Bäst Skjutstöd 2023 – Test av olika Skjutstöd

Skjutstöd för jakten

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Primos Bi-pod Gen III

Primos Mono Pod Gen III

Primos Tri-pod Gen III

Teleskopiskt 3-del Pixel

Skjutstöd för prickskytte

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Caldwell Steady Rest Skjutstöd

Caldwell Lead Sled Solo Skjutstöd

Caldwell Stinger Skjutstöd

Caldwell Bog-Pod Skjutstöd

Klicka här för att se fler skjutstöd.

För att skjuta med precision och träffa ditt mål regelbundet hjälper erfarenhet och modellen av gevär en hel del, men ett bra skjutstöd har stort inflytande och kan även hjälpa dig väldigt mycket.

Alla jägare vill skjuta med precision och det underlättas med ett skjutstöd som håller geväret uppe och reducerar rekylen.

Skjutstöd kommer i flera olika storlekar och prisklasser men alla kan stötta på ett eller annat sätt, mestadels av tiden är det bättre att ha något stöd än inget alls.

Det finns så klart olika varianter av skjutstöd som alla är designade för specifika arbeten. Nedan har vi rangordnat olika modeller i olika kategorier för dig att kolla på vad som passar bäst för just dig.

Notera att vissa av modellerna är avsedda för arbeten ute på fält medan andra är för inskjutning och prickskytte.

Skjutstöd ute på fält

1. Bäst i test – Primos Bi-pod Gen III

Primos Trigger Stick Bi-pod Gen III Skjutstöd

Klicka här för att se bästa priset

Det här skjutstödet av Primos erbjuder den senaste generationen av marknadens mest populära benstöd.

Med testade benstöd som är av kvalité möjliggör det här stödet snabbare skott med högre precision när det används rätt och på så sätt som den är avsedd för.

Likt alla andra skjutstöd utför den här modellen samma grundfunktion, dock är den även utrustad med nya funktioner som ska gynna användaren i flera områden.

För enkelhetens skull kan höjden av benstöden, med endast en knapptryckning, justeras efter eget tycke. Detta erbjuder bättre komfort och precision under användning vilket självklart är gynnsamt under längre perioder.

Utöver ovanstående är även huvudet vridbart vilket tillsammans med de flexibla benstöden gör att hela skjutstödet kan vridas, vinklas och ändras precis som man vill. Alla funktioner är även praktiskt sätt ljudlösa vilket så klart är en förmån när du jagar.

2. Populärast – Primos Mono pod Gen III

Klicka här för att se bästa priset

En mycket populär modell av skjutstöd är den här varianten av Primos. Goda recensioner och omdömen säger väl om den här produkten vilket är värt att notera.

En detalj som får det här skjutstödet att stå ut i mängden är dess brungröna färg som ger produkten en sorts kamouflagefärg, perfekt att ha ute i naturen och för att smälta in i miljön.

Ännu en fördel med den här varianten är dess relativt lätta vikt på endast 900 gram, detta i samband med dess simpla form gör det väldigt enkelt att transportera och ha med sig vart man än vill.

Likt andra modeller kan även benstödens höjd justeras om så önskas vilket gör produkten ganska mångsidig och anpassad till fler miljöer. Även huvudet kan vridas och vinklas som man själv vill vilket ger dig den kontrollen över ditt verktyg som många användare oftast är uppskattar.

3. Premiumval – Primos Tri-pod Gen III

Primos Trigger Stick Tri-pod Gen III Skjutstöd

Klicka här för att se bästa priset

Ett lite dyrare skjutstöd av högre kvalité och prestation sammanfattar den här modellen av Primos ganska bra. För dig som är villig att lägga en extra slant för något som kan gynna dig mer i längden borde Primos Tri-pod Gen III vara något att lägga ett extra öga på.

Höjden av skjutstödet har ett relativt stort spann på nästan 1 meter från lägsta till högsta punkt som den kan vara. Som kortast är stödet 84 cm från mark till topp och som högst är det 165 cm från mark till topp.

Själva justerområdet ligger även på 61 cm – 157 cm vilket ger dig goda marginal att jobba med för att anpassa verktyget efter dina behov.

Viktigt att notera är att snabbfästet till klykan har en säkring som bör användas och som ska vara i låst läge för att skjutstödet ska ge full och säker effekt under användning.

4. Billigast – Teleskopiskt 3-del Pixel

Klicka här för att se bästa priset

För dig som letar efter ett skjutstöd som helt enkelt uppfyller ditt behov av något slags stöd när du skjuter och som går att få tag på för en billigare peng är den här modellen för dig.

Skjutstödet har ett stort spann från dess lägsta till högsta punkt som den kan vara. Som lägst är den 85 cm från markplan till toppen och som högst är den 185 cm från markplan till toppen.

Tack vare det faktum att stödet kan bli så kort som 85 cm är det enkelt att bära med sig och transportera vilket alltid är ett plus.

Slutligen smälter du enkelt in i omgivningen med det här skjutstödet tack vare dess kamouflagefärg som ständigt gynnar dig som jagar.

Skjutstöd för inskjutning och prickskytte

1. Bäst i test – Caldwell Steady Rest Skjutstöd

Caldwell The Steady Rest NXT Skjutstöd

Klicka här för att se bästa priset

För skytte på bana och inskjutning kan du förlita dig på det här skjutstödet av Primos som garanterar mycket smidigt och bra stöd.

Skjutstödet har en längd på 67 cm och vid sitt tjockaste läge är bredden endast 27 cm.

Produkten är relativt liten i förhållande till sin vikt på 1 kg. Detta är självklart en förmån och något som gynnar dig under transporten då du lätt kan bära den eller få plats med den i en väska.

Värt att notera är att höjden av fronten kan justeras i intervallet 20 cm – 30 cm vilket kan betyda mycket i vissa sammanhang.

Även den här modellen har relativt neutrala färger som gör att den inte står ut i omgivningen. Utöver det är den som sagt relativt liten vilket blir ytterligare en faktor som gynnar stödet med att smälta in.

2. Populärast – Caldwell Lead Sled Solo Skjutstöd

Klicka här för att se bästa priset

Det här skjutstödet av Caldwell är en mycket populär modell som är väldigt eftertraktad tack vare dess smarta och kvalitativa funktioner. Det kostar lite mer än konkurrensen men den gör även betydligt mycket mer och till högre kvalité.

Med skjutstödets stadiga och ordentliga bas med ”heavy duty” konstruktion erbjuder det här stödet en stabil och rekylfri upplevelse.

För att nå ut till fler och gynna användare med olika gevär på bäst sätt är stödets ram unikt designad för att rymma alla typer av gevär. Den är även anpassad för gevär med löstagbart magasin.

Höjden av det främre stödet kan justeras till ditt tycke om så önskas. Utöver det finns även en gummibeläggning där som håller repor borta från ditt vapen och hjälper även till viss grad med stabilitet och precision.

Ditt vapen kan även enkelt säkras till ramen längst fram tack vare en säkerhetsrem som finns där, under längre perioder kan detta vara fördelaktigt och göra jobbet lite enklare för dig.

3. Premiumval – Caldwell Stinger Skjutstöd

Caldwell Stinger Skjutstöd

Klicka här för att se bästa priset

Om du är villig att spendera lite mer pengar på ett stöd som ger dig det där lilla extra bör du ta en titt på den här modellen av Caldwell vid namn Stinger.

Skjutstödet består dels av en central ram tillverkad av aluminium vilket gör vikten lite lättare och hela stödet enklare att transportera över längre sträckor.

Ännu en förmån med den här varianten är dess nyutvecklade fronthöjdsystem som låter dig höja och sänka ramen som vapnet vilar på med enkla handjusteringar vid sidan av stödet.

Hela stödet kan anpassas till olika vapen tack vare den funktionen som låter dig justera längden baserat just på vapenstorlekar. Detta betyder att du ej behöver byta stöd om du har planer för att köpa ett nytt gevär.

Slutligen möjliggör stödets fjäderbelastade system stabil injustering vilket såklart är en förmån när det kommer till skjutstöd.

4. Billigast – Caldwell Bog-Pod Skjutstöd

Klicka här för att se bästa priset

För dig som letar efter en lite billigare variant av skjutstöd som fortfarande utför samma funktion, att ge stöd till användaren, är den här modellen av Caldwell vid namn Bog-Pod för dig.

Det här stödet är en kompakt variant som är perfekt för dig som vill ha något enkelt att ta med sig och som kanske inte har möjlighet att packa ner flera kilo värt av extra verktyg i väskan. Stödet kan bli så litet som 18 cm och som störst 28 cm.

En funktion med det här skjutstödet som är värt att ha med sig är att huvudet kan snurra hela 360°. Tack vare detta kan du följa ett mål vart det än går utan att behöva flytta på stödet vilket är ett stort plus i kanten.

Avslutningsvis har benen av stödet även gummi vid varsin ände för att greppa tag i ytan på bästa sätt och hålla skjutstödet stabilt under avfyring av geväret.

Lista över de bästa skjutstöden 2023

Smidiga skjutstöd att använda ute på fält:

 • Bäst i test: Primos Bi-pod Gen III
 • Populärast: Primos Mono pod Gen III
 • Premiumval: Primos Tri-pod Gen III
 • Billigast: Teleskopiskt 3-del Pixel

Skjutstöd att använda för inskjutning och prickskytte:

 • Bäst i test: Caldwell Steady Rest Skjutstöd 
 • Populärast: Caldwell Lead Sled Solo Skjutstöd 
 • Premiumval: Caldwell Stinger Skjutstöd 
 • Billigast: Caldwell Bog-Pod Skjutstöd 

Köpguide för skjutstöd 2023

Med ett så stort utbud av olika modeller och varianter av skjutstöd ute på marknaden kan det vara svårt att veta just vilken variant som är bäst för just dig och dina behov.

När du köper ett skjutstöd vill du se till att du får valuta för pengarna och får en produkt som kan hjälpa dig och dina arbetsuppgifter.

För att hjälpa till har vi tagit oss friheten och konstruerat en köpguide med tips och råd för dig att tänka på vid köp av ett skjutstöd.

Här nedan kan du läsa om viktiga faktorer att tänka på:

 • Vikt
 • Justerbarhet
 • Hållbarhet

Vikt

En viktig detalj när det kommer till skjutstöd och en faktor som skiljer bra från bättre modeller är just vikten av stödet.

Tyngre modeller ger oftast högre stabilitet och därmed bättre precision vilket självklart är en mycket positiv förmån och en detalj värt att överväga.

Något att ha med sig dock är att tyngre verktyg också blir svårare att transportera över längre sträckor och kan i vissa fall bli en nackdel ifall du inte har möjlighet att packa flera kilo av redskap med dig.

Överväg fördelarna med nackdelarna och se över dina användningsområden när du tänker på vikten av det skjutstöd du planerar på att köpa.

Justerbarhet

Skjutstöd kommer i alla former och storlekar, därmed är det viktigt att köpa en modell som redan är eller kan bli anpassad efter dina behov.

Du vill inte köpa ett skjutstöd för att sedan märka att ditt vapen inte passar och att det inte går att justera stödet till att fungera med ditt gevär.

Eftersom du sällan vet exakt i vilken omgivning du kommer skjuta är det fördelaktigt om ramen och benstöden kan justeras och att höjden inte är satt i sten.

Du vill kunna anpassa ditt stöd och din position baserat på vart ditt mål är och därmed är justerbarheten väldigt viktig.

Hållbarhet

Hur länge någon produkt håller är alltid en viktig faktor man bör tänka på vid alla köp, det är dock extra viktigt när det kommer till skjutstöd.

Du vill köpa ett stöd som kan vara länge och som tål svåra miljöer utan att kvalitén eller stabiliteten försämras.

Som ett redskap avsedd för att hjälpa dig träffa dina mål förlitar du dig väldigt mycket på ditt skjutstöd och förväntar dig att det ska hålla. Om det för någon anledning ger upp mitt under ditt skytte kan du i vissa fall missa ditt mål men i värsta fall skada ditt vapen eller till och med dig själv.

Välj ett skjutstöd som ger dig den hållbarheten du tror du kommer behöva då det ej är vist att ta risker när det kommer till skytte.

Vanliga frågor om skjutstöd

Hur mycket kostar ett skjutstöd?

Priset av skjutstöd varierar en hel del baserat på flera faktorer såsom material och funktioner som den kan erbjuda.

Du kan förvänta dig ett pris mellan några hundra kronor som lägst till några tusen kronor som högst. På vår hemsida har vi rangordnat modeller i olika kategorier, varav en är billigast. 

Vad gör ett skjutstöd?

Ett skjutstöd är en typ av ställning där vapen kan monteras på under skytte för att säkerställa stabilitet och precision.

Ett skjutstöd används också för att skydda ditt vapen under användning och se till att det inte sliter mot ytor och orsakar repor.

Hur mycket väger ett skjutstöd?

Vikten av skjutstöd är en fråga som skiljer sig stort mellan modeller då de alla är avsedda för olika arbeten. Tyngre skjutstöd har oftast högre stabilitet än lättare varianter men de är även svårare att flytta på och ha med sig.

Du kan förvänta dig en vikt som lägst på drygt 1 kg ända upp och till och över 6 kg. På vår hemsida har vi listat flertal modeller i olika viktklasser som du kan kika på ifall du är intresserad av att få veta mer.

Sammanfattning

Skjutstöd är ett väldigt bra och gynnsamt redskap för skyttar och något som inte borde tas för givet.

Ett bra skjutstöd skyddar ditt vapen, dig själv och ser till att du träffar dina mål med precision. Det är en investering värd att göra ifall du vill ha de bästa omständigheterna när du skjuter.

Avslutningsvis vill vi understryka vikten av att köpa ett skjutstöd som håller i längden och som inte ger upp på dig när du förlitar dig på det. Som ett redskap avsedd för att ge dig stöd och stabilitet är det sista du vill att det ska falla sönder.

“Det är värt att lägga lite extra pengar på ett skjutstöd som håller längre och ger dig bättre stabilitet.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen