Bäst Hagelgevär 2024 – Test av olika Hagelgevär

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Beretta A300 Outlander Syntet

Winchester SX4 Composite

Beretta A400 Xtreme Plus Syntet

Winchester SXP Black Shadow

Klicka här för att se fler Hagelgevär.

Hagelgeväret är grunden för småviltjägarens utrustning och därmed ställs det stora krav på vapnet. När man ska köpa hagelgevär så måste man handla smart. Att köpa ett begagnat hagelgevär är ingen dum idé.

Det är också smart att köpa ett hagelgevär på rea, eftersom det oftast finns prisnedsättningar på vapnet. Men vill man ha ett nytt och prisvärt gevär har vi nedan recenserat 4 olika modeller och i vårt test är dessa varianter bäst presterande. Ska du köpa hagelgevär rekommenderar vi varianterna vi testat.

Hagelgeväret är en typ av eldhandsvapen, som avfyrar en svärm av metallkulor, likt hagelbocken. Denna ammunition kallas hagelammunition. Vi på friluftsproffset tycker att vapnet är ett utmärkt val för den som tänkt jaga småvilt och fågel.

Använd alltid ett par säkra hörselskydd vid jakt med hagelgevär, annars riskerar du att alvarligt skada hörseln.

1. Bäst i test – Beretta A300 Outlander Syntet

Beretta A300 Outlander Syntet Hagelgevär

Klicka här för att se bästa priset

Denna italienska variant från det välkända varumärket Beretta är en av de mest prisvärda varianterna på marknaden.

Lådan är tillverkad i ett högkvalitativt aluminium som har blivit anodiserat till en mattsvart nyans. Detta skapar ett utmärkt skydd för korrosion. Alla rörliga delar i vapnet är tillverkade i stål eller lätta metallegeringar av hög kvalitet, som har ytbehandlingar, vilket förebygger rost.

Bakre änden av lådan är ergonomiskt utformad för en mycket behaglig upplevelse under jakt. Lådan övergår också på ett naturligt sätt i kolvhalsen, som gör snabbt och instinktivt skytte möjligt.

Geväret har självklart möjligheten att montera sikten, men vi rekommenderar dig att välja mindre varianter. Alltså inte kikarsikte, gärna ett rödpunktsikte.

Avtryckaren på vapnet är kromad och säkringstangenten kan anpassas till vänsterhänta skyttar. Modellen består av endast fem huvuddelar och därför kan vapnet lätt demonteras, vilket gör rengöring mycket enkelt.

Hagelgeväret är halvautomat och magasinet är begränsat till två skott. Extra uppsättning av mellanlägg medföljer, som kan användas för att justera skränk- och höjdvinkel. Vid övning är det perfekt att använda en lerduvekastare.

Modellen har en pipa på 71cm och en vikt på 3,2kg och har ett mycket bra rekyldämpningssystem som dämpar även de allra kraftigaste laddningar.

2. Populärast – Winchester SX4 Composite

Klicka här för att se bästa priset

Geväret från Winchester är en av de mest populära hagelgevär på marknaden just nu och det är inte det minsta konstigt.

Hagelgeväret som är halvautomat bygger på föregående succé-modell från Winchester, Winchester SX4 Black Shadow. Även denna gång har Winchester skapat ett otroligt ergonomiskt och säkert vapen.

Med bra greppsytor, mindre pistolgrepp och syntetstock, känns vapnet stabilt och säkert i handen. Köper du modellen kan du välja mellan 3 olika piplängder: 66, 71 och 76 cm.

Med en vikt på 3kg (för 66cm pipan) är vapnet relativt lätt, vilket möjliggör aktiv jakt. Det är även mycket enkelt att montera ett sikte på hagelgeväret.

Modellen har en magasinkapacitet på 2+1 och kaliber 12/89. Vill du ha en ganska prisvärd modell som känns stabil och säker i handen bör du köpa detta hagelgevär.

3. Premiumval – Beretta A400 Xtreme Plus Syntet

Beretta A400 Xtreme Plus Syntet Hagelgevär

Klicka här för att se bästa priset

Detta premiumval är ännu ett fantastiskt hagelgevär från Beretta. A400 är en slitstark syntetbössa som klarar mycket slit och tär från modernatur.

Med en mjuk kolvkam och ett bra rekyldämpningssystem känns vapnet behagligt att skjuta med. Vapnet går att konfigureras med 3 olika piplängder: 66cm, 71cm och 76cm.

Modellen har även Berettas unika och välutvecklade Steelium Plus pipor, som ger den bästa träffbilden med jaktpatroner och samtidigt ännu bättre rekyldämpning. Att skjuta med vapnet känns stabilt, vilket dels beror på vapnet ergonomiska utformning, dels på Steelium plus pipan.

Varianten från Beretta har även en stor slutstycksspak, som gör att den är enkel att hantera även när vinterkylan har krupit fram. Produktens storlek gör även geväret enkelt att placera i ditt vapenskåp.

Med kaliber 12/89 är A400 Xtreme Plus en utmärkt modell. Vapnet har en lite högre prislapp än andra varianter vi recenserat, men för den hängivna småviltsjägaren är priset värt det. Modellen kommer hålla i många år och kan därför antingen säljas begagnat eller överges till nästa generation.

4. Billigast – Winchester SXP Black Shadow

Klicka här för att se bästa priset

Denna variant från Winchester erbjuder mycket bra prestanda för lågt pris och är således mycket prisvärd.

Modellen har borrning och gängor för optikfästen och därför är montering av rödpunktsikte på hagelgeväret mycket simpel. Modellen har även bra rekyldämpning som gör jakten mer behaglig.

Den ergonomiska utformningen av vapnet gör även stunderna i skogen desto mer bekväma. Dessutom väger vapnet endast låga 3,3kg. Därför är modellen utmärkt att bära med sig under långa dagar ute till fält.

Modellen går att konfigureras med piplängderna 66 och 71cm. Modellen har en mycket modern design och levereras med tre Invector-Plus-chokar.

Söker du ett mycket prisvärt pumphagelgevär rekommenderar vi Winchesters modell, SXP Black Shadow. Hagelgeväret är också bra för lerduveskytte.

Lista över de bästa hagelgevären 2024

  • Bäst i test: Beretta A300 Outlander Syntet
  • Populärast: Winchester SX4 Composite
  • Premiumval: Beretta A400 Xtreme Plus Syntet
  • Billigast: Winchester SXP Black Shadow

Vanliga frågor om hagelgeväret

Hur ofta ska jag olja mitt hagelgevär?

Vi på friluftsproffset rekommenderar att olja ditt gevär varje gång du rengör det. Inoljning av ditt vapen skyddar mot korrosion och håller de rörliga delarna rörliga. Använd vapenolja och använd den sparsamt, eftersom för mycket olja kan dra till sig damm och smuts. 22lr gevär är bra.

Hur ska jag rengöra mitt hagelgevär?

När man rengör sitt vapen kan man använda varmt tvålvatten och en gammal tandborste. Med tandborsten bör man skrubba bort all smuts och skräp på vapnet. Använd sedan en trasa för att torka av vapnet och se till att geväret är torrt innan du förvarar det.

Vilket är det bästa hagelgeväret?

På vår hemsida har vi recenserat 4 olika modeller. Den variant som presterar bäst i vårt test är den modell som vi gett titeln bäst-i-test. Söker du den bästa hagelbössan rekommenderar vi att kika på vår hemsida.

Vad kostar ett hagelgevär?

Gevären kan kosta mellan 6000 och 100000kr. Prisskillnaden beror oftast på funktionalitet och material. Dyrare bössor tenderar till exempel att ha bättre rekyldämpning. Vill du hitta prisvärda och pålitliga modeller är hagelgevär från Beretta att föredra.

Sammanfattning

Hagelgeväret är det perfekta jaktvapnet för att jaga småvilt och fågel. Vi på friluftsproffset rekommenderar att köpa en hagelbössa som klarar tidens test. En hållbar bössa kan till exempel överges till nästa generation eller säljas begagnat.

När det kommer till hagelbössor finns det både halvautomater och avsågade hagelgevär. Det finns många bra märken som till exempel Beretta att välja mellan. I denna svärm av modeller kan det ibland vara svårt att hitta det rätta vapnet.

För att underlätta för dig har vi gjort denna artikel, där vi recenserat 4 olika modeller och har besvarat dina frågor kring hagelgeväret.

Vår förhoppning är att denna text hjälpt dig att hitta det rätta hagelgeväret.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen