Bäst Salongsgevär 2024 – Test av olika salongsgevär

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Lyxvariant

Tikka T1x Rimfire

Sako Quad

Brno CZ 457

Sako Quad Pro

Klicka här för att se fler salongsgevär.

Ta steget in i vår djupgående granskning av salongsgevär. Med detaljerade tester av ett urval av ledande modeller på marknaden, presenterar vi en unik titt in i salongsgevärens sfär.

Vår granskning ger dig en detaljerad insikt i de specifika styrkor och svagheter som varje vapen har.

Genom att dela med oss av våra kunskaper och erfarenheter hoppas vi kunna ge dig den information du behöver för att göra ett välgrundat val, oavsett om du är en erfaren skytt eller en entusiastisk nybörjare.

1. Bäst i test – Tikka T1x Rimfire salongsgevär

Tikka T1x Rimfire 22 lr gevär

När vi först fick möjlighet att testa Tikka T1x Rimfire salongsgevär, imponerades vi direkt av dess robusta byggkvalitet och design. Dess lyxiga utseende kompletteras av en solid känsla och en tyngd som antyder dess stadighet. En aspekt vi särskilt uppskattade under vårt test var det smidiga slutstycksarbetet, vilket var av otrolig finess.

Specifikationer
Piplängd:51cm
Vikt:2.9 kg
Kaliber:22 lr
Avtryckare:900g-1.8kg
Modell:Höger, vänster

En annan höjdpunkt var förmågan att byta ut pistolgrepp och framstock, vilket gör denna modell anpassningsbar för olika användare. Tikka T1x kommer med en 51 cm kallhamrad pipa, gängad 1/2-20UNF, samt ett avtagbart magasin med kapacitet för 10 skott.

Dessa egenskaper visade sig vara extremt praktiska under testningen, vilket förbättrade både prestanda och användarvänlighet.

Den justerbara tryckvikten och kalibreringen (rörande sig mellan 900g och 1.8kg) bidrog till en skräddarsydd och komfortabel användarupplevelse, vilket lyfter fram Tikka’s fokus på detaljer och användarvänlighet.

Men trots dessa imponerande prestanda noterade vi några mindre nackdelar. Till exempel erbjuder vapnet inte tillräckligt med monteringsalternativ för vissa populära sikten, som T3 Picatinny och Leupold QR, vilket kan vara en besvikelse för vissa användare.

Dessutom är gevärets pipa fastmonterad, vilket innebär att det saknar viss anpassningsbarhet jämfört med andra modeller på marknaden.

Som en slutlig bedömning erbjuder Tikka T1x Rimfire salongsgevär en imponerande kombination av kvalitet, prestanda och prisvärdhet, vilket gör det till ett utmärkt val för både nya och erfarna skyttar. Dess fördelar och brister, identifierade under vårt test, ger värdefull insikt för potentiella köpare att beakta före köp.

Fördelar

 • Utmärkt precision
 • Anpassningsbar tryckvikt
 • Löstagbart 10-skotts magasin

Nackdelar

 • Begränsade monteringsalternativ för kikarsikten
 • Fastmonterat pip-system

2. Bäst premiumval – Sako Quad salongsgevär

Sako Quad 22 lr gevär

Sako Quad salongsgevär är en lysande representation av varför Sako är ett respekterat varumärke i jakt- och sportskyttebranschen. Denna studsares överlägsna byggkvalitet och ojämförliga anpassningsförmåga placerar den i en egen kategori.

Specifikationer
Pipbyte: Enkelt
Vikt:2,6 kg
Kaliber:.22lr
Piplängd:56 cm
Gänga:1/2-20

Det första som slår dig när du provar Sako Quad är den smidiga och okomplicerade processen att byta pipa och magasin. Det tar bara några ögonblick, vilket ger dig möjlighet att snabbt och enkelt växla mellan fyra olika kalibrar – 17 HMR, 17 Mash II, 22lr och 22 WMR.

Detta system för byte av pipa är banbrytande och tillåter skytten att anpassa sig till olika förhållanden, oavsett om det är bana eller jakt, nära eller på avstånd.

Vapnets design, framtagen av det kända italienska designhuset Giugiaro Design, kombinerar modern estetik med praktisk utformning. Den raka kolven är gjord av formsprutad polypropen med glasfiberförstärkning, vilket säkerställer en hållbar konstruktion som står emot krävande användning.

Dessutom erbjuder pistolgreppets handfyllnad på båda sidor och justerbar bakkappa en skräddarsydd användarupplevelse, vilket bidrar till ytterligare komfort och ergonomi.

Emellertid är Sako Quad Varmint inte bara ett attraktivt vapen – det är också extremt välbalanserat och prestandastarkt, vilket lever upp till Sakos rykte för högkvalitativa studsare. Men det bör noteras att priset är relativt högt.

Sammanfattningsvis, om du är på jakt efter en studsare som erbjuder anpassningsförmåga, topprestanda och robust konstruktion, kommer Sako Quad salongsgevär definitivt att uppfylla dina förväntningar.

Fördelar

 • Snabbt pipbytessystem
 • Flexibel kaliberval
 • Robust och modern design

Nackdelar

 • Hög prisklass

3. Bäst budgetval – Brno CZ 457 Syntet salongsgevär

Brno CZ 457 Syntet 22 lr gevär

När det gäller pålitliga och mångsidiga vapen, skiljer sig Ceská Zbrojovka’s senaste modell, CZ 457 Synthetic, från mängden. Detta lätta salongsgevär, som bara väger 2,4 kg, är designat för att klara även de tuffaste väderförhållanden, vilket gör det till ett solitt alternativ för alla jägare och skyttar.

Specifikationer
Magasin:5 skott
Trycke:Justerbart
Längd:980 mm
Piplängd:525 mm
Vikt:2,4 kg

CZ 457 Synthetic är utrustat med en syntetisk kolv i amerikansk stil, vilket ger den ett unikt och samtida utseende. Kolvens yta är mjuk och bekväm att hålla i, utan att vara halkig, vilket är en betydande fördel under fuktiga eller kyliga förhållanden.

Även om det inte medföljer några rembyglar, är vapnets totala grepp och hantering anmärkningsvärda.

Ett av de mest framstående drag hos CZ 457 Synthetic är dess pipbytesfunktion, som gör det möjligt att växla mellan olika kalibrar.

Detta ger en otrolig flexibilitet, vilket är en enorm fördel för dem som vill experimentera med olika kalibrar. Vidare är vapenpipan fabriksgängad och finns i 22lr, 17HMR eller 22WMR, vilket ytterligare förstärker dess mångsidighet.

Vapnet kommer med ett 5-skotts magasin, men det finns även möjlighet att tillägga ett större magasin om så önskas. Denna kapacitet, tillsammans med dess justerbara avtryck, gör att CZ 457 Synthetic kan anpassas väl till olika skyttars specifika behov.

Den blånerade ytan ger vapnet en elegant och slitstark finish, men det finns en liten nackdel: det medföljer inga rembyglar. Även om det inte är ett stort problem för alla, kan det vara en besvikelse för de som föredrar att använda remmar.

Som en slutgiltig bedömning, är CZ 457 Synthetic ett tillförlitligt, lätt och flexibelt salongsgevär, perfekt för både noviser och erfarna skyttar. Dess exceptionella funktioner och design ger det en fördel jämfört med andra vapen på marknaden.

Fördelar

 • Mångsidig med utbytbart pipsystem
 • Användarvänlig med justerbart trycke
 • Hög hållbarhet och grepp tack vare syntetisk stock

Nackdelar

 • Rembyglar ingår inte
 • Begränsat till 5-skotts magasin

4. Lyxvariant – Sako Quad Hunter Pro salongsgevär

Sako Quad Hunter Pro 22 lr gevär

Sako Quad Hunter Pro salongsgevär är mer än bara ett vapen, det är en myriad av möjligheter inom en enda plattform. Det första som slog oss under våra tester var dess mångsidighet vad gäller kalibrering.

Specifikationer
Kaliber:22 LR
Mått:1025 mm
Vikt:2.8 kg
Piplängd:560 mm
Avtryckare:1-2 kg

Tack vare SAKOs patenterade pipväxlingsmekanism kan detta vapen enkelt växla mellan kalibrer som 22 LR, 17 Mach 2, 22 WMR och 17 HMR. Denna flexibilitet introducerar en helt ny sfär av jakt- och skyttealternativ för användaren, vilket vi verkligen värderade under våra tester.

Designen och byggkvaliteten på vapnet var andra framträdande punkter. Vapnets mekanik har två låspinnar och en 50° öppningsvinkel på slutstyckshandtaget, vilket skapar en solid och pålitlig struktur. Kolven, i Monte Carlo-stil, är tillverkad av vackert valnötsträ med oljefinish, vilket ger vapnet ett tidlöst och elegant utseende.

Ett annat viktigt inslag är justerbarheten hos avtryckaren som kan kalibreras mellan 1-2 kg. Dessutom finns det en möjlighet till snälltryck, vilket gör att du kan anpassa ditt skott enligt dina personliga preferenser.

Vi värderade också säkerhetsfunktionen där säkringen är placerad bakom slutstyckshandtaget och låser både avtryckare och slutstycke, vilket ger extra trygghet.

Vapnet levereras dock utan öppna sikten, men med en fast 11 mm skena för montering av kikarsikte på lådan. För vissa kan detta ses som en nackdel eftersom det kräver ytterligare investeringar.

Sammanfattningsvis är Sako Quad Hunter Pro salongsgevär ett imponerande och mångsidigt vapen som lever upp till förväntningarna på flera nivåer. Dess kapacitet att växla mellan olika kalibrer, tillsammans med dess robusta design och justerbara funktioner, gör det till ett utmärkt val för både erfarna jägare och skyttar samt för nybörjare.

Fördelar

 • Mångsidig kaliberomkoppling
 • Stabilt och robust utförande
 • Justerbar avtryckare

Nackdelar

 • Inga öppna riktmedel inkluderade
 • Kan kräva ytterligare investeringar för full funktionalitet

5. Mångsidig – Bergara B14-R Carbon Trainer salongsgevär

Bergara B14-R Carbon Trainer 22 lr gevär

Under vår detaljerade granskning av Bergara B14-R Carbon Trainer salongsgevär blev vi snabbt övertygade om dess exceptionella kvalitet för såväl träning som tävlingsskytte.

Specifikationer
Vikt:4.1 kg
Längd:96 cm
Piplängd:45.7 cm
Mynning:21.3 mm
Magasin: 10 skotts

Dess unika design, utformad för att replikera dimensionerna hos en Remington 700, gör det möjligt för skyttar att smidigt växla mellan detta vapen och deras större kalibrerade vapen.

Detta gav oss chansen att finslipa våra färdigheter till en betydligt reducerad kostnad för ammunition, samtidigt som vi behöll känslan av att hantera ett fullstort vapen.

Kolfiberbeläggningen på pipan visade sig vara både oerhört lätt och överraskande hållbar, vilket bidrog till att hålla vapnets vikt på en minimal nivå utan att förlora prestanda. Med dess pipa på 45,7 cm och en stigning på 1/16″, kunde vi skjuta med imponerande precision över stora avstånd.

Det som verkligen imponerade oss med denna modell var dock hur enkelt det var att anpassa den. Fullständig kompatibilitet med Remington 700-tillbehör innebär att B14-R öppnar upp en hel värld av alternativ för ytterligare specialisering och uppgraderingar. Vi hittade ett stort utbud av lager, avtryckare och fästen tillgängliga, vilket möjliggjorde en skräddarsydd anpassning av vapnet enligt våra specifika krav.

Till sist var HMR-kolven som följde med vapnet verkligen förstklassig. Dess justerbara kolvkam och längd gör att den kan anpassas för olika skyttar och skyttestilar, vilket ytterligare förstärker dess mångsidighet.

Fördelar

 • Utformad för träning och tävling
 • Kompatibel med Remington 700-tillbehör
 • Lätt, robust kolfiberpipa
 • Justerbar HMR-kolv

Nackdelar

 • Hög startvikt jämfört med vissa konkurrenter
 • Tillbehör för anpassning kan vara dyra

6. Klassiker – Ruger 10-22 Syntet 22 salongsgevär

Ruger 10-22 Syntet 22 lr gevär

Ruger 10-22 Syntet salongsgevär, en trogen följeslagare i vapenbranschen, behåller sin stabilitet mer än femtio år efter sitt inträde. Den förenar tillförlitlig funktion med omfattande support på eftermarknaden, vilket gör den till en ekonomisk och långvarig satsning.

Specifikationer
Kaliber:.22LR
Pipa:47cm
Längd:94cm
Vikt:2.27kg
Magasin:10 skott

Vi fick chansen att testa Ruger 10-22 under olika omständigheter och blev verkligen imponerade av dess prestanda.

Denna halvautomat visade upp en enastående skjutförmåga och precision, medan den syntetiska kolven erbjöd ett bekvämt och stabilt grepp. Den är dessutom utrustad för montering av kikarsikte, vilket öppnar upp för ytterligare anpassningsmöjligheter.

Vapnets robusta stålbyggnad och blånerade finish var andra imponerande egenskaper. Kombinationen av dessa, tillsammans med ett tillförlitligt justerbart sikte, gör Ruger 10-22 till ett pålitligt val för både träning och jakt.

När det gäller anpassningsmöjligheter står Ruger 10-22 i en klass för sig. Det omfattande utbudet av eftermarknadstillbehör ger dig möjlighet att skräddarsy denna pjäs till dina egna krav och smaker. Även om halvautomatiken ger fördelar i form av snabb återladdning och kontinuerlig skjutning, kan det leda till ökat behov av underhåll och rengöring.

Trots den mindre svagheten står Ruger 10-22 som ett pålitligt och klassiskt salongsgevär som lever upp till sitt anseende. Det erbjuder en unik blandning av hållbarhet, prestanda och anpassningsförmåga, vilket gör det till ett utmärkt val för alla skyttar, oavsett erfarenhetsnivå.

Fördelar

 • Gedigen och pålitlig
 • Stort utbud av eftermarknadsprodukter
 • Ställbart sikte
 • Anpassningsbar för montering av kikarsikte

Nackdelar

 • Halvautomat kan kräva mer underhåll

7. Innovativ – Browning T-Bolt Composite salongsgevär

Browning T-Bolt Composite 22 lr gevär

Browning T-Bolt salongsgevär är en kombination av banbrytande innovation och pålitlig design, framtaget av en tillverkare med mer än ett sekel av expertis. T-Bolt erbjuder ett vapen som är flexibelt, lättanvänt och framförallt, effektivt.

Specifikationer
Kaliber:22lr
Pipa:56cm
Vikt:2.1kg
Magasinkapacitet:10 patroner
Kolv:Syntetisk

Vid testning av Browning T-Bolt upptäckte vi att den utgör ett utmärkt val för både jakt och tävlingsskytte. Det är inte bara ett vapen, utan en verklig förlängning av skytten.

Vapnets lätta konstruktion och den komfortabla syntetiska kolven gör det lätt och behagligt att bära över längre tidsperioder. Den glänsande blånerade pipan, i kombination med den svarta syntetkolven, tillför en estetisk och proffsig känsla.

Det som imponerade oss mest med T-Bolt var dess rakrepeterande mekanism, vilken minimerar tidsåtgången och ansträngningen vid omladdning. Det inkluderar även en unik egenskap: ett extra magasin integrerat i kolvfoten, vilket ökar kapaciteten utan att kräva extra utrustning. Detta innovativa tillägg sätter T-Bolt i en klass för sig själv.

Ett av de mindre problem vi stötte på under testet var att T-Bolt saknar ett monterat sikte. Detta kan vara en nackdel för vissa skyttar, men kan enkelt lösas med eftermarknadstillbehör. Dessutom kan det krävas lite tid att vänja sig vid det unika Double Helix-magasinet för de skyttar som är vana vid mer traditionella magasinsystem.

Trots dessa mindre hinder, framstår Browning T-Bolt som en hyllning till Brownings konstanta strävan efter att erbjuda skyttar utrustning av högsta kvalitet. Med sin innovativa design och pålitliga prestanda är den ett utmärkt alternativ för alla småviltjägare.

Fördelar

 • Innovativ magasinsdesign
 • Lättvikt och ergonomisk
 • Extra magasin i kolvfoten
 • Gedigen och pålitlig

Nackdelar

 • Kanske ovanligt magasinsystem för vissa

8. Anpassningsbar – Winchester Wildcat salongsgevär

Winchester Wildcat 22 lr gevär

Winchester Wildcat salongsgevär utmärker sig genom sin flexibilitet, effektivitet och höga prestanda. Detta halvautomatiska vapen erbjuder en fascinerande blandning av traditionell hantverksskicklighet och nyskapande teknik.

Specifikationer
Kaliber:22lr
Pipa:46cm, Gängad
Magasinkapacitet:10 patroner
Material:Polymer
Funktion:Halvautomatisk

Vid våra tester insåg vi att Winchester Wildcat inte bara erbjuder en stabil och tillförlitlig skjutupplevelse, utan även levererar en rad innovativa funktioner som kan anpassas efter individens behov.

Det är värt att notera den 46 cm långa gängade pipan, som enkelt kan modifieras med tillägg som ljuddämpare eller musfälla, vilket ger användaren större flexibilitet att skräddarsy vapnet efter personliga preferenser.

En ytterligare fördel med Wildcat är dess kompatibilitet med Ruger 10/22 magasin. Detta innebär att användare inte är bundna till specifika Winchester-magasin, vilket ger en större frihet och flexibilitet. Dessutom är Wildcat enkelt att demontera för rengöring, en funktion som vi verkligen uppskattade under testerna.

Det vi uppfattade som möjliga nackdelar är att Wildcat till stor del är tillverkat av polymer, vilket kanske inte ger samma stabila känsla som vapen tillverkade av mer metall. Dessutom kan den manuella säkerhetsknappen ibland vara lite svår att hantera, trots att den är anpassad för både höger- och vänsterhänta skyttar.

Trots dessa mindre problem är Wildcat ett utmärkt val för dem som söker ett halvautomatiskt salongsgevär. Dess unika kombination av prisvärdhet, hög prestanda och anpassningsförmåga gör det till ett utmärkt alternativ för både jakt och träningsskytte.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Anpassningsbar
 • Lätt att rengöra
 • Kompatibel med Ruger 10/22 magasin

Nackdelar

 • Mycket polymer
 • Manuell säkerhetsknapp kan vara krånglig
Att tänka på vid hantering av ditt salongsgevär

Att tänka på vid hantering av ditt salongsgevär

Det är välkänt att bra förberedelser är grunden för framgång, och detta är verkligen sant när det kommer till hantering av ett salongsgevär. Våra tester har visat att genom att följa dessa råd kan du inte bara förbättra din skytteförmåga, utan också maximera ditt vapens prestanda. Här är några av de mest betydande tips vi har samlat under vår testfas:

Undersök vapnet noga

Vårt första tips är att noggrant undersöka ditt salongsgevär innan du använder det. Kontrollera att alla delar är ordentligt fästa och att det inte finns några synliga tecken på skador.

Var särskilt uppmärksam på pipan och säkerhetsfunktionerna. Leta efter eventuella tecken på slitage, som sprickor eller korrosion. Detta kan vara skillnaden mellan en normal dag på skjutbanan och en potentiellt farlig situation.

Under våra tester påminde vi oss själva om hur viktigt det är att vara bekant med vårt vapen och dess skick.

Bekanta dig med användarmanualen

Nästa tips kan verka uppenbart, men du skulle bli förvånad över hur många som faktiskt ignorerar det. Användarmanualen för ditt salongsgevär är mer än bara en hög med papper. Den innehåller ofta avgörande information om vapnets funktioner, säkerhetsrutiner och underhåll.

Under vår testfas upptäckte vi att den som vet hur man utnyttjar sin användarmanual kan förebygga många problem och maximera vapnets prestanda.

Granska säkerhetsfunktionerna

Säkerhet är alltid av högsta prioritet när det kommer till vapenhantering. Våra tester betonade vikten av att vara bekant med säkerhetsfunktionerna på ditt salongsgevär.

Lär dig var säkerhetsspärren är, hur du kan se om vapnet är laddat och hur du säkert kan tömma det på ammunition. Att förstå dessa funktioner minskar risken för olyckor och säkerställer att ditt vapen kan prestera optimalt.

Förstå din ammunition

Varje salongsgevär är designat för en viss typ av ammunition. Att förstå den ammunition du använder, dess egenskaper och hur den fungerar tillsammans med ditt vapen är avgörande.

Under våra tester fann vi att kunskap om ammunitionen var av stor vikt för att uppnå bästa möjliga resultat. Att veta hur din ammunition fungerar kan hjälpa dig att bli en mer effektiv skytt och hjälpa ditt vapen att prestera optimalt.

Vår metod för att testa salongsgevär

Att söka fram det optimala salongsgeväret kan vara en utmanande uppgift. Vi har utfört omfattande tester för att erbjuda dig de mest heltäckande och opartiska resultaten.

Varje salongsgevär vi utvalde undergick en rigorös testprocess. Men innan vi dyker djupt ner i våra iakttagelser och vilket vapen som presterade bäst, låt oss först gå igenom hur vi faktiskt genomförde våra tester.

Förberedelse av testområdet

När vi först inledde vårt testprojekt var vi medvetna om betydelsen av en välkontrollerad testmiljö. Detta är avgörande för att garantera att varje salongsgevär testas under likvärdiga förutsättningar. Vi designade en skjutbana som liknade en realistisk situation.

Vi införde strikta protokoll för att bibehålla miljön enhetlig under varje test – allt från ljusförhållanden till temperatur och vindförhållanden. Genom att hålla dessa faktorer konsekventa, kunde vi jämföra hur varje salongsgevär presterade under liknande omständigheter.

Stegvis testprocess

När vi hade förberett vår testmiljö, var det dags att inleda själva testprocessen. Varje salongsgevär som testades gick genom samma procedur. Vi började med att noggrant granska vapnet, bedöma dess design och materialval.

Därefter följde en genomgång av varje vapen för att utvärdera dess ergonomi och användarvänlighet. Skjuttester genomfördes därefter med upprepade skott för att bedöma vapnets precision och pålitlighet.

Dessa steg säkerställde att vi fick en heltäckande bild av varje salongsgevär vi testade.

Genomförandet av Testerna

Under genomförandet av testerna var vår högsta prioritet att garantera att all data samlades in på ett konsekvent sätt. Varje salongsgevär testades flera gånger för att bekräfta resultaten och minimera felmarginaler.

Vi inkluderade även tidsaspekten – varje testfas tog en specificerad tid, vilket garanterade att vi jämförde lika med lika. Att se till att varje test utfördes på ett rättvist och standardiserat sätt hjälpte oss att avgöra vilket salongsgevär som faktiskt presterade bäst.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha samlat in all nödvändig data från våra tester började vi utvärdera resultaten. Vi jämförde varje salongsgevär i relation till varandra med tanke på de olika parametrar vi testade: precision, användarvänlighet, ergonomi och tillförlitlighet.

Vi observerade också om det fanns några unika egenskaper som särskiljde varje salongsgevär. Genom att analysera varje vapens styrkor och svagheter, kunde vi avgöra vilket som presterade bäst och varför.

Långsiktiga tester och hållbarhet

Vi förstår att hållbarhet är en kritisk faktor när man investerar i ett salongsgevär. Därför var långtidstester en integrerad del av vår testprocess.

Vi genomförde flera skyttesessioner med varje salongsgevär, observerade hur varje vapen klarade sig under frekvent användning och skottlossning. Genom att göra detta, kunde vi få en bild av hur väl varje vapen skulle stå emot tidens tand och bibehålla sin prestanda över tid.

Säkerhet och tillförlitlighet

Säkerhet är alltid en prioritet när det gäller skytte, och varje vapen vi testade granskades noggrant för dess säkerhetsfunktioner.

Vi observerade hur varje salongsgevär hanterade eventuella störningar eller oväntade situationer, och om det fanns några säkerhetsfunktioner inbyggda för att hantera dessa händelser.

Tillförlitlighet var också en stor faktor i vår bedömning – vi ville se till att varje salongsgevär vi testade kunde leverera konsekventa resultat oavsett omständigheter. Efter en omfattande utvärdering av dessa aspekter kunde vi identifiera de vapen som var mest tillförlitliga och säkra att använda.

All denna ansträngning har lett oss till den mest omfattande recensionen och rankningen av salongsgevär på marknaden idag. Vi är säkra på att vårt bäst i test-val kommer att möta dina förväntningar och bli en tillförlitlig partner på skjutbanan.

Vår metod för att testa salongsgevär

Vad du bör tänka på när du ska köpa salongsgevär 2024

Salongsgeväret kan kanske ha en skrämmande design, men faktum är att geväret är perfekt för nybörjare. Geväret har en låg prispunkt, användarvänlighet och tillförlitlighet. För den som börjar med jakt är därför ett salongsgevär mycket bra.

Den är både lämpligt för jakt och övning med lerduvekastare. Just därför har vi nedan sammanställt en köpguide till de nybörjare, men också veteraner, som ska köpa vapen. Följande är viktigt att tänka på när du ska köpa ditt gevär:

 • Design
 • Kostnad
 • Sikte
 • Hållbarhet
 • Vikt

Design

Gevären som finns att köpa ser inte helt lika ut. Formen kan se olika ut på olika vapen. Gevär har till exempel ofta olika piplängd.

Formen på kolven tenderar att se ganska lika ut på alla gevär, men kan variera på vissa gevär. Något som däremot skiljer gevär mycket är materialet som omger vapnet.

Vissa gevär är tillverkade i trä som till exempel i träslaget nöt. Andra gevär är tillverkade i syntetiska material som plast, där färgen oftast är svart. Rent kosmetiskt föredrar vi gevären i trä, men här handlar det förstås om personliga preferenser.

Något viktigt att ha i åtanken är att trägevären är mindre hållbara än de syntetiska gevären. Så du måste överväga om design eller hållbarhet är viktigast. Mer om hållbarheten går vi igenom nere i artikeln.

Kostnad

Kostnaden varierar inte särskilt mycket på salongsgevär. Vissa gevär kan kosta upp mot 15 000kr, medan andra gevär kan kosta så lite som 3000kr.

Rent generellt så är salongsgevären mycket billiga jämfört med andra gevär, som till exempel hagelbockar. Det är därför överkomligt för nästan alla att köpa ett salongsgevär. Gevären är dessutom väldigt tillgängliga och enkla att få tag på.

Men vad skiljer då en billig bössa med en dyr? Jo, saken är att du kan göra 90% av sakerna med en billig bössa som du kan göra med en dyr bössa – det är inte jättestor skillnad på dem.

“De dyrare bössorna är lite bättre rent prestandamässigt, men skillnaden mellan dyrt kontra billigt salongsgevär är ganska minimalt.”

Dyrare bössor har dock finare finish. Dyra gevär är tillverkade i till exempel finare och lyxigare material. Det kan till exempel vara i träslag som nöt. Billiga bössor är tillverkade i billiga material som plast.

Kaliber påverkar också priset på geväret. Vanlig kaliber .22LR brukar vara billigast. Sedan påverkas priset också av medföljande tillbehör. Med vissa vapen medföljer kanske sikten och sikten kan kosta en hel del.

Du måste också räkna in kostnader för tillbehör och skydd, exempelvis hörselskydd och skjutstöd eller benstöd

Sikte

Ett bra sikte är högst nödvändigt vid jakt, eftersom det förbättrar din noggrannhet avsevärt när du ska skjuta. När man ska köpa sikte finns det dock några saker att tänka på.

Köp inte ett sikte med extrem förstoring. Salongsgevär kan inte skjuta exakt upp till 500 meter. Sikten med extrem förstoring är väldigt dyrt och i detta fall också mycket opraktiskt.

Köp i stället ett sikte med normal förstoring, då det är både billigare och mer praktiskt. Innan du köper sikte kan det dock vara smart att ta reda på räckvidden av projektilen i ditt gevär först.

Skjutbanor är till exempel oftast under 150m. Ett sikte med hög förstorning är i detta fall totalt meningslöst.

Det är också mycket viktigt att du köper sikte med god hållbarhet. Siktet bör vara vattentätt och dammtätt. Färre rörliga delar är till en fördel när det gäller siktets hållbarhet. Siktet måste tåla stötar och tryck från omgivningen. Då måste siktet vara av starka material i hög kvalitet.

Men glöm heller inte vikten på siktet, då vikten kan påverka balansen på ditt gevär. Att välja något som är lättvikt kan därför vara smart. Men här handlar det förstås om personliga preferenser.

Hållbarhet

Salongsgevär är rent generellt ganska hållbara. Däremot beror förstås hållbarheten på jaktstil, men också material.

När vi tänker på fina salongsgevär så tänker vi oftast på gevär med ett snyggt trälager runt vapnet. För vissa skyttar är det bara trä som gäller, då syntetiska material aldrig kan närma sig träets skönhet.

Rent praktiskt är dock de syntetiska materialen mer lämpade för hård användning utomhus. Det svenska klimatet kan ibland vara oförsonligt med temperatur och nederbörd.

Trä är ganska känsligt mot temperatur och fuktighet. Syntetiskt material som plast förändras inte av dessa miljöfaktorer och är alltså bättre för hållbarheten.

Din jaktstil bestämmer vilket material du ska välja. Är man mycket oförsiktig och rörlig i terrängen kan en bössa i syntetiskt material vara att föredra. Står man mer stillsamt eller smyger runt, så kan man välja trä.

Träbössor tenderar att repas och skadads om din jaktstil är mycket aktiv. Trä bössorna är alltså bara bättre rent kosmetiskt. Rent tekniskt så är de syntetiska bössorna bättre.

Om du vill förlänga ditt gevärs livslängd ska du ta hand och vara rädd om det, därför är det bra att under transport alltid ha produkten i ett vapenfodral och under förvaring använda ett kvalitativt vapenskåp.

Vikt

Vikten på geväret spelar stor roll under jaktsessionerna. Gevär med lägre vikt är enklare att transportera och bära med sig.

Vissa dagar bär man med sig geväret flera timmar och då kan det vara skönt med ett vapen med låg vikt. Enligt lagen är alla enskottsgevär med en vikt under 2,5kg salongsgevär. Vissa gevär väger dock lite mer än det och marknadsförs ändå som salongsgevär.

Andra gevär väger dock mindre än 2,5kg. Lägger man på sikten och andra tillbehör på sitt vapen kan dock vikten stiga. Att inte ha för tunga tillbehör på sitt gevär kan vara smart, eftersom tunga vapen försämrar hanterbarheten.

Olika kaliber för salongsgevär

.22 Long Rifle är den mest populära och spridda ammunitionen i världen och introducerades 1887. .22 LR är den absolut mest vanliga ammunitionen för salongsgevär och just därför refererar många gevären just som salongsgevär 22.

.22 LR har låg rekyl och god träffsäkerhet. .22 LR har dessutom lägst kostnader och är lättast att få tag på. Just därför används kalibern inom sportskytten, men även vid jakt. Ska du köpa salongsgevär rekommenderas därför att du väljer ett gevär med denna kaliber.

.17 HMR är en kaliber som är extremt noggrann och väldigt effektiv på speciellt 200 meter, vilket .22 LR inte är.

.17 WSM är en kaliber som är mycket snabb och levererar ungefär 150% mer kraft än .17 HMR. Kalibern är dessutom mycket effektiv på 200m. Just är därför är kalibern mycket bra för att ta död på större kroppar på långt avstånd.

.17 Mach II är en kaliber som levererar högre hastigheter och plattare banor än .22 LR. Däremot kostar patronen ungefär dubbelt så mycket.

Om du vill få koll på vilka djur som rör sig i ditt område för att senare välja kaliber, rekommenderar vi dig en åtelkamera.

Vanliga frågor om salongsgevär

Vilket är det bästa salongsgeväret?

Det beror förstås på dina egna preferenser. Vissa föredrar till exempel gevär tillverkade i trä och andra föredrar gevär tillverkade i syntetiska material. Vi tycker dock att det geväret vi utsett som bäst-i-test på vår hemsida är mest prisvärt.

Hur långt går ett salongsgevär?

Det beror förstås på modellen. Innan du köper kan du läsa om räckvidden som projektilen kan ha. På vår hemsida har vi recenserat några olika modeller om du är intresserad av hur långt skottet kan gå på olika gevär.

Är det licens på salongsgevär?

Ja det är licens på salongsgevär och ges enbart för sportskytte, avlivande av fällfångande djur och som samlarvapen förutsatt att vapnet är obrukbart permanent.

Vad får man skjuta med salongsgevär?

Geväret är klass 4 i kalibrar som .22LR eller .17 HMR. Med dessa kalibrar får man jaga småvilt som till exempel kråka, kaja, duva och mink.

Vad kostar ett salongsgevär?

Ett gevär kan kosta mellan 15 000kr och 3000kr. Om du är intresserad vad som skiljer prisklasser åt har vi recenserat 4 olika modeller i olika prisklasser på vår hemsida.

Sammanfattning

Salongsgeväret är ett vapen som används vid sportskytte, jakt och som samlarvapen. Geväret har oftast kalibern .22 Long Rifle och är alltid väldigt lätt.

.22 LR är en mycket billig kaliber och geväret i sig är också mycket billigt. Just därför är salongsgeväret mycket vanligt vid jakt och sportskytte, dels för dess låga prislapp, dels för dess funktionalitet, hanterbarhet och kraft.

“Vi tycker att salongsgeväret främst är ett bra alternativ för dig som är nybörjare, men självklart också för dig som veteran.”

I denna artikel har vi gjort en köpguide och recenserat 4 olika modeller. Detta har vi gjort för att underlätta för dig när du ska välja ditt vapen, för vi vet att det ibland kan vara rörigt med alla alternativ på nätet.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen