BĂ€st Jaktkniv 2022 – Test av olika Jaktknivar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Outdoor Edge Razor Pro

Outdoor Edge Flip N Zip

Kniv Buck 692 Vanguard

Eka Swingblade Jaktkniv

Klicka hÀr för att se fler Jaktknivar.

BĂ€st i test Jaktkniv 2022

Medan olika former av jakt ibland krÀver vÀldigt olika redskap, finns det Ätminstone en konstant varje jÀgare bör bÀra med sig resten av sitt drag: en kniv. Medan hopfÀllbara jaktknivar Àr utmÀrkta för vardagsbruk, lÀmnar de mycket att önska nÀr det gÀller naturen. Som ett resultat Àr vi övertygade om att alla jÀgare som Àr vÀrda hans förmÄga bör se till att hans skÀrverktyg som valts Àr ett fast blad.

Men Ă€ven med stilen pĂ„ bladet som har minskat sĂ„ lĂ„ngt finns det mĂ„nga alternativ att köpa – varav mĂ„nga Ă€r billiga i sin övergripande kvalitet och konstruktion. För att försĂ€kra dig om att du fĂ„r det bĂ€sta valet (ingen ordlek Ă€r avsedd) har vi sammanstĂ€llt följande lista över de 12 bĂ€sta jaktknivarna för naturen. De flesta av dessa var designade speciellt för jaktapplikationer och nĂ„gra av dem har nĂ„gra extra knep i Ă€rmen, men – oavsett fall – gör de alla fantastiska verktyg som kan anvĂ€ndas i “jakten”.

LÀs Àven >>> BÀst i test VapenskÄp 2022

Köpguide för bÀst i test Jaktkniv 2022

Vilka Àr kriterierna för att vÀlja den bÀsta jakkniven? Fast eller fÀllbart? Rostfritt eller koltillverkat? TrÀ- eller plasthandtag? Hur skulle formen vara? Pekad punkt eller slÀpppunkt?

Allt svaret pÄ dessa frÄgor beror pÄ vilken typ av uppgifter du ska göra med kniven. Och sÄ mÄnga frÄgor om kriterier mÄste leda dig till tanken att du behöver en allroundjaktkniv som kan utföra de olika uppgifter som behövs för att jaga. SÄ flexibilitet och anvÀndbarhet kan vara att föredra framför kvalitet. Du kanske vill ha en jaktkniv som kan anvÀndas för den typ av jobb som strÀcker sig frÄn att klÀ en hjort till att stÀda en fisk, frÄn att flinna till att dela genom ett djur.

För sĂ€songsjĂ€gare Ă€r det mer Ă€n tillrĂ€ckligt. Det vore inte klokt om du anvĂ€nder en större jaktkniv för att rengöra kaniner. Det skulle hellre göra din uppgift mycket mer komplicerad. Och det finns en chans att du kanske kan sluta klippa fingrarna. Innan du vĂ€ljer den bĂ€sta jaktkniven för jakt – Ă€r det viktigt att veta vad du ska anvĂ€nda den för den typ av spel du letar efter.

BestÀm knivets syfte

Samma etos gĂ€ller som nĂ€r du köper en artikel frĂ„n en butik. Ta reda pĂ„ vad du behöver för det och arbet sedan bakĂ„t. Är du en husbil, en vandrare eller en jĂ€gare? En jĂ€gare kan vĂ€lja en annan typ av jaktkniv Ă€n en husbil. En buskevandrare eller vandrare kan vĂ€lja en jaktkniv med ett macheteblad eller en yxa för att hjĂ€lpa till nĂ€r leden Ă€r tĂ€ckt av borste. Uttrycket jaktkniv tĂ€cker mĂ„nga mĂ€rken och modeller, sĂ„ om du Ă€r en husbil, ska du inte skrĂ€mmas av den allmĂ€nna termen jaktkniv.

Det Ă€r viktigt att förstĂ„ att jaktknivar har olika egenskaper och anvĂ€ndningsomrĂ„den – en jaktkniv som anvĂ€nds för att skĂ€ra igenom borsten kommer att ha olika designfunktioner jĂ€mfört med en jaktkniv som anvĂ€nds för att flĂ„ djur. Om du jagar i grupp men behöver dela upp dig kan du behöva bĂ„da jaktknivarna för att göra din jakt effektiv. Även om det alltid Ă€r lĂ€mpligt att ha en jaktkniv för flera Ă€ndamĂ„l, kan du övervĂ€ga att köpa nĂ„gra specialknivar som kan tillgodose dina specifika behov.

TÀnk pÄ bladets lÀngd

En annan faktor att tÀnka pÄ nÀr du köper en jaktkniv Àr bladets lÀngd. Anledningen till att denna faktor Àr viktig för ditt beslut Àr att, precis som bladets form, pÄverkar bladets lÀngd omvÀnt bÄde knivens rÀckvidd och mÀngden kontroll du har över kniven. Följaktligen Àr ett kort knivblad mycket lÀttare att kontrollera med precision Àn en lÄngt jaktkniv och ÀndÄ har det mycket mindre rÀckvidd.

Men medan ett lÀngre knivblad ger dig betydligt mer rÀckvidd vilket Àr anvÀndbart nÀr du skalar större viltdjur, ger det dig ocksÄ mindre kontroll över kniven. DÀrför kompromissar de flesta jÀgare genom att köpa en jaktkniv med ett 10 cm blad. Emellertid verkar jaktknivar med 7 cm blad vara den mest populÀra lÀngden för att plÄga smÄvilt och för tÀckning.

Å andra sidan föredrar mĂ„nga professionella jaktguider (inklusive mig sjĂ€lv) en jaktkniv med ett 13 cm eller till och med ett 15 cm blad för att ta bort skinnet frĂ„n stora viltdjur som rĂ„djur, Ă€lg och Ă€lg eftersom det lĂ€ngre bladet gör att vi kan arbeta med vĂ„r hand lĂ€ngre frĂ„n slaktkroppen och för att nĂ„ djupt i fickan som ibland bildas nĂ€r man flĂ„r lĂ€ngs revbenet.

Boker Timberwolf Dessutom kan ett riktigt stort viltdjur som en Àlg eller en Àlg fÄ en kort jaktkniv att kÀnnas som ett verktyg som en pygmé skulle bÀra och dÀrmed föredrar mÄnga erfarna guider och storviltjÀgare en riktigt stor jaktkniv för bearbetning av riktigt stort vilt.

 • Om du jagar stort vilt, övervĂ€g en bladlĂ€ngd pĂ„ 15 cm.
 • Om du jagar medelstora djur som rĂ„djur, leta efter en bladlĂ€ngd i intervallet 10 till 13 cm.
 • Om du jagar mindre djur som ekorrar och kaniner, leta efter en bladlĂ€ngd pĂ„ 7 till 9 cm.

Handtag

Vi mÄste hÄlla ett öga pÄ handtaget. Valet av materialet i handtaget pÄ din jaktkniv Àr lika viktigt som valet av stÄl. Varför? För att du vill ha optimal komfort för din hand. Dessutom Àr det din hand som styr bladet, och om du inte Àr i fullstÀndig harmoni med din jaktkniv och handtag, kommer allt arbete du gör med din jaktkniv att drabbas. Du kan till och med skadas av frustration.

En jaktkniv med det glidfria handtaget Àr den som du skulle vilja ha som följeslagare nÀr du gör den svÄra uppgiften att skÀra och skÀra. Handtaget ska fungera bra i alla vÀderförhÄllanden. TyvÀrr, eller som tur Àr, har vi bara tvÄ val. Alternativt kommer vi att gÄ mot ett naturligt material. Eller sÄ vÀljer vi ett syntetiskt material, konstgjort som plast, etc. Att vÀlja det ena eller det andra Àr upp till dig och dina personliga preferenser. Var och en har sina fördelar men ocksÄ sina nackdelar.

Vi börjar dÀrför med naturliga material. RÄdjur, ram och hornspets Àr naturliga material med hög hÄllfasthet och ger dig god komfort för din hand. Dessutom har dessa material verkligen inget att avundas den berömda mircataen och andra syntetiska material som G10. I verklighetens sfÀr Àr och kommer trÀhorn och pressade horn alltid att vara mer ömtÄliga Àn syntetiska. De kommer ocksÄ att vara lite allergiska mot vatten.

Vad vi gillar med naturliga material Ă€r att de blir gamla. En annan fördel som Ă€r specifik för ett handtag tillverkat i ramskorpan och att denna skorpa möjliggör en mycket god vidhĂ€ftning av handen till handtaget. Även nĂ€r handtaget Ă€r vĂ„tt eller fuktigt, ser det ut som att handtaget förblir limmat pĂ„ ditt handĂ€pple. Till exempel Ă€r olivtrĂ€dets trĂ€ ganska fet och smidig. Du hittar till och med mĂ„nga jĂ€gare som bara köper olivtrĂ€ eftersom de tycker att de ger lycka till. SĂ„ om du Ă€r vidskeplig mĂ„ste du köpa en!

Du har ocksÄ buksbom som Àr ett mycket tÀtt och sÀrskilt hÄrt trÀ. Dessutom kan du vÀlja mellan ebenholtsved, amourette, valnöt och cade. LÄt oss inte glömma jÀrnet och det magnifika rosentrÀet. Vi tror uppriktigt att syntetmaterial Àr starkare Àn naturliga Àrmar och du kan vara lite mer brutal med dessa Àrmar. Ett enkelt exempel Àr att ett syntetiskt knivhandtag kan tvÀttas med standard disk. Detta Àr inte fallet för naturliga Àrmar.

Micarta Ă€r en av de “klassiska” produkterna som frĂ€mst anvĂ€nds för sin hĂ„rdhet. Men det finns ocksĂ„ G10. Det Ă€r lite mer flexibelt och mycket strukturerat. Titan- eller AU4G-handtag finns ocksĂ„, anodiserade och mikroblandade. Ett hĂ„rt gummihandtag kan ge dig ett bra grepp. Dessa alternativa materialhandtag Ă€r fantastiska, men de saknar dem en sjĂ€l. Jag skulle till och med gĂ„ sĂ„ lĂ„ngt som att sĂ€ga att de Ă€r kalla nĂ€r vi tar dem i handen. Det Ă€r lite synd.

Slidor

Slidan Àr en av de mest förbisedda delarna av ett knivsystem. En slida gör flera saker, alla viktiga. Först och mest uppenbart ger det ett sÀkert och sÀkert sÀtt att bÀra ditt blad. Det skyddar ocksÄ bladet frÄn elementen, repas och skyddar kanten frÄn att bli trÄkig eller bli nickad. Den typ av slida du hÄller din jaktkniv i Àr mycket viktig.

Det finns tre slidor, och stilen dikteras nÄgot av det material slidan Àr gjord av. Det finns slidor som sys eller sys ihop. Detta Àr vanligast pÄ slidor av lÀder och nylon, och om det görs bra gör det en slida av mycket god kvalitet. Fördelen med denna typ av slida Àr att de lÀtt kan sys om det behövs. NÀsta stil Àr nitad. Nitar Àr vanliga pÄ slidor av lÀgre kvalitet, vanligtvis för att slidamaterialet Àr sÄ lÄgkvalitativt att det rivs om det sys.

Nittade slidor Àr tillrÀckliga, ett tag ÀndÄ. De kommer vanligtvis att försÀmras ganska snabbt, men det Àr lÀtt att ersÀtta dem med en slida av bÀttre kvalitet eller till och med skrÀddarsy en sjÀlv. Den sista stilen Àr gjuten, vanligtvis av plast eller annan polymer. Dessa Àr nÀstan bombsÀkra, vÀderbestÀndiga och motstÄr vÀder och vissa kemikalier. De kan dock slöa ditt blad varje gÄng du drar i jaktkniven och returnera det till slidan.

Naturligtvis kan detta kompenseras bara genom samvetsgranna skÀrpningsvanor. Ibland kan du springa över en jaktkniv med en trÀskida. Dessa ser fantastiska ut, men Àr tunga och inte vÀderbestÀndiga. De kommer att krÀva betydligt mer vÄrd och underhÄll. Den typ av slida du anvÀnder Àr en frÄga om personlig preferens.

En funktion som du behöver titta mycket noggrant pÄ Àr lagringssystemet. En jaktkniv som faller ur slidan kan vara mycket farlig, förutom att den riskerar att förlora eller skada den. Det finns bara ett fÄtal kvarhÄllningssystem tillgÀngliga. Det vanligaste Àr remhÄllaren. Detta Àr bara ett litet band fÀst vid slidakroppen som sveper runt handtaget strax bakom hÄlet, med antingen ett snÀpp eller en kardborreförslutning.

Den nÀst vanligaste Àr den gjutna slidan. Dessa hÄller endast jaktkniven genom friktion, och de mÄste passa knivformen perfekt för att fungera. Det finns ocksÄ nÄgra gjutna slidor som har remmar. Den sista Àr snÀpplÄshöljet. Dessa kommer att ha ett utsprÄng pÄ insidan som passar in i ett urtag antingen pÄ knivens blad eller handtag och lÄser bladet i slidan. För att slÀppa bladet krÀvs antingen en bogserbÄt i en viss riktning eller att man trycker pÄ slidan vid en viss punkt.

Den sista funktionen att titta pĂ„ pĂ„ en slida Ă€r bĂ€rmetoden. De flesta kommer att ha en bĂ€ltesögla, men vissa har klĂ€mmor som gör att du kan fĂ€sta slidan pĂ„ ett bĂ€lte, rem, ryggsĂ€ck, etc. … Andra har ocksĂ„ beslag som gör att de kan fĂ€stas pĂ„ knapparna pĂ„ en jacka, pĂ„ en kedja runt halsen, horisontell bĂ€r eller en axelbĂ€r. Det Ă€r trevligt att ha flera bĂ€ralternativ.

Det finns nÄgra val av material för slidor. LÀder Àr ett beprövat slidamaterial och ser otroligt ut. LÀderslidor av hög kvalitet kan prissÀttas nÀstan lika mycket som jaktkniven sjÀlv. SÄ lÀnge lÀdret Àr ordentligt fÀrdigt och normal försiktighet iakttas kan lÀderslidor pÄgÄ i flera livstider. De krÀver lite mer underhÄll Àn andra material, men de Àr mer Àn vÀrda det. Nylonslidor gör ett bra jobb, men görs vanligtvis mycket billigare Àn skinnslidor.

De kan ocksÄ omstickas om det behövs. Nylon Àr ganska mycket underhÄllsfritt. Vissa nylonslidor Àr faktiskt mer som generiska pÄsar och kan rymma mÄnga bladstilar. Kydex, Conceal-Ex och andra termoplaster formas vanligtvis. De Àr nÀstan oförstörbara, men Àr vanligtvis friktionspassande och kan slöa din kniv. Det sista materialet Àr plast. Det Àr billigt, slits ut snabbt och kan slöa ditt blad.

Du bör spendera lite tid och kolla in slidan som din potentiella jaktkniv kommer med, för det Àr ofta en indikator pÄ knivkvaliteten. DÄlig slida = dÄlig knivkvalitet, för det mesta. Naturligtvis finns det undantag frÄn regeln. Vissa högre jaktknivar kommer med slidor av lÀgre kvalitet för att försöka hÄlla kostnaden nere, förutsatt att du förmodligen kommer att fÄ en anpassad slida för en dyrbar jaktkniv ÀndÄ.

Olika typer av bladstÄl

Massor av stÄl anvÀnds för att göra knivblad, men endast ett fÄtal Àr relevanta för utomhusknivar. Om du har lÀst nÄgon av mina tidigare artiklar vet du redan om min preferens för kolstÄl. Dressingspel innebÀr dock att du tÀcker ditt knivblad med blod och andra frÀtande vÀtskor, och kolstÄlbladen rostar snabbt om du inte tar religiös hand om dem. I det hÀr fallet, om du inte Àr beredd att Àgna mycket tid Ät att ta hand om dina jaktknivar, Àr rostfritt stÄl förmodligen ett bÀttre alternativ för dig.

För kolstĂ„lblad rekommenderar jag bara nĂ„gra stĂ„l; SK-5, som Ă€r ersĂ€ttare för det avvecklade kol V-stĂ„let. SK-5 anvĂ€nds pĂ„ mĂ„nga jaktknivar av bĂ€ttre kvalitet. XC-90 anvĂ€nds pĂ„ Opinels carbone-blad och tar en vass skarp kant, UHB 20C, CK95, CK101, anvĂ€nds pĂ„ Moras och andra nordiska blad (otroligt skarpa …), och D-2, anvĂ€nds i high-end jaktknivar.

Du har mycket mer alternativ med rostfritt stÄl. De flesta tillverkare har anvÀnt rostfritt stÄl som det föredragna bladmaterialet, och det finns fler bra sorter tillgÀngliga. Jag skulle absolut inte rekommendera att anvÀnda nÄgon jaktkniv med nÄgot mindre Àn 440C. Jag vet, det finns mÀnniskor som svÀr vid jaktknivar gjorda med 420J, 420HC, etc.

Men dessa mÀnniskor anvÀnder antagligen aldrig sina jaktknivar för nÄgot annat Àn brevöppnare. Billigt stÄl kommer sÄ smÄningom att orsaka dig sorg om du nÄgonsin mÄste vara beroende av ditt blad. Avancerade stÄl som SV30, BG 42 och 154CM Àr bra val. De blir ganska skarpa och Àr tuffa. AUS 8 och ATS34 Àr ocksÄ bra stÄl.

Ett av mina favoritrostfria stÄl för utomhusbruk Àr 4116 Krupp, frÄn Tyskland. Det tar en utmÀrkt kant och hÄller den bra. Jag gillar ocksÄ 8CR13MOV, frÄn Kina. Det finns de som kanske hÄnar kinesiskt stÄl, men kom ihÄg att det hÀr Àr killarna som uppfann stÄl i första hand. Detta stÄl Àr lika med 4116 Krupp, och tar faktiskt lite bÀttre kant. Min favorit rostfria stÄl hela tiden Àr Sandvik 1428CN. Det hÀr Àr vad Mora anvÀnder och det hÀr stÄlet tar den skarpaste kanten av nÄgonting jag nÄgonsin har sett, till och med hög kolhalt.

Inget stÄl kommer att hjÀlpa dig om du inte tar hand om dina jaktknivar. Rostfritt stÄl rostar om det inte tas om hand. Rostfria stÄl tillverkas genom att lÀgga till saker som krom, vanadin och andra legeringar till högkolstÄl för att öka deras motstÄndskraft mot rost. Tillsatsen av legeringarna gör ocksÄ att jaktknivarna blir hÄrdare, spröttare och svÄrare att slipa. En del av detta kan kompenseras genom tillsats av kvÀve, som i Sandvik 1428CN. Som i de flesta saker Àr allt en kompromiss.

I jaktknivar Ă€r priset inte alltid en indikator pĂ„ kvalitet. Det finns mĂ„nga billiga jaktknivar, som Moras, Opinels, vissa modeller av Cold Steel, Ontario, Camillus, Kabar, Buck, etc … som Ă€r enastĂ„ende jaktknivar och mĂ„nga dyra jaktknivar som Ă€r lite bĂ€ttre Ă€n skrĂ€p. StĂ„let som anvĂ€nds i jaktkniven Ă€r en av de bĂ€sta indikatorerna för dess kvalitet. Utan bra stĂ„l i bladet spelar resten ingen roll. Undvik jaktknivar gjorda av “mystery steel”, eller det sĂ€ger bara 440 rostfritt, eller bara “rostfritt”. Det Ă€r en bra insats att de Ă€r billiga skrĂ€p. En tillverkare ska inte skĂ€mmas för stĂ„let i deras blad.

Typ av jaktknivblad

Jaktknivar har fasta blad eller vikblad, vilket Àr precis vad namnen antyder. jaktknivar med fast jaktkniv Àr permanent fixerade i öppet lÀge. FÀllknivarna har en vridpunkt som gör att bladet kan fÀllas in i handtaget. HÀr Àr nÄgra fördelar och nackdelar med var och en:

Snabbguide till fÀllknivar versus fasta jaktknivar

Fixade knivproffs:
 • Starkare eftersom bladmaterialet gĂ„r genom handtaget; bra för tungt arbete
 • Inga rörliga delar sĂ„ mer hĂ„llbara och pĂ„litliga
 • Mycket lĂ€ttare att rengöra Ă€n fĂ€llknivar
Nackdelar med fast kniv:
 • LĂ€ngre Ă€n de flesta vikknivar och mĂ„ste bĂ€ras i en slida; större, mindre sĂ€ker vid transport Ă€n fĂ€llknivar
 • Kommer ofta i vĂ€gen nĂ€r du klĂ€ttrar eller ens sitter
Folding Blade Knife Fördelar:
 • Mindre storlek gör det enkelt att bĂ€ra i fickan, pĂ„ en bĂ€ltesslida eller pĂ„ annat sĂ€tt förvaras nĂ€r den inte anvĂ€nds
 • Mycket sĂ€ker vid transport
 • Mekanismer pĂ„ mĂ„nga möjliggör enkel öppning med en hand
 • Bra val för jĂ€gare som ocksĂ„ vill ha en jaktkniv för vardagligt bruk
FĂ€llbar jaktkniv nackdelar:
 • Inte lika stark som jaktknivar med fast blad
 • Att anvĂ€nda frigöringsspĂ€rren pĂ„ lĂ„sbladsmappar kan vara obekvĂ€mt
 • SvĂ„rt att rengöra eftersom bladkanalen samlar blod, vĂ€vnad etc.

FĂ€llbart eller fast blad:

Storleken pÄ ditt spel Àr det första du bör tÀnka pÄ och sedan frekvensen pÄ din jakt. En liten vikkniv kan rÀcka för en tillfÀllig jÀgare sÄ att de kan anvÀnda dem för andra ÀndamÄl Àn jaktrelaterade aktiviteter. Men om jakt Àr din passion sÄ skulle ett fast blad vara det perfekta valet för dig. Om du funderar pÄ att tömma spelet med din jaktkniv, Àr det bÀttre att ha ett fast blad. Varför? Anledningen Àr vÀldigt enkel.

Om du köper ett vikblad blir hÄligheten i handtaget snabbt smutsigt. Det kommer att samlas över mycket vrak i denna hylsa över tid. Vem sÀger skrÀp sade mikroben. Vem sÀger mikrobe, sÀger en potentiell sjukdom. PÄ samma sÀtt kommer skrÀp att vara mycket svÄrt att rengöra. SÄ varför gÄ till svÄrigheter och sjukdomar nÀr man kan göra det enkelt? Om du har valet och fortfarande tvekar mellan ett vikblad och en fast jaktkniv kommer mitt rÄd att köpa en fast kniv.

Att vÀlja ett fast blad ger dig försÀkran om att inte kompromissa med on-styrkan. TvÀrtom har vikbladet rörliga delar som kan vara ett problem nÀr du behöver lite mer seghet i greppet. Ett fast tangblad med full tang ger greppsegheten och underlÀttar skÀrning eller skÀrning.

Om du fortfarande vill skaffa ett vikblad, ta sÀrskilt hÀnsyn till bladets soliditet. Detta Àr ett primÀrt kriterium. LÄt oss tÀnka pÄ det. Om du tömmer spelet och jaktkniven gÄr sönder. Du hamnar helt enkelt utan möjlighet att avsluta jobbet. Det skulle vara synd att inte dra nytta av spelet pÄ grund av en dÄligt vald jaktkniv och som gÄr sönder. Dessutom finns risk för skada.

SÄ om du vÀljer en jaktkniv med vikblad, försök att köpa ett vikblad som nÀstan kan motsvara en fast kniv. Vad jag menar med det Àr att du mÄste skaffa ett vikblad som har styrkan som en fast kniv. Jag tror verkligen inte att du kommer att hitta vikblad som Àr lika bestÀndiga som hos fasta jaktknivar. Men det finns fortfarande nÄgra som kommer nÀra detta motstÄnd.

 • Fasta jaktknivar kommer alltid att vara mycket mer robusta Ă€n en vikkniv, speciellt om du mĂ„ste skĂ€ra igenom ben eller brosk. Jag Ă€r ganska grov pĂ„ mina jaktknivar nĂ€r jag skĂ€r upp rĂ„djur och jag kĂ€nner att ett fast fast blad Ă€r vĂ€gen att gĂ„ för mig.
 • Fasta blad Ă€r lĂ€ttare att rengöra. Att hugga hjort Ă€r alltid en rörig process och jag gillar att hĂ„lla mina jaktknivar rena. För mig finns det för mĂ„nga krokar som djurens delar kan gömma sig pĂ„ en vikkniv.
 • Du kan behöva en överlevnadskniv under jakt. Det finns bokstavligen hundratals mĂ€nniskor som gĂ„r vilse varje Ă„r under jakt, och jag vet hur lĂ€tt det kan vara, sĂ€rskilt efter mörker. Om du nĂ„gonsin befinner dig i den hĂ€r situationen skulle du ha det mycket bĂ€ttre med ett fast fast blad som du kan anvĂ€nda för att sticka trĂ€ och ta pĂ„ dig andra tuffa uppgifter. Naturligtvis kan du alltid ta med dig din pĂ„litliga överlevnadskniv ocksĂ„ om du föredrar ett vikblad för en jaktkniv!

Serrations eller rakt blad:

Vissa kanske anser att denna frÄga har ett uppenbart svar men det kan ha olika Äsikter. De flesta skulle vÀlja att ha ett rakt blad i en jaktkniv av den enkla anledningen att de kan skÀra mycket mer effektivt. Personligen mÄste jag hÄlla med, men det finns nÄgra anledningar till att man kan vÀlja jaktkniv med smÄ tandningar.

 • Du kan anvĂ€nda jaktkniven i mĂ„nga andra situationer Ă€n att rensa ett djur som att sĂ„ga pinnar (tystare Ă€n att bryta dem), klippa rep eller ett band eller skĂ€ra ben / brosk. Detta kan verkligen vara fallet om du bor eller arbetar i samma omrĂ„de du jagar och du alltid bĂ€r din jaktkniv.
 • Du kanske bara gillar tĂ€nder. Om du gillar tandade blad och tycker att de Ă€r anvĂ€ndbara Ă€ven under jakt sĂ€ger jag att du anvĂ€nder dem. Den jaktkniv som fungerar bĂ€st för dig Ă€r den jaktkniv du ska anvĂ€nda.

Buköppnarear eller inga buköppnarear?

Detta Ă€r ett annat alternativ för personlig preferens. Buköppnarear Ă€r utformade för att snabbt och sĂ€kert skĂ€ra ett djurs hud utan att skĂ€ra de inre organen. MĂ„nga svĂ€r vid jaktknivar med denna design, som vanligtvis ligger pĂ„ knivspetsen. Även om de Ă€r anvĂ€ndbara och definitivt snabba, finns det nĂ„gra nackdelar med dem.

 • Tufft att vĂ€ssa. En buköppnare mĂ„ste vara skarp för att den ska vara effektiv. PĂ„ grund av sin form kan de vara svĂ„ra att vĂ€ssa effektivt, sĂ€rskilt pĂ„ fĂ€ltet.
 • De kan komma i vĂ€gen. För det mesta skĂ€r du upp ett djur som du inte anvĂ€nder buköppnareen. Under dessa tider kan kroken komma i vĂ€gen eller kan haka pĂ„ saker du inte vill haka pĂ„.
 • De skulle bli irriterande i en överlevnadssituation. Om du hittade dig sjĂ€lv vilse under en jakttur kan kroken bara komma i vĂ€gen för överlevnad.

Typer av jaktknivbladformer

Drop Spets

NÀsta mest populÀra bladstil Àr slÀpppunkten. Drop spets-bladet Àr den Àldsta kÀnda bladstilen och gÄr tillbaka till 12 000 BC eller mer. Det kÀnnetecknas av en punkt som ligger under bladets ryggrad, men ovanför bladets mittlinje. Dropppunktsblad har bra genomtrÀngning och erbjuder mycket mer kontroll vid skÀrning. PoÀngen Àr starkare Àn klipppunkten.

De Àr perfekta för att klÀ ut smÄvilt och högfÄglar. De flesta professionella slaktknivset innehÄller minst en droppunktsdesign. En spey spets Àr helt enkelt en modifierad drop spets, med mycket kort drop. De Àr utmÀrkta för att klÀ pÄ smÄvilt och till och med öring, dÀr du vill vara försiktig och inte punktera nÄgra inre organ eller skada skinnet.

Clip spets

Den första och vanligaste bladformen Àr clip spetsen. En clip spets har en ryggrad som strÀcker sig frÄn fÀstet, 2/3 av den totala bladlÀngden, vid vilken tidpunkt det börjar avta och ÄtervÀnder till punkten, vilket skapar en falsk kant som kan slipas till en riktig sekundÀr skÀrkant . Spetsen kan vara i linje med ryggraden, under den eller vid jaktknivarna i mitten av bredden.

Som namnet antyder ser det ut som att den sista 1/3 av bladet har ”klippts”. Det mest kĂ€nda exemplet pĂ„ denna bladstil Ă€r Bowie-kniven, som bara Ă€r en stor klipppunkt, och i alla fall uppfann inte Bowies denna bladstil. Det gĂ„r hela vĂ€gen tillbaka till sen stenĂ„lder, omkring 9000 f.Kr. Stenknivblad har hittats som utan tvekan Ă€r clip spetssdesignen.

Fördelen med clip spetsen Àr att den gÄr snabbt igenom och har acceptabel skivprestanda. Det Àr en bra kompromiss mellan spjutspetsen och mörtmagen. Klipppunkter Àr den mest populÀra knivstilen och utgör majoriteten av knivbladets mönster.

Spear spets

NÀsta Àr Spear Spets. Det liknar drop spets, men punkten ligger vid bladets mittlinje. Spear spets har mÄnga av fördelarna med drop spets, med en Ànnu starkare punkt. Spjutpunkter finns bara ibland pÄ sportknivar, eftersom de Àr mycket mer populÀra pÄ tvÄkantiga dolkar och stilettos.

Trail spets

SpÄrspetsen har mycket mage mot bladet, med spetsen som slutar ovanför ryggraden. De har ett typiskt scimitar-liknande utseende och Àr den valda jaktkniven för att flinna, dÀr det Àr viktigt att bevara huden, t.ex. vid garvning. De flesta seriösa jÀgare kommer att ha Ätminstone en spÄrpunktskinnare. Trail spets-knivar Àr optimerade för skivning, men har en svag punkt.

Roach Belly spets

Slutligen har mörtbladet en hedbar stamtavla. Denna klingstil var mycket populÀr bland Hudson Bay-fÄngare och pÀlshandlare frÄn 1600-, 1700- och 1800-talet. Det har alla fördelar med bÄde spÄrpunkten och klipppunkten. Varför denna stil av blad har fallit i favör Àr bortom mig, men var sÀker, det Àr ett fantastiskt allround sportblad. Den kan anvÀndas bÄde som ett verktyg och som en skalkniv.

Tanto spets

Denna typ av jaktkniv har en nĂ„got ovanlig spets med en skarpt vinklad bladmage. Ordet tanto betyder kort svĂ€rd, sĂ„ betrakta det som ett kort knivsvĂ€rd. Även om det Ă€r ett robust blad med en skarp spets Ă€r det nĂ„got svĂ„rare att kontrollera jĂ€mfört med de flesta andra typer.

AvstÀmningspunkt

En bakpunktskniv Àr vanligtvis lÀtt och har en bakkant som böjer sig överst. Det Àr ett rekommenderat val för skivning och skalning. Men poÀngen Àr skarp men ganska svag.

Straight Back Spets

Den hÀr Àr Àven kÀnd som ett normalt blad och har en stor skÀrkant som gör det till ett perfekt alternativ för skÀrning och huggning. Bladets baksida Àr inte vass, vilket innebÀr att du kan utöva extra tryck för att skÀra. Den enda nackdelen med en rak jaktkniv Àr att den oftast Àr tyngre och svÄrare att kontrollera.

Sheepsfoot Spets

Det Ă€r den totala motsatsen till ett rakt svart spetsblad. Den har ett böjt blad som sjunker kraftigt för att möta skĂ€reggen. Även om den hĂ€r typen av blad Ă€r tĂ„ligare Ă€r dess punkt inte skarp. DĂ€rför Ă€r de mindre effektiva för piercing och stickning.

Typer av knivtanger

Knivtangs Àr en annan viktig del av en jaktknivs anatomi. Det hÀr Àr den del av jaktkniven som strÀcker sig in i bladet, dÀrav din knivs ryggrad. Med enkla ord, en tang för samman handtaget och bladet.

Full tang

Fullt tang, som namnet antyder, strÀcker sig hela vÀgen tillbaka till handtaget. DÀrför ger det mer grepp, och det Àr anledningen till att det Àr det bÀsta rekommenderade valet för mÄnga seriösa jÀgare.

Delvis tang

Partiell tang, till skillnad frĂ„n full tang, strĂ€cker sig inte helt till handtaget. DĂ€rför kan jaktknivar med partiella tang vara lĂ€ttare Ă€n de med full tang – men ingenstans nĂ€ra lika starka. De kan ha olika former och storlekar.

Avsmalnande tang

Avsmalnande tang minskar lÀngs lÀngden pÄ knivens handtag. Det finns olika variationer av en avsmalnande tang, med den vanligaste variationen dÀr kanterna avsmalnar mot mitten. Det bÀsta med en jaktkniv med en avsmalnande tang Àr att bladet har en perfekt balans.

Skelettiserad tang

Skelettiserade tĂ„ngar har delar skurna ut frĂ„n mitten av tangen, tar bort material och lĂ€mnar hĂ„l för att göra bladet lĂ€tt. Även om den hĂ€r typen av blad Ă€r mycket svagare Ă€n resten, Ă€r de ett utmĂ€rkt val för att kasta jaktknivar.

Typer av slipningar

Formen pÄ bladet som bildar skÀreggen kallas bladslipning. De flesta av jaktknivarna anvÀnder en av dessa knivslipar:

Hollow slipning

NĂ€r det gĂ€ller slipning Ă€r det bara tvĂ„ du behöver vara orolig för jaktĂ€ndamĂ„l. De allra flesta jaktknivar du kommer att stöta pĂ„ kommer att vara ihĂ„lig mark, vilket innebĂ€r att de har en konkav avsmalning, lika pĂ„ bĂ„da sidor, vanligtvis runt 25–30 grader.

Detta Àr en bra kompromiss mellan skÀrpa och hÄllbarhet. Problemet med dessa Àr att de efter nÄgra finslipningar inte lÀngre Àr ihÄliga, och kantvinkeln kommer att ha förÀndrats. De kommer sÄ smÄningom att förlora sin förmÄga att ta en verklig skarp kant, utan att bli slipade igen.

Saber slipning

Ursprungligen sabel, Àr saber slip ganska lik den skandinaviska slip. Den enda stora skillnaden Àr dock att sabelslipningen har en sekundÀr fas. Den första fasningen i denna typ av slipning strÀcker sig endast vid smÄ delar av bladet. Sedan fortsÀtter bÄda sidor pÄ ett jÀmnt sÀtt för att bilda en sekundÀr fas. Den sista avsmalningen bildar den skarpa bladkanten.

Platt slipning

Den hÀr Àr den enklaste av alla typer av knivslip. De avsmalnande sidorna pÄ bladet möts jÀmnt i mitten av bladet och skapar en skarp kant. Det har vidare tre slipadaptioner:

 • Full-platt: Avsmalnande börjar frĂ„n ryggraden.
 • Hög-platt: De avsmalnande sidorna möts jĂ€mnt i mitten av bladet.
 • Skandinavisk malning: Avsmalningen börjar mycket nĂ€rmare bladets skĂ€rkant

Scandinavian slipning

Den andra Àr scandinavian slipning, som börjar mycket högre pÄ bladet och Àr en mycket mindre spetsig vinkel, vilket gör kanten extremt angelÀgen, faktiskt skrÀmmande. Fördelen med scandi-slip, förutom extrem skÀrpa, Àr att de Àr superlÀtta att skÀrpa. Inga problem med att rÀkna ut rÀtt vinkel att finjustera dem pÄ.

Du lÀgger helt enkelt bladet platt pÄ stenen, ser till att kanten berör ytan och att du automatiskt har rÀtt vinkel. Scandi-blad kan ocksÄ slipas tills bladet Àr helt slitet, utan att nÄgonsin Àndra kantvinkeln. Bra exempel pÄ scandi-blad Àr Moras och puukos. De Àr enastÄende allmÀnna utomhusknivar.

Konvex slipning

Den hĂ€r Ă€r den totala motsatsen till den ihĂ„liga slipningen. Kantens bĂ„da sidor Ă€r konvexa. Även om konvex slipning inte Ă€r sĂ„ skarp som ihĂ„lig slipning, ger den en anstĂ€ndig mĂ€ngd styrka.

SkaftklÀdnad

SkaftklÀdnad Àr nÀstan lika viktigt som bladstilen och stÄlet. SkaftklÀdnaden ska passa din hand, vara bekvÀm och ge ett sÀkert grepp. De bör ocksÄ underlÀtta flera handpositioner. Allas hÀnder Àr olika, sÄ det Àr svÄrt att rekommendera nÄgon form. Du mÄste bara hÄlla dem och bestÀmma sjÀlv.

Det finns mÄnga material som anvÀnds för att göra skaftklÀdnad. Personligen, för allmÀnna utomhusknivar, Àlskar jag jaktknivar utan skaftklÀdnad alls, dÀr jag kan linda dem med paracord, men det Àr inte tillrÄdligt för en jaktkniv. Paracord kommer att absorbera blod och mÄste tas bort och tvÀttas ofta, och kommer flÀckar och ser dÄligt ut i alla fall. VÄgar för en jaktkniv mÄste vara gjorda av ett icke-absorberande material.

TrÀ Àr ett gammalt material för skaftklÀdnad. I gamla tider handlade det bara om allt de hade. Men trÀ absorberar blod, flÀckar och svÀller ocksÄ nÀr det blir vÄtt, kan torka ut, spricka och ruttna. Det Àr inte ett bra material för en jaktkniv, sÄvida den inte Àr förseglad mycket, mycket bra. PÄ ovansidan gör trÀ ett mycket elegant och attraktivt handtag, sÀrskilt nÀr det Àr gjort med exotiska trÀslag som cocobolo och zebrawood. TrÀskaftklÀdnad Àr ocksÄ dyrare Àn de flesta andra material.

Horn och ben Àr utmÀrkt skaftklÀdnad och har anvÀnts sedan stenÄldern. De ger ett naturligt texturerat grepp, kÀnns bra i handen och Àr vÀderbestÀndiga. Horn- och benskaft se utsökta ut. TyvÀrr kan de ocksÄ vara vÀldigt dyra. Det Àr dock möjligt att skapa egna horn- och bengrepp, med grundlÀggande verktygskunskaper.

LĂ€der anvĂ€nds ibland för skaftklĂ€dnad och ser fantastiskt ut. Bra exempel Ă€r Kabar USMC-kniven och Air Force Pilot’s Knife. De staplade lĂ€derringarna ger ett fint halkfritt grepp. Men lĂ€der Ă€r inte ett bra val för en jaktkniv. Det flĂ€ckar, blir hal med blod och Ă€r inte vĂ€derbestĂ€ndigt.

Micarta uppfanns av Westinghouse 1910. Vid ett tillfÀlle var det det frÀmsta materialet för skaftklÀdnad, men har sedan dess förlorat sin plats för andra moderna polymermaterial. En anledning Àr att Micarta-skaftklÀdnaden Àr mycket dyra. Det anvÀnds fortfarande pÄ vissa jaktknivar, och de Àr mycket uppskattade. Micarta Àr en komposit av duk, linne, papper, kolfiber och termoplast. Det Àr vÀldigt hÄrt, vÀderbestÀndigt och kan tillverkas i nÀstan vilken form som helst. Den enda nackdelen Àr att, som trÀ, ben och horn, kan Micarta repas och flisas.

Delrin Àr ett liknande material som Micarta, tillverkat av DuPont. Den tÄl höga temperaturer, motstÄr flisor och repor och Àr icke-absorberande. G-10 Àr mycket lik Micarta, men Àr mer gripande nÀr den Àr torr. Micarta Àr mer gripande nÀr den Àr vÄt, varför de flesta G-10-handtag Àr strukturerade snarare Àn polerade. G-10 Àr ocksÄ betydligt hÄrdare Àn Micarta och Àr mycket mer motstÄndskraftig mot flisning och repor.

GlasförstĂ€rkt nylon (GRN / FRN) Ă€r precis vad namnet antyder, nylonförstĂ€rkt med glasfiber. Det anvĂ€nds under en mĂ€ngd olika namn precis som Zytel, G-10, etc. … GRN Ă€r lĂ€ttare Ă€n Micarta, nĂ€stan oförstörbar, resistent mot kemikalier, expanderar inte och krymper med temperaturer, motstĂ„r flisning, sprickbildning och kan göras till vilken som helst önskad form. Eftersom det Ă€r formsprutat, snarare Ă€n klippt och format, Ă€r det mycket billigare att producera.

Kraton Àr handelsnamnet för en ersÀttning av syntetiskt gummi frÄn Kraton Industries. Kraton-skaftklÀdnaden kÀnns som hÄrt gummi, Àr vÀldigt gripande, motstÄr kemikalier och vÀderförhÄllanden och kan motstÄ temperaturer sÄ höga som 160 °C.

Det förblir gripande Àven nÀr det Àr belagt med blod, vilket gör det till ett utmÀrkt material för jaktknivar som anvÀnds för att klÀ pÄ spel. Pyralin, nylon, Pearloid (Àven kÀnd som toalettstolens moder), Ivoriod och andra plaster Àr skrÀp. De kommer att spricka lÀtt, ha dÄliga greppegenskaper och se billiga ut. Undvik dem.

Köp för din budget

Efter att ha beaktat dina önskade egenskaper och ditt syfte med en jaktkniv Àr det dags att göra ditt köp. Du kan nu bestÀmma hur mycket du Àr villig att spendera. Oavsett om du Àr en nybörjare eller en erfaren jÀgare Àr en jaktskniv ett mÄste för din lista över jaktbehov och det Àr ett av de jakttillbehör som du kommer att ha med dig överallt.

En anstÀndig jaktkniv kan hjÀlpa dig att göra din jaktresa mer framgÄngsrik och om du gÄr vilse eller strandar kan en bra jaktkniv betyda skillnaden mellan att överleva och inte.

Priset tenderar att samspela med kvaliten

Det sista du ska tÀnka pÄ Àr hur mycket du Àr villig att spendera pÄ en anstÀndig jaktkniv. Din budget kan ofta pÄverka kvaliteten pÄ den jaktkniv du vÀljer att fÄ, sÄ det Àr viktigt att ta med alla faktorer som Àr involverade i den jaktkniv du vÀljer nÀr du tÀnker pÄ ett pris du vill betala för en.

Till exempel Àr en 500 kronors jaktkniv sannolikt ett alternativ av högre kvalitet Àn den billigare 150 kronors kniven. Priset motsvarar vanligtvis kvalitet, sÄ en billig jaktkniv kan betyda mindre effektivitet i fÀltet och vanligtvis en mycket kortare livslÀngd. Att investera i en bra jaktkniv kan spara pengar pÄ lÄng sikt.

Ergonomiskt / halkfritt handtag

Ett ergonomiskt och halkfritt handtag Àr mer en viktig funktion som finns i nÀstan alla jakknivar eftersom ett obehagligt handtag som fortsÀtter att glida nÀr det Àr vÄtt Àr ett recept pÄ katastrof. Ett ergonomiskt handtag har den extra fördelen att göra omklÀdningsspelet bekvÀmare och sÀkrare. Handtagsmaterialet varierar mycket pÄ jaktknivar och innehÄller allt frÄn ben till syntetiska material.

ParerstÄng

En annan funktion som ofta finns i jaktknivar Àr ett handskydd pÄ grund av att förhÄllandena kan bli vÀldigt hala nÀr man klÀr pÄ ett djur. Ett snyggt skydd, som de som ofta finns pÄ en Bowie-kniv, kommer att förhindra att din hand glider pÄ bladet och ger dig sjÀlv ett knÀigt sÄr. Schrade Uncle Henry Pro Hunter Àr ett utmÀrkt exempel pÄ ett handskydd pÄ en jaktkniv inspirerad av Bowie-kniven.

Lista över de bÀsta Jaktknivarna

 • BĂ€st i test: Outdoor Edge Razor Pro Jaktkniv
 • PopulĂ€rast: Eka Swingblade Jaktkniv
 • Premiumval: Kniv Buck 692 Vanguard Jaktkniv
 • Billigast: Browning Buckmar Hunter Jaktkniv

Jaktknivens historia

Det Àr omöjligt att lokalisera exakt nÀr den första jaktskivan var tÀnkt, frÀmst för att jaktkniven har funnits i Ärtusenden. Jaktkniven kan dock mycket vÀl vara ett av de Àldsta verktygen som nÄgonsin uppfunnits, direkt efter stenhammaren och klubben. Under stenÄldern formade tidiga mÀnniskor blad frÄn sten, skal eller ben för ett mer dödligt vapen under och efter jakter.

Forntida egyptier anvÀnde ocksÄ jaktknivar under jakt och till och med skapade trÀhandtag för sina stenblad. Dessa spjut kanske inte Àr vad du förestÀller dig för moderna jaktknivar, men de anvÀndes för jakt medan mindre stenknivar anvÀndes för att flinna och skÀra kött. Med undantag för spelet som förÀndrade metallurgins födelse gick jaktkniven relativt oförÀndrad i tusentals Är tills en man helt revolutionerade kniven: Jim Bowie.

Bowie modifierade ett antal jaktknivar för att möta hans mycket specifika behov och tog signaler frÄn olika stilar vid den tiden, inklusive spanska och finska jaktknivar samt slaktknivar. Bowie-knivens allmÀnna design kan beskrivas som en stor mantlad jaktkniv med egenskaper som inkluderar ett tvÀrskydd och en clip spets.

Efter Sandbar Fight, Bowies berömda slagsmÄl, ökade hans jaktkniv i popularitet och folk började begÀra en egen version av Bowies kniv. SÄ vad har detta med jaktknivar att göra? Under 1800- och 1900-talet blev Bowie-kniven alltmer populÀr bland jÀgare och trappare pÄ grund av dess förmÄga att flÄ och slakta. MÄnga jaktknivar Àr fortfarande inspirerade av Bowie-kniven.

NĂ€sta utveckling i jaktknivens historia var den schweiziska armĂ©kniven, som hjĂ€lpte till att popularisera vikknivar för jĂ€gare. Jaktknivar behövde inte lĂ€ngre slidor och var lĂ€ttare att bĂ€ra med sig. IstĂ€llet för att vara multifunktionella fokuserade de mindre jaktknivarna mer pĂ„ att flinna. Ännu viktigare, Bucks modell 110 jaktkniv exploderade med popularitet 1964 och blev en av de bĂ€stsĂ€ljande jaktknivarna nĂ„gonsin.

Den sista stora utvecklingen av anmĂ€rkningen var dropppunktjĂ€garen som pionjĂ€r av den legendariska knivtillverkaren R.W. Loveless i mitten av 1900-talet. Även om fallpunkten Ă€r vanlig idag, blev den först populĂ€r av Loveless och har sedan dess blivit standard för de flesta jaktknivar.

Den moderna definitionen

Dessa dagar, nÀr vi pratar om jaktknivar, menar vi inte nödvÀndigtvis en jaktkniv som anvÀnds för att döda djur. Medan jakt med jaktknivar fortfarande lever och Àr bra i vildsvinsjakt görs det ofta med en jaktdolk, som Àr sÀrskilt utformad för knivhuggning. Den moderna jaktskivan tar Ä andra sidan mÄnga former men Àr optimerad för skÀrning och skÀrning snarare Àn att hugga. PÄ grund av de mÄnga typerna av jaktknivar Àr det omöjligt att verkligen skapa en heltÀckande design för jaktknivar.

Vad en jaktkniv Àr för nÄgot

Uttrycket jaktkniv Àr helt enkelt en vag referens till vilket blad som helst som designats, eller pÄstÄs utformas eller faktiskt anvÀnds under jaktprocessen. Det finns egentligen ingen enda jaktkniv som kan pÄstÄ sig vara en jaktkniv. Jakt krÀver flera olika jaktknivar för olika ÀndamÄl.

För det första behöver du en bra jaktkniv för allmÀnna ÀndamÄl för oddsen, som att klippa borste, klippa snöre eller tyg och andra allmÀnna uppgifter som kan behövas, sÀrskilt om du anvÀnder skjutvapen eller bÄgskytteutrustning. Detta kan vara en slidakniv, som den legendariska Puuko i Finland, och Mora frÄn Sverige, eller en mapp, som den berömda Buck 110.

Dressingspel Ă€r helt enkelt slakt, men det Ă€r obekvĂ€mt att slĂ€pa runt en hel uppsĂ€ttning stora slaktknivar pĂ„ fĂ€ltet, sĂ„ det finns mindre versioner sĂ„ att du Ă„tminstone kan fĂ„ ditt skördade djur ut ur fĂ€ltet och till huset, dĂ€r vidare bearbetning kan slutföras. Dessa inkluderar skinning, kapning och urbeningsknivar. Dessa kommer alltid att vara slidaknivar, eftersom de blir vĂ€ldigt röriga, och mappar mĂ„ste demonteras helt för att fĂ„ dem helt rena … en uppgift som ligger utanför de flesta mĂ€nniskors fĂ€rdigheter och tĂ„lamod.

Jag sa tidigare att ingen jaktkniv kan göra allt, men det finns ett undantag frÄn detta. NÄgra företag som Bear Cutlery och Buck Knives gör jaktknivar som har flera utbytbara blad, vanligtvis ett verktygsblad, en skinnare och bensÄg. My Bear-set har till och med ett filetblad. Jag har anvÀnt min pÄ flera fÄglar, smÄvilt och till och med nÄgra rÄdjur och vilda svin, och jag mÄste sÀga att det Àr ett enastÄende vÀrde för pengarna och bekvÀmligheten. Det gör ett bra jobb pÄ allt, Àven fisk.

Olika typer av jaktknivar

Som vi diskuterade tidigare tĂ€cker termen jaktkniv faktiskt ett antal jaktknivar. Det finns ingen jaktkniv. Det finns ocksĂ„ mĂ„nga jaktknivar som kallar sig “Jaktknivar” som verkligen Ă€r mer i bushcraft, och överlevnadsknivkategorin. MĂ„nga Ă€r löjligt stora och skulle vara mer hemma pĂ„ en romersk legionĂ€rs bĂ€lte. Dessa marknadsförs för dem som vill ha en grizzlybjörn i strid mellan hand och jaktkniv … ett mycket osannolikt scenario för alla i modern tid. Jaktknivar Ă€r utformade för att göra precis vad namnet antyder … underlĂ€tta skörd och bearbetning av vilt. Inget mer.

Jaktknivar för allmÀnt ÀndamÄl

AllmĂ€nna verktygsknivar Ă€r en kompromiss mellan de andra olika typerna av jaktknivar. Det kan finnas tillfĂ€llen nĂ€r det inte Ă€r möjligt att bĂ€ra flera jaktknivar, och du kan behöva din jaktkniv för andra Ă€ndamĂ„l, som att skĂ€ra ved för att starta eld, skapa ett skydd, modifiera utrustning, klĂ€der, osv … Du kan behöva anvĂ€nda det jaktkniv bĂ„de pĂ„ huden och klĂ€ ut ett stort djur. Verktygsknivar kan fungera i alla dessa kapaciteter, Ă€ven om de inte Ă€r lika bra som en för dessa Ă€ndamĂ„l.

En jaktkniv Àr i allmÀnhet lite större Àn andra typer och Àr vanligtvis antingen en klÀmma eller slÀpppunktsblad.

Bladet kan vara 10 cm till 13 cm lÄngt, brukar ha en liten mage för att flinna, en spetsig punkt för fint detaljarbete och en stark ryggrad för kraftig skÀrning. MÄnga hÀnvisar till denna typ av blad som en Bowie Knife, men det Àr verkligen en felaktig benÀmning. Den mest kÀnda Bowie Knife (Jim Bowie hade flera olika mönster gjorda under mÄnga Är), som var den som han bar i slaget vid Alamo, var helt enkelt en stor klipppunkt. Klipppunkter har funnits sedan stenÄldern och Àr den mest populÀra bladstilen i vÀrlden.

Vissa allmÀnna jaktknivar har slÀpppunkter istÀllet för clip spetser, men de liknar i alla andra avseenden. MÄnga tycker att drop spets-bladet Àr mer mÄngsidigt, sÀrskilt för jakt. Dropppunkter gör det lÀttare att sticka och skÀra genom huden utan att skada köttet och inre organ under. Att skada inre organ kan förstöra köttet och göra det oÀtligt för mÀnniskor. Men en dropppunkt tillÄter inte delikatessen för den spetsiga spetsen pÄ klipppunkten.

För allvarliga jaktuppgifter tycker de flesta jĂ€gare att de allmĂ€nna bladen Ă€r för stora för korrekt fĂ€ltdressning av vilt och fĂ„glar. De bĂ€rs mestadels för sista diken i nödsituationer, och för att … ja, de Ă€r bara coola … Det finns en viss kĂ€nsla av trygghet som kommer med att ha en liten vikt som hĂ€nger i bĂ€ltet.

FĂ€ltdressingsknivar

FÀltförband Àr bara processen att förbereda ett djur för transport frÄn skogen till ditt hem för vidare bearbetning (eller en processor, om du inte vill göra det sjÀlv). I mÄnga lÀnder Àr det olagligt att göra nÄgot annat Àn fÀltdressning till ett djur tills det har checkats in pÄ en fÀltvaktstation och taggarna spelats in.

Det som Àr bra Àr att fÀltförband egentligen Àr ganska enkelt och inte tar mycket tid. Det kan till och med göras med en fickkniv i en nypa. Din uppgift Àr att skydda köttet frÄn kontaminering. Beroende pÄ typ av djur finns det mÄnga saker som kan förstöra köttet. PÄ större vilt som rÄdjur kan inre organ och myskkörtlar förorena köttet, sÄ de mÄste tas bort. Ta först bort muskuskörtlarna pÄ baksidan av de sÀllsynta knÀna utan att röra vid dem med hÀnderna.

Öppna sedan helt enkelt kroppshĂ„lan, frigör organen och tarmarna hela vĂ€gen till nacken och rĂ€dda hjĂ€rtat och levern (om du gillar dem) och ta bort dem. Var försiktig sĂ„ att du inte spricker tarmarna eller urinblĂ„san, annars förstör köttet. De flesta begraver dem, men du kan ocksĂ„ placera dem i en plastpĂ„se och kasta dem hemma. Salta sedan kroppshĂ„lan vĂ€l för att torka den och sakta ner bakterieverkan. LĂ€gg sedan hela slaktkroppen i en spelpĂ„se, lĂ€mna huvudet ute sĂ„ att landvakterna kan identifiera kön och fortsĂ€tt till utcheckningsstationen.

Jaktknivar för allmÀnt ÀndamÄl Àr OK för fÀltförband, eftersom det inte krÀver mycket detaljer eller kritisk skÀrning, som vid avhudning och utklÀdning. Men om du Àr pÄ jakt pÄ smÄvilt, pÄ jakt pÄ högland, pÄ kalkoner eller sjöfÄglar, eller om du Àr pÄ en jaktresa, dÀr du kan vara ute pÄ fÀltet i flera dagar till flera veckor, eller pÄ vildmarksjakt, och kan behöva Àta vad du skördar omedelbart, du behöver nÄgra fler jaktknivar Àn ett universalblad.

FlÄknivar

Det finns tillfĂ€llen nĂ€r du kanske vill bevara hudens hudar du skördar. Att garva ditt eget lĂ€der och hudar Ă€r mycket roligt och mycket anvĂ€ndbart. Dessutom bör du alltid försöka anvĂ€nda allt som kan anvĂ€ndas frĂ„n alla djur du skördar. Vissa processorer kan erbjuda garvningstjĂ€nster ocksĂ„. Skinning tar mycket koncentration och tĂ„lamod (och ibland, kanske till och med en humor …), och kommer att innebĂ€ra en hel del fin detaljskĂ€rning pĂ„ trĂ„nga stĂ€llen. En glidning kan förstöra ett skinn. För detta Ă€ndamĂ„l har speciella skalblad utvecklats och Ă€r mycket effektiva.

Ett bra knivblad som flimmar kommer att vara runt 7 till 9 cm. Allt lÀngre kommer att vara obehagligt inom kroppens hÄlighet och inte vara tillrÀckligt manövrerbart. Det kommer att vara en slÀpppunkt, eller spÄrpunkt, med mycket mage för kÀnslig skivning. HalkskaftklÀdnad Àr ett bestÀmt plus, eftersom dina hÀnder blir hala medan du flÄr.

Vissa blad har en integrerad ‘Buköppnare’, vilket inte Ă€r nĂ„got av det slaget. Det anvĂ€nds inte för att dra inĂ€lvor utan snarare för att göra det enkelt att öppna kroppshĂ„lan utan att skada och inre organ. En buköppnare Ă€r inte nödvĂ€ndig, men trevligt att ha. Du sĂ€tter bara in spetsen pĂ„ buköppnareen och drar bladet bakĂ„t, som att packa upp en jacka. Det kommer att göra en ren grunt skiva lĂ€ngs djurs mage utan att skĂ€ra nĂ„got under.

NÀr du har öppnat djuret gör du skivor lÀngs insidan av benen och runt halsen. Nu jobbar du bara bladet lÀngs insidan av huden, var försiktig sÄ att du inte sönder eller riva nÄgra hÄl i det, lite Ät gÄngen, och frigör det frÄn den underliggande bindvÀv. Du kan behöva anvÀnda punkten runt smÄ omrÄden, och vissa omrÄden kan du behöva dra loss med hÀnderna. Tricket Àr bara att gÄ lÄngsamt och göra lite i taget. NÀr du vÀl har fri hud, salta ner den vÀl, vik sedan den tÀtt och lÀgg den i en plastpÄse tills du kommer hem och Àr redo att sola den. Saltade hudar kan förvaras i frysen pÄ obestÀmd tid utan att skada dem alls.

Tro det eller inte, skinnet Àr detsamma för alla djur, oavsett om det Àr en troféÀlg eller en ekorre. Den enda skillnaden Àr hur mycket tid det tar och hur stor vÀska du behöver för skinnet. Samma jaktkniv som du anvÀnder för att flÄ hjortar fungerar bra för opossum och andra smÄvilt.

Som du förmodligen kan sÀga Àr det mycket viktigt att din jaktkniv Àr mycket vass. Du kan slipa insidan av buköppnareen med en slippinne.

Den som planerar att jaga bör övervÀga att ha med sig en flinnskniv. De fungerar faktiskt ganska bra som en jaktkniv för allmÀnt bruk för alla utom de mest extrema uppgifterna.

Hur man vÀljer den bÀsta flÄkniven

Skarpt kantblad med en böjd yta – de huvudsakliga egenskaperna hos skalbar jaktkniv som oftast anvĂ€nds för skĂ€rning, tĂ€rning och knepig skĂ€rning. Eftersom kanten Ă€r den mest kritiska delen, sĂ„ mĂ„ste bladkanten vara lĂ„ngvarig och motstĂ„ndskraftig mot korrosion. Det anvĂ€nda materialet ska vara av god kvalitet sĂ„ att rost inte kan pĂ„verka det. Det skulle vara vĂ€rdelöst om du mĂ„ste vassa knivkanten varje dag nĂ€r du behöver överleva i naturen. Det grova vĂ€derförhĂ„llandet och regnet förvĂ€ntas dĂ€r i skogen. SĂ„ bladets kant mĂ„ste vara upp till en nivĂ„.

Handtaget Àr ocksÄ viktigt. Det mÄste vara bekvÀmt och balanserat nÀr du arbetar med detaljer. Endast ett starkt och ergonomiskt handtag kan tjÀna ditt mycket avsedda syfte. Det ska skyddas mot fukt. Det finns mÄnga typer av handtag med olika typer av material som strÀcker sig frÄn glasfiber till titan men vi mÄste titta pÄ sjÀlva syftet som det kommer att tjÀna för oss. Ett trevligt bekvÀmt och stabilt grepp, lÀttmanövrerad lÀttviktsdesign med lÄngt lustmaterial Àr den exakta sak som vi behöver för att flinna. Du vill inte Ängra med en jaktkniv som inte hjÀlper dig i naturen dÀr du kanske inte fÄr nÄgon butik att köpa en annan!

Caping jaktknivar

Caping Àr processen att ta bort huvudet, ansiktet och axelhuden hos ett djur, relativt intakt, sÄ att det kan anvÀndas för att skapa en trofémontering. Personligen gör jag inte troféer, men jag har funnit att kapsknivar Àr mycket anvÀndbara för mÄnga andra uppgifter, sÀrskilt pÄ svÄra djur, och var som helst superprecision krÀvs. En bra lockkniv Àr definitivt en tillgÄng att ha med dig ute pÄ fÀltet.

En kapningskniv Àr bara en liten skivkniv med blad, med val som gör att du kan kvÀva upp bladet för fin precision. I sjÀlva verket Àr en kapskniv kapabel till kirurgisk precision i skickliga hÀnder. TÀckblad Àr frÄn 3 cm till 6 cm lÄnga, med lite mage och en nedgÄngspunkt.

Naturligtvis Àr halkskaftklÀdnad ett plus. En glidning medan kapning kan stava katastrof. En manglad kappa kan inte repareras, oavsett hur bra din taxidermist Àr. Detta Àr ett omrÄde dÀr Kratons skaftklÀdnad lyser. Deras gummiliknande grepp Àr mycket sÀkert, Àven med hala hÀnder.

En anledning till att precision Àr sÄ viktig Àr att du kommer att lossa huden runt ögonen, öronen och lÀpparna. Dessa Àr mycket kÀnsliga omrÄden, och en stadig hand behövs.

Caping jaktknivar Ă€r ocksĂ„ bra att anvĂ€nda som ett amningsblad för högfĂ„glar. Även om nĂ€stan vilket litet blad som helst fungerar som ett amningsblad, fungerar kapsknivar bĂ€ttre Ă€n nĂ„got annat blad jag har anvĂ€nt. Om du undrar vad ett amningsblad Ă€r, Ă€r högfĂ„glar, som vaktlar, duvor, rapphöns, etc … smĂ„, och allt som verkligen Ă€r anvĂ€ndbart Ă€r bröstet (om du inte knyter fiskflugor, i vilket fall du vill ha fjĂ€drar ocksĂ„ …). För att klĂ€ en höglandsfĂ„gel Ă€r allt du gör att skĂ€ra huden mellan bröstmusklerna, dra isĂ€r huden, sĂ€tt in bladet bakom bröstbenet och bĂ€nd försiktigt bröstbenet och bröstmusklerna lösa. Det Ă€r allt som finns i det.

Jag sa tidigare att kapknivar Àr bra för andra saker förutom kapning. De Àr utmÀrkta för rengöring av öring och liknande fiskar, och kan till och med anvÀndas som en skalningskniv för smÄvilt. Jag har anvÀnt en kapkniv för att skÀra lappar för mina uppblÄsbara kajaker, göra extra hÄl i ett lÀderbÀlte, skÀrstrÀng, paracord och till och med som en jaktkniv för att skala lök.

En bra caping jaktkniv Àr ett praktiskt verktyg att ha med sig pÄ fÀltet.

Kastknivar

Även om denna aktivitet ses som en sidvisning har den en viktig plats i jakten. Konsten att kasta en jaktkniv Ă€r nödvĂ€ndig för att skrĂ€mma bort en angripare eller för att jaga ett litet djur som Ă€r precis framför dig. Du kan inte bara kasta en vanlig jaktkniv för att döda ett djur. DĂ€rför krĂ€vs en vĂ€lbalanserad jaktkniv för denna sportform.

Skötsel av jaktknivar

Jaktknivar krĂ€ver samma vĂ„rd som alla andra jaktknivar. Den bĂ€sta jaktkniven i vĂ€rlden Ă€r vĂ€rdelös om den inte sköts ordentligt. Oavsett vilken typ av jaktkniv du bĂ€r, finns det alltid en chans att ditt liv kan bero pĂ„ hur jaktkniven presterar … eller misslyckas med att prestera. Och du fĂ„r bara en chans till det.

Det sÀger sig sjÀlvt att dina jaktknivar alltid mÄste hÄllas vassa. Om du inte redan har en, fÄ en bra uppsÀttning finslipade stenar. Dessa snabba vÀssare Àr OK för touch-ups, men dina blad behöver regelbundet slipas pÄ riktiga stenar. Det finns mÄnga bra instruktionsvideor pÄ YouTube om hur man vassar en jaktkniv ordentligt.

Titta pÄ dem och lÀr dig. Jag kommer att dela ett gammalt knep med dig om hur du hÄller dina blad sÄ vassa som de kan vara i fÀltet. Rulla ner bilrutan ungefÀr halvvÀgs. Kör nu knivbladet fram och tillbaka över toppen av fönstret nÄgra gÄnger, i rÀtt vinkel. Detta kommer att finslipa ditt blad till otrolig skÀrpa.

Dina jaktknivar mĂ„ste ha ett tunt lager mineralolja av livsmedelskvalitet. Undersök alltid dina blad för flĂ€ckar, flĂ€ckar eller tecken pĂ„ rost. FlĂ€ckar och smĂ„ rostytor kan poleras med extra fin stĂ„lull. Ett annat knep Ă€r att göra en pasta med Bar Keeper’s Friend skurpulver och vatten. Gnid detta över bladet och det tar vanligtvis bort de flesta rostflĂ€ckar och flĂ€ckar. Se till att torka och olja bladet efterĂ„t.

VĂ„gar frĂ„n Kraton, Grivory, G-10, Micarta och plast Ă€r underhĂ„llsfria. HĂ„ll dem borttorkade och rena. TrĂ€ och ben mĂ„ste fuktas en gĂ„ng i taget. Murphy’s Oil Soap fungerar utmĂ€rkt för bĂ„de rengöring och Ă„terfuktning av dem alla i ett steg. Kontrollera stiften, nitarna osv … som ofta hĂ„ller skaftklĂ€dnadna pĂ„ tang. Dra Ă„t allt som Ă€r löst.

LÀderslidor mÄste rengöras med sadeltvÄl dÄ och dÄ, och det gör inte ont att behandla dem med lite Neatsfoot eller minkolja en gÄng om Äret. Kontrollera stygnen och sy igen vid behov. Alla andra slidamaterial krÀver inget underhÄll.

Se till att du lagrar dina jaktknivar pÄ en torr plats nÀr den inte anvÀnds. Att bara kasta dem i en lÄda Àr inte en bra idé, sÄvida de inte Àr i slidorna. De kommer att bli repiga och trÄkiga. jaktknivar Àr ett av mÀnsklighetens största verktyg. Ge dem den respekt och omsorg de förtjÀnar.

HĂ„ll ditt jaktblad skarpt

I slutÀndan vill du alltid hÄlla jaktkniven vass, för vad Àr poÀngen med ett trÄkigt jaktblad? För att fÄ ut det mesta av din jaktkniv bör du regelbundet göra den sÄ att den kommer att göra ett bra jobb för nÀsta jaktsession och ytterligare en efter det.

Se till att du alltid rengör bladet efter att ha anvÀnt det eftersom rester och torkat blod kan försÀmra knivens skÀrpa. Du kan torka bort smuts frÄn ditt blad genom att anvÀnda rengöringsprodukter avsedda speciellt för jaktknivar.

Det Àr anvÀndbart att anvÀnda universalrengöringsmedel avsedda för trÀ, lÀder och metall. PÄ det hÀr sÀttet kan du rengöra bÄde bladet och knivhandtaget pÄ en gÄng utan att oroa dig för att antingen bli flÀckig.

Vanliga frÄgot om jaktknivar

Behöver jag en buköppnare?

Nej, du behöver inte en buköppnare, men det Ă€r en funktion som mĂ„nga tycker om. En buköppnare Ă€r en slipad halvcirkel som lĂ€ggs till pĂ„ baksidan av ryggraden som anvĂ€nds för att klĂ€ ett djur. Du anvĂ€nder en buköppnare för att i huvudsak “packa upp” skinnet. Det Ă€r en bekvĂ€m funktion att ha, men det Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n viktigt pĂ„ en jaktkniv. Vissa mĂ€nniskor svĂ€r vid buköppnarear medan andra jagar hela sitt liv utan att nĂ„gonsin anvĂ€nda en.

Det finns nÄgra nackdelar med att ha en buköppnare pÄ din jaktkniv. Den unika formen pÄ en buköppnare kan vara svÄrare att vÀssa, varför mÄnga jÀgare anvÀnder en rund fil för att vÀssa insidan. Inverkan av en buköppnare Àr inte alltid smidig heller. Ibland kommer hÄret att tÀppa till buköppnareen och stoppa dig vid magsvaddning.

Det kan ocksĂ„ komma i vĂ€gen nĂ€r du anvĂ€nder jaktkniven för icke-jaktuppgifter. Återigen Ă€r detta en frĂ„ga om preferens. MĂ„nga modeller sĂ€ljs med och utan buköppnareen, sĂ„ du kan vanligtvis fĂ„ den jaktkniv du vill ha med eller utan buköppnareen. Om du Ă€r ambivalent med buköppnareen, rekommenderar vi att du hoppar över den.

Vilka dimensioner borde min jaktkniv ha?

Det finns nÄgot oemotstÄndligt med att anvÀnda en stor, imponerande kniv. Men knivens enorma blad har uppenbarligen ingen praktisk anvÀndning för jÀgare. De Àr mycket utmÀrkta ersÀttare för hatchets eller till och med macheter, men Àr inte praktiska för flinnande tÀndstickor eller andra vanliga jaktuppgifter.

NÀr du har insett det, hur stor Àr den jaktkniv du vÀljer att verkligen komma ner till individuella preferenser och anvÀndbara problem. Om du behöver en bÀsta Damaskus-jaktkniv endast för att rengöra viltfÄglar eller kaniner, kommer du att vilja ha nÄgot runt den lilla sidan som Àr mild och passar i en ficka.

Om du letar efter Àlg kan dock nÄgot lite större och robustare vara anvÀndbart eftersom det Àr rÀtt tid för dig att fördubbla varelsen och packa ut den. Det största problemet Àr att sÀkerstÀlla att jaktknivarna oavsett sin egen storlek, passar perfekt i handen och att du ocksÄ kan ta tag i den sÀkert sÄ att den inte glider eller faller frÄn ditt eget grepp.

Vilka typer av stÄl finns det?

StÄlet i ett blad rÀknas med i hur det fungerar i fÀltet, sÄ följande Àr nÄgra av de bÀsta stÄlmaterialen du kan hitta i ett blad.

S3OV-stÄl Àr ett avancerat material som har hög motstÄndskraft mot slitage och rost, och det bibehÄller skÀrpan bÀttre Àn de flesta andra blad med olika material.

VG-10 Àr ett slitstarkt rostfritt stÄl som har en lÄng kanthÄllning och korrosionsbestÀndighet, som hör i samma klass som 154CM.

154CM har ocksÄ hög slitstyrka, men Àr ett av de tunnare jaktknivarna. Det Àr ett mer idealiskt rostfritt stÄl för mindre jaktknivar.

420HC Àr ett medelstort rostfritt stÄl som Àr mycket motstÄndskraftigt mot korrosion men som inte Àr lika hÄrt som andra typer. Detta gör det lÀttare att vÀssa och det har en medium kanthÄllning.

Vilken typ av metall ska man vÀlja?

Efter att ha bestÀmt vilken typ av blad som ska tas kommer frÄgan att uppmÀrksamma stÄltypen nÀr förvÀrva en jaktkniv. För det första Àr det stÄlet som skÀr. DÄligt stÄl ger dig inte en bra skÀrkvalitet. Om du tÀnker bra pÄ det, och om du Àr upptagen med att hugga upp ditt spel och vill fÄ tillbaka huden utan hÄl eller fel snitt, skulle du hellre köpa en jaktkniv med bra stÄl.

StĂ„let spelar ocksĂ„ mycket pĂ„ underhĂ„llet av kniven. DĂ„ligt stĂ„l kan snabbt rosta. Till exempel rost av kolstĂ„l och mĂ„nga gĂ„nger kanske du upptĂ€cker att kolknivar Ă€r svarta flera dagar efter att du har anvĂ€nt den. Den goda sidan av kolknivar Ă€r att de Ă€r vĂ€ldigt lĂ€tta att slipa. Även med en sten, Ă€ven om jag föredrar att anvĂ€nda en professionell vĂ€ssare för det hĂ€r jobbet.

Om du ska göra en överlevandes resa tror jag att ett enkelt kolblad inte skulle vara sÀrskilt lÀmpligt. Du kommer att spendera din tid pÄ att vÀssa ditt blad istÀllet för att överleva. I det hÀr fallet skulle det vara bÀttre att anvÀnda en överlevnadskniv.

SĂ„ vilket stĂ„l ska du vĂ€lja om du vill ha nĂ„got svĂ„rare och mindre stolt över att rosta? Korroderingsfri och rostbestĂ€ndig Ă€r första prioritet. Och för att detta ska uppnĂ„ Ă€r stĂ„lkonstruktion med hög kolhalt en idealisk preferens. Det finns andra kombinationer som – krom och vanadin som ocksĂ„ Ă€r bĂ€ttre för att förhindra nötning.

Ingenting slÄr ett bra kolstÄl smidd och perfekt hÀrdat. Denna typ av stÄl Àr nÀstan oslagbar med avseende pÄ skÀrkvalitet. Det hÄller ocksÄ sin kant under lÄng tid. Den lilla lÀgenheten Àr att den kommer att ha en svartaktig uppgift och smÄ oxidationsproblem. Men vi vet alla att nÄgra oljesmaker precis efter anvÀndning kommer att göra tricket.

Vilken typ av stÄl Àr bÀst?

Den tredje faktorn du bör tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du vĂ€ljer en jaktkniv Ă€r den stĂ„ltyp som den Ă€r tillverkad av. Även om det finns mĂ„nga utmĂ€rkta knivstĂ„l tillgĂ€ngliga idag som M-390, VG-10, 154CM, ATS34, 440C, D2 och O1, Ă€r de mest populĂ€ra knivstĂ„len 154CM, ATS34 och 440C bland specialknivtillverkare. Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att inse att knivstĂ„l finns i bĂ„de rostfritt och icke-rostfritt stĂ„l och att varje typ av knivstĂ„l har olika fördelar och nackdelar. Till exempel anses M-390, VG-10, 154CM, ATS34 och 440C alla vara rostfria stĂ„l eftersom de alla innehĂ„ller mer Ă€n 12,5% krom.

Å andra sidan Ă€r O1 ett mycket populĂ€rt icke-rostfritt verktygsstĂ„l som vanligtvis anvĂ€nds för knivblad medan D2 ofta kallas ett semi-rostfritt verktygsstĂ„l (Ă€ven om det tekniskt sett Ă€r ett icke-rostfritt stĂ„l) eftersom det innehĂ„ller 12% Krom. En jaktkniv jag rekommenderar med D2-stĂ„l Ă€r Benchmade Bone Collector som bar ett modifierat Clip Spets-blad.

Dessutom kan knivstÄl vara antingen mycket hÄrda vilket gör det möjligt för dem att hÄlla en kant under lÀngre tidsperioder eller sÄ kan de vara mycket hÄrda vilket gör att de tÄl flisning och brott. Ju hÄrdare ett knivstÄl Àr, desto mer benÀget Àr det att flisas eller brytas och ju hÄrdare ett knivstÄl Àr, desto mindre benÀget Àr det att hÄlla en kant. DÀrför Àr det ultimata knivstÄlet ett som Àr bÄde hÄrt och tufft, vilket uppnÄs genom att laminera tvÄ lager tÄligt rostfritt stÄl till en hÄrd kÀrna av VG-10 rostfritt stÄl för att skapa det som möjligen Àr det yttersta knivbladet.

SÄ de av er som jagar smÄvilt och mindre hjortarter bör vÀlja en jaktkniv med ett hÄrt stÄlblad (58-64 Rockwell) och de av er som jagar stort vilt som Àlg, Àlg eller buffel bör vÀlja en jaktkniv med en tufft stÄlblad (52-54 Rockwell) eftersom lagerdjur av djur mÄste ha kvarter innan transport och en jaktkniv med ett tufft stÄlblad Àr mindre benÀgna att flisas eller gÄ sönder under slaktprocessen men kommer fortfarande att hÄlla en kant ganska bra vid den föreslagna Rockwell hÄrdhet.

Vilke typ av slida ska jag vÀlja?

Slidorna pÄ jaktknivar har ofta försummats. Men de Àr en del av jaktkniven nÀr du köper en. Man kan verkligen göra utan ett vikblad. Men man kan inte göra utan en fast kniv. Vi behöver den trygghet som det ger oss, bara för att skydda oss frÄn olyckliga olyckor, som att klippa fingrarna. LÀder och alltid lÀder. Majoriteten av fodral Àr gjorda av lÀder. Det finns dock flera undantag frÄn regeln och ibland undantag frÄn de mest överraskande. Till exempel anvÀnde finska Pukko trÀfodral, nu ersatta av syntetiska plastfodral.

Det finns i huvudsak tvĂ„ olika sĂ€tt för tillverkning av kanaler för jaktknivar. Den första tillverkar kanaler av typen “pĂ„se”. Dessa hylsor har inga flikar eller flikar som tĂ€cker den tredje (mer eller mindre) av handtaget. Den andra skolan ger dig sĂ€kerhetsplĂ€terade Ă€rmar (som vissa kallar sĂ€kerhetsflikar). Dessa slidor förhindrar att bladet kommer ut ur slidan med hjĂ€lp av en lĂ€derbindning fixerad över skyddet. Om du vill bĂ€ra din jaktkniv i bĂ€ltet, vĂ€lj den hĂ€r typen av slida.

Var noga med lÀdertjockleken och dess kvalitet. NÀr du skÀr eller skÀrper knivens vassa blad, ska du inte skÀra slidan och skÀra din hand. Om du köper en bra slida med lite fett lÀder och sÀrskilt tjock, ska din slida hÄlla i tid och under hela din knivs livstid. Kontrollera om höljet kan sys med tillrÀcklig styrka. Att underhÄllas dÄ och dÄ (det Àr ÀndÄ lÀder).

NÀsta övervÀgande Àr att bÀra. Du mÄste vÀlja mellan slida och bara din ficka för att bÀra din kniv. Men du mÄste vara mycket försiktig med din egen sÀkerhet. Dina kroppsdelar bör inte vara vidöppna för ett stort blad. Du vill inte förlora din jaktkniv i naturen bara för en lös passform. Din budjet ska innehÄlla allt detta eftersom det Àr i naturen vi pratar om och du inte fÄr en butik för att vÀlja ett alternativ.

Vilken typ av handtag ska jag vÀlja?

Glöm inte handtaget nÀr du handlar efter en kniv. TrÀ-, lÀder- och benhandtag Àr mycket funktionella och ofta mer estetiskt tilltalande, men dessa material kanske inte erbjuder den hÄllbarhet som mÄnga jÀgare vill ha och kan vara svÄra att greppa fast nÀr de Àr vÄta med blod eller vatten.

Material av syntetiskt handtag som Zytel, Kraton och ABS, som erbjuder en bra kombination av sÀkert grepp och ekonomi, Àr utmÀrkta alternativ. Syntet Àr ocksÄ lÀtt och praktiskt taget obrytbart. Av sÀkerhetsskÀl bör en jaktknivs handtag ocksÄ ha ett fingerstopp, kontur eller annat skydd vid korsningen av handtaget och bladet som hindrar anvÀndarens hand frÄn att glida framÄt pÄ bladet.

Det ultimata testet för alla knivhandtag Àr hur det kÀnns i din hand. En jaktkniv Àr vÀrdelös om det Àr obekvÀma att hÄlla. TvÄ problem Àr handtag som Àr för smÄ, vilket gör att du övergreppar och tröttar pÄ underarmen och handtag som Àr för stora, vilket gör det svÄrt att kontrollera en kniv. HÄll om möjligt jaktkniven innan du köper den och se till att du kan hantera den bekvÀmt under lÀngre anvÀndning.

Vilken typ av knivblad ska jag vÀlja?

Det hÀr Àr en ganska svÄr frÄga att svara pÄ. Till att börja med kommer jaktknivarna och handtagen pÄ jaktknivarna i mÄnga former. Du hittar lÄnga, korta, tandade blad för att strimla (kort blad) till de blad som ska flÄdas (breda blad). Du hittar ocksÄ knivspetsklÀmma (kniv med spetsig spets), bowknivar mot kanten genom att passera förbi jaktknivarnas fallpunkt. LÄt oss inte glömma dolkarna, de vikbara jaktknivarna och andra.

För ett fÀltförband eller skalning eller djur behöver du ett dropppunktsblad sÄ att du bekvÀmt kan göra detaljarbetet. Det blad som Àr lÀttast att hantera Àr en dropppunktformad. Den hÀr typen av blad har tippat ner och Àr mycket lÀtt att anvÀnda. En klÀmma eller blad av tanto-typ skulle inte vara sÀrskilt effektiva för att tjÀna dessa ÀndamÄl. Ett dropppunktsblad med tandad kant Àr perfekt för den uppgift vi pratar om.

Vissa blad levereras med buköppnare som Àr bra för att skÀra upp en hjorts buk. Men om du talar om multitasking kan dessa typer av jaktkniv vara vÀrdelösa om de inte hanteras ordentligt. Anledningen Àr att blad med buköppnare inte kan slipas lÀtt. TvÀrtom Àr ett tandat blad lÀtt att slipa. Vissa mÀnniskor föredrar dock en skinnkniv med sin breda platta (mycket breda blad). Mycket enkel att anvÀnda, det kan ocksÄ smör dina brödskivor smidiga och frÀscha.

Avslutning

Vi har tÀckt alla aspekter av jaktknivar. Nu borde du veta tillrÀckligt för att fatta vÀlgrundade beslut om vilka knivar du behöver för fÀltet. Men det hÀr Àr bara en grundlÀggande guide. Stanna inte hÀr. FortsÀtt att forska och hÄll dig uppdaterad om ny utveckling och trender.

Oavsett hur dyr eller bra din kniv Ă€r, oavsett om den Ă€r gjord av obsidian eller ett av de nya superstĂ„len, oavsett om den har G-10, eller vanliga trĂ€skaftklĂ€dnad … vilken kniv som helst Ă€r bara lika bra som den som anvĂ€nder den.

Du bör öva knivförmÄga hemma och bli sÄ skicklig som möjligt. FÀltet Àr inte platsen för att lÀra dig hur du anvÀnder din kniv. Jag hoppas att du hittar en del av den hÀr informationen till hjÀlp och att du har lika kul att lÀsa den som jag skrev. Kom tillbaka ofta för mer bra information om knivar och relaterade Àmnen.

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Scroll to Top