkelnav eller dubbelnav. Båda stilarna kommer att vara ihåliga stolpar med varierande vikt, material och hållbarhet, med resår som håller dem ihop. En stånguppsättning med en nav kommer att vikas ut och snäppas ihop med en central tvärpunkt. Andra modeller har en separat spridarstång eller andra komponenter som du måste fästa och konfigurera. Tarptents och enväggsskydd använder vandringsstavar för struktur och stabilitet, men vissa har en takspridare för mer axelrum och inre utrymme.

Tältgolv

När du förvarar ditt tält är det absolut nödvändigt att se till att tältet är rent och helt torrt. Vik inte den i en papperssäck, snarare vik den försiktigt och förvara den platt för att förhindra nedbrytning av vattentätning och sömtätning.

Om ditt tältgolv är 30D eller bättre, kan du sannolikt hoppa över ett tältgolv eller Polycro-ark helt och hållet. Den är tillräckligt hållbar om du försiktigt lägger den Å andra sidan har många lättare tält och enväggiga tält 20D eller till och med 15D golv. I det här fallet bör du på allvar överväga att skydda den med ett tältgolv eller Polycro-ark. Vi rekommenderar att du hoppar över tillverkarens tältgolv, vilket är stort och kan vara dyrt. Använd istället ett 2 till 3,5 oz Polycro Footprint för att skydda golvet i mycket lätta tältgolv.

Extra funktioner

Vestibuler

Många tält, även enkla kupoltält, kommer med en vestibul som kan fästas för att skapa ett väderbeständigt fack, perfekt för att förvara din utrustning separat från ditt sovutrymme. Andra kommer med en enkel markis som är utrustad med ytterligare tältstänger för att skapa ett litet regn / solskydd för friluftsliv. Vissa tält erbjuder en större och mer omfattande markis där du även kan lägga till väggar för extra skydd och integritet.

Detta är ett annat område där en presenning kommer till nytta. Linja golvet inuti din vestibul med en presenning som håller dina redskap ur lera.

Tältfluga

En fluga dras över tältet och fästs på marken runt basen som fungerar som ett vattentätt lager. En tältfluga ger också extra isolering eftersom den fångar upp värmen i utrymmet mellan sig själv och tältets huvuddel.

Tältpinnar

Pinnar används för att säkra tältets hörn mot marken för att förhindra att det blåses bort i kraftiga vindar. Tältpinnar används också för att säkra tältflugan via linor, dra ut den från tältets huvuddel så att vattnet rinner bort från basen när det regnar och ger bättre styrka i vinden.

Presenningar

Presenningar är användbara tillval som ofta används i kombination med ett tält. En presenning kan också läggas på marken under ditt tält för att ge extra skydd under våta eller leriga förhållanden.

Tältpåsar

Tältpåsen håller allt lagrat på ett ställe. Det är viktigt att hålla dina stolpar, pinnar, flyg och innerförpackning noggrant i en tålig tältpåse för att säkerställa ditt tälts livslängd.

Valfria tillbehör

Vissa tält erbjuder några extra tillbehör som inte är nödvändiga men som ofta kan förbättra upplevelsen. Det är också värt att överväga om andra tältalternativ inkluderar dessa ‘valfria’ tillbehör som standard och hur detta påverkar priset.

Köpguide inför köp av vintertält

De kraftiga regnskurarna kan komma på vintern på nolltid. Vid denna tid letar varje öga efter den säkra platsen och ett skydd för att dölja dem mot den kraftiga stormen medan de njuter av det härliga vädret. Så, vad blir den bästa lösningen för detta? Visst är det bäst extrema kallvädertält som fungerar som ett skyddande skikt mot de kraftiga regnskurarna och du kan också njuta av regndropparna med dina kompisar.

Vintertält till salu finns i ett stort utbud som kräver att en person gräver djupt in i dem och räknar ut de bästa extrema kalla väder tälten. Det kräver dock mycket tid och energi, men det här livfulla livet sparar inte tillräckligt med tid. Därför har vi gjort jobbet för er alla. Här hittar du det stora utbudet men ändå kvalitet vintertält inklusive bästa familjetält för dåligt väder, bästa vattentäta tält på marknaden, 4 säsong familjetält, bästa billiga tält för camping, vintercamping tält med spis, jakt tält kallt väder och mycket mer .

Dra åt säkerhetsbältena när vi går vidare för att titta på de 10 bästa extrema kallvädertälten. Genom att ha en (eller enligt behov) kan du välja extremt kallt väder tält som fungerar som överlevnadsskydd för kallt väder för dig. Innan du väljer ett av de bästa extremt kalla väder tälten från listan nedan skannade kallt väder tält, få svaret på följande frågor. Efter att ha svarat på frågorna nedan kommer du att få ett extremt kallt väder tält.

De övergripande urvalskriterierna för bästa kvalitet och lyxiga tält för kallt väder inkluderar:

 • Fin kvalitet och vattentätt tyg
 • Vatten- och vindbeständig funktion
 • Inbyggd spis eller spis för matlagning och torkning
 • Mycket luftkonditionerat och ventilationssystem
 • Kraft att tåla i tung vind

Vintertält med ovanstående funktioner beskriver den lyxiga miljön som kallt väder tält kan erbjuda. Trots dessa lyxiga funktioner måste du överväga några andra egenskaper som vintercampingtält erbjuder. Kom ihåg att vintertältet som passar ditt behov och din budget är det bästa extremt kalla vädertältet.

Vad är syftet med att köpa ett kallvädertält?

Det första steget är att ta reda på att du behöver ett campingtält för att tillbringa din semester i ett hjärta och ta ställen eller att du är en vanlig jägare eller fiskare. Om du behöver ett campingtält för professionellt ändamål, gå till de bästa extrema kallvädertält som erbjuder solida och överlägsna funktioner.

Hur många personer ska få plats i vintertältet?

Om du planerar en familjecamping är det bästa vattentäta familjetältet som erbjuder ett stort vardagsrum med förvaringsutrymme (om det behövs) för att placera bagaget. Om du och din familj är täta campare kan du också köpa familjetältet för 4 säsonger.

Spenderar du mycket tid i kallt väder?

Den viktigaste frågan som slår till varje sinne är hur varmt varma tält är. Tält med kallt väder är ganska varmare och håller camparna och deras bagage torra. Dessutom kommer de med den vattentåliga tekniken som håller människorna varma och de fryser inte ens vid kraftigt regn och snö.

Ska du använda tältet för camping, jakt eller fiske?

Slutligen, fråga dig själv om du köper de bästa extrema kalla väder tälten för professionella ändamål som för jakt, fiske och andra sådana ändamål. Om ja, planerar du att resa på och av eller en gång om året? Att räkna ut kriterierna för att använda kalla väder tält kan också hjälpa dig att ha de bästa extrema kalla väder tält.

Marknaden för ett campingtält är överbelastad med kalltältstält men inte alla extrema kalltältstält är bäst för dig och för kallt väder. Men bästa extrema kalla väder tält erbjuder extra skydd och håller dig och dina redskap torra. Därför är timmens behov att ha de bästa extrema kallvädertält som fungerar som det bästa skyddet och ett hem hemifrån. För att avsluta detta dilemma har jag börjat med min forskning och snart kommer jag med vintertält av högsta kvalitet. Följ kvalitetstält för kallt väder nedan.

Faktorer att tänka på inför köp av kallvädertält

Varje person eller husbil har olika krav och därför behöver varje husbil ett annat tält. Men det finns få grundläggande funktioner som en husbil måste tänka på när han köper de bästa extrema kallvädertälten. Någon kanske letar efter de bästa familjetälten för dåligt väder medan den andra kanske vill ha vintercampingtält med spis. Saken är det bästa kallvädertältet på marknaden som kanske inte är det bästa vintercampingtältet för din familj.

Levbarhet

Generellt sett måste vintertält vara lite mer levande än tre säsongstält. Om en storm drabbar kan det vara snabbt otrevligt att spendera ett par dagar i taget i ditt tält. Om du naturligtvis inte har en bra bok, några underhållande kortspel och ett fantastiskt kallt väder tält som borde ha följande:

Vestibuler

Det här är verkligen viktigt att förvara dina ytterkläder i; stövlar och jackor etc. Ju mindre fuktiga saker du tar med i huvuddelen av tältet desto bättre. Detta förhindrar kondensbildning och inre frost.

Ventilation

Även om det är frestande att hålla ut den frysande luften, är det viktigt att ha god ventilation för att hålla utöver kondens och inre frost. Dubbelväggs tält har i allmänhet bättre luftcirkulation än enväggs tält, och bra ventiler hjälper verkligen det också.

Plats

Som med alla tält, desto mer utrymme, desto bekvämare blir du. Men det finns en gräns! För mycket utrymme i ditt sovutrymme gör det svårare att värma upp med din kroppsvärme. Men det måste finnas tillräckligt med utrymme för att bekvämt kunna utföra de uppgifter du behöver utföra. Tillräckligt med utrymme för att sitta upp och tillräckligt med golvutrymme för att lägga dina sovplattor bör vara minimalt.

Lagring

Även de lättaste tälten har några interna lagringsalternativ. Och antalet och utformningen av fickorna och krokarna kommer ner till personliga preferenser. Alla sätt att hålla sig organiserade när du camping i kyla bör antas. Du vill inte spendera tid på att leta efter saker som handskar och hattar som du verkligen borde ha på dig för att hålla dig varm.

Ingångar

Om du delar ett tvåmans tält blir det så mycket enklare att ha en andra ingång. Att ständigt få din kompis att klättra över dig och alla dina saker för att komma ut ur tältet kan snart bli tröttsamt för er båda. Det är en mindre viktig funktion för större tält, men kommer säkert att göra saker bekvämare.

Styrka och väderbeständighet

De viktigaste funktionerna i kalltält är deras förmåga att uthärda starka vindar och hantera effektivt snöfall effektivt. I första hand handlar det om tältdesign, men att använda rätt material för jobbet bidrar också till vintertältets robusthet och deras förmåga att stå upp mot dåligt väder gång på gång.

Typ och form

Ett tält med branta sidor är mycket bättre på att hantera överflödig snö än ett tält med ett plattare tak. Vintertält kan vara antingen enväggig (bara ett vattentätt lakan och inget inre) eller dubbelvägg (ett vattentätt flakark över toppen av ett icke-vattentätt inre).

Tälttyg – Tyget i fyra säsongstält bör vara starkare än tre säsongstält med deras tjocklek uppmätt i Denier (D). Tältflugan ska ha en DWR-beläggning (hållbar vattenavvisande); antingen impregnerad med silikon, belagd med PU (polyuretan) och silikon, eller belagd med PTFE (ett giftfritt vattentätt membran).

Vikt

På grund av de starka material som används väger vintertält vanligtvis mer än 3 säsongstält. När det gäller vandra, bergsklättring och alpinaxpeditioner kan det vara lättare att hålla saker så lätta som möjligt högre upp på prioriteringslistan än komfort och livlighet. Detta är särskilt viktigt när allt som bärs väger mer än under sommarekspeditioner; mer mat, mer bränsle, tjockare sovsäck, fler lager, varmare sovplatta etc etc. Men för dem som sätter upp sitt vinterläger direkt från bilen är vikten på ditt tält mindre problem.

Mångsidighet

Bara för att ett 4-säsongstält är utformat för vinterförhållanden betyder det inte att det är helt olämpligt för användning under resten av året. I den ideala världen skulle ett tält passa alla våra campingbehov. Men eftersom det här är en ganska hög ordning är det vettigt att välja ett tält som också kommer att fungera tillräckligt under större delen av året. Mångsidiga tält tenderar att vara mest livliga, med en dubbelväggsuppsättning att föredra framför ett enda väggtält.

Kostnad

Högkvalitativa och hållbara material har ett pris, och som nämnts är vanligt tält oftast dyrare än andra tält. Men föreställ dig att du vaknar mitt i en snöstorm med hälften av ditt tält kollapsade i ansiktet, och det är lätt att inse vikten av att betala för den kvaliteten.

Andra funktioner i kallt väder / vintertält

Struktur

Stabiliteten bestäms i allmänhet av polkonfigurationen och tältets struktur. En typisk tvärkorsning är en beprövad design som håller bra mot starka vindar. Leta efter branta väggar som inte tillåter snö att byggas upp och lägga på kompromissvikt i tältet. En rund kupolform kommer att stå bättre mot starka vindar än ett stuga tält.

Kvalitet

Välj beprövade tyger. Tyg mäts i denier – vilket indikerar täthet, hållbarhet och tjocklek på tyget. Ett högre denierantal är att föredra i ett vintertält. Alla tyger som beskrivs som ”Ripstop” är fantastiska. Ripstop avser vävmönstret på tyget; vanligtvis nylon som hämmar tårar och slits, vilket gör ditt tält mer hållbart. Aluminiumstolpar är i allmänhet starkaste och föredras för stabilitet.

Impregnering

Vattentäta beläggningar klassificeras i millimeter (mm). Ett högre antal motsvarar bättre vattentätning. En värdering på 1000 mm indikerar att tyget tål en 1000 mm kolonn vatten i mer än en minut innan lite fukt tränger igenom tyget.

Vattentäta tält har funktioner som tejpade sömmar, starka tältgolv och förstärkta hörn, så se till att du ser upp för dessa saker i ett 4-säsongstält.

Installation

Du vill inte spendera 20 minuter i isande kyla, med handskar på, och försöka sätta upp ditt tält. Leta efter något snabbt och enkelt. Vissa tält kan faktiskt ställas in från insidan. Även om detta kan vänja sig vid, är det mycket bekvämt att kunna skyddas från väder och vind medan du slår upp ditt tält. Som alltid, öva på att sätta upp och ta ner tältet innan du åker på din campingresa.

Användbarhet

Att försöka öppna en tältdörr i en snöstorm med handskar på är direkt svårt. Stora blixtlåsmärken är lättare att greppa. Att ha mer än en ingång gör att du kan utnyttja vindriktningen och om en ingång är blockerad av snö har du fortfarande tillgång från en alternativ öppning. Om det finns några som delar tältet är det också mycket mer praktiskt att ha mer än en ingång.

Storlek

Med tanke på att du måste göra det mesta i ditt tält om temperaturen ute är för extrem, är det bra att ha lite extra utrymme förutom ett tillräckligt sovområde. En stor, sluten entré är en användbar funktion i ett 4-säsongstält eftersom du kan behöva förvara din utrustning inne för att undvika att den snöas under eller blåses bort. Som med alla tält, om du vill ha mer bostadsutrymme, använd tillverkarens kapacitet endast som ett förslag och överväga att öka storleken.

Hur man sätter upp ett vintertält

Det är viktigt att du ställer in ditt vintertält korrekt för en varm och mysig natts sömn. Även om processen i princip är densamma som att slå upp ett tält normalt, finns det några viktiga överväganden, särskilt om du camping i snön.

Så här ställer du in ditt vintertält för camping i kallt väder:

Välj rätt plats

Det är oerhört viktigt att välja en säker, skyddad campingplats på vintern. Naturligtvis, i en nypa och med rätt tält, kan du slå läger var som helst, även vid sidan av ett berg, men du får en mycket bättre sömn på rätt plats. Den bästa campingen för vintercamping är skyddad från vinden. Den måste vara fri från lavinrisk och borta från alla änkeproducenter (stora trädgrenar som kan falla).

Skapa en solid plattform

Det bästa stället att slå upp tältet under vintercamping är på en etablerad camping. Leta efter ett plant område som inte ligger ovanpå någon vegetation. Sätt ditt tält på bar mark, t.ex. under ett träd utan farliga grenar, om möjligt. Packa ner snön innan du slår upp tältet. Det är mindre troligt att hårdpackad snö smälter på grund av din kroppsvärme. Du kan helt enkelt trampa snön platt med dina stövlar innan du sätter upp ditt vintertält.

Slå upp ditt tält

Sätt ditt tält på det hårt packade området. Det är vanligtvis en smart idé att använda tältpinnar för att säkra tältet, särskilt om väderprognosen kräver vind. Även om vanliga tältinsatser kan göra jobbet, bör allvarliga vintercampare investera i speciella snöinsatser som är utformade för att användas i snön.

Bygg en vindblockad

Om du har tid och det finns tillräckligt med snö för att göra det, är det ingen idé att bygga ett vindblock. Din bästa satsning är att bygga vindblocken från den riktning som vinden beräknas komma från, även om du alltid kan bygga strukturen runt hela vintertältet. Ett alternativ är att slå upp ditt tält nära en stor sten eller annan formation som naturligt blockerar vinden.

Sköt om ditt tält

Kontrollera ditt tält regelbundet hela natten för att se till att det överlever de hårda förhållandena. Om det aktivt snöar, ta bort snön från toppen av tältet med jämna mellanrum om den staplar upp. Kom ihåg att ta bort all vass utrustning, t.ex. stegjärn eller en isyxa, innan du går in i tältet för att förhindra tårar och andra skador.

Tillbehör till vintertält

Ett vintertält av högsta kvalitet går långt mot en trevlig vintercamping. Men att packa rätt tillbehör är också viktigt. Dessa tillbehör hjälper dig att ställa upp ditt tält, säkra det på plats vid dåligt väder och hålla dig varm på natten.

Här är de viktigaste vintercampingtillbehören att tänka på:

Presenning

Nästan alla 4-säsongstält har ett vattentätt golv, men vissa 3-säsongsmodeller behöver lite extra hjälp. En markduk eller presenning hjälper till att ge ett extra lager vattentätning och isolering när du campar på kall, våt mark.

Vinterinsatser

De flesta tält levereras med insatser som är avsedda för milt väder. Men vintercamping, särskilt bergsklättring, kommer ofta med extrema vindförhållanden som kräver lite extra glans från dina insatser. Snöinsatser har mer än 10 gånger hållkraften för vanliga tältinsatser.

Sovsäck

De bästa vintertälten går långt för att hålla dig varm på natten. Men rätt sovsäck är också viktigt. Vår kompletta guide för att köpa en sovsäck berättar vad du behöver veta om att köpa en vintersovsäck för kallt väder camping.

Spade

En spade har många fördelar när du campar i snön. Verktyget hjälper dig att plana ut ett område för att slå upp ditt tält, bygga ett vindblock ur snö och hjälper dig att gräva ut ditt tält om det snöar in med en snöstorm. Du kan till och med använda den för att bygga ett akutskydd som en quinzhee eller iglo.

Värmare

Allvarligt kalla vintercampingsförhållanden kräver ofta en vintertältvärmare. En bärbar värmare ger den lilla extra värmen som du behöver utan säkerhetsproblem.

Alternativa skydd för vintercamping

Ett tält är långt ifrån det enda vinterskyddet som passar bra för vintercamping. Här är några av de bästa vinterskyddsrummen förutom ett tält:

Hängmatta

Det låter kanske galet, men vinterhängmatta är helt möjligt. De bästa campinghängmattorna är kompatibla med regn och under täcken för att hålla dig varm och torr på vintern. En hängmatta håller dig också uppe från den kalla och våta marken.

Quinzhee

En traditionell snökonstruktion gjord av staplande snö, en quinzhee är ett billigt, pålitligt snöskydd som bäst används i nödsituationer.

Igloo

Ett annat traditionellt snöskydd som har använts i hundratals år, en iglo ser ut som en quinzhee men är byggd mycket annorlunda. Igloos är billiga, kräver få verktyg att bygga och har låg risk för kollaps när de konstrueras korrekt.

Canvas tält

Ett väggtält i canvas, canvas tipi eller yurt är perfekta glampingtält för vinterglamping. Det bästa av allt är att du säkert kan använda dessa vintertält med en spis, inklusive vedspisar för vissa modeller.

RV

Kanske det varmaste och mysigaste sättet att gå på vintercamping, en RV ger ett torrt, väl uppvärmt skydd under kalla förhållanden. En högkvalitativ RV-värmare håller dig varm hela natten.

Tips inför vintercamping

När det gäller vintercamping finns det ett stort antal människor som har lite aning om säkra campingregler. Erfarna campare som har sett allt i naturen vet vad de kan förvänta sig och kan bättre förbereda sig för campingekspeditioner under kalla årstider.

Oerfaren campare, å andra sidan, är ofta beroende av väderelementen. Om du anländer till en campingplats otillräckligt förberedd riskerar du att drabbas av lunginflammation eller någon annan väderrelaterad komplikation och detta kan vara dödligt på grund av brist på medicinska anläggningar i närheten.

Det är därför det är mycket viktigt för dig att förbereda dig tillräckligt för campingekspeditioner under vintern och extremt kalla årstider. Till att börja med, här är några tips för vintercamping som hjälper dig att vara säker och skyddad.

Tänk på säkerheten

När du campar i höga höjder som bergsområden och kuperat land, tenderar temperaturerna att sjunka till osäkra nivåer. Temperaturnivåerna 0 °C höga och 5 °C är för kalla för de som inte har erfarenhet.

Om du inte har erfarenhet rekommenderar vi att du går med någon som är eller du avstår från att gå tills temperaturen når säkra nivåer. De bästa perioderna för camping för oerfarna campare är när temperaturen ligger mellan 10 °C och 15 °C

Campa inte med barn

Det är inte tillrådligt att åka vintercamping med spädbarn och småbarn på grund av farorna och riskerna för kallt väder för deras hälsa. Som en allmän regel förespråkar många läkare att barn under 5 år ska hålla sig borta från campingvägar med kallt väder. Om du tar med dina barn, se till att du förbereder dig för dem, särskilt eftersom barn har speciella behov.

Gör en checklista

Gör en checklista med saker du behöver flera veckor före tiden. Du kanske glömmer några viktiga saker när du sammanställer din lista, men om du börjar upprätta listan flera veckor framåt, kommer du inte att utelämna något viktigt objekt.

Campa i säkra områden

För att garantera camparens säkerhet finns det säkra zoner och zoner som inte är så säkra. Undvik camping i områden som är märkta som osäkra. Detta är för ditt skydd och säkerheten för alla i din grupp.

Hur man blir varm vid camping i kallt väder:

Drick en varm dryck

När du camping i kallt väder, se till att du tar en varm dryck hela tiden du kommer att stanna i lägret. Detta beror på att vår kroppstemperatur sjunker några grader när vi sover och under extremt kallt väder kommer du att känna dig mycket kallare än vanligt. Att konsumera en varm dryck eller till och med varmt vatten reglerar din kroppstemperatur och hjälper dig att sova bra på natten

Bär en hatt när du sover

Värme flyr ut genom huvudet men med en mycket bra hatt eller huvudvärmare kommer värmen i kroppen att fastna i dig och du kan hålla dig varm hela natten. Det är faktiskt tillrådligt att du bär en hatt under hela din vistelse. Se till att du har med en hel del hattar så att du kan byta ut en mot en annan om den du bär är smutsig.

Håll sovsäcken liten öppen

Zippa inte upp din sovsäck när du sover, eftersom din kroppsvärme får dig att svettas. När du börjar svettas kommer den kalla svetten att få dig att rysa i din sovsäck. Att hålla en liten öppning möjliggör ångutsläpp.

Använd två liggunderlägg

Använd två olika sovplattor för att få bästa möjliga effekt. En sluten kudde och en. Uppblåst dyna. Genom att kombinera dessa två kommer du att hålla dig varm under natten när du njuter av det värde som båda erbjuder istället för att bara använda en eller två av samma typ.

Sätt i en varmvattenflaska

För större värme, häll vatten i en materialflaska och placera den nära din sovsäck. Värmen från flaskan håller dig ständigt varm i flera timmar. Om det är en mycket bra flaska, kan den bevara värmen Al genom natten när din kropp matar av värmen som kommer från den.

Använd ett 4 säsongstält

Ett 4-säsongstält eller extremt kallt väder Tält för camping ger dig det bästa skyddet mot kyla, till skillnad från ett tält som endast är lämpligt för en viss typ av väder. Om du går på vintercamping med ett tält som är speciellt tillverkat för sommarkamping kommer ett sådant tält inte att ge dig det bästa campingvärdet. Innan du ger dig ut på resan måste du vara fullt medveten om det rådande väderförhållandet i området och få ett tält som passar bäst i vädret.

Ventilera

Se till att hålla tältets öppningar öppna för att förhindra kondens. Värme som förvandlas till ånga gör inredningen väldigt kall.

Naturlig belysning

Dagsljusperioden är kortare på vintern än på sommaren, så du måste ta med tillräcklig belysning. Även om batteriladdade tändare är bra, kanske du vill ta med några ljus och lyktor med tillräckligt bränsle för att hålla lyktan på några timmar varje natt. Ljus är lyktor är fantastiska eftersom de inte bara ger dig ljus efter mörker, de håller också tältet varmt när de är på.

Du kan sätta på dem några timmar innan du lägger dig och släck dem när du är redo att gå och lägga dig för natten. Observera att det är osäkert att sova med ljus på i ett tält på grund av potentiella brandutbrott och lyktor på grund av farliga ångor.

Camping i varmt klimat

Värme kan orsaka lika mycket obehag som kyla såvida du inte håller ett öga på tältventilationen. Om du campar i fuktiga klimat eller nära vatten (särskilt i de skotska högländerna) måste du se till att ditt tält är insektsäkert över natten. Lyckligtvis finns det flera alternativ för att se till att ditt tält håller luften flödande igenom, utan att släppa in insekterna.

Ventilationsflikar – är vanligtvis justerbara så att du kan kontrollera luftflödet för att passa de förhållanden du befinner dig i. Ventiler på högre nivå i tältet låter varm luft stiga och fly – vilket håller insidan av ditt tält svalare och fräschare. Dessa är vanligtvis skyddade.

Mesh innerdörrar – är det smartaste sättet att hålla ditt tält ventilerat och insektsäkert. Luft kan enkelt flöda genom det fina nätet utan att myggor eller liknande tillåts, vilket innebär att du effektivt kan lämna ditt tält öppet hela tiden om temperaturen stiger. Förhoppningsvis kommer dessa grundläggande sätta dig på kurs för att hitta ett tält som är skräddarsytt för dig. Naturligtvis har alla tält sina egna funktioner och detaljer … så bläddra.

Lista över de bästa Tälten 2022

 • Bäst i test: Vaude Badawi | 4 Personers Tält
 • Populärast: MSR Papa Hubba | 4 Personers Tält
 • Premiumval: Tentipi Safir 5 Lätt | 4 Personers Tält
 • Billigast: Vaude Campo | 5 Personers Tält

Vem denna guide är till för

Som du kan se från att promenera genom någon upptagen campingplats finns det dussintals olika tältdesigner, allt från täta kokonger med en kropp till multirum, polyesterpalats som sover 10 eller 12. behöver inte den här guiden. Ett skydd som köpts för vandra, scouting eller festivalresa kan också fungera som ett bilcampingtält. Men om du vill ta dig till bilcamping för första gången, eller om du är en backpackare som nu har barn, kan det vara vettigt att omfamna din nya verklighet och investera i ett skydd för bilcamping.

Att hitta det minsta, lättaste tältet som uppfyller dina behov är det logiska tillvägagångssättet när du backar. Men om du inte bär ditt tält mer än ett par hundra meter betyder mer utrymme mer komfort (samt mer utrymme för dina saker). Tältproducenter mäter tältkapaciteten utifrån hur många människor som kan passa in dem i sardinstil och ligger i mummipåsar. Det betyder att du kan passa sex vuxna i ett tält för sex personer, men du skulle förmodligen inte vilja, för de vuxna skulle sova höft till höft, med lite extra utrymme för redskap. (Om du har fem eller färre personer kan ett tält för sex personer dock vara väldigt bekvämt, speciellt om några av dessa människor är barn.)

Med tanke på det drog vi slutsatsen att det bästa alternativet för två personer är ett mindre kupolformat tält för fyra personer. Tält i kupolstil, som är höga i mitten och sluttande på sidorna, är mer flexibla än sina kusiner i hyttstil, vissa kupoler med fyra personer är till och med lätta att fungera som backpackstält för kortare vandringar. Vanligtvis utformad runt två- eller trepoliga bågar, kupoldesigner tenderar också att vara starkare än hyttstil. Medan hyttstilar maximerar takhöjden genom att offra viss strukturell integritet, är kupoltält bättre för dåligt väder. Kupolformen minskar det totala bebodda utrymmet, men det är bättre att avböja vind och kasta regn, något du troligen kommer att uppskatta om en oväntad storm slår till.

När det gäller större grupper, drog vi slutsatsen att det bästa alternativet för familjer med tre till fem medlemmar är ett stuga-tält klassat för sex personer som också är tillräckligt högt för att en vuxen ska kunna vara i. Några erfarna husbilsföräldrar vi pratade med ville mindre tält – det här var mestadels människor som hade överfört sin minimalistiska vandraetik (och estetik) till bilcamping. Andra ville bli stora, med flera rum för barn i olika åldrar och kanske ett separat rum för hunden och redskapen. (Vi tror att när barnen är tillräckligt gamla för att kräva sitt eget rum, kommer alla att bli lyckligare om de bara har sitt eget tält.) Ett par av våra favorittält finns i större storlekar för att tillfredsställa stora campare.

De bästa tältmärkena

Det är svårt att säga vilket som är det bästa tältmärket. Det beror verkligen på vilken typ av camping du ska göra, vilken typ av tält du behöver och vilka funktioner du letar efter. Jag skrev det här inlägget med tanke på nybörjare, så jag kommer att fokusera på varumärken som gör att du kan köpa ett tält utan att bryta banken.

Coleman tält

Coleman-tält är ett exempel på prisvärda kvalitetstält. Min bror har använt samma Coleman-ryggsäcktält i flera år. Han ryggsäckade Europa med det, har slog det i över tio stater och det har motstått höga alpina vindar och stormar. Det är inte det lättaste och packar inte det minsta, men det har säkert varit ett utmärkt värde.

Coleman har hjälpt människor att njuta av naturen i flera år. Coleman-tält är fantastiska tält för nybörjare. De har tält som är tillräckligt små för vandra (men inte de lättaste), populära kupoltält och rymliga hyttält.

Eureka tält

Eureka har tillverkat tält och utomhusutrustning i över 120 år. Oavsett om du är vandra ensam eller bilcamping med familjen, har Eureka ett tält för äventyret. Eureka Solitaire och Midiori är deras två mest populära vandringstält. Copper Canyon är deras populära familjetält, och de har nu ett tunneltält, X Loft.

Alps bergsklättringstält

Alps Mountaineering är ett familjeföretag som startade för över 20 år sedan med ett enda uppdrag: att tillhandahålla enastående utrustning till ett överkomligt pris. Detta faktum gör deras tält till ett bra val för nybörjare.

De erbjuder ett av det bästa vandringstältet för nybörjare backpackers som inte vill spendera de stora pengarna för att träffa spåren över natten. Kolla in det aktuella priset och recensionerna för detta tält.

Om du vill ha två ingångsdörrar och ett fullt regnflyg som håller dig torr i ett fristående kupoltält är detta tält ett utmärkt val för priset. Letar du efter ett tält för två personer för ett par eller lite mer utrymme som ensam husbil? Missa inte de enorma besparingarna på detta kvalitets tält till ett budgetpris!

Kelty tält

I näringslivet sedan 1952 har Kelty tält för solo-backpackern eller en grupp på 6. Kelty stöder också en fantastisk sak – The Cure for the Common Kid. Kelty uppmuntrar familjer att komma ut genom att ge likasinnade organisationer och familjer redskap och ekonomiskt stöd, ge möjligheter för äventyr utifrån för barn i samhällen och erbjuda tips och idéer för att hjälpa barnen utanför.

Kelty Salida är ett fantastiskt 1, 2 eller 4 personers ryggsäck / campingtält. Med bara två kompakta vikbara stolpar är det enkelt att ställa in enligt många 5-stjärniga recensioner. Den fristående Grand Mesa finns i 2 eller 4 personer och är också lätt att ställa in med färgkodade stolpar som kläms fast istället för att springa genom tälthylsor.

Skötsel, användning och underhåll av tält

Vi fann att företagsrepresentanter är ovilliga att uppskatta deras tälts livslängd. När de pressades uppskattade de flesta vi pratade med fem till tio år, även om den faktiska livslängden varierar mycket beroende på vård och användningsfrekvens.

När vi undersökte den här guiden hörde vi flera berättelser om försiktiga campare som använt samma tält i 15 år eller mer.

Det finns flera enkla sätt att få tält att hålla längre:

Använd ett grundark. Ett tältgolv från samma företag som tillverkade ditt tält och som är anpassade för att passa är perfekt för att förhindra poolvatten – och undvika rynkor och skrynkligt ljud av en billig, 100 kr presenning. Med det sagt kommer en billig tarp att göra jobbet bra så länge du köper den eller skär den för att passa. En presenning som är för stor samlar upp regnvatten från flugan och trattar den direkt under tältet.

Rengör din campingplats. Innan du lägger ut ditt tältgolv och tält, gör en rimlig ansträngning att ta bort små stenar, pinnar och briärer som kan punktera ditt tältgolv från platsen.

Sätt några grundregler. “Ditt tält är din fristad”, enligt campingexperter, som alltid skulle ta med ett “lektält” – ett gammalt tvåpersons ryggsäckstält – för sina små barn att använda som lekplats dagtid. När de var i det “riktiga” tältet följde alla experters regel “Inga skor i tältet”.

Zip upp det. Håll på samma sätt ditt tält dragkedja för att hålla buggar och krypor ute och bli en professionell dragkedjeanvändare: En tumme placerad i området framåt i den riktning du drar dragkedjan rensar tygbanan och förhindrar hak.

Sopa ut innan du packar. Små stenar eller pinnar packade inuti tältet kan gnugga och erodera materialet över tiden. En annan trevlig sak med tält som behåller sin struktur utan att satsas är att ett par människor ska kunna gå ihop för att lyfta tältet och skaka ur detrit innan de tar bort stolparna och lägger tältet bort. Du kan också följa typ A-campare och bära en liten vispkvast och dammbricka för att hålla tältgolvet snyggt under din resa.

Torka före förvaring. “Ingenting kommer att förstöra ett tält snabbare än mögel”, berättade en tältdesigner. “Och om det inte förstör det, gör det det bara livbart.” För att undvika mögel (och medföljande stank), packa aldrig någonsin ett tält som fortfarande är fuktigt. Torka den linjärt eller häng upp den i källaren – eller sätt upp den i ditt garage – tills någon antydan till fukt är borta.

Priskategorier för tält

För att hjälpa dig hitta dina bästa tält delar vi upp ryggsäckstält i 5 grundläggande kategorier av funktioner, vikt och pris. Detta gör det snabbare och lättare för dig att hitta ett fantastiskt ryggsäcktält till rätt pris som har de funktioner som betyder mest för DIG. Använd länkarna nedan för att hoppa till den kategori för backpacktält du är intresserad av.

Traditionella lätta ryggsäckstält 3 500 – 4 500 kr

Det första valet för många backpackers, dessa är de “klassiska”, fullfjädrade, lättinstallerade tält som de flesta känner till. Noggrant utvalda, tälten i den här guiden är lättare än de flesta vandringstält medan de fortfarande är stormvärdiga och bugssäkra.

Enkelt väggtält – 2 500 – 7 000 kr

Enväggiga tält ökar snabbt i popularitet. Faktum är att vissa enväggiga tältmärken nu är mer populära än några välkända tältmärken med dubbla väggar. Detta är vettigt, eftersom ett enväggigt tält har de flesta fördelarna med ett tält med dubbla väggar, men för mycket mindre vikt.

Budget Vandra Tents & Shelters – 1 000 – 2 500 kr

Dessa billiga tält (eller tältliknande skydd) kommer att hålla pengar kvar i din plånbok men ändå hålla dig säker och torr. Och om du är villig att tänka utanför lådan kan du få både exceptionellt låg vikt och låg kostnad!

Pyramidtält – 3 000 – 7 000 kr

Dessa är några av våra personliga favoriter och åker på många av våra resor, inklusive utmanande platser som våta och blåsiga Patagonien. De är det mycket lättaste och högteknologiska sättet att hålla sig varm och torr. Många är palatsliga jämfört med ett konventionellt tält (jag kan till och med sätta mina byxor på att stå upp på några få). Vissa är förvånansvärt överkomliga!

Äkta Presenningar – 1 000 – 3 000 kr

Slutligen, för äventyrliga campare som vill sträcka sina färdigheter lite finns det presenningar. Äkta Presenningar är de allra lättaste, lägsta kostnaderna skydd med bra ventilation, utsikt och bebodda område.

Traditionella lätta ryggsäckstält – 3 500 – 4 500 kr

Det här är de tält som du sannolikt kommer att se hos stora återförsäljare. De får bra till utmärkt på de flesta områden. De är funktionsrika och ger bra till utmärkt skydd mot storm och buggar. Dessa tält är enkla att installera och använda – de flesta av er har antagligen slagit en liknande många gånger.

En viktig funktion för dessa tält är att de är fristående. När du sätter in stolparna kan dessa tält stå på egen hand utan att bli utsatta. Så inga vandringsstavar krävs. De är också dubbelväggiga och har både ett innertält med andningsväggar i tyg, myggnät och golv i badkaret och separat ytterfluga (vattentätt tyg).

Detta gör att du inte kan ställa in flugan för bättre utsikt och ventilation när det inte regnar. Och när regnet flyger upp och det börjar kondensera, håller innertältets väggar dig och dina redskap borta från flugans våta inre yta. Nackdelen är att några av dessa tält är tyngre än andra alternativ i den här guiden och några har begränsat beboeliga rum. De är också några av de dyrare tälten i den här guiden.

Fristående tält har en fördel för Leave No Trace. Det vill säga när vindarna är lätta kan du kasta dem på hårda, hållbara ytor som solid sten med ett minimum av ankarpunkter (även om du kan behöva använda några stenar för att förankra saker som vestibul-utdragningar). Uppenbarligen skulle det inte vara en bra idé i starka vindar och på en utsatt campingplats.

Hur mycket tält behöver du?

Standard golvyta för ett tält (ft2) är en bra utgångspunkt för att uppskatta det “bebodda området” men det är långt ifrån att berätta hela historien. Det vill säga två tält med samma golvyta kan ha dramatiskt olika mängder bebodd yta.

Genom att öka höjden på tältet och lägga till den övre spridaren (erna) gör tältväggarna mer vertikala. Tillsammans ökar dessa designändringar avsevärt det bebodda området vilket gör det mycket trevligare att spendera tid i tältet. För att illustrera detta använder vi två tält i den här guiden som exempel.

Enkelväggigt ryggsäckstält – 2 500 – 7 000 kr

Enkelväggiga tält ökar snabbt i popularitet i backpackersamhället. Och med goda skäl. De väger betydligt mindre än konventionella dubbelväggiga tält samtidigt som de ger liknande funktioner och prestanda som ett helt badkargolv och 100% skydd mot regn och buggar.

De flesta enväggiga tält är inte fristående och kräver oftast användarlevererade vandringsstavar och bra utsättning. Och som namnet antyder är de enväggiga – det vill säga, för åtminstone en del av tältet, är tältkroppen och regnflugan en-i-samma, vilket gör dem lättare än ett konventionellt tält.

Enväggiga tältoch Pyramid Tält, innehåller de skydd Alison och jag använder oftast. Från Patagonia till Alaska får de jobbet gjort! Som sådan kanske många läsare inte känner till enväggiga tält och pyramidtält.

I ett nötskal är enväggiga tält betydligt lättare än konventionella tält samtidigt som de ger liknande utfällningsskydd och håller buggarna ute. Enkelväggiga tält har mer gemensamt med de konventionella tälten ovan, inklusive ett badkargolv och 100% skydd mot regn och buggar. Men de är inte fristående och kräver oftast användarlevererade vandringsstavar och bra utsättning. De är enväggiga – det vill säga tältkroppen och rainfly är en i samma sak, vilket gör dem lättare än ett konventionellt tält.

Nackdelen är att enväggiga tält är mer benägna att kondensera på tältväggarna. Däremot är de flesta konventionella tält dubbelväggiga, med både en inre kropp av andningsbar nylon och / eller nät och en yttre regnfluga av vattentätt tyg. Det inre kroppstyget förhindrar att du stöter mot den våta kondensen på regnflugans undersida. Men några nyare enväggstält som gör också ett mycket bra jobb med att hantera detta.

Även enväggiga tält kan ta lite tid att lära sig att sätta upp ordentligt. Förlita sig på användarförsedda vandringsstavar och kräver i allmänhet mer utsättning än konventionella fristående tält. (Obs: denna inställning är inte mycket svårare än ett konventionellt tält, det är bara att de flesta inte känner till hur man gör det.) Men återigen, de flesta Enväggiga tält väger hälften av vad en liknande dubbelväggad traditionell lättviktsvandringstält.

Pyramid Vandra Tält – 2 500 – 7 000 kr

Pyramidtält är de lättaste och mest skyddande skydd där ute. Ett 2-personers pyramidtält kan väga mindre än ett kilo men har 2x till 3x mer bebodligt område än ett 2 kg tält, samtidigt som det ger utmärkt skydd mot vind och nederbörd. De flesta pyramidtält är tillräckligt starka för 4-säsongsbruk.!

I grund och botten är ett pyramidtält en tygduk i en pyramidform som stöds av en mittstolpe (vanligtvis vandringsstolpar). Men låt inte pyramidtält minimal natur lura dig. Dessa är några av de mest stormvärda och skyddande skydd som finns. De är vårt första val för brutalt väder som Alaska och Patagonia där vi har sett bra konventionella tält krossas av att driva patagoniska vindar medan vårt pyramidtält förblev stående och oskadat.

Pyramidtält är tillräckligt starka för 4-säsongsanvändning och ger bra skydd mot vind och nederbörd inklusive snö. Men i sin grundläggande installation har de inte ett vattentätt golv eller buggnät – även om nästan alla har möjlighet att lägga till ett inre bo som ger ett golv och buggnät. Ett valfritt inre boet ger både ett badkar och golvnät för 100% buggskydd. Altho som lägger vikt och kostnad till tältet. För att vara rättvis, för samma golvyta, är det bebodda området för ett tarptent eller pyramidtält inte detsamma som golvyta på ett modernt, mer vertikalt murat traditionellt dubbelväggigt tält.

Första lutningar och pyramidskydd är enväggiga. När väggarna kondenserar (under vissa förhållanden) är din faktiska yta och användbara volym mindre eftersom du behöver undvika att borsta mot våta väggar. Men med tanke på deras låga vikt kontra ett dubbelväggigt tält kommer du fortfarande framåt på “användbart område” till viktförhållande, men fördelen är inte riktigt så hög som det kan se ut om du inte tar hänsyn till kondens.

För det andra kan de sluttande väggarna på pyramidskydd (och vissa hinder) vara ganska låga runt skyddets omkrets (jämfört med ett modernt, mer vertikalt murat konventionellt tält) och kanske inte kan användas för att bo eller sova. Det här är inte nödvändigtvis ett problem eftersom det ger ett utmärkt förvaringsutrymme och lämnar mitt i skyddet fritt för sov- / vardagsrum. Och återigen har de flesta pyramidtält betydligt större yta än ett konventionellt tält med samma vikt. Som sådan, även med hänsyn till de sluttande väggarna, har de mer yta. Men detta bör beaktas när man jämför det med ett dubbelväggigt tält.

Tältformer och stil

När du frågar dig själv, ”vilket tält ska jag köpa?” Är det viktigt också att överväga vilken tältform som passar bäst för din campingstil. Tältets form påverkar vikten och i vissa fall kostnaden.

Kupoltält

Kupoltält är den mest populära tältstilen eftersom de är lätta att sätta upp, relativt lätta och håller sig bra i dåligt väder på grund av deras klockform. Kupoltält är ofta också billigare än andra alternativ. Större kupoltält har ofta flera inre rum, åtskilda av väggar som kan bli öppna eller stängda. De är vanligtvis tillverkade av lätt tyg som nylon eller polyester.

Konstruktionen i sig använder minst två flexibla tältstänger som ofta är gjorda av material som glasfiber eller aluminium. Detta gör att de kan böja sig i sammankopplade ”U” -former vilket skapar det karakteristiska kupolutseendet. Tyget dras sedan över stolparna för att skapa det inre utrymmet.

Stugtält

En gång den mest populära formen av familjetält brukade stuga i stugor vara mer populära på grund av deras hållbarhet och tillförlitlighet. Medan kupoltält använder flexibla tältstänger använder ramtält längder av styvt stål för att utgöra tältets yttre struktur. Detta gör dem tunga, men också mycket hållbara och gör att strukturen kan bilda ett större antal olika former. Fyrkantiga väggar är en möjlighet! Ramtält fungerar mer som traditionella vardagsrum och ger den största mängden takhöjd i alla tält som gör det möjligt för invånarna att gå in och ut utan att huka sig.

Kabintält tillverkas ofta av tyngre material som polykott eller duk. Detta och stålramarna gör dessa tält tyngre och ofta lite dyrare.

Stuga tält kontra kupol tält

Det finns två huvudsakliga stilar av campingtält att bekanta sig med: tält i stuga och kupolstil. Kabintält har vanligtvis en högre toppunkt, med nästan vertikala väggar, vilket ger mer utrymme att röra sig. Dessa är idealiska för camping camping. Kupoltält tenderar att vara lite starkare, gjorda med fler stolpar och tåla en storm – men offra lite bostadsutrymme. De är vanligtvis packbara och bättre för vandra äventyr.

När det gäller att välja mellan en stuga och ett kupoltält beror allt på vilken typ av camping du gör, enligt tältexperter. “Om jag är bilcamping, gillar jag att leva i lyx i skogen, så ett stuga tält är viktigt så att jag kan sprida ut mig”, säger tältexperter. “Jag är mer bekymrad över ren golvutrymme, topphöjd och enkel inställning. Om jag backar, kommer vikten att bli mitt största problem. Eftersom jag måste bära allt på ryggen kan du inte slå förpackningsförmågan hos ett kupoltält. Dessutom gör en bra vestibul det enkelt att hålla dina skor och ryggsäck torra samtidigt som du kan maximera det dyrbara inre utrymmet i tältet. ”

Bonusfunktioner att hålla utkik efter när du handlar för de bästa campingtält är riklig ventilation och flera dörrar. Tältexperter förklarar att två ingångar hjälper till att ventilera tältet, vilket hindrar kondens från att byggas på taket eller ditt tält. Dessutom är en andra dörr perfekt för en lugn utgång mitt på natten när naturen ringer

Med expertråd och massor av tid att sortera bland de olika tältalternativen på marknaden, sammanställde vi det bästa campingtältet att köpa i år från tältmärken som Coleman och Marmot, alla tillgängliga att köpa online nu. Från de mest vattentäta tälten till de mest hållbara och rymliga, det finns något för alla friluftsmän att göra det mesta av sina kommande äventyr.

Pup-up tält

Snabbtält eller ögonblickliga tält har funnits ett tag men är egentligen bara ett praktiskt alternativ för campare. Instant up-tälttekniken har förbättrats dramatiskt under de senaste åren till den punkt där de är robusta nog för att hantera även tre säsongsförhållanden. Som namnet antyder använder snabba tält ett integrerat tältstavsystem som gör att de kan ställas in mycket snabbt. Fäll helt enkelt upp tältet, knäpp ut tältstolparna och fäst det på marken.

Några av de direkta tälten är de dyraste i gänget, men om camping är något du ska göra mycket för, är det värt det i det långa loppet att investera i ett. Några av dessa kommer att tjäna dig många, många år. Några av oss äger dessa tält och går 10+ år …

Vandringstält

En extremt lätt och kompakt tältform som är avsedd att bäras till din sovplats till fots. Vandringstält finns i olika former och storlekar men är vanligtvis utformade för att sova upp till tre personer. Dessa finns i många former och storlekar. Mer om dessa senare …

Geodetiska tält

Vanligtvis reserverat för användning under extrema väderförhållanden kallas geodesiska tält så att de bildas av ett nätverk av sammanflätade poler som bildar geometriska underkonstruktioner som gör dem otroligt stabila. Bergsklättrare och äventyrare använder dessa tält när de är i extremt höga höjder för att säkerställa att de inte blåses bort i våldsamma alpina förhållanden.

Samma design används också i vissa större kupolformiga tält (tänk 6-12 personers storlek) och det är värt att överväga om du vill köpa ett kupoltält på minst 6 personer som ett enkelt kupoltält utan den geodesiska ramen är känd för att inte vara bäst för att hantera vindar.

Ridge tält

Åttältet är det klassiska, triangulära tältet. Den grundläggande åktältformen är formad med en stolpe i varje ände och en tvärstång för att skapa taket. Ridge tält fungerar mycket bra som små enskilda skydd, men eftersom väggarna lutar ner i en brant vinkel ger de inte mycket utrymme. Inte en mycket vanlig form idag, men du ser en då och då.

Tipi-tält

En av de mest ikoniska tältformerna runt, vi känner alla en tipi när vi ser en. På grund av sin enkla konstruktion blir det traditionella skyddet för det infödda amerikanska folket alltmer populärt som ett alternativt tältalternativ. Det är inte ovanligt att se lyxtippor upprättade på musikfestivaler, bröllop eller husvagnsparker och erbjuder människor en mer glampingupplevelse på marknaden.

Swags

En swag är ett litet, bärbart skydd för en (eller ibland två). De är vanligtvis gjorda av duk och har en inbyggd madrass. De flesta swags står under en meter höga, vilket kräver att campare kryper in, men ger bra isolering och kan vara perfekta för dem som gillar en minimalistisk campingstil som är snabb och enkel att sätta upp och packa bort.

Biltält

Ett annat allt populärare arrangemang är Roof-Top Tents. Som namnet antyder är dessa tält vanligtvis fästa på taket på en bil (eller ibland en släp) och fälls vanligtvis i halva och lagras på takräcken. De utvecklas vanligtvis och har en dubbel madrass. Liksom swags är de små internt och kräver att husbilar ska krypa in. Vissa inkluderar också ett annex som täcker stegeinträdet och möjliggör lite mer skydd och integritet. Nackdelen med ett taktält är att om det är monterat på taket på en bil, måste du packa upp när du vill åka iväg, även om det bara är att gå till servon för lite is!

Geodesic tält: Geodesic tält har stolpar som korsar för att skapa en fristående form som är stabil, stel och fördelar spänningen väl. Dessa tält erbjuder utmärkt skydd mot starka vindar, vilket gör dem populära bland backpackers. Semigeodetiska tält använder samma princip men generellt färre stolpar, vilket gör det lämpligt för mindre extrema förhållanden.

Tips inför köp av tält

Hyr innan du köper

Många av de bästa utomhusbutikerna låter dig hyra utrustning. Prova att hyra några olika märken så ser du lätt skillnaderna och upptäcker om du föredrar vissa funktioner. Du kanske verkligen gillar hur ett märkes blixtlås känns eller hur andras tältpinnar håller när vinden blåser. Eftersom många tält är relativt lika kan de små detaljerna göra skillnad.

Testa tältet i trädgården

Du vill kunna ställa in det själv. Kan du faktiskt ställa in det själv? Behöver du någon annan som hjälper? Är stolparna tillräckligt enkla att sätta upp på egen hand? Att lära dig installationsprocessen i din trädgård hjälper dig att veta vad du kan förvänta dig i slutet av en lång dags vandring när det är mörkt och regnar i sidled. Proffstips: Ha en campingplats på bakgården bara för skojs skull.

Campingplats är viktigt

Tio eller 15 minuter att leta efter ett bra läger kan spara timmar av elände. Myggor och andra flygande insekter som biter är ganska förutsägbara. De gillar våta områden med liten eller ingen vind. Så undvik camping nära våta och grumliga områden. Försök istället hitta en högre och torrare ås eller ett annat väldränerat område som har mindre buggar.

Försök stå runt på din blivande camping i cirka 5 minuter innan du begår och slår upp tältet. Om de kommer att bli dåliga vet du då. Och om det inte är blåsigt, försök hitta en plats som får mer vind – igen en högre plats med färre träd eller buskar som får till och med lite vind. Även under myggsäsongens höjd i Alaska kunde vi vanligtvis hitta ett luftigt område, som en bluff ovanför en flod, där vi kunde äta middag utanför tälten och med våra skor av.

I västra berg rör sig myggluckan upp i höjd när säsongen går nästan noll i augusti i de flesta områden. Innan dess är myggluckorna värst på en viss höjd och du kan undvika att campa där om möjligt. Slutligen kan buggtrycket sjunka kraftigt sent på kvällen. I mer torra klimat slår de sig vanligtvis när temperaturen sjunker i slutet av dagen, och särskilt efter mörker. Vi har cowboy campat (inget tält, ansikten utsatta) många en kväll när myggorna surrade runt under dagen, men sjönk till nästan noll efter mörkret.

Klå insekterna

Även om du har ett tält med buggnät vill ingen verkligen vara i tältfängelse hela tiden du är i lägret och försöker undvika myggorna. Och om du använder en presenning eller ett pyramidtält utan felnät är det ännu viktigare. Här är några tips för att slå buggarna.

Lär känna ditt tält

Ställ upp ditt tält hemma: Vänta inte på att din första resa ska sätta upp ditt nya tält. Uppställning kan ibland vara knepigt tills du blir bekant med hur polerna passar ihop och ansluter till tältkroppen, och det sista du vill är att fumla runt med strålkastare med regn och vind som ylar i ansiktet. Gå igenom några torra körningar hemma, så installationen blir andra natur.

Försegla sömmarna: Se till att alla sömmar på regnbågen och tältgolvet är tejpade av tillverkaren. Om inte, vill du applicera sömtätare för att förhindra att vatten kryper in i stygnhålen.

Insatser? Kontroll: Se till att du har gott om insatser (plus några extra) så att du kan säkra alla utsättningsslingor och utmaningspunkter när dåligt väder träffar. (Ju fler insatser du använder, desto strammare tonhöjd och ett spänt tält motsvarar bra väderskydd.)

Lär känna dina utmaningar: Speciellt för konvertibla och fjälltält, identifiera alla utloppsslingor på utsidan av flugan och fäst fästlinjer på var och en av dessa punkter. (Återigen, kom ihåg: det här är inte något du vill fumla med under mörka, otäcka förhållanden.) Guyliner kan dramatiskt öka tältets stabilitet i stora vindar.

Pad It: Överväg att skapa en markduk eller tältgolv till ditt tält det skyddar golvet från nötning. Dupont Tyvek-material (finns i de flesta stora hemförbättringsbutiker) är ett robust, lätt och billigt material. Placera bara ditt uppförda tält ovanpå ett lakan, spåra det med en markör och klipp sedan några centimeter inuti linjen. (Bonustips: Du vill ha markduken något mindre än tältets faktiska tältgolv för att förhindra att vatten kan kanalisera under.)

Ytterligare köptips

 • Köp ett tält i slutet av säsongen i försäljningen, eller välj en modell som är några säsonger gammal om du har en stram budget.
 • Registrera dig för nyhetsbrev online från campinghandlare, så får du ofta specialerbjudandenoch till och med kupongkoder.
 • Köp ett tält som sover mer än du behöver, det extra utrymmet säkerställer att du inte bor ovanpå varandra.
 • Uteslut inte ett tältmärke endast på priset. Ett nytt modelltält kommer alltid att betala en premie, men hitta en äldre modell från samma märke, eller vänta på en försäljning, och ett varumärke eller modell som du trodde att du inte hade råd med, kan mycket väl falla inom ditt prisklass.
 • Behöver du verkligen ett polykott eller ett uppblåsbart tält? Om du har en kort budget kan ett traditionellt poltält vara ett mer realistiskt val.
 • Gå till en campingutställning där du kan se ett stort urval av tält som är uppställda.

Vanliga frågor om Tält

Hur kan man minska vikten av tält?

Presenningar och enväggiga tält är ett utmärkt sätt att minska vikten, eftersom du använder vandringsstolpar istället för tältstolpar för att ställa upp dem, och du bär sannolikt redan vandringsstavarna. Tält med en vägg kombinerar tältkroppen och tältflugan, vilket resulterar i betydande viktbesparingar och vissa tvåpersons tältmodeller med en vägg väger lite ett kilo.

Hur viktigt är ett bra tältgolv?

Ditt nya tältets golv måste vara tåligt, vattentätt och välskött, eftersom det är den enda saken mellan dig och en mycket fuktig nattsömn. Leta efter ett tält med skopgolv eftersom de erbjuder mycket större skydd i regnet.

Ditt tälts golv måste vara längre än du! Det här kan tyckas uppenbart, men om du är väldigt lång, se till att du går efter ett tält som är längre än 185 cm, speciellt om du gillar att sträcka ut när du sover.

Oavsett hur bra golvet i ditt nya tält är, föreslår vi starkt att du köper ett specialbyggt tältgolv för ditt tält. Tältgolv passar perfekt till ditt tält och är tillverkade av helt vattentäta tyger. Om du bestämmer dig för att använda en presenning istället, se bara till att du fäller den så att den passar golvets mått, eftersom allt material som hänger utanför flugan kommer att fånga regnvatten och låta det springa under tältet.

Ett tältgolv förbättrar inte bara tältets vattentäthet utan skyddar också tältets botten mot nötning. Ju längre du underhåller tältets golv desto längre håller tältet totalt.

Vad innebär det att ett tält är fristående?

Fristående tält är de “klassiska”, fullfjädrade, lätt att slå upp tält som de flesta känner till. När du väl har satt in stolparna kan fristående tält stå på egen hand utan att bli utsatta … inga vandringsstolpar krävs. De är också dubbelväggiga och har både ett innertält med andningsväggar i myggnät, myggnät och badkargolv och separat yttre regnfluga (vattentätt tyg).

Detta gör att du kan undvika att ställa in flugan för bättre utsikt och ventilation när det inte regnar. Och när regnet flyger upp och det börjar kondensera, håller innertältets väggar dig och dina redskap borta från flugans våta inre yta. Nackdelen är att några av dessa tält är tyngre än andra alternativ på marknaden, och några har begränsat beboeliga rum. De är också ibland dyrare.

“Fristående” är lite vilseledande och betyder inte nödvändigtvis att du inte behöver sticka ut dessa tält. I verkligheten är det en bra idé att sätta ut något tält eller skydd, fristående eller inte. Medan huvuddelen (mindre regnfluga) i ett fristående tält kommer att stå på egen hand utan insatser, är det fortfarande bättre att sätta ut det.

Vi har sett mer än ett fåtal icke-insatta tält blåsa ett betydande avstånd i starka vindar, vilket ibland resulterat i tältskador och tappat redskap (alltså vår rekommendation att hitta en bra campingplats som undviker exponering för starka vindar). Och om du lägger till ett regnflyg över ditt fristående tält måste du sätta ut vestibulerna. Och viktigast av allt, du kommer alltid att få en bättre / stramare och mycket starkare tonhöjd om du satsar på hörnen och andra punkter efter behov.

Fristående tält har en fördel för Leave No Trace. När vindarna är svaga kan du kasta dem på hårda, hållbara ytor som massiv sten med ett minimum av ankarpunkter (även om du kan behöva använda några stenar för att förankra saker som vestibulens bindningar). I höga vindar och på en utsatt campingplats är det ingen bra idé. Som jämförelse använder icke-fristående tält vanligtvis dina vandringsstolpar för att stödja dem och måste placeras ut för att vara helt uppsläppta. Fördelen är vanligtvis stora viktbesparingar och vanligtvis också lägre kostnader.

Vilket tält är bäst om man vill sätta upp det snabbt?

Fristående tält är i allmänhet att föredra eftersom de är lättare att använda och snabbare att slå upp. De har ett fast polsystem som kan ställas in nästan var som helst, även på fast berg. Icke-fristående tält använder insatser, guylines och vandringsstolpar för pitching. De sparar vikt genom att klippa ut tältstänger, men kräver mer tid och utrymme att sätta upp, och det kommer att krävas mer övning att bemästra.

Vilka olika tältformer finns det?

När du frågar dig själv, ”vilket tält ska jag köpa?” Är det viktigt också att överväga vilken tältform som passar bäst för din campingstil. Tältets form påverkar vikten och i vissa fall kostnaden.

Kupoltält

Kupoltält är den mest populära tältstilen eftersom de är lätta att sätta upp, relativt lätta och håller sig bra i dåligt väder på grund av deras klockform. Större kupoltält har ofta flera inre rum, åtskilda av väggar som kan bli öppna eller stängda. Dome tält är vanligtvis gjorda av lätt tyg som nylon eller polyester.

Konstruktionen i sig använder minst två flexibla tältstänger som ofta är gjorda av material som glasfiber eller aluminium. Detta gör att de kan böja sig i sammankopplade ”U” -former vilket skapar det karakteristiska kupolutseendet. Tyget dras sedan över stolparna för att skapa det inre utrymmet.

Kabintält

En gång den mest populära formen av familjetält har stuga-tält med stela ramar gjort comeback på grund av deras hållbarhet och tillförlitlighet. Medan kupoltält använder flexibla tältstänger använder ramtält längder av styvt stål för att utgöra tältets yttre struktur. Detta gör dem tunga, men också mycket hållbara och gör att strukturen kan bilda ett större antal olika former. Fyrkantiga väggar är en möjlighet! Ramtält fungerar mer som traditionella vardagsrum och ger den största mängden takhöjd i alla tält som gör det möjligt för invånarna att gå in och ut utan att huka sig.

Pop-up tält

Snabbtält eller ögonblickliga tält har funnits ett tag men är egentligen bara ett praktiskt alternativ för campare. Instant up-tälttekniken har förbättrats dramatiskt under de senaste åren till den punkt där de är robusta nog för att hantera även tre säsongsförhållanden.

Som namnet antyder använder snabba tält ett integrerat tältstavsystem som gör att de kan ställas in mycket snabbt. Fäll helt enkelt upp tältet, knäpp ut tältstolparna och fäst det på marken.

Vandringstält

En extremt lätt och kompakt tältform som är avsedd att bäras till din sovplats till fots. Vandringstält finns i olika storlekar men är vanligtvis utformade för att sova upp till tre personer.

Geodetiska tält

Vanligtvis reserverat för användning under extrema väderförhållanden kallas geodesiska tält så att de bildas av ett nätverk av sammanflätade poler som bildar geometriska underkonstruktioner som gör dem otroligt stabila. Bergsklättrare och äventyrare använder dessa tält när de är i extremt höga höjder för att säkerställa att de inte blåses bort i våldsamma alpina förhållanden.

Ridge tält

Åttältet är det klassiska, triangulära tältet. Den grundläggande åktältformen är formad med en stolpe i varje ände och en tvärstång för att skapa taket. Ridge tält fungerar mycket bra som små enskilda skydd, men eftersom väggarna lutar ner i en brant vinkel ger de inte mycket utrymme.

Tipi tält

En av de mest ikoniska tältformerna runt, vi känner alla en tipi när vi ser en. På grund av sin enkla konstruktion blir det traditionella skyddet för det infödda amerikanska folket alltmer populärt som ett alternativt tältalternativ. Det är inte ovanligt att se lyxtippor upprättade på musikfestivaler och erbjuder festivalgästerna en mer glampingupplevelse.

Vad är skillnaden mellan fristående och icke-fristående tält?

Fristående

Fristående tält kan byggas utan användning av insatser, vilket gör dem lättare att slå upp och flytta runt i lägret för att hitta den perfekta platta platsen. (Obs: Alla tält ska placeras nedåt för att förhindra att de blåser bort och för att uppnå maximal prestanda.)

Ej fristående

Dessa tält är beroende av insatser för att skapa strukturen, så att kasta i sand och snö kräver särskild uppmärksamhet. De är vanligtvis lättare än fristående tält och kan ofta passa in i trånga ställen.

Hur tjocka bör tältväggarna vara?

Tält med dubbla väggar har två separata delar – en tältkropp i nät och en regnflyg. Nätets inre tält fungerar som en barriär från kondens som bildas på insidan av regnflygen. Tält med en vägg minskar vikten genom att dölja nätets innertält, men det gör att vandrare är utsatta för kondens i våta / kalla förhållanden. Att gnugga mot en våt tältinteriör är groparna, så vi rekommenderar oftast dubbelväggstält om du inte brukar ryggsäckar i torra, torra klimat.

Vad är skillnaden mellan förpackad vikt och minimivikt?

Du ser referenser till förpackad vikt och minimivikt (eller spårvikt) på många tillverkares och återförsäljares webbplatser. Förpackad vikt hänvisar till hur mycket hela tältpaketet väger när du köper det, inklusive tältkropp, fluga, stolpar, insatser, kullinjer, kompressionssäckar eller grejer, och allt annat som ingår i paketet.

I grund och botten, hur mycket den väger när den dyker upp vid din dörr. Lägsta spårvikt kan variera beroende på referens, men betyder vanligtvis vikten på tältkroppen, flugan och stolparna … grunderna i vad du behöver för att slå upp tältet. Du kommer sannolikt att behöva insatser och några killar också, så du kan anta att den faktiska vikten på det du ska ha ligger någonstans mellan minimivikt och förpackad vikt – men med bra insatser, närmare minimivikten.

Vad innebär de olika säsongsbeteckningarna?

Tälttillverkare designar tält för att hantera vissa utomhusförhållanden. Tältets säsongsbetyg berättar hur bra det är att hålla dig varm och torr. Ju högre betyg, desto bättre passar tältet mot tufft, blött och blåsigt väder (eller till och med snö). Ju högre betyg, desto tyngre tält.

Två, tre och fyra säsongstält

Två säsongstält erbjuder minst väderskydd vilket gör dem lämpliga endast för vår- och sommarkamping. Mindre väderskydd betyder också mindre vikt, så de är ett bra val om du inte förväntar dig regn. Men det är en bra idé att ha en anständig tarp till hands som du kan stränga upp om förhållandena ändras.

Tre säsongstält är det populäraste tältet i gänget eftersom de erbjuder en bra balans mellan rimligt låg vikt och anständigt skydd på våta dagar. Tre säsongstält passar bäst för camping genom de vår-, sommar- och höstmånaderna. Din regnfluga ska hantera måttligt till kraftigt regn. Men som vi nämnde tidigare är en presenning alltid bra att ha för när saker blir riktigt dåliga.

Fyra säsongstält är speciellt utformade för att hålla dig varm och torr året runt. Detta gör dem dyrare och tyngre än tält med lägre säsongsbetyg på grund av att mer hållbara material används i deras konstruktion.

Fyra säsongstält är även lämpliga för användning ovanför molnlinjen. De är vanligtvis kupolformade eller geodetiska, vilket eliminerar platta fläckar där snö kan samlas på taket. Det är dock inte klokt att använda ett fyrsäsongstält under torra / heta förhållanden, eftersom de fångar upp värmen och gör det varmt och täppt.

Medan du bara någonsin kommer att uppleva fyra årstider på en dag, finns det faktiskt fem säsongstält tillgängliga online. Dessa tält är gjorda för kylan. Om du tänker spendera all din tid på hög höjd camping i snöstormar och starka vindar, erbjuder ett fem-säsongstält det ultimata skyddet mot väder och vind.

Bör ett tält ha en eller två dörrar?

En dörr

Ett tält med bara en dörr är lättare än ett dubbeldörrstält, men om det inte är placerat i ena änden, kommer en person att krypa över den andra för att komma in och ut ur tältet.

Två dörrar

Två dörrar ökar verkligen tältets komfort / levnadsfaktor, särskilt när varje dörr är skyddad av sin egen vestibul; detta gör att varje husbil kan ha sitt eget lagringsutrymme.

Kan ett 3-säsongstält användas på vintern?

3-säsongstält är utformade för milt väder och sommarkamping. De är inte har hållbara eller robusta som 4-säsongstält och ger lite skydd mot starka vindar och snöiga förhållanden.

Till skillnad från 4-säsongstält har 3-säsongstält nätfönster för att ge gott om ventilation. Detta skulle inte vara till hjälp på vintern eftersom den kalla vinden och regnet skulle kunna tränga in i nätet och komma in i tältet.

Om du planerar att åka camping i ett tufft klimat, se till att du investerar i ett 4-säsongstält eftersom en 3-säsong inte skulle hålla bra eller skydda dig från väder och vind.

Vilka funktioner är viktigast i ett tält?

Vanliga funktioner utgör grunden för varje tält. Här är vad du behöver veta om funktioner av varje tält.

Kaj: Används för att beskriva hur många människor ett tält kan sova. Observera att den beräknas utan bagage, så vi rekommenderar storleksstorlek om du har mycket kit.

Yttre tältvägg: Detta yttertyg skyddar dig mot vind och regn. Flygblad måste vara hållbara och vattentäta. och hydrostatiskt huvud är termen som används för att berätta tygets vattentäthet. 1 500 mm är grundnivån där ett tyg anses vara vattentätt.

Inre (sovrum): Innertältet är utformat för att hålla dig så bekväm som möjligt. Vanligtvis tillverkad av en kombination av andningsbart tyg och mesh, inre tält är utformade för att ge integritet och tillåter luftflöde att minska uppbyggnaden av kondens.

Grunderna: Grunderna är det slitstarka tyget som gör golvet och skyddar dig från smuts och fukt. Grunderna på vissa tält är sydda, vilket innebär att de är fästa vid flygarket vid kanten för att stoppa fukt, drag och buggar för att komma in. Alla tält har sovrumsunderlag och familjetält har ofta dem också på verandan eller vardagsrummet. För att spara vikt kommer tekniska / vandringstält att ha ett avtagbart underlag i verandan.

Tältstolpar: Stänger ger en tältstruktur. Separata polsektioner är sammankopplade med elastisk sladd. Tältstolparna är gjorda av antingen glasfiber, stål, legering eller luftrör. Glasfiberstolpar är den vanligaste typen av stolpe och är lätta att reparera. Stålstolpar är mycket starka men väger mer och kan vara svårare att reparera. Legeringsstolpar är lätta, starka och kan repareras men tänk på att de kan vara dyra.

Veranda: Detta område är för förvaring av din utrustning, eller kan användas som utökad bostadsyta för att sitta ute dåligt väder. Lätta ryggsäckstält kan ha tillräckligt med utrymme för att förvara din ryggsäck och våta kläder, medan ett större familjetält kan ge dig utrymme för att skapa ett kök, vardagsrum eller matplats.

Fönster: Vanligt i större familjetält, med windows kan du sitta inne i ditt tält medan du njuter av utsikten som omger dig. Behöver du integritet? Dragkedjor med kardborreband eller kardborreband är utmärkta funktioner och vissa tält har till och med tonade fönster.

Ventilation: Många tält har ventilationspunkter för att hantera kondens genom att öka luftflödet. En kombination av hög och låg ventilation maximerar komforten.

Dörrar: Tält med en enda dörr håller vikten på ett minimum, medan större tält med flera ingångar ger större användbarhet för familjer och grupper. Dragkedjade tältdörrar har vanligtvis ett fint nätöverdrag som hjälper till att hålla buggar ute och underlätta ventilation.

Hängpunkt: En ögla eller klämma i tältet där du kan hänga din lykta eller fackla. Vissa tält har en snygg kabel för att hålla kablarna undangömda.

Förvaringsfickor: Ger bekväm förvaring av din utrustning; fickor är vanliga i de flesta tält.

Strömåtkomst: Zippade ingångspunkter är vanliga i familjetält, vilket innebär att du kan köra en lämplig nätkabel in i tältet för att driva alla elektriska enheter.

Hur dyra är tält?

Pris är en annan mycket viktig faktor att tänka på när du vill välja ett tält. Här är några tips när det gäller tältpriser: Högkvalitativa tält är dyra men hållbara. Du bör definitivt överväga att investera i en om du är en erfaren husbil. Chansen är stor att det kommer att vara mycket längre än ett billigt tält och ge bättre skydd mot dåligt väder.

Tänk på förhållandena du kommer att tälta under. För mer extrema förhållanden är ditt tält din räddare och du bör inte skimma av priset. Om det inte kan hålla vädret ute, är chansen att du får en våt, eländig resa. Var noga med att shoppa och läsa recensioner. För en dyr bit utrustning är det viktigt att hitta rätt för dig. Håll också koll på försäljningen eftersom tält kan få stora rabatter under vissa tider på året.

Vandringstält

För backpackers finns tält i olika priser. Tänk på hur ofta du ryggsäckar och överväga att investera i ett tält av högre kvalitet om du vet att du kommer att dra nytta av det. 2-mans ryggsäcktält sträcker sig vanligtvis från låg till mellan hundra för att ge dig en uppfattning om prisvariation.

Lågkostnadstält

Om du sällan läger och letar efter ett billigt tält, är popup-fönster och kuppeltält vanligtvis det mest prisvärda alternativet. Många finns för under 1 000 kr och du kan till och med hitta dem i din lokala Walmart. Du bör dock inte förvänta dig för mycket förväntad livslängd från dessa tält om du inte bara campar då och då i bra väder.

Familjetält

Beroende på storlek och kvalitet kan familjetält köpas billigt i lågprisbutiker eller så kan du betala mer för ett hållbart tält av högre kvalitet. Priserna varierar i allmänhet från låga till mitten hundratals.

3–4 säsongstält

I den högre änden av prisskalan kan 3 och 4 säsongstält variera var som helst mellan mellan hundratals och mellan tusentals. Det viktigaste att komma ihåg med dessa tält är att du betalar för kvalitet och de kommer att skydda dig i många år framöver. Om du är en seriös 3-säsong eller vintercamping har du inte råd att hålla tillbaka från att köpa ett tält som är slitstarkt och slitstarkt.

Vilka material ska jag tänka på när jag köper ett tält?

Tältmaterialet varierar och kan av campare förbises som obetydligt. Tyget kan dock avgöra vilket tält som passar dig bäst, eftersom det påverkar isolering, vattentålighet och andningsförmåga. De vanligaste tälttygerna är:

Vilka komponenter består tält av?

Ett av de bästa och mest grundläggande tipsen för att köpa ett tält är att veta vad de olika komponenterna är och hur de fungerar. Ett uppblåsbart tält är till exempel lättare och snabbare att sätta upp än ett stolptält, som är byggt i DIY-stil med hjälp av stolpar och hårt arbete. Det första alternativet är bättre om du har små barn med låga tristess trösklar, men tonåringar kan njuta av utmaningen att sätta ihop ett gammaldags poltält.

Om du åker någonstans med notoriskt oförutsägbart väder är hastighet avgörande om ett åskväder plötsligt tappar. När det gäller material är de flesta tält idag gjorda av syntetisk nylon, och ju lägre denierantalet är, desto lättare är materialet. Du kan välja mellan glasfiber- och aluminiumstänger; glasfiber är mer brytbart, men se till att ditt kit också innehåller reservdelar i händelse av en olycka.

Det rekommenderas att du får ett tält med redan täckt och professionellt täckt, så att du inte behöver oroa dig för att kämpa för att sätta upp ett tält medan ett löst täcke blir blött eller dammigt. Regnflugor över toppen av tältet håller regnet borta, så få ett tält med en stor, pålitlig. Tält camping med din familj? Tänk på en veranda eller liknande vattentätt utrymme. Du kan förvara våtutrustning i den, laga mat om vädret är hemskt och ha ett utrymme under skydd som är distinkt från var du sover.

Sammanfattning av köpguide för tält

Det finns många funktioner att tänka på när du köper ett tält, men låt det inte avskräcka dig. Gör en lista över de viktigaste funktionerna du behöver i ett tält och sedan extra som du också vill se upp för men inte är absolut nödvändigheter. Kom ihåg att många tillbehör också kan köpas separat.

Forskning är nyckeln när du köper tält, så ta dig tid att shoppa både online och i butiken om du kan. Testa tälten och se till att du är bekväm med installation och storlek innan du köper. Nu när du är fullt utrustad med den här ultimata guiden är det dags att ta vår ultimata frågesport för att se vilket tält som passar dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top