Bästa hängmattan 2024 – Test av olika hängmattor

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst myggnät

Vivere Combo

Fatboy Headdemock

Amazonas Barbados

Eno JungleNest

Att finna den perfekta hängmattan är en konst som kräver noggrann övervägande. Med en myriad av val från billig hängmatta till lyxiga versioner med stativ och myggnät, kan det vara överväldigande att hitta den bästa hängmattan för din specifika användning.

Vi har tagit oss an utmaningen att testa ett brett urval av hängmattor för att hjälpa dig att göra ett informerat val. Läs vidare för vår omfattande granskning och upptäck hur du kan lyfta din avkoppling till nästa nivå.

1. Bäst i test – Vivere Combo Double

Vivere Combo Double hängmatta

Se bästa priset

Vivere Combo Double är mer än bara en hängmatta; det är en kompakt lösning som erbjuder total frihet när det gäller placering och användning. Vi blev omedelbart förtjusta i den här produkten när vi testade den.

Specifikationer
Mått: 250x110x105 cm
Maxvikt: 205 kg
Tyg: Bomull
Vikt: 13,6 kg
Färg: Denim

Det som främst imponerade oss var dess universella hängmattestativ, som tillåter en dubbelhängmatta och monteras på några minuter utan verktyg.

Den dubbla hängmattan är tillverkad av 100% bomull, vilket skapade en mjuk och bekväm plats för avkoppling.

Det kraftiga stålet i stativet gav en stark och stabil upplevelse, samtidigt som plastlocken i ändarna på stålröret skapade en mjuk yta som adderade till den övergripande komforten. Denimfärgen gav en stilig touch som passade bra i de flesta utomhusmiljöer.

Friheten att kunna placera hängmattan på vilken plats vi önskade utan att vara beroende av två perfekta träd var en stor fördel som inte kan underskattas. Det öppnade upp möjligheter som vi inte hade övervägt tidigare och gjorde användningen mycket mer flexibel.

Den enda nackdelen vi kunde se var att den kunde vara lite omständlig att flytta på grund av sin vikt på 13,6 kg, även om detta också bidrar till dess stabilitet.

Fördelar

 • Bekväm 100% bomullshängmatta
 • Kraftigt stålstativ
 • Enkel montering utan verktyg
 • Flexibel placering

Nackdelar

 • Något tung att flytta

2. Bäst premiumval – Fatboy Headdemock Superb

Fatboy Headdemock Superb hängmatta

Se bästa priset

Fatboy Headdemock Superb är en utomhushängmatta som erbjuder en unik kombination av komfort och funktionalitet. Från den första stunden vi monterade den var det uppenbart att den här hängmattan är annorlunda.

Specifikationer
Mått (Hängmatta): 270x138x110 cm
Mått (Ram): 30x100x110 cm
Maxvikt: 150 kg
Antal sittplatser: 2 platser
Vikt: 23,35 kg

Den medföljande metallramen är justerbar i höjdled och mycket lätt att sätta ihop. Hängmattans tyg är starkt och UV- och fläckbeständigt, något som tilltalar oss som älskar långvarig kvalitet.

Den mjuka och fylliga känslan som polyesterfiberfyllningen ger är något som sticker ut och skapar en riktig lyxkänsla. Detta är en hängmatta där två personer kan njuta av en skön stund tillsammans, och vi blev verkligen imponerade av dess tålighet och komfort.

Den justerbara designen och den snygga bärväskan som medföljer, tillsammans med dess vatten- och smutsavvisande egenskaper, gör att denna hängmatta är ett bra val för de som vill njuta av utomhuskomfort i stil.

Skötselråden är enkla att följa, och vi uppskattade att den kan rengöras med ljummet vatten och neutral tvål. Den matchande kudden från Fatboy adderar extra komfort och skapar en harmonisk look.

Fördelar

 • Bekvämt och hållbart material
 • Justerbar design
 • Lätt att montera och rengöra
 • Vatten-, UV- och smutsavvisande

Nackdelar

 • Kan vara dyr för vissa

3. Bäst budgetval – Amazonas Barbados

Amazonas Barbados hängmatta

Se bästa priset

Under vår omfattande testprocess av Amazonas Barbados hängmattan, var vi förvånade över den omedelbara känslan av kvalitet och komfort.

Specifikationer
Mått: 3400 x 1500 mm
Material: 55% bomull, 45% polyester
Maxvikt: 200 kg
Vikt: 1,8 kg
Montering:Ingen

Från första ögonkastet kunde vi se att hängmattan är tillverkad med ett tjockt material, en blandning av 55% bomull och 45% polyester, som känns både slitstarkt och behagligt mot huden.

Ett av de mest anmärkningsvärda dragen med Barbados hängmattan är dess kapacitet att bära upp till 200 kg, vilket gör den lämplig för två personer.

Den generösa storleken (3400 x 1500 mm) bidrar ytterligare till en optimal komfort, och med olika färgval som Rainbow, Papaya, Lemon, m.fl., finns det något för varje smak.

Trots dess styrka och robusthet väger hängmattan bara 1,8 kg, vilket gör den relativt lätt att transportera. Montering är inte nödvändig, vilket sparar tid och ansträngning. Det robusta materialet har också en ExtraLongLastingTEXtile (EllTex) kvalitet, vilket förstärker hängmattans hållbarhet.

Under vårt test fann vi dock en nackdel med Amazonas Barbados, vilket var en viss brist på andningsförmåga. Materialet, trots att det är starkt och hållbart, tillät inte optimal luftflöde, vilket kunde kännas varmt under soliga dagar.

Trots denna lilla kritik anser vi att Amazonas Barbados erbjuder enastående värde för pengarna, och dess kvalitet och komfort gör den till ett utmärkt val för den som söker en pålitlig hängmatta.

Fördelar

 • Slitstark och robust konstruktion
 • Generös storlek för optimal komfort
 • Lätt att transportera

Nackdelar

 • Sämre andningsförmåga

4. Bäst myggnät – Eno JungleNest

Eno JungleNest hängmatta

Se bästa priset

Eno JungleNest är inte bara en hängmatta; det är en genomtänkt och välkonstruerad följeslagare för utomhusentusiasterna som värdesätter en god natts sömn. Under vårt test blev vi imponerade av flera aspekter som särskiljer JungleNest från dess konkurrenter.

Specifikationer
Maxlast: 136 kg
Totalvikt: 570 g
Mått: 300 x 140 x 0,5 cm
Packmått: 25 x 13 x 13 cm
Dragkedjor: Självlysande

Det mest framträdande inslaget var definitivt myggnätet. Designen med en stödpinne av lättvikts aluminium gör att nätet sträcker ut sig och skapar mer utrymme, och eftersom den kan öppnas från båda sidor erbjuder den flexibilitet när det gäller upphängning.

Möjligheten att stänga undan myggnätet helt när det inte behövs är inte bara smart, det är också praktiskt.

Vikten på 570 gram gör JungleNest lätt att bära, och den integrerade ridgelinen försäkrar att hammocken alltid hänger i rätt vinkel. Den inbyggda förvaringen och de självlysande dragkedjorna är små detaljer som adderar till den totala upplevelsen.

Vi märkte dock en nackdel, som kan påverka en del användare. Upphängningsremmar ingår inte, så de måste köpas separat. Detta kan vara en extra kostnad och ett irriterande steg för en nybörjare som inte är bekant med olika remsystem.

Totalt sett, med dess innovativa funktioner och högkvalitativa material, levererar Eno JungleNest en utmärkt balans mellan komfort och funktionalitet, och gör att du kan njuta av en störningsfri natts sömn ute i det fria.

Fördelar

 • Innovativt myggnät
 • Lättvikt och portabel
 • Integrerad ridgeline för perfekt upphängning
 • Mångsidig förvaring och självlysande dragkedjor

Nackdelar

 • Remmar för upphängning säljs separat
 • Myggnätet kan uppfattas som klumpigt när det inte används

5. Perfekt överallt – Amazonas Apollo Set Marine

Amazonas Apollo Set Marine hängmatta

Se bästa priset

Det är svårt att inte bli förtjust i Amazonas Apollo Set Marine, som erbjuder en komplett hängmatta och stativupplevelse för din trädgård. Setet ger en känsla av lyx som vi i vårt test verkligen har kommit att uppskatta.

Specifikationer
Material: EllTex
Mått: 357x131x104 cm
Max-last: 150 kg
Totalvikt paket: 23,4 kg
Skötselråd: Handtvätt

Hängmattan, tillverkad i EllTex-material (en blandning av polyester och återvunnen bomull), har visat sig vara både slitstark och bekväm att ligga i.

Hängmattans ränder i marina färger ger den en stilren och modern design. Dess material är UV-resistent och håller färgen snygg år efter år, vilket var en verklig höjdpunkt under testperioden. Dessutom, med en viktgräns på 150 kg, passar den de flesta.

Stativet, handtillverkat i Polen av tryckimpregnerat gran, är både elegant och stabilt. Monteringen var enkel och ingav ett intryck av kvalitet. Det är viktigt att nämna att hängmattan fungerar bäst om man ligger tvärs över den, vilket vi fann gav bästa stödet och gungkänslan.

Ett stort plus är Amazonas ansvarsfulla tillvägagångssätt, från att köpa in rester från bomullsproduktion till att hjälpa Brasiliens hemlösa barn. Även den miljövänliga aspekten med återvunna material tillför ett extra värde till produkten.

Den enda nackdelen vi stötte på var att trots att materialet kan tåla lättare regn, måste hängmattan torka ordentligt för att undvika mögelangrepp. Detta kräver viss uppmärksamhet, särskilt i fuktiga klimat.

Sammanfattningsvis erbjuder Amazonas Apollo Set Marine en fantastisk kombination av stil, komfort och hållbarhet. Med ett kvalitetsbygge och vackra detaljer, är det ett utmärkt tillägg till alla trädgårdar.

Fördelar

 • Bekväm liggyta
 • Väderbeständigt och UV-resistent material
 • Miljövänlig och socialt ansvarsfull produktion
 • Stabil och elegant stativ

Nackdelar

 • Måste torka ordentligt efter regn
 • Kräver viss montering

6. Bra mellan träd – Brafab Enif hängmatta

Brafab Enif hängmatta

Se bästa priset

Att finna en plats att koppla av i trädgården har aldrig varit så enkelt som med Brafab Enif hängmatta. Med sin stilrena design i polyester och utmärkt kvalitet blir den snabbt en favoritplats för avkoppling och lugn.

Specifikationer
Material: Polyester
Bredd: 125 cm
Längd: 230 cm
Djup: 230 cm
Stång: Aluminium

Vid vårt test fann vi att nackkudden ger extra komfort när man ligger och slappnar av, medan sidofickan fungerar utmärkt för att förvara exempelvis en bok eller mobil.

Stången i aluminium lägger till både stil och stabilitet, och möjligheten att hänga upp den i en trävänlig hänganordning som Veranda eller ett hängmattestativ som Ede gör installationen smidig.

Brafab har, med 80 års erfarenhet, lyckats designa en hängmatta som inte bara är estetiskt tilltalande utan också slittålig och bekväm.

Med färgalternativen svart och grå, passar den in i de flesta utemiljöer och kompletterar existerande utemöbler. Vi noterade att den goda kvaliteten på materialen säkerställer att hängmattan håller sig fin säsong efter säsong.

En mindre nackdel som vi upptäckte är att den tillhörande hänganordningen (Veranda) måste köpas separat. Detta kan för vissa kännas som en extra kostnad som inte var förväntad.

Sammanfattningsvis är Brafab Enif hängmatta ett prisvärt alternativ som erbjuder komfort och stil för din uteplats. Den praktiska designen och den hållbara kvaliteten gör det till ett utmärkt val för alla som vill skapa en mysig och inbjudande utomhusmiljö.

Fördelar

 • Bekväm nackkudde
 • Praktisk sidoficka
 • Stilren design

Nackdelar

 • Hänganordning köps separat

7. Stilren – Tectake

Tectake hängmatta

Se bästa priset

Sommaren har fått en ny innebörd sedan vi testade den extrastora hängmattan från Tectake. Dess design och funktion går hand i hand för att skapa en avkopplande upplevelse som verkligen sticker ut.

Specifikationer
Totalmått: 415 x 150 x 124 cm
Balktjocklek: 6 x 6 cm
Vikt: 30 kg
Material: 65% Bomull, 35% Polyester
Stativ: Oljat barrträ

Från första ögonkastet på den luxuösa hängmattan kände vi att den hade potential att förändra hur vi njuter av soliga dagar utomhus.

Hängmattan har en exklusiv utformning, och de böjda trästagen inte bara ser fantastiska ut utan ger också maximal stabilitet. Vi blev verkligen imponerade av hur stadigt den kändes, trots dess generösa liggyta.

Rostfria upphängningskedjor och karbinhakar adderar till hållbarheten, och vi kände oss trygga med att det är en produkt som kommer att hålla länge.

Liggkomforten är en annan styrka hos Tectake-hängmatten. Höjdjusterbarheten tillåter användaren att anpassa liggställningen till egen smak.

Vi testade både ensam och tillsammans, och i båda fallen fann vi hängmattan extremt bekväm och rymlig. Materialkombinationen av bomull och polyester ger en behaglig känsla mot huden.

Den enda nackdel vi märkte under vårt test var hängmattans vikt på 30 kg, vilket kan göra det lite krångligt att flytta den runt på gården eller terrassen. Men detta är en mindre invändning med tanke på den höga kvaliteten på resten av produkten.

Fördelar

 • Lyxig och bekväm
 • Höjdjusterbar
 • Maximal stabilitet
 • Lång livslängd

Nackdelar

 • Tung, svår att flytta

8. Mycket bekväm – Fatboy Headdemock

Fatboy Headdemock hängmatta

Se bästa priset

Fatboy Headdemock har introducerat en ny dimension av avkoppling och komfort i vår trädgård, och vi blev genast förälskade i denna hängmatta när vi testade den.

Specifikationer
Mått: 280 x 140 cm
Maxbelastning: 150 kg
Material: Slitstark Polyester
Tvättråd: Tvål och Fuktig Trasa
Vattenavvisande: Ja

De generösa måtten är inte bara imponerande att titta på; de ger verkligen gott om utrymme för en till tre personer, beroende på vikt.

Vi njöt av många bekväma och avkopplande stunder, både enskilt och tillsammans med vänner.

En av de mest attraktiva aspekterna av denna hängmatta är dess mobilitet. Den levereras förpackad i en praktisk avlång weekend bag med handtag, vilket gör det lätt att ta med den på semestern eller placera den var som helst i trädgården. Det unika stativet som medföljer eliminerar behovet av rep och träd, vilket verkligen öppnar upp möjligheterna för placering.

Materialvalen är både lyxiga och praktiska. Den slitstarka polyestern kombinerad med ett svart rostavvisande stativ ser till att hängmattan håller sig fräsch i många år. Vi älskade hur hängmattan kändes mot huden, och det vadderade tyget ger en fantastiskt behaglig avkoppling.

En annan höjdpunkt är hängmattans hopfällbarhet och de smutsavvisande egenskaperna. Rengöring var en bris med bara en tvålad fuktig trasa. Den enda nackdelen vi upptäckte var att trots vattenavvisande egenskaper, rekommenderas det att ta in hängmattan vid regn, vilket kan vara lite besvärligt.

Fördelar

 • Generösa mått
 • Enkel att rengöra
 • Mobil med bärväska

Nackdelar

 • Måste tas in vid regn
Hur vi utförde vårt test av hängmattor 2024

Hur vi utförde vårt test av hängmattor 2024

Att utföra ett omfattande och pålitligt test av hängmattor kräver en väl genomtänkt metod och strikt uppföljning av processen. Vi har testat olika typer av hängmattor, från den bästa hängmattan med stativ till en mer prisvärd, billig hängmatta.

Vårt mål var att identifiera vilken hängmatta som var bäst i test och ger bäst värde för pengarna. Nedan följer de detaljerade stegen i vårt test.

Organisering av testmiljön

Att ordna testmiljön är en kritisk del av vår testprocess. Vi valde en utomhuslokal med stabila träd och en inomhusmiljö med en specialdesignad hängmatta ställning. Detta säkerställde att vi kunde jämföra hur de olika hängmattorna presterade under liknande förhållanden.

Vi noterade även våra upplevelser med att sätta upp varje hängmatta, inklusive hängmatta med myggnät.

Steg för steg i vårt test

För att garantera en rättvis bedömning, utvecklade vi en rigorös testprocess. Varje hängmatta genomgick en serie tester, inklusive:

 • Montering: Hur enkel var hängmattan att sätta upp?
 • Komfort: Hur bra hängmattan stödde användaren.
 • Tillbehör: Test av extra funktioner som myggnät och stativ.
 • Prisvärde: Jämförelse av kvalitet i förhållande till pris, inklusive att köpa en billig hängmatta.

Genomförande av testerna

Vi utförde vårt test med stor noggrannhet och observerade alla aspekter av hängmattan. Varje hängmatta testades tre gånger av olika användare, och varje test varade i en timme.

Vi granskade särskilt hur enkelt det var att köpa en hängmatta och montera den, samt hur bekväm och hållbar varje hängmatta var under användning. Resultaten jämfördes, och vi kunde identifiera vilken som var bäst i test.

Utvärdering av resultat

När vi hade slutfört våra tester var det dags att analysera resultaten. Vi jämförde hängmattorna med avseende på komfort, hållbarhet, pris och extra funktioner som myggnät eller stativ.

Vår ambition var att skapa en tydlig vägledning för de som vill köpa en bra hängmatta som passar deras behov och budget. Vi delade in hängmattorna i olika kategorier såsom ”bäst i test,” ”bästa hängmatta med stativ,” och ”bästa billig hängmatta.”

Detta gjorde det enklare för oss att identifiera de mest exceptionella produkterna inom varje segment.

Hållbarhet och långtidstest

För att säkerställa att vår rekommendation för den bästa hängmattan inte enbart baserades på första intrycket, genomförde vi också långvariga tester.

Dessa tester inkluderade att använda hängmattorna regelbundet över en period på tre månader. Vi noterade tecken på slitage, eventuell blekning av material och hur hängmattan med myggnät stod emot elementen.

Vårt långtidstest gav oss en djupare förståelse av vilka produkter som verkligen skulle stå tidens test, oavsett om det var en billig hängmatta eller ett lyxigare alternativ.

Säkerhet och pålitlighet under test

Säkerhet var en av de viktigaste faktorerna i vårt test. Vi granskade hur pålitlig varje hängmatta ställning var och om det fanns några säkerhetsfunktioner som förhindrade att hängmattan gled eller rasade.

Vi testade också hur produkterna hanterade oväntade belastningar eller rörelser, som kan uppstå om barn leker i närheten eller under kraftig vind.

Vår uppmärksamhet på säkerhet säkerställde att vi inte bara kunde rekommendera den bästa hängmattan i varje kategori utan också att de produkter som var bäst i test uppfyllde våra höga standarder för användarsäkerhet.

Vårt noggranna och metodiska tillvägagångssätt har hjälpt oss att skapa en omfattande guide för de som överväger att köpa en hängmatta.

Vi hoppas att vår erfarenhet och kunskap kommer att vara till hjälp för dig att hitta en hängmatta som passar dina behov och önskningar.

Tips inför användning av hängmattor

Tips inför användning av hängmattor

Att kunna koppla av i en hängmatta kan vara en av de mest avkopplande upplevelserna, men det finns några viktiga saker att tänka på innan du gör det.

Genom vårt omfattande test av hängmattor har vi identifierat flera nyckelfaktorer som är avgörande för att få bäst i test-upplevelse. Här är de viktigaste tipsen vi upptäckt:

Platsval och säkerhet

Under vårt test fann vi att valet av plats är avgörande för din hängmattaupplevelse. Se till att de träd eller strukturer du använder för att fästa hängmattan är solida och friska.

Det är viktigt att undvika områden nära branta stup eller över vattendrag om du inte är erfaren. En hängmatta med stativ kan vara ett bra alternativ om du är osäker på trädens stabilitet.

Korrekt upphängning

Vi insåg snabbt under testet att rätt upphängningshöjd och avstånd mellan stolpar eller träd är avgörande.

Hängmattan bör inte hängas för högt eller för lågt, och det bör finnas tillräckligt avstånd för att undvika översträckning. Att köpa en hängmatta med justerbar längd kan underlätta denna process.

Väderförhållanden

Hängmattan bör inte utsättas för extremt väder som kraftig vind eller regn. Under testet fann vi att en tarp kan vara ett utmärkt sätt att skydda mot oväntade regnskurar. En tarp är ett mångsidigt och lätt vikttillbehör som kan användas med din hängmatta för att ge skydd.

Kombinera med annan utrustning

Om du planerar att campa med din hängmatta, kan en kombination av hammock och tält vara ett intressant alternativ.

Vi testade detta koncept och fann att ett hammocktält kan erbjuda en unik och bekväm lösning för friluftsliv. Det ger både skydd och komfort i en snygg design.

Ta hänsyn till insekter

Under vårt test blev vi varse om vikten av skydd mot insekter, särskilt myggor. Att välja en hängmatta med myggnät kan vara avgörande för en trevlig upplevelse, särskilt i områden med hög insektsaktivitet.

Sista-minuten-kontrolllista

Innan du slappnar av i din hängmatta, har vi sammanställt en kort kontrolllista baserad på vår testupplevelse:

 • Kontrollera fästpunkterna noggrant
 • Testa hängmattans balans genom att försiktigt lägga din vikt på den
 • Ha en tarp redo vid behov
 • Kontrollera väderprognosen
 • Fundera på ett hammocktält om du planerar en övernattning

Våra tester har visat att även den bästa hängmattan kräver eftertanke och förberedelse för att få den bästa möjliga upplevelsen.

Genom att följa dessa tips, oavsett om du har en billig hängmatta eller bäst i test-produkt, kan du njuta av många lugna stunder utomhus. Att välja rätt plats, upphängning och tillbehör som tarp eller hammocktält kan förhöja din hängmattaupplevelse till nya höjder.

Vanliga frågor om hängmattor 2024

Vanliga frågor om hängmattor 2024

Vad kostar det att köpa en hängmatta?

Priserna för att köpa en hängmatta varierar beroende på material, design och extra funktioner som stativ eller myggnät. En billig hängmatta kan kosta omkring 100 kronor, medan lyxigare alternativ kan gå upp till flera tusen kronor.

Är det bra att sova i hängmatta?

Att sova i en hängmatta kan vara mycket bekvämt och avkopplande, men det är viktigt att välja en bra hängmatta som är designad för att stödja ryggraden. Det kan främja bättre sömnkvalitet för vissa individer.

Hur högt ska man hänga hängmattan?

Hängmattan ska vanligtvis hängas så att den sitter cirka 45 centimeter över marken när den är upptagen. Detta kan variera beroende på hängmattans längd och personlig preferens.

Kan man ha hängmatta inomhus?

Ja, du kan absolut ha en hängmatta inomhus. Det finns speciella hängmatta ställningar designade för inomhusbruk, eller du kan fästa den mellan robusta fästpunkter som väggkrokar eller balkar.

Hur långt mellan stolpar hängmatta?

Avståndet mellan stolparna där du fäster din hängmatta beror på hängmattans längd. Generellt sett bör stolparna placeras cirka 30 centimeter längre ifrån varandra än hängmattans totala längd.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen