Bäst Jaktkniv 2024 – Test av olika Jaktknivar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Outdoor Edge Razor Pro

Outdoor Edge Flip N Zip

Kniv Buck 692 Vanguard

Eka Swingblade Jaktkniv

Klicka här för att se fler Jaktknivar.

Under jakt behövs det ibland många olika redskap. Men inget redskap är så användbart som jaktkniven. Jaktkniven förekommer i många olika former. Vissa jaktknivar är handgjorda och andra är till exempel hopfällbara.

Knivar måste underhållas för optimal effektivitet. Att slipa sin jaktkniv är därför mycket viktigt. Även bra knivar måste slipas och därför är slipningen inget som man kan undgå. Bättre knivar kräver dock mindre underhåll. Modellerna som vi testat nedan är högkvalitativa knivar som är både vassa och hållbara.

Knivarna som vi recenserat i denna text har relativt låga grundpriser. Oftast kan man hitta jaktknivar på rea om vet var man ska leta. För att underlätta för dig har vi hittat prisvärda knivar som ofta finns på rea.

Försök inte att stycka med dessa knivar, då behöver du ett set med slaktknivar istället.

I vårt jaktknivs test har vi testat 4 olika modeller. Letar du efter en bra jaktkniv har du hittat rätt. Med vår expertis inom jakt har vi tagit fram det allra bästa.

1. Bäst i test – Outdoor Edge Razor Pro

Outdoor Edge Razor Pro Jaktkniv

Klicka här för att se bästa priset

Modellen från Outdoor Edge är en av marknadens allra bästa knivar. Med otrolig vasshet finns det få saker som kniven inte kan skära. Med dessutom ett mycket lågt pris finns det ingen anledning att inte välja Razor Pro.

Jaktkniven har buköppnare som är mycket användbart för urtagning och tillvaratagandet av vilt. Modellen finns att välja i två olika färger: svart och orange. Vi på friluftsproffset föredrar främst den orangea kniven, men vissa minimalister föredrar kanske den svarta varianten i stället.

Något som är mycket praktiskt med kniven är att den är hopfällbar. Bladet och buköppnare kan fällas ihop till en kompakt enhet och förvaras praktisk i en nylonslida som medföljer. På låga 181gram känner man knappt kniven i fickan.

Köper du modellen medföljer även 6st extra blad som mycket enkla att byta ut på kniven. Kniven har en totallängd på 20,3 cm och är därför normalstor. Blad längden är enligt tillverkaren 7,7cm, vilket är enligt vår erfarenhet ett bra mått.

2. Populärast – Outdoor Edge Flip N Zip

Outdoor Edge Flip N Zip Jaktkniv

Klicka här för att se bästa priset

Att denna modell från Outdoor Edge är en av marknadens populäraste är inte det minsta märkvärdigt. Med ett bra pris, hållbarhet och vasst blad är kniven ett utmärkt val för nästan alla jägare.

Totallängden är på 21cm, men bladet på 9cm kan fällas in så att längden nästan halveras. Detta är mycket praktisk vid förvaring i fickan. En nylonbehållare medföljer även vid köp, för säker och smidig förvaring.

Modellen har två blad som kan fällas ut och all metall på produkten är rostfritt stål. Jaktkniven har dessutom buköppnare, vilket är mycket användbart för jägare.

Ett stort plus med modellen är handtaget, som är räfflat. Räfflorna ger ett mycket säkert grepp som således gör användning av kniven mycket säker. Jaktkniven har också ett relativt lågt grundpris, men går ofta att hitta på rea.

3. Premiumval – Kniv Buck 692 Vanguard

Klicka här för att se bästa priset

Denna modell är från den väletablerade amerikanska knivtillverkaren Buck Knives. Knivar från Buck Knives är enligt oss bland de bästa kvalitéknivarna på marknaden. Med ett sylvasst blad i rostfritt stål finns det få jakt relaterade saker som kniven inte klarar skära.

Kniven har dessutom ett mycket bra skaft i mönstrat gummi. Mönstringen i skaftet bidrar till ett säkert och bekvämt begrepp. Skaftets ergonomiska utformning bidrar även till en mycket behaglig användning.

Ändarna av skaftet är gjorda i polerad mässing, som ger kniven ett propert och lyxigt utseende. Jaktkniven är också ganska lång på 21,6cm. I vårt test har kniven klarat alla utmaningar som den ställts mot.

Köper du kniven från Buck Knives medföljer även en slitstark behållare i svart nylon och parerskydd. Letar du efter en bra jaktkniv, rekommenderar vi främst 692 Vanguard.

4. Billigast – Eka Swingblade Jaktkniv

Klicka här för att se bästa priset

Denna billiga jaktkniv är en modell som är förhållandevis billig jämfört med andra modeller i vårt jaktknivstest.

Knivens blad är först och främst designat efter att tillgodose alla jägares behov i slaktboden. Kniven har ett konkavformat buköppnarblad som gör urtagning- och flåsnittsarbetet mycket enkelt.

Bladet skär från insidan utåt, vilket minskar risken för att köttet ska bli skadat när man skär. Modellen har även en trubbig nos som förhindrar skador på vom och kött. Bladet är även mycket vasst och kommer behålla skärpan länge.

knivens buköppnare är på 8cm och knivbladet är på 10cm. Handtaget är ergonomiskt utformat och är gummerat, vilket ger ett säkert grepp i handen. Kniven är av hög kvalitet och stålet är Sandvik 12C27. Köper du modellen medföljer även ett slitstarkt nylonhölster.

Letar du efter en jaktkniv med funktionell design och tillverkad i förstaklassiga material, samt är mycket billig, bör du köpa denna modell.

Lista över de bästa jaktknivarna 2024

  • Bäst i test: Outdoor Edge Razor Pro
  • Populärast: Outdoor Edge Flip N Zip
  • Premiumval: Kniv Buck 692 Vanguard
  • Billigast: Eka Swingblade Jaktkniv

Vanliga frågor om jaktkniven

Vad kostar en jaktkniv?

Jaktknivar kostar inte särskilt mycket mer än vanliga köksknivar. Billigare modeller kostar 500kr, medan dyra modeller kostar 1500kr. Oftast går det att hitta jaktknivar på rea om man vet var man ska leta.

Hur håller jag min jaktkniv vass?

För att hålla din kniv vass så måste du slipa jaktkniven. Alla knivar, dyra som billiga behöver slipas ibland. När du köper en slip kan det vara klokt att köpa en av samma varumärke som kniven.

Behöver jag jaktkniv med buköppnare?

Din kniv måste inte ha buköppnare men många jägare tycker att buköppnare är ett måste. Buköppnaren är en kniv som är utformad för att öppna buken på vilt. Buköppnaren förenklar slakten avsevärt och rekommenderas därför starkt. Vi har testat 4 olika modeller, vissa utan och vissa med buköppnare, på vår hemsida.

Vilken jaktkniv?

Om du vill hitta den bästa jaktkniven har vi gjort ett test på vår hemsida. Vi har testat och recenserat 4 olika modeller som vi tycker är extra bra. Oavsett och du letar en prisvärd eller dyr kniv har vi testat något för dig på vår hemsida.

Sammanfattning

Jaktkniven är den ultimata presenten till en jägare, eftersom verktyget används flitigt under och efter jaktsessionen. Däremot finns det många olika sorter på marknaden. Vissa modeller har buköppnare och vissa är hopfällbara.

Det är mycket viktigt att man underhåller sin jaktkniv, så att bladet förblir vasst. Knivarna kan kosta mellan 500 och 1500kr, men går oftast att hitta på rea. I denna artikel har vi testat 4 olika varianter. På dessa 4 varianter har vi skrivit recensioner.

Vi har även hittat några butiker som ger det bästa priset på jaktknivarna. Detta har vi gjort för att underlätta för dig.

”Vi hoppas att denna artikel hjälpt dig att hitta den bästa jaktkniven.”

Källor

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen