Bäst Ljuddämpare 2024 – Test av olika Ljuddämpare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst för 22 lr

Stalon X108

Stalon XE149

Stalon Victor

Stalon RC

Klicka här för att se fler ljuddämpare att välja mellan.

Dyk ner i djupet av skytteteknologi med oss när vi testar och jämför marknadens mest framstående ljuddämpare.

Med hänsyn till faktorer som ljudreducering, vikt, användarvänlighet och flexibilitet, ämnar vi ge dig en tydlig bild av vilken ljuddämpare som ger mest värde för pengarna.

Genom djupgående analyser och realistiska tester kommer vi att klargöra varje produkts styrkor och svagheter.

Oavsett om du är en erfaren jägare som letar efter en uppgradering, eller en entusiastisk nybörjare som söker din första ljuddämpare, kommer denna artikel att ge dig den vägledning du behöver.

1. Bäst i test – Stalon X108

Stalon X108 Ljuddämpare

Stalon X108 ljuddämparen lever upp till sitt rykte med råge. Våra tester visade att denna teleskopiska ljuddämpare inte bara presterar enastående i att reducera ljudet, utan också bevarar vapnets balans genom sin korta förlängning och otroligt låga vikt.

Specifikationer
Konstruktion:Teleskopisk
Ljudreducering:-30dBc (.308)
Vikt:334 gram
Total längd:235mm
Diameter:49,1mm

Dessutom imponerade dess flexibilitet med utbytbara fronter och breda kaliberval, vilket gör den till ett självklart val för både jägaren och skytten.

Det var tydligt under våra tester att Stalon X108 verkligen lever upp till sina löften. Den teleskopiska designen fördelar vikten jämnt över vapnet och med en total längd på bara 235mm, varav 108mm framför mynningen, håller den vapnets profil smidig och välbalanserad.

Denna konstruktion bidrar inte bara till en bekväm hantering utan också till bättre skottresultat.

Ett imponerande resultat av testet var att Stalon X108 lyckades uppnå en ljudreducering på -30dBc med kaliber .308, vilket gör den till en utmärkt ljuddämpare för olika jakttyper. Den passar till nästan alla kalibrar, från kal. .17 till kal. .45, men presterar bäst mellan kal. .243 till kal. .375.

Trots dess lätta vikt på endast 334 gram visade Stalon X108 en otrolig hållbarhet och livslängd under våra tester. Det enda negativa var att för större kalibrar eller magnumkalibrar var prestandan mindre optimal, och vi rekommenderar att överväga XE108 eller XE149 i dessa fall.

Fördelar

 • Låg vikt
 • Enastående ljudreducering
 • Kort förlängning av vapnet
 • Utbytbara fronter för flexibilitet
 • Passar till en mängd olika kalibrar

Nackdelar

 • Mindre optimal för större kalibrar
 • För pipor över 19mm rekommenderas M18
 • Mattsvarta ytan kan repas vid hård användning

2. Bäst premiumval – Stalon XE149

Stalon XE149 Ljuddämpare

Stalon XE149 ljuddämpare är en produkt som tar tystnad till en helt ny nivå. Designad för att passa ett brett spektrum av kalibrar, från kal. .222 till kal. .45, möjliggör XE149 en optimal ljudreducering på -34,5dBc (.308). Denna modell visade sig vara särskilt effektiv under våra tester med större- och/eller magnum kalibrar.

Specifikationer
Ljudreducering:-34,5dBc (.308)
Vikt: 428 gram
Total längd:311 mm
Diameter: 49,1 mm

Ett utmärkande drag med XE149 är dess teleskopiska design. Med en total längd av 311mm och en vikt på endast 428 gram, fördelas den teleskopiska ljuddämparen jämnt över vapnets gänga.

Denna design förbättrar balansen och ger en extra stödpunkt i den bakre delen (pipbussning), vilket ökar användarvänligheten och stabiliteten.

Ett annat plus med Stalon XE149 är dess flexibla system med utbytbara fronter. Detta gör att ljuddämparen enkelt kan anpassas till olika typer av jakt och skytte, vilket ger en otrolig flexibilitet och förlänger produktens livslängd.

Vi måste dock nämna en nackdel som vi märkte under våra tester. Trots dess imponerande ljudreducerande förmåga och bekväma hantering, fann vi att denna ljuddämpare kan kännas något stor och klumpig för vissa användare, särskilt de med mindre erfarenhet av ljuddämpare.

Sammanfattningsvis är Stalon XE149 en högpresterande och pålitlig ljuddämpare med utmärkt ljudreducering, bekväm hantering och imponerande flexibilitet. Den passar bra till olika jakt- och skytteformer och erbjuder ett brett spektrum av kalibrar, vilket gör den till ett bra val för de flesta jägare och skyttar.

Fördelar

 • Utmärkt ljudreducering
 • Teleskopisk design förbättrar balansen
 • Flexibelt system med utbytbara fronter
 • Låg vikt
 • Passar för ett brett spektrum av kalibrar

Nackdelar

 • Inte lika effektiv för mindre kalibrar

3. Bäst budgetval – Stalon Victor

Stalon Victor Ljuddämpare

I jaktens värld är ljuddämpning en kritisk faktor, och Stalon Victor lyckas leverera med stor bravur. Denna kompakta och lätta ljuddämpare utstrålar kraft och precision i varje detalj, utan att kompromissa med användarvänlighet och balans. Den passar perfekt för skyttar som prioriterar lättviktiga, välbalanserade vapen.

Specifikationer
Vikt:290 gram
Längdpålägg:127mm
Diameter:41mm
Ljudreducering:-26dBc (.308)
Design:Teleskopisk

Under vårt test av Victor märkte vi direkt fördelarna med den minimala vikten. Trots att den bara väger 290 gram, presterar den exceptionellt bra när det gäller ljudreducering.

Dessutom förlänger den vapnet med bara 127mm, vilket gör den till en oslagbart smidig kompanjon under jakten.

Victors ljudreducering är imponerande. Med en reduktion på -26dBc (.308) levererar den utmärkt prestanda och i vissa kalibrar presterade den till och med bättre än Stalon W110 i samma kaliber. För en skytt som föredrar ett slimmare vapen, är Victor ett idealiskt val.

Teleskopisk design är en annan viktig aspekt. Denna design gör det möjligt att fördela längden och vikten jämnt över vapnet, vilket bidrar till bättre balans. Denna väl avvägda egenskap märktes tydligt under vår testning, och vi kan konstatera att Victor lever upp till sitt rykte.

Men inget är perfekt, och även Victor har sina svagheter. Vi märkte att den inte var lika effektiv för större kalibrar. Trots detta var prestandan fortfarande godkänd, och för mindre kalibrar var den utmärkt.

Slutsatsvis levererar Stalon Victor en otroligt effektiv ljuddämpning i ett kompakt och lätt paket, trots vissa begränsningar i större kalibrar.

Fördelar

 • Lättviktig, endast 290 gram
 • Smidig, förlänger vapnet med endast 127 mm
 • Effektiv ljudreducering, -26dBc (.308)
 • Teleskopisk design för bättre balans

Nackdelar

 • Mindre effektiv för större kalibrar

4. Bäst 22 lr ljuddämpare – Stalon RC

Stalon RC ljuddämpare

Att sätta Stalon RC på provet har varit en fröjd för alla inblandade, med sin förmåga att hålla sig till vår strävan efter noggrannhet och prestanda i alla aspekter. Stalon RC, en frontmonterad ljuddämpare utvecklad för jakt och skytte med kantantända patroner, från kal. .17 till kal. .22, har levererat enastående prestanda med en smal diameter på bara 30mm och extremt låg vikt.

Specifikationer
Konstruktion:Frontmonterad
Ljudreducering:-21,8dBc (.22lr)
Vikt:78 gram
Total längd:120mm
Diameter:30mm

Under vår testning har Stalon RC visat sig vara ett självklart val för .17hmr och .22lr tack vare sin kompakta design och prestanda.

Som en frontmonterad ljuddämpare, ger den fördelar som att den totala längden och vikten monteras framför mynningen, vilket är idealiskt för de som vill behålla sina original öppna riktmedel på pipan.

Dessutom kan ljuddämparen monteras utan att ta hänsyn till avståndet mellan mynning och framstock, vilket ger en imponerande längd framför mynning på 105mm.

Stalon RC:s kompatibilitet med de flesta kalibrar mellan kal. .17 till kal. .22 är också värt att nämna. Den är speciellt framtagen för lättare laddningar (ej magnum) vilket gör den perfekt för ammunitioner som .17 hmr, .22 long, .22lr.

Ett litet hinder vi stötte på under vår testning var dock att den inte är optimal för kraftigare/magnum ammunition. Men med den tillhandahållna informationen kunde vi lätt navigera runt detta. Sammanfattningsvis är Stalon RC ett toppval för alla som söker en lätt och effektiv ljuddämpare för sina kantantända patroner.

Fördelar

 • Extremt lätt, endast 78 gram
 • Utmärkt ljudreducering, -21,8dBc (.22lr)
 • Frontmonterad design för flexibel montering

Nackdelar

 • Inte optimal för kraftigare/magnum ammunition
 • Kanske inte passar större pipdiametrar, trots att den är frontmonterad.

5. Alternativ till bäst i test – Stalon XE108

Stalon XE108 Ljuddämpare

Stalon XE108 är en ljuddämpare som tar den teleskopiska designen till en ny nivå. Vid vår testning blev det snabbt uppenbart att denna produkt inte bara är en ljuddämpare, utan en verklig förstärkning för alla jägare och skyttar.

Specifikationer
Konstruktion:Teleskopisk
Ljudreducering:-31dBc (.308)
Vikt:370 gram
Total längd:270 mm
Diameter:49,1 mm

Vid första anblicken var det dess låga vikt och minimala förlängning av vapnet som stack ut. Trots att den väger bara 370 gram, ger XE108 en otrolig ljudreducering på -31dBc vid användning med .308 kaliber.

Den begränsade förlängningen av vapnet, endast 108mm, innebär att balansen och hanterbarheten av vapnet inte äventyras, vilket är en stor fördel vid olika typer av jakt och skytte.

Vad som skiljer XE108 från mängden är den teleskopiska designen. Under våra tester uppskattade vi hur denna design hjälpte till att distribuera vikten jämnt över vapnet, vilket resulterade i förbättrad balans.

Dessutom tillåter den teleskopiska designen en extra stödpunkt i den bakre delen (pipbussning), vilket ökar användarvänligheten.

Vi uppskattade även flexibiliteten med de utbytbara fronterna. Detta innebär att ljuddämparen enkelt kan anpassas till olika typer av jakt och skytte, vilket ger ytterligare mångsidighet till produkten.

Dock noterade vi att det kräver viss förkunskap att kunna göra optimala val gällande utbytbara fronter, vilket kan vara en nackdel för mindre erfarna användare.

Sammanfattningsvis är Stalon XE108 en otrolig ljuddämpare som kombinerar funktionalitet och design på ett skickligt sätt. Dess teleskopiska design, ljudreducering och låga vikt är alla faktorer som gör den till ett utmärkt val för både jägare och skyttar.

Fördelar

 • Minimal förlängning av vapnet
 • Låg vikt
 • Utmärkt ljudreducering
 • Teleskopisk design
 • Utbytbara fronter

Nackdelar

 • Inte lika effektiv för mindre standardkalibrar
 • Större kalibrar kan kräva större modeller för optimal tystnad

6. Alternativ till premiumval – Stalon X149

Ljuddämpare Stalon X149

Stalon X149 är en enastående ljuddämpare för jägare och skyttar. Den erbjuder en oöverträffad ljudreducering på -32,5 dBc (.308), vilket gör den till en optimal partner på jaktturen, särskilt för vakt- eller smygjakt. X149 är en uppgradering av den tidigare modellen X108, med en större front som förbättrar ljudreduceringen utan att addera onödig bulkighet.

Specifikationer
Konstruktion:Teleskopisk
Ljudreducering:-32,5dBc (.308)
Vikt:394 gram
Mått:Längd 276mm
Kalibrar:Kal .17 till kal .45

Vikten på endast 394 gram, kombinerat med en teleskopisk design, gör Stalon X149 till en smidig och balanserad kompanjon.

Dess design fördelar vikten jämnt över vapnets gänga, vilket resulterar i ökad komfort och stabilitet. Ytterligare stöd erhålls från en extra stödpunkt vid pipbussningen, vilket förbättrar balansen.

Stalon X149 imponerar med sin flexibilitet och anpassningsbarhet, eftersom den kan användas med en mängd olika kalibrar, från kal. .17 till kal. .45. För optimal effekt rekommenderas dock användning med kal. .243 till kal. .375.

En unik fördel med denna ljuddämpare är dess utbytbara fronthuvud. Denna funktion tillåter användaren att enkelt byta eller komplettera fronthuvudet till en annan modell eller kaliber, vilket betyder att Stalon X149 kan anpassas till alla typer av jakt och skytte. Dock är det värt att notera att denna modell är lite längre än dess föregångare, vilket kan vara en nackdel för vissa jägare.

Sammanfattningsvis är Stalon X149 en superb, teleskopisk ljuddämpare som erbjuder imponerande ljudreducering, balans och flexibilitet för alla typer av jakt och skytte.

Fördelar

 • Enastående ljudreducering
 • Flexibelt utbytbara fronter
 • Lätt och balanserad

Nackdelar

 • Optimal för specifika kalibrar (.243 till .375)
Hur vi utförde vårt test av ljuddämpare

Hur vi utförde vårt test av ljuddämpare

När det kommer till jakt, spelar valet av rätt utrustning en avgörande roll för upplevelsen. I vårt senaste test tog vi oss an uppgiften att hitta “bäst i test” bland ljuddämpare för jaktgevär.

Vi lade särskilt fokus på 22 lr ljuddämpare och några modeller från det välkända märket Stalon. Vårt syfte var att utvärdera prestanda, hållbarhet och komfort under realistiska förhållanden. I detta avsnitt beskriver vi hur vi genomförde vårt noggranna test.

Skapandet av en konsekvent testmiljö

För att säkerställa rättvisa och jämförbara resultat, krävs en välgenomtänkt och konsekvent testmiljö. Vi valde att utforma vårt testområde i en isolerad skogsmiljö, skärmad från yttre störningar.

En serie olika vapen användes för att testa ljuddämparens effektivitet på olika kalibrar. Vi tog särskild hänsyn till att matcha varje ljuddämpare, inklusive Stalon ljuddämpare, med lämpligt vapen för att erhålla rättvisa och korrekta resultat.

Detaljer om vår testprocess

Vår testprocess var omfattande. Vi började med att installera varje ljuddämpare på det lämpliga gevär och säkerställa korrekt passform och säkert fäste. Därefter sköt vi en serie av skott, noggrant noterade varje upplevelse.

Vi var särskilt uppmärksamma på att jämföra effekten på ljudnivån med och utan ljuddämpare. Under testprocessen var det viktigt för oss att förstå hur varje ljuddämpare presterade i verkligheten, bortom de teoretiska specifikationerna.

Utförandet av testerna

Under utförandet av testerna fokuserade vi på att upprepa processen noggrant. Varje ljuddämpare, inklusive 22 lr ljuddämpare och Stalon-modellerna, testades flera gånger under olika tider på dagen och under olika väderförhållanden.

Varje testsession varade i genomsnitt två timmar, med pauser för att säkerställa att vapnen inte överhettade. För att öka rättvisan i vårt “bäst i test” betyg, sköt vi också med olika ammunitionstyper.

Här är några av de viktigaste stegen i vår testprocess:

 1. Installering av ljuddämpare på lämpligt gevär.
 2. Skjutning av skottserier, med och utan ljuddämpare.
 3. Jämförelse av ljudnivåer och återverkningar.
 4. Testning under olika väderförhållanden och tidpunkter på dagen.
 5. Användning av olika ammunitionstyper för rättvisa jämförelser.

Utvärdering och kategorisering av resultat

Efter att ha utfört omfattande tester, kom tiden för den kanske mest kritiska delen – utvärdering och kategorisering. Detta innebar att vi granskade och analyserade all data vi samlat, från ljudreduktion till pålitlighet och användarkomfort.

Våra kriterier för “bäst i test” var inte bara tekniska prestanda, utan också känslan vid användning. Det var viktigt att överväga hur väl ljuddämparen passade geväret, hur den påverkade balansen och skjutkomforten, särskilt för Stalon ljuddämpare och 22 lr ljuddämpare.

Varje ljuddämpare fick poäng inom varje kategori, och totalpoängen ledde till vår slutliga rankning.

Hållbarhet och långtidstester

En stor del av vårt test ägnades åt att utvärdera hållbarheten hos de testade ljuddämparna. Långtidstesterna utformades för att simulera de utmaningar som en ljuddämpare kan möta under flera jaktsäsonger.

Vi tog också med faktorer som rengöring och underhåll, då dessa aspekter har en direkt inverkan på produktens livslängd. Vissa ljuddämpare, som Stalon-modellerna, skiljde sig ut i dessa tester tack vare deras robusta konstruktion och användning av högkvalitativa material.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet är två av de mest kritiska aspekterna när det gäller jaktutrustning, och det är självklart att vi tog detta i beaktande under våra tester.

Vi undersökte hur varje ljuddämpare påverkade vapnets funktion, om det förekom några störningar i skjutprocessen och hur ljuddämparen hanterade olika typer av ammunition. Vi testade också säkerheten vid montering och avmontering av ljuddämparen.

Slutligen undersökte vi hur pålitligt varje ljuddämpare presterade under oväntade förhållanden, som plötslig temperaturförändring eller fukt. Även här presterade Stalon ljuddämpare och 22 lr ljuddämpare mycket bra, vilket bidrog till deras starka placering i vårt “bäst i test” resultat.

Viktiga tips innan du använder din ljuddämpare

4 viktiga tips innan du använder din ljuddämpare

När du väljer och börjar använda en ljuddämpare för ditt jaktgevär, finns det flera faktorer att beakta. Dessa har vi identifierat genom omfattande tester och vill dela med oss till alla användare, för att förbättra din jaktupplevelse och säkerhet.

Vi har sammanställt dessa tips baserat på vår egen erfarenhet, och det vi anser är viktigt för att hitta ”bäst i test”. Här är några av de viktigaste stegen att tänka på när du använder din ljuddämpare:

 • Rätt matchning mellan gevär och ljuddämpare.
 • Korrekt installation och regelbunden kontroll.
 • Regelbundet underhåll och rengöring.
 • Försiktighet vid användning och efterlevnad av säkerhetsanvisningar.

Rätt matchning mellan gevär och ljuddämpare

Vårt första råd baseras på våra initiala tester. Att matcha din ljuddämpare korrekt med ditt vapen är avgörande. Detta inkluderar att titta på gevärskalibern, trådstorleken på mynningen och vilket material vapnet är gjort av.

Felaktig matchning kan leda till sämre prestanda och i värsta fall kan det skada både dig och ditt vapen.

Rätt Installation och Kontroll

Under våra tester observerade vi att korrekt installation av ljuddämparen spelade en viktig roll i dess funktion. Var noga med att skruva fast ljuddämparen ordentligt, men utan att använda för mycket kraft.

Se även till att kontrollera ljuddämparen efter varje skott, särskilt vid de första användningarna. Ett bra tips som vi upptäckte var att ta tid att lära känna din ljuddämpare och förstå hur den presterar vid olika inställningar.

Ljuddämparens underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring av ljuddämparen är något som vi upptäckte var avgörande under våra hållbarhetstester. En ren och väl underhållen ljuddämpare presterar bättre och håller längre. Därför rekommenderar vi att rengöra ljuddämparen regelbundet och noggrant efter varje användning. Att förvara den på en säker plats när den inte används är också viktigt.

Försiktighet vid Användning

Slutligen, säkerhet först. Under alla våra tester tog vi alltid stor hänsyn till säkerhet. Ljuddämpare kan bli mycket varma efter användning, så var försiktig när du hanterar dem efter skjutning. Använd skyddsutrustning när det är lämpligt och se till att följa alla tillverkarens säkerhetsanvisningar.

Genom att följa dessa råd baserade på våra tester, kan du få mest möjliga nytta av din ljuddämpare och förhoppningsvis hitta den som är bäst för dig.

Vanliga frågor om ljuddämpare

Hur fungerar en ljuddämpare?

När ljuddämparen sitter på vapnet ger dämparen den heta gasen som expanderar bakom kulan vid antändning, mycket större utrymme att expandera i vilket gör så att gasens tryck minskar. När trycket minskar, gör det också så att ljudet från explosionen minskar då det är i huvudsak just trycket som orsakar själva smällen.

När man däremot pratar om ljuddämpare för ventilation, bilar, mc eller mopeder fungerar de annorlunda. Antingen leds avgaserna i sicksack genom röret eller finns det glasull i ljuddämparen som absorberar ljudet.

Vad kostar en ljuddämpare?

Vanligtvis kostar en ljuddämpare från ett par tusenlappar upp till ungefär 6000 kronor. På vår sida har vi listat modeller som kostar mellan 3000 och 6300 kr.

Kräver ljuddämpare licens?

Från den första juli 2022 har licenserna för ljuddämpare försvunnit. Allt som krävs nu är vapenlicensen samt att ljuddämparen du önskar köpa ska passa just det vapnet.

Behöver man hörselskydd om man skjuter med ljuddämpare?

När ljuddämparen används med ett gevär som den är kompatibel med får den bäst prestanda. Vissa gevär med tunga kalibrar kan ändå kräva hörselskydd. Om du skjuter på en bana och skjuter mycket kan det ändå vara en bra idé med hörselskydd då dina öron kan ta skada i längden.

Minskar ljuddämpare rekylen?

Inte bara skyddar ljuddämparna dina öron, de minskar även rekylen som bildas när du skjuter med vapnet. Man har även kunnat konstatera att de modeller som kan dämpa ljudet mer också minskar rekylen mer.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det en hel del som man behöver tänka på när man ska köpa en ljuddämpare. Man måste fundera över vad man ska använda sitt vapen till, vilket typ av vapen det är samt hur ofta man använder vapnet.

Om man använder sitt vapen ofta kan en dyrare modell som håller längre vara ett smartare alternativ. Eftersom ljuddämpare är ganska dyra är det ett väldigt slöseri med pengar om man köper en som inte håller eller som inte passar ens vapen.

En ljuddämpare till vapen som används på rätt sätt kan rädda både dina och din jakthunds öron samt förhindra att djur runtomkring blir skrämda av smällen. Om du skjuter på prickbanor är det också skönt att slippa de konstanta höga smällarna och rekylen som bildas vid varje skott.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen