BĂ€st Jaktradio 2023 – Test av olika Jaktradior

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Lafayette Smart Paket 155 + 31 MHz

Lafayette 155 MHz Bluetooth Paket

Zodiac One BT 31+155 MHz

Icom Prohunt Basic 2 Orange

Klicka hÀr för att se fler Jaktradior.

BĂ€st i test Jaktradio 2023

Jakt Àr en mycket underhÄllande hobby som kopplar dig samman med naturen bÀttre Àn nÄgon annan hobby, men det Àr oerhört viktigt att man skyddar sig sjÀlv nÀr man Àr dÀr ute och jagar. Att ha en pÄlitlig jaktradio Àr en av de bÀsta formerna av skydd nÀr du Àr ute pÄ jakt. Vad hÀnder nÀr du befinner dig i ett avlÀgset omrÄde och det finns begrÀnsad eller ingen tillgÄng till mobiltjÀnster? Din mobiltelefon Àr vÀrdelös, det Àr vad som hÀnder! Det Àr dÀrför jÀgare alltid bör investera i en jaktradio; mer specifikt en handhÄllen jaktradio.

Jaktradior lÄter dig hÄlla kontakten med dina jaktkamrater nÀr du Àr ute i avlÀgsna skogar eller fÀlt och det inte finns nÄgon mobilmottagning. Men det finns sÄ mÄnga olika typer av pÄ jaktradior pÄ marknaden vilket kan göra det svÄrt att vÀlja en specifik. För att hjÀlpa dig i din strÀvan efter att hitta den bÀsta jaktradion för jakt har vi sammanstÀllt en lista över de bÀsta jaktradiorna pÄ marknaden. Se tabellen ovan för att göra ditt val!

LĂ€s Ă€ven >>> BĂ€st i test Älgstudsare 2023

Köpguide för bÀst i test Jaktradio 2023

Du spenderar hela Ă„ret pĂ„ att göra dig redo för jaktsĂ€songen. Du har sett den trofĂ©bocken pĂ„ dina spĂ„rkameror hela sommaren. Du har stĂ€llt in din trĂ€dstĂ€llning pĂ„ den perfekta platsen. Du har sett i ditt gevĂ€r. Vad sĂ€gs om din kommunikation? Vi vet att mobiltelefoner kan vara opĂ„litliga i skogen och jaktradio Ă€r det bĂ€sta för jakt. Jaktradior Ă€r ett enkelt och pĂ„litligt sĂ€tt att kommunicera med din jakt – för att inte tala om mer hĂ„llbar Ă€n en mobiltelefon.

Lista över bÀst i test jaktradior:

 • BĂ€st i test: Zodiac Team Pro Waterproof 155 MHz
 • PopulĂ€rast: Lafayette 155 MHz Bluetooth *Paket*
 • Premiumval: Zodiac One BT (Bluetooth) 31 + 155 MHz
 • Billigast: Icom Prohunt Basic 2 Orange 155 MHz

Funktioner att leta efter hos din nÀsta jaktradio

Jaktradio Àr ovÀrderliga saker i en rad olika situationer. Du behöver inte vara en jÀgare eller en prepper för att anvÀnda dessa enheter. FrÄn camping, vandring och orientering till en familjedag i en nöjespark, jaktradior möjliggör konstant, pÄlitlig kommunikation med resten av din fest. De Àr anvÀndbara i en nödsituation, sÄ att du kan ringa efter hjÀlp och nÀr du Àr uppdelad frÄn resten av din grupp, se till att du kan hÄlla kontakten och hÄlla dig uppdaterad om planÀndringar.

Saker att tÀnka pÄ nÀr du köper jaktradio:

 • VĂ€derisolering
 • Vikt och storlek
 • HĂ„llbarhet
 • Kanaler och sekretesskoder
 • Notifikationer
 • NOOA-varningar
 • PTT-knapp
 • Faroalarm
 • Direkt och gruppsamtalslĂ€gen
 • Nödfunktioner
 • RĂ€ckvidd
 • VOX-stöd
 • Batterityp och batteritid
 • Frekvens
 • Bluetooth kompatibel
 • Tyst drift
 • Kamouflage
 • Headset
 • USB-laddning

VĂ€derisolering

Oavsett om du hĂ„ller din tvĂ„vĂ€gs i din bugout-vĂ€ska eller anvĂ€nder den regelbundet, finns det en stor chans att den vid nĂ„got tillfĂ€lle kommer att utsĂ€ttas för andra förhĂ„llanden Ă€n tempererade, mjuka tidiga sommardagar nĂ€r himlen Ă€r hĂ€rligt blĂ„ , solen skiner, och det Ă€r en mild bris som hĂ„ller dig sval. Även om en dag börjar sĂ„ kan Mother Nature vĂ€nda borden pĂ„ ett ögonblick. DĂ€rför Ă€r nivĂ„n pĂ„ vĂ€derbestĂ€ndighet din tvĂ„vĂ€g en viktig faktor. Vissa modeller Ă€r stĂ€nksĂ€kra och tĂ„l lĂ€tt regn, vilket Ă€r tillrĂ€ckligt om du bor i rimligt tempererade omrĂ„den med lĂ€tt, förutsĂ€gbar nederbörd.

Ett bÀttre alternativ Àr en helt vattentÀt jaktradio. Dessa modeller tÄl kraftigt regn och mÄnga Àr drÀnkbara. Vissa kan sÀnkas ner i 30 minuter Ät gÄngen utan att ta skada. Och om du anvÀnder din jaktradio för att fiska, över öppet vatten eller regelbundet korsar vattendrag djupare Àn en bablande bÀck, Àr en modell som flyter det bÀsta alternativet, sÄ du behöver inte dyka ner för att hÀmta den . I stÀllet, om du av misstag tappar den, kan du helt enkelt skopa upp den frÄn ytan.

Vikt och storlek

NÀr du bÀr allt du behöver pÄ ryggen Àr bÄde vikt och storlek viktiga faktorer. Kompakta, lÀtta jaktradior glider lÀtt in i en vÀska, fÀsts i bÀltet eller passar i fickan utan att vÀga ner dig. Mindre enheter Àr ofta mer budgetvÀnliga Àn större alternativ, men de kan ha fÀrre funktioner och / eller inte ha sÄ mycket skydd. Större, tunga jaktradior som har kross- och stöttÄlig konstruktion vÀger mer men Àr mer robusta, vilket gör dem till ett bra val för dem som Àr tuffa med sin utomhusutrustning.

HĂ„llbarhet

Robusta hÄllbara produkter av hög kvalitet. Det finns en chans att din jaktradio kommer att stöta pÄ regn och till och med tappas frÄn trÀdstativet. Du behöver en tuff handhÄllen jaktradio som tÄl missbruk. HÄll utkik efter tuffa radioapparater med stötsÀker och vattentÀt design.

Kanaler och sekretesskoder

SÄ du har tillgÄng till flera olika kanaler, men bara att anvÀnda nÄgon av dessa raka kanaler, sÀrskilt i ett upptaget omrÄde som en nöjespark, betyder att du kommer att höra sÀndningar frÄn alla andra pÄ samma kanal, och du kan oavsiktligt saknar ett meddelande frÄn en medlem i din grupp.

Trots den vanliga missuppfattningen, delvis pĂ„ grund av termen “integritetskoder”, garanterar denna funktion faktiskt inte privat kommunikation. IstĂ€llet filtrerar den bort alla överföringar som inte delar din kanal och kodkombination.

Sekretesskoden lĂ€gger till i huvudsak ytterligare ett lager av identifiering i dina överföringar och filtrerar bort alla överföringar som inte har den hĂ€r identifieraren. Men nĂ„gon som anvĂ€nder “monitor” -funktionen pĂ„ din kanal kan höra dina överföringar.

Vissa radioapparater har mer Ă€n 120 sekretesskoder, och i kombination med antalet kanaler kan din jaktradio ha mer Ă€n 2500 möjliga kombinationer. Radios med stort antal kanalkombinationer Ă€r ett smart val för dem som kan behöva anvĂ€nda sina jaktradior pĂ„ livliga platser. Vissa jaktradio har “samtals” -lĂ€gen som lĂ„ter dig specifikt ringa en medlem i din grupp för en privat chatt.

Notifikationer

Notifikationer Ă€r funktioner som lĂ„ter dig vĂ€lja specifika toner för att meddela dig om inkommande samtal frĂ„n din grupp. Den bĂ€sta funktionen för samtalsvarning Ă€r troligtvis vibrerande – det sista du behöver Ă€r en surrande telefon nĂ€r du Ă€r redo för ett skott.

NOAA-varningar

Generellt sett finns det en hög möjlighet dÀr du kan stöta pÄ hemskt vÀder. VÀdret i naturen kan vara sÄ omvÀxlande att du av misstag kan komma i trubbel. SÄ om en jaktradio ger NOAA-varning kommer du att kÀnna till de kommande vÀderförhÄllandena i förvÀg för att ha tid att göra nÄgra förhindrande förberedelser. Det Àr mycket viktigt för din sÀkerhet.

Dessutom behövs ocksÄ andra varningsvarningar eftersom du behöver veta nÄgra potentiella nödhÀndelser som lera, eld och jordskred. Om din jaktradio kan ta emot dessa signaler och ge varningar kan du skydda er genom att skicka ut nödsignaler tidigare.

PTT-knapp

NÀr du trycker pÄ push-to-talk-knappen slÄs sÀndaren pÄ och mottagaren stÀngs av. PÄ grund av detta kan bara en person prata i taget. Signalen sprids över hela radiosignalens intervall och varje jaktradio i nÀrheten som Àr instÀlld pÄ den kanalen kommer att ta emot signalen.

NÀr du slÀpper PTT-knappen upphör radion att sÀnda och möjliggör mottagning igen.

UHF-radiovÄgor fungerar i princip över synfÀltet. De kan trÀnga igenom vissa lÀtta hinder, som tunt trÀdskydd, men vid lÀngre intervall mÄste du se mottagaren för att de ska kunna ta emot din signal.

Faroalarm

innebĂ€r att din jaktradio kan ta emot nödvarningar som brand- och jordvarningsvarningar. Relaterat till det Ă€r möjligheten att skicka ut en nödsituationssiren eller lokaliseringssignal i en nödsituation – ovĂ€rderligt nĂ€r du Ă€r ute i vildmarken.

Direkt och gruppsamtalslÀgen

lÀmnas nÀr du jagar i lag. Med direktuppringning kan du kontakta en medlem i ditt parti utan att varna de andra. Gruppsamtal gör det möjligt för dig att prata med tvÄ eller flera medlemmar i din grupp utan att varna de andra.

Nödfunktioner

Oavsett om du förbereder dig för nÀr SHTF, camping, vandring, jakt eller nÄgon annan utomhusaktivitet Àr det viktigt att du har en nödplan pÄ plats och din jaktradio kan spela en viktig roll. Om du befinner dig i behov av omedelbar hjÀlp skickar en jaktradio med en nödvarningsfunktion en nödsignal till andra radioapparater i din grupp.

Varningstypen varierar mellan mÀrken och modeller. Vissa kombinerar varningen med en fyr som blinkar S.O.S med internationell Morse-kod, medan andra skickar en hög varning till andra medlemmar i din grupp som blockerar nÄgon annan aktivitet pÄ nÀmnda radioapparater och blir kontinuerligt högre tills nÄgon svarar pÄ din begÀran.

Du hittar radioapparater som har en “ensamarbetare” -funktion. Det hĂ€r Ă€r anvĂ€ndbart om du Ă€r pĂ„ egen hand och befinner dig i behov av hjĂ€lp men inte nĂ„r din radio. Ett larm hörs med intervaller som du vĂ€ljer. Du mĂ„ste Ă„terstĂ€lla timern inom en kort period. Om du inte gör det vĂ€xlar tvĂ„vĂ€gs automatiskt till nödlĂ€ge och skickar varningar till andra medlemmar i din grupp.

Även om en ficklampa Ă€r en mycket praktisk nödfunktion, kommer den ocksĂ„ att vara anvĂ€ndbar pĂ„ natten, om du grottar eller i allmĂ€nhet i svagt ljus. Att anvĂ€nda ficklampan under lĂ€ngre perioder tömmer dock batteriet.

RĂ€ckvidd

RÀckvidd bestÀmmer det maximala avstÄndet mellan vilket jaktradior kan sÀnda och ta emot kommunikation. Det maximala intervall som tillverkarna hÀvdar Àr baserat pÄ testning under optimala förhÄllanden.

Detta betyder en tydlig linje pĂ„ platsen, ingen störning och inga hinder mellan radioapparater. I den verkliga vĂ€rlden beror det faktiska uppnĂ„bara avstĂ„ndet pĂ„ en hel massa saker som topografi, klimatförhĂ„llanden, hinder och störningar. Generellt sett gĂ€ller att ju mer “byggt” ett omrĂ„de, desto lĂ€gre Ă€r det uppnĂ„bara omrĂ„det.

SÄ om du Àr ute i mitten av ingenstans, högst upp pÄ en stor kulle, med bara nÄgra fÄ trÀd mellan dig och de andra medlemmarna i din grupp, klarar du avstÄnd, men om du Àr i i ett bostads- eller industriomrÄde har du turen att nÄ 2 till 3 miles. AvstÄndet över öppet vatten kommer ocksÄ att vara mindre Àn det maximala omrÄdet, men större Àn i bebyggda omrÄden. SÄ om du behöver kommunicera över lÄnga strÀckor, vÀlj en jaktradio som kan uppnÄ ett maximalt intervall som Àr större Àn du behöver, och kom ihÄg att din miljö kommer att avgöra hur lÄngt du kan kommunicera effektivt.

VOX-stöd

Radiosignaler med VOX- eller röstaktiverade sÀndningsfunktioner, sÄ att du kan anvÀnda radion handsfree. Detta Àr en exceptionellt anvÀndbar funktion att ha i en vandringsradio, som nÀr den Àr aktiverad, överför denna funktion din kommunikation sÄ snart du börjar tala. För att fÄ ut det mesta av den hÀr funktionen, para ihop radion med ett högkvalitativt headset med mikrofon.

Batterityp och batteritid

Se till att du vet hur lĂ€nge batteriet eller batterierna rĂ€cker med fulladdning. Generellt sett har jaktradior antingen laddningsbara NiMH- eller NiCd-batterier. NiMH Ă€r att föredra framför NiCd, eftersom de arbetar vid ett bredare temperaturintervall, inte lider av “minneseffekt” och varar vanligtvis lĂ€ngre med full laddning.

Förutom de uppladdningsbara enheter som de kommer med, kommer mÄnga jaktradior förutom alkaliska eller litiumjon-engÄngsartiklar och uppladdningsbara enheter, men se till att du bekrÀftar detta innan du installerar dem. Li-ion har den lÀngsta hÄllbarheten, hÄller lÀngst vid full laddning och har det bredaste driftstemperaturomrÄdet.

Om du planerar att tillbringa lÄnga perioder utomhus, se till att du vÀljer en jaktradio som kan ta engÄngsbatterier eller alternativa uppladdningsbara batterier sÄ att du inte tar slut pÄ strömmen, och se till att ditt paket har mÄnga kompatibla batterier.

Om du inte vill fortsÀtta anvÀnda engÄngsbatterier eller inte vill ha flera uppsÀttningar uppladdningsbara batterier, vÀlj en jaktradio som laddas via USB och anslut den till en solcellsladdare. Alternativt kan du anvÀnda en bÀrbar solcellsladdare för att ladda ett kompatibelt solbatteri och ansluta sedan radion till solbatteriet för att ladda det interna batteripaketet.

Frekvens

En lika viktig egenskap som alla jÀgare mÄste tÀnka pÄ innan de köper sin jaktradio skulle vara den typ av radiofrekvens som bÀst passar deras aktiviteter. UK-baserade radioapparater kan fungera pÄ en av tvÄ frekvenser; Ultrahög frekvens (UHF) och mycket hög frekvens (VHF). Eftersom de fungerar ganska olika och Àr lÀmpliga för olika miljöer Àr det viktigt att skilja mellan dem.

Exempelvis UHF-radioer med ultrahög frekvens fungerar pÄ frekvenser mellan 400 och 512 MHz. Eftersom frekvensen för UHF-vÄgor Àr större Àn VHF: s (som visas pÄ den hÀr bilden), kan de trÀnga igenom fasta föremÄl och eventuella potentiella hinder och sÀnder dÀrför en signal trots att det finns nÀrliggande hinder.

UHF-radioapparater anvĂ€nds alltsĂ„ mest i stadsmiljöer, sĂ„vĂ€l som inomhus, eftersom frekvensen av vĂ„gorna de avger vanligtvis fungerar bĂ€ttre pĂ„ sĂ„dana platser. Å andra sidan kan mycket hög frekvens (VHF) fungera mellan 136 MHz och 174 MHz. De avger lĂ€ngre radiovĂ„gor och dessa förblir nĂ€rmare ytan; dĂ€rför kan de tĂ€cka ett större avstĂ„nd.

VHF-radioapparater fungerar bÀst nÀr det finns en tydlig siktlinje frÄn jaktradio till jaktradio och med mycket fÄ hinder. Den hÀr funktionen gör dem idealiska för anvÀndning i stora, öppna utrymmen som pÄ golfbanor, öppna fÀlt och i marina miljöer.

PÄ detta sÀtt kan vi tydligt skilja mellan deras optimala anvÀndningsplatser. Med denna viktiga information förstÄdd bör det vara ett mycket enklare beslut att gÄ vidare med ditt val av radio. Till exempel, i en jaktmiljö skulle den mest populÀra radiofrekvensen att anvÀnda vara UHF eftersom den har förmÄgan att övervinna hinder som Àr bekanta för jÀgare, sÄsom vegetation och funktioner som Àr associerade med trÀdlunden.

Bluetooth kompatibel

Om du vill klippa sladden och kommunicera utan att röra med mÄnga ledningar Àr blutooth-alternativet en mÄste-funktion att leta efter i en jaktradio. De Bluetooth-kompatibla jaktradiorna ger gruppkommunikation med lÀngre rÀckvidd för monterade eller demonterade motorcyklister, campare och jÀgare.

NÀr den Àr ihopkopplad via Bluetooth till headsetet, kan kabeln som ansluter headsetet till din jaktradio klippas, vilket resulterar i ett praktiskt alternativ för anvÀndare som letar efter en gemensam och förhoppningsvis billig trÄdlös lösning för gruppÀventyr, cyklister, jÀgare och lÀngre kommunikation.

Tyst drift

Att inte ses eller höras Ă€r nyckeln till en lyckad jakt. NĂ€r din jaktradio Ă€r i tyst driftlĂ€ge inaktiveras alla “pip” och “toner”. De flesta radioapparater Ă€r laddade med alla klockor och visselpipor – bildligt och bokstavligt. NĂ€r du jagar vill du dra nytta av alla radiofunktioner utan att höra de olika varningarna och ljuden. Att enkelt kunna inaktivera dessa ljud utan att förlora funktionalitet Ă€r viktigt nĂ€r du letar efter de bĂ€sta jaktradiorna för dig.

Kamouflage

Detta Àr mer en rolig bonusfunktion Àn en nödvÀndighet. Beroende pÄ vilken typ av jakt du gör kan det vara viktigt. Om du bara hjortar jagar Àr det bra att ha en pÄlitlig jaktradio med en fÀrgad front. Men om du jagar gobblers skulle det vara perfekt att ha en kamouflerad radio.

Headset

NÀr du jagar i naturen vill du inte att ljudet frÄn din jaktradio ska skrÀmma bort ditt byte. SÄ stealth av en jaktradio betyder mycket, sÀrskilt för jÀgare. Dessutom kan dina hÀnder vara upptagen med jaktverktyg.

SÄ en perfekt jaktradio för jakt mÄste stödja ett headset. Vissa headset Àr fixerade med en trÄd, och andra Àr trÄdlöst anslutna via Bluetooth, eller bÄda Àr kompatibla. Du behöver bara sÀtta den hÀr funktionen pÄ din lista.

USB-laddning

Vissa jaktradior Àr utrustade med mini-USB-portar, medan andra bara kan laddas upp med hjÀlp av ett stationÀrt laddningstillbehör. Jaktradior med USB-portar kan aktiveras via USB-billaddare.

Prisklasser för jaktradior

LĂ„gbudget

GrundlÀggande jakt pÄ jaktradiosatser börjar pÄ cirka 500 kr. Effekten Àr vanligtvis ganska lÄg och detta begrÀnsar ofta deras rÀckviddskapacitet. De har vanligtvis enkla grÀnssnitt och vissa saknar till och med LCD-skÀrmar. Detta kan dock vara en fördel eftersom fÀrre funktioner ofta motsvarar bÀttre batteriprestanda.

Mellanklass

Jaktradior i prisintervallet 750 kr Àr lite kraftfullare. Du hittar ocksÄ bÀttre vattentÀtning, fler stilalternativ, USB-stöd och bÀttre tillbehör.

Premiumvalen

De dyraste jaktorienterade jaktradiosatserna kostar cirka 1 000 kronor. De brukar vara mer kraftfulla och mer hÄllbara Àn sina konkurrenter i mellanklass och budget. Vissa har till och med gruppsamtalsfunktioner som finns i vissa jaktradior som tillgodoser företag.

Saker att tÀnka pÄ inför köp av jaktradio

TerrÀngen

En jaktradio fungerar med synfÀlt, vilket innebÀr att radiosignalen behöver en tydlig vÀg med minimala hinder för att korsa luftvÄgorna frÄn en jaktradio till en annan. Byggnader, trÀd och andra hinder kan potentiellt sakta, minska, avböja eller blockera radiovÄgor helt. Enkelt uttryckt, om radion inte kan se den kommer du inte att höra den.

Detta gÀller sÀrskilt nÀr det gÀller nÄgot sÄ stort och tÀtt som ett berg. Radiofrekvenser, sÀrskilt nÀr de genereras av en handhÄllen lÄgeffekt, kan inte trÀnga igenom ett berg. Det mÀrke och modell du köper spelar ingen roll.

Din handhÄllna jaktradio gÄr inte igenom en mil plus hög, tjock och bred jordhög och sten med nÄgra watt utstrÄlad effekt. Din signal mÄste gÄ runt eller över berget. Det Àr den andra saken att förstÄ och en av de viktigaste sakerna att tÀnka pÄ nÀr man vÀljer en jaktradio för anvÀndning i mycket kuperade eller bergiga omrÄden.

Klimatet

VÀderförhÄllanden och andra miljöelement pÄverkar ocksÄ rÀckvidden. VÀderförhÄllandena i bergiga omrÄden kan vara extremt extrema, och i vissa regioner i vÀrlden kan de vara sÀrskilt hÄrda. Extremt vÀder kan pÄverka överföringen och mottagningen av radiosignaler negativt, och kan ocksÄ ta sin vÀgtull pÄ radioerna sjÀlva.

Extrem vÀrme och kyla kan vara brutal mot elektronisk radioutrustning och kan direkt pÄverka drift eller prestanda. Batterier Àr sÀrskilt kÀnsliga för extrema temperaturer och kan inte ladda eller driva radion nÀr de utsÀtts för temperaturer utanför deras toleransnivÄ.

Radiostationer

I bergiga regioner varierar utbudet mycket beroende pÄ var du Àr. Kom ihÄg att radiofrekvenser fungerar i sikte och berg kan helt blockera radiosignaler. RÀckvidden kan vara stor mellan bergstopp och bergstopp, men kommer att vara ganska begrÀnsad dal till dal.

Om du befinner dig pÄ toppen av Mount Everest kan du fÄ utmÀrkt rÀckvidd med en grundlÀggande radio med lÄg effekt, förutsatt att den andra stationen Àr placerad antingen pÄ en annan topp eller i en dal som omger det stora berget.

Din basstation med hög effekt kommer dock inte alls lĂ„ngt om du Ă€r nere i dalen och försöker kommunicera till en station i en annan dal. Även om bĂ„da stationerna Ă€r pĂ„ samma berg blir kommunikationen extremt svĂ„r om stationerna Ă€r pĂ„ motsatta sidor. Radiosignalen kanske helt enkelt inte kan trĂ€nga in i berget för att nĂ„ andra sidan. Som med fastighetsbranschen gĂ€ller detsamma nĂ€r man anvĂ€nder jaktradio i bergen. Det handlar om plats, plats, plats.

Antennen pÄ jaktradion

Antennen Àr en viktig komponent i vilken jaktradio som helst och dess placering Àr nyckeln till framgÄngsrik sÀndning och mottagning av radiosignaler. Detta Àr sÀrskilt nÀr man anvÀnder jaktradio i och runt berg, och det Àr dÀrför antenntorn för mobiltelefoner och radioförstÀrkare ofta placeras pÄ bergstoppar. Ju högre antenn desto större plats och desto bÀttre rÀckvidd. Om du kan se tornet Àr chansen bra att du kan slÄ det med en signal frÄn din jaktradio och vice versa.

NÀr du anvÀnder handhÄllna radioer i avlÀgsna bergskedjor mÄste din antenn placeras sÄ högt som möjligt för att maximera platsen. Det betyder att du mÄste höjas till en tillrÀckligt hög position sÄ att din antenn kan fÄ signalen och kommunicera med den andra stationen.

Jaktradions strömkrav

Även om platsen Ă€r nyckeln, kan inte radiets wattförmĂ„ga diskonteras. HandhĂ„llna radioapparater Ă€r utformade för kortkommunikation och har begrĂ€nsad effekt. En typisk handhĂ„llen affĂ€rs- eller amatör jaktradio fungerar pĂ„ upp till 5 watt eller mindre, och de flesta konsumentmodeller Ă€r mycket mindre. De flesta mobila radioapparater har kapacitet upp till 50 watt, beroende pĂ„ vilket band de sĂ€nder pĂ„.

TyvÀrr, sÄvida du inte kör frÄn ett fordon eller en permanent konstruktion som en stuga med mycket kraft, kanske mobil- eller basstationsradion inte Àr praktisk för anvÀndning i bergsomrÄden, sÀrskilt pÄ avlÀgsna platser.

NÀr du korsar bergen till fots kan handhÄllna radioapparater vara det enda alternativet, men de har sina egna utmaningar för att hÄlla dem drivna.

Typ av jaktradio

Den typ av jaktradio du vÀljer har viss inverkan pÄ prestanda, och det finns mÄnga alternativ tillgÀngliga, sÄ du mÄste undersöka dem för att hitta den bÀsta passformen för dina behov i höglandet. VHF-radioapparater fungerar bra utomhus i kuperad terrÀng med relativt fÄ hinder.

UHF-radioapparater föredras vanligtvis för anvÀndning inomhus och utomhus i omrÄden med mycket hinder. Om du har en amatörradiolicens kommer du att ha Ànnu fler tillgÀngliga band att vÀlja mellan och ett stort urval av handhÄllna skinkradior att matcha.

HÄllbarhetskrav för din jaktradio

Om du kommer att campa, vandra, jakt eller annat som Àgnar sig Ät andra utomhusaktiviteter i bergen, vill du övervÀga hÄllbarheten av radion ocksÄ. Byggkvalitet, vattentÄlighet, dammskydd och allmÀn robusthet kommer att vara viktigt och varierar mycket beroende pÄ radiomÀrke och modell.

Vissa lÄgfrekventa radioapparater Àr inte byggda för att klara en regndusch eller nÄgon form av överdriven droppe. MÄnga högre radioapparater kan ta allvarlig exponering för elementen, chocker, droppar och ibland mer. Det Àr inte troligt att nÄgon jaktradio skulle överleva en mils stup frÄn en bergstopp, men det finns mÄnga modeller som Àr speciellt konstruerade för vandring, camping och andra extrema utomhusaktiviteter som kan hantera nödvÀndig rÄhet. Tips: Leta efter radioapparater som Àr klassade IP54 eller högre för damm- och vattenskydd, eller Àr Mil-STD-klassade för damm, stötar och vattentÄlighet.

Reglerna

Reglerna eller lagarna angÄende anvÀndningen av specifika typer av radioapparater, band och frekvenser Àr olika för varje land, sÄ undersök dem för ditt verksamhetsomrÄde innan du köper.

Om du köper radioer för anvÀndning i ett annat land Àr det mycket viktigt att kontrollera att dina radioapparater kan anvÀndas lagligt i det landet. Om du planerar att ta med dina radioapparater pÄ en resa till en bergskedja som Himalaya kan dina radioapparater kanske inte vara lagliga för anvÀndning, beroende pÄ vilket land du anvÀnder dem i.

Till exempel ligger Mount Everest vid grÀnsen mellan Kina och Nepal. Himalaya grÀnsar eller tÀcker ocksÄ ett antal andra lÀnder, inklusive Indien, Pakistan och Afghanistan. Var och en har sina egna lagar och regler för anvÀndning av radioapparater, och det Àr klokt att vara medveten om dem innan du tar dina tvÄ vÀgar pÄ en sÄdan resa.

Fördelar med att anvÀnda en jaktradio

Det kan vara frestande att Äka pÄ en vandring med bara den utrustning för make-shift som du redan har haft hemma eller som du helt enkelt kan köpa i din lokala nÀrbutik, men det hÀr Àr inte alltid det bÀsta fallet. NÀr du gÄr pÄ inte bara nÄgon vandring utan en betydande vandring som pÄgÄr nÄgra mil tillsammans med dina kompisar eller familj, Àr det viktigt att se till att alla kan hÄlla kontakten.

Att gÄ vilse pÄ ett lÄngt spÄr Àr nÄgot som ingen vill uppleva, men skulle du gÄ vilse kan chansen att du blir hittad vara mycket smalare om det inte finns nÄgot sÀtt att kommunicera med dina vandringskompisar. Att anvÀnda jaktradio hjÀlper till med resan ganska mycket och det beror pÄ att de var utformade för denna typ av aktivitet. Att ha jaktradio till hands under jakt har mÄnga fördelar, inklusive:

Varna din grupp för inkommande faror

Om du har en stor grupp vÀnner och familjemedlemmar som jagar tillsammans kan du vara belÀgen pÄ tvÄ eller flera geografiska platser.

Om en grupp ser att vÀdret blir dÄligt eller om ett farligt djur nÀrmar sig kan de anvÀnda jaktradion för att varna de andra. MÄnga moderna jaktradior har ocksÄ vÀdervarningar, som hjÀlper dig att vara medveten om eventuella farliga vÀderfronter som nÀrmar sig.

Nödsituationens rÀddare

Att ha en jaktradio till hands kan rÀdda nÄgons liv i en nödsituation. De kan anvÀndas för att kontakta andra medlemmar i ditt parti eller för att sÀnda i det lokala omrÄdet och be om hjÀlp. MÄnga jaktradior har en nödknapp som sÀnder en SOS-signal och möjliggör handsfree-kommunikation. Mer avancerade jaktradio inkluderar en GPS-tracker, som gör att du enkelt kan informera andra om din exakta plats nÀr du behöver hjÀlp.

De kan göra jakt till en mer social hÀndelse

Du kan anvÀnda din jaktradio för att ha en konversation och dela nÄgra skratt med andra medlemmar i gruppen. Att prata i jaktradio Àr ett utmÀrkt sÀtt att passera tiden nÀr det inte finns nÄgra djur i nÀrheten!

Du fÄr möjligheten att utforska nya omrÄden

Att kunna fÄ hjÀlp om du stöter pÄ problem innebÀr att du kommer att kÀnna dig mer sÀker nÀr du utforskar nya omrÄden. Du kan gÄ igenom en brant ravin och veta att hjÀlp Àr ett samtal bort om du vrider pÄ fotleden eller faller.

De gör det lÀttare att planera din jakt

Att anvÀnda en jaktradio för att diskutera exakt var ditt byte anses vara oetiskt och Àr olagligt i vissa lÀnder. Du kan dock fortfarande diskutera gruppens allmÀnna jaktstrategi med en jaktradio.

Du kan planera var varje partimedlem ska sÀtta upp sina mörkar eller diskutera placeringen av djurspÄr. Om en jÀgare framgÄngsrikt landar en död kan de meddela de andra medlemmarna i gruppen. De kan be om hjÀlp att klÀ eller bÀra djuret utan att behöva gÄ lÄnga strÀckor för att ha en enkel konversation.

Jaktradior gör att din grupp kan tÀcka mer mark

De flesta jaktradior har en kristallklar signal de första milen. Det betyder att medlemmarna i din grupp kan stÀlla in mycket lÄnga avstÄnd frÄn varandra och tÀcka fler djurhotspots.

Mobiltelefoner Àr i jÀmförelse opÄlitliga

En uppenbar sak med mobiltelefonen Àr att Àven om den kan packa en GPS eller kunna ge dig riktigt coola appar, Àr tjÀnsten inte alltid tillförlitlig. Det Àr inte en bra idé att enbart lita pÄ mobiltelefonen nÀr du tar lÄnga vandringar. I sjÀlva verket bör mobiltelefonen vara en extra utrustning och bör inte ersÀtta en jaktradio pÄ nÄgot sÀtt nÀr det gÀller vandring.

Jaktradior har bÀttre tÀckning

Beroende pÄ vandringens geografi fÄr mobiltelefoner ofta inte lika bra tÀckning som jaktradior. Jaktradion Àr byggd för grov terrÀng och platser med mycket minimal mobilanslutning. Jaktradior Àr byggd för naturen, för bergen, för öknarna eller andra terrÀng du kan vandra pÄ.

De Àr lÀtta att montera, anvÀnda och bÀra

Till skillnad frÄn en mobiltelefon, sÄvida det inte Àr monterat med ett extra hölje eller har ett sÀrskilt fack för din mobiltelefon, Àr jaktradio lÀtt att utrusta pÄ olika delar av din utrustning som din ryggsÀcksrem för att göra dem enkla att anvÀnda, lÀtta att anvÀnda lokalisera och naturligtvis lÀtt att bÀra.

De Àr hÄllbara

Jaktradio Ă€r mycket hĂ„llbar. Även om det skulle vara svĂ„rt att acceptera ett par repor pĂ„ din telefon, kan de flesta jaktradior ta trĂ€ff, fall eller andra tunga skador eftersom materialet som anvĂ€nds för att tillverka dessa enheter för kommunikation vanligtvis Ă€r starkare Ă€n den vanliga telefonen. Naturligtvis finns det ett par anvĂ€ndningsomrĂ„den som mĂ€nniskor mĂ„ste bekanta sig med för att fullt ut kunna utnyttja dessa jaktradior.

Största mÀrkena som producerar jaktradior

Kenwood

Kenwood producerar en rad elektroniska produkter som Àr utformade för att hantera konstant, grov anvÀndning. De fokuserar frÀmst pÄ bilunderhÄllning och kommunikation. MÄnga av deras radioapparater Àr utformade för att monteras i ett fordon. De anvÀnds av flygplatser, företag, brandkÄrer och alla andra som behöver ett radiosystem de kan lita pÄ.

Kenwood producerar ocksÄ handhÄllna radioapparater, mobila radioapparater och basstationer för amatörradioentusiaster. Deras fokus Àr inte pÄ genomsnittskonsumenten eller friluftsmannen. Det gör inte deras produkter mindre vÀrda. Det betyder att Kenwoods produkter Àr designade för professionellt bruk och kan hÄlla uppe under stress bÀttre Àn den genomsnittliga konsumentens jaktradio.

Motorola

Konstigt nog Àr Motorola Solutions inte samma Motorola som gör smartphones! Att Motorola Àr Motorola Mobility. De brukade vara samma företag, Motorola, Inc., tills företaget delades upp i tvÄ under 2011. Motorola Solutions Àr den lagliga eftertrÀdaren till det ursprungliga Motorola, Inc. och Àr producent av mÄnga jaktradio för konsumenter.

De producerar ocksÄ bÄde smÄskaliga och storskaliga radiosystem för regeringsverksamheter. Faktum Àr att Motorola var en original pionjÀr inom radioforskning. Vi skulle inte ha handhÄllna radioapparater om det inte var för Motorola.

Deras tekniska expertis övertrÀffar dock jaktradior. De sÀtter upp kommunikationstjÀnster över hela vÀrlden. Motorola Àr ocksÄ ledande inom avancerad videoövervakning, pÄ gott och ont. Olika industrier som gruvor och sjukhus anvÀnder alla Motorolas produkter för att hÄlla mÀnniskor kommunicerande över lÄnga avstÄnd.

Midland USA

Ett annat banbrytande radioföretag, Midland USA, var ansvarig för att föra CB-radio till allmÀnheten.z Deras fokus ligger inte pÄ stora kommunikationssystem. IstÀllet levererar Midland jaktradio till de mindre killarna; gÄrdar stora och smÄ anvÀnder Midland-radio.

De Àr ocksÄ populÀra bland mÀnniskor som behöver hÄllbara och lÄngvÀga utomhusradioer. Campare, jÀgare och överlevande anvÀnder alla Midland-radioer. Midland Àr ocksÄ delvis ansvarig för spridningen av NOAA-vÀderkompatibla radioapparater, vilket Àr en stor vÀlsignelse för alla som tillbringar mer Àn ett kort ögonblick utomhus.

Tips för anvÀndning av en jaktradio

Se till att du konfigurerar din jaktradio och justerar alla instÀllningar du ska anvÀnda innan du gÄr in i det omrÄde dÀr du tÀnker jaga. Du kommer inte att kunna Àgna tillrÀcklig uppmÀrksamhet Ät din omgivning om du tittar pÄ handenheten. Detta kan fÄ dig att sakna nÄgot viktigt, som ett ljud, en plötslig rörelse eller nÄgot annat tecken som kan indikera nÀrvaron av byte.

Det första du bör göra nÀr du stÀller in din jaktradio för jakt Àr att inaktivera roger-pipet. Roger-pipet Àr standardljudet som tvÄvÀgs gör nÀr du slÄr pÄ det eller justerar en instÀllning. För att minska chansen att plocka upp oönskade chatter frÄn andra jaktgrupper i ditt jaktomrÄde, lÄt ditt jaktparti anvÀnda en annan kanal Àn kanal 1 för att kommunicera. Eftersom kanal 1 vanligtvis Àr standardkanalen Àr den ocksÄ den vanligaste.

Vanliga frÄgor om jaktradior

Vad Àr en jaktradio?

En jaktradio Àr en jaktradio med förmÄgan att bÄde sÀnda och ta emot en ljudsignal, men inte samtidigt. Det skiljer sig frÄn en sÀndningsmottagare, som (tro mot sitt namn) bara kan ta emot innehÄll och inte kan skicka ut. En jaktradio Àr utformad för att anvÀndas mellan tvÄ personer som anvÀnder liknande radioapparater och samma radiokanal. De finns i en mobil, stationÀr bas och handhÄllen design.

Hur fungerar en jaktradio?

Jaktradion fungerar pÄ principen om överföring av elektromagnetiska vÄgor. De elektromagnetiska vÄgorna Àr signalerna som leder meddelandena mellan tvÄ produkter. Det finns flera signaler i luften, men du mÄste stÀlla in en viss frekvens för att fÄnga de signaler du vill ha.

I grund och botten finns det en sÀndare och en mottagare som hjÀlper till att kommunicera via ett jaktradionÀtverk. SÀndaren skickar signaler frÄn en viss frekvens och mottagaren som Àr anpassad till denna frekvens plockar upp dem. PÄ sÄ sÀtt nÄr meddelandet den person som det var avsett för.

Vad Àr skillnaden mellan en jaktradio och en jaktradio?

Tekniskt sett kan vilken handhÄllen jaktradio som helst kallas en jaktradio; jaktradios Àr dock vanligtvis utformade för mindre robust anvÀndning och Àr vanligtvis billigare. Low-grade jaktradios Àr perfekta att anvÀnda som en leksak för barn eller för kommersiella situationer i en nypa, men bör inte anvÀndas för jakt eller andra överlevnadssituationer eftersom de Àr mycket mindre tillförlitliga.

Jaktradios kommer inte heller i stationĂ€ra bas- eller mobilkonstruktioner, har ”push to talk” -teknologi och förlitar sig ibland pĂ„ mobiltorn; tvĂ€rtom anvĂ€nder jaktradio endast radiofrekvenser, som Ă€r mer tillförlitliga och inte kan överbelastas.

Vad Àr sekretesskoder och hur fungerar de?

Sekretesskoder fungerar som ett filter för att blockera oönskade externa konversationer pÄ en kanal. Vanligtvis kan alla som Àr instÀllda pÄ en viss kanal höra allt som sÀgs om den. Detta kan skapa förvirring, sÀrskilt nÀr flera jaktgrupper försöker anvÀnda samma kanal. Om alla medlemmar i din grupp gÄr med pÄ att anvÀnda samma kod kommer de utanför konversationerna att filtreras bort.

Vilka nödfunktioner ingÄr?

Jaktradior kan vara mycket anvÀndbar i en nödsituation. NÄgra vanliga nödfunktioner pÄ jaktradio inkluderar automatiserade nödmeddelanden, S.O.S blinkande fyrar och GPS-funktioner för att hjÀlpa mÀnniskor att hitta dig.

Vissa radioapparater har VOX (Voice Activated Transmit-funktioner), vilket kan hjÀlpa till i en nödsituation. Om du Àr sÀrskilt bekymrad över sÀkerhet under jakt, vÀlj en jaktradio med den hÀr typen av funktioner.

Hur mycket kraft har jaktradior?

De flesta jaktradioapparater anvĂ€nder uppladdningsbara NiMH-, NiCd- eller Li-ion-batterier. NiMH och Li-ion Ă€r de bĂ€sta alternativen eftersom de kan lagra mer energi och Ă€r lĂ€ttare. De Ă€r ocksĂ„ mindre benĂ€gna att drabbas av ”minneseffekten” som gör att batteriet tappar kapacitet över tiden. De flesta jaktradior för jakt stöder ocksĂ„ anvĂ€ndningen av alkaliska AA-batterier.

Vad bör jag tÀnka pÄ inför köp av jaktradio?

Vad Ă€r en jaktradio? Och varför behöver du en? Finns det tillrĂ€ckligt med fördelar med att anvĂ€nda den? LĂ„t oss tĂ€nka kort pĂ„ dessa frĂ„gor – och dĂ€refter kan vi titta pĂ„ de faktorer du behöver tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du vĂ€ljer en.

De flesta anvÀnder jaktradio för socialt samarbete, professionellt nÀtverk, underhÄllning och trÄdlös kommunikation i nödsituationer nÀr telefonen inte fungerar. De blir alltmer populÀra och avancerade pÄ grund av den betydande plats det spelar i vÄrt dagliga liv.

Men du kanske inte Ă€r sĂ€rskilt bekant med en jaktradior för jakt. Även en del av er kanske sĂ€llan pĂ„ jakt. Det Ă€r mer Ă€n en vanlig jaktradio, i stĂ€llet kommer den med mĂ„nga specialfunktioner riktade mot jĂ€gare. SĂ„ det hĂ€r Ă€r en ganska professionell radio.

Att vÀlja en lÀmplig jaktradior pÄ marknaden kan ocksÄ vara utmanande eftersom det alltid finns för mÄnga produkter tillgÀngliga och du kanske inte Àr en erfaren anvÀndare av den. SÄ specifik sökning kan stör dig till viss del.

Avslutning

En jaktradio Ă€r ett utmĂ€rkt sĂ€tt att hĂ„lla kontakten och hĂ„lla dig sĂ€ker nĂ€r du Ă€r pĂ„ jakt. Se till att du vĂ€ljer en enhet som fĂ„r anstĂ€ndigt utbud, Ă€r hĂ„llbar och erbjuder Ă„tminstone handsfree-drift. Höga jakt tvĂ„vĂ€gs radioer som presenteras i vĂ„r recension Ă€r exceptionellt hĂ„llbara och erbjuder alla de grundlĂ€ggande funktioner som du kan behöva – plus nĂ„gra ytterligare. Oavsett dina behov kan du vara sĂ€ker pĂ„ att en av jaktradior ovan passar dina behov och gör dina jaktutflykter Ă€nnu roligare.

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Rulla till toppen