Bäst Hagelbock 2023 – Test av olika hagelbockar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Benelli 828U Black Hagelbock

Beretta 686 Silver Pigeon I

Beretta 692 Black Sporting

Optima Silver Syntetic

Klicka här för att se fler hagelbockar.

Bäst i test hagelbock 2023

Så du är intresserad av att köpa en hagelbock? Om du har tittat runt på internet efter vapnet är du kanske lite förvirrad om ämnet. Speciellt om du är nybörjare i inom vapen i allmänhet. Hagelbockar är komplicerade vapen som du bör skaffa dig lite kunskap om innan du fattar ett stort beslut. De är på något sätt både komplicerade och enkla på många sätt, och i denna artikeln kommer vi lyfta fram allt det viktiga så att du kan känna dig säker sedan när du ska välja hagelgevär.

Deras design och syfte är simpelt, det är allt runt omkring dem som tenderar att bli komplicerat. Hagelbockar är olika i hur de används, kalibrerna (gauge) de kommer in, liksom de priser de kan nå. Hagelbockar kan vara så billiga som 1 000 kr och så galet dyra som över hundra tusen kronor. Om du tänker på att köpa en hagelbock och vill skaffa lite kunskap om dem så presenterar vi dig en guide till hagelbockens grunder. Annars kan du bara välja en av ovanstående hagelbockar efter dina behov. Vi har tagit fram de bästa och mest prisvärda hagelbockarna så att du som köpare kan bli nöjd.

Läs även >>> Bäst i test Värmekamera 2023

Köpguide för bäst i test Hagelbock

En hagelbock är ett av de mest mångsidiga vapen du kan köpa. Det är bra för olika typer av jakt, fungerar bra som ett hemförsvarsvapen och erbjuder alla typer av konkurrenskraftiga skjutalternativ. Om du inte har en hagelbock i ditt hem men vill ha ett, här är vad du behöver veta och tänka på innan du köper.

Vad ska man köpa för hagelbock

Nyckeln är att vara flexibel. I detta skede är det osannolikt att du är helt säker på hur din skyttekarriär kommer att utvecklas. Så en multifunktionell pistol som erbjuder flexibilitet i användningen skulle vara förnuftig. På så sätt kan du prova alla olika hagelbocksdiscipliner med samma pistol. En generisk pistol är vad lera skyttar kallar en “Sporter” och spelskyttar kallar en “spelpistol”. De är i huvudsak desamma med ett par mindre skillnader.

Sida vid sida eller över-och-under? De flesta skyttar väljer en over-and-under, vilket gör dem lättare att använda eftersom det bara finns en enda avtryckare och ett smalare siktplan längs den enda pipan. En över-och-under skulle vara min rekommendation när du köper en första pistol. Det är också värt att få en version med flera chokar för att öka mångsidigheten.

Lista över de bästa hagelbockarna:

  • Bäst i test: Benelli 828U Black hagelbock
  • Populärast: Beretta 686 Silver Pigeon I hagelbock
  • Premiumval: Beretta 692 Black Sporting hagelbock
  • Billigast: Optima Silver Syntetic hagelbock

Användningsområden för din hagelbock

Det viktigaste att tänka på när du köper din första hagelbock är dess planerade användning. Vill du ha en pistol som du kan rikta dig till att skjuta med? Letar du efter något att använda för att jaga? Alla dessa är perfekta skäl att köpa en hagelbock, och det finns många vapen designade speciellt för dessa ändamål. När du väl vet hur du planerar att använda din pistol kan du lättare bestämma vilken typ du ska få.

Hagelbock finns i olika vikter och längder. Tyngre hagelbock med längre pipor bör användas för målskytte eftersom de hjälper dig att skjuta mer exakt. Lättare pumphagel fungerar bra för jaktapplikationer eftersom du kommer att bära skjutvapnet mycket och kan behöva reagera snabbt. Kortare pumphagel är perfekta för hemmaförsvar eftersom du kommer att använda vapnet i trångare utrymmen.

Pris

Ja, prislappen kommer att betyda för många köpare, särskilt de som har en budget. Du är förmodligen en av dem (och det är inget fel på det). Tänk på att priset inte borde vara lika viktigt för dig som kvalitet och prestanda. Hitta det bästa du har råd så att du inte behöver nöja dig med opålitlighet och övergripande besvikelse.

Material

Vi kan på allvar inte betona detta tillräckligt. Det finns en anledning till att material av hög kvalitet är ett måste när det gäller att hitta det bästa hagelbocket för vattenfåglar. Det kan bara sammanfattas i ett ord: livslängd.

Ju bättre material, desto större är chansen att din hagelbock håller dig länge (förutsatt att du tar hand om det ordentligt med rengöring och underhåll). Stål, polymer och aluminium är bara några få material du bör hålla utkik efter när du letar efter en hagelbock (eller något tillbehör som följer med det).

Piplängd

Tillbaka på 50- och 60-talet brukade det vara så att ett längre pipa innebar en stramare gruppering. Jag undrar ofta om de tillverkade alla pipor till 82 cm med extra fulla drosslar. Och skär sedan av piplängden för att öppna choken och mönstret. De hade inte skruvade drosslar då. Du var tvungen att köpa ett annat pipa för att få ett annat mönster.

Framsteget med skruvade choke-rör har gjort piplängden mindre relevant än den var på 60-talet. Framsteg med chokerörsteknik i kombination med snabbare brinnande pulver och ammunitionsteknik gör det så att majoriteten av avbränningen sker inom de första 40–50 cm. Detta gör piplängden vid denna tidpunkt, mindre om gruppering och noggrannhet och mer om svängning och manövrerbarhet.

Som sagt, det finns fortfarande ett argument att göra om ökad noggrannhet som kommer från en längre synvinkel. Ett längre siktplan tenderar att göra fotograferingen mer exakt. till exempel järn sikt på en pistol vs ett gevär. Ett gevär kommer att bli mycket lättare att vara exakt med.

Längrepipabetyder mer total pistolvikt och mer vikt fram mot mitten vilket hjälper vissa skyttar att svänga / följa igenom sitt skott mer.

Kortare piplängder på 40–60 cm är bra om du gör mest 3 vapenkonkurrenser eller kalkonjakt eftersom du kan manövrera snabbare med en kortare pistol. Men dina kompisar kommer förmodligen inte att uppskatta att du ringer på trumhinnorna i ankahallen med ditt korta pipor. Bra sätt att inte bli inbjuden tillbaka.

Den perfekta piplängden

Det beror verkligen på mångfalden av spel du ska jaga med din hagelbock, men en 70 cm pipa är en bra kompromiss mellan anka och kalkonjakt. Vi har också sett några 80 cm pipor komma tillbaka när jägare letar efter ett längre siktplan och en högre front i mittviktsbalansen. Piporna på 70 cm och 80 cm är säkrare i gropjakt.

Choke

En choke är en sektion vid änden av pipan som förtränger munstyckets diameter något. För skott gör det mönstret stramare och reser längre medan du behåller ett tillräckligt tätt mönster för att döda / förstöra ditt mål.

Det finns många storlekar av drosslar och ett par typer av drosslar som kan finnas i en pipa. Chokens storlek ändrar hur bred spridningen av pellets kommer att vara. Ju stramare choken, i allmänhet desto strammare är mönstret. Lösa mönster möjliggör större siktfel, men det betyder också att ditt intervall är mer begränsat.

De två typerna av drosslar är fasta drosslar och inskruvade drosslar. Fasta drosslar är en del av pipkonstruktionen och kan inte bytas eller tas bort (utan större arbete). Inskruvningsdrossel innebär att pipans ände är gängad (inuti hålet) så att många olika storlekar av drosslar enkelt kan bytas ut.

Slugs och buckshot ska inte skjutas genom både täta (förbättrade modifierade, fulla eller extra fulla) fasta drosslar eller någon typ av skruvdrossel; du kommer sannolikt att skada pistolen. Några pumphagel pipas. Dessa är mycket mindre mångsidiga än de flesta hagelbock, utan att kunna skjuta fågelskott, bockshot eller normala slugs, men är mycket exakta när du skjuter sabot-slugs.

Hagelbockspatroner (ammunition)

Hagelbockspatroner finns i flera varianter med varierande belastningar och skottstorlekar som alla används för olika aktiviteter, så ditt val av patron beror till stor del på detta.

Fågelskott

På samma sätt som vid mätning, ju mindre antal desto större blir skottet när du kategoriserar fågelskott. Detta är, som namnet antyder, för fåglar som fasan, rapphöns eller vaktel, men kan också användas för lerduveskytte.

Fågelskott används också för att rikta in sig på sjöfåglar, men stålskott måste användas på grund av djurets närhet till vatten. När man skjuter stålskott bör lägre effekt eller större skottstorlek övervägas, eftersom stålskott, som är betydligt hårdare än bly, har en tendens att passera genom ett djur.

Detta leder till en långsam död snarare än en human. Kontrollera också att dittpipahar testats för stålskott, de flesta moderna hagelbock har varit, eftersom det hårdare skottet kan skada den inre kammaren.

Buckshot

Används för att jaga större vilt, som rådjur, innehåller buckshot större skottstorlekar som måste försiktigt packas i patroner snarare än att hällas. Den större storleken på detta skott minskar spridningen men förbättrar dödligheten avsevärt.

På grund av storleken på projektilerna som förflyttas i buckshot är rekylen som känns av dessa patroner betydligt större än fågelskal. Minskade rekylpatroner har nyligen blivit tillgängliga och är gjorda för att träna utan axeltrötthet.

Slugs

Till skillnad från de andra patronerna på den här listan är slugs inte gjorda av flera bollar av blyskott utan är istället en stor projektil som används för att jaga stort vilt i befolkat område där gevär är av intresse på grund av deras långa räckvidd.

Slugs har förödande kraft men har maximala intervall på cirka 400 år jämfört med upp till 2 för gevär. Slugs riflas ofta vilket hjälper deras noggrannhet eftersom hagelbockkamrar vanligtvis är släta. Slugs skjuts vanligtvis från pumphagel med en rak choke eller till och med ingen choke alls, och är vanligtvis bara 12 gauge, även om det också finns .410 slugs tillgängliga.

Det är värt att notera att eftersom slugs överstiger 0,36 i diameter behöver de ett skjutvapencertifikat (FAC) att inneha. Du kan hitta ett bra val av ammunition om du vill köpa hagelbockspatroner här.

Borrstorlek

Borrstorlek är också ett stort övervägande eftersom 12 gauge, eller till och med 10 gauge, hagelbock kan vara smärtsamt att skjuta för vissa (otränade, känsliga, små eller svaga) användare. 16, 20, 28 gage eller .410 tums hagelbock finns tillgängliga som har mycket mindre spark och därmed är lättare att hantera för sådana individer.

  • Slugs är användbara för att jaga stora djur på måttliga avstånd.
  • Avfyra inte slugs genom täta drosslar.
  • Skjut inte slugs genom “överborrade” pipor.
  • Sabot-slugs kommer inte att fungera bra i tunnborrade pipor. Använd dem i räfflade pipor.
  • “Rifled” slugs är konstruerade för att användas i tunnborrade pipor.

Mönsterbrädet är din bästa vän för att ta reda på vilken ammunition din pumphagel gillar och hur olika drosslar fungerar i det: skjut helt enkelt en gång på ett papper och titta på det resulterande mönstret.

Avtryckare

Ankajaktpistoler har inte nära antalet alternativ för anpassning som gevär och med goda skäl. Med rörliga mål, frekventa gruppjakter och en våt och ofta kall miljö har de flesta ankajaktpistoler en avtryckare på 4-5 kg. Ibland ser du några efter fabriksutlösare som har polerats för att göra dragningen lite mjukare och minska friktionen men det här är oftast onödigt och sällan för sjöfågeljakt. Sammantaget skulle vi inte oroa oss för mycket om utlösarvikten.

Kropp och finish

De flesta vapen på marknaden har övergått från en trälfinish till syntetiskt eftersom syntetmaterial inte sväller och trä har blivit dyrare. Syntetiska finishes är svåra att gå fel med och kommer att vara riktigt länge.

Blåad

I gamla dagar var det här. En svart oxidbeläggning som ger minimalt skydd mot rost. Inte ett bra alternativ för jakt runt vatten eller kustområden.

Kamouflagedippningar

Kamouflagedippningar var nästa på scenen och har utvecklats genom åren till att vara tuffa. Det är en halvtransparent film som fästs på metall eller plast efter att pistolen har förts ner till ren metall och grundats till önskad bakgrundsfärg på filmen. Sedan appliceras en klar päls. Det verkar göra bättre med plast och är vanligt att se Cerakote på metallen och doppa på finish och underarm.

Cerakote-beläggningar

Om du är villig att betala lite extra kommer en keramisk beläggning att skydda din hagelbock i många år framöver. Keramiska beläggningar är en tuff bakning på finish som appliceras på den nakna metallen och bakas på.

Det liknar pulverlack men mycket pipare. Vi har sett killar misshandla sina vapen med dessa beläggningar och komma ut på andra sidan med väldigt lite bevis på misslyckande.  Nu anpassar många tillverkare överlägsen beläggning till sin hagelbock. Benelli har nu en liknande anodiserad BE.S.T. beläggning på deras nya svarta hagelbockar.

Keramiska beläggningar är perfekta för den våta och kalla miljön som vanligtvis följer ankajakt. Gör dig själv en tjänst och få en pistol med Cerakote eller ett kamouflage-dopp. Nu anpassar många tillverkare överlägsen beläggning till sin hagelbock. Benelli har nu en liknande anodiserad BE.S.T. beläggning på deras nya svarta hagelbockar. Beläggningar kommer att fortsätta att utvecklas. De blir starka nog så långt att vapen aldrig slits ut.

Räfflad pipa

Vissa människor kommer att köpa en hagelbock för hjortjakt, eftersom de inte kan skjuta gevär i sitt område. Om du köper en hagelbock med det enda syftet att skjuta slugs skulle det vara i ditt bästa intresse att köpa en pumphagel med en räfflad pipa.

Vilken hagelbock är rätt för dig

För hemmaförsvar rekommenderar vi en pumpgauge 12 med en kortare cylinder. För jakt på sjöfåglar är en 12 gauge ett utmärkt alternativ. Både pumpåtgärd och halvautomatisk kommer att fungera bra, men halvautomatisk möjliggör snabbare skott, vilket kan vara till hjälp.

För höjdfågeljakt rekommenderar vi en 28 gauge. Den är extremt lätt och snabb att skjuta. Men många andra gauge fungerar bra för denna användning. 20 gauge är ett annat bra val. När det gäller åtgärder kommer alla att fungera.

För rådjurjakt rekommenderar vi att en pump med 20 gauge eller 12 gauge med en riflad cylinder fungerar bra. Detta är bra hagelbock för rådjurjakt, du bör välja det bästa hagelbocket för att ha det bästa målet.

För fällskytte är 12 gauge extremt populärt. Ett 12-gauge dubbelpipig hagelbock med ett längrepipakommer att fungera exceptionellt bra. För allmän fotografering är en pump action 20 gauge ett utmärkt val. Det är lättare och sparkar mindre än 12 gauge, vilket gör det roligare att skjuta.

Köp lokalt

Förutom att stödja lokala vapenföretag kan du handla en pumphagel i en lokal vapenbutik också för att placera händerna på en fågelpistol innan du köper. Du kan kontrollera om det finns skador eller fläckar och se hur det passar dig.

Det finns också en stor chans att din lokala vapenbutik har tillgång till en vapensmed som du kan nå en bedömning före köpet. Slutligen, genom att regelbundet besöka din lokala vapenbutik kommer du att kunna kultivera personliga relationer med personalen som hjälper till att underlätta en mer robust shoppingupplevelse under många år framöver.

Mer att tänka på

När det gäller att välja rätt hagelbock för dina behov slutar variablerna inte med gauge, kammarlängd, piplängd och handling. Föredrar du till exempel ett trä eller en syntetisk finish? För extrema förhållanden gillar jag syntet. För de flesta fältjakt toppar dock ingenting estetiken hos traditionellt trä. Och om du väljer syntet, vill du ha svart eller camo?

Medan de flesta av dagens upprepade hagelbock har lite eller ingen roll, tenderar dubbla hagelbockar att kastas av, vilket tar lite att vänja sig för vänster. Tänk också på din säkerhetspreferens — tang eller plats för avtryckare? Och det fortsätter. Hur och var du jagar kommer i slutändan att spela in i de många val du måste göra.

Typer av hagelbössor

Brytningsbössor

Brytningsbössor finns i både enkelpipade och dubbelpipade versioner. Jag ser dock ingen värdefull applikation för vapen med enskott i vattensamling. Snabba uppföljningsskott behövs ofta och det finns helt enkelt inget sätt att ladda om ett enda skott snabbt nog. Men när det gäller dubbel kommer hårda kärna att säga att det inte finns någon ersättning, vare sig det är en över / under eller sida vid sida.

Ingen hagelbock svänger lika smidigt som en välbalanserad, välpassad dubbel. Tyngden bärs mellan händerna, och även om pistolen är något främre, säger förespråkare att detta bara hjälper till att säkerställa en smidig och fullständig uppföljning.

En av dubbla fördelar är att du snabbt kan välja mellan två drosslar. På dubbel med två utlösare väljer du helt enkelt avtryckaren för pipan med önskad choke. På modeller med en avtryckare finns det en pipväljare på tangenten. En pumphagel som är bekant med sin dubbla har ökat mångsidigheten till hands.

En annan punkt för dubbelspel är deras nästan felfria tillförlitlighet under alla fältförhållanden. Med det sagt är dubbel inte helt perfekt. Till att börja med är de betydligt dyrare än någon annan åtgärdstyp. De tenderar också att producera mer filtrekyl, och en lång morgon som slår iväg med tunga ankbelastningar kommer nästan säkert att göra intryck på dig.

Dubbel är också en olägenhet att ladda om i en persienn, med det breda svep som krävs för att öppna och stänga piporna vilket ger en besvärlig och potentiellt farlig situation om du inte är extremt försiktig.

Över och under (OU)

Dessa hagelbockar betraktades en gång som hemska avvikelser jämfört med hagelbock sida vid sida men så småningom vann människor över tack vare sitt enda synplan. De liknar mekaniskt hagelbocket, men över och undre har en pausmekanism och kommer ofta med utkastare, vilket gör det enkelt att ladda om dem. Dessa hagelbock är så kallade eftersom de har ettpipamonterat över toppen av det andra och används ofta för allvarliga lerduveskytte som skeet och fällskytte discipliner. Kolla in vårt utbud av Over and Under hagelbock här.

Pumphagel

Pumpåtgärder, som namnet antyder, laddas om av den manuella processen att pumpa tillbaka underarmen för att mata ut det använda skalet och ladda ett nytt. Pumpåtgärder är bra om du letar efter mindre rörliga delar eller jagar i särskilt kalla och smutsiga miljöer.

Det finns en procentsats guider som fortfarande håller dyrt vid sina gamla Remington 870-hagelbock. De tillbringar mycket tid i båtar för att hämta fåglar, flytta lurare och andra aktiviteter som tar dem närmare vattnet. I temat under noll kan gamla 870 fortfarande ha en fördel.

Vissa människor kanske också föredrar en pumpåtgärd framför en semi-auto på grund av priset men nuförtiden är prisgapet så litet att vi hittar färre och färre jägare går med det här alternativet.

Enkelpipa

En klassisk design, denna hagelbock har en pipa som måste laddas om efter varje skott. Dessa hagelbock tenderar att vara de billigaste av alla slag och kan också lära sig bra ammunition för yngre eller nyare skyttar. Dessa pumphagel är perfekta för jakt eller avslappning av lerduva och är perfekta för yngre skyttar och nybörjare på grund av deras användarvänlighet. Kolla in vårt sortiment av hagelbock för enstaka pipor här.

Dubbelpipa

Hagelbock med två pipor är enkla mönster i denna hagelbock 101 nybörjarguide, som kan hålla ett skott per pipa. Hagelbock med dubbla pipor var populära brottsvapen på 1800-talet, men används nu mest för sportskytte eller jakt. Dubbla pipor kommer i sida vid sida konfigurationer och över och under mönster. Över och under produceras vanligtvis för att vara sportiga hagelbock avsedda för jakt på fåglar och sprängande lerduvor.

Sida vid sida (SBS)

Slag vid sida hagelbock har pipor som ligger bredvid varandra, istället för ovanpå, och är vad de flesta tänker på när de hör frasen dubblapipahagelbock.

Sida vid sida hagelbock, delvis på grund av sin långa tradition och historia, kan vara gjorda av de absolut finaste materialen och är ofta handgjorda. Det betyder att de kan vara ganska dyra men det finns några fynd där ute om du ser tillräckligt hårt ut. Kolla in vårt utbud av hagelbock sida vid sida här.

Bolt action

Hagelbock för bultar är ovanliga, men vid ett tillfälle producerade Mossberg flera modeller, inklusive en dedikerad slugpistol som producerades fram till början av 2000-talet. Flera mindre företag producerade också hagelbock.

När pumpåtgärder blev vanligare och mer prisvärda bultåtgärder bleknade tyst bort. De erbjöd inga betydande fördelar förutom att vara lättare i vikt än pump-action-design.

De var och är pålitliga vapen och är vanligtvis mycket lätta att använda och använda. De erbjöd inte snabb repeterbarhet av pumpåtgärder eller samma magasinkapacitet. För närvarande producerar Savage dedikerade slugvapen med bultåtgärder som replikerar gevär på många sätt. Dessa är för stater där det är olagligt att använda ett gevär för att jaga, men slugvapen är det inte.

Repeter hagelbock

Det fanns bara en enda hagelbock och det var Winchester 1887. Designen var en av de första upprepade hagelbocken, men det föll ur favör när pump-action hagelbock kom. Den största frågan var hur stort och tungt vapnet måste vara för att fungera.

Spakkastet var långt och det fanns mindre utrymme för variabler som hagelbocksskal ofta har mellan skalstorlekarna. Winchester 1887 pumphagel reproduceras fortfarande den här dagen av företag som Century och de används för Cowboy Action Shooting-tävlingar.

Halvautomatiska hagelbock

Halvautomatiska hagelbock fungerar vanligtvis på ett av två sätt:

Gasdriven

Efter att skalet tänds av primern öppnar skalet sig och vadet rör sig ut ur pipan med skottet. Små hål i pipan avluftar gaser för antändning av pistolpulvret. Dessa gaser startar en mekanisk process för att öppna bulten och mata ut den förbrukade patronen efter att trycket har fallit till en säker nivå.

Fjädrar skjuter sedan bulten framåt och laddar ytterligare en skottin i kammaren redo för nästa skott. De har nästan alltid mindre rekyl men behöver ofta rengöras mer. Gaserna lämnar pulverrester i systemet efter varje skott.

När 3 ½ tums hagelbock först blev populärt i slutet av 90-talet hade många tillverkare anfall som försökte göra en gaspistol som skulle axla de minsta 2 ¾ tums lasterna upp till de tuffaste 3 ½ tums magnumbelastningarna utan att ändra något under underarmen. Varje ny pistol vi säljer kan i stort sett hantera allt av anständig kvalitet för ammunition. Inga ändringar krävs.

Rekyl

Första massproducerade, rekylstyrda hagelbocket tidigt på 1900-talet, designat av John Browning, använde bromssystem under underarmen och piporna skulle faktiskt gå tillbaka till handlingen. Tunga fjädrar skulle sluta när trycket sjönk till en säker nivå. De använde fjädrar i beståndet för att kammare nästa omgång. Dessa vapen var ganska tunga och måste modifieras för olika typer av ammunition.

Benelli Inertia Driven-systemet uppfanns 1967. Det blev väldigt populärt i slutet av 90-talet när 3 ½ tums ammunition kom ut. De var en av de första på scenen och det finns fortfarande original Benelli Super Black Eagle (SBE) hagelbock i anka persienner idag.

De nya hagelbockarna vi säljer använder nästan alla en variation av tröghetssystemet. Tröghetspistoler är oftast lättare och kräver mindre underhåll eftersom de inte släpper in bränt pulver i systemet som gaspistoler. De har dock mer rekyl än gaspistoler för det mesta.

Halvautomater är lätt den mest populära åtgärden eftersom du enkelt och snabbt kan skjuta tre omgångar vilket ökar dina chanser för mer exakta uppföljningsbilder. Halvbilar är också populära på grund av minskad rekyl från omlastningssystemen. Pump och Over / Under pumphagel har ingen plats för rekylen att gå men rakt in i axeln.

Den enda riktiga nackdelen med dagens halvautomater är att de behöver rengöras oftare för att fungera smidigt (särskilt för gasdrivna halvautomater). Det finns en liten andel människor som fortfarande tycker att pump-action och Over / Under hagelbock är mer tillförlitliga. Gapet på tillförlitlighet är ganska litet och för jaktändamål tror vi att fördelarna med en semi-auto uppväger nackdelarna.

Vissa ankajägare använder ovanstående gauge för att jaga ankor, men dessa är överlag mindre vanliga vapen och på grund av detta gör det att få bra ammunition lite svårare. Även om du kan jaga många ankor med en 16, 28 eller .410 gauge rekommenderar vi att du håller dig till en 12 eller 20 gauge på din första hagelbock eftersom de har ett bredare utbud av applikationer. Dessa mindre populära gauge har vanligtvis också dyrare ammunition. När du vet vilken gauge du vill jaga med dig nästa måste du överväga vilken åtgärd du vill.

Gauge

De flesta hagelbock mäts i gauge. Gauge är en gammal och udda mätmetod men den kvarstår. Hagelbock mäts och hänvisas till genom deras hål. För att bestämma gaugen måste du ta ett pund bly, dela upp det i bly med lika stora blykulor och de blykulorna är perfekta för att passa ner i borrningen.

Gaugen bestäms av hur många blybollar som pund bly är uppdelade i. Om ledningen delas upp i 12 blybollar är hagelbocket en 12 gauge. Denna måttenhet betyder att ju lägre tal desto större hagelbock.

Till exempel är ett 20 gauge hagelbock mycket mindre än ett 12 gauge hagelbock. Konstigt nog mäts en populär hagelbockskaliber i tum som en vanlig gevärs- eller pistolkaliber, och det är 410. 410 är unikt i detta avseende när det gäller hagelbock.

Det finns tre vanliga kalibrer du ser när det gäller pumphagel och det är 12 gauge, 20 gauge och 410. Dessa tre kalibrar är de vanligaste när det gäller hagelbock och representerar stort medium och små när det gäller skottstorlek, mängd av skott och rekyl.

12 gauge är den vanligaste kalibern och används för allt från jakt till hemförsvar och militära applikationer. 20 gauge är lite mildare och perfekt för mindre skyttar för att fortfarande vara ett skickligt defensivt vapen. 410 är perfekt för små spel, liksom barn som lär sig att skjuta. Den kan användas som en defensiv skottmen 12 och 20 gauge är mest effektiva.

Mindre vanliga kalibrar inkluderar den mäktiga och kraftfulla 10 gauge, den mid-styrka 16 gauge, och de milda och milda 28 gauge. Dessa kalibrer är inte lika populära som de en gång var men förblir tillräckligt populära för att de flesta vapenbutiker bär dessa omgångar. Sällsynta kalibrar inkluderar 8 gauge, 4 gauge, 32 gauge och några andra som vi sällan ser någonstans vid faktisk användning.

Vanliga frågor om hagelbockar

Är alla hagelbockar desamma?

Det korta svaret: nej. För att ge dig en bättre förklaring finns det några olika skillnader mellan hagelbock som bäst används för sjöfåglar. Först och främst finns det hagelbockar som finns i olika kalibrar.

För att inte tala om, de kommer alla i olika typer av mått och längder. Om alla hagelbock var desamma, skulle det vara svårt att välja mellan den ena och den andra utan att behöva avfyra några testomgångar.

Hur man väljer en hagelbock?

Nyckeln till att hitta en fantastisk hagelbock är att göra skillnad mellan en stor pumphagel från en som anses vara opålitlig och låg kvalitet. Var säker, hagelbock på vår lista är överlägsen i kvalitet och prestanda. Här är några av anledningarna till att vi valde dessa hagelbock och varför de utmärker sig vid jakt på sjöfåglar:

Vilken kaliber är bäst för dig?

Den här sista delen kommer troligen mer att baseras på dina personliga behov och preferenser. Så om du vill ha en .12 gauge, skaffa en. Om du föredrar kaliber på 20 gauge kommer vi inte heller att skylla på dig för den preferensen. Om det är tillräckligt kraftfullt för att leverera en seriös knockdown-kraft, borde det verkligen inte spela någon roll vilken kaliber som passar dig bäst.

Vilka olika typer av hagelbössor finns det?

Vi börjar med grunderna för den typ av åtgärd som passar dig bäst. Tre vanliga handlingstyper som du oftast ser i det använda pistolstället är pumpar, halvautomater och dubbla pipor. När det gäller kostnad är vanligtvis pump hagelbock billigast följt av semi-automatik och slutligen dubbla pipor. Mindre vanligt och mer dunkelt är ett enda skott.

Du kanske vill prova en halvautomatisk eftersom du sköt din väns autoladdare på sportlera och sköt mycket bra. Kanske har du skjutit pumpar och halvautomatik i några år och vill flytta in i en dubbelpipa för en mer traditionell hög hagelbock. Ibland känner skyttarna sig mer bekväma med den åtgärdstyp de har skjutit tidigare.

Oavsett vilken åtgärdstyp som känns mest naturlig och ger dig lite extra självförtroende, ge det i alla fall ett skott (ordlek avsedd). Ett återkommande tema du kommer att läsa i den här artikeln är att hitta vad som är bäst för dig och dina behov och sedan skjuta det. . . mycket. Sedan skjuter lite mer. Övning blir bättre, period.

Det är också viktigt att veta om hagelbocket har utbytbara drosslar eller fasta drosslar. Med utbytbara drosslar bör du fråga om det finns mer än bara den (eller två) i hagelbocket. När det gäller fasta drosslar bör du fråga vad pistolen kvävs och om den storleken är vettig för dess avsedda användning.

Det faktum att en viss pumphagel du tittar på kan ha ändrats bör inte nödvändigtvis stänga dörren på ditt köp. Framtida återförsäljnings- och inbytesvärde kommer dock att vara högre för en hagelbock med originalspecifikationer jämfört med ett som har modifierats. Min personliga filosofi har alltid varit den är min rätt att göra några justeringar till mitt eget hagelbock – men jag skulle hellre börja med originalspecifikationer än att göra ändringar i någon annans anpassningar.

Vad behöver jag veta innan jag köper en hagelbock

Innan du köper en hagelbock för vattenfåglar är det viktigt att veta några saker för att du ska kunna fatta ett välgrundat beslut. Detta borde ge dig en möjlighet att bättre förstå hur sjöfågelgevär fungerar. Här är några saker du behöver veta:

Är en pump hagelbock bra för ankajakt?

Det är en annan del av ankajagarens dag. I allmänhet kommer en pumppistol att skjuta en modern anka last ganska bekvämt, och som med alla hagelbockar, medan det finns rekyl, är det inte uppmärksamhet att få. För det tredje finns det tillförlitlighet. … Rensa pipan och skjut sedan iväg.

Är ett 20 gauge hagelbock bra för ankajakt?

För ankor är dock 20-gauge nästan perfekt, särskilt i början av säsongen när mindre, snabbflygande ankor, som kricka, är många och innan den vanliga gåssäsongen har börjat. 20-gauge hagelbock är lätta och väger vanligtvis ett eller till och med två pund mindre än deras motsvarigheter på 12 gauge.

Vad är en choke för något?

Chokeln från en hagelbock är en begränsning i den sista delen av pipan som hjälper till att kontrollera hur pellets sprids i ett “mönster”. Vanliga drosslar, från mest öppna till tätaste, är förbättrad cylinder, modifierad och full.

Det finns många andra choke-varianter, men kort sagt, jägare använder öppna chokes som förbättrad cylinder när de förväntar sig nära skott och vill att pelletsen ska spridas snabbt. Full choke håller mönstret tätt för längre skott. Modifierade faller i mitten.

Många moderna hagelbockar använder utbytbara drosslar som du enkelt kan ändra även på fältet. Dessa förbättrar hagelbockets mångsidighet. De flesta nya jägare eller skyttar bör köpa en pumphagel med utbytbara chokes om möjligt.

Naturligtvis är hagelbock komplexa verktyg. Många böcker har skrivits om dem, så jag lämnar ut mycket detaljer. Saker som kolvmaterial (trä kontra syntet) och draglängd har en enorm effekt på hur en pistol presterar och känns. Men om du får en hagelbock har du en livstid att lära dig om nyanserna i verktyget.

Vad betyder ordet ”gauge”?

Hagelbock är dimensionerade efter borrdiametern. Det minsta hagelbocket som används för jaktändamål är .410 för kaniner och ekorrar, vanligtvis, medan det största är 10 gauge för gäss och svanar. .410 är uppkallad efter sin kalibermätning; borrningens diameter är 0,410 tum, precis som en .308 gevärspatron är 0,308 tum.

Hagelbock som använder termen “gauge”, som 10-gauge, 12-gauge och 20-gauge, förlitar sig på ett arkansystem som korrelerar borrdiametern till hur många bly sfärer av den storleken det skulle ta för att göra ett pund av vikt. Ett 20-gauge hagelbock har en borrdiameter på 0,615 tum och 20 blybollar av den storleken skulle väga ett pund. En 12-gauge har en borrdiameter på .729; tolv blybollar av den storleken väger ett pund.

Hur mycket påverkar piplängden gevärets prestanda?

Piplängd påverkar främst hagelbockets hanteringsförmåga. Det påverkar också förmågan att rikta hagelbocket exakt. Längre pipa svänger smidigare och anses bättre för förutsägbara mål. Kortarepipaär både lättare att manövrera i begränsade utrymmen och är snabbare att peka på. de anses vara bättre för strid eller oförutsägbara fåglar.

Längre pipa ger dig längre avstånd från pipans ände till ögat, vilket gör att ögonjusteringen blir mindre kritisk. Detta gör dem mer exakta. Det finns en liten ökning av munhastigheten med längre pipor, men det räcker inte att oroa sig för. Viktigare är ökad blixt och buller när du skjuter en hagelbock med en kort pipa.

Varför är 12-gauge en mångsidig jaktpistol?

12-gauge erbjuder mer kraft än 20-gauge och skjuter ammunition designad för dess större hål. Den extra kraften gör det mer effektivt på fältet. Det är skickligt att få ner spel i princip alla storlekar. Det är rätt mängd kraft för ett stort antal djur. 12-gauge hagelbocket är ett mångsidigt vapen också på grund av designen av hagelbocksammunition. Hagelbock skjuter tre olika typer av skal: fågelskott, bockhot och slugs.

Birdshot och buckshot båda skjuter flera metallpellets. Fågelskottpellets är mycket mindre än buckshotpellets. Det finns olika storlekar på birdshot och buckshot. Sedan finns det slugs, som är enstaka projektiler, som en kula i vilket gevär som helst. Var och en av dessa typer av hagelbocksskal har ett specifikt syfte, vilket är det som gör hagelbocket så speciellt.

Vad gör 12-gauge bra för småvilt och fåglar?

12-gauge hagelbock är perfekta för småvilt när de laddas med rätt slags fågelskott. Det finns olika storlekar på fågelskott, som är numrerade efter storlek. Ju mindre antal desto större blir pellets i skalet.

Till exempel bör kaniner, ekorre, vaktlar och duvor jagas med storlek 6 eller 7 och 1/2 fågelskott; gäss och ankor bör jagas med 2 till 4 fågelskott; fasan och Turkiet med 4 till 6.

Det här är dock inte hårda och snabba regler. Du bör jaga med skalet som du känner dig bekväm med som kommer att döda utan att förstöra djuret. Med många alternativ för fågelskott kan du se hur en pumphagel kan användas för att jaga i princip alla små djur.

Fungerar 12-gauge för större djur också?

Större djur är där buckshot och slugs spelar in. Ett buckshot-skal har pellets som birdshot, men dessa pellets är mycket större och lämpar sig för större spel. Slugs är perfekta för större spel, som rådjur. Du kan också jaga större spel med en 20-gauge hagelbock, men 12-gauge ger mer kraft med ärligt talat bara lite mer spark.

Många jägare dödar regelbundet rådjur och annat stort vilt med en 20-gauge, men jag föreslår en 12-gauge över en 20-gauge. Detta är en stridspunkt bland vissa jägare, men 12-gauge är i allmänhet den bättre pistolen för stort vilt. Eftersom det är bättre för stort vilt och lätt kan hantera småviltuppgifter är 12-gauge hagelbocket det mest mångsidiga jaktvapnet där ute.

Avslutning

Så vad är det bästa hagelbocket för dig? Svaret beror på dina behov som skytt. Om du letar efter en jakt- / mål hagelbock kan en halvautomatik fördubblas som både en jakt- och sportlera, liksom en över / under. En pump hagelbock kan tillgodose båda behoven, men en del övning kommer att krävas för att få din timing för uppföljningsskott.

Kanske letar du efter ett säkerhets- eller försvars hagelbock? En över / under kanske inte passar bäst, men det skulle verkligen göra jobbet; en pump eller semi-auto passar bättre för uppgiften. Kanske behöver du en allsidig hagelbock som kan användas på både högfåglar och rådjur? En pump eller semi-auto som erbjuder ett alternativ med slugpipa som Remington 870 eller Winchester SX3 skulle vara biljetten.

En höjdfågeljägare kanske vill ha en lätt över / under eller sida vid sida för långa vandringar, medan en diehard ankjägare förmodligen föredrar en semi-auto eller pump som kan smälta de senaste 3–1 / 2-tums skalen. Ta dig tid att tänka på vad dina behov är och prova så många modeller och stilar som möjligt. Med alla tillgängliga alternativ är du säker på att du hittar en hagelbock som passar dig och dina behov.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen