Bästa Liggunderlaget 2024 – Test av olika Liggunderlag

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Therm-A-Rest Neoair Xtherm

Sea to Summit Comfort Deluxe

Sea to Summit Air Etherlight XT

Therm-A-Rest Trail Lite Reg

Klicka här för att se fler Liggunderlag.

För dig som gillar att tillbringa tid utomhus för olika aktiviteter som att campa, vandra eller helt enkelt bara tälta är liggunderlag en nödvändighet. Det kommer behövas något som isolerar både kylan och terrängen så du kan slappna av.

Genom att investera i ett bra liggunderlag ser du till att du kan få en god nattsömn eller bara kan vila ut dig inför äventyr som väntar. Det behöver inte endast betyda att investera i en dyr modell utan det kan handla om att hitta det bästa liggunderlaget för dig.

Nedan har vi rangordnat ett antal olika modeller inom respektive områden där de står ut och kan erbjuda dig det bästa.

1. Bäst i test – Therm-A-Rest Neoair Xtherm

Therm-A-Rest Neoair Xtherm Reg Liggunderlag

Klicka här för att se bästa priset

För dig som vill köpa något som du inte kommer ångra presenterar vi den här produkten från Therm-A-Rest, ett liggunderlag som bevisat sig vara bäst i test.

Trots dess ultralätta design erbjuder den här modellen stabilitet och komfort när det behövs som mest. Oavsett väderförhållanden kommer produkten tillgodose dina behov och bekvämlighet.

Tack vare liggunderlagets konstruktion med Therm-A-Rests Triangular Core Matrix teknologi får du som användare det bästa värme till vikt förhållandet möjligt. Utöver det är modellen designad på så sätt att den har enkelt att fånga upp värme, men svårt att släppa ut den, vilket gör att du hålls varm längre.

Som tidigare nämnt väger produkten väldigt lite, endast 0,43 kg, och det är en fördel hos många som ska gå långa sträckor. När den väl är ihop packad är den också bara 23x 10 cm stor vilket i samband med dess låga vikt gör det väldigt lätt att transportera.

Värt att notera är dess längd på 183 cm och bredd på 51 cm vilket är lite mindre än standardmåtten för madrasser, men det kan också vara mer praktiskt för utomhusbruk då produkten är lite mindre.

2. Populärast – Sea to Summit Comfort Deluxe

Sea to Summit Comfort Deluxe S.I. Liggunderlag

Klicka här för att se bästa priset

Recension kommer snart.

3. Premiumval – Sea to Summit Air Etherlight XT

Klicka här för att se bästa priset

För dig som är villig att spendera lite mer pengar på en produkt av högre kvalité som kommer hålla ett bra tag framåt och prestera högt är Sea to Summits liggunderlag ett bra alternativ.

Liggunderlaget har komfort i fokus vilket blir väldigt uppenbart med dess tjockare design som gör det mycket bekvämt för de som sover på höften. Tack vare dess tjockhet får du mycket bra support och undviker att känna marken under dig vilket kan behövas i tuffare miljöer där ytan är obekväm.

Ytterligare en detalj som ingår i designen och utökar komforten är dess extra stora luftfickor, något som inte är jättevanligt hos konkurrenter. Den integrerade pumpsäcken gör också modellen till ett upplåsbart liggunderlag som är enkel att blåsa upp.

Med en storlek som lyder enligt följande, 198x 64x 10 cm, är den anpassad till de allra flesta användarna. Transporten blir också enkel när underlaget är ihop packad då storleken endast blir 13×28 cm och vikten faller på 0,625 kg.

4. Billigast – Therm-A-Rest Trail Lite Reg

Therm-A-Rest Trail Lite Reg Liggunderlag

Klicka här för att se bästa priset

Om du har en lite mindre budget men fortfarande vill få ett bra liggunderlag som kommer möta dina behov och kriterier är Therm-A-Rests Trail Lite Reg modell inte ett dumt alternativ.

För en billig peng får du ett självuppblåsbart liggunderlag som erbjuder bra komfort och värme i många olika miljöer. Detta beror på att produkten är konstruerad med skum av premiumkvalité som håller värme bra och ger ännu bättre stöd.

Vikten av den här modellen är lite högre än konkurrensen då den ligger på 0,74 kg, samt har en storlek på 183x 51x 3,8 cm. Det är dock ett tecken på att materialet inte är lätt och flummigt utan det kommer hålla och ge dig bra isolering både från kylan och marken.

Avslutningsvis är det här liggunderlaget ett billigt alternativ för de med en lägre budget som vill ha en produkt som inte kommer svika en när det väl behövs.

Lista över de bästa liggunderlagen 2024

  • Bäst i test: Therm-A-Rest Neoair Xtherm
  • Populärast: Sea to Summit Comfort Deluxe
  • Premiumval: Sea to Summit Air Etherlight XT
  • Billigast: Therm-A-Rest Trail Lite Reg

Köpguide för liggunderlag 2024

Det finns mängder av olika liggunderlag som varierar på många olika sätt och är bra i respektive områden. För vissa som har i tanke att vandra långa sträckor är ett liggunderlag med lättvikt en fördel medan andra som befinner sig i tuffa miljöer behöver ett liggunderlag som är tjockt.

För att underlätta ditt letande och se till att du får det bästa liggunderlaget som kommer se till att dina behov möts och att du blir nöjd har vi sammanställt en köpguide. Det finns många olika faktorer att ha med sig vid ett köp, nedan har vi listat en del av dem:

  • Storlek
  • Material
  • Komfort

Storlek

En väldigt viktig faktor att tänka på vid köp av liggunderlag är själva storleken av produkten. Det är självklart viktigt att underlaget kan stötta din kropp, eller i alla fall stora delar av den, men det finns även fler skäl till att hitta rätt storlek.

Som sagt är det viktigt att liggunderlaget är stort nog för delar av din kropp att inte hänga ut, men det är inte så enkelt. De allra flesta är vana vid standardmått av madrasser som oftast är 90×200 cm, dock är det sällan du stöter på ett underlag med de måtten. Du får helt enkelt anpassa dig till en lite mindre modell, särskilt vad gäller bredden, dock blir det inte ett särskilt stort problem då liggunderlagen endast är temporära sovplatser.

Ytterligare en detalj vad gäller bredden på liggunderlag är att de allra flesta människor får plats rätt bekvämt på ett underlag med bredden 50 cm. Problemet som en del stöter på är att de har svårt att vända sig och rätta till sig när de försöker sova vilket för vissa är ett bekymmer.

Viktigt att ha med sig vad gäller liggunderlag är att du ska ha med dig dem till olika platser hela tiden vilket gör det till en fördel om de är lite mindre. Utöver det är även de flesta modellerna vikbara liggunderlag som är ännu enklare att transportera och ha med sig.

Ännu en gång du behöver ställa frågan om storlek när det kommer till underlag är ifall du behöver ett liggunderlag för tält. Med en redan kompakt yta att jobba med vill du se till att du täcker en så stor del av platsen som möjligt och kan få ett stort underlag att sova på.

“Storleken av liggunderlaget är väldigt viktigt och kan skilja sig från person till person. Du vill se till att storleken går ihop bra med dina behov och i det syfte du tänker använda underlaget.”

Material

En detalj som många missar eller inte tänker på när de ska köpa liggunderlag är materialet av modellen.

Allting från hållbarhet till effektivitet påverkas av det material liggunderlaget är konstruerat av. Du vill se till att produkten är av ett tåligt och kvalitativt material då detta kommer gynna dig mer i längden och helt enkelt ge dig en bättre upplevelse med produkten.

Materialet av liggunderlaget ska se till att dina behov möts och att det inte endast är något objekt du sitter på så du inte blir smutsig. Detta innebär att faktorer som, bland annat, nedanstående möts:

  • Hållbar
  • Bra värmeisolering

De bästa liggunderlagen är de som är de mest hållbara och har bäst isolering av värme eftersom de också kan användas i flera olika miljöer och är mer mångsidiga. Om det handlar om liggunderlag för vintern till exempel är det extra viktigt med isoleringen av värme.

Genom att spendera lite mer pengar och hitta den modellen som kommer möta dina behov på bästa sätt kan du spara pengar i framtiden då du slipper köpa nya liggunderlag hela tiden eller uppgradera dem till bättre varianter. Med det sagt betyder det inte att billiga liggunderlag är dåliga, men dyrare modeller kommer självklart vara bättre i vissa aspekter.

Komfort

Den kanske allra viktigaste faktorn och något som på sätt och vis innefattar ovanstående punkter om material och storlek är komforten av liggunderlaget.

Eftersom du kommer spendera 1/3 av ditt dygn när du sover på underlaget vill du se till att det är något som din kropp tycker om.

Om isoleringen mellan markplanet och kroppen är väldigt viktig för dig då du kanske ofta tältar eller vandrar i tuffa miljöer är det ett bra val att investera i en modell som har just den isoleringen i fokus. Vad vi kan rekommendera är ett liggunderlag som är tjockt då detta ger dig bäst förutsättningar för att inte känna av terrängen under dig.

Likt vad gäller madrasser, är komforten också väldigt viktig när det kommer till liggunderlag. Du vill kunna slappna av när du sover och det gör du bäst om ytan du sover på är bekväm.

Olika typer liggunderlag

Det finns en del olika varianter av liggunderlag där alla är bra på sitt sätt och har sina fördelar. Vissa är avsedda för arbeten som andra inte klarar av vilket kan vara bra för dig att ha med dig till ditt nästa köp av liggunderlag så du inte köper en produkt som inte kan uppfylla dina behov.

Luftkuddar

Den här typen av liggunderlag är relativt ny och populär bland campare och vandrare tack vare dess lätta vikt och enkla transportering.

Luftkuddar är modeller som inflateras endast med hjälp av luft, det är därför en luftkudde också kallas för ett uppblåsbart liggunderlag. Till skillnad från andra varianter har den här modellen inget skum i sig, utan erbjuder komfort och isolering enbart genom luft.

Självuppblåstbart liggunderlag

Ett självuppblåsbart liggunderlag är en produkt som är eftertraktad bland många och det har sina anledningar.

Först och främst är den här modellen väldigt bekväm då den använder sig av både luft och skum för att blåsas upp ordentligt.

Eftersom teknologin och materialet som krävs för att skapa det här liggunderlaget är lite mer än andra modeller kostar den här varianten oftast mer än konkurrensen. Du får trots allt väldigt hög komfort vilket för en del är värt den där extra slanten.

Notera även att ett självuppblåsbart liggunderlag kan komma att väga lite mer än ett uppblåsbart liggunderlag eftersom den använder sig av både luft och skum för att blåsa upp. Det är inte så praktiskt för den som planerar på att vandra längre sträckor.

Vanliga frågor om liggunderlag

Vad ska man ha för liggunderlag?

Vilket liggunderlag som är bra att ha varierar en hel del från person till person då deras behov skiljer sig. Vissa behöver ett liggunderlag för vintern medan andra kanske använder det när de vandrar på sommaren.

På vår hemsida har vi listat en del olika modeller i olika kategorier som gynnar vid specifika områden så som vandring och camping.

Hur tjockt är ett liggunderlag?

Tjockheten av liggunderlag varierar baserat på det arbete de är avsedda för. Ifall produkten är avsedd för tuffare miljöer kan du räkna med ett liggunderlag som är tjockt, upp mot 7 cm, medan andra är modeller är lite tunnare, ner mot 2 cm.

På vår hemsida har vi ställt upp olika modeller, tjocka som tunna, där du kan kika för att se vilken som passar dig bäst.

Kan man sova på liggunderlag?

Ja, det går alldeles utmärkt att sova på liggunderlag, dock är det bra ifall underlaget är anpassat till den miljön du planerar att sova på. Om det är stenar och andra föremål på marken är det smart ifall du har ett liggunderlag som är tjockt. 

Vad kostar liggunderlag?

Liggunderlag är oftast lite billigare än madrasser vilket är givet då de är lite mindre och kanske nödvändigtvis inte ger samma nivå av komfort. Med det sagt kan du hitta liggunderlag för så lite som 1000 kronor ända upp till 3000–4000 kronor. 

Om du vill veta mer kan du kika in vår hemsida där vi har rangordnat flera olika modeller i olika kategorier, bland annat billiga liggunderlag.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är liggunderlag en mycket bra investering för dig och dina äventyr utomhus. Det är självklart inte möjligt att ha med sig en madrass vart man än ska sova, då är det perfekt att ha med sig ett liggunderlag.

För att få så god komfort som möjligt och verkligen njuta av din tid utomhus bör du se till att modellen du väljer är avsedd för den miljö du tänker använda den i. På så sätt slipper du sova i smärta eller obekvämhet.

Slutligen är liggunderlag en investering för dig och din framtid, de är billigare än vanliga madrasser och kommer se till att du spenderar 1/3 av ditt dygn när du sover på en bekväm och säker plats.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen