Bästa Sovsäcken 2024 – Test av olika Sovsäckar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Mammut Protect

Marmot Hydrogen

Marmot Helium

Marmot Sawtooth

Klicka här för att se fler sovsäckar.

Ingen har missat de tusentals studier som alla drar samma slutsats. Sömn är viktigt för ett friskt sinne och en frisk kropp. Detta gäller även under campingen, jakten eller vandringen.

För att på bästa sättet få in din nattsömn och vakna varm, pigg och nöjd på morgonen bör du använda en sovsäck. Skillnaden mellan en lyckad och misslyckad resa kan därför bero på sovsäckens kvalité.

Det kan vara svårt att avgöra vilken säck man ska investera i. Det finns modeller i alla olika färger och storlekar. Utöver det är de anpassade efter olika temperaturer.

På vår sida kan du jämföra ett gäng olika modeller med varandra och se vilken sovsäck som kommer passa bäst för alla årets kalla och blåsiga nätter.

1. Bäst i test –  Mammut Protect

Mammut Protect Fiber Bag Sovsäck -18°C

Klicka här för att se bästa priset

Mammut Protect är en sovsäck av syntet som är gjord för att ge maximal komfort i extrema förhållanden. Denna modell är bäst lämpad för användning mellan -10 och -18°C men går att använda ned till -40°C!

Sovsäcken är designad med ett speciellt material runt huvudet som hindrar irriterande prasslande ljud. Dessutom är den mycket rymlig med en innerlängd på 220cm och en bredd på 60 till max 80cm.  Dessa funktioner gör den optimerad för en bra sömnupplevelse.

Tack vare den bra isoleringen blir säcken enkelt varm om det inte är mycket kallt ute. Det är enkelt att reglera temperaturen med dragkedjan.

Denna modell på 2370 gram är fantastisk för den som planerar en resa när det är riktigt kallt ute.

Produkten lämpar sig för all övernattning utomhus, oavsett om du planerar att sova i ett tält, spendera natten under en vacker tarp eller vill testa att sova i din hammock.

2. Populärast –  Marmot Hydrogen

Marmot Hydrogen Long Sovsäck -3°C

Klicka här för att se bästa priset

Marmot Hydrogen är en varm men lätt sovsäck av dun. Denna modell är anpassad för att vara lätt att bära med sig i kalla områden. Den är bäst lämpad för användning mellan 2 och -3°C men går att använda ner till -20°C.

Den är designad för att skydda mot vind med hjälp av minskad dunförflyttning vilket förbättrar isolerings effektivitet. Modellen är rymlig med en invändig längd på 222 cm och en bredd på hela 160 cm vid axlarna som avtar till 117 cm vid fötterna.

Tack vare den bra isoleringen blir denna modell väldigt varm när det är över 2°C. Den har två dragkedjor som kan användas för att reglera temperaturen.

För den som ska röra sig långa distanser eller som letar efter en lättare sovsäck till vintern passar denna modell på 810 gram perfekt.

3. Premiumval – Marmot Helium

Marmot Helium Sovsäck -12°C

Klicka här för att se bästa priset

Marmot Helium är en varm och lätt modell av dun. Denna säcken är anpassad för att vara lätt att bära med sig i kalla områden. Den är bäst lämpad för användning mellan -5 och -12°C men går att använda ner till -31°C!

Modellen är designad för att skydda mot vind med hjälp av minskad dunförflyttning vilket förbättrar isoleringens effektivitet. Den är rymlig med en invändig längd på 206 cm med och en bredd på 155cm ned till 113 cm vid fötterna.

Isoleringen kommer göra det väldigt varmt när temperaturen är över -5°C. För att reglera temperaturen har den två dragkedjor. Dessutom har den invändig ficka vilket är ett trevligt tillägg.

För den som ska röra sig långt vid mycket kalla temperaturer är denna sovsäck på 1020 gram riktigt bra.

4. Billigast – Marmot Sawtooth

Marmot Sawtooth Sovsäck -9 °C

Klicka här för att se bästa priset

Marmot Sawtooth är en varm sovsäck av dun som är optimerad för riktigt kalla nätter. Modellen är anpassad för användning mellan -3 och -9°C men kan användas ner till -28°C!

Sovsäcken är designad av återvunna material vilket är bra för miljön. Dessutom har den dunisolering och en förbättrad vattenresistens. Dessutom är den rymlig med en invändig längd på 200 cm och en bredd som går från 162 cm vid axlarna till 124 cm vid fötterna.

Denna modell kommer att bli extremt varm om den används vid varma temperaturer. För att reglera temperaturen har den två dragkedjor som kan öppnas längs med sidorna. Dessutom kan fotutrymmet öppnas för mer plats och mindre värme.

För den som ska campa på riktigt kalla områden är modellen på 1310 gram riktigt bra. Dessutom har den en intern ficka där du kan förvara värdesaker.

Lista över de bästa sovsäckarna 2024

  • Bäst i test: Mammut Protect
  • Populärast: Marmot Hyrdrogen
  • Premiumval: Marmot Helium
  • Billigast: Marmot Sawtooth

Vanliga frågor om sovsäckar

Kan man använda en sovsäck på vintern?

Det finns många modeller som är skapade efter vinterklimat. Att använda en sovsäck på vintern är inte krångligare än under sommaren. Olika varianter fungerar olika bra vid olika temperaturer. På vår sida kan du jämföra olika modeller och hitta en som passar dina vinter äventyr.

Vilket material ska min sovsäck vara gjort av?

Materialet på säcken spelar roll då det är här en stor del av isolering ligger. I allmänhet är sovsäckar av dun bra då de håller värmen instängd.

På vår sida kan du jämföra ett par olika material på sovsäckar och hitta ett som passar just dig.

Kan barn använda sovsäckar?

Såklart kan barn använda sovsäckar. Det finns sovsäckar som är anpassade för barn. Dessa är mindre, vilket ger bättre isolering samt att de är mer bekväma. På vår sida kan du hitta sovsäckar som passar bra för barn och vuxna under vintern. 

Hur mycket ska min sovsäck väga?

Vikten beror till stor del av vem det är som ska använda den. Någon som ska ha säcken i ryggsäcken på långa vandringar kommer vilja ha en lättvikts sovsäck. Tyngre ryggsäckar fungerar ofta bättre än lättare varianter i extrema klimat.

På vår sida kan du hitta lätta och ultralätta sovsäckar som fungerar på vintern.

Sammanfattning

Avslutningsvis kan en sovsäck anpassas efter klimatet. För att på ett bra sätt välja en sovsäck bör följande funktioner studeras och jämföras:

  • Vikt
  • Rymlighet
  • Temperatur

Du vill inte ha en för tung säck som gör vandringen svårare än vad den behöver vara. Dessutom vill du inte ha en trång modell då det snabbt blir obekvämt. Men viktigast av allt är att temperaturen stämmer överens med ditt resmål så du varken svettas eller fryser.

“Snåla inte när du köper din sovsäck då en modell i hög kvalité kommer att hålla i många år.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen