Bäst Hagelgevär 2023 – Test av olika Hagelgevär

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Beretta A300 Outlander Syntet

Winchester SX4 Composite

Beretta A400 Xtreme Plus Syntet

Winchester SXP Black Shadow

Klicka här för att se fler Hagelgevär.

Bäst i test Hagelgevär 2023

En småviltjägare bör betrakta sintt hagelgevär som grunden för sin jaktutrustning. Det är inte riktigt samma sak för storviltjägare. Där är även kläder och optik lika viktiga som skjutvapnet, men för småviltjakt är det helt sant: Vapnet spelar störst roll och det ställer stora krav.

Men tänk inte på att du behöver en arsenal av gevär och hagelgevär för att vara en effektiv jägare. Om du äger ett vapenskåp fullt med hagelgevär är det bra, så länge du spenderar tillräckligt med tid med varje för att lära dig hur du använder dem. Men för dem som inte har pengar eller lust att köpa in en hel samling skjutvapen, var inte orolig.

Genom att handla smart och genom at köpa antingen begagnat eller nytt kan du köpa ett enda hagelgevär som täcker nästan 95% av de jaktmöjligheter som du har tillgång till. Om du vill öka din beredskapsnivå till 100% kan det enkelt uppnås med ett vanligt kulgevär.

Det bästa med hagelgevär är hur mångsidiga de är. Under ett visst år kan en jägare använda sitt hagelgevär för att jaga allt från fåglar som väger några hundra gram till hjortar på 70kg. Om samma hagelgevär accepterar flera typer av pipor kan det användas mycket effektivt för nästan alla olika typer av djur.

För att uppnå denna mångsidighet med ett hagelgevär, behöver du en gauge (kaliber) som är perfekt för allt från ekorrar till älgar. Och lita på oss, det finns. Även om det kan tyckas att ett mångsidigt pumpgevär skulle vara mycket dyrare än ett med ett smalare utbud av funktioner, så är det inte alltid så. Några av de billigaste hagelgevärarna på marknaden har ofta otroligt många funktioner. Nedan följer en köpguide som förklarar alla dessa funktioner och vad du ska leta efter hos ett hagelgevär så att du kan hitta det som passar dig bäst.

Läs även >>> Bäst i test Kikarsikte 2023

Köpguide för bäst i test Hagelgevär 2023

När du gör beslutet att köpa ett pumphagel har du många valmöjligheter tillgängliga. Främst måste du tänka på vad du ska använda skjutvapnet till och vilken typ av skjutvapen som bäst passar dina behov för detta. De flesta som köper halvautomatiska hagelgevär vill gå på jakt, skjuta på mål eller tävlingsskytte.

Det finns en typ av skjutvapen, i synnerhet som rymmer alla dessa tre syften. Detta skulle vara hagelgeväret. Det fantastiska med ett pumphagel är att det är lätt för alla att använda, även människor som har liten eller ingen erfarenhet av skjutvapen. Och eftersom hagelgevär är så kraftfulla behöver du inte vara ett perfekt skott för att nå ditt mål. Men om du kan sikta exakt kan du vara säker på att ditt mål förstörs med ett skott.

En annan anledning till att hagelgevär är så populära är på grund av deras mångsidighet. Du kan bokstavligen hitta mångsidighet i alla aspekter av en hagelbössa. Ammunitionen, till exempel, har en mängd olika val som fågelskott, buckshot, slugs och exotiska skott. Du kan också uppgradera delarna av ditt pumphagel för att göra det till ett mycket kraftfullare vapen. Några av de mest uppgraderade delarna inkluderar pipa, kolv, framåt och sikt.

Du kan bokstavligen förvandla en fabriksstandard Remington 870 pumpgevär till en 870 polis hagelgevär med bara några få uppgraderbara delar. Detta ger hagelgevär mer erfarenhet när det gäller montering och demontering av halvautomatiska hagelgevär och förbättrar deras färdigheter för att välja rätt uppgraderbara delar och veta vad de kommer att göra för vapnet.

Slutligen har hagelgevär olika storleksgauge och olika typer av åtgärder. Gauge avser hålets diameter och antalet sfärpellets som utgör ett kilo vikt. Till exempel betyder en 12-gauge shothell att diametern på en 12-gauge hagelgevärs diameter är lika med diametern på en 1/12-pund blyboll. Storleksgaugen du väljer hjälper dig att bestämma avståndet mellan dina bilder och vilken effekt de kommer att få.

När det gäller åtgärdstypen bestämmer detta i princip hur snabbt du kan skjuta skott från kammaren. Pumpåtgärd innebär till exempel att du måste pumpa framåt innan du skjuter, medan en halvautomatisk gör att du kan skjuta snabbare genom att bara trycka på avtryckaren varje gång du vill skjuta.

Som du kan se har du många val när det gäller hagelgevär och uppgraderingar du kan göra för dem. Under nedanstående lista följer mer djupgående guider till varje del på en hagelbössa.

Lista på bäst i test hagelgevär 2023

 • Bäst i test: Beretta A300 Outlander Syntet Hagelgevär
 • Populärast: Winchester SX4 Composite Hagelgevär
 • Premiumval: Beretta A400 Xtreme Plus Syntet Hagelgevär
 • Billigast: Winchester SXP Black Shadow Hagelgevär

Hur hagelgeväret passar dig

Jag kan inte stressa nog för att leta efter ett fågelhagelgevär som “passar” dig bäst. Det finns silionskomponenter som passar och det finns mycket kompetenta hagelgevärmonteringsspecialister som kan hjälpa dig att ringa in mycket bättre än jag kan.

Men vad jag kommer att berätta för er från min erfarenhet av att sälja hundratals pumphagel till kunder är att den första aspekten av passform också oftast förbises när man köper en hagelbössa.

Tänk på det. När du frågar säljaren att visa dig det dubbla hagelgeväret du har haft ögonen på, vad är det första du gör efter att du naturligtvis har kontrollerat kamrarna för att se till att de är tomma? Det stämmer, du lyfter upp den på axeln som om du drar upp en snabbspolande tuppfasan.

Under de få sekunderna när du lyfter hagelgeväret på axeln för första gången berättar tarmkänslan en av två saker: ja, det här känns bra och naturligt, eller nej, det här passar mig inte riktigt.

Om det känns naturligt är egenskaperna troligen väl anpassade till din kroppsform och storlek. Om ditt huvud lätt glider till en skjutposition är det förmodligen en bra anledning till det. Omvänt, om du, när du drar hagelgeväret upp till kinden, befinner dig i att vrida på huvudet för att få det att kännas något naturligt kanske något inte är i linje med hagelgeväret och din kropp.

Beviljas, en vapensmed kan justera en hagelbössa tusen sätt att få det att passa dig, men det kommer att tillföra några kostnader för ditt köp och kanske aldrig får dig den naturliga “passformen” som gör att du blir en med hagelgeväret. Slutsatsen är att lita på dig själv.

Bästa stället att köpa hagelgevär

Det bästa beslutet är att köpa från en hagelgevärbutik. Personalen kommer att vara experter på området och kommer att ha en mängd kunskap, så ställ alla frågor du vill ha.

Återförsäljaren kommer också att ställa frågor. Du kommer att bli tillfrågad om vilken typ av fotografering du ska göra, hur ofta och naturligtvis vad din budget är. Med denna information kan återförsäljaren välja rätt modell och kommer sedan att kontrollera dig för hagelgevärpassning. Och om du undrar om du ska välja en 12-borrning eller en 20-borrning kommer en återförsäljare att ge dig de bästa råd.

Du får också hjälp med hela den juridiska sidan av att bli en hagelgevärägare, från att få ett skjutvapencertifikat till hagelgevärförvaring, samt tips om hur du håller och transporterar ett hagelgevär.

Det är viktigt att ansöka om en hagelbössa eller skjutvapencertifikat snabbt eftersom det kan ta veckor eller till och med månader att komma igenom, beroende på var du bor. En ansedd återförsäljare kommer att reservera ditt pumpgevär åt dig medan du väntar på att få ditt certifikat.

Nytt eller begagnat hagelgevär?

Bortsett från budgeten finns det fördelar med både nya och begagnade hagelgevär.

Nytt hagelgevär

 • Du får en garanti från tillverkaren eller importören så att du kan vara säker på hagelgevärets prestanda.
 • Det blir också lättare att skaffa reservdelar.
 • Hagelgeväret har ingen historia av dålig behandling.
 • Ett nytt hagelgevär blir dock dyrare – lägg den kostnaden till de andra kostnaderna, till exempel ett vapenskåp, lektioner och ditt skjutvapenintyg.
 • Nya kanoner försvagas snabbt
 • Om du har köpt ett nybörjarhagelgevär kanske du vill uppgradera efter ett år eller så.

Begagnat hagelgevär

 • Du hittar fler val av vapen som passar din budget
 • En återförsäljare kommer inte att sälja dig ett dåligt hagelgevär
 • Det är olagligt att sälja en hagelbössa som är osäker
 • Ett väl valt halvautomatiskt hagelgevär kommer att hålla sitt värde i några år
 • Det är osannolikt att du får en garanti
 • Det kan vara svårt att få reservdelar.
 • Hur mycket ska du spendera på att köpa ett första hagelgevär?
 • Investera 5 000 – 10 000 kr så får du ett mycket användbart första pumphagel antingen nytt eller begagnat.

Hur du får ditt hagelgevärscertifikat

Ta reda på hur du ansöker om en hagelgevärslicens, plus mer information om väntetider, avgifter och överklagandeprocessen

Andra saker att komma ihåg när du köper ett hagelgevär för första gången

Rätt kläder

Bär de kläder du planerar att skjuta i när du är utrustad för ett halvautomatiskt hagelgevär. Det är stor skillnad i passform när du bär en skrymmande jacka jämfört med en lätt skjorta.

Vapenskåp

Du måste installera ett fast, låsbart vapenskåp hemma för att hålla dina vapen lagligt.

Meddela polisen

Ett halvautomatiskt hagelgevär eller skjutvapenintyg begränsar inte antalet vapen du kan äga, men polisen måste hållas medveten om varje köp du gör.

Vet vad du vill ha

Titta inte på vapen till salu förrän du har en god uppfattning om vad du behöver.

Försäkring

Det är inte obligatoriskt att ha en försäkring medan du skjuter, men allmänt ansvarsskydd rekommenderas definitivt. Många skjutorganisationer, inklusive BASC, erbjuder försäkringar som en del av deras medlemsförmåner.

Säkerhet

Se till att du är uppdaterad med skyttessäkerhet och lag och vet hur du beter dig ansvarsfullt ute på fältet.

Ursprungligt skick

En aspekt av att handla ett begagnat pumpgevär som kan vara viktigt är att leta efter vapen i originalskick. Med “originaltillstånd” menar jag att inga större modifieringar har gjorts på hagelgeväret, till exempel förkortning av kolv eller pipa, ersättning av främre sikten eller en dåligt passande eftermarknadsrekylplatta.

Säljaren kommer vanligtvis att kunna berätta om en hagelbössa är original eller, om inte, kan de påpeka alla ändringar som har gjorts. Några viktiga saker att kolla in vid första anblicken inkluderar:

Kammarlängd

I nya pumphagel är tre-tums kamrar ganska mycket standard. Jämfört med 2 3/4-tums shothells möjliggör tre-tums laster större skottkapacitet, vilket är viktigt vid jakt på stort vatten eller för någon av de större gässen.

Jag skulle inte välja en 2 3/4-tums slätborrning såvida jag inte begränsade min jakt till lockande ankor, när skalen med kortare längd är helt fina och ger minskad rekyl. Nittiofem procent av tiden passar ett 12-gauge halvautomatiskt hagelgevär med en tre-tums kammare bäst för småvilt.

Det tredje alternativet där ute är 3 1/2-tums kammaren, tillgänglig i många hagelgevär. Alternativet 3 1/2-tums uppstod i slutet av 1980-talet som svar på införandet av stålskott för vattensamling.

Denna kammarlängd ger större kapacitet för de större pellets som behövs för att kompensera för stålets underlägsenhet att leda, både när det gäller nedströmsenergi och mönstring. Stora förbättringar av stålbelastningar har dock gjorts sedan, så det finns inget behov av att gå med 3 1/2-tums skal och dess rejäl prislapp – för att inte tala om allvarlig rekyl.

Ammunitionsval

Ammunition är en av de viktigaste sakerna att tänka på när du förbereder dig för att använda ditt pumpgevär på något sätt. Först måste du förstå vad ett hagelgevärsskal består av innan du bestämmer vilken typ av ammunition som du vill använda.

En shotshell innehåller en serie små sfäriska projektiler som ofta kallas pellets. Dessa pellets är vanligtvis gjorda av bly men fler ammunitionstillverkare gör dessa dagar också av stål. Detta har att göra med lagar kring användning av bly på grund av miljöhänsyn.

Slugs

Bortsett från shotshells finns det hagelgevärsslugs som bara är stora enskilda projektiler som nästan liknar kulor. Du kan också lägga till spänning i din skjutupplevelse genom att använda exotiska skott. Detta är speciell ammunition som gör något extra förutom det ursprungligen avsedda syftet.

Det kan skjuta genom rustning, lämna ett spår av eld bakom det eller skapa en flash bang. Var bara försiktig när du använder exotiska skott eftersom de kan orsaka oavsiktliga skador på öronen eller eld i närområdet. Du riskerar också att skada ditt halvautomatiska hagelgevär om du använder dem för ofta. Så det är bäst att få råd från en hagelgevärexpert innan du väljer några exotiska skott.

Birdshot och buckshot

Birdshot och buckshot är två populära typer av hagelgevärsammunition som använder pellets. Huvudskillnaden mellan de två är storleken på pelletsen i dem. Birdshot tenderar att ha mindre pellets vilket gör att dina bilder har ett mycket bredare utbud. Det enda är att det inte kommer att orsaka så mycket skada när du skjuter något stort på ett längre avstånd.

Det är därför som jägare använder fågelskott för att jaga fåglar eftersom de är små och snabba. Buckshot använder å andra sidan större pellets som orsakar mer skada men har ett smalare intervall.

Vissa jägare gillar att använda buckshot för att jaga rådjur, men om du gör det, se till att du är nära det. Att jaga ett sådant stort djur med buckshot eller fågelskott skulle bara få det att lida. Det är därför det är bättre att jaga mindre djur med dessa shothells.

Det enda sättet att verkligen se till att du dödar ett djur eller en annan levande sak är att använda slugs. Dessa kommer att orsaka mest inre skador på ditt mål och det gör att de kan dö snabbt. Naturligtvis finns det bara en projektil per skott så du måste vara bra på att sikta om du vill träffa ditt mål och ha träffsäkerhet.

Materialval

Kolven på hagelgevär är viktigt att tänka på för din kropps storlek och form. Tänk på när du riktar ditt halvautomatiska pumpgevär och hur änden på beståndet vilar mot framsidan av din axel. Om du inte har en kolvstorlek som är bekväm så kommer du inte vara bekväm när du siktar. Materialet i beståndet är också en annan faktor som du vill överväga.

Klassiska pistolgrepp är vanligtvis gjorda av trä och innehåller ett böjt grepp som du kan hålla i hagelgeväret. Det hjälper dig också att hålla hagelgeväret stadigt när du vilar det mot din axel för att sikta.

På nackdelen är klassiska pistolgrepp vanligtvis inte justerbara och standardstorleken tenderar att vara ganska lång för de flesta att bli bekväm med. I det här fallet kan du shoppa efter ett annat klassiskt pistolgrepp som har en bättre storlek och sedan bara ersätta ditt nuvarande grepp med det.

Antingen det eller så kan du klippa ner originalmaterialet och göra det kortare själv. Var bara försiktig om du väljer den här metoden eftersom du behöver veta vad du gör eller annars förstör du aktien.

När det gäller hagelgevärgreppsbestånd blir dessa vanligare i både taktiska inställningar och fritidsinställningar. Du hittar att de flesta hagelgevärgrepp är gjorda av en hållbar plast, som polymer, vilket gör att vapnet kan vara lätt och hållbart samtidigt. Dessutom kan polymeren överleva tuffa miljöförhållanden som kraftigt regn och vind.

Poliser och militärtjänstemän älskar att använda hagelgevärgreppsstockar på sina pumphagel eftersom det låter dem hålla sina pumpgevär med ena handen som en hagelbössa eller gevär. Om du är någon som alltid har varit bekvämare att skjuta ett gevär och sedan börjar övergå till att använda en hagelbössa, då är ett hagelgevärgreppsunderlag det enklaste sättet för dig att vänja dig vid det. Och när du använder ena handen kommer din andra hand att kunna ladda vapnet med mer ammunition.

När du köper en kolv kommer det vanligtvis med en matchande framdel som är gjord av samma material. Om din kolv inte kommer med en forend, försök sedan hitta en forend som matchar beståndet så mycket som möjligt. Gå till kolvtillverkarens webbplats och se om du kan köpa forend separat från dem. På så sätt kan du känna dig bekväm med känslan av vapnet genom att ha en kolv och försvara det som känns detsamma, eftersom det här är de två områden som du kommer att hålla mest av tiden.

Hållbarhet och tillförlitlighet

Detta är ett icke-förhandlingsbart krav. Du måste hitta något som kommer att kunna hantera missbruk och andra stötar och smällar som följer med jakt. Inte bara det, men dessa pumphagel har en chans att också komma ner och smutsiga eftersom du kan vada genom lera, vatten och andra miljöelement.

Även om det är något du har hört tidigare, är tillförlitlighet ett stort måste här, särskilt när det gäller hagelgevär. Dessa typer av hagelgevär kommer att användas i situationer där du måste kunna skjuta flera skott (trots att du kan slå en anka med ett skott). Du kanske kan städa upp och slå ner din väskegräns med ett ögonblick. Hitta ett pålitligt hagelgevär (särskilt ett som möjliggör snabb fotografering).

Piplängd och typ

Längden på ett hagelgevär är något som en nybörjare förmodligen inte bryr sig om eftersom de troligen kommer att räkna med att tunnorna är desamma. Sanningen är att längden på ett pipa gör en enorm skillnad när man skjuter kort eller lång räckvidd.

Långa pumpgevär som är mellan 60 och 91 cm är bättre för långdistansskytte. Om du är en jägare som vill träffa långt borta mål med ditt hagelgevär, vill du ha en lång pipa. Träffsäkerheten och precisionen för dina bilder kommer säkert att bli bättre med en längre pipa. Du kommer också att vara bekväm med att hålla en hagelbössa med långa kanter när du är ute med alla vidöppna utrymmen att röra sig i.

Du kommer att märka att vinkelmomentet är stadigare och långsammare när du svänger vapnet runt för att skjuta på något. Anledningen till detta har att göra med den extra vikten eftersom det är en längre pipa. Om du inte planerar att skjuta ditt byte på nära håll i naturen, håll dig med det långa hagelgeväret.

Nu finns det en speciell typ av hagelgevär som kallas en riflad pipa som innehåller massor av spiralformade spår inuti pipans hål. Dessa riflade tunnor är avsedda att användas med sabot-slugs, som är små projektiler som e plastsabots för att stödja dem. Dessa saboter är det som kommer i kontakt med borrningens skruvformade spår.

På det sättet, när sabot-slugs skjuts ut från hålet, kommer spåren att få slugs att snurra när de lämnar pipan. Denna snurrning ska stabilisera slugen i luften och hjälpa dig att förbättra träffsäkerheten för ditt skott. Många militära soldater och brottsbekämpande officerare använder riflade tunnor på grund av deras förmåga att skjuta rakt och skada målet. Civila kan också använda dem för hemmaförsvar eller jaktändamål.

Gauge (kaliber)

Gaugen på ett hagelgevär representerar diametern på pipans inre hål. Beräkningen av gaugen görs genom att ta hänsyn till vikten på de sfäriska pellets som utgör skotten. Dessa pellets är vanligtvis gjorda av bly men de kan också vara av stål.

Vi berörde detta tidigare så att du borde ha en tydlig förståelse för vad detta betyder. Vad du förmodligen inte inser är hur många olika gauges som finns. Du är redan bekant med 12-gauge, men det finns också 10-gauge, 16-gauge, 20-gauge, 28-gauge och .410-gauge. Låt oss undersöka dessa nu.

Mer än 50% av alla sålda pumphagel är 12-gauge. De är populära eftersom de är bäst lämpade för att jaga vilt i naturen och målskytte. Det finns dock vissa människor som tycker att vikten på 12-gauge är obekväm. Så som ett alternativ väljer de 20-gauge eftersom de kan hantera rekylen och vikten mycket bekvämare.

Kom ihåg att ju högre antal gauge, desto fler pellets kommer du att ha i skalet eftersom de är mindre. Precis som när du har ett mindre spårnummer kommer du att ha fler pellets. Du hittar vanligtvis inte pumpgevär och ammunition som är mindre än en 10-gauge. Om du vill ha detta måste de skräddarsys för att vara antingen en 8-gauge eller en 6-gauge. Dessa skulle dock vara mycket riskabla att skjuta och de rekommenderas inte.

När du väljer rätt gauge för din ammunition måste du ta hänsyn till diameterstorleken på ditt hagelgevärs hål. Lågskalorna måste ha ett bredare hål för att rymma storleken på de större pelletsen.

 • Till exempel bör ett 10-gauge skal användas när du har en 0,775-tums borrning. Detta skulle vara bra för jakt på större djur som kalkon eller gäss.
 • En 12-gauge bör ha en 0,729-tums hål och användas för ett medelstort spel som ankor.
 • En 16-gauge bör ha en 0,663-tums hål och kan användas för att skjuta fasaner.

När det gäller små fåglar och annat mycket litet vilt bör du använda en 20-gauge, 28-gauge eller en .410 gauge.

 • 20-gaugen bör ha en 0,615-tums hål,
 • 28-gauge bör ha en 0,55-tums hål och
 • 0,410-gaugen bör ha en 0,410-tums hål.

Gör det lätt för dig själv

Detta kommer att göra en hel del hagelgevärssnobbar irriterade. De enda två mätare som är värda att överväga är 20 gauge och 12 gauge. Ammunition för dessa mätare är allmänt tillgänglig och mycket mångsidig, och det finns ingen praktisk anledning att vila in i de mer esoteriska mätarna.

Under de senaste åren har det funnits mycket livlig debatt om de relativa attributen för 12-gauge och 20-gauge hagelgevär, särskilt uppmuntrade av framsteg inom ammunition.

En person kan spendera dagar på att läsa upp dessa argument i dedikerade skjutvapentidningar, och du är välkommen att göra det. Men här ska jag bara skära igenom en hel del av B.S. och ge dig en ganska enkel sammanfattning av informationen och även ett råd.

12-gauge hagelgevär har större skal än 20-gauge hagelgevär, så de kastar fler pellets och de sparkar vanligtvis hårdare. Om huvuddelen av din jakt kommer att vara för mindre småvilt, som kaniner, vaktlar, fasaner, etc., gå gärna med en 20-gauge. Men om du också ska jaga småvilt i större storlek, som kalkoner, ankor och gäss, gå med en 12-gauge.

Anpassa storleken av hagelgeväret

Kvinnor och ungdomar tenderar att vara mindre och ha mindre överkroppsstyrka. Båda faktorerna bör beaktas. Att försöka skjuta med en för lång kolv är en riktig frustration. Pistolen är svår att montera, kräver överdriven och obekväm justering när den är monterad, och ganska mycket förbjuder utvecklingen av en bra skjutform.

Vanligtvis låter skyttar med för lång kolv röra nedåt på överarmen snarare än att montera den fast i axelns “ficka”. Med dålig form kommer den första skjutaren inte att skjuta framgångsrikt och kommer att drabbas av mer rekyl än nödvändigt.

Många hagelgevärstillverkare erbjuder “Ladies and Youth” -modeller. Dessa har kolvar som är några centimeter kortare än sina standardmodeller och är en bra startplats. Kom dock ihåg att jakt på kallt väder betyder skrymmande rockar, och det kan kräva ännu kortare kolvar.

De flesta modeller för damer och ungdomar är i 20 gauge. Inom rimlig räckvidd kan 20-gauge vara ett bra halvautomatiskt hagelgevär, särskilt med några av premium icke-toxiska pellets som Bismuth, Federal Tungsten Iron, Kent Impact och Remington Hevi-Shot.

Med stålpellets är 20-gauge mer räckviddsbegränsad, men med en nybörjare är det inte nödvändigtvis en dålig sak. Med en 12-gauge pistol med rätt mått fungerar de lättare stålbelastningarna bra och producerar inte för stor rekyl.

De flesta vuxna kvinnor har samma storlek, men barn växer. Ta hänsyn till det när du handlar efter ett “start” -hagelgevär för en ung. Det vore smart att välja en modell för vilka kolvar i vuxenstorlek också finns tillgängliga från tillverkaren.

Anpassa till rekylen

Som nämnts är pistolpassning en viktig aspekt av rekylfrågan. Pistolvikt påverkar också rekyl eftersom tyngre pistoler absorberar mer av rycket. Detta måste dock balanseras med att vissa kvinnliga och de flesta unga skyttar har mindre arm- och axelstyrka. Lätta vapen som skjuter lätta laster är en beprövad lösning.

Det finns också flera rekylreducerande enheter tillgängliga. Vissa införs i beståndet och andra går i tidningen. (Några av dessa ersätter kontakten med tre skott – men du bör kontrollera för att vara säker.) Magasinanordningarna har den extra fördelen att de lägger mer vikt framför, vilket främjar en mjukare svängning och bättre uppföljning.

En av de mest effektiva rekylreducerande åtgärderna är utvecklingen av bra skjutform genom mycket träning. Korrekt pistolmontering och en bra skjutställning hjälper till att hantera rekyl. Mycket rekyl kan fångas i händerna innan det träffar axeln. Ingen kan lära en ny skytt att göra allt detta automatiskt och konsekvent; det måste läras och ingrodd av övning.

Övninsskytte

Övningsskytte på lermål bidrar också kraftigt till “komforten i situationen” i ekvationen för alla nybörjade jägare, oavsett storlek, kön eller ålder. Att ha ett visst förtroende för sin skjutförmåga är ett utmärkt sätt att börja den första faktiska jakten. Det finns tillräckligt med nya utmaningar i den riktiga jaktupplevelsen att komfort med pistolen inte borde vara en av dem. Att fånga några fåglar är faktiskt en bra start. Det finns ingenting som lite framgång för att uppmuntra nybörjare att vilja åka vattnet igen.

Hitta ett hagelgevär som passar dig

Med informationen om mätare och handlingar i ditt huvud och dina tankar om hur du planerar att använda hagelgeväret måste du nu fundera på att hitta en pistol som passar dig personligen. Du måste hitta ett vapen som har en kolv som passar din kropp bra. Du vill inte ha en kolv som är för långt eller ett vapen som är för tungt för att du enkelt ska kunna hålla.

Det bästa sättet att hitta detta är att hantera några skjutvapen. Din vapenbutik är rätt plats att gå. De som arbetar där hjälper dig att hitta ett hagelgevär som passar din kropp väl. Det gör hagelgeväret enkelt och säkert för dig att skjuta.

Vad ett hagelgevär är

Ett hagelgevär är ett vapen som är utformat för att skjutas från axeln och för att skjuta ett antal pellets från en enda omgång. Dessa pellets är kända som ett skott. Skott finns i ett fast plastskal och fungerar bäst med en slätborrning.

Hagelgevär kan också skjuta fasta projektiler som kallas en slug, och slugs är mest exakta ur ett räfflat hål.

Hagelgevär har funnits nästan lika länge som vapen har gjort. Deras förenklade design och deras förmåga att skjuta flera projektiler gjorde dem till ett populärt val för jägare och soldater. Halvautomatiska hagelgevär används idag av jägare, soldater, poliser, idrottsmän och mer.

Fördelar och nackdelar med hagelgevär

Hagelgevär är mycket mångsidiga vapen och tillåter en skjutare att engagera sig i ett stort antal mål från en enda plattform. Ett pumphagel har förmågan att framgångsrikt jaga djur så små som ekorrar och fåglar och lika stora som en björn. Skillnaden mellan en växling i ammunitionskällor.

Hagelgevär är också mycket kraftfulla vapen när de paras ihop med buckshot eller slugs, så mycket att de kan leverera mer fotpund energi per avtryckare än handeldvapen eller de flesta axeleldade halvautomatiska gevär.

Användningen av skott i pumphagel säkerställer att du har större chans att träffa ditt mål när du skjuter snabbt eller i svagt ljus. Ett hagelgevär har inga problem att slå fåglar från himlen med relativ lätthet. Hagelgevär är också vanligtvis mycket prisvärda vapen, det finns naturligtvis en viss avvikelse, men ett namngivet hagelgevär från ett ansett företag kan fås för 3 000 kronor.

Begränsningar av hagelgevär

Hagelgevär är övergripande bra vapen, men de har vissa begränsningar. Först och främst är de mycket begränsade i räckvidd. Även med slugs kan du bara nå ut till ungefär 100 till 150 meter i de flesta fall.

Med skott kan du nå så långt som 50 meter med rätt ammunition och choke-kombination. I kalibrar över 20 gauge pumphagel är tunga rekylvapen som kan straffa axeln och detta gör dem svåra att kontrollera för de flesta skyttar.

Hur man rengör ett hagelgevär

Ditt hagelgevär att bli smutsigt. Så du kommer att behöva en hagelbössa som kommer att kunna demonteras ganska enkelt så att du kan rengöra alla vinklar och vingar i själva hagelgeväret. Det är viktigt att du rengör den regelbundet för att förlänga dess livslängd och hålla den i funktionell ordning.

Rengöring av en hagelbössa kräver att du täcker varje centimeter av pistolen själv. Det är viktigt att du följer dessa instruktioner så att du vet hur du ska göra jobbet ordentligt varje gång du måste göra gärningen. Här är följande steg:

 1. Innan du går framåt måste du kontrollera hagelgeväret för att se till att det inte finns några patroner inuti magasinet eller kammaren. När du är klar går du vidare till nästa steg.
 2. Demontera ditt pumphagel bit för bit.
 3. Använd en trasa och rengöringslösning, var noga med att torka ner de delar som behöver rengöras. Börja först med tröghetssystemet. Var noga med att bli svåra att nå områden också.
 4. Torka av tändstiftet. Ta sedan bort avtryckarsystemet från hagelgeväret (förutsatt att du inte har gjort det) och torka bort överflödig smuts, olja och allt annat.
 5. Nästa är rekylfjädern. Var noga med att torka ner det med en gammal skjorta eller en trasa som inte lämnar någon ludd bakom sig.
 6. Var noga med att torka av insidan av de andra delarna av hagelgeväret (mag well, pump-action, choke tube, osv.)
 7. Torka bort överflödiga saker från tvärtråden.
 8. Smörj gångjärnet nära tändstiftet. Var noga med att göra detsamma med de andra rörliga delarna av hagelgeväret. En droppe borde räcka. Flytta den så att alla dina baser är täckta.
 9. Rengör pipan med en bra borstborste och en rengöringsplatta. Var noga med att göra några pass för att se till att den är fin och ren.
 10. Byt ut avtryckarenheten och stiftet som håller in den.
 11. När du sakta sätter ihop hagelgeväret, var noga med att sätta olja på andra rörliga delar som pumpens spår, tröghetssystemet eller andra delar om det behövs.

Hagelgevärs historia

Många glömmer den riktiga betydelsen av en hagelbössa och tänker bara på vapnets långa form. En hagelbössa kan definieras som vilket slätborrhagelgevär som skjuter från axeln och skjuter ut många små runda pellets eller en slug. Ammunitionen som innehåller små pellets kallas “skott”, därav namnet hagelgevär.

Men den här typen av vapen kallades inte alltid hagelgevär. I både den militära och civila världen har pumphagel haft många olika namn under århundradena. Några av dessa namn inkluderar musket, blunderbuss, trench gun, scattergun och fowling piece. Dessa namn härstammar från olika nationer under de senaste 400 åren.

På 1600-talet designade tyskarna en musket som kallades blunderbuss. Du var tvungen att ladda musket genom att sätta in ammunitionen genom munstycket och sedan skulle du skjuta vapnet från axeln. Denna musket skulle så småningom upptäckas av britterna och sedan integrerades den i deras samhälle på 1770-talet. Men de hänvisade till vapnet som en fågelbit eftersom de främst använde det för att jaga fåglar i naturen. Den typ av ammunition de använde för att jaga dessa fåglar motsvarade vad fågelskott är idag.

Det var först 1776 att termen “hagelgevär” användes. Soldater i Kentucky använde både slätbensmusketer och riflade myskmuskler vid den tiden och de behövde hitta ett ord för att skilja de två myskorna. Så de började kalla den slätborrade en hagelbössa, eller glattborr hagelgevär.

Runt tiden för inbördeskriget var när soldater började använda hagelgeväret för mer än bara jakt. De fann att hagelgeväret fungerade mycket effektivt som ett nära vapen eller som ett sätt att träffa ett rörligt mål utan att behöva vara helt korrekt. Efter att inbördeskriget slutade flyttade fler amerikaner västerut till en region som senare blev känd som det gamla väst.

Vid denna tidpunkt hade alla en hagelbössa för självförsvar och överlevnad. Det fanns indianer, cowboys, unionsoldater, tränare och ensamma landvakter som alla packade en. 1875 gjordes tekniska framsteg med hagelgeväret så att det kunde ha två pipa istället för ett. Du kan också ladda hagelgeväret på mottagarens sida istället för genom munstycket. Tränarförare som transporterade starka lådor cyklade vanligtvis med hagelgevär, det är där ordstävet “ridhagel” kom ifrån.

År 1900 revolutionerade en uppfinnare vid namn John Moses Browning hagelgevärens handling genom att skapa det första hagelgeväret såväl som det första hagelgeväret för pump och det automatiska laddningsgeväret. De flesta av dessa actiondesigner är desamma som används i dagens hagelgevär. De enda stora framstegen sedan dess har varit i synteknik med lasersikter och optiska redskap.

Olika typer av hagelgevär

En hagelgevärsaktion betyder den mekanism för vilken hagelgeväret fungerar från. De tre vanligaste typerna av hagelgevärsåtgärder är pausåtgärd, pumpåtgärd och halvautomatisk åtgärd. En av de första actiontyperna som någonsin använts var break action hagelgevär.

Break action hänvisar till när du kan vända pipan / vinklarna vinkelrätt, så att du kan ladda ammunition rakt in i pipans baksida (kallad sats). Break action hagelgevär kan antingen vara ett enda pipa eller ha en dubbel tunn design. Inte bara det, placeringen av dubbla tunnor kan vara antingen sida vid sida eller över / under. Sida vid sida betyder att varje cylinder är bredvid den andra horisontellt medan över / under betyder att en cylinder är ovanpå en annan cylinder vertikalt.

Bock (brytningshagelgevär)

Brytnings hagelgeväret med en sida vid sida-design användes traditionellt av jägare och tävlande målskyttar. I de tidiga dagarna kallades detta hagelgevär som en fågelbit eftersom det vanligtvis användes för att skjuta på flygande fåglar och ankor. Även om det också användes för sportändamål, var över / under designen av brytnings hagelgeväret mer populärt med tävlingsskytte eller målövning.

Om du till exempel skulle gå på skeetskytte eller lerduveskytte är över / under designen det du skulle använda. Det är dock en fråga om personlig preferens för de flesta professionella skyttar. Om du precis börjat skjuta kan du hålla fast vid sida för sida för jakt och över / under för sport. Annars gör du vad du är bekväm med.

Pumpens hagelgevär revolutionerades under början av 1900-talet. Detta vapen har en glidande underarm under pipan som är ansvarig för att arbeta. Du utför åtgärden genom att placera en hand under underarmen och skjuta tillbaka den en gång och sedan framåt igen. Detta kallas “pumpen”, därav namnet “pumpåtgärd.”

Röret i vilket underarmen glider på under cylindern kallas ett rörformat magasin. Detta styr inte bara underarmens pump utan lagrar och matar in ammunition i kammaren för vapnet. När du vill ladda vapnet med mer ammunition har mottagaren en port där du kan ladda ammunitionen. Det här är verkligen enklare och bekvämare än att behöva rotera pipan som du skulle göra med hagelgeväret.

Sida vid sida (SBS)

Sida vid sida hagelgevär anses allmänt vara det ”traditionella” hagelgeväret och används huvudsakligen för spelskytte. Tunnarna på hagelgeväret, som namnet antyder, ligger bredvid varandra i motsats till den ena som sitter ovanpå den andra (över och under). Vanligtvis kommer de att ha två utlösare, för att manövrera varje pipa och en autosäkerhet.

Efter långvarig användning blir denna typ av hagelgevär mycket varm, om inte varm, vilket gör det obekväma att hålla om inte handskar bärs. Du kan också begränsa dig till vilken typ av patron du använder, eftersom patronkamrarna tenderar att vara mindre, i längd, detta är särskilt fallet för “Old English” hagelgevär.

Tunnorna på dessa kanoner tenderar att vara, enligt moderna standarder på kortsidan, vanligtvis 28 ”och tenderar att vara lättare i vikt, så att de lättare kan bäras, vilket i sin tur genererar mer” filtrekyl ”än en tyngre hagelgevär. En typisk vikt skulle vara i regionen ca 6 kg. Moderna hagelgevär har fördelen att de har “Multi-Chokes” som gör dem mer mångsidiga, sida vid sida inte typiskt för att ha det här alternativet.

Så en sida vid sida, för ett första köp, på grund av bristen på flexibilitet är komplexiteten hos två utlösare förmodligen inte det bästa köpet, och kanske något som kan övervägas senare.

Över och under (OU)

Over and Under Shotguns, ironiskt utformade före sida vid sida, men vid den tiden var tekniken inte tillgänglig för att få dem att fungera tillförlitligt, så designare ändrade konfigurationen sida vid sida med två separata skjutmekanismer och två utlösare, därmed sida vid sida sida föddes.

Over and under blev bara en pålitlig hagelgevär 1925, introducerad av Browning. Detta är nu den mest populära konfigurationen och den mest mångsidiga. De kan också hittas skjutspel såväl som leror, och på grund av designen, efter tung användning, är de mindre benägna att överföra värmen från tunnorna till skytten. Över-och-under-hagelgevär är ofta utformade som “sporter” rundhagelgevärer, i huvudsak lämpliga för alla situationer.

Vissa är dock utformade med en förspänning, som skjutspel; skeet eller fälla. De kommer vanligtvis med ett multi choke-system, vilket gör dem mer mångsidiga för nybörjare. Till skillnad från vissa sida vid sida är de byggda för att ta nästan alla patroner och är utformade för tung användning, med andra ord tenderar de att vara mer robusta.

För första gången som köpare är den här konfigurationen med dess mångsidighet förmodligen det bättre alternativet.

Pump action hagelgevär

Pumphagel tjänar ett brett spektrum av syften. Du kan använda dem för sport, tävlingsskytte, jakt och självförsvar. Det exakta syftet som du väljer att använda ditt pumphagel för beror på vapenmodellen, pipans längd och typen av choke. Som du just lärt dig är tunnor som är längre lämpliga för jakt och sport, medan de kortare tunnorna är bättre för hemmaförsvar och brottsbekämpning eller militär användning.

De som används av brottsbekämpning och militären kallas vanligtvis upploppsvapen, som har en tunnlängd på drygt 45 cm. Men snarare än att använda buckshot eller snäckskal kan en professionell använda gummi- eller sandsäckprojektiler istället. Den här typen av ammunition är inte dödlig för målet, men det räcker för att göra dem oförmögna och orsaka mycket smärta. Sammantaget är pumphagel de mest populära i det moderna samhället och du kommer att se människor överallt som använder dem i olika inställningar.

Halvautomatiska hagelgevär

Halvautomatiska hagelgevär hittar i fler människors händer dessa dagar. Som med gevär låter ett halvautomatiskt hagelgevär skjuta snabbare. I stället för att behöva pumpa framåt före varje nytt skott som du vill ta, drar du bara på avtryckaren för att starta varje skott. Halvautomatiska hagelgevär kallas autoladdare av den anledningen eftersom du inte behöver ladda skottet faktiskt innan du tar det.

På grund av detta kan du använda en halvautomatiskt hagelgevär med bara en hand snarare än två om du behövde. När du går för att skjuta ditt vapen gör handlingen i cykeln allt för dig automatiskt. Det kommer att mata ut skalet som just användes och sedan ladda ett nytt skal i kammaren på några sekunder.

Några av de mest populära halvautomatiska hagelgevären är Saiga-12, Benelli M1 och Remington 1100. Andra typer av halvautomatiska hagelgevär, som Benelli M3, är hybrider som har möjlighet att växla mellan pumpåtgärder och halvautomatiska. Anledningen till att du kanske vill ha denna förmåga är så att du kan följa lagarna i den jurisdiktion du befinner dig i, eftersom vissa platser inte tillåter jakt med halvautomatiska hagelgevär.

När det gäller brottsbekämpning och militärfolk kan vissa av dem välja att använda halvautomatiska hagelgevär med tidningar. Dessa är i grunden hagelgevär som har gevärets ammunitionskapacitet och eldkraft på grund av den inbyggda magasinkammaren som den har i sig. Ett bra exempel på detta är Armsel Striker som är ett halvautomatiskt hagelgevär med 12 gauge som innehåller en roterande cylinder för ammunitionen. För varje tryck på avtryckaren roterar cylindern som en revolver och låter dig skjuta ytterligare en runda. Ett annat exempel är ett magasin Vepr-12 hagelgevär.

Bullpup hagelgevär

Bullpup hagelgevär är de typer av hagelgevär där åtgärden finns på baksidan av utlösargruppen snarare än framför den. Botten har handlingen inbyggd i sig vilket gör att hagelgevärets längd kan minskas kraftigt. Naturligtvis kan längden på ditt pipa fortfarande vara vad du vill att det ska vara, beroende på dina behov. Som du vet låter ett kortare pipa dig manövrera bättre i trånga utrymmen och miljöer.

Tja, längden på kolven på en bullpup pumpgevär är drygt hälften så stor som vad du skulle se på ett vanligt hagelgevär. Detta gör dem ännu lättare att manövrera med i kombination med ett kort pipa. Inte bara det, bullpup hagelgevär har en mycket högre ammunitionskapacitet än traditionella hagelgevär också. Detta gör dem till en av de bästa taktiska hagelgevärslösningarna som du någonsin kommer att hitta på marknaden.

Normalt ser du inte jägare eller tävlingsskyttar som använder bullpup hagelgevär. Istället är den vanligaste användningen av bullpup hagelgevär antingen hemförsvar eller en nära stridsituation. Generellt är detta vapen lämpligt för mål som ligger mellan 10 och 15 meter bort. Varje mål som är närmare än det kommer att förstöras och varje mål längre än det blir svårare att träffa exakt. Om du bestämmer dig för att använda en bullpup för jakt, se till att du är nära ditt mål, särskilt om det är ett större djur.

En sak du kommer att märka direkt med bullpup hagelgeväret är att det har mindre rekyl än traditionella hagelgevär. Detta är en annan anledning till att din träffsäkerhet blir bättre med detta vapen. Dessutom gör bullpupens korta längd det lättare att bära runt vilket gör att du kan röra dig och manövrera snabbt. I stridsituationer kommer du att känna mycket mindre trötthet på grund av denna lättare vikt på dina armar. Sedan, om fienden attackerar och du måste agera snabbt, blir din reaktionstid snabbare med detta hagelgevär.

När det gäller nackdelarna kanske vänsterhänt skjutare inte gillar att ha utkastningsporten och ansiktet så nära varandra. Eftersom höger sida har utmatningsporten kanske vänsterhänta användare inte gillar att ha använt skal som matas ut mot deras ansikten. Det enda sättet runt detta är att lära sig att skjuta högerhänt men inte alla vill göra det. Och även om hagelgevärets korthet är användbar för strid på nära håll, kommer du inte att kunna ändra vapnet för strider med långa avstånd som du kunde med ett traditionellt hagelgevär. Så håll dessa saker i åtanke.

Roteringscylinder

Kretslopp är mycket sällsynt. På 1980- och 90-talet släppte några modeller marknaden men förklarades senare destruktiva enheter och krävde NFA-registrering. Detta dödade populariteten hos roterande cylinder hagelgevär.

Oxen har skapat en 410-variant som också avfyrar 45 Long Colt-patroner. Även om det lagligen är ett gevär och inte en hagelbössa på grund av dess riflade hål. Det är en roterande cylinder hagelgevär.

Roterande hagelgevär tenderar att vara tillförlitliga, men är plågade med frågor om den tunga avtryckaren som krävs för att skjuta pistolen och kretsa vad som kan vara en massiv cylinder. De är också långsamma att ladda om. På 80- och 90-talet erbjöd de en högre kapacitet än de flesta och kunde vara kortare på grund av deras brist på magasinrör.

Fördelar och nackdelar med bock versus halvautomatisk

Personen som bestämde sig för att få en hagelbössa måste välja mellan en pump-action och halvautomatiska hagelgevär. Låt oss titta närmare på fördelar och nackdelar med varje typ av hagelgevär.

Fördelar med pump-action hagelgevär:

 1. Mer tillförlitliga, de arbetar med alla typer av ammunition inklusive icke-dödliga skott.
 2. Mer enkel och pålitlig konstruktion som gör dem till ett bra val för självförsvar.
 3. Pump-hagelgevär är billiga och lättare att köpa.
 4. De är lättare att rengöra och reparera.

Nackdelar pump-action hagelgevär:

 1. Manuell omlastning kräver övning. Först är det svårt att ladda om hagelgeväret snabbt och en del skjutare kortvarigt.
 2. Det är svårt men möjligt att använda en hagelbössa för pump om en hand skadas.

Fördelar med halvautomatiska hagelgevär:

 1. Kan bara avfyras med en hand. Detta är en av de viktiga fördelarna i en hemförsvarssituation. Men skytten som har en pumphagel kan ladda om sitt hagelgevär med en hand. Till exempel laddade FBI Miami ut skjutagenten 1986 sitt pumpgevär Remington 870 med det mellan knäna.
 2. Kräver inte manuell omlastning. Det är därför det är lättare att använda halvautomatisk för nybörjare.
 3. Tränad skytt kan skjuta lite snabbare med halvautomatisk än en pump-action hagelgevär.

Nackdelar med halvautomatiska hagelgevär:

 1. Halvautmatiska är ammunitionskänsliga.
 2. Inte lika pålitlig som hagelgevär med pumpåtgärder.
 3. Kan ha många problem om de inte rengörs.

Vanliga tillbehör till hagelgevär

Det finns också flera saker som är utformade för att förbättra din hagelgevärs prestanda. Dessa är inte nödvändiga för att kunna skjuta hagelgevär men kan förbättra ditt skytte och göra skillnad mellan en träff och en miss.

Choke

En choke är en avsmalnande förträngning av änden på en hagelgevärspipa som är utformat för att dra åt spridningen av pelletsen och öka räckvidden och träffsäkerheten, drosslar används nästan alltid vid jakt för att säkerställa humant, ett skott dödar.

Det finns många olika storlekar av choke som sträcker sig från Cylinder, som inte ger någon förträngning och vanligtvis är reserverad för slugs, till Turkiet, som förtränger pipan med över 1 cm. Det här kanske inte verkar vara mycket, men denna förträngning förstoras över hagelgevärsområdet och kan ge otroligt snäva spridningar. Kolla in våra hagelgevärsdrosslar här.

Ljuddämpare

Beroende på var du skjuter kan det hända att en ljuddämpare eller moderator inte behövs. Men i bostadsområden är buller ett giltigt problem, och munstycket från en hagelbössa kan också orsaka avsevärd hörselskada. Även om hörselskydd rekommenderas kan en ljuddämpare också bidra till att minska bullret drastiskt. Endast pumpgevär med 1 pipa (enda pipa, semi auto, pump action) hagelgevär kan ha ljuddämpare fästa, och vissa av dem kräver modifiering på grund av en ventilerad toppribba. Här är vårt utbud av ljuddämpare.

Rengöringssatser

Hagelgevär upplever vanligtvis bly och andra avlagringar inuti pipan som måste tas bort så ofta. Mängden och hastigheten med vilken detta byggs upp beror till stor del på ditt val av patron, men om det inte är markerat kan denna uppbyggnad drastiskt påverka träffsäkerheten och till och med orsaka felaktigheter och andra problem. De flesta rengöringssatser kommer att ställas in på en viss gauge och kommer att bestå av antingen en kammarborste eller en genomdragning, som har styva trådborst för att skrapa kammaren ren.

Att hålla en hagelbössa väl underhållet är en av de viktigaste aspekterna för att säkerställa lång livslängd och konsekvent skjutprecision. Hagelgevärolja är perfekt för alla rörliga delar och kolvfinish är också ett bra ideal om ditt pumphagel har en träkolv som behöver skyddas. Du kan välja att välja genom att läsa igenom vårt sortiment av rengöringssatser för hagelgevär här.

Skyddskläder

Om du skjuter på tuffa tävlingar, kanske du vill överväga dina kläder. Vadderade hagelgevärvästar kan hjälpa till att förneka den tröttsamma effekten av rekyl, medan öronskydd och ballistiska glasögon skyddar dina ögon och öron mot att saker går fel. Glasögon är även ibland färgade för att hjälpa dig att plocka ut leror mot himlen. Du kan kolla in vårt sortiment av hörselskydd här.

Optik och sikten med

Ett av de vanligaste tillbehören som används för att uppgradera en hagelbössa är optik och synpunkter med röd punkt. Dessa typer av tillbehör är avsedda att hjälpa skytten att sikta mot sitt mål mer exakt genom att titta genom en lins eller räckvidd och se sitt mål målat med ett hårkors eller en röd prick. Dessa sikten har traditionellt använts för att uppgradera gevär och till och med hagelgevärer.

Många människor använder dem inte traditionellt på pumphagel eftersom de anses vara kortdistansvapen. Sight-tekniken är avsedd att användas för skytte med långa avstånd eftersom målet är så långt borta och du behöver hjälp av optisk eller lasersiktning för att sikta bättre på det.

Du kan använda denna synteknologi för att sikta upp till 100 meter bort och träffa ditt mål ganska snabbt och exakt. Det enda är att du måste förbereda ditt pumpgevär för långdistansskytte. Det innebär bland annat att använda slugs och långa tunnor.

Marknaden är fylld med optik och röda punkter att välja mellan. Vissa kostar så lite som 1 000 kr medan andra kostar uppåt 10 000 kr. En syn speciellt som rekommenderas för alla 12-gauge pumphagel är Aimpoint Micro T-1 Compact Red Dot Reflex Sight. Aimpoint är ett av de bästa märkena för synteknologi på marknaden.

Deras sikten har använts av brottsbekämpning och militära officerare i flera år. Den lilla röda prick som den kastar kan visas upp till 80 meter bort, oavsett om det är dagsljus eller mörker ute. Du kan också blanda denna teknik med andra förstoringsglas så att du kan se målet tydligare på så stora avstånd. Även om detta är på den dyrare sidan bör de som vill skjuta bättre på långa avstånd med sina pumphagel investera i denna syn.

De optiska sikten är installerade ovanför mottagaren så att den kan vara nära din syn när du siktar. Frågan om hur länge batteriet räcker beror på kvaliteten på din syn. Om du har spenderat 7 000 kr på Aimpoint-siktet av hög kvalitet som just nämnts, har du 50 000 timmars användning av det innan du måste byta batteri. Å andra sidan, om du använder ett sikte på 1 000 kr som Bushnell TRS-25, förvänta dig att den håller i upp till 3,000 timmar innan du byter batteri i det.

Fasta riktmedel på hagelgevär

Tre vanliga sikten för en hagelbössa är pärlesikter, gevärsikter och spökringssikter. Varje syn har sitt eget unika syfte och det du väljer beror verkligen på dina preferenser mer än någonting annat. Pärla sikten är till exempel de vanligaste siktenna som finns på ett fabriksutfärdat hagelgevär. Pärlan ligger vanligtvis på framsidan av vapnet och tanken är att du bara riktar in pärlan mot målet du vill skjuta.

Detta är det klassiska sättet att sikta och det kan fungera bra om du har god syn eller ett förstoringsfäste som hjälper dig att se ditt mål bättre på avstånd. Nackdelen är att du behöver mycket bra belysning för att se vad du tittar på. Trots allt är pärlan ganska liten och det finns ingen fiberoptik eller belysning som hjälper dig att rikta in pärlan korrekt. Det är därför de flesta användare väljer en bättre syn.

Spökring sikten är ett steg upp från pärla sikten. Spökringar går på baksidan av hagelgeväret. När du sikter med dessa tjockare spökringar kommer du att kunna hitta ditt mål och sikta mer exakt på det. De är de enklaste icke-optiska siktenna att använda. En spökring ser vanligtvis ut som en ring.

Du kan bara installera detta på baksidan av pipan eller mottagaren om det inte finns någon bakre sikt som redan finns. På en sidoanteckning finns det några spökringar som säljs i kombination med en optisk syn som tritium eller fiberoptik. På det sättet får du den lilla belysningen inuti järnringen så att du kan sikta mot natten.

När det gäller gevärsikten har dessa vanligtvis en främre sikt och en bakre sikt som båda är justerbara. Om du tidigare har använt gevär och föredrar synen som de ger, är riflade sikten för ditt pumphagel det bästa du kan använda för att uppgradera det med. Och om du vill integrera optik i den här kan du få något liknande TRUGLO Remington Shotgun Rifle Sight som integrerar vanlig metallgevärsikt med gröna fiber ämnesprickar bak och en röd fiberoptisk punkt framtill.

Fiberoptik och Tritium sikten

Fiberoptiska sikten är en form av ljusinsamling som använder det omgivande ljuset för att skapa den syn du behöver sikta. Uppenbarligen kommer du inte att kunna använda fiberoptik på natten eftersom det beror på en väl upplyst miljö för att den ska fungera. Sättet det fungerar är ganska fascinerande.

Inuti fiberoptiken är det ett plaströr som är genomskinligt. Detta rör är det som samlar ljus från utsidan och drar det sedan bakåt så att det ligger nära ditt öga. Detta är ett väldigt litet men starkt ljus som du kan se tydligt i dagsljuset, oavsett hur ljus den verkliga miljön är som du befinner dig i.

Om du är intresserad av en syn att använda på natten, skulle en bättre vara en tritiumsyn. Dessa typer av sikten fungerar lite annorlunda eftersom de har en radioaktiv förening inuti som ger ett grönt glödande ljus. Detta ljus kan lätt ses i svaga eller mörka miljöer precis som alla “glöder i mörkret” -ljus.

Det bästa är att ljuset lyser hela tiden och aldrig släcks. Detta gör det väldigt bekvämt för när du vill sikta på något snabbt och inte vill oroa dig för att behöva vippa en strömbrytare eller något liknande. Livslängden för den radioaktiva föreningen inuti tritiumsikten är ungefär tio år, vilket ger dig gott om tid att använda den.

Beslutet om vilken typ av sikt du ska köpa beror verkligen på om du skjuter regelbundet på dagtid eller nattetid. Självklart, om det är dagtid så vill du ha fiberoptiken och om det är natten vill du ha tritium. Men vad händer om du vill gå ut både dagtid och nattetid? Du kan antingen göra två saker i den här situationen. Du kan köpa båda siktenna och bara växla mellan de två eller så kan du köpa en sikt som har båda typerna integrerade i den.

Checklista innan du börjar använda ditt nya hagelgevär

 1. Öronskydd är ett måste. Ett brett utbud är tillgängligt och är ett fall av personlig preferens. Du kan välja in-ear eller över öronskydd, och mellan engångs, passiv eller elektronisk. Priserna börjar från så lite som 10 kr.
 2. Ögonskydd är viktigt för din säkerhet. Glasögon finns i många stilar och linsfärger; några speciellt designade av experter på sportvision. Priserna börjar från 100 kr och kan gå upp till 10 000 kr. Receptbelagda glasögon är lämpliga.
 3. När du väljer en jacka eller skeetväst är rörelse- och rekylskydd något att tänka på. De stora fickorna på en skeetväst håller dina patroner till hands. Vissa jackor och skeetvästar har en inre axelficka avsedd för att sätta in en rekylkudde om du behöver en. Leta efter komfort och undvik allt som begränsar rörelsen. Priserna börjar från cirka 500 kr.
 4. En kassettpåse eller påse är valfri men användbar. Påsar fästs på ett bälte och bärs runt midjan. Patronpåsar tenderar att vara betydligt större, vilket ger utrymme för extra föremål, såsom vattenflaskor, samt rymmer ett större antal patroner. Patronväskor och påsar finns tillgängliga från 100 kr och större väskor kan köpas för cirka 300 kr.
 5. Skaffa lämplig försäkring.
 6. Att lagra ditt hagelgevär på ett säkert och säkert sätt är avgörande, liksom ett lagligt krav. Sporting Targets erbjuder en intern lagringstjänst eller så kan du köpa ett eget vapenskåp. Ditt vapenskåp måste vara låsbart och fäst på en vägg eller ett golv i ditt hem. din skjutvapenofficer kommer att diskutera detta med dig och avgöra om ditt skåp är lämpligt. Priserna för ett säkert och bra kvalitetsskåp börjar på över 1 000 kr.
 7. När du har fått ett hagelgevärscertifikat kan du köpa en hagelbössa. Att välja rätt pumpgevär för dig kan vara skrämmande, så du kanske vill prata med en professionell vapenförsäljare eller instruktör som kan vägleda dig för att hitta din perfekta passform.
 8. Att ta hand om ditt pumphagel är mycket viktigt, och att veta hur du rengör och sköter ditt hagelgevär ordentligt kan göra att den håller livet ut. Rengöringssatser varierar från grundläggande till ompipatande, den första börjar på cirka 200 kr.
 9. Slutligen behöver du patroner! Med ett så stort utbud att välja mellan kommer vårt vapenteam att gärna ge råd om vilka patroner som är bäst lämpade för att förbättra din skyttesupplevelse. Budgetpatroner är cirka 2 000 kr för 1000 st.

Vanliga frågor om hagelgevär

Nedan finns en lista med vanliga frågor som ger dig en bättre förståelse för hur hagelgevär fungerar. Du bör använda detta som en guide så att du kan pipata ett mer informerat beslut:

Vilket hagelgevär ska man använda till ankjakt?

Om du letar efter en hagelbössa som passar för ankajakt kommer sannolikt att vara ett 12-gauge hagelgevär. Tänk på detta när du söker efter en hagelbössa som är avsett för det ändamålet.

Vilken här den bästa hagelgevärslängden för ankjakt?

I genomsnitt kommer de flesta ankajägare att förlita sig på en hagelbössa som har en pipa som mäter cirka 71 cm långt. Andra kan ofta välja en något längre pipa (särskilt 76 cm lång).

Är en längre pipa på ett hagelgevär bättre?

Juryn är här ute. Men en sak att tänka på är att ju längre pipaet är, desto bättre är chansen att det kommer att lägga lite vikt på hagelgeväret. Om du vill hålla ditt pumpgevär lätt i vikt kan du överväga en kortare pipa.

Ökar en längre pipa träffsäkerheten?

Ju längre pipaet är, det finns en god chans att du kommer att kunna göra exakt och exakt skytte när du jagar. Du kan också se en liten hastighetsökning också.

Vad skiljer ett hagelgevär från ett annat?

Enkelt sagt är pumphagel rör av metall och antingen trä eller plast. Så tillverkare skiljer sig själva genom att göra vapen i lite olika former, lyckligtvis är vi som människor också olika former, så ett märke eller modell passar bättre än en annan. Det är också viktigt att du håller hagelgeväret korrekt, om du inte gör det kanske inte det som verkar passa.

Som bilar nu om dagen är alla nya hagelgevärer väldigt tillförlitliga, oavsett hur mycket du betalar för dem, så det finns inget sådant som ett dåligt hagelgevär, eller uttryckt på ett annat sätt. Det är sällsynt att köpa ett nytt hagelgevär som går fel, de flesta med en ompipatande garanti är det dock viktigt att hagelgeväret passar dig som nämnts ovan.

Kostnaden för vapen varierar dramatiskt med nya vapen som säljs för under 4 000 kr och går upp till, väl himlen gränsen. Priset på hagelgeväret kommer inte att generera fler träffar, det är upp till dig och ett passande hagelgevär. I princip vad som helst över 20 000 kr du köper bättre trä och gravyr, det är estetiken som förändras och till viss del “balansen”.

Är halvautomatiska hagelgevär bra för nya vapenägare?

Driften av ett semi-auto hagelgevär är enklare än något manuellt manövrerat hagelgevär. Allt som en skytt är skyldig att göra är att initialt ladda vapnet via laddningshandtaget. Därefter körs hagelgeväret själv tills den är tom.

När den är tom kommer majoriteten av de halvautomatiska hagelbultarna att låsa på baksidan, vilket ger även de mest nybörjade skyttarna ett tydligt visuellt, auditivt och taktilt tecken på att deras pumphagel är tom. De är inte riktigt idiotsäkra, men de är jävla nära.

När ett pumphakhagelgevär är tomt finns det ingen omedelbar taktil eller hörbar feedback för att meddela att hagelgeväret är tomt. Det enda sättet att veta är att räkna dina skott, eller när det går klicka på en tom kammare.

Allt detta kombinerar för att göra semi-bilar till ett utmärkt val för nya hagelgevärägare. Se bara till att du läser handboken för att förstå korrekt rengöring och smörjning, samt hagelgevärets rekommenderade ammunition och procedurer för att rensa fel.

Vilken gauge är vanligast?

Här är en lista över vanliga gauges, från minsta till största:

 • 410-gauge – ett av de minsta hagelgevären som någonsin gjorts. Det används ofta för små spel och försvar. Det finns revolvrar tillgängliga som kan skjuta detta hagelgevärsskal, och de är populära för försvar
 • 28 gauge – det här är ett litet hagelgevärsskal. Vapnen är lätta och används ofta för fasanjakt eller någon annan typ av jakt på bergsfåglar
 • 20 gauge – näst vanligaste i USA. Det är populärt för både jakt och målskytte på grund av dess lätta vikt och det faktum att det har mindre rekyl än 12 gauge. När det gäller jaktändamål kan 20 gauge användas för de flesta fågeljakt
 • 16 gauge – inte så vanligt. Det är något av en jack av alla affärer, men det finns inte många 16 gauge hagelgevär runt längre
 • 12 gauge – den överlägset vanligaste. De är på den tunga sidan, men den senaste tekniken har förbättrat detta. 12 gauge är utmärkt för mycket vilt, kalkon och andra djur. Det är också populärt för hemmaförsvar
 • 10 gauge – ett annat skal du inte ser mycket. Det brukade vara mycket populärt, men det är väldigt tungt, och de senaste förbättringarna av 12 gauge vapen har minskat populariteten

Det finns andra hagelgevärsskal som finns, men är extremt ovanliga. Ofta kräver dessa pumphagel anpassad ammunition.

Sammanfattning av hagelgevär

Det bästa hagelgeväret för dig finns där ute och väntar på dig. Så hitta ett som kommer att arbeta med dig på lång sikt och var säker på att du kan använda den till din fördel varje gång du går på jakt. Om du är den typ av jägare som inte är rädd för att komma ner och smutsiga, hitta en hagelbössa som gör detsamma. Se till att den är pålitlig, korrekt och lätt att rengöra när allt är klart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen