BĂ€st Vapenfodral 2022 – Test av olika Vapenfodral

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Neverlost Addon Vapenfodral

Tikka Vapenfodral

Härkila Skåne Vapenfodral

Browning Plainsman Vapenfodral

Klicka hÀr för att se fler Vapenfodral.

BĂ€st i test Vapenfodral 2022

Oavsett om du reser söderut med flyg eller kör över hela Europa för en livs jakt Àr en bra form av skydd för ditt gevÀr en nödvÀndighet. Varje professionell skytt eller jÀgares viktigaste besittning Àr deras gevÀr, sÄ det Àr vÀldigt viktigt att köpa ett bra skyddande fodral som ser till att ditt gevÀr inte skadas nÀr det tappas och skyddar det frÄn vÀder och vind.

NÀr du Àr pÄ lÄnga resor utsÀtts dina vÀrdefulla vapen för stötar i fordonet, eller Ànnu vÀrre kan kikarsikten skadas eller sÄ kan de integrerade siktena böjas eller gÄr sönder. Detta Àr precis varför du borde införskaffa det absolut bÀsta vapenfodralet du kan fÄ tag pÄ, hÄrt eller mjukt.

I tabellen ovan kan du se de bÀsta vapenfodralen utvalda för att du ska kunna göra ett sÄ snabbt och lÀtt beslut som möjligt beroende pÄ dina krav och vad du letar efter i ett vapenfodral. Om du ÀndÄ inte kÀnner att nÄgra av vapenfodralen i tabellen passar för dig kan du klicka pÄ den blÄa knappen under tabellen för att vÀlja mellan ett stort utbud av vapenfodral.

Köpguide för bÀst i test Vapenfodral 2022

Nedan följer ett antal punkter som Àr viktiga att tÀnka pÄ inför köp av ett vapenfodral.

Hur mÄnga gevÀr som ska transporteras

Detta Àr enkelt. Om du bara vill ha ett gevÀr sparar du pengar och utrymme. Om du vill bÀra tvÄ karbiner samtidigt mÄste du dock ha ett dubbelt vapenfodral. Detta lÀgger bara till lite vikt och du kan fortfarande anvÀnda fodralet för att bÀra ett gevÀr om du vill senare. RyggsÀcksremmarna visas ocksÄ mestadels pÄ dubbla vapenfodral. SÄ om du vill ha dem mÄste du fÄ den större stilen med vapenfodral.

Var vapenfodralet ska anvÀndas

Om du bara nĂ„gonsin gĂ„r hemifrĂ„n och tillbaka med ditt gevĂ€r behöver du inte ett dyrt, robust fodral. Spara lite pengar och anvĂ€nd dem för mer ammunition. Men om du planerar att resa ut i naturen med ditt skjutvapen, bör du fĂ„ ett sĂ„ tufft vapenfodral som möjligt.  Även om det Ă€r möjligt att reparera mjuka fodral i fĂ€ltet med ett enkelt sysats, kommer det att spara dig att köpa produkter av högre kvalitet.

Extra saker att ta med sig i vapenfodralet

Vissa gevÀr vapenfodral har tillrÀckligt med förvaring för att slÀpa runt allt du behöver för skytte, inklusive en skjutmatta. Men om du inte har mycket utrustning med dig till sortimentet, eller om du redan anvÀnder ett vapenfodral, varför spendera pengarna för lagringsutrymme du inte kommer att anvÀnda? Alla dessa extra fickor tar plats, Àven nÀr de Àr tomma.

Hur bra du vill dölja gevÀret

Ett gigantiskt taktiskt vapenfodral kanske kan lagra massor av redskap och fyra vapen, men det kommer ocksĂ„ att dra all slags uppmĂ€rksamhet. Medan mjuka vapenfodral Ă€r lĂ€ttare att dölja i ditt fordon Ă€n hĂ„rda vapenfodral, sĂ€ger de stora alla utom “DETTA ÄR ETT GEVÄR” pĂ„ sidan. FĂ€rre vapenfodral, sĂ€rskilt sĂ„dana med mindre extern förvaring, Ă€r mer diskreta.

HĂ„rda eller mjuka

Naturligtvis mÄste vi ta itu med den största oro som de flesta vapenÀgare har om detta omrÄde med taktisk utrustning. Medan mÄnga föredrar ett fodral för den extra stabiliteten och skyddet det erbjuder, kan fodral vara ganska skrymmande och tunga vilket gör dem mindre idealiska för resor.

Om du letar efter ett tungt alternativ för enstaka resor Àr ett vapenfodral ett sÀkert val. Om du vill resa regelbundet med dina skjutvapen Àr ett vapenfodral vanligtvis ett bÀttre alternativ. Du bör dock komma ihÄg att de flesta flygbolag krÀver att skjutvapen befinner sig i ett lÄsbart hÄrt fodral nÀr de reser med flyg. För vardagliga resor och utflykter till utbudet Àr ett mjukt vapenfodralhelt acceptabel och faktiskt föredragen av de flesta.

Material

HÄrda fodral Àr tillverkade av mÄnga olika typer av material som bestÀmmer fodralets styrka och vikt. Aluminium Àr en standardmetall för att göra tuffa hÄllbara fodral. I mÄnga vapenfodral Àr fodral gjorda av andra material trimmade med aluminium för solida lÄsningskapacitet och tÀta verkningar. Aluminium kan ta mycket missbruk samtidigt som innehÄllet i höljet fortfarande skyddas. Det Àr ocksÄ lÀtt. FörhÄllandet mellan styrka och vikt möjliggör ett extremt tufft fodral som fortfarande ligger inom viktbegrÀnsningar för resor.

TrÀ Àr ett material som anvÀnds i mÄnga vapenfodral pÄ grund av det klassiska utseendet. Fodral tillverkade av trÀprodukter har lÀder- eller tweedbelÀggningar för det klassiska utseendet sÄ mÄnga av oss Àlskar. Ett trÀffsvapenfodral Àr vikt kontra styrka. För att ett trÀfodral ska vara lika starkt som ett fodral av komposit eller aluminium, skulle det vara massivt och helt opraktiskt. Dessutom kommer trÀlÄdor sannolikt inte att uppfylla flygbolagens standarder och du skulle troligtvis inte vilja anvÀnda en om den gjorde det.

Kompositmaterial som plast och fiberförstÀrkta föreningar har mycket att erbjuda i viktminskning och hÄllbarhet. Det hÀr Àr de typer av vapenfodral som militÀren anvÀnder för att transportera skjutvapen i tuffa situationer av stridstyp. Ok, inte alla plastfodral Àr militÀrspecifika, men kompositfodral i topphyllan erbjuder otrolig styrka med relativt lÄg vikt. Ett bra sammansatt fodral kommer ocksÄ att sprida pÄverkan pÄ materialets natur.

Utbudet av sammansatta fodral Àr fantastiskt. Det Àr upp till dig att bestÀmma vilken skyddsnivÄ du vill ha och vilken prisklass du Àr villig att uthÀrda. NÀr du tittar pÄ kompositvapenfodral ser du hela utbudet av priser och funktioner. Vissa kommer bara att uppfylla de grundlÀggande kraven, medan andra ger en fantastisk skyddsnivÄ.

En sak att titta pÄ med kompositkonstruktion Àr formen. Du kommer att se de flesta sammansatta fodral formade med ett ribbat mönster. Detta har tvÄ solida fördelar. Den första Àr strukturell integritet. TÀnk pÄ ett golv i ett hus. Om du bara hade en plan yta utan stödbjÀlkar under den skulle den hÀnga och sÄ smÄningom ge. Genom att placera stöd ökas ytans integritet kraftigt eftersom de plana ytareana minskar kraftigt.

Ett kompositfodral med ribbad konstruktion har mycket liten flexibilitet. Ju större ribbning, desto mer stöd. Den andra fördelen har att göra med motstÄndskraft mot stötar. TÀnk pÄ revbenen som stötfÄngare som den pÄ din lastbil. Om du gÄr tillbaka till ett inlÀgg tar stötfÄngaren hit i stÀllet för din ömtÄliga strÄlkastare. NÀr som helst kan du lÀgga lite mer material mellan ditt skjutvapen och ett vapenfodral, desto bÀttre.

Vanliga materialtyper:

 • Nylon
 • Polyester
 • PVC
 • Rostfritt stĂ„l

Konstruktion och design

MÄnga har köpt ett olÀmpligt gevÀrshölje eftersom de inte gjorde sin forskning för att veta om det skulle passa deras behov. BÄde de inre dimensionerna och de yttre dimensionerna för ett gevÀrskÄp avgör vilken typ av gevÀr du kan sÀtta dÀr.

Medan vissa gevĂ€rslĂ„dor Ă€r gjorda av tuff PVC, miljövĂ€nligt material, finns det de som Ă€r gjorda av polypropenmaterial; nĂ„gra andra frĂ„n plast, trĂ€ eller aluminium. Vissa har cirka 4–6 spĂ€rrar som kan lĂ„sas medan andra har industriella blixtlĂ„s som kan sammanflĂ€tas för sĂ€ker lĂ„sning.

Vidare finns gevÀrskÄp som kan betraktas som mjuka fodral, sÀrskilt de som Àr gjorda av tyger som strÀcker sig frÄn nylon till lÀder. Fördelen med mjuka fodral Àr att de har ett brett utbud av applikationer; de Àr lÀtta och kan omvandlas till en kudde eller sittplats. HÄrda fodral har ett hÄrt yttre och erbjuder mer skydd för ditt gevÀr Àn mjuka fodral. De Àr tillverkade av material som trÀ eller aluminium och har skumdynor med hög densitet. De Àr ofta tunga och har hjul för bekvÀm rörlighet.

Vissa gevÀrshöljen har ett högkvalitativt dubbelt blixtlÄs som kan stÀngas frÄn bÄda Àndar för att sÀkerstÀlla att det du hÄller i fodralet stannar kvar i fodralet. Andra har inbyggda nyckellÄs för att begrÀnsa oönskad Ätkomst till ditt skjutvapen; det finns till och med nÄgra som kommer med flera lÄs. De flesta gevÀrshöljen Àr vattentÀta, vilket ger ditt gevÀr fullt skydd mot vatten och fukt, vilket förhindrar korrosion. Det finns fortfarande andra som har en inbyggd mekanism för att reglera trycket i fodralet.

Stil och utseende

Att kÀnna till olika typer av vapenfodral Àr verkligen en viktig sak att tÀnka pÄ. Det finns mÄnga alternativ tillgÀngliga dÀr ute beroende pÄ vilket material som anvÀnds för att tillverka ett visst fodral. De gÄr efter mjuka fodral och hÄrda fodral sÄ lÀnge som funktionaliteten berörs, men stilarna kan variera frÄn mÀrke till mÀrke och Àr helt beroende av dina utomhusbehov.

De mjuka vĂ€skorna Ă€r ett mĂ„ngsidigt redskap som Ă€r perfekt för nybörjare utomhus, med tanke pĂ„ att de Ă€r lĂ€tta och effektivt bĂ€r en anstĂ€ndig mĂ€ngd taktiska redskap med lĂ€tthet. De Ă€r inte lika tunga som deras hĂ„rda vĂ€skor, men tjĂ€nar sitt syfte ganska effektivt, plus de fungerar som kuddar eller sittdynor för korta jaktturer. Även om de har sina rĂ€ttvisa fördelar, erbjuder de inte samma mĂ€ngd skydd som hĂ„rda vapenfodral.

De hÄrda sidorna skyddar dÀremot enkelt dina dyrbara skjutvapen och annat taktiskt redskap frÄn externa element samtidigt som du hÄller ditt taktiska lager i sitt bÀsta skick. De skyddar inte bara dina skjutvapen för förvaring utan skyddar dem ocksÄ frÄn att stöta pÄ varandra nÀr du Àr pÄ sprÄng.

De gör ett smart tillskott till alla erfarna jÀgares vÀxlar samtidigt som innehÄllet hÄlls helt sÀkert och sÀkert frÄn vÀder och vind. Den mjuka vadderade vadderingen skyddar dina jaktgevÀr frÄn oavsiktliga droppar och stötar i den grova terrÀngen medan den robusta utsidan hÄller dina gevÀr perfekt lÄsta för skydd. En skumdynning med hög densitet skyddar dina skjutvapen frÄn de yttre elementen, sÄ det Àr klokt att vÀlja klokt.

FĂ€rgalternativ

Även om fĂ€rgalternativ till en början kan verka som ett nĂ„got meningslöst val Ă€r de faktiskt mycket viktiga. Om du bara transporterar ditt skjutvapen till ett skjutomrĂ„de spelar ditt fĂ€rgval ingen roll, men jĂ€gare vet att fĂ€rgen pĂ„ alla jaktaccessoarer Ă€r av yttersta vikt. Beroende pĂ„ vilket omrĂ„de du jagar mĂ„ste du smĂ€lta in sĂ„ mycket som möjligt.

FÀrgningen av din utrustning och doften du bÀr ger de bÀsta tvÄ vakterna mot oönskad upptÀckt vid jakt. Genom att ta tag i ett kamouflagemönster eller ett solbrÀnt mönster kan du lÀttare lura ditt byte sÄ att du Àntligen kan landa det trofédjuret.

Vanliga fÀrgalternativ

 • Khaki
 • Grön
 • Svart
 • Olika kamouflagemönster

TillgÄng och organisation

Bortsett frÄn den totala kvaliteten pÄ vapenfodrals konstruktion, mÄste du ocksÄ övervÀga faktorer som tillgÄng och organisation. Med vÀskor för skjutvapen bör du alltid vara medveten om att begrÀnsa tillgÄngen till skjutvapen dÀr det Àr tillÀmpligt.

Att till exempel vĂ€lja ett vapenfodral som möjliggör vissa sĂ€kerhetsĂ„tgĂ€rder pĂ„ plats, till exempel möjligheten för hĂ€nglĂ„s pĂ„ vapenfodral för att begrĂ€nsa Ă„tkomst till ditt skjutvapen, kommer att sĂ€kerstĂ€lla ansvarsfullt Ă€gande och enkelhet. MĂ„nga vapenĂ€gare förbiser denna frĂ„ga om Ă„tkomst eller betraktar den som “lĂ€ttare att komma Ă„t, desto bĂ€ttre”, men detta Ă€r inte syftet med ett vapenfodral för transport.

Om du vill ha stÀndig tillgÄng till ditt skjutvapen Àr det bÀttre med ett hölster Àn ett vapenfodral. Ett vapenfodral handlar om att sÀkert transportera skjutvapen frÄn en plats till en annan plats utan hÀndelse. För den hÀr delen vill du definitivt begrÀnsa Ätkomsten snarare Àn att öka den.

En annan frÄga att titta noga pÄ nÀr du vÀljer ditt vapenfodral Àr organisationsfrÄgan. Ett vapenfodral, oavsett om det Àr resor till rÀckvidden, jaktutflykter eller yrkesresor med skjutvapen, bör utformas för att inte bara bÀra skjutvapnet utan ocksÄ tillhörande redskap som behövs för anvÀndning.

Medan vissa mÀnniskor föredrar att bara ha grunderna i vapenfodral, som skjutvapnet och ett extra magasin, föredrar andra att hysa sina skjutvapen, flera tidskrifter, stÀdutrustning och andra tillbehör som de anser nödvÀndiga allt i ett vapenfodral. Oavsett om du föredrar ett lÀtt vapenfodral eller en fylld med allt du behöver, Àr organisatoriska element nyckeln. NÀr du tittar pÄ denna aspekt av ett vapenfodral, övervÀga hur lÀtt det Àr att komma Ät.

Föredrar du fack med blixtlÄs med kardborreband? Hur mÄnga fickor behöver du för att rymma det vÀsentliga? Finns det separata omrÄden pÄ insidan av pÄsen för att lagra extra tidskrifter pÄ ett sÀkert och sÀkert sÀtt? NÀr du tittar pÄ vapenfodral bör du övervÀga alla artiklar du tÀnker lagra för att avgöra om vapenfodral passar dina behov.

Lagringskapacitet

Inte alla skyttar eller jÀgare kommer att behöva transportera en hel armada av vapen frÄn punkt A till punkt B. Innan du beslutar om ett vapenfodral att investera i, övervÀga hur mÄnga skjutvapen och vilken typ av tillbehör du ska transportera regelbundet.

VÀlj ett fodral baserat pÄ mÀngden skjutvapen det kan transporteras sÀkert och bekvÀmt, och efter de typer av remmar det ger. Till exempel, om du planerar att transportera tre eller fler skjutvapen, behöver du en modell som har ryggband. Annars riskerar du att tappas av all din energi genom transportprocessen ensam.

HĂ„llbarhet

NÀr du vÀljer den hÀr artikeln vill du ha nÄgot som Àr hÄllbart och byggt för att hÄlla. Nyckeln till att hitta en hÄllbar lösning du kan lita pÄ Àr i vilken typ av material som anvÀnds i pÄsens konstruktion. MÄnga pÄsar Àr tillverkade av neopren som Àr ett tÄligt material som Àr utformat för att vara snabbtorkande och lÀtta för enkel transport.

Om du tÀnker anvÀnda ditt vapenfodral utomhus kanske du vill titta pÄ en vattentÀt vapenfodral som ger en extra sinnesro för denna viktiga frÄga. Ett annat material i pÄsen du mÄste tÀnka pÄ Àr skummet. Varje vapenfodral för ditt skjutvapen ska ha högkvalitativt skum pÄ plats för att skydda innehÄllet frÄn plötsliga stötar eller andra olyckor. NÀr du tittar pÄ detta element vill du ha skum som Àr stÀngd cell eftersom det ger bÀsta resultat nÀr det gÀller att absorbera stötar och stötar.

Prestanda och anvÀndarvÀnlighet

Skjutvapen har gjort jakt och vissa andra utomhusaktiviteter mindre hektiska och roligare. Att ha rÀtt gevÀr kommer nÀstan alltid att kÀnna att du anvÀnder det oftare. En bra kommer att förhindra repor, flÀckar, damm och rost vilket ökar dess överklagande och livslÀngd.

Om du har sparat det belopp som krÀvs för att skaffa ett gevÀr, bör du se till att du inte kompromissar med att hÄlla det sÀkert hela tiden. Du har ocksÄ en fördel i det faktum att de flesta gevÀrskÄp Àr lÀtt överkomliga och uppfyller dina specifika krav.

Precis som vi sa tidigare Àr det viktigaste med att fÄ ett vapenfodral att hitta det som passar dina behov. TÀnk dig till exempel att ditt gevÀr har en vikbar kolv eller att du har flera gevÀr och handeldvapen; du kanske vill ha allt till utbudet regelbundet, sÄ den typ av fodral du behöver skiljer sig frÄn nÄgon som bara har ett gevÀr eller gevÀr och vill jaga sÄ lÀtt som möjligt.

VĂ€derskydd

Det finns pro och nackdelar med ett vattentÀtt hÄrt fodral. Om du planerar att vara ute i naturen vill du i alla vapenfodral ha ett vattentÀtt fodral. Det Àr bara vettigt att skydda ditt vÀrdefulla skjutvapen frÄn att bli blött. Det Àr alltför ofta att fukt kommer in i ett fodral och gör stora skador, speciellt om du har en trÀkolv och en blÄ pipa.

En liten nackdel med ett vattentÀtt fodral Àr helt ditt fel. Okej, kanske inte din, men om du har denna typ av upplevelse blir det ditt fel. Om du har ett vattentÀtt fodral som tÀtar ut fukt kan det ocksÄ tÀta in det. Du mÄste vara sÀker pÄ att torka bort varje bit fukt frÄn gevÀret innan den gÄr nÀra fodralet.

Storlek

Nu nÀr du har bestÀmt dig för det material du vill ha i ett vapenfodral, vad hÀnder nu? Hur stort vapenfodral behöver du? Det beror pÄ dina skjutvapen. Kommer du att transportera ett lÄngt gevÀr, tvÄ, mer? Vill du lagra tillbehör med ditt gevÀr? Har den en rÀckvidd? Behöver du bÀra den pÄ din ATV? MÄnga av samma egenskaper i gevÀrvapenfodral gÀller ocksÄ för vapenfodral.

PÄ grund av storleken pÄ de flesta gevÀr kommer de flesta tillgÀngliga transporter att transportera mer Àn en. MÄnga vapenfodral Àr utformade för att anpassas efter ett visst gevÀr och rymmer tillbehör som reservmagasin och cylindrar. Det enda vapenfodralet Àr utformat för att skydda ett enda gevÀr eller hagelgevÀr. De Àr lÀtta, mer kompakta och lÀttare att transportera. Vanligtvis rymmer de ett gevÀr med sikte, men se till att passformen Àr rÀtt.

Vapenfodral med tvĂ„ gevĂ€r kan lika enkelt bĂ€ra den enda gevĂ€ret, plus har mycket utrymme för vissa tillbehörsprodukter. NĂ€r det Ă€r dags att transportera tvĂ„ vapen, gevĂ€r, hagelgevĂ€r eller en kombination, har du redan ett fodral som klarar sysslorna. Återigen, om du har tvĂ„ scoped-vapen, se till att vapenfodralet rymmer bĂ„da skjutvapen. Om du planerar att resa kanske du vill fĂ„ ett vapenfodral större Ă€n vad du behöver.

Om du till exempel tar ett gevÀr pÄ en resa till Alaska för caribou, kanske du vill ha ett dubbelvapenfodral. Flygbolagen tillÄter ett vapenfodral som ett incheckat vapenfodral sÄ att du kan lÀgga optik och andra föremÄl i ditt vapenfodral för att spara utrymme och vikt i ditt andra bagage. Flera företag producerar ocksÄ fodral som Àr utformade för att acceptera bÄde ett gevÀr och en bÄge. Detta skulle vara vÀldigt praktiskt pÄ en jakt dÀr du vill prova den trofén med en bÄge, men vill byta till ett gevÀr om saker bara inte fungerar till din fördel.

ATV-specifika fodral finns ocksÄ som passar in i fÀsten pÄ din maskin. De gör att du kan fÀsta ditt gevÀr sÀkert pÄ din ATV medan du reser till och frÄn din jaktdestination. De flesta av dessa Àr tillverkade av kraftfull plast för att avvÀrja skador frÄn trÀdgrenar och andra missöden lÀngs leden. Naturligtvis, om du vÀnder eller rullar maskinen Àr du i trubbel. Men just nu bör du oroa dig för din egen skada.

Om du planerar att resa med ditt vapenfodral kanske du bara vill titta pÄ en modell som har hjul. Detta gÀller sÀrskilt om du ska ta med mer Àn ett skjutvapen eller om ditt fodral Àr fullt med extra föremÄl för att fÄ det upp till viktgrÀnsen. Hur kul skulle det vara att slÀpa runt ett fodral pÄ 25 kg? Hjul gör det mycket lÀttare att transportera och vissa modeller har till och med inbyggda bagagehÄllare som du kan sÀkra resten av ditt bagage till, vilket gör resan sÄ mycket enklare.

Budget och vÀrde

NÀr det gÀller att hitta det bÀsta vÀrdet i din prisklass bör kvalitet vara nÄgot som du inte vill spara pÄ. Se till att du inte kompromissar med funktionerna och anvÀndningsaspekterna Àven om du vill ha en billigare produkt. Du kan fortfarande hitta mycket om kvalitet om du vet vad du letar efter och samtidigt hÄlla fokus i rÀtt riktning. Det finns mÄnga tillverkare som producerar fodral av god kvalitet för alla prisklasser.

Slutsatsen Àr att fÄ det absolut bÀsta du har rÄd utan att kompromissa med kvaliteten och funktionerna för att hÄlla ditt dyra gevÀr sÀkert och oskadat.

Lista över de bÀsta Vapenfodralen 2022:

 • BĂ€st i test: Neverlost Addon Vapenfodral
 • PopulĂ€rast: Tikka Vapenfodral
 • Premiumval: Browning Heritage Vapenfodral
 • Billigast: Seeland Vapenfodral

Snabbtips inför anvÀndning vapenfodral

Skydda gevÀret

Ett gevÀr Àr definitivt ett av de mest vÀrdefulla tillbehören för en jÀgare. Om du har ett eller nÄgra fÄ, skulle du veta hur viktigt det Àr att ha ett skyddande fodral för att skydda din mest vÀrdefulla investering. För att inte tala om det faktum att du inte vill skada ditt gevÀr och inte inse det.

Nackdelar med dragkedjor

HÀr Àr en annan sak att tÀnka pÄ nÀr du köper ett gevÀr: har den dragkedjestÀngningar, spÀnnen eller spÀnnen? Medan alla dessa typer av stÀngningar Àr ganska enkla att komma in i, Àr blixtlÄs bland de enklaste. Det betyder att ditt gevÀr inte Àr sÀkert i en dragkedja frÄn barn. Om du kan, lÀgg till ett hÀnglÄsalternativ i ditt vapenfodral om du kan. Sammantaget, om du vÀljer blixtlÄs, ska de vara hÄllbara. Om ditt fodral inte har hÄllbara dragkedjor, kan du verkligen övervÀga att uppgradera.

Rengöring av vapenfodralet

Att rengöra det inre av ditt fodral Ă€r lika viktigt som utsidan, men det Ă€r en annan process. Lika viktigt Ă€r att skydda det inre skummet. Även om interiören Ă€r utsatt för smuts Ă€r det mer risk för slitage Ă€n utsidan.

Typer av vapenfodral

Det Àr viktigt att notera att det finns flera typer av vapenfodral att vÀlja mellan och var och en Àr anpassad till en viss uppsÀttning behov. Till exempel finns det pÄsar som Àr utformade speciellt för anvÀndning med gevÀr kontra pÄsar avsedda för mindre handeldvapen och gevÀr. Ett vapenfodral kan vara ett axelvapenfodral eller en ryggsÀck.

Ett axelvapenfodral Àr utmÀrkt för tÀta resor till utbudet för att lÀmna hÀnderna fria medan en ryggsÀcksvapenfodral anvÀnds oftare av militÀra proffs. Vilken typ av skjutvapen du tÀnker lagra, liksom reglerna för skjutvapen i ditt land, kan hjÀlpa dig att ta reda pÄ vilken vÀsketyp som passar din situation.

Nyckeln Àr att ha ett utsett vapenfodral som endast Àr avsedd för förvaring och transport av skjutvapen. Ditt vapenfodral mÄste utformas för att rymma ditt vapen med detaljer som vaddering för stöd och en sÀkerhetsmekanism för att hÄlla vapnet pÄ plats, sÄ det rekommenderas inte att anvÀnda nÄgon gammal vapenfodral som du har till hands.

Precis som olika jaktsituationer krÀver olika gevÀr Àr det viktigt att vÀlja rÀtt gevÀr för att passa dina unika jaktbehov. Att inte bara ha rÀtt gevÀr gör det lÀttare att transportera din utrustning in och ut frÄn din jaktplats, det kan ocksÄ skydda ditt gevÀr frÄn elementen och se till att du har allt du behöver nÀra till hands nÀr du behöver det mest. HÀr Àr nÄgra av de vanligaste typerna av gevÀrskÄp och deras anvÀndning.

Mjuka vapenfodral

Den första typen av gevÀr Àr vapenfodralet. Ett mjukt gevÀrshölje kan vara mer fyrkantigt utformat eller gjort för att passa nÀrmare gevÀrets cylinder i en triangulÀr design som gör att den tar mindre utrymme. Fördelarna med dessa vapenfodral Àr att de Àr lÀtta och lÀtta att bÀra till din jaktplats eller trÀdstativ utan att lÀgga för mycket extra vikt.

Utöver detta kan de komma med ett brett utbud av fickor och fack för att göra det mycket enklare att lagra dina fÄgelsamtal, ammunition och jaktknivar. Nackdelen med ett mjukt fodral Àr att det Àr mindre sannolikt att skydda gevÀret frÄn trÄnga och mer fientliga vÀderförhÄllanden, sÄsom regn eller snö. De Àr ocksÄ nÄgot mindre slitstarka Àn ett hÄrt fodral men finns i ett bredare utbud av material och allmÀnna storlekar Àn hÄrda fodral gör och kan ha över axeln eller handtagsremmarna.

HĂ„rda vapenfodral

Den andra typen av gevÀr Àr det hÄrda vapenfodralet. Dessa fodral liknar en lÄsbox eller plastvapenfodral i design och Àr avsedda för lÄngvarig förvaring och transport. De kan tillverkas för lÀngre gevÀr eller korta gevÀr och Àr ofta gjorda för att lagra gevÀr som har demonterats.

Dessa Àr bra för att lagra dina gevÀr hemma eller för att transportera flera gevÀr frÄn en plats till en annan. Men pÄ grund av sin skrymmande karaktÀr Àr hÄrda fodral inte idealiska för vandring till jaktplatser, eftersom de kan lÀgga onödig vikt pÄ ditt paket och kan vara besvÀrliga. De ger emellertid en extra nivÄ av skydd mot elementen och frÄn generell stöt eftersom de vanligtvis har en vadderad inredning för att skydda ditt gevÀr frÄn stötar och skrapor.

HÄrda vapenfodral Àr vanligtvis tillverkade av plast eller annat konstgjordt material för att de ska vara sÄ elastiska som möjligt. Oavsett om du letar efter ett lÄngvarigt förvaringsalternativ eller det perfekta gevÀrfodralet för din nÀsta jakttur, sÄ se till att du investerar i rÀtt gevÀrfodral för ditt gevÀr kan hjÀlpa till att förhindra skador pÄ ditt vapen och kan göra din nÀsta razzia utomhus gÄ sÄ mycket mjukare.

Specialanpassade

Anpassade vapenfodral Àr utformade för att passa perfekt med gevÀret du köper det till. Jag menar inte anpassad nÀr det gÀller din lokala vapensmed att bygga dig ett eget hÄrt fodral med egna hÀnder. Jag menar att du kan köpa ett hÄrt vapenhölje som byggdes speciellt för de flesta vapen dÀr ute. LÄt oss lÄtsas att du Àger en Remington 30-06 Whitetail Pro Model 770. Du kan gÄ ut och köpa ett hÄrt fodral som har specialskum som Àr utformat för att passa perfekt med ditt gevÀr, vilket innebÀr att skummet klipps ut i exakt form och ger bÀttre skydd i tÀtare passform.

Du kan ocksĂ„ köpa vapenfodral som gör att du kan anpassa interiören sjĂ€lv. Du kan dra ut skumfyrkanter sĂ„ att du kan skapa ett interiör som passar ganska bra med din kombination av gevĂ€r och sikte. Kom ihĂ„g att den gyllene regeln vanligtvis gĂ€ller – vapenfodral med högre priser Ă€r vanligtvis bĂ€ttre kvalitet.

Dubbla vapenfodral

Att köpa ett dubbelt vapenfodral Àr ett bra sÀtt att spara pengar. Dubbla vapenfodral finns i bÄde hÄrda och mjuka vapenfodral, sÄ det Àr en frÄga om personlig preferens nÀr man bestÀmmer mellan de tvÄ. Det finns en massa olika stilar av dubbla vapenfodral och du kan till och med fÄ ett taktiskt dubbelt vapenfodral som fÀster pÄ ryggen för enkel transport nÀr du vandrar eller jagar i busken.

Flytande/vattentÀta vapenfodral

Flytande vapenfodral eller vattentĂ€ta vapenfodral anvĂ€nds ofta för anka- eller gĂ„sjakt. VattenfĂ„geljĂ€gare föredrar ibland ett flytande vapenfodral nĂ€r de Ă€r ute pĂ„ en damm eller gĂ„r genom myrland för att se till att de inte tappar sitt Benelli hagelgevĂ€r. Bara för att vapenfodralet Ă€r vattentĂ€tt betyder det inte att det flyter – se till att du vet innan du testar det. VattenfĂ„gelgevĂ€r har ibland dragkedjelös neoprenkonstruktion sĂ„ att ditt hagelgevĂ€r glider in frĂ„n toppen.

Budget vapenfodral

Du kan definitivt hitta bra billiga vapenfodral men de Àr fÄ och lÄngt ifrÄn. Plano Àr ett varumÀrke som kommer att tÀnka pÄ och som bygger anstÀndiga billiga vapenfodral. Du hittar dem i antingen hÄrda eller mjuka modeller men jag skulle ge ett rÄd. Köp inte ett billigt hÄrt fodral om det hÀr Àr ditt första vapenfodral. Spendera pengarna och köp kvalitet. Du kommer att bli mycket nöjdare med produkten och den ger mycket bÀttre skydd för ditt gevÀr. Du hittar billiga mjuka vapenfodral med hög kvalitet.

Tips för rengöring och förvaring av vapenfodral

Rengöring av vapenfodralet

Det Àr enkelt att rengöra utsidan av alla kvalitetsgevÀr. Ta först bort skumfodret frÄn fodralet. Skummet kan och kommer att absorbera fukt och behÄlla det nÀr fodralet Àr stÀngt och orsaka rost i och pÄ de flesta skjutvapen. LÀgg den Ät sidan dÀr den kan lufta ut och fukten kan avdunsta. TvÀtta det yttre skalet med en mild tvÄl eller tvÀttmedel och skölj med rent vatten. Att hÄlla fodralet rent hjÀlper dig och ditt gevÀr rent.

En grupp vÀnner kom precis tillbaka frÄn ett episkt och omfattande Àventyr för att jaga högt i arktiska Alaska. Jag frÄgade dem vad de letade efter i ett vapenfodral för resan, och de sa alla samma sak. Det bÀsta rÄdet de kan ge för alla som tittar pÄ ett gevÀr Àr att fÄ det absolut bÀsta vapenfodral du har rÄd med. För att hÄlla ditt dyra gevÀr eller hagelgevÀr sÀkert och oskadat, det lÄter som ganska bra rÄd.

Korttidsförvaring

NÀr du förvarar rengjorda och oljade skjutvapen under en kort tid i ett hÄrt skal, ska du bara sÀtta i och stÀnga vapenfodral. Du bör ocksÄ kontrollera om det finns fukt.

LÄngtidsförvaring

NÀr du förvarar en bÄge eller skjutvapen under en lÀngre tid rekommenderas att du först ser till att skummet Àr helt torrt. Se till att skjutvapnet Àr helt rengjort, speciellt pipan, som ska vara fri frÄn alla bly- och kopparrester och sedan belÀggas med bra vapenolja, helst lÄngvarig penetrerande olja. Placera om möjligt skjutvapnet i ett gevÀrhylsa innan du stÀnger fodralet för lÄngvarig förvaring. Det finns ocksÄ rosthÀmmande skÀr som du kan köpa för att minska risken för korrosion.

Om du bor i ett omrÄde med en genomsnittlig hög luftfuktighet eller om du kör en luftfuktare kanske du bara vill förvara vapen i ett vattentÀtt fodral. Fodralets tÀtning hÄller fukt bort frÄn fodralet och av skjutvapnet. Det hjÀlper ocksÄ till att hÄlla ut allt ovÀntat, till exempel om en kemikalie av nÄgot slag skulle spillas av ditt vapenfodral av misstag.

Fördelarna med mjuka fodral jÀmfört med hÄrda fodral

HÄrda fodral Àr mer elastiska och kan till och med vara vattentÀta. Men Àr de alltid det bÀsta valet Nej. Mjuka vapenfodral Àr bÀttre Àn hÄrda vapenfodral för mÄnga mÀnniskor. För det första kan hÄrda vapenfodral vara extremt dyra. Ett billigt hÄrt fodral Àr fortfarande lika dyrt som ett bra mjukt fodral.

De flesta behöver inte den extra motstÄndskraften i ett hÄrt vapenfodral. Visst, slagmotstÄndet Àr trevligt, men det kommer med nÄgra allvarliga handikapp. SvÄra fodral Àr skrymmande och tunga. Ett olastat hÄrt fodral kan vÀga mer Àn ett laddat mjukt fodral samtidigt som det tar dubbelt sÄ mycket utrymme.

Denna bulk kan göra det svÄrt att gömma sig i ett fordon. Det kan ocksÄ göra dem mer besvÀrliga att hantera, och inget hÄrt fodral har axelremmar! Att plocka runt ett tungt hÄrt fodral kan slita dig. Mjuka fodral Àr i sig lÀttare och mindre tröttande. NÄgra vÀskor med mjuka gevÀr kommer med axelremmar, vilket avlastar dina armar. Trots sin större storlek har hÄrda fodral inte sÄ mycket lagringsutrymme som mjuka fodral. Mjuka fodral kan ha mÄnga fack och fickor. Dessutom, genom att anvÀnda MOLLE-tillbehör eller till och med sy dem pÄ, kan du lÀgga till fler fickor i mjuka vapenfodral!

Dessutom kan mjuka fodral repareras medan de flesta hĂ„rda fodral inte Ă€r det. NĂ€r plasten gĂ„r sönder kan du inte fixa det – men en sönderriven söm eller hĂ„l i ett mjukt fodral kan sys pĂ„ nytt eller lappas upp.

Den sista fördelen med mjuka vapenfodral Àr att de tar upp en försumbar mÀngd utrymme nÀr du inte anvÀnder dem. HÄrda fodral Àr alltid lika stora, och till och med med ingenting inuti tar de mycket utrymme. Mjuka fodral kan dock pressas ner nÀr det inte finns nÄgot gevÀr inuti. Detta lÄter dig lagra dem mycket lÀttare. Du kan ocksÄ vika eller rulla upp ett mjukt vapenskydd. Prova med ett hÄrt fodral sÄ kommer du snabbt till tÄrar!

HÄllbarhet hos hÄrda vapenfodral kontra mjuka

Du vill ha ett fodral för ditt gevÀr som kan hantera en hel del missbruk. Om den inte klarar av dagligt slitage, slösades i bÀsta vapenfodral pengarna du spenderade pÄ det, och i vÀrsta vapenfodral kan ditt dyra skjutvapen skadas! HÄrda fodral Àr teoretiskt mer hÄllbara Àn mjuka fodral pÄ grund av att de Àr gjorda av fast polymer istÀllet för mjukt tyg. Men nÀr billig plast misslyckas gör det sÄ spektakulÀrt och kan till och med splittras.

Mjuka fodral kommer dock att börja slita innan de misslyckas och kan repareras med ett syfte av sömnad. Du vill fortfarande hÄlla ett öga pÄ dubbla sömmar och tungt tyg som nylon. Leta ocksÄ efter handtag som lindas under fodralet snarare Àn att stoppa sÄ snart de sys in.

Skydd mot skador – Är mjuka eller hĂ„rda vapenfodral bĂ€ttre?

Den största anledningen till att anvÀnda ett vapenfodral Àr att skydda ditt skjutvapen. Vad Àr poÀngen om den misslyckas med den hÀr uppgiften? Ju mer vaddering, desto mindre kan yttre kraft pÄverka gevÀret inuti fodralet. Ett hÄrt skal skyddar Ànnu bÀttre, om Àn pÄ bekostnad av vikt och bulk. De flesta mjuka vapenfodral har lite vattentÄlighet. TÀtt vÀvt tyg hÄller regnet ute sÄvida det inte blötlÀggs för lÀnge. HÄrda skal Àr bÀttre pÄ att hÄlla ut vatten, men om det inte finns en packning för att tÀta kanterna, kan viss fukt sippra in.

Mjuka vapenfodral

Inte alla har en obegrĂ€nsad budget. Även om det finns billiga hĂ„rda fodral och dyra mjuka fodral, Ă€r det genomsnittliga hĂ„rda fodret dyrare Ă€n det genomsnittliga mjuka fodralet. Om du vill spara pengar pĂ„ ditt fodral sĂ„ att du har rĂ„d med mer ammunition Ă€r ett mjukt fodral en bra idĂ©. Om du vill ha bĂ€sta möjliga vapenfodral för ditt gevĂ€r kan du spendera tusen kronor eller mer pĂ„ ett hĂ„rt fodral. Men de flesta vill fĂ„ ut det mesta av sina pengar, sĂ„ budgetvĂ€nligheten för mjuka vapenfodral vinner hĂ€r.

HĂ„rda vapenfodral

I grund och botten Àr hÄrda vapenfodral hÄrdare Àn mjuka vapenfodral. Detta beror pÄ att de Àr gjorda av stel plast och fodrade med en stor mÀngd skum. Skummet hindrar gevÀret frÄn att studsa runt inuti fodralet och plasten skyddar mot vassa föremÄl, banor och repor. Mjuka vapenfodral saknar de stötsÀkra polymersidorna. Om nÄgot bankar in i det mjuka fodralet kan kraften överföras till gevÀret inuti.

Det kommer att finnas en tuff vÀvd ytterbelÀggning och lite vaddering pÄ insidan av ett mjukt fodral, men inte sÄ mycket som med ett hÄrt fodral. Vapen Àr ocksÄ mer benÀgna att glida runt inuti ett mjukt fodral. SÄ, ett hÄrt fodral kommer att kunna skydda dess innehÄll bÀttre Àn ett mjukt fodral.

VattentĂ„lighet – Mjuka vs hĂ„rda vapenfodral

Ibland har hÄrda fodral en tÀtning hela vÀgen runt kanterna, sÄ de Àr inte bara vattentÄliga utan ocksÄ vattentÀta. Du kanske inte vill lagra dem under vattnet, men vissa kan överleva tillfÀllig nedsÀnkning. Som en bonuspoÀng kan de hÀr vapenfodralen kanske flyta! Mjuka fodral Àr kanske inte vattentÀta men de tÄl regn. TÀtt vÀvda strÀngar av nylon Àr ganska bra pÄ att hÄlla vattnet frÄn att rinna igenom. NedsÀnkning eller utsÀttning för lÀngre perioder med nederbörd kan driva vatten genom fibrerna, men de flesta mjuka vapenfodral kommer fortfarande att rycka av sig korta vattenkontakt.

Detta innebÀr att de kan andas (och torka) bÀttre, medan ett vattentÀtt hÄrt fodral kan hÄlla allt vatten inuti fast dÀr. Om du anvÀnder skjutvapnet under regniga förhÄllanden bör du torka av det innan du lÀgger bort det. Med ett mjukt vapenfodral kan fukt avdunsta ur det Àven om du inte fick allt vattnet frÄn ditt skjutvapen. Emellertid Àr ett hÄrt fodral mindre permeabelt, sÄ fukten inuti hÀnger runt. Detta kan leda till rost pÄ ditt skjutvapen om du inte Àr uppmÀrksam. Trots detta gÄr fördelen fortfarande till svÄra vapenfodral.

Modifiering och reparationsförmÄga av mjuka och hÄrda vapenfodral

HÄrda fodral kan inte Àndras förutom genom att lÀgga till externa lÄs. Du kan ocksÄ lÄsa de flesta mjuka fodral, sÄ det hÀr Àr inte mycket av en fördel. Mjuka fodral Àr emellertid tillverkade av tyg. Om du syr eller kÀnner nÄgon som gör det kan du modifiera eller reparera ett mjukt vapenfodral. Sömnad slits ut med tiden, ungefÀr som hur plast blir stressad genom upprepad anvÀndning. Men hÄrda vapenfodral Àr inte modulÀra och nÀr ett gÄngjÀrn gÄr sönder Àr det slutet pÄ vapenfodralet.

Men om sömmarna i ett mjukt fodral börjar smÀlta kan du sy det tillbaka till det normala. Om en dragkedja lossnar kan du byta ut dragkedjan. Om det finns en tÄr kan du sy upp tÄren. Det betyder ocksÄ att du kan lÀgga till ett mjukt vapenfodral. Vill du ha mer lagringskapacitet? Sy det pÄ! Behöver du en axelrem nÀr det inte finns nÄgon? LÀgg till ett! UngefÀr den enda modifieringen du kan lÀgga till i ett hÄrt fodral Àr ett klistermÀrke eller limmat kardborreplÄster. Mjuka fodral Àndras dock lÀtt hur du vill. SÄ fördelen hÀr gÄr till dem.

Klumpighet – HĂ„rda fodrals svaghet

Mjuka fodral har lite vaddering och en formanpassad design, vilket innebÀr att de bara tar lite utrymme runt gevÀret de hÄller. SvÄra fodral tar dÀremot mycket utrymme. Detta beror pÄ den hÄrda plasten och skummet som Àr nödvÀndigt för att förhindra att gevÀret studsar mot det hÄrda yttre skalet, vilket allt bidrar till fodralets mÄtt.

Om du har ett mindre fordon kan ett hĂ„rt fodral vara för lĂ„ngt för att passa bekvĂ€mt inuti. Detta Ă€r sĂ€rskilt vapenfodralet med mindre bilar. Jag har till och med varit tvungen att vinkla ett hĂ„rt fodral vertikalt, som om det vore en annan passagerare i bilen! Även med magasinfickor pĂ„ utsidan kan du ofta montera flera mjuka fodral i samma utrymme som ett enda hĂ„rt fodral. Eller sĂ„ kan du passa dem i en smygare position. Fördelen gĂ„r dĂ€rför till mjuka vapenfodral hĂ€r.

Förvaring av fodralet – HĂ€r vinner de mjuka vapenfodralen

Huvuddelen av ett fodral Àr sÀrskilt viktigt nÀr du inte anvÀnder fodralet för att bÀra ett gevÀr. Helst kommer dina skjutvapen att vara lÄsta i ett sÀkert vapen nÀr de inte anvÀnds, men du mÄste fortfarande förvara det tomma vapenskyddet. SvÄra vapenfodral tar upp lika mycket utrymme oavsett om de Àr tomma eller fulla.

Att Àga fodral för flera vapen lÀgger sig snabbt, och innan du vet ordet överflödar din garderob med vapenfodral. Mjuka vapenfodral vapenfodraler dock ner nÀr de Àr tomma. Du kanske till och med kan lÀgga dem i en mindre form. Om du har ett litet vardagsrum med inte mycket förvaringsutrymme, Àr ett mjukt fodral dubbelt fördelaktigt.

Förvaringsutrymme

Mjuka fodral har ofta extra förvaringsfack fÀsta vid sidan av vapenfodral. Dessa kan innehÄlla tidskrifter och mer. SvÄra fodral har inte alltid kapacitet att lagra mer Àn sjÀlva gevÀret. Bra kommer ofta att ha utskÀrningar för tidskrifter eller till och med personlig sÀkerhetsutrustning, men det hÀr Àr nÀstan alltid en mindre mÀngd lagringskapacitet jÀmfört med ett mjukt vapenfodral av samma storlek. Som tidigare nÀmnts kan du ocksÄ lÀgga till ytterligare förvaringsfickor i mjuka fodral, sÄ fördelen hÀr gÀller mjuka fodral.

Synlighet – Hur man gömmer sitt gevĂ€r bĂ€st

Även om det Ă€r svĂ„rare att stjĂ€la hĂ„rda vapenfodral Ă€r de ocksĂ„ mer uppenbara mĂ„l. Det Ă€r svĂ„rare att dölja ett hĂ„rt vapenfodral i ditt fordon Ă€n att dölja ett mindre mjukt fodral. Mjuka vapenfodral tenderar att vara mer uppenbara som bĂ€rare för skjutvapenutrustning, vilket gör dem till ett frĂ€msta mĂ„l för tjuvar, medan hĂ„rda vapenfodral kan se ut som andra typer av sportartiklar, sĂ„som fiskeredskap.

Men nÀstan alla typer av sportartiklar Àr ett bra mÄl för tjuvar, sÄ detta svÀnger inte fördelen till förmÄn för hÄrda vapenfodral. Mjuka vapenfodral tar fortfarande ledningen nÀr det gÀller smyg pÄ grund av hur mycket lÀttare de Àr att dölja.

Stöldförebyggande egenskaper

HÄrda fodral Àr i allmÀnhet bÀttre för att skydda ditt gevÀr mot klibbiga fingrar Àn mjuka fodral. Du kan ofta lÄsa dragkedjorna i mjuka sidor, men en kniv kan enkelt klippa tyget och göra det lÄst. Eftersom de Àr mindre och lÀttare gör ett mjukt fodral det lÀttare för nÄgon att plocka upp och gÄ ivÀg med ditt gevÀr! SvÄra fodral Àr emellertid ogenomtrÀngliga för skÀrverktyg. En potentiell tjuv kommer inte att kunna skÀra sig in. De mÄste gÄ igenom lÄsarna eller stjÀla sjÀlva fodralet.

Eftersom hÄrda fodral Àr större och tyngre Àr det lÀttare att upptÀcka nÄgon som försöker stjÀla ditt vapenfodral. Se bara till att anvÀnda alla de lÄsbara omrÄdena runt fodralet. Om du inte gör det kan det vara möjligt för en tjuv att öppna vapenfodral tillrÀckligt för att dra gevÀret genom springan, Àven med ett lÄs pÄ vapenfodral!

Vanliga frÄgor om vapenfodral

Vilket vapenfodral ska jag köpa för just mitt gevÀr?

Fodralet du kan köpa för ditt karbingevÀr Àr ett som skyddar det tillrÀckligt frÄn repor, rost, damm och vattenskador. Det borde vara tillrÀckligt stort för att rymma ditt karbingevÀr och andra tillbehör. Vapensköldens handtag ska vara robusta och robusta nog för att förbli intakta nÀr du bÀr den under lÄng tid. Speciellt bör dimensionerna vara rÀtt för ett karbingevÀr. VÄr recension av gevÀrskÄp har flera kvalitetskvaliteter som du kommer att Àlska. Kolla in det!

Vilka molle-pÄsar ska man fÀsta pÄ sitt vapenfodral?

Molle-pÄsarna du kan fÀsta i ditt gevÀr inkluderar hölster, hÄllbarhetspÄsar, första hjÀlpsatser och matsalshÄllare. Du kan ocksÄ fÀsta granat- och magasinpÄsar, sling-D-ringar, hölster och pÄsar för allmÀnt bruk.

Hur lÀgger man in sitt gevÀr i vapenfodralet?

SÀttet att rikta in ett gevÀr beror pÄ om skummet skrÀddarsys eller inte. Om skummet redan Àr klippt spelar ingen roll hur du justerar gevÀret. Kontrollera att skummet konturerar gevÀrets hela kropp för att sÀkerstÀlla en jÀmn spridning av dess vikt. Alternativt kan du konturera skummet runt gevÀrets kropp medan du lÀmnar öppningsomrÄdet. Det skulle dock hjÀlpa om du försökte konfigurera skummet rÀtt eftersom det Àr den mest kritiska faktorn och inte gevÀrets inriktning.

Varför behövs ett vapenfodral?

Ett gevÀr Àr ett viktigt vapen för jÀgare. Ett vapenfodral innehÄller inte bara ett gevÀr. Den innehÄller tidskrifter, kulor, en pipa etc. Alla dessa saker bör hÄllas ordentligt. Utan gevÀr Àr det omöjligt att bÀra. Ett gevÀrshölje hjÀlper dig att hÄlla ditt gevÀr och de andra extra delarna sÀkra och stÀda.

Vilket Àr det bÀsta vapenfodralet?

TvĂ„ typer av vapenfodral anvĂ€nds mest, till exempel – hĂ„rda fodral och mjuka. Det Ă€r upp till dig vilken typ av du behöver. HĂ„rdvapenfodral Ă€r bĂ€ttre Ă€n den mjuka. Det kan skydda dina saker mycket troget, men ibland blir det tungt att bĂ€ra. Å andra sidan Ă€r mjuka fodral lĂ€tta att anvĂ€nda, lĂ€tta att bĂ€ra, men du fĂ„r problem med att göra saker stĂ€dade.

Hur stort bör mitt vapenfodral vara?

Du behöver inte bara nÄgot vapenfodral; du vill ha en som bÀst matchar formen och storleken pÄ ditt gevÀr. Det beror pÄ det redskap du ska bÀra med dig eller om du ocksÄ vill lÀgga till andra saker som optiska redskap och annat taktiskt redskap.

Du vill ha en som bÀst uppfyller dina taktiska behov nÀr du Àr pÄ sprÄng och robust nog för att hÄlla dina skjutvapen i bÀsta skick utan att lÀgga till extra bulk. Om du gÄr för ett stort vapenfodral kommer ditt gevÀr att förskjutas nÀr du gÄr eller kör och det kan orsaka allvarlig skada pÄ fodralet. Det besegrar verkligen syftet helt och hÄllet. Av den uppenbara anledningen kan du inte heller köpa ett litet fodral. Beroende pÄ din stil och dina taktiska lagringsbehov mÄste du vÀlja klokt.

Vilken typ av vapenfodral kan hittas?

MĂ„nga gevĂ€rshöljen finns pĂ„ marknaden, till exempel – hĂ„rt fodral, litet fodral, stort fodral, lĂ€tt fodral, tungt fodral, vattentĂ€tt fodral, flytande fodral osv. Du hittar olika mĂ€rken och material som plast och metall; trĂ€ anvĂ€nds i gevĂ€r.

Vilka funktioner vill man ha i ett vapenfodral?

För en bÀttre upplevelse erbjuder gevÀrskÄp mÄnga funktioner. Du kan hitta olika funktioner i olika mÀrken. HÀr Àr nÄgra exempel:

 • BlixtlĂ„s system
 • LĂ„ssystem
 • VattentĂ€t
 • BrandbestĂ€ndig

Hur viktigt Àr det att mitt vapenfodral Àr vattentÀtt?

Oavsett om du letar efter ditt nÀsta stora byte i vildmarken eller testar din överlevnadsförmÄga, Àr ett vapenfodral avgörande för dina utomhusÀventyr. De mÄste vara vattentÀtbehandlade eftersom jÀgare jagar i alla slags situationer och förtjÀnar det bÀsta dygnet runt-skyddet för deras taktiska redskap och deras vÀrdefulla skjutvapen.

Tyger tenderar ofta att behÄlla fukt Àven om det Àr lÄgt och gevÀr som förvaras i fodralet Àr mer sÄrbara för att rosta utanför sÀsongen. Ett vattentÀtt fodral fungerar som ett under och effektivt fuktar bort fukten för förvaring. Det Àr ocksÄ tillrÄdligt att torka bort fukten frÄn dina gevÀr innan du placerar dem i fodralet för förvaring.

Kan jag montera ett sikte pÄ gevÀret i mitt vapenfodral?

MÄnga lÄter dig lagra ett gevÀr med monterat sikte. Nyckeln hÀr Àr att se till att fodralet Àr tillrÀckligt stort för att hÄlla ett gevÀr med ett sikte. Det kommer ocksÄ att behöva extra vaddering i fodralet för att skydda siktet sÄ att du kanske föredrar ett hÄrt fodral snarare Àn att anvÀnda ett mjukt nÀr ditt gevÀr har ett sikte. Detta hjÀlper till att hÄlla ramen skyddad frÄn pÄverkan.

Hur kan jag lÀgga till ytterligare vattentÀtning i ett mjukt fodral?

Det finns gott om behandlingar tillgÀngliga pÄ marknaden som du kan anvÀnda för att öka vattentÄligheten i ett vapenfodral. De arbetar genom att fylla i hÄlen i materialet som normalt lÄter vattenmolekyler passera igenom. NÀr du testar detta bör du testa ett litet omrÄde för att se till att behandlingen inte skadar den efter torkning.

Är mjuka fodral bĂ€ttre Ă€n hĂ„rda?

Svaret Àr inte sÄ enkelt som du antar eftersom det Àr mer ett personligt alternativ. Det beror ocksÄ pÄ vad du planerar att anvÀnda ditt vapenfodral till och om du reser med det eller inte. Ett hÄrt fodral ger dig en mer vattentÀt effekt medan en mjuk har lagt till vaddering integrerad för lite mer kuddskydd.

Dessutom kommer bÄda vapenfodralen oundvikligen att fungera pÄ samma sÀtt. DÀrför Àr det mycket viktigt att kÀnna till dina behov. Dessutom vill du titta pÄ specifikationerna som ditt önskade vapenfodral har eftersom det ytterligare hjÀlper dig att fatta ett vÀlbalanserat beslut.

Vilka material anvÀnds vid tillverkning av vapenfodral?

Sedan kommer det material som fodralet Àr tillverkat av. Du bör aldrig kompromissa med kvaliteten och alltid försöka vÀlja en som Àr konstruerad av hÄllbara material och producerad av en pÄlitlig tillverkare. Ett fodral av material av billig kvalitet kan orsaka skador som inte alls Àr bra för dig eller ditt gevÀr. Ett material av hög kvalitet avgör hÄllbarhet och hÄllfasthet.

NÀr det gÀller materialval bör det skydda dina skjutvapen frÄn stötar, repor och yttre element samtidigt som de hÄlls i sitt bÀsta skick, sÀrskilt nÀr du reser. Aluminium Àr ett vanligt materialval nÀr det gÀller vapenfodral för det enkla faktum att aluminium Àr lÀtt och tÄl det dagliga slitaget i vildmarken utan att kompromissa med prestandan.

Vissa fodral Àr ocksÄ gjorda av trÀ, vilket Àr ett klassiskt tillskott till alla kollektioner och ger en utmÀrkt lagringslösning för dina vÀrderade Àgodelar och taktiska redskap nÀr du Àr pÄ sprÄng. De erbjuder kvalitetsgevÀrsskydd för dina skjutvapenlagringsbehov och gör det med stil. TrÀ Àr ett bra materialval för erfarna jÀgare som Àlskar att bÀra sina vÀrdefulla skjutvapen i stil, plus att de Àr tÄliga nog för att klara tidens test.

Slutgiltiga tankar om vapenfodral

Framför allt har de sex gevÀrslÄdorna unika egenskaper som gör dem vÀrdefulla pÄ sitt eget sÀtt, men de följer alla nÄgra av samma allmÀnna krav som krÀvs för att de inte bara ska tjÀna dig utan tjÀna dig vÀl. Var och en har ett nÄgot annat syfte men de kommer alla att skydda sitt innehÄll frÄn den yttre miljön, och de kommer att göra det utomordentligt bra.

Naturligtvis mÄste mÄnga faktorer tas med i berÀkningen för att avgöra vilka vapenfodral som kommer till vÄr topp 6-lista. Saker som kostnad, material och mÄngsidighet övervÀgdes, men framför allt var personliga behov i spetsen för den slutliga beslutsprocessen. Helst finns det ett vapenfodral hÀr för alla slags skyttar ivriga eller nybörjare.

Oavsett dina personliga krav för ett gevÀr, förhoppningsvis har den hÀr listan en för dig. Om inte, helst den hÀr artikeln pekar dig i rÀtt riktning för att hjÀlpa dig att hitta det bÀsta gevÀrshöljet som Àr anpassat efter dina behov. Som alltid, tack för lÀsningen!

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Scroll to Top