Bäst Ljuddämpare 2023 – Test av olika Ljuddämpare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

A-Tec Optima 45 Ljuddämpare

Stalon X108 Ljuddämpare

A-Tec Mega H2 A-Lock - 3 moduler

Stalon Victor Ljuddämpare

Klicka här för att se fler Ljuddämpare att välja mellan.

Du som jagar ofta på fritiden eller professionellt vet säkert hur stor skillnad en ljuddämpare kan göra. De är väldigt viktiga för att minska buller för både djur och människor runtomkring och för att skydda hörseln.

Nu har dessutom ljuddämpare blivit licensfria. Därför har det blivit allt vanligare med köp av ljuddämpare online och då är det inte alltid solklart vilken man ska välja. Vapen av olika kaliber behöver olika kraftfulla dämpare och eftersom priserna kan skilja sig ganska mycket, är det viktigt att man väljer rätt modell.

Vi har därför recenserat fyra olika ljuddämpare samt svarat på en rad vanligt förekommande frågor.

1. Bäst i test – A-tec Optima 45 Ljuddämpare

Se bästa priset

A-tec Optima 45 är en snabbmonterad ljuddämpare som kan dämpa cirka 29 db på en kal. .308 Win. Den har en längd på 230 mm, en förlängning på 150 mm och den väger 285 g.

Den snabba monteringen görs möjlig av en bajonettfästning som gör att man endast behöver skruva ljuddämparen 60 grader får att låsa fast den och 60 grader tillbaka för att montera av den.

En annan fördel med den här produkten är att den är kompatibel till både M14x1 och M18x1 vilket betyder att du kan använda samma ljuddämpare på olika gängor. Tänk på att du behöver en A-lock mini hylsa för att du ska kunna fästa ljuddämparen samt att den ska monteras med en värmetålig Loctite.

2. Populärast – Stalon X108 Ljuddämpare

Se bästa priset

Stalon X108 är en teleskopisk ljuddämpare som klarar av ljuddämpning för allt mellan kal. .222 och kal. 45. Ljuddämparens totala förlängning av vapnet är 108 mm, diametern är 49,1 mm och den väger ca. 330 gram.

Eftersom den är teleskopisk, blir den totala längden kortare och vikten fördelas jämnare vilket ger en bättre användarupplevelse. Därmed får man även en extra stödpunkt och en bättre balans i den bakre delen. Den här ljuddämparen kan, likt A-tec optima 45, dämpa upp mot 30 db på en kal. .308 Win.

Tack vare den korta förlängningen passar Stalon X108 främst till rörlig jakt, drevjakt och/eller för jakt med hund.

3. Premiumval – A-tec Mega H2 A-lock – 3 moduler

Se bästa priset

A-tec Mega H2 A-lock är moduldämpare som, precis som de föregående två ljuddämparna, kräver A-lock för att kunna monteras. Den har en längd på 250 mm och förlänger pipan med totalt 150 mm. Den väger 596 g, kan dämpa ca. 38 db i kal. .308 Win och har en maximal diameter på 23,7 mm.

Den här ljuddämparen har ny teknologi och är en nyare version av Hertz. Den är som mest effektiv det första skottet då den fortfarande är kall och den erbjuder möjligheten att välja hur många moduler man ska ha för att få optimal balans på vapnet.

Detta är en lite dyrare modell och den är mer av en tungviktare jämfört med de tidigare två ljuddämparna. Om man ska jaga större djur med större vapen passar den här ljuddämparen bättre.

4. Billigast – Stalon Victor Ljuddämpare

Se bästa priset

Stalon Victor är en väldigt lätt och smidig ljuddämpare. Den väger 290 gram, har en längd på 222 mm, en total förlängning av vapnet på 127 mm och en diameter på 41 mm.

Modellens lilla storlek och låga vikt gör att den passar bättre till lägre kalibrar. Ljuddämparen passar alltså bättre med till exempel 22lr. Även om den är liten jämfört med andra modeller har den i tester visat upp en väldigt bra ljuddämparförmåga och är till och med tystare än några av sina konkurrenter i vissa kalibrar.

Även om detta är en relativt billig modell kan den alltså fortfarande erbjuda bra prestation för de vapnen som den är avsedd för och man får då bra valuta för pengarna.

Lista över de bästa ljuddämparna 2023

  • Bäst i test: A-tec Optima 45
  • Populärast: Stalon X108 Ljuddämpare
  • Premiumval: A-tec Mega H2 A-lock Ljuddämpare
  • Billigast: Stalon Victor Ljuddämpare

Vanliga frågor om ljuddämpare

Hur fungerar en ljuddämpare?

När ljuddämparen sitter på vapnet ger dämparen den heta gasen som expanderar bakom kulan vid antändning, mycket större utrymme att expandera i vilket gör så att gasens tryck minskar. När trycket minskar, gör det också så att ljudet från explosionen minskar då det är i huvudsak just trycket som orsakar själva smällen.

När man däremot pratar om ljuddämpare för ventilation, bilar, mc eller mopeder fungerar de annorlunda. Antingen leds avgaserna i sicksack genom röret eller finns det glasull i ljuddämparen som absorberar ljudet.

Vad kostar en ljuddämpare?

Vanligtvis kostar en ljuddämpare från ett par tusenlappar upp till ungefär 6000 kronor. På vår sida har vi listat modeller som kostar mellan 3000 och 6300 kr.

Kräver ljuddämpare licens?

Från den första juli 2022 har licenserna för ljuddämpare försvunnit. Allt som krävs nu är vapenlicensen samt att ljuddämparen du önskar köpa ska passa just det vapnet.

Behöver man hörselskydd om man skjuter med ljuddämpare?

När ljuddämparen används med ett gevär som den är kompatibel med får den bäst prestanda. Vissa gevär med tunga kalibrar kan ändå kräva hörselskydd. Om du skjuter på en bana och skjuter mycket kan det ändå vara en bra idé med hörselskydd då dina öron kan ta skada i längden.

Minskar ljuddämpare rekylen?

Inte bara skyddar ljuddämparna dina öron, de minskar även rekylen som bildas när du skjuter med vapnet. Man har även kunnat konstatera att de modeller som kan dämpa ljudet mer också minskar rekylen mer.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det en hel del som man behöver tänka på när man ska köpa en ljuddämpare. Man måste fundera över vad man ska använda sitt vapen till, vilket typ av vapen det är samt hur ofta man använder vapnet.

Om man använder sitt vapen ofta kan en dyrare modell som håller längre vara ett smartare alternativ. Eftersom ljuddämpare är ganska dyra är det ett väldigt slöseri med pengar om man köper en som inte håller eller som inte passar ens vapen.

En ljuddämpare till vapen som används på rätt sätt kan rädda både dina och din jakthunds öron samt förhindra att djur runtomkring blir skrämda av smällen. Om du skjuter på prickbanor är det också skönt att slippa de konstanta höga smällarna och rekylen som bildas vid varje skott.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen