Bäst Skjutstöd 2022 – Test av olika Skjutstöd

Smidiga skjutstöd att använda ute på fält

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Primos Bi-pod Gen III

Primos Mono Pod Gen III

Primos Tri-pod Gen III

Teleskopiskt 3-del Pixel

Skjutstöd att använda för inskjutning och prickskytte

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Caldwell Steady Rest Skjutstöd

Caldwell Lead Sled Solo Skjutstöd

Caldwell Stinger Skjutstöd

Caldwell Bog-Pod Skjutstöd

Klicka här för att se fler skjutstöd.

Bäst i test skjutstöd 2022

Om du är en jägare är ditt mål förstås att sätta ett bra skott. Därför är det bästa skjutstödet något alla jägare kan utnyttja. Med dessa enheter kan du skjuta rakt även på långa avstånd och träffa målet perfekt. Det är fördelaktigt att köpa det bästa skjutstödet till ditt vapen, och det finns ett brett urval av dem tillgängliga idag.

Till en början användes de bästa skjutstöden för att hålla uppe vikten på tunga vapen. Med tiden försvann behovet av detta när lättare gevär och vapen dök upp till försäljning. Men på 1900-talet återkom dessa enheter på prickskyttegevär och kulsprutor. Idag har de en speciell design för att öka sin stabilitet vid skytte.

Idag är de bästa skjutstöden i olika utföranden viktiga och integrerade enheter för skytte. Professionella jägare vill inte jaga utan dem. De ger en möjlighet till en mer exakt träff eftersom det är kan vara svårt att få ett bra skott från händerna. Stöd krävs så att du inte slinter i fel ögonblick.

I sådana situationer anpassar jägare och bågskyttar materialet till hands. Men designare av högteknologisk utrustning erbjuder speciella skjutstativ för vapen som har hög kvalitet. Så om du behöver en sådan produkt, lär dig hur du väljer bland de bästa skjutstöden som finns på marknaden.

De bästa skjutstöden för jakt kan ha olika funktioner, beroende på märke och tillverkare. Ibland kan det vara för svårt att välja den variant som passar bäst för dina behov. För att förenkla detta val har vi undersökt och valt 8 produkter som definitivt förtjänar din uppmärksamhet. Så kolla in betygen ovan på de bästsäljande skjutstöden och välj det som passar dig bäst.

Intresserad av skjutstöd du kan fästa på bössan? Läs då även >>> Bäst i test benstöd 2022

Köpguide för bäst i test skjutstöd

Vissa jägare kanske inte vill ha den extra vikten av en bipod i slutet av geväret. I det här fallet är skjutstöd ett bra alternativ. Dessa enkla skjuthjälpmedel har funnits sedan uppfinningen av skjutvapen och var populära bland koloniala soldater såväl som buffeljägare.

Moderna skjutstöd, som de från Primos, Bog-Pod, Stoney Point, Versa Pod och andra, har vadderade gevärhandtag i olika höjder. De olika modellerna antingen teleskop för längre längd, har en fast längd eller kollaps, och hålls ihop med hjälp av stötkabelteknik i tältstil. Några modeller rymmer till och med stående bilder när de förlängs till sin maximala höjd.

Distributionshastighet bör vara en viktig faktor när du använder skjutstöd, särskilt om du fortfarande jagar eller stöter på en bock på väg till din monter. Primos Gen 3 Trigger Stick är ledande inom detta fält – skytten drar helt enkelt i avtryckaren för att snabbt justera höjden.

Ett annat alternativ är ett stativ som låses fast på gevärets rumpa och framänden, vilket ger nära bänkstabilitet. Caldwell svarar på den utmaningen med sin DeadShot FieldPod och FieldPod Max. Dessa bärbara vilar vaggar hela skjutvapnets längd på en justerbar spårplattform, alla stabiliserade på justerbara stativben. Max-modellen väger 6½ pund och den ursprungliga FieldPod väger bara 5 pund, vilket innebär att du kan ta dem var som helst.

Om du tittar på en matplott, en powerline högerväg eller en sluttning på en sluttning är det en fantastisk rigg, speciellt om du förväntar dig skott med utökat område. Och med explosionen av permanenta persienner är det ett nonsensobjekt att lägga till din persienn. Lämna det där för att säkerställa att geväret alltid pekar i rätt riktning och låses för skottet.

Lista över de bästa skjutstöden:

  • Bäst i test: Primos Bi-pod Gen III Skjutstöd
  • Populärast: Primos Mono Pod Gen III Skjutstöd
  • Premiumval: Primos Tri-pod Gen III Skjutstöd
  • Billigast: Teleskopiskt 3-del Pixel Skjutstöd

Lista över de bästa inskjutningsstöden:

  • Bäst i test: Caldwell Steady Rest Skjutstöd
  • Populärast: Caldwell Lead Sled Solo Skjutstöd
  • Premiumval: Caldwell Stinger Skjutstöd
  • Billigast: Caldwell Bog-Pod Skjutstöd

För att göra stabila skott är det viktigt att ha en stadig vila. Du kommer att kunna skjuta längre och mer exakt. Det är vad du kallar en vinn-vinn-situation. Här är några saker du bör titta efter när du köper de bästa skjutstöden för jakt:

Klyka

Det här är den del på skjutstödet som faktiskt håller ditt gevär eller armborst. Du ser ofta V- eller U-formade klykor, som gör att du snabbt kan släppa ditt vapen i dem för ett snabbt skott. Några av dessa klykor har också revben för att ytterligare stabilisera ditt mål. I vissa fall kan det finnas ett pås-typ av klyka, som fungerar ungefär som en skjutande sandpåse gör för att vagga gevärmassan.

Byggmaterial

Byggmaterialet är mycket viktigt. De flesta av de bästa skjutstöden idag är utvecklade av aluminium eller specialkolfiber. Modellerna av kolfiber är lätta, men deras aluminiumkonkurrenter är stabilare och har längre livslängd. Sammanfattningsvis bör det bästa ha en hållbar och kompakt konstruktion.

Konstruktion

Vem skulle inte vilja ha något som kommer att pågå under en längre period? De flesta skjutstöden är gjorda med aluminium eller kol. Även om vikten också är ett viktigt övervägande kan det vara ett bra val att välja en skjutstativ av en aluminiumlegering eftersom den är hållbar och främjar stabilitet och livslängd.

Justeringar

beroende på hur mycket tid du förväntar dig att kunna justera dina skjutstöd finns det alla typer av justeringsknappar, spakar och rattar som hjälper dig att finjustera saker före ett skott. Från förlängningen av benen till huvudets lutning och rotation är det nästan alltid något att justera. Men om du inte bryr dig om att göra de små justeringarna kommer de förmodligen inte att vara ett stort försäljningsargument för dig.

Fästen

De bästa skjutstöden för jakt ska alltid vara fleranvändande för att få ut det mesta för pengarna. Vissa skjutstöd erbjuder möjligheten att fästa andra saker förutom vapenoket. Du kan till exempel använda den för att stabilisera din avståndsmätare, kikare, upptäcka omfattningar eller till och med kameror. Eller så kan du också hitta unika huvuden som monterar skjutvapnet direkt på skjutstöd för ytterligare stabilitet.

Rörelseomfång

Rörelseomfånget (i detta fall) avser hur justerbar höjden är. Beroende på hur du föredrar att skjuta kan rörelseområdet för dina skjutstöd vara mycket viktigt. Till exempel, om du letar efter de bästa skjutstöden för en persienn eller för benäget skytte, skulle det inte vara användbart att få ett par icke-justerbara hemgjorda skjutstöd eller höga skjutstöd. Omvänt, om du planerar att bara använda stående skjutstöd är det inte lika användbart att få ett par som kan kollapsa ner till 2 fot.

Rotation

När du väl har monterat ditt vapen eller optik på skjutstöden, vad händer när djuret springer för det? Tvingar ditt skjutstöd dig att plocka upp det hela och justera om, eller kan du helt enkelt följa djuret genom att vrida det uppåt, nedåt eller från sida till sida? Uppenbarligen föredrar du de bästa skjutstöden för jakt på grund av deras snabba rotationsflexibilitet.

Vikt

Ju tyngre dina skjutstöd, i allmänhet desto stabilare blir de. När du tränar ditt långskytte är det tydligt varför tunga skjutstöd skulle vara det bästa alternativet – de håller dig bättre på målet för mer exakta bilder. Men om du tar dem på en backcountry jakt resa där varje uns gör en skillnad, kommer lättare skjutstativ att trumma kraftiga varje gång. Aluminium skjutstöd är lätta alternativ som du enkelt kan ta med på fjärrjakt.

Manövrerbarhet

Skjutstöd är avsedda för skjutbanor utomhus. Du måste därför överväga hur lätt den du kommer att köpa kommer att vara att flytta runt. Lättare i vikt skjutstöd är lätt att flytta jämfört med deras tyngre motsvarigheter. Tänk på hur mycket rörelse du behöver om du är jägare.

Detta för att välja en skjutstativ som gör det enkelt för dig att bära till fältet. De tyngre skjutstöden kan vara bra för skyttar som kommer att skjuta på en plats under längre perioder. Om inte, kan du behöva lättare som är snabbare att ställa in och bryta ner.

Justerbarhet

Vi berörde den här ovan, men hur justerbara dina skjutstöd är är en fråga om preferens. Vissa jägare nöjer sig med att helt enkelt placera om för att få ett bättre skott, medan andra föredrar att sitta på ett ställe och justera via rattar eller spakar direkt på skjutstativna. Med detta sagt, att kunna göra små justeringar med din hand medan du förbereder dig för skottet är ett trevligt alternativ för att hålla rörelsen nere.

Antal ben

En annan viktig sak att notera när du köper ett skjutstöd är antalet ben som den kommer med. Ju högre benantal desto stabilare blir en upplevelse med din enhet. Men i sin tur kommer högre benräkning också att kräva mer utrymme.

Det finns tre olika format som du kan hitta i skjutstöd. Vi kommer att titta närmare på de olika varianterna i det senare avsnittet av artikeln. När du väljer din enhet, se till att du överväger hur mycket utrymme du kommer att ha när du skjuter och även vilken stabilitetsnivå du behöver.

Benen ska vara stabila och tåla tung vikt. Skottskjutstativ av låg kvalitet kan gå ner när du gör ett skott. Detta händer eftersom benen saknar styrka. Var också uppmärksam på möjligheten att justera benen. Om de är anpassningsbara kommer du att kunna skjuta från olika höjder.

Hållbarhet

Materialet som dina skjutstöd är tillverkade av påverkar direkt hur hållbart de är. Jaktresor kan vara tuffa på utrustningen, särskilt i heta ögonblicket när du förbereder dig för ett skott. Billiga skjutstöd (gjorda av trä eller plast) kan brytas, medan Vanguard skjutstöd är tillverkade av robust (men ändå lätt) aluminium.

Användarvänlighet och komfort

Det primära syftet med ett skjutstöd är att göra jakten bekvämare. Och om den enhet du väljer tar lång tid att installera och arbeta med, misslyckas den med sitt syfte. Helst vill du ha en enhet som du kan komma igång på så kort tid som möjligt.

En annan sak att notera är hur bekväm du är med enheten. Om det är svårt att justera kan det vara bättre att leta efter en annan modell.

Huvudidén är att hitta en enhet som låter dig njuta av jakten istället för att göra saker ännu mer komplicerade. Enkelhet och komfort är viktiga faktorer som låter dig veta att du hittat rätt produkt.

Användningsområden

Beroende på vilken typ av skytte du ska göra kan de bästa skjutstöden för jakt innehålla mycket olika funktioner. Till exempel, om du planerar att skjuta långa räckvidd mot rovdjur, svin, varminter eller till och med älg eller får, kan du använda en version utan så många enkla justeringar eftersom du kommer att vara långt borta och kan komma undan med lite extra blandning. Men om du skjuter ett hagelgevär eller armbåge på nära avstånd där rörelse kan skrämma viltdjur, kan det vara det du behöver för att ha lätt justerbara skjutstöd.

Vad är ett skjutstöd?

Skjutstöd – antingen stativ, bipod eller monopod – är bärbara gevärsstöd som ger en stadig plattform för ett exakt skott. Till och med de allra bästa och mest erfarna jägarna vet att skytte utanför handen inte är det bästa alternativet – speciellt när skjutstöd är lätt tillgängliga.

De jägare som har funnits ett tag känner till utmaningarna med att jaga i det öppna fältet eller i tung pensel utan någon form av stöd för sitt gevär. Före skjutstöd sårade för många dåliga skott farligt och stort spel från både tjuvjägare och välmenande jägare. Att låta ett sårat djur gå är oetiskt såväl som farligt. Inte bara detta, men jägaren i Afrika betalar (bokstavligen) för varje djurskott oavsett om det tappar eller springer av.

Idrottsmän är stolta över det perfekta skottet som tar ner spelet direkt. Ett stabilt gevärstöd är vanligtvis nödvändig för att detta ska hända. Guider i Afrika började bygga – och gör fortfarande – ett stativgevär av trä. De är nu ett ovärderligt verktyg för jägare i Afrika. David E. Petzal, Rifles Editor för tidningen Field & Stream säger, “… skjutstöd är framstående bra.”

Afrikanska skjutstöd använder tre ben som helt enkelt sprids ut längre eller närmare för att justera för höjd. Skjutstöd för jakt finns också med två ben – en bipod – eller enben – en monopod. Bipods fästs traditionellt under geväret med ett fäste och fälls upp när det inte används. Bipods är kortare och utformade för benäget skytte i sniper eller taktiska situationer och långdistans precisionsskytte. Bipods och stativ kan inte användas i ett trädstativ och i många fall inte ens i en markgardin.

Typer av skjutstöd för jakt

Gevärmonterade skjutstöd och stativ

Bifogade bifodrar är de mest populära gevärsstöd och har använts i många decennier av precisionsgevärsspelare och militären. Deras specialskytteposition är benägen och vissa med benförlängningar kan ställas in för att skjuta knäböjande och ibland sitta. De är alltid med dig fästa i ditt gevär, snabba att använda, lätta och mycket slitstarka.

Vissa har flexibla fästen som tillåter viss spridning och sidorörelse för synjustering. Nackdelen är deras begränsade skjutpositioner i olika terräng och de ändrar gevärets balans och kan fånga på borsten i fältet. Jägare tycker att de är mycket uppdragsspecifika, men de ger en grundläggande vila för långskjutning. Harris och Atlas Bipods är bra exempel på populära bifogade bipods.

Bifogade stativ har blivit mer populära de senaste åren bland tävlingsskyttar, militära prickskyttar och stillastående jägare. De kan ställas in för att sitta och stå och ger en solid grund för långdistansarbete, men är tunga och inte särskilt bärbara. De är väldigt uppdragsspecifika i jaktsituationer för i grund och botten stationära uppställningar, men erbjuder extrem stabilitet. Många har breda panoreringskapacitet även upp till 360 grader men naturligtvis måste jägaren rotera och skapa rörelse.

Bärbara skjutstöd och monopods

Bärbara skjutstöd, sådana bipods, stativ och monopods är överlägset de mest populära jaktskytten vilar för kort till lång räckvidd. Var och en erbjuds i olika längder från stående till sittande och erbjuds av många tillverkare.

De enklaste skjutstöden är avsedda för en längd och höjden justeras genom att spruta benen bredare eller luta dem framåt eller bakåt. Vissa har böjningssnörfogar i tältstång för att fällas upp kompakt för att resa.

Mer avancerade konstruktioner har teleskopspak / vridlåsben för höjdjustering från stående till knä och ibland sittande. De är vanligtvis inte så kompakta eller lätta som fast längd, men låter dig skjuta stående där de kortare skjutstativna inte kan och fortfarande stöder knä och ibland sittande.

Innan vi går för långt bör vi spendera lite tid på att förklara de olika alternativen eller stilarna du ofta hittar för skjutstöd. Som vi nämnde kommer de flesta typer av jakt att dra nytta av att ha en solid skjutvila eftersom det tar bort en del av det mänskliga felet i samband med sikten. Oavsett om du skakar av fysisk utmattning eller en adrenalinkick, hjälper ett skjutstöd att eliminera den onödiga rörelsen. Men beroende på vilken situation du ska använda den i, kommer de bästa skjutstöden för jakt förmodligen att vara annorlunda.

Monopod skjutstöd

denna typ av skjutstöd består av en enda pol, som du i allmänhet kan förlänga eller förkorta. Monopods är vanligtvis de bästa skjutstöden för jakt när du behöver vara rörlig under en jakt och inte har tid eller utrymme för att förlänga flera ben före ett skott. Du kan enkelt plocka upp en monopod, springa 30 meter för att flytta till skjutläge och skjuta upp gevären i den igen. Nackdelen är att det finns lite mer vickrum från sida till sida, även om det håller dig stadigt från en rent vertikal synvinkel.

Bipod skjutstöd

en bipod är en version som kommer med två ben. Detta är mer stabilt än en monopod, eftersom du har ett annat ben för att ta bort en del från sida till sida. Det introducerar emellertid en mindre mängd extra bulk och komplexitet (jämfört med enbenet), så det är inte lika flexibelt eller mobilt. Bipods används ofta för benäget skytte (till exempel målövning, långdistansskytte, varmintjakt etc.).

Tripod skjutstöd

du såg förmodligen det här komma, men stativet har tre ben. Detta är den mest stabila skjutstöd, eftersom den styr rörelsen från framsidan till baksidan och från sida till sida. Men det tar vanligtvis mer installationstid för att få det uppringt rätt och det är inte lika mobilt på grund av den extra vikten och benen som kan snubblas i borste eller gräs. Stativ är ofta de bästa skjutstöden för jakt i mer kontrollerade scenarier och när du har tid att komma i position.

Oavsett vad du jagar eller hur exakt du är när du skjuter, kommer en solid vila alltid att hjälpa dig att vara precis så mycket mer exakt. Och i många jakter eller situationer där du kommer att möta några långdistansskott är det nödvändigt att ha skjutstöd med dig. Men när det gäller hur man väljer skjutstöd kan du vara lite överväldigad eller förvirrad. Här är några tips om hur du väljer de bästa skjutstöden för jaktscenarier, inklusive bastyper och delar och några rekommendationer för olika arter eller jakter.

Quadpod skjutstöd

Ofta associerad med rådjurstalking är moderna quadpods utan tvekan den mest exakta fristående skjutplattformen där ute. Med övning kan du nästan nollställa ett gevär med dem. Men all denna noggrannhet kostar. Att täcka stora, platta, välskötta fält eller i ett bakhållsscenario är de fantastiska. Perfekt för alla som vill ta på sig långa kaniner, rävar eller rådjur med försäkran om att ett stående skott alltid kommer att vara på väg mot jorden.

Problemet är på grovt och särskilt sluttande underlag, de kan vara en mardröm om inte omöjligt att distribuera och manövrera. Att använda stativskjutstativ med ett panoreringshuvud är inte ett problem, du vrider bara gevären och Bob är din mors bror! Inget ljud, inga justeringar; det är precis som att panorera en kamera.

Detsamma kan inte sägas för quadpods. Du måste göra fyrdansen! Stegen inkluderar att ta tag i geväret och skjutstativ samtidigt, luta partiet på ett ben och sedan blanda runt utan att göra ett ljud. Det sista steget är att plocka tillbaka fyrhjulingarna och hoppas att critter ligger inom den relativt begränsade eldbågen som erbjuds.

Quadpods är idealiska för centrefire och långdistansskytte, där justeringar sannolikt blir mindre uttalade eller mindre benägna att skrämma målet. På luftgevär och låg hastighet rimfire räckvidd, allt detta trams om utplacering och justering kan få dig att märka.

Skjutstöd för olika arter

Nu är vi på det riktiga köttet och potatisen i den här artikeln, vilket är hur de bästa skjutstöden för jakt förändras på grund av den situation du befinner dig i eller den art du riktar dig mot. Nedan diskuterar vi flera vanliga typer av jakt och de bästa skjutstöden för var och en. Ta dessa förslag som allmänna riktlinjer för att varje person har olika skyttestilar och preferenser.

Jaga rovdjur eller vildsvin med skjutstöd

När du jagar rovdjur eller vildsvin, bör du ta några saker i beaktande. Först kommer du i allmänhet att möta några långa sittningar i fältet (mycket tid, på natten) och kommer att behöva vara ganska stilla och tysta för att undvika att upptäckas av dessa uppfattande djur.

I de flesta fall behöver du också bara ta dina skjutstöd ett kort avstånd till din jaktplats, så att du har råd att ha några tyngre (dvs starkare) versioner. Som ett resultat skulle de bästa skjutstöden för coyotjakt eller hogjakt vara tyngre, fleranvändning, bipods eller stativ för mest stabilitet. Du kan montera en separat termisk kamera på en för att skanna fältet efter djur, medan din andra skjutstöd håller ditt vapen.

Jaga kalkoner med skjutstöd

De bästa skjutstöden för att jaga kalkoner kan likna ditt rovdjur / hog-scenario, men det finns några nyanserade skillnader. Många kalkonjägare föredrar att jaga ur en mörka eftersom det ger dem lite mer rörelse. Men du måste oundvikligen göra några justeringar i sista minuten när en klok gammal tom gör något du inte förväntar honom.

Samtidigt kommer du att dra nytta av den extra stabiliteten hos ett stativ för att göra ett exakt skott. I början av din jakt, sätt upp ditt stativ så att ditt gevär kommer att vända dig ungefär vid dina lurare. När du ser en tom arbeta sig inom räckvidd, skjut hagelgeväret i det öppna U-formade oket på dina skjutstöd. När han kommer nära kan du smidigt vrida gevären i vilken riktning som helst (360 grader) för att få pärlan på honom utan att göra mycket rörelse alls.

Förhoppningsvis rensar det upp förvirring eller frågor om att välja de bästa skjutstöden för jakt. Det mesta handlar om att titta på vilken typ av jakt du ska göra mest och i vilka situationer / miljöer. Svaren på dessa frågor berättar vilka skjutstöd som hjälper dig mest.

Hur man använder skjutstöd

Många rådjur och kalkonjägare upplever aldrig en lång stjälk som kulminerar i ett skott från skjutstöd. Konceptet var främmande för mig på en ny afrikansk safari. Men efter lite övning lärde jag mig att det är en användbar färdighet för amerikanska storvilt och kalkonjägare att lära sig att använda snabbt utskjutna skjutstöd – ordentligt.

Skjutpositioner närmast Moder Jord är de mest stabila. Skjutstöd kan göra ett sittande skott nästan lika fast som ett bänkstöd. Naturligtvis är det i många jaktsituationer inte möjligt att skjuta sittande på grund av utmaningar från topografi och vegetation. Men att skjuta när man står, från skjutstativ, är betydligt stadigare än att skjuta offhand. Men du använder skjutstöd, men det krävs övning att distribuera dem snabbt och effektivt i fältet. För dessa tips fokuserar vi inte på skjutvapenmonterade bipoder, utan på fristående vilor med ett, två eller tre ben.

Använd rätt skjutstöd

Spelet du ska jaga, och var du ska jaga det, är faktorer som gör att du väljer och lär dig att skjuta från skjutstativ. Backcountry-jägare som känner till vikten – och som också kan behöva en vandringspersonal – kan välja en enbenig monopod. Västerländska storviltjägare kommer sannolikt att föredra antingen ett stativ i mitten eller i full längd, medan markgardiner eller kalkonjägare kan använda en kort eller medelhög bipod eller stativ. Personligen har jag flera olika märken och stilar av skjutstativ – inklusive en Primos Trigger Stick, BOG-Pod och Vanguard VEO. Var och en har sin plats och får tid på intervallet.

Om du jaktar från en persienn, gå in i samma stol på banan och öva på att skjuta med belgen placerad i optimal höjd för fönster eller skjutbanor. För mobil jakt kommer skjutstativna antingen att bäras med hand eller förvaras i en förpackning för snabb användning. Träna på banan som du tänker jaga. Bär skjutstativna, få dem inställda med geväret i läge, stag och balans, och fokusera på att göra ett exakt skott. Hastighet kommer med övning och bör aldrig tvingas. Att öva på de skjutstativ som du planerar att använda kommer att ge räckvidd, självförtroende och seriös stabilitet i ditt spel.

Använd korrekt teknik

Om de används fel kan skjutstativ faktiskt orsaka felaktiga skott. Om de används på rätt sätt bör dessa vilor inte korrigera utan snarare förbättra en redan balanserad skjutställning. Stå med fötterna axelbredd ifrån varandra, liknar att skjuta offhand, och gevärets framkant – aldrig pipan – vilar stadigt i v-ok på skida. Den främre handen bör ta tag i både fram och skjutstativ, och från denna position kan den handen applicera lätt nedåt vid okets punkt.

Du kan ta tag i framför eller bakom ok. Det är personlig preferens. Med skjutvapnet på plats drog rumpan fast in i axeln och kroppen i balans är scenen för framgång. Som en extra fördel hjälper skjutstöd till att minska filtrekylen i större kalibrar, eftersom kroppen rör sig mer naturligt än från en bänk och den rullar från stöten. Korrekt mekanik kommer att leda till mer exakt skytteplacering och ökat självförtroende.

Utnyttja terrängen

Erfaren jägare kommer snabbt att kunna komma på sina skjutstöd med rätt mekanik och placera det första skottet med tillförsikt och noggrannhet. Även om det är perfekt att passa in sig på skjutstativna och inte tvärtom, ibland dikterar terrängen skytte från oortodoxa positioner. Medan vissa skjutstativ justeras snabbare än andra, kan alla märken av skjutstativ – även hemlagade – fungera bra på nästan vilken terräng som helst, om du tränar.

Oavsett om du skjuter kudu i Afrika eller kalkoner i Mellanvästern, förblir teorin densamma: Lär dig att snabbt distribuera dina skjutstöd, särskilt i ojämn terräng. Medan majoriteten av skjutstöd kommer att stå, kommer vissa jakter att möjliggöra sittande positionering.

I sådana fall utmärker sig inte bara bipods eller mellanhöjdsstativ utan du kan också ibland dra nytta av både terrängen och din utrustning för att stabilisera resten. Var kreativ med sittande bilder genom att använda en ryggsäck för att hålla fast rumpan, en sten för ryggstödet eller valfritt antal provisoriska alternativ för att komplettera skjutstativna. Det handlar om att lägga till flera kontaktpunkter för att ytterligare stabilisera gevären.

Matcha dina skjutstöd till ditt uppdrag

För att välja den bästa skjutstöd måste vi definiera uppdraget. Vad jagar vi, vad är terrängen, vädret, vegetationen och täckningen och vilka avstånd är det troligt att vi skjuter? Stabilitet, hastighet, bekvämlighet och vikt är viktigt. Att välja vilka skjutstöd är inte mindre viktigt än att välja vårt gevärs kaliber och action, vikt och kula. Det handlar om det bästa verktyget för uppdraget och bygga ditt självförtroende. Generellt gäller tre regler som ökar din stabilitet och effektiva skjutbana i alla situationer:

Desto närmare marken desto stabilare

Ju närmare marken desto stabilare med eller utan skjutstöd. Det betyder att skjutbenägen är mer stadig och i sig exakt än att sitta än att stå på knä eller sist. Skjut alltid från den mest stabila positionen från vilken du kan se målet.

Fler ben ger mer stabilitet

Ju fler ben ditt skjutstöd har desto mer solid är din skjutställning. Detta innebär att stativ ger mer stabilitet och räckvidd än tvåpottar än monopods.

Skapa stabilitet med din kropp

Skapa alltid trianglar med din kroppsställning med eller utan vila med hjälp av kroppens stora ben och muskler. Håll dig i ditt naturliga mål. Detta är ett motiv för sig själv, men betyder i princip att vara bekvämt i varje skjutposition. Sakta ner och andas och räck inte onaturligt i någon riktning. Du kommer att spänna dina muskler och försöka hålla den hårda positionen och ditt sinne kommer att börja tvivla på ditt skott. Dina chanser att göra det skottet sjunker.

Sätt dig själv i bästa läge för att lyckas med rätt verktyg för uppdraget. Var säker och njut av varje minut där ute. Kom alltid ihåg att de bästa skjutstöden i varje kategori måste ge solid stabilitet för skjutpositionen de är utformade för att stödja och måste vara lätta, snabba och lätta att bära på fältet. Varje jakt i ojämn terräng varierar ofta ett brett spektrum av skjutpositioner ögonblick för ögonblick som kräver en mindre specialiserad och mer mångsidig vila. Skjutstöd som vi tenderar att lämna tillbaka i lägret eller i vår lastbil gör oss inte bra när vi behöver dem mest.

Fördelar med en monopod jämfört med andra skjutstöd

Monopods använder bara ett ben, justerbart för höjd och har ett ok – många gånger avtagbart och utbytbart – som fungerar som ett gevärstöd. Även om ett monopod inte erbjuder lika mycket stabilitet som ett bipod eller stativ, är de mer mångsidiga, snabbare att distribuera och mindre besvärliga att transportera än ett stativ.

Monopods är särskilt utformade med tanke på fältjägaren. Jägare skjuter inte från en benägen position men sitter vanligtvis, knäböjande eller står. Monopods erbjuder fördelen att de erbjuder olika höjder i dessa positioner. Ännu mer, de är lätta, mobila och enkla och snabba att installera, vilket innebär att de är fördelaktiga när man jagar i ett öppet fält, i trädstand eller när du och dina mål är på språng. Det enda benet gör det lättare att fästa ditt skjutvapen i ojämn eller bergig terräng än en bipod eller stativ.

De bästa monopoderna är anpassningsbara med avtagbara och utbytbara ok, så de fungerar inte bara som en skjutvila utan också som en stabil plattform för kikare och spottningsomfång när du glasar och som vandrings- eller vandringspersonal när du går. Med ett skjutstöd för monopod förlängs ditt exakta skjutavstånd och ger instinktivt en naturlig lutning i ditt gevär som ger dig en solid hållning för att säkert ta ett skott.

Bipods och stativ har verkligen sin rättmätiga plats som ett giltigt jakttillbehör och i skjutsporten, men för ett otroligt mångsidigt skjutstöd i fältet, i ojämn terräng och i tung borste, kan du bara inte slå en monopod.

Hur man väljer rätt skjutstöd

Det är dags att jägare tar skjutstöd på allvar. Om du lämnar whitetail-landet för den öppna terrängen i väst, är skjutstöd obligatoriska. De är lika viktiga som din kikare. Och som optik behöver du rätt typ för terräng och jaktstil du ska göra.

Att vara benägen på en bipod är till exempel perfekt, men du kan inte göra det i sagbrush eller till och med i högt gräs. Benen på vissa bipoder sträcker sig så att du kan sitta och skjuta, men igen betyder markvegetation ofta att du behöver knäböja eller stå.

Innan du reser ska du be en klädsel eller någon som vet om råd om platsen du ska jaga. Problemet med de flesta är att de kommer att försvara med uttalanden som “Du måste vara redo för vad som helst.” Även om det är sant är det ingen hjälp alls.

Om du ska till Afrika kommer din PH och troligtvis hans trackers att ha stativ av trä. De kommer att ställa upp dem snabbt och förväntar sig att du kommer runt bakom dem, utom synhåll från spelet, lägger ditt gevär på skjutstativna och skjuter sedan snabbt och bra. Få amerikanska outfitters kommer att göra det åt dig. De kommer bara att upptäcka spelet, hjälpa dig att komma inom vad de tycker är ett rimligt intervall och sedan berätta att du ska skjuta. Vissa kommer till och med att lägga stress på dessa redan adrenalinblötta stunder genom att säga saker som: “Shoot ’em now! Nu!”

Innan jag reser dumpar jag alltid min låda med skjutstöd – jag har dussintals. Sedan tittar jag noggrant på terrängen och vegetationen i utrustarens foton av regionen när jag väljer två eller tre. Här är några andra saker att tänka på för att välja de bästa skjutstöden för en viss jakt.

Ta först en bipod till geväret. Åtminstone hjälper det dig att se till att ett omfång är nollställt. Outfitters är ökända för att ha bräckliga lägerbord eller någon hemlagad utrustning som utgör en skjutbänk för jägare att kontrollera sina gevär.

Tänk på om skjutstöden måste fungera som en käpp. Detta är faktiskt perfekt eftersom det håller skjutstativna i dina händer. Ett häpnadsväckande antal jägare packar sina skjutstativ i en ryggsäck och har dem aldrig tillgängliga när de verkligen behöver dem.

Vissa företag har utvecklat skjutstöd som fungerar som käppar. Många är monopoder, i grunden promenadkäppar med “V” -skår på toppen. Sanningen är att monopods är mindre effektiva som vilor än bipods, som är mindre effektiva än stativ. Eftersom alla tre ben på ett stativ kan bindas ihop på olika sätt och separeras snabbt och tyst för att ge en stadigare vila, varför skulle du vilja ha en mindre effektiv skjutstativ? Gå med ett stativ.

Bestäm om du vill ha fasta skjutstativ eller de som sträcker sig. Många av tältpolstativet är dåliga promenadkäppar, eftersom de böjer sig och går sönder. De är dock lätta och, om du tränar med dem, kan de ställas in snabbt.

Snabbtips

Ta dina skjutstödenlternativ till ett område där du kan röra dig och skjuta med ett .22 LR-gevär. Placera mål på olika områden och öva dig på att sätta in skjutstativ snabbt och tyst för att komma på målet och göra rena bilder. När du sitter, knäböjer och står för skott, försök att skapa andra kontaktpunkter med något fast. Få ryggen mot ett träd eller en sten, och så vidare. Du börjar se hur terrängen också kan hjälpa dig att bli stadig.

Vanliga frågor om skjutstöd

Hur fungerar skjutstöd?

Det finns flera modeller av skjutstöd, och alla ger stabilitet och ökar effektiviteten för jägarens skjutning. För att använda dem ordentligt bör du inte ha bråttom. Installera först enheten på fast mark och ställ in nödvändig höjd. Om det görs på rätt sätt bör armbågarna vara framför knäna. Nosens höjd kan justeras genom att flytta din kropp hit och dit. Först därefter ska du göra ett skott.

Vad är ett tripod skjutstöd?

Ett stativ för skytte har den mest stabila designen och anses vara en modell av spetskompetens bland alla hjälpanordningar. Stativskytteskjutstativ monteras enkelt och deras teleskopiska ben gör det möjligt för jägare att skapa den nödvändiga höjden för att skjuta, så att skjutningen kan göras från olika positioner. De inkluderar att ligga, sitta och stå. Samtidigt ser den här konstruktionen tung ut och har en solid vikt.

Vad är ett monopod skjutstöd?

En monopod är ett speciellt skjutstöd med ett ben; en bipod är en stödanordning med två ben som skiljer sig åt i enkelhet i design och bekvämlighet. Med en monopod är det ganska svårt att få ett tydligt skott, särskilt för nybörjare. Dess främsta fördel jämfört med den tidigare modellen är liten vikt. Så det är ett idealiskt alternativ att ta med dig på långväga jakt och resor.

Vad är ett bipod skjutstöd?

En bipod är en stödkonstruktion med två ben, som är känd för sin enkla design och utmärkta stabilitet. Detta skjutstöd är mer stabil än en monopod men mindre stabil än ett stativ. Samtidigt är dess vikt inte så tung. Erfarna jägare rekommenderar att man reducerar höjden på monopoden eller bipoden till lägsta möjliga, vilket gör konstruktionen mer stabil, men utsikten kommer också att drabbas av i detta fall. Därför köper de som en gång försökte skjuta med ett enda eller bipedigt stativ ofta ett stativ. Det kommer definitivt inte att “gå” i olika riktningar.

Är skjutstöd bra?

När du jagar älg måste du göra mer exakta bilder. Annars får du aldrig ditt mål. Eftersom vikten på en skjutstativ inte är så tyngre än du tror, ​​är det i de flesta fall perfekt för långdistansskytte med tanke på dess stabilitet. Det här är bara några anledningar till att skjutstöd är bra.

Kan jag använda ett kamerastativ till ett gevär?

Självklart. Ett professionellt skyttestativ kan användas för ditt gevär, men det är alltid en bra idé att föredra ett skjutstöd som är speciellt utformad för geväranvändning.

Varför behöver jag ett snabbt skjutstöd?

Eftersom ditt mål kan vara oförutsägbart måste du göra justeringar av din skjutstativ i snabbare takt. Annars kommer du att missa chansen att nå ditt mål.

Är det en värdig investering om jag jagar älg?

Ja. Ditt gevär kan vara för tung. Eller även om den är lätt, kan du fortfarande inte vara säker på noggrannheten. Men med ett skjutstöd behöver du inte bära hela bördan, och det kan också främja din noggrannhet och därmed göra din jaktupplevelse till en idealisk!

Kan alla skjutstöd stödja alla skjutpositioner?

I den här listan kan alla skjutstöd stödja valfri skjutposition. Så även om du står, sitter eller knäböjer kan du säkert använda dem alla med lätthet. Men notera att inte alla skjutstöd som du hittar på marknaden kan stödja detsamma.

Var kan du köpa de bästa skjutstöden?

Du kan köpa skjutstöd antingen från Amazon eller personligen från alla butiker som säljer jaktutrustning.

Varför ska jag köpa ett skjutstöd?

Skjutstöd tar bort trycket från din kropp när du använder skjutvapen. De hjälper dig också att säkra ditt gevär för att få ett mer exakt skott.

Hur långa skjutstöd ska man köpa?

De skjutstöd för jakt som vi granskade varierade från minsta höjder på ca 80 cm med maximala höjder på ca 180 cm.

Behöver en skytt skjutstöd?

Att ha ett gevärstöd eller skjutstöd kan vara otroligt bra. Ibland finns dessa i den naturliga miljön – tänk stenblock eller grenar. I ett öppet land eller skjutbana hittar du troligen inget du kan använda istället för ett skjutstöd.

Hur mycket kostar ett skjutstöd?

Hur mycket du ska betala beror på vilken typ av skjutstöd du vill ha. Något som inte kommer med många extra funktioner eller är gjorda av mindre hållbara material kommer med en mindre prislapp. Ett mer avancerat skjutstöd kommer att kosta mer.

Vilket är det bästa märket för skjutstöd?

Primos skjutstativ har blivit ganska mycket guldstandarden när det gäller en omedelbart justerbar skjutplattform under de senaste åren. När det gäller flexibilitet kommer inget annat ens nära.

Du kan övergå från att stå på knä för att sitta på några sekunder och tillbaka igen i nästan fullständig tystnad. Det enda jag inte gillar är priset, men efter att ha sagt att jag har haft min nuvarande inställning i minst tre år och om / när de ger upp spöket skulle jag byta ut dem utan att tveka. Jag kommer bokstavligen inte att lämna hemmet utan dem.

Avslutning

Att göra ett svårt fältskott kan vara svårt och ofta utan mycket tid att sätta upp. Snabba skott är verkligen begränsat till skott i nära avstånd i den praktiska världen, främst i försvar. Nära räckvidd är för dig att bedöma etiskt utifrån din skytteförmåga. Om vi ​​väljer ett nummer, låt oss säga generellt inom 50 till 75 meter. Det är troligt mycket mindre om vi är andfådda från att klättra och från adrenalin. Allt annat innebär att vi letar efter en vila, oavsett om det är en nära trädstam eller på en klippa.

Allt detta tar dyrbar tid som vi kanske inte har och rörelse som vi inte har råd med. Plus att vårt synliga skjutfält ändras när vi rör oss och förutsatt att djuren inte rörde sig. Och vad gör vi om ingen naturlig vila finns i närheten och vegetationen inte låter oss komma nära marken? I slutändan behöver vi vila när och var vi är i varje ögonblick vi jagar. Eftersom vi inte kan ta med ett bänkstöd är den enda praktiska lösningen att bära med ett skjutstöd. Därför anser vi att du definitvt borde införskaffa ett skjutstöd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top