Bäst Ljuddämpare 2022 – Test av olika Ljuddämpare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

A-Tec Optima 45 Ljuddämpare

Stalon X108 Ljuddämpare

A-Tec Mega H2 A-Lock - 3 moduler

Stalon Victor Ljuddämpare

Klicka här för att se fler Ljuddämpare att välja mellan.

Bäst i test Ljuddämpare 2022

En bra ljuddämpare kan minska ljudet av skott från vilket skjutvapen som helst med allt från 25 till 40 decibel, varvid en reducering på ca 30 decibel är typisk. Tänk på att de allmänt förekommande öronpropparna i skum som du antagligen använt förut minskar ljudet med cirka 29 decibel, så vad gevär generellt låter för dig med öronproppar liknar vad de faktiskt låter med ljuddämpare monterade. Ljuddämpare är utformade för att minska ljudet av skjutvapnet till under 140 decibel som är den punkt då permanent hörselskada kan uppstå.

Mellan 70 och 80 procent av jägare använder inget hörselskydd av något slag. Då kan man ju fråga sig varför. Jo, på grund av deras önskan om absolut medvetenhet om vad som händer runt dem väl ute på jakt. Priset för den medvetenheten när ett 140 decibel-skott avfyras precis bredvid örat är en omedelbar, smärtsam ringning i öronen och gradvis mindre hörsel varje gång de trycker ner avtryckaren. Jägare har dock de senaste åren insett fördelarna med att använda ljuddämpare och vilket är varför de har blivit så otroligt populära.

Men ljuddämpare minskar inte bara ljudet, de har visat sig ofta minska rekylen på gevären de är monterade på. Den extra vikten på munstycket och gaserna som skjuter framåt mot bafflarna inuti ljuddämparen är källan till minskningen av rekylen. Förutom att lägga till 200–700 gram på geväret och göra det omöjligt att använda lågmonterade frontsikten, finns det inga negativa följder med att använda en ljuddämpare för jakt.

Läs även >>> Bäst i test Åtelkamera 2022

Köpguide för bäst i test Ljuddämpare 2022

Nedan följer en guide på vad du borde göra och veta innan du väljer en ljuddämpare för att du ska bli så nöjd som möjligt.

Köpguide innehållsförteckning

 • Välj ljuddämpare till just ditt gevär
 • Välj rätt dämpare till din kaliber
 • Välj ljuddämpare efter dina behov
 • Vikt och byggkvalité
 • Pris på dämparen
 • Monteringsalternativ
 • Forskning och recensioner
 • Ljuddämpare till pistoler

Välj en ljuddämpare till ditt gevär

Dämpare är ganska dyra och har för närvarande en ganska lång väntetid, så det är klokt att noga överväga ditt köp. Det finns många företag som producerar bra ljuddämpare för gevär, handeldvapen och hagelgevär. Det kan vara lite överväldigande med tanke på alla alternativ där ute, så här är ett sätt att hjälpa till att begränsa det.

Rimfire, centerfire eller shotgun: Den första frågan är om du vill ha en rimfire, centerfire eller shotgun burk. Om du letar efter en hagelburk är dina alternativ ganska begränsade och Salvo 12 från LjuddämpareCo är ett utmärkt alternativ. Många, om inte de flesta rimfire-burkar är klassade för allt från en .22LR till .17HMR-serien, men kommer inte att hålla upp till centerfiretryck. Vissa centerfire-burkar passar på rimfire, men ofta har patroner som .22LR inte tillräckligt med tryck för att få ljuddämparen att fungera ordentligt.

Rimfire ljuddämpare

Det finns gott om rimfire-dämpare, och de är bra att börja med. Att skjuta ljuddämpta .22 är roligt och de flesta av dem reducerar ljudsignaturen till långt under öronsäkra nivåer. Många rimfire-burkar kommer att demonteras för rengöringsändamål, vissa är i ett stycke, och många av dem är aluminium. Jag har aldrig hört talas om någon som skjuter upp en .22-burk i en bit så att den är ineffektiv, men det känns trevligt att kunna ta isär dem och ge dem en bra rengöring då och då. Ofta är burken i ett stycke betydligt billigare och fungerar mycket bra, så det är något att tänka på när du köper.

Centerfire ljuddämpare

Välj din centerfire ljuddämpare baserat på vilken pistol eller pistoler du vill använda den med. Om du planerar att köpa flera är det inte en dålig idé att välja burkar som är mer specialiserade för din specifika användning. Om du vill ha en specifik .223 burk för din AR, eller en 9 mm burk för din pistol, kan du hitta specifika, bättre lämpade alternativ än de mer modulära ljuddämparna. Till exempel, om du kommer att lägga en hög volym av omgångar nedåt, gör det inte ont att gå med en helautomatisk modell, som är byggda för att motstå den extrema värmen av kontinuerlig eld. Var också uppmärksam på piplängderna, eftersom många dämpare klassificeras för en viss piplängd i varje kaliber.

När du shoppar, kom också ihåg att du vanligtvis kan överborra dig med centerfire-burkar, särskilt gevär. Det betyder att du kan använda en dämpare gjord för en större kaliber, med en mindre kaliber. Min första ljuddämpare var en Suppressed Armament Systems Arbiter, en solid, 30 rostfri stålburk, rankad för .300 Win. Mag. Den gängade över nosbromsarna, så jag köpte bromsar för både min .308 och min .223 AR. Även om burken är mycket tyngre än en dedikerad .223 burk, fungerar den bra (även på en .17 HMR) och var en bra kompromiss för mig.

Modulära dämpare

Ännu mer mångsidig än så är modulära ljuddämpare. Denna dämpare är utformad för att hantera tryck upp till en .338 Lapua och användas på stora hålpatroner som .45–70. Det är dock mycket mer än så.

Den har en avtagbar munkåpa som kan bytas ut för olika borrdiametrar ner till 0,22 kaliber. Den andra änden av röret är också modulär och kan använda direktgänga, ASR-snabbkoppling och pistolkolvsatser. När du har ljuddämparen i handen kan du köpa någon av dessa modulära delar. Jag använder regelbundet min på allt från en .17 Hornet, 9mm Glock, 10mm Glock, .223, 6.5 Creedmoor, .300 Win. Mag, och om jag hade en .45–70 skulle jag använda den på den också.

Välja rätt dämpare för din kaliber

En dämpare är utformad för en viss volym och styrka, enligt den kaliber den är tänkt att hantera. Som ett resultat ser du begränsningar från tillverkaren på en ljuddämpare. ”Klassificerat för .308 Winchester, pipor längre än 30 cm” är ett exempel. Eller, “Betygsatt för .300 RUM ner till 40 cm pipor, .300 WinMag till 30 cm och .308 till 20 cm piplängder.” De har konstruerat en dämpare som kan hantera en viss mängd tryck och som kan hantera en viss maximal gasflödesvolym, och de är på förhand om vad deras dämpare kommer att ta.

Varför? Enkelt, ljudet du hör orsakas av tryck. När patronen avfyras är kammartrycket maximalt, då sjunker trycket när kulan rör sig framåt på grund av den ökande volymen i hålet, med kulan som pluggen. När kulan lämnar, finns det ett visst tryck vid munstycket, kallat ”avorkningstryck”, och det är det som orsakar det ljud vi försöker kontrollera.

Ju högre initialt tryck, desto större är resttrycket i borrningen. Ju kortare cylindern är, desto högre är korkens tryck, helt enkelt för att borrningens expansionsvolym inte har ökat tillräckligt för att sänka trycket. Vissa gevär är högre än andra. Ett kort pipa blir högre, såvida inte kalibern är markant mindre.

Och här är den viktiga delen för de av er som är intresserade av att sätta rätt dämpare på era stora boomers: det pulver du använder (eller ammunitionsföretaget använder) gör också skillnad. Ett långsamt brinnande eller “progressivt” pulver verkar för att hålla borrtrycket uppe när kulan färdas framåt. Det är en del av hur det får dig mer hastighet. (Det och ett högre starttryck.) Så, din .300 magnum, av vilken typ som helst, kommer inte bara att bränna mer pulver utan ett långsammare brinnande pulver än en .308 skulle, och detta ökar både volymen och uncorking tryck som en ljuddämpare måste hantera.

Det är därför som ljuddämpare klassas för en minsta pipängd. Så länge du är inom gränserna för tryck och volym som tillverkaren listar, och vid eller under kuddiameter, är du okej. Din .308-klassade dämpare kommer att vara bra och glad som en mussla, om du lägger den på din mindre patronväska eller gevär med mindre kula. Det vill säga 6.5 Creedmoor, 6.5 Grendel, .260 Remington, 243, etc. Det kommer att hitta en .223 / 5.56 gevär en bit kaka att hantera, som både är ett mindre fall och en mindre kula.

Det kommer emellertid inte att vara lika nöjd med en .270 Winchester eller .280 Remington, och det blir väldigt olyckligt om du sätter den på en 7mm Remington Magnum. Du måste ta hänsyn till kuddiameter, kammartryck, fallvolym och förväntad brännhastighet för vanliga pulver om du ska använda en dämpare över patroner och i olika skjutvapen. Om du är osäker, lämna en rad till tillverkaren. De berättar gärna om det du tänker är okej eller inte, och om du har rätt ljuddämpare för jobbet. Faktum är att de föredrar det om du frågar i förväg.

Eller köp en ljuddämpare som fungerar med många kalibrar

Nu är det här lite rådgivning som strikt är min åsikt och det bygger på det faktum att jag inte har gjort pengar.Medan ljuddämpare är otroliga delar, är de ganska dyra för hur enkla de är. Med det sagt kommer jag inte att gå ut och köpa en dämpare för alla mina vapen som kan använda en. Jag har inte tillräckligt med pengar.

Vad jag ska göra är att köpa en ljuddämpare som fungerar på en mängd olika vapen. Jag delar upp dem i två kategorier: gevär och pistol. För min pistoldämpare kommer jag att köpa en .45 ACP-ljuddämpare. Varför undrar du kanske?

Eftersom jag kan använda den på min .45 ACP, 10mm, .40 S&W, 9mm, 380 ACP. När jag byter ut ljuddämparen till olika pistoler byter jag helt enkelt ut kolven så att den matchar pistolens gängor. Att köpa flera kolvar är lättare i plånboken än att köpa flera ljuddämpare.

För min gevärdämpare skulle jag köpa en .30 kaliber. Anledningen är densamma för pistolen. Jag kan använda den på min .308, .223 såväl som min 300 Blackout. Som en allmän tumregel kan du använda den på pistolen så länge som pistolens projektil är mindre än vad ljuddämparen är gjord för. Men inte alltid. Läs bruksanvisningen eller kontakta tillverkaren.

Välj ljuddämpare efter vad du vill uppnå

Att välja den bästa gevärsdämparen för att passa det du behöver kan kokas ner i: din aktivitet, dina ljuddämparmål och ditt värdvapen.

Din aktivitet

Ditt val av ljuddämpare beror i hög grad på din slutanvändning. Om du till exempel vill ha en dämpare som är avsedd för hård användning eller ett snabbt skjutschema, är en dämpare tillverkad av de mest hållbara materialen det bästa alternativet. Detta kostar vanligtvis en tyngre ljuddämpare. På baksidan, om du vill ha en dämpare som ska användas för att jaga eller plinka mål, kommer du att kunna komma undan med en ljuddämpare som använder material som är lite lättare men en nypa mindre hållbar.

Dina mål

Att inte vara uppenbar kapten här, men den bästa gevärsdämparen för dig beror på vad du vill ha ut av den. Längd, ljuddämpning, vikt, träffsäkerhet eller siktpunkt / kollisionsförskjutning påverkar alla repeterbarhet, kulspridning och diameter när det gäller din optiska och dolda synbild. Att bestämma dina mål för hur du vill att din ljuddämpare ska fungera bäst hjälper till att begränsa alternativen.

Vikt och byggkvalité

Om du planerar att använda ljuddämparen huvudsakligen på ett långväga bultverkningsgevär och sällan använder det på andra vapen, bör du luta dig mot en tyngre modell med ett gängat fästsystem. Tunga stålljuddämpare är tuffa och kan bestraffa stora kalibrer. (Som referens kan en lätt ljuddämpare väga cirka 13 uns, medan en tung en kan väga 20.)

En sak att notera är dock: Medan tunga dämpare i allmänhet är tuffare med allting lika, lägger de till mer vikt i slutet av och därför är de mer benägna att få pistolens noll att flyttas när du skjuter pistolen med och utan ljuddämparen. Men eftersom du nollställer räckvidden med ljuddämparen installerad kommer detta zero-shift inte att vara ett problem för den person som installerar en ljuddämpare på en pistol och håller den där.

Omvänt, om du planerar att köpa en dämpare och använda den på många vapen som inte är stora magnumkalibrer, överväga starkt en lättviktsmodell. Med stålljuddämpare, desto lättare är de desto mindre kommer de att påverka pistolens slagpunkt, men i allmänhet kanske de inte är lika starka eller hållbara om du planerar att skjuta många omgångar mycket snabbt eller med magnum gevärskalibrar. Nya superlegeringar som Iconel och andra har dock gjort även lätta dämpare mycket starka. Titanframställda ljuddämpare erbjuder det bästa från två världar; de är extremt lätta och starka. Deras nackdel? De är de dyraste.

Pris på ljuddämparen

Även om det finns dämpare som tippar över 10 000 kr finns det en hel del tillgängliga i intervallet 5 000 – 7 000 kr. Kom också ihåg att dämpare som används på ett jaktgevär kommer att hålla länge. Det är inte en dålig investering för lätt fem till tio års ljuddämpat skytte.

Monteringsalternativ

Vid det här laget bör alla värdar du planerar att ljuddämpa vara gängade, eventuellt med fästen, eller om du har köpt en centerfire-pistoldämpare, borde du ha plockat upp en ny pipa och om det inte redan ingår, en booster-enhet. Även om du kanske är en mässare eller har installerat hundra blixtglidare, se till att du läser alla anvisningar som följde med din monteringsenhet.

Till exempel bör krossbrickorna som levereras med standardblixtjärn inte användas när du installerar ett ljuddämparefäste. Dessa brickor kan krossas ojämnt, lutar fästet och ljuddämparen, vilket ökar sannolikheten för baffelskott – skador som uppstår när en kula kommer i kontakt med ljuddämparens inre.

Bromsfästen (och vissa blixtfästen) kommer med skalbrickor eller mellanlägg för att korrekt “tidsbeställa” munstycket i rätt riktning. Så jag upprepar, läs instruktionerna som medföljde ditt fäste och följ dem exakt. Om du är osäker, läs vidare nedan för att få en mer exakt förklaring.

Direkt på gängan

Den mest grundläggande metoden för montering av ljuddämpare är att gänga burken direkt på pistolen. Detta är mycket vanligt för jaktgevär och gevär som du tänker använda huvudsakligen med dämparen fäst, liksom nästan alla rimfire-burkar. Många gevär kommer gängade från fabriken idag, men vilken kompetent vapensmed som helst kan trä en som inte är.

Pistolburkar är vanligtvis också trådar, men de flesta centerfirevapen kräver att burken har en anordning som kallas en rekylförstärkare (som använder en fjäder och kolv) för att hjälpa pistolens cykel på ett tillförlitligt sätt. Booster är i huvudsak en del av ljuddämparen och träder direkt på munstycket.

Fördelar och nackdelar

Så här låter det precis. Ett exempel kan vara ett 5,56 gevär med munstycket gängat för 1 / 2–28. Ljuddämparens bakre lock skulle gängas 1 / 2–28, och du skruvar helt enkelt på ljuddämparen (efter att ha tagit bort blixtlåset, om någon) och drar åt det för att stanna. Fördelarna med direkt thread är uppenbara: Det är billigare, det är lättare och det är hållbart. Nackdelarna är lika uppenbara: Du måste snurra din dämpare så många varv som krävs för att få den tätt. Om threadhöjden är 28 tpi och du har 1 cm gängat skaft, blir det fjorton varv för hårt.

Tight for a rifle ljuddämpare är inte bara handtätt. Du kommer att vilja använda en skiftnyckel för att generera tillräckligt med vridmoment för att hålla ljuddämparen tätt. Om du har ett gevär och inte kommer att använda din dämpare på något annat, så är direkt thread en bra idé. Om du ska använda den på mer än en, är det ett beslut mellan dig och din plånbok om ditt val.

Snabbkoppling

Detta betyder naturligtvis också snabbkoppling. Processen är enkel. Tillverkaren tillverkar en enhet som gängar på din pipa. Enheten har en uppsättning trådar eller ett snabblåssystem som ljuddämparen låser fast på. Du kan skruva in dämparen på fästet med en och en halv sväng. Eller skjut på den och vrid låskragen ett halvt varv för att låsa på dämparen.

Fördelarna är flera. Först kan du ha en blixtglidare eller munbroms på ditt gevär, även när dämparen är avstängd, om så är monterat (och många är). Du kan snabbt byta din dämpare från ett gevär (eller pistol) till ett annat utan att använda verktyg. Naturligtvis antar detta att ljuddämparen är cool, eftersom du inte byter en dämpare barehänt när den är 700 grader.

Nackdelarna är också enkla: en QD-byggd ljuddämpare kommer att kosta mer än en vanlig modell med direkt tråd. (Det vill säga tillverkarspecifikt, modelllikt.) På grund av fästet och den bakre delen av ljuddämparen som måste bearbetas för den kommer QD-modellen att vara lite tyngre än versionen med direkt tråd. När det gäller de som bara används som en jämförelse väger SRD556 11,5 uns och SRD556QD väger 14 uns.

Integrerade dämpare

Även om inget nytt är en mindre nischmarknad av dämpare också något att titta på. Den integrerade dämparen är inbyggd i själva pistolen och inte avtagbar. Med många av dessa byggs expansionskamrarna tillbaka över pipan för att bli mer kompakta och användarvänliga. Ruger 10/22 och MK .22LR pistolserier är några av de mest populära för detta och har en mängd eftermarknader, integrerat ljuddämpata pipa tillgängliga. LjuddämpareCo Maxim 9 är ett exempel på en markpistol byggd kring en unik utseende.

Koncentrisk till hålet

En viktig del av ljuddämpareägarskapet är att se till att din värd och ljuddämpare är i rätt synkronisering med varandra. En del av denna process är att kontrollera att ljuddämparen gängar exakt med korrekt hålinriktning: se till att dämparen är “koncentrisk mot borrningen” kan uppnås på flera sätt.

Det första och enklaste är en visuell inspektion – ta bort cylindern, övre delen och / eller bulten så att du kan se ner genom brottet / kammaren och genom pipan. Montera nu din ljuddämpare. Håll hela enheten upp mot ljuset eller en vit bakgrund och titta ner i pipan. Om din ljuddämpare är korrekt installerad, bör du bara se en skarp cirkel av ljus eller vit bakgrund. Om inte, kan du se en suddig eller disig skiva av din ljuddämpares inre på ena sidan av det vita utgångshålet.

Du kan också uppnå samma resultat genom att göra den här processen i omvänd ordning: i ett mörkt rum, placera en ljus ficklampa upp mot kammaren, skina genom pipan och ut ljuddämparen. Flytta nu ljuddämparens munstycke nära en vägg eller golvet. Ljuset som kommer ut bör vara en perfekt skarp cirkel. Återigen, om en del av cirkeln är suddig, kan du ha ett problem med inriktningen.

Slutligen kan du använda en längd borrstång som är bara något mindre än hålets diameter. Skjut borrstången ner genom brottet, om den rör vid ljuddämpasbafflarna, finns det ett problem någonstans i ditt system.

I det osannolika fallet att du har problem med inriktningen, rengör trådarna (på pipan och ljuddämparen) och pipan och försök igen. Samma sak gäller fästen eller boosters. Om du fortfarande får inkonsekventa resultat, kontakta tillverkaren av din ljuddämpare eller din nya pipa; annars kan du behöva träffa en vapensmed för att kontrollera trummans gängning.

Forska och kolla recensioner

En av de svåraste delarna med att köpa en dämpare är att det är svårt, om inte omöjligt, att prova dem innan du fattar ett beslut. Och även om du hittar en återförsäljare som har demonstrationsburkar som de tillåter kunder att använda (inom deras sortiment), är chansen att de inte tillåter dig att testa dem på dina värdar. Detta innebär att blivande köpare i första hand har internet och muntliga ord för ljuddämpare, vilket kan vara svårt att tolka. Speciellt eftersom ljud- och bildutrustning av konsumentkvalitet inte exakt kan fånga den ljudminskning som skytten känner.

Många tillverkare, distributörer och återförsäljare använder professionell ljudutrustning för att mäta decibelreduktioner. Även om detta är ett utmärkt sätt att jämföra olika ljuddämpares prestanda, är det inte den enda variabeln att tänka på. Gå inte in i att jaga de lägsta decibelnumren. Dessa dagar vet tillverkarna att ett tredjeparts [decibel] -test är oundvikligt och att de inte har något att dölja. Vad du behöver koncentrera dig på är tonen.

Ett av de bästa sätten att tolka en ljuddämparton är att hitta en vän som äger och skjuter med ljuddämpare. Och om du inte känner till en ljuddämpareägare har internetdiskussionsforum aktiva ljuddämpareforum där de senaste produkterna och teknologierna diskuteras. Om du är intresserad av ett specifikt varumärke är chansen att det finns någon där ute som antingen älskar eller hatar det. Kom bara ihåg att det är internet; ta allt du ser, hör och läs med ett saltkorn. Vad som fungerar för en användare kanske inte nödvändigtvis är det bästa valet för dig.

Uppenbarligen vill du ha en dämpare som minskar ljud och munstycke, men det finns andra egenskaper som är lika viktiga, men mycket lättare att kvantifiera. Längd, vikt, material, monteringssystem, piplängd, kaliberbegränsningar och tillverkarens kundtjänsthistorik bör vara en del av din beslutsprocess.

Återigen kommer allt tillbaka till vilken värd du försöker ljuddämpa och för vilket syfte. Att välja till exempel en ljuddämpare för ett kortfärgat gevär (SBR) kan vara en helt annan process än att välja en ljuddämpare för en precisionspistol med cylinderrepeter. Det gör en återförsäljares jobb mycket enklare att föreslå modeller om du har klart definierade mål.

Det är viktigt att notera, marknaden för begagnade ljuddämpare är nästan obefintlig, så överväga varje ljuddämpare du köper ett livstidsengagemang. Med det i åtanke skulle du inte köpa en TV utan att hälla över specifikationer och funktioner och fatta ett välgrundat beslut, eller hur?

Att göra liknande undersökningar när du köper dina burkar sparar huvudvärk och ånger. Köp den bästa ljuddämparen du har råd, även om det innebär att skjuta upp ditt köp tills du kan spara mer pengar. Det finns inget värre än att ha en gammal ineffektiv ljuddämpare som samlar damm på baksidan av ditt kassaskåp.

Ljuddämpare till pistoler

Den vanliga pistoldämparen är för 9mm, den mest populära. Det finns andra gjorda för .40 och .45, men de är mindre vanliga. Det är typiskt för någon som vill att en dämpare ska passa dem alla för att köpa en .45 och ha bakre lockadaptrar för att passa den på 9 mm och .40 handeldvapen.

Ja, den har större borrhål än vad som skulle krävas i dessa applikationer, och därmed kommer det att vara lite bullrigare, men det kommer att uppgå till en decibel eller några som högst. Det, jämfört med kostnadsbesparingarna att bara ha en, tilltalar många.

Lista över de bästa Ljuddämparna 2022

 • Bäst i test: A-Tec Optima 45
 • Populärast: Ljuddämpare Stalon X108
 • Premiumval: A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler
 • Billigast: Ljuddämpare Stalon Victor

Typer av ljuddämpare

Rimfire ljuddämpare

Dessa mindre lättare burkar är optimerade för rimfire-patroner (även om vissa kan hantera små gevärspatroner som 5,7 × 28). Detta är det enklaste sättet att komma nära den ”tysta” Hollywood-ljuddämpata pistolen. Med rätt ammunition kommer det högsta ljudet du kommer att höra när du använder en ljuddämpare vid rimfire att vara kulan som träffar målet. Eftersom rimfire-ammunition går smutsigt är moderna rimfire-burkar byggda för att tas isär för rengöring. De flesta fälldämpningsdämpare fästs direkt på pipan med ett gängmönster på 1/2 x 28.

Pistoldämpare

Speciellt konstruerade för att hantera rekyloperationen av halvautomatiska handeldvapen, använder dessa dämpare en fjäderstyrd Neilsen-enhet (eller booster) för att hjälpa till att cykla handlingen. Några av dessa ljuddämpare kan hantera subsoniska gevärrundor och har möjlighet till en fast pipmontering snarare än en booster för montering på ett gevär. Viktig anmärkning: Använd aldrig en booster med fälgburk.

Gevärsdämpare

Dessa kaliberspecifika burkar är designade för att hantera gevärs höga tryck och temperaturer och kommer i direktgängade och snabba lösningsversioner. De flesta av dessa dämpare är förseglade, vilket innebär att de inte kan tas isär för rengöring. Det är bra att gevärljuddämpare sällan, om någonsin, behöver rengöras; den höga energin från geväret spränger ut det mesta av koluppbyggnaden.

Multifunktionella ljuddämpare

Dessa dämpare kombinerar vissa egenskaper från var och en av fälg-, pistol- och gevärskategorierna för att ge användaren en “schweizisk armékniv” med allt-i-ett-ljuddämpare som kan flyttas mellan flera värdar konfigurationer. Detta kan också innebära att dessa dämpare kanske inte utmärker sig i någon kategori, så välj klokt.

Hageldämpare

Detta är den mest nischade kategorin på listan. Det finns få alternativ där ute, men en hagelgevärsdämpare är förmodligen inte en bra rekommendation första gången köpare.

Var och en av ovanstående kategorier kan ha sina egna delmängder. Till exempel kan gevärsljuddämpare göras för att ta ett tufft skjutschema för stridsanvändning eller vara extremt lätta för en cylinderrepeter. Och eftersom detta är en nybörjarguide kommer vi att lämna kulsprutan, kulsprutan och integrerade (inbyggda i skjutvapen) dämpare för en annan gång.

Vad en ljuddämpare gör

Den största myten om ljuddämpare eller dämpare är att de är helt tysta ett skjutvapen. Du kan bli förvånad över att upptäcka att den ikoniska mjuka “kvittringen” som ljuddämpare producerar i filmer inte är fallet i den verkliga världen. Enheterna minskar signaturen för ett skott avsevärt men kommer inte att tysta det helt.

Ljudsignaturen och decibelnivån som ljuddämparna producerar varierar beroende på patronen och den specifika typen av skjutvapen. Det allmänt accepterade tröskelvärdet för öronsäkra impulsljudnivåer är 140 decibel (liknande rapporten om en normal .22 LR), och ditt genomsnittliga eldeldvapen eller pistol kommer att ligga i intervallet 160–175 dB eller högre om du använder en munbroms.

En dämpare minskar vanligtvis den till 110-130dB, beroende på pistol och ammunitionshastighet. Som jämförelse är den genomsnittliga BB-pistolen vanligtvis ungefär 100dB. Minimering av munstyckssprängningen gör att skjuta nästan vad som helst trevligare, särskilt för nyare eller yngre skyttar.

Förutom minskning av ljud- och munstyckssprängningar minskar ljuddämparna också rekyl och ökar ofta hastigheten något genom att hålla lite tryck bakom kulan efter att den har lämnat munstycket, men fortfarande inne i ljuddämparen. Oavsett om det är jakt eller fritidsskytte, dämpare är ett utmärkt verktyg som kan hjälpa dig att få en trevligare upplevelse (och spara hörseln).

Hur en ljuddämpare fungerar

Enligt lekmannen är en skjutvapendämpare en pistollyddämpare och fungerar mycket på samma sätt som en dämpare minskar avgaserna från en bil. Båda ljuddämpartyperna är cylindriska enheter som är mycket större i volym (jämfört med skjutvapenröret eller avgasröret) för att ge en kontrollerad miljö för heta gaser att expandera innan de går ut i luften med mindre energi och ljud.

De flesta skjutvapenljuddämpare har ett cylindriskt hölje separerat i kamrar som kallas bafflar. Varje baffel har en passage genom vilken kulan kan passera. När patronen avfyras färdas kulan genom hela pipan och passerar genom ljuddämparens längd. De gaser som driver kulan expanderar och trycksätter in i baffelkamrarna, där de bromsas upp avsevärt (vilket ger mindre ljud) när de äntligen lämnar ljuddämparen.

En kula som rör sig med supersoniska hastigheter (cirka 1100 fot per sekund och snabbare) kan inte ljuddämpas eftersom kulan skapar sin egen soniska bom som vanligtvis kallas ballistisk spricka eller supersonisk spricka. De flesta moderna gevärsbelastningar är tillverkade och designade för att färdas i supersoniska hastigheter.

En skjutvapensdämpare kan bara dämpa munstycket, men inte ljudet från kulans flygning. Subsonisk ammunition (cirka 1100 fot per sekund och långsammare) finns i många vanliga kalibrar för att eliminera kulans supersoniska spricka. Tänk på att de flesta gevärskulor inte är utformade för att expandera vid subsoniska hastigheter och är i grunden “flygborr”. De slår helt enkelt ett hål genom djuret med samma storlek på in- och utgångssår utan expansion för att skapa en större sårkanal.

Kulor tillverkade för pistolkalibrar (såsom .44 magnum) är utformade för att expandera vid subsoniska hastigheter och kan vara ett bättre val för ljuddämpata geväroperationer. Dessa patroner använder tyngre kulor för att kompensera för den energi som går förlorad genom att hålla kulan subsonisk men till kostnaden för lägre hastighet vilket resulterar i minskat räckvidd.

En vanlig missuppfattning (och den vanligaste frågan på vår JAGER PRO ™ YouTube-kanal) är att många jägare felaktigt tror att ett ekolod av vildsvin kommer att fortsätta mata och låta en jägare skjuta hela gruppen med ett ljuddämpat gevär utan någon reaktion. Verkligheten är att de flesta grisar kommer att lämna området vid en död körning omedelbart efter att det första ljuddämpata skottet har skjutits.

Den främsta anledningen till denna negativa reaktion är att ett kollisionsbrus fortfarande skapas när kulan träffar den fasta massan hos en gris nedifrån oavsett hur väl skjutvapnet ljuddämpas vid munstycket. Halvautomatiska skjutvapen ger också mycket ljud när deras handlingar cyklar för att mata ut det förbrukade höljet och ladda en ny runda från magasinet i kammaren.

Hur ammunition påverkar ljuddämparens funktioner

Din nya dämpare är utmärkt för att ljuddämpa ljudet från heta expanderande gaser som kommer ut från munstycket. I stället för att allt det oförbrända pulvret och gasen exploderar efter att du lämnat din broms fäster ljuddämparen och innehåller dem och ljuddämpar det resulterande ljudet som annars skulle ha gjort det i öronen.

Subsonic versus Supersonic skott

Vad som emellertid inte kan ljuddämpas är den soniska sprickan som skapas om och när din projektil går överljud, en hastighet runt 1100 fot per sekund (fps). Supersoniska hastigheter kan variera beroende på atmosfärstemperaturer, höjd och fuktighet, så siffran 1100fps är inte ett svårt och snabbt värde. Beroende på din miljö – inomhus vs utomhus, under skydd eller i ett öppet fält, etc – kan ljudet av en kula som bryter ljudbarriären fortfarande vara högt och skadligt för det mänskliga örat. Därför bör du fortfarande ha hörselskydd, även när du fotograferar ljuddämpat. Vi pratar mer om hörselskydd lite senare.

Med det faktum att du, även med ett ljuddämpat vapen, måste hantera bullret från en kulas supersoniska flygning. Om du köpte en dämpare för ett kraftfullt gevär (höghastighets) är dina val för ammunition ganska enkla. Köp och skjut vad som är exakt för din pistol eftersom varje skott fortfarande kommer att vara (relativt) högt på grund av både de expanderande gaserna och den soniska sprickan som skapas när kulan går överljud.

Om du köpte en rimfire, pistol eller subsonic rifle caliber (300BLK) ljuddämpare, har du några ammunitionsval att göra. Troligtvis vill du skjuta så tyst som möjligt vilket innebär att du kommer att köpa eller ladda om, subsoniska omgångar som inte skapar en sonisk spricka. Att bara köpa subsoniska omgångar är dock inte den enda variabeln du behöver tänka på. Eftersom piplängden påverkar munens hastighet på din kula kommer du att behöva göra lite forskning på din värd i kombination med ammunitionen du planerar att använda.

Många ammunitionstillverkare kommer att skriva ut munstyckshastighetsmarkeringar på lådorna eller på deras webbplatser, men var bara medveten om att dessa beräknas med specifikationerna från Sporting Arms and Ammunition Manufacturers ‘Institute (SAAMI) – om din pipa är längre än specifikationerna för den kalibern, din munhastighet kommer att vara högre och det kan pressa din kula till överljudshastigheter, vilket skapar den höga sprickan vi pratade om. Och glöm inte miljövariablerna: rundor som är subsoniska i juli kanske inte är subsoniska i januari eftersom ljudets hastighet är lägre vid kallt väder.

För rimfire-ammunition kommer alla pipor under 10 cm att hålla ammunition märkt ”standardhastighet” subsonisk, så det finns inget verkligt behov av att köpa subsoniska laster. Allt över 10 cm och ditt bästa är att skjuta subsonisk ammunition.

Koppla av, inget av detta är så komplicerat som det låter. Troligtvis har du en standardinstallation som håller subsonisk ammunition, ja, subsonisk. Och om din dämpare låter högre än du tror att den borde, bör din första kontroll vara din ammunition – dina kulor kommer antagligen att bli överljud. Slutligen, glöm inte att dubbelkontrollera specifikationerna för ljuddämpartillverkaren – vissa dämpare klassificeras bara för subsoniska versioner av ammunition (som 300BLK) och inte för full- / högtrycksbelastningar.

Ljuddämpare minskar rekylen

För halvautomatiska kanoner kan gaser också fly från andra platser som en gasport och utmatningsporten när cykling av mekanismen börjar. Även om detta inte är en affärsbrytare för att ljuddämpa dessa värdar, är det ett faktum i livet när man skjuter ljuddämpata halvautomatiska vapen. Och ett tillstånd som kallas ”blowback” kan ibland förvärra problemet när ljuddämparen trycker på all den gas som skulle ha kommit ut i munstycket, tillbaka ner i pipan och ut gasporten och / eller mekansimen.

Tung blowback kan vara irriterande när det är som bäst och nästan illamående när det är värst. Den extra gasen skapar inte bara oönskat buller utan ger också krutrester i handlingen och mot skytten. För vänsterutövare kan återfallssituationen på gevär som AR vara outhärdlig eftersom skyttens ansikte är mitt emot utkastningsporten.

Som om det inte var tillräckligt, kan ljuddämpande av ett direktinslag (DI) -gassystem extra gas skapa tillförlitlighetsproblem eftersom den cykliska hastigheten kan öka upp till 30% mer än normalt beroende på både värd och ljuddämpare . Detta kan orsaka matningsfel, kaminrör eller oförmåga att låsa fast bulten på ett tomt magasin.

Lyckligtvis finns det flera enkla korrigeringar för en övergasad AR. Några av dem handlar om att använda tyngre buffertar och styvare buffertfjädrar, som, även om de kan vara effektiva, liknar behandling av symtomen och inte botar sjukdomen. Dessa tyngre / styvare komponenter arbetar för att sakta ner mekanismen genom att placera större kraft på bultbärargruppen, hålla handlingen stängd längre och tvinga gaser tillbaka ner i pipan snarare än ut utkastningsporten.

En mycket bättre lösning är att begränsa gasen innan den kommer till handling genom att ersätta ditt standardgasblock med ett justerbart gasblock som MicroMOA Govnah, SLR Sentry 6 eller ett av flera andra alternativ från en mängd kvalitetstillverkare. Andra lösningar för gasreglering inkluderar en justerbar bulthållare från Gemtech och en justerbar övre gasmottagare från Innovative Arms. Genom att styra gasen i ett DI-system kan du finjustera pistolen så att den går effektivt antingen ljuddämpat eller oljuddämpat.

Eftersom varje pipetillverkare (och gasportstorlek) är olika, är mitt personliga förslag att skjuta din ljuddämpata AR innan du gör några ändringar i dina komponenter. Efter några tidskrifter får du en bättre uppfattning om vad, om något, behöver ändras. Viktig anmärkning – de flesta av dessa gasfrågor gäller endast 5.56-plattformen. De flesta 300BLK-belastningar är optimerade för att köras ljuddämpata utan att oroa sig för ytterligare blowback.

Rengöring och underhåll av ljuddämpare

Eftersom rimfire-ammunition är notoriskt smutsig, är de flesta moderna rimfire- och pistoldämpare utformade för att tas isär för rengöring. Rimfire-rundor är antingen bly, koppartvättade eller på annat sätt belagda snarare än mantlade, värmen från skytte kan smälta blyet som deponeras i ljuddämparen. Dessa blyavlagringar, ofta kallade ”ledande”, kan långsamt fylla upp ljuddämparen och göra den tung, minska ljuddämpningsnivåerna och göra det omöjligt att ta isär.

Ett rekommenderat rengöringsschema för ammunition vid kanteld är cirka 500 rundor eller efter varje intervall. De flesta rengöringar kan göras med en trådborste och ett lösningsmedel, men tunga avlagringar kan hanteras med en ultraljudsrengörare eller en påfyllningstumbler med lämpligt medium. Tänk bara på att inte alla metaller kan läggas i en ultraljudsrengörare, så gör din forskning innan du släpper in dina bafflar. Glöm inte att vidta säkerhetsåtgärder som att bära handskar och en partikelmask när du rengör blyansamlingen.

Det är minst en bra idé att ta isär burkar från varandra efter varje tur. Många företag har arbetat för att utveckla lätta dämpare med borttagning med isolerade kärnor och sammankopplade bafflar, men blyuppbyggnad kan praktiskt taget svetsa en ljuddämpare solid.

Det finns en hemlagad lösning som kallas “doppet” som faktiskt kommer att lösa upp bly mycket effektivt. Problemet är att “doppblandningen” är extremt giftig och måste behandlas som farligt avfall. Av denna anledning kan jag inte rekommendera doppet som en metod för att rengöra din ljuddämpare.

Liksom rimfire-burkar kan de flesta pistoldämpare brytas ner för rengöring. Detta är särskilt viktigt om du skjuter blygjutna kulor eftersom blyuppbyggnad kan förekomma på samma sätt som vid rimfire-burkar. Använd bara samma procedurer och vidta samma försiktighetsåtgärder som när du rengör dina brandskydd.

Medan de flesta ljuddämpare inte har några rörliga delar som behöver rengöras, är pistoldämpare ett undantag. Om du inte håller burkens booster-enhet ren kan du förvandla din pistol till ett enda skjutvapen. Detta är särskilt viktigt för dem som planerar att använda en av de populära, anpassningsbara pistoldämparna på smutsiga fälgar

På baksidan behöver gevärsdämpare sällan rengöras och de flesta är inte utformade för att tas isär i alla fall. Det enda undantaget är din monteringsenhet: Ta dig tid att rengöra, inspektera och smörja de rörliga delarna i din monteringsadapter efter varje avståndsresa. Om du har problem med bilagor kan det vara lösningen att använda en högkvalitativ anti-beslags produkt med hög värme. Även efter att ha haft några tusen omgångar igenom har de [gevär] burkar som jag samplat inte fått betydande vikt på grund av uppbyggnad.

Förhindra låsning

När du fäster din dämpare på värdvapnet ska du se till att de båda har samma temperatur. Om ljuddämparen är varm och värden är sval tvärtom kan de gripas på grund av olika värmeutvidgningshastigheter. För att förhindra detta kan du lätt tränga på ljuddämparen så att den kan acklimatiseras med värdvapnet.

Det tar vanligtvis inte mer än ett par minuter. Se bara till att dra åt ljuddämparen ordentligt på värden innan du skjuter! Samma koncept gäller för modulära ljuddämpare. När du växlar mellan långa och korta konfigurationer, var noga med att låta delarna acklimatiseras före avfyring.

Köp en ultraljudsrengörare

Med lite omsorg och försiktighet kan du hålla din ljuddämpares inre som ny.  Ultraljudsrengöring använder högfrekventa ljudvågor för att skaka en vätska. Denna agitation ger en stark vibration som bryter upp tunga nedsmutsningar. Den här åtgärden tränger igenom alla platser som du inte kan nå med en vanlig rengöringsborste.

Tänk på att det finns några delar som aldrig bör användas i ultraljudssugaren. En allmän tumregel är att hålla alla komponenter med en yta utanför sonbadet. För att rengöra områdesdämparna på jobbet skulle vi helt enkelt ta bort bafflarna och köra dem genom en cykel med Hornadys Lock-N-Load-rengöringslösning. Internalerna skulle se ut helt nya.

Tillbehör till ljuddämpare

Ablationslösningar

Vissa fälldämpare och pistoldämpare är utformade för att vara “våta”, vilket innebär att användaren kan lägga till en ablativ lösning före skytte. Ablativet, en förångad vätska eller gel som kyler heta gaser och ytterligare ljuddämpar buller, tillsättes i mycket små mängder till ljuddämparens sprängkammare innan den monteras på pipan. Sprängkammaren är det första avsnittet inuti din dämpare före sprängbaffeln som innehåller den initiala och största ökningen av temperatur och tryck.

De flesta använder vatten, tråddragningsgel eller syntetiskt fett, men nästan vilken som helst icke brännbar / giftfri vätska eller gel kan användas som ett ablationsmedel. Jag har sett både läsk och kaffe som används med bra resultat. När du “skjuter vått”, använd bara ungefär en tesked (5 ml) vätska – om du använder för mycket kan det inre trycket öka för att skada burken. Fördelarna med att använda en gel eller fett är att det inte tar slut på ljuddämparen som en vätska. Och din vätska eller gel som du väljer kommer bara att pågå i cirka 15–20 omgångar innan du bränner ut helt, så var beredd att fylla på ofta.

Varför jägare bör använda ljuddämpare

Jakt med ljuddämpare erbjuder ett antal fördelar som du kanske inte har övervägt. Här är en lista över dessa fördelar:

 • Skydda din hörsel
 • Skydda andras hörsel
 • Behåll medvetenheten om din omgivning
 • Undvik att störa djur eller skadedjur
 • Minska bullerklagomål

Har du någonsin märkt att de gammaldags med de bästa jakthistorierna inte kan höra dig svara? Det finns en anledning till det. Rapporten från en gevärrunda skapar ett enormt tryck som skadar de små hårcellerna som är ansvariga för vår hörsel.

Exponering för buller som är större än 140 decibel kan skada hörseln permanent. Nästan alla skjutvapen skapar ljud som överstiger 140 dB-nivån. Ett litet .22-kalibergevär kan producera buller runt 140 dB, medan storborrade gevär och pistoler kan producera ljud över 175 dB.

Jägare är särskilt utsatta eftersom de flesta inte bär hörselskydd i fält. Men jakt med en dämpare kan föra många kalibrar ner till 140 decibelområdet samtidigt som det hjälper till att upprätthålla lägesmedvetenheten. Och sedan finns det den uppenbara fördelen med att skrämma mindre djur när det finns ett två-mot-en-eller uppföljningsscenario.

Ordet “ljuddämpare” är en felaktig benämning, eftersom dessa enheter verkligen inte gör ett högkalibergevär “tyst”. De minskar dock bullret till säkrare nivåer. Ljuddämpare finns allmänt förekommande och till och med krävs för jakt i många länder över hela Europa och på andra håll på grund av deras fördelar för jägarnas öron.

Minskat ljud

När du fäster och använder en dämpare får du en ny glädje av att skjuta. Även om hörselskydd fortfarande rekommenderas kan du skjuta bekvämt utan det och inte ha den öronhåriga sprickan när du trycker på avtryckaren. Det “tystnar” inte skottet som filmer skildrar, men det gör precis vad det står i namnet “ljuddämpa”.

Minskningen av decibel varierar beroende på din modell eller skjutvapen, men vanligtvis ser du minskningar runt -30db. Att fotografera utan hörselskydd när du använder en dämpare liknar skytte med skumiga öronproppar i öronen utan att dämparen är installerad. En annan bonus är att utan den höga, dånande bommen har du förmågan att väcka dina barns intresse för att få dem att skjuta nu när du har tagit bort det hotande ljudet.

Ljuddämpare slår också ner lite av filtrekylen, vilket är en trevlig extra bonus. Ett jaktområde jag ser till att ha en burk till är varmint / rovjakt. Att ha förmågan att gå av ett uppföljningsskott innan djuret kan räkna ut vad som hände är bra, plus där vi jagar prärievargar finns det alltid boskap som vi inte vill störa med sprickan i våra gevär.

Bättre träffsäkerhet

Kommer du ihåg hur vi sa att dämpare saktar ner gasen vid munstycket? Tja, det hjälper med träffsäkerhet. En av de första saker som människor märker när de använder en ljuddämpare första gången är hur mycket rekyl och nosklättring minskar. Det beror på att ljuddämparen förhindrar att gaserna som orsakar filtrekyl och munstycke klättrar från att göra annat än tryckfall och ventilera direkt ut ur pistolens framsida.

Detta innebär att de krafter som orsakar filtrekyl minskar samtidigt som gasen hindras från att dra pipan så långt upp som det normalt skulle. Leder till bättre träffsäkerhet eftersom skytten inte är spänd och förväntar sig rekyl. Ger också mer tid att skjuta utan att bli trött eller utsliten från pistolens rekyl. Träffsäkerhet i skytte ger mer human och effektiv jakt. Ingen vill jaga med en felaktig pistol, och att använda en dämpare gör dig till ett bättre skott i skogen när det räknas mest.

Bättre säkerhet

Ljuddämpare har överraskande säkerhetsfördelar för jägare. En av de största är att de hjälper jägare att upprätthålla lägesmedvetenheten. Jägare måste ofta välja mellan att bära hörselskydd som förnekar dem chansen att höra vilt, rovdjur och andra viktiga vildmarksljud, eller riskera deras hörsel när de skjuter ett viltdjur.

Ljuddämpare eliminerar problemet genom att reducera ljudet från ett skott till hörbara säkra nivåer. Att undanröja behovet av att bära skrymmande hörselskydd istället för att offra din situationskännedom i skogen för att skydda din hörsel.

I många områden har farliga rovdjur lärt sig att associera ljudet av skottlossning med ett dött djur och leta efter lätt kött. Ett ljuddämpat skott, medan det fortfarande är ganska hörbart, har inte blivit förknippat med en död, och många jägare i områden med stora mängder rovdjur föredrar att jag ljuddämpas.

Mindre buller

De tidigaste dämparna främjades som bullerreducerande enheter. Precis som ljuddämpare på bilar, gör dämpare bullriga enheter trevligare att vara runt. Idag, med stadsutbredning som flyttar bostäder närmare många en gång isolerade skjutbanor, är behovet av artig och tystare skytte viktigare än någonsin. Dessutom är det bara trevligt att ha en lugn skyttessession.

Detsamma gäller jakt. Även om ljuddämpat skott fortfarande hörs över stora avstånd, görs populära jaktområden mindre bullriga genom användning av dämpare. Detta minskar stress på vilda djur och på icke-jägare som kan vara i området. När det används inomhus eller i en självförsvarssituation skyddar det reducerade bullret från ett ljuddämpat skjutvapen din hörsel ytterligare i en situation där ljudet från en pistol normalt förstärks kraftigt.

Fungerar som en mynningsbroms

Ljuddämpare gör mer än bara dämpande ljud och minskar filtrekylen. De fungerar också som en flash-hider. Eftersom dämpare innehåller och sval överhettad gas som lämnar munstycket, minskar de effektivt den synliga blixten som ses av skytten. Detta skyddar deras nattsyn och är viktigt vid jakt i svagt ljus.

Hur tyst en ljuddämpare egentligen är

Ljuddämpare skapar inte den viskande tysta “puffen” av skott i Hollywood. Istället minskar de skottljudet till något som hörs säkert. Nu påverkar många variabler hur högt en pistol låter. Kulans kaliber och vikt, hur snabbt den rör sig, hur snabbt pulvret brinner och till och med längden på pipan. Vi kan generalisera runt populära typer av ammunition, utifrån vanliga piplängder för att visa hur högt en pistol är ”normalt”.

När du sätter en dämpare på din pistol, utjämnar du många av dessa variabla faktorer. Ljuddämparen innehåller och saktar ner gasen som lämnar pipan, vilket ger en tystare rapport. Det är faktiskt exakt samma idé som en ljuddämpare. De tidigaste dämparna och ljuddämparna använde exakt samma teknik!

Ljud mäts i decibel, eller dB. En nästan total viskning är 0 dB, medan 140 dB-ljud kan orsaka omedelbar skada på din hörsel och efterföljande hörselnedsättning. Långvarig exponering för höga ljud över 85 dB kan också orsaka hörselskador. Med andra ord kan extremt höga ljud omedelbart skada hörseln, medan upprepad exponering under en period av timmar för mycket höga ljud också kan skada hörseln.

Detta leder oss till skott. Du får aldrig två identiska ljudmätningar från en pistol, eftersom jämn fuktighet och temperatur orsakar förändringar i uppmätt ljud. För praktiska ändamål är emellertid en mätsträng tillräcklig. När vi testade 27 olika dämpare fann vi att även när det är försett med en dämpare sträcker sig ett .308 gevär från lite över 134 decibel (hörselskydd) till över 147 decibel (omedelbar hörselnedsättning).

För sammanhanget är en polisbilsiren cirka 120 dB, en väckarklocka cirka 80 dB och ett bilhorn runt 110 dB. Observera ju längre du är borta från ljudkällan, desto tystare är det. Så medan en siren är 120 dB om du är precis bredvid den, minskar den snabbt ljudet ju längre du är från den. Med hänvisning till skjutvapen registrerar ett Ruger 10/22 rimfire rifle utan ljuddämpare (ljuddämpare) installerade vid 140 db. Du vill köpa en dämpare som registreras under 140 db.

En otryckt .308 som skjuts ur en 50 cm pipa producerar cirka 170 dB ljud. Det är extremt farligt att höra. Som du kan se, beroende på vilken typ av ljuddämpare som väljs, kommer du från 23 till 36 dB ljudreducering. Inte riktigt det viskande tysta vapnet som valts för mördarna som Hollywood och anti-gun-komplexet skulle få dig att tro.

Varför använda en ljuddämpare om den inte tystnar vapnet?

Det här är en utmärkt fråga, särskilt eftersom ljuddämpare är kraftigt reglerade och ofta är dyrare än vapnet du använder. Men sedan har jägare och sportskyttar förstått att även en blygsam minskning av buller är bättre än ingen alls. Du får ofta också allmän välvilja från tystare skjutsporter. Dessutom finns det tekniska överväganden.

Vad man kan jaga med en ljuddämpare

Som tidigare nämnts har endast två stater där dämpare är lagliga begränsningar för jakt ljuddämpat: Connecticut och Vermont. Det är lagligt att äga en ljuddämpare i dessa stater men olagligt för närvarande att använda dem för jakt. Bortsett från det är himlen praktiskt taget gränsen för jakt i andra stater där ljuddämpat jakt är laglig.

Några stater brukade ha vissa begränsningar för jakt med en ljuddämpare. Montana kommer omedelbart att tänka på eftersom detta ljuddämparvänliga tillstånd endast skulle tillåta ljuddämpareanvändning för varmintjakt. Tack och lov ändrades lagen för ett antal år sedan och jägare i Montana är fria att använda ljuddämpare på alla viltdjur såväl som sköldar.

Hjortar

Hjort och till och med älg eller antilopjakt förbättras kraftigt när du använder din ljuddämpare. Detta beror på att de flesta gevärsljuddämpare ger en minskning av rekylen. Du kanske inte behöver en 300 Winchester Magnum för en vitstjärthjort på östkusten på 50 meter, men i de västra staterna är mulhjortarna större och tas ofta på större avstånd.

Detta gäller för större viltdjur som älg, Pronghorn Antilope, Bighorn Sheep och Caribou. Dessa djur har otrolig hörsel och ljudet av ett skott kommer att hålla dem utanför ett område i flera veckor i taget.

Vildsvin

Ett annat djur med utmärkt hörsel och ett som känner ljudet av skott för vad de är är vildsvin. Dessa djur har fötts ut ur kontrollantal i naturen och är en pest när det gäller jordbruk, egendom och andra former av skador. Ljuddämpata jaktgevär är en nödvändighet när man tar ut förpackningar av dem.

Småvilt

Småviltsjägare drar ofta mest nytta av användningen av ett tyst jaktgevär under varmintjakt. Djur som dessa är väl medvetna om vad skott innebär och en stor grupp kommer att dra sig tillbaka till sina hål tills de inte längre hör skott.

Ett ljuddämpat jaktgevär gör att du kan maximera dina ansträngningar när du behöver ta ut dem på en liten tid. Det gör att du kan ta bilder på dem i flera timmar, om det är din avsikt.

Optimering av ett vapen för ljuddämpare

För att få ut det mesta av din ljuddämpare är det i allmänhet en bra idé att ställa in ditt värdvapen för att använda ljuddämpare. Som en head-up fungerar de flesta skjutvapen som de är med en dämpare men dessa funktioner / ändringar gör att värden kan springa tystare och renare.

Låt oss inse det, detta ger dig också en annan motivering för att göra fler ändringar av ditt skjutvapen. Här är några saker du bör leta efter om du köper ett skjutvapen som redan är optimerat eller planerar att göra jobbet själv.

Justerbart gasblock

Ljuddämpare ökar i sig gasens bakslag på geväret (vissa modeller mer än andra). Ett justerbart gasblock är ett bra första steg för att bekämpa detta och kan göra störst skillnad. (PWS har en fantastisk video som illustrerar gasblåsning och deras patenterade system för att minska det här) Det finns massor av eftermarknadsjusterbara gasblock där ute.

Du kan till och med få kit för att göra din direkta AR till ett justerbart kolvsystem, som det här från Superlative Arms. Fler tillverkare kommer med modeller som levereras som standard med justerbara gasblock så det är något att se upp för!

Optimerat laddningshandtag

Ljuddämpareoptimerade laddningshandtag hjälper till att leda gaser från skyttens ansikte. Det finns flera alternativ på marknaden, inklusive Radian RAPTOR-SD och Geissele Super Charging Handle som fungerar bra.

Optimerat buffersystem

Att använda en tung buffert kan minska gasblåsningen, ljudet och förbättra tillförlitligheten. Den optimala fjäder- och buffertvikten varierar med avseende på piplängd, gasinställning / längd och ammunition. JP erbjuder Custom Buffer Springs och Silent Captured Springs som är ett fantastiskt alternativ.

Ljuddämparskydd

Låt oss inse att ljuddämpare kan bli ganska heta. Den värmen kan skapa mirage för att hindra din syn eller bränna dig när du slänger ditt gevär. Om du skjuter precision / lång räckvidd eller använder en lyftsele är ett ljuddämparskydd en bra idé. Inte alla höljen är utformade för höga eldhastigheter eller korta gevär.

Om du planerar att använda ett kort pipa eller skjuta snabbt, se till att ditt lock är klassat för att göra det. Det finns några bra alternativ där ute som Col-Tac som kommer att göra ett helt anpassat lock för dig och Burn Proof Gear för korta pipor.

Pistoler

Uppenbarligen om du vill använda en dämpare på din pistol behöver du en gängad pipa. Här är några modifieringar som kan förbättra din tysta pistolupplevelse.

Integrerat siktes höjd

Standard sikten är inte tillräckligt höga för att se över dämpare, men för de flesta mål och avstånd om du justerar sikten och håller mittmassan är det inte ett problem. Ljuddämparens höjdsikter är inte nödvändiga men de ger en förbättrad synbild för mindre och ytterligare mål. Ljuddämpare sikten och röda prickar som den populära Trijicon RMR är bra alternativ för dem som vill få ut mesta möjliga av sina pistoler.

Rekylfjädern

Om din pistol har problem med att cykla ljuddämpat och inte går tillbaka helt i batteriet är en lättare rekylfjäder sannolikt lösningen. Vi rekommenderar att du gradvis använder lättare rekylfjädrar tills din pistol cyklar pålitligt med super- och subsonisk ammunition.

Nollställning

Om din pistol har en annan inverkan när du skjuter ljuddämpat, finns det en snabb lösning utan att behöva justera dina synpunkter. Kontrollera först att din pistol är urladdad och dra sedan bort burken från pistolen, vrid den och låt den låsa tillbaka på plats. Fortsätt med att göra dessa justeringar tills din anslagspunkt ligger i linje med din inriktning.

Saker att tänka på vid användning av ljuddämpare

Nedan följer ett antal saker som kan vara värda att tänka på när du har köpt din ljuddämpare.

Ha både hörselskydd och ljuddämpare

Låt oss prata om att skydda din hörsel från långvariga skador. Jag vet att det verkar kontraintuitivt, men även med en ljuddämpare bör skjutare ha på sig någon form av hörselskydd för vad som helst över rimfire och några subsoniska pistolrundor. Jag var beredd att lägga upp diagram från Occupational Safety and Health Administration (OSHA), jämförelser av decibel (dB) och rekommenderade exponeringsnivåer.

Men jag skulle hellre bara ha det enkelt: igen, åtminstone, ha några öronproppar av skum för vad som helst över ljuddämpat subsonic rimfire och några pistolpatroner. Var försiktig; Vissa tillverkare kommer att prata om “hörselskydda” gevärljuddämpare vilket är vilseledande – den soniska sprickan av ammunition med hög hastighet ensam kan orsaka skador på din hörsel på lång sikt. Så om du inte gillar tinnitus (som jag har och jaginte gillar det), skydda dina öron.

Kompatibilitet med sikten

Om du köpte en pistoldämpare kanske du har märkt att dina synpunkter nu är fördunklade. Ett alternativ är att lämna siktena som de är och använda en korrekt siktbild även om de blockeras av ljuddämparen. Denna teknik, vanligtvis kallad ”skjuta genom burken”, används ofta och är helt korrekt. Ett annat alternativ är att installera siktar med ljuddämpashöjd som är tillräckligt långa för att rensa burken. Endera tekniken är enkel och intuitiv med övning.

Ljuddämparskydd och värmegenerering

Gevärsdämpare kan bli heta efter bara en kort eldsträng. Riktigt het. Som skållande hett. Många skyttar använder en ugnshandske eller en svetshandske om de måste kontrollera deras ljuddämpares täthet under skytte. Ett annat alternativ är att använda ett ljuddämparskydd som är tillverkat av värmebeständigt material som kan skydda dig från kontakt med din heta ljuddämpare.

Om du är en precisionsskytt, kommer ett ljuddämparskydd också att mildra mirageeffekten, ett fenomen där stigande värme från ljuddämparen kan orsaka synförvrängningar när du använder optik med hög förstoring.

Det är också viktigt att notera, även om du använder en svetshandske eller värmebeständigt skydd, installera inte en hetdämpare på en kall pipa eller fäste. Metall kontraherar när den svalnar och genom att montera din heta dämpare på en kall montering kan du kanske inte ta bort den senare för hand. Oroa dig inte om detta händer, om du värmer upp allt genom att skjuta en eldsträng kommer vanligtvis att frigöra ljuddämparen.

Överhetta inte ljuddämparen

Det tar inte många skott genom en dämpare för att värma upp valpen så att den brinner kött. Gaserna som kastas ut i bafflarna är extremt heta. Du kan bokstavligen steka bacon lindat runt ljuddämparen med några snabbmagasin på 5,56.

Medan stekning av bacon låter roligt är ljuddämparena mycket som gevärspipa: ju mer du överhettas, desto snabbare slits de ut. All-out snabb eld är kul när du skjuter ljuddämpat, men överdriv inte det. Ge ljuddämparen tid att svalna mellan magförändringar.

Ändring av kulans bana

Ljuddämparen du nu skjuter med minskar skjutvapnets rapport, men kan också påverka kulans bana. Men om den installeras korrekt, kommer ljuddämparen inte att påverka ditt vapns träffsäkerhet. Och det är viktigt att känna igen skillnaden.

En förändring av Point of Impact (POI) eller bana kan orsakas av att ljuddämparens extra vikt drar ner på trumman på pipan. Troligtvis kommer din Point of Impact (POI) förändring att vara minimal, och som med vissa märken av dämpare som är utformade för precisionspistoler, nästan obefintliga. Se till att du känner till och förstår din värd- och ljuddämparekombinationens POI-förändring, vilket är särskilt viktigt om du planerar att byta från ljuddämpat till oljuddämpat eller använda denna inställning som en defensiv pistol.

En ändring av träffsäkerhet är en mätbar ökning av gruppstorlek (inte gruppposition) jämfört med skytte oljuddämpat. En ändring av träffsäkerhet brukar vara ett resultat av ett dåligt val av ammunition (försök att använda för tunga / långa kulor i ett försök att få subsoniska hastigheter), felaktig installation / montering där dina kulor kontaktar din ljuddämpares inre eller en förändring i tonens harmoniska.

Vanliga frågor om ljuddämpare

Så fördelaktigt som ljuddämpare är för jägaren, skulle man tro att de skulle vara lättare att komma förbi. Här är några vanliga frågor som kan hjälpa dig att förstå köpprocessen och deras möjligheter.

Påverkar dämpare prestanda eller träffsäkerhet?

Det här är lite blandad påse. Generellt förbättrar dämpare prestanda och träffsäkerhet. Rätt dämpare minskar filtrekylen och eliminerar buller, vilket gör ditt tysta jaktgevär mer exakt.

Att fästa en dämpare ändrar dock ofta gevärets Point of Impact (POI). Ofta är denna förskjutning i POI minimal och kan korrigeras genom att justera optik- eller järnsikten. Det viktiga att komma ihåg är att om du ser ditt gevär utan en dämpare måste du nollställa med ljuddämparen ansluten.

Vissa dämpare kommer att behöva detta varje gång du sätter tillbaka om de är av typen QD (Quick Detach) som fästs på en blixtdämpare eller nosbroms. Om du går med den direkta tråden eller tråden över munstycksbromsen (TOMB), kommer skiftet att vara försumbar om du inte skjuter på extremt långa avstånd (större än 1000 meter).

Hur påverkas träffpunkten av en ljuddämpare?

Om du tänker skjuta din pistol med och utan att dämparen är monterad, kom ihåg att det kommer att finnas olika slagpunkter (POI) mellan de två. Du kan helt enkelt nollställa pistolen utan ljuddämparen och notera var pistolen stöter när ljuddämparen är monterad. Men om du planerar att jaga med din ljuddämpare (kolla efter tillstånd som tillåter det), rekommenderar jag definitivt att nollställa pistolen med dämpare monterad.

Ibland kan borttagning av ljuddämparen och ominstallering också orsaka en liten förändring i nollning. Jag rekommenderar att hålla ljuddämparen installerad tills din jakt är klar för att undvika att ständigt behöva kontrollera om din pistol fortfarande är på.

Måste jag rengöra min ljuddämpare ooch isåfall hur gör man?

Det finns många olika märken och modeller av ljuddämpare på marknaden. Med det sagt kommer beroende på vad som skjuts genom ljuddämparen att diktera hur ofta du ska rengöra den. Vanligtvis är ljuddämpare ganska lågt underhåll. Men för hur mycket dessa enkla enheter kostar är det en bra idé att hålla dem rena.

Ta till exempel en utsedd centerfire-ljuddämpare. Dessa dämpare behöver väldigt lite internt underhåll. Värmen och sprängningen från avgaserna från centerfirerundorna kommer att blåsa mycket kol ut ur det. Det blir smutsigt till en punkt och fortsätter att hålla sig på den nivån oavsett hur många rundor du lägger igenom det eftersom värmen och sprängningen håller uppbyggnaden underhållen. Några av dessa dämpare är förseglade enheter och kan inte tas isär.

Nu leder vi till dämpare som används på pistolkassetter eller subsoniska gevärsrundor. Dessa enheter levereras med specialverktyg för att ta isär ljuddämparen.

Detta gör det möjligt för ägaren att rengöra och underhålla internerna. Dessa omgångar producerar inte värme och sprängning för att ta bort uppbyggnaden från ljuddämparen: detta inkluderar pulverrester, bly och kulsmörjmedel. Det intressanta faktum är att ljuddämparen fortfarande fungerar som en ljuddämpare, och du kanske eller kanske inte märker effekterna av en mycket smutsig dämpare. Men du kommer inte att göra din utrustning något bra.

Hur fäster jag min ljuddämpare på pipan?

Det finns så många olika lösningar för snabbmontering (QD) på marknaden, det skulle vara orealistiskt att gå igenom dem alla här i startguiden. Mitt enda råd är att läsa din bruksanvisning och träna med din nya inställning.

För direkt tråddämpare sker mest indexering vid axeln (hyllan före trådarna) på pipan. Det betyder att när du drar åt ljuddämparen på pipan ska den sitta jämnt och helt på själva axeln. Ytterligare andra ljuddämpare är utformade för att indexeras på cylinderkronan, vilket betyder att även när den är helt installerad kan du fortfarande ha ett gap mellan axeln och ljuddämparens adapter. Andra företag är utformade för att använda ett patenterat gängmönster för en o-ringstätning. Jag kan inte betona detta nog: bekanta dig med instruktionerna som medföljde din ljuddämpare.

Snabbspolning framåt till skytte ljuddämpat – när du skjuter vill du kontrollera att din inställning förblir tätt och korrekt monterad. Detta gäller särskilt för pistoler eftersom rekylverkan och vridningsriktningen kan lossa din boosterenhet. Vissa användare föredrar vänsterhända (omvända) gängor för pipor med en högerhänt vridning så att kulans rotationskraft drar åt boosteraggregatet mot trummans gängor för varje skott. Underlåtenhet att hålla din ljuddämpare tät mot trummans gängor kan orsaka skador på dess inre (bafflar) eller ändlock.

Allt låter som mycket information, men efter din första intervall kommer det att bli en andra natur att säkerställa korrekt montering av din nya dämpare och hålla den på det sättet när du skjuter.

Vem använder ljuddämpare?

Ljuddämpande tillverkare tillgodoser inte längre bara militära och brottsbekämpande kunder. De överensstämmer alltmer med behoven hos beväpnade medborgare eftersom tillverkarlistan har ökat exponentiellt de senaste åren.

Ljuddämparens efterfrågan har drivit maskinister, ingenjörer och till och med tinkerare att lägga till sina egna unika mönster i den blandade påsen med ljuddämparetjänster. Du måste vara uppmärksam på att hålla koll på förändringar i material, intern design, fästmetoder och till och med specialbeläggningar. Jag trodde att en ögonblicksbild av några nuvarande dämpare kan vara en bra idé just nu.

Fungerar ljuddämpare som i filmer?

Ljuddämpare är allt annat än tysta. Nivån på bullernedsättning beror på många faktorer, inklusive storlek, design, material, atmosfäriska förhållanden, skjutvapentyp och ammunition som används. Subsonisk ammunition – som gör att munstycket rör sig långsammare än ljudets hastighet – är det tystaste du kan mata ett ljuddämpat skjutvapen, eftersom ingen supersonisk “spricka” hörs när kulor rör sig genom luften.

Hur tysta är ljuddämpare egentligen?

Att mäta ljudreduktion med en dämpare kan vara svårt. Vi har alla sett de olika decibelklasserna, men de berättar bara en del av historien. Den faktiska ljudreduceringsnivån och ljudmätaren kan påverkas av fukt, barometertryck, höjd och eko.

I allmänhet kan jakt med en dämpare minska ljudet från de flesta skott med 25 till 35 decibel beroende på ljuddämpare och kaliber i fråga. Detta ligger under tröskeln för de flesta hörselskydd som ofta bärs i eller över öronen. Om du jagar med hundar skyddar det också deras hörsel.

Det andra anmärkningen här är att de allra flesta jaktgevär (bultverkan, spakverkan, pumpverkan, singelskott) är de bästa dämpningsvärdarna eftersom den förseglade åtgärden innebär att det inte finns något gasläckage. Ett tyst jaktgevär kommer verkligen att leva upp till sitt namn i detta avseende.

Varför borde man jaga med en ljuddämpare?

Som vi nämnde, förutom att skydda din hörsel, kan ett ljuddämpat skjutvapen också använda dina obesvärade öron för att lyssna efter vilt, andra jägare, boskap och rovdjur. Återigen låter det dig vara fullt medveten om din omgivning ur ett hörselperspektiv.

Användningen av dämpare för jakt, när jägare inte kan bära hörselskydd eftersom de behöver vara medvetna om sin omgivning, kan hjälpa till att skydda mot hörselnedsättning. Detta gäller särskilt för våra yngre jägare, även de som faktiskt inte jagar men följer med sina föräldrar i fältet.

Hörselskydd i form av muffar eller pluggar är lika effektivt men bara när du bär det. I fältet är det viktigt att vara medveten om din omgivning, särskilt i björn, berglejon eller skallerorm. Jägaren kan lätt bli jagad utan den situationella medvetenhet som jakt med ett ljuddämpat skjutvapen erbjuder.

En annan fördel med ljuddämpat jakt är att de ljuddämpata skotten inte stör vilt eller skägg som du tänker jaga. Vi har sett detta från första hand med markekorrar som gömmer sig i timmar efter ljudet av det första skottet och vid andra tillfällen inte förändrade något för att vi skjuter ljuddämpata.

Vilket är det bästa materialet för ljuddämpare?

När det gäller material är de lättaste dämparna gjorda av titan, men de är också de dyraste och tål inte höga eldhastigheter. De mest hållbara dämparna är konstruerade med stål eller stellitlegering, men de är tyngre än titan. Aluminiumdämpare är ofta minst hållbara, men de är lätta och relativt billiga.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top