Bäst Hörselskydd till jakt 2024 – Test av olika Hörselskydd för jakt

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Sordin Pro X Led

Sordin Supreme Pro 

Peltor WS Alert XPI

Peltor Protac Hunter

Klicka här för att se fler hörselskydd för jakt.

Av alla faror du kan stöta på utomhus är höga ljud en av de värre. Du vill se till att dina öron är skyddade och att din hörsel inte skadas av det arbete du utför.

Genom att dämpa det omgivande ljudet ger hörselskydd för jakt en försäkring att dina öron inte kommer till skada samtidigt som du fortfarande hör det omkring dig. Ett skott som avfyras vid kort avstånd, likt som när man skjuter med gevär, kan orsaka permanenta skador vilket du absolut vill undvika.

Hörselproppar och vanliga hörselkåpor borde inte användas som en ersättning för hörselskydd till jakt då de är helt olika produkter avsedda för olika arbeten. Hörselskydd för jakt skiljer sig med vanliga hörselskydd vad gäller passform och funktionalitet vilket gör att den ena inte kan substitueras med den andra.

Hörselskydd för jakt kostar lite mer än vanliga hörselskydd, men de gynnar även ditt jagande mer än motparten. Det blir en investering för framtiden som kommer löna sig med att skydda dig och din hörsel ett bra tag framåt.

1. Bäst i test – Sordin Pro X Led

Sordin Pro X Led Hörselskydd Jakt

Klicka här för att se bästa priset

För dig som vill ha hörselskydd för jakt som konstateras vara bäst i test är den här modellen av Sordin ett bra alternativ.

Hörselskyddet är svensktillverkat och av hög kvalité, avsedd för jakt och skytte. Utöver det är modellen även utvecklad från militära hörselskydd från tidigare serier med speciella funktioner, kvalité och komfort i fokus.

Något som får dem här jakt hörselskydden att stå ut i mängden är dess AUX-ingång som gör det möjligt för anslutning till externa ljudkällor som mobilen och jaktradion. Detta, i samband med hörselskyddens två separata, vattentäta mikrofoner, underlättar jakten något enormt och gör din upplevelse mycket bättre.

Ytterligare en detalj som är gynnsam med den här modellen och som kan hjälpa dig ute i naturen är den inbyggda LED- lampan som med kommer. Med två standard AAA batterier får du ungefär 600 timmar drifttid med lamporna och hörselskyddens elektronik, alldeles utmärkt för den som ofta jagar.

2. Populärast – Sordin Supreme Pro

Klicka här för att se bästa priset

En mycket populär och eftertraktad variant av hörselskydd för jakt är den här modellen av Sordin. Med många smarta funktioner och detaljer är den här produkten väldigt populär hos jägare vilket är ett bra tecken för den som letar efter hörselskydd för jakt.

Likt andra modeller av Sordin erbjuder även dem här hörselskydden, två separata, välskyddade mikrofoner som garanterar eftertraktad stereoeffekt för användaren.

Något den här modellen gör bra och som lett till dess popularitet hos jägare är att båda kåporna är designade och avfasade för att passa till både höger- och vänsterskyttar. Detta betyder att hörselskydden är mer mångsidiga och inte kommer påverka ditt arbete hur du än väljer att jaga.

Utöver dess lätta vikt på endast 310 gram får du även en AUX-ingång för bland annat din telefon eller jaktradio vilket är väldigt fördelaktigt bland vissa.

3. Premiumval – Peltor WS Alert XPI

Klicka här för att se bästa priset

För dig som är villig att spendera lite mer pengar på en produkt som är av högre kvalité och gör mer än konkurrensen borde du kolla in dem här hörselskydden för jakt från Peltor.

Något utomstående med den här produkten är dess Bluetooth teknologi som gör det möjligt att trådlöst ansluta en eller två telefoner till hörselskydden. På så sätt kan du prata i telefon utan att behöva dra sladdar till hörselskydden vilket kan vara gynnsamt i förhållanden ute i naturen.

Tack vare den bullerdämpande mikrofonen kan du prata i bullrande miljöer så som i bil utan att det tas upp vilket självklart är ett plus för både dig, men även den du pratar med.

Något som ofta inte förekommer hos andra modeller, men som finns i denna, är en mobil applikation som gör det möjligt för användare att kontrollera och navigera all elektronik i hörselskydden på telefonen.

4. Billigast – Peltor Protac Hunter

Peltor Protac Hunter Hörselskydd Jakt

Klicka här för att se bästa priset

För dig med en lite lägre budget, men som fortfarande vill få en bra produkt som kommer uppfylla alla behov och kriterier inför jakt, är Peltors Protac Hunter modell ett bra val.

Trots dess lägre kostnad är den här modellen fullpackad med funktioner och detaljer som ser till att din jaktupplevelse blir bättre och mer gynnsam.

En fördel med dem här hörselskydden är även att de är lite smalare vilket gör dem mer praktiska för jakt där du inte vill stå ut i mängden.

Ytterligare en detalj hos den här modellen som gynnar användare är dess medhörningsfunktion som blixtsnabbt kan ändra från relativt låg dämpning till mycket bra isolerad dämpning. Detta gör det möjligt att höra mer när du behöver det, men även skydda din hörsel vid höga impulsljud.

För att vara en billigare variant för konsumenter erbjuder den här produkten väldigt mycket och är ett utmärkt alternativ för den som vill ha bra hörselskydd till jakt men som inte är villig att spendera särskilt mycket pengar.

Lista över de bästa hörselskydden till jakt 2024

  • Bäst i test: Sordin Pro X Led
  • Populärast: Sordin Supreme Pro
  • Premiumval: Peltor WS Alert XPI
  • Billigast: Peltor Protac Hunter

Köpguide för hörselskydd till jakt 2024

Med alla olika modeller och varianter av hörselskydd för jakt kan det vara svårt att veta vilken som är värd att köpa. Alla gör ju självklart det arbete de är avsedda för, men till vilken grad dem gör det och hur mycket det kommer gynna dig varierar självklart.

För att underlätta ditt jobb och se till att du får en produkt som kommer gynna dig och dina behov har vi sammansatt en köpguide med olika faktorer att tänka på vid ditt köp av hörselskydd för jakt. Det finns mängder av saker att tänka på men en del som vi kan nämna är följande:

  • Brusreducerande effekt och dämpning av ljud
  • Komfort
  • Bluetooth

Brusreducerande effekt och dämpning av ljud

En av de viktigaste aspekterna när det kommer till hörselskydd för jakt är självklart hur bra dess brusreducerande effekt är och dämpningen av ljud.

Det betyder inte att du ska leta efter den produkt som har bäst dämpning då detta inte nödvändigtvis betyder att du får de bästa hörselskydden för jakt. Eftersom alla inte använder sig av samma modell av gevär eller jagar i samma miljöer skiljer sig även de behov man har och därmed vilken brusreducerande effekt man behöver på hörselskydden.

Det är därmed viktigt att du är medveten om dina behov och de arbeten du tänker utföra. Du vill nämligen att din exponering av ljud ska ligga runt 75–85 dBA vilket för vissa kommer kräva hörselskydd med mycket högre dämpning av ljud än någon annan som inte utsätts för lika högt ljud.

Genom att veta hur mycket ljud du utsätts för och vilka jakt hörselskydd du behöver kan du både spara pengar på att köpa en modell som passar dina behov, samt se till att din hörsel är skyddad på bästa sätt.

Komfort

Ännu en faktor att tänka på när det kommer till köp av hörselskydd för jakt är komforten. Eftersom du kommer ha på dig skyddet under längre perioder av tid är det viktigt att du är bekväm och att den inte gör mer skada än nytta.

Genom att välja billiga hörselskydd för jakt kan kvalitén av produkten minskas vilket påverkar dig direkt i form av sämre material som inte är särskilt bekväma. Det kostar självklart lite mer att köpa ett par kvalitativa hörselskydd för jakt men du säkerställer bra komfort och att de kommer vara med dig ett bra tag framåt. Det blir en investering för framtiden.

Med det sagt är det inte endast kvalitén av hörselskydden som säger hur bekväm modellen kommer vara för just dig eftersom detta skiljer sig en hel del från person till person. En stor faktor är också passformen och storleken vilket du får kolla in på och se vad som passar dig bäst.

Bluetooth

Precis som världen rör sig framåt och teknologin förbättras har även hörselskydd för jakt gjort framsteg vad gäller funktioner och förmåner. Ett exempel på detta är bluetooth teknologi i flera modeller vilket underlättar arbetet på många sätt.

Hörselskydd till jakt med möjlighet för bluetooth anslutning gör att du kan uppleva jakt på ett alldeles nytt sätt utan några sladdar eller AUX- kablar i vägen för dig och ditt jagande. Du kan helt enkelt ansluta din mobil direkt till hörselskyddet för att spela upp musik om så önskas, men även kommunicera med andra personer samtidigt som du jagar.

Notera att hörselskydd för jakt med bluetooth teknologi oftast kostar lite mer än modeller utan den förmånen, men det blir absolut en värdefull investering som kommer gynna dig och ditt arbete.

Olika typer av hörselskydd för jakt

Precis som det finns olika märken och modeller till hörselskydd för jakt, förekommer det även olika varianter av hörselskydd. Alla är avsedda för ett specifikt arbete vilket gör det svårt att säga vilken som är det bästa hörselskyddet för jakt.

Olika typer av skydd att kolla på är bland annat dem här varianterna nedan som du säkert redan känner till.

Öronproppar

Något som förmodligen alla känner till och använt sig av i sitt liv är öronproppar. Samtidigt som de är små och kompakta ser dem till att din hörsel är skyddad och inte skadas av impulsljud eller annat högt ljud.

Det finns många fördelar med att investera i öronproppar för att skydda dig mot högt ljud, vare sig det handlar om pris eller funktionalitet.

Som förväntat är öronproppar billigare än andra alternativ vilket gör dem väldigt attraktiva att köpa bland många konsumenter. Det är dock viktigt att ha med sig att de är billiga för just den anledningen att de inte kommer skydda dig i alla situationer. Vi rekommenderar dig inte att försöka spara pengar kortsiktigt genom att köpa öronproppar som inte möter dina behov eftersom du kommer få betala hårt i längden.

En ganska betydelsefull fördel med att köpa öronproppar är dock att de är mindre och därmed inte kommer vara i vägen så ofta. Detta kan vara fördelaktigt för vissa som märker att de ofta störs av stora hörselskydd och att de brukar vara i vägen för arbete.

Hjälmmonterade hörselkåpor

En lite mindre känd variant av hörselskydd är hjälmmonterade hörselkåpor. Dessa varianter förekommer inte ofta hos jägare då de inte har behov för hjälmar, men är väldigt vanliga hos byggarbetare eller militären som använder sig av både hjälmar och hörselkåpor i sitt arbete.

Dessa typer av hörselkåpor skyddar inte bara din hörsel utan även ditt huvud vilket gör att de kan vara fördelaktiga i vissa situationer. För den som endast behöver ett skydd för hörseln är detta nog inte det bästa alternativet, men den som kanske vill göra mer än att jaga på fritiden kan den här varianten vara optimal.

Vanliga frågor om hörselskydd till jakt

Vilka hörselskydd är bäst för jakt?

Det finns många olika modeller av hörselskydd för jakt där alla är bra på sitt sätt. Det bästa du kan göra för att få så bra hörselskydd som möjligt är att kolla vad för behov du har och hur hög dämpning av ljud du behöver.

På vår hemsida har vi listat flera olika modeller som kan passa alla möjliga behov, du får gärna kika in där om du är intresserad.

Vad kostar hörselskydd till jakt?

Priset av hörselskydd till jakt varierar en hel del baserat på olika faktorer så som kvalité, funktionalitet och effekt av ljuddämpningen. Det blir därmed väldigt svårt att sätta ett pris på hur mycket dem kostar, men spannet ligger på ungefär 1000 kronor upp till 7000 kronor.

Om du vill veta mer exakta priser kan du kika in vår hemsida där vi har listat flera modeller i olika kategorier som bland annat, billigast variant.

Hur fungerar hörselskydd för jakt?

Hörselskydd för jakt är inte samma sak som vanliga hörselkåpor. De fungerar på liknande sätt vad gäller att dämpa det omgivande ljudet, men skiljer sig vad gäller vissa detaljer och funktioner som kan vara gynnsamt vid arbeten så som jakt.

Exempel på dessa funktioner är bland annat inbyggda mikrofoner och högtalare i hörselkåporna som gör det enklare att kommunicera med personer när du är ute och jagar.

Varför ska man ha hörselskydd för jakt?

Det är extra viktigt att använda sig av hörselskydd när det kommer till jakt då ljudet du utsätts för under jagandet oftast är impulsljud som är mycket högre än vad dina öron klarar av. Genom att använda dig av hörselskydd ser du till att detta ljud dämpas till en nivå som inte kommer skada din hörsel och att geväret du skjuter med inte skadar dig och dina öron.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis bör du ha med dig att hörselskydd för jakt inte borde ersättas med vanliga hörselkåpor eller öronproppar då dessa inte kommer säkerställa skydd för din hörsel. Genom att spendera lite mer pengar på ett par hörselskydd till jakt ser du till att din värdefulla hörsel är skyddad.

Det är även viktigt att ha med sig att den modellen av hörselskydd du behöver kan skilja sig från en person till en annan eftersom alla har olika behov. Därmed är det viktigt att veta vilka arbetsområden du har och i vilket syfte du kommer använda ditt hörselskydd då detta har en stor påverkan på vad du ska köpa.

“Det är värt att investera i ett par hörselskydd för jakt, trots att de kostar lite mer än vanliga hörselskydd, eftersom du gör en investering för framtiden och säkerställer att din hörsel är skyddad mot alla möjliga problem som kan förekomma.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen