Bäst Jaktkängor 2022 – Test av olika Jaktkängor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Gore Tex Crispi Titan Jaktkängor

Härkila Light GTX 10" Dog Keeper

Gore-tex Crispi Hunter

Pinewood Höga Jaktkängor

Klicka här för att se fler Jaktkängor.

Bäst i test Jaktkängor 2022

Varje jägare har en typ av jakt som han eller hon föredrar. Som jägare kanske du föredrar att följa ditt byte i skogen, vänta på det i ett jakttorn, eller kanske är du en bergsjägare och du måste klättra i branta berg. I alla fall behöver du ett par kängor som måste vara bekväma och lätta så att du kan hålla fokus på din jakt istället för dina smärtfulla fötter. Till skillnad från alla andra tillbehör som du bara kan lägga undan så kommer jaktkängorna alltid att sitta på dina fötter, och det är därför det är en bra idé att välja dem klokt.

Om du är på väg att göra ett köp men inte är så säker på vad du ska välja bland de många alternativen på marknaden eller om du bara inte vet vad du behöver kan denna köpguide komma till nytta. Vi har granskat olika typer av kängor för olika förhållanden för att hjälpa dig att välja de bästa jaktkängorna för din nästa jakt. Oavsett om du är en bergsjägare, skogsjägare eller en fältjägare så passar jaktkängorna i tabellen ovan säkerligen för ditt ändamål.

Läs även >>> Bäst i test Tubkikare 2022

Köpguide för Bäst i Test Jaktkängor 2022

Det finns en sak som jag vill ta mig ur vägen framåt: det finns inget sådant som en backcountry jaktkänga som är perfekt för varje säsong och varje jakt, och det finns inte heller ett märke eller en känga som är bättre än alla andra. Alla kängor har funktioner som gör dem idealiska för olika användningsområden, och det finns avvägningar oavsett vilken känga du använder eller vilken stil du använder. Det finns bra kängor och dåliga jaktkängor; kvalitetsmärken och skitmärken, men ingen perfekt märke eller känga.

Det är också sant att det att hitta rätt boot baserat på mängden alternativ och marknadsföringslingo gör att de flesta människors huvud snurrar i förvirring. Läder eller syntet. Tung eller lätt. Vattentät eller inte. Lång axel- eller fotledshöjd. Isolerad eller icke-isolerad. Du förstår poängen. Lägg till förvirringen den senaste trenden i jaktvärlden mot minimalistiska jaktskor och jaktkängor, och många jägare kämpar för att hitta rätt känga och vet hur man skiljer en känga från en annan baserat på allt annat än pris och fåtölj åsikter.

Denna serie artiklar om vandrings- och jaktkängor började som ett enda stycke, men det blev snabbt uppenbart att jag behövde dela upp detta ämne i bitar av stora bitar på grund av min långvariga natur och åsikter om ämnet. Jag började vilja svara på några av de vanligaste frågorna vi får om vad den “bästa jaktkängan” är, eller vilka kängor människor ska ha på sig, och den utvecklades till tre separata artiklar.

Under många år var mitt tillvägagångssätt för att välja jaktkänga att köpa ett par jaktkängor, bära dem i stor utsträckning och bestämma om jag gillade hur de presterade. Den metoden är bra, men jag spenderade mycket pengar på att göra det och lärde mig inte mycket annat än att inse att bra kängor är dyra. Vad jag inte lärde mig är varför de arbetade och hur jag kunde tillämpa de egenskaper jag gillade från dessa kängor till att köpa andra kängor i framtiden.

I den här serien täcker vi mycket mark relaterat till jakt- och vandringskängor och hur man ska välja den bästa jaktkängan för dig. Alla artiklar är länkade nedan, men vi börjar med de allmänna reglerna för boot-urval, gräver in i vad som gör en bra boot och jobbar oss mot de mer hett debatterade ämnena i jaktkängavärlden (de saker som jaktforum kan debattera för år).

Jag kommer också att täcka den senaste trenden mot att använda löparskor för jakt, vilket inte är så annorlunda än trenden i löpvärlden för några år sedan mot att använda lädersandaler. Den modeflugan har sedan utrotats och med goda skäl, som jag kommer att utarbeta senare.

Jag rekommenderar åtminstone att skumma den första artikeln, men välj en artikel nedan som passar dig och som alltid vill jag gärna höra dina kommentarer och frågor, särskilt om jag har något fel eller om du inte håller med något jag skrev.

Men först ska jag täcka några av grunderna i vad någon jägare bör tänka på när man väljer en jaktkänga.

Bekvämlighet

Så detta är en given rätt? Låter det ganska rakt framåt? Det är det och det är det inte. Det här är verkligen något du måste ta reda på själv. Lyssna inte på din vän som säger att vissa par kängor är det bästa sedan skivat bröd. Tänk på deras råd, men bankera inte på det. Våra fötter är bara olika. Ingen väg runt det.

Det betyder att du måste prova dessa kängor själv innan du offrar din jakt på någon annans ord. En annan sak att tänka på för att underlätta komforten är att stänga av innersulan. Detta kan göra underverk och gjorde att en känga som känns som att du trampar på betong känns som en kudde. Tänk på att vad du får i komfort förlorar du dock ofta i hållbarhet. Att hitta ett lyckligt medium tycker jag är nyckeln.

Den mest bekväma kängan jag någonsin har använt är Salomon Quest 4d2 GTX. Det är som att ha en kudde under foten. Med det sagt kan jag bara få ett år ur dem när det gäller hållbarhet. Kom ihåg, jag vandrar dock massor. Detta går tillbaka till vad vi diskuterade tidigare om ”användningsmängd”. Du kan läsa en fullständig recension jag gjorde om Salomon-kängan här.

Perfekt passform

Det finns inget värre än kängor som är för små eller för stora. För att hitta din perfekta passform måste du bära dina jaktstrumpor när du försöker på jaktkängor. Om du försöker jaga kängor med vanliga strumpor, kommer de inte att passa samma som när du faktiskt jagar. Om du planerar att lägga till ett foder i dina kängor måste du gå två storlekar upp så att fodret och dina fötter passar bekvämt.

Det är bäst att försöka jaga kängor sent på dagen, när fötterna är mer svullna. jaktkängorna ska passa tätt runt vristen och anklarna. Du bör också kunna röra tårna. Om jaktkängorna klämmer eller skär av cirkulationen är de för små. Gå runt i jaktkängorna och försök hitta en lutning att gå upp och ner på. Om dina fötter glider framåt är jaktkängorna för breda.

Utseende

Först och främst är mode och utseende en fråga om personlig smak. Ingen kan berätta vad som ser bra ut och vad som inte gör det. För det andra kommer ett snyggt utseende inte att imponera på en orm eller skydda dig från en vriden fotled. Och slutligen är alla kängor på den här listan attraktiva och lämpliga för jakt.

Men om du planerar att använda dina nya kängor för daglig användning, kanske du vill välja något som ser bra ut i alla situationer. Återigen är det bättre att välja rätt boot för dina krav snarare än den vackraste. Men det är också bra att välja ett snyggt par kängor som du gillar.

Mjuk kontra styv sula

Alla skor och kängor är gjorda för att vara någonstans i spektrumet från mjuk till stel sål. De flesta jaktkängor är antingen mellanstyva eller styva. Stövheten hos en känga styrs genom att sätta in ett skaft, bokstavligen bara en hård bit material, i kängans mitt. Det skaftet sitter mellan den yttre sulan på en känga och fotbädden, och den styr hur mycket din känga kommer att kunna böjas. Kom ihåg att mellansulan inte ska förväxlas med yttersulan, som är den del av kängan som kommer i kontakt med marken.

Det finns anledningar till att du vill ha en känga som har en mjuk, medium eller styvt skaft i sig. I allmänhet är ett mjukare skaft vad du vill om du gillar att ha större fotkontroll. En mjuk mellansula kommer också att vara tystare när man går i skogen och föredras när man försöker förfölja ett djur.

Ett mjukt skaft kommer också att vara bekvämt att gå runt så länge du inte har någon betydande vikt på ryggen. Löparskor tillverkade med luftblåst EVA-skum har en mjuk, dämpande känsla för dem som är gjorda för att absorbera stötar när du kör. Men den mjuka känslan är också det som gör dem ganska värdelösa med vikt på ryggen.

En styvskaftad känga som Lowa Tibet GTX, är utformad för att ge stöd till din fot och båge när du går i ojämn, ojämn terräng. Detta är särskilt värdefullt efter flera dagars terrängvandring med sido-hilling. Med en mjuk jaktkänga i mellansulan kommer din fot att böjas mycket mer och få dina fötter att bli trötta snabbt, vilket i sin tur gör dig tröttare. Såvida du inte spenderade mycket tid på att konditionera fötterna från att jaga i mjuka sulor eller göra långa spår, är en jaktkänga med lite mellansula stöd en bra idé.

De allra flesta bergsklättringsskor och avancerade jaktkängor har styva mellansula för att skydda dina fötter från ojämn terräng, även om många jägare börjar använda mellanstyva eller till och med mjuka mellansula jaktkängor. För mer information om fördelarna med lättare mot tyngre jaktkängor, kolla in vår artikel om löparskor vs vandringsskor för jakt.

Fotstöd

Jägare kräver olika nivåer av stöd. Om du jagar stort vilt kommer det inte att passa en trestandardkänga. Västerländska jägare bär ofta kängor med massor av fotledsstöd eller till och med robusta atletiska kängor som kan väga mindre än ett kilo vardera.

För att avgöra om en känga erbjuder tillräckligt med fotbäddsstöd, lägg kängans tå i ena handen och hälen i din andra och vrid i motsatta riktningar. Vissa vandringsstil bergskängor kommer knappt att röra sig, medan atletiska skor vrider nästan 5 cm. När tårna är fastklyftade till en stenhöjd på 8000 fot blir du glad att du valde kängor med nästan ingen vridning.

Kom ihåg att det tar mycket längre tid att ta sig in i dessa kängor med fast stöd än den atletiska skor som kommer att kännas bra under den första timmen, så se alltid till att dina kängor är inbrutna innan du går på jakt. Tyngre, mer stödjande jaktkängor ger mycket mer skydd och skapar färre medicinska problem än en ultralätt atletisk jaktkänga. Som sagt, en atletisk jaktkänga kan vara ett nöje att bära på en mjuk, jämn stig på vägen till ett bågstativ.

Storlek

Korrekt dimensionering är mycket viktigt. Jag tror att ett vanligt misstag som folk gör är att de köper en känga som är för stor för dem. Deras tanke på detta är så att de har plats för sina tjocka strumpor kommer jaktsäsongen. Vad sägs om när det värms upp? Nu glider dina fötter runt, vilketinte är bra! Det påminner mig om min första björn. På förpackningen klättrade vi uppför en ganska brant bergssida och höll på träd för att komma upp till toppen. Mitt i det gled min fot helt från att vila på min jaktkänga, hela vägen till sidoväggen!

Varför? För att mina kängor var för stora. Efter det dimensionerade jag en halv storlek och har aldrig haft ett sådant problem igen. Men när du ska testa kängor föreslår jag att du faktiskt tar med dig strumporna som du tänker använda i fältet. Detta kommer att ge dig en bra uppfattning om hur kängan kommer att kännas. Som svar på strumpdilemmaet har jag ändrat det också.

Isolering

För backcountry-jakt tenderar människor att överskatta värdet av en isolerad känga för allt annat än jaktsäsonger och underskattar hur våta dina fötter blir av svett även när det är kallt ute. Isolerade kängor har definitivt sitt syfte och plats, men det är viktigt att tänka på var du ska jaga och hur mycket du går mot att sitta.

Fotsvett och cirkulation är annorlunda för alla, så vissa människor kan bära en isolerad känga på jakter där mina fötter skulle vara helt svampade. Även med en oisolerad känga får vandring i bergig terräng ditt blod att pumpa och dina fötter värms ganska snabbt. Genom att kasta lite isolering i din känga lägger du till en micro puffy dunjacka runt dina fötter. Så tänk på om temperaturnivån och din ansträngningsnivå motiverar att du lägger en dunjacka runt dina fötter.

För mig är en isolerad känga för bergjakt nästan aldrig en bra idé, inte ens i slutet av säsongen. Även om jag trampar igenom snö får en isolerad känga att fötterna svettas för mycket när jag vandrar. Och sedan när jag stannar för att få glas får fukten mina fötter att bli kalla ganska snabbt. Mina fötter verkar bli kalla mycket lättare än de brukade, förmodligen på grund av mindre frostbett och ständig försummelse från år av missbruk, men även jag kommer inte ha på mig en isolerad känga om inte temperaturen är riktigt låg att gå runt mycket.

Det finns situationer där det är perfekt att ha en isolerad känga, speciellt när du är på trädjakt eller när det är brutalt kallt. Jag skulle också säga att allas fötter kommer att svettas annorlunda, och om fotsvett inte är ett problem för dig, kan en lättisolerad jaktkänga vara ett bra alternativ.

Väderförhållanden och terräng påverkar vilken typ av isolering du behöver. Isolering anges i gram per kvadratmeter tyg. Ju fler gram, desto mer isolerade blir dina fötter.

 • 0 till 200 gram: Avsett för milda temperaturer, vanligtvis på hjortjakt på tidig säsong eller på vårkalkonjakt.
 • 400 till 800 gram: Detta fungerar bra för mellansäsongjakt eller sena jakt om du rör dig mycket.
 • 1000 gram eller högre: Om du jagar i tufft vinterväder behöver du jaktkängor med minst 1000 gram isolering. Du vill också ha så mycket isolering om du använder ett blind- eller trädställ där det är lite aktivitet.

Snörningstekniker

För en handfull år tillbaka var jag på en sen säsong mulehjortjakt här i Arizona. Jag hade precis fått ett slät nytt par kängor som jag pumpades på. Efter att ha vandrat bara en mil, ville jag bokstavligen sätta dem i brand och glömma att de någonsin funnits. Jag hippade tillbaka till min lastbil den kvällen och jagade om mina nya jaktkängor.

När jag kom hem den kvällen blev jag nyfiken och började röra mig med olika snörningstekniker. Med lite tid och experimenterande rättade jag helt till problemet och fick bära jaktkängorna för många jakter efteråt utan problem. Sensmoralen i historien? Om du har problem med ett par kängor kanske det inte är storleken alls, utan snörningstekniken du använder. Lek med detta först innan du kastar din jaktkänga på vägen.

Terräng

Terrängen kommer att skilja sig från stat till stat. Mellan det faktiska substratet som du trampar på, hela vägen till brantheten, tror jag att det här är en viktig faktor att tänka på. Till exempel, om du ska jaga mestadels platt land, säg för antilop, kan fotledsstöd inte vara en stor affär för dig. En lätt och flexibel känga eller till och med sko kan få dig bra.

Jag känner folk som faktiskt föredrar att jaga i sneakers. De är tysta, lätta och bekväma. Nu, om du är på jakt i ojämn skiffersten och superbranta förhållanden, föreslår jag att du går med något med lite mer ryggrad. En mer bergsklättringskänga kommer inte bara att ge dig mer stöd, den kommer att hålla längre. Du skulle inte vilja ta din lastbil på en skissartad väg full av skarpa stenar utan ett ordentligt par terrängdäck, eller hur? Samma koncept.

Flora

Kommer du att jaga på slätten eller vandra genom tjock underborste? Grova, taggiga växter kan riva en svagare känga i strimlor. De kan skada yttersulorna och lämna fula repor på utsidan. Och de kan äventyra din kängas vattentätning. Så du måste ta hänsyn till växtlivet när du väljer en jaktkänga.

Höjd på jaktkängan

Under många år var standardjaktkängans höjd eller axel lång och kom upp till din kalv. För någon som vill ha fotledsstödet och stabiliteten hos en hög axeljaktkänga kan detta vara ett bra alternativ. Det hjälper också till att hålla snö och annat skräp ur ditt bagageutrymme när du trampar runt bergen. En hög axel jaktkänga kommer dock att lägga lite vikt på din jaktkänga, och för vissa människor är det onödigt.

De flesta vandringsskor kommer att vara mellanhöga kängor och komma upp runt fotledshöjd. Mellanhöga kängor är i stort sett allt jag använder idag eftersom jag inte behöver extra fotledsstöd. Och när du parar ihop dem med ett par damaskar senare på året behöver du inte oroa dig för att snö kommer i dina kängor oavsett hur djup.

En sko med låg topp kommer att vara ditt lättaste viktalternativ. Detta är mestadels en kategori som är reserverad för människor som bär löparskor i bergen, men den reducerade vikten gör låga toppar till ett attraktivt alternativ. Om du ska använda en sko med låg topp är det värt att också bära dem med ett par lätta damaskar för att hålla damm och skräp ur dina skor.

Budget och mängden användning

Detta kommer att variera från person till person. För de av oss som tillbringar otroligt mycket tid på fältet kommer vi bara att slå igenom kängor snabbare än de flesta gör. Detta är ett svårt piller att svälja att veta hur mycket vi betalar för dem. Innan jag blev helt nedsänkt i jaktstilen fick jag bokstavligen 5 år av ett par jaktkängor.

Dessa var inte heller några galna dyra jaktkängor. Definitivt under 1000 kr och kanske till och med under 500 kr. Jag jagade bara 6 dagar om året och tänkte vid den tiden. Om det är du, kanske du skulle ha det bra med att inte släppa en rejäl summa på ett par jaktkängor. Med mer användning kommer dock mer kunskap och missöden. Jag minns att mitt första år slog hårt på kullarna med mina billiga par kängor jag hade de senaste 5 åren.

Min sula kom bokstavligen från bagageutrymmet och jag var tvungen att gå tillbaka till lastbilen med den bunden via skospets. Min jakt var över. Det var inte kul, men roligt när jag tänker på det nuförtiden. Från och med den tiden lovade jag att köpa de bästa jaktkängorna jag hade råd med. Jag föreslår att du gör detsamma. Dina fötter kommer att tacka dig.

Jakttyp

Den typ av jaktkängor du bör välja bör passa med den typ av jaktaktivitet du ska göra. Så det är bäst om du bestämmer vilken typ av jakt du är mest intresserad av. Det finns två grundläggande typer av jakt: aktiv jakt och stillasittande jakt.

Aktiv jakt är en jakttyp som kräver att du verkligen värms upp, tar fart och gör alla aktiviteter för att få din fångst. Den innehåller mycket löpning, promenader, klättring och ankande. Aktiv jakt tar dig också till de längsta platserna och tuffaste terrängen för att få tag på din mest efterlängtade fångst. Å andra sidan är stillasittande jakt i princip motsatsen till aktiv jakt. Denna typ av jakt involverar mycket väntan, och djuret kommer efter när du har upptäckt målet.

Nu när du känner till de två grundläggande typerna av jakt, går vi vidare till de olika typerna av jaktkängor. Vilken som helst av dessa jaktkängor kan vara den mest lämpliga för dig, beroende på vilken typ av jakt du ska göra.

Hållbarhet

En av de mest utmärkta egenskaperna hos varje rätt jaktkänga är dess förmåga att hålla över tiden. Varje jägare vill ha sina kängor förra säsongen efter säsong, oavsett terräng. När du överväger alternativen för jaktkängor, se till att leta efter jaktkängornas hållbarhet. Hur sätts de ihop och vad är deras ytterhölje konstruerat av?

Du måste tänka på exakt vad du kommer att lägga igenom dina kängor också. Det är givet att de kommer att exponeras för elementen och att deras förmåga att motstå lera och vatten kommer att spela en stor roll i deras tjänst för dig. Men vad kan de ha mer att uthärda?

Inte alla jaktmarker är plana fält med enstaka leriga fläckar och vattendrag. Vissa områden är fulla av ojämna stenar och tjock borste som kan skada annars konsekventa jaktkängor. Kontrollera garantiinformation och eventuellt ytterligare underhåll som kan behövas för att se till att dina kängor fortsätter att fungera bra.

Kraftig och härdig

Ditt par jaktkängor får inte bara vara lätta, utan tuffa och tunga samtidigt. På detta sätt kan du utnyttja dina jaktkängor till fullo under längre timmar och längre tid. Vanligtvis kommer jaktkängor som har dessa väsentliga egenskaper ganska dyra men lit mig; du kommer aldrig ångra att du har dem.

Lättviktig

Jakt innebär vanligtvis mycket löpning, klättring och jakt. Naturligtvis kommer det inte att vara idealiskt att göra dessa jaktaktiviteter om både din last och dina skor är tunga att bära! Välj därför ett par jaktkängor som är lätta så att du kan jaga hela dagen och befria benen från fruktansvärd smärta och trötthet.

Ormsäker

Om du verkligen gillar en vild, aggressiv eller extrem typ av jakt utsätts du troligen för områden med vilda och farliga djur. Så vilken typ av vilda (och farliga) djur finns vanligtvis i naturen? Naturligtvis är det ingen ringare än ormar!

Tja, du kan skyddas från giftiga ormbett om du bär en utrustning, liksom jakskor som är ormsäkra. Ormsäkra jaktkängor är vanligtvis strukturerade med ståltå för att bäst skydda dina fötter från ormbett. Ståltår är också din bästa jaktkompis, om tunga föremål som trä är känsliga för att falla! Så det är bäst att skydda sig med ormsäkra jaktkängor för att hålla dig trygg och sund när du är på jakt.

Garantier och returer

Innan du köper online ska du känna till kängan du köper och hur kängan passar. Förstå returpolicyn innan du trycker på “Köp nu”. De flesta av de stora utomhusbutikerna (även online) har en ganska liberal returpolicy. Men återigen, anta aldrig. Behöver du göra lite vad för att komma till din monter? Leta sedan efter isolerade och vattentäta knästrumpor som kan ta det våta utan att läcka och lämna fötterna fuktiga och kalla.

Om ditt köp är från en liten eBay-leverantör, finns det ofta inga returer, eller returfrakt kan minska eventuella besparingar. Ställ frågor först och förvänta dig inte sista minuten-service. Många brick-and-mortar-återförsäljare passar dig på plats och erbjuder komfortavkastning så länge det är inom några veckor. Återigen, be att vara säker. När det gäller vattentät prestanda, när det gäller läderkonstruktion (inte gummi / pac-mönster); många tillverkare förväntar sig bara 100 dagars läckagefri prestanda. Kontrollera garantin innan du köper.

Vattentätning

Att ha vattentäta kängor har alltid varit något som är ett absolut måste för mig. Tanken på en tidig säsong monsun storm som slår mitt jaktområde, med mig i det, och blöt våta fötter? Nej tack. Våta fötter leder till blåsor och blåsor är helt enkelt inte kul. Jag har fortfarande ungefär samma tankar om saken. Att ha torra fötter är mycket viktigt för mig.

Med en vattentät känga kommer dock ett pris och priset är i andningsförmåga. Tänk på det. Den är utformad för att hålla vattnet ute. Men om dina fötter svettas? Ser du vart jag ska med det här? Att fukten kommer att ha lika svårt att komma ut ur bagageutrymmet, precis som att fukt utifrån har svårt att komma in. En vän till mig tillbringade nyligen 5–6 månader på PCT och hans tankar om skor förändrades drastiskt efter det att.

Han var som jag i början och sprang vattentäta skor. Snart bytte han faktiskt till ett icke-vattentätt alternativ som var superventilerat. Varför? För, hans fötter torkade ut snabbare. Fukten kan lämna. Jag säger inte att du ska köra en känga som vatten kan komma in i, det är bara en intressant tanke i saken. Jag kör fortfarande en känga med gortexfoder. Jag kör också en ganska tunn strumpa men som tar bort fukt från fötterna. Det är ett system som alla fungerar tillsammans.

Strumpor

Som barn kände jag alltid att jag inte kunde bära tillräckligt med strumpor. Det verkade som om mina fötter ALLTID skulle bli kalla när vi var ute på vår årliga hjortjakt. Jag fruktade det för att berätta sanningen. Jag älskade att vara där, men visste att det var oundvikligt att mina fötter skulle bli obekvämt kalla. Som svar på det valde jag att bära fler strumpor.

Det är vettigt eller hur? Det gjorde för mig. Jag skulle ha tre par strumpor ibland. Lite visste jag, jag lade till problemet. Genom att bära alla dessa strumpor, fick det mina fötter att svettas. Vad får du med våta fötter och kallt väder? Kalla fötter. Nuförtiden bär jag ett par merinostrumpor. Det mesta av året är det ett extra tunt par. Har inte haft kalla fötter sedan.

Lista över de bästa Jaktkängorna 2022

 • Bäst i test: Gore Tex Crispi Titan Jaktkängor
 • Populärast: Härkila Light GTX 10″ Dog Keeper
 • Premiumval: Gore-tex Crispi Hunter
 • Billigast: Pinewood Höga Jaktkängor

Typer av jaktkängor

Du hittar många olika stilar av kängor på marknaden, men de flesta passar in i tre grundläggande kategorier: högland, multi-purpose och high country jaktkängor. När du har bestämt vad du ska använda ett par kängor till och vilka egenskaper som är viktiga för den strävan, välj en av dessa tre kategorier för att begränsa din sökning.

Upplandskängor

Upphöjda kängor är designade för lätt gångkomfort, med en jordavlastande sula och en lättare design. Upplandsfågeljägare lägger på många mil och behöver inte mycket vikt för att bära med sig, eller en design som ackumulerar tung lera längs vägen. En tung tunga sula behövs inte för dragkraft, och stöd är vanligtvis inte ett problem, eftersom de flesta bergsjakt sker på måttlig terräng.

Ett bra exempel på en lätt högupphängd fågelkänga skulle vara Irish Setter Wingshooter Upland Boots, som säger att uns för uns är det svårt att hitta en tuffare känga. Läder är lättare och starkare än kohud med samma tjocklek.

Multifunktionella jaktkängor

Detta är den största kategorin jaktkängor som finns. Alla alternativ är tillgängliga i denna kategori, beroende på dina specifika önskemål och behov. Du hittar ett utmärkt val för antingen storjakt eller högjakt och för jägaren som vill ha en känga som kan täcka de flesta av deras aktiviteter.

Jaktkängor i denna kategori är utformade för att vara hållbara, långvariga och ger utmärkt grepp på en mängd olika ytor. Många isoleringsnivåer finns också, så att du kan mixa och matcha funktioner med olika isoleringsnivåer för att få precis rätt kombination för alla dina behov. Generellt sett kommer kängor i flerfunktionskategorin att ha mer stöd än bergsversioner för att rymma tuffare terräng. Du hittar också tyngre släpade sulor som ger bättre grepp på flera ytor.

Höglandsjaktkängor

Jägare som går efter stort vilt som älg eller hjortar som bor i ojämn, brant terräng kräver ytterligare stöd från sina skor. Det grova landet kan resultera i en jakt som slutar i förtid på grund av en vriden fotled med mindre jaktkängor. På en jakt av denna kaliber kan du tillbringa hela dagen med att klättra, bara för att komma nära en tjur eller en ram som du upptäckte dagen innan, och på packjakter är det inte ett alternativ att bära ett extra par kängor för tuffa situationer.

Ett par måste göra allt. Denna kategori kängor är designad för de mest krävande jakten på hög höjd, för extrem hållbarhet och stöd för din fot och fotled. Cabelas Mountain Hunter ™, liksom alla Cabelas kängor som produceras av Meindl, är utmärkta val som kommer att täcka din säsong från augusti bågskytte till november gevärsäsonger.

Vandringskängor

Vår diskussion har kretsat kring jaktkängor, men Cabelas har ett utmärkt urval av kängor i sitt vandringsurval som fungerar bra för jakt. Dessa vandringskängor är särskilt bra för bågskyttejakter under tidig säsong, som t.ex. Dessa kortare, lättare kängor kan hjälpa dig att lyckas på fältet genom att förbättra din rörlighet, såväl som din styrka att hålla dig på jakt.

Överkängor

Ett annat alternativ att överväga, för stillasittande jakter skulle vara överboots eller bootisolators. Denna produktlinje är utformad för att kunna bäras till din monter eller persienn och sedan glida på när du är på plats. De har isoleringsegenskaper som skyddar dig ner till -110F och förenklar valet av kängor så att du inte behöver förvänta dig att ett par täcker alla säsongens ytterligheter från augusti till januari.

Gummistövlar

När förhållandena är slarviga eller om du har bäckar, träsk eller träsk som du kan korsa är gummistövlar det bästa alternativet. Gummistövlar är doftfria och 100% vattentäta, en funktion som kan göra skillnad mellan en bekväm dag ute på fältet och en som skickar dig till lastbilen.

Alla kvalitetsgummistövlar är gjorda av vulkaniserat gummi. Vulkanisering är en specifik härdningsprocess som involverar hög värme och tillsats av svavel till gummit. Under denna kemiska process är polymermolekyler kopplade till andra polymermolekyler genom atombroar som består av svavelatomer, vilket resulterar i fjädrande gummimolekyler som är hårdare och mer hållbara.

gummistövlar kan delas in i bra, bättre och bästa kategorier. Isolering är ett alternativ med de flesta modeller i alla tre kategorierna, med upp till 2000 gram som den tyngsta isoleringen som erbjuds. Ytterligare funktioner som indikerar startkvalitet inkluderar tåskydd och hälsparkare.

Skyffelskyddet är en remsa av gummi som är fäst vid bottenbågen, vilket ger extra skydd för grävning eller klättring. Heel kickers är gjorda av gjutet hårt gummi och sträcker sig bakom hälen för att underlätta borttagningen. Dragkedjor vid sidan eller sidokilar med spännen gör det också lättare att få gummistövlar av och på.

Vattentäta kontra icke vattentäta jaktkängor – Fördelar och nackdelar

En vattentät känga låter som något du alltid vill ha när du jagar, men så är inte nödvändigtvis fallet. En vattentät känga är (uppenbarligen) utformad för att hålla fötterna torra under våta förhållanden. Och när förhållandena är våta eller snöiga är en vattentät jaktkänga av god kvalitet alltid vad jag skulle ha på mig.

Det finns ett par andra fördelar att tänka på. Vattentäta kängor hindrar damm och smuts från att tränga in genom toppen av din sko eller känga, och om du går på ett ställe som har finkorniga sandjordar kan partiklar komma in i din känga eller sko. Ett vattentätt foder på en känga förhindrar att material tränger igenom kängan och hjälper till att hålla skräp ur dina kängor. Denna fråga är mestadels ett problem med kängor av syntetiska överdelar.

En vattentät fodrad känga är perfekt för mitten och sena säsongen (1 oktober eller senare) på jakt om du tränger genom snöiga eller våta förhållanden hela dagen. Jag brukar använda vattentäta fodrade kängor under större delen av året, men jag känner många människor som inte tål dem eftersom deras fötter svettas för mycket under tidiga bågskyttejakter.

En icke-vattentät sko eller känga, särskilt om den är gjord av poröst syntetmaterial, låter dina fötter andas och hjälper till att hålla dem torra under torra, varma förhållanden. Nackdelen med andningsförmågan, särskilt med en syntetisk sko eller känga som är tillverkad av poröst material, är att smuts kan komma in i din sko och strumpa. Det kanske inte är ett problem för vissa människor, men att ha smuts mellan tårna är irriterande om du vandrar långa mil.

En annan betydande uppåtriktning för en icke-waterpoof boot är vikt. En vattentät liner kommer att lägga en betydande vikt på varje sko eller känga, som jag kommer att gå in på i min artikel om lätta jaktkängor kan orsaka märkbart mer trötthet.

Om en känga hävdar att den är vattentät och andas, finns det sannolikt en viss sanning, men jag har aldrig använt en vattentät känga som inte resulterade i svettiga fötter när jag vandrade. En riktigt andningsbar vattentät jaktkänga är inte något du kan lita på, och företag använder termen “andas” ganska jävligt löst. Särskilt under den tidiga säsongen kommer bristen på andningsförmåga att leda till att dina fötter svettas och blir kladdiga, vilket i sin tur kan leda till fler blåsor om du inte är försiktig.

Och om jag är ärlig kommer även de bästa vattentäta jaktkängorna att läcka ut över tiden. Jag har använt många av de främsta jaktkängorna, och alla har läckt ut över tiden. Ett vattentätt foder håller det mesta av fukten ur din känga, och det kan vara svårt att veta om fukten som hamnar i kängan är från fotsvett eller fukt som läcker igenom. Men förvänta dig att alla vattentäta kängor av god kvalitet tillåter lite fukt i din känga om du trampar genom våta, snöiga förhållanden hela dagen.

Toppmärken för jaktkängor

De bästa jaktkängorna ovan kommer från märken som har en lång historia och erfarenhet av att tillverka de högst rankade jaktkängorna. Var och en är ett välkänt namnmärke med ett gediget och beprövat rykte. Här är vad som gör att dessa företag sticker ut.

LaCrosse

I över 100 år har LaCrosse tillverkat jaktkängor av hög kvalitet. De specialiserar sig på vattentäta jaktkängor i vinyl och gummi med olika isoleringsnivåer och säkerhetsfunktioner. Med uteserveringar i åtanke rymmer de varje säsong och skyddar dina fötter från väder och vind. Lika viktigt är att deras jaktkängor är doftfria och tysta, vilket gör det lättare att närma sig djuret utan att upptäckas.

Muck Boot Company

Muck Boot Company började sitt äventyr med att tillverka 100% vattentäta skor och kängor 2002. Sedan dess har de blivit en av de snabbast växande tillverkarna av vattentäta skor. På bara några år etablerade de snabbt mer än 20 olika stilar av vattentäta jaktkängor. Som ett välkänt namn i kvalitet, hållbarhet och bekväma kängor förtjänar de en plats på vår bästa jaktkänglista.

Kamik

Sedan 1898 har detta kanadensiska företag designat jaktkängor för att klara tuffa förhållanden och bygga sina kängor runt naturens element. Fram till i dag är företaget fortfarande familjeägt och drivs. 70% av deras produkter tillverkas i Kanada och de har stolt den logotypen. Deras anställda är alla lokala och en del har varit i företaget i över 40 år.

Irish Setter

Irish Setter-varumärket är ett derivat av det populära Red Wing-varumärket. Detta speciella varumärke kom till 1956 och etablerade sin logotyp baserad på den faktiska irländska Setter-hunden som ägs av familjen och används för jakt. Deras tagrad var “Finest in the field.” Det irländska Setter-varumärket introducerade Exo-Flex-teknologin till deras gummistövlar och RPM-teknik som minskar vikten på kängan avsevärt. De har ett stort rykte för att göra jaktkängor.

Bogs

Bogs är ett varumärke som erbjuder 100% nöjdhetsgaranti måste vara säker på sin produkt. Som ett av de bästa jaktkängmärkena som finns tillgängliga har de gjort sig ett gott rykte för sig själva. De designar bekväma jaktkängor för obehagliga förhållanden. Väderbeständigt, vattentätt, terrängbeständigt, du heter det och de har det.

Materialval – Syntetiskt kontra lädermaterial

Materialet i en känga påverkar skoens kostnad, funktionalitet och hållbarhet, men det finns ingen anledning att tro att läder eller syntetmaterial är bättre än det andra för jakt eller vandring på landsbygden. Några av anledningarna till att välja antingen en syntetisk eller läderjaktkänga är baserade på personliga fördomar mot eller bort från ett material, men jag kommer att närma mig detta från en funktionalitetsvinkel, inte en preferens för en specifik typ av material.

Läder har varit det material som valts för kängor sedan starten av skor, till stor del på grund av dess hållbarhet och tillgänglighet. I Daniel Boones tid var whitetail hjortläder det material som valts för skor och kläder. Tack och lov har vi utvecklat våra klädalternativ. Premium handgjorda jaktkängaföretag har använt läder för att göra kängor i årtionden, och det finns fortfarande många situationer där läder är ett föredraget material framför syntetmaterial för jaktkängor.

En kvalitetsläderkänga kan bildas för din fot över tiden och ge den en handskliknande passform. För många är läderens smidbarhet en av de främsta anledningarna att välja det framför syntet. Läder är också ett slitstarkt material som kan ta mycket missbruk från stenar, träd och andra hårda föremål som dina fötter alltid berör när du går i bergen. Ett bra par läderkängor som är ordentligt omhändertagna kan leva i många år och kan ofta säljas på nytt för att hålla länge.

Läder kan också absorbera materialet bra, och under ett par läderkängor kan du hålla vattentäta skor på äldre par läderkängor över tiden (jag använder ”vattentålig” istället för vattentät eftersom jag har ännu inte hittat några par kängor som påstår sig vara vattentäta, som faktiskt är vattentäta). Läder kan också vara otroligt hållbart. Sällan är ett par läderkängor pensionerade eftersom lädret slits ner. Sula på dina jaktkängor, gummikanten och den icke-läderdelen av kängan är mycket mer benägna att brytas ner innan läderöverdelarna, vilket gör att soling är ett alternativ.

Skor av syntetiskt övre material är mindre benägna att sträcka sig och forma över dina fötter, men det kan finnas betydande fördelar för backcountry-jägare. För det första är syntetiska material vanligtvis lättare än läder, vilket gör en motsvarande känga gjord av syntetmaterial ganska lättare än ett par läderkängor. Syntetmaterial kan också andas bättre än läder (även om det beror på materialet).

Jaktkängor och skoföretag gillar att hävda att det finns en sak som andas läderjaktkänga, men de pratar om att andas på ett annat sätt än jag föreställer mig att andas händer. Läderkängor får dina fötter att svettas, punkt. Syntetiska material kan också orsaka en betydande mängd fotsvett, men min erfarenhet har varit att de andas mycket bättre.

Tekniska framsteg har också gjort det möjligt för syntetiska material att lära sig läder när det gäller hållbarhet. Du kommer att märka att moderna bergsklättringsskor inte är gjorda av läder. Även om du inte kan rehabilitera ett syntetiskt övermaterial med bivax som du kan på en läderkänga, kan ett syntetiskt övre material vara lika länge som en läderkänga eller längre.

Det finns inget rätt svar för vilket material som ger en bättre backcountry jaktkänga. Pris, fotsvett och personliga preferenser måste alla tas med i beräkningen för att hitta vilket material du föredrar.

Jag har kängor med båda materialen och tidigt på säsongen föredrar jag ett syntetiskt, andningsbart material och sen säsong brukar jag tyngas mot en mest läder övre jaktkänga med en vattentät foder. Men det är bara jag.

Jargong för jaktkängor

Jaktkängindustrin använder en rad termer, akronymer och vetenskaplig jargong för att förklara produktfunktioner. Här är en lista med termer som hjälper dig att förväxla förvirringen.

TPR: Används längst ner på Pac-jaktkängor. Det är en förkortning för “Thermo Plastics Resin.” Materialet har samma egenskaper som gummi, men det är formsprutat och vanligtvis 60% lättare.

PAC: I allmänhet en gummi- eller TPR-botten med en kraftigt isolerad, avtagbar foder eller isolerad skinntopp.

EVA: En förkortning för “Ethel Vinyl Acetate.” Detta skummande material har flera fångade luftfickor som är mjuka vid beröring men som fortfarande ger stöd och isolering. Det används oftast i mellansulan på många typer av kängor och atletiska skor.

Beroende på vädret är tunga, isolerade modeller som denna idé för långa väntningar i trädstäder. Se bara till att du köper dem med tillräckligt med utrymme så att tårna inte är trånga eller fötterna fryser.

Senaste: Historiskt gjord av trä; dagens lastar är frästa av bearbetat aluminium och används som ram för din bagageutförande. Hörnstenen för passform, en sista är bred eller smal och kängan passar därefter.

Stitch Down: Ett begrepp som används när en mellansula av läder och botten av sulan i hårt gummi sys till en läderkänga som gör att den kan lösas senare. Denna konstruktion kräver mycket mer inkörningstid.

Vamp: Avsnittet av den nedre jaktkängan mellan fotleden och foten.

Övre: Materialet ovanför fotleden.

Innersula: Ofta avtagbar, utbytbar och i grunden gjord av skum, det är det material som din strumpa sitter på som formar sig mot fotens kontur.

Mellansula: Sydd eller limmad på sulan, mellansula används för att skapa komfort genom att absorbera stötar och ge en termisk barriär.

Yttersula: Enkelt uttryckt har yttersulan direkt kontakt med marken vilket ger dragkraft, stöd och hållbarhet.

Skaft: Ofta gjord av stål eller glasfiber, skaftet är inklämt mellan yttersulan och mellansulan under din båge för att erbjuda skydd och förbättra stödet.

Vanliga frågor om Jaktkängor

Hur rengör man jaktkängor?

Om du köper ett par slip-on kängor är underhållet och rengöringen ganska enkelt. Du behöver bara använda lite vatten. Grange-kängan är ett exempel på en säker känga att rengöra med endast vatten. Om du får lite lera kan det kräva lite armbågsfett med en gammal tandborste. Om du köper ett par läderkängor är rengöringen lite mer involverad.

Vad är jaktkängor?

Innan vi går vidare till hur vi väljer jaktkängor, låt oss först veta vad jaktkängor är och varför de är väsentliga när vi jagar ut. I grund och botten är jaktkängor utomhusskor som används för jakt. Den kan användas för antingen stillasittande, milda eller extrema jaktändamål, och den här typen av skor är vanligtvis kraftig och vattentät.

Jaktkängor finns vanligtvis i gummi (eller syntet) eller läderform, liksom i olika skostorlekar och längder. Det finns också jaktkängor som är perfekta för vinterbruk eller till och med för modeformål.

Det finns även jaktkängor speciellt gjorda för män och kvinnor. Så det finns par i olika attraktiva färger, från maskulina kamomönster till feminina kamomotiv med en touch av varje flickas favoritfärg.

Hur viktigt är det att ha jaktkängor?

Om du fortfarande läser kan jag anta att du vet om den betydande fördelen med en jaktkänga. De sju märkena som nämns i den här artikeln har alla fantastiska vattentäthetsfunktioner. Alla jakskor som diskuteras i denna recension har exceptionell hållbarhet. Vikten av vattentätning och styrka bör inte uppskattas. Våta fötter i väder under noll kan resultera i amputation. Om du värdesätter dina fötter och komfort behöver du ett fantastiskt par jaktkängor.

Hur lång jaktkänga behöver man?

Jaktkängornas höjd kan variera oerhört. I allmänhet är detta den del av kängan som kallas den övre sektionen. Höjden mäts från botten på kängans innersula till toppen av kängan. Vissa kängor kan bara ha en höjd av 20 cm medan andra kan gå hela vägen upp till 40 cm eller mer.

När du köper jaktkängor, särskilt online, överväga hur lång du är och hur långt upp i benet jaktkängan kommer att gå. Om de är för långa kan du upptäcka att din rörlighet kommer att vara mycket begränsad. Beroende på din längd och dina behov kanske du vill ha kängor med ankelhöjd eller knähöga jaktkängor.

Bör jaktkängor sitta hårt eller löst?

Jaktkängor ska passa dig snyggt – det vill säga tätt, men inte snäva (det ska finnas tåvridningsrum!). Att prova jaktkängorna med strumpor innan du köper är viktigt. Och om du bär liners, gå med en känga 2 storlekar större än vanligt.

Vad är skillnaden mellan jaktkängor och vandringskängor?

Jaktkängor är designade utifrån den miljö de ska bäras i; följaktligen har de funktioner som vandringsskor inte har, t.ex. isolering, väderbeständighet och tuffare sulor.

Bör jaktkängorna vara vattentäta?

Egentligen, om du passerar genom en vattnig plats, är en vattentät känga obligatorisk för dig. För, om kängan inte är vattentät, kan dina fötter bli våta och orsaka blåsor. Det kan skydda dig från olika bakterieattacker och andra skador.

Som i jakt bör du vara beredd på hela tiden; du behöver en vattentät jaktkänga. Men om du vet att din väg är torr och ingen chans att passera någon vattnig plats, kan du få en normal känga.

Hur många gram isolering behöver man i jaktkängor?

Detta beror främst på väderförhållandena. 200 gram är perfekt för milt väder; 600 gram är lämplig för lägre temperaturer; 800 gram är optimalt för kallare klimat.

Finns det någon skillnad mellan herr- och damjaktkängor?

Huvudskillnaden är fotens anatomi. Mer specifikt har kvinnor en högre båge än män och vanligtvis mindre fötter. Den andra skillnaden är utseendet. Kvinnors kängor tenderar att ha fler färgalternativ. Det kan till exempel vara rosa på toppen eller fler pastellfärger.

Vad är varmast, neopren eller thinsulate?

Thinsulate är varmare. Det kan behålla kroppsvärmen bättre än neopren tack vare mer isolerande egenskaper. Skor av Thinsulate kan hålla dina fötter varma även när utsidan är frusen eller under noll. Det är anledningen till att jaktkängor för extrema isytor ofta är gjorda av Thinsulate.

Vilka typer av isolering finns i jaktkängor?

Ärligt talat är jaktkängorna gjorda med extremt stöd för extrema kallväderjaktturer. Det finns tre typer av jaktkängor på marknaden: fältjaktkängor, gummistövlar och ormjaktkängor.

Varje känga är byggd för olika ändamål och med det antal isoleringar som du behöver för att hålla dig varm i jakten. Gram isolering betyder hur varm jaktkängan blir och hur tjock isoleringen inuti bagageutrymmet. De populära materialen som används för värme i jaktkängor är tiosulfat, ull och polyester. Det finns 200 gram, 400 gram, 800 gram, 1200 gram och 1800 gram tillgängliga på marknaden. Du bör välja dem beroende på deras användning. [Irp]

Kan jaktkängor användas för vandring?

Det beror verkligen på bagageutrymmet. Flera av jaktkängorna på den här listan är fantastiska allrounders och ger bra vandringsskor. Men vissa är för tunga. Att välja rätt vandringsskor är ett helt ämne i sig. Allt beror på var du planerar att vandra och när.

Hur kan man förhindra fotlukt i mina jaktkängor?

Fotstink kan få en allvarlig oro för jägare, särskilt alla aktiviteter som en jägare gör på sina utomhusäventyr. Det är fullt möjligt att hända någon gång i tiden. Och du behöver ett botemedel för att hålla dina kängor fräscha. För att hålla din känga borta från fotlukt kan du låta dem lufta stek eller tvätta dem ofta i rutinmässig rengöring. Således kan det förhindra mikrober och hålla mögel på ett minimum. Om det inte fungerar måste du vidta större åtgärder för att ta bort dålig lukt.

Hur vet man om jaktkängorna passar?

Du kan kontrollera när du går med jaktkängorna. Om dina klackar kommer ut ur kängan är jaktkängorna för breda. Om dina klackar gnuggar mot ryggen är de för snäva. Tåboxen ska ha ungefär 2 cm kvar efter att du sätter på fötterna för att tårna ska kunna röra sig aktivt och bekvämt, samtidigt förhindra tryck som skapar oväntade smärtor.

Vad är viktigast för jaktkängor som används på hösten?

Den här tiden på året gör kängor med isolering som täcker hela höstens jaktsäsong ett perfekt val. Om du vill ha kängor för den kalla årstiden, gå med modeller i isoleringsområdet 400 till 800 gram. De gör också ett tillförlitligt val för stillasittande jakt på tidiga säsonger på stora höjder eller i norra områden.

Mångsidigheten hos dessa kängor gör dem också pålitliga för kall jakt. De har vattentäta membran, tar regn, snö och dagg på morgonen tidigt. Du kan alltid lägga till några isolerade tossor eller robusta jaktstrumpor för mer värme under kalla förhållanden.

Vilka jaktkängor bör användas i slutet av jaktsäsongen?

När det börjar snöa behöver du extra skydd. kängor med minst 1000 gram isolering gör jakten mycket bekvämare. Pac-jaktkängor är ett perfekt val eftersom de håller dina fötter varma och kommer med fodrar som fångar värmen.

Om du planerar att gå mycket är pac-jaktkängorna inte det bästa alternativet eftersom de inte är bekväma att gå. Gå med jaktkängor med 800 till 1 200 gram isolering när du tänker gå också.

Hur bryter man in jaktkängor?

Bär dem! Mil är det enda sättet att bryta in dina nya jaktkängor. De av oss som åkte till Boot Camp vet det. Det enda sättet att bryta in i de ökända svarta läder djungel stridsjaktkängorna från Rothco (eller vilken entreprenör som hade den då) var att marschera runt borrplattan. Använd dubbla strumpor eller molskinn på viktiga kontaktpunkter som klackar och bak på din fotled. Det finns inga genvägar här.

Behöver man kamouflage på kängorna?

De flesta jägare föredrar att bära kängor som smälter in i omgivningen, och de kanske föredrar att ha en kamouflage-design på utsidan av jaktkängorna. Som jägare föredrar du ofta att vara osedd och oupptäckt. Vissa kängor är till och med konstruerade med ett material som är helt oparfymerat, så du ger inte bort din plats med lukten av gummi. Andra är utformade för att vara extra tysta.

Är gummistövlar bra för jakt?

gummistövlarna har en betydande fördel för jaktändamål, vilket är doftfritt. Med den här funktionen kan jägare snabbt gå med på jakten med gott stöd. Yttersulan är ofta tillverkad av vulkaniserat gummi som är ogenomträngligt för luft. Som ett resultat döljs jägarens doft inuti jaktkängorna.

Vilka är de olika typerna av jaktkängor?

Jaktkängor tillhör vanligtvis dessa 5 kategorier: högland, högland, överjaktkängor, gummi och mångsidigt.

High Country Jaktkängor är det mest idealiska paret jaktkängor om du vanligtvis jagar på branta och grova terräng. Dessa jaktkängor är det bästa valet om du planerar att spendera hela dagen på att klättra och jaga efter vilda djur som hjortar.

Denna typ av jaktkängor är vanligtvis tunga och stöder fotleden och foten mycket bra jämfört med andra typer av jaktkängor. Var därför säker på att dina fötter förblir torra och säkra mot vridna fotledsskador genom att bära höglandsjaktkängor när du jagar på grova och förhöjda terräng.

Upplandsjaktkängor är de starkt rekommenderade skorna för att jaga bergsfåglar. Detta par är vanligtvis lätta och mycket bekväma att använda, vilket gör att fågeljägare på höglandet kan springa snabbt och säkert. Höjdjaktkängor är bäst vid jakt på måttliga eller lite grova terräng. Denna typ av jaktkängor har vanligtvis en jordfällande sulefunktion, så att du kan springa snabbt utan att lera sticker upp på sulorna.

Overboots är ditt bästa val när du är ute efter inaktiv eller stillasittande jakt. Denna typ av jaktkängor är vanligtvis bara packade och bara bärs när du redan är i stånd att jaga. Overboots är vanligtvis uppmärksammade med sin superskyddande isoleringsfunktion, eftersom denna typ av jaktkängor håller dina fötter varma och skyddade även vid en kylande temperatur på -80 °C. Därför kan överjaktkängor inte bara användas för jaktändamål utan också under vintersäsongen.

gummistövlar är perfekta när du brukar jaga på våta, leriga och sumpiga områden som träsk och bäckar. Denna typ av kängor är oftast vattentät och är gjord av vulkaniserat gummi.

Multipurpose Hunting Boots är den mest utbredda typen av jaktkängor på marknaden. Som namnet själv antyder är multipurpose jaktkängor bäst att använda i de flesta terräng, vilket gör det till ett första val för de flesta jägare. Denna typ av kängor är idealisk både på högland och storviltjakt och är vanligtvis tuff och hållbar. Multifunktionsjaktkängor finns också i olika isoleringstyper, så du kan välja vilket par som bäst passar dina jaktbehov och din miljö.

Behöver man isolering i jaktkängorna?

Kallt väder kan förstöra din dag bråttom och det finns inget mer obekväma än kalla fötter när temperaturen sjunker. Det finns olika grader av isolering som kängor erbjuder. Det finns ultratunn isolering för svagt kalla temperaturer eller tyngre, tjock isolering som fleece eller neopren. En del isolering är avtagbar så att du kan justera dina kängor för varmare temperaturer. Andningsfoder kan hjälpa till att eliminera svett och lukt.

Vilka jaktkängor bör man ha på sig under början av jaktsäsongen?

Värmeavlastning och gångkomfort är grundläggande när du väljer dina jaktkängor för tidig höst och senare sommar. jaktkängorna måste vara lätta och andas, speciellt om du går på plats-och-stjälkjakt. Se till att de också kommer med vattentätningsteknik. Om du ska jaga i torra områden bör du hoppa över vattentätheten och välja de ventilerade modellerna istället. kängor utan isolering eller högst 200 gram isolering gör det bättre valet för sommaren. Planerar du att jaga i ett ormområde? Om så är fallet är det bättre att välja ormjaktkängor med huggböjning.

Vilken typ av änga ska jag välja för aktiv jakt?

Väderförhållandena är inte det enda du bör tänka på när du väljer jaktkängor. Hur du planerar att jaga är också mycket viktigt. Ju mer aktiv din jakt blir, desto bekvämare ska jaktkängorna vara.

För en aktiv jakt, sök efter kängor med Vibram-sulor och fotbäddar som ökar komforten. Aktivt arbete, särskilt på steniga ytor, kräver kängor med fantastiskt stöd och dragkraftsförbättrande sulor. Du måste vara snabb och välbalanserad när du jagar. Hållbarhet och seghet är också viktigt för aktiv jakt, så kängor tillverkade av premiumläder och nötningsbeständig Cordura nylon är idealiska.

Vilka är de bästa varumärkena för jaktkängor?

Det finns ett stort antal märken som tillverkar jaktkängor. Det är ganska svårt att säga det bästa märket för att göra jaktkänga. Men med kundrecension och bra forskning listar vi de bästa märkena för att göra de utmärkta jaktkängorna nedan:

1.Danner

 1. Torogood
 2. LaCrosse
 3. Irish
 4. Bogs
 5. Kamik
 6. Carolina Shoe Co
 7. Chippewa Boots
 8. Rocky
 9. Musk Boot

Är gummistövlar varma?

Många gummistövlar är varma. Det beror på hur mycket isolering de har och om de har en tätt passande öppning. I allmänhet är gummi vattentätt, motstår elektricitet och tenderar att behålla värmen.

Men det är inte den bästa isolatorn – moderna jaktkängor använder effektivare isolatorer för att hålla fötterna varma. Vissa gummistövlar har det här isolerande materialet inbyggt; andra inte. Om detta är en viktig faktor, leta efter en gummijaktkänga som ger extra isolering.

Hur kan jag göra mina jaktkängor vattentäta?

Det är faktiskt bättre att köpa en vattentät känga för jakt. Men om du inte kan köpa vattentäta skor av någon anledning kan du göra din sko vattentät genom att använda vissa saker. Du kan använda en produkt som heter Waterproofing Wax för läder. Detta kommer att göra ditt jobb på rätt sätt.

Det är en lättanvänd säker produkt som kan ge en hållbar vattenavstötning. Du kan välja dem i svart eller brun färg för att hålla din startfärg tidigare. Detta är en produkt av professionell utomhus äventyrare tid. Så du kan enkelt använda dem för att hålla din känga vattentät och också njuta av en anständig rörelse av jakt.

Vad är en bra vikt för jaktkängor?

Vanligtvis säger du inte vilken som är den “goda” vikten för jaktkängor. Många faktorer påverkar dina jaktkängor, men jag tittar ofta på mina krav. De flesta föredrar de lättaste skorna för sin komfort under jakt; dock inte allt lättare, desto bättre. I allmänhet, under några kilo, bör varje par ha rätt vikt.

Ska du köpa jaktkängor i en storlek större?

Jakt kan ta dig hela dagen, så komfort är en av de högsta prioriteringarna. Du kan prova på jaktkängorna när du har en enorm storlek för dina fötter sent på dagen. Kontrollera om jaktkängorna redan sitter snyggt runt anklarna eller inte. Se till att dina fötter inte glider framåt, annars lossnar de.

Om du tänker lägga till en liner, se till att du beställer två storlekar uppåt. Enligt min mening är det fantastiskt om du kan ta med tjocka strumpor för att kontrollera rätt storlek.

Bör alla jägare ha gummistövlar?

Det beror på vilken typ av jägare du är! gummistövlar har många fördelar. De är doftfria och du vill inte att ditt byte ska känna dig. De är också vattentäta, så jägare som går till sumpiga områden, vattendrag eller myrar litar på dessa jaktkängor. Nackdelen är att de tenderar att bli varma, så du bör undvika dem på sommaren.

Vad är ormjaktkängor?

Ormskor är unika eftersom de är gjorda med en speciell krage och specialmaterial som ger skydd mot ormbett i naturen. De är viktiga när du jagar i områden med många ormar och träsk.

Kan du använda vandringsskor för jakt?

Säker! Med detta sagt, inte alla vandringsskor är väl lämpade som jaktkängor. Jaktkängor är byggda med jägaren och jaktens hårdhet i åtanke; vandringsskor är bara byggda för att vandra. Jägare vandrar ofta långa sträckor.

De är också stillasittande under långa perioder och behöver en känga för att hålla sig torr eller hålla fötterna varma när de inte rör sig. Om du vill ha en jaktkänga som kan fungera som en vandringsjaktkänga, är den lätta Under Armour Valsetz en bra crossover på grund av dess atletiska konstruktion och lätta vikt.

Kan man tvätta jaktkängor?

Det bästa svaret på detta är att läsa taggen på dina jaktkängor. Som en tumregel, bättre säker och ledsen, så gör det inte. Om du har ett par jaktkängor som mestadels är läder, tvätta dem inte. Vänta i stället tills de är helt torra och borsta av dem ordentligt med en hästborste. Ta sedan lite sadeltvål eller läderrengöringsmedel och applicera med en bomullsduk.

Ta sedan bort rengöringsmedlet med en separat torr bomullsduk. Jag gillar att sedan använda en del bra läderbalsam som Otter Wax eller Huberd’s Shoe Grease och sedan spraya dem ordentligt med ett silikonbaserat skoskydd. Lita på mig, det fungerar och ser fantastiskt ut.

Avslutning av jaktkängor

Nu när du har sett våra bästa bästa jaktkängor och vad de har att erbjuda, har du den information du behöver för att göra ett val från vår korta lista med bra alternativ. Våra ärliga recensioner inkluderar de bästa varumärkena som har skapat ett utmärkt rykte genom många års erfarenhet. Välj ditt par och var redo för vad som helst på din nästa jakt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top