Bäst Älgstudsare 2022 – Test av olika Älgstudsare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Tikka T3x Lite Adjustable

Sako 85 Finnlight II

Blaser R8 Professional

Mauser M18

Klicka här för att se fler älgstudsare att välja mellan.

Bäst i test Älgstudsare 2022

Om din passion är jakt, vapen och ammunition, finns det ingen anledning att nöja sig med en halvbra älgstudsare tillsammans med motsvarande halvbra sikte. Visst, en enkel älgstudsare fungerade när du var ung och fattig, men nu har du kanske lite extra pengar att investera i  den bästa älgstudsaren.

Om du har råd med en älgstudsare av hög kvalitet, föreslår jag att du köper en tillsammans med ett lika kompetent sikte. Det kanske inte skjuter storskaligt mycket bättre än din första älgstudsare, men det kommer att hålla, passa och prestera bättre under längre tid. Och det kommer att vara något du kan vara stolt över att ge vidare till din son eller dotter istället för en rostig gammal älgstudsare.

Men denna sida är till även för dig som aldrig ens ägt ett vapen förut. För många som lär sig jaga som vuxen är det vanligaste problemet tydligt; Hur köper man sitt första jaktvapen när man egentligen inte vet så mycket om vapen?

Kanske försökte du läsa om hur man kan köpa älgstudsare på populära jaktwebbplatser och tidskrifter, men blev så vilse i alla termer att du bara gav upp. Men om du ändå vill lära dig att jaga din egen middag och lägga näringsrikt, ekologiskt viltkött på bordet åt dig, din familj eller dina vänner så är det här inlägget för dig.

Även om jag personligen har jagat i flera år, köpte jag nyligen min egen älgstudsare för första gången. När jag gick igenom processen samlade jag ihop alla frågor jag ställde mig själv, butikerna jag tittade på och feedbacken från säljare. Nu är den här köpguiden till älgstudsare tillgänglig för dig för att svara på frågor du har om hur du köper din första älgstudsare.

Eftersom jag i denna artikel kommer gå så mycket på djupet kan det bli en lång läsning, men jag har delat upp det i sektioner så det blir lättare att smälta. Men för dig som bara är här för att veta vilken som är världens bästa älgstudsare för priset, se ovan. Där presenterar vi de populäraste älgstudsarna bland jägare över hela världen, så att du slipper leta runt.

Läs även >>> Bäst i test Åtelbelysning 2022

Köpguide för bäst i test Älgstudsare

Men vilken älgstudsare? Hur bestämmer du kaliber, mekanism, kolv, pipa och sikte? Tja, efter många år, jagar med många vapen, här är mina förslag för när du äntligen bestämmer dig för att dra avtryckaren på din första bra älgstudsare.

Älgstudsare test
Älgstudsare uppradade inför test

Älgstudsare köpguide innehållsförteckning

 • Användningsområden för din älgstudsare
 • Kaliber
 • Ammunition
 • Sekundära funktioner att tänka på
 • Vikt
 • Ergonomi
 • Bekvämlighet
 • Modern teknologi eller prövade klassiker
 • Kolvmaterial
 • Hållbarhet
 • Piplängd och borrning
 • Magasin
 • Avtryckare
 • Träffsäkerhet
 • Val av optik
 • Pålitlighet
 • Begagnade alternativ

Användningsområden för din älgstudsare

Innan du köper din första älgstudsare, tänk på vilken typ av jakt du vill göra. Inte den jakt du vill göra “en dag” utan den typen du vill komma igång den här säsongen. Tänk dig att du grillar med dina vänner i trädgården. Lukten av grillat kött flyter över till dig med din hantverksöl i handen. Vad kommer att tänka på när du tittar på grillen?

 • Är du mest intresserad av kanin- och rypjakt i snår och skogsmarker?
 • Låter fasanjakt i bondgårdar kul?
 • Ellertror du att du vill hoppa direkt in i älgjakt?

Medan vissa kanoner kan användas för många arter, är vissa lämpliga för en art lite bättre än andra. Tänk på det när det gäller träningsutrustning. Din vanliga tennissko är en arbetshäst som kan ta dig igenom alla träningspass och användas för många övningar. Men en sko designad speciellt för löpning är mycket bättre för att hjälpa dina fötter medan du springer och kan förbättra din prestanda.

Med detta sagt finns det fortfarande mycket crossover mellan dem, beroende på din specifika älgstudsareinstallation, ammunitionen du använder och hur du jagar. Kolla in tabellen nedan som generellt visar vilken typ av älgstudsare som ska användas för varje art. Här är en snabb titt på vilka djur du kan jaga med olika vapen. De i mitten kunde jagas med någon av dem.

“Älgstudsare” kan konfigureras med olika kalibrar och kan därför användas på fler djur än bara älgar. Denna sidas bäst i test älgstudsare har därför många konfigureringsmöjligheter.

Småvilt

Som du kan förstå kräver alla småviltdjur (högland / sjöfågelfåglar, ekorrar, kaniner etc.) användning av hagelbössa. Pelletsen i buckshot-skalet expanderar utåt neråt för att ge dig en bättre chans att leverera ett dödligt skott till sådana små mål. Dessa djur tenderar också att ”spola” mycket snabbt från locket, vilket innebär att det är väldigt svårt att leverera en enda projektil. Det enda undantaget kan vara ett .22 rimfire rifle, som du kan använda för ekorrar om du vill.

Medelstora djur

När du börjar jaga större djur (älg, antiloper, vildsvin osv.) Kan du fortfarande använda ett hagelbössa, men du måste använda räfflade pipor och ammunition. I nästan alla fall skulle det inte räcka med buckshot för att etiskt döda ett av dessa djur, men slugs kan göra det på närmare avstånd.

Större djur och långdistansskott

Om du behöver kunna ta längre skott eller går efter ännu större djur (älg, vildsvin, älg, svartbjörn etc.), behöver du en älgstudsare. Du använder i allmänhet sikten på älgstudsare bäst i test för att få mer exakta skott på längre avstånd. Denna jaktmetod innebär vanligtvis att följa upp eller vänta i bakhåll på ett djur. Du har i allmänhet mer tid att smyga in och skjuta i dessa situationer. Nu vet du vilken typ du behöver för att köpa din första älgstudsare.

Kaliber

Världens bästa älgstudsare
Tikka T3X Lite Adjustable, världens bästa älgstudsare för priset

Det finns mycket att tänka på, men patronen är grunden för detta beslut. Efter jakt i ett decennium eller två vet du ungefär vilka patroner och kulor som fungerar för den typ av jakt du tycker om. Håll dig till dem. Gör inte det klassiska misstaget att falla för det hetaste numret i veckan eller för den mest snygga supermagneten.

Visst kan du uppgradera från, till exempel, en .30 / 30 till en .308 Winchester eller till och med en .300 Ruger Compact Magnum. Men om all din jakt är på dovhjort med skog och din längsta skottmöjlighet någonsin var 100 meter, kan den beprövade .30 / 30 fortfarande vara ditt bästa alternativ. Å andra sidan, om framtidsplaner kräver en resa ut västerut för pronghorn, mulälg, älg och, någon dag, Alaska för älg och björn, bör du uppgradera till en mer mångsidig, plattare skjutpatron.

När du väljer bland dussintals kvarvarande patroner, överväga rekylnivåer, tunnförslitning, älgstudsaresvikt och tunnlängd. Faktor om tillgänglighet för fabriksammodling, punktalternativ och ammunitionskostnader. Det är dumt att oroa sig över en patron som kostar 50 kr per pop när den popen resulterar i en 6×6 tjurälg, men när du skjuter 100 rundor i månaden för träning för den älgen, spelar den in. Många rundor från 6.5 Creedmoor genom .30 / 06 och .338 Federal kan ta ner älg utan att bryta banken – eller din axel.

Med kassettprissättning betyder volymen. De mest populära rundorna är kanske inte de sexigaste, men de kommer att finnas allmänt tillgängliga från flera tillverkare med ompipatande alternativ i kulltyper och storlekar. Vanliga, populära omgångar kommer att vara de första som laddas och skickas, de första som säljs och – under alla årstider – de billigaste (relativt).

Så var villig att offra några fot per sekund i munstyckshastighet, några fotpund nedåtgående energi och till och med några centimeter extra vindavböjning. Att äga en älgstudsare bäst i test som skjuter en billig patron borde inspirera dig att öva mer. Och det är en bättre väg att skjuta precision än den fetaste, längsta och plattaste skjutpatronen i världen.

Tänk på en sak till: skjutbarhet. .300 magnum kan vara det mest pragmatiska valet för att hantera någonting var som helst, men hur ofta ska du jaga någonting var som helst? Om du främst jagar dovhjort, skulle du inte få mer nytta av en 6,5 Creedmoor eller till och med en .243 Winchester?

Om du ska spendera stort på en speciellt avancerad älgstudsare, varför inte skaffa ett som du sannolikt kommer att skjuta oftare? Jag var en gång tvungen att välja en kammare för en bra älgstudsare med valnöt. Jag gick med en .243 eftersom jag visste att jag skulle skjuta den oftare på prärievargar, rävar, varminter, pronghorns och till och med burkar om jag ville.

I vårt bra älgstudsare test märkte vi att många svenska jägare använder olika kalibrar, vilket är varför vårt val av den bästa älgstudsaren kan konfigureras med olika kalibrar.

Ammunition

Älgstudsareammunition kallas kollektivt en patron eller runda, vilket är ett hölje som håller kulan och krutet. En kula är den lilla projektilen som faktiskt avfyras från patronen. När det gäller älgstudsareammunition finns det många variabler. Men du bör i grund och botten leta efter en som matchar din älgstudsarekaliber. Utöver det finns det också olika “korn”, vilket effektivt översätts till hur mycket krut som laddas i varje patron (större korn = mer eldkraft).

Kulor diskuteras ofta i termer av deras penetration kontra expansion. Penetration är förmågan att tränga igenom och resa genom något, medan expansion är förmågan att expandera och orsaka ett större hål. Som ett resultat kommer kulor i olika utföranden för dessa ändamål. Till exempel har vissa en ihålig kon, som låter spetsen expandera utåt för att likna en svamp.

Dessa typer har stor ”expansion” och används för att snabbt sätta ner ett djur genom trubbigt krafttrauma. Kulor med helmetallmantel är å andra sidan täckta av en annan typ av metallhölje, vilket får dem att behålla sin koniska form efter att den avfyrats. De expanderar inte, men de kan tränga igenom hårdare saker. De används ofta på de allra största djuren med tuffa hudar.

Sekundära funktioner att tänka på

Nu är det dags att överväga saker som totalvikt, tunnlängd och avsmalning, kolvform, utlösarmärke, dragvikt, magasinstil och så vidare.

Vikt

Ett axiom är att ju tyngre älgstudsaren desto mer exakt är älgstudsaren. Det kan vara sant, men du måste fortfarande bära det. Den gamla högsta standardtröskeln på 3,6 kg är fortfarande giltig, men med dagens precisionskolvar, pipor och ammunition kan ett 2,7kg och till och med 2,2 älgstudsare skjuta så exakt som 4,5 kg i jaktkalibrar. Jag rekommenderar inte att du väljer ett 2,7 kg älgstudsare för att vinna bänkstöd eller PRS-tävlingar.

Men om du planerar att vandra slätterna och klättra upp för bergen för muldjur, älg, får, älg och mer, kom ihåg att uns betyder. Och du blir inte yngre. Om du bara promenerar till en blind och sitter hela säsongen, gå tungt. Personligen känner jag en anslutning och släktskap med en lätt, livlig älgstudsare som knappt märks på min axel, fjädrar i ansiktet som ett fint 20-gauge hagelbössa, och pekar där jag tittar. Jag vill varken dra min älgstudsare eller brottas på plats. Världens bästa älgstudsare har en bra vikt så att den ligger bra i handen men den är ändå tillräckligt lätt för att inte tynga ner dig under jakten.

Ergonomi

Om allt du någonsin gjorde var att sitta vid en bänk och vänta på att ett djur skulle gå framför dig, skulle vikt och förmåga att bära älgstudsaren inte betyda mycket. Eftersom de flesta av oss inte jagar på det här sättet vill du ha en älgstudsare som du gärna tar med dig.

Vanligtvis betyder detta en älgstudsare som minskar bulk och vikt, så det är mindre fysiskt krävande att bära över långa sträckor.

Om du ska köpa älgstudsare är det mycket viktigt att tänka på ergonomi. Just därför är vårt val av bäst i test älgstudsare i vårt älgstudsare test ett mycket ergonomiskt gevär.

Bekvämlighet

Du måste kunna hantera skjutvapnet bekvämt och säkert och eventuellt hantera det under en lång dag i fältet. Inte för tungt, så det känns som ett båtankare; inte för lätt för att låta rekyl vara ett problem i större kalibrer.

Och du måste kunna nå avtryckaren bekvämt, så i butiken berätta för dem att du vill testa för draglängd (avståndet mellan avtryckaren och rumpan på kolv). Passar ditt ansikte bekvämt på kammen på stocken? Balanserar det bra i din hand, inte för mycket vikt framåt eller bakåt? Du vill inte kämpa för att hålla det i balans medan du försöker hålla ett stadigt mål. Om du letar efter en så bekväm studsare som möjligt så är vårt val av världens bästa älgstudsare rätt för dig. Tikka T3X är verkligen en av de mest bekväma studsarna att hålla i.

Modern teknologi eller prövade klassiker

Du måste bestämma om du vill att din älgstudsare är konstruerat av högteknologiska eller äldre (men ändå hållbara) material.

Kommer du att släppa stora pengar på högteknologisk eller klassisk kvalitet? Detta är mestadels ett estetiskt val. Med rätt sängkläder är valnötlagren lika konsekventa som de bästa syntetmaterialen. Jag rekommenderar inte att jag nöjer mig med ett gjutet “tupperware” plastmaterial. Ingen lägger dem på en toppälgstudsare. Handlagd glasfiber kan inkludera Kevlar och kolfibrer på strategiska platser där de bidrar mest.

Bäst i test älgstudsare
Älgstudsare med valnötskolv

En högkvalitativ valnötskolv kommer inte att få din bäst i test älgstudsare att skjuta mer exakt, men det kan ge dig stolthet över ägarskapet som överskrider priset. Ett vackert valnötämne kan ge dig tillbaka 10 000 kr, vilket inte låter så illa tills du lägger till priset för rutning och efterbehandling. Dessa finishar kan enkelt tredubbla kostnaden. Men när dammet har lagt sig kan ett underbart valnöthandtag inspirera dig i årtionden.

Pipa och mekanism

Pipan och mekanismen kan vara krom eller rostfritt. Dagens rostfria är nästan lika slät och slät som den bästa krom med bonusen att minimera rost. Ja, nya keramiska ytor omsluter extern metall i rostfria beläggningar, men det sträcker sig inte till hålet. Du kan också välja mellan stål och kolförpackat stål.

Kol är styvare och starkare än stål i längdriktningen, vilket hjälper till med träffsäkerhet och kylning av tunnor, men jag ifrågasätter dess hållbarhet och motståndskraft mot stötskador. Du kanske vill undersöka detta ämne djupt. Kommer ett skarpt rap mot en sten eller en kant av en blind att krossa eller spricka några av kolfibrerna? Kommer epoximatrisen som håller allt ihop att överleva i årtionden?

Kolvmaterial

Kolvens form och kontur bidrar mycket till känslan av den vikten. Ett smalt grepp och framkant som passar dina händer gör att sakerna känns mer kontrollerbara, lättare. En rundad framkant fungerar bäst för handhållna bilder, men en plattare botten på framsidan ligger bättre på vilor.

Jag gillar en kompromiss med en tunn platt botten men avrundade sidor och till och med lite avsmalnande eller tumblehome nära pipan. Hantera ett gäng älgstudsare och studera varför en känner sig klumpig, en annan livlig, så får du reda på vad du gillar.

Tänk på att en hög kam bättre anpassar ditt ansikte till ett sikte. Och en fet, snyggt rundad kam minimerar kindklaffen och den biten i kindbenet under rekyl. En upphöjd kindbit tämjer också denna kindbit samtidigt som den ger en enkel och konsekvent kindsvetsning. Slutligen glider en kam som stiger bakåt ner och bort från ditt ansikte under rekyl. Trevlig.

Förresten, valnötbestånd kan vara lika lätta som många syntetiska ämnen. Antag inte att trä betyder för mycket vikt. Men om du får trä, skaffa trä med en epoxibäddad mekanism och rekylskydd och / eller ett aluminiumspelarsängkläder. Pipan kan vara flytande eller med säng. Vissa skjuter bättre på ett eller annat sätt. Detta kan enkelt ändras med sandpapper eller epoxi, men lättast på ett stycke bultverkande kolv, inte tvådelad spak, auto, pump eller enstaka kolv. Världens bästa älgstudsare har en kolv av syntet vilket ger den oslagbar hållbarhet över lång tid, även jämfört med träkolvar.

Hållbarhet

Ju mer intensiva dina jakter, desto mer behöver din älgstudsare stå upp mot. Om du jagar i extrema miljöer vill du ha en älgstudsare som kommer att klara utmaningarna. En vackert blå älgstudsare med valnötmassa är ett fint, klassiskt älgstudsare – men du kan krypa när du ser jaktens slutskador i extrema miljöer. Detta är något att ta hänsyn till baserat på dina jaktvanor.

Piplängd och borrning

Pipkontur och längd är en viktig del av vikten. Ju tjockare pipa desto mer konsekvent kommer det att skjutas när pipaet värms upp. Pipatunnor kan vara dödliga noggranna för tre, kanske fyra snabba skott, men ju mer pulver du bränner och ju snabbare du cyklar runt, desto snabbare når en tunn pipa äggstekningstemperaturer. Och sedan börjar det pipapipaet att flyttas.

Innan du diskonterar idén om en lätt, tunn pipa, överväga dock hur många gånger du sannolikt kommer att skjuta på spelet. En noggrann och konsekvent skytt kommer sannolikt att slå sitt spel med första skottet, kanske ge det ett eller två försäkringsskott. Pipan har svalnat hela dagen, kanske flera veckor eller till och med ett år. Om du emellertid räknar med att avlägsna flera dussin vildsvin i kort ordning eller anlita ett paket med glupska prärievargar, kan en tjockare pipa vara i ordning.

Pipalängden bidrar till munhastigheten. Som en grov standard, figur 30 till 50 fps för varje ytterligare centimeter efter 45 cm. Ju större patronhölje, desto högre pulvervolym och desto mer pipalängd behövs det i allmänhet för att bränna allt. Det är 45 till 55 cm för kort action, .308 Win. volymkassetter och cirka 55 cm för standardlängd, .30 / 06 volymkassetter. Figur 60 till 66 cm för att maximera potentialen för de flesta stora magnum och de nyaste patronerna med hög volym utan Magnum i deras namn (som 7mm STW, 28 Nosler, etc.).

Korta pipor

Nackdelen med korta tunnor är ökad nosparti och sprängning. Tro mig, du vill inte höra en 27 Nosler bryta ut från en 20 centimeters pipa. Min fru gillar inte ens bruset från 45cm pipan på hennes 7mm-08. Men hon älskar att bära och svänga det korta riflet i borste och skog. Långa pipa måttlig munstycke sprängning vid din position. Och naturligtvis maximerar de hastigheten.

Men de kan vara smärtsamma att dra genom borstar och skogsmarker, och till och med branta berg när det långa röret som sticker ut över din axel kan gnugga och fånga på överliggande klippor och stenblock. Smirk om du vill, men jag har nästan skjutits av berggetterräng av denna långa pipainterferens. Det är mer troligt att du förbannar långa tunnor för besväret med att lagra dem, hitta lådor och hästskidor som passar dem och får dem in och ut ur flygplan, tåg och bilar.

Magasin

Var inte överväldigad av kapacitet när du funderar på magasin. Högkapacitetsmagasin är utmärkta för tävlingar, självförsvar, kanske varmint-skjutning, men en bra jägare skjuter sällan mer än tre gånger innan hans tagg stansas eller hans spel är borta. Avtagbara magasin är praktiska i stater där tidskrifter måste vara helt tomma när de går in i ett fordon eller en byggnad (de är ändå en bra säkerhetsmekanism).

Avtagbara saker som sticker ut under magen på beståndet förstör magebalansens bärpunkt och kan peka dig i ryggen medan du bär din bäst i test älgstudsare. Vissa kommer i vägen för benäget skytte och till och med bänkskytte. Högvolymmagasin lägger till onödig vikt.

Spolmagasin under gångjärnsplattor upprätthåller en lätt bärvåg, håller 3 till 5 omgångar och kan tömmas snabbt utan att cykla. Och du behöver aldrig oroa dig för att tappa, förlägga eller förlora ett integrerat magasin. Blindmagasin, som vanligtvis ingår i en ultralätt älgstudsare, är ännu enklare utan extra vikt eller rörliga delar i golvplattan. Men att ladda av älgstudsaren kräver att du kör dem genom mekanismen, en efter en.

Avtryckare

Utlösare för bultmekanismer kan ställas in enkelt av en vapensmed (och ibland till och med vapenägaren) via enkla skruvar. Savage AccuTrigger-stilen blir allt populärare och lätt att justera och använda på ett säkert sätt. Eftermarknadsutlösare från Timney, TriggerTech och många andra kan snabbt och enkelt placeras på många bultmekanismer.

Andra mekanismsstilar ”utlöses inte lika lätt”. Oavsett vilken trigger du väljer, motstå uppmaningen att göra den för lätt. Ett halvt kilo eller mindre är bra på en målälgstudsare, men för jakt under tuffa förhållanden där händerna kan vara svettiga eller frusna och under handskar, kan lätt utlösare sättas av innan du är redo. De flesta erfarna jägare kör 1-2kg triggers, med 1,5kg som en bra mellanliggande tyngd.

Träffsäkerhet

Träffsäkerhet är viktigt i en älgstudsare, men inte alltid lika mycket som ett mål eller taktisk älgstudsare. Till exempel, om du letar efter en älgstudsare för grisjakt, kommer ditt mål att ha ett stort område att slå och kommer troligen att vara ganska nära. Det måste vara tillräckligt noggrant för att träffa det du siktar på, men du behöver inte den tätast möjliga gruppen vid skjutbanan.

Å andra sidan, om du använder en älgstudsare bäst i test för älgjakt i bergen, kan du göra ett skott på flera hundra meter eller längre. Då vill du ha en mycket exakt älgstudsare eftersom det finns många variabler i skottet, och små förändringar kan få dig att missa helt.

De flesta älgstudsarestillverkare garanterar nu MOA-träffsäkerhet eller bättre. Men om du måste betala frakten på en älgstudsare som inte lever upp till kravet, kanske du inte tjänar in det. Visst, var uppmärksam på dessa träffsäkerhetsgarantier, men känn dig inte som om du behöver ett 1/4 MOA-älgstudsare. Det här är en älgstudsare.

Om den skjuter MOA, ska den hålla alla kulor inuti en 3 cm cirkel på 100 meter, en 8 cm cirkel på 300 meter, en 15 cm cirkel på 600 meter, etc. De flesta stora spel från pronghorn till älg har minst en 20 cm vital zon. Även en 1,5-MOA älgstudsare bör hålla alla kulor inom 25 cm vid 500 meter.

Val av optik

Blås inte alla dina pengar på älgstudsaren. Utan ett bra sikte kommer det inte att slå mycket. Jag säger alltid att det är bättre att spendera mer på en räckvidd än själva älgstudsaren eftersom många 5 000 kronors älgstudsare idag skjuter MOA, men utan ett bra utrymme för att rikta dem kommer de inte att skjuta bra. Så köp inte en älgstudsare på 35 000 kr och ett sikte på 1 500 kr.

För det första betyder ett bra sikte först ett som håller noll. Förstoring, ljusstyrka och tornuppringning är överflödiga om sikten riktar kulan till en annan plats för varje skott. Så handla sikten med rykte om jämn hållbarhet, skott efter skott. Hårt sparkande älgstudsare kräver tuffare räckvidd än vad som gör det lättare att dra tillbaka. Och med tiden kompletterar all rekyl med att slita ut sikten.

Pålitlighet

Du behöver en älgstudsare som fungerar när du behöver det varje gång. Föreställ dig att du tar din älgstudsare och det skjuter inte eller bulten fastnar och du kan inte cykla en ny runda. Vi kan alla föreställa oss hur den historien slutar.

Oavsett vilken typ av älgstudsare bäst i test du väljer, måste du ha tro på att det kommer att fungera effektivt varje gång. Annars kan du upptäcka att du inte vill vara i skogen med en opålitlig älgstudsare vid fel tidpunkt. Pålitligheten hos världens bästa älgstudsare är otroligt bra så för den som oroar sig över det är det inga problem.

Begagnade alternativ

Att välja en bra begagnad älgstudsare för älgjakt har faktiskt blivit svårare eftersom det finns så många riktigt bra älgstudsare där ute. Skyttar byter ofta ut för den senaste modellen, så en bra, nästan oanvänd modell kan köpas ganska rimligt.

Jag skulle verkligen titta på begagnade Tikka T3X, Browning A eller X-Bolt älgstudsare samt Ruger M77 och Howa 1500-serien av älgstudsare. Dessa är högkvalitativa skruvälgstudsare som finns i olika stilar eller kolvmaterial och lätt eller tung tunnkonfiguration – valet dikteras av om du sitter i ett högt säte eller går mycket.

Lista över de bästa älgstudsarna

 • Bäst i test: Tikka T3x Lite Adjustable älgstudsare
 • Populärast: Sako 85 Finnlight II älgstudsare
 • Premiumval: Blaser R8 Professional älgstudsare
 • Billigast: Mauser M18 älgstudsare

Typer av jakt

Även om det finns lika många typer av jakt som djur, låt oss överväga några vanliga typer av jakt och gruppera dem efter de typer av skjutvapen som används.

Små djur

Småvilt brukar syfta på jakten på små djur som äts eller används för päls. Dessa är vanligtvis djur som ekorrar och kaniner. De flesta småviltjakt görs genom att gå genom ett jaktområde och skott är på relativt nära avstånd.

Jakt på småvilt är mer en sport än en spelupplevelse och innebär att skjuta djur av samma storlek – så små som trächuckar, upp till prärievargar. Vissa skadedjur, såsom präriehundar, riktas av skickliga skyttar. De ger utmanande skott eftersom de kan ses på långa avstånd, över blåsiga slätter och snabbt kan försvinna tillbaka i ett hål.

Småviltjägare använder vanligtvis en lågdriven rimfire-runda som .22 LR, .17 HMR eller .22 Magnum. Varmintjägare, som vanligtvis inte bryr sig om att konservera kött, kan använda kraftfullare småborrkassetter som .223 Remington, .22–250 eller .243 Winchester.

Mediumstora djur

Medelviltjakt avses vanligtvis djur runt storleken på älg. I delar av världen kan det hänvisa till djur som får eller antilop. Mediumvilda djur är inte särskilt svåra att döda. Ett brett utbud av älgstudsarekalibrar används, allt från .223 Remington till bältade magnumrundor som .300 Winchester Magnum.

Valet av kaliber för medelvilt styrs vanligtvis av storleken på lokala djur och de genomsnittliga jaktavstånden i området.

Stora/farliga djur

Stora viltdjur är alla farliga till viss del på grund av deras storlek och fysiska förmåga. Dessa djur inkluderar älg, älg, björn och typiska safaridjur. Dangerous game-djur inkluderar vanligtvis aggressiva arter som brunbjörn, buffel och stora katter.

Älgstudsare för storvilt måste väljas noggrant. Älgstudsarekalibrar för stort vilt kan innehålla magnumkassetter med bälte som .300 Win Mag eller .375 H&H eller tunga storborrade patroner som .45–70 eller .458 Win Mag.

En långdistansälgstudsare för stort spel fokuserar på att skicka mycket energi på långa sträckor, medan ett stoppälgstudsare är utformat för att skjuta ett stort djur på nära håll och döda det mycket snabbt.

Även om högeffektsrundor är populära i storviltjakt är klassiska patroner som .30–06 Springfield och .270 Winchester fortfarande populär och tillräckligt i rätt händer.

Buskjakt

Buskjakt avser jaktdjur, vanligtvis medelstort eller stort vilt, i tjock buske. Avstånden är mycket begränsade, så skott på långa avstånd är vanligtvis inte nödvändiga. Djur kan vara farliga eller aggressiva när de stöter på nära avstånd. Kort räckvidd, kraftfulla omgångar som .45–70 och .444 Marlin gynnas på detta avstånd. Buskjägare föredrar vanligtvis korta, praktiska älgstudsare med kraftfull ammunition som snabbt kan cyklas för ett uppföljningsskott. Speciellt bygelrepetrar är populära.

Typer av Älgstudsare

 • Cylinderrepeter
 • Bygelrepeter
 • Mynningsladdare
 • Moderna sportälgstudsare
 • Halvautomatiska
 • Enkelpipor och dubbelpipor

Cylinderrepeter

Långt borta den mest populära typen av älgstudsare har bultverkande älgstudsare varit en häftklammer i älgskogen i mer än 100 år. Av goda skäl. De är korrekta, pålitliga, mångsidiga och enkla att använda. Ännu bättre, bultmekanismer finns i dussintals dussintals kalibrar, kulvikter och stilar.

Som namnet antyder lastar och lossar bultverkan genom att lyfta bulthandtaget, dra tillbaka det och skjuta det framåt för att mata en runda in i kammaren. De flesta modeller har en trepunktssäkerhet som gör att du kan arbeta bulten utan att ta bort säkerheten.

Att välja rätt kan dock vara lika förvirrande eftersom det finns dussintals tillverkare och otaliga alternativ. Ska du spela det säkert och välja en syntetisk kolv eller föredrar du den naturliga skönheten i en valnötstock? Vad sägs om kaliber?

Om du inte är säker är det inte en dålig idé att börja med en budget i åtanke. Den goda nyheten är att du inte behöver släppa en tvåveckors lönecheck för att köpa en bäst i test älgstudsare. Massor av alternativ i 4 000 kronors serien gör allt du frågar och mer.

Faktum är att vissa, som Rugers älgstudsare, är lika exakta och tuffa som älgstudsare två eller tre gånger priset. Poängen? En bult-action är den bästa all-purpose älgstudsarestil. Leta efter en populär kaliber mellan .243 och .30. Ammunition kommer att vara lätt att hitta när du behöver det mest och de dödar alla älgstenar döda.

Bygelrepeter

Det klassiska utseendet på en spak-action är verkligen tilltalande. Det finns något med att bära en älgstudsare bäst i test som liknar dem som används av cowboys och andra västerländska äventyrare. De är lätta att använda, snabba att hantera och dödliga ut till 200 meter med rätt kaliber och i rätt händer.

Hävstänger är dock inte nödvändigtvis den bästa all-purpose älgstudsaren. De finns i ett begränsat antal patroner. De vanligaste inkluderar 30-.30 Winchester, .35 Remington, .444 Marlin och en handfull älgstudsarepatroner som .44 Magnum. Alla kommer naturligtvis att döda älgar, men ingen av dessa patroner är lika exakta som många av de alternativ som finns i skruvälgstudsare.

Om du tillbringar nästan all din tid på att jaga tjockt skydd när bilder är 100 meter eller mindre, tveka inte att köpa en spak-action. Deras kortare längd hanteras enkelt i tjockt lock och många modeller har säkerhetsfunktioner som gör att du kan bära älgstudsaren med hammaren spänd.

Tänk på en älgstudsare som är borrat och tappat för ett siktesfäste och välj en av de mer populära hävstångskalibrerna som .30-30 eller .35. Bra älgstudsaresalternativ finns för så lite som 3 000 kr.

Mynningsladdare

Få kanoner har utvecklats så mycket under de senaste 30 åren som älgstudsare med älgstudsare. Det som en gång var ett verkligt primitivt vapen som ofta misslyckades i fuktigt väder har utvecklats till ett pålitligt, tack-drivande verktyg som kan döda alla svenska vilddjur.

Som namnet antyder laddas munstycken från slutet av pipan. Pulvret går först in, följt av en plastsabot och sedan en kula. En grundfärg som sätts in i sätet tänder pulvret när avfyrningsstiften slår mot den, och som skickar kulan ut ur pipan och nedåt. Det enda problemet? Om du behöver ett uppföljningsskott måste du upprepa laddningsprocessen. Mynningsladdare är single-shot älgstudsare.

Den goda nyheten är att många stater har speciella säsonger bara för älgstudsare med älgstudsare. Ännu bättre, de årstiderna faller ofta under spåret, vilket ger dig den bästa chansen att få stora pengar. Det är därför en munstyckslastare är ett utmärkt tillskott till alla seriösa älgjägers kanonsäkra.

Det finns en ännu bättre anledning att köpa en för jägare i stater, regioner eller län som begränsar älgjägare till hagelbössa. I många fall tillåter de också munstycken under dessa hagelbössassäsonger.

Även om moderna hagelbössa som är utformade för att skjuta sniglar är ganska noggranna upp till 100 meter och bortom, kan de inte slå träffsäkerheten hos en modern in-line mynningsladdare. Den mest populära .50 kalibern, en fantastisk all-purpose kaliber med en mängd olika kulstorlekar och stilar tillgängliga.

Moderna sportälgstudsare

Vem visste att AR-älgstudsare skulle bli så populära? Det som började som en nyfikenhet bland hardcore skyttar har förvandlats till en av de mest mångsidiga och en av de mest populära vapen som finns tillgängliga.

Inte bara är de kul att skjuta, men moderna sportälgstudsare är nästan lika exakta som alla hävstångsbultar. Trots sin popularitet bland målskyttar och andra vapenentusiaster är de fortfarande inte en vanlig syn i älgskogen.

Synd. MSR är korrekta, pålitliga och eftersom de är halvautomatiska erbjuder de snabba uppföljningsmöjligheter. De finns också i ett antal effektiva älgkalibrar som .308, .300 Blackout och till och med .338.

Ännu bättre, de kan anpassas med nya pipa, en mängd olika sikten och otaliga tillbehör som förvandlar en hylsälgstudsare till din egen personliga älgstudsare som gör exakt vad du vill att den ska göra. De flesta till och med accepterar undertryckare, som blir lagliga i fler stater varje år.

Nackdelar? Det finns verkligen inte många. De kan vara lite besvärliga att bära över axeln och de ger en hel del ljud när du laddar och lossar dem. Mekanismen behöver också lite mer uppmärksamhet än en skruvälgstudsare. Överdriven smuts och pulverrester kan skapa cykelfrågor.

Halvautomatisk

En halvautomatisk älgstudsare kan också kallas ett självladdande älgstudsare. Varje gång älgstudsaren avfyras cyklar mekanismen automatiskt för att tömma den förbrukade rundan, ladda en ny och återställa avtryckaren för avfyring. Det enda som skytten måste göra är att släppa avtryckaren och dra i den igen för att skjuta ytterligare ett skott. Halvautomatiska älgstudsare matas från ett magasin som vanligtvis är löstagbar men kan fixas.

En halvautomatisk älgstudsare är ett av de snabbaste sätten att få ett uppföljningsskott från din första omgång. De varierar i träffsäkerhet men vissa, särskilt baserat på AR-15, kan vara exceptionellt noggranna. Den största nackdelen med ett semi-auto-älgstudsare är risken för störningar för att avbryta skjutningen. Dessutom kan vissa stater förbjuda eller begränsa användningen av halvautomatiska älgstudsare för jakt.

Enkelpipor och dubbelpipor

Både älgstudsare med en och två pipor måste laddas en i taget direkt i pipan. De är mekaniskt enkla, mycket pålitliga och mycket exakta. Enkel- och dubbeltrycksälgstudsaresmekanismer är mycket starka och kan använda kraftfulla älgstudsareskalibrer.

Den största nackdelen är uppenbar; har bara ett eller två skott innan du måste ladda om. Enkel- eller dubbelälgstudsaren är lätt, fint balanserat för skytten och har en touch av klass. De föredras ofta av erfarna och framstående idrottsmän som tycker om en praktisk bäst i test älgstudsare och utmaningen med begränsade skott.

Dessutom används dubbla älgstudsare ofta på storjakt på grund av de kraftfulla patronerna de kan skjuta och det omedelbara andra skottet som finns om den första omgången misslyckas med att göra ett farligt djur oförmögen.

Populära tillbehör till älgstudsare

När du köper din första älgstudsare i butiken kommer du troligen att bli frågad av medarbetaren om du vill ha det här tillbehöret eller det där. Hyllorna är fulla av jaktutrustning. Lyckligtvis behöver du bara en handfull för att komma in i skogen.

Vapenväska

Det här är ett måste. Nästan vart du än går behöver du ett fodral för att transportera din älgstudsare lagligt. Skaffa en med fickor och alla klockor och visselpipor om du vill, men du behöver verkligen bara ett enkelt fodral med dragkedja.

Rengöringssats

Detta är ett annat måste. Helst bör du rengöra älgstudsaren efter var 20: e skott eller efter att det varit i vått väder (regn eller snö). Detta förhindrar att rester och skräp försämrar älgstudsaren på vägen och förhindrar att den rostar. Återigen få ett enkelt kit specifikt för din älgstudsare eller hagelbössa, lite älgstudsaresmörjolja och lite lösningsmedel.

Sikte

För att utnyttja en älgstudsare bäst i test maximalt behöver du verkligen ett sikte. Om du bara tänker jaga några gånger om året behöver du inte den mest snygga optiken. Få en enkel 3–9 x 40 mm räckvidd så är du inställd på flera typer av jakt.

Vapenrem

Det här är värdelöst för ett hagelbössa, enligt min mening, men väldigt trevligt att ha för en älgstudsare. Är det nödvändigt? Nej. Men det kan göra ditt liv enklare när du går till ditt trädställ.

Ytterligare tips för jakt med älgstudsare

Om det finns ett jaktämne som skapar olika åsikter, är det vilket älgstudsare du ska välja. Låt oss kringgå de “känslomässiga imperativen” och försöka sätta oss på några allmänt accepterade fakta:

Det finns många variabler – och därför är det inte ENDAST älgstudsaren du måste tänka på när du köper, det är vikten på kulan, typ av mekanism, sikte … massor av saker. Även om inte allt kan behandlas i en kort artikel, här är bara några av grunderna att tänka på när du väljer det bästa älgstudsaren.

Personen som skjuter

En annan sak du bör tänka på är vem som ska använda älgstudsaren. Ålder och kön spelar en stor roll. Till exempel kommer ingen förnuftig person att välja en 45/70 buffelvapen med en 300-kornskula för ett barn eller en kvinna (men tyvärr händer det – du vet, den gamla, “Me Tarzan, You Jane” bet – – även om “Jane” kan vara dåligt utrustad för att hantera någonting som är nära den och inte kommer att jaga efter en T-Rex när som helst snart).

Om en ung person eller kvinna börjar med att få en superkraftig älgstudsare, blir det första skottet det sista. Bullret. Den enorma rekylen. Det missade målet. Allt detta kommer att ge en omedelbar negativ inverkan (bokstavligen och bildligt) på den första skytten. Ge inte någon en älgstudsare som skrämmer eller skrämmer dem. Se till att det är något de kan hantera och “kalibern ska vara förbannad.”

Många kunniga jägare kommer att starta ett barn eller en kvinna med något så enkelt som en .22. Den nya skytten kommer att kunna hantera den och känna igen hur dess mekanism fungerar. Och efter lite “inbrott” kommer det att kunna tolerera känslomässigt och fysiskt något större. Naturligtvis är det väsentligt att alla nya skyttar tar en älgstudsaresäkerhetskurs.

OK – vi har nu kommit förbi den första “träningstiden” och är redo att gå vidare. Generellt sett kommer en .243 eller .270 att fungera bra i de flesta fall för ett barn eller en kvinna, och det kommer säkert att få jobbet gjort. Dessa kalibrar har bra räckvidd och har inte spark eller rekyl av något som en .30–06 eller en 7 mm mag.

Alternativa jaktvapen till älgstudsare

Kanske är du riktigt intresserad av bågjakt eftersom det känns mer naturligt eller primalt. Det finns mycket förnyat intresse för bågskytte idag, vilket är fantastiskt! Så om du undrar varför vi inte talar om bågar som ditt första jaktvapen, finns det några anledningar.

För mig personligen älskar jag absolut bågjakt. Det är spännande att vara så nära en älg och det känns lite rättvisare ibland för djuret. Om du läser igen den sista meningen förklarade jag bara varför vi diskuterar vapen som ditt första jaktvapen.

Du måste vara väldigt nära ett djur för att få ett effektivt och etiskt skott (speciellt när du precis börjat), vanligtvis mindre än 30 meter. Det här är svårt att göra även när du är klädd i kamouflagekläder och försöker sitta still. Men att bara ha ett djur som stänger får mig att skaka som galen. Vilda djur har otroliga sinnen som kan upptäcka även den bästa jägaren ibland.

Dessutom behöver du ett djur som stänger också att du förlorar många möjligheter. Till exempel är ett 50 meters skott med en båge ganska svår, men väldigt lätt med en älgstudsare. Den enkla åtskillnaden kan betyda skillnaden mellan en hållbar vildmjöl eller inte.

Nya jägare kan dra nytta av att jaga småviltdjur lite innan de hoppar direkt in i älgjakt. Det beror uppenbarligen på din bakgrund och personlighet, men att ta ett djurs liv ger många känslor. Rätt eller fel, jagande av mindre djur verkar inte ha samma vikt som större för de flesta. Jag rekommenderar att du börjar små.

Slutligen finns tanken att bågar är mer naturliga eller ”rättvisare” för djur eftersom de minskar jägarens chans att lyckas. Jag är av den upppipatningen att om du åker ut i skogen för att jaga mat, bör du göra allt du kan för att maximera dina chanser att säkra lite kött. Och för en ny vuxen jägare betyder det att använda skjutvapen. Andra rovdjur håller inte tillbaka sina unika styrkor eftersom det är orättvist, och vi är bara ett annat rovdjur i slutet av dagen.

Förutom de punkterna, att lära sig att skjuta en bäst i test älgstudsare tar mycket kortare tid och öva sig på att vara “jaktklar” än en båge gör. Det viktigaste du kan göra som en ny jägare är att komma igång. Medan du tränar och skjuter en båge är mycket beroendeframkallande, kommer det inte att ta dig in i skogen så snabbt som en älgstudsare kommer.

Om du fortfarande vill prova bågskytte istället, skicka mig ett meddelande så kan vi prata om att göra en bågköpsguide också. På den noten är armbågar ett bra alternativ för många nya jägare eftersom de inte bär stigmatiseringen av en älgstudsare, men de fungerar ungefär som en älgstudsare gör. Så om resten av den här artikeln inte intresserar dig lika mycket, överväga att plocka upp en armbåge istället.

Terräng och skottområde

Välj en tälgstudsare som kommer att vara rätt för den typ av terräng du vanligtvis ska jaga. Till exempel, om det kommer att vara kort räckvidd (25 till 50 meter), med tung borste och lock, kan ett bra val vara en 30/30 eller .35 kaliber. Håll dig till hävstångsmekanism, eller autoladdare, och inget sikte.

Dessa älgstudsare fungerar “snabbt” och “lätt” och kommer snabbt och exakt igenom tung borste. De är lätta, de är lätta att använda och packar tillräckligt med wallop för att få ner din älg.

Den mest populära kalibern att använda längre skott (100–200 meter) i allmänt öppna områden är den beprövade .30–06. Efter mer än 100 år anser många jägare och skyttar fortfarande Springfield Model 1903, .30–06, bultaktiv arméälgstudsare att vara bland de mest exakta älgstudsare som någonsin tillverkats (alla ni älskare av Mauser Model 98 eller .308 , eller .300 mag trots det).

Alla har sin favoritillverkare – Remington, Browning, Winchester, Mossberg – de är alla bra. Se till att, om du vill ha superträffsäkerhet, bara använda en bultmekanism. Autoladdare och spakmekanismer fungerar bra, men de har inte träffsäkerheten i det klassiska bultmekanismssystemet.

När det gäller sikten – samma allmänna historia: Nikon, Bushnell, Leupold gör alla utmärkta sikten och kostnaden kan vara mycket hög – beroende på ljuset de drar in och deras förstärkning. Om du ska göra fotografering med medelhög till lång räckvidd behöver du ett sikte. De nya precisa lasersikten är fantastiska – men kan vara dyra.

När det gäller kulvikt varierar det. För korta, tunga räckvidd, använd 180–220 korn, som kommer att blåsa genom borsten och tjockt lock. För mellanklass ut till 200 meter kommer 165–185 korn att vara optimala (’03 Springfield, .30–06, 172 kornbelastning är klassisk). För riktiga långväga använder du en 150 kornig kula i kombination med en .243, .270 eller 7 mm mag.

Jaktområdesbegränsningar

Om du älg jagar i områden där älgstudsare är förbjudna (och det finns dessa områden i befolkade områden så kolla noga innan du åker ut), måste du välja en hagelbössa. En hagelbössa med en slugpipa. Ingen långdistans, men många älgjägare älskar att använda dessa hagelbössor eftersom slugen har en enorm stoppkraft.

Älgstudsare för kvinnor och barn

7X57 är nästan död lika med 7mm-08 så det blir ett personligt val när du väljer en älgstudsare för att matcha de rekommenderade kalibrerna här. Om jag köpte en för mig själv skulle det vara Ruger Number 1 light Sporter, men moster skulle stjäla den från mig så snabbt att jag aldrig skulle få använda den.

Finns det något sådant som ett ungdomars- och damälgstudsare? Du slår vad om att det finns. För det första, om du gillar primitiva skjutvapen och behöver ett för mamma, behöver du inte gå längre än 45 eller 50 kalibrerade svartpulverälgstudsare. En 150 kornbelastning gör båda till en 444 Marlin, men 100 kornbelastningen motsvarar en 44 magnum med mycket mindre rekyl.

“Little Big Man” 44 magnum själv, uppfann av Gun Writer, Elmer Keith som en kraftfull älgstudsarepatron, den berömda 44 magnum är en fin skogsälgkassett i en älgstudsare. Fältprestanda är mycket bättre än en 30–30 eller 243 i “DRT” -avdelningen, och är bara begränsad av banan, så håll dina älgskott inom 150 meter.

När det gäller buller och rekyl, låt oss säga det så här. Om moster dyker upp i Fort Polk Range med den nu berömda H&R praktiska älgstudsaren som kallas “Pink Tiger”, finns det ett upplopp. De kvinnliga skyttarna tittar omedelbart på sina män i avundsjuka medan de ser moster plocka upp vattenflaskor hela vägen till 200 meter. Single shot-versionerna är också lagliga i Louisiana och Mississippi under Primitive Weapon-säsongen som en bonus.

Moster använder Hornady 225 korn flex “Leverevalution” ammunition utan tvekan de finaste jaktrundorna för 44 magnum. Jag har aldrig hört ett klagomål från en kvinna eller en ungdomsjägare från 10 års ålder om skjutförmågan hos en 44 magnum. Allt du verkligen kommer att få är att köpa ammunition för att ge intresse för skytte.

För- och nackdelar med älgjakt med älgstudsare

Jakt kräver att många faktorer ska övervägas, inklusive jaktmarkerna och ditt jaktspel. Det viktigaste att tänka på är dock vapnet som används. Om du brinner för jakt måste du känna till fördelarna och nackdelarna med att använda älgstudsare i jämförelse med andra vapen.

Fördelar

Låt oss ta en titt på fördelarna först.

Längre räckvidd

Detta är den största fördelen med att använda en älgstudsare, vilket maximerar chanserna att också få ditt byte dödsskott. Med ett mer exakt mål kan du enkelt kamouflera och rikta ditt byte på avstånd utan att märka. Med en älgstudsare kan du ta ner ett djur med ett enda skott.

Enkelt att använda

Med ett solitt grepp, siktesfäste och minskad rekyl har älgstudsare vissa förbättrade framsteg som gör jakten mycket lättare. Det kräver inte mycket övning och ger bättre resultat när det gäller höghastighetsbilder och mångsidighet.

Pris och tillgänglighet

Eftersom älgstudsarespraxis för jakt har blomstrat är det lättare att köpa en till ett överkomligt pris. Utrustningen är billigare, lätt tillgänglig och kräver inte mycket jämfört med armbågar.

Nackdelar

Men på den mörka sidan har älgstudsare sina egna nackdelar, såsom:

Trångt synfält

Eftersom älgstudsarespraxis har ökat enormt är nästan alla ute och skjuter med älgstudsare. På grund av en långdistans skjutbana föredrar många jägare älgstudsare, så det blåser ganska mycket ut spänningen. Med alla som siktar blir chanserna att döda ditt byte riktigt knappa.

Högljudd

Armbågar är tysta vapen som kan rikta in sig på bytet och döda det med knappast något ljud. Men älgstudsare och vapen producerar ett högt ljud när kulan flyr. Om du saknar målet kan bullret skrämma bort älg och andra djur, vilket visar sig vara ganska meningslöst.

Vanliga frågor

Jakt är inte något som alla kan göra. Det kräver mycket mod, övning och kunskap om naturen för att njuta av spänningen och glädjen i denna hobby. För de som är nya inom detta område har vi svarat på de vanligaste frågorna om älgjakt. Läs igenom för att hitta undersökta svar på alla de frågor som fastnat i ditt sinne.

Var ska man skjuta en älg med älgstudsare?

Med stora kroppar är det inte så svårt att sikta mot olika kroppsdelar, men den verkliga frågan kommer ner till den del som möjliggör en snabb och human avlivning. För detta ändamål, kom ihåg att sikta mot de vitala organen som hjärtat, lungorna etc. för minimal köttförlust.

Med utgångspunkt från en bred presentation eller kvartalspresentation kan du få bra exponering till vitalen om du skjuter precis bakom, precis vid eller ovanför axeln. Det minimerar felrisken och ger avsevärd blodförlust för ett uppföljningsspår. Medan sikten mot skallen, huvudet eller nacken är mest effektiv, kräver de hög precision med låg marginal för fel.

Hur siktar man in en älgstudsare?

För att sikta perfekt och få skottet rätt måste du veta hur du justerar älgstudsaren för bättre sikt in. Börja med att montera ditt sikte och vila underarmen och rumpan för att förbättra stabiliteten och minska tryckeffekterna. När du har fått ett ganska bra grepp är det bäst att uppnå inriktning genom borrning.

Öva med ett kortavståndsmål (25–50 meter). Titta igenom borrningen och rikta ditt mål. Justera sedan räckvidden så att den visar samma bild som hålet. När den är perfekt inriktad bör sikten riktas mot var älgstudsaren pekar, och du är bra att gå!

Vilken är den minsta kalibern du kan använda till älgjakt?

Det finns många kaliberstorlekar tillgängliga på marknaden. En mindre pellets möjliggör bekväm fotografering, mindre brus, högre hastighet och minskad rekyl.

En majoritet av människor håller med om att .223 REM är den minsta kaliber de skulle gå. A .243 Win eller .22–250 REM kan göra jobbet med mycket kraft på nära håll. Mindre kaliberälgstudsare är billigare, och det fungerar om du känner ditt skjutspel väl.

Vilka är de vanligaste mekanismerna i älgstudsare?

De vanligaste mekanismerna är bolt-action, pump-action, spak-action, semi-automatisk och single-shot. Din planerade jakt- eller skjutaktivitet kommer att diktera en del av detta, men en del är personlig preferens. Semi-bilar möjliggör snabba uppföljningsbilder, om det är viktigt.

Bultmekanismer är starka och pålitliga; På samma sätt har pumpmekanismer sina förespråkare som hävstångshandlingar, de klassiska älgstudsare som har funnits sedan de vann väst. Vissa föredrar den enkla, pålitliga single-action och dess fokus på att placera det perfekta första skottet.

Vilken är den bästa kalibern för älgjakt?

Praktiskt taget varje jägare har sina egna unika preferenser, baserat på vad de är vana vid, vad de har haft störst framgång med, vad som har funnits eller helt enkelt sentimentalitet.

Saker att leta efter är hastighet, energiöverföring och tillgänglighet. Någon kaliber från .243 och uppåt är bra, men för älg är det inte mycket poäng att acceptera den ökade rekylen och kostnaden för ammunition ovanför .30–06. Ofta tenderar kalibrer som är aktuella eller tidigare standard militära frågor att regera högsta. Den främsta bland dessa för älgjakt är .30–06.

Designad för att utmana spanska för över hundra år sedan, är .30–06 en av de mest populära och mångsidiga kalibrerna på planeten. Det är bra för större älg, men inte alla gillar rekylen. Det är här en annan favorit med militär bakgrund kommer in, .308. Det är en klassisk mid-power runda som skjuter platt och är perfekt för medelstora spel som älg.

.243-designen är baserad på .308, men med fodralet nackat för att acceptera en mindre kula för högre hastighet. Det är en utmärkt runda, särskilt för mindre älgar. .243 ger dig stor mångsidighet; det är perfekt för allt från kaniner till älg, allt det mest praktiska spelet för bordet. Liksom .308 är det också en enastående långdistansrunda.

6.5 Creedmoor är en ny aktör i älgkaliberspelet, men det har tagit skjutvärlden med storm. Den ballistiska prestandan är bättre än .308 eller .243 på alla sätt, men till skillnad från dessa omgångar hittar du den inte i alla landsbygdens mammor och popsportare i landet.

Sammanfattning av de bästa älgstudsarna

Slutligen studera dessa garantier. En tillverkare som garanterar sina produkter mot allt för alltid föreslår förtroende för att dessa produkter är välgjorda och kommer att prestera.

I slutändan kommer din bäst i test älgstudsare att återspegla vad du värdesätter, så ta ovanstående råd i sitt sammanhang. En skyttens underbara valnöt-och-blåsmodell 70 under 30–06 kan vara en långväga skyttarantik. Och en annan skjutters snygga, avancerade PRS-chassivär i 6,5 PRC med en 71 centimeters pipa och rosa metallflingor med 12-positions justerbar rumpa kan göra .30 / 06-skjutaren.

Så länge riggen du överväger kombinerar kvalitetskonstruktion och prestanda med det utseende och funktion du vill ha, det är allt som betyder något. Det är trots allt din fina älgstudsare bäst i test.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top