Bäst 22lr gevär 2023 – Test av olika 22lr gevär

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Tikka T1x Rimfire

Browning T-Bolt Varmint

Sako Quad Varmint 

Brno CZ 457

Klicka här för att se fler 22lr gevär.

Du som dagligen jagar i vildmarken är säkert väldigt bekant med 22lr geväret. Det är den sorts gevär som är kanske mest vanligt förekommande bland alla jägare ute i skogarna och därför har de allra flesta stött på den.

Eftersom det är ett så vanligt gevär kan det vara ett bra alternativ för dig som precis ska börja jaga då det inte heller är ett av de tyngsta vapnen. När det dessutom är ett vapen som kan användas inom en rad olika områden när det kommer till både jakt och prickskytte kan det vara svårt att veta vilket 22 lr gevär man ska köpa.

I den här artikeln har vi därför recenserat fyra olika modeller samt skrivit en köpguide så att du inte behöver oroa dig längre. Att hitta det rätta 22lr geväret behöver inte vara så svårt som det låter.

1. Bäst i test – Tikka T1x Rimfire

Tikka T1x Rimfire 22lr Gevär

Se bästa priset

Tikka T1x Rimfire är en relativt ny modell från Tikka och är företagets första Rimfire. Det här 22lr geväret kommer med ett avtagbart tio-skotts-magasin samt utbytbar framstock och pistolgrepp så att användaren kan anpassa geväret efter sina egna preferenser.

Rimfire-geväret har en kolv som är utrustad med samma infästning som T3x-modellen och har ett 11 mm långt kilspår för monterbara kikarmontage. Det väger 2,6 kg och har en piplängd på 50,8 cm. Dessutom har den ett reglerbart trycke på 99 g till 1,8 kg vilket är samma som för T3x-modellen och 22lr geväret finns även tillgänglig i kaliber 17 HMR.

2. Populärast – Browning T-Bolt Varmint

Browning T-Bolt Varmint Adjustable Salongsgevär

Se bästa priset

Brownings T-Bolt Varmint är ett 22 lr gevär med en piplängd på 49 cm och en magasinskapacitet på 10 patroner. Geväret kommer med en justerbar bit vid kinden som ger extra komfort när du lägger vapnet vid din kind för att sikta. Vapnets vikt är 2,6 kg och finns, precis som Tikka T1x Rimfire, även i kaliber 17 HMR.

Du som jägare känner säkert till Brownings produkter då de är ett av marknadens ledande tillverkare sedan deras start 1897. De har genom sin historia tillverkat tiotals miljoner gevär både till jakt och tävlingsskytte.

3. Premiumval – Sako Quad Varmint

Se bästa priset

Sako Quad Varmint är ett 22lr gevär som, precis som den föregående modellen, är utrustad med en varmint pipa. Just pipan är lite tyngre och gevärets kolv är tillverkat i oljebonad valnöt. Dessutom har 22lr geväret en trästock för den som uppskattar mer traditionella designer och framstocken är en bredare variant som ger ett stadigt grepp.

Det här geväret har en full längd på 102,5 cm där pipan utgör 56 cm och det har en vikt på cirka 3,5 kg. Själva pipan kan lätt monteras av tack vare T-nyckeln och du kan därmed byta mellan olika pipor enkelt. I och med denna funktion kan du dessutom enkelt skifta mellan fyra olika kalibrar på geväret genom att samtidigt byta vapnets magasin.

4. Billigast – Brno CZ 457

Se bästa priset

Brno CZ 457 är ett 22lr gevär som är i en lite lägre prisklass än de andra modeller som denna artikel har tagit upp. Den passar därför utmärkt som ett första vapen eller till den som inte kommer använda vapnet särskilt ofta.

Gevärets magasin har en kapacitet på 5 patroner och både stocken och kolven är tillverkade i ett syntetiskt material på amerikanskt vis. Stocken har ett täckande lager som ger en mjuk och skön känsla när man håller i den utan att den känns hal.

Brno CZ 457 har en vikt på 2,4 kg och har precis som Tikka T1x Rimfire ett justerbart trycke. Gevärets hela längd är 98 cm där pipan utgör 52,5 cm.

Lista över de bästa 22lr gevären 2023

  • Bäst i test: Tikka T1x Rimfire
  • Populärast: Browning T-Bolt Varmint
  • Premiumval: Sako Quad Varmint
  • Billigast: Brno CZ 457

Köpguide för 22lr gevär 2023

Som vi nämnde i introduktionen kan det vara väldigt svårt att veta vilket 22lr gevär man ska köpa då de kan användas till så mycket. I den här köpguiden kan du därför läsa mer om geväret och få reda på vilka saker det är som påverkar ditt val av vapen.

Här kommer en lista på de viktigaste faktorerna som du behöver tänka på när du ska köpa ett 22lr gevär.

  • Användningsområde
  • Pris
  • Ammunition

Användningsområde

Som vi alla vet vid det här laget är 22 lr geväret ett vapen som har många olika användningsområden. Därför borde du fundera över vad du ska använda ditt vapen till så att du inte köper fel modell.

Det viktigaste att tänka på när man ska köpa ett vapen är vad man ska skjuta. Om man vill jaga större djur så passar inte 22 lr geväret då det inte är tillräckligt kraftfullt. Man kan alltid byta pipa och ammunition för att få mer kraft men i det läget är mer logiskt att köpa tyngre vapen för tyngre djur. Att byta pipa och ammunition är endast praktiskt för en mindre höjning i kaliber.

Om du ska använda ett 22 lr gevär till prickskytte kan det vara en idé att titta på modeller som erbjuder bra stöd för axel och kind då man skjuter betydligt mer än om man skulle jaga. Det är också smart att köpa en ljuddämpare till din 22lr då de både minskar ljudnivåer och rekyl.

Pris

Priserna för 22lr gevär kan variera väldigt mycket och då är det absolut nödvändigt att man köper rätt så att man inte lägger massor med pengar i onödan. Som du säkert har märkt med de modeller som vi recenserat kan priserna stiga upp mot cirka 15 000 kronor vilket betyder att du behöver tänka igenom köpet extra noga.

Som med de flesta andra produkter är priset oftast proportionellt mot kvalitén. Om man är mer rutinerad och vet exakt vad man är ute efter är priset inte ett stort problem då man är mer medveten om vad man är ute efter och om vad man kommer behöva betala.

För de som inte jagar särskilt mycket och som därmed inte kommer behöva använda vapnet speciellt ofta kan en billig modell rekommenderas. Om man inte använder det så ofta kommer man inte kunna lägga märke till vapnets brister lika tydligt. Dessutom kommer vapnet inte utsättas för lika mycket slitage vilket gör att det kan hålla länge även om hållbarheten inte är optimal.

Ska man däremot jaga ofta eller tävla i skytte är det viktigare att man väljer ett vapen med bättre kvalité då man kan dra mer nytta av alla extra funktioner samtidigt som man kan använda det länge tack vare hållbarheten.

Ammunition

När du väl har köpt rätt 22lr gevär kan du fortfarande anpassa upplevelsen och prestandan en hel del med olika typer av ammunition. Olika sorters ammo för din 22lr kan göra många olika saker och därför riskerar du att få en sämre jägarupplevelse ifall du skulle välja fel.

Hagelskott för 22lr gevär lämpar sig bäst jakt av diverse småvilt och olika fåglar som är svårare att träffa med kulskott. Det är viktigt att tänka på avståndet när man skjuter så att man inte står för långt ifrån. Om det skulle vara fallet riskerar man att endast skada djuret så att det lider.

Rekommenderade avstånd kan skilja sig åt mellan olika 22lr gevär och olika ammunition men det vanligaste är mellan 20 och 35 meter.

Det finns även andra sorters ammunition som är gjorda för tävlingsskytte. De är då designade att färdas i mycket högre hastigheter än vanlig ammunition då de därmed klarar vinden bättre. En viktig sak att tänka på är att denna sorts kulor sliter mer på gevärets pipa vilket kan försämra vapnets totala prestanda som behöver vara hög för just tävlingsskytte.

Slutligen finns det även ammunition som tillverkas utan krut vilket gör det mycket tysta. Detta kan då passa nya jägare eller den som inte vill köpa dämpare till vapnet. Det är dock viktigt att tänka på att dessa kulor kan vara mer vindkänsliga på grund av dess låga hastigheter och då behöver man vara närmre sitt byte när man skjuter.

Rimfire och Varmint 22lr gevär

De flesta 22 lr gevär förknippas snabbt med orden rimfire och varmint. Eftersom 22lr är ett vanligt vapen för nybörjare är det lätt att bli förvirrad av dessa termer.

Ett varmint vapen är ett gevär som ofta har lite grövre kolv och pipa. Ordet varmint kommer från engelskans vermin som beskriver skadedjur som oftast fördärvar till exempel skörden.

Vapen som är varmint är alltså bäst lämpade att skjuta djur av samma storlek som de skadedjur som för en engelsktalande skulle kunna klassas som vermins. Oftast är det djur i ungefärlig storlek med till exempel grävlingar.

Rimfire, eller på svenska kantantändning, är en slags ammunition som använder sig av en annan slags antändning till skillnad från till exempel centerfire. En rimfire kula har sin primer längs kanten vid basen av höljet. När man trycker på avfyraren krossas kanten vilket skapar gnistor som sedan antänder krutet.

Tävlingsskytte med 22 lr gevär

22 lr är gevär som lämpar sig väldigt bra till tränings- och tävlingsskytte tack vare dess låga kaliber och att de är så smidiga. Tävlingsskytte blir idag mer och mer populärt och om man vill bli bra på det krävs det att man övar mycket.

Utrustningen för dig som är intresserad av tävlingsskytte är olik utrustningen för dig som jagar. När du deltar i tränings- eller tävlingsskytte bör du tänka på att du skjuter mycket mer och då krävs mer skydd.

Skyddsglasögon bör alltid användas så att man inte får in något i ögonen, speciellt när man skjuter mycket då riskerna ökar.

När du jagar är det kanske inte helt nödvändig att använda hörselskydd då man inte skjuter särskilt ofta och öronen tar mindre skada. Men om du tränar eller tävlar i att prickskjuta är det extremt viktigt då dina öron tar betydligt mer skada.

I samband med tävlingsskytte är det också viktigt med vapen som prioriterar komfort. Med tanke på mängden skott som avlossas tar kroppen mycket mer skada av rekylen. Därför kommer du då kunna tjäna väldigt mycket på ett vapen som är extra skönt att använda.

Vanliga frågor om 22lr gevär

Vad ska man ha för ammunition?

Sortens ammunition för din 22 lr beror så klart på ditt skjutmål. Om man tävlar i skytte passar kulor med högre hastigheter bättre. Ska man skjuta småvilt kan hagel vara ett alternativ och om man föredrar tystnad kan kulor med lägre hastighet rekommenderas.

Hur långt ifrån kan man skjuta med 22lr?

Oftast fungerar avstånd på 40 till 60 m bäst för 22lr gevär. Eftersom man oftast skjuter mindre djur blir det mycket svårt att träffa sitt mål från till exempel 80 till 100 meters avstånd

Vad får man jaga med 22lr?

I Sverige tillhör 22lr gevär klass fyra. Detta betyder att du får skjuta mest mindre vilt som till exempel vildkanin, ripa och bisam.

Med specifika modifikationer kan man få en prestanda som tekniskt sätt skulle kunna sätta 22lr i klass 3 men vi rekommenderar att du ändå skjuter inom klass 4-ramen.

Vad betyder 22lr?

22lr är ett gevär med lägre kaliber. I beteckningen står 22 för att skottens diameter är 0,22 amerikanska tum och för oss motsvarar det cirka 5,6 mm. Lr står i sin tur för Long Rifle.

Varför används 22lr?

22lr är kanske mest populär inom tävlings- och träningsskytte. Mycket tack vare det relativt låga priset samt den låga rekylen. Till exempel används 22lr gevär vid skidskytte och det används även av det svenska hemvärnets ungdomsverksamhet.

Det är dessutom vanligt med olika varianter av gevären som till exempel 22lr grytpistoler som även de används till olika ändamål. 

Sammanfattning

Idag är lr 22 gevär kanske de mest använda vapnen i hela världen. Det finns väldigt många olika tillverkare som alla gör många olika modeller. Det kan därför vara väldigt svårt att veta vilken modell som kommer passa en bäst.

Generellt sett används 22lr gevär till mindre djur eller till tävlingsskytte tack vare dess låga kaliber. Den låga kalibern gör även vapnet mer lämpat till nybörjare.

Även om denna sorts gevär inte är de grövsta på marknaden kan de fortfarande vara väldigt dyra och därför är det viktigt att man är försiktig när man ska köpa sitt vapen.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen