Bäst Jaktradio 2024 – Test av olika Jaktradior

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Lafayette Smart Paket 155 + 31 MHz

Lafayette 155 MHz Bluetooth Paket

Zodiac One BT 31+155 MHz

Icom Prohunt Basic 2 Orange

Klicka här för att se fler Jaktradior.

Vid köp av jaktradio är det viktigt att tänka på flera faktorer för att säkerställa att du får en radio som uppfyller dina behov och fungerar optimalt under jakten. Jaktradion är viktig utrustning för en jägare som ofta behöver kommunicera med andra jägare och hålla kontakt med jaktledaren eller hundförarna.

En jaktradio ska ha tillräckligt lång räckvidd, god ljudkvalitet, vara lätt att hantera och ha en batteritid som räcker för hela jaktdagen. Det är också viktigt att välja en jaktradio som är anpassad för de lokala förhållandena och tekniska finesserna för användning av radioapparaten. I Norrland krävs det oftast att radion är 31 MHz medan söder ut är 155 MHz att föredra.

Att tänka på dessa faktorer kan hjälpa dig att göra ett välgrundat köpbeslut och välja den jaktradio som passar dina behov bäst. Med hjälp av denna artikel som innehåller recensioner och köpguide för jaktradio hoppas vi att du hittar en som passar ditt ändamål bäst.

1. Bäst i test – Lafayette Smart Kombipaket

Klicka här för att se bästa priset

Lafayette Smart jaktradio är en imponerande utveckling av radiotekniken, som kombinerar deras långa erfarenhet av radio med den senaste digitala tekniken. Modellen är den mest batterisnåla jaktradion på marknaden.

Radion är anpassad för jägarnas behov och önskemål, vilket garanterar att den fungerar optimalt under jakten.

Lafayette Smart jaktradio ger möjligheten att skicka SMS till andra användare av Smart radio. Paketet som erbjuds inkluderar både 31MHz och 155MHz frekvenser, vilket ger jägare möjlighet att kommunicera med en bredare grupp av jägare.

Allt detta kommer i en praktisk väska som gör det enkelt att ta med sig jaktradio till olika jaktplatser, så om du är på jakt efter en pålitlig och effektiv jaktradio, kan Lafayette Smart jaktradio vara ett utmärkt val för dig.

2. Populärast – Lafayette Smart Superpaket 155 MHz Blåtand

Lafayette Smart Superpaket 155 MHz Bluetooth Jaktradio

Klicka här för att se bästa priset

Lafayette Smart Superpaket 155 MHz med inbyggd Bluetooth är ett utmärkt val för jägare som söker en pålitlig och effektiv jaktradio. Paketet är utformat för jägare som jagar mycket och behöver en längre räckvidd och bättre batteritid.

En stor fördel med denna jaktradio är dess inbyggda Bluetooth funktion, som ger användare möjlighet att kommunicera trådlöst och på ett bekvämt sätt.

Det finns två olika alternativ att välja mellan, beroende på dina behov. Om du jagar på normala jaktmarker är Jaktpaket 155MHz ett bra val, medan kombipaketet är mer lämpat för jägare som jagar i flera jaktlag där olika frekvenser används.

Letar du efter en pålitlig och effektiv jaktradio som är anpassad efter dina behov, kan detta paket vara ett bra val för dig.

3. Premiumval – Zodiac One BT 31+155 MHz

Zodiac One BT 31+155 MHz Bluetooth Jaktradio

Klicka här för att se bästa priset

Zodiac One är den första jaktradio som kombinerar både 31 och 155 MHz frekvenserna i en och samma radio. Detta innebär att du aldrig behöver oroa dig för vilken frekvens du ska använda vid jakt.

En annan fördel med Zodiac One är dess snabba intelligenta bordsladdare, vilket innebär att du enkelt kan ladda batteriet i bilen eller på vägen. Den inbyggda Li-polymer batteriet på 2400mAh ger lång användningstid.

Funktionerna på Zodiac One är också imponerande, med scanning av båda frekvensbanden, viska-funktion, 2-kanalspassning, pilottoner, röststyrning, open speaker och inbyggd Bluetooth.

Om du söker en jaktradio som kan användas på både 31 och 155 MHz frekvenserna och som har en lång batteritid och enkel laddning, är Zodiac One definitivt ett bra prisvärt val trots sitt för blotta ögat höga pris.

4. Billigast – Icom Prohunt Basic 2 Orange

Klicka här för att se bästa priset

Icom ProHunt Basic 2 är en högpresterande jaktradio som erbjuder både nya och traditionella funktioner. Den nya plattformen gör den smidig och vattentät, och den har alla funktioner som en modern jaktradio behöver.

En av de nya funktionerna är SmartAlarm, vilket garanterar säkerhetslarm som skickas till alla på samma frekvens/kanal oavsett vilket radiomärke de andra i jaktlaget använder. Den är i 155 MHz utförande.

Radion är också lätthanterlig, med en alfanumerisk display med belysning och en lång batteritid som förlängs av en ställbar batterisparfunktion

Sammanfattningsvis är ProHuntBasic 2 en högkvalitativ jaktradio med många smarta funktioner och utmärkt prestanda. Den ligger lågt i prisklasserna, men presterar väldigt bra.

Lista över bäst jaktradio 2024

 • Bäst i test: Lafayette Smart Kombipaket
 • Populärast: Lafayette Smart Superpaket 155 MHz Blåtand
 • Premiumval: Zodiac One BT 31+155 MHz
 • Billigast: Icom Prohunt Basic 2 Orange

Läs även >>> Bäst i test Älgstudsare 2024

Köpguide för jaktradio 2024

En jaktradio är en oumbärlig utrustning för jägare som vill hålla kontakten med andra jägare eller för att skicka nödsignaler om det behövs. En bra jaktradio ska ha en räckvidd som täcker avståndet mellan jägare i gruppen, ha en god batteritid och vara lättanvänd. Här är några faktorer att tänka på när du väljer en jaktradio:

 • Räckvidd
 • Batteritid
 • Lättanvänd
 • Smarta funktioner
 • IP-klassning
 • Tillbehör
 • Pris

Räckvidd

Det är viktigt att välja en jaktradio som har en räckvidd som passar dina behov. Om du ofta jagar i områden med mycket terräng, behöver du en radio med en längre räckvidd.

En radio med hög effekt kommer att ha en längre räckvidd än en med låg effekt. Tänk också på att räckvidden påverkas av hinder, såsom kullar, träd och byggnader.

Det som också påverkar räckvidden är vilken sorts radio du innehar. En 155MHz har längre räckvidd än en 31MHz. En aspekt att tänka på är att det inte alltid är så skönt att höra grannarna flera mil bort, därav kan det vara bra att välja en med kort räckvidd, eller en med många olika kanaler.

Räckvidden är en viktig del i valet av modell på radion, men det måste också övervägas kring andra faktorer vid köpet, såsom användarvänlighet och dess funktioner. Om du vet med dig att det endast är i öppna landskap i södra Sverige du ska jaga så är en 155MHz att föredra.

Batteritid

En bra jaktradio ska ha en lång batteritid så att du inte behöver oroa dig för att den ska sluta att fungera mitt under jakten. Se till att välja en radio med ett batteri som passar dina behov. Om du ofta jagar hela dagen behöver du ett batteri med en längre batteritid.

Vissa jaktradios har också ställbar batterisparfunktion som kan förlänga batteritiden. Man kan även se på radions display hur lång tid som återstår på batteriet innan den är urladdad. Tänk på att ladda den innan jakten så ska det absolut inte vara några problem att klara en hel jaktdag, oavsett vilken modell du har. 

Lättanvänd

En jaktradio ska vara lättanvänd så att du enkelt kan använda den när du är ute på jakt. Se till att välja en radio med en alfanumerisk display med belysning så att du kan läsa informationen även i mörker. En bra jaktradio ska också ha en enkel menystruktur och användarvänliga knappar.

Den skall även ha bra knappar, då de kan behövas användas med handskar på. De är alltså med fördel att ha stora och har tydliga markörer på knapparna.

Smarta funktioner

De senaste jaktradiorna har flera smarta funktioner som kan vara till stor hjälp. En funktion som ljudförstärkning och talförvrängning kan göra det lättare att höra vad andra jägare säger, även om det är bullrigt runt omkring.

SmartAlarm är en funktion som garanterar säkerhetslarm som skickas till alla på samma frekvens/kanal oavsett vilket radiomärke de andra i jaktlaget använder. Detta kan vara värdefullt om du befinner dig i nöd.

IP-klassning

En jaktradio ska ha en hög IP-klassning och vara vattentät så att den inte skadas om den råkar bli våt. MIL-STD är en amerikansk militärklassning som garanterar att radion uppfyller militära standarder och är slagtålig.

Vilken IP-klassning radion har avgör hur tålig den är, och med en IP67-klassning är jaktradion både damm- och vattentät vilket är att föredra. Vi som jägare rör ju oss ofta i alla sorters väder, från starkaste sol, till hårdaste sidovinden blandat med regn.

Tillbehör

Vissa jaktradios levereras med tillbehör som bältesklips, antenn och laddare, medan andra inte gör det. Se till att välja en radio som levereras med alla nödvändiga tillbehör eller som du enkelt kan köpa till separat.

Dessa tillbehör är till för att underlätta jakten och användandet av radion, de kan vara värt att skaffa extra batterier så att du inte står utan batterier i skogen någon gång.

Pris

Slutligen är priset en viktig faktor att tänka på när du väljer en jaktradio. En jaktradio kan kosta allt mellan 500 till 6000 kr och priset stiger ofta i och med antalet funktioner och kvalité på radion.

Det kan vara bra att tänka på att inte köpa en radio som har alldeles för många funktioner som man vet av sig inte behövs, dessa kan ofta bidra till extra krångel.

Skillnaderna mellan 31 MHz och 155MHz jakradio

Skillnaden mellan en 31 MHz jaktradio och en 155 MHz jaktradio ligger främst i deras frekvensområden och deras användningsområden.

En 31 MHz jaktradio sänder och tar emot signaler inom det lägre frekvensområdet av VHF-bandet, VHF står för Very High Frequency. Dessa radiosändare är lämpliga för kortdistanskommunikation inom ett begränsat område, eftersom de har en kortare räckvidd och kan hantera mindre dataöverföringar än högre frekvensband.

31MHz fungerar dock bättre i kuperad terräng vilket det ofta är i Norrland och är därför att föredra för jägare i den norra delen av Sverige. Kom ihåg att säkerställa med ditt jaktlag vilken frekvens de använder. Det går nämligen inte att använda 31MHz till en 155MHz.

En 155 MHz jaktradio sänder och tar emot signaler inom det högre frekvensområdet av VHF-bandet. Dessa radiosändare kan hantera större dataöverföringar och har en längre räckvidd än 31 MHz jaktradiosändare i. Detta gör dem lämpliga för användning i större avstånd och i områden med lägre terräng, vilket gör att jägare kan kommunicera på ett mer tillförlitligt sätt över större avstånd.

En annan viktig skillnad mellan de två typerna av jaktradio är att en 155 MHz jaktradio ofta har fler kanaler tillgängliga, vilket ger användare större flexibilitet och fler möjligheter att undvika störningar och interaktioner med andra användare av jaktradio.

Vanliga frågor om jaktradio 2024

Vad är en jaktradio?

En jaktradio är en trådlös radiosändare som används av jägare för att kommunicera med varandra när de är ute i naturen. Jaktradiosändare fungerar på olika frekvensband och har olika funktioner beroende på modell.

Vilka frekvensband används vanligtvis för jaktradio?

Vanligtvis används frekvensbanden VHF (Very High Frequency) och UHF (Ultra High Frequency) för jaktradio. VHF-bandet är lämpligt för kortdistanskommunikation, medan UHF-bandet kan hantera mer data och har en längre räckvidd.

Vad är räckvidden för en jaktradio?

Räckvidden för en jaktradio beror på flera faktorer, inklusive frekvensbandet som används, terrängen och eventuella hinder som kan blockera signalen. I allmänhet kan VHF-jaktradio ha en räckvidd på upp till några kilometer, medan UHF-jaktradio kan ha en räckvidd på upp till flera mil.

Kan jag använda min jaktradio utomlands?

Regler och bestämmelser för jaktradio varierar från land till land, så det är viktigt att kontrollera vilka regler som gäller för jaktradio i det land där du ska jaga. Om du planerar att använda din jaktradio i utlandet kan det också vara en bra idé att skaffa en internationell licens för att undvika eventuella problem med myndigheterna i det landet.

Kan jag ansluta min jaktradio till en extern antenn?

Ja, det är möjligt att ansluta jaktradio till en extern antenn. Detta kan förbättra räckvidden och signalstyrkan genom att placera antennen på en högre höjd eller på ett ställe med bättre siktlinjer. Det finns även externa skogsantenner som kan köpas till och fästa till radion. Dessa har ofta bra hållbarhet för att tålas att gå i skogen med.

Hur kan jag öka batteritiden på min jaktradio?

Batteritiden på en jaktradio kan förlängas genom att stänga av onödiga funktioner som inte används, som till exempel bakgrundsbelyst display eller signaltoner. Att använda ett högkapacitetsbatteri eller ett extra batteri kan också vara till hjälp. Det är viktigt att hålla batteriet laddat och inte använda det i för kalla eller för varma temperaturer om man vill ha optimal hälsa för batteriet.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är ett köp av jaktradio inte det enklaste om man inte vet vad man är ute efter. Det handlar om att välja rätt radio för sitt jaktändamål. Det är viktigt att tänka på räckvidd, batteritid, vikt, ljudkvalitet och funktioner såsom stöd för olika kanaler och enkel användning med handskar på.

Det finns olika typer av jaktradio, 155MHz och 31MHz, med olika fördelar och nackdelar beroende på användningsområdet. Det är också viktigt att välja en radio som är kompatibel med jaktkamratens radio för att kunna kommunicera effektivt och säkert under jakten.

Med hjälp av denna artikel med köpguide och recensioner hoppas vi att du kan hitta en som passar dig bra. Kika in listan ovan för att se olika alternativ som täcker alla olika användningsområden. Lycka till med ditt köp av jaktradio.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen