Bäst Vapenskåp 2023 – Test av olika Vapenskåp

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Scandinavian Safe SP 88

Nor-lyx HL5

Scandinavian Safe SP 99

 Scandinavian Safe SP55

Klicka här för att se fler Vapenskåp.

Bäst i test Vapenskåp 2023

Oavsett om din stat har lagar för säker förvaring av vapen eller om du har barn i huset, vill du investera i ett felsäkert vapenskåp för att förvara dina skjutvapen och värdesaker. Vi har undersökt och sammanställt våra toppval för de bästa snabbåtkomliga kassaskåp, långa vapenskåp och biometriska kassaskåp.

Vapenskåp är som ditt säkerhetsskåp som håller ditt skjutvapen väl förvarat så att inga inbrott kan få tag på det. Bortsett från dess främsta syfte med förvaring behövs vapenskåp så att dessa skjutvapen hålls borta från dina barn, vilket minskar risken för fel hantering.

Att välja rätt kassaskåp är ett viktigt beslut som inte bör tas lätt och med så många variationer i låsmekanismer, storlekar och stålmätaralternativ är det svårt att veta vad man ska leta efter i ett kassaskåp. Det handlar om vilka typer av vapen du har i ditt hem och vilken typ av tillgänglighet du vill ha som ägare.

Men inte alla vapenskåp är tillverkade med samma kvalitet och inte alla som passar dina egna behov, så att välja rätt för dig kräver mycket forskning. Vet du redan vilken typ av kassaskåp du letar efter? Se tabellen ovan och välj ett av våra fyra rekommendationer.

Läs även >>> Bäst i test Älgstudsare 2023

Köpguide för bäst i test vapenskåp 2023

Det kan vara svårt att veta vad man ska börja tänka på i jakten på det bästa vapenskåpet för dig. För att göra det enklare har vi samlat en lista funktioner att se över inför ditt val av vapenskåp. Läs nedan för att lättare välja rätt vapenskåp för dig!

Vapenskåp köpguide innehållsförteckning

 • Budget
 • Garanti
 • Storlek
 • Vikt
 • Kapacitet
 • Brandskydd
 • Inredning
 • Interiörbelysning
 • Dörrtätningar
 • Gångjärn
 • Tillgänglighet
 • Ståltjocklek
 • Låsbultar
 • Nedskruvning
 • Extra funktioner

Vapenskåp budget – Billigt vapenskåp eller dyrare?

Som med alla köpguider och ett av de främsta överväganden du bör inkludera är den mängd pengar du är villig att spendera på ett vapenskåp. Om du har tålamod kan du hitta en bra affär som kostar dig mindre än marknadens pris. Se den här översikten för den bästa vapenskåpen under 3 000 kronor.

Ett vapenskåp måste vara främst, inte lätt trängas igenom. Normalt kan vapenskåp som erbjuder ett sådant skydd kosta dig inte minst tusen, och beloppet blir högre, beroende på storlek och brandskydd. Om du väljer ett vapenskåp som är motståndskraftig mot elverktyg och eld, måste du vara villig att spendera inte mindre än 20 000 kronor för det. Om vapenskåpet är mer omfattande än ett ton skulle du lägga till 20–80% mer för frakt och installation.

Garanti

Garantier används ofta som försäljningsargument av marknadsförare, vilket gör att det verkar som om en produkt med garanti är bättre än en utan. Det är väl värt att kontrollera din husförsäkring innan du spenderar på en garanti för ditt nya vapenskåp. Många hemförsäkringar innehåller skydd för ditt vapenskåp och dess innehåll. Dessutom är många av de eventualiteter som täcks av garantier så osannolika att de aldrig ens kan hända!

Om du bestämmer dig för att köpa en garanti för att följa med ditt nya säkerhetsskåp, kontrollera det små bokstaven noggrant för att se vad som faktiskt finns i omslaget. Vissa garantier täcker bara vissa delar av kassaskåpet snarare än hela saken. En sak som är värt att ha är livstidsförsäkring för vapenskåpets låsmekanism och andra viktiga komponenter. Med tanke på att det kan kosta upp till 6 000 kr att byta ut eller reparera ett trasigt lås, kan garantipriset spara pengar på lång sikt.

Storlek på vapenskåpet

Inte alla vapenskåp är lika, och att välja rätt storlek är ett av de viktigaste besluten du fattar. När det gäller att välja rätt storlek vapenskåp för dina behov, måste du vara noga med de annonserade mått som tillverkarna ger för produkten.

Den vapensäkra annonsens storlek skiljer sig ofta med några centimeter eller ännu mer från dess faktiska mått. Detta kan vara extremt frustrerande när du tar emot ditt nya vapenskåp, bara för att upptäcka att det inte passar i det utrymme du har avsatt för det! Om du köper online lönar det sig att tillåta några extra centimeter runt det angivna utrymmet. Den bästa strategin är dock att se geväret säkert i ett detaljhandelsrum, där du kan mäta det själv innan du gör ett online-köp som kan spara lite pengar.

Ett stort vapenskåp har självklart plats för mer tillbehör som ammunition och olika vapenremar.

Du måste också komma ihåg att de flesta tillverkare endast annonserar sitt vapensäkra yttre mått. De inre dimensionerna kan vara avgörande om du har gevär med långa cylindrar eller luftvapen med bänkstöd. Innan du köper ska du därför alltid kontakta pistolskyddstillverkaren eller leverantören för att se till att dina gevär passar bekvämt inuti vapenskåpet.

Placering av vapenskåpet

Enligt vår erfarenhet är ett av de svåraste besluten för kunderna var de ska placera sina säkra. Om du inte har ett inbrottslarmsystem i ditt hem eller företag, är det mycket viktigt att placera ditt säkerhetsskåp utom synhåll.

Inbrottstjuvar går först till sovrummet eller klädkammaren för att hitta små föremål med högt värde. Nya säkra köpare gynnar ofta bekvämlighet framför säkerhet och placerar sitt vapenskåp i sovrummet. Överväg först att förankra ditt kassaskåp i betong mot ett trägolv. Betonggolv med ett bra betongutvidgningsanker ”slå tillbaka” mot inbrottstjuvarna.

Kom ihåg att om du inte har ett inbrottslarm har inbrottstjuvarna gott om tid att titta runt i ditt hem eller företag. Utan en siren som går eller polisen är på väg har inbrottstjuvarna inget att frukta. Om du förvarar kontanter, guld, silver eller smycken i ett vapenskåp, rekommenderar vi att du installerar ett övervakat inbrottslarmsystem.

Nationell statistik visar att när en inbrottslarmsiren går ut stannar en inbrottstjuv vanligtvis mindre än tio minuter i ditt hem eller företag. Hur kommer de att komma in i ditt kassaskåp eller ta bort ett ordentligt förankrat vapenskåp från ditt hem eller företag på tio minuter?

Vapenskåpets vikt

Som vi redan har sagt görs inte vapenskåp lika. Detta är verkligen sant när det gäller kvaliteten på de material som används, vilket vanligtvis återspeglas i vikten på pistolskyddet. Som en allmän tumregel, ju tyngre säkerhetsskåp desto bättre kvalitet kommer stålskalet att vara.

Det är svårare att stjäla en säker viktsäker kassaskåp – ja, vissa tjuvar tar det hela snarare än att riskera att fastna när de försöker bryta sig in medan de fortfarande är i ditt hem. Om du köper ett stort, mycket tungt vapensäker, måste du naturligtvis placera det i ett nedre rum som har mycket solida golv.

Kapacitet

Vissa pistolsäkra tillverkare annonserar sina produkter med större kapacitet än vad som faktiskt är praktiskt. Tyvärr resulterar en snygg inredning oftast i att inkludera rack och andra funktioner som håller gevär alldeles för nära varandra. Interiörer utformade på detta sätt kommer troligen inte att passa vapen som har breda framändar, pistolgrepp, långa tunnor och magbrunnar.

Så, när du gör ditt val, kom ihåg att ett vapenskåp som annonseras för att ha en 10-kanons kapacitet förmodligen kommer att passa 10 hävstångs-karbiner eller bult-action gevär. Men om något av gevären har sikten tar kassaskåpet bara bekvämt fem vapen. Detsamma gäller vapen med pistolgrepp och andra tillbehör som tar extra utrymme.

När det gäller vapenskåp bör du komma ihåg att mindre brandsäkra vapenskåp tenderar att användas av andra familjemedlemmar för förvaring av värdesaker som smycken. Föreställ dig hur irriterande det kommer att vara om du måste grumla i flera andra saker för att komma till din pistol, särskilt i en nödsituation!

Slutsatsen är att välja ett vapenskåp som har större kapacitet än du behöver. Förutom ovanstående överväganden är det också ekonomiskt vettigt att köpa ett säkerhetsskåp som har plats för att bekvämt rymma nya tillägg till din samling än att upptäcka att du måste köpa ett annat vapenskåp några månader på vägen.

Brandskyddsklassificering

Vi vill alla skydda våra värdesaker, och skydd innebär mer än bara att hålla inbrottstjuvar utom räckhåll. Brand kan vara ett verkligt hot mot känsliga dokument, kontanter och mer. Om katastrof inträffar och ditt hus brinner ner kan det vara svårt, om inte omöjligt, att ersätta dessa saker. Förebyggande är nyckeln. Men du borde veta att alla tillverkare som hävdar att deras kassaskåp är brandsäkra rakt upp ljuger för dig. Det finns inget sådant som ett brandsäkert vapenskåp.

Även om inga kassaskåp är helt brandsäkra är flera kvalitetsskåp brandbeständiga. Ett brandsäkert vapenskåp kan skydda innehållet under en viss tid, upp till en viss grad. En eld som brinner längre eller varmare än specifikationerna för ett vapenskåp kommer att tränga in i vapenskåpet och bränna vad som än finns inuti. Större långa vapenskåp tenderar att ha högre brandmotstånd än mindre, snabbtåtkomstskåp.

Även om brandklassificering är viktigt rekommenderar vi att du fokuserar på stålmätare och låsmekanismer som dina primära säkerhetsprioriteter, att hitta alternativ som uppfyller dessa kvalifikationer och sedan titta på brandmotstånd inom dina potentiella alternativ.

Förvara ej data eller viktiga tillhörigheter i ett brandsäkert vapenskåp

Ordet brandsäkert betyder ”beständigt mot eld” och vissa köpare antar att ett brandsäkert skydd kommer att skydda allt. Data och media (foton, CD-skivor / DVD-skivor och datordiskar / band osv.) Är mycket känsliga för värme och fukt / fukt och ditt vanliga brandsäkra vapenskåp är inte konstruerat specifikt för att skydda mot dessa saker.

Brandsäkra kassaskåp är konstruerade och utformade för att skydda papper och hålla den inre temperaturen i kassaskåpet under 350 grader, vilket är den kritiska temperaturen där papper börjar börna och brinna. Deras metod för skydd är att skapa ånga (fukt) inuti kassaskåpet. All känslig data eller media kommer att skadas eller förstöras vid eller över 135 grader eller 85% luftfuktighet.

Om du har några speciella data eller media som du behöver för att skydda mot brand, är ett data- / mediasäkerhet det du bör överväga att köpa. Dessa kassaskåp håller innertemperaturen under 135 grader samt luftfuktigheten under 85%. Kom ihåg att de flesta data- och medieskåp inte erbjuder inbrottsskydd, men om detta är bekymmer kan vi hjälpa dig att välja ett data- / mediesäkerhetssystem som erbjuder ett visst inbrottsskydd.

Använd inte ett vapenskåp monterat inuti golvet

Det brukade vara så att golvskåp erbjuder inbrottsskydd och visst brandskydd (förutsatt att vapenskåpet var installerat i golvet omgivet av betong). Golvskåp är bra för guld, silver, mynt, smycken och andra värdesaker eftersom de är konstruerade för att skydda mot inbrott. De flesta antar att golvskåp kommer att ge utmärkt brandskydd eftersom fem sidor på ett golvskåp är omgivna av betong.

Med dörren utsatt och gjord av ENDAST metall kommer värme från en eld snabbt in i kassaskåpet. Golvsäkra dörrar är gjorda av plattstål som sträcker sig från 1 – 3 cm tjocka och tyvärr har nästan alla golvskåp INTE brandhämmande material som ingår i dörren. Därför är de flesta golvskåp inte en bra produkt för att skydda mot eldens härjningar.

Det finns inga golvsäkra tillverkare, vi känner till som listar en brandvärdering eller brandtest. I över 60 år har vi borrat alla typer av kassaskåp inklusive golvkassor. När kassaskåp har en brandklassificering på 1–2 timmar har i nästan alla fall pappersdokument eller pengar överlevt. Om du behöver skydda pengar eller viktiga dokument, är det mycket bättre för dig att köpa ett fristående vapenskåp som har en 1–2 timmars brandklassning och är förankrad 10 cm in ett betonggolv istället för ett vapenskåp i golvet.

Lita inte på ett endast brandsäkert vapenskåp för att skydda mot inbrott

Låt oss först definiera vad vi menar med “brandsäker.” Vi använder denna term eftersom många kunder kommer och letar efter ett brandsäkert vapenskåp. Dessa kassaskåp är verkligen brandsäkra, vilket innebär att de motstår värme och rök (och vissa skyddar mot vatten) under en viss tidsperiod.

Brandsäkra kassaskåp gör ett bra jobb med att skydda pappersdokument (och till och med små mängder kontanter) från värme- och rökskador, men brandsäkra kassaskåp använder mycket tunn metall (16–18 gauge) i konstruktionen av kassaskåpet vilket gör det lättare att attackera för en inbrottstjuv. Metallen används främst för att hålla det brandhämmande materialet och kan lätt punkteras, klippas eller sågas med enkla handverktyg.

Förvara INTE innehåll av högt värde, såsom stora mängder kontanter, smycken eller ädelmetaller, i ett brandsäkert vapenskåp. Under de senaste 60 åren har vi sett för många brandsäkra säkerhetsskåp som lätt har brutits in efter att ägarna felaktigt trodde att vapenskåpet skulle skyddas mot ett inbrott. Titta istället på inbrottsskåp som är inbrottsskyddade, eller för innehållsvärde över 300 000 kronor, titta på våra inbrottsskåp med hög säkerhet. Dessa kassaskåp är konstruerade och utformade för att skydda dina värdesaker mot både inbrottsattacker och bränder.

Vapenskåpets inredning

Säkerhetsproducenter gillar att skryta om hur många vapen de kan klämma in i sina kassaskåp. Marknadsföring dikterar interiörer med ultrahög kapacitet. Tyvärr har detta lett till rackdesigner som sylt gevär alldeles för nära varandra – mönster som inte alls passar för gevär med långa tunnor, breda framändar eller djupa pistolgrepp.

Ett vapenskåp med plats för 24 vapen kan passa två dussin smala vapen med 55 cm pipa, men de kommer att klämmas in där som sardiner. Detta gör det svårt att komma åt geväret du vill utan att tråkigt ta bort andra först.

Om du tittar på säkra annonser är kassorna fyllda med små hagelgevär och un-scoped gevär. Du kommer aldrig se en MBR Tooley med en lång pipa och ett stort sikte. I den verkliga världen kommer du inte att kunna fylla ett vapenskåp till dess påstådda kapacitet.

Ställ dina gevär utan sikten mot dörren

Om du placerar dina hagelgevär och oskopade gevär på dörren, kommer det att frigöra en enorm mängd utrymme på insidan av kassaskåpet för vapen som behöver mer spelrum. Hur är det gjort? Browning Safes har ett patentsökt dörrmonterat rack som en del av dess interiör. Den har en heltäckningsmatta med pip-hål överst och en kort plattform vid dörrens botten, komplett med individuella slitsar för gevär. Detta fungerar extremt bra för hagelgevär och järnsynta gevär. Studera designen – du kan antagligen enkelt bygga något liknande i ditt eget kassaskåp.

Interiörbelysning

Invändig belysning i ett vapenskåp är inte en lyx, det är en praktisk nödvändighet. Om du någonsin har slungat runt i ett mörkt kassaskåp i ett svagt upplyst garage, går du med på det. Tack och lov finns det mycket enkla, billiga sätt att tända ett vapenskåp. En kombination av ett lysrör och små LED-lampor i hyllorna och sidoväggarna ger all den belysning du kan önska.

Med samma 120v-nätsladd som servar din avfuktare kan du fästa en lampa med låg effekt eller ett lysrör nära toppen av kassaskåpet. Lysrörslamporna “med lång livslängd” kommer att gå kontinuerligt i flera månader med mycket lågt avlopp. Det är enkelt att rigga en kontaktströmbrytare så att lampan tänds när dörren öppnas, som med ett kylskåp. Men om du låter ljuset gå, kommer det att fungera som en andra värmeenhet, värma vapenskåpet och hjälpa det att förbli fuktfritt.

På hyllorna och sidoväggarna använder det bästa systemet vi har sett billiga strängar av LED-miniljus. Dessa kostar 100–150 kr per sträng och finns tillgängliga i varuhusens julförsörjningssektion, eller så kan du beställa dem online. En LED-sträng med 70 ljus drar bara 3,6 watt. Många säkra återförsäljare säljer också “Rope Lighting” -satser, som har lysdioder i ett flexibelt rör. Dessa kit ger bra belysning men repbelysning är dyrare än LED-strängbelysning och är svårare att böja runt hörn eller drapera inuti hyllenheter.

Dörrtätningar

Många låga vapenskåp säljs utan dörrtätning alls. Det är dåligt. Dörrtätningar är mycket viktiga. För det första kommer en bra dörrtätning att hålla ut fuktig luft, vilket dramatiskt minskar risken för att rost bildas på dina skjutvapen och personliga föremål. För det andra, för att motstå värmen, röken och flammorna från en eld, måste din gunsafe ha en tätt tillsluten dörr och det absoluta minimum av yttre hål.

Helst bör ditt vapenskåp vara försett med en värmeaktiverad tätningslist hela vägen runt dörrkarmen. I en eld utvidgas tätningslister till åtta gånger sin normala storlek, vilket blockerar rök och värme från att komma in i interiören. Slutligen är en bra dörrtätning avgörande om vapenskåpet ska motstå inträngande av flytande vatten under översvämning och som ett resultat av brandbekämpning.

Gångjärn – Externa versus interna

Vi föredrar vapenskåp med utvändiga gångjärn. Dessa gör att dörren kan öppnas bredare, hela 180 grader – något du kommer att uppskatta varje gång du öppnar vapenskåpet. Dessutom gör externa gångjärn det möjligt att ta bort den säkra dörren för enklare transport och service. I motsats till vissa marknadsföringsanspråk gör interna gångjärn inte nödvändigtvis säkerheten mer “säker”.

Dolda invändiga gångjärn ger ett säkert, mer elegant och modernt utseende. Men om en säker dörr har tillräckliga låsbultar, kommer dörren att förbli på plats även om gångjärnen är helt avskurna. Och med antingen intern eller extern gångjärnsdesign är det låsmekanismen som är det verkliga säkerhetsproblemet.

Tillgänglighet

I nödsituationer är det absolut nödvändigt att kunna komma till din pistol snabbt. ”Snabbåtkomst”, särskilt om du har handeldvapen, kan därför vara en prioritet för dig. Men om du bara använder dina skjutvapen på pistolområdet eller för jaktturer, behöver du vanligtvis inte komma åt dina vapen i en hast. Där du placerar ditt vapenskåp i ditt hem kommer det uppenbarligen att påverka tillgängligheten för dina vapen.

I familjehem med barn kanske du föredrar att hålla ditt säkerhetsskåp i ett område i huset som barnen inte har tillgång till, till exempel på ett låst kontor eller i ett hål. Men om du sannolikt behöver snabb tillgång till din pistol kanske du föredrar att hålla ditt vapenskåp i ditt sovrum nära din säng. Tillgänglighet påverkas också starkt av den typ av låsmekanism som du väljer. Vi kommer att titta på lås mer detaljerat senare i den här guiden.

Ståltjocklek

Stålet som används för att göra ett vapenskåp är det dyraste elementet i dess konstruktion. För att vara säker på att vapenskåpen är av bästa kvalitet, måste du kontrollera mätaren på det använda stålet och tjockleken på väggarna och dörren.

Generellt sett är vapenskåp som tillverkas i Europa av bättre kvalitet och mycket bättre tillverkade än de med ursprung i Kina. Europeiskt stål är vanligtvis av mycket högre kvalitet, liksom det utförande som tillverkas av produkten. Med det sagt finns det några anmärkningsvärda undantag, och om vapenskåpet är UL-klassat kan du vara säker på att det kommer att vara av god kvalitet och kommer att göra det jobb du vill att det ska göra.

Många säkerhetsskåp annonseras för att ha väggar med en viss tjocklek, vilket gör att de låter robusta och robusta. Detta kan dock helt enkelt betyda att vapenskåpets yttre skal är tillverkat av tunt 14 gauge stål, som klämmer fast några lager gips. Dörrar som ser tjocka ut kan också vara en illusion, eftersom ibland bara en liten del av dörren faktiskt är gjord av stål och resten består av gips som är täckt av tunn plåt. Om den yttre metallbeläggningen är för tunn kan en tjuv borra igenom den på några minuter med ett standardhanddrivet elverktyg.

Var försiktig med vapenskåp som är tillverkade av stål med kombinerad tjocklek. Även om detta låter imponerande kan det använda stålplåten vara 10 gauge, men det inre arket är förmodligen bara 16 gauge och de två arken är åtskilda av gips. Denna konstruktion är för tunn och kan vanligtvis trängas in på några minuter av någon som använder rätt verktyg.

Väggarna på ett vapenskåp är vanligtvis gjorda av tunnare stål än dörren, vilket gör det yttre skalet till den enklaste delen av kassaskåpet för en tjuv att bryta igenom. Leta alltid efter ett vapenskåp vars väggar är konstruerade av minst 10 gauge stål. Vapenskåpsdörren ska vara gjord av 7 gauge stål.

Det är också viktigt att kontrollera svetsningen vid vapenskåpets fogar. Kom ihåg att en fog som har svetsats ordentligt med full penetration kommer att vara mycket starkare än basmetallen. Titta på svetsarna på kassaskåpet för att säkerställa att de inte har hoppsvetsats. Hoppsvetsning innebär att svetsaren har använt korta svetsdelar snarare än en kontinuerlig sektion.

Även om denna teknik ger en starkare anslutning och hindrar stålet från att expandera och deformeras under svetsprocessen, tar vissa företag genvägar. I billiga säkerhetsskåp är inte hoppsvetsarna ordentligt anslutna och fylls ofta med en plastpåfyllningsmassa, vilket äventyrar säkerhetsskåpets integritet. Dessutom är dessa fyllmedel ofta brandfarliga. I händelse av brand skulle svetsen helt enkelt smälta och vapenskåpet skulle öppnas som en ångad mussla!

Se upp för vapenskåp som inte har någon svetsning alls. Som ett sätt att hålla produktionskostnaderna nere och spara pengar på kvalificerad arbetskraft föredrar vissa tillverkare att böja plåt, vilket eliminerar behovet av svetsning helt. Kassaskåp som tillverkas på detta sätt använder vanligtvis tunnare stål för att ytterligare hålla ner produktionskostnaderna.

Skalstyrka

Styrka är viktigt i ett säkert. Detta är en funktion av komponenter, design och konstruktionskvalitet. Du vill ha ett vapenskåp med stor yttre hållfasthet, för under en brand kan hustaket eller andra strukturella element falla på vapenskåpet. Om vapenskåpet delar upp en svets eller om dörrfjädrarna förlorar är dina värdesaker rostade. Chris Luchini, som studerade resultaten av Los Alamos-branden, fann att ett dyrt kassaskåp misslyckades helt efter att en tung stråle föll på den, vilket fick dörren att springa loss.

Låsbultar

Antalet låsbultar är inte så kritiskt, så länge det finns minst två bultar på var och en av dörrens fyra sidor, och själva bultarna är härdat stål och med tillräcklig diameter. Fler bultar lägger dock till ett mått på säkerhet och kan hittas i ett avancerat vapenskåp som Ft. Knox “Yeager”, bilden till höger. Observera de diagonala bultarna i hörnen. Det är en funktion som normalt bara ses på avancerade bankvalvdörrar. Det hjälper till att säkra dörrens hörn styvare och spärrar en nyfiken attack på en plats där vissa dörrar är sårbara.

Vissa företag använder rundade dörrhörn, eller en stegad “jigg-saw” dörrkarm, utan tvekan för att göra det svårare att försöka böja dörren. Detta kan göra det svårare att angripa den säkra dörren med en pry-bar. Men i grund och botten, om ditt kassaskåp har en uppställning med flera bultar med tillräckligt engagemang kommer en nyfiken attack att misslyckas. Du bör vara mer bekymrad över en borrattack mot själva bultarna.

Nedskruvning

Observera att endast vanliga och medelhöga brandsäkra vapenskåp levereras med förborrade hål i basen så att de kan skruvas fast på golvet. Alla säkerhetsskåp som inte är brandhämmande har förborrade hål i basen. Vissa vapenskåp levereras med förborrade hål på baksidan så att de kan fästas på en vägg.

Du måste fästa ditt vapenskåp på en fast yta, såsom betong, sten eller tegel. Innan du fixar vapenskåpet ska du kontrollera att det inte finns några underliggande kablar, rörledningar eller golvvärme. Fäst inte geväret säkert på kakel, träklädsel, trägolvbrädor eller matta. brickor kommer bort från väggen under vikten på vapenskåpet, trä splittras och mattor kommer att vridas när bultarna monteras.

När du installerar en pistolskydd på en vägg, se till att ta bort en del av golvlisterna så att ditt kassaskåp vilar jämnt mot väggen.

Extra funktioner

Nedan följer några, kanske inte lika viktiga, men ändå användbara funktioner som du kan se över om du har pengarna till det.

Larm

Vill du veta när någon kommer åt ditt säkerhetsskåp utan din tillåtelse? Vissa kassaskåp är utrustade med larm som blinkar när fel kombination matas in flera gånger. Andra kassaskåp är utformade för att utlösa ett larm om de flyttas eller tas upp.

Låsning vid fel inslagen kod

Med vissa kombinationslås är det inte omöjligt för en inbrottstjuv att gissa din kombination, men det finns vapenskåp som låses helt när fel åtkomstkod matas in flera gånger. Det kan bli ont när du glömmer din kod, men det är en extra säkerhetsnivå som inte skadar att ha.

Batteridriven

Allt med en elektronisk knappsats kräver batterier. Är det något du vill hantera? Om så är fallet, försök hitta ett vapenskåp som har ett alternativ för säkerhetskopiering för åtkomst, vanligtvis som en nyckel. För vapenskåp kan du till och med hitta några som har ett uppladdningsbart batteri för extra bekvämlighet.

Lista över de bästa Vapenskåpen 2023

 • Bäst i test: Scandinavian Safe SP 88
 • Populärast: Nor-lyx HL5
 • Premiumval: Scandinavian Safe SP 99
 • Billigast: Scandinavian Safe SP 55

Snabbtips på vad du ska och inte ska göra med ditt vapenskåp

Vapenägande kan vara komplicerat, men vapensäkert ägande behöver inte vara. Vi frågade erfarna vapenägare och säkerhetsexperter om vad man ska och inte göra för att äga en vapensäker.

Skaffa försäkring till ditt vapenskåp

Få skydd för dina skyddsåtgärder – oavsett om du äger ett litet eller ett stort säkerhetsskåp, är ett vapenskåp en investering i och för sig, så se till att du meddelar dina försäkringsleverantörer att du har köpt ett säkerhetsskåp .

Införskaffa en avfuktare

Luftfuktighet kan förstöra ett skjutvapen, så titta på att köpa en avfuktare för att säkerställa att dina vapen håller sig i perfekt skick.

Organisera ditt vapenskåp

Oorganiserade skjutvapenskåp är i slutändan osäkra och kan utgöra en säkerhetsrisk. Använd det förvaringsutrymme som tillhandahålls – håll ditt skydd ordnat för att förhindra förvirring eller olyckor.

Ställ inte vapenskåpet synligt

I stället för att förvara ett skjutvapen i vardagsrummet eller matsalen, installera det på ett kontor, extra sovrum eller källare. Detta säkerställer att ditt vapenskåp inte visas och begränsar andras tillgång till det.

Lämna inte vapenskåpets dörr öppen

Om du lämnar vapenskåpet utan uppsikt och dörren är öppen kan det orsaka allvarliga olyckor. För säkerhets skull, se till att stänga och låsa dörren.

Förvara inte krut eller ammunition i samma kassaskåp som dina vapen

Förvara aldrig krut i ett vapenskåp – det kan skapa en tickande tidsbomb. Andra vapenägare och gevärsexperter rekommenderar att du köper ett mindre vapenskåp speciellt för förvaring av ammunition, krut och liknande tillbehör.

Typer av vapenskåp

Det kan vara svårt att veta vilken typ av vapenskåp som är bäst för en själv. Nedan följer de vanligaste typerna av vapenskåp.

Höga vapenskåp

Ibland kallas långa gevärskåp, staplingsskåp eller vapenskåp, långa vapenskåp är avsedda att skydda alla dina vapen på en säker plats. Och de är tunga, vanligtvis 300 kg eller mer. Alla långa gevär som är värda sitt salt är tillverkade av tungt stål och svåra att flytta.

Om du äger mer än några handeldvapen rekommenderar vi starkt att du förvarar ditt huvudsakliga hemförsvarsvapen i ett snabbt åtkomstskåp och förvarar resten av dina skjutvapen i ett långt vapensäkert. Även om dessa större kassaskåp är dyrare, rekommenderar vi att alla med en eller flera långa kanoner (gevär, hagelgevär etc.) investerar i ett vapenskåp i full storlek.

Saker att tänka på med höga vapenskåp

Storlek

Köp ett större vapenskåp än du tror att du behöver. Det sista du vill göra är att investera i något så stort och dyrt som ett kassaskåp, bara för att få slut på utrymme. Tänk på att ett bra vapenskåp är mer än ett säkerhetsskåp. Du lagrar också familjens värdesaker där inne och du kommer att upptäcka att du snabbt fyller på utrymmet.

Brandmotstånd

Kontrollera vapenskåpets brandmotstånd. Inget kassaskåp är brandsäkert, men vissa kassaskåp håller längre och kan ta mer värme än andra.

Placering

Precis som med snabb åtkomst till vapenskåp, vill du välja en plats innan du handlar för ditt kassaskåp. Känn dimensionerna på ditt utrymme och huruvida en jätte stållåda passar genom dörren och på den plats du vill ha.

Konstruktion

Kontrollera stålmätaren. Ett tyngre stålstål är mycket svårare att borra igenom än mindre beständigt lättstålstål.

Köp ett större vapenskåp än du tror att du behöver. Det sista du vill göra är att investera i något så stort och dyrt som ett kassaskåp, bara för att få slut på utrymme.

Anti-manipuleringsåtgärder

Har ditt kassaskåp extra rustning eller enheter för att motverka borrning? De flesta kassaskåp av låg kvalitet kan öppnas med batteridrivna verktyg på bara några minuter. Ett bra säkerhetsskåp kommer att ha omlåsare som utlöses när vapenskåpet är under attack. Dessa omlåsare kan endast dras tillbaka efter timmar av borrning. Leta efter ett vapenskåp som har två eller flera omlåsare.

Installera skjutlådor

När du har kommit fram till en lösning med långt pistolställ, är nästa fråga var går alla andra saker? Utdragbara lådor är en utmärkt lösning. Om du har en omfattande pistolsamling kan du förvara dina gevär och revolvrar mycket effektivt i skjutlådor. En 10 cm hög låda kommer att ha tillräckligt med utrymme för att lägga den största geväret på sin sida, inuti en borrlager-pistolstrumpa.

Separata lådor kan användas för att hålla räckvidd, laseravståndsmätare, kikare och andra tillbehör som inte kräver mycket med vertikalt spel. En annan låda kan användas för att lagra smycken eller en samling klockor. Skjutlådor (som kan ha individuella säkerhetslås) håller dessa dyra föremål utom synhåll. Det är en bra idé att placera en gummikudde eller heltäckningsmatta inuti lådan.

Gevärsskåp versus vapenskåp

Det finns uppenbara skäl till att du vill äga ett långt vapenskåp. Om du är en ivrig samlare av gevär eller till och med hagelgevär, behöver du nödvändigt lagringsutrymme; men bara för att du inte äger en lång pistol betyder det inte att ett långt vapenskåp är uteslutet för dig.

Många vapenskåp är inte konstruerade för att rymma mycket mer än geväret och ett litet lager ammunition. Medan ett gevärshölje kan verka som överdrivet för att kompensera för denna brist, måste du tänka på allt annat du kanske vill ha i ett låst vapenskåp.

Vapenskåp är mångsidiga, med den första avsikten att hålla geväret förvarad och utom räckhåll för oönskade hanterare. Utöver det kan de fungera som vanliga kassaskåp som kan skydda värdesaker som smycken, avancerad elektronik och viktiga livsdokument. Om du bara äger en eller två gevär men har mycket du vill förvara i förvaring, kan ett långt vapenskåp vara ett bättre alternativ.

Snabbåtkomstsvapenskåt

Ett snabbåtkomstsvapenskåp är ett mindre säkerhetsskåp som är avsedd att lagra ditt primära hemförsvarsvapen och ge dig snabb åtkomst till ditt skjutvapen i en nödsituation, samtidigt som du håller ditt vapenskåp ur oönskade händer. Det ligger vanligtvis i ett sovrum, kontor eller annat område i ditt hem där du spenderar mycket tid.

Snabbåtkomstvapenskåp är vanligtvis tillräckligt små för att lätt kunna bäras och bör monteras på en större struktur (som nattduksbord, säng eller skrivbord) för att förhindra att inbrottstjuvar bara bär med sig vapenskåpet och dess innehåll. Förvara inte juveler, kontanter eller andra värdesaker i ett snabbt åtkomstskåp. Dessa föremål ska förvaras i ett större, mer permanent säkert där de inte kommer i vägen för att du kommer till din pistol när du behöver det.

Saker att tänka på med snabb åtkomst till vapenskåp

Plats

Låt en plats plockas ut innan du handlar så att du kan hitta ett vapenskåp med rätt mått.

Lås

Vilken typ av lås finns på vapenskåpet? Hur många låsbultar finns det? Vi rekommenderar att du hittar ett vapenskåp med minst fyra låsbultar så att dörren inte lätt kan öppnas. Du vill inte ha ett säkerhetsskåp som är svårt för dig att öppna. Vi rekommenderar ett mönsterlås.

Enkel entré

Att hindra barn och inkräktare från att komma åt dina vapen är av största vikt, men du vill inte ha ett vapenskåp som är svårt för dig att öppna. Vi rekommenderar ett mönsterlås.

Garanti

Om vapenskåpet verkligen är en bra produkt är företaget inte rädd att säkerhetskopiera det med en bra garanti. Läs det finstilta, eftersom många garantier bara täcker en liten del av värdet.

Skydd

Vad nytta är ett vapenskåp som inte kan skydda det som finns i det? Leta efter ett vapenskåp som har brandskydd och tjockt stålfoder.

Väggskåp

Väggskåp är populära i James Bond-filmer. Du ser stora summor pengar lagrade i ett väggskåp i Hollywood-filmer. Det här är ingen bra idé! Väggskåp är underbara små kassaskåp som kan döljas och inte tar mycket utrymme, men de har allvarliga begränsningar när det gäller inbrott och brandmotstånd.

Väggskåp är vanligtvis tillverkade av tunn metall och är inte det bästa stället att förvara stora mängder kontanter, smycken med högt värde eller guld, silver och mynt. Varför? Inget behov av att bryta upp kassaskåpet med tunga verktyg när allt du behöver göra är att såga väggen för att extrahera kassaskåpet. Frågan dyker alltid upp: “Men ett väggskåp kan döljas medan de andra kassorna är rätt där.”

Problemet med detta resonemang är att vi tenderar att underskatta inbrottstjuvarnas intelligens och måste överväga att dessa människor redan planerar att leta efter udda platser (som garderober, kylskåp, madrasser och ugnar) efter dina dolda värdesaker.

En bra användning för väggskydd är att hålla receptbelagda läkemedel borta från anställda, barn eller familjemedlemmar. Högklassiga smycken kan lagras under mycket korta perioder, förutsatt att ditt hem eller företag har ett övervakat inbrottslarmsystem som används. Inbrottsskåp är mer lämpliga för långvarig förvaring av smycken, ädla metaller eller kontanter med högt värde.

Låstyper för vapenskåp

Oavsett hur tungt ett säkerhetsstål är, kommer dörren fortfarande att svänga upp om låsmekanismen inte gör sitt jobb. Du vill undvika varje lås som lätt kan komprometteras, men kom ihåg att ett alltför komplicerat lås kan skapa sina egna tillgänglighetsproblem. Moderna vapenskåp har ett antal olika låsmekanismer att välja mellan.

Nyckellåsningsmekanismer

Det billigaste låsalternativet är i allmänhet ett klassiskt nyckellås. Så länge du har nyckeln kan inte mycket gå fel. Men om du förlorar din nyckel kan du inte komma åt ditt vapenskåp. Och i händelse av en nödsituation kan du väl gå in i fumlande läge och upptäcka att du inte kan sätta in nyckeln och vrida den snabbt, särskilt i mörker.

Rattkombinationslås

Ett kombinationslås betraktas allmänt som föregångaren till knappsatsen. Det här är de traditionella säkerhetslås som du kan se i filmer. Din valda kombination matas in i låset och lagras. Låset öppnas genom att vrida den manuella ratten till vart och ett av kodens nummer i tur och ordning. När hela koden har matats in öppnas säkerhetsdörren.

Rattkombinationslås är extremt lätt att använda. De behöver dock inte en strömkälla så att du aldrig kommer att vara låst utanför ditt vapenskåp, såvida du inte glömmer koden!

Nummerknappsats

Snabblås använder ett PIN-nummerinmatningssystem via mekaniska eller elektroniska knappar. Du programmerar systemet med din valda kombination och anger helt enkelt numret för att låsa upp vapenskåpet. Du kan ändra kombinationen när du vill.

De största nackdelarna med kombinationslåssystem är att de inte är snabba att komma åt i en nödsituation och du kanske glömmer din kod. Många skriver ner koden, men detta riskerar att den kan hittas av ett barn eller till och med av en inkräktare som sedan kan komma åt dina vapen.

Mönsterknappsats

Mönsterkombinationer liknar numeriska knappsatser genom att de är utformade med digitala knappar som låter dig låsa upp ditt vapenskåp genom att trycka på knapparna i följd i ett mönster du väljer. Kombinationer kan innefatta att trycka på enskilda knappar eller trycka på flera knappar samtidigt.

Vi föredrar ett mönsterkombinationslås framför en numerisk kombination eftersom det inte behövs fumla med tangenter, försöka komma ihåg en komplicerad uppsättning siffror eller oroa dig för att svettiga fingrar hindrar dig från att få din pistol. Genom att öva mönstret tillräckligt ofta kan du förplikta det till muskelminne, vilket minskar chansen att glömma kombinationen under en nödsituation.

Biometriska lås

Dina fingeravtryck kan vara den riktigt unika med dig. Biometriska vapenskåp drar nytta av detta genom att använda fingeravtrycksigenkänningsteknik för att ge dig snabb och enkel åtkomst till ditt skjutvapen. Med biometriska lås behöver du inte komma ihåg en kombination eller pilla med nycklar så att du får snabbast tillgång till ditt skjutvapen i en nödsituation. Åtminstone i teorin. Det låter fantastiskt på ytan, men att gräva lite djupare in i biometri lyfter några röda flaggor.

Hela poängen med biometri är att ge snabb åtkomst till din pistol, men vad många glömmer att tänka på är att i nödsituationer börjar ditt blod pumpa, adrenalin tar över och dina händer blir svettiga. Vi körde ett simulerat test med en GunVault Speedvault Biometric Pistol Safe SVB500 där vi svettade upp och försökte öppna kassan med sitt biometriska lås, och det tog flera försök att registrera svettiga fingeravtryck.

Radio Frequency ID Locks (RFID)

RFID-lås använder ett chipimplanterat nyckelkort eller nyckelfob för inmatning. Denna teknik gör att du kan bära din nyckel med dig, till exempel på din nyckelring eller i fickan. Vissa RFID-lås gör det också möjligt att fästa en punkt på din smartphone, som öppnar geväret säkert när den sveps över RFID-läsaren.

RFID-lås ger snabb åtkomst och bekvämlighet. Om inte läsaren är skadad, det finns strömavbrott eller om du förlorar alla dina åtkomstenheter, finns det få omständigheter som hindrar dig från att låsa upp vapenskåpet. De flesta RFID-aktiverade kassaskåp innehåller också ett nyckel- eller kombinationsalternativ, om du har problem med chipteknologin.

Frågan om du verkligen behöver ett vapenskåp

Om du äger en pistol är det korta svaret ”Ja!” Det finns många, många anledningar till att du måste hålla alla skjutvapen säkra hela tiden.

Den mest uppenbara anledningen är att du kan behålla din pistolanvändning reserverad för dig själv och för dina familjemedlemmar istället för för alla skurkar som kanske vill bryta sig in i ditt hem och stjäla dina vapen eller använda dem mot dig. Det finns dock flera andra övertygande skäl att säkra alla skjutvapen hela tiden. Här är några:

Barnskydd

Barn kan komma in i vad som helst. De är mästare i att få tillgång till saker de inte ska, och på bara några minuter utan tillsyn.

Har du inte egna barn? Det låter dig inte låta bli att säkra alla skjutvapen som du har. Att skydda dina barn, barnbarn och grannarnas barn som kan besöka dig är ett kännetecken för att vara en ansvarsfull vapenägare.

Stöldskydd

Att vara en ansvarsfull vapenägare inkluderar att säkra alla skjutvapen du äger eller har kontroll över. Placera dem i ett valv som kvalificerar sig som det bästa valet bland vapenskåpsrecensioner.

Ansvarsskydd

Ansvar i samband med stulna vapen varierar mycket mellan länder. Att äga och använda ett av de bästa vapenskåp som finns tillgängliga minskar ditt ansvar avsevärt vid stöld eller annat missbruk av skjutvapen du äger. Även om det är din konstitutionella rätt att äga och använda ett skjutvapen är det också ditt ansvar att se till att varje skjutvapen under din kontroll är säkert och används korrekt.

Brandskydd

Vissa tillverkare hävdar att deras bästa vapenskåp är brandsäkra. De är inte. Alla företag som hävdar att deras vapenskåp är helt brandsäkra är ett absolut att undvika och inte köpa från. Topprankade vapenskåp är faktiskt brandbeständiga. De flesta bostäder och kontorsbränder är inte helt förödande, och de flesta når inte den övre nivån av temperaturer och temperaturvaraktighet som avancerade säkerhetsskåp klarar.

Ett högkvalitativt kanonsäkert kan avskräcka effekterna av brand på din pistolsamling och på alla andra värdesaker som du har lagrat i ett vapenskåp av hög kvalitet. Även om ett fantastiskt vapensäkert kan hålla din vapensamling och andra värdesaker intakta, kan det faktum att du har en bäst brandsäker vapensäkerhet avsevärt sänka dina försäkringsräntor på dessa föremål.

När ska du använda ett dolt vapenskåp eller väggskåp?

Dolda kassaskåp och väggskåp är i allmänhet inte ett bra ställe att lagra föremål med högt värde. Det bästa skyddet som ett väggskåp ger är döljning. Bara genom design är ett väggskåp fäst på tapparna i väggen och kan enkelt klippas eller klippas ut ur väggen. Det enda brandskydd som de tillhandahåller är begränsat till arken i väggen.

När det gäller att gömma eller dölja ett vapenskåp, kommer de flesta inbrottstjuvarna att leta efter ett dolt vapenskåp eller väggskåp och om det hittas tar det inte lång tid att tränga igenom. Om du har föremål att förvara under en kort tidsperiod eller bara har föremål att hålla borta från barnens händer är ett väggskåp ett bra val men spara dina högklassiga föremål och placera dem i ett vapenskåp av god kvalitet.

Säkerhet bör finnas i flera lager

Även om du har ett vapenskåp av hög kvalitet bör du fortfarande vara medveten om andra sätt att skydda dig själv och dina värdesaker. Ett hem- eller företagslarm av hög kvalitet är en bra avskräckande effekt. Var alltid medveten om din omgivning och lås dörrarna och observera okända människor i ditt område eller nära ditt hem. Tillåt inte konstiga individer i ditt hem som kan se dina säkerhetsskåp eller värdesaker om inte nödvändigt.

Rörelsesaktiverad yttre belysning avskräcker en inbrottstjuv från att spendera tid på att bryta sig in i ditt hem eller företag. Som en lokal brottsbekämpare en gång sa till mig en gång är brottslingar som råttor, de tenderar att spridas när du tänder ett ljus. Kom ihåg att vara extra försiktig och vidta extra säkerhetsåtgärder kommer att hålla dig och dina viktiga saker säkra.

Placering av vapen i vapenskåp

Jag rekommenderar att handeldvapen placeras i den övre halvan av kassaskåpet, om det är möjligt i ögonhöjd. Detta gör det lättare att se vad du letar efter. Vid en översvämning eller vattenläckage, om dina handeldvapen förvaras långt över marknivå, finns det dessutom en mycket bättre chans att de förblir torra och rostfria.

Många låssmeder berättar att vattenskador är vanligare med kassaskåp än brandförlust, särskilt med kassaskåp som förvaras i en källare eller ett lagerområde under marknivå. Och kom ihåg, även vid brand kan ditt kassaskåp hamna “fotledigt” i vatten när brandkåren har gjort sitt jobb.

Köp ett större vapenskåp än du egentligen behöver

Din vapensamling kommer att växa med tiden. Ett bra vapenskåp är mer än bara ett vapenskåp – det blir också en säker lagringsenhet för din familjs andra värdesaker. Du hittar att du snabbt fyller till och med ett stort vapenskåp. Spendera pengarna för den storlek, skydd och funktioner du vill ha. Din vapensamling kan vara värt många hundratusentals kronor.

Vissa människor som besöker den här webbplatsen tvekar inte att spendera 100 000 kr för ett sikte, men ändå vill de inte spendera mer än några tusen kronor på ett kassaskåp. Det är inte sunt förnuft. Om du har en kort budget, överväga att använda ett säkert. Till skillnad från många andra produkter slits inte säkerhetsskåp över tiden. När företag byter plats kan du få ett kommersiellt vapenskåp av mycket hög kvalitet för lite mer än kostnaden för att ta bort det.

Vapenmattor och korrosionsskydd

Köp en vapensocka för var och en av dina gevär. Dessa är billiga och finns i en mängd olika storlekar för att passa allt från en Walther PPK till en .44 Mag Hunter med en 25cm pipa. Vapensockar dämpar dina gevär och revolvrar – skyddar dem mot repor och skador. Det syntetiska fleecetyget behandlas för att hämma rost och tyget slingrar bort fukt.

Jag har aldrig sett någon rostform på vapen som jag har hållit i vapensockar. Omvänt har jag börjat rosta på matriser i plastlådor. För 50–100 kr per pistol är en vapensocka den bästa investeringen du kan göra. Förvara inte dina dyrbara gevär i plasthylsor fodrade med syntetiskt skum – dessa kan faktiskt “låsa in” skadlig fukt.

Vapenlådor

Medan ställ är praktiska, tror jag att det bästa sättet att lagra handeldvapen är att dra ut horisontella lådor. Handeldvapen, även stora magnumrevolvrar, är relativt tunna, så de passar lätt i en låda. En 10 cm hög låda utnyttjar rymden effektivt och erbjuder fyrsidigt skydd mot snitt och skrapor.

Lådor håller också dina gevär utom synhåll och kan låsas separat. (Detta är särskilt viktigt om du har barn.) Även om det är trevligt om lådans interiörer är heltäckningsmatta eller tygfodrade, är det inte så viktigt om du använder vapensockar.

Vapenställ

En mängd olika pistolställ finns för säker förvaring. Välj mellan trä, akryl eller plastbelagd rörformad metall. Jag har använt det senare i mina kassaskåp och de håller alla typer av handeldvapen (både semi-bilar och revolvrar) mycket säkert. Jag har upptäckt att några av träställen tränger vapen för nära varandra.

De rörformiga ställena, som finns i versioner med fyra eller sex gevär, ger tillräckligt avstånd. Faktum är att om du (som jag föreslår) behåller dina gevär i vapensockar är avståndet nästan perfekt. En annan trevlig sak med metallställen är att de kan staplas ihop för att rensa upp utrymme när de inte används.

Förvaring på dörren

Om du har slut på utrymme för att förvara dina vapen i kassaskåpet finns det en mängd olika sätt att montera handeldvapen på dörren. Det bästa systemet jag har sett, som används av Browning och andra, använder plastbelagda rörformiga metallhållare som är bultade i dörren.

Dessa stöder geväret fram och bak mycket säkert; dina vapen skakar inte loss när du öppnar och stänger dörren. Det kan hända med enkla pinnfästen som hänger handeldvapen vid avtryckarskyddet. (Om du använder pinnar, se till att de är monterade i uppåtgående vinkel eller har en 90-graders böjning i slutet).

Ett annat dörrmonterat system använder tyghölster utrustade med “krok och ögla” -material på ena sidan. Detta fästs direkt på en heltäckningsmatta. Jag gillar inte sådana dörrhölster av några anledningar. För det första kan nylonhölstret över tid skrapa ytan på en högpolerad pistol. För det andra absorberar nylon fukt som kan främja rost.

För det tredje, om du omorganiserar hölstren, kan kardborrebandet tappa greppet. De flesta av dessa hölsterdesigner har ett öppet munstycke. Så om höljet fungerar löst när du sätter in geväret eller om kardborrebandet inte håller kan kronan skadas när geväret träffar marken. Tänk på det om ditt säkerhetsskåp finns i ett garage eller källare med betonggolv.

Förvaring i skumfodrade vapenfodral

Många pistolägare tycker om att hålla sina vapen i de skumfodrade fodral som tillhandahålls av fabriken eller liknande eftermarknadsprodukter. Detta är en MYCKET DÅLIG IDÉ. Det grå skum inuti fodralet är en fuktmagnet. Det kommer att suga upp vattenånga och hålla den nära geväret, vilket skapar en perfekt miljö för rost att spridas.

Bygg din egen rackhylla

De flesta pistolsäkra rackenheter är inget annat än en matta spånskiva eller tall. Du kan enkelt bygga en ersättare som passar de vapen du äger, inte de vapen som någon marknadschef tror att du har. För scoped-vapen måste du öka spelrummet från sidoväggarna 10 cm eller mer (förutsatt att utrymmessidan är vänd mot den säkra väggen).

För att underlätta åtkomst bör du också öka avståndet mellan gevär. Om du har ett antal bänkstödgevär med fyrkantiga , 10 cm breda framändar, överväga att bygga en hylla med 10 cm rektangulära slitsar istället för de typiska snäva halvcirkelns utskärningar. Detta ger dig en bunnsolid monteringspunkt som inte tillåter geväret att slå in i grannen .

Om du har olika gevär, några långa och andra korta, kan du bygga en enkel trappbox som sitter på vapenskåpets golv. Placera dina 50+ cm gevär på det nedre steget och de korta barerna på det övre steget. Detta gör att tunnhöjderna kan vara enhetliga där de kommer i kontakt med rack / hyllsystem. Extra överdelar kan förvaras horisontellt på den övre hyllan ( se nedan).

Hur man hanterar rost och korrosion

I alla kassaskåp måste du vidta åtgärder för att skydda innehållet från rost och korrosion. En vis man sa en gång “rost sover aldrig”. Det är lite meningslöst att ha ett stort, dyrt vapenskåp om dina värdefulla skjutvapen rostar inuti.

Det första du bör göra är att fästa tätningar runt dörren om ditt vapenskåp inte har något. Detta blockerar införandet av fuktig, fuktig luft från utsidan. Alla tätningar av gummityp är bättre än ingenting, men det föredragna tätningsmaterialet är Palusol ?, i remsor i full längd. Palusol? expanderar för att ge en mycket tät tätning vid brand.

Det är också mycket viktigt att kontrollera luftfuktigheten och temperaturen i ditt kassaskåp. Rost bildas mycket snabbare med fuktig luft och när temperaturen stiger och faller. En elektrisk värmeenhet är det bästa sättet att reglera temperaturen i ditt kassaskåp. Elektriska värmeenheter värms till en yttemperatur på cirka 140 F, hjälper till att upprätthålla varm luft i hela ditt vapenskåp dygnet runt.

Att hålla en varm temperatur i kassaskåpet minskar risken för att vattenånga kondenserar och främjar rost. Vi har också funnit att körning av en enkel glödlampa i kassaskåpet hela tiden utför ungefär samma funktion som en värmeenhetmed lägre initialkostnad. Du kan använda en vanlig glödlampa på 20 watt, eller för att spara på elräkningar, använd en av de “långa” lysrör. Varning: Glödlampor kan bli heta – använd endast en lampa med mycket låg effekt och var noga med att hålla lampan borta från papper, trälager, tyger eller annat innehåll som lätt kan antändas.

Skydd mot vatten och översvämning

En mycket förbises aspekt av säkerhetsskåp prestanda är förmågan att skydda innehållet från vattenskador (på grund av översvämningar, VVS-läckor eller vatten från brandbekämpning). Efter översvämningarna i New Orleans funderar fler på hur de kan hålla vatten ur sina kassaskåp. Det första du kan göra är att skapa en upphöjd betongplattform. Detta gör det också lättare att komma åt föremål i botten av vapenskåpet.

Sedan bör du se till att alla hål i den säkra basen eller sidorna är förseglade med värmebeständigt silikon eller liknande tätningsmaterial. Detta hjälper också till att skydda innehållet från brandskador – du vill eliminera eventuella ingångspunkter för extrem värme.

Hur man flyttar ett vapenskåp

De flesta pistolsäkra återförsäljare ordnar leverans och installation. Det är bra pengar att låta proffs flytta en bit stål som kan väga mer än 400 kg. Om du själv måste flytta ett kassaskåp, skaffa en apparatvagn och två eller tre vänner för att hjälpa till. Se till att alla trappor tål vikten på ett kassaskåp och att folk flyttar det innan du tar ett vapenskåp ner till källaren. Och var försiktig. Kassaskåp är inte säkra när de hamnar ovanpå dig.

Var man ska placera sitt vapenskåp

Många förvarar sina kassaskåp i ett garage, säger Chapman. De kan skruvas fast på golvet för att hindra dem från att flyttas. En avfuktare är avgörande om du väljer att förvara ditt skydd i ett ouppvärmt garage utan luftkonditionering.

Håll ditt vapenskåp hemlig genom att hålla den utom synhåll för människor som kommer till ytterdörren eller kan kika in i ett fönster. Källaren är en utmärkt synpunkt och den coolaste platsen i huset under en brand är i källaren nära en yttervägg, bort från ugnen. Var medveten om att även många av de bästa vapenskåp inte är vattentäta. Om det finns en chans att källaren kommer att översvämmas, placera vapenskåpet någon annanstans.

Varför man alltid ska förankra sitt vapenskåp i golvet

Förankring av ditt vapenskåp är extremt viktigt och vi rekommenderar det starkt. Varför? Det enklaste och bekvämaste sättet för en inbrottstjuv att bryta sig in i något säkert är att flytta det någon annanstans där de har tid och verktyg för att komma in i det. Du bör till och med ankra tunga kassaskåp för att, tro det eller inte, även de som bärs ut från hem och företag av några starka inbrottstjuvar och en verktygsvagn.

Även om du tror att ditt säkerhetsskåp är dolt, vill du ändå förankra det om det finns inbrott. Att vara extra försiktig och vidta extra säkerhetsåtgärder kommer att hålla dina saker säkra. Nästan alla kassaskåp har förankringshål och det är ganska enkelt att förankra ett kassaskåp i antingen trä eller betong. Om du bestämmer dig för att flytta och vill ta med dig ditt säkra, ta bara bort bultarna.

Vanliga frågor om vapenskåp

Är ett vapenskåp lufttätt?

Brandklassade vapenskåp är lufttäta under en viss tid, vanligtvis en eller två timmar, men efter det kan intensiv värme orsaka att tätningarna misslyckas och riskerar innehållet i kassaskåpet. Om ett vapenskåp inte är brandklassat är det troligtvis inte lufttätt.

Var kan jag dölja mitt vapenskåp?

Ovanför synen är också ur sinnet. Kassaskåp avsedda för installation i väggar och under sängar kommer att vara utom synhåll.

Hur döljer man ett vapenskåp?

Ju större vapenskåp, desto mer utmanande är det att gömma sig. Om det inte finns några dolda fläckar, förvara den på en plats där det inte är troligt att tjuvar ser ut, till exempel i ett rörigt område som ett garage, där det är mindre troligt att det märks.

Hur länge håller batterin till elektroniska lås?

Förvänta dig att ett vapenskåps batterier räcker sex månader till ett år, beroende på hur ofta vapenskåpet öppnas.

Kan ett vapenskåp transporteras på ryggen?

Att flytta tunga föremål som ett långt vapenskåp kan vara en särskilt svår uppgift, ännu mer om du själv ska transportera den långa sträckor. Om du samlar in ett helt nytt vapenskåp, var noga med att följa märkningarna på förpackningen, dvs. “This Way Up”.

Om du flyttar hem eller bara flyttar ditt vapenskåp, töm ut allt osäkert innehåll först. Vapenskåpet ska transporteras på sidan och med dörren låst. Kom ihåg att säkerställa att vapenskåpet är ordentligt fastspänt så att det inte glider runt under transporten.

Kan ett vapenskåp transporteras liggandes?

Ett långt vapenskåp ska alltid transporteras liggande. Stå aldrig ett långt vapenskåp upprätt i en släpvagn, eftersom den lätt kan falla ner under transporten, vilket kan leda till skador på själva säkerhetsskåpet, på din släpvagn eller på någon inom kollisionszonen!

Kan ett vapenskåp stå i källaren?

Om du inte har plats i ditt hem för ditt säkerhetsskåp , är det till synes uppenbara stället att lägga det i källaren. Även om detta till en början ser ut som en idealisk plats – vapenskåpet kommer inte att vara i vägen där nere och det finns ett massivt betong- eller stengolv för att skruva fast vapenskåpet i – källare är notoriskt fuktiga platser.

Fukt och potentiell vattenskada från översvämningar förstör garanterat din vapensamling! Om du tänker förvara ditt skydd i en källare, se till att enheten är vattentålig samt brand- och inbrottsskyddad. Montera om möjligt vapenskåpet på källarväggen så högt upp som möjligt.

Om du har några avloppsledningar i källaren, t.ex. för en diskbänk eller tvättutrustning, se till att ha en grind eller kulventil installerad för att stänga av dem om de backar upp. Slutligen, se till att installera en avfuktare i källaren och utrusta ditt vapenskåp med en sekundär intern avfuktare så att innehållet förblir bentorrt.

Vad är rätt luftfuktighet för mitt vapenskåp?

Det finns många faktorer att tänka på när man bestämmer rätt luftfuktighetsnivåer för ett vapenskåp, till exempel den typ av trä som pistollagren är gjorda av.

Enligt ett papper om pistolförvaring skrivet av Senior Curator vid National Firearms Museum är den idealiska luftfuktighetsnivån att leta efter 50% relativ fuktighet och en temperatur på 700F. I båda dessa mätningar är konsistens avgörande; för snabba fuktförändringar kan orsaka att trälagren spricker.

För att vara säker på att din pistolsamling är skyddad från fuktens effekter och förblir på en konstant acceptabel fuktighetsnivå, bör du investera i en avfuktare för din pistolsäkra.

Kan vapenskåp stå på ovanvåningen?

Det korta svaret på den här frågan är “ja”. I teorin kan du hålla ett vapenskåp på övervåningen i ditt hem. Det finns dock några praktiska överväganden att ta hänsyn till. När det gäller stora säkerhetsskåp som väger 400 kg plus är det kanske inte praktiskt (eller verkligen möjligt) att manuellt manövrera kassaskåpet flera smala trappor.

Även om golvet i de flesta moderna fastigheter bekvämt kommer att ta vikten av ett tungt långt vapenskåp, kanske äldre hus med försvagad struktur inte. Dessutom, i händelse av brand i en nedre våning i byggnaden, kommer golvstolarna att försvagas och pistolskyddet kan falla genom golvet och potentiellt skada brandmän som arbetar i rummet nedanför.

Den övre våningen i en inhemsk bostad kommer inte att ha ett massivt sten-, betong- eller tegelgolv så det är inte möjligt att skruva ner geväret säkert för säkerhet. Slutligen, under sommarmånaderna när luften är mycket varm, kommer de övre våningarna i en byggnad att vara varmare än de nedre. Om temperaturen inuti vapenskåpet blir för hög kan dina skjutvapen skadas.

Hur ska jag flytta ett vapenskåp?

Först och främst, ta bort innehållet från vapenskåpet så att det blir så lätt som möjligt. Parkera din lastbil eller släp med baksidan mot din uppfart eller trottoar. Släpp rampen så att vägen från vapenskåpets plats till släpvagnen är fri.

Om det finns några steg mellan vapenskåpets plats och den transport du använder, placera en robust planka av trä över trappan för att fungera som en ramp. Du måste också ställa in en ramp som leder från trottoaren upp i släpet eller lastbilen. Hyr, köp eller låna en möbelvagn och rekrytera några (muskulösa!) vänner som hjälper dig.

När du är redo att flytta vapenskåpet, låt ett par hjälpare stå på ena sidan av vapenskåpet och luta det bakåt. Skjut vagnen under kassaskåpet och stabilisera den. Balans är avgörande här så att vapenskåpet inte välter. Flytta försiktigt och långsamt geväret säkert till transporten. Montera ditt team av hjälpare vid foten av rampen som leder till baksidan av lastbilen eller släpvagnen. Fäst flera lastbandsremmar runt kassaskåpet.

Placera en hjälpare framför kassaskåpet för att dra, medan alla andra trycker. Personen som drar är inte att faktiskt flytta vapenskåpet utan att hålla enheten stabil och rak så att den inte faller av vagnen. Skjut upp kassaskåpet uppför rampen och håll fart framåt tills kassaskåpet är i önskat läge inuti trucken. Placera vapenskåpet på sidan och säkra det ordentligt på plats så att det inte glider runt när du rör dig.

Kommer ett vapenskåp förstöra golvet eller mattan?

Om du bor i ett område där luftfuktighet är ett problem, kan ditt pistolskydd lämna ett rostigt märke på alla mattor och golv som det står på. Du kan komma över detta problem genom att placera en barriär mellan mattan.

En avskärning av linoleum kan vara ett bra alternativ för det här jobbet, eftersom det också gör det enkelt att skjuta vapenskåpet runt om du någonsin behöver flytta det, vilket sparar din matta från att bli fast eller sönder. Linoleum kan dock också fånga fukt, vilket förvärrar det fuktiga problemet.

Alternativt kan du använda en gammal mattunderlag eller en avskärning av mattan och sätta vapenskåpet ovanpå. Denna taktik skyddar din “goda” matta från att märkas och hjälper också till att skydda den från den krossande effekten av kassaskåpets vikt på mattan. Andningsbar gummimatta som den typ som används i bås och stall är också en bra barriärlösning.

Om du flyttar ditt vapenskåp till en ny plats och upptäcker att mattan under har plattats ut, kom inte i panik! För att lyfta matthögarna, placera en ångrengörare över området några gånger. När mattan har torkat helt, dammsug bara upp området.

Kommer ett vapenskåp att skydda mina skjutvapen mot en EMP?

En elektromagnetisk puls (EMP) slår ut de flesta elektroniska lås, vilket gör att du inte kan komma åt innehållet i ditt vapenskåp.

Du kan förhindra att detta händer genom att investera i EMP-teknik, som låter dig manuellt använda ett mekaniskt kombinationslås för att låsa upp ditt kassaskåp om strömmen är nere.

Så länge innehållet i ditt säkerhetsskåp inte är i direkt kontakt med metallsäker vägg eller dörr, bör dina skjutvapen inte skadas. Välj alltid ett vapenskåp som har ett stoppat eller skum-vadderat foder.

Är vapenskåp brandsäkra?

Inte alla vapenskåp är tillverkade med brandsäkerhet. Kontrollera modellens funktioner för att se om den är brandsäker och leta efter ett UL-betyg för brandmotstånd. Eldfasta kassaskåp är konstruerade med lager av brandklassad plåtsten inuti dem. Arken isolerar det inre av kassaskåpet från en värme från en eld under en viss tid. Vanligtvis är vapenskåp brandsäkra i antingen en eller två timmar, beroende på deras betyg.

De flesta betyg är baserade på brandmotstånd vid temperaturer runt 12000F. Under den testade tiden på en eller två timmar kommer temperaturen i kassaskåpet att stiga till cirka 3250F. Med tanke på att papper kommer att börja brinna vid en temperatur av cirka 4250F, så länge som din lokala brandkår släcker elden inom en timme eller två timmar, bör innehållet i ditt vapenskåp förbli intakt och oskadat. Du kan öka ditt vapenskåps brandhämmande egenskaper genom att placera den på betong snarare än på något brandfarligt som matta eller trägolv.

Kan vapenskåp förvaras i garaget?

Ett garage kan vara ett bra ställe att förvara ett vapenskåp. Kassaskåpet kan säkras på betonggolvet eller väggarna och chansen är att ditt garage kommer att ha ett inkräktarlarmsystem. Om ditt garage kan nås från ditt hem kommer en robust innerdörr som hålls låst att förhindra att tjuvar (och barn) kommer till din skjutvapensamling.

Det finns dock några nackdelar med att förvara ett säkerhetsskåp i ett garage. De flesta garage är inte klimatkontrollerade. Du kan därför upptäcka att ditt garage blir en djupfrysning på vintern och en ugn under sommaren, och inget av det här betyder goda nyheter för din vapensamling och ammunition.

Extrema temperaturer kan orsaka problem med trägevärets lager. Kall kan också påverka viskositeten hos fett och smörjmedel på dina skjutvapen, vilket kan leda till fel.

Om du förvarar ditt vapen säkert i ditt garage, se till att dina skjutvapen är torra när du lägger bort dem och montera ditt vapenskåp med en avfuktare. Kom ihåg att när du tar dina vapen i en varm miljö från en mycket svalare kommer en viss kondens att bildas både inom och utanför dina skjutvapen.

Även om extrema temperaturer inte får din ammunition att bli instabil kan det förändra ballistiska prestanda för vissa rundor, mer i långdistansgevär än gevär.

Vilken storlek vapenskåp ska jag använda?

De flesta vapenskåp som är utformade för att hysa gevär och handgevär kommer också att vara tillräckligt stora för att rymma en tidning, några smycken och kanske ett pass. När du väljer ett långt vapenskåp är det dock viktigt att inte luras av tillverkarens påståenden om hur många gevär kassaskåpet tar. Det första numret som citeras hänvisar vanligtvis till raka vapen som inte är utrustade med sikten, pistolgrepp etc.

De mest ansedda säkra tillverkarna kommer att inkludera en sänkt kapacitet för att ta hänsyn till detta. Därför, om ett vapensäkert annonseras för att ta 39 långa vapen, är det säkert att anta att denna siffra kommer närmare 25 eller till och med mindre, beroende på vilka utsmyckningar dina skjutvapen har.

Funktionssektionen i varje säkerhetsskåp annons innehåller enhetens mått. Kontrollera den användbara inredningsstorleken. Detta tar hänsyn till vaddering, beslag och liknande. Om du har mycket utrymme för var du ska placera ditt nya vapenskåp, se till att du kontrollerar de yttre måtten och tillåter några centimeters flexibilitet.

Är vapenskåp vattentäta?

Generellt sett är de flesta vapenskåp inte vattentäta. Vapenskåp av god kvalitet har tätning runt dörren. Tätningen är utformad för att expandera till upp till åtta gånger sin ursprungliga storlek när luften runt den överstiger 2120F. Även om denna tätning ger ett visst skydd för det inre av vapenskåpet och dess innehåll från vatten som genereras av sprinklersystem och brandslangar, tätar det inte helt vapenskåpet.

Så varför kan inte en pistolskydd helt enkelt tätas så att den är vattentät? Brandskyddade material fungerar genom att pumpa in fukt i kassaskåpet för att skapa ett ångmoln. Ånga kommer inte att överstiga 3500F så att allt pappersinnehåll i ditt vapenskåp inte antänds. Men om vapenskåpet var helt förseglat, skulle ångan fångas inuti och i själva verket skapa en bomb!

För att hålla känsliga föremål torra om vatten tränger in i vapenskåpet, placera dem i en dubbel blixtlåspåse – den typ du använder för att koka grönsaker i vatten. Dessa påsar tål upp till 2200F så bör hålla din egendom torr och oskadad. Ett annat alternativ skulle vara att köpa ett mindre vapenskåp som har testats och klassificerats som vattentätt. Placera sårbara föremål inuti det lilla vapenskåpet och lägg det i ditt större vapenskåp.

Var är det bästa stället att placera vapenskåp?

Var du placerar pistolskyddet beror på vad du tänker ha i det, hur ofta du behöver komma åt innehållet och hur tung vapenskåpet är.

Ett vapenskåp som är utformad för att hålla en handpistol och några värdefulla föremål förvaras troligen bäst i ditt sovrum där du snabbt och enkelt kan komma åt den i en nödsituation. Genom att placera vapenskåpet på en förstärkt hylla eller piedestal kommer du att föra det närmare armbågs- eller axelhöjd för enklare åtkomst.

Brandskydd fungerar bäst när vapenskåpet placeras mot betong, sten eller tegel. Men om du bestämmer dig för att placera ditt säkerhetsskåp i din källare eller källare, se till att placera den i en upphöjd position väl fri från potentiell översvämning och investera i en avfuktare för inredningen.

Vapenskåpets vikt är också en faktor för att bestämma var den ska placeras. Som en allmän tumregel kan vapenskåp som väger under 400 kg säkert lagras på andra våningen. Skåp som överstiger denna vikt bör dock förvaras på bottenvåningen. Om ditt hus har en upphöjd grund kan du behöva göra särskilda åtgärder för ett tyngre kassaskåp.

Hur mycket kostar ett vapenskåp?

Du kan spendera var som helst från tusen kronor till upp till tiotusentals kronor. Ett kvalitetsvapenskåpt kan vara en stor investering, som det borde. Vapenskåp skyddar inte bara dina investeringar utan också din familj. Du vill inte att obehöriga familjemedlemmar eller små barn ska få tillgång till dina skjutvapen och skada sig själva eller andra.

Så hur mycket ska du spendera? Vi rekommenderar att du köper det bästa pistolskyddet du har råd med. Priset varierar beroende på om du bara behöver säkra en enda pistol eller om du har en blandning av vapen. Vissa små vapenskåp är utformade för en pistol, medan stora vapenskåp kan rymma upp till 20 gevär, hagelgevär och handeldvapen.

Det beror helt på din arsenal och hur stor du vill ha ditt säkra. Vi föreslår att du spenderar pengar på ett fantastiskt säkerhetsskåp så att du kan förvara det i en tillgänglig del av ditt hem om du behöver ett skjutvapen i en nypa. Du vill ha ett vapenskåp som hindrar familjemedlemmar från att hantera vapen och du kan förvara den där den är synlig.

Vilket är det bästa vapenskåpet på marknaden?

Det beror på. Det bästa pistolskyddet för dig kan vara annorlunda för någon annan. Varje vapenägare har olika behov och önskemål. Det finns säkerhetsskåp som är speciellt gjorda för gevär och andra som är en blandning av gevär, hagelgevär och handeldvapen.

Du måste också bestämma om du vill ha ett vapensäkert hus som kan rymma dina vapen med deras tillbehör som t.ex. räckvidd utan att behöva ta bort dem för att förvara i din vapensäkerhet. Vissa gevärskåp tvingar dig att ta bort räckvidden innan du lagrar, medan andra är tillräckligt djupa så att du kan lämna dina tillbehör på dina gevär och hagelgevär när du lagrar dem.

Avslutning

När du köper ett vapenskåp är det mycket viktigt att du lägger mycket tid. Spendera dina surt förvärvade pengar på ett vapenskåp som har storleken, funktionerna och skyddet du behöver för pistolförvaring. Om du inte har tillräckligt med budget kan du alltid titta på fynd och köpa ett begagnat vapenskåp som passar dina önskemål. Vapenskåp är investeringar. De slits inte ut med tiden snabbt.

Spendera på ett vapenskåp som är brand- och inbrottsskyddad. Låt dig inte bara lockas av tillverkarens marknadsföringsanspråk – var noga med att dechiffrera sanningen från lockelse. Om du måste använda sheetrock, se till att den är korrekt installerad. Om du tänker inkludera andra värdefulla föremål som viktiga dokument, mediefiler och andra, bör du köpa en annan brandsäker förvaring för att fungera som dess dubbla skydd inuti vapenskåpet.

Håll dig inte fast vid ett varumärke. Gör många forskningsmärken så mycket som möjligt. Det är alltid bäst att du har många alternativ. Olika märken representerar uppenbara skillnader mellan vapenskåp så att välja efter ett varumärke blir lätt för dig.

Bara för att den är tung och stor betyder inte nödvändigtvis att den är säker och säker. Se vidare på vapenskåpets specifikationer. Kom ihåg att tunga stålstål är mycket mer motståndskraftiga mot skär och borrar jämfört med lättstålsstål, och det är även tunna väggar.

Slutligen är det inte lika enkelt att hitta rätt säkerhetsskåp för dig som att handla ett par skor. Allt som måste beaktas måste vara lika viktigt. Se till att de också uppfyller reglerna i ditt land. Om du hittar den rätta, se till att du har en professionell installera den i ditt hem, träna andra vuxna som bor hos dig om att använda vapenskåpen och informera barn om vapenskåp.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen