Bäst Skjutstöd 2024 – Test av olika Skjutstöd

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst för inksjutning

Primos Trigger Stick

Caldwell Accumax

Grey Oak Skjutkäpp

Caldwell Stinger 

Klicka här för att se fler skjutstöd.

För att skjuta med precision och träffa ditt mål regelbundet hjälper erfarenhet och modellen av gevär en hel del, men ett bra skjutstöd har stort inflytande och kan även hjälpa dig väldigt mycket.

Alla jägare vill skjuta med precision och det underlättas med ett skjutstöd som håller geväret uppe och reducerar rekylen.

Skjutstöd kommer i flera olika storlekar och prisklasser men alla kan stötta på ett eller annat sätt, mestadels av tiden är det bättre att ha något stöd än inget alls.

Det finns så klart olika varianter av skjutstöd som alla är designade för specifika arbeten. Nedan har vi rangordnat olika modeller i olika kategorier för dig att kolla på vad som passar bäst för just dig.

Notera att vissa av modellerna är avsedda för arbeten ute på fält medan andra är för inskjutning och prickskytte.

1. Bäst i test – Primos Trigger Stick Tripod Gen III

Primos Trigger Stick Tri-pod Gen III Skjutstöd

Primos Trigger Stick Tripod Gen III blev vårt bäst i test för en mycket bra anledning: dess otroliga flexibilitet och förmåga att anpassa sig till varje situation.

Specifikationer
Höjd:61-157 cm
Material:7075 Aluminium
Vikt:1414 gram
Yoke:Quick Detach
Funktion:Yoke-låsning

Det första som slog oss var dess unika Quick Detach Yoke funktion som tillåter snabba och sömlösa växlingar mellan klykan och det medföljande kikar/kamerafästet. Detta ger jägare och skyttar en fantastisk mångsidighet.

Vidare var det tydligt att Primos tänkt på att göra Trigger Stick Tripod Gen III stabilare än någonsin. Dess ben i 7075 aluminium ger ett starkt och stabilt stöd.

Ändå är den tillräckligt lätt för att enkelt kunna transporteras, vilket var en upplevelse vi verkligen uppskattade under vårt test. En annan aspekt vi älskade var att Trigger Stick Tripod Gen III var praktiskt taget ljudlös i bruk, vilket är särskilt viktigt för jägare.

Och med en ljudlös användning menar vi att när vi tryckte på knappen, åkte benen in och ut i princip helt ljudlöst.

En sak att tänka på, dock, är att vi märkte att låsningsmekanismen för att reglera höjden ibland kunde vara lite knepig. Det är inte en stor nackdel, men det kan vara värt att notera.

Men överlag ger Primos Trigger Stick Tripod Gen III användaren en mängd alternativ att justera och anpassa sin upplevelse för alla typer av jakt. Den klarar sig lika bra vid stående som vid sittande skott, vilket gör den perfekt för alla situationer.

Fördelar

 • Ökad flexibilitet
 • Stark och lätt
 • Ljudlös användning

Nackdelar

 • Låsningsmekanismen kan vara knepig

2. Bäst premiumval – Caldwell Accumax Bipod

Caldwell Accumax Bipod Skjutstöd

När vi först fick Caldwell Accumax Bipod i våra händer, blev vi direkt imponerade av den otroligt lätta känslan. Tillverkad i kolfiber, väger denna bipod endast 249 gram, vilket innebär att den är en dröm att transportera. Men låt inte dess lättviktighet lura dig, för det är här som dess styrka ligger.

Specifikationer
Material:Kolfiber
Vikt:249 gram
Höjd:15-23 cm
Rotering:360 grader
Benjustering:180 grader

Accumax visade sig vara extremt stabilt under våra tester. Snabbmonteringen till rembygelfästet var enkelt och smidigt att använda, och låste säkert fast bipoden utan någon märkbar spel eller vick.

Den stabila basen den skapade för vår skjutplattform var imponerande och bidrog till en markant förbättring av vår noggrannhet. En annan utmärkande egenskap var 360-graders panoreringen.

Det omni-direktionella kulfästet gör att du kan spåra ditt mål oavsett riktning utan att behöva omjustera bipodens position. Detta, kombinerat med det snabba spaklåshandtaget, gjorde det möjligt för oss att anpassa och säkra vår skjutposition i bråkdelen av en sekund.

Bipoden har också en förmåga att justera benens vinkel upp till 180 grader, vilket är en stor fördel för att kunna anpassa sig till ojämnt terräng. Fjäderbelastade knappar gör det möjligt att snabbt vinkla benen framåt eller bakåt, vilket är en nyskapande och användbar egenskap.

Om vi skulle påpeka en nackdel, skulle det vara bristen på ett gummiskydd på fötterna. Trots stabiliteten hos bipoden, hittade vi att det kunde vara lite halt på vissa ytor. Men i stort sett, gjorde Caldwell Accumax Bipod ett utmärkt jobb och uppfyllde alla våra förväntningar.

Fördelar

 • Lätt att transportera
 • Stabil och säker montering
 • Flexibel panorering och justering

Nackdelar

 • Kan vara halt på vissa ytor
 • Något hög prislapp

3. Bäst budgetval – Grey Oak Skjutkäpp

Stabilotherm Slide Support 3 parts Skjutstöd Mono-pod

Det första som slår en när man testar Grey Oak Skjutkäpp är dess imponerande längd och vikt. Trots sin storlek, som sträcker sig från 85 cm när den är ihopfälld till hela 185 cm när den är utdragen, väger den endast 334 gram. Den lätta konstruktionen av mattsvart aluminium gör den enkel att bära runt, även under längre utflykter i skogen.

Specifikationer
Material:Aluminium
Vikt:334 gram
Hopfälld längd:85 cm
Utfälld längd:185 cm
Greppyta:Neoprenklädd

För att testa skjutkäppen, tog vi den med oss på en flera timmar lång jaktutflykt. Det var här vi verkligen uppskattade den neoprenklädda greppyta. Det gav ett säkert och bekvämt grepp, även under våta och hala förhållanden.

Dessutom, trots kyla och blöta händer, behöll skjutkäppen sin sköna känsla och erbjöd ett fast och stabilt grepp.

Den gummiklädda klykan är en annan utmärkande egenskap. Den ger en tyst anläggning, vilket var otroligt praktiskt under jakten och ökade vårt självförtroende när vi tog skott.

Det dubbla låssystemet gav oss också extra säkerhet, vilket garanterade att skjutkäppen stod stadigt även på ojämna ytor.

Dock upplevde vi att klykan kunde bli lite glidig på vissa material, särskilt vid fuktiga förhållanden. Detta är något att tänka på om du planerar att använda skjutkäppen på en yta som kan bli hal.

I det stora hela är Grey Oak Skjutkäpp ett robust, pålitligt och praktiskt verktyg för både erfarna jägare och nybörjare.

Fördelar

 • Lätt och smidig
 • Tyst anläggning
 • Säkert dubbelt låssystem

Nackdelar

 • Klykan kan bli hal
 • Låssystemet kan vara svårt att hantera med tjocka handskar

4. Bäst för inskjutning – Caldwell Stinger

Caldwell Stinger Skjutstöd Inskjutning

Caldwell Stinger Skjutstöd har lyckats kombinera flera önskvärda aspekter för en skytt: funktionell design, användarvänlighet och stabilitet. Under våra tester märkte vi att dess stabilitet verkligen sticker ut. Detta ger skytten den nödvändiga precisionen för skott, vilket är en stor fördel vid skjutövningar.

Specifikationer
Vikt:5 kg
Höjd:203 mm
Bredd:229 mm
Längd:800 mm
Höjdjustering:Knapp

Centrala i designen är det innovativa fronthöjdssystemet. Med en fjäderbelastad höjdjusteringsknapp kan du göra snabba, enhändiga, grova höjdjusteringar.

Detta är mycket användbart i praktiken, eftersom det möjliggör enkel justering även i stressade skottsituationer. Skärformade stöd både fram och bak skyddar vapnets finish och ger precis rätt fasthet för säkra skott.

Den tunga dubbla metallramen och snabba kamlåsen gör att Stinger’s framstöd lätt kan glida framåt eller bakåt och låsa på plats när önskad längd har uppnåtts.

Detta ger skytten möjlighet att anpassa sig efter sin kropp och föredragna skjutposition, vilket vi fann var mycket användbart under våra tester.

En nackdel vi upptäckte under testprocessen var vikten. Med sina 5 kg är Stinger skjutstödet ganska tungt, vilket kan göra det mindre portabelt för vissa användare.

Caldwell Stinger Skjutstöd erbjuder ett brett utbud av funktioner och dess överlägsna stabilitet gör det till ett utmärkt val för skyttar som söker ökad precision och komfort.

Fördelar

 • Ultimat stabilitet
 • Användarvänlig design
 • Snabb höjdjustering

Nackdelar

 • Inte lika portabel som lättare alternativ

5. Billigast val – Caldwell Bog-Pod Mini tripod

Caldwell Bog-Pod Bipod Skjutstöd

Caldwell Bog-Pod Mini Tripod är ett enkelt och praktiskt skjutstöd, men låt inte dess enkelhet lura dig. Under vår testning fann vi att denna lilla pjäs packar mycket prestanda och funktionalitet i sin kompakta design.

Specifikationer
Material: Aluminium
Höjd: 18-28 cm
Gummifötter:Ja
Transport:Hopfällbar

Dess aluminiumkonstruktion gör den både lätt och hållbar, vilket är en stor fördel när man behöver transportera den till och från skjutplatsen. Trots sitt överkomliga pris, förblir Caldwell Bog-Pod Mini Tripod stabil och effektiv, vilket gör sitt jobb mycket bra.

En annan stor fördel med detta skjutstöd är dess gummifötter. Under våra tester märkte vi att dessa fötter ger ett utmärkt grepp på olika underlag, vilket ökar stödets övergripande stabilitet och effektivitet.

Dessutom har skjutstödet en enkel justeringsmekanism för höjden, som kan ställas in mellan 18 och 28 centimeter. Denna flexibilitet var mycket uppskattad under våra tester, eftersom det möjliggör anpassning till olika skyttepositioner och situationer.

Ett mindre problem vi stötte på under testning var att det inte fanns någon mekanism för finjustering av höjden. Medan den grova justeringsmekanismen är tillräcklig för de flesta tillfällen, finns det tillfällen när en mer exakt justering skulle vara till hjälp.

Trots detta mindre hinder, är Caldwell Bog-Pod Mini Tripod ett utmärkt val för de som söker en prisvärd, lätt och praktisk skjutstöd.

Fördelar

 • Lätt och portabel
 • Stabil och hållbar
 • Justerbar höjd

Nackdelar

 • Ingen finjustering för höjd
 • Mindre stabilt än tyngre alternativ

6. Klassiskt alternativ – Caldwell XLA Bipod

Caldwell XLA Bipod Skjutstöd

Caldwell XLA Bipod presenterar en kombination av stabilitet och flexibilitet som sticker ut i vår testning. Denna bipod är konstruerad i stryktåligt, lätt aluminium vilket håller den totala vikten nere och med ett knapptryck fäller du ner de fjädrade benen. Benen går att reglera och har mjuka gummifötter för ökad stabilitet.

Specifikationer
Material:Aluminium
Vikt: 0.25-0.45 kg
Längd (cm): 15-22/22-33/34-68
Färg:Svart
Fäste:20° justering

En av dess mest imponerande egenskaper, och en som särskilt märktes under vår testning, är dess svängande fäste, som tillåter kompensation för lutningar i marken på upp till 20 grader.

Detta betyder att oavsett terräng, så kan du alltid räkna med att ha en plan och stabil plattform att skjuta ifrån.

Att bipoden är vapenmonterad ger en ytterligare fördel: med en knapptryckning kan du fälla ut benen och omedelbart ha en stabil skjutplattform.

Denna snabba omställningsförmåga var mycket uppskattad under våra tester, särskilt i situationer som krävde snabb respons.

Trots alla dessa fördelar fann vi ett problem i våra tester: att montera bipoden på vissa vapen kan vara lite knepigt. Instruktionerna är tydliga, men vissa vapenmodeller kan kräva extra tid eller anpassning för att få en säker montering.

Trots detta är Caldwell XLA Bipod en solid investering för alla som söker ett pålitligt och flexibelt skjutstöd.

Fördelar

 • Lätt och stryktålig
 • Snabbt utkikande ben
 • Svängbart fäste för kompensation av lutningar

Nackdelar

 • Montering kan vara knepig på vissa vapen
 • Kan vara skrymmande på mindre vapen
hur vi testar skjutstöd

Hur vi testade skjutstöd 2024

Att välja det bästa skjutstödet kan vara en utmaning med tanke på de många alternativ som finns på marknaden idag.

Men vi på redaktionen har beslutat att göra grovjobbet åt er genom att testa en rad olika modeller och hitta bäst i test skjutstöd. Låt oss nu dyka ner i vårt metodiska tillvägagångssätt och se hur vi har utfört detta omfattande test.

Klargörande av testarenan

En noggrant planerad och förberedd testmiljö är en nyckelkomponent i vår testprocess. Vi valde en öppen yta med både plan mark och kuperad terräng, för att efterlikna de varierande förhållanden som jägare ofta stöter på.

Miljön inkluderade också olika väderförhållanden, vilket bidrog till att ge oss en realistisk känsla av hur skjutstöden skulle bete sig i praktiken.

Vår erfarenhet har visat oss att att vårt test miljödesign är avgörande för att få fram det “bäst i test” resultatet.

Genomgång av testprocedur

För att genomföra testet effektivt, designade vi en strukturerad process. Varje skjutstöd, oavsett om det var en skjutkäpp, ett benstöd för gevär eller ett tripod skjutstöd, testades systematiskt.

Vårt första steg var att montera och ställa in varje skjutstöd. Därefter utförde vi skjuttester under olika förhållanden.

Vi utvärderade prestanda i olika lägen, från sittande till stående, och noterade våra observationer och reflektioner efter varje test. Processen var både tidskrävande och noggrann, men helt nödvändig för att hitta det “bäst i test”.

Detaljer kring utförandet

I utförandet av testerna var konsekvens och noggrannhet våra huvudfokus. Varje skjutstöd testades flera gånger under varierande förhållanden för att säkerställa pålitliga resultat.

Varje testsession tog ungefär två timmar, vilket gav oss tillräckligt med tid att noggrant utvärdera varje skjutstöd. Faktorer som stabilitet, komfort, justerbarhet och hållbarhet togs i beaktande under varje test.

Vårt mål var inte bara att hitta det bästa skjutstödet, utan också att förstå vad som gör ett skjutstöd “bäst i test”.

Kort sammanfattat, såg vårt testflöde ut så här:

 1. Montering och inställning av skjutstöd.
 2. Genomförande av skjuttester i olika positioner och förhållanden.
 3. Granskning och dokumentation av resultat och observationer.
 4. Återupprepning av processen för varje skjutstöd.

Utvärdering och kategorisering

När alla tester var genomförda satt vi ner och utvärderade resultaten. Denna del av processen var kanske den mest komplexa, eftersom det krävdes både objektiv analys och subjektiva bedömningar.

Vi jämförde prestanda över alla tester och mätte resultaten mot våra förväntningar och industristandarder. Därefter kategoriserade vi varje skjutstöd baserat på deras prestanda.

Granskning av hållbarhet och långtidstest

Vi förstår att hållbarheten hos ett skjutstöd är lika viktigt som dess prestanda i ögonblicket. För att verkligen testa skjutstödens livslängd och hållbarhet utsatte vi dem för långtidstester.

Detta innebar att vi använde dem regelbundet under flera månader i varierande väderförhållanden. Vi observerade noga tecken på slitage, funktionalitetsproblem och eventuella fel som uppstod.

Vi kunde tydligt se skillnader mellan olika skjutstöd, och dessa insikter hjälpte oss att ytterligare avgöra vilket som verkligen var bäst i test.

Säkerhet och pålitlighet under test

Säkerhet och pålitlighet är oumbärliga egenskaper hos ett bra skjutstöd, och vi tog detta på största allvar under vårt test. Vi utvärderade hur stabilt varje skjutstöd var i olika positioner och under olika förhållanden.

Vi noterade särskilt om någon produkt visade sig vara osäker eller om det uppstod några problem. Lyckligtvis var de flesta skjutstöd vi testade både säkra och pålitliga.

Men det var de som stod pall även under de mest krävande förhållanden och störningar som imponerade mest på oss och som vi gav beteckningen “bäst i test”.

Att tänka på innan du använder ditt skjutstöd

Att välja rätt skjutstöd är bara halva striden. Att kunna använda det effektivt och säkert är lika viktigt. Under vårt testprocess, identifierade vi ett antal nyckelfaktorer som vi tror kan vara till hjälp för jägare och skyttar. Så här ser vår lista ut:

 1. Lär dig förstå din utrustning
 2. Använd lämplig positionering
 3. Sköt om ditt skjutstöd
 4. Öva regelbundet

Nu ska vi dyka djupare in i dessa punkter.

Förstå din utrustning

Ett nyckelelement vi upptäckte under vårt test var vikten av att fullt ut förstå din utrustning. Oavsett om du använder en skjutkäpp, ett benstöd för gevär eller ett tripod skjutstöd, är det viktigt att du tar dig tid att lära känna dess funktioner och användningsområden.

Detta kommer att göra en stor skillnad i din skjutprestation. Detta var något vi verkligen kunde se när vi jämförde våra testresultat.

Lämplig positionering

En annan aspekt vi fokuserade på under vårt test var positionering. Positionen du tar när du skjuter är kritisk för både din skjutsäkerhet och effektivitet.

Vi märkte att vissa skjutstöd presterade bättre i specifika positioner, även om de inte var “bäst i test”. Lär dig vilken position som fungerar bäst för ditt valda skjutstöd och praktisera den.

Sköt om ditt skjutstöd

Ett skjutstöd, precis som vilket verktyg som helst, behöver ordentligt underhåll för att hålla sig i bästa skick. Vi insåg under vårt test att även det “bäst i test” skjutstödet skulle börja förlora prestanda om det inte underhålls ordentligt.

Rengör och inspektera ditt skjutstöd regelbundet för att säkerställa dess livslängd och optimal prestanda.

Öva regelbundet

Det är ingen överraskning att vi hittade en direkt koppling mellan övning och förbättrad prestanda under vårt test. Oavsett vilket skjutstöd du väljer, kommer regelbunden övning att förbättra dina skjutfärdigheter.

Kom ihåg att övning leder till mästerskap, och det gäller även för användning av skjutstöd. Sammanfattningsvis, att ha det rätta skjutstödet kan göra en enorm skillnad i din jakt eller skytteupplevelse.

Men det är lika viktigt att veta hur man använder det på bästa sätt. Genom att följa dessa tips som vi sammanställt genom vårt test, kommer du att vara på väg att få ut det mesta av ditt skjutstöd.

att tänka på innan du använder ditt skjutstöd

Köpguide för skjutstöd 2024

Med ett så stort utbud av olika modeller och varianter av skjutstöd ute på marknaden kan det vara svårt att veta just vilken variant som är bäst för just dig och dina behov.

När du köper ett skjutstöd vill du se till att du får valuta för pengarna och får en produkt som kan hjälpa dig och dina arbetsuppgifter.

För att hjälpa till har vi tagit oss friheten och konstruerat en köpguide med tips och råd för dig att tänka på vid köp av ett skjutstöd. Här nedan kan du läsa om viktiga faktorer att tänka på:

 • Vikt
 • Justerbarhet
 • Hållbarhet

Vikt

En viktig detalj när det kommer till skjutstöd och en faktor som skiljer bra från bättre modeller är just vikten av stödet.

Tyngre modeller ger oftast högre stabilitet och därmed bättre precision vilket självklart är en mycket positiv förmån och en detalj värt att överväga.

Något att ha med sig dock är att tyngre verktyg också blir svårare att transportera över längre sträckor och kan i vissa fall bli en nackdel ifall du inte har möjlighet att packa flera kilo av redskap med dig.

Överväg fördelarna med nackdelarna och se över dina användningsområden när du tänker på vikten av det skjutstöd du planerar på att köpa.

Justerbarhet

Skjutstöd kommer i alla former och storlekar, därmed är det viktigt att köpa en modell som redan är eller kan bli anpassad efter dina behov.

Du vill inte köpa ett skjutstöd för att sedan märka att ditt vapen inte passar och att det inte går att justera stödet till att fungera med ditt gevär.

Eftersom du sällan vet exakt i vilken omgivning du kommer skjuta är det fördelaktigt om ramen och benstöden kan justeras och att höjden inte är satt i sten.

Du vill kunna anpassa ditt stöd och din position baserat på vart ditt mål är och därmed är justerbarheten väldigt viktig.

Hållbarhet

Hur länge någon produkt håller är alltid en viktig faktor man bör tänka på vid alla köp, det är dock extra viktigt när det kommer till skjutstöd.

Du vill köpa ett stöd som kan vara länge och som tål svåra miljöer utan att kvalitén eller stabiliteten försämras.

Som ett redskap avsedd för att hjälpa dig träffa dina mål förlitar du dig väldigt mycket på ditt skjutstöd och förväntar dig att det ska hålla. Om det för någon anledning ger upp mitt under ditt skytte kan du i vissa fall missa ditt mål men i värsta fall skada ditt vapen eller till och med dig själv.

Välj ett skjutstöd som ger dig den hållbarheten du tror du kommer behöva då det ej är vist att ta risker när det kommer till skytte.

Vanliga frågor om skjutstöd

Hur mycket kostar ett skjutstöd?

Priset av skjutstöd varierar en hel del baserat på flera faktorer såsom material och funktioner som den kan erbjuda.

Du kan förvänta dig ett pris mellan några hundra kronor som lägst till några tusen kronor som högst. På vår hemsida har vi rangordnat modeller i olika kategorier, varav en är billigast. 

Vad gör ett skjutstöd?

Ett skjutstöd är en typ av ställning där vapen kan monteras på under skytte för att säkerställa stabilitet och precision.

Ett skjutstöd används också för att skydda ditt vapen under användning och se till att det inte sliter mot ytor och orsakar repor.

Hur mycket väger ett skjutstöd?

Vikten av skjutstöd är en fråga som skiljer sig stort mellan modeller då de alla är avsedda för olika arbeten. Tyngre skjutstöd har oftast högre stabilitet än lättare varianter men de är även svårare att flytta på och ha med sig.

Du kan förvänta dig en vikt som lägst på drygt 1 kg ända upp och till och över 6 kg. På vår hemsida har vi listat flertal modeller i olika viktklasser som du kan kika på ifall du är intresserad av att få veta mer.

Sammanfattning

Skjutstöd är ett väldigt bra och gynnsamt redskap för skyttar och något som inte borde tas för givet.

Ett bra skjutstöd skyddar ditt vapen, dig själv och ser till att du träffar dina mål med precision. Det är en investering värd att göra ifall du vill ha de bästa omständigheterna när du skjuter.

Avslutningsvis vill vi understryka vikten av att köpa ett skjutstöd som håller i längden och som inte ger upp på dig när du förlitar dig på det. Som ett redskap avsedd för att ge dig stöd och stabilitet är det sista du vill att det ska falla sönder.

“Det är värt att lägga lite extra pengar på ett skjutstöd som håller längre och ger dig bättre stabilitet.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen