Bäst Salongsgevär 2022 – Test av olika salongsgevär

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Tikka T1x Rimfire

Browning T-Bolt Varmint

Sako Quad Varmint

Brno CZ 457

Klicka här för att se fler salongsgevär.

Bäst i test Salongsgevär 2022

De flesta skyttar börjar med ett salongsgevär. Det är det perfekta geväret att lära sig använda innan man går vidare till en större kaliber som 30–06 eller en 308. Gevären är lätta, hanterbara och ammunitionen är mycket billig. Men det legendariska salongsgeväret är inte bara en startkaliber och det finns många alternativ att välja mellan när du försöker hitta det bästa salongsgeväret för dina jaktexpeditioner.

Salongsgevär har många praktiska användningsområden. Om du vill ha ett billigt vapen för att skjuta lite för att det är roligt så är salongsgeväret oslagbart. Inget annat gevär kan matcha salongsgeväret när det gäller kostnad och jaktkraft i ett så litet paket. Salongsgevär är antagligen de mest effektiva gevären för att jaga småvilt och är också en favorit hos nästan alla överlevnadsexperter där ute och de har ofta ett bra värde för pengarna.

Det finns mycket du kan jaga med ett salongsgevär 22lr. Det har inte kraften att garantera en snabb död på stora djur eller så du kan inte lagligt använda det på hjortdjur, men salongsgeväret är idealiskt för många små djur. De flesta fåglar kan tas med ett enda skott och lika bra fungerar de på kaniner, ekorrar och råttor.

Denna rimfire-kaliber är mycket effektiv för att jaga småvilt och skadedjur. Även om det förmodligen finns flera som fungerat bra som salongsgeväret för din nästa jaktresa, så har vi samlat några av de populäraste och bästa salongsgevären på marknaden för att göra det enklare för dig. Det är bara att välja ovan, vi kan garantera att du kommer bli nöjd!

Läs även >>> Bäst i test avståndsmätare 2022

Köpguide för bäst i test salongsgevär

När du tänker på ett gevär tänker du på eldkraft och räckvidd. De flesta tillgodoser detta behov, men inte så många har en lång historia som salongsgevär. Det handlar om arvet från ett gevär som har en skjutspänning som varar över ett sekel.

Det är imponerande, skjuter exakt och med dödlighet på 150 meter. Salongsgevär har inte en skrämmande design, men nybörjare kommer att njuta av dess användarvänlighet, låga prispunkt, anmärkningsvärda nytta och tillförlitlighet. Om du kommer från en familj av idrottsmän och älskar att jaga, är det salongsgeväret en pistol för att gå vidare till nästa generation. Detta är anledningen till att vi skriver den här guiden för jakt med ett salongsgevär. Det var där de flesta av oss började bli kär i jakt!

Hur man väljer ett salongsgevär

Att välja en allmän användning salongsgevär 22 eller ett av de andra rimfire-alternativen blir extremt personligt eftersom det finns ett stort antal bra rimfire-patroner och gevär för att skjuta dem. Jag ska ge den här vänliga varningen, du är på väg att gå in i den mest beroendeframkallande och roliga skjutsporter någonsin.

Det finns så många märken, åtgärder och prisklasser att du kanske vill ha mer än ett. Jag ska bara använda mig som ett exempel genom tiderna och du kan använda det här exemplet för att hjälpa dig att komma in i den underbara världen av rimfire-gevär.

Vad är ett bra nybörjarsalongsgevär?

Den bästa pistolen för de flesta nybörjare är ett salongsgevär. Anledningarna är många, men det viktigaste är noggrannhet. Ingenting känns rätt än att skjuta en pistol och slå ditt mål. Anledningen till att salongsgevär är korrekt även för nybörjare är att den inte har någon rekyl. Många gevär är mycket exakta och har bättre räckvidd som .22 Hornet och .22 Magnum. Som en nybörjare på jakt är salongsgevär dock bäst för att jaga småvilt.

Det är dödligt och skadar inte köttet i spelet du jagar. De flesta nybörjare behöver kontroll när de är nya på jakt. Vapenteknologin fortsätter att förbättras, och det gör det enkelt att jaga ditt byte framgångsrikt. Moderna salongsgevär ger dig kontroll över dödszonen, och genom kraftfulla sikten kan du välja ett mål och slå det med exakt noggrannhet.

Innan du tänker på jakt på storvilt bör du öva med småvilt med salongsgevär. Små djur är snabba och erbjuder ett litet mål att skjuta. Du måste väva genom buskarna och komma nära ditt byte. Du behöver ett salongsgevär som kan manövrera trånga områden och inte ge upp smyg.

Lista på bäst i test Salongsgevär 2022

 • Bäst i test: Tikka T1x Rimfire
 • Populärast: Brno CZ 455 Night Sky
 • Premiumval: Sako Quad Varmint Träkolv
 • Billigast: Brno CZ 457 Syntet

Halvautomatiskt salongsgevär eller repterdesign?

Även om det finns andra handlingstyper faller alla skjutvapen på vår lista i en av dessa två kategorier: halvautomatisk och bultåtgärd. Ett salongsgevär skjuter oftast en runda i taget. Efter att ha avfyrat rundan måste användaren cykla manuellt för att mata ut den tomma rundan och ladda en ny omgång. Alternativt matar halvautomatiska salongsgevär 22lr automatiskt ut den tomma rundan och laddar ett nytt, så att skjutvapnet förbereds för att skjutas ut igen med ytterligare ett drag.

Varje salongsgevärstyp har sina fördelar och nackdelar. Halvautomatiska salongsgevär gör det möjligt för skyttar att följa upp sina skott mycket snabbt och är mycket enkla att använda. Men eftersom de arbetar med energin i rundan kan halvautomatiskt salongsgevär ha fungerande problem med vissa typer av ammunition. I synnerhet kan de inte skjuta subsoniska rundor med låg ljudnivå som används för tystare skytte och bättre noggrannhet.

Enskottssalongsgevär ger vanligtvis bättre noggrannhet i samma prisklass än halvautomatiska salongsgevär 22. De ger också bättre tillförlitlighet, eftersom den handcyklade operationen är mindre benägen för fel.

Kolla in vår köpguide för sup brädor om du vill köpa den bästa sup brädan på den svenska marknaden.

Magasinet

Magasinet hänvisar till komponenten i salongsgeväret som lagrar extra ammunition och gör att den kan laddas i kammaren. Typen av magasin och total kapacitet kan förändra den skjutstil som salongsgevär utmärker sig i. Avtagbara magasin är populära eftersom de snabbt kan bytas ut för ytterligare full ammunition.

På nackdelen är enskilda magasin benägna att misslyckas under långa perioder av användning, och den beredda skytten vill fylla i flera magasin. Fasta magasin tar längre tid att ladda om men också förenkla systemet. Utan ett avtagbart magasin finns det ingen liten bit att gå vilse eller tappa i fältet.

Riktmedel

Eftersom riktmedel är nödvändiga för att sikta blir typen av siktningssystem mycket viktigt för att välja rätt skjutvapen. De flesta skyttar anser att järnsikten är de mest universella, pålitliga och robusta siktena som finns tillgängliga.

De förhindrar kanske inte en så fin synbild som ett bra omfång, men du kan lita på att de kommer att fungera när du behöver dem. Detta måste övervägas om salongsgeväret du är intresserad av inte har järnsikten. Å andra sidan har många salongsgevär utrustade med järnsikten bestämmelser för att montera ett omfång så att du kan dra nytta av båda världarna.

Trä kontra syntetiska material

När vi tänker på fina salongsgevär kommer ett snyggt trälager att tänka omedelbart. För många skyttar kan den kalla svarten av ett syntetiskt lager inte beröra skönheten i ett snyggt träslag.

När det gäller praktiska effekter finns det dock lite mer att tänka på. Trälager är känsliga för elementen; inklusive vridning, svullnad och sprickbildning från olika temperaturer och fuktighet. Miljöeffekter kan förändra belastningen på trälager och påverka deras noggrannhet.

Å andra sidan är syntetiska lager mycket hållbara, lätta och är inte känsliga för dessa miljöförändringar. De kanske inte är lika vackra, men de är mycket mer lämpade för hård användning utomhus.

Kostnad

Förutom att vara ett av de mest prisvärda skjutvapnen är patronammunitionen för salongsgevär också en av de billigaste och tillgängliga. Vad detta innebär är att det är överkomligt att få ett salongsgevär och börja skjuta. Allt du behöver är en säker skjutbana för att göra dina skyttefärdigheter perfekta.

Vi märkte under vårt test av salongsgevär 22lr att de dyrare gevären presterade bättre än de billiga. Men med ett billigt salongsgevär kan du ändå göra 90% av sakerna du kan med ett dyrt, så välj endast ett dyrare salongsgevär 22lr om du bryr dig om premiumfunktioner och en bra finish. Vår rekommendation är då att köpa Sako Quad, som är det bästa salongsgeväret på marknaden.

Ammunitionstyp

Ammunition till salongsgevär är också bland de lättaste att hitta. Den är lätt att bära och du kan ha så många rundor som du behöver för både jakt och träning. En titt på salongsgevärens ammunition, och du undrar hur det tar ner stora byten. Den är liten, men det betyder att den rör sig med högre hastighet på korta avstånd. Storleken ger också mindre ljud när du skjuter salongsgeväret jämfört med andra jaktvapen.

Kraft bakom kulan

Etiken med att jaga vilket djur som helst är att lägga ner det så snabbt och smärtfritt som möjligt. Det betyder att du bör ha ett bättre mål och kunskapen att träffa vitala organ hos de djur du jagar. För små djur kommer ett kroppsskott att få jobbet gjort snabbt. När du jagar stort vilt som rådjur, måste du sikta bakom örat nära korsningen mellan nacken och frambenet. För att placera ett perfekt skott behöver du en pistol som har balans och kontrollerad skottplacering.

Utlösare

Nyckeln till varje salongsgevärs noggrannhet är avtryckaren. De flesta människor förbiser avtryckaren och fokuserar på möjligheten för bättre effektivitet. Det finns många former av utlösare för din pistol.

Många människor är bekväma med fabriksavtryckaren men du kan få en justerbar avtryckare eller ett smalt avtryckarblad. Olika salongsgevär 22 har olika utlösare, och att känna till det du är bekväm med kan förbättra din noggrannhet i fältet.

Säkerhet

Alla pistoler måste ha en bättre säkerhetsmekanism som gör att du bara kan ta bilder när du är redo. Säkerhetsfunktionen varierar i de flesta salongsgevär, och du måste se till att du förstår hur den fungerar.

Piplängd

Vissa människor skär av nästan 8 tum av sina tunnor för att passa in i en ljudmoderator. Olika modeller har olika tunnstorlekar. Dessa storlekar bestämmer längden på ett salongsgevär. En ljudmoderator är endast användbar när du använder subsonisk ammunition. Vissa salongsgevär som Sako och Ruger kommer med en skruvskärning där du snabbt kan sätta in en ljudmoderator. Man kan ju inte förvänta sig något annat på ett premiumval som Sako Quad.

Bäst för träning

Jakt med pistol behöver mycket koncentration om du vill bli bäst. Därför behöver du ett vapen som har färre distraktioner. Öronklyvande pistoler kan ta bort fokus för nybörjare som inte är vana vid ljudet.

Att vinka i väntan på den höga smällen kan få dig att missa ditt mål. Nykomlingar bör också oroa sig för de rekyler som de flesta salongsgevär ger när du skjuter ett skott. Salongsgevär har ingen rekyl, och det här är bra för att du inte behöver oroa dig för att pistolen slår dina kotletter varje gång du trycker på avtryckaren.

Överlevnadsförmåga är viktigt för varje salongsgevär- och husägare. Fördelen med att använda ett salongsgevär 22 är att säkerhets- och hanteringsförmågan övergår till andra skjutvapen också. När du tränar för att jaga småvilt som kaniner och ekorrar lär du dig dolda och förföljande drag som är användbara för att jaga stort byte. Du kan också använda dessa värdefulla jaktlektioner för stridsträning. Om du behöver mål för skjutövning har vi några gratis här kan du ladda ner och skriva ut.

Jägarnas val

Salongsgevär kan ta ner vilket spel som helst oavsett storlek. De flesta länder anser dock att det är olagligt att jaga stora djur som använder det. Men det är lämpligt att bekämpa skadedjur som tvättbjörnar och gophers, och när du behöver det under jakten kan det framgångsrikt vada bort rovdjur.

I händerna på en expert är salongsgevär ett dödligt gevär som dödar med precision. Även om det inte står högt på listan över självförsvargevär, har det inte makten att slå ner dina angripare. Om du saknar de vitala organen kan ett stort sårat byte fortfarande laddas på dig.

Skjutavstånd

Salongsgevär är ett expertvapen. Du kan skjuta mål upp till 440 meter exakt. Men på sådana avstånd är det nästan jag att skjuta och döda ett stort spel möjligt. Men såret kan vara dödligt nog för att sakta ner det, och du kan flytta in för att avsluta det med ditt andra skott. Om du är intresserad av mer långdistansjakt bör du kolla in vår nybörjarguide här.

Djur du kan jaga

I händerna på en expert kan allt byte falla när du tar ner det med ett salongsgevär. Förhållandena måste vara perfekta, avståndet rätt och miljön lugn. Dessa förhållanden finns inte alltid för att ge dig en utmärkt platsplacering. Därför är ett salongsgevär mer av ett litet viltgevär som kan ta ner både bevingade och markerade djur.

Tillbehör till ditt salongsgevär

En annan anledning till att salongsgevär 22lr är perfekt för nybörjare är utbudet av tillbehör som finns tillgängliga för dem. När du först börjar med fotografering kan några av dessa prylar verkligen hjälpa till att förbättra noggrannhet och komfort.

Allt från utökade tidskrifter till anpassade utlösningsmekanismer finns för detta salongsgevär, och det betyder att en nybörjare vänjer sig vid det, möjligheterna till modifiering är i princip oändliga.

En av de mest populära av dessa modifieringar, särskilt för nybörjare, är förändringen av fabriksbeståndet.

En av de största källorna till frustration för nybörjare är att det, innan de vänjer sig att skjuta med salongsgevär, kan vara obekväma att använda en under längre perioder. En eftermarknadskolv kan hjälpa till med detta.

Vad du ska leta efter när du köper ett sikte till ett salongsgevär

Ett omfång är användbart i alla situationer eftersom det förbättrar ditt mål, vilket leder till din förbättrade skottplacering. Det finns många siktear som var och en varierar i pris och prestanda för ditt salongsgevär. Innan du nöjer dig med en måste du kryssa i rutorna mot dessa krav.

Ändamål

Optik på alla salongsgevär är ett välkommet tillskott. Men för att få rätt räckvidd måste du känna till räckvidden för ditt salongsgevär. Att få ett omfång med extrem förstoring är dyrt och i det här fallet mycket opraktiskt. Salongsgevär kan inte skjuta exakt upp till 500 meter; därför bör du få ett sikte med lägre förstoring.

Hållbarhet

Siktet måste vara hållbart eftersom du använder det under svåra förhållanden. De ska kunna klara repor, stötar och tryck från din omgivning. Med tiden kommer ditt omfång att få bucklor, och materialet ska vara av hög kvalitet för att klara extrema förhållanden. Jaktområdet kan förändras och vädret också.

Du bör överväga en vattentät och dammtät modell. Ditt omfång ska kunna hålla nollmärken konsekvent. Siktet är en förlängning av ditt gevär, och de bästa är de från ett enda rörstycke. Den ska ha färre rörliga delar för att undvika dimma och vatteninfiltrationer i linsen som suddar din syn. Några av de bästa materialen för ett riktigt omfång är aluminium och grafit.

Glas

Ditt sikte är värdelöst om inte linserna är korrekta och fasta i sin position. Se till att du får linser som kan fungera under de flesta förhållanden och snabbt tar fram tydliga och ljusa bilder. De bästa siktena ger tillräckligt med ljus från ögonlinsen till din elev. Dessa är användbara om du planerar att gå på jakt.

Beläggningen på siktet hjälper till med två saker. Det minskar bländningen och reflektionen från solen när du skjuter mot ljuset. Beläggningar är lämpliga för nötningsbeständighet som skyddar ramen mot repor. Objektivets diameter är vanligtvis 33 mm i diameter, och detta fungerar bra för de flesta salongsgevär 22.

Vikt

Att ha en omfattande räckvidd kan kasta bort balansen på ditt salongsgevär, och det är därför du borde få en lättvikt. Det är svårt att säga den bästa viktavgränsningen som är perfekt för dig utan att hantera geväret. Men om du håller det på 150 oz kommer det att ge dig en bättre upplevelse.

Hårkors

Liknar syftet med ditt sikte, påverkar hårkorset skottavståndet. Du är medveten om att salongsgevär är dålig för att ta långdistansskott, men det finns situationer där ett bra hårkors kan kompensera för kulnedgång. Vid de flesta tillfällen kommer en placering av bilderna att vara korrekta för kort räckvidd när du använder en enkel duplex tråd.

Förstoringskraft

De flesta skjutbanor du kan ha med ett salongsgevär kommer att vara under 150 meter. Om du köper ett omfång med hög förstoring är slöseri eftersom du fortfarande inte kommer att ta hänsyn till noggrannheten för långdistansbilder. Du behöver inte ha ett kraftfullt omfång när en standard kan göra. Den är hållbar och har färre rörliga delar.

Vad är ett rimfire gevär?

De flesta patroner har en liten cirkel på basen. Det är här grunden inuti kulan är, och den här cirkeln är där skjutstiftet på ett standardgevär påverkar patronen.

Ett rimfire-gevär fungerar lite annorlunda. Rimfire-patroner har sin primer i en ring runt kuddens botten, och geväret slår mot detta.

Fördelarna med dessa salongsgevär beror på två faktorer – kostnad och rekyl. Det är billigare att tillverka rimfire-patroner än kulor som är centrerad och därför kostar de i allmänhet mindre.

Dessutom är de flesta salongsgevär kalibrerade i .177 eller .22. Detta innebär att rekylen på dessa gevär är mindre än på en “fullstor” gevär, vilket gör dem perfekta för nybörjare.

Olika kaliber för salongsgevär

Många jägare växte upp med salongsgevär – särskilt den ärevördiga .22 Long Rifle – eftersom den låga rekylen, den inneboende träffsäkerheten och de låga ammunitionskostnaderna gör dem lätt tillgängliga för nya och särskilt unga skyttar. Inte överraskande har .22 LR funnits i mer än ett sekel och är utan tvekan den mest populära av någon patron som någonsin gjorts.

Trots den utbredda användningen av salongsgevär såg kategorin som helhet chockerande lite innovation under 20-talet. .22 Long Rifle, .22 Short och .22 Long utvecklades alla i slutet av 1800-talet, ursprungligen som svarta pulverlaster. Den enda monumentala förändringen kom 1959 med .22 WMR, som förbättrades på LR och har varit en häftklammer för rimfire-fanklubben.

Stora förändringsvågor kom från början av 2000-talet, men när Hornady introducerade .17 HMR och .17 Mach 2, följt av Winchesters .17 WSM. Kalla det en återuppkomst, men salongsgevär-familjen såg äntligen den förändring den berodde på efter nästan 100 år utan mycket fluktuationer.

Med en så stor historia är det rättvist att fråga vilka patroner som ligger huvud och axlar över resten. Vissa är utmärkta på grund av prestanda, medan andra gör nedskärningen baserat på banbrytande innovation och livslängd. Här är en titt på de bästa kaliberna till salongsgevär genom tiderna.

.22 Kort

Det kanske inte är den mest kraftfulla kalibern, .22 Short är den äldsta kommersiella, amerikanska fristående metallpatronen som har tillverkats i över 160 år. .22 Short hittar fortfarande användning som en målskytte och tävlingskaliber på nära håll och var i flera år en häftklammer för olympiskt matchskytte.

Intressant nog utvecklades patronen ursprungligen som en försvarsrunda för de första Smith & Wesson-pistolerna. Unikt började Short som en svartpulverbelastning och gjorde den framgångsrika övergången till rökfri, vilket gav den större hastighet.

Senare i kombination med en ihålig punkt, uppnår Short cirka 700 fps med en 27-kornig kula. Även om den har vuxit i popularitet för .22 Long Rifle, har Short fortfarande en konsekvent följd och är ett bra alternativ för korta sträckor och småspel, särskilt i handeldvapen.

.22 Lång

Ursprungligen en svartpulverbelastning som går tillbaka till minst 1871, .22 Long höll en 29-kornig kula och fem korn av granulerat pulver. Senare blev rökfria höghastighetsbelastningar standard. När det gäller hastighet överträffade det ursprungliga svarta pulvret Long både Short och Long Rifle, men med tillkomsten av moderna rökfria pulver faller den långa kammaren med hög hastighet mellan de andra två.

För närvarande laddar CCI fortfarande .22 Long med en 29-kornig kula som bär en munhastighet på 1215 fps. Konstigt nog kommer många skjutvapen med kammare i den mer populära .22 Long Rifle att skjuta den långa patronen, men inte i semi-bilar. Även om den verkligen har förmörkats av den mer tillgängliga Long Rifle, har .22 Long stått tidens test.

.22 long rifle

.22 Long Rifle utvecklades av J. Stevens Arms & Tool Company 1887 och laddades först med svart pulver och en 40-kornig kula. Det har sedan gjort språnget till rökfritt pulver och nästan alla pistoler och gevärsplattformar som är kända för människan, från semi-bilar till pumpar, hjulpistoler, bultåtgärder och AR-gevär.

.22 Long Rifle är den mest populära rimfire på planeten, med stor användning i allt från matchskytte till skadedjursbekämpning på baksidan. Den finns i hypersonisk, subsonisk, undertrycksvänlig, ihålig, match- och jaktvarianter, för att nämna några. Inte bara överträffar patronen kort och lång hastighet, den är också mycket mer exakt.

Denna kaliber är den absolut vanligaste kalibern när det kommer till salongsgevär, vilket är varför många refererar till gevären just som salongsgevär 22. Så om du vill köpa salongsgevär är det antagligen denna kaliber du ska satsa på.

.17 HMR

År 2002 planerade Hornady att göra det som praktiskt taget inget företag hade gjort på 100 år: utveckla en revolutionerande rimfire-patron som skulle förbli i hyllorna i många år framöver. Remington provade 5mm 1969, men det varade inte. Detsamma gäller otaliga andra uppstarts, varav ingen kan spela i samma sandlåda som .22 LR eller WMR.

Efter nästan 20 år är det säkert att säga .17 Hornady Magnum Rimfire (HMR) -projektet har varit en fantastisk framgång. Patronen använder ett nedskruvat .22 WMR-fodral för att hysa .17-kaliberkulan, som oftast är 17 korn och överstiger 2500 fps.

Resultatet är en extremt noggrann varmint- och coyotepistol som är effektiv 200 meter – något du inte kan säga om .22 LR eller WMR. Nyckeln till Hornadys framgång var att arbeta med tillverkare för att bygga salongsgevär för HMR, vilket är anledningen till att salongsgevär idag är tillgängliga från Remington, Ruger, Anschutz, Savage Arms och andra.

.17 WSM

En tid var .17 HMR den snabbaste kommersiella branden på planeten. Allt detta förändrades 2013 med Winchesters släpp av .17 Winchester Super Magnum (WSM), som kan skryta med hastigheter över 3000 fps. Inneboende noggrann, .17 WSM är resultatet av en .27-kaliber spikpistol blank halsad till .17 kaliber.

Med ett tjockare mässingsfodral och ett maximalt inre genomsnittligt tryck på 33.000 psi – 7.000 mer än HMR – förvandlar WSM en 20-kornig projektil till en död ringare på 200 meter. Medan patronen är en bra artist, har den inte sett så utbredd popularitet som HMR eftersom den har kammare i färre salongsgevär och är svår att göra arbete på en semi-auto-plattform.

Med detta sagt levererar den ungefär 150 procent mer energi än .22 WMR eller .17 HMR, vilket kan vara fördelaktigt för större kroppar på större avstånd.

.22 WMR

Introducerades 1959 av Winchester, .22 Winchester Magnum Rimfire (WMR), eller mer kärleksfullt .22 Magnum, var ursprungligen laddad med en 40-kornskula som färdades någonstans runt 2000 fps. Idag sträcker sig lasten från 30 till 50 korn och var som helst från 1500 till 2000 fps.

Fram till de senaste framstegen med .17-talet var .22 WMR praktiskt taget det enda framåtskridandet på 1900-talet som överträffade .22 LR och levde för att berätta om det. Det är inte så platt-fotografering som .17 HMR, men det levererar nära 300 ft.-lbs. energi – 50 ft.-lbs. mer än .17. I nästan 50 år stod den som kungen av rimfire-kullen och har använts i stor utsträckning i handeldvapen och salongsgevär för skadedjursbekämpning och små rovdjur.

.17 Mach 2

.17 Mach 2 uppstod som ett projekt som utvecklades av Hornady och CCI 2004 för att leverera högre hastigheter och plattare banor än .22 Long Rifle. Patronen är idealisk för plinking och varmint arbete, liksom för olika andra småjaktapplikationer.

Med hjälp av .22 Stinger-fodralet som förälder, rymmer Mach 2 en 17-kornig 17-kaliberkula som färdas runt 2100 fps. Bekvämt kräver en omvandling av en bultpistol från .22 LR till Mach 2 endast ett byte av fat. Laddad med Hornadys V-Max-kula kan en låda på 50 fås för cirka 8 dollar, ungefär 18 cent per omgång och dubbelt så mycket som den genomsnittliga .22 LR-patronen.

Det har inte varit nästan lika populärt som HMR, men Mach 2 är en exakt, effektiv fälgeld som överstiger 0,22 LR i prestanda, allt från en liknande storlek patron, och är ganska brett kammare i olika salongsgevär.

Toppmärken för salongsgevär

Högkvalitativa rimfire bolt action rifles är tillgängliga från flera företag. Några av de bästa är Anshutz, Browning, CZ, Kimber, Marlin, Remington, Ruger, Sako och Savage. Med bultåtgärden har du i de flesta fall möjlighet att justera avtryckaren. Just Sako kan vi varmt rekommendera med deras Sako Quad, som gång för gång visat sig kunna prestera i alla situationer.

Med det här alternativet kan du pressa ut lite mer noggrannhet ur en bultåtgärd än andra åtgärdstyper. Jag har redan skrivit volymer på CZ-455-geväret med goda skäl, det är ett utmärkt exempel på extrem noggrannhet till ett ekonomiskt pris.

Tubmatade magasin salongsgevär kommer i bult, spak, pump och halvautomatiska åtgärder. Med undantag av bultåtgärden har de flesta av dessa typer en icke justerbar avtryckare. Om du börjar med en hård avtryckare blir du en bättre skytt. Så oroa dig inte, det finns många mästare av cowboy action-gevär utan justeringar av avtryckaren.

Överst på linjen som matas auto skulle vara den ursprungliga Browning automatiska salongsgevär 22lr och Remington Speedmaster. Den mest populära och ekonomiska skulle vara Marlin-modellen 60.

Varför du behöver ett salongsgevär

Även om många skyttar anser att salongsgevär är underdrivna, har den många fördelar och finns i alla nuvarande skjutvapen, allt från enkla enskotts ungdomsgevär till extremt dyra vapen. En ytterligare fördel är ammunitionskostnader och tillgänglighet, vilket gör målpraktiken mycket mer praktisk och prisvärd. Men salongsgevär är också det billigaste geväret på marknaden. Så vill du ha ett billigt nybörjargevär kan du köpa salongsgevär.

Från billiga målskjutningsgevär till toppnivåerna av salongsgevär, valet beror bara på frågan om vad du vill använda den till. För att skjuta tennburkar, jaga småvilt, målskytte eller överlevnadsändamål behöver du olika typer salongsgevär. Vissa människor föredrar semi-auto salongsgevär eftersom du använder en tidning med olika funktioner och en mycket högre eldhastighet.

Andra som letar efter akut noggrannhet kommer att dra till ett enda skott eller bultpistol snarare än en semi-auto ändå. Det finns andra skäl till att du behöver ett salongsgevär. Eftersom salongsgevär inte har någon rekyl är den en perfekt pistol för träning och inlärning av säkerhetsfärdigheter.

Ett salongsgevär är också ett värdefullt verktyg för att jaga småvilt och för människor som lär sig att jaga. Även om det inte borde vara förstahandsvalet på din lista över skyddskalibrer, kan det lilla salongsgeväret med korrekt skottplacering effektivt stoppa alla attacker.

Hur träffsäkert är ett salongsgevär?

Innan du ger något uttalande om salongsgevär, bör man vara försiktig, inte bara av säkerhetsskäl utan också för dess noggrannhet och kraft.

Även om det ödmjuka salongsgeväret ofta underskattas för sin kraft och noggrannhet, låt mig informera dig om att salongsgevär och pistoler är fullt värda olympiska evenemang eller andra elitnivåer av konkurrens. Följaktligen fungerar vissa salongsgevär som en symbol för noggrannhet och tillförlitlighet.

Medan salongsgevär är effektiva till 150 meter (140 m) tenderar salongsgevärsräckvidden att vara mindre, så det officiella avståndet vid VM är 50 meter för gevär och 25 meter för pistoler. Topprankade gevär med högkvalitativ ammunition kan konsekvent skjuta fem kulgrupper inom några centimeter på 50 meter när de skjuter på ett inomhusområde.

Men med ett salongsgevär, ett bra sikte och en bra trigger, bör en genomsnittlig skytt eller jägare ha några centimeters gruppstorlek. Tänk på att billigare ammunition kan vara väldigt inkonsekvent, så du kan ha några skott som är långt borta och förvandla din grupp till ett hagelgevärsmönster.

Naturligtvis, med mycket övning och rätt skjutteknik, bör du leta efter 1/2 “på 50 yards som mål. Men med hjälp av ett exakt gevär och bästa ammunition som finns kan vissa rimfire-entusiaster träffa sina mål långt mer än 150 meter.

Det finns faktiskt några ganska imponerande skyttar på 500 meter, varvid minimala eller inga vindkottskyttar med salongsgevär kan konsekvent träffa ett mål.

Hur långt kan du skjuta ett salongsgevär?

Fotografering med lång räckvidd innehåller många variabler som påverkar kvaliteten på din placering. De inkluderar:

 • Vind
 • Terräng
 • Höjd över havet
 • Fuktighet
 • Kulans storlek och vikt
 • Lufttryck
 • Lufttemperatur etc.

Vinddriften påverkar noggrannheten hos ett salongsgevär över långa sträckor. När räckvidden överstiger 150 meter minskar skottkraften avsevärt och kulorna faller ner mycket snabbare. Experter sträcker sig från 600 meter och en liten bris, du kan träffa mål exakt bara 4 av 20 gånger.

Vad är den bästa ammunitionen för ett salongsgevär gevär?

Det finns tre typer av ammunition för det salongsgeväret, och var och en har olika användning för ägaren. Vissa är mer dödliga och användbara för jakt, medan andra är bäst för målpraktik.

Rund näsa / ihålig spets

Dessa omgångar är bäst när du är på jakt efter skoj eller njuter av lite tid med målövning. Plinkande ammunition är bra eftersom det har mindre skador och därför inte är dödligt. På närmare avstånd är ihåliga omgångar dödliga och kommer lätt att såras och dödas. När du skjuter på ett stort byte som är utom räckhåll kan det bedöva eller skada.

Subsonic salongsgevär ammunition

Det här är rundor som inte kommer att bryta ljudbarriären när du skjuter din pistol. Mest ammunition för det salongsgeväret är subsoniskt. Dessa är mestadels rundor som har lägre ljudeffekt och är lämpliga för nybörjare eller yngre jägare som kan skrämma lätt när de skjuter en hög pistol.

Shotshells

Dessa är speciella ammunition för salongsgevär, och de flesta använder dem för jakt och sportaktiviteter. Shotshells är dödliga och korrekta. De flesta shothell-ammunitioner har högre hastighet och kommer att ha större inverkan på ditt mål. Shotshells är lätta eftersom de inte har krut och mässing. Det här är den bästa typen av ammunition för ditt salongsgevär.

CCI Stinger

Det är en ihålig punktrunda som är lämplig för standardviltjakt. Om du vill ha dödliga kaliberrundor som också är korrekta kommer CCI-stingaren att göra jobbet. Det är en ihålig kopparpläterad 32-kornig kula som också är allmänt tillgänglig.

Remington Thunderbolt

Dessa är vaxade 40-korniga blykulor som också är dödligt noggranna. De är billiga och finns i lokala ammunitionsbutiker. De är användbara för målövning och plinking. De flesta vapen gillar dem inte, så innan du staplar dem bör du testa dem på dina skjutvapen.

Federal Automatch

Det ger dig den bästa upplevelsen oavsett om du behöver rundorna för träning, jakt eller plinkning. De är korrekta och bäst för tävlingar på grund av sin tillförlitlighet och konsekventa skytteupplevelse. En låda med ammunition bär 325 prisvärda rundor.

CCI Standard Velocity Det är ett runt huvud som har en subsonisk kula på 1070 ft / sekund. Du kommer att älska noggrannheten under plinking och tävlingar. Det har ett rimligt pris och är tillförlitligt för de flesta salongsgevär. Den mest exakta ammunitionen har också bättre antändning.

Eley Tenex match

Om du vill ha konsistens är Eley Tenex-matchningen den bästa patronen på marknaden för din pistol. Den har en platt näsprofil och snittet på höljet ger en bättre ballistisk prestanda.

Hur man väljer ett salongsgevär

Om du är intresserad av långdistansskytte som nämnts i föregående avsnitt, skulle du inte förvänta dig att en 2 000 kronors gevär & sikteskombination skulle göra detta, särskilt med bulkammunition. Om vi ​​lämnar den extrema distansskytte åt sidan kommer det mångsidiga salongsgeväret att fungera bra i taktiska tävlingar, träning, fritidsskytte eller till och med i självförsvarsscenarier.

Beroende på syftet du tänker använda ditt salongsgevär till, bör du välja lämplig pistol som kommer att byggas för exakt en uppgift. Medan de vanligaste användningarna är målinsträngning, plinking, varmintjakt eller som ett överlevnadsgevär, bör alla dina primära problem vara noggrannhet, tillförlitlighet och livslängd.

Även om en minut av burken är “tillräckligt bra” för plinkers och avslappnade skyttar, kommer en etisk jägare eller seriös tävlingsskytt att välja ett mer exakt skytteverktyg när det är möjligt. Du kan hitta salongsgeväret i otaliga iterationer med många typer av åtgärder. Generellt sett kommer skruvgevär att ha bättre långdistansnoggrannhet jämfört med semi-bilar. Bultverkningsgevären är i sig exakta eftersom deras verkan är mycket snävare och med mindre toleranser mellan rörliga delar.

En annan sak som hjälper dig med noggrannhet är tunnkvaliteten och tunnans längd. Ett av de viktigaste försäljningsställena för avancerade gevär är den hammarsmide tunnan och tillverkningsprocessen av hög kvalitet. När det gäller tillförlitlighet är bultåtgärderna mer tillförlitliga än de flesta semi-automatik. Du bör också komma ihåg att att hålla fatet rent bidrar till pålitligheten och livslängden för ditt salongsgevär.

För dig som letar efter ett riktigt premium salongsgevär rekommenderar vi Sako Quad, ett högpresterande salongsgevär med riktigt bra finish. Vår rekommendation är dessutom att välja Sako Quad Varmint med träkolv om du vill ha den bästa premiumkänslan.

Kantantändning kontra centralantändning – Allt du behöver veta!

För många jägare som jag används ammunition med rimfire nästan lika ofta som ammunition. Jag jagar mycket med mitt salongsgevär 22lr och litar på det för de flesta småvilt.

Men du måste verkligen titta på design och drift av rimfire vs centerfire-ammunition för att avgöra vilken som är en bättre runda. Jag kommer att beskriva skillnaderna mellan centerfire och rimfire, så att du kan välja den runda som passar perfekt för dina behov.

Historien bakom kanantändning

Den första rimfire-gevärpatronen var inte ett salongsgevär, det var den 44 rimfire i det första praktiska hävstångsgeväret. Henry Rifle från 1861 tog världen med storm när fackliga soldater under inbördeskriget höll på många möten med rebeltrupper som sporrade det gamla ordspråket “Du kan ladda en Henry på söndag och skjuta den hela veckan.”

Vid 1873 hade centerfire-patronen och Henry-spakåtgärden blivit Winchester-förbättringen, och rimfire-patronen ansågs inte längre för större gevär.

Detta dödade dock inte idén, eftersom förbättringar fortsatte fram till i dag vilket gav oss ekonomi och prestanda i mycket populära mål- och småkassetter.

För närvarande har vi .22 korta, .22 långa och .22long rifle, .22 Winchester Magnum och de två .17 rimfire patronerna, vilket ger oss en linje upp för att täcka alla skjut- eller jaktsituationer inom effektnivån för dessa patroner. Framför allt står dett salongsgevär långa gevärspatronen som har varit användbar från ekorrjakt till OS.

För många är det första geväret de någonsin avfyrar ett salongsgevär. .22-omgången var den första rimfire-rundan som någonsin skapats, och designen är i princip densamma som den var 1845. Rimfire var den första fristående patronen som någonsin tillverkats och öppnade en helt ny värld för vapenägare.

För de som inte är bekanta fungerar fälgen genom att sätta in en sträng av grunder runt fälgens omkrets vid patronens botten. När du avfyrar en fälgpatron slår hammaren mot fälgen på höljet som skickar kulan i rörelse.

De allra första rimfire-omgångarna skapades i Frankrike. De hade faktiskt inget pulver, så själva primerpärlan var drivkraften för kulan. Det var en mycket svag runda avsedd för inomhusfotografering för skojs skull.

1857 tillsattes pulver i .22 rimfire-kalibern vilket gav den mycket mer kraft och mångsidighet. Ett salongsgevär-revolver skapades och många soldater bar en i fickan som reservvapen i fältet. Rimfire fortsatte att dominera marknaden fram till omkring 1870. Sedan kom början på rimfire vs centerfire-argumentet.

Skillnaden med ammunition med mitteld är användningen av en fristående grundfärg som sätts in i baksidan av rundan. Användningen av fulminerade kvicksilverbaserade grundfärger för att antända patroner gjorde det möjligt för rundor att få betydligt mer kraft. Större kulor kan användas med mer pulver vilket ger vapen mycket mer funktionalitet för jakt och försvar.

När den fristående primern först uppfanns skapade den faktiskt ett designproblem för tillverkare. Plötsligt hade de förmågan att fylla mycket eldkraft i en patron, men patronens metall var inte tillräckligt stark för att innehålla denna kraft. Det tog lite tid för dem att förbättra metallurgin och optimera potentialen i centerfire-omgången.

Centreteldrundan gjorde det möjligt för haglgevär att snabbt laddas om för jägare. Soldater hade nu gevär som kunde nå mål på större avstånd, slå med större kraft och se in med kirurgisk noggrannhet. Pisteltillverkare nu hur alla typer av nya designmöjligheter som kan användas med ammunitionen.

Designjämförelse Rimfire Vs Centerfire

När man tittar på designen och funktionen av centerfire vs rimfire ammunition till salongsgevär är det svårt att förneka att centerfire har en kant. Det finns en anledning till att nästan alla moderna omgångar görs i centrum.

Den första designförbättringen i mittbrännomgången är en jämnare bränning av pulvret. När du träffar primerpärlan på en rimfire-runda kan pulver på ena sidan av rundan brinna lite snabbare än på den andra sidan. Denna ojämna brännskada minskar kraftigt mängden pulver du kan använda i en runda. Centerfire-rundan slås i mitten och skapar en helt jämn brännskada.

Nästa förbättring är att centerfire-rundor kan göras med tjockare patroner. En av designbristerna i rimfire är att du faktiskt måste slå kanten på patronen för att den ska avfyras. Detta försvagar patronväggen och tvingar dig att använda tillräckligt tunt material för att slaget kommer att antända primerpärlan. På en centerfire-runda är primern avtagbar och är den enda biten som slås. Det betyder att du kan göra patronväggarna så tjocka som du vill tillåta mer pulver och större kulor.

Den sista designfördelen med centerfire-omgången är det faktum att patronen är kvar intakt efter att ha avfyrats. Eftersom grundfärgen är fristående och avtagbar kan patronen återanvändas. Om du har en press och andra verktyg som behövs för att ladda om dina rundor kan du spara dina patroner och använda dem om och om igen.

Skjutvapendesign och funktion

När du granskar debatten om rimfire salongsgevär kontra ammunition mot centerfire måste du överväga mer än bara designkonsekvenserna. Du måste också överväga förhållandet mellan rundan, pistolen och användaren. Det finns flera sätt som olika ammunitionstyper kan förbättra eller begränsa användarens upplevelse.

Centerfire vs rimfire antändning

Den första skillnaden att tänka på mellan dessa omgångar är tillförlitlighet. Eftersom centerfire-omgångar har en separat fristående grundfärg avsedd för endast en funktion är de mycket mer tillförlitliga. Det faktum att primerpärlan är inbyggd i höljet på en rimfire-runda gör det mer benäget för tillverkningsfel.

Detta kan orsaka felaktigheter i dessa omgångar. Det är därför fler människor använder fälgarrundor för jakt eller övning, och fler använder mittfyrrundor för självförsvar eller militära funktioner. När det absolut måste skjuta varje gång, går människor med mitteld.

Nästa är noggrannhet. Å ena sidan kan du anse att rimfire-rundan är mer exakt eftersom den skapar mindre rekyl. Rekyl kan orsaka noggrannhetsproblem av några anledningar. Det ena är att förutse rekyl kan få människor att vända sig precis när de skjuter. Recoil gör också andra eller tredje skott mindre exakta eftersom kraften drar ditt fat från målet och du måste ställa in dina sikter igen. Bristen på rekyl i en eldeld eliminerar praktiskt taget dessa problem.

Å andra sidan kan bristen på makt och lätt kulvikt försvåra skott på långa avstånd. En runda med mindre pulver kommer att färdas med lägre hastighet och kommer därför att falla mer över långa sträckor. Dessutom kan lättare kulor påverkas kraftigt av en sidvind. Om du tar bilder på 100 meter eller mer kan du enkelt se vindar skjuta en kula sex tum eller mer. Därför är rimfire-rundor bättre för kortare sträckor. För längre sträckor är centerfire-rundan ett bättre alternativ.

Den sista skillnaden att tänka på är hur de olika rundorna påverkar själva pistolens design. På enskottsvapen är det ingen skillnad i att ladda om. Det finns dock en enorm skillnad i semi-automatiska vapen. Centerfire-gevär använder den kraft som genereras från att fly gaser för att ladda om rundan. Rimfire-pistoler använder faktiskt den lilla mängden rekyl som skapats av rundan för att ladda om. Detta gör faktiskt rimfire-pistoler mycket mindre komplexa, och ofta är det bästa.

Den andra förändringen i skjutvapendesign är relaterad till formen på en fälgpatron. Fälgen i sig skapar några utmaningar med att mata rundan från magasinet till kammaren. Vapentillverkare har tvingats vara kreativa för att lösa dessa problem. Detta kan ses i Rugers roterande tidskrift och den extrema krökningen i Ruger BX25-tidningen.

Skillnader mellan Centerfire och Rimfire För Jakt

När man överväger omgångar för jakt finns det flera fördelar och nackdelar med ammunition mot eldeld och eld. För småvilt anses rimfire vara kung. De billiga rundorna och bristen på rekyl gör dem idealiska för kaniner och ekorrar. Om du bara vill lägga kött på bordet, kan du verkligen inte slå ett rimfire salongsgevär.

Det verkliga argumentet spelar in när du överväger större spel. Vissa människor hävdar att de kan jaga större djur med ammunition. Även om det är sant att ett perfekt placerat skott med en rimfire-runda kan ta ner nästan alla djur, är oddsen för framgång inte stora. Jag har själv diskuterat detta ämne. Om du vill vara en ansvarsfull jägare borde du verkligen spara dina fälgar för småvilt.

Den andra variabeln du måste tänka på är kvaliteten på punkten. De flesta fälgkulor är gjorda med mjukare metaller som är konstruerade för att spricka och spridas när de har slagits. Detta fungerar bra för mindre vilt, men det är inte perfekt för tjocka hudar av större djur.

Det finns centerfire-omgångar som kan användas för mindre spel, men de tenderar att vara mycket dyrare än rimfire-omgångar. Men när det gäller stort spel kan du inte slå centerfire-omgångar. De ger dig den kraft, kulhastighet och noggrannhet du behöver för att ta ner de största djuren. När du tar ett skott på ett stort djur som du har förföljt i flera dagar är tillförlitligheten för ammunition i mitten tröstande.

Att använda salongsgevär för tävling

Att använda salongsgevär för tävling och träning är inte ett nytt fenomen alls. Smallbore-skytte har varit en del av NRA och OS-skytte längre än jag har levt. I själva verket är en av mina favorit-olympiska händelser skidskytte, som blandar längdskidåkning med salongsgevär. Alla vet redan att den lilla branden är ett utmärkt hjälpmedel för skyttevapen.

Men nästan alla traditionella salongsgevärstävlingar äger rum på relativt korta avstånd. De flesta är kortare än 50 meter, med några av undantagen som går ut på 100. Under de senaste åren har jag dock märkt en ganska betydande förändring.

Precision Rifle Series (PRS) och National Rifle League (NRL) är de två huvudsakliga tävlingsorganen med fokus på vad jag kallar action precisionsskytte. Den har alla inslag av långdistansskytte upp till 1000 meter och bortom, men innebär också en hel del rörelse, bygga improviserade positioner och i allmänhet ha en viskning.

NRL22 och uppkomsten av de små kaliberna

Ligorna och skyttarna insåg snart att hans kostnader för den här typen av skjutningar gick ur hand. Att komma igång och bli konkurrenskraftig blev bara dyrare eftersom företagen svarade på sportens ökande popularitet med fler prylar och mer avancerade salongsgevär.

De insåg också att det fanns enorma delar av befolkningen som antingen prissattes ur spelet eller helt enkelt inte kunde delta i deras lokala sortiment. Som svar utarbetade NRL en underliga som kallades NRL22.

Denna liga fokuserade uteslutande på salongsgevär avfyrade på kortare avstånd. Men istället för att hålla sig till mindre än 100 meter, som traditionella rimfire-tävlingar gör, sträckte sig dessa matcher till 300, 400 och 500 meter. Att använda ett salongsgevär på dessa avstånd kräver samma typ av färdigheter och tekniker som att använda ett 30-kalibergevär på 800 till 1200 meter.

Denna form av salongsgevär-tävling har vunnit mycket popularitet av alla anledningar du kan förvänta dig. Ammunition är betydligt billigare att köpa och öva med, men det finns också ett element av utmaning. Det är ungefär som när jag brukade köra motorcyklar, och gamla killar brukade säga att det var roligare att åka långsam motorcykel snabbt än att köra en snabb motorcykel långsam.

Tävlingssalongsgevär gör saker roliga genom att använda en ballistiskt dålig patron på avstånd som den aldrig var tänkt att göra. Så låt oss prata om salongsgeväret.

Salongsgevär som tävlingsgevär

Det har alltid funnits tre sätt att komma in i precisionsorienterade salongsgevär. Den första och dyraste är samma typ av salongsgevär som används av olympiska idrottare runt om i världen. Dessa salongsgevär når mellan 40–60 tusen kronor och har en mycket specifik publik med djupa fickor och stöd.

Den andra vägen är fabriksbyggda salongsgevär som efterliknar sina kusiner. Detta ökar storleken på rimfire-åtgärden och använder samma fotavtryck som de vanligaste åtgärderna som Remington 700. Dessa salongsgevär öppnar upp en värld av eftermarknadslager och tillbehör. Mer än någon annan är detta typiskt av Vudoo Gun Works. De är förmodligen det vanligaste fabriksmatchgeväret som vinnarkretsarna av matcher i NRL22-stil. Men de är också fortfarande dyra på 30–40 tusen kronor för hela salongsgeväret.

Andra företag hoppar också in på marknaden. Bergaras B-14R följer Vudoos ledning och skapade sin brandfire-åtgärd för att följa samma Remington 700-fotavtryck som deras centerfire-gevär. Anshutz, känd för sina olympiska salongsgevär, producerar också några fabriksbyggda PRS-vapen i priskategorin på ca 20 000 kr också.

Den tredje rutten, och den överlägset vanligaste för vardagliga människor som jag, börjar med ganska grundläggande rimfire bolt action rifle och modifierar den till matchvärdig status. Fram till mycket nyligen dominerade CZ denna väg med 455- och nu 457-serien.

Vanliga frågor om salongsgevär

Medan salongsgevär är en mycket populär, gammal och känd gevärstyp finns det fortfarande en hel del frågor som dröjer kvar i skyttarnas sinne. När det gäller frågor som makt, effektivitet, räckvidd och laglighet. Vi försöker svara på dessa frågor nedan:

Hur väljer jag rätt salongsgevär?

Att välja ett vapen för någon annan, eller ett första vapen för dig själv, är aldrig lätt. Många faktorer måste beaktas, från storleken på den person som ska använda salongsgeväret till de situationer där de ska använda det. För mina pengar måste dock två saker övervägas – pris och anpassningsförmåga. Om du köper ett rimfire-salongsgevär för en nybörjare är det ingen anledning att gå till toppgevär och spendera tusentals dollar.

De dyraste skjutvapnen gör i allmänhet mycket små förbättringar jämfört med deras massmarknadsekvivalenter, och det är ingen mening att spendera bra pengar på en pistol som kan glömmas bort om några år. Å andra sidan är det värt att investera i en pistol som kommer att hålla en stund och vara anpassningsbar nog till vilken situation nybörjaren vill använda den i. Att spendera för lite på ett salongsgevär och sedan behöva köpa ett nytt för ett specifikt syfte kan vara lika dyrt som att göra misstaget att få ett avancerat rimfire-salongsgevär.

Är ett salongsgevär ett bra överlevnadsgevär?

Det är uppenbarligen bättre än att inte ha något till hands. Ett salongsgevär-runda är exakt, har en lång effektiv räckvidd med låg rekyl och är perfekt för jakt på småvilt som ekorrar, kaniner, rävar eller prärievargar. Med en större kaliber (5,56 eller 7,62) kommer det att vara bra när SHTF. Dessutom har olika människor sin egen åsikt.

Kommer ett salongsgevär att döda en hjort?

Ja, det kommer att döda en hjort på nära håll med rätt skottplacering. Det är dock både olagligt och oetiskt. Salongsgevär är olagliga för att jaga hjortar i stort sett hela världen. Medan andra salongsgevärsskaliber är lagliga att skjuta hjortar med på andra ställen.

Avslutning

Ingen guide kan naturligtvis någonsin berätta exakt vilket salongsgevär du ska köpa. Som den mest populära kalibern i världen idag används salongsgevär för så många ändamål att det du behöver i din pistol beror på vad du planerar att göra med det. Ett annat alternativ är att köpa salongsgevär med en annan kaliber, eller så kan du till och med köpa en slangbella om du vill.

Som sagt, något av de salongsgevär som jag har rekommenderat ovan bör tjäna de flesta människors behov ganska bra. Någon av dessa kanoner kommer att kunna ta ner småvilt så länge du själv övar. Utöver det måste du överväga hur mycket du är villig att spendera på ett salongsgevär och hur exakt du behöver det. För dem som letar efter ett salongsgevär för att lära sina barn om att skjuta i bakgården, eller till och med för enstaka jaktturer, borde ett billigare salongsgevär som Marlins jag nämnde vara mer än tillräckligt.

För dem som tar jakten mer på allvar är det värt att investera lite mer pengar för att få en pistol som maximerar din effektivitet. Och slutligen, se till att när du väl har ditt nya salongsgevär, ser du efter den. Om de underhålls ordentligt kommer dessa vapen att hålla i flera år, så innan för länge kanske du hör dina barnbarn ber om att låna ditt “vintage” salongsgevär.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top