Bästa Sovsäcken 2023 – Test av olika Sovsäckar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Mammut Protect Fiber Bag -18°C

Marmot Hydrogen Long -3°C

Marmot Helium -12°C

Marmot Sawtooth -9 °C

Klicka här för att se fler sovsäckar.

Bäst i test sovsäck 2023

Hur du sover är det som avgör hur bra din campingtur blir. Att vakna varm och utvilad innebär att du börjar dagen med nyfunnen energi och ett leende på läpparna. Om du å andra sidan vrider och vänder hela natten kommer det bara resultera i en dålig dag. Du är dessutom mer benägen att bli sjuk och / eller göra dumma misstag. Skillnaden mellan en god och dålig natts sömn beror till stor del på om du använder en bra eller dålig sovsäck.

Sovsäckar fungerar genom isolering. De ger inte dig värme utan det är din kropp som gör det. En sovsäck har till uppgift att behålla värmen du producerar, och alla sovsäckar har temperaturgränser som anger vilka temperaturer de klarar. Dessa gränser bör dock endast vara vägledning. Du bör också ta hänsyn till om du är en “varm” eller “kall” person. Du vill dessutom alltid ge dig själv en felmarginal. Kvinnor är i allmänhet kallare än män, så damerna bör välja sovsäckar som klarar kallare temperaturer.

Om å andra sidan temperaturen är varmare än förväntat kan du öppna sovsäcken och sticka ut en fot, ett ben eller en arm. Det hjälper till att kyla hela kroppen förvånansvärt väl. Vissa sovsäckar har dragkedjor som sträcker sig runt fötterna och låter dig svalna av lättare när temperaturen stiger.

Läs även >>> Bäst SUP bräda 2023

Köpguide för Bäst i test Sovsäck 2023

Värmespecifikationer

En sovsäcks temperaturbetyg identifierar den lägsta temperaturen vid vilken en sovsäck var utformad för att hålla en “genomsnittlig sovhytt” varm. Till att börja med vill du välja en sovsäck med en temperatur som är lägre än den lägsta temperatur du förväntar dig. Vid tveksamhet är det klokt att välja en säck med lägre temperatur eftersom du alltid kan öppna en säck för att svalna när förhållandena är varmare.

Att ha en specifikation för enkel jämförelse är användbar, men det är viktigt att förstå mer om temperaturvärden och villkoren för dessa betyg. Ämnet kan bli komplicerat – här är det väsentliga:

 • En “ISO” eller “EN” temperaturvärdering indikerar att du på ett tillförlitligt sätt kan jämföra två ryggsäckssovsäckar. Dessa standardiserade tester innebär att du verkligen kan jämföra temperaturbetyg mellan märken. (ISO- och EN-betyg är jämförbara. EN var den gamla standarden och ISO är den nya standarden. ISO-versionen förbättrar enhetligheten i testresultaten över laboratorier.)
 • Med ISO / EN-testning tilldelas en säck två temperaturbetyg: komfort och gränsvärden. Betyget “Komfort” är den lägsta temperaturen vid vilken säcken håller den genomsnittliga “kalla sovhytten” bekväm och är i allmänhet den temperatur som tilldelas damsovsäckar. “Limit” -klassificering är den lägsta temperaturen vid vilken säcken håller en “varm sovhytt” bekväm och är i allmänhet den temperatur som tilldelas herr- eller unisexsäckar. Om en temperaturklass utelämnar termen “komfort” eller “gräns”, är det troligen ett varumärkes uppskattning, inte ett ISO- eller EN-testresultat.
 • En temperaturbetyg är inte en garanti för värme för någon sovsäck. Betyget är användbart eftersom alla märken testar säckar på samma sätt, så att du kan jämföra säckar från olika märken. En mer fullständig bedömning av din värme under olika förhållanden tillhandahålls dock av sömnsystemdata:

Sömnsystem

Det har alltid varit sant att din verkliga värme och komfort kan variera från de testade temperaturvärdena baserat på många variabler, inklusive fuktighet, vind, typ av skydd, markförhållanden, kläder och personliga preferenser. Det centrala övervägandet är dock ditt sömnsystem. Ett sömnsystem består av tre grundläggande komponenter: 1) sovsäcken, 2) liggunderlaget och 3) sovkläderna.

Om du använder en mindre isolerad kudde vid kallare temperaturer, kanske din sovsäck inte lever upp till sin temperatur. Det är viktigt att notera att en sovsäcks testbetyg baseras på en person som bär långa underkläder och strumpor och sover på en isolerad kudde med ett R-värde på cirka 5,5. (Att hålla dessa variabler konsekventa för alla testade sovsäckar behövs för att få exakta mätningar.)

Isoleringstyp

Ditt val av isolering är ett viktigt första steg i att välja en sovsäck för vandrings. Diagrammet nedan visar de viktigaste skillnaderna mellan dun och syntetiska fyllningar.

Dun

 • Lättvikt
 • Lätt att komprimera
 • Utmärker sig i kalla, torra förhållanden
 • Hållbar

Syntetisk

 • Snabbtorkande
 • Isolerar när det är vått
 • Icke-allergiframkallande

Oavsett vilken typ av isolering du väljer, vet att mycket designfyndighet går in i fördelningen av isolering mellan säckens foder och ytterhöljet. Dunsovsäckar använder vanligtvis en mängd olika bafflade konstruktioner, medan syntetmaterial vanligtvis använder quiltade, offset quiltade och / eller singelkonstruktioner. Målet är att få en jämn fördelning runt dig och undvika kalla fläckar.

Här är mer detaljer och överväganden när du väljer vilken typ av isolering du vill ha för din ryggsäckssovsäck:

Dunisolering

I genomsnitt dyrare än syntetiska isoleringar, dun är eftertraktad eftersom den är lättare och mer komprimerbar. Dessutom är dunfyllning tåligare än en syntetisk fyllning, vilket innebär att den bibehåller en mer jämn värmenivå under längre tid (årtionden, om den sköts ordentligt). Här är några vanliga frågor när man tänker på isolering:

 • Vad betyder “fylla kraft”? Inte alla ner är skapade lika. “Fyllkraft” är en specifikation som indikerar kvaliteten på dun – ett högre antal anger ner att loften är högre för att generera större värme för sin vikt. De dyraste dunsovsäckarna, de som är avsedda för extrem kyla eller ultralätt vandrings, har de högsta fyllkrafterna – närmare 800 – än 500 fyllkrafter. För att lära dig mer, läs Vad är Down Fill Power?
 • Vad är vattentålig dunisolering? För att bekämpa dunns förlust av isoleringseffektivitet när det är vått är de flesta sovsäckar fyllda med dun som har en vattenavvisande behandling.
 • Vad är ansvarigt dunisolering? Most down är en biprodukt från köttindustrin, så sovsäckproducenter har vidtagit åtgärder för att säkerställa human behandling av ankor och gäss som ger dun: RDS (Responsible Down Standard) och TDS (global Traceable Down Standard) är två beteckningar att se ut för.

Syntetisk isolering

Syntetisk isolering ger solid prestanda till ett överkomligt pris. Till skillnad från ner, fortsätter den att isolera när den är våt, så det är valet av säckisolering för fuktigt klimat. Finns i en mängd olika märkesnamn, de flesta syntetmaterial är gjorda av polyester. (Tyvärr finns det inget allmänt accepterat “fyllkraft” -specifikation som du kan använda för att utvärdera prestanda för syntetiska fyllningar. Se ISO / EN-betyg för sovsäck för jämförelser.)

Dun / syntetiska blandningar

Vissa säckar är designade med syntetisk isolering på botten, där den komprimerar mindre och ner på toppen, där den kommer att lofta bättre. Om du rullar hela säcken på sidan förlorar den designen dess fördelar.

Tänk på att typen av isolering är den primära faktorn för storleken på en ryggsäckssovsäck när den är i sin säck (hur du ska bära den i din förpackning). Leta efter och jämför specifikationer för “komprimerad volym” för att bättre förstå storleksskillnader.

Vikt

De största faktorerna i sovsäckens vikt är dess isolering och form. Effektivare isoleringar, som avancerade syntetiska ämnen och nedfällningar med hög fyllning, ger högre värme för mindre vikt än mindre effektiva fyllningar. Eftersom en sovsäck kräver mer isolering för att få en varmare (lägre) temperatur, bör du alltid jämföra sovsäckar med liknande temperaturbetyg när du jämför sovsäckens vikter.

Fyllnadsvikt för isolering

Den totala säckens vikt är det som är viktigt när du bär en säck i säcken. Isolationsfyllnadsvikt berättar bara vikten på isoleringen i sovsäcken. Vissa människor använder den som en annan grov indikator på säckens värme och resonerar att det blir varmare att ha mer fyllning i en sovsäck. Sovsäckens temperaturbetyg är dock den mer tillförlitliga indikatorn för värme.

Hur sovsäckens form påverkar vikten

En säck med en snygg form och en tät passform blir lättare än en liknande säck som är fin och rymlig. Sovsäckar finns i tre grundläggande former:

Mumie

För att öka värmen och minska vikten har denna typ av säck en smal skärning, tillsammans med en konturerad huva som du kan dra åt för större värme. Övergripande passform är tätt – du rullar vanligtvis med din säck snarare än inuti den.

Semirangulär

Den här beteckningen kallas även en “modifierad mumie” eller “tunnform” och täcker en mängd olika former, som alla erbjuder en kompromiss mellan värme och rymlighet.

Rektangulär

Många campingsäckar har en enkel rektangulär form som maximerar rymligheten.

Hur sovsäckens form påverkar värmen. Sovsäckar håller dig varm genom att behålla värmen från din kropp, vilket kan värma upp ett litet utrymme mer effektivt än ett expansivt utrymme. Så, en säck med en snygg form och en tät passform blir lättare än en liknande säck som är fin och rymlig.

Passform

Formkategorierna ovan är mycket allmänna – måtten varierar ganska mycket från säck till säck. Dessutom, precis som skomärken, har sovsäcksmärken olika passform. För att se vilken säckform och varumärkets mått som känns bäst för dig, gå till en friluftsbutik så att du kan prova olika säckar.

Sovsäckar finns också i olika storlekar:

 • Sovsäckar för vuxna: De flesta sovsäckar finns i vanliga och långa storlekar. Vissa kommer också i kort storlek. Om din höjd är nära den övre änden av en storlek “passar upp till” specifikationen, prova både den där säcken och nästa storlek upp för att se vilken du föredrar. Generellt sett blir du dock varmare och sparar lite vikt genom att gå med den mindre av de två storlekarna.
 • Kvinnors sovsäckar: Dessa är konstruerade för att bättre passa en “genomsnittlig kvinnas” konturer. De är vanligtvis kortare, smalare vid axlarna och bredare vid höfterna än en herr- eller unisexsäck.
 • Barns sovsäckar: Dessa är helt enkelt kortare och mindre variationer av vuxna sovsäckar, vilket gör dem billigare också. ISO- och EN-testning kan inte göras på dem, även om varumärken fortfarande ger en uppskattad temperaturbetyg för barnsäckar.

Lättviktig

Om du inte gör någon alpin vandrings i temperaturer under noll, bör din säck kunna ge tillräcklig isolering utan att tippa skalan.

Sovsäckar är en av ”Big 3” -artiklarna för ryggsäck (tält och ryggsäck är de andra två) och är därför en av dina största möjligheter att spara vikt. De flesta växelartiklar väger under 0,5 kg, vilket betyder att olika modeller och varumärken för den artikeln bara kan skilja sig med en uns eller två (till exempel en strålkastare). Sovsäckmodeller kan å andra sidan variera med flera kg. AKA – var uppmärksam på detta innan du får en säck på några kilo. Som ni kan föreställa er högkvalitativa och lätta sovsäckar en premiumutrustning … och priset kan återspegla detta.

Komprimerbar

Detta varierar mycket beroende på dina värme- och isoleringsbehov. dvs. en sommarsäck komprimerar mindre än en vintersäck. Överlägset är den främsta sak som kommer att ta hänsyn till storleken på din säck (medan den är packad) är isoleringsfyllningen. Tyget och designelementen är den andra och tredje. Dun- och syntetfyllningar har båda fördelar och nackdelar (vi kommer dit på en sekund), men dunfyllda sovsäckar packar ner till de minsta storlekarna.

Kompressionsremmar och grejer säckar kan avsevärt minska volymen din säck upptar i din förpackning. Helst vill du att den ska komprimeras så kompakt som möjligt när du är på leden.

Temperaturbeteckningar

Temperaturbetyg på sovsäckar bör endast betraktas som riktlinjer, eftersom säsongsmärkta sovsäckar varierar beroende på vilken region eller land du befinner dig i. Exempel: Sommar (0 °C och högre), Vinter (-12 °C och lägre) och 3 -Säsong (-12 °C till 0 °C).

Leta efter sovsäckar testade enligt EN-standarder och märkta EN13537, vilket innebär att sovsäcken har genomgått ett “termisk provdocka” -test (vilket är en mänsklig modell som är utformad för vetenskaplig testning), inte bara oberoende testad av tillverkaren. Tänk på det som att mäta isoleringen, som husets väggar.

Testerna utförs utifrån att en person använder en liggunderlag, kokos i ett tält och bär ett lager termiska underkläder. En “standard” man är 25 år, 1,73 m i höjd och väger 73 kg, medan en “standard” kvinna är 25, 1,6 m lång och väger 60 kg. Tänk på att en man normalt sover “hetare” än en kvinna och att alla har olika form och storlek, med olika nivåer av “själv” -isolering.

Det finns fyra standardtemperaturbetyg för att hålla dig varm:

 1. Övre gräns – när en man kan sova utan att svettas, med huva och blixtlås öppna och armarna utanför sovsäcken.
 2. Komfort — det här är när en kvinna bekvämt kan sova i en avslappnad position.
 3. Nedre gräns – temperaturen som en man kan sova oavbruten i 8 timmar i en böjd position.
 4. Extrem – det här är den lägsta temperaturen för en kvinna i 6 timmar utan risk för död på grund av hypotermi – även om en känsla av frostskador fortfarande är en möjlighet.

Sovsäckar med en EN Standards-tag kommer att påverka priset på sovsäcken eftersom processen är dyr. Tänk alltid på att ingen testmängd kommer att vara 100% korrekt för dig som individ, eftersom vi alla känner förkylningen annorlunda. Du kan alltid ta av dig ett klädlager eller packa upp din säck om du blir för varm, eller helt enkelt lägga till ytterligare ett lager av termik och helt anka inuti din sovsäck om du råkar vara på den kalla sidan.

Rymlig interiör

Efter en lång dag av vandring vill jag verkligen inte vara begränsad till en tät kokong i mitt tält. Många ultralätta sovsäckar minskar i vikt genom att göra dem smala. Detta är en tuff balanshandling – utrymme kontra total vikt och bulk. En tät sovsäck blir varmare eftersom den minimerar luftutrymmet runt kroppen, men du vill inte känna att du är i en rak jacka. Rymliga sovsäckar ger dig rörelsefrihet, vilket är en allvarlig nödvändighet för rastlösa själar, men de kräver också mer värdefull kroppsvärme att fylla.

Det finns tre viktiga mätningar att ta hänsyn till:

 • Längd – välj den kortaste längden som passar din ram (för att spara vikt), men se till att fötterna är sköna utan att klämmas när du har upp huven, eftersom detta komprimerar isoleringen, vilket är vad du inte gör vilja. Att ha lite extra utrymme längst ner i din ryggsäckssovsäck ger dig möjlighet att ha någonstans att städa några kläder och / eller dina vandringsskor. De vanliga sovsäckarna för män finns i två standardlängder – upp till 180 cm och upp till 200 cm. Kvinnors sovsäckar är vanligtvis upp till 160 cm och 180 cm. Om du är osäker får du extra längd.
 • Axelbredd – de flesta manliga sovsäckar har en axelbredd på mellan 150 och 160 cm med smala som kommer in på 140 cm. Kvinnliga är något smalare från 140 till 150 cm. Några få centimeter kan göra stor skillnad på den täta nivån. Det bästa sättet att bestämma vilken storlek du behöver är att testköra några sovsäckar av olika storlek.
 • Höftbredd – de flesta mäns sovsäckar mäter ungefär 145 cm, medan kvinnorna tenderar att vara lite högre runt 150 cm. Återigen, ta ett par sovsäckar för en provkörning.

Dragkedjor

Du kommer in och ut ur din sovsäck mycket, eventuellt flera gånger på natten. Tänk en stund på var du oftast sover på natten … i ett litet tält, eventuellt bredvid din partner, i mörkret. Att fumla med en snygg dragkedja är det sista du vill ha.

Långa dragkedjor, helst öppna på båda sidor så att du kan använda båda händerna för att läsa din Kindle-bok eller en karta över nästa dags vandring, är de bästa att gå efter. De erbjuder också mer flexibilitet för ventilation. Men vissa sovsäckar har korta dragkedjelängder för att minska vikten. Om du inte har din kropp fixad och förträngd hela tiden, kan en kort blixtlås vara ett ultralätt alternativ.

Undvik dragkedjor i metall, eftersom du behöver en dragkedja för att vara hållbar och pålitlig utan vikten. Dragkedjor i nylon och plast är bäst för sin kvalitet, längd och förmåga att anpassa sig till olika väderförhållanden, medan dragkedjor har speciella egenskaper.

 • Dragkedjor i nylon har tänder gjorda av spiralformat monofilament som ger dem super horisontell styrka, vilket gör att de kan vara längre än en genomsnittlig dragkedja. De är lätta och brandsäkra, med stor hållbarhet och är lätta att reparera.
 • Dragkedjor av plast används ofta i militär utrustning. Tänderna på en vislon-dragkedja är gjorda av en viss typ av plast som är gjuten på ett dragkedjeband vilket ger hållbarhet och gör det vattentätt.
 • Slider-dragkedjor har de populära funktionerna “dubbla drag” och en “icke-låsande” funktion som gör att sovsäckar kan öppnas både inifrån och ut, vilket ger snabb och enkel åtkomst för att komma in eller ut ur sovsäckarna.

Fler och fler av de bästa ultralätta sovsäckarna går med dragkedja – trots allt är det en bris att öppna och stänga. Dragkedjor kan öka vikten och ha potential att slitas ut över tiden. Om du får en med dragkedja, se till att den har ett dragrör. Detta är en miniisolerad klaff för att täcka den annars exponerade dragkedjesömmen.

Isolering

Dunfjädrar är lättare, varmare och packar mindre än syntetiska isoleringsalternativ. Down har dock en akilleshäl – den tappar loft och isoleringsförmåga när den blir våt. Att förlora isolering är en skrämmande tanke för vintervandrings. Dun är mer hållbart än syntetiska fyllningar, men super dyra.

De flesta dunfyllda sovsäckar har behandlats med hållbart vattenavvisande (DWR) i fabriksprocessen, som är fluorpolymerbaserad och kallas “hydrofob” dun. Detta förhindrar att dunfyllningen blir en fuktig massa utan förmåga att behålla värmen. Det är också känt som “torka ner”. Denna behandling gör den vattentät och inte vattentät, så utsätt inte din sovsäck för ett kraftigt åskväder eller släpp den i en bäck. DWR kommer att försvinna med tiden och kommer att krävas igen.

En syntetisk isolerad ryggsäckssovsäck torkar snabbare än dun, den är allergivänlig och är billigare att köpa. På minussidan ger den syntetiska fyllningen dig mindre värme för sin vikt, den är skrymmande att bära och varje gång du komprimerar den reduceras isoleringskraften.

Teknik har tagit över från den gamla polyesterfyllningen för sovsäckar av den syntetiska ilken och idag finns det fyra vanliga primära fyllmedel andra än dun.

Populära syntetiska alternativ på marknaden inkluderar:

 • PolarGuard och 3D PolarGuard Delta — PolarGuard var originalversionen med 3D PolarGuard Delta, den perfekta produkten som ger samma isoleringsförmåga, men med minskad skrymmande och vikt. Vanligtvis används i högkvalitativa tre säsongs sovsäckar, det är lätt att ta hand om; när det är vått tappar det inte sina isoleringsegenskaper och du kan tvätta det i kallt vatten i en tvättmaskin.
 • Quallofil – på den tunga och skrymmande sidan ser du det inte i de lätta eller högklassiga sovsäckarna.
 • Hollofil & Hollofil II – används endast i sovkassar för källare eftersom de saknar isoleringsförmåga, är tunga och ganska skrymmande.
 • Thermolite – en annan billig sovsäckfyllning utan isolering för att hålla dig varm.

Jag håller min sovsäck väl skyddad i en vattentät greppsäck, inuti en vattentät ryggsäck med fodral och jag har aldrig haft en riktigt våt sovsäck. Om du har råd med det och kommer att hålla det skyddat, röstar jag för att gå till dunisolering tillsammans med skyddande förvaring.

Tygtyper

Användningen av innovativa lätta tyger för skalet och fodret kan ge betydande viktbesparingar. Leta efter sovsäckar gjorda av ripstop nylon i intervallet 10 till 15 denier. Detta ger tillräcklig hållbarhet för en säck som är välskött och inte lägger till onödig vikt eller vikt. Om hållbarhet är ett problem för dig – t.ex. du sover ofta på ojämn mark – överväga sedan en sovsäck med ett lite tyngre yttre skalväv, säg cirka 20 denier.

De flesta skaltyger behandlas också med en vattentålig beläggning. Ibland är detta en ordentlig vattentålig beläggning bunden till tyget – t.ex. Pertex Quantum Pro används för Feathered Friends ultralätta sovsäckar. Medan andra företag helt enkelt behandlar tyget med ett Durable Water Repellent (DWR). Om skalväven helt enkelt behandlas med en DWR, försämras detta varje gång du tvättar din sovsäck. För att bibehålla vattenmotståndet på lång sikt måste du så småningom använda DWR igen.

I vilket fall som helst bör du komma ihåg att ett vattentätt skaltyg inte är detsamma som vattentätt! En vattentålig skalväv är endast användbar för att förhindra att kondens bildas som mindre fukt. Ditt bästa försvar mot en våt sovsäck är vård – försök att hålla din sovsäck torr hela tiden. Jag rekommenderar att du håller den i en högkvalitativ torrsäck medan du är i din ryggsäck under dagen.

Fyllkraft

‘Fyllkraft’ är en mätning av densiteten för dunfyllning och redogör för det totala förhållandet mellan värme och vikt. Detta varierar vanligtvis från 600 till 950. Ju högre antal desto mer ‘kvalitet’ är fjäderisoleringen. Det beräknas på hur många kubikcentimeter en uns dun kan fylla en testanordning. Och naturligtvis, ju högre strömavbrott, desto dyrare är det.

Generellt är en fyllningseffekt på 850 eller högre i toppkvalitetsfästet med förhållande mellan värme och vikt. Tänk på att en sovsovsäck med 700 fyllningar och en märkning +7 °C kommer att bli lättare än en 600-påfyllning med en dunsovsäck som är klassad +7 °C. En 3-säsongs sovsäck har normalt en värdering på minst 600, men om du planerar att vara i under noll väder bör du överväga 900 till 1000 fyllningar.

Mångsidighet

Ska du köpa 2 sovsäckar? En för de varmare månaderna och en för vintern? Om pengar inte är något problem, är du välkommen att slösa. För resten av oss tycker jag dock att två är helt onödiga. Om du är osäker, gör det fel på den varma sidan och få en full vintersäck. En vintersäck kan vara kompatibel på sommaren, men en sommarsäck bara inte klippa den på vintern. Om den tjocka vintersovsäcken är för varm på sommarnätterna, packa upp den eller bara sova ovanpå den i din säck.

Sovsäckar kontra täcken

Mumisovsäckar är de traditionella kokongliknande sovsäckarna med ett extra huvudomslag som bara lämnar ditt leende ansikte utsatt. På grund av den extra huvudtäckningen kan mammasovsäckar vara varmare, men de kan vara snäva och tillåter inte ett stort antal sovpositioner. De är ofta säkrade med dragkablar eller dragkedjor.

Täcken är som stora isolerade filtar. Vissa är helt rektangulära och har inga blixtlås alls. Andra är typ av en halvras, med en fotlåda för att stoppa fötterna i och några remmar eller klämmor för att stänga filtens öppna vägg. Täcken tillåter i allmänhet mer rörelse. De ger också mycket flexibilitet om du bara vill ha hälften av säcken på kroppen på en varmare natt.

Huva

En huva täcker huvudet och cinches tätt, lämnar bara ditt ansikte exponerad. Det fångar din kroppsvärme inuti sovsäcken och hjälper dig att hålla dig varm. Huvarna är mysiga när du sover på ryggen, men kan komma i vägen när du vänder dig åt sidan eller sover på magen. Jag är en sidosovare och har vid ett tillfälle vaknat i panik med huvudet nedgrävt djupt inne i huven. .

Fästen

När du ansluter din sovsäck till din liggunderlag, är dynorna i insydd remmar så att du kan säkra din sovsäck och förhindra att den glider av dynan. En dynhylsa används som en isolerad liggunderlag när designen av en lätt sovsäck har eliminerat bottenisolationen för att minska den totala förpackningsvikten, vilket gör att den komprimerar mindre än en vanlig sovsäck.

Isolerad krage

En dragkrag är också känd som ansiktsljuddämpare, en huvudpackning eller nackbafflar och det är den isolerade kragen runt huven på en sovsäck för att skydda mot kallt väder. Det hänvisar till de isolerade bafflarna i sovsäcken som sitter runt ditt huvud och nacke för att förhindra att värme släpper ut eller den kalla blodiglan. Dragkablarna är differentierade så att du kan känna i mörkret vilken som gör vad – lossnar eller dras åt din huva.

Förvaring och skötsel av sovsäck

Förvaring

Förvara INTE din sovsäck förvarad hemma komprimerad i greppsäcken. Med tiden kan detta avsevärt minska påfyllningens loft och förvandla din sovsäck till en platt filt. Mindre loft = mindre isolering. De flesta säckar kommer med en förvaringssäck. De är ofta maskor och stora, ungefär lika stora som en sopsäck. Hela idén är att hålla sovsäcken i ett fluffigt tillstånd så mycket som möjligt, bara komprimera den när du är på leden.

Skötsel

Häng den i en garderob eller använd den stora säcken som medföljer sovsäcken. När du kommer hem från din resa, förvara inte sovsäcken om den är våt. En våt sovsäck kan utveckla mögel som är omöjlig att ta bort. Du bör lufttorka din säck tills den är helt torr.

Om det blir smutsigt, rengör det om möjligt med varmt vatten och låt det lufttorka. Om du måste kasta den i tvättmaskinen, tvätta den noggrant enligt tillverkarens anvisningar. Undvik att använda hushållsrengöringsmedel eftersom de skadar dunen eller den hydrofoba beläggningen. Välj rengöringsmedel, som de från Nikwax som rengör utan att skada isoleringen.

Ytterligare funktioner

Sovsäck huva: En huva ger extra värme, speciellt när den sitter fast runt huvudet. Vissa huvar inkluderar “differentierade dragkablar”, som har olika tjocklekar så att du enkelt kan se vilken sladd som justerar halspassningen och vilken som justerar huvens öppning.

Dragblockeringsfunktioner: Dragrör sträcker sig över sovsäcken bakom blixtlåset för att förhindra att varm luft kommer ut. Dragkrage eller ok finns längst upp i sovsäcken runt halsen för att förhindra att varm luft kommer ut där.

Anti-snag dragkedja funktioner: Att fästa dragkedjan när du försöker öppna eller stänga din säck är irriterande och orsakar extra slitage på tyget. Vissa säckar skyddar dragkedjan med ett skydd längs hela längden; andra hanterar problemet med ett omslag på själva blixtlåset.

Vänster eller höger dragkedja: Oroa dig inte om det här om du inte är ett par som vill zippa ihop två säckar. En person behöver en säck med vänster dragkedja och den andra en säck med höger dragkedja.

Att ha samma blixtlås är också viktigt. Om ett varumärke gör jämförbara säckar för varje kön, är herren vanligtvis en vänster dragkedja och kvinnornas är en kompatibel höger dragkedja. Om du planerar att dela säckar hela tiden, titta också på dubbla säckar som är speciellt utformade för två sovande.

Stash-ficka: Vanligtvis placerad på bröstet nära sovsäckens överdel, detta är praktiskt för att hålla små föremål, som en klocka eller läppbalsam, nära till hands.

Sovkuddskompatibilitet: På några sovsäckar har isoleringen på undersidan ersatts med en hylsa för att passa en liggunderlag (säljs separat). På samma sätt låter padslingor dig använda remmar (säljs separat) för att ansluta sovsäcken till din pad.

Kuddficka: Vissa säckar har en “kuddficka” som gör att du kan fylla kläder inuti för att skapa en kudde. Om din säck inte har den här funktionen kan du alltid ta med en kudde hemifrån eller köpa en campingkudde.

Sovsäckstyg: Det yttre skalet på en ryggsäcksäck är vanligtvis gjord av ripstop nylon eller polyester. Många skaltyger behandlas också med en hållbar vattenavvisande yta (DWR) för att förhindra att fukt tränger igenom och dämpar fyllningen. Fodertyger har å andra sidan en borstad struktur för ökad mjukhet.

Tillbehör

Stoppsäck: Många sovsäckar kommer med en sticksäck (säljs ibland separat) för att enkelt komprimera din säck liten för enkel förpackning.

Förvaringssäck: Eftersom att lämna en sovsäck komprimerad tätt i en tygsäck under långa perioder kommer det att försämra dess förmåga att lofta helt och isolera effektivt, många sovsäckar kommer också med en stor nät- eller bomullsförvaringssäck.

Sovsäckfodral: Att köpa en mjuk sovsäckfodral och skjuta in den i säcken minimerar slitage och hjälper till att hålla sovsäcken ren. Om du lägger till ett foder i säcken kan du lägga till lite extra värme, vilket gör att en enskild säck kan tjäna dig i ett större antal olika temperaturer

Tips för att sova varmt och mysigt

Välj rätt liggunderlag. En bra liggunderlag ger inte bara ett extra lager dämpning utan isolerar också från den kalla marken. Förmågan att isolera dig mäts i liggunderlagets R-värde. Ju högre R-värde, desto varmare är det.

Ta med tjockare lägerstrumpor som du inte använder för vandring. Det känns fantastiskt att ta av dig dina smutsiga strumpor varje natt och byta ut dem mot ett rent och bekvämt par. Det känns inte bara bra, men det kommer också att hålla dina fötter varma och torra hela natten.

Packa handvärmare för att generera extra värme i din säck. Alternativt kan du använda en vattenflaska fylld med varmt vatten (eller annat!). Se bara till att vattenflaskan inte läcker;)

Se till att tältets regnfluga är fäst nära marken. Detta förhindrar att ett kallt djup tränger in i ditt tält och hjälper till att behålla så mycket kroppsvärme som möjligt.

Lista över de bästa Sovsäck 2023

 • Bäst i test: Marmot Helium Sovsäck
 • Populärast: Marmot Sawtooth Sovsäck
 • Premiumval: Mountain Equipment Glacier 1000 Sovsäck
 • Billigast: Mammut Nordic Oti Sovsäck

Märken inom sovsäcksindustrin

Det finns ett stort antal sovsäckmärken där ute som tillgodoser alla olika delar av marknaden. Från budget syntetiska sovsäckar för festivaler och bilcamping, till tekniska ultralätta ner sovsäckar för vandring och bergsklättring. I den här omgången täcker vi de bästa märkena för sovsäckar, med fokus på de som är designade för lätt och ultralätt ryggsäck.

Vi fokuserar på sovsäckmärken som använder högkvalitativa gås- eller ankdun och lätta skaltyger. Dessa designfunktioner hjälper till att säkerställa att deras sovsäckar har de högsta värme-till-vikt-förhållandena, vilket gör dem till det perfekta valet för lätta och ultralätta backpackers. Många av sovsäckmärkena nedan erbjuder produkter till en relativt hög prispunkt. Detta beror på att tillverkningskostnaden för en dunfylld sovsäck av hög kvalitet överstiger den för en syntetisk sovsäck.

Vi anser dock att det oslagbara förhållandet mellan värme och vikt, komprimerbarhet och längre livslängd av hög kvalitet gör det till det bästa valet trots de högre kostnaderna. Sovsäckarna nedan – om de sköts ordentligt – kan ta ett decennium eller två. Många av tillverkarna som listas nedan har också bra kundservice och långsiktiga garantier.

Feather friends

Feathered Friends är en ikon för den lätta ryggsäckbranschen. Startade 1972 av man- och fru-teamet Peter och Carol Hickner, de har vuxit till en av de mest populära tillverkarna av dunkläder av hög kvalitet för lätta vandrings och alpina äventyr.

Deras huvudlinje är deras dunfyllda sovsäckar och plagg (inklusive dunjackor och byxor). De insisterar på att endast använda gåsdun av högsta kvalitet – i själva verket använder alla deras sovsäcksprodukter 900 påfyllningseffekt ner eller över! De använder också 100% RDS-certifierad dun i alla sina produkter, så du kan vara säker på att dunen i din sovsäck har tagits med etiskt ursprung.

Feathered Friends sovsäckar tillverkas i deras fabrik i Seattle, Washington. Detta säkerställer att – efter nästan 50 års handel – deras sovsäckar fortfarande tillverkas enligt högsta kvalitetsstandard. Med god vård bör en Feathered Friends-sovsäck kunna hålla dig en livstid … bokstavligen. För att hjälpa dig tillsammans med det målet erbjuder Feathered Friends livstidsgaranti mot defekter i utförande eller material. Ganska episkt!

Western Mountaineering

Western Mountaineering är en annan tillverkare som har funnits i mer än 30 år och tillverkar fortfarande sina produkter med material av högsta kvalitet. Västra bergsklättring marknadsför sina sovsäckar som tillverkade med 850 påfyllningseffekt nere eller högre. Men de är kända för att vara konservativa med sina betyg, och i själva verket är dunen som de använder övervägande 900 fyllningseffekt eller högre. Detta säkerställer att de endast använder gåsdun av högsta kvalitet. Och ännu bättre, alla deras gåsdun är etiska.

De flesta av deras sovsäckar använder en mumie- eller semi-rektangulär design för att maximera viktbesparingar. De använder skaltyger från 7 denier rip stop nylon för den ultralätta vandraren, till Gore Windstopper för den extrema alpina äventyraren. Denna sort kan du hitta en produkt som är perfekt uppringd för din avsedda användning. Som ett bevis på kvaliteten på deras tillverkningsprocess erbjuder Western Mountaineering livstidsgaranti mot defekter i utförande och material.

Marmot

Marmot är ett varumärke som har verkat i utomhusindustrin sedan 1974. Deras huvudproduktlinje fokuserar på utomhuskläder, sovsäckar, ryggsäckar och tält. Marmot är nu ett dotterbolag till ett mycket större företag – Newell – som är involverat i produktionen av en mängd olika konsumentprodukter. Även om Marmot därför är mindre oberoende än många av de andra mindre stugföretagen i vår lista, producerar de fortfarande pålitligt högkvalitativa redskap som är lämpliga för lätt vandrings.

Många av de produkter de designar är innovativa och använder moderna material som ger bäst prestanda – inklusive deras sovsäckar! Därför är de fortfarande ett av de bästa sovsäckmärkena där ute. Marmot påstår sig också ha ett miljö- och socialt medvetet synsätt på tillverkning och produktion.

Therm-a-rest

I början av 1970-talet utvecklade Therm-a-Rest den första självuppblåsande liggunderlaget någonsin. Det var en banbrytande uppfinning som dramatiskt skulle öka komforten för vandrare och andra äventyrare som sover ute i baklandet. Snabbspolning framåt 50 år och dessa dagar är Therm-a-Rest känd för sitt stora utbud av högkvalitativa liggunderlag. Detta inkluderar självuppblåsande dynor, skumdynor med slutna celler och uppblåsbara luftdynor. Naturligtvis inkluderar den senare deras uber-populära serie NeoAir-kuddar.

Som det verkar vara det naturliga nästa steget har Therm-a-Rest börjat röra sig längre än bara liggunderlag. De säljer nu en rad produkter relaterade till hela ditt sömnsystem. Detta inkluderar sovsäckar, vandringsdukar, vandringskuddar och hängmattor. Även om deras sovsäckar inte är lika populära som deras sovkuddar, är de av hög kvalitet och väl utformade. Deras “Fast & Light” -sovsäcksserie erbjuder det bästa när det gäller värme till vikt och teknisk prestanda. Det är därför det bästa valet för lättviktsryggsäck. Deras Vesper Quilt är också ett utmärkt alternativ för lätt vandrings – du kan läsa om det i vår recension av Best Vandrings Quilts.

Therm-a-Rest använder endast RDS-certifierad dun i sina sovsäckar. Så du kan vara säker på att dunen i din sovsäck har tagits fram etiskt. En ytterligare liten egenskap hos Therm-a-Rest-sovsäckar är att de kommer med sina patenterade SynergyLink-kopplingar – dessa elastiska remmar gör att du kan fästa din sovsäck på din liggunderlag så att den inte glider av under natten (ganska praktisk).

Patagonia

Patagonia har ett långvarigt rykte som ett av de mest socialt och miljömedvetna företagen i utomhusindustrin. Utöver det gör de några av de bästa kvaliteten på utomhusutrustning. Så att köpa Patagonia-redskap är – i de flesta fall – en vinst på båda fronterna. Även om företaget har sålt utomhuskläder sedan 1970-talet släppte de först sin första sovsäck 2017. Företaget hävdar dock att designen har varit i rörelse sedan 1972! (Prata om att ta tid att göra det perfekt!)

Patagonias grundare Yvon Chouinard designade och tillverkade enligt uppgift sin egen sovsäck ända tillbaka 1972. Som en ivrig bergsklättrare inkluderade Yvon en dragkedja i mitten som gjorde det möjligt för honom att hålla sig bunden när han sov över en klippyta. Se och se detta är samma design som har dykt upp på Patagonias första sovsäck. Patagonia kan fortfarande vara relativt nytt på marknaden för sovsäckar, men deras säckar är redan bland de bästa. Som du förväntar dig med Patagonia är allt material inklusive dun etiskt.

Zpacks

Zpacks är en tillverkare av allvarligt ultralätt vandrings utrustning. Deras skydd och ryggsäckar är några av de mest populära bland vandrare och lätta backpackers. Även om deras produktsortiment av sovsäckar och täcken kanske inte har samma popularitet som deras tält och ryggsäckar, är de ändå bland de bästa (och lättaste) sovsäckarna du kan hitta.

Zpacks började 2005 i vardagsrummet till grundaren Joe Valesko. Joe hade gått ut för att vandra Appalachian Trail med en massa hemlagad ultralätt utrustning som han hade sytt för sig själv. När människor på spåret började fråga honom var han hade det insåg han att det fanns en efterfrågan på vilken typ av ultralätt utrustning han gjorde för sig själv.

Verksamheten har sedan dess vuxit från en symaskin i Joe’s lägenhet för att nu fylla en produktionsanläggning. Men filosofin verkar inte ha förändrats. Zpacks tillverkar fortfarande ultralätta vandringsutrustning som inte offrar hållbarhet, säkerhet eller prestanda. Alla deras sovsäckar är fyllda med 950 fylla kraft vattentålig gåsdun. All down är RDS-certifierad. Zpacks erbjuder tre modeller:

Alla Zpacks-säckar är utan huva – för att hedra deras ultralätta filosofi! Vi ser detta som en fördel. Ofta är förhållandena tillräckligt varma för att du inte ens behöver en huva. Och när det blir kallare kan du bara ha en varm hatt eller en separat gåsdunhuv.

Enlightened Equipment

Enlightened Equipmentbörjade 2007 som en tillverkare av ultralätta vandringsdukar. Grundaren Tim Marshall startade verksamheten som en enmansoperation – att sy alla täcken själv i sin källare. Sedan dess har hans verksamhet vuxit och har nu mer än 50 anställda i sin anläggning. Även om vandringsdukar förblir deras grundpelare, har de utökat sin produktserie till att omfatta sovsäckar, regnutrustning, tarps och mer.

Deras sovsäcklinje följer samma designprinciper som deras vandringsdukar. Med ord från själva upplysta utrustningen: ultralätt. Enkel. Prisvärd. Och det är sant. Deras sovsäckar är bland några av de lättaste på marknaden och saknar onödiga funktioner. De erbjuds också till ett mycket rimligt pris för kvaliteten.

Ännu bättre, nästan alla funktioner på en Enlightened Equipment-sovsäck är anpassningsbara. Detta inkluderar tygvikter, tygfärger, temperaturbetyg, nedfyllnadseffekt och alternativ för fotlåda. Det enda som inte kan ändras – och som kanske inte är önskvärt för alla – är att sovsäckar med Enlightened Equipmentär helt utan huva.

Olika tillverkares temperatursbeteckningar

Historiskt sett var sovsäckstillverkarna både inkonsekventa och överoptimistiska med sina temperaturbetyg. Detta orsakade två stora huvudvärk för konsumenterna:

 • Det gjorde det svårt att veta hur en sovsäck faktiskt skulle fungera i den verkliga världen.
 • Det gjorde det svårt att jämföra sovsäckar från olika tillverkare.

För att försöka lösa dessa problem utvecklades ett standardiserat klassificeringssystem för sovsäckar i början av 2000-talet. Detta var ursprungligen en europeisk norm (EN) som heter EN13537. År 2017 ersattes dock EN-standarden av International Standards Organization (ISO). Testerna med EN- och ISO-standarderna är nästan identiska, så det är möjligt att jämföra sovsäckar klassificerade enligt den äldre EN-standarden med nyare sovsäckar klassade enligt ISO-standarden.

EN- och ISO-standarderna kräver båda laboratorietester av sovsäcken av en oberoende myndighet. En uppvärmd livlig skyltdocka placeras i sovsäcken i ett klimatstyrt rum och övervakas över tiden. Två temperaturbetyg som returneras av testet är vanligtvis av intresse:

 • Komfortbetyg: temperaturen vid vilken en vanlig kvinnlig (eller kall sovhytt) kan förvänta sig att sova bekvämt i en avslappnad position.
 • Nedre gränsvärde: temperaturen vid vilken en vanlig hane (eller varm sovhytt) kan sova bekvämt i en böjd position.

Vi tror att ISO-komfortbetyget är det du bör ägna mest uppmärksamhet åt. Det är den temperatur du kanske vill använda din sovsäck i. Under komfortbetyget måste du till exempel lägga till ytterligare värme med en dunjacka till exempel.

Tips: När det gäller oberoende standardiserade temperaturbetyg ska du inte luras av sovsäckens namn! Många märken för sovsäckar använder tillverkarens temperaturbetyg i säckens namn (t.ex. Cozy Cocoon 10). Men det här är nästan uteslutande inte ISO-temperaturbetygen!

Oberoende tester

Vissa tillverkare har inte testat sina sovsäckar oberoende och ger därför inte ISO-temperaturbetyg för sina sovsäckar. Oroa dig inte, det här är inte nödvändigtvis för att de försöker lura sina kunder! Det beror på att den oberoende testningen är mycket dyr.

Vissa mindre sovsäckmärken – inklusive de som redan har ett gott rykte för att vara konservativa med sina temperaturbetyg (t.ex. Feathered Friends, och tills nyligen också Western Mountaineering) – är helt enkelt inte villiga att betala för den oberoende testningen. Dessa tillverkare tillhandahåller därför bara sina egna “in-house” temperaturvärden, som ofta faller någonstans mellan en lägre gräns och komfort.

Välj rätt temperatur

Naturligtvis är alla lite annorlunda. Vissa människor sover varmare eller kallare än andra, och andra faktorer som hydrering, kost och utmattning kan påverka din värme massivt. Detta kan göra valet av bästa temperaturbetyg för dig till en ganska svår uppgift, även med ISO-standarden! När du överväger temperaturbetyg, försök att anpassa ditt val av sovsäck till båda: (i) den miljö där du planerar att använda sovsäcken, och (ii) om du sover “het” eller “kall” i förhållande till andra backpackers.

Könsspecifika designer

EN- och ISO-standarderna återspeglar själva det faktum att kvinnor i allmänhet sover kallare än män. På grund av detta erbjuder vissa tillverkare kvinnospecifika mönster som båda är något varmare och har en kvinnospecifik snitt (smalare vid axlarna, bredare vid höfterna). Om en kvinnospecifik design inte är tillgänglig är en bra tumregel att en kvinna kanske vill köpa en säck som är värderad till cirka 10 grader varmare än en man annars skulle kunna köpa.

EN-certifiering förklarad

Många tillverkare använder oberoende laboratorier från tredje part för att bestämma temperaturvärderingar baserat på det allmänt accepterade testprotokollet European Normal (EN) 13537. Dessa tester använder en dummy som heter Simon som “sover” på ett 4 cm tjockt liggunderlag med ett R-värde (värdering av isolering) på 5 medan du bär expeditionsvikt långa underkläder och tjocka strumpor.

EN-betyg berättar campare om temperaturintervallet där en utrustning ska hålla dem varma. Det finns två betyg som du sannolikt kommer att se: komfort och gräns. Komfortbetyg avser den temperatur vid vilken du kommer att hålla dig bekväm och varm. Gränsvärdena å andra sidan hänvisar till överlevande temperaturer. Du kommer inte att dö, men du kommer verkligen inte vara bekväm om du tar din 20-gradersgränsvärda sovsäck i 20-graders väder. (Eftersom vädret kan vara oförutsägbart, föreslår vi till och med att du väljer en säck som har lägre betyg än de temperaturer du förväntar dig när du campar – specifikt rekommenderar de att du köper en säck som är begränsad till minst 15 grader kallare än vädret du förväntar dig Att stöta på.)

Temperaturbetyget som anges i många damsovsäckar använder EN-komfortbetyget. på herrsovsäckar tenderar du att se gränsvärdet. Enligt etiketterna på kvinnors sovsäckar är detta vanligt: ​​”Kvinnor och mindre människor har i allmänhet en lägre tolerans för kallare temperaturer, medan män och större människor i allmänhet har en högre tolerans för kallare temperaturer. Branschstandarden använder komfortbetyget för damsovsäckar och gränsvärdet för herr- och unisexsäckar. ”

Inledningsvis blev vi förvånade när vi jämförde män och damsovsäckar med liknande betyg och fann att kvinnors sovsäckar var dyrare än herrsovsäckar. Men skillnaden mellan herr- och damsovsäckar, skulle kvinnors sovsäckar behöva mer isolering för att uppnå en given temperaturbedömning (eftersom kvinnors sovsäckar är komfortklassificerade och män är begränsade). Mer isolering skulle i sin tur innebära en högre fyllnadsvikt och mer ner, vilket ofta kostar mer.

Vanliga frågor om Sovsäckar

Behöver kvinnor kvinnospecifika sovsäckar?

Att välja en sovsäck som passar din kropp och sovstil är viktigare än att bara följa kön på etiketten. En damsovsäck kan vara bättre för dig än en unisexsäck om du överväger vissa faktorer, såsom din ålder, utmattningsnivå, hälsotillstånd, mediciner, kroppshöjd och massa, näringsnivå, hydratisering, höjd på din camping , och vindkylning och luftfuktighet i luften runt dig. Här är tre av de viktigaste sovsäckvariablerna att ta hänsyn till:

Längd

Oavsett kön måste du välja en säck som passar din kropp. Herr- och damsovsäckar finns ofta i olika storlekar baserat på längd och bredd (tänk på kort, vanligt, långt, brett). Vem som helst runt 170 cm eller kortare bör överväga att köpa en damsovsäck, vilket vanligtvis är den enda modellen som erbjuds i en 170 cm längd. (Kvinnors sovsäckar finns ibland också i längder på 175 cm, vilket kan vara ett smart alternativ för människor som inte behöver en full 182 cm säck.)

Den mest effektiva och varmaste säcken för dig minimerar överflödigt utrymme inuti sovsäcken. Helst bör du sikta mot Goldilocks-området, där du inte simmar i säcken, men det är inte så litet att du känner att du kommer att springa ut ur den. Ett annat problem med att försöka pressa dig in i en för liten säck: När fötterna, höfterna eller axlarna trycker för mycket på säckens kant, slutar du att pressa ner. För att isolera mot kylan måste dun kunna fluffa ut så mycket som möjligt.

Kontur

Kvinnors sovsäckar är varmare än unisex och herrsovsäckar eftersom de är designade med smalare axlar i åtanke. Dina axlar ligger nära dina kärnor och centrala organ, så det här är ett område där minimering av dödutrymmet är särskilt viktigt i design av sovsäckar. Oavsett kön, om du är en person med smalare axlar – som de från den stereotypa cyklisten eller uthållighetslöparen – kan du hitta en damsovsäck som är varmare och bekvämare för dig.

Kvinnors sovsäckar är ofta också bredare i höftområdet, eftersom kvinnors kroppar vanligtvis är bredare runt höfterna än män. Som vi nämnde ovan är det bästa sättet att hålla sig varm att undvika att ha kroppsdelar i konstant kontakt med din sovsäck. Om du är en person med bredare höfter kanske du föredrar att sova i en damsovsäck på grund av den konturerade designen.

Isolering

De flesta väldesignade damsovsäckar har extra isolering för att skydda områden där majoriteten av människor är mer känsliga för temperaturförändringar: fötterna, huvudet och överkroppen. Genom att generöst isolera dessa nyckelområden kan en så kallad kvinnors sovsäck få dig att känna dig mycket varmare utan att behöva ha extra stoppning över hela säcken.

Vad är syftet med en sovsäck?

En sovsäck är inte en lyxartikel att äga vid camping, vandrings eller vandring. Snarare är det ett viktigt verktyg som bör vara din högsta prioritet när du funderar på att ge dig ut på några dagars utomhusäventyr. En sovsäck kan förstås som en något lätt dragkedja med dragkedja som fungerar som sängkläder som enkelt kan transporteras till din utomhusdestination. Det hjälper dig att hålla dig varm på grund av sin isolerade syntetiska eller dun konstruktion.

Förutom att du känner att du sover vid din säng hemma, är en sovsäck utformad för att skydda dig från regnigt och blåsigt väder. Den har vanligtvis ett vattentätt och vindtätt tyg tillsammans med bottendämpningen så att du är trygg och sund när du är ute i naturen. Tillverkarna har lyckats komma med ett brett utbud av sovsäckar under åren av den ständiga efterfrågan.

Följaktligen har de mest isolerade sovsäckarna blivit det bästa alternativet för dem som ger sig ut på långa vandringar och vandringsresor, medan de minst isolerade sovsäckarna har varit det bästa valet för de som huvudsakligen deltar i sommarcampingäventyr eller barnens inomhus sömnpartier. Den andra typen av sovsäck som oftast används av friluftsentusiaster som bedriver camping i frysningstemperaturer kallas ”en mumiesovsäck”. I jämförelse med de vanliga sovsäckarna har ”mumiesäcken” en isolerad huva som håller huvudet varmt tillsammans med resten av kroppen.

Hur väljer jag en sovsäck?

Om du vill känna dig utvilad på morgonen behöver du en god natts sömn. Detta är bara möjligt om du har rätt redskap som underlättar effektiv sömn. Av detta skäl skulle vårt första tips vara att gå till en varmare sovsäck som tål låga temperaturer. Eftersom du alltid kan packa upp din säck om den blir för varm, är det vettigt att investera i en varmare sovsäck som inte kräver att du tar på dig flera lager värmekläder. En sovsäck som är klassad cirka 10 till 15 grader svalare än temperaturen du förväntar dig är det rätta valet.

Du får möjlighet att välja antingen en “mumiesovsäck”, en rektangulär säck eller en dubbelsovsäck. Om du delar en säck med ditt barn eller din betydande andra inte låter tilltalande för dig, begränsas ditt val till en “mumiesovsäck” och en rektangulär. Anledningen till att ett stort antal människor tenderar att gravitera mot ”mumiesovsäcken” på senare tid är dess förmåga att bättre behålla värmen. Det faktum att den grundläggande rektangulära sovsäcken har mer utrymme är både en välsignelse och en förbannelse eftersom det gör att du kan ta på dig fler lager av kläder men ändå inte behåller värmen också. Dessutom är sovsäckarna med ytter- eller innerfickor för din elektronik alltid en trevlig bonus att ha.

Rätt eller fel fyllning av din sovsäck kan antingen göra eller bryta ditt vandringsäventyr. Tänk på att dun tenderar att ha det bästa förhållandet mellan värme och vikt när det gäller att hålla dig mysig och inte ta för mycket utrymme i din ryggsäck. Med detta sagt har en syntetisk fyllning bättre vattenbeständighet och är ofta en bråkdel av priset på dess nedre motsvarighet. Om vädret lovar att bli regnigt och dystert är en syntetisk fylld sovsäck ett sätt att gå.

Även om lätta sovsäckar som har en varm fyllning låter bra i teorin, kan de kosta dig en förmögenhet. Det är därför du, om du inte är villig att sprida på dig din vandringsutrustning, bör välja en mellanvägs sovsäck under 2 500 kr som tjänar dig bara bra. När du lägger till en liggunderlag / liner är det säkert en sömnlös sömn som inte skiljer sig mycket från sömnen du har hemma.

Är det nödvändigt med fodral för sovsäck?

Tänk på en sovsäckfodral som om det var ett lakan – du kan säkert sova utan det, men det skulle inte vara så bekvämt som med den där pricken. Dessutom kan vi alla vara överens om att en god natts sömn kräver något mer än bara en varm säng – det kräver också bekväma lager som håller dig mysig och tät. Sovsäckfodral är speciellt utformade för att göra din natt ute i naturen så bekväm och problemfri som möjligt.

Om du camping eller ryggsäckar på vintern är det inte bra med en sovsäck. Med detta sagt, om du är en amatörvandrare som oftast vandrar under sommaren när vädret är varmt, är det inte nödvändigt med en sovsäckfodral. Den kan dock fungera som ett alternativ till en sovsäck som blir för varm för sommarnätter och använda sovsäcken främst för att ligga ner under dagen.

Vad ska du ha på dig i en sovsäck?

Svaret på denna fråga kan variera avsevärt beroende på hur din kropp tål värme och kyla. Läs dock vidare för att ta reda på tumregeln som vem som helst kan följa och förvänta sig att vara varm hela natten. Att ha torra underlag som lätta byxor, en topp, ett par strumpor och en mössa är kanske det bästa man kan göra. I motsats till vad många tror, ​​borde din sovsäcksdräkt inte passa tätt så att din kropp kan fortsätta att cirkulera blod och förbli varm.

Det är bäst att undvika att ha fuktiga kläder för att sova, eftersom det inte är tillrådligt att ha isolerade kläder oavsett hur tilltalande det kan låta. Detta är avgörande på grund av att du fortfarande ska kunna röra dig fritt i säcken och inte trycka ut den heta luften ur sovsäcken. Om du är benägen att svettas på natten kan du alltid packa upp den för att svalna och blixtlås igen när du känner att du behöver värma upp. Att inte säga att en fullständig måltid innan du går och lägger dig säkert kommer att hålla dig varm i de kalla skogen.

Hur förvarar du en sovsäck?

Det kan vara frestande att helt enkelt kasta din sovande rygg fyllda i säcken i din garderob och glömma bort det tills nästa gång du bestämmer dig för att gå vandrings eller vandra. Detta minskar dock din sovsäcks livslängd och gör den mindre effektiv. För att undvika att tvätta dina pengar i avloppet, ta ut din sömn från förpackningen så snart du når ditt hem. När du har gjort det, låt det lufttorka i minst 24 timmar innan det förvaras. Detta gör att din sovsäck kan återfå sin ursprungliga form före nästa användning.

När du har lämnat din sovsäck ute i 24 timmar, skaka den ordentligt och förvara den antingen av sig själv eller i en stor andningsbar bomulls- / meshsäck på en sval och torr plats. Du kan också sprida den under din säng eller hänga i garderoben där den inte skulle röra dina kläder. Oavsett om din sovsäck har syntetisk eller dunisolering, kommer dessa steg att hjälpa dig att förlänga dess livslängd och därmed spara på att behöva köpa en annan på ett år.

Ska du tvätta sovsäckar?

Precis som dina lakan måste en sovsäck tvättas då och då för att vara fräsch och ren. Till skillnad från den vanliga tvätten av lakan bör din sovsäck inte tvättas så ofta – några gånger per år räcker det mer än. Du kan antingen handtvätta din sovande bach eller kasta den i tvättmaskinen – valet är ditt.

Om du väljer att handtvätta det är stegen följande:

 • Tillsätt mild tygtvål i badet fyllt med kallt vatten och lägg din sovsäck platt i hopkok
 • Gå upp och ner i sovsäcken med dina bara och rena fötter några gånger tills sovsäcken är helt nedsänkt i vattnet
 • Fyll badet med kallt vatten, gå upp och ner i sovsäcken igen tills det är tvålfritt och du kan äntligen tömma det (utan att vrida eller vrida) och låt det torka

Om du bestämmer dig för att tvätta din sovsäck i tvättmaskinen väljer du de känsliga inställningarna på din maskin och följer dessa steg:

 • Packa upp din sovsäck innan du lägger den i tvättmaskinen.
 • Välj sedan den känsliga inställningen, tvätta den i kallt vatten och använd endast milt tvättmedel. Använd INTE sköljmedel!
 • När din sovsäck är ute ur tvättmaskinen, häng den antingen för att lufttorka eller kasta den i torktumlaren på låg värme – för din sinnesro, lägg till några tennisbollar i torken så att det inte blir några klumpar när din sovsäck är torr.
 • Återigen, kom ihåg att inte vrida din sovsäck.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen