Bäst Vapenskåp 2024 – Test av olika Vapenskåp

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Scandinavian Safe SP 88

Nor-lyx HL5

Scandinavian Safe SP 99

 Scandinavian Safe SP55

Klicka här för att se fler Vapenskåp.

Vapenskåp är en viktig investering för alla som äger vapen. Ett säkert vapenskåp ger inte bara en trygg förvaring av dina vapen utan är också en säkerhetsåtgärd för att hindra obehöriga från att komma åt dem.

Det är lagstadgat att förvara sina vapen i ett vapenskåp, dessa kräver specifika säkerhetsåtgärder och beteckningar vilket du kommer att bli medveten om snart i nedanstående köpguide. I vapenskåpet kan allt från jaktvapen till pistoler och smycken förvaras.

Vapenskåp finns i olika storlekar, material och säkerhetsnivåer, vilket gör det viktigt att välja det som passar dina specifika behov och krav. En väl genomtänkt köpguide kan hjälpa dig att navigera genom det breda utbudet av vapenskåp på marknaden och hitta det som passar din, budget, stil och behov bäst.

I denna artikel har vi gjort en köpguide och recensioner på fyra olika vapenskåp. Vi kommer att titta på faktorer som är viktiga att överväga när du köper ett vapenskåp samt ge dig tips och råd för att hitta den perfekta lösningen för dig.

1. Bäst i test – Vapenskåp Scandinavian Safe SP 88 Vit

Vapenskåp Scandinavian Safe SP 88 Vit Inklusive Frakt

Klicka här för att se bästa priset

Detta vapenskåp, Scandinavian Safe SP 88 Vit, är verkligen en imponerande och pålitlig förvaringslösning för vapen. Med plats för upp till 16 gevär och olika inredningsdetaljer som topphylla, mellanvägg, halvhyllor, vapenstöd och bottenmatta, ger det mycket flexibilitet för vapenförvaring och organisering.

Det är också ett säkert val med fyra förankringshål och en certifiering enligt SSF3492, vilket betyder att det uppfyller höga säkerhetsstandarder och godkänns av försäkringsbolag och myndigheter.

Valet av låsning, antingen elektroniskt kodlås eller omställningsbart nyckellås, är också en praktisk och användarvänlig funktion.

När det gäller storleken är det tydligt att det är ett tungt och robust skåp som väger över 150 kg, vilket gör det svårt att flytta och ger extra säkerhet. Det är också relativt kompakt med dimensionerna 1500 mm höjd, 550 mm bredd och 400 mm djup.

2. Populärast – Nor-lyx HL5

Klicka här för att se bästa priset

Nor-Lyx HL5 vapenskåp är ett utmärkt val för jägare som behöver förvara sina vapen på ett säkert sätt. Detta vapenskåp har förbättrats med en flyttbar överhylla för att rymma längre vapen, vilket gör det lämpligt för användning med vapen som har ljuddämpare.

Det är också ett bra alternativ för de som har begränsat utrymme, med en smal bredd på bara 330 mm och höjd på 1510 mm. Det finns plats för upp till 5 vapen med pipstöd och har en volym på 149 liter.

Vapenskåpet är godkänt och klassat enligt säkerhetsstandarder i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Låsen är också certifierade enligt SS3880 som är ett krav för vapenförvaring i Sverige.

Inkluderat i detta vapenskåp är ett nyckellås med två nycklar eller kodlås, flyttbar överhylla. Sammantaget ett väldigt bra och säkert vapenskåp.

3. Premiumval – Scandinavian Safe SP 99

Klicka här för att se bästa priset

Vi kan varmt rekommendera Scandinavian Safe SP99 vapenskåp för alla vapenägare. Det här är ett av de största säkerhetsskåpen som finns på marknaden och kan rymma upp till 20 gevär.

Den innehar certifiering enligt SSF3492. Detta betyder att skåpet har testats noggrant och har fått högsta betyg för säkerhet och skydd av vapen. Förankringshål i golv/vägg ger ytterligare säkerhet och stabilitet för att skydda dina vapen.

Låsmöjligheterna är också imponerande, med möjlighet att välja mellan belyst elektroniskt kodlås eller omställningsbart nyckellås.

Det enda negativa vi kan säga om Scandinavian Safe SP99 är att det är en tung produkt, med en vikt på 200 kg. Men detta är också en indikation på dess höga kvalitet och styrka.

Sammanfattningsvis är Scandinavian Safe SP99 vapenskåp en utmärkt investering för vapenägare som söker en pålitlig och säker förvaringslösning för sina vapen. 

4. Billigast – Scandinavian Safe SP55

Vapenskåp Scandinavian Safe SP55 Inklusive Frakt

Klicka här för att se bästa priset

Vi skulle rekommendera Scandinavian Safe SP55 som ett pålitligt val för vapenförvaring. Skåpet är certifierat enligt SSF3492. Förankringshål i både golv och vägg gör det enkelt att säkra skåpet på plats.

Det finns två alternativ för låsning – ett belyst elektroniskt kodlås och ett omställningsbart nyckellås, så du kan välja det som passar dig bäst. Inredningen består av vapenstöd och bottenmatta, vilket skyddar dina vapen från repor och skador.

Designen är enkel och elegant i vitt, och det är lätt att hitta en plats för skåpet med dess kompakta storlek: 71 kg i vikt, 1200 mm i höjd, 350 mm i bredd och 280 mm i djup.

Sammantaget är Scandinavian Safe SP55 en pålitlig och välbyggd produkt som garanterar säkerhet för dina vapen.

Lista över de bästa vapenskåpen 2024

 • Bäst i test: Vapenskåp Scandinavian Safe SP 88 Vit
 • Populärast: Nor-lyx HL5
 • Premiumval: Scandinavian Safe SP 99
 • Billigast: Scandinavian Safe SP55

Läs även >>> Bäst i test Älgstudsare 2024

Köpguide för vapenskåp 2024

Vapenskåp är en viktig investering för vapenägare som vill säkerställa att deras vapen förvaras på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Oavsett om du har ett enda vapen eller en hel samling av vapen, är det viktigt att välja rätt vapenskåp som uppfyller dina behov och lagkrav.

Med så många olika alternativ tillgängliga på marknaden kan det vara överväldigande att hitta rätt vapenskåp för dig. I denna köpguide kommer vi att titta närmare på de viktigaste faktorerna att överväga när du köper ett vapenskåp, så att du kan känna dig trygg med ditt val och lita på att dina vapen är säkert förvarade. Nedan är punkter som är viktiga att tänka på.

 • Storlek
 • Certifiering
 • Låsning
 • Material
 • Förankring
 • Inredning
 • Pris

Storlek

Vapenskåp kommer i olika storlekar, från små för enstaka vapen till stora för flera vapen. Det är viktigt att du köper ett skåp som är tillräckligt stort för din nuvarande samling och som också kan hantera eventuella framtida tillägg.

Det är också viktigt att tänka på var skåpet kommer att placeras för att se till att det passar in i utrymmet. Att låta vapenskåpet stå i en garderob eller en annan skymd del i bostaden kan vara en god idé. Då kommer inte tjuvar hitta det lika lätt.

Certifiering

Kontrollera att vapenskåpet är godkänt enligt de lokala och nationella lagkraven. I Sverige är det krav på att vapenskåp ska vara godkända enligt SSF3492, vilket innebär att de är testade och certifierade för att skydda mot inbrott och stöld.

Det är viktigt att du väljer ett skåp som uppfyller dessa krav för att garantera säkerheten för dina vapen.

Låsning

Låsningen på vapenskåpet är en av de viktigaste funktionerna för att garantera säkerheten för dina vapen. Det finns två vanliga typer av låsning – nyckellås och elektroniskt kodlås.

Nyckellås är det traditionella alternativet, men elektroniska kodlås är mer säkra och erbjuder flera fördelar. Till exempel kan de enkelt ändras vid behov och de erbjuder en loggfunktion för att spåra vem som har öppnat skåpet.

Material

Vapenskåp kan tillverkas av olika material, såsom stål eller aluminium. Det är viktigt att välja ett skåp som är tillverkat av högkvalitativt material för att garantera säkerheten för dina vapen. Tänk också på att materialvalet kan påverka skåpets vikt och pris.

Materialet inuti kan också vara av stor betydelse, en mjuk matta i botten kan vara bra för vapen som förvaras där i.

Förankring

Förankring av vapenskåpet är en viktig faktor att tänka på för att öka dess säkerhet. Det finns två vanliga alternativ – förankring i golvet eller förankring på väggen. Att förankra skåpet på en fast plats minskar risken för att det ska flyttas eller stjälas.

Inredning

Tänk på vilken typ av inredning som ingår i vapenskåpet. En bottenmatta skyddar dina vapen från repor och skador, medan vapenstöd gör det enklare att organisera dina vapen och hålla dem säkra.

Det kan vara bra att köpa vapenskåp med lampor i, om detta inte finns med så går det lätt att köpa till och sätta in i skåpet själv. Det underlättar för dig när du ska plocka med dig ammunition och hitta andra saker som finns där i.

Pris

Vapenskåp finns i olika prisklasser, så det är viktigt att du väljer ett skåp som passar din budget. Tänk på att vapenskåpet är en investering i säkerheten för dina vapen, så det är viktigt att det inte blir för trångt så dina vapen stöter emot varandra för mycket.

Fördelar och nackdelar med stora och små vapenskåp

Stora vapenskåp har flera fördelar jämfört med små vapenskåp. Den mest uppenbara fördelen är att de har mer utrymme, vilket gör det möjligt att förvara fler vapen och tillbehör. Detta kan vara särskilt viktigt för personer som har en stor samling av vapen eller som förvarar vapen för flera personer.

En annan fördel med stora vapenskåp är att de oftast är mer robusta och motståndskraftiga än mindre skåp. De är vanligtvis tillverkade av kraftigare material och har en tyngre konstruktion, vilket gör det svårare för tjuven att bryta sig in i skåpet.

Å andra sidan har små vapenskåp fördelar också. De tar upp mindre utrymme och kan lättare placeras på en diskret plats i hemmet, vilket kan vara en fördel för personer som bor i mindre lägenheter eller som inte har mycket utrymme för att förvara ett större vapenskåp. Små vapenskåp kan också vara mer ekonomiska än större skåp, vilket kan vara en fördel för personer med mindre budgetar.

Valet mellan att köpa ett stort eller litet vapenskåp beror i slutändan på personliga preferenser och behov. Om du har en stor vapensamling eller behöver förvara andra viktiga föremål, kan ett större vapenskåp vara det bästa alternativet.

Om du å andra sidan har en mindre samling av vapen eller om du har begränsat utrymme, kan ett mindre vapenskåp vara tillräckligt för dina behov. Det viktigaste är att du väljer ett säkert vapenskåp som passar dina behov och att du följer de lokala och nationella lagar och föreskrifter som gäller för förvaring av vapen.

Vanliga frågor om vapenskåp 2024

Hur väljer jag rätt storlek på vapenskåp för mina behov?

För att välja rätt storlek på vapenskåp bör du ta hänsyn till antalet vapen du har och hur mycket utrymme du behöver för att förvara ammunition och andra tillbehör. Du borde också tänka på att vapenskåpet ska vara i din ägo länge och att du i framtiden förmodligen kommer att skaffa fler vapen ju längre in i din jaktkarriär du kommer.

Vilka säkerhetsfunktioner bör jag leta efter när jag köper ett vapenskåp?

När du köper ett vapenskåp bör du leta efter säkerhetsfunktioner som t.ex. en låsbar dörr, tjocka stålväggar, och möjligheten att fästa vapenskåpet i golvet eller väggen.

Finns det några lagkrav eller föreskrifter som jag måste följa när jag äger ett vapenskåp?

Ja, det finns lagkrav och föreskrifter som reglerar förvaring av vapen. Det kan variera beroende på din plats, men vanligtvis kräver lagen att vapenskåpet ska vara låst och säkert placerat i bostaden när det finns vapen där i.

Kan jag anpassa mitt vapenskåp efter mina specifika behov?

Vissa vapenskåp kan anpassas efter specifika behov, t.ex. genom att lägga till extra hyllor eller justera storleken på skåpet. Det viktiga är att säkerheten inte tummas på, alla vapen måste få plats och inte stå för trångt, då kan de lätt slå i varandra.

Hur underhåller jag mitt vapenskåp för att hålla det i gott skick?

För att underhålla ditt vapenskåp bör du rengöra det regelbundet och hålla det torrt och fritt från fukt. Undvik att ställa in blöta och smutsiga vapen i skåpet, både för vapnet och skåpets skull.

Vad är det typiska priset på ett vapenskåp?

Priset på ett vapenskåp varierar beroende på storlek, material och funktioner, men det typiska priset kan vara någonstans mellan 2 000 och 20 000 kronor. Priset hör ofta samman med storleken på skåpet, ju större skåp, desto dyrare.

Sammanfattning

Avslutningsvis så ska man köpa ett vapenskåp för att säkert kunna förvara sina vapen och minska risken för att obehöriga ska få tillgång till dem. Det är också ett lagkrav i Sverige för att äga vapen att ha de förvarade i ett vapenskåp.

Att välja vapenskåp kan vara svårt, men med hjälp av denna artikel hoppas vi att du kommer hitta ett som passar dig och dina behov. Kom ihåg att välja ett i lagom storlek, med rätt säkerhetsklassning och rätt låsning.

Kikar du in vapenskåpen ovan som fått recensioner kommer du garanterat hitta ett som tillfredsställer dig. Om inte du är ute efter ett skåp med möjlighet för förvaring av 20 vapen, finns det ett som kan förvara 5. Lycka till med ditt sökande efter vapenskåp och skitjakt! 

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen