Bäst Vapenfodral 2023 – Test av olika Vapenfodral

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Neverlost Addon Vapenfodral

Tikka Vapenfodral

Härkila Skåne Vapenfodral

Browning Plainsman Vapenfodral

Klicka här för att se fler Vapenfodral.

Bäst i test vapenfodral 2023

Oavsett om du reser söderut med flyg eller kör över hela Europa för en livs jakt är en bra form av skydd för ditt gevär en nödvändighet. Varje professionell skytt eller jägares viktigaste besittning är deras gevär, så det är väldigt viktigt att köpa ett bra skyddande fodral som ser till att ditt gevär inte skadas när det tappas och skyddar det från väder och vind.

När du är på långa resor utsätts dina värdefulla vapen för stötar i fordonet, eller ännu värre kan kikarsikten skadas eller så kan de integrerade siktena böjas eller går sönder. Detta är precis varför du borde införskaffa det absolut bästa vapenfodralet du kan få tag på, hårt eller mjukt.

I tabellen ovan kan du se de bästa vapenfodralen utvalda för att du ska kunna göra ett så snabbt och lätt beslut som möjligt beroende på dina krav och vad du letar efter i ett vapenfodral. Om du ändå inte känner att några av vapenfodralen i tabellen passar för dig kan du klicka på den blåa knappen under tabellen för att välja mellan ett stort utbud av vapenfodral.

Köpguide för bäst i test vapenfodral 2023

Nedan följer ett antal punkter som är viktiga att tänka på inför köp av ett vapenfodral.

Hur många gevär som ska transporteras

Detta är enkelt. Om du bara vill ha ett gevär sparar du pengar och utrymme. Om du vill bära två karbiner samtidigt måste du dock ha ett dubbelt vapenfodral. Detta lägger bara till lite vikt och du kan fortfarande använda fodralet för att bära ett gevär om du vill senare. Ryggsäcksremmarna visas också mestadels på dubbla vapenfodral. Så om du vill ha dem måste du få den större stilen med vapenfodral.

Var vapenfodralet ska användas

Om du bara någonsin går hemifrån och tillbaka med ditt gevär behöver du inte ett dyrt, robust fodral. Spara lite pengar och använd dem för mer ammunition. Men om du planerar att resa ut i naturen med ditt skjutvapen, bör du få ett så tufft vapenfodral som möjligt.  Även om det är möjligt att reparera mjuka fodral i fältet med ett enkelt sysats, kommer det att spara dig att köpa produkter av högre kvalitet. Majoriteten av vapenskåp tillåter dig att förvara fodralet och geväret i själva skåpet.

Extra saker att ta med sig i vapenfodralet

Vissa gevär vapenfodral har tillräckligt med förvaring för att släpa runt allt du behöver för skytte, inklusive en skjutmatta. Men om du inte har mycket utrustning med dig till sortimentet, eller om du redan använder ett vapenfodral, varför spendera pengarna för lagringsutrymme du inte kommer att använda? Alla dessa extra fickor tar plats, även när de är tomma.

Hur bra du vill dölja geväret

Ett gigantiskt taktiskt vapenfodral kanske kan lagra massor av redskap och fyra vapen, men det kommer också att dra all slags uppmärksamhet. Medan mjuka vapenfodral är lättare att dölja i ditt fordon än hårda vapenfodral, säger de stora alla utom “DETTA ÄR ETT GEVÄR” på sidan. Färre vapenfodral, särskilt sådana med mindre extern förvaring, är mer diskreta.

Hårda eller mjuka

Naturligtvis måste vi ta itu med den största oro som de flesta vapenägare har om detta område med taktisk utrustning. Medan många föredrar ett fodral för den extra stabiliteten och skyddet det erbjuder, kan fodral vara ganska skrymmande och tunga vilket gör dem mindre idealiska för resor.

Om du letar efter ett tungt alternativ för enstaka resor är ett vapenfodral ett säkert val. Om du vill resa regelbundet med dina skjutvapen är ett vapenfodral vanligtvis ett bättre alternativ. Du bör dock komma ihåg att de flesta flygbolag kräver att skjutvapen befinner sig i ett låsbart hårt fodral när de reser med flyg. För vardagliga resor och utflykter till utbudet är ett mjukt vapenfodralhelt acceptabel och faktiskt föredragen av de flesta.

Material

Hårda fodral är tillverkade av många olika typer av material som bestämmer fodralets styrka och vikt. Aluminium är en standardmetall för att göra tuffa hållbara fodral. I många vapenfodral är fodral gjorda av andra material trimmade med aluminium för solida låsningskapacitet och täta verkningar. Aluminium kan ta mycket missbruk samtidigt som innehållet i höljet fortfarande skyddas. Det är också lätt. Förhållandet mellan styrka och vikt möjliggör ett extremt tufft fodral som fortfarande ligger inom viktbegränsningar för resor.

Trä är ett material som används i många vapenfodral på grund av det klassiska utseendet. Fodral tillverkade av träprodukter har läder- eller tweedbeläggningar för det klassiska utseendet så många av oss älskar. Ett träffsvapenfodral är vikt kontra styrka. För att ett träfodral ska vara lika starkt som ett fodral av komposit eller aluminium, skulle det vara massivt och helt opraktiskt. Dessutom kommer trälådor sannolikt inte att uppfylla flygbolagens standarder och du skulle troligtvis inte vilja använda en om den gjorde det.

Kompositmaterial som plast och fiberförstärkta föreningar har mycket att erbjuda i viktminskning och hållbarhet. Det här är de typer av vapenfodral som militären använder för att transportera skjutvapen i tuffa situationer av stridstyp. Ok, inte alla plastfodral är militärspecifika, men kompositfodral i topphyllan erbjuder otrolig styrka med relativt låg vikt. Ett bra sammansatt fodral kommer också att sprida påverkan på materialets natur.

Utbudet av sammansatta fodral är fantastiskt. Det är upp till dig att bestämma vilken skyddsnivå du vill ha och vilken prisklass du är villig att uthärda. När du tittar på kompositvapenfodral ser du hela utbudet av priser och funktioner. Vissa kommer bara att uppfylla de grundläggande kraven, medan andra ger en fantastisk skyddsnivå.

En sak att titta på med kompositkonstruktion är formen. Du kommer att se de flesta sammansatta fodral formade med ett ribbat mönster. Detta har två solida fördelar. Den första är strukturell integritet. Tänk på ett golv i ett hus. Om du bara hade en plan yta utan stödbjälkar under den skulle den hänga och så småningom ge. Genom att placera stöd ökas ytans integritet kraftigt eftersom de plana ytareana minskar kraftigt.

Ett kompositfodral med ribbad konstruktion har mycket liten flexibilitet. Ju större ribbning, desto mer stöd. Den andra fördelen har att göra med motståndskraft mot stötar. Tänk på revbenen som stötfångare som den på din lastbil. Om du går tillbaka till ett inlägg tar stötfångaren hit i stället för din ömtåliga strålkastare. När som helst kan du lägga lite mer material mellan ditt skjutvapen och ett vapenfodral, desto bättre.

Vanliga materialtyper:

 • Nylon
 • Polyester
 • PVC
 • Rostfritt stål

Konstruktion och design

Många har köpt ett olämpligt gevärshölje eftersom de inte gjorde sin forskning för att veta om det skulle passa deras behov. Både de inre dimensionerna och de yttre dimensionerna för ett gevärskåp avgör vilken typ av gevär du kan sätta där.

Medan vissa gevärslådor är gjorda av tuff PVC, miljövänligt material, finns det de som är gjorda av polypropenmaterial; några andra från plast, trä eller aluminium. Vissa har cirka 4–6 spärrar som kan låsas medan andra har industriella blixtlås som kan sammanflätas för säker låsning.

Vidare finns gevärskåp som kan betraktas som mjuka fodral, särskilt de som är gjorda av tyger som sträcker sig från nylon till läder. Fördelen med mjuka fodral är att de har ett brett utbud av applikationer; de är lätta och kan omvandlas till en kudde eller sittplats. Hårda fodral har ett hårt yttre och erbjuder mer skydd för ditt gevär än mjuka fodral. De är tillverkade av material som trä eller aluminium och har skumdynor med hög densitet. De är ofta tunga och har hjul för bekväm rörlighet.

Vissa gevärshöljen har ett högkvalitativt dubbelt blixtlås som kan stängas från båda ändar för att säkerställa att det du håller i fodralet stannar kvar i fodralet. Andra har inbyggda nyckellås för att begränsa oönskad åtkomst till ditt skjutvapen; det finns till och med några som kommer med flera lås. De flesta gevärshöljen är vattentäta, vilket ger ditt gevär fullt skydd mot vatten och fukt, vilket förhindrar korrosion. Det finns fortfarande andra som har en inbyggd mekanism för att reglera trycket i fodralet.

Stil och utseende

Att känna till olika typer av vapenfodral är verkligen en viktig sak att tänka på. Det finns många alternativ tillgängliga där ute beroende på vilket material som används för att tillverka ett visst fodral. De går efter mjuka fodral och hårda fodral så länge som funktionaliteten berörs, men stilarna kan variera från märke till märke och är helt beroende av dina utomhusbehov.

De mjuka väskorna är ett mångsidigt redskap som är perfekt för nybörjare utomhus, med tanke på att de är lätta och effektivt bär en anständig mängd taktiska redskap med lätthet. De är inte lika tunga som deras hårda väskor, men tjänar sitt syfte ganska effektivt, plus de fungerar som kuddar eller sittdynor för korta jaktturer. Även om de har sina rättvisa fördelar, erbjuder de inte samma mängd skydd som hårda vapenfodral.

De hårda sidorna skyddar däremot enkelt dina dyrbara skjutvapen och annat taktiskt redskap från externa element samtidigt som du håller ditt taktiska lager i sitt bästa skick. De skyddar inte bara dina skjutvapen för förvaring utan skyddar dem också från att stöta på varandra när du är på språng.

De gör ett smart tillskott till alla erfarna jägares växlar samtidigt som innehållet hålls helt säkert och säkert från väder och vind. Den mjuka vadderade vadderingen skyddar dina jaktgevär från oavsiktliga droppar och stötar i den grova terrängen medan den robusta utsidan håller dina gevär perfekt låsta för skydd. En skumdynning med hög densitet skyddar dina skjutvapen från de yttre elementen, så det är klokt att välja klokt.

Färgalternativ

Även om färgalternativ till en början kan verka som ett något meningslöst val är de faktiskt mycket viktiga. Om du bara transporterar ditt skjutvapen till ett skjutområde spelar ditt färgval ingen roll, men jägare vet att färgen på alla jaktaccessoarer är av yttersta vikt. Beroende på vilket område du jagar måste du smälta in så mycket som möjligt.

Färgningen av din utrustning och doften du bär ger de bästa två vakterna mot oönskad upptäckt vid jakt. Genom att ta tag i ett kamouflagemönster eller ett solbränt mönster kan du lättare lura ditt byte så att du äntligen kan landa det trofédjuret.

Vanliga färgalternativ

 • Khaki
 • Grön
 • Svart
 • Olika kamouflagemönster

Tillgång och organisation

Bortsett från den totala kvaliteten på vapenfodrals konstruktion, måste du också överväga faktorer som tillgång och organisation. Med väskor för skjutvapen bör du alltid vara medveten om att begränsa tillgången till skjutvapen där det är tillämpligt.

Att till exempel välja ett vapenfodral som möjliggör vissa säkerhetsåtgärder på plats, till exempel möjligheten för hänglås på vapenfodral för att begränsa åtkomst till ditt skjutvapen, kommer att säkerställa ansvarsfullt ägande och enkelhet. Många vapenägare förbiser denna fråga om åtkomst eller betraktar den som “lättare att komma åt, desto bättre”, men detta är inte syftet med ett vapenfodral för transport.

Om du vill ha ständig tillgång till ditt skjutvapen är det bättre med ett hölster än ett vapenfodral. Ett vapenfodral handlar om att säkert transportera skjutvapen från en plats till en annan plats utan händelse. För den här delen vill du definitivt begränsa åtkomsten snarare än att öka den.

En annan fråga att titta noga på när du väljer ditt vapenfodral är organisationsfrågan. Ett vapenfodral, oavsett om det är resor till räckvidden, jaktutflykter eller yrkesresor med skjutvapen, bör utformas för att inte bara bära skjutvapnet utan också tillhörande redskap som behövs för användning.

Medan vissa människor föredrar att bara ha grunderna i vapenfodral, som skjutvapnet och ett extra magasin, föredrar andra att hysa sina skjutvapen, flera tidskrifter, städutrustning och andra tillbehör som de anser nödvändiga allt i ett vapenfodral. Oavsett om du föredrar ett lätt vapenfodral eller en fylld med allt du behöver, är organisatoriska element nyckeln. När du tittar på denna aspekt av ett vapenfodral, överväga hur lätt det är att komma åt.

Föredrar du fack med blixtlås med kardborreband? Hur många fickor behöver du för att rymma det väsentliga? Finns det separata områden på insidan av påsen för att lagra extra tidskrifter på ett säkert och säkert sätt? När du tittar på vapenfodral bör du överväga alla artiklar du tänker lagra för att avgöra om vapenfodral passar dina behov.

Lagringskapacitet

Inte alla skyttar eller jägare kommer att behöva transportera en hel armada av vapen från punkt A till punkt B. Innan du beslutar om ett vapenfodral att investera i, överväga hur många skjutvapen och vilken typ av tillbehör du ska transportera regelbundet.

Välj ett fodral baserat på mängden skjutvapen det kan transporteras säkert och bekvämt, och efter de typer av remmar det ger. Till exempel, om du planerar att transportera tre eller fler skjutvapen, behöver du en modell som har ryggband. Annars riskerar du att tappas av all din energi genom transportprocessen ensam.

Hållbarhet

När du väljer den här artikeln vill du ha något som är hållbart och byggt för att hålla. Nyckeln till att hitta en hållbar lösning du kan lita på är i vilken typ av material som används i påsens konstruktion. Många påsar är tillverkade av neopren som är ett tåligt material som är utformat för att vara snabbtorkande och lätta för enkel transport.

Om du tänker använda ditt vapenfodral utomhus kanske du vill titta på en vattentät vapenfodral som ger en extra sinnesro för denna viktiga fråga. Ett annat material i påsen du måste tänka på är skummet. Varje vapenfodral för ditt skjutvapen ska ha högkvalitativt skum på plats för att skydda innehållet från plötsliga stötar eller andra olyckor. När du tittar på detta element vill du ha skum som är stängd cell eftersom det ger bästa resultat när det gäller att absorbera stötar och stötar.

Prestanda och användarvänlighet

Skjutvapen har gjort jakt och vissa andra utomhusaktiviteter mindre hektiska och roligare. Att ha rätt gevär kommer nästan alltid att känna att du använder det oftare. En bra kommer att förhindra repor, fläckar, damm och rost vilket ökar dess överklagande och livslängd.

Om du har sparat det belopp som krävs för att skaffa ett gevär, bör du se till att du inte kompromissar med att hålla det säkert hela tiden. Du har också en fördel i det faktum att de flesta gevärskåp är lätt överkomliga och uppfyller dina specifika krav.

Precis som vi sa tidigare är det viktigaste med att få ett vapenfodral att hitta det som passar dina behov. Tänk dig till exempel att ditt gevär har en vikbar kolv eller att du har flera gevär och handeldvapen; du kanske vill ha allt till utbudet regelbundet, så den typ av fodral du behöver skiljer sig från någon som bara har ett gevär eller gevär och vill jaga så lätt som möjligt.

Väderskydd

Det finns pro och nackdelar med ett vattentätt hårt fodral. Om du planerar att vara ute i naturen vill du i alla vapenfodral ha ett vattentätt fodral. Det är bara vettigt att skydda ditt värdefulla skjutvapen från att bli blött. Det är alltför ofta att fukt kommer in i ett fodral och gör stora skador, speciellt om du har en träkolv och en blå pipa.

En liten nackdel med ett vattentätt fodral är helt ditt fel. Okej, kanske inte din, men om du har denna typ av upplevelse blir det ditt fel. Om du har ett vattentätt fodral som tätar ut fukt kan det också täta in det. Du måste vara säker på att torka bort varje bit fukt från geväret innan den går nära fodralet.

Storlek

Nu när du har bestämt dig för det material du vill ha i ett vapenfodral, vad händer nu? Hur stort vapenfodral behöver du? Det beror på dina skjutvapen. Kommer du att transportera ett långt gevär, två, mer? Vill du lagra tillbehör med ditt gevär? Har den en räckvidd? Behöver du bära den på din ATV? Många av samma egenskaper i gevärvapenfodral gäller också för vapenfodral.

På grund av storleken på de flesta gevär kommer de flesta tillgängliga transporter att transportera mer än en. Många vapenfodral är utformade för att anpassas efter ett visst gevär och rymmer tillbehör som reservmagasin och cylindrar. Det enda vapenfodralet är utformat för att skydda ett enda gevär eller hagelgevär. De är lätta, mer kompakta och lättare att transportera. Vanligtvis rymmer de ett gevär med sikte, men se till att passformen är rätt.

Vapenfodral med två gevär kan lika enkelt bära den enda geväret, plus har mycket utrymme för vissa tillbehörsprodukter. När det är dags att transportera två vapen, gevär, hagelgevär eller en kombination, har du redan ett fodral som klarar sysslorna. Återigen, om du har två scoped-vapen, se till att vapenfodralet rymmer båda skjutvapen. Om du planerar att resa kanske du vill få ett vapenfodral större än vad du behöver.

Om du till exempel tar ett gevär på en resa till Alaska för caribou, kanske du vill ha ett dubbelvapenfodral. Flygbolagen tillåter ett vapenfodral som ett incheckat vapenfodral så att du kan lägga optik och andra föremål i ditt vapenfodral för att spara utrymme och vikt i ditt andra bagage. Flera företag producerar också fodral som är utformade för att acceptera både ett gevär och en båge. Detta skulle vara väldigt praktiskt på en jakt där du vill prova den trofén med en båge, men vill byta till ett gevär om saker bara inte fungerar till din fördel.

ATV-specifika fodral finns också som passar in i fästen på din maskin. De gör att du kan fästa ditt gevär säkert på din ATV medan du reser till och från din jaktdestination. De flesta av dessa är tillverkade av kraftfull plast för att avvärja skador från trädgrenar och andra missöden längs leden. Naturligtvis, om du vänder eller rullar maskinen är du i trubbel. Men just nu bör du oroa dig för din egen skada.

Om du planerar att resa med ditt vapenfodral kanske du bara vill titta på en modell som har hjul. Detta gäller särskilt om du ska ta med mer än ett skjutvapen eller om ditt fodral är fullt med extra föremål för att få det upp till viktgränsen. Hur kul skulle det vara att släpa runt ett fodral på 25 kg? Hjul gör det mycket lättare att transportera och vissa modeller har till och med inbyggda bagagehållare som du kan säkra resten av ditt bagage till, vilket gör resan så mycket enklare.

Budget och värde

När det gäller att hitta det bästa värdet i din prisklass bör kvalitet vara något som du inte vill spara på. Se till att du inte kompromissar med funktionerna och användningsaspekterna även om du vill ha en billigare produkt. Du kan fortfarande hitta mycket om kvalitet om du vet vad du letar efter och samtidigt hålla fokus i rätt riktning. Det finns många tillverkare som producerar fodral av god kvalitet för alla prisklasser.

Slutsatsen är att få det absolut bästa du har råd utan att kompromissa med kvaliteten och funktionerna för att hålla ditt dyra gevär säkert och oskadat.

Lista över de bästa Vapenfodralen 2023:

 • Bäst i test: Neverlost Addon Vapenfodral
 • Populärast: Tikka Vapenfodral
 • Premiumval: Browning Heritage Vapenfodral
 • Billigast: Seeland Vapenfodral

Snabbtips inför användning vapenfodral

Skydda geväret

Ett gevär är definitivt ett av de mest värdefulla tillbehören för en jägare. Om du har ett eller några få, skulle du veta hur viktigt det är att ha ett skyddande fodral för att skydda din mest värdefulla investering. För att inte tala om det faktum att du inte vill skada ditt gevär och inte inse det.

Nackdelar med dragkedjor

Här är en annan sak att tänka på när du köper ett gevär: har den dragkedjestängningar, spännen eller spännen? Medan alla dessa typer av stängningar är ganska enkla att komma in i, är blixtlås bland de enklaste. Det betyder att ditt gevär inte är säkert i en dragkedja från barn. Om du kan, lägg till ett hänglåsalternativ i ditt vapenfodral om du kan. Sammantaget, om du väljer blixtlås, ska de vara hållbara. Om ditt fodral inte har hållbara dragkedjor, kan du verkligen överväga att uppgradera.

Rengöring av vapenfodralet

Att rengöra det inre av ditt fodral är lika viktigt som utsidan, men det är en annan process. Lika viktigt är att skydda det inre skummet. Även om interiören är utsatt för smuts är det mer risk för slitage än utsidan.

Typer av vapenfodral

Det är viktigt att notera att det finns flera typer av vapenfodral att välja mellan och var och en är anpassad till en viss uppsättning behov. Till exempel finns det påsar som är utformade speciellt för användning med gevär kontra påsar avsedda för mindre handeldvapen och gevär. Ett vapenfodral kan vara ett axelvapenfodral eller en ryggsäck.

Ett axelvapenfodral är utmärkt för täta resor till utbudet för att lämna händerna fria medan en ryggsäcksvapenfodral används oftare av militära proffs. Vilken typ av skjutvapen du tänker lagra, liksom reglerna för skjutvapen i ditt land, kan hjälpa dig att ta reda på vilken väsketyp som passar din situation.

Nyckeln är att ha ett utsett vapenfodral som endast är avsedd för förvaring och transport av skjutvapen. Ditt vapenfodral måste utformas för att rymma ditt vapen med detaljer som vaddering för stöd och en säkerhetsmekanism för att hålla vapnet på plats, så det rekommenderas inte att använda någon gammal vapenfodral som du har till hands.

Precis som olika jaktsituationer kräver olika gevär är det viktigt att välja rätt gevär för att passa dina unika jaktbehov. Att inte bara ha rätt gevär gör det lättare att transportera din utrustning in och ut från din jaktplats, det kan också skydda ditt gevär från elementen och se till att du har allt du behöver nära till hands när du behöver det mest. Här är några av de vanligaste typerna av gevärskåp och deras användning.

Mjuka vapenfodral

Den första typen av gevär är vapenfodralet. Ett mjukt gevärshölje kan vara mer fyrkantigt utformat eller gjort för att passa närmare gevärets cylinder i en triangulär design som gör att den tar mindre utrymme. Fördelarna med dessa vapenfodral är att de är lätta och lätta att bära till din jaktplats eller trädstativ utan att lägga för mycket extra vikt.

Utöver detta kan de komma med ett brett utbud av fickor och fack för att göra det mycket enklare att lagra dina fågelsamtal, ammunition och jaktknivar. Nackdelen med ett mjukt fodral är att det är mindre sannolikt att skydda geväret från trånga och mer fientliga väderförhållanden, såsom regn eller snö. De är också något mindre slitstarka än ett hårt fodral men finns i ett bredare utbud av material och allmänna storlekar än hårda fodral gör och kan ha över axeln eller handtagsremmarna.

Hårda vapenfodral

Den andra typen av gevär är det hårda vapenfodralet. Dessa fodral liknar en låsbox eller plastvapenfodral i design och är avsedda för långvarig förvaring och transport. De kan tillverkas för längre gevär eller korta gevär och är ofta gjorda för att lagra gevär som har demonterats.

Dessa är bra för att lagra dina gevär hemma eller för att transportera flera gevär från en plats till en annan. Men på grund av sin skrymmande karaktär är hårda fodral inte idealiska för vandring till jaktplatser, eftersom de kan lägga onödig vikt på ditt paket och kan vara besvärliga. De ger emellertid en extra nivå av skydd mot elementen och från generell stöt eftersom de vanligtvis har en vadderad inredning för att skydda ditt gevär från stötar och skrapor.

Hårda vapenfodral är vanligtvis tillverkade av plast eller annat konstgjordt material för att de ska vara så elastiska som möjligt. Oavsett om du letar efter ett långvarigt förvaringsalternativ eller det perfekta gevärfodralet för din nästa jakttur, så se till att du investerar i rätt gevärfodral för ditt gevär kan hjälpa till att förhindra skador på ditt vapen och kan göra din nästa razzia utomhus gå så mycket mjukare.

Specialanpassade

Anpassade vapenfodral är utformade för att passa perfekt med geväret du köper det till. Jag menar inte anpassad när det gäller din lokala vapensmed att bygga dig ett eget hårt fodral med egna händer. Jag menar att du kan köpa ett hårt vapenhölje som byggdes speciellt för de flesta vapen där ute. Låt oss låtsas att du äger en Remington 30-06 Whitetail Pro Model 770. Du kan gå ut och köpa ett hårt fodral som har specialskum som är utformat för att passa perfekt med ditt gevär, vilket innebär att skummet klipps ut i exakt form och ger bättre skydd i tätare passform.

Du kan också köpa vapenfodral som gör att du kan anpassa interiören själv. Du kan dra ut skumfyrkanter så att du kan skapa ett interiör som passar ganska bra med din kombination av gevär och sikte. Kom ihåg att den gyllene regeln vanligtvis gäller – vapenfodral med högre priser är vanligtvis bättre kvalitet.

Dubbla vapenfodral

Att köpa ett dubbelt vapenfodral är ett bra sätt att spara pengar. Dubbla vapenfodral finns i både hårda och mjuka vapenfodral, så det är en fråga om personlig preferens när man bestämmer mellan de två. Det finns en massa olika stilar av dubbla vapenfodral och du kan till och med få ett taktiskt dubbelt vapenfodral som fäster på ryggen för enkel transport när du vandrar eller jagar i busken.

Flytande/vattentäta vapenfodral

Flytande vapenfodral eller vattentäta vapenfodral används ofta för anka- eller gåsjakt. Vattenfågeljägare föredrar ibland ett flytande vapenfodral när de är ute på en damm eller går genom myrland för att se till att de inte tappar sitt Benelli hagelgevär. Bara för att vapenfodralet är vattentätt betyder det inte att det flyter – se till att du vet innan du testar det. Vattenfågelgevär har ibland dragkedjelös neoprenkonstruktion så att ditt hagelgevär glider in från toppen.

Budget vapenfodral

Du kan definitivt hitta bra billiga vapenfodral men de är få och långt ifrån. Plano är ett varumärke som kommer att tänka på och som bygger anständiga billiga vapenfodral. Du hittar dem i antingen hårda eller mjuka modeller men jag skulle ge ett råd. Köp inte ett billigt hårt fodral om det här är ditt första vapenfodral. Spendera pengarna och köp kvalitet. Du kommer att bli mycket nöjdare med produkten och den ger mycket bättre skydd för ditt gevär. Du hittar billiga mjuka vapenfodral med hög kvalitet.

Tips för rengöring och förvaring av vapenfodral

Rengöring av vapenfodralet

Det är enkelt att rengöra utsidan av alla kvalitetsgevär. Ta först bort skumfodret från fodralet. Skummet kan och kommer att absorbera fukt och behålla det när fodralet är stängt och orsaka rost i och på de flesta skjutvapen. Lägg den åt sidan där den kan lufta ut och fukten kan avdunsta. Tvätta det yttre skalet med en mild tvål eller tvättmedel och skölj med rent vatten. Att hålla fodralet rent hjälper dig och ditt gevär rent.

En grupp vänner kom precis tillbaka från ett episkt och omfattande äventyr för att jaga högt i arktiska Alaska. Jag frågade dem vad de letade efter i ett vapenfodral för resan, och de sa alla samma sak. Det bästa rådet de kan ge för alla som tittar på ett gevär är att få det absolut bästa vapenfodral du har råd med. För att hålla ditt dyra gevär eller hagelgevär säkert och oskadat, det låter som ganska bra råd.

Korttidsförvaring

När du förvarar rengjorda och oljade skjutvapen under en kort tid i ett hårt skal, ska du bara sätta i och stänga vapenfodral. Du bör också kontrollera om det finns fukt.

Långtidsförvaring

När du förvarar en båge eller skjutvapen under en längre tid rekommenderas att du först ser till att skummet är helt torrt. Se till att skjutvapnet är helt rengjort, speciellt pipan, som ska vara fri från alla bly- och kopparrester och sedan beläggas med bra vapenolja, helst långvarig penetrerande olja. Placera om möjligt skjutvapnet i ett gevärhylsa innan du stänger fodralet för långvarig förvaring. Det finns också rosthämmande skär som du kan köpa för att minska risken för korrosion.

Om du bor i ett område med en genomsnittlig hög luftfuktighet eller om du kör en luftfuktare kanske du bara vill förvara vapen i ett vattentätt fodral. Fodralets tätning håller fukt bort från fodralet och av skjutvapnet. Det hjälper också till att hålla ut allt oväntat, till exempel om en kemikalie av något slag skulle spillas av ditt vapenfodral av misstag.

Fördelarna med mjuka fodral jämfört med hårda fodral

Hårda fodral är mer elastiska och kan till och med vara vattentäta. Men är de alltid det bästa valet Nej. Mjuka vapenfodral är bättre än hårda vapenfodral för många människor. För det första kan hårda vapenfodral vara extremt dyra. Ett billigt hårt fodral är fortfarande lika dyrt som ett bra mjukt fodral.

De flesta behöver inte den extra motståndskraften i ett hårt vapenfodral. Visst, slagmotståndet är trevligt, men det kommer med några allvarliga handikapp. Svåra fodral är skrymmande och tunga. Ett olastat hårt fodral kan väga mer än ett laddat mjukt fodral samtidigt som det tar dubbelt så mycket utrymme.

Denna bulk kan göra det svårt att gömma sig i ett fordon. Det kan också göra dem mer besvärliga att hantera, och inget hårt fodral har axelremmar! Att plocka runt ett tungt hårt fodral kan slita dig. Mjuka fodral är i sig lättare och mindre tröttande. Några väskor med mjuka gevär kommer med axelremmar, vilket avlastar dina armar. Trots sin större storlek har hårda fodral inte så mycket lagringsutrymme som mjuka fodral. Mjuka fodral kan ha många fack och fickor. Dessutom, genom att använda MOLLE-tillbehör eller till och med sy dem på, kan du lägga till fler fickor i mjuka vapenfodral!

Dessutom kan mjuka fodral repareras medan de flesta hårda fodral inte är det. När plasten går sönder kan du inte fixa det – men en sönderriven söm eller hål i ett mjukt fodral kan sys på nytt eller lappas upp.

Den sista fördelen med mjuka vapenfodral är att de tar upp en försumbar mängd utrymme när du inte använder dem. Hårda fodral är alltid lika stora, och till och med med ingenting inuti tar de mycket utrymme. Mjuka fodral kan dock pressas ner när det inte finns något gevär inuti. Detta låter dig lagra dem mycket lättare. Du kan också vika eller rulla upp ett mjukt vapenskydd. Prova med ett hårt fodral så kommer du snabbt till tårar!

Hållbarhet hos hårda vapenfodral kontra mjuka

Du vill ha ett fodral för ditt gevär som kan hantera en hel del missbruk. Om den inte klarar av dagligt slitage, slösades i bästa vapenfodral pengarna du spenderade på det, och i värsta vapenfodral kan ditt dyra skjutvapen skadas! Hårda fodral är teoretiskt mer hållbara än mjuka fodral på grund av att de är gjorda av fast polymer istället för mjukt tyg. Men när billig plast misslyckas gör det så spektakulärt och kan till och med splittras.

Mjuka fodral kommer dock att börja slita innan de misslyckas och kan repareras med ett syfte av sömnad. Du vill fortfarande hålla ett öga på dubbla sömmar och tungt tyg som nylon. Leta också efter handtag som lindas under fodralet snarare än att stoppa så snart de sys in.

Skydd mot skador – Är mjuka eller hårda vapenfodral bättre?

Den största anledningen till att använda ett vapenfodral är att skydda ditt skjutvapen. Vad är poängen om den misslyckas med den här uppgiften? Ju mer vaddering, desto mindre kan yttre kraft påverka geväret inuti fodralet. Ett hårt skal skyddar ännu bättre, om än på bekostnad av vikt och bulk. De flesta mjuka vapenfodral har lite vattentålighet. Tätt vävt tyg håller regnet ute såvida det inte blötläggs för länge. Hårda skal är bättre på att hålla ut vatten, men om det inte finns en packning för att täta kanterna, kan viss fukt sippra in.

Mjuka vapenfodral

Inte alla har en obegränsad budget. Även om det finns billiga hårda fodral och dyra mjuka fodral, är det genomsnittliga hårda fodret dyrare än det genomsnittliga mjuka fodralet. Om du vill spara pengar på ditt fodral så att du har råd med mer ammunition är ett mjukt fodral en bra idé. Om du vill ha bästa möjliga vapenfodral för ditt gevär kan du spendera tusen kronor eller mer på ett hårt fodral. Men de flesta vill få ut det mesta av sina pengar, så budgetvänligheten för mjuka vapenfodral vinner här.

Hårda vapenfodral

I grund och botten är hårda vapenfodral hårdare än mjuka vapenfodral. Detta beror på att de är gjorda av stel plast och fodrade med en stor mängd skum. Skummet hindrar geväret från att studsa runt inuti fodralet och plasten skyddar mot vassa föremål, banor och repor. Mjuka vapenfodral saknar de stötsäkra polymersidorna. Om något bankar in i det mjuka fodralet kan kraften överföras till geväret inuti.

Det kommer att finnas en tuff vävd ytterbeläggning och lite vaddering på insidan av ett mjukt fodral, men inte så mycket som med ett hårt fodral. Vapen är också mer benägna att glida runt inuti ett mjukt fodral. Så, ett hårt fodral kommer att kunna skydda dess innehåll bättre än ett mjukt fodral.

Vattentålighet – Mjuka vs hårda vapenfodral

Ibland har hårda fodral en tätning hela vägen runt kanterna, så de är inte bara vattentåliga utan också vattentäta. Du kanske inte vill lagra dem under vattnet, men vissa kan överleva tillfällig nedsänkning. Som en bonuspoäng kan de här vapenfodralen kanske flyta! Mjuka fodral är kanske inte vattentäta men de tål regn. Tätt vävda strängar av nylon är ganska bra på att hålla vattnet från att rinna igenom. Nedsänkning eller utsättning för längre perioder med nederbörd kan driva vatten genom fibrerna, men de flesta mjuka vapenfodral kommer fortfarande att rycka av sig korta vattenkontakt.

Detta innebär att de kan andas (och torka) bättre, medan ett vattentätt hårt fodral kan hålla allt vatten inuti fast där. Om du använder skjutvapnet under regniga förhållanden bör du torka av det innan du lägger bort det. Med ett mjukt vapenfodral kan fukt avdunsta ur det även om du inte fick allt vattnet från ditt skjutvapen. Emellertid är ett hårt fodral mindre permeabelt, så fukten inuti hänger runt. Detta kan leda till rost på ditt skjutvapen om du inte är uppmärksam. Trots detta går fördelen fortfarande till svåra vapenfodral.

Modifiering och reparationsförmåga av mjuka och hårda vapenfodral

Hårda fodral kan inte ändras förutom genom att lägga till externa lås. Du kan också låsa de flesta mjuka fodral, så det här är inte mycket av en fördel. Mjuka fodral är emellertid tillverkade av tyg. Om du syr eller känner någon som gör det kan du modifiera eller reparera ett mjukt vapenfodral. Sömnad slits ut med tiden, ungefär som hur plast blir stressad genom upprepad användning. Men hårda vapenfodral är inte modulära och när ett gångjärn går sönder är det slutet på vapenfodralet.

Men om sömmarna i ett mjukt fodral börjar smälta kan du sy det tillbaka till det normala. Om en dragkedja lossnar kan du byta ut dragkedjan. Om det finns en tår kan du sy upp tåren. Det betyder också att du kan lägga till ett mjukt vapenfodral. Vill du ha mer lagringskapacitet? Sy det på! Behöver du en axelrem när det inte finns någon? Lägg till ett! Ungefär den enda modifieringen du kan lägga till i ett hårt fodral är ett klistermärke eller limmat kardborreplåster. Mjuka fodral ändras dock lätt hur du vill. Så fördelen här går till dem.

Klumpighet – Hårda fodrals svaghet

Mjuka fodral har lite vaddering och en formanpassad design, vilket innebär att de bara tar lite utrymme runt geväret de håller. Svåra fodral tar däremot mycket utrymme. Detta beror på den hårda plasten och skummet som är nödvändigt för att förhindra att geväret studsar mot det hårda yttre skalet, vilket allt bidrar till fodralets mått.

Om du har ett mindre fordon kan ett hårt fodral vara för långt för att passa bekvämt inuti. Detta är särskilt vapenfodralet med mindre bilar. Jag har till och med varit tvungen att vinkla ett hårt fodral vertikalt, som om det vore en annan passagerare i bilen! Även med magasinfickor på utsidan kan du ofta montera flera mjuka fodral i samma utrymme som ett enda hårt fodral. Eller så kan du passa dem i en smygare position. Fördelen går därför till mjuka vapenfodral här.

Förvaring av fodralet – Här vinner de mjuka vapenfodralen

Huvuddelen av ett fodral är särskilt viktigt när du inte använder fodralet för att bära ett gevär. Helst kommer dina skjutvapen att vara låsta i ett säkert vapen när de inte används, men du måste fortfarande förvara det tomma vapenskyddet. Svåra vapenfodral tar upp lika mycket utrymme oavsett om de är tomma eller fulla.

Att äga fodral för flera vapen lägger sig snabbt, och innan du vet ordet överflödar din garderob med vapenfodral. Mjuka vapenfodral vapenfodraler dock ner när de är tomma. Du kanske till och med kan lägga dem i en mindre form. Om du har ett litet vardagsrum med inte mycket förvaringsutrymme, är ett mjukt fodral dubbelt fördelaktigt.

Förvaringsutrymme

Mjuka fodral har ofta extra förvaringsfack fästa vid sidan av vapenfodral. Dessa kan innehålla tidskrifter och mer. Svåra fodral har inte alltid kapacitet att lagra mer än själva geväret. Bra kommer ofta att ha utskärningar för tidskrifter eller till och med personlig säkerhetsutrustning, men det här är nästan alltid en mindre mängd lagringskapacitet jämfört med ett mjukt vapenfodral av samma storlek. Som tidigare nämnts kan du också lägga till ytterligare förvaringsfickor i mjuka fodral, så fördelen här gäller mjuka fodral.

Synlighet – Hur man gömmer sitt gevär bäst

Även om det är svårare att stjäla hårda vapenfodral är de också mer uppenbara mål. Det är svårare att dölja ett hårt vapenfodral i ditt fordon än att dölja ett mindre mjukt fodral. Mjuka vapenfodral tenderar att vara mer uppenbara som bärare för skjutvapenutrustning, vilket gör dem till ett främsta mål för tjuvar, medan hårda vapenfodral kan se ut som andra typer av sportartiklar, såsom fiskeredskap.

Men nästan alla typer av sportartiklar är ett bra mål för tjuvar, så detta svänger inte fördelen till förmån för hårda vapenfodral. Mjuka vapenfodral tar fortfarande ledningen när det gäller smyg på grund av hur mycket lättare de är att dölja.

Stöldförebyggande egenskaper

Hårda fodral är i allmänhet bättre för att skydda ditt gevär mot klibbiga fingrar än mjuka fodral. Du kan ofta låsa dragkedjorna i mjuka sidor, men en kniv kan enkelt klippa tyget och göra det låst. Eftersom de är mindre och lättare gör ett mjukt fodral det lättare för någon att plocka upp och gå iväg med ditt gevär! Svåra fodral är emellertid ogenomträngliga för skärverktyg. En potentiell tjuv kommer inte att kunna skära sig in. De måste gå igenom låsarna eller stjäla själva fodralet.

Eftersom hårda fodral är större och tyngre är det lättare att upptäcka någon som försöker stjäla ditt vapenfodral. Se bara till att använda alla de låsbara områdena runt fodralet. Om du inte gör det kan det vara möjligt för en tjuv att öppna vapenfodral tillräckligt för att dra geväret genom springan, även med ett lås på vapenfodral!

Vanliga frågor om vapenfodral

Vilket vapenfodral ska jag köpa för just mitt gevär?

Fodralet du kan köpa för ditt karbingevär är ett som skyddar det tillräckligt från repor, rost, damm och vattenskador. Det borde vara tillräckligt stort för att rymma ditt karbingevär och andra tillbehör. Vapensköldens handtag ska vara robusta och robusta nog för att förbli intakta när du bär den under lång tid. Speciellt bör dimensionerna vara rätt för ett karbingevär. Vår recension av gevärskåp har flera kvalitetskvaliteter som du kommer att älska. Kolla in det!

Vilka molle-påsar ska man fästa på sitt vapenfodral?

Molle-påsarna du kan fästa i ditt gevär inkluderar hölster, hållbarhetspåsar, första hjälpsatser och matsalshållare. Du kan också fästa granat- och magasinpåsar, sling-D-ringar, hölster och påsar för allmänt bruk.

Hur lägger man in sitt gevär i vapenfodralet?

Sättet att rikta in ett gevär beror på om skummet skräddarsys eller inte. Om skummet redan är klippt spelar ingen roll hur du justerar geväret. Kontrollera att skummet konturerar gevärets hela kropp för att säkerställa en jämn spridning av dess vikt. Alternativt kan du konturera skummet runt gevärets kropp medan du lämnar öppningsområdet. Det skulle dock hjälpa om du försökte konfigurera skummet rätt eftersom det är den mest kritiska faktorn och inte gevärets inriktning.

Varför behövs ett vapenfodral?

Ett gevär är ett viktigt vapen för jägare. Ett vapenfodral innehåller inte bara ett gevär. Den innehåller tidskrifter, kulor, en pipa etc. Alla dessa saker bör hållas ordentligt. Utan gevär är det omöjligt att bära. Ett gevärshölje hjälper dig att hålla ditt gevär och de andra extra delarna säkra och städa.

Vilket är det bästa vapenfodralet?

Två typer av vapenfodral används mest, till exempel – hårda fodral och mjuka. Det är upp till dig vilken typ av du behöver. Hårdvapenfodral är bättre än den mjuka. Det kan skydda dina saker mycket troget, men ibland blir det tungt att bära. Å andra sidan är mjuka fodral lätta att använda, lätta att bära, men du får problem med att göra saker städade.

Hur stort bör mitt vapenfodral vara?

Du behöver inte bara något vapenfodral; du vill ha en som bäst matchar formen och storleken på ditt gevär. Det beror på det redskap du ska bära med dig eller om du också vill lägga till andra saker som optiska redskap och annat taktiskt redskap.

Du vill ha en som bäst uppfyller dina taktiska behov när du är på språng och robust nog för att hålla dina skjutvapen i bästa skick utan att lägga till extra bulk. Om du går för ett stort vapenfodral kommer ditt gevär att förskjutas när du går eller kör och det kan orsaka allvarlig skada på fodralet. Det besegrar verkligen syftet helt och hållet. Av den uppenbara anledningen kan du inte heller köpa ett litet fodral. Beroende på din stil och dina taktiska lagringsbehov måste du välja klokt.

Vilken typ av vapenfodral kan hittas?

Många gevärshöljen finns på marknaden, till exempel – hårt fodral, litet fodral, stort fodral, lätt fodral, tungt fodral, vattentätt fodral, flytande fodral osv. Du hittar olika märken och material som plast och metall; trä används i gevär.

Vilka funktioner vill man ha i ett vapenfodral?

För en bättre upplevelse erbjuder gevärskåp många funktioner. Du kan hitta olika funktioner i olika märken. Här är några exempel:

 • Blixtlås system
 • Låssystem
 • Vattentät
 • Brandbeständig

Hur viktigt är det att mitt vapenfodral är vattentätt?

Oavsett om du letar efter ditt nästa stora byte i vildmarken eller testar din överlevnadsförmåga, är ett vapenfodral avgörande för dina utomhusäventyr. De måste vara vattentätbehandlade eftersom jägare jagar i alla slags situationer och förtjänar det bästa dygnet runt-skyddet för deras taktiska redskap och deras värdefulla skjutvapen.

Tyger tenderar ofta att behålla fukt även om det är lågt och gevär som förvaras i fodralet är mer sårbara för att rosta utanför säsongen. Ett vattentätt fodral fungerar som ett under och effektivt fuktar bort fukten för förvaring. Det är också tillrådligt att torka bort fukten från dina gevär innan du placerar dem i fodralet för förvaring.

Kan jag montera ett sikte på geväret i mitt vapenfodral?

Många låter dig lagra ett gevär med monterat sikte. Nyckeln här är att se till att fodralet är tillräckligt stort för att hålla ett gevär med ett sikte. Det kommer också att behöva extra vaddering i fodralet för att skydda siktet så att du kanske föredrar ett hårt fodral snarare än att använda ett mjukt när ditt gevär har ett sikte. Detta hjälper till att hålla ramen skyddad från påverkan.

Hur kan jag lägga till ytterligare vattentätning i ett mjukt fodral?

Det finns gott om behandlingar tillgängliga på marknaden som du kan använda för att öka vattentåligheten i ett vapenfodral. De arbetar genom att fylla i hålen i materialet som normalt låter vattenmolekyler passera igenom. När du testar detta bör du testa ett litet område för att se till att behandlingen inte skadar den efter torkning.

Är mjuka fodral bättre än hårda?

Svaret är inte så enkelt som du antar eftersom det är mer ett personligt alternativ. Det beror också på vad du planerar att använda ditt vapenfodral till och om du reser med det eller inte. Ett hårt fodral ger dig en mer vattentät effekt medan en mjuk har lagt till vaddering integrerad för lite mer kuddskydd.

Dessutom kommer båda vapenfodralen oundvikligen att fungera på samma sätt. Därför är det mycket viktigt att känna till dina behov. Dessutom vill du titta på specifikationerna som ditt önskade vapenfodral har eftersom det ytterligare hjälper dig att fatta ett välbalanserat beslut.

Vilka material används vid tillverkning av vapenfodral?

Sedan kommer det material som fodralet är tillverkat av. Du bör aldrig kompromissa med kvaliteten och alltid försöka välja en som är konstruerad av hållbara material och producerad av en pålitlig tillverkare. Ett fodral av material av billig kvalitet kan orsaka skador som inte alls är bra för dig eller ditt gevär. Ett material av hög kvalitet avgör hållbarhet och hållfasthet.

När det gäller materialval bör det skydda dina skjutvapen från stötar, repor och yttre element samtidigt som de hålls i sitt bästa skick, särskilt när du reser. Aluminium är ett vanligt materialval när det gäller vapenfodral för det enkla faktum att aluminium är lätt och tål det dagliga slitaget i vildmarken utan att kompromissa med prestandan.

Vissa fodral är också gjorda av trä, vilket är ett klassiskt tillskott till alla kollektioner och ger en utmärkt lagringslösning för dina värderade ägodelar och taktiska redskap när du är på språng. De erbjuder kvalitetsgevärsskydd för dina skjutvapenlagringsbehov och gör det med stil. Trä är ett bra materialval för erfarna jägare som älskar att bära sina värdefulla skjutvapen i stil, plus att de är tåliga nog för att klara tidens test.

Slutgiltiga tankar om vapenfodral

Framför allt har de sex gevärslådorna unika egenskaper som gör dem värdefulla på sitt eget sätt, men de följer alla några av samma allmänna krav som krävs för att de inte bara ska tjäna dig utan tjäna dig väl. Var och en har ett något annat syfte men de kommer alla att skydda sitt innehåll från den yttre miljön, och de kommer att göra det utomordentligt bra.

Naturligtvis måste många faktorer tas med i beräkningen för att avgöra vilka vapenfodral som kommer till vår topp 6-lista. Saker som kostnad, material och mångsidighet övervägdes, men framför allt var personliga behov i spetsen för den slutliga beslutsprocessen. Helst finns det ett vapenfodral här för alla slags skyttar ivriga eller nybörjare.

Oavsett dina personliga krav för ett gevär, förhoppningsvis har den här listan en för dig. Om inte, helst den här artikeln pekar dig i rätt riktning för att hjälpa dig att hitta det bästa gevärshöljet som är anpassat efter dina behov. Som alltid, tack för läsningen!

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen