Bäst Älgstudsare 2024 – Test av olika Älgstudsare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Tikka T3x Lite Adjustable

Sako 85 Finnlight II

Blaser R8 Professional

Mauser M18

Klicka här för att se fler älgstudsare att välja mellan.

Om din passion är jakt, vapen och ammunition, finns det ingen anledning att nöja sig med en halvbra älgstudsare.

Älgstudsare av hög kvalitet kan hålla och prestera i många år. Kanske blir vapnet du köper något som ges vidare till din son eller dotter.

Älgstudsare är ett klass 1 kulgevär, där de vanligaste kalibrarna är 9,3×62, .308, 30–06 och 6,5×55. Vapnet används vid högviltsjakt och används främst vid jakt av älg.

Vi har dels ägnat denna artikel för den som aldrig ägt ett vapen, dels till den som jagat sen barnsben. Vi här på friluftsproffset vet att det ibland kan vara svårt att veta vilket vapen man ska välja. Här nedan har vi därför recenserat 4 olika modeller, som vi tycker är extra bra.

1. Bäst i test – Tikka T3x Lite Adjustable

Tikka T3x Lite Adjustable Älgstudsare

Klicka här för att se bästa priset

Tikka T3x är en av Sveriges allra populäraste studsare. Den nya varianten har utvecklats och erbjuder nu en multijusterbar kolv.

Vapnet är mycket enkelt att justera i höjd och längd. På grund av att man kan justera kolvkam och längden på vapnet är det mycket enkelt att montera olika sikten. Modellens justerbarhet är dessutom bra för den som ibland skiftar jaktform.

Modellen är byggd på T3-lådan med två låsklackar. Slutstycket är i rostfritt stål och kan enkelt plockas isär för vård och rengöring.

Vapnet finns att köpa i de flesta jaktkalibrerna. Pipan är också gängad för ljuddämpare och det finns gängor för standardmontage av kikare.

Vapnet har en relativt låg vikt på 2,8kg och materialet är glasfiber-förstärkt copolymer polypropylen, som är ett starkt och lätt material. Modellen har även en fin greppyta som skapar bättre friktion och således säkrare grepp. Modellen från Tikka är beundransvärd, prisvärd och rekommenderas starkt.

2. Populärast – Sako 85 Finnlight II

Klicka här för att se bästa priset

Denna kända och populära modell från Sako är det första vapnet med justerbar syntetkolv och dessutom det första vänstervapnet med syntetkolv.

Låda och pipa är tillverkade av rostfritt stål. För att skydda mot hårt väder har ytorna även en Cerakote-behandling. Förutom kolven så är metalldelarna dessutom viktoptimerade.

Beroende på lådstorlek (finns 4 storlekar: S, SM, M och L) varierar vikten. Men med storlek M väger vapnet låga 2,9kg. Varbygeln och magasinbotten är i aluminium och även dessa är Cerakote-behandlade.

Kolvkamen och greppytorna är gjorda av slitstarkt elastomer, som är ett material som har hög motståndskraft mot UV-strålning, kyla/värme och repor.

Greppytan har ett mönster som skapar friktion och därmed ett säkert grepp. Kolven har justerbar kolvkam för att skapa en så bekväm användning som möjligt.

3. Premiumval – Blaser R8 Professional

Klicka här för att se bästa priset

När Blaser skapade R8 lades stor omtanke på design och det syns. Konkava och konvexa linjer gör R8 till ett fagert vapen där alla delar sammanfaller naturligt som ger vapnet ett elegant och stilrent utseende.

Förutom design så är även komfort synonymt med modellen från Blaser. Med den unika kolven fördelas rekylen horisontellt över axeln, som gör avfyring bekvämare.

Handstödet på pistolgreppet kombinerat med den brantare vinkeln skapar ett avslappnat grepp som ger jägaren bättre kontroll och därmed bättre träffsäkerhet. Ett kompatibelt benstöd skulle ytterligare öka komforten.

R8 har också en precisionsavtryckare. I vapnet används en desmodronisk metod för att få avtryckaren att återgå, i stället för fjäder. Det gör så att vapnet får mycket mer pålitlighet under dåligt väderförhållande.

Med skottets tryck på 750 gram blir avlossningstiden kort och skottet exakt. Magasinet är dessutom löstagbart och kan tas loss mycket snabbt och enkelt. Modellen är dyr men besitter otrolig kvalitet. För den som kräver det allra bästa rekommenderar vi därför R8.

4. Billigast – Mauser M18

Klicka här för att se bästa priset

M18 från Mauser är ett simpelt, bra och billigt jaktvapen. Vapnet innehåller bara de mest vitala egenskaper som behövs för ett jaktvapen. Mauser har skapat ett vapen som inte har en massa onödiga funktioner.

Resultatet av detta är ett vapen som är mycket billigt och just därför rekommenderas modellen till nybörjare som behöver en rejäl älgstudsare.

Denna älgstudsare låter mycket, precis som alla andra, därför är det viktigt att du har ett par bra och säkra hörselskydd.

Vapnet finns i kaliber .308win och har en fabriksgängad pipa i M15x1. Vapnet har en tyst trelägessäkring som agerar direkt på avtryckaren.

Gumminlägg i pistol och framstocken ger ett säkert och bra grepp. Vapnet har även en robust och stabil stålkonstruktion. Modellen har en kallhamrad pipa och en mycket robust syntetkolv för aktiva och extrema jakter.

Modellen har även ett 5-skotts kryssmagasin. Modellen erbjuder alltså många stabila funktioner och vi på friluftsproffset har därför svårt att tro att du skulle bli besviken om du köpte vapnet från Mauser.

Lista över de bästa älgstudsare 2024

  • Bäst i test: Tikka T3x Lite Adjustable
  • Populärast: Sako 85 Finnlight II
  • Premiumval: Blaser R8 Professional
  • Billigast: Mauser M18

Vanliga frågor om älgstudsaren

Vilka är de vanligaste kalibrarna på en älgstudsare?

De vanligaste kalibrarna är 9,3x62, .308, 30–06 och 6,5x55 vid jakt. Vill du lära dig mer om älgstudsare har vi recenserat 4 olika modeller på vår hemsida.

Vad kostar en älgstudsare?

Älgstudsare kostar mellan 15 000 och 50 000 kr. En dyrare modell, betyder oftast bättre vapen. Många tycker att det är värt att investera mycket i en älgstudsare, eftersom de kan ärvas till söner och döttrar. Är du mer intresserad på vad som skiljer dyra och billiga älgstudsare har vi recenserat 4 modeller i varierande prisklass på vår hemsida.

Vad är en älgstudsare?

En älgstudsare är ett kulgevär som avfyrar kulammunition. Till skillnad från ett hagelvapen är kulgevärets projektil sammanhållen. Kulgevär är utmärkta vapen vid jakt. En älgstudsare är ett kulgevär som används för att jaga älg.

Vilken är den bästa älgstudsaren?

På vår hemsida har vi recenserat 4 olika modeller som vi tycker presterar extra bra. Den modell som vi tycker är mest prisvärd, alltså som har bäst prestanda per pris, är den modell vi gett titeln ”bäst-i-test”. Vill du hitta den bästa älgstudsaren rekommenderar vi att kika på vår hemsida.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är älgstudsaren en mycket välgjord produkt. Många modeller kan hålla långt efter vårt liv passerat och kan således användas av våra söner och döttrar. Att investera i något rejält tycker vi på friluftsproffset därför är bra.

Självklart är det förstås också viktigt att tänka på priset på sin älgstudsare. Vissa modeller kan kosta så mycket som 50 000 kr, medan andra kan kosta endast 15 000 kr. Dessutom behöver du köpa ett bra vapenfodral om du vill förlänga älgstudsarens livslängd.

Vad du i slutändan väljer är helt upp till dig. Vi hoppas att vi åtminstone hjälpt dig i ditt letande efter den bästa älgstudsaren.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen