Bästa Liggunderlaget 2022 – Test av olika Liggunderlag

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Therm-A-Rest Neoair Xtherm

Sea to Summit Comfort Deluxe

Sea to Summit Air Etherlight XT

Therm-A-Rest Trail Lite Reg

Klicka här för att se fler Liggunderlag.

Bäst i test Liggunderlag 2022

Som alla er utomhusentusiaster vet kan en god eller dålig natts sömn spela en viktig roll för att bestämma din prestation och ditt allmänna välbefinnande utomhus. Om du slänger och vänder på natten, känner varje liten sten genom ditt liggunderlag eller helt enkelt fryser bort svansen, det är vanligtvis där utomhusglädjen slutar. Inte ens den vackraste av tältplatser kunde uppmuntra dig!

Föreställ dig att ta reda på mitt i en flerdagarsresa att du har packat en obehaglig eller dåligt isolerat liggunderlag. Det blir inte mycket värre än så, eller hur? Alla som någonsin har legat på en helt värdelös matta under iskalla förhållanden vet hur energisnålt och obehagligt det kan vara, för att inte tala om hur skadligt för din hälsa.

Men hur skulle du välja det bästa liggunderlaget? Finns det en mångsidig matta? Som tur är har vi redan svarat på de frågorna och valt ut de bästa liggunderlagen på marknaden så att du slipper leta.

Läs även >>> Cykelvagn test 2022

Köpguide för Bäst i test Liggunderlag 2022

Liggunderlag spelar två mycket viktiga roller för att få en god natts sömn utomhus: dämpning och isolering. Även om det kan verka som att ha en bekväm yta att sova på är ett liggunderlags mest användbara funktion, men dess förmåga att hålla dig varm hela natten är ofta viktigare.

Varför liggunderlag spelar så stor roll

Att sova ut utan matta är ett bra sätt att påminna dig om deras betydelse. Att bli kallt och vakna med en stel rygg och blåmärken är obehagligt och får dig att önska att du hade tagit något, vad som helst, att sova på. Det finns definitivt en tid och en plats där du bara inte kan undvika att vara obekväm, men när du inte är på en alpin vandring är en anständig matta väl värt att ta. De bästa liggunderlagen är varma, bekväma, lätta, packar ner små och är pålitliga: de är lika viktiga som en bra sovsäck.

Marken leder värme upp till 60 gånger snabbare än luft, och om du sover på is kan den till och med vara 90 gånger mer ledande. Det betyder att en enorm mängd värme kan gå förlorad till marken, och ett liggunderlag hjälper till att negera det. Ett intressant test är att försöka använda en varm liggunderlag istället för en vanlig och se hur mycket lättare en sovsäck du kan komma undan med.

Ofta blir den resulterande kombinationen av matta och väska lättare och bekvämare också. I våra egna fältförsök har vi funnit att om du byter ut en skummattmatta med en självuppblåsbar kan du använda en sovsäck som innehåller betydligt mindre isolering, ibland så mycket som 400 gram mindre dun.

Att känna sig stark och redo för en stor dag framåt eller återhämta sig efter en lång väg kräver god sömn, och ett liggunderlag är avgörande för det. Att kunna ligga bekvämt på nästan vilken terräng som helst, oavsett om det är gräs, morän, snö eller is är extremt viktigt för god vila, och en tjock och skyddande matta är ett viktigt steg mot det. Plötsligt kan även det mest avlägsna och oåtkomliga lägret få det att känna sig bekvämt.

Välj det bästa liggunderlaget för ditt ändamål

När du väljer en ny liggunderlag är nyckelfaktorn värmen i ditt övergripande sömnsystem (diskuteras nedan). Det är också bra att tänka på din avsedda slutanvändning:

Bilcamping

När du inte är begränsad av storlek och vikt kan du välja en tjockare, större madrass för sovkomfort. Ofta är dessa billigare än deras lätta motsvarigheter. Självuppblåsande dynor är ofta bra val för bilcamping.

(Stora uppblåsbara luftmadrasser är ett annat alternativ om du vill använda vanliga lakan och filtar istället för en sovsäck. Dessa madrasser är dock relativt tunga och skrymmande och kan sakna isolering, så kontrollera produktspecifikationer. En pump krävs för korrekt uppblåsning. )

Vanlig vandring

De som föredrar god sömnkomfort vid vandring (eller turer på cykel, kanot eller kajak) kan välja självuppblåsande eller luftkuddar, som erbjuder olika tjocklekar, hållbarhet, isoleringsvärde och vikt. Stolsatser som tillval låter din självuppblåsande eller luftkudde fungera dubbelt som ett bekvämt säte, komplett med ryggstöd. Detta kan vara en lätt lyx för vandrare.

Minimalistisk vandring

Låg vikt och liten packstorlek åsidosätter alla andra faktorer. En ultralätt luftkudde kommer troligen att vara din bästa insats. Vissa isolerade luftkuddar i full längd väger nu mindre än ett halvt kilo. Var noga med att titta på de packade storlekarna på dina underlagalternativ när du är i butiken och ta med det i ditt beslut.

Långväga vandring

Här är låg vikt viktigt, men hållbarhet för långdistans är också nyckeln. Skumdynor med sluten cell är din bästa insats. Många vandrare väljer en “kort” liggunderlag för att spara vikt (du kan lägga din tomma pack eller extra kläder under dina fötter för lite isolering om det behövs).

Vintercamping

En isolerad luftkudde med högt R-värde fungerar bra för kalla lufttemperaturer. Camping på snö kräver också mer isolering. Eftersom R-värde är tillsatsmedel, överväg att använda en skumdyna med sluten cell under en isolerad, måttlig eller hög R-värde luftdyna eller självuppblåsande dyna. Den slitstarka liggunderlagn med sluten cell ger isolering och hjälper till att skydda den uppblåsbara liggunderlaget från punkteringar eller andra skador. Den fungerar också som säkerhetskopia om den uppblåsbara liggunderlaget är skadad och inte kan repareras.

Typer av liggunderlag

Luftkuddar

Luftkuddar finns i en mängd olika stilar, från lätta som är idealiska för vandring till extra tjocka som är perfekta för glamping. De flesta luftkuddar innehåller nu isolering och / eller reflekterande material för att öka värmen. Många luftkuddar har alternativa uppblåsningsmetoder så att du kan spara andan.

 • Fördelar: Luftkuddar är otroligt bekväma och lätta och den mest kompakta liggunderlaget när den är packad. Du kan anpassa madrassens fasthet genom att släppa ut eller tillsätta luft från ventilen (erna). Design och avsedd slutanvändning varierar mycket. Se till att den du väljerhar ett R-värde som passar de förhållanden du förväntar dig.
 • Nackdelar: Luftkuddar tenderar att bli dyrare ju lättare och mer kompakt de är. De kan punkteras eller rippas (detta är vanligast när man delar ett tält med hundar), men fältreparationer är möjliga om du har rätt patchkit.
  Luftkuddar känns som om de tappar luft om utetemperaturen fluktuerar, så kontrollera och justera fastheten precis innan du lägger dig. Fukt från andetag kan fastna inuti, vilket så småningom kan leda till försämrad prestanda eller problem med bakterier eller mögel. Användning av en handpump hjälper till att förhindra fuktuppbyggnad, liksom förvaring av liggunderlaget rullad med öppen ventil.
  Vissa luftkuddar ger ett högt skrynkligt ljud när du rör dig, vilket kan vara irriterande för dig själv eller tältkamrater. Detta är en annan bra anledning att testa dynor i en butik.

Självuppblåsande dynor

Självuppblåsande dynor erbjuder en kombination av skumisolering med öppen cell och luft. Genom att öppna ventilen / ventilerna kan skummet expanderas och automatiskt tillföra luft. Vissa är speciellt utformade för vandring och kan vikas i längdriktningen och sedan rullas upp för att passa in i din väska. Andra är konstruerade för bilcamping och rullas upp utan att fällas in. Självuppblåsande dynor erbjuder dig ett brett utbud av alternativ för värme, storlek och kostnad.

 • Fördelar: De är bekväma och ganska kompakta, de erbjuder utmärkt isolering och du kan justera deras fasthet genom att tillsätta eller släppa luft. De är i allmänhet mer hållbara än luftkuddar.
 • Nackdelar: De är tyngre och dyrare än enkla skumdynor och inte lika kompakta som luftdynor. De kan punkteras eller rippas, även om fältreparationer inte är svåra.

Skumdynor med slutna celler

Dessa grundläggande ryggsäckar är gjorda av tätt skum fylld med små stängda luftceller. De rullas vanligtvis upp eller viks i en Z-formation.

 • Fördelar: De är lätta, billiga, hållbara och erbjuder konsekvent isolering under alla förhållanden. Du behöver inte oroa dig för punkteringar eller läckor. De fungerar bra under andra typer av dynor för att förbättra isoleringen och förhindra punkteringar. Det här är de enda dynorna som kan bäras på utsidan av din förpackning utan rädsla för skada. De kan också fungera som sittplattor i lägret.
 • Nackdelar: De är mindre bekväma. De är relativt styva och fasta och tenderar att vara skrymmande.

Viktigaste funktionerna hos ett liggunderlag

Vikt

Ultralätta dynor är utmärkta för vandring men är dyrare. Du kan spara vikt genom att välja en mumie eller avsmalnande form som minskar volymen och förpackningarna mindre. Skumkuddar med slutna celler i korta längder har också ganska låg vikt. Om du backar med en partner kan en lättviktig liggunderlag för två personer spara hekton.

Längd

Åtminstone måste dina axlar och höfter passa på en kudde. Vanliga (vanligtvis 180 cm långa) och långa (vanligtvis 200 cm) dynor isolerar dina ben och fötter – ett stort plus på kyliga höst- och vinterturer. En kort eller 3/4-längd underlag (vanligtvis 120 cm) väger mindre och förpackningar mindre (du kan lägga vikta kläder eller din förpackning under dina ben och fötter för lite isolering).

Bredd

Nästan varje liggunderlag erbjuder en standardbredd på 20 cm. Om du är en stor person eller tenderar att rulla mycket, kanske du vill ha en bredd på 60 eller 70 cm (men tänk på storleken på ditt tält så att du kan passa två bredare dynor sida vid sida). Ofta är den “långa” versionen av ett liggunderlag standard också bredare, men i vissa stilar kan du få en bred vaddering som fortfarande är “vanlig” längd. Vissa kuddar har större sidobafflar, ofta kallade ”skenor”, ​​för att hålla dig och hjälpa dig att rulla av när du svänger under sömnen. Dessa är särskilt trevliga för barn.

Uppblåsning

Vissa dynor har både en högvolym uppblåsningsventil och en tömningsventil, som kan påskynda luftflödet in eller ut. Vissa nya dynor har större “nacköppningar” som möjliggör snabb uppblåsning med färre andetag. Kuddar med separata uppblåsningskammare eller lager kan ge dig sinnesfrid; om ett lager misslyckas kommer det andra att ge dig lite dämpning.

Sovyta

Om du är en rastlös sovhytt, leta efter ett liggunderlag med en texturerad eller borstad yta. Detta hjälper dig och din sovsäck att glida av under natten. Det kan också vara tystare.

Former och storlekar på liggunderlag

Liggunderlag finns i olika storlekar för att tillgodose olika behov. De är dimensionerade i centimeter, så det är enkelt att avgöra vilken storlek underlag du behöver baserat på din höjd.

Du bör välja ett liggunderlag som är några centimeter längre än din höjd, så att dina fötter inte hänger av änden – det är inget skämt hur mycket kroppsvärme som kan sänkas bort från markkontakt. Människor som gör långa, ultralätta resor eller genom vandrare som är villiga att offra lite komfort för att optimera vikt och förpackningsförmåga väljer ibland en mindre kudde och lägger sedan extra kläder eller ett paket under benen.

Förutom längden är bredd och form på ditt liggunderlag viktigt att tänka på. De flesta liggunderlag i vanlig storlek är 50 cm breda med en mumieform, vilket tjänar husbilen i medelstorlek bra när det gäller att balansera komfort, vikt och förpackningsförmåga. Om du är en bredare person eller känner att du behöver mer utrymme för att röra dig på natten, kan en bredare (stora storlekar av liggunderlag lägga till 13 cm i höjden, vilket gör dem 60 cm bred) eller rektangulärt liggunderlag kan vara en bättre val.

Liggunderlagets tjocklek

När det gäller komfort är tjocklek en av de största faktorerna. Skummattor med slutna celler är notoriskt tunna – ungefär 3 cm tjocka (eller mindre) – och komforten talar för sig själv. Det är ett litet steg ovanför att ligga på marken. Självuppblåsande kuddar och luftkuddar har olika tjocklekar, särskilt när man tittar på ryggsäckskuddar och liggunderlag på camping.

Tjocklek för vandraren

Liggunderlag för vandring faller vanligtvis under en av tjocklekarna nedan. Tänk också på vilken typ av liggunderlag, eftersom det påverkar sömnens vikt och komfort i förhållande till tjockleken.

 • 3 cm eller under: De flesta skummattor med slutna celler är tjocka under 3 cm. De är bara ett steg ovanför att sova på marken och inte särskilt bekväma.
 • 4 cm: En vanlig tjocklek för självuppblåsande ryggsäckskuddar, detta var standarden under lång tid (och är fortfarande i många fall). Detta fungerar om du gillar att vara nära marken och stabil. Inte perfekt för dem som sover på sina sidor. Höfter kan gräva i marken, vilket är obekväma och minskar den totala värmen.
 • 6 cm: Den nya standarden för luftkuddar och självuppblåsande kuddar. Denna tjocklek ökar dig från marken, tillåter mycket luft för isolering och är inte så hög att den är hoppande. Många dynor, särskilt luftkuddar, faller inom denna kategori och är ganska bekväma.
 • 8 cm: 8 cm underlag är att trycka på kuvertet. Uppnås vanligtvis med luftkuddar, 8 cm är det högsta vi rekommenderar. Om liggunderlaget är konstruerad väl kan den vara plysch och bekväm. Om inte, kan det vara hoppande. Testa liggunderlaget innan du köper.

Tjocklek för camparen

De flesta liggunderlag för bilcamping är uppblåsta och bryr sig inte så mycket om vikt eller förpackad storlek. Ryggsäckssängkuddar kan (naturligtvis) användas för bilcamping, men för dem som aldrig behöver vandra med en kudde på ryggen är dessa ett bättre alternativ. Soverdynor för bilcamping faller vanligtvis under en av tjocklekarna nedan.

 • 4-5 cm: förutsatt att du inte använder en skummatta med slutna celler för bilcamping (rekommenderas inte), är 4 cm den tunnaste liggunderlaget som finns. Även om de inte är lyxiga, är dessa dynor ofta billigare, ger fortfarande lyft från marken och är mycket stabila.
 • 6-9 cm: Detta är typiskt den söta platsen för sovande kuddar för bilcamping. En 8 cm självuppblåsande kudde kommer att vara högt från marken, mycket stabil och ge mycket isolering på grund av skummet. De packar inte bra och väger ett ton, men du är bilcamping.
 • 10 cm och uppåt: De mest lyxiga modellerna av liggunderlag för bilcamping är 10 cm eller mer. Dessa har vanligtvis en fullständig sidovägg, som Exped MegaMat-linjen, och ger oöverträffad komfort. De är väldigt tunga och mycket dyra.

Hållbarhet

Denier är en tjockleksenhet som används för att mäta trådar. De flesta ryggsäcksprodukter har ett deniernummer och liggunderlag skiljer sig inte åt. För liggunderlag kan du ofta jämföra tjockare Denier med en mer hållbar produkt. Detta är dock inte alltid sant. Det finns ett antal saker att tänka på när det gäller liggunderlag Denier-nummer och motsvarande seghet:

Polyester kontra nylon: Företag använder polyester eller nylonmaterial för att konstruera utsidan av ett liggunderlag. Polyester är tjockare, mer hållbart och tyngre, medan nylon är tunnare, mindre hållbart och lättare. Du hittar lägre denierantal som använder polyester, och högre använder nylon.

Ripstop: Du kommer att se många olika typer av “ripstop” -material som används i liggunderlag. Detta betyder att tyget är konstruerat för att motstå rivning. Ripstop placeras ofta på toppen av liggunderlag för att säkerställa att din ständiga användning inte lätt sliter på liggunderlaget.

Tyngre tyg på botten: Det kan vara uppenbart, men tillverkare lägger vanligtvis ett tjockare material på botten av liggunderlag. Underdelarna är mer benägna att rippa, så om du är notoriskt hård på din utrustning eller sover i områden med massor av stenar, leta efter ett högre Denier-nummer längst ner.

Materialkvalitet: Liggunderlag Denier nummer varierar från 20D nylon och polyester hela vägen upp till 100D nylon. Du vill gå igenom recensioner för att få en mätning om den totala segheten hos alla liggunderlag, men vet att allt i 50D-serien kommer att vara väldigt tufft. De lättare luftkuddarna använder 20D och 30D nylontyg, som håller upp men behöver hanteras på ett fint sätt.

Liggunderlagskomfort

När det kommer till det handlar liggunderlaget R Värden om överlevnad. Men för den mer avslappnade användaren handlar liggunderlag främst om komfort. Om du inte är orolig för att frysa till döds, är du bara orolig att du får en dålig natts sömn i naturen. Att vara varm är en komfortfaktor. Om du blir kallt, se till att få en kudde (och sovsäck) som kan hantera den miljö du befinner dig i.

Utöver värmen ligger hela komfortområdet. Precis som att köpa en madrass hemma, är det ett komplext ämne att hitta din backcountry-säng. Det finns en mängd faktorer att tänka på när du väljer ett liggunderlag, som vi kommer att dela upp nedan.

Liggunderlagets bredd

Dina vanliga “vanliga” dynor är 50 cm breda. Detta är ofta tillräckligt med utrymme för att sova, men lämnar inget utrymme på sidorna. Dina armbågar och armar kan falla över sidan av liggunderlaget, och det finns inte mycket utrymme för att flytta runt. Som sagt, det är vad de flesta har.

Många dynor finns i “Regular Wide” och “Large Wide”, vilket ökar bredden till 60 cm. För de flesta är en 60 cm campingbädd eller ryggsäcksbädd mer än tillräckligt för en god natts sömn. För dynor som prioriterar komfort framför allt annat (eller är för mycket stora människor) går bredden upp till 70 cm. Dessa liggunderlag för bilcamping tenderar att vara lyxiga och tunga.

Avsmalnande liggunderlag

Ovanstående bredder avser den bredaste delen av liggunderlaget. Det finns rektangulära dynor som inte minskar i bredd, men många liggunderlag antar “mumie” -formen. Det finns många variationer på denna form, men i allmänhet minskar liggunderlagets bredd från höfterna ner till fötterna. Detta minskar den totala vikten, utrymmet och överensstämmer med formen på många sovsäckar.

Eftersom varje tillverkare är annorlunda bör du lägga en på en avsmalnande kudde innan du köper. Ingen tillverkare gör avsmalningen på samma sätt – vissa dynor känns mycket bredare, andra mycket mindre. Att få en som passar dig är bäst.

Par liggunderlag

I en konversation om liggunderlagets bredd måste vi nämna par liggunderlag. Dessa har samma längd som vanliga liggunderlag, men dubbla bredden. Du hittar parkuddar med bredd på 100 cm och 130 cm i vissa fall. Det här är fantastiska alternativ för par som vet att de kommer att sova tillsammans på nästan varje utflykt, eftersom det kan minska vikten lite (jämfört med två separata dynor) och öka komforten att sova bredvid någon.

Som sagt, de flesta vandrare har inte ett par underlag. Den förpackade storleken är mycket större, och du sover inte alltid bredvid en annan person. Ibland, vill du och din partner ha olika material, storlek eller stil på liggunderlaget. Vi rekommenderar att varje person väljer ut sin egen, såvida du inte verkligen vet vad du vill.

Fallskydd

Det finns ett viktigt element i liggunderlagets konstruktion som ännu inte nämnts: skenor. Vissa tillverkare av liggunderlag är mycket medvetna om att sovande faller av sina dynor mitt på natten. För att bekämpa detta bygger de extra puffiga skenor i kanterna på dynorna, vilket hjälper till att vagga sliprar.

Gjort rätt detta kan skapa en riktigt bekväm sömnupplevelse, särskilt för ryggslipare. Men gjort fel kan det leda till besvärlig sömn, konstig inflation och kan vara mer en gimmicky funktion än nödvändigt. Att sätta in skenor är en fin touch, men innebär ofta att tillverkaren inte har spenderat tid på att se till att liggunderlaget håller en sovhytt helt platt på egen hand.

Packad storlek och vikt för olika vandrare

Ovanstående beskriver den totala storleken på ett liggunderlag när den packas upp och är helt uppblåst. Det här betyder mest, eftersom du sover på det i det tillståndet, men en annan viktig faktor är förpackningsstorlek. Detta avser vikt, eftersom mindre förpackningsstorlek vanligtvis betyder mindre vikt.

Vandrare och campare idag har ett brett spektrum av liggunderlag att välja mellan. Vissa är obscent tungt och skrymmande, andra är lättare än en regnjacka och packar ner mindre än en vattenflaska. Vi delar upp dessa storlekar och vikter efter vandrar-typ nedan.

Ultralätta vandrare

I allmänhet vill Ultralight Vandrare stanna under 500 gram för ett liggunderlag. Billigare skumkuddar med slutna celler faller i denna viktklass, liksom många av de trevligare luftkuddarna. Du kommer svårt att hitta en självuppblåsande kudde under denna vikt, men luftkuddar är normen för Ultralight Vandrare.

Den största storleken på liggunderlaget är 50 x 13 x 15 cm, vilket är en liggunderlag med sluten cell. Det här är typ av obscent stort, men väldigt lätt. Du spänner fast det på utsidan av din förpackning. Den vanligaste packade storleken är en luftkudde i riket 20 x 10 cm, eller mindre än en typisk Nalgene-vattenflaska. Luftkuddar packas lätt ner, komprimeras till cylinderformar och tar inte mer plats längre.

Specialiserade liggunderlag

Extremt lätta lufttäta membran används för luftmadrasser med isolerande fyllning, vilket skiljer dem från konventionella luftmadrasser (t.ex. för flytande sjöar / floder eller för hemmabruk). För att förbättra isoleringen är luftfacken delvis fyllda med dun eller mikrofiber. Fyllningen gör denna typ av liggunderlag mycket varmare än skummattor eller självuppblåsande liggunderlag. Sådana dynor är också extremt kompakta när de tappas ut, såväl som lätta. En pump är integrerad i en kudde eller dess fodral för att minska förpackningsvikten.

Vildmarksvandrare

Vildmarks Vandrare kan använda samma kuddar som ultralätta vandrare, men de går inte efter det lättaste och minsta på marknaden. På grund av det stora antalet tillgängliga liggunderlag varierar förpackningsstorlek och vikt ganska mycket.

En vanlig vikt för Vildmarks Vandrare-liggunderlag är 600 – 700 gram. Vikten varierar mycket beroende på vilken typ av liggunderlag som används och vilken storlek liggunderlaget har, men du kan förvänta dig allt från 450-800 gram för ett solitt underlag. En vanligare storlek för dessa dynor, som inkluderar självuppblåsande dynor, är 30 x 13 cm. Detta är en märkbar skillnad från de små luftkuddarna, men passar fortfarande lätt i ryggsäckar.

Bilcamping

Vandrare letar efter något som lätt kan passa i en ryggsäck. Bilcampare letar efter något som lätt kan passa i en bil. Storleken och vikten hoppar upp betydligt, särskilt för lyxmodeller. En vanlig vikt för liggunderlag för bilcamping är allt mellan 1,5-2,5 kg. Ja, kg. Dessa kuddar är ofta självuppblåsande kuddar med massor av skum, 60 cm bredder och en solid tjocklek. Med ett ord: tung.

Liggunderlag för bilcamping fälls inte ihop, så deras förpackade storlek är nästan alltid 60 eller 80 cm bred. Djupet på den förpackade storleken varierar, men det är ofta inom 15 centimeters området. Detta är en stor, lång form som tar plats i din bil och ger dig mycket kudde medan du sover.

Ditt sömnsystem

Det har alltid varit sant att din verkliga värme och komfort kan variera från de testade temperaturvärdena baserat på många variabler, inklusive fuktighet, vind, typ av skydd, markförhållanden, kläder och personliga preferenser. Det centrala övervägandet är dock ditt sömnsystem. Ett sömnsystem består av tre grundläggande komponenter: Sovsäcken, liggunderlaget och sovkläderna.

Om du använder en mindre isolerad kudde vid kallare temperaturer, kanske din sovsäck inte lever upp till sin temperatur. Det är viktigt att notera att en sovsäcks testbetyg baseras på en person som bär långa underkläder och strumpor och sover på en isolerad kudde med ett R-värde på cirka 5,5. (Att hålla dessa variabler konsekventa över alla testade påsar behövs för att få exakta mätningar.)

Det har utförts omfattande tester för att kvantifiera den totala sömnsystemkomforten. Sovsäckar och dynor, med varierande termisk prestanda, mättes ensamma och i olika kombinationer. Den enkla tabellen nedan visar rekommenderade kombinationer av sömnsystem baserat på förväntad nattlåg, liggunderlagets R-värde och värderingen av sovsäcken.

Sovsystemets vikt

Oavsett hur en matta har testats, kom ihåg att ha ett liggunderlag som är varmare än du behöver ofta innebär att du kan bära en lättare sovsäck och resultatet blir ofta ett varmare, lättare och bekvämare sovsystem. Liggunderlag förbises ofta när vi tänker på sömnsystem till förmån för att tänka på mer glamorösa och klamiga sovsäckar, och ändå påverkar liggunderlag hur varm du känner, hur bekväm du känner, hur mycket vikt du bär, hur utvilad du känner och hur stor din väska måste vara. De är en absolut viktig del av alla resor över natten.

Isolering

För att förvirra saker lite mer, kommer du att se liggunderlag som säljs i ”isolerade” och ”oisolerade” versioner. I allmänhet kommer dessa två dynor att vara exakt samma, men den isolerade versionen har ett högre R-värde och ibland mer hållbart tyg. Ett klassiskt exempel är Therm-a-Rest NeoAir XLite och Therm-a-Rest NeoAir XTherm. XLite är den “oisolerade” versionen, medan XTherm är den “isolerade”. Båda har dock anständiga R-värden när man tittar på specifikationerna.

Titta alltid på R-värdet eller temperaturbetyget som anges för ett enskilt underlag och fatta beslutet baserat på dina vanligaste väderscenarier. Bara för att ett underlag har ett högre R-värde betyder det inte att det är bättre, och bara för att ett underlag är “oisolerad” betyder det inte att den har ett R-värde på 1.

Dessutom skriver inte alla tillverkare R-värden på sina kuddar. Vissa, som Nemo Equipment, använder generiska temperaturfästen, som ett liggunderlag som är bra från 0-5 grader. I slutändan vill du lita på tillverkarens rykte och recensioner för de påstådda värmeegenskaperna hos ett liggunderlag, eftersom det inte finns någon standardiserad testning.

Oisolerade uppblåsbara mattor

I huvudsak använder luftmadrassteknik, dessa mattor är fenomenalt lätta och relativt bekväma, men de saknar verklig isolering och är ganska sårbara för punktering. För när vikten är absolut kritisk och i applikationer där mattfel inte är katastrofalt (till exempel vissa äventyrslopp eller bergmaraton) är de ett bra alternativ, och vi har själva använt dem regelbundet, men vi skulle inte rekommendera dessa mattor för de flesta applikationer om du inte är besatt av att spara vikt.

Isolerade uppblåsbara liggunderlag

Dessa mattor ger den bästa prestandan av alla typer av mattor i de flesta mått. De är det varmaste alternativet, de är väldigt lätta, de är utomordentligt bekväma och packar väldigt små. Deras begränsningar är deras relativt höga pris, vilket gör dem till domänen för mer beträffande användare och risken för punktering (även om detta sällan är så mycket ett problem som många förväntar sig). För camping i kallt väder, för viktmedvetna användare eller för dem som komfort är nyckeln till, är detta det bästa alternativet för liggunderlag.

Liggunderlag värme

Ett liggunderlags isolering är avgörande för en varm natts sömn eftersom du tappar kroppsvärme till den kalla marken under dig. För att motverka detta använder dynorna en mängd olika material och konstruktionstekniker för att förhindra värmeförlust.

Ett liggunderlags R-värde mäter dess kapacitet att motstå värmeflöde genom den (därav “R”). Ju högre liggunderlagets R-värde är, desto bättre isolerar den dig från kalla ytor. Liggunderlagets R-värden sträcker sig från mindre än 2 (minimalt isolerad) till 5,5 eller mer (mycket väl isolerad).

Tillverkarna har nu ett enhetligt sätt att testa liggunderlag med avseende på R-värden, vilket innebär att du kan jämföra denna nyckelspecifikation mellan två underlags, oavsett märke, modell eller typ av dyna.

Ventiler

Ett av de största övervägandena när du väljer ett liggunderlag idag är vilken typ av ventil du vill ha. Ventiler är hur du blåser upp och tömmer en dyna. En gång i tiden använde varje liggunderlag vrid- och dragventilen – det här är Therm-a-Rest banbrytande och använder fortfarande (för det mesta).

De senaste åren har dock ventilerna tänkt om. Här är de liggunderlag du kan välja mellan idag. Observera att företag ofta använder en typ av ventil över sina kuddar, så om du har en ventilinställning kan det betyda att du har en varumärkespreferens.

Vrid- och dragventiler

Vrid- och dragventiler är det klassiska sättet att blåsa upp och tömma ett liggunderlag. De är små svarta cylindrar i slutet av din matta. Du trycker, vrider, drar sedan för att öppna ventilen, fäster munnen på toppen och blåser. När liggunderlaget är uppblåst trycker du på och vrider ventilen tillbaka och låser den på plats. Även om dessa ventiler är mycket vanliga och i allmänhet fungerar bra, har de några problem.

För det första måste du ofta hålla munnen fast vid ventilen medan du inte blåser luft, annars kommer luft att läcka ut. De har inte ett sätt att blockera luftflödet när de är “öppna”. Ingen vill suga på sin liggunderlagventil i en solid minut. Men du måste. (Obs: Detta gäller bara för vissa vrid- och dragventiler.)

För det andra är de pokey. Om du placerar dåligt kan du känna ventilen på natten, eller värre, öppna den av misstag. Det faktum att de sticker ut ur liggunderlaget i en vinkel innebär att de kan bli sparkade, tramunderlage på eller av misstag öppnas. Inget av detta är bra.

För det tredje släpper de luft in och ut långsamt jämfört med andra ventiler. Det är inte en hemsk flödeshastighet, men kan vara bättre. Vissa liggunderlag för camping har flera ventiler eller stora ventiler för att hjälpa till med detta.

Platta ventiler

Den mest lovande ventilen nu på marknaden, plana ventiler, ska underlages av Exped och syftar till att lösa alla problem med vrid- och dragventiler. Som namnet antyder ligger de platt mot liggunderlaget, vilket betyder att de inte sticker ut, kan sovas på och (nästan) aldrig öppnas av misstag. Platta ventiler släpper inte heller luft när du inte blåser in i dem. Detta gör att du kan ta andan från liggunderlaget, prata med vänner och i allmänhet “vila” under en lång sprängprocess.

Platta ventiler är vanligtvis konstruerade i tre delar: det första lagret, som stänger ventilen helt, det andra lagret, det är där du kan blåsa in eller släppa ut små mängder luft med ett tryck och det slutliga lagret, vilket är hur du tömmer ut . Platta ventiler tappar mycket snabbt på grund av det stora öppna hålet och fylls snabbt upp.

Slutligen designades plana ventiler för att användas med ett externt system för inflation. Dessa kommer i form av en stoppsäck eller pump med en liten enhet som fäster ventilen. Du fyller på säcken med luft (som en ballong) med ventilerna fästa och trycker luft in i liggunderlaget. Inget mer andetag!

Vissa dynor har två plana ventiler – en för uppblåsning, en för tömning. Detta gör den väldigt tydlig och enkel att använda ditt liggunderlag och är perfekt för nybörjare. Om vi ​​är ärliga överträffar platta ventiler vrid- och dragventiler på nästan alla sätt. Många stora tillverkare använder dock fortfarande vrid- och dragventiler, så om du vill ha sina dynor måste du ta itu med det.

Therm-a-Rest SpeedValve

Vi skulle vara otrevliga om vi inte nämnde Therm-a-Rests SpeedValve-teknik. I grund och botten använder Therm-a-Rest inte plana ventiler eftersom de inte uppfann dem. Istället uppfann de SpeedValve.

Detta består av ett brett, öppet hål högst upp på liggunderlaget. Du kan blåsa in i det här hålet från ett visst avstånd och fylla en hel kudde på mycket kortare tid än normalt, ännu mindre tid än en platt ventil. Denna process använder Bernoullis princip för fluiddynamik för att fungera och är väldigt cool i teorin. Medan SpeedValve är coolt (och fungerar), finns det ett uppenbart problem: användarfel.

Användare måste vara exakt 15 cm från det öppna hålet för att snabbt blåsa upp en SpeedValve-underlag. Kudden måste vara “helt platt”, den inre svarta påsen måste också vara helt platt och du måste rulla det återstående tyget exakt sju gånger. Om du inte blåser ordentligt tar det en stund att blåsa upp (besegra syftet), och om du inte rullar det korrekt tappar liggunderlaget över natten.

Dessa problem innebär att avslappnade användare, som ofta inte ägnar någon uppmärksamhet åt saker som detta, förmodligen spränger det felaktigt. För den som vill ha en Therm-a-Rest liggunderlag är SpeedValve en fantastisk teknik. Men platta ventiler och vridning och dragning är lättare att få tag på.

Ventilfästen

Som nämnts i avsnittet med plan ventil har ett antal liggunderlag nu ventilfästen för att hjälpa till med uppblåsning. Målet här är att du inte använder andan för att blåsa upp. Varför inte? För det första tar det tid och beskattas. Det senaste bekymret är dock att andetag innehåller fukt och att sätta fuktig luft i dessa dynor har potential att öka mögeltillväxten över tid. Uppblåsning av liggunderlaget utan andetag gör båda dessa problem svaga.

Uppblåsarpåsar

Det huvudsakliga sättet att dynorna blåses upp genom en sekundär källa är genom Uppblåsarpåsar. Dessa har ett ventilfäste i botten som ansluts till liggunderlaget. Du fyller upp säcken med luft genom att vifta med den eller blåsa i den, stänga den och skjuta in luften i liggunderlaget.

Platta ventiler tenderar att fungera bättre med den här metoden, men om du får en bra tätning på en vridning och drar kommer det att fungera bra. Uppblåsarpåsar säckar område också mångsidig: du kan fylla saker i dem. Det här är bra för redskapsorganisation, och vissa saker, som de som Sea to Summit erbjuder, är också torra säckar.

Luftpumpar

Ligguynderlagets luftpumpar sträcker sig från plug-in-pumpar till små handpumpar, men många liggunderlag tillverkar en pump för att göra uppblåsningsarbetet åt dig. På större liggunderlag för camping kan dessa pumpar inkluderas.

Kön

Vissa tillverkare tillverkar damspecifika mattor, som i allmänhet är lite kortare och innehåller mer isolering runt torso och fötter. Med minskningen i längd, kompenserad mot extra isolering, tenderar dessa dynor att ha en liknande vikt och förpackningsstorlek, så det är värt att överväga för extra värme.

Köp det liggunderlag som passar dig

Att sova är en personlig upplevelse och bara du vet verkligen vilken komfortnivå du behöver för att sova gott. Tänk på terrängen du ska sova på. Om du ska lägga din kudde på ojämn mark eller om du vet att du inte kan sova utan en viss kudde under ryggen, välj en tjockare kudde. Om du kan sova som en sten under alla förhållanden, gå till lättare vikt och förpackningsförmåga.

På samma sätt, om du är vintercamping eller bergsklättring, se till att du har ett liggunderlag med isolerande egenskaper, som skum eller ett värmereflekterande innerlager. Om du kommer i en situation där din kudde lätt kan punkteras, välj en kudde med sluten cell. Om du tänker på det sammanhang som du ska använda ditt liggunderlag i, kan du enkelt begränsa dina val till några dynor som fungerar perfekt för dig och din personliga sovstil.

Ytterligare överväganden inför köp av liggunderlag

Pumpsäckar – Pumpsäckar gör det mycket lättare att blåsa upp en luftdyna. De flesta pumpsäckar kan fungera som en tygsäck, och en del av dem kan också användas som en torrpåse. Pumpsäckar är bra för att hålla fukt från din andedräkt ur ditt liggunderlag, vilket är särskilt viktigt under vinterresor när fukt från andan kan frysa och minska ditt liggunderlags isoleringsvärde.

Luftliggunderlag eller skumliggunderlag – De två huvudtyperna av liggunderlag är luftkuddar och skumkuddar. Skumkuddar är skrymmande, men de är billigare, snabbare att ställa in och kan användas för flera ändamål – som extra stöd för en ramlös ryggsäck eller en plats runt lägret. Luftkuddar är dyrare, men de flesta vandrare tycker att de är mycket bekvämare än skumkuddar. Den främsta nackdelen med luftkuddar är att de kan punktera i fältet, så du vill alltid ta med ett reparationssats.

Reparationssatser – Om du bestämmer dig för att ta en luftkudde ut i vildmarken, se till att packa en liten reparationssats. Skarpa föremål (stenar, pinnar, kaktusar, etc.) kan punktera luftkuddar, så kontrollera alltid ditt sovområde innan du lägger upp lägret. Om din kudde sprider en läcka och du inte har något sätt att fixa den, kommer du att bli en olycklig husbil. Nästan alla luftkuddar som anges ovan kommer med ett reparationssats, men vi packar alltid ihärdigt tejp för alla fall.

Längd – Dina höfter och axlar är de största tryckpunkterna för liggunderlag, så det är viktigt att du använder ett liggunderlag som ger dig komfort i dessa områden. Ultralätta vandrare använder ibland korta torso-längdkuddar och låter benen hänga i änden för att spara vikt. De flesta avslappnade vandrare (och till och med de flesta vandrare nuförtiden) föredrar bekvämligheten av kuddar i full längd som dämpar deras klackar och håller fötterna varma.

Bredd – Att välja rätt bredd för ditt liggunderlag beror till stor del på din sovstil. Sidoslipar är ofta bra med standardbreddskuddar, och ryggslipare brukar föredra lite mer bredd för att förhindra att armarna glider av. Nästan alla dynor vi listar ovan finns i ett stort alternativ.

Form – Många vandrare väljer mumieformade liggunderlag för att spara vikt, men vissa sovande får bättre vila på helt rektangulära kuddar. De som gillar att sprida ut medan de sover, AKA “sjöstjärnan”, kommer förmodligen att få mer njutning av en rektangulär kudde.

Förpackad storlek – Att ha en mycket förpackningsbar liggunderlag är en bra fördel, och de flesta luftkuddar packar ner mycket små i dessa dagar. Om du väljer en skrymmande liggunderlag kan du behöva fästa den på utsidan av väskan. Det är inte en stor sak för användare av skumplattor, men att lämna en luftkudde utsatt för punkteringar på utsidan av din förpackning är ett recept på katastrof.

Köp online – Kontrollera säljarens returpolicy, men du kan nästan alltid returnera en oanvänd liggunderlag inom en viss tidsram efter inköpet. Vi rekommenderar att du köper ditt bästa val, testar det hemma och returnerar / byter om det inte känns helt rätt. Vi har köpt lätta liggunderlag online i flera år och vi har ännu inte haft några problem.

Ytterligare tillbehör till liggunderlaget

Underlag ärmar: Vissa sovsäckar har en integrerad ärm för att hålla en underlag. Detta förhindrar att du och din sovsäck glider av på natten. Kontrollera ärmens bredd innan du köper en dyna.

Handpumpar: Om du inte gillar att andas efter en lång dag av vandring, leta efter ett liggunderlag med en integrerad handpump eller köp en handpump i väska som rullar upp liten och väger bara ett par hekto (säljs separat).

Patch-kit: Detta är en bra idé för vandring. Ta reda på om de levereras med liggunderlaget eller säljs separat. Var noga med att förstå hur du lappar en punktering innan du lämnar hemmet, om du måste reparera en i mörkret.

Lista över de bästa Liggunderlagen 2022

 • Bäst i test: Therm-A-Rest Neoair Xtherm
 • Populärast: Sea to Summit Comfort Deluxe
 • Premiumval: Sea to Summit Air Etherlight XT
 • Billigast: Therm-A-Rest Trail Lite Reg

Diverse

Snabbguide för hur man väljer ett liggunderlag

Så det finns mycket information där uppe, och saker som sovsäckstilen och R-värdet är viktiga, hur gäller de faktiskt för det sätt du ska campa? Vi delade upp några vanliga scenarier och behov nedan för att hjälpa dig att välja en campingmadrass.

Jag vill ha det mest prisvärda eller billigaste liggunderlaget

Vi har alla varit där, det är svårt att göra ett stort köp för något du inte är säker på att du kommer att använda så mycket. Lyckligtvis är en skum liggunderlag en bra investering. De är väldigt prisvärda, och även om du verkligen gillar camping och vandring är det fortfarande fantastiskt att ha en. De är så slitstarka att de håller för evigt, och det är riktigt trevligt att alltid ha en reservliggunderlag om din andra kudde läcker, eller om du behöver stapla kuddar för kallt väder. Om du inte har en massa pengar att spendera, ta ett skumliggunderlag.

Jag vill ha det bästa liggunderlaget för bilcamping

För folk som planerar att inte bära sina liggunderlag i en förpackning någonsin spelar ingen vikt. Så leta efter ett självuppblåsande liggunderlag med ett högt R-värde. De är inte lätta, de packar inte små, men det spelar ingen roll, de är väldigt bekväma, lätta att sätta upp och varma. Självuppblåsande dynor är perfekta för husbilar. Folk som mestadels kommer att vara bilcamping kan leta efter stora liggunderlag två, som långa eller långa liggunderlag, och sådana som är dubbla breda.

Jag vill ha den bästa sovsäcken för vanliga vandringar, men vikten är inte min oro

För dem som bara doppar tårna i vandring finns det några alternativ. Antingen en skumkudde eller en självuppblåsande kudde är ett bra samtal här. Om du inte planerar att göra en massa stora resor, uppväger inte en uppblåsbar liggunderlags vikt och utrymmes kostnad och minskad hållbarhet. Så det är värt att hantera ett lite större och tyngre skum eller självuppblåsande dyna.

Jag vill ha det lättaste liggunderlaget för långväga vandringar

Om du vill gå ryggsäck 50 km är en uppblåsbar kudde ditt bästa val. Varje gram du kan spara ur din förpackningsvikt kommer att löna sig mil för mil. Gå med ett lätt uppblåsbart liggunderlag för en god natts sömn.

Jag är hårdhänt med min utrustning, jag vill ha ett hållbart liggunderlag

Vi har alla den vän som bara bär ut sina saker snabbare än resten av oss. Hans puffiga är full av hål, eller hennes stövlar faller alltid ihop. Om det låter som du, skaffa en liggunderlag. Det är nästan omöjligt att bryta dem, och även om självuppblåsning och luftkuddar är ganska hållbara har de sina gränser. Det är bättre att bära en stor liggunderlag på din förpackning än att popa din fina luftkudde den första natten på en veckas resa.

Liggunderlag historia

Till skillnad från några av våra andra guider för utomhusutrustning har liggunderlagets historia inte ett förflutet. Det finns inget kulminerande ögonblick när den första “underlag” skapades. OG-vandrare som John Muir (ja, de två sakerna kombinerades bara) använde inte en kudde – de sov antingen på den mest bekväma marken eller skar ner trädbenen för att öka dem från marken. (Den här metoden fungerar fortfarande, men det finns så många vandrare idag att våra skogar inte klarar det.)

Efter detta kom användningen av tunna mattor, vanligtvis gjorda av komprimerat skum. Dessa arbetade för att öka komforten på ett litet sätt och hjälpte till att isolera vandrare så att de kunde sova i kallare klimat.

Den största innovationen inom liggunderlag konstruerades av Cascade Designs. Det kallades Therm-a-Rest och var den första liggunderlaget som använde luft som ett medel för uppblåsning och isolering. Låter namnet bekant? Cascade Designs är nu moderbolaget till Therm-a-Rest, en av de mest populära liggunderlagsillverkarna.

Cascade Designs hade patent för den första innovationen. De dominerade marknaden tills patentet gick ut, och nu verkar det som om varje redskapstillverkare under solen har en eget liggunderlag. Vi tar reda på de typerna av liggunderlag nedan.

Förklaring av R-värden

Liggunderlag R Värden är utomhusindustrins bästa försök att standardisera värmen som ett liggunderlag ger. Ett R-värde är tekniskt “måttet på värmebeständighet eller förmåga hos värme att överföras från varmt till kallt genom material.” Som du kan tänka dig används R Value för att bestämma många andra produkters isolerande egenskaper, som väggar i hemmet.

För liggunderlag bestäms R-värden inte av en standardiserad, oberoende kropp (som EN-testning för sovsäckar). Därför finns det inget ”korrekt” R-värde som kan tilldelas något underlag. Varje tillverkare har sin egen testmetod. Ändå ges liggunderlag R-värden av företag hur som helst, och för det mesta är de korrekta.

För liggunderlag R-värden varierar siffrorna från 1 till 10 – ju högre antal desto mer värme ger liggunderlaget och den kallare temperaturen kan du förvänta dig att sova bekvämt i. Det finns också decimaler i dessa siffror, så ett R-värde på 3,3 är faktiskt varmare än ett R-värde på 3. Även om det inte har studerats någon specifik temperatur i förhållande till dessa R-värden bryter industrin generellt ner siffrorna så här:

 • 1-1,5 R Värde: Inga verkliga isoleringsegenskaper. Bäst för varma sommarnätter. Kan vara farligt om det används på kallare nätter, eftersom de suger värmen ur dig.
 • 2-2,5 R Värde: Mycket grundläggande isolering. Ger en liten mängd värme, fortfarande bäst i varma temperaturer, någonstans över 65 grader. Ofta är R-värdet för skumdynor med sluten cell
 • 3-3,5 R Värde: Massiv isolering. Ofta tillräckligt med värme för tre säsongs vandring och camping, med temperaturer mellan 35-60 grader. (Även om 35 grader är ganska kalla och kalla sovhyttar vill ha ett högre R-värde.) Många luftkuddar och självuppblåsande kuddar har ett R-värde runt detta nummer.
 • 4-5 R-värde: Nästan tillräckligt bra för vintern, men inte riktigt. Kuddar med ett R-värde på 4, eller upp till 5, är bäst för vandrare som blir kalla och vill ha en tre säsongsplatta.
 • 5-10 R-värde: Alla dynor som har ett R-värde på 5 eller högre är tillräckligt varma för vinterbruk. Självklart, om du är en mycket kall sovhytt, gå högre (om du kan hitta den). Och om du befinner dig i minusgrader kan du överväga att få det högsta tillgängliga R-värdet. Mycket få kuddar har R-värden över 6, såvida de inte är tunga campingkuddar.

Lägg till R-värden tillsammans

En aspekt av R-värden som vandrare inte ofta inser är att du kan lägga till två dynor för att öka den totala isoleringen och värmen. Detta görs vanligtvis genom att ta en luftdyna och ett slutet cellskum, stapla dem och kombinera båda R-värdena.

Om du försöker välja mellan en tyngre isolerad kudde (en med högre R-värde) och en mindre isolerad kan detta hjälpa till att fatta beslutet. Mer isolering betyder ofta en tyngre dyna, men om du inte behöver den isoleringen hela tiden kan du få samma värme med två dynor och spara vikt på sommarturer.

Typer av liggunderlag

Liggunderlag med sluten cell

Om det finns en äkta originalliggunderlag är det skummattan med slutna celler. Det är en matta av komprimerat skum som vanligtvis är under 3 cm tjock. Det packar inte ner små, men det förblir lätt och billigt. Det finns små luftfickor i skumcellerna, vilket ger dessa dynor isolerande egenskaper som hjälper dig att hålla dig varm på natten. Inte särskilt varmt, men bättre än pinnar på marken.

Du kan köpa fina skumkuddar med slutna celler från välkända märken som Therm-a-Rest för 500 kr, eller så kan du gå till en vanlig butik och plocka upp en “campmatta” som kostar dig cirka 100 kr eller så. Dessa är vanligtvis vandring liggunderlag, även om vissa campare med en seriös budget gör det till en bilcampingplatta. Det finns uppenbarligen fördelar och fallgropar med skumdynor med slutna celler, som vi kommer att bryta ner nedan.

Liggunderlag med sluten cell fördelar

Billig. Verkligheten är att skumkuddar med slutna celler är mycket billigare än allt annat. Även de trevligare modellerna, som svävar i 500 kronors serien, är mycket mindre pengar än självuppblåsande dynor eller luftkuddar. De flesta vandrare eller campare har använt en skumdyna med sluten cell tidigare – det var nog deras första underlag! De är faktiskt så billiga att det är smart att ha en liggande, för alla fall.

Hållbar. Det finns ingen luft, så det finns inget att poppa. Du kan säkert förstöra en skumdyna med sluten cell, men du måste såga den på mitten. Dessa saker kan överleva djur, grov mark och hantering.

Lättvikt. Luftkuddar har överträffat slutna cellskum som den lättaste liggunderlaget, men slutna celler ger dem fortfarande en löpning för sina pengar. Beroende på längd och tjocklek kommer en sluten cellplatta att ligga under ett halvt kilo. Du kan också klippa den i längd, något som gramräknare är kända för att göra.

Använd den runt lägret. Du kan enkelt använda ett liggunderlag runt lägret. Återigen behöver du inte oroa dig för att det dyker upp. Du behöver inte alls ”spränga upp det” eller bråka med det alls. Det är antagligen på utsidan av din förpackning ändå, så om du vill ha en skumstol bara vika ut den.

Tillsatsisolering. Vissa människor gillar att ta ett liggunderlag med sluten cell förutom en bekvämare underlag i kalla förhållanden. Liggunderlag med sluten cell kan skydda den andra liggunderlaget och ökar mängden isolering, vilket gör dig mycket varmare.

Liggunderlag med sluten cell nackdelar

Inte bekvämt. Allt du får ovan, förlorar du i massor av komfort. Sanningen är att dessa dynor inte är bekväma att sova på. Det finns en anledning till att liggunderlag behöver kontinuerlig innovation. Många vandrare och campare har tagit sig tid och pengar på att uppgradera bortom en skumdyna med sluten cell just för att de ger en hemsk natts sömn. Om du är en ryggsovare som inte kan krascha på din kompis trägolv, är det här plattan för dig. Annars, var beredd på ont i ryggen och kroppen.

Stor och tung. De flesta luft- och självuppblåsande dynor rullar idag upp i små paket. Även om de inte är små, hamnar de mer som en sovsäck och mindre som en lång rektangel, vilket är hur skumplattor med slutna celler alltid är. Och trots sin hållbarhet borde de verkligen inte klämmas fast i en ryggsäck. Du ser skumkuddar med slutna celler på utsidan av de flesta förpackningar på grund av deras skrymmande.

Självuppblåsbara liggunderlag

Självuppblåsande mattor använder skum med öppna celler som är inkapslat i lufttätt tyg. De har en ventil som öppnas och stängs, så att du kan täta luftflödet in och ut ur skummet. Liksom andra mattdesigner finns de i alla former och storlekar beroende på vilken modell du väljer. Vissa kan betraktas som skrymmande; dessa är vanligtvis utformade för bilcamping, medan andra som är mer inriktade på flerdagars vandring kommer att ta betydligt mindre utrymme inne i ryggsäcken.

På grund av den ökade tekniken, materialen och delarna som är involverade i dessa mattor kan de vara dyrare än skummattor med slutna celler men blir snabbt mer populära på grund av sin utmärkta komfort. När ventilen har öppnats och mattan rullats ut expanderar skummet med öppen cell från sitt komprimerade tillstånd och drar luft in i mattan för att fylla i alla små utrymmen. Genom att stänga ventilen fångas luften inuti för att ge en bekväm matta för dig att sova på. Om du gillar en fastare sovyta kan du lägga till ett par andetag genom ventilen innan du stänger den.

När du packar bort mattan är det viktigt att du öppnar ventilen och rullar den tätt för att komprimera skummet och låta luften släppa ut genom ventilen. Du kan behöva rulla upp den mer än en gång för att säkerställa att all luft är ute, men med lite övning borde det inte ta mer än två gånger för att få den tillräckligt liten för att säkras med remmarna eller tillbaka i förvaringen väska.

Det är möjligt att få kvinnors specifika självuppblåsande mattor. Dessa är ofta lite kortare i längden och lite bredare i mattans torsoområde samtidigt som de har lite mer isolering i torso och fötter. Så om du vet att du känner förkylningen och 15 cm eller kortare oavsett om du är man eller kvinna, överväga ett liggunderlag för kvinnor för bättre prestanda.

För minimalistiska upptäcktsresande som strävar efter att hålla vikten på ett minimum finns det halvlånga självuppblåsande mattor tillgängliga. Dessa är tillräckligt långa för att säkerställa kärnkomfort och värme men lämnar benen på marken, detta kan kompenseras med en tom ryggsäck eller kläder. Vid mellanresor och du måste förvara ditt självuppblåsande liggunderlag, är det viktigt att du förvarar den platt och med ventilen öppen. Detta säkerställer att det öppna cellskummet inte tappar sin lyftförmåga, något som kan hända om det lagras komprimerat under lång tid.

Självuppblåsande liggunderlag fördelar

En bra mellanliggande väg. Självuppblåsande dynor sitter i mitten av skumdynor och luftdynor med sluten cell. De är bekväma, packar bra, blåses upp snabbt, är hållbara och behöver inte kosta så mycket. De flesta vandrare äger en eller har använt en någon gång. Detta gör dem mångsidiga sovande kuddar och ryggsäckar.

Brett utbud av produkter. Det finns billiga självuppblåsande dynor som är tunna, bara måttligt bekväma, lätta och packar lätt. Sedan finns det lyxiga självuppblåsande dynor för bilcamping, som är enorma, tunga och nästan lika bekväma som din säng hemma. Tekniken gör det möjligt för dem att nå många marknadsplatser, så att konsumenterna kan hitta ett underlag som de älskar.

Bekvämlighet. Det självuppblåsande liggunderlagets främsta anspråk på berömmelse är hur bekväm det är. Jämfört med skumdynor med slutna celler är det obestridligt – de är lättår framåt. Jämfört med luftkuddar beror det på modell. Sammantaget skapar självuppblåsande dynor en mer stabil yta att sova på. De låter dig också sova på skum, som mer liknar en madrass. Luftkuddar är bara luft.

Hållbar. Självblåsande dynor är vanligtvis slitstarka, eftersom tillverkare använder tunga tyger som är mindre benägna att punktera på utsidan. När de förvaras och sköts ordentligt kan självuppblåsande dynor också hålla extremt länge.

Isolerad. På grund av det slitstarka tyget och skummet har självuppblåsande liggunderlag mer isolering än luftkuddar och skumkuddar med slutna celler. Du kan få en luftkudde med mer isolering, men du kommer att betala för den. Självuppblåsande dynor ger en bra balans mellan isolering, så att de flesta vandrare och campare kommer att vara nöjda med värmen de ger.

Självuppblåsande liggunderlag nackdelar

Tung. Huvudfrågan med självuppblåsande dynor är deras vikt. Ja, det finns många lätta alternativ idag, men gram för gram de är tyngre än luftkuddar eller skumkuddar med slutna celler. Detta beror på det slitstarka tyget och skummet – dessa material lägger till.

Kan vara skrymmande. Inte alla självuppblåsande dynor är skrymmande, men jämfört med luftkuddar är de definitivt. Om du får en billigare självuppblåsande kudde rullar den förmodligen upp utan att vika, vilket betyder att det är svårt att stoppa i en ryggsäck. Detta är inget problem för husbilar, men vandrare kan ta problem.

Tar tid att packa upp. Det här är en nitpick, men att rulla upp ett självuppblåsande liggunderlag (särskilt en stor bil som campar en) tar lite skicklighet och tid. Du måste fackmässigt få ut all luft ur liggunderlaget, vanligtvis genom en liten ventil. Detta kräver att man trycker på det, rullar det med tålamod och är flitigt. För det mesta ser du självuppblåsande kuddar ur sina förvaringssäckar eftersom människor inte tar sig tid att fylla tillbaka dem, vilket ökar risken för skador.

Hur fungerar ett självuppblåsande liggunderlag?

När den inte används rullas den här typen av liggunderlag tätt för att ta bort luften och göra den mer kompakt. För att blåsa upp liggunderlaget måste man helt enkelt öppna ventilen (erna) och vänta på att skummet expanderar tillbaka till sin ursprungliga storlek, drar luften genom de öppna ventilerna och fyller skumets porer och ihåliga utrymmen. När ventilen är stängd behåller liggunderlaget sin volym, precis som en luftmadrass.

Luftfyllda liggunderlag

Luftkuddar är den senaste typen av kuddar som släppte marknaden. De har inget skum i sig och förlitar sig på luft ensam för full inflation. De är en favorit bland Vildmarks Vandrare och Ultralight Vandrare på grund av sin storlek och vikt, och är därför bäst som vandring liggunderlag.

Luftkuddar har förändrats avsevärt under de senaste fem åren. De matchar nu bekvämligheten hos de flesta självuppblåsande dynor och överträffar dem i vissa fall. Du kan få en tjockare luftkudde för samma (eller mindre) vikt när du använder luft för att blåsa upp, så dessa alternativ är utmärkta för sido- och magslipare. Med detta sagt är de vanligtvis också dyrare än andra typer av dynor.

Luftfyllda liggunderlag fördelar

Lättvikt. Luft väger ingenting, speciellt när det inte ens är i liggunderlaget förrän du vill att den ska vara. Den största fördelen med en luftkudde är att dess tjocklek inte beror på skum, och skum är tungt. De trevligare dynorna är helt ultralätta och svävar runt 12-15 oz. märke. För den komfortnivå de ger är detta galet lätt.

Bekväm. Luftkuddar idag är förvånansvärt bekväma. Du kan få tjockare dynor som fortfarande är lätta och packbara, vilket vanligtvis ökar isoleringen och den allmänna komforten. Detta beror mycket på liggunderlagets baffel och design. Om det är gjort bra kan du sova i 10 cm lyxig luft. Många vandrare hittar luftkuddar för att vara den mest bekväma nattsömnen de någonsin har haft.

Komprimerbar och packbar. På grund av bristen på skum komprimerar luftkuddarna ner till små förpackningar. Du kommer att se detta med avancerade luftkuddar, som ofta kommer ut mindre än din 32 ounce Nalgene-flaska. Detta gör det vanligtvis också lättare att packa, eftersom det bara är det yttre materialet att rulla upp snarare än skum som du måste tömma helt.

Luftfyllda liggunderlag nackdelar

Ömtålig. Hållbarheten är relativt, men jämfört med självuppblåsande kuddar och kuddar med slutna celler är luftkuddar mycket mer benägna att riva eller riva. Detta beror på deras lätta konstruktion, där mindre vikt betyder mer än burly tyg. Luftkuddar är bäst när de behandlas med försiktighet och kan repareras ganska enkelt i fält om du får en skraunderlag upp. Att hålla dem borta från vassa pinnar, stenar och hundar är det bästa sättet att undvika att riva en luftkudde.

Dyr. Detta är inte sant över hela marknaden, men i allmänhet är luftkuddar dyrare än andra kuddar. De flesta avancerade ryggsäckskuddar är luftkuddar, och tekniken i dem är bara på en annan nivå. Allt detta är ett försök att minska vikt och storlek samtidigt som komforten ökar.

Det tar ett tag att blåsa upp. Luftkuddar blåses upp 100% med luft, vilket vanligtvis betyder din andedräkt. Detta kan ta upp till tre minuter, beroende på modeller och storlek, men faller vanligtvis runt 30-60 andetag för fullständig inflation. Efter en lång vandring kanske du inte vill spendera tiden med att spränga en kudde, eftersom det kan göra dig yr. Det finns en mängd olika metoder för att göra processen snabbare, och det senaste året eller två tillverkare har börjat se till att det finns ett alternativ till att blåsa upp med andan.

Baffle konstruktion

Det sista huvudelementet i ett liggunderlagets komfort är hur bafflarna är konstruerade. Liggunderlagets bafflar liknar bafflar som används på dunjackor och sovsäckar, och de använder också samma allmänna principer för värmebeständighet.

Det finns fem huvudtyper av baffelkonstruktion i liggunderlag:

Fördjuunderlag platt yta

Detta är inte riktigt ett “baffel” -mönster i traditionell mening. Det hänvisar till konstruktionen av de flesta självuppblåsande liggunderlag. Skummet ger en mycket jämn, jämn yta och gör jobbet med att isolera utan större baffelmönster. Det finns ofta små gropar i dessa dynor för att hjälpa till med glidning.

Horisontella bafflar

Horisontella bafflar är de vanligaste bland luftkuddar och anses vara de mest stabila. De består av många horisontella åsar, som fördelar din vikt jämnt och håller axlarna spridda när du ligger.

Vertikala bafflar

Vertikala bafflar är fortfarande vanliga, men lider ofta av “taco” -syndromet, där du känner att du rullas in i mitten av liggunderlaget. Att röra sig på natten är vanligtvis också mindre stabilt på en vertikalt förvirrad kudde. Med det sagt, om de är stabila kan de vara väldigt bekväma och hålla sig i linje med din väska mycket bättre, så att du inte glider.

Quiltade bafflar

Quiltade bafflade mönster är relativt nya och använder både horisontella och vertikala bafflar för att skapa små madrassliknande fickor. Detta ska göra dynorna mer stabila, behålla värmen och faktiskt kännas som en madrass. Hittills har industrin accepterat vadderade baffeldesigner, och fler produkter får dem.

Unika bafflar

Vi kan inte lista varje enskild baffeltyp här eftersom många företag har provat unika alternativ. Klymit är en stor förespråkare för detta – de skapar kuddar som har V-formade bafflar som konturerar kroppen och kuddar som saknar hela sektioner (kallas Body Mapping). Ett annat företag med unika dynor är Sea to Summit. De använder något som quiltade bafflar, men med mer fokus på en madrasskänsla. Liggunderlagets baffel-teknik kommer att fortsätta att utvecklas i strävan efter den heliga gralen: bekväm, varm, stabil.

Skötsel och underhåll av liggunderlag

Skötsel och underhåll av liggunderlag är ganska enkelt. Det finns två viktiga saker att tänka på: hur man lagrar ett liggunderlag och hur man lappar ett liggunderlag. Förutsatt att du inte slänger ut ditt liggunderlag efter varje vandringresa, lär dig dessa två saker så är du redo.

Hur man förvarar ett liggunderlag

Väldigt få människor lagrar ett liggunderlag korrekt, och det påverkar i hög grad ditt liggunderlags livslängd! När de inte används ska liggunderlag, särskilt självuppblåsande liggunderlag, rullas upp och lämnas i ett torrt, svalt rum. Ventilen ska vara öppen. Det är så enkelt. Om du inte har plats för det, försök att skapa plats. För självuppblåsande dynor antar skummet formen på formen i.

Om du håller den inpackad hela tiden kommer den inte att blåsa upp lika bra eller hålla så länge. Det är inte så stort för skumdynor eller luftdynor med slutna celler – dessa kan du lagra komprimerade, även om det är bättre att lämna dem utrullade.

Hur man lagar ett liggunderlag

Processen med att lappa ett liggunderlag är kritisk kunskap för vandrare. Detta kan göras sakkunnigt hemma, men det fungerar också på fältet.

Se till att ha ett reparationskit på dig

Det första steget med att lappa ett liggunderlag är att ha lapparna. De flesta liggunderlag levereras med fläckar och tätningsmedel vid köp, så kontrollera om du har det. Om du inte har ett reparationskit kan du alltid köpa reservdelar från tillverkaren eller butiker. Om du inte vill lappa med verkligt tyg, är tejp bra för snabbkorrigeringar.

Leta reda på läckan

Detta är den svåraste aspekten av att lappa ett liggunderlag. Om du inte har sönderrivet ett jättehål i din dyna, kommer troligen läckan att vara så liten att du inte kan se den. Om så är fallet finns det några saker du kan göra för att hitta det. Alla dessa steg förutsätter att liggunderlaget är helt uppblåst för att starta.

Lyssna efter det

Den första metoden att försöka, och en som fungerar i fältet, är att trycka på ett helt uppblåst underlag och lyssna efter läckan. Om det är tillräckligt stort kan du hitta det snabbt; om det är riktigt litet blir det svårt.

Applicera tvålvatten på området

Om du har en uppfattning om var läckan är, blanda tvål med vatten och stänk den på området. Det här fungerar på fältet, förutsatt att du har tvål och en kruka att blanda i, och om du vet var läget är. Om tvålvattnet är över hålet kommer en tvålbubbla att skapas när du trycker på liggunderlaget för att tvinga luft ut. Om du inte har någon aning om var läckan kan vara, är det inte särskilt praktiskt att täcka hela liggunderlaget med tvålvatten i fältet. Du kan göra det hemma och troligen hitta läckan på det sättet.

Sänk ner i badkaret

Den här metoden fungerar bara hemma eftersom du inte vill sänka din kudde i en flod eller sjö när du backar – om du inte gör det, fortsätt sedan. Det kan vara en pool, ett badkar eller vilken vattenmassa som helst. Blås upp liggunderlaget, dunk allt i vattnet och försök att upptäcka den lilla bubblan. Det finns din läcka och du vet var du ska lappa.

Om ingen av dessa metoder fungerar och du inte kan hitta läckan kan du ha en defekt ventil. Tillverkarens garantier skiljer sig åt, men om du kan skicka in ditt underlag för bedömning av ventilen är det värt det.

Markera läckan

När du har bestämt var läckan är vill du markera den för din patch. Du kan försöka “komma ihåg” var det är, men lita på oss, det här är svårare än det verkar. En skarp gör vanligtvis tricket, eller en liten bit tejp. Du kan använda en penna om det är allt du har, men var försiktig så att du inte sticker in ett annat hål i liggunderlaget. Du vill markera läckan när liggunderlaget fortfarande är uppblåst – och den ska pumpas upp under läckagetestet.

Töm ut liggunderlaget

När du tror att du har hittat läckan och markerat platsen ska du tömma liggunderlaget. För att få en full tätning vill du att liggunderlaget ska vara helt platt och saknar luft.

Rengör och torka liggunderlaget

När du är helt tömd vill du rengöra det område där en läcka kan vara. Det här är viktigt. Precis som att sätta ett nytt klistermärke på din bil, kommer smuts eller skräp att göra att tejpen eller limet blir mindre benägna att binda till liggunderlaget. Rengör det väl. Se också till att liggunderlaget är torr innan du försöker lappa den. Om du lämnar de flesta dynor i solen i några timmar kommer de att vara torra.

Applicera lim och plåster

Det sista steget är att applicera lim och plåster på hålet. Om du använder något tejp, lägg bara tejpen över det område du markerade, spräng det och se om det har slutat tömmas. Om du använder lim och en lapp, lägg limmet över området som är markerat på liggunderlaget och lägg sedan lappen.

Många tillverkares anvisningar kommer att instruera dig att sätta limmet på plåstret innan du lägger det på liggunderlaget, men enligt vår erfarenhet får plåstret att krulla sig obekvämt och hålla fast vid fingrarna. Så sätt lim på liggunderlaget där hålet är, sedan plåstret över det. Håll fast i några minuter, eller bättre sätta en bok på plats och låt den verkligen binda.

Testa det

Efter cirka 30 minuter ska du vara inställd. Blås upp liggunderlaget igen och testa den. Vissa hål är små och läcker långsamt luft, så du behöver en bra tid ligga på liggunderlaget för att testa detta. Du kan också blåsa upp den, lägga ett tungt föremål på liggunderlaget och sedan kontrollera hur det går om några timmar. Läcker fortfarande? Gå tillbaka till steg ett och leta efter fler hål.

Tips – Reparation på språng

Även om du tar stor försiktighet kan en tagg eller annat skarpt föremål punktera ditt liggunderlag – en enorm och (potentiellt farlig) olägenhet när du befinner dig i baklandet. Av denna anledning bör man alltid ha ett nödreparationssats när man är på turné.

Fördelar med att äga ett liggunderlag

God nattsömn. Istället för att kasta och vända hela natten på grund av den obekväma hårda, ojämna marken under din sovsäck, gör ett liggunderlag dig till en god natts sömn. Det erbjuder ett lager av behaglig dämpning mellan dig och marken (och ditt tältgolv).

Kritisk isolering. Isolering är ganska viktigt när du sover, och isoleringen från ett liggunderlag kan hålla dig varm när marken är mycket kall. Detta är särskilt viktigt så att du inte tappar kroppsvärmen medan du sover, så att du håller dig varm och säker.

Släta över stenar och stötar. Glöm stenar, klumpar och andra stötar som kan uppstå när du har slagit upp ditt tält och lagt dig för natten. Ett liggunderlag eliminerar dessa obekväma element, mjukar deras inverkan och hjälper dig att känna dig mer bekväm oavsett om du sitter eller sover.

Lätt och lätt att bära. Oavsett om du packar massor av redskap eller bär allt i en enda ryggsäck, kan du alltid montera ett liggunderlag. Dessa mattor är lätta och konstruerade för att platta eller rulla upp kompakt, och de kommer inte att tyga dig och passar nästan var som helst.

Kan göra en luftmadrass bekvämare. En luftmadrass lyfter dig från marken så att du kan sova på en mer sängliknande yta, men även dessa praktiska tillägg kan vara obekväma. För att uppnå bättre isolering och ökad komfort kan du använda ett liggunderlag under din luftmadrass för extra dämpning.

Vanliga frågor om Liggunderlag

Hur fungerar liggunderlag med stängda celler?

Dessa är en superklassiker utomhusindustri, en standardprodukt som erkänts av vandrare och bergsklättrare över generationerna. De ger ett extremt slitstarkt och relativt billigt alternativ som är stegvis, ganska lätt och helt idiot bevis. Av dessa skäl är de fortfarande en vanlig syn fastspänd på alpinisterna på stora rutter, och vi rekommenderar dem för mycket steniga eller begränsade alpinbivies, eller i scenarier där mattfel är både troligt och skulle resultera i allvarliga konsekvenser. De har dock sina nackdelar eftersom de erbjuder relativt lite komfort, inte fälls ihop mycket små och ger värdefull liten isolering. Så för allvarliga rutter är de fortfarande svåra att slå, men för många applikationer finns det nu bättre alternativ än skummattan med slutna celler.

Kommer mitt liggunderlag att hålla mig varm på vintern?

Huvudfunktionen för ditt liggunderlag är att stoppa marken som tappar din kroppsvärme och lämnar dig kall. Om du planerar att campa i särskilt kalla temperaturer, se till att du väljer en matta som har reflekterande detaljer för att reflektera din kroppsvärme tillbaka mot dig snarare än att låta den fly till marken.

På samma sätt kan du välja att dubbla upp liggunderlag. Om du brukar använda en skummatta med sluten cell är det enkelt att lägga till en annan i samma stilmatta och ger mer värme. Om du normalt använder en självuppblåsande matta eller luftmatta, kommer det att göra skillnad under temperaturer under noll att lägga till en skummatta med sluten cell.

När kan man använda liggunderlag?

Att ha rätt redskap kan göra eller bryta en resa. Även om det i slutändan är en fråga om personlig preferens, bör följande riktlinjer hjälpa dig att ställa in dina prioriteringar när du väljer ett liggunderlag för en specifik användning.

Bilcamping
 • komfort kommer först
 • vikt är till stor del irrelevant
 • mycket isolering är vanligtvis inte nödvändigt

Rekommenderad kudde: En tjock – 8 cm eller till och med 10 cm – självuppblåsande liggunderlag, för att säkerställa att din camping semester är så avkopplande som möjligt.

Vandring
 • vikt är viktigast eftersom du kommer att bära varje gram
 • storlek är också en viktig faktor (din ryggsäck är troligen något mindre än ditt bagageutrymme)
 • hög isolering är inte alltid nödvändig; beror på region och säsong
 • komfort kan försummas enligt personliga preferenser

Rekommenderad kudde: En självuppblåsande liggunderlag, 4till 5 cm tjock, eller en 7 cm kudde fylld med ytterligare isoleringsmaterial för kallare förhållanden.

Liggunderlag för husbil

Liggunderlag för camping handlar om komfort. Vikt och storlek är inte ett problem, och det betyder ofta att lyxiga, extra långa, extra breda, tjocka dynor är bäst. För detta rekommenderar vi självuppblåsande dynor, eftersom de erbjuder mest komfort när de är fullpackade med mycket skum.

Hur håller liggunderlag dig varm?

Det finns ett komplext vetenskapligt svar på den här frågan, men det är inte nödvändigt att känna till det som en typisk vandrare eller husbil. I allmänhet håller liggunderlag dig varm genom att skapa ett lager mellan ryggen och marken. Marken är kall, ryggen är varm. Om du ligger direkt på marken kommer denna kyla att sippra in i ryggvärmen och svalna dig totalt sett, även om du är fylld i en mysig sovsäck.

Själva liggunderlaget ger en liten mängd värme, men det är verkligen luften i liggunderlaget som gör mest arbete. Det är därför luftkuddar och självuppblåsande kuddar erbjuder mer värme än skum med slutna celler – de har mer luft i sig. Detta luftlager hjälper till att hålla temperaturen runt kroppen och håller dig därför varm.

Med detta sagt hjälper luft verkligen till att isolera, men för mycket av det är en dålig sak. Om du sover på en jätte, mer traditionell luftmadrass (som blåser upp med en pump) kommer du att märka att den kan bli ganska kall. Det finns för mycket luft i det här fallet. Det viktigaste sättet att mäta allt detta är genom liggunderlag R Value.

Vad är ett självuppblåsande liggunderlag?

Dessa är en annan veteran inom branschen, en genedefinierande och ikonisk produkt. De använder skum för att dra luft in i dem (”självuppblåsande”) och kräver sedan lite luft för att fylla på dem och öka trycket. Självuppblåsande mattor är betydligt bekvämare än skummattor med slutna celler, är varmare och väger bara lite mer. De är lätta att använda och ganska slitstarka, och packar upp mycket mindre än en skummatta, vilket gör att en hel längd inuti din förpackning är ett mycket mer rimligt förslag. Men självuppblåsande mattor kan punktera och saknar den verkliga intensiva värmen och komforten hos en isolerad matta. De är ett bra alternativ för många campare, men är inte längre det bästa alternativet där ute.

Vad är ett sovsystem?

Den sista viktiga funktionen som är värt att nämna är ett nyare koncept inom utomhusindustrin: liggunderlagssystem. Förr i tiden skulle du köpa ett liggunderlag separat från din sovsäck, anta att de två fungerar fantastiskt tillsammans och ta reda på resten på lägret. För att skapa ett produktekosystem har stora varumärken börjat tillverka påsar och dynor som “passar” ihop. Big Agnes, Nemo Equipment och andra hoppas kunna locka kunder att köpa båda produkterna.

Sammantaget tycker vi att detta är en cool idé, och den utförs ofta bra. Detta innebär vanligtvis att sovsäckar har en speciell insats för liggunderlaget, vilket minskar förflyttningen på natten. Det betyder också att temperaturbetyget för sovsäckar är ihopkopplat exakt med liggunderlaget R-värden för att ge bästa möjliga värme. Om du har för avsikt att få en sovsäck och ett väska-system, välj det. Men många vandrare har redan en sovsäck eller vill ha ett mycket specifikt underlag. Att köpa in ett sömnsystem som detta minskar valet, och vi älskar att ha många alternativ.

Är självuppblåsande liggunderlag verkligen bra?

När det gäller igenkännbara liggunderlag är självuppblåsande kuddar förmodligen de mest populära och används ofta idag (även om luftkuddar är heta i hälen). Den självuppblåsande liggunderlaget är vad Therm-a-Rest uppfann och patenterade 1972, och det har för alltid förändrat hur vandrare och campare sover.

Den använder en kombination av luft och skum med öppna celler för att skapa en bekväm, stabil yta där du kan sova. Genom att öppna ventilen på dessa dynor kan luft tränga in i en automatisk och vakuumliknande process, vilket skummet med öppna celler skapar. Luften rusar in för att fylla utrymmena i skummet, blåser upp liggunderlaget för det mesta och sparar vandrare- eller husbilstiden.

Självuppblåsande kuddar används som både campingkuddar och vandringkuddar, men bilcamping är den bästa applikationen, eftersom skum tenderar att vara tungt. Trots sitt namn blåses inte uppblåsande dynor hela vägen av sig själva! De har aldrig gjort det och de kommer aldrig att göra det. Dessa dynor kräver några andetag efter sin självuppblåsande process (upp till cirka 10, beroende på), så kom ihåg det om du vill ha en god natts sömn. Nedan redogör vi för och nackdelar med självuppblåsande liggunderlag.

Vad är R-värde?

R-värden används för att bestämma hur varm ett liggunderlag är. ”R” avser värmebeständighet, och ett högre R-värde och värmebeständighet betyder en varmare matta. Fram till mycket nyligen fanns det inget universellt test för att bedöma en matts värme, vilket gör det direkt svårt att jämföra R-värden från olika tillverkare eftersom de kan ha testats på olika sätt. Publikationen 2018 av ASTM F3340, ett standardtest för liggunderlag, kommer dock att förbättra denna situation avsevärt.

Sammanfattning av köpguide för Liggunderlag

De som sover ute, i ett campingtält eller i en hydda behöver en madrass som isolerar mot kyla och ger dämpning och sovkomfort. R-värdet anger hur väl isolerad en matta är. Som tumregel är ju tjockare mattan, desto högre är R-värdet komforten överlägsen – en viktökning är också en ökning av priset.

Det finns skillnader i mattans konstruktion: skummattor är billigare men ändå mindre bekväma. Självuppblåsande liggunderlag ger god isolering, är mångsidiga, lätta och relativt små i förpackningsstorlek. Luftkammarmattor erbjuder bästa isolering med lägsta vikt och minsta förpackningsstorlek – men har också en högre prislapp. Den viktiga frågan att ställa innan man väljer en isoleringsmatta är, för vilket syfte kommer mattan att vara huvudsakligen i bruk, detta hjälper ditt beslut att bli mycket enklare. Glad utomhus!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top