Bästa Vandringskängorna 2022 – Test av olika Vandringskängor

De bästa vandringskängorna för damer:

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Meindl Island Lady MFS Active

Halti Griante Dx Women

Meindl Vakuum Lady GTX

Crispi Summit GTX Vandringskängor

De bästa vandringskängorna för herrar:

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Meindl Island MFS Active

Meindl Kansas GTX

Lundhags Jaure II MS High

Crispi Summit GTX Vandringskängor

Klicka här för att se fler Vandringskängor.

Bäst i test Vandringskängor 2022

Om du är redo att handla dina första vandringskängor (eller ditt första par på ett tag) kan det vara en jobbig uppgift att hitta vandringskängor som passar bekvämt och korrekt. Så många former och färger och märken och stilar! Dessutom finns olika storlekar och former för vandringskängor överallt, vilket innebär att du inte bara kan byta varumärken, beställa samma storlek som du beställde med din senaste sko och förvänta dig att de passar exakt lika bra.

Vandringskängor och skor är mer komplicerade än dina sneakers eller till och med dina löparskor. Men medan färg, stil och varumärke kan vara de första detaljerna som fångar vår uppmärksamhet är passform den viktigaste faktorn när du köper nya vandringskängor. Men hur passar du korrekt vandringskängor och vilken typ ska du köpa? Vi kommer att dela upp hur man gör just det här, just nu i vår nybörjarguide för att köpa vandringskängor. Annars kan du snabbt välja de vandringskängorna som passar din budget och dina behov bäst i tabellen ovan. Vi kan garantera att du blir nöjd vilket val du än gör!

Läs även >>> Liggunderlag test 2022

Köpguide för Bäst i test Vandringskängor 2022

Användningsområden för vandringskängor

Välj dina vandringskängor baserat på terrängen du ska vandra på och de laster du förväntar dig att bära. Men eftersom extra tyngd på dina fötter verkligen tar sin vägtull när det gäller energiförbrukningen i slutet av dagen, gå till de lättaste vandringskängorna du kan komma undan med. Till exempel skulle ett par off-trail vandringskängor vara överdrivna för en backpackare som gör helgresor med ett lätt pack och håller sig främst till spår. Här är en grundfärg för att välja stilar.

Vanlig vandringsled

När din väska är lätt och spåret välskött är dessa lågklippta eller midcut vandringskängor det bästa valet. Deras kombination av tyg / läder eller delad läderkonstruktion har vanligtvis flera sömmar, så om inte ett vattentätt / andningsfoder gömmer sig inuti, måste du förstärka dem med Gore-Tex strumpor eller en applicering av vattentätning. Trailskor har styvare sulor, mer stabilitet och bättre grepp än vanliga löpar- eller vandringskängor, men de flesta kommer att finna dem för instabila under en stor nyttolast på hal eller stenig terräng. Överväg att använda lågklippta damaskar för att hålla bort spårskador.

Grov vandringsled

Om lätt ryggsäck eller aggressiv dagvandring är din grej, så är dessa fotbollsvandringskängor det bästa alternativet. Tillverkad av tyg / läderkombinationer eller splitkornigt läder. Vissa har vattentäta / andningsfoder, medan andra är porösa och väl ventilerade för heta ökenförhållanden. Avsmalnande mellansulor i plast eller halvlånga skaft ger dessa vandringskängor tillräckligt med styvhet för att pansa fötterna mot steniga spår, men ändå tillåta god flex vid fotbollarna. Några starkfotade vandrare föredrar dessa lätta vandringskängor för längre backpacking genom allvarlig outback; för resten av oss, när det blir svårt, är det dags att byta.

Off-trail

När det enda spåret du kan hitta är en getstig genom talus och al-trassel, kommer du att uppskatta fullkornsläder, stöd över fotleden och den stela sulstabiliteten som off-trail vandringskängor ger. Det centrala vandringskängavalet för långa ryggsäcksturer under tunga belastningar, dessa vandringskängor ger gott om skydd för dina fötter, men ändå böjer sig tillräckligt vid dina bollar för den kortare steglängden som dikteras av tuff terräng och ett tungt pack.

Vandrare med hög körsträcka kommer så småningom att slå off-trail vandringskängor till överraskande mjukhet, men förväntar sig en lång ingångstid tills sulan och hälkoppen mjuknar. Off-trail vandringskängor erbjuder överlägsen vattentätning och hållbarhet på grund av sin läderkonstruktion och minimala sömmar. Många terrängskor är överraskande lätta tack vare nyare mellansula / sulkonstruktioner. Vissa modeller har en läpp på sulan för att acceptera vissa typer av stegjärn för glaciärresor eller den nya generationen snöskobindningar.

Bergsklättring

Dessa vandringskängor kännetecknas av överkorn av fullkornigt läder, minimala sömmar, utmärkt grepp och ibland lite isolering. De stiger väl över fotleden och tar emot stegjärn. Med skaft i full längd eller styva nylon mellansula är bergsklättringskängor vanligtvis för styva för bekväm vandring i fullsteg.

Ändå, under ett tungt pack i brant terräng, kommer ditt steg att bli kortare ändå, och de kommer dig till toppen. Se till att dessa vandringskängor är bra inbrutna innan du försöker mycket körsträcka, annars får du världsrekordblåsor. Leta efter vippade sulor, minimal hälglidning och gummirand längs bältet för hållbarhet och vattentätning.

Tekniska hybrider

Dessa är i första hand lågskärade hybrider och mellanhöjder med en tätt passform, klibbiga gummisulor och tåskydd mot nötning. De är designade för lätt vandring och klättring, de räcker under en lätt ryggsäck, med tanke på bra spårförhållanden. Om du planerar att använda dem för seriösa spårresor vill du att damaskar håller ut grus, sand och kvistar.

Vandringsterräng

Generellt finns det tre typer av vandringsterräng:

 • Enkla stigar: Dessa finns på dalbotten, i prärien eller andra stora öppna ytor. Spårytorna är stabila och jämna med några små kullar.
 • Ojämna stigar: Denna tekniska terräng finns i bergen eller i böljande landskap. Du måste se upp för stenar, rötter och lera. Steg, lutande stigar och ihållande brant terräng kommer att sätta belastning på dina ben och fotleder.
 • Off-trail: Denna terräng är ojämn, ofta instabil med lösa stenar och spåren är vanligtvis inte markerade. Denna typ av terräng kräver koncentration för att röra sig effektivt. Du kan behöva klättra över hinder, korsa floder och använda händerna för shorts. Det är riktigt äventyrsområde!

På enkla stigar uppmuntrar flexibla skor den naturliga rörelsen på din fot. Lätta skor är också bekväma att bära och minskar trötthet. Dämpning förbättrar komforten på skorna men är mindre viktig än på löparskor.

Ju mer teknisk terrängen desto styvare ska yttersulan vara för att ge dig mer stabilitet. En sko med högre snitt skyddar och stöder dina anklar. Förstärkningar (gummitå, hälskydd, sido- och vristskydd etc) och tjockare yttersulor, ökar dina vandringskängor, men de gör skorna tyngre.

Vattentätheten i dina skor beror på väderförhållandena. Ett ogenomträngligt membran, som Gore Tex, skyddar dina fötter från fukt men gör skorna mindre andningsbara.

 • Tips: Gore Tex-skor i torrt väder och höga temperaturer kan bli för heta och få dina fötter att svettas. Du behöver inte välja att ha ett ogenomträngligt membran på dina skor. Läderskor är ett bra alternativ, de är mycket tyngre men erbjuder bra skydd och andas.

Längden på vandringsleden

Längden och takten på din vandring, plus hur avlägsen den är, kommer att påverka ryggsäckens vikt. Om du hoppade över föregående stycke bör du gå tillbaka och läsa det! Uppfattningen om längden på en vandring är subjektiv. En timmes vandring på ett enkelt spår sliter dig inte så mycket som en timme på instabila stenar. Din kondition och de avstånd du är van vid att täcka kommer att innebära att du kan tolka ordet ”långt” annorlunda än andra vandrare.

Fråga dig själv om ditt mål verkar “kort” eller “långt”, så att du antingen söker efter skor som är lätta med mer flexibilitet eller skor som erbjuder stabilitet och stöd. Slutligen, om du använder dina vandringskängor mycket, leta efter skor som är förstärkta med tjocka yttersulor så att de håller längre.

Din erfarenhetsnivå

Ta dig tid att reflektera över frågan om din vandringsnivå. Svara på dessa frågor på ett tydligt och ärligt sätt för att identifiera din nivå:

 • Hur ofta går jag på vandring?
 • Hur mycket vandringsupplevelse har jag?
 • Vilka typer av terräng vandrar jag på?

Din vandringsnivå hjälper dig att bestämma vilka skor som passar dig bäst, antingen skor med bra fotled eller lättare skor (med färre förstärkningar och lägre skär för friare fotledsrörelse).

Din kondition

Det här är en annan fråga som du måste ställa dig själv för att kunna bedöma din förmåga och förhindra att du gör misstag i den typ av skor du köper. Utvärdera din kondition på ett objektivt sätt. Till exempel har du bara vandrat i några månader och du har fortfarande inte så mycket erfarenhet men du går snabbt när du vandrar regelbundet. Vandringarna du gör är mer och mer ambitiösa och tekniska.

Du har aldrig skadat din fotledsvandring och du är i god fysisk form eftersom du gillar att utöva andra uthållighetssporter. Om så är fallet bör du gå till en lätt, lågskuren sko som ger dig friare fotrörelse. Ett annat exempel är om du är en erfaren vandrare och har vandrat i ett antal år på bergsspår, men en stukad fotled har inneburit att du var tvungen att ta en paus i några månader. Tidigare vandrade du i lågklippta skor? Om du gjorde det, saknar dina skor nu välbehövligt fotledsstöd. Välj stabila, högklippta skor som stöder dina anklar. Du kan få tillbaka dina gamla skor när du är helt i form igen.

Din ryggsäcksvikt

Din ryggsäcks vikt kommer också att påverka valet av dina vandringskängor. Skorna du väljer beror på hur avlägsen vandringen är och hur länge du planerar att vandra. Vi rekommenderar att du försöker göra din ryggsäck så lätt som möjligt, ta bara det väsentliga. Du kan hitta några bra råd i den här artikeln.

En lätt ryggsäck är mindre tröttande att bära, det är mindre risk att du skadar dig själv och det är lättare att bära under långa perioder. Du kan därför välja lätta och flexibla vandringskängor om terrängen tillåter det. Om du måste bära ett tält, en spis och mat bör du leta efter mer robusta skor för att ge dig extra stabilitet. Högklippta skor ger dig extra stöd om dina anklar är svaga eller terrängen är teknisk.

Typ av vandringskänga

Även om passform är den viktigaste egenskapen hos en vandringsvandringskänga för att få rätt, kommer den typ av vandringskänga du kommer på en nära sekund. OK, inte så nära. Men definitivt andra. Även om passformen måste ringas in noggrant och tillämpas på alla vandringskängor och skor, beror de på vilken typ av stil du vill ha till stor del på din personliga preferens och vilken typ av vandring du planerar att göra.

Mellanhöga eller höga vandringskängor

Det här är vandringskängorna som kommer upp till eller över ankelbenen. Dessa typer av vandringskängor föredras ofta för svåra vandringar där man förväntar sig saker som lera, snö eller vattendrag. De tenderar också att vara ganska tunga för tuffa äventyr och varmare än sina låga kolleger. Jag vet att jag önskade att jag hade några mellanhöga till höga vandringskängor när jag backade i Alaska! Som sagt, många föredrar dem helt enkelt för det extra stöd de ger. De tenderar också att ha starkare och styvare sulor som håller sig bättre under tunga vikter och slipande terräng.

Låga vandringskängor

Jag föredrar personligen en låghöjd för deras lättare vikt och flexibilitet, oavsett om det är vandring eller backpacking, men framför var och en. Precis som alla andra vandringskängor bör dessa skor ha en aggressiv slitbana som säkert kan se dig över olika typer av terräng. Det kan ofta inkludera löparskor, som fler och fler långväga ultralätta vandrare väljer i dessa dagar.

Vattentät eller icke-vattentäta vandringskängor

En annan funktion som till stor del beror på preferens är vattentätning. Såvida du naturligtvis inte vandrar ofta i snö eller våta förhållanden, i vilket fall, definitivt välja vattentäta vandringskängor – dina fötter blir mycket bekvämare. Men om du är en vandrare i riktigt väder, är det mest upp till dig om du vill ha vattentäta vandringskängor eller inte.

Vattentäta vandringskängor tenderar inte att vara lika andningsbara, och även om de kommer att hålla fötterna torra mycket längre än icke-vattentäta skor, om du fastnar i en 4-timmars flod eller måste korsa en knähöjdström, fötterna kommer definitivt att bli våta på något sätt. Men för att stänka över steniga strömmar, trampa genom snö eller vandra genom daggigt gräs eller lätt regn, kommer vattentäta vandringskängor till nytta.

Minimalistiska och zero-drop kängor

Återigen en fråga om preferens, men fler och fler märken dyker upp som gör minimalistiska, barfota eller zero-drop skor. Detta innebär att (respektive) skorna har mindre vaddering eller stöd än traditionella skor, de får att känna att du inte har några skor alls genom att eliminera all onödig vaddering och stöd, eller det finns ingen skillnad mellan hur långt din framfot och hälen är från marken.  Påståendet är att de är bättre på att låta fötter vara fötter, och jag håller mest med det, men välj en sko som känns bekväm, inte en som trender just nu.

Passform

Blåsor, svarta tånaglar, sprained bågar, bensporer, plantar fasciit behöver mer övertygande om att rätt passform är mycket viktigt? Läs vidare. Börja med rätt strumpor. Detaljer som tåsömmar och total tjocklek kan orsaka eller lindra tryckproblem. Många nya generationens vandringsstrumpor kommer med områden med olika tjocklek som också kan förändra kängans passform.

Köp om möjligt vandringskängor med samma strumpor som du använder i skogen. Eller köp strumpor och vandringskängor samtidigt. Ignorera storleksnummer och välj en känga som passar din fotstorlek. Detta kan innebära att du köper ett par som är större än din norm.

Köp inte någon känga om en smal toebox kramar tårna. Toeboxar är svåra att omforma tillräckligt, särskilt i biffigare vandringskängor. Det viktigaste inslaget i en kängas konstruktion är den du aldrig kommer att se. En kängas “sista” är den snidade träfoten runt vilken kängan är formad och konstruerad. Om en tillverkares valda sista matchar formen och volymen på din fot, är chansen att vandringskängan fungerar för dig.

Om det inte matchar, kommer även den finaste kvalitetskonstruktionen att resultera i inget annat än dyra och hållbara tortyranordningar. Erfarna bootfitters kan rätta till problem som orsakar isolerade tryckpunkter, men även den mest kreativa bootfitter kan inte ändra en helt felaktig matchning.

Om det sista och storleken är i ballparken, ändå verkar din fot att falla runt inuti bagageutrymmet, kan problemet vara fotbädden. En fotbädd förhindrar att foten snurrar inuti vandringskängan genom att stödja sulan i neutralt läge. Andra symtom som tyder på dåligt matchade fotbäddar är ömma punkter på hälen och bollen på din fot under vandring, smärta i bågen och ihållande hälglidning.

Personer med höga bågar behöver ofta fotbäddar med mer bågstöd än vad boot-tillverkare vanligtvis erbjuder. Vissa utomhusbutiker kan skräddarsy formgjutna fotbäddar som Superfeet, som fungerar extremt bra, eller så kan du köpa diskbänkar överallt för mellan 100 och 300 kr.

För riktigt ihållande problem kan du behöva specialgjutna ortoser. Dessa styva och ofta dyra (1500 kr och uppåt) fotbäddar måste monteras av fotvårdsspecialister. För att avgöra om du kanske behöver ortoser, titta på slitmönstren på sulorna på dina äldre skor och vandringskängor. Om de uppvisar extremt slitage på innersidan av sulorna (pronation) eller den yttre sidan (supination), behöver dina anklar och bågar troligen ortotiskt stöd.

Snabbguide för att hitta rätt passform

Första saker först: hitta rätt storlek när du handlar efter nya vandringskängor. För många människor (inklusive mig själv) har vandrat i skor som är för stora eller för små och betalat priset i blåsor, krossade tår eller obekväma tryckpunkter. För mig beror det vanligtvis på att jag hittade ett par skor på plats som bara var en halv storlek för små, så det skulle nog vara bra, eller hur? Rätt?

Fel. Bli aldrig en halv storlek för liten. Aldrig. Faktum är att när det gäller vandringskängor bör du beställa en halvstorlek. Som sagt, de borde inte vara för lösa någonstans i skon förutom tårna. Om din fot glider inuti din sko även när de är bundna är det inte bra (det är också ett recept på blåsor och skinnade fötter). Du kan gå och mäta fötterna i en specialaffär med skor, men du kommer antagligen vara lika framgångsrik om du bara testar en massa olika typer och storlekar av vandringskängor.

När det gäller att ringa i perfekt passform, prova dessa tips för att hitta vandringskängor som verkligen passar:

 • Använd vandringsstrumpor. När du försöker vandra vandringskängor hjälper tjocka vandringsstrumpor dig att veta hur vandringskängor verkligen passar i verkliga vandringsscenarier.
 • Testa vandringskängor i slutet av dagen. Eller efter att du har gått ett tag. På det sättet blir dina fötter lite svullna – som de blir när du faktiskt vandrar.
 • Gå runt i dem. Promenera upp och ner i gångarna, fråga om butiken har en av dessa falska berglutningsramper, eller åtminstone någon form av lutning så att du kan känna hur skorna känns i lutningen och minskar. Ta din tid.
 • Har du inlägg? Ta med dem. De tar plats i skon och kan ändra passformen.
 • Var medveten om sömmar eller tryck från olika delar av skorna. Vissa fläckar är lätt “inbrutna” medan andra bara förvärrar och gör vandring obekväm.
 • Kompromissa inte med komforten. Om bågstödet är på något fel plats eller tårna känns trånga i tåboxen eller hälen glider och ingen snörning eller snörning försvårar problemet, gå vidare. Försök inte få dåliga skor att fungera.
 • Dina tår ska inte träffa änden av skorna när man går nedför. Om de gör det kommer du att vara obekväm efter några timmars vandring. Lämna ungefär en tumbredd mellan änden på din längsta tå och slutet på kängan.
 • Ta hänsyn till formen på din fot. Om du har smala fötter, leta efter en smal sko. Breda fötter = bred sko. Det är vettigt, eller hur? Tänk också på tårna. Mina tår sprids när jag går, så en sko med en bredare tåbox är bekvämare än en smal. Och glöm inte flexpunkter. Observera var din fot böjer sig och om den matchar var skon böjer sig.
 • Gå in dina vandringskängor innan en stor vandring. Hur viktigt detta är beror på skostilen (lågskor, sneaker-stil kräver vanligtvis inte så mycket ingång som mer robusta höghusversioner), men det gör inte ont att vänja fötterna vid en ny sko innan du börjar en 3-dagars backpackingresa när du förstår att skorna är obekväma eller gnuggar på alla felplatser är det för sent. Lädervandringskängor, som vi inte rekommenderar ändå eftersom de inte är veganer), tar mycket mer ingång.

Vattentäthet

De flesta vandringskängor är fodrade med ett vattentätt membran, vilket är väldigt användbart för att inte bara väderisolera dina vandringskängor utan att låta dig korsa strömmar utan problem på dina äventyr. Men för att undvika fuktiga fötter vill du inte bara hålla ut det våta; du måste släppa ut den också, annars kommer dina vandringskängor att vara fulla av svett och kondens. Med andra ord behöver du dina vandringskängor för att andas.

GORE-TEX® vandringskängor är särskilt bra på att låta svettånga släppa ut, men många olika och effektiva vattentäta membran är tillgängliga för alla. En annan sak du kan göra för att hålla det våta ute är att använda en damask: en vattentät manschett som går över toppen av din känga och fästs runt underbenet. Detta förhindrar att vatten rinner ner i din bagageutrymme när du går genom regn, snö eller vått gräs. De är också särskilt användbara när du går över grus eller löst grus, eftersom denna typ av terräng kan smyga in i dina skor.

Vandringskängor för kvinnor kontra män

Vi får många frågor om skillnaderna mellan dam- och herrskor. Och det korta svaret är ja, det finns ett par viktiga skillnader. Majoriteten av varumärkena har gått långt bortom krympa det och rosa det från förflutna dagar och har nu insett att majoriteten av män och kvinnors fötter inte är desamma.

Kvinnor har vanligtvis en smalare häl och en högre båge än män så det är viktigt att din vandringskänga återspeglar detta. Men naturligtvis talar vi inte för alla där ute. Det finns kvinnor som tycker att herrskor är mycket bekvämare och det är helt bra. Men för dem som undrar vad skillnaderna mellan herr- och damspecifika vandringskängor är, här är en kort nedgång.

 • Form – En stödform är den form som skomakare använder för att skapa en sko eller kängas passform. Historiskt sett gjordes nästan alla vandringskängor för män och kvinnor på samma håll, utan att hänsyn tas till skillnaden i bredden mm mellan herr- och damskor. Dessa dagar har majoriteten av respekterade skomärken investerat i kvinnors specifika krav, vilket innebär att det övergripande resultatet är en bättre passande vandringskängor för kvinnor med överlägset stöd.
 • Vikt – Vandringskängor för män väger vanligtvis mer än de kvinnliga motsvarigheterna.
 • Fotledsstöd – Vandringskängor för män kommer vanligtvis upp något högre på fotleden.
 • Estetik – Damskor är i allmänhet ljusare och något mer feminina än de jordnära färger som traditionellt används i herrskor.

Viktiga detaljer

Vandringskängkomforten beror på passform, men skorna måste också ha rätt form och gott om vaddering. För att hitta rätt skor, kom ihåg följande principer för ergonomi i vandringskängan.

Tunga vaddering bör vara riklig, men ändå relativt stel för att förhindra att “skära” känslan från snäva snören. Ju styvare sulan, desto mer vadderad bör tungan vara för att motverka vridmomentet på en stel sula. Tyvärr har många styva sulor vandringskängor skimp på tunga vaddering och blir smärtsamma på branta uppförsbackar eller långa nedförsbackar.

Intern fotvadd är en väl dold funktion som är avgörande för din komfort, eftersom din fotled saknar feta hudlager men böjs och viks tusentals gånger om dagen. Leta efter en säker passform runt hälen och fotleden för att eliminera överflödig rörelse och för anständig vaddering på båda sidor av fogen för att minimera skav.

De flesta spårblåsor förekommer i hälområdet på grund av dåligt trasiga vandringskängor, hällyft från alltför styva sulor eller dåligt formade hälkoppar. Viss hälfriktion är oundviklig, särskilt med styvare vandringskängor, men du kan lätt undvika det mesta av obehaget genom att se till att dina vandringskängor är bra inbrutna. Om obehaget kvarstår kan specialhandlare utomhus applicera värme och tryck för att forma vandringskängorna för en bättre passa.

Välj en modell som matchar din frekventa typ av användning och terräng. Om dina resestilar varierar kraftigt kommer du förmodligen var90a lyckligare i en känga som går fel på den lättare sidan.

Lista över de bästa vandringskängorna 2022

Dam:

 • Bäst i test: Meindl Island Lady MFS Active
 • Populärast: Meindl Kansas Lady GTX
 • Premiumval: Lundhags Mira II WS High
 • Billigast: Crispi Summit GTX Vandringskängor

Herr:

 • Bäst i test: Meindl Island MFS Active
 • Populärast: Meindl Kansas GTX
 • Premiumval: Lundhags Jaure II MS High
 • Billigast: Crispi Summit GTX Vandringskängor

Snabbköpguide för vandringskängor

Det här är några viktiga områden som du bör tänka på när du köper den bästa budgetvandringskängan, annars kan du spendera dina surt förvärvade pengar på den värsta produkten. Här har vi beaktat nedanstående mätvärden för att sortera de bästa och billiga vandringskängorna. Komfort, dragkraft, stabilitet, vattentålighet, skydd, vikt, andningsförmåga och hållbarhet är måtten.

Komfort: Det är den viktigaste faktorn när du väljer billiga vandringskängor för män eller kvinnor. Vandrare föredrar alltid att välja vandringskängor som ger komfort till över- och underfoten. Passform är en annan viktig nyckel. Du skulle inte vilja ha en dåligt monterad vandringskänga under en lång vandring.

Dragkraft: Du kan behöva möta alla typer av hinder som lösa stenar, hala stenblock eller leriga stigar. En bra vandringskänga med solid dragkraft kan vara frälsaren i sådana fall. Det ger vandrare mer självförtroende att vandra på tuffa stigar.

Vattentålighet: En bra billig vandringskänga håller fötterna torra och det är mycket viktigt att hålla fötterna varma när du vandrar på vintern eller regnperioden. Vattentäta vandringskängor tål måttlig mängd vatten och du kan enkelt korsa bäckar och snöfyllda områden.

Skydd: Vi har också tittat på recensionerna om dessa vandringskängor ger solitt skydd för din tå, fotled och underfoten. De flesta vandringskängor stöder mer skydd mot olika hinder än vandringskängor.

Vikt: Vikt är en viktig och relativ faktor. Utan tvekan skulle alla vandrare gärna köpa en lätt vandringsvandringskänga. Det är mer bekvämt och flexibelt och perfekt för en dagsvandring eller fritidsvandring. Men om du ska på en vandring över natten med en tung ryggsäck i tuff terräng, kan du förstå vikten av en robust (medeltung vikt) vandringskänga.

Andningsförmåga: En sommarvandring kan vara ganska obekväm om din vandringskängor inte har god ventilation. Om din känga inte andas bra kan den orsaka svettiga och svullna fötter.

Hållbarhet: Vi tittade noga på budgeten och de långvariga egenskaperna medan vi skapade listan över billiga vandringskängor för män och kvinnor. Du bör inte förvänta dig att din start kommer att vara för alltid. De flesta av dessa vandringskängor är väsentligt hållbara trots att de är billiga och prisvärda. Även om en kängas varaktighet beror på olika aspekter som typ av vandring, väderförhållanden och vandringens gång.

Komponenter i en vandringskänga

Det finns flera olika komponenter på en vandringskänga:

Överdelen

Material påverkar bagageutrymmets vikt, andningsförmåga, hållbarhet och vattentålighet.

Fullkornsläder: Fullkornsläder erbjuder utmärkt hållbarhet och nötningsbeständighet och mycket bra vattentålighet. Det används oftast i backpacking vandringskängor byggda för längre resor, tunga laster och tuff terräng. Det är inte så lätt eller andas som nylon / split-grain läder kombinationer. Det krävs gott om ingångstid innan en längre resa startas.

Split-grain läder: Split-grain läder är vanligtvis ihop med nylon eller nylon mesh för att skapa en lätt känga som ger utmärkt andningsförmåga. Delat kornläder “delar bort” den grovare inre delen av kohuden från det släta yttre. Fördelen är lägre kostnad, men nackdelen är mindre motståndskraft mot vatten och nötning (även om många har vattentäta liners).

Nubuck-läder: Nubuck-läder är fullkornigt läder som har polerats för att likna mocka. Det är mycket hållbart och motstår vatten och nötning. Det är också ganska flexibelt, men det kräver också mycket tid att bryta in innan en längre vandring.

Syntet: Polyester, nylon och så kallat “syntetiskt läder” finns alla i moderna vandringskängor. De är lättare än läder, bryts in snabbare, torkar snabbare och kostar vanligtvis mindre. Nackdelen: De kan visa förslitning tidigare på grund av mer sömmar på utsidan av bagageutrymmet.

Vattentäta membran: Vandringskängor och skor betecknade som “vattentäta” har överdelar konstruerade med vattentäta / andningsbara membran (som Gore-Tex® eller eVent®) för att hålla fötterna torra under våta förhållanden. Nackdelen: Den minskade andningsförmågan som skapas av ett membran (jämfört med det ventilerande nätet som används på vissa icke vattentäta skor) kan uppmuntra fötterna att svettas på sommardagar.

Vegan: Veganvänliga vandringskängor och skor är gjorda utan några animaliska ingredienser eller biprodukter.

Isolering: Syntetisk isolering läggs till några bergsklätter för värme när du vandrar på snö och glaciärer.

Mellansulan

Mellansulan, som ger dämpning, buffrar fötterna från stötar och bestämmer till stor del en stövls styvhet. Styva vandringskängor låter kanske inte som en bra sak, men för långa vandringar på stenig, ojämn terräng kan de betyda större komfort och stabilitet. En styv känga tillåter inte att din fot slits ut genom att linda runt varje sten eller trädrot du trampar på. De vanligaste mellansulmaterialen är EVA (etylenvinylacetat) och polyuretan.

EVA är lite dämpare, lättare och billigare. Mellansulor använder olika tätheter av EVA för att ge fastare stöd där det behövs (t.ex. runt framfoten).

Polyuretan är i allmänhet fastare och mer hållbart, så det finns vanligtvis i förlängda backpacking- och bergsklättringsskor.

Internt stöd

Skaft: Dessa 3-5 mm tjocka insatser är inklämda mellan en kängas mellansula och yttersula för att lägga till bärande styvhet i mellansulan. De varierar i längd; vissa täcker hela mellansulan, medan andra bara täcker hälften.

Plattor: Dessa tunna, halvflexibla insatser är placerade mellan mellansulan och yttersulan och under skaftet (om det ingår). De skyddar fötterna från att få blåmärken av rötter eller ojämna stenar.

Yttersulan

Gummi används på alla yttersula för vandringskängor. Tillsatser som kol läggs ibland till backpacking eller bergsklättringsskor för att öka hårdheten. Hårda yttersulor ökar hållbarheten men kan kännas smutsiga om du går utanför spåret.

Lugmönster: Lugs är dragande stötar på yttersulan. Djupare, tjockare klackar används på backpacking och bergsklättringsskor för att förbättra greppet. Bredsträckta klackar ger god dragkraft och gör lera lättare.

Hälbroms: Detta hänvisar till den tydligt definierade hälzonen som skiljer sig från framfoten och bågen. Det minskar din chans att glida vid branta nedfarter.

Typer av vandringsskodon

Det finns flera olika typer av skodon att välja mellan när du ska ut och vandra. Vi listar här de vanligaste typerna som de flesta använder.

Vandringskängor

Översikt

Vandringskängor är alternativet för de flesta vandrare. Robusta och mångsidiga, de kan hantera nästan allt det brittiska landskapet kan kasta på dem, från Lakeland klättrar till Cotswold slingrar med varje terräng däremellan.

Vandringskängor är vanligtvis:

 • Vattentäta och andas
 • Mycket stödjande över fotleden och genom mellansulan
 • Väl dämpad för stötdämpning
 • Mycket tålig

Överdelen

Överdelarna på gångvandringskängor är byggda för stöd. Med högt, över fotledsskyddet och bildar den första försvarslinjen mot elementen, är den övre delen av en gångkänga gjord av behandlat läder, syntetmaterial eller en kombination av båda. Något av dessa kommer att ge utmärkt skydd runt om, men kan utmärka sig i vissa områden beroende på hur de används.

 • Lädervandringskängor är robusta, skyddande och mycket stödjande. De är perfekta för användning i de tuffa brittiska bergen och när de sköts ordentligt kan de hålla mycket länge.
 • Vandringskängor med syntetiska överdelar tenderar att vara lättare och är otroligt andningsbara, vilket gör dem idealiska för sommarvandring och mildare temperaturer

Tungan på en gångkänga är vanligtvis krossad, vilket innebär att den har en sektion av material på båda sidor som fäster vid resten av kängan. Detta fungerar som ett avloppssystem som håller vatten eller andra element från att komma ner på tungans sida och in i bagageutrymmet.

Foder

Många vandringskängor som Ellis Brigham har på sig har ett foder som gör dem vattentäta och andas, vilket förhindrar att vatten kommer in men låter svett fly genom det övre tyget. GORE-TEX-membran har blivit en nästan universell funktion i gångvandringskängor och gångskor, svettande svett genom överdelen och ger ett oöverträffat sätt att hålla fötterna torra och bekväma på spåret. Vissa märken som Keen använder sin egen linjeteknik som erbjuder liknande prestanda.

Mellansulan

Anatomiskt krökt för att matcha och stödja din fots naturliga form, mellansulan utgör det mesta av stötskyddet och stödet under foten. Mellansulor kan tillverkas av en mängd olika material. EVA (etylenvinylacetat, mer allmänt känt som expanderat skum eller skumgummi) är ett populärt val eftersom det är mycket lätt och ger utmärkt dämpning, medan vissa använder PU för sin perfekta nivå av flex och stöd.

Vandringskängor mellansula är vanligtvis gjorda av en skiktning av båda för att hitta den perfekta balansen. Mellansulans struktur definierar flexibiliteten i kängan – mängden rörelse mellan framfoten och hälen, och tillverkarna kommer att inkludera sin egen teknik för att justera mängden flex och dämpning. En mjukare flex är utmärkt för enklare stigar och avslappnad gång, medan en styvare mellansula kommer att vara mer lämplig på mer krävande vägar med knepig terräng.

Yttersulan

Sulan på en gångkänga är vanligtvis tillverkad av vulkaniserat gummi för sitt oöverträffade grepp och hållbarhet. Vibram är det vanligaste varumärket för ensamtillverkare, men det finns alternativ som Salomons Contagrip eller Mammut’s Grip EX, och dessa fungerar lika bra.

Klackarnas djup och mönster (de gripande tänderna på sulan) har en direkt effekt på gångkängans förmåga att prestera under vissa förhållanden. Vandringskängor med en tjockare slitbana kommer att vara mer hemma i leriga, hala förhållanden och de kasta lera lätt. De med ett tunnare mönster  kommer att hantera bättre på stenig terräng, med mer yta som kommer i direkt kontakt med marken. Försök att överväga terrängen på dina vanliga eller kommande rutter och vad du kommer i kontakt med mest.

Vandringsskor

Översikt

Hela vandringsskor kan ibland verka lite överdrivna, särskilt på korta, platta vägar eller i varmt, torrt väder när du inte har en stor ryggsäck på. Promenadskor är utformade för att ge ett lättviktsalternativ som erbjuder komfort under foten och skydd för rutter när det inte går för hårt och fotledsstödet inte är kritiskt.

Överdelen

Eftersom de är avsedda för mildare väder görs vandringsskor ofta med överdelar av syntetmaterial. Detta håller dem mycket lättare och mer andas än skor gjorda helt av läder, vilket gör dem omedelbart bekväma. Detta betyder att de inte erbjuder helt samma väderskydd som vandringsskor, så om du går regelbundet med djupa pölar, kraftigt regn eller strömkorsningar, kom ihåg detta.

Foder

Precis som vandringskängor kommer de flesta vandringsskor att ha en vattentät foder såvida de inte är avsedda enbart (förlåta ordlistan) för torrt, varmt väder. Många använder GORE-TEX Extended Comfort-foder (som är lite mer andningsbart och presterar ännu bättre under sommartemperaturer). Medan detta membran är vattentätt, gör den nedre fotledshöjden vandringsskor mer mottagliga för vatten som tränger in över manschetten.

Mellansulan

Mellansulan på en vandringsskor är byggd för att erbjuda stöd, i kombination med en bekväm flex och gott om stötdämpning. Både vrid- och längsgående flex kommer att finnas mer än i en gångkänga eftersom de inte är konstruerade för att hantera för utmanande terräng.

Yttersulan

Yttersula för vandringsskor är byggda för att hantera ett stort antal terräng, men utan den storlek som krävs av vandringskängor. Yttersulorna har en finare mönstrad slitbana än gångskor, men tillräckligt djupt för att ge gott om dragkraft när det går lite halt. Det betyder att de är fantastiskt mångsidiga.

Approachskor

Översikt

Som namnet antyder är approachskor utformade för en stenig inställning till en stigning. De ger ett halvvägs hus mellan gång- och klätterskor och är utformade för grepp och precision vilket gör dem idealiska för korta men knepiga vägar till klipporna. Super-klibbiga, grunda mönstrade sulor ger suverän dragkraft på alla typer av sten, medan en lågskuren fotled ger utmärkt rörlighet när det blir lite mer tekniskt.

Även om de inte är avsedda för bergsklättringsvägar, är de perfekta för att klättra och otroligt mångsidiga. Men långt ifrån den nischtekniska estetiken i klättringsskor, har tillvägagångsskor en mycket mer avslappnad, lättanvänd attraktion och ger bra casual skor.

Överdelen

Överdelar för övergripande skor är gjorda av vanligtvis gjord av syntetiskt eller nubuckläder, med en syntetisk tunga för komfort och ventilation. Snörningssystemet för en tillvägagångssko sträcker sig vanligtvis längre ner i foten än de som finns på gångvandringskängor och skor, och detta ger exakt justerbarhet och den nära passform som behövs för kryptering eller kantning.

Foder

Vissa inflygningsskor inkluderar en GORE-TEX-foder för alla väderförvrängningar, men de flesta är optimerade för andningsförmåga på torrare sommardagar.

Mellansulan

Eftersom mellansulan på en sko definierar dess styvhet, måste tillvägagångssätten hitta en mycket fin balans mellan styvt stöd för hantering av ojämn terräng och flex för känslighet och precision under foten på berget. Av denna anledning kommer de flesta tillvägagångssätt skor att använda PU (polyuretan) som huvudkomponent i mellansula konstruktion eftersom det ger denna optimala heliga gral av styv stöd och flex.

Yttersulan

Tillvägagångsskor har superklibbiga yttersulor gjorda av ganska mjuka men nötningsbeständiga gummiföreningar vilket ger enastående grepp på alla typer av sten. De tenderar att ha en mycket grundare mönstrad slitbana än vandringskängor eller vandringskängor så att mer av sulan kan komma i kontakt med bergytans yta för självförtroende när de ‘smetas’ på walk-in.

Även om de inte är konstruerade för att hantera något för tekniskt, har de ofta en klättringszon på framsidan av sulan som ger utmärkt precision vid kantning och kryptering på väg till en klättring, och många kommer att ha ett varierat mönster för att hantera lerigare tillvägagångssätt också. Precis som klättringsskor har infästningsskor en förstärkt rand som ger ett solidt skydd mot nötning framtill på skon.

Hur bör vandringskängor passa?

Att se till att dina vandringskängor passar perfekt är avgörande för komfort och slutligen prestanda, och av den anledningen rekommenderar vi alltid att prova i butiken. Några enkla tester bör säkerställa att din gångkänga passar korrekt:

 • Se till att tårna inte trycker på framsidan av kängan / skon. Din fot ska kännas säker utan hällyft, men tårna ska ha lite utrymme för rörelse. Försök att pressa ett finger bakom Achilles sena med tårna tryckta in i fronten. Om du klarar det (bara), så är dina vandringskängor / skor ungefär rätt längd.
 • Kontrollera bredden. Medan överdelarna i lädervandringskängor mjuknar lite med tiden, gör mellansulan inte. Den övre bör hålla din fot på plats och mellansulan ska vagga din fot i kanterna nästan perfekt. Om det känns för smalt eller brett vid fotkulan, överväga ett annat alternativ.
 • Prova dina vandringskängor / skor på eftermiddagen. En dag i kullarna får dina fötter att expandera något – särskilt i varmt väder, så att prova dem på eftermiddagen ger dig en mer realistisk uppfattning om hur de kommer att känna när du behöver mest komfort.
 • Bär dina vandringskängor / skor runt huset innan du tar dem på en promenad. Det är viktigt att du ser till att dina skor passar perfekt, så att bära dem runt huset gör att du först kan se till att du har gjort rätt val och ger dig möjlighet att ändra vad som helst.
 • Använd bara ett par strumpor! Moderna skor är utformade för att vara säkra, varma och andas. Att bära flera par strumpor är inte nödvändigt för ett bekvämt par vandringskängor / skor, och kommer bara att öka risken för blåsor eftersom materialet gnuggar mot varandra.

Hur man väljer rätt innersulor

Vandrar du, ryggsäck, springer, åker skidor eller cyklar? Hindrar fotvärk, blåsor, heta fläckar eller obehag njutningen av dina aktiviteter? Om så är fallet kanske du vill överväga den extra komforten och stödet som tillhandahålls av eftermarknadssulor. Lager innersulor i prestanda vandringskängor och skor är vanligtvis billiga fyllmedel. Eftermarknadssulor eller skoinsatser kan bättre skräddarsy dina skor passform, stöd och komfort efter dina fötter.

Typer av innersulor

De typer av innersulor kallas ibland för “support” eller “sport”. De har ett hårdare material för strukturellt stöd och stabilitet. Komfort härrör från ökad stabilitet snarare än direkt dämpning. Detta skiljer sig från de mjuka, cushy innersulorna som du kan hitta i din lokala apotek.

Stödjande sulor är bäst för följande förhållanden:

Strukturell felinriktning, som inte bara kan manifestera sig som fotvärk, utan obehag i fotleder, knän, höft, rygg, nacke eller huvud.

Plantar fasciitis: Läkare rekommenderar rutinmässigt att använda en stödjande innersula som en del av behandlingsprotokollet för detta smärtsamma tillstånd som härrör från tårar i plantar fascia – ett band av bindväv som förbinder hälen med framfoten.

Supination eller överpronation: Stödinsulor måttlig en tendens för fötterna att antingen supinera (rulla ut) eller överpronera (överdriven inrullning) när du går eller springer.

Även om de inte är anpassade till en enskild fot, finns stödinsulor i olika modeller och profiler som passar de flesta fotformer eller skodonstyper.

Innersula Volym

Innersulorna finns i olika volymer, vilket innebär att de tar olika utrymme i dina skor. För de flesta innersulor finns det också ett samband mellan volym och bågformen som innersulan är utformad för att passa.

Högvolym sulor passar bäst i volymskor som vandringskängor, skidkängor eller löparskor. De fungerar vanligtvis bäst med höga bågar.

Medium-volym innersulor passar medelvolym skor, som casual skor och vissa atletiska skor. De fungerar bra med en mängd olika bågprofiler.

Lågvolym inläggssulor behövs för skor med låga volymer, såsom cykelskor, in-line skate vandringskängor eller skidåkning skor. Människor med mycket låga valv tycker ofta att en innersula med låg volym fungerar bäst för dem.

(Obs: Tjockleken på dina strumpor kommer också att ha ett stort inflytande på skodonets passform.)

Vanliga problem med skodon

Om du har något av följande vanliga passformsproblem kan innersulor hjälpa till. Innersulorna varierar i häl- och bågmått; en skospecialist kan bedöma dina fötter för att se vilken typ som fungerar bäst.

Hälglidning: En sko som passar bra i mitten och framfoten men som möjliggör halkglidning eller lyft kan förbättras med en stödjande, mellansula till hög volym. Detta minskar överflödig volym på baksidan av skon och stabiliserar hälen på foten, vilket minimerar hälen som kan orsaka heta fläckar och blåsor.

Fotförlängning: För dem med betydande fotförlängning i ena eller båda fötterna när de mäts stående jämfört med sittande, kan en stödjande innersula hjälpa till. Detta minskar fotförlängningen vid viktbärande, vilket skapar en bättre passform och minskar behovet av storlek när du köper skor.

Låga eller hopfällbara bågar: Människor som har låga eller kollapsade bågar frågar ofta om “bågstöd” -sulor. Vad som verkligen behövs är “fotstöd” som hjälper till att stimulera bågmusklerna att vara engagerade och aktiva. En stödjande innersula stabiliserar hälen och fördelar trycket över fotens fot istället för att koncentrera trycket i bågområdet. Direkt bågstöd är faktiskt obehagligt för många människor eftersom det hämmar den normala böjningen av foten.

Tips för att sätta in skon

När du har begränsat alternativen till några modeller är det dags att testa dem. En skospecialist kan vägleda dig genom denna process. Stå först på innersulan utanför skon. Lyft upp den andra foten så att du balanserar på foten som ligger på innersulan.

Kontrollera hur stabil du känner, hur mycket tryck du känner och om vävnaden i hälen är kupad och stöds snyggt i innersulan. Testa sedan innersulan inuti skon (glöm inte att ta bort innersulan först). Nu bedömer du passformen såväl som känslan och stödet. Se till att du känner dig stabil i skon och att innersulan tar upp rätt volym: inte för lite eller för mycket.

Tips för vård av innersulan

Eftermarknadssulor håller i allmänhet cirka 12 månader för daglig eller regelbunden användning. Detta kan förlängas till flera år om du har ett par skor som endast ser tillfällig eller säsongsanvändning. Skötseltips:

Lufta dem: Svettiga eller våta fötter? Ta bort innersulorna regelbundet så att fukt som fastnar mellan innersulan och skon torkar ut.

Tvätta dem: Om det behövs, tvätta innersulorna för hand med ett milt rengöringsmedel eller sporttvättmedel och lufttorka innan du sätter i det igen.

Inspektera dem: Avlägsna och inspektera innersulorna regelbundet för tecken på försämring och byt ut dem efter behov.

Hur man kan vattentäta sina vandringskängor

Eftersom nästan alla vandringskängor är fabriksbehandlade med en Durable Water Repellent (DWR) -finish, kräver nya vandringskängor sällan behandling ur lådan. Men den finishen kommer så småningom att ta slut och måste bytas ut. Du vet att det är dags när du ser att vatten inte längre pärlor upp och rullar av vandringskängans yta och att vattnet hela tiden absorberas i det yttre lagret av dina vandringskängor.

De viktigaste stegen för att vattentäta dina vandringskängor är:

 • Välja lämplig vattentätning
 • Rengör dina vandringskängor
 • Applicera vattentätbehandling
 • Torka dina vandringskängor

Typer av vattentät behandling

Vanligtvis är vattentäthandsbehandlingar utformade för antingen fullkornsläder eller “grova” läder som mocka eller nubuck. Var noga med att läsa produktbeskrivningar och produktanvisningar noggrant innan du köper och använder en vattentätbehandling.

Vaxbaserade vattentätningsbehandlingar i läder, en gång normen, är mindre vanliga nu. Och om du vill ha möjlighet att lösa upp dina vandringskängor senare, undvik dem eftersom vaxrester försämrar förmågan hos ett nytt lim att binda till en ny sula.

Om dina vandringskängor har ett Gore-Tex®-membran eller någon annan typ av vattentätt / andningsbart membran, behövs ingen behandling i dessa områden. Rengör helt enkelt tyget i dessa områden.

Förbered dina vandringskängor för vattentätning

 • Vattentäta produkter fungerar bäst på rena, fuktiga vandringskängor. Du vill inte att smuts eller grus ska äventyra täckning och genomträngning och du behöver vatten inuti det yttre lagret av vandringskängorna för att dra in vattentätningsbehandlingen helt.

Så här rengör du dina vandringskängor:

 • Ta bort snören före rengöring.
 • Använd en mjuk borste för att försiktigt ta bort damm och smuts.
 • För en mer grundlig rengöring, tillsätt rinnande vatten och vad du än har valt rengöringsmedel.

Tillämpa vattentätbehandling

 • Börja med att försäkra dig om att vattnet dras helt in i ditt bagage läder. Om du precis har rengjort dem är tiden perfekt.
 • Rinnande vatten över dina vandringskängor räcker inte; det tar lång tid att suga vatten i lädret.
 • Om dina vandringskängor är torra eller inte är tillräckligt våta efter rengöringen, linda en mycket våt handduk runt dem och låt dem sitta i ett diskbänk i ett par timmar.
 • När vattnet är helt blött i dina vandringskängor, applicera vattentätningen. Stegen varierar, så läs och följ noga applikationsanvisningarna för din produkt.

Tips för torkning och förvaring efter applicering

 • Torka vandringskängor vid normal temperatur på en plats med låg luftfuktighet.
 • Använd inte en värmekälla.
 • Använd en fläkt för snabbare torkning.
 • Du kan också fylla tidningen i vandringskängorna för att påskynda torkningen; byt papper ofta (när det är fuktigt).
 • Förvara vandringskängor där temperaturen är stabil och normal. Förvara inte vandringskängor på vindar, garage, bilstammar eller på någon fuktig, varm eller oventilerad plats.

Hur man knyter vandringskängor

De flesta av oss behärskar skorbindning i grundskolan och tänker inte snör åt mycket efter det. Om dina vandringskängor börjar bära på fötterna på obekväma sätt är du dock glad att lära dig några nya snörningstrick som kan hjälpa dig att förbättra din komfort. I den här artikeln behandlar vi tre sätt att snöra åt dina vandringskängor för att lindra fotbesvär:

Kirurgknut: Enkelt och mångsidigt, det kan förhindra att hälen glider.

Fönsterknut: Lindrar tryckpunkter på toppen av foten.

Tåavlastningsknut: Ett stoppgap-botemedel för att ta dig tillbaka till trailhead.

Det är viktigt att notera att de snörningstekniker som beskrivs här inte kan ersätta rätt passform när du köper dina vandringskängor. För det måste du träffa en skodonsspecialist.

Kirurgknut

När din häl glider för mycket när du vandrar har du förmodligen för mycket inre volym högst upp på foten. Cinch ner din bagageutrymme och håll den på plats med två kirurgknutar: När de väl är säkrade håller de fast där de placeras och fungerar inte löst.

 • Dra ut eventuella slack i snören, snygga kängan över toppen av foten.
 • Leta reda på de två par spetshakarna närmast den punkt där toppen av foten börjar böjas framåt; du kommer att knyta en kirurgs knut vid vart och ett av dessa par.
 • Vik snören runt varandra två gånger och dra dem sedan hårt; se till att köra spetsen direkt upp till nästa krok för att “låsa” i knutens spänning.
 • Upprepa steg 3 vid nästa högsta uppsättning spetshakar.
 • Avsluta snörningen av resten av din känga på vanligt sätt.

Fönsterknut

Om dina välbundna vandringskängor börjar skapa en tryckpunkt på toppen av foten, kan fönstrets snörning (även kallad lådsnörning) hjälpa till att lindra problemet:

 1. Lossa bagageutrymmet ner till krokarna som ligger precis under tryckpunkten.
 2. Spets igen genom att gå rakt upp till nästa krok och sedan korsa snören.
 3. Avsluta snörningen av resten av din känga på vanligt sätt; alternativt kan du knyta en kirurgs knut vid den nedre och övre kanten av fönstret för att hålla fast.

Tåavlastningsknut

Om dina tår befinner sig i en värld av sårad, kan denna stoppgapåtgärd hjälpa dig att komma tillbaka till trailhead. Detta trick fungerar genom att lindra trycket i tåboxen:

 1. Lås helt upp din bagageutrymme.
 2. Snör tillbaka den – men hoppa över den första uppsättningen krokar; detta öppnar tåboxen och tar lite tryck från dina siffror.
 3. Om tårna alltid gör ont när du vandrar är det dags att få ett annat par vandringskängor. En skospecialist kan passa dig i vandringskängor som ger dig precis rätt mängd vickrum.

Hur man går in vandringskängor

Även snygga vandringskängor måste synkroniseras med fötterna. Om du tar dig tid att bryta in ett nytt par vandringskängor, kommer du att njuta av många bekväma mil på leden tillsammans. Olika vandringskängor tar olika ingångstider.

Lätta vandrare kan känna sig perfekta direkt ur lådan, medan modeller med burly läder kan ta veckor. Lädret behöver tid för att mjuka upp så att dina vandringskängor och fötter kan anpassa sig till varandra. Ingångsprocessen kommer inte att göra en dålig passform till en bra. Se en skodonsspecialist för att få rätt passform från början.

Gå långsamt och stadigt

Följ dessa grundläggande steg:

 • Bär dina vandringskängor inne i huset. Bär strumporna och innersulorna du ska ha på spåret och bind dina vandringskängor tätt, men inte för hårt. Se till att dina tungor och kilar är raka. Dina nya vandringskängor kommer att vara lite styva först, vilket är bra.
 • Gå runt kvarteret och runt staden. Se till att dina vandringskängor känns bra i varje steg innan du höjer avståndet.
 • Ta på dig en ryggsäck och åk spåret. Off trottoaren är där allvarliga gåendet händer. Se till att du gradvis ökar både vikt och körsträcka under hela denna fas.
 • Läs och följ alltid tillverkarens anvisningar. Även om du inte hittar ingångstips lär du dig om korrekt vård och användning.

Lyssna på dina fötter

Var vaksamma när det gäller smärtpunkter: Små problem blir stora. Om du har en betydande fitproblem kan du behöva ett annat par vandringskängor. Rådfråga din lokala skospecialist; de kan berätta om butikens boot-stretching-enhet kan lindra ditt problem eller om du behöver göra en större förändring.

Undvik genvägar

Genvägar som blötläggning av vandringskängor och långa sträckor medan du bär dem är en dålig idé. Det skulle vara svårt för dina vandringskängor och mord på dina fötter. Kom ihåg: För att göra ett bra jobb med att bryta i dina vandringskängor måste du lägga in tiden.

Rengöring och underhåll av vandringskängor

Vandringskängor är byggda för att ta leriga, grusiga stigar i steg. Men det betyder inte att det är en bra idé att slänga dina galna följeslagare i garderoben och glömma bort dem. Rengör dem troget så kommer du att njuta av många år på leden tillsammans och minska behovet av att byta ut dem i förtid. Om du är för trött direkt efter en vandring, rengör dem nästa dag.

Att ignorera rengöring bryter ner dina vandringskängor på ett par sätt:

 • Varje gång dina vandringskängor böjer sig, smutsar partiklar av smuts, sand eller sand djupare in i läder och tyg och slipas bort som sandpapper.
 • Lera suger fukt från läder när den torkar, vilket gör att dina vandringskängor inte blir smidigare och påskyndar dess åldrande.

Vad du behöver för att rengöra dina vandringskängor:

 • En speciell startborste, en gammal grönsaksborste eller tandborste
 • Specialiserad vandringskängarengörare, sadeltvål eller en mild lösning av diskmedel och vatten
 • Rengöring Vandringskänga överdelar
 • Ta bort snören före rengöring. Använd en borste för att försiktigt ta bort damm och smuts. För en mer grundlig rengöring, tillsätt rinnande vatten och vad du än har valt rengöringsmedel.

 Några ytterligare tips om vandringskängarengöring:

 • Även om de flesta rengöringsmedel för skor kan användas på en mängd olika material, ska du alltid kontrollera att ditt rengöringsmedel är OK för användning på dina vandringskängor – och läs och följ anvisningarna.
 • Använd inte tvål eller tvättmedel. många innehåller tillsatser som kan vara skadliga för läder eller vattentäta membran.
 • För att rengöra mögel, använd en blandning av 80 procent vatten och 20 procent vinäger.
 • Skölj alltid dina vandringskängor noggrant med rent vatten efteråt.
 • Lägg aldrig vandringskängor i en tvättmaskin eftersom det kan skada dem.
 • Om du planerar att vattentäta dina vandringskängor, gör det medan de fortfarande är våta. De flesta vandringskängor är vattentäta när du först köper dem, så du behöver inte vattentäta dem förrän du börjar märka att vattendroppar inte längre strålar upp på ytan.

Rengöring av vandringskängor – Yttersula

Även om limmad lera inte skadar dina vandringskängor, kommer du att återställa dem till full dragkraft om du tar bort dem. Att ha ren yttersula hindrar dig också från att transportera invasiva arter från ett vandringsområde till ett annat. Borsta yttersulorna kraftigt och lossa småsten som sitter fast. För envist täckt smuts, blötlägg bara yttersulorna och använd sedan en slang för att tvätta bort skräpet.

Torkning och förvaring av vandringskängor

 • Ta bort innersulorna och låt dem lufttorka separat från vandringskängorna.
 • Torka vandringskängor vid normal temperatur på en plats med låg luftfuktighet.
 • Använd inte värmekälla (öppen spis, lägereld, vedspis, kylare, värmare etc.). Hög värme försvagar lim och åldrar läder i förtid.
 • Använd en fläkt för snabbare torkning.
 • Du kan också fylla tidningen i vandringskängorna för att påskynda torkningen; byt papper ofta (när det är fuktigt).
 • Förvara vandringskängor där temperaturen är stabil och normal. Förvara inte vandringskängor på vindar, garage, bilstammar eller på någon fuktig, varm eller oventilerad plats.

Underhåll av vandringskängor

Använd ett balsam när dina vandringskängor fullkornsläder (läder som ser slät ut än grovt på utsidan) verkar torra eller spruckna. Andra typer av läder – mocka och nubuck – kräver inte konditionering. Balsam kan också användas om dina nya fullkornslädervandringskängor behöver brytas in snabbt.

 • Använd ett balsam på ett klokt sätt. Friskt läder fungerar bäst vid återfuktning. För mycket balsam gör dock vandringskängorna för mjuka, vilket minskar stödet de ger.
 • Använd inte Mink Oil eller liknande oljor avsedda för industrivandringskängor; det mjukar över den typ av torrbrunat läder som används i vandringskängor.

Vanliga frågor om vandringskängor

Är vandringskängor vattentäta?

En av de viktigaste funktionerna i vandrings- och vandringskängor är att de är vattentäta, och därför bör alla vandringskängor ha åtminstone någon form av vattentätning.

Inga vandringskängor är 100% vattentäta, särskilt om du vaddar genom vatten, men många har ett vattentätt membran som hjälper till att hålla vattnet ute. Lädervandringskängor är i allmänhet mer vattentäta än syntetiska vandringskängor, men du måste se till att du behandlar dem regelbundet med vattenavvisande.

Du kan också bära damaskar för att ytterligare minska risken för att vatten kommer in i dina vandringskängor. Dessa är särskilt praktiska om du vet att dina vandringskängor kommer att vara helt nedsänkta i vatten eller till och med snö.

Det är också viktigt att notera att vattentäta membran kan hämma andningsförmågan hos en känga allvarligt, så försök hitta ett par med membran som andas, till exempel GORE-TEX. För varmt väder kan det till och med vara värt att ha ett par vandringskängor utan vattentätt membran för att underlätta andningsförmågan.

Läder eller syntet?

Tack vare materialframsteg blir skillnaderna mellan läder och syntetiska vandringskängor allt mindre. Tidigare kunde man säga att lädervandringskängor var mer hållbara och lättare att ta hand om, medan syntetiska vandringskängor var lättare och krävde mindre “ingång”. Men idag är dessa skillnader mindre uttalade, så den viktigaste delen av ditt beslut bör vara passformen. Om de passar korrekt är det här det bästa stället att börja.

Läder eller syntetiska vandringskängor?

Vi har redan nämnt att vandringskängor i läder i allmänhet är mer vattentäta (men mindre andningsbara) än syntetiska vandringskängor, men det finns också några andra skillnader att tänka på.

Lädervandringskängor tar vanligtvis lite längre tid att bryta sig in, är ofta tyngre och kan vara lite dyrare. Men de är också mer hållbara och stödjande, så de är förmodligen mer lämpade för intensiv vandring. För mer avslappnade promenader bör en lättare syntetisk vandringskänga göra tricket.

Hur viktigt är det att hitta rätt passform för vandringskängor?

Rätt passform är viktigare än märke, färg och stil. En dåligt passande känga har potential att göra en vandring eller backpacking resa eländig.

När ska jag prova vandringskängor?

Helst senare på dagen eller efter att ha gått lite runt. På det sättet, eftersom dina fötter blir lite svullna och ömma, får du en mer exakt bild av hur en vandringsvandringskänga passar och känns på leden.

Hur väljer man rätt passform till sin vandringskänga?

Vandringskängor ska passa tätt överallt, strama ingenstans och erbjuda utrymme att vrida tårna. Testa dem i slutet av dagen (efter att fötterna sväller) och med strumporna du tänker bära.

 • Vet din storlek. Det är bäst att mäta fotens längd, bredd och båglängd på en speciellt kalibrerad passform. Fotvolymen, en annan nyckel för god passform, måste bedömas av en specialist i en butik. Du kan också mäta din fotlängd för att hitta din storlek. Dubbelkolla längden senare genom att dra in sulorna ur vandringskängorna och stå på dem; du bör ha en tumbredd på mellanrummet mellan din längsta tå och änden på innersulan.
 • Prova på vandringskängor i slutet av dagen. Dina fötter sväller normalt lite under dagens aktiviteter och blir som störst då. Detta hjälper dig att undvika att köpa för små vandringskängor.
 • Om du bär inlägg, ta med dem. De påverkar en kängas passform.
 • Använd lämpliga strumpor. Bekanta strumpor hjälper dig snabbare att bedöma passformen och känslan av nya skor. Se till att strumpornas tjocklek matchar det du tänker ha på dig. Och på spåret, gå med syntetiska snarare än långtorkande bomullsstrumpor, vilket är mer benägna att ge dig blåsor.
 • Tillbringa lite tid i vandringskängorna. Ta en promenad genom butiken. Gå upp och ner för trappor. Hitta en lutande yta och gå på den.
 • Passa problem som du kan dela med din skorspecialist: Du vill inte känna udda stötar eller sömmar, eller klämma i framfoten eller tårna som slår i änden på vandringskängan när den lutar. Om vandringskängorna är snörade ordentligt och du fortfarande känner utrymme ovanför foten, är volymen på bagaget fel.
 • Tänk på ett märke som du har använt tidigare när du handlar online. De flesta bagageföretag tenderar att använda en konsekvent fotmodell över tiden, så passformen är sannolikt lika.
 • Ändra din knutstrategi: Hur du snör åt dina vandringskängor kan ändra hur de passar.
 • Tänk på eftermarknadssulor. Innersulorna finns i modeller som kan förbättra komfort, stöd eller passform – eller alla tre.
 • Gå in dina vandringskängor innan din första resa. Alltför många fotfotvandrare förbiser detta viktiga steg.

Användningsområden fråga

Promenadskor är gjorda med en specifik miljö i åtanke. Egenskaper som sulstyvhet eller fotledshöjd varierar beroende på terräng och förhållanden du kommer att gå in på. Om du till exempel tänker hålla dig till väl trampade och förutsägbara vägar, kan du välja en lätt känga eller sko med rimlig flexibilitet. I mindre utmanande terräng är flexibiliteten bra eftersom det hjälper din fot att röra sig naturligt och kan hjälpa din komfort på längre resor.

Men om du tänker flytta över ojämn eller väldigt brant mark behöver du en styvare vandringskänga med bra fotled. Styvare sulor ger en mer stabil plattform att stå på, och en högre skärning stöder dina anklar. Naturligtvis omfattar promenader många olika landskap och majoriteten av människorna kommer att vara någonstans mitt i denna skala, så var på sidan av försiktighet för att se till att du inte blir fångad.

Ska jag ha speciella strumpor för att prova vandringskängor?

Ja, du bör bära strumporna du vandrar i när du försöker använda nya vandringskängor så att du får en mer exakt passform.

Är vandringskängor eller skor bättre?

Det beror väldigt mycket på vilken typ av promenader du ska göra. För mer ansträngande eller intensiv gång över tuffare terräng, rekommenderar vi att du använder gångvandringskängor eftersom de erbjuder mer stöd. Men om du gör lättare, mer avslappnad promenader, är vandringskängor ett utmärkt val.

Vilka strumpor ska du ha med vandringskängor?

För att ge extra värme och skydd är gångstrumpor vanligtvis tjockare än de strumpor du använder varje dag. De kan också ha extra vaddering på vissa delar av foten som tar tyngden av trycket. Syntetiska tyger eller naturliga merinoullstrumpor är ett bra val eftersom de andas och torkar snabbt, vilket innebär att de inte blir dränkta av svett, och de är också snällare mot huden än bomull.

Är vandringskängor bra för snö?

Promenadskor bör vara bra för allmänt snöfall, eftersom greppet på botten ska ge tillräckligt grepp. Men för djupare snö kan du behöva överväga ett par snövandringskängor och för mycket isiga förhållanden kan du till och med behöva utrusta ett par stegjärn.

Varför orsakar mina vandringskängor blåsor?

Allt skor kan orsaka blåsor, och det kan göra en eländig tid om du är halvvägs uppe på ett berg. Det kan finnas flera anledningar till att dina vandringskängor ger dig blåsor:

 • Dina vandringskängor passar inte ordentligt, varken från att köpa fel storlek eller från att sträcka sig över tiden
 • Du har fel typ av strumpor
 • Dämpningen i mellansulan är sliten
 • Dina vandringskängor andas inte tillräckligt, vilket gör att dina fötter sväller och svettas
 • Du har inte tillräckligt med arch support

Sammanfattning av köpguide för vandringskängor

Jag hoppas att du definitivt fick en bra pekare eller två av mina många misstag genom åren. Jag har börjat under de “internetlösa” tiderna, så det var live och lär mig för mig. Du kan bara läsa ett par artiklar och redan har mil i början. Använd den möjligheten till din fördel. Jag kan inte berätta de exakta vandringskängorna att köpa på grund av de oändliga scenarierna och behoven, men jag hoppas att den här guiden pekade i rätt riktning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top