BĂ€st Hagelbock 2023 – Test av olika hagelbockar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Benelli 828U Black Hagelbock

Beretta 686 Silver Pigeon I

Beretta 692 Black Sporting

Optima Silver Syntetic

Klicka hÀr för att se fler hagelbockar.

BĂ€st i test hagelbock 2023

SÄ du Àr intresserad av att köpa en hagelbock? Om du har tittat runt pÄ internet efter vapnet Àr du kanske lite förvirrad om Àmnet. Speciellt om du Àr nybörjare i inom vapen i allmÀnhet. Hagelbockar Àr komplicerade vapen som du bör skaffa dig lite kunskap om innan du fattar ett stort beslut. De Àr pÄ nÄgot sÀtt bÄde komplicerade och enkla pÄ mÄnga sÀtt, och i denna artikeln kommer vi lyfta fram allt det viktiga sÄ att du kan kÀnna dig sÀker sedan nÀr du ska vÀlja hagelgevÀr.

Deras design och syfte Àr simpelt, det Àr allt runt omkring dem som tenderar att bli komplicerat. Hagelbockar Àr olika i hur de anvÀnds, kalibrerna (gauge) de kommer in, liksom de priser de kan nÄ. Hagelbockar kan vara sÄ billiga som 1 000 kr och sÄ galet dyra som över hundra tusen kronor. Om du tÀnker pÄ att köpa en hagelbock och vill skaffa lite kunskap om dem sÄ presenterar vi dig en guide till hagelbockens grunder. Annars kan du bara vÀlja en av ovanstÄende hagelbockar efter dina behov. Vi har tagit fram de bÀsta och mest prisvÀrda hagelbockarna sÄ att du som köpare kan bli nöjd.

LÀs Àven >>> BÀst i test VÀrmekamera 2023

Köpguide för bÀst i test Hagelbock

En hagelbock Àr ett av de mest mÄngsidiga vapen du kan köpa. Det Àr bra för olika typer av jakt, fungerar bra som ett hemförsvarsvapen och erbjuder alla typer av konkurrenskraftiga skjutalternativ. Om du inte har en hagelbock i ditt hem men vill ha ett, hÀr Àr vad du behöver veta och tÀnka pÄ innan du köper.

Vad ska man köpa för hagelbock

Nyckeln Ă€r att vara flexibel. I detta skede Ă€r det osannolikt att du Ă€r helt sĂ€ker pĂ„ hur din skyttekarriĂ€r kommer att utvecklas. SĂ„ en multifunktionell pistol som erbjuder flexibilitet i anvĂ€ndningen skulle vara förnuftig. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan du prova alla olika hagelbocksdiscipliner med samma pistol. En generisk pistol Ă€r vad lera skyttar kallar en “Sporter” och spelskyttar kallar en “spelpistol”. De Ă€r i huvudsak desamma med ett par mindre skillnader.

Sida vid sida eller över-och-under? De flesta skyttar vÀljer en over-and-under, vilket gör dem lÀttare att anvÀnda eftersom det bara finns en enda avtryckare och ett smalare siktplan lÀngs den enda pipan. En över-och-under skulle vara min rekommendation nÀr du köper en första pistol. Det Àr ocksÄ vÀrt att fÄ en version med flera chokar för att öka mÄngsidigheten.

Lista över de bÀsta hagelbockarna:

  • BĂ€st i test: Benelli 828U Black hagelbock
  • PopulĂ€rast: Beretta 686 Silver Pigeon I hagelbock
  • Premiumval: Beretta 692 Black Sporting hagelbock
  • Billigast: Optima Silver Syntetic hagelbock

AnvÀndningsomrÄden för din hagelbock

Det viktigaste att tÀnka pÄ nÀr du köper din första hagelbock Àr dess planerade anvÀndning. Vill du ha en pistol som du kan rikta dig till att skjuta med? Letar du efter nÄgot att anvÀnda för att jaga? Alla dessa Àr perfekta skÀl att köpa en hagelbock, och det finns mÄnga vapen designade speciellt för dessa ÀndamÄl. NÀr du vÀl vet hur du planerar att anvÀnda din pistol kan du lÀttare bestÀmma vilken typ du ska fÄ.

Hagelbock finns i olika vikter och lÀngder. Tyngre hagelbock med lÀngre pipor bör anvÀndas för mÄlskytte eftersom de hjÀlper dig att skjuta mer exakt. LÀttare pumphagel fungerar bra för jaktapplikationer eftersom du kommer att bÀra skjutvapnet mycket och kan behöva reagera snabbt. Kortare pumphagel Àr perfekta för hemmaförsvar eftersom du kommer att anvÀnda vapnet i trÄngare utrymmen.

Pris

Ja, prislappen kommer att betyda för mÄnga köpare, sÀrskilt de som har en budget. Du Àr förmodligen en av dem (och det Àr inget fel pÄ det). TÀnk pÄ att priset inte borde vara lika viktigt för dig som kvalitet och prestanda. Hitta det bÀsta du har rÄd sÄ att du inte behöver nöja dig med opÄlitlighet och övergripande besvikelse.

Material

Vi kan pÄ allvar inte betona detta tillrÀckligt. Det finns en anledning till att material av hög kvalitet Àr ett mÄste nÀr det gÀller att hitta det bÀsta hagelbocket för vattenfÄglar. Det kan bara sammanfattas i ett ord: livslÀngd.

Ju bÀttre material, desto större Àr chansen att din hagelbock hÄller dig lÀnge (förutsatt att du tar hand om det ordentligt med rengöring och underhÄll). StÄl, polymer och aluminium Àr bara nÄgra fÄ material du bör hÄlla utkik efter nÀr du letar efter en hagelbock (eller nÄgot tillbehör som följer med det).

PiplÀngd

Tillbaka pÄ 50- och 60-talet brukade det vara sÄ att ett lÀngre pipa innebar en stramare gruppering. Jag undrar ofta om de tillverkade alla pipor till 82 cm med extra fulla drosslar. Och skÀr sedan av piplÀngden för att öppna choken och mönstret. De hade inte skruvade drosslar dÄ. Du var tvungen att köpa ett annat pipa för att fÄ ett annat mönster.

Framsteget med skruvade choke-rör har gjort piplĂ€ngden mindre relevant Ă€n den var pĂ„ 60-talet. Framsteg med chokerörsteknik i kombination med snabbare brinnande pulver och ammunitionsteknik gör det sĂ„ att majoriteten av avbrĂ€nningen sker inom de första 40–50 cm. Detta gör piplĂ€ngden vid denna tidpunkt, mindre om gruppering och noggrannhet och mer om svĂ€ngning och manövrerbarhet.

Som sagt, det finns fortfarande ett argument att göra om ökad noggrannhet som kommer frÄn en lÀngre synvinkel. Ett lÀngre siktplan tenderar att göra fotograferingen mer exakt. till exempel jÀrn sikt pÄ en pistol vs ett gevÀr. Ett gevÀr kommer att bli mycket lÀttare att vara exakt med.

LÀngrepipabetyder mer total pistolvikt och mer vikt fram mot mitten vilket hjÀlper vissa skyttar att svÀnga / följa igenom sitt skott mer.

Kortare piplĂ€ngder pĂ„ 40–60 cm Ă€r bra om du gör mest 3 vapenkonkurrenser eller kalkonjakt eftersom du kan manövrera snabbare med en kortare pistol. Men dina kompisar kommer förmodligen inte att uppskatta att du ringer pĂ„ trumhinnorna i ankahallen med ditt korta pipor. Bra sĂ€tt att inte bli inbjuden tillbaka.

Den perfekta piplÀngden

Det beror verkligen pÄ mÄngfalden av spel du ska jaga med din hagelbock, men en 70 cm pipa Àr en bra kompromiss mellan anka och kalkonjakt. Vi har ocksÄ sett nÄgra 80 cm pipor komma tillbaka nÀr jÀgare letar efter ett lÀngre siktplan och en högre front i mittviktsbalansen. Piporna pÄ 70 cm och 80 cm Àr sÀkrare i gropjakt.

Choke

En choke Àr en sektion vid Ànden av pipan som förtrÀnger munstyckets diameter nÄgot. För skott gör det mönstret stramare och reser lÀngre medan du behÄller ett tillrÀckligt tÀtt mönster för att döda / förstöra ditt mÄl.

Det finns mÄnga storlekar av drosslar och ett par typer av drosslar som kan finnas i en pipa. Chokens storlek Àndrar hur bred spridningen av pellets kommer att vara. Ju stramare choken, i allmÀnhet desto strammare Àr mönstret. Lösa mönster möjliggör större siktfel, men det betyder ocksÄ att ditt intervall Àr mer begrÀnsat.

De tvÄ typerna av drosslar Àr fasta drosslar och inskruvade drosslar. Fasta drosslar Àr en del av pipkonstruktionen och kan inte bytas eller tas bort (utan större arbete). Inskruvningsdrossel innebÀr att pipans Ànde Àr gÀngad (inuti hÄlet) sÄ att mÄnga olika storlekar av drosslar enkelt kan bytas ut.

Slugs och buckshot ska inte skjutas genom bÄde tÀta (förbÀttrade modifierade, fulla eller extra fulla) fasta drosslar eller nÄgon typ av skruvdrossel; du kommer sannolikt att skada pistolen. NÄgra pumphagel pipas. Dessa Àr mycket mindre mÄngsidiga Àn de flesta hagelbock, utan att kunna skjuta fÄgelskott, bockshot eller normala slugs, men Àr mycket exakta nÀr du skjuter sabot-slugs.

Hagelbockspatroner (ammunition)

Hagelbockspatroner finns i flera varianter med varierande belastningar och skottstorlekar som alla anvÀnds för olika aktiviteter, sÄ ditt val av patron beror till stor del pÄ detta.

FĂ„gelskott

PÄ samma sÀtt som vid mÀtning, ju mindre antal desto större blir skottet nÀr du kategoriserar fÄgelskott. Detta Àr, som namnet antyder, för fÄglar som fasan, rapphöns eller vaktel, men kan ocksÄ anvÀndas för lerduveskytte.

FÄgelskott anvÀnds ocksÄ för att rikta in sig pÄ sjöfÄglar, men stÄlskott mÄste anvÀndas pÄ grund av djurets nÀrhet till vatten. NÀr man skjuter stÄlskott bör lÀgre effekt eller större skottstorlek övervÀgas, eftersom stÄlskott, som Àr betydligt hÄrdare Àn bly, har en tendens att passera genom ett djur.

Detta leder till en lÄngsam död snarare Àn en human. Kontrollera ocksÄ att dittpipahar testats för stÄlskott, de flesta moderna hagelbock har varit, eftersom det hÄrdare skottet kan skada den inre kammaren.

Buckshot

AnvÀnds för att jaga större vilt, som rÄdjur, innehÄller buckshot större skottstorlekar som mÄste försiktigt packas i patroner snarare Àn att hÀllas. Den större storleken pÄ detta skott minskar spridningen men förbÀttrar dödligheten avsevÀrt.

PÄ grund av storleken pÄ projektilerna som förflyttas i buckshot Àr rekylen som kÀnns av dessa patroner betydligt större Àn fÄgelskal. Minskade rekylpatroner har nyligen blivit tillgÀngliga och Àr gjorda för att trÀna utan axeltrötthet.

Slugs

Till skillnad frÄn de andra patronerna pÄ den hÀr listan Àr slugs inte gjorda av flera bollar av blyskott utan Àr istÀllet en stor projektil som anvÀnds för att jaga stort vilt i befolkat omrÄde dÀr gevÀr Àr av intresse pÄ grund av deras lÄnga rÀckvidd.

Slugs har förödande kraft men har maximala intervall pÄ cirka 400 Är jÀmfört med upp till 2 för gevÀr. Slugs riflas ofta vilket hjÀlper deras noggrannhet eftersom hagelbockkamrar vanligtvis Àr slÀta. Slugs skjuts vanligtvis frÄn pumphagel med en rak choke eller till och med ingen choke alls, och Àr vanligtvis bara 12 gauge, Àven om det ocksÄ finns .410 slugs tillgÀngliga.

Det Àr vÀrt att notera att eftersom slugs överstiger 0,36 i diameter behöver de ett skjutvapencertifikat (FAC) att inneha. Du kan hitta ett bra val av ammunition om du vill köpa hagelbockspatroner hÀr.

Borrstorlek

Borrstorlek Àr ocksÄ ett stort övervÀgande eftersom 12 gauge, eller till och med 10 gauge, hagelbock kan vara smÀrtsamt att skjuta för vissa (otrÀnade, kÀnsliga, smÄ eller svaga) anvÀndare. 16, 20, 28 gage eller .410 tums hagelbock finns tillgÀngliga som har mycket mindre spark och dÀrmed Àr lÀttare att hantera för sÄdana individer.

  • Slugs Ă€r anvĂ€ndbara för att jaga stora djur pĂ„ mĂ„ttliga avstĂ„nd.
  • Avfyra inte slugs genom tĂ€ta drosslar.
  • Skjut inte slugs genom “överborrade” pipor.
  • Sabot-slugs kommer inte att fungera bra i tunnborrade pipor. AnvĂ€nd dem i rĂ€fflade pipor.
  • “Rifled” slugs Ă€r konstruerade för att anvĂ€ndas i tunnborrade pipor.

MönsterbrÀdet Àr din bÀsta vÀn för att ta reda pÄ vilken ammunition din pumphagel gillar och hur olika drosslar fungerar i det: skjut helt enkelt en gÄng pÄ ett papper och titta pÄ det resulterande mönstret.

Avtryckare

Ankajaktpistoler har inte nÀra antalet alternativ för anpassning som gevÀr och med goda skÀl. Med rörliga mÄl, frekventa gruppjakter och en vÄt och ofta kall miljö har de flesta ankajaktpistoler en avtryckare pÄ 4-5 kg. Ibland ser du nÄgra efter fabriksutlösare som har polerats för att göra dragningen lite mjukare och minska friktionen men det hÀr Àr oftast onödigt och sÀllan för sjöfÄgeljakt. Sammantaget skulle vi inte oroa oss för mycket om utlösarvikten.

Kropp och finish

De flesta vapen pÄ marknaden har övergÄtt frÄn en trÀlfinish till syntetiskt eftersom syntetmaterial inte svÀller och trÀ har blivit dyrare. Syntetiska finishes Àr svÄra att gÄ fel med och kommer att vara riktigt lÀnge.

BlÄad

I gamla dagar var det hÀr. En svart oxidbelÀggning som ger minimalt skydd mot rost. Inte ett bra alternativ för jakt runt vatten eller kustomrÄden.

Kamouflagedippningar

Kamouflagedippningar var nÀsta pÄ scenen och har utvecklats genom Ären till att vara tuffa. Det Àr en halvtransparent film som fÀsts pÄ metall eller plast efter att pistolen har förts ner till ren metall och grundats till önskad bakgrundsfÀrg pÄ filmen. Sedan appliceras en klar pÀls. Det verkar göra bÀttre med plast och Àr vanligt att se Cerakote pÄ metallen och doppa pÄ finish och underarm.

Cerakote-belÀggningar

Om du Àr villig att betala lite extra kommer en keramisk belÀggning att skydda din hagelbock i mÄnga Är framöver. Keramiska belÀggningar Àr en tuff bakning pÄ finish som appliceras pÄ den nakna metallen och bakas pÄ.

Det liknar pulverlack men mycket pipare. Vi har sett killar misshandla sina vapen med dessa belÀggningar och komma ut pÄ andra sidan med vÀldigt lite bevis pÄ misslyckande.  Nu anpassar mÄnga tillverkare överlÀgsen belÀggning till sin hagelbock. Benelli har nu en liknande anodiserad BE.S.T. belÀggning pÄ deras nya svarta hagelbockar.

Keramiska belÀggningar Àr perfekta för den vÄta och kalla miljön som vanligtvis följer ankajakt. Gör dig sjÀlv en tjÀnst och fÄ en pistol med Cerakote eller ett kamouflage-dopp. Nu anpassar mÄnga tillverkare överlÀgsen belÀggning till sin hagelbock. Benelli har nu en liknande anodiserad BE.S.T. belÀggning pÄ deras nya svarta hagelbockar. BelÀggningar kommer att fortsÀtta att utvecklas. De blir starka nog sÄ lÄngt att vapen aldrig slits ut.

RĂ€fflad pipa

Vissa mÀnniskor kommer att köpa en hagelbock för hjortjakt, eftersom de inte kan skjuta gevÀr i sitt omrÄde. Om du köper en hagelbock med det enda syftet att skjuta slugs skulle det vara i ditt bÀsta intresse att köpa en pumphagel med en rÀfflad pipa.

Vilken hagelbock Àr rÀtt för dig

För hemmaförsvar rekommenderar vi en pumpgauge 12 med en kortare cylinder. För jakt pÄ sjöfÄglar Àr en 12 gauge ett utmÀrkt alternativ. BÄde pumpÄtgÀrd och halvautomatisk kommer att fungera bra, men halvautomatisk möjliggör snabbare skott, vilket kan vara till hjÀlp.

För höjdfÄgeljakt rekommenderar vi en 28 gauge. Den Àr extremt lÀtt och snabb att skjuta. Men mÄnga andra gauge fungerar bra för denna anvÀndning. 20 gauge Àr ett annat bra val. NÀr det gÀller ÄtgÀrder kommer alla att fungera.

För rÄdjurjakt rekommenderar vi att en pump med 20 gauge eller 12 gauge med en riflad cylinder fungerar bra. Detta Àr bra hagelbock för rÄdjurjakt, du bör vÀlja det bÀsta hagelbocket för att ha det bÀsta mÄlet.

För fÀllskytte Àr 12 gauge extremt populÀrt. Ett 12-gauge dubbelpipig hagelbock med ett lÀngrepipakommer att fungera exceptionellt bra. För allmÀn fotografering Àr en pump action 20 gauge ett utmÀrkt val. Det Àr lÀttare och sparkar mindre Àn 12 gauge, vilket gör det roligare att skjuta.

Köp lokalt

Förutom att stödja lokala vapenföretag kan du handla en pumphagel i en lokal vapenbutik ocksÄ för att placera hÀnderna pÄ en fÄgelpistol innan du köper. Du kan kontrollera om det finns skador eller flÀckar och se hur det passar dig.

Det finns ocksÄ en stor chans att din lokala vapenbutik har tillgÄng till en vapensmed som du kan nÄ en bedömning före köpet. Slutligen, genom att regelbundet besöka din lokala vapenbutik kommer du att kunna kultivera personliga relationer med personalen som hjÀlper till att underlÀtta en mer robust shoppingupplevelse under mÄnga Är framöver.

Mer att tÀnka pÄ

NÀr det gÀller att vÀlja rÀtt hagelbock för dina behov slutar variablerna inte med gauge, kammarlÀngd, piplÀngd och handling. Föredrar du till exempel ett trÀ eller en syntetisk finish? För extrema förhÄllanden gillar jag syntet. För de flesta fÀltjakt toppar dock ingenting estetiken hos traditionellt trÀ. Och om du vÀljer syntet, vill du ha svart eller camo?

Medan de flesta av dagens upprepade hagelbock har lite eller ingen roll, tenderar dubbla hagelbockar att kastas av, vilket tar lite att vĂ€nja sig för vĂ€nster. TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ din sĂ€kerhetspreferens — tang eller plats för avtryckare? Och det fortsĂ€tter. Hur och var du jagar kommer i slutĂ€ndan att spela in i de mĂ„nga val du mĂ„ste göra.

Typer av hagelbössor

Brytningsbössor

Brytningsbössor finns i bÄde enkelpipade och dubbelpipade versioner. Jag ser dock ingen vÀrdefull applikation för vapen med enskott i vattensamling. Snabba uppföljningsskott behövs ofta och det finns helt enkelt inget sÀtt att ladda om ett enda skott snabbt nog. Men nÀr det gÀller dubbel kommer hÄrda kÀrna att sÀga att det inte finns nÄgon ersÀttning, vare sig det Àr en över / under eller sida vid sida.

Ingen hagelbock svÀnger lika smidigt som en vÀlbalanserad, vÀlpassad dubbel. Tyngden bÀrs mellan hÀnderna, och Àven om pistolen Àr nÄgot frÀmre, sÀger föresprÄkare att detta bara hjÀlper till att sÀkerstÀlla en smidig och fullstÀndig uppföljning.

En av dubbla fördelar Àr att du snabbt kan vÀlja mellan tvÄ drosslar. PÄ dubbel med tvÄ utlösare vÀljer du helt enkelt avtryckaren för pipan med önskad choke. PÄ modeller med en avtryckare finns det en pipvÀljare pÄ tangenten. En pumphagel som Àr bekant med sin dubbla har ökat mÄngsidigheten till hands.

En annan punkt för dubbelspel Àr deras nÀstan felfria tillförlitlighet under alla fÀltförhÄllanden. Med det sagt Àr dubbel inte helt perfekt. Till att börja med Àr de betydligt dyrare Àn nÄgon annan ÄtgÀrdstyp. De tenderar ocksÄ att producera mer filtrekyl, och en lÄng morgon som slÄr ivÀg med tunga ankbelastningar kommer nÀstan sÀkert att göra intryck pÄ dig.

Dubbel Àr ocksÄ en olÀgenhet att ladda om i en persienn, med det breda svep som krÀvs för att öppna och stÀnga piporna vilket ger en besvÀrlig och potentiellt farlig situation om du inte Àr extremt försiktig.

Över och under (OU)

Dessa hagelbockar betraktades en gÄng som hemska avvikelser jÀmfört med hagelbock sida vid sida men sÄ smÄningom vann mÀnniskor över tack vare sitt enda synplan. De liknar mekaniskt hagelbocket, men över och undre har en pausmekanism och kommer ofta med utkastare, vilket gör det enkelt att ladda om dem. Dessa hagelbock Àr sÄ kallade eftersom de har ettpipamonterat över toppen av det andra och anvÀnds ofta för allvarliga lerduveskytte som skeet och fÀllskytte discipliner. Kolla in vÄrt utbud av Over and Under hagelbock hÀr.

Pumphagel

PumpÄtgÀrder, som namnet antyder, laddas om av den manuella processen att pumpa tillbaka underarmen för att mata ut det anvÀnda skalet och ladda ett nytt. PumpÄtgÀrder Àr bra om du letar efter mindre rörliga delar eller jagar i sÀrskilt kalla och smutsiga miljöer.

Det finns en procentsats guider som fortfarande hÄller dyrt vid sina gamla Remington 870-hagelbock. De tillbringar mycket tid i bÄtar för att hÀmta fÄglar, flytta lurare och andra aktiviteter som tar dem nÀrmare vattnet. I temat under noll kan gamla 870 fortfarande ha en fördel.

Vissa mÀnniskor kanske ocksÄ föredrar en pumpÄtgÀrd framför en semi-auto pÄ grund av priset men nuförtiden Àr prisgapet sÄ litet att vi hittar fÀrre och fÀrre jÀgare gÄr med det hÀr alternativet.

Enkelpipa

En klassisk design, denna hagelbock har en pipa som mÄste laddas om efter varje skott. Dessa hagelbock tenderar att vara de billigaste av alla slag och kan ocksÄ lÀra sig bra ammunition för yngre eller nyare skyttar. Dessa pumphagel Àr perfekta för jakt eller avslappning av lerduva och Àr perfekta för yngre skyttar och nybörjare pÄ grund av deras anvÀndarvÀnlighet. Kolla in vÄrt sortiment av hagelbock för enstaka pipor hÀr.

Dubbelpipa

Hagelbock med tvĂ„ pipor Ă€r enkla mönster i denna hagelbock 101 nybörjarguide, som kan hĂ„lla ett skott per pipa. Hagelbock med dubbla pipor var populĂ€ra brottsvapen pĂ„ 1800-talet, men anvĂ€nds nu mest för sportskytte eller jakt. Dubbla pipor kommer i sida vid sida konfigurationer och över och under mönster. Över och under produceras vanligtvis för att vara sportiga hagelbock avsedda för jakt pĂ„ fĂ„glar och sprĂ€ngande lerduvor.

Sida vid sida (SBS)

Slag vid sida hagelbock har pipor som ligger bredvid varandra, istÀllet för ovanpÄ, och Àr vad de flesta tÀnker pÄ nÀr de hör frasen dubblapipahagelbock.

Sida vid sida hagelbock, delvis pÄ grund av sin lÄnga tradition och historia, kan vara gjorda av de absolut finaste materialen och Àr ofta handgjorda. Det betyder att de kan vara ganska dyra men det finns nÄgra fynd dÀr ute om du ser tillrÀckligt hÄrt ut. Kolla in vÄrt utbud av hagelbock sida vid sida hÀr.

Bolt action

Hagelbock för bultar Àr ovanliga, men vid ett tillfÀlle producerade Mossberg flera modeller, inklusive en dedikerad slugpistol som producerades fram till början av 2000-talet. Flera mindre företag producerade ocksÄ hagelbock.

NÀr pumpÄtgÀrder blev vanligare och mer prisvÀrda bultÄtgÀrder bleknade tyst bort. De erbjöd inga betydande fördelar förutom att vara lÀttare i vikt Àn pump-action-design.

De var och Àr pÄlitliga vapen och Àr vanligtvis mycket lÀtta att anvÀnda och anvÀnda. De erbjöd inte snabb repeterbarhet av pumpÄtgÀrder eller samma magasinkapacitet. För nÀrvarande producerar Savage dedikerade slugvapen med bultÄtgÀrder som replikerar gevÀr pÄ mÄnga sÀtt. Dessa Àr för stater dÀr det Àr olagligt att anvÀnda ett gevÀr för att jaga, men slugvapen Àr det inte.

Repeter hagelbock

Det fanns bara en enda hagelbock och det var Winchester 1887. Designen var en av de första upprepade hagelbocken, men det föll ur favör nÀr pump-action hagelbock kom. Den största frÄgan var hur stort och tungt vapnet mÄste vara för att fungera.

Spakkastet var lÄngt och det fanns mindre utrymme för variabler som hagelbocksskal ofta har mellan skalstorlekarna. Winchester 1887 pumphagel reproduceras fortfarande den hÀr dagen av företag som Century och de anvÀnds för Cowboy Action Shooting-tÀvlingar.

Halvautomatiska hagelbock

Halvautomatiska hagelbock fungerar vanligtvis pÄ ett av tvÄ sÀtt:

Gasdriven

Efter att skalet tÀnds av primern öppnar skalet sig och vadet rör sig ut ur pipan med skottet. SmÄ hÄl i pipan avluftar gaser för antÀndning av pistolpulvret. Dessa gaser startar en mekanisk process för att öppna bulten och mata ut den förbrukade patronen efter att trycket har fallit till en sÀker nivÄ.

FjÀdrar skjuter sedan bulten framÄt och laddar ytterligare en skottin i kammaren redo för nÀsta skott. De har nÀstan alltid mindre rekyl men behöver ofta rengöras mer. Gaserna lÀmnar pulverrester i systemet efter varje skott.

NĂ€r 3 Âœ tums hagelbock först blev populĂ€rt i slutet av 90-talet hade mĂ„nga tillverkare anfall som försökte göra en gaspistol som skulle axla de minsta 2 Ÿ tums lasterna upp till de tuffaste 3 Âœ tums magnumbelastningarna utan att Ă€ndra nĂ„got under underarmen. Varje ny pistol vi sĂ€ljer kan i stort sett hantera allt av anstĂ€ndig kvalitet för ammunition. Inga Ă€ndringar krĂ€vs.

Rekyl

Första massproducerade, rekylstyrda hagelbocket tidigt pÄ 1900-talet, designat av John Browning, anvÀnde bromssystem under underarmen och piporna skulle faktiskt gÄ tillbaka till handlingen. Tunga fjÀdrar skulle sluta nÀr trycket sjönk till en sÀker nivÄ. De anvÀnde fjÀdrar i bestÄndet för att kammare nÀsta omgÄng. Dessa vapen var ganska tunga och mÄste modifieras för olika typer av ammunition.

Benelli Inertia Driven-systemet uppfanns 1967. Det blev vĂ€ldigt populĂ€rt i slutet av 90-talet nĂ€r 3 Âœ tums ammunition kom ut. De var en av de första pĂ„ scenen och det finns fortfarande original Benelli Super Black Eagle (SBE) hagelbock i anka persienner idag.

De nya hagelbockarna vi sÀljer anvÀnder nÀstan alla en variation av tröghetssystemet. Tröghetspistoler Àr oftast lÀttare och krÀver mindre underhÄll eftersom de inte slÀpper in brÀnt pulver i systemet som gaspistoler. De har dock mer rekyl Àn gaspistoler för det mesta.

Halvautomater Àr lÀtt den mest populÀra ÄtgÀrden eftersom du enkelt och snabbt kan skjuta tre omgÄngar vilket ökar dina chanser för mer exakta uppföljningsbilder. Halvbilar Àr ocksÄ populÀra pÄ grund av minskad rekyl frÄn omlastningssystemen. Pump och Over / Under pumphagel har ingen plats för rekylen att gÄ men rakt in i axeln.

Den enda riktiga nackdelen med dagens halvautomater Àr att de behöver rengöras oftare för att fungera smidigt (sÀrskilt för gasdrivna halvautomater). Det finns en liten andel mÀnniskor som fortfarande tycker att pump-action och Over / Under hagelbock Àr mer tillförlitliga. Gapet pÄ tillförlitlighet Àr ganska litet och för jaktÀndamÄl tror vi att fördelarna med en semi-auto uppvÀger nackdelarna.

Vissa ankajĂ€gare anvĂ€nder ovanstĂ„ende gauge för att jaga ankor, men dessa Ă€r överlag mindre vanliga vapen och pĂ„ grund av detta gör det att fĂ„ bra ammunition lite svĂ„rare. Även om du kan jaga mĂ„nga ankor med en 16, 28 eller .410 gauge rekommenderar vi att du hĂ„ller dig till en 12 eller 20 gauge pĂ„ din första hagelbock eftersom de har ett bredare utbud av applikationer. Dessa mindre populĂ€ra gauge har vanligtvis ocksĂ„ dyrare ammunition. NĂ€r du vet vilken gauge du vill jaga med dig nĂ€sta mĂ„ste du övervĂ€ga vilken Ă„tgĂ€rd du vill.

Gauge

De flesta hagelbock mÀts i gauge. Gauge Àr en gammal och udda mÀtmetod men den kvarstÄr. Hagelbock mÀts och hÀnvisas till genom deras hÄl. För att bestÀmma gaugen mÄste du ta ett pund bly, dela upp det i bly med lika stora blykulor och de blykulorna Àr perfekta för att passa ner i borrningen.

Gaugen bestÀms av hur mÄnga blybollar som pund bly Àr uppdelade i. Om ledningen delas upp i 12 blybollar Àr hagelbocket en 12 gauge. Denna mÄttenhet betyder att ju lÀgre tal desto större hagelbock.

Till exempel Àr ett 20 gauge hagelbock mycket mindre Àn ett 12 gauge hagelbock. Konstigt nog mÀts en populÀr hagelbockskaliber i tum som en vanlig gevÀrs- eller pistolkaliber, och det Àr 410. 410 Àr unikt i detta avseende nÀr det gÀller hagelbock.

Det finns tre vanliga kalibrer du ser nÀr det gÀller pumphagel och det Àr 12 gauge, 20 gauge och 410. Dessa tre kalibrar Àr de vanligaste nÀr det gÀller hagelbock och representerar stort medium och smÄ nÀr det gÀller skottstorlek, mÀngd av skott och rekyl.

12 gauge Àr den vanligaste kalibern och anvÀnds för allt frÄn jakt till hemförsvar och militÀra applikationer. 20 gauge Àr lite mildare och perfekt för mindre skyttar för att fortfarande vara ett skickligt defensivt vapen. 410 Àr perfekt för smÄ spel, liksom barn som lÀr sig att skjuta. Den kan anvÀndas som en defensiv skottmen 12 och 20 gauge Àr mest effektiva.

Mindre vanliga kalibrar inkluderar den mÀktiga och kraftfulla 10 gauge, den mid-styrka 16 gauge, och de milda och milda 28 gauge. Dessa kalibrer Àr inte lika populÀra som de en gÄng var men förblir tillrÀckligt populÀra för att de flesta vapenbutiker bÀr dessa omgÄngar. SÀllsynta kalibrar inkluderar 8 gauge, 4 gauge, 32 gauge och nÄgra andra som vi sÀllan ser nÄgonstans vid faktisk anvÀndning.

Vanliga frÄgor om hagelbockar

Är alla hagelbockar desamma?

Det korta svaret: nej. För att ge dig en bÀttre förklaring finns det nÄgra olika skillnader mellan hagelbock som bÀst anvÀnds för sjöfÄglar. Först och frÀmst finns det hagelbockar som finns i olika kalibrar.

För att inte tala om, de kommer alla i olika typer av mÄtt och lÀngder. Om alla hagelbock var desamma, skulle det vara svÄrt att vÀlja mellan den ena och den andra utan att behöva avfyra nÄgra testomgÄngar.

Hur man vÀljer en hagelbock?

Nyckeln till att hitta en fantastisk hagelbock Àr att göra skillnad mellan en stor pumphagel frÄn en som anses vara opÄlitlig och lÄg kvalitet. Var sÀker, hagelbock pÄ vÄr lista Àr överlÀgsen i kvalitet och prestanda. HÀr Àr nÄgra av anledningarna till att vi valde dessa hagelbock och varför de utmÀrker sig vid jakt pÄ sjöfÄglar:

Vilken kaliber Àr bÀst för dig?

Den hÀr sista delen kommer troligen mer att baseras pÄ dina personliga behov och preferenser. SÄ om du vill ha en .12 gauge, skaffa en. Om du föredrar kaliber pÄ 20 gauge kommer vi inte heller att skylla pÄ dig för den preferensen. Om det Àr tillrÀckligt kraftfullt för att leverera en seriös knockdown-kraft, borde det verkligen inte spela nÄgon roll vilken kaliber som passar dig bÀst.

Vilka olika typer av hagelbössor finns det?

Vi börjar med grunderna för den typ av ÄtgÀrd som passar dig bÀst. Tre vanliga handlingstyper som du oftast ser i det anvÀnda pistolstÀllet Àr pumpar, halvautomater och dubbla pipor. NÀr det gÀller kostnad Àr vanligtvis pump hagelbock billigast följt av semi-automatik och slutligen dubbla pipor. Mindre vanligt och mer dunkelt Àr ett enda skott.

Du kanske vill prova en halvautomatisk eftersom du sköt din vÀns autoladdare pÄ sportlera och sköt mycket bra. Kanske har du skjutit pumpar och halvautomatik i nÄgra Är och vill flytta in i en dubbelpipa för en mer traditionell hög hagelbock. Ibland kÀnner skyttarna sig mer bekvÀma med den ÄtgÀrdstyp de har skjutit tidigare.

Oavsett vilken Ă„tgĂ€rdstyp som kĂ€nns mest naturlig och ger dig lite extra sjĂ€lvförtroende, ge det i alla fall ett skott (ordlek avsedd). Ett Ă„terkommande tema du kommer att lĂ€sa i den hĂ€r artikeln Ă€r att hitta vad som Ă€r bĂ€st för dig och dina behov och sedan skjuta det. . . mycket. Sedan skjuter lite mer. Övning blir bĂ€ttre, period.

Det Àr ocksÄ viktigt att veta om hagelbocket har utbytbara drosslar eller fasta drosslar. Med utbytbara drosslar bör du frÄga om det finns mer Àn bara den (eller tvÄ) i hagelbocket. NÀr det gÀller fasta drosslar bör du frÄga vad pistolen kvÀvs och om den storleken Àr vettig för dess avsedda anvÀndning.

Det faktum att en viss pumphagel du tittar pĂ„ kan ha Ă€ndrats bör inte nödvĂ€ndigtvis stĂ€nga dörren pĂ„ ditt köp. Framtida Ă„terförsĂ€ljnings- och inbytesvĂ€rde kommer dock att vara högre för en hagelbock med originalspecifikationer jĂ€mfört med ett som har modifierats. Min personliga filosofi har alltid varit den Ă€r min rĂ€tt att göra nĂ„gra justeringar till mitt eget hagelbock – men jag skulle hellre börja med originalspecifikationer Ă€n att göra Ă€ndringar i nĂ„gon annans anpassningar.

Vad behöver jag veta innan jag köper en hagelbock

Innan du köper en hagelbock för vattenfÄglar Àr det viktigt att veta nÄgra saker för att du ska kunna fatta ett vÀlgrundat beslut. Detta borde ge dig en möjlighet att bÀttre förstÄ hur sjöfÄgelgevÀr fungerar. HÀr Àr nÄgra saker du behöver veta:

Är en pump hagelbock bra för ankajakt?

Det Ă€r en annan del av ankajagarens dag. I allmĂ€nhet kommer en pumppistol att skjuta en modern anka last ganska bekvĂ€mt, och som med alla hagelbockar, medan det finns rekyl, Ă€r det inte uppmĂ€rksamhet att fĂ„. För det tredje finns det tillförlitlighet. … Rensa pipan och skjut sedan ivĂ€g.

Är ett 20 gauge hagelbock bra för ankajakt?

För ankor Àr dock 20-gauge nÀstan perfekt, sÀrskilt i början av sÀsongen nÀr mindre, snabbflygande ankor, som kricka, Àr mÄnga och innan den vanliga gÄssÀsongen har börjat. 20-gauge hagelbock Àr lÀtta och vÀger vanligtvis ett eller till och med tvÄ pund mindre Àn deras motsvarigheter pÄ 12 gauge.

Vad Àr en choke för nÄgot?

Chokeln frĂ„n en hagelbock Ă€r en begrĂ€nsning i den sista delen av pipan som hjĂ€lper till att kontrollera hur pellets sprids i ett “mönster”. Vanliga drosslar, frĂ„n mest öppna till tĂ€taste, Ă€r förbĂ€ttrad cylinder, modifierad och full.

Det finns mÄnga andra choke-varianter, men kort sagt, jÀgare anvÀnder öppna chokes som förbÀttrad cylinder nÀr de förvÀntar sig nÀra skott och vill att pelletsen ska spridas snabbt. Full choke hÄller mönstret tÀtt för lÀngre skott. Modifierade faller i mitten.

MÄnga moderna hagelbockar anvÀnder utbytbara drosslar som du enkelt kan Àndra Àven pÄ fÀltet. Dessa förbÀttrar hagelbockets mÄngsidighet. De flesta nya jÀgare eller skyttar bör köpa en pumphagel med utbytbara chokes om möjligt.

Naturligtvis Àr hagelbock komplexa verktyg. MÄnga böcker har skrivits om dem, sÄ jag lÀmnar ut mycket detaljer. Saker som kolvmaterial (trÀ kontra syntet) och draglÀngd har en enorm effekt pÄ hur en pistol presterar och kÀnns. Men om du fÄr en hagelbock har du en livstid att lÀra dig om nyanserna i verktyget.

Vad betyder ordet ”gauge”?

Hagelbock Àr dimensionerade efter borrdiametern. Det minsta hagelbocket som anvÀnds för jaktÀndamÄl Àr .410 för kaniner och ekorrar, vanligtvis, medan det största Àr 10 gauge för gÀss och svanar. .410 Àr uppkallad efter sin kalibermÀtning; borrningens diameter Àr 0,410 tum, precis som en .308 gevÀrspatron Àr 0,308 tum.

Hagelbock som anvĂ€nder termen “gauge”, som 10-gauge, 12-gauge och 20-gauge, förlitar sig pĂ„ ett arkansystem som korrelerar borrdiametern till hur mĂ„nga bly sfĂ€rer av den storleken det skulle ta för att göra ett pund av vikt. Ett 20-gauge hagelbock har en borrdiameter pĂ„ 0,615 tum och 20 blybollar av den storleken skulle vĂ€ga ett pund. En 12-gauge har en borrdiameter pĂ„ .729; tolv blybollar av den storleken vĂ€ger ett pund.

Hur mycket pÄverkar piplÀngden gevÀrets prestanda?

PiplÀngd pÄverkar frÀmst hagelbockets hanteringsförmÄga. Det pÄverkar ocksÄ förmÄgan att rikta hagelbocket exakt. LÀngre pipa svÀnger smidigare och anses bÀttre för förutsÀgbara mÄl. KortarepipaÀr bÄde lÀttare att manövrera i begrÀnsade utrymmen och Àr snabbare att peka pÄ. de anses vara bÀttre för strid eller oförutsÀgbara fÄglar.

LÀngre pipa ger dig lÀngre avstÄnd frÄn pipans Ànde till ögat, vilket gör att ögonjusteringen blir mindre kritisk. Detta gör dem mer exakta. Det finns en liten ökning av munhastigheten med lÀngre pipor, men det rÀcker inte att oroa sig för. Viktigare Àr ökad blixt och buller nÀr du skjuter en hagelbock med en kort pipa.

Varför Àr 12-gauge en mÄngsidig jaktpistol?

12-gauge erbjuder mer kraft Àn 20-gauge och skjuter ammunition designad för dess större hÄl. Den extra kraften gör det mer effektivt pÄ fÀltet. Det Àr skickligt att fÄ ner spel i princip alla storlekar. Det Àr rÀtt mÀngd kraft för ett stort antal djur. 12-gauge hagelbocket Àr ett mÄngsidigt vapen ocksÄ pÄ grund av designen av hagelbocksammunition. Hagelbock skjuter tre olika typer av skal: fÄgelskott, bockhot och slugs.

Birdshot och buckshot bÄda skjuter flera metallpellets. FÄgelskottpellets Àr mycket mindre Àn buckshotpellets. Det finns olika storlekar pÄ birdshot och buckshot. Sedan finns det slugs, som Àr enstaka projektiler, som en kula i vilket gevÀr som helst. Var och en av dessa typer av hagelbocksskal har ett specifikt syfte, vilket Àr det som gör hagelbocket sÄ speciellt.

Vad gör 12-gauge bra för smÄvilt och fÄglar?

12-gauge hagelbock Àr perfekta för smÄvilt nÀr de laddas med rÀtt slags fÄgelskott. Det finns olika storlekar pÄ fÄgelskott, som Àr numrerade efter storlek. Ju mindre antal desto större blir pellets i skalet.

Till exempel bör kaniner, ekorre, vaktlar och duvor jagas med storlek 6 eller 7 och 1/2 fÄgelskott; gÀss och ankor bör jagas med 2 till 4 fÄgelskott; fasan och Turkiet med 4 till 6.

Det hÀr Àr dock inte hÄrda och snabba regler. Du bör jaga med skalet som du kÀnner dig bekvÀm med som kommer att döda utan att förstöra djuret. Med mÄnga alternativ för fÄgelskott kan du se hur en pumphagel kan anvÀndas för att jaga i princip alla smÄ djur.

Fungerar 12-gauge för större djur ocksÄ?

Större djur Àr dÀr buckshot och slugs spelar in. Ett buckshot-skal har pellets som birdshot, men dessa pellets Àr mycket större och lÀmpar sig för större spel. Slugs Àr perfekta för större spel, som rÄdjur. Du kan ocksÄ jaga större spel med en 20-gauge hagelbock, men 12-gauge ger mer kraft med Àrligt talat bara lite mer spark.

MÄnga jÀgare dödar regelbundet rÄdjur och annat stort vilt med en 20-gauge, men jag föreslÄr en 12-gauge över en 20-gauge. Detta Àr en stridspunkt bland vissa jÀgare, men 12-gauge Àr i allmÀnhet den bÀttre pistolen för stort vilt. Eftersom det Àr bÀttre för stort vilt och lÀtt kan hantera smÄviltuppgifter Àr 12-gauge hagelbocket det mest mÄngsidiga jaktvapnet dÀr ute.

Avslutning

SÄ vad Àr det bÀsta hagelbocket för dig? Svaret beror pÄ dina behov som skytt. Om du letar efter en jakt- / mÄl hagelbock kan en halvautomatik fördubblas som bÄde en jakt- och sportlera, liksom en över / under. En pump hagelbock kan tillgodose bÄda behoven, men en del övning kommer att krÀvas för att fÄ din timing för uppföljningsskott.

Kanske letar du efter ett sÀkerhets- eller försvars hagelbock? En över / under kanske inte passar bÀst, men det skulle verkligen göra jobbet; en pump eller semi-auto passar bÀttre för uppgiften. Kanske behöver du en allsidig hagelbock som kan anvÀndas pÄ bÄde högfÄglar och rÄdjur? En pump eller semi-auto som erbjuder ett alternativ med slugpipa som Remington 870 eller Winchester SX3 skulle vara biljetten.

En höjdfĂ„geljĂ€gare kanske vill ha en lĂ€tt över / under eller sida vid sida för lĂ„nga vandringar, medan en diehard ankjĂ€gare förmodligen föredrar en semi-auto eller pump som kan smĂ€lta de senaste 3–1 / 2-tums skalen. Ta dig tid att tĂ€nka pĂ„ vad dina behov Ă€r och prova sĂ„ mĂ„nga modeller och stilar som möjligt. Med alla tillgĂ€ngliga alternativ Ă€r du sĂ€ker pĂ„ att du hittar en hagelbock som passar dig och dina behov.

 

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Rulla till toppen