Bäst Salongsgevär 2023 – Test av olika salongsgevär

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Tikka T1x Rimfire

Browning T-Bolt Varmint

Sako Quad Varmint

Brno CZ 457

Klicka här för att se fler salongsgevär.

Ett salongsgevär är ett vapen som används vid jakt. Vapnet är ett lätt jaktvapen med kaliber .22 tum Long Rifle. Alla salongsgevär är enskottvapen och saknar därför magasin och rymmer enbart ett skott åt gången.

De flesta skyttar börjar med ett salongsgevär, eftersom de är lätta att lära sig använda och hantera. Ammunitionen är också ganska billig att köpa, vilket är bra för nybörjarskyttar.

Själva gevären är också likt ammunitionen relativt billiga. När det gäller låg kostnad och bra jaktkraft i ett är salongsgeväret alltså oöverträffat.

Just därför är geväret utmärkt för de som vill träna på att skjuta. Men självklart är vapnet också utmärkt för att jaga småvilt som kråka, duva och mink.

1. Bäst i test – Tikka T1x Rimfire

Tikka T1x Rimfire 22lr Gevär

Klicka här för att se bästa priset

Detta gevär från varumärket Tikka släpptes 2018, men är fortfarande ett bra alternativ för den som letar efter ett prisvärt och bra vapen.

Rimfire är ett stilrent vapen med en mattsvart finish. Det finns två olika modeller att välja mellan som har olika kaliber. Antingen .22LR eller .17HMR.

Modellen levereras med ett löstagbart tio-skottsmagasin. Pipan är 50,8 cm lång och är fabriksgängad. Modellen har också en mycket fin slutstycksgång precis som andra vapen från Tikka. Modellen har också ett utbytbart pistolgrepp samt framstock precis som T3x-modellen.

Den låga vikten på 2,6 kg är mycket fördelaktigt vid rörlig jakt eller när vapnet ska med på långa jaktexpeditioner. Modellen från Tikka är en av de mesta prisvärda på marknaden och därav rekommenderas T1x Rimfire starkt.

2. Populärast – Browning T-Bolt Varmint

Browning T-Bolt Varmint Adjustable Salongsgevär

Klicka här för att se bästa priset

Browning med anor till tidigt 1900-tal är kanske marknadens allra kändaste vapentillverkare. Det beror dels på den höga kvalitén som browning erbjuder på sina jaktvapen.

T-Bolt Varmint är återigen en succé från browning som är prisvärd, snygg och funktionell. Med en låg vikt på 2,7 kg är vapnet mycket hanterbart. Långa dagar i skogen med T-Bolt blir enkla och absolut inte mödosamma.

Träet som omger vapnet är laminerat och ser helt enastående ut. Andra delar i vapnet är av högkvalitativt stål.

Köper du vapnet kan du välja mellan kaliber .22LR eller .17HMR. Piplängden på vapnet är 49 cm och magasinet som levereras med vapnet har en kapacitet på 10 patroner.

3. Premiumval – Sako Quad Varmint

Klicka här för att se bästa priset

Detta mycket stilrena gevär från varumärket Sako har en mycket traditionell design. Kolven är i oljebonad valnöt och känns mycket behaglig i handen.

Vikten på vapnet är 3,5 kg, vilket inte är särskilt tungt. Den breda framstocken på vapnet ger också ett stadigt grepp. Vapnet är därför väldigt hanterbart i aktiva situationer.

Geväret passar bra till majoriteten av vapenremar, vilket verkligen underlättar när du ska transportera produkten längre sträckor.

När du beställer vapnet kan du välja mellan kaliber .22 LR, .22 WMR, .17 HMR och .17 Mach II. Med vapnet medföljer även ett 5-skottsmagasin. Pipan är också färdiggängad för en ljuddämpare.

Med T-nyckeln är det också mycket enkelt att byta pipa och längden på geväret är 1025 mm. Är du ute efter en traditionell modell i fina material rekommenderar vi denna variant från Sako.

4. Billigast – Brno CZ 457

Klicka här för att se bästa priset

Brno CZ 457 är en modell från det tjeckiska märket Ceská Zbrojovka som tillverkar jakt och sportskjutvapen. Gevärets stock är syntetisk och har en amerikansk stil.

Stocken har dessutom en beläggning som ger en skön och mjuk känsla i handen. Beläggningen gör också så att det blir enklare att få ett stadigt grepp om geväret. Vikten på geväret är relativt låg på 2,4kg. Vapnet är därför väldigt hanterbart och är inte jobbigt att bära med sig.

Längden på vapnet är 980 mm, medan piplängden är 525mm. Höjden är 168mm och bredden är 66mm på vapnet. Det medföljande magasinet har en kapacitet på 5 patroner. Vapnet finns också att välja mellan kaliber .22LR, .22WMR och .17HMR.

Bakkappan är i plast, vilket inte är ett särskilt hållbart och kvalitativt material. Däremot så bidrar det billiga materialet till en mycket låg prislapp. För den som inte vill spendera för mycket pengar är därför geväret fortfarande ett aktuellt alternativ.

Ett bra tips kan vara att köpa en kolvkamshöjare till detta vapen, användarkomforten kommer öka.

Lista över de bästa salongsgevär 2023

  • Bäst i test: Tikka T1x Rimfire
  • Populärast: Browning T-Bolt Varmint
  • Premiumval: Sako Quad Varmint
  • Billigast: Brno CZ 457

Köpguide för salongsgevär 2023

Salongsgeväret kan kanske ha en skrämmande design, men faktum är att geväret är perfekt för nybörjare. Geväret har en låg prispunkt, användarvänlighet och tillförlitlighet. För den som börjar med jakt är därför ett salongsgevär mycket bra. Den är både lämpligt för jakt och övning med lerduvekastare. Just därför har vi nedan sammanställt en köpguide till de nybörjare, men också veteraner, som ska köpa vapen. Följande är viktigt att tänka på när du ska köpa ditt gevär:

  • Design
  • Kostnad
  • Sikte
  • Hållbarhet
  • Vikt

Design

Gevären som finns att köpa ser inte helt lika ut. Formen kan se olika ut på olika vapen. Gevär har till exempel ofta olika piplängd.

Formen på kolven tenderar att se ganska lika ut på alla gevär, men kan variera på vissa gevär. Något som däremot skiljer gevär mycket är materialet som omger vapnet.

Vissa gevär är tillverkade i trä som till exempel i träslaget nöt. Andra gevär är tillverkade i syntetiska material som plast, där färgen oftast är svart. Rent kosmetiskt föredrar vi gevären i trä, men här handlar det förstås om personliga preferenser.

Något viktigt att ha i åtanken är att trägevären är mindre hållbara än de syntetiska gevären. Så du måste överväga om design eller hållbarhet är viktigast. Mer om hållbarheten går vi igenom nere i artikeln.

Kostnad

Kostnaden varierar inte särskilt mycket på salongsgevär. Vissa gevär kan kosta upp mot 15 000kr, medan andra gevär kan kosta så lite som 3000kr.

Rent generellt så är salongsgevären mycket billiga jämfört med andra gevär, som till exempel hagelbockar. Det är därför överkomligt för nästan alla att köpa ett salongsgevär. Gevären är dessutom väldigt tillgängliga och enkla att få tag på.

Men vad skiljer då en billig bössa med en dyr? Jo, saken är att du kan göra 90% av sakerna med en billig bössa som du kan göra med en dyr bössa – det är inte jättestor skillnad på dem.

“De dyrare bössorna är lite bättre rent prestandamässigt, men skillnaden mellan dyrt kontra billigt salongsgevär är ganska minimalt.”

Dyrare bössor har dock finare finish. Dyra gevär är tillverkade i till exempel finare och lyxigare material. Det kan till exempel vara i träslag som nöt. Billiga bössor är tillverkade i billiga material som plast.

Kaliber påverkar också priset på geväret. Vanlig kaliber .22LR brukar vara billigast. Sedan påverkas priset också av medföljande tillbehör. Med vissa vapen medföljer kanske sikten och sikten kan kosta en hel del.

Du måste också räkna in kostnader för tillbehör och skydd, exempelvis hörselskydd

Sikte

Ett bra sikte är högst nödvändigt vid jakt, eftersom det förbättrar din noggrannhet avsevärt när du ska skjuta. När man ska köpa sikte finns det dock några saker att tänka på.

Köp inte ett sikte med extrem förstoring. Salongsgevär kan inte skjuta exakt upp till 500 meter. Sikten med extrem förstoring är väldigt dyrt och i detta fall också mycket opraktiskt.

Köp i stället ett sikte med normal förstoring, då det är både billigare och mer praktiskt. Innan du köper sikte kan det dock vara smart att ta reda på räckvidden av projektilen i ditt gevär först.

Skjutbanor är till exempel oftast under 150m. Ett sikte med hög förstorning är i detta fall totalt meningslöst.

Det är också mycket viktigt att du köper sikte med god hållbarhet. Siktet bör vara vattentätt och dammtätt. Färre rörliga delar är till en fördel när det gäller siktets hållbarhet. Siktet måste tåla stötar och tryck från omgivningen. Då måste siktet vara av starka material i hög kvalitet.

Men glöm heller inte vikten på siktet, då vikten kan påverka balansen på ditt gevär. Att välja något som är lättvikt kan därför vara smart. Men här handlar det förstås om personliga preferenser.

Hållbarhet

Salongsgevär är rent generellt ganska hållbara. Däremot beror förstås hållbarheten på jaktstil, men också material.

När vi tänker på fina salongsgevär så tänker vi oftast på gevär med ett snyggt trälager runt vapnet. För vissa skyttar är det bara trä som gäller, då syntetiska material aldrig kan närma sig träets skönhet.

Rent praktiskt är dock de syntetiska materialen mer lämpade för hård användning utomhus. Det svenska klimatet kan ibland vara oförsonligt med temperatur och nederbörd.

Trä är ganska känsligt mot temperatur och fuktighet. Syntetiskt material som plast förändras inte av dessa miljöfaktorer och är alltså bättre för hållbarheten.

Din jaktstil bestämmer vilket material du ska välja. Är man mycket oförsiktig och rörlig i terrängen kan en bössa i syntetiskt material vara att föredra. Står man mer stillsamt eller smyger runt, så kan man välja trä.

Träbössor tenderar att repas och skadads om din jaktstil är mycket aktiv. Trä bössorna är alltså bara bättre rent kosmetiskt. Rent tekniskt så är de syntetiska bössorna bättre.

Om du vill förlänga ditt gevärs livslängd ska du ta hand och vara rädd om det, därför är det bra att under transport och förvaring alltid ha produkten i ett vapenfodral.

Vikt

Vikten på geväret spelar stor roll under jaktsessionerna. Gevär med lägre vikt är enklare att transportera och bära med sig.

Vissa dagar bär man med sig geväret flera timmar och då kan det vara skönt med ett vapen med låg vikt. Enligt lagen är alla enskottsgevär med en vikt under 2,5kg salongsgevär. Vissa gevär väger dock lite mer än det och marknadsförs ändå som salongsgevär.

Andra gevär väger dock mindre än 2,5kg. Lägger man på sikten och andra tillbehör på sitt vapen kan dock vikten stiga. Att inte ha för tunga tillbehör på sitt gevär kan vara smart, eftersom tunga vapen försämrar hanterbarheten.

Olika kaliber för salongsgevär

.22 Long Rifle är den mest populära och spridda ammunitionen i världen och introducerades 1887. .22 LR är den absolut mest vanliga ammunitionen för salongsgevär och just därför refererar många gevären just som salongsgevär 22.

.22 LR har låg rekyl och god träffsäkerhet. .22 LR har dessutom lägst kostnader och är lättast att få tag på. Just därför används kalibern inom sportskytten, men även vid jakt. Ska du köpa salongsgevär rekommenderas därför att du väljer ett gevär med denna kaliber.

.17 HMR är en kaliber som är extremt noggrann och väldigt effektiv på speciellt 200 meter, vilket .22 LR inte är.

.17 WSM är en kaliber som är mycket snabb och levererar ungefär 150% mer kraft än .17 HMR. Kalibern är dessutom mycket effektiv på 200m. Just är därför är kalibern mycket bra för att ta död på större kroppar på långt avstånd.

.17 Mach II är en kaliber som levererar högre hastigheter och plattare banor än .22 LR. Däremot kostar patronen ungefär dubbelt så mycket.

Om du vill få koll på vilka djur som rör sig i ditt område för att senare välja kaliber, rekommenderar vi dig en åtelkamera.

Vanliga frågor om salongsgevär

Vilket är det bästa salongsgeväret?

Det beror förstås på dina egna preferenser. Vissa föredrar till exempel gevär tillverkade i trä och andra föredrar gevär tillverkade i syntetiska material. Vi tycker dock att det geväret vi utsett som bäst-i-test på vår hemsida är mest prisvärt.

Hur långt går ett salongsgevär?

Det beror förstås på modellen. Innan du köper kan du läsa om räckvidden som projektilen kan ha. På vår hemsida har vi recenserat några olika modeller om du är intresserad av hur långt skottet kan gå på olika gevär.

Är det licens på salongsgevär?

Ja det är licens på salongsgevär och ges enbart för sportskytte, avlivande av fällfångande djur och som samlarvapen förutsatt att vapnet är obrukbart permanent.

Vad får man skjuta med salongsgevär?

Geväret är klass 4 i kalibrar som .22LR eller .17 HMR. Med dessa kalibrar får man jaga småvilt som till exempel kråka, kaja, duva och mink.

Vad kostar ett salongsgevär?

Ett gevär kan kosta mellan 15 000kr och 3000kr. Om du är intresserad vad som skiljer prisklasser åt har vi recenserat 4 olika modeller i olika prisklasser på vår hemsida.

Sammanfattning

Salongsgeväret är ett vapen som används vid sportskytte, jakt och som samlarvapen. Geväret har oftast kalibern .22 Long Rifle och är alltid väldigt lätt.

.22 LR är en mycket billig kaliber och geväret i sig är också mycket billigt. Just därför är salongsgeväret mycket vanligt vid jakt och sportskytte, dels för dess låga prislapp, dels för dess funktionalitet, hanterbarhet och kraft.

“Vi tycker att salongsgeväret främst är ett bra alternativ för dig som är nybörjare, men självklart också för dig som veteran.”

I denna artikel har vi gjort en köpguide och recenserat 4 olika modeller. Detta har vi gjort för att underlätta för dig när du ska välja ditt vapen, för vi vet att det ibland kan vara rörigt med alla alternativ på nätet.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen