Bästa tarpen 2024 – Test av olika tarpar

i samarbete med PriceRunner

Har du någonsin vaknat upp i en sovsäck, insvept i tystnaden av naturen, endast avbruten av det svaga prasslandet av löv? Om svaret är ja, vet du förmodligen redan värdet av en bra tarp.

Om inte, låt mig presentera denna oumbärliga friluftsutrustning som förbättrar varje utomhusäventyr. En tarp är inte bara ett enkelt skydd mot elementen; det är en förändringsagent som ger flexibilitet, bekvämlighet och skydd på samma gång.

Lista över de bästa tarparna 2024

 • Bäst i test: DD Hammocks SuperLight Tarp
 • Premiumval: Hilleberg Tarp 5
 • Populär: Eno ProFly

Köpguide för tarpar 2024

Varför en tarp är din bästa vän utomhus

En tarp är ditt bästa försvar mot de oförutsägbara nycker som naturen kan presentera. Med sitt lättviktiga material och enkel montering kan en tarp snabbt konfigureras för att ge skydd mot plötsligt regn, stark sol eller till och med irriterande insekter.

Det är den perfekta följeslagaren till ditt tält och din sovsäck, och kan kompletteras med ett liggunderlag för extra komfort. En tarp kan dessutom fungera som en nödsignal i en nödsituation, eller för att skapa en tillfällig bärare för skadade eller tung utrustning.

Har du någonsin stått i skogen och försökt få upp ett tält i regnet, samtidigt som du desperat försöker hålla din sovsäck torr? En tarp kan snabbt sättas upp för att ge ett skyddande tak över ditt huvud och hålla dig torr medan du monterar resten av din lägerplats.

Hur du väljer rätt tarp för dina äventyr

Att välja rätt tarp kan verka överväldigande med tanke på alla de olika alternativ som finns på marknaden. Men låt inte det skrämma dig. Börja med att överväga din typiska användning. Kommer du att använda din tarp mest för camping i skogen, vandring i bergen eller kanske för båtturer?

Tänk också på vilken typ av väder du mest troligt kommer att möta. En tunnare, lättare tarp kan vara bra för solskydd, men kanske inte tillräcklig för att skydda mot kraftigare väder. Om du förväntar dig att möta mer intensiva väderförhållanden bör du överväga en tarp med tätare väv och starkare förstärkningar.

Visserligen har klädseln i sig inget med tarpen att göra. Men eftersom du kommer sova utomhus vill man hålla sig varm. Se därför till att du har en ordentlig sovsäck och varma kläder, som en värmeväst.

Att montera din tarp för maximal effektivitet

Att montera en tarp kan verka utmanande till en början, men med lite övning blir det en enkel uppgift. En viktig sak att tänka på är platsen där du ska sätta upp den. Välj en plats som är tillräckligt plan och fri från skarpa föremål som kan skada din tarp.

Om du förväntar dig regn, försäkra dig om att platsen är lite lutande så att regnvatten kan rinna av. Här kommer några tips för att montera din tarp effektivt. Om du befinner dig i en skog, kan du använda två träd som stöd för din tarp.

Använd starka rep eller paracord för att binda tarpen mellan träden. För att ge bättre skydd mot regn, se till att tarpen är lutande så att vattnet kan rinna av. Om du är på en öppen plats, kan du använda tältstänger för att sätta upp tarpen. Kom ihåg att spänna tarpen tillräckligt för att förhindra att den samlar regnvatten och blir tung.

Underhåll och vård för din tarp

Som med all utrustning, kommer din tarp att hålla längre och fungera bättre om du tar väl hand om den. Efter användning, se till att skaka av allt smuts eller löv innan du viker den. Om den har blivit våt, låt den torka helt innan du packar ner den för att förhindra mögel eller lukt.

När det gäller rengöring, använd varmt vatten och en mild tvål för att tvätta bort smuts. Undvik att använda hårda rengöringsmedel som kan skada tarpmaterialet. Om din tarp får ett hål eller rivs, finns det reparationskit tillgängliga som kan fixa skadan snabbt och enkelt.

Tänk på att tarpen är din skyddsängel ute i naturen, så behandla den väl. Med rätt vård och underhåll kommer din tarp att hålla i många år och erbjuda oumbärligt skydd under alla dina äventyr.

DD Hammocks, Hilleberg, Decathlon, Eno - Tillverkare av tarpar

Möt dina friluftsälskande följeslagare: Tarp tillverkarens samling

När vi utforskar den stora världen av tarpar, kommer vi att stöta på en rad tillverkare, var och en med sina unika särdrag. Här kommer vi att ta en titt på fyra ledande märken: DD Hammocks, Hilleberg, Decathlon och Eno. Låt oss dyka in och upptäcka vad varje tillverkare erbjuder.

DD Hammocks: Tradition möter innovation

DD Hammocks, baserat i Storbritannien, har skapat en stark plats i utomhusvärlden, tack vare sin noggranna uppmärksamhet på detaljer och engagemang för att skapa högkvalitativa tarpar. Företagets kärnfilosofi är att kombinera traditionella tillverkningsmetoder med innovativ design. Detta innebär att de konsekvent producerar produkter som är robusta, pålitliga och kreativa.

DD Hammocks använder sig av tåliga material, vilket gör deras tarpar slitstarka och redo att stå emot alla slags väderförhållanden. Men det är inte bara robustheten som gör dem speciella. DD Hammocks förstår att utomhusäventyr är omväxlande, och därför behöver utrustningen vara flexibel. Deras tarpar kan anpassas efter olika situationer, vilket gör dem till ett mångsidigt verktyg för varje äventyrare.

Oavsett om du planerar en dagstur till den lokala parken eller en veckas vandring genom berg och skogar, kan du lita på att DD Hammocks tarpar kommer att ge dig det skydd du behöver. Detta är en tillverkare som har förstått kärnan i friluftslivet och som strävar efter att förbättra dina utomhusupplevelser genom sina produkter.

Hilleberg: Nordisk kvalitet och hållbarhet

Hilleberg, ett svenskt familjeföretag som grundades 1971, har alltid varit känt för sin otroliga kvalitet och hållbarhet. Deras tarpar är inget undantag. Med fokus på robusthet, pålitlighet och lång livslängd, erbjuder Hilleberg några av de mest hållbara tarparna på marknaden.

Deras produktutveckling är grundad i den nordiska traditionen av att leva nära naturen. Detta innebär att varje Hilleberg tarp är designad för att stå emot de hårda klimatförhållanden som kan uppstå i det skandinaviska landskapet. Oavsett om det är kraftiga vindar, tungt regn eller till och med snö, kommer en Hilleberg tarp att hålla dig skyddad.

Även om Hilleberg kanske är mest känt för sina tält, har de definitivt visat att de kan tillverka tarpar av lika hög kvalitet. För den seriösa utomhusentusiasten som behöver utrustning som kan stå emot de tuffaste väderförhållanden, är Hilleberg den idealiska tillverkaren.

Decathlon: Tillgänglighet och valuta för pengarna

Decathlon, ett franskt företag som grundades 1976, har blivit synonymt med tillgänglighet och valuta för pengarna inom idrotts- och friluftsutrustningsvärlden. Med ett stort utbud av produkter som passar för nästan alla sporter eller aktiviteter, är Decathlon känt för att göra friluftslivet tillgängligt för alla, oavsett budget.

Decathlons tarpar reflekterar denna filosofi. De är robusta, funktionella och framför allt prisvärda. Decathlon fokuserar på att skapa produkter som ger kunderna mest värde för pengarna, och deras tarpar är inget undantag. De kanske inte har samma lyxiga känsla som vissa av de mer exklusiva märkena, men de gör jobbet och gör det bra.

För de som är nya inom utomhuslivet, eller de som har en stram budget, erbjuder Decathlon ett utmärkt alternativ. Deras tarpar är ett bevis på att du inte behöver spendera en förmögenhet för att få en produkt som är funktionell och hållbar.

Eno: Bekvämlighet och stil

Eagle’s Nest Outfitters, mer känt som Eno, är ett amerikanskt företag som har skapat sig ett namn genom att kombinera funktionalitet med en stark känsla för estetik. Eno tarpar är kända för sina ljusa färger och trendiga mönster, vilket ger dem en unik charm som gör dem till ett roligt tillskott till vilket äventyr som helst.

Men det är inte bara utseendet som gör Enos tarpar speciella. Företaget har ett starkt engagemang för kvalitet och komfort. Deras tarpar är gjorda av tåliga material och är utformade för att vara lätta att sätta upp och ta ner. Detta gör dem till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna äventyrare.

Om du letar efter en tarp som inte bara fungerar bra utan också ser bra ut, kan Eno vara rätt tillverkare för dig. Deras levande och trendiga tarpar kommer säkerligen att göra ditt utomhusäventyr mer färgstarkt.

De mångsidiga mästarna: Utforska olika typer av tarpar

Det finns en rad olika typer av tarpar, var och en med sin egen uppsättning av funktioner och fördelar. Vissa typer är mer lämpliga för vissa situationer än andra, så det är viktigt att förstå vad varje typ erbjuder innan du gör ditt val. Låt oss utforska de mest populära typerna av tarpar.

Fyrkantiga tarpar

Fyrkantiga tarpar, också kända som rektangulära tarpar, är en av de mest traditionella och populära typerna av tarpar. De utmärker sig genom sin enkla men mycket effektiva design. En fyrkantig tarp är precis vad det låter som – en stor fyrkantig duk som kan användas på olika sätt för att ge skydd mot väder och vind.

En fyrkantig tarp kan anta en rad olika konfigurationer, beroende på dina behov och den specifika situationen. Från A-ramar och lean-tos till mer avancerade inställningar som vindskydd, kan en fyrkantig tarp anpassas till praktiskt taget alla situationer. Dessutom, med rätt inställning och lite kreativitet, kan en fyrkantig tarp till och med förvandlas till ett litet skydd eller till och med ett provisoriskt tält.

Ett annat fördelaktigt attribut hos fyrkantiga tarpar är att de kommer i en rad olika storlekar, vilket innebär att du kan välja den som bäst passar dina behov. Oavsett om du reser ensam och bara behöver ett litet skydd, eller om du reser i grupp och behöver ett stort utrymme för att skydda alla och deras utrustning, finns det en fyrkantig tarp för dig.

Funktioner och fördelar med fyrkantiga tarpar:

 • Mångsidighet: Kan sättas upp i en mängd olika konfigurationer, från A-ramar och ”lean-tos” till mer komplicerade inställningar som kräver flera förankringspunkter.
 • Skydd: Erbjuder utmärkt skydd mot regn, sol och vind. Kan också användas som ett tillfälligt skydd för utrustning.
 • Enkelhet: Lätt att sätta upp och ta ner, vilket är särskilt värdefullt när du behöver snabbt skydd mot oväntade väderförändringar.
 • Storlek: Kommer i en rad olika storlekar, vilket gör det möjligt att välja den som bäst passar dina behov. Det finns plats för bekvämligheter, som campingbord.

Diamantformade tarpar

Diamantformade tarpar, ibland kallade asymmetriska tarpar, är särskilt populära bland hängmattskamrater. Dessa tarpar har en unik form som är särskilt utformad för att passa perfekt över en hängmatta, vilket ger optimalt skydd utan att kräva för mycket extra utrustning eller komplicerade inställningar.

Diamantformade tarpar är mycket effektiva för att skydda mot regn och vind, och eftersom de är utformade för att passa över en hängmatta, är de också mycket bekväma. Om du gillar att slappna av i en hängmatta under dina utomhusäventyr, kommer du att uppskatta den extra komfort och skydd som en diamantformad tarp kan erbjuda.

Något annat att tänka på när det gäller diamantformade tarpar är att de är lättare än traditionella fyrkantiga tarpar. Detta gör dem till ett utmärkt val för backpackers och långväga vandrare som vill hålla sin packning så lätt som möjligt.

Funktioner och fördelar med diamantformade tarpar:

 • Designad för hängmattor: Den unika formen är särskilt anpassad för att passa över en hängmatta, vilket gör den till en idealisk lösning för hängmattskamrater.
 • Skydd: Ger effektivt skydd mot regn och vind, vilket håller dig torr och bekväm i din hängmatta.
 • Lättvikt: Diamantformade tarpar är generellt lättare än traditionella fyrkantiga tarpar, vilket gör dem till ett utmärkt val för backpackers och långväga vandrare.

Hexagonala tarpar

Hexagonala tarpar är ett annat populärt alternativ, särskilt bland långväga vandrare och backpackers. Dessa tarpar har en sexkantig form, vilket ger extra täckning på sidorna jämfört med traditionella fyrkantiga eller diamantformade tarpar.

En hexagonal tarp ger en bredare fotavtryck och bättre sidotäckning, vilket gör den till ett utmärkt val för situationer där du förväntar dig starka vindar eller intensivt regn. Dessutom, tack vare sin form, kan en hexagonal tarp ofta sättas upp med färre förankringspunkter än en fyrkantig tarp, vilket gör installationen snabbare och enklare.

Funktioner och fördelar med hexagonala tarpar:

 • Bred täckning: Den hexagonala formen ger bredare täckning på sidorna, vilket gör den idealisk för skydd mot starka vindar och intensivt regn.
 • Enkel installation: Kräver oftast färre förankringspunkter än en fyrkantig tarp, vilket gör installationen snabbare och enklare.
 • Lättvikt: Hexagonala tarpar är generellt lättare än traditionella fyrkantiga tarpar, vilket gör dem till ett utmärkt val för backpackers och långväga vandrare.

Tarpar med katensnitt

Tarpar med katensnitt, eller “catenary cut” tarpar, har kurvade kanter för att skapa en mer aerodynamisk profil. Detta gör dem utmärkt för att stå emot vind, eftersom de kurvade kanterna minskar vindmotståndet och förhindrar fladder.

Dessa tarpar kräver en mer specifik inställning än de andra typerna, men fördelarna de erbjuder i form av ökat vindmotstånd gör dem väl värda den extra ansträngningen. Om du förväntar dig att vara ute i blåsiga förhållanden, kan en tarp med katensnitt vara det rätta valet för dig.

Funktioner och fördelar med tarpar med katensnitt:

 • Aerodynamisk design: De kurvade kanterna minskar vindmotstånd och förhindrar fladder, vilket gör dem utmärkt för blåsiga förhållanden.
 • Starkt skydd: Ger utmärkt skydd mot både regn och vind, tack vare sin unika design.
 • Precision: Kräver en mer precis inställning än andra typer av tarpar, men erbjuder överlägsen prestanda i blåsiga förhållanden.

Vanliga frågor om tarpar

Vilken är den bästa tarpen i test?

Den bästa tarpen i test är DD Hammocks SuperLight Tarp, tack vare dess enastående hållbarhet, lätt vikt och mångsidighet.

Vad är en tarp?

En tarp är ett flexibelt skydd som kan användas i många olika utomhusscenarier. Den kan användas för att skydda mot regn, sol, vind eller till och med som ett tillfälligt skydd.

Hur sätter man upp en tarp?

Att sätta upp en tarp involverar att fästa dess hörn och sidor till träd, pålar eller liknande fasta punkter med hjälp av rep, för att skapa ett skyddande tak över ett utrymme.

Varför vill man ha en tarp över ett tält?

En tarp är lättare, mer kompakt och mer flexibel än ett tält. Den kan användas i olika konfigurationer och är lätt att anpassa till varierande terräng och väderförhållanden.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det viktigt att komma ihåg ord av råd från den kända friluftsmannen John Muir:

 “Gå lätt, men gå väl förberedd.”

En tarp är en kritisk del av din friluftsutrustning som hjälper dig att följa denna vägledning. En tarp bör inte vara en eftertanke, utan snarare en integrerad del av din planering och packning inför varje äventyr.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen