Bäst 22lr gevär 2022 – Test av olika 22lr gevär

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Tikka T1x Rimfire

Browning T-Bolt Varmint

Sako Quad Varmint 

Brno CZ 457

Klicka här för att se fler 22lr gevär.

Bäst i test 22lr gevär 2022

Frågan om vad som är det bästa 22lr geväret är en av de ständiga debatterna som aldrig försvinner. Trots att det ödmjuka 22lr geväret ofta förmörkas av “fullstora” gevär på många recensionssidor och bloggar, är sanningen att 22lr gevärs ammunition fortfarande är en av de absolut mest avfyrade ammunitionerna i världen.

Fler människor använder 22lr gevär dagligen än någon annan typ av gevär, allt från att lära sina barn att skjuta till jakt på småvilt som ekorrar. Med så många användningsområden är det extremt svårt att presentera en lista över de bästa 22lr gevären. Människor använder dessa vapen på så många olika sätt att ditt perfekta 22lr gevär beror mycket på vad du vill göra med det.

Idag ska vi titta på några av de bästa 22lr gevären som passar för nästan alla. Oavsett om du är på jakt, skjuter på mål eller bara letar efter ett roligt 22lr gevär så har vi det här på sidan. Vi har prioriterat pris, tillförlitlighet, användarvänlighet och komfort, för det är vad vi vet att majoriteten av människor letar efter i ett 22lr gevär.

Innan vi börjar vet vi att det finns många människor där ute som fortfarande är lite tvivelaktiga om varför man ens ska äga ett 22lr gevär, så låt oss ta en titt på varför du kanske borde köpa ett, oavsett om du vill jaga med det eller bara vill gå ut och skjuta på mål.

Läs även >>> Bäst i test skjutstöd 2022

Köpguide för bäst i test 22lr gevär

Som jag sa är vad du ska leta efter i ett 22lr gevär till stor del beroende av vad du ska använda det till. Som med alla pistoler bör noggrannhet, tillförlitlighet och livslängd vara ditt främsta problem när du letar efter ett .22-gevär. Som sagt, det finns några viktiga funktioner att se upp för som verkligen kan påverka ditt val av 22lr gevär.

Den första är tidningskapacitet. De flesta gevär som vi rekommenderar idag innehåller ett roterande magasin under pistolens lager, och detta magasin kan normalt hålla var som helst mellan 5 och 35 omgångar. Realistiskt, när du är ute på jakt behöver du inte mer än 10 omgångar, för om du inte kan slå den ekorren med 10 omgångar kommer du aldrig att träffa den.

Med det sagt kan du spara tid på att ladda om du har en stor tidning, och bara av denna anledning gillar vissa människor att passa eftermarknadstidningar för att öka sin kapacitet. Var bara försiktig så att du håller dig inom de lagliga begränsningarna i ditt hemland. En andra faktor att tänka på är de sevärdheter du ska använda med din 22lr gevär. Medan jag djupt respekterar dem som bara använder järnsikten på sina 22lr gevär, kommer nuförtiden de flesta att skjuta genom något slags optiskt system.

Vilka system som fungerar bäst med vilka 22lr gevärär något vi inte har tid att gå in på idag, men se bara till att ditt favoritsiktssystem passar det 22lr gevärdu har valt. Slutligen, låt dig inte lura att tro att dyrare gevär 22 nödvändigtvis är bättre.

Några av 22lr gevären på listan nedan har varit i stort sett desamma i mer än ett sekel och kostar mindre än 2 000 kr. Medan de extra funktionerna i ett “premium” -gevär är bra om du ska på jakt varje helg, är skillnaden i noggrannhet mellan 2 000 kr och en 10 000 kr är försumbar och mycket mer beroende av din skicklighet än någonting annat.

Varför behöver jag ett 22lr gevär?

22lr gevär är ofta hånade av människor som hävdar att de verkligen gillar vapen, som säger att 22lr gevär helt enkelt inte har tillräckligt med kraft för att vara seriösa vapen. Detta är helt enkelt fel. Naturligtvis, om du vill se farlig ut, kommer en 22lr gevär inte att skrämma många människor. För de flesta av oss är dock ett .22-gevär bara ett bra verktyg för många ändamål.

För att jaga småvilt är en 22lr gevär svåra att slå. Betydligt lättare än större kalibergevär, du kan bära ett 22lr gevär hela dagen utan att bli trött, och detta förbättrar i slutändan din jakteffektivitet. 22lr gevär har inte makten att mänskligt döda stort vilt och har inte räckvidden för ankajakt, men för att ta kaniner, ekorrar och possum ger det mer än tillräckligt med kraft.

Survivalists och preppers svär också vid sina 22lr gevär. Medan du har en AR-15 för personligt försvar när SHTF är en bra idé, och medan en 22lr gevär inte kommer att släppa några angripare, i en överlevnadssituation är den viktigaste aktiviteten att mata dig själv och din familj. En 22lr gevär är perfekt för detta. Om du befinner dig överlevande från landet kommer i själva verket majoriteten av din näring att komma från exakt de typer av litet spel som 22lr gevär så utmärker sig att ta.

Fortfarande inte övertygad? Tja, även om du inte kommer att använda en 22lr gevär för jakt när som helst snart, har dessa 22lr gevär också en annan fördel – de är perfekta för att lära människor att skjuta innan de flyttar upp till större kalibrar. Den relativt lätta rekylen på dessa 22lr gevär innebär att även ett barn kan använda dem, med rätt tillsyn. Om du vill få din son i vapen i en tidig ålder är att få ett 22lr gevär (eller pistol) absolut det bästa sättet att göra detta, vilket ger många timmar roligt att skjuta på burkar i bakgården.

Varför är kaliber 22lr så populär?

22lr gevär är mycket populära för nya skyttar eftersom det är så billigt och lätt att skjuta för även de minsta skyttarna, men samma egenskaper gör också 22lr gevär älskad av erfarna skyttar.

22lr gevär är en fröjd att skjuta, och även om det saknar den kraft som krävs för försvar eller hjortjakt, är det en fantastisk kaliber för småvilt. Det är en vanlig runda för överlevnadsgevär och det finns till och med .22 specifika tävlingar som Kantantändning Challenge och 22lr gevär

Populariteten hos .22LR innebär att nästan alla skjutvapenstillverkare tillverkar minst ett .22 gevär och många gör mer än så. Medan så många alternativ kan vara bra kan det också vara överväldigande, särskilt för nya skyttar som inte är säkra på vad de ska leta efter i ett gevär 22. I den här guiden tittar vi på några av de bästa gevär 22 som för närvarande finns på marknaden för att hjälpa dig att välja det bästa för dina ändamål.

Vilka är de bästa 22 LR-gevären?

Fråga nästan vilken skytt som helst vilket gevär de började med och de kommer att berätta att det var ett gevär med kammare för .22 LR. Detta 22lr gevär är vettigt för unga och nybörjade skyttar – och de flesta människor, när du uppgraderar från en BB-pistol, får du ett 22lr gevär.

Detta är mycket vettigt. Ett .22 LR-gevär är ett mångsidigt vapen. Den kan användas för målskytte, plinking och alla slags småviltjakt. Vapnen är också lätta, lätta att lära sig att skjuta på ett skickligt sätt, har väldigt lite bakslag alls, finns i en mängd olika storlekar och handlingstyper och överkomliga. Ammunitionen är också billig, vilket betyder att du kan ta din pistol till räckvidden och skjuta hundratals rundor till mindre än priset på ett ölfall.

På grund av den relativt låga stoppkraften rekommenderas inte dessa 22lr gevär för självförsvar – för att experter i allmänhet rekommenderar ett hagelgevär eller möjligen en pistol – men ett 22lr gevär är allt du har, du kan definitivt försvara dig med det.

Kort sagt, 22lr geväret är en pistol som varje enskild skjutare eller jägare i landet borde ha i sitt pistolskåp. Det fungerar för alla, från erfarna skyttar till nybörjare och kan vara ett roligt och användbart alternativ oavsett hur ofta eller var du skjuter. Vi har sammanställt den här guiden för dem som överväger att plocka upp en .22 LR – och valt våra rekommendationer i en mängd olika stilar, åtgärder och användningar för att peka dig i rätt riktning.

Lista över bäst i test 22lr gevär 2022

  • Bäst i test: Tikka T1x Rimfire 22lr gevär
  • Populärast: Brno CZ 455 Night Sky 22lr gevär
  • Premiumval: Sako Quad Varmint Träkolv 22lr gevär
  • Billigast: Brno CZ 457 Syntet 22lr gevär

Hur man väljer det bästa 22 LR geväret

Att välja det bästa 22 LR-geväret handlar om att bestämma hur du vill använda pistolen. Nästan alla gevär som är kammare för 22 LR kommer att fungera bra, men du måste tänka på saker som om du behöver ett jaktgevär, ett skjutvapen eller ett gevär 22 för tävlingsskytte.

Tänk på hur du använder ett 22LR gevär

Att tänka på hur du planerar att använda din pistol hjälper dig att identifiera om du behöver köpa en semi-auto gevär 22 eller om du kan gå med en bult action, break-action, pump-action, eller spak-action pistol. Det hjälper dig också att avgöra om du kan få en pistol med traditionella järnsikter eller om du måste köpa ett utrymme för ditt vapen.

När du väl vet hur du planerar att använda ditt nya 22lr gevär, börja tänka på byggkvalitet. Den goda nyheten är att oavsett din prispunkt kan du hitta ett 22lr gevär som har hög byggkvalitet. Många av våra rekommendationer nedan är extremt överkomliga.

Håll dig till ett varumärke av hög kvalitet

När det gäller att se till att du går med ett 22lr gevär av hög kvalitet, uppmanar vi dig att hålla dig till välkända varumärken. Företag som Ruger, Smith & Wesson, Henry Repeating Arms och Marlin har gjort vapen i årtionden.

De vet hur man skapar skjutvapen som kommer att skjuta bra i generationer. Undvik skjutvapen från ett varumärke du inte känner, eller en affär som låter för bra för att vara sant. Att bygga ett 22 LR-gevär är raketvetenskap, men du vill ha en pistol du kan lita på, och att gå med ett väletablerat varumärke med en bra meritlista kommer att säkerställa detta.

Med det i åtanke, här är våra toppval. Om du letar efter en lätt att träna med pistol, eller om du får ett nybörjargevär för din son eller dotter, eller om det här är för att du ska ha kul med att skjuta på helgerna, här är några snabba saker att tänka på:

Tänk på din budget

Många människor tar naturligtvis pris i beaktande när de letar efter nästa bästa 22lr gevär som kommer att komplettera deras arsenal, men det här är också något att tänka på för att köpa ett skadat eller dysfunktionellt skjutvapen till ett fantastiskt pris är … ja, inte fantastiskt pris till slut.

Om det verkar som om du har snubblat över en otroligt bra affär för ett av dessa 22lr gevär, kontrollera att det fungerar och är tillförlitligt och säkert. Dessa 22lr gevär som listas här ligger dock i de lägre prisklasserna för vapen (gevär 22 och pistoler i allmänhet tenderar att vara mest budgetvänliga).

Längden på geväret

Om du köper ett mycket långt 22lr gevär för ett barn med mycket korta armar, kommer det inte att passa bäst förrän de växer in i den. Om du planerar att börja träna direkt, se till att de är bekväma med pistolens längd, vikt och känsla innan du köper den.

En annan sak att komma ihåg med längden för 22lr gevär är att lagring av mycket långa kanoner kan vara lite frustrerande för vissa människor. Om du behöver ett lätt demonterbart, bärbart och pålitligt gevär är alternativ nr 5 förmodligen det bästa för dig.

Rengöring

Se till att du har en rengöringssats som kommer att kunna rensa ut 22lr gevär du väljer. Om du till exempel får en 1 meters .22 och din rengöringsutrustning som du har i en pistolrengöringssats är lite för kort för att komma direkt där i mitten, är det nog dags att få en bättre rengöringssats för just detta pistol.

Anvädningsområden

22lr gevär är mycket roliga och .22 är enormt populära av många skäl. Huvudsakligen är dessa fantastiska för målövning, jakt på småvilt, nybörjare av skjutvapen och de som letar efter ett enkelt och pålitligt alternativ som ska användas under lång tid. Om det här är dina skäl är du på en fantastisk plats.

Om du letar efter samlade .22 gevär och försöker dela din kärlek till vapen med världen, är du också på rätt plats. Dessa är dock inte optimala vapen för dold bärning eller självförsvar, så kom ihåg det.

Hur man rengör ett 22lr gevär

Rengöring av dessa fantastiska 22lr gevär kommer att vara lite annorlunda beroende på vilken du går med, men det finns några tips och tricks för rengöring, liksom några rekommendationer som gör denna process till en lek.

Förberedelse

Innan du drar ut ditt 22lr gevär och rengöringssatsen, se till att du är redo att ägna lite tid åt att ge skjutvapnet lite TLC. Ha ett ventilerat område redo för lösningsmedlet du använder (det här är ett utmärkt rekommenderat alternativ) som bryter ner fett och smuts på vapnet. Ha din rengöringsutrustning redo.

Säkerhet

Töm magasinet till ditt 22lr gevär innan du gör något annat. Generellt är det inte bra att lagra vapen som är laddade, och det är inte heller lämpligt att lagra dem smutsiga. Dessa två tillsammans kan orsaka lite rost och allmänna problem med skjutvapen. Innan något annat, se till att den är lossad och att säkerheten är avstängd.

Ta bort bulten

Om det finns en bult i ditt 22lr gevär, lossa det och håll avtryckaren medan du skjuter bulten framåt. Det ska glida hela vägen ut från bakänden.

Applicera ditt lösningsmedel i pipan

Fukta en av våtservetterna med det lösningsmedel du valde och kör detta genom pipan tre gånger. Därefter fuktar du en ren och låt den sitta lite i hålet för att bryta ner kol- och kopparpulvret och uppbyggnaden kvar där inne.

Rensa pipan

Använd bronsborsten som är dimensionerad för ditt .22-kalibergevär, kör den genom borrningen ett par gånger medan den fortfarande är blöt från lösningsmedlet. Använd inte en fram och tillbaka rörelse, utan mata den genom ena änden och dra ut den andra smidigt så att du inte lämnar skräp i ränder. När du är klar med bronsborsten, använd en avfettningsspray för att rengöra den innan du lägger bort den.

Vänta lite

Efter att ha använt lösningsmedlet på en torkduk och kopparborsten inuti 22lr gevärets hål, låt lösningsmedlet sitta i några minuter till och ge det tid att bryta ner kvarvarande rester kvar.

Använd mässingsborsten

När lösningsmedlet har satt lite, använd en mässingsborste för att skrubba bort återstående rester. Du kommer att upptäcka att mycket mer var kvar i ditt 22lr gevär än vad du ursprungligen trodde. Du kan överväga att använda ett annat lösningsmedel (något mer tungt skulle vara bra) under den här processen om du känner att det troligen är mer fast i det.

Torka av pipan

Kör en torr torka genom 22lr gevärets pipa tre eller fyra gånger och se till att den kommer ut relativt ren. När detta har gjorts, olja lätt 22lr gevär fat med den pistololja du väljer.

Rengör alla områden

Oavsett om det är objektglaset, hammaren, avtryckaren, en patron eller något annat, demontera ditt 22lr gevär och torka ner de andra områdena med lösningsmedel på tungt fett och allmänt, pistolsäkert rengöringsmedel på andra områden. När du är klar, gnugga pistololja lätt över hela ditt 22lr gevär, men gå inte för tungt på den här delen.

Du är klar!

När allt har slutförts, montera tillbaka ditt 22lr gevär och förvara det på din valda plats (många tycker om att hålla sitt utom synhåll, men vissa gillar att hänga det på sin vägg nästan som en dekoration). Rengör sedan området där du städade 22lr geväret. Se till att ditt gevärsrengöringssats verktyg har rengjorts och ordnats ordentligt innan du lägger dem bort.

Kom ihåg att hålla skjutvapen på säkra platser och håll dem rengjorda och oljade ordentligt, oavsett om de används regelbundet eller inte. Förvara vapen i områden där barn inte har tillgång om de inte behöver det i en nödsituation, och om det kommer att finnas barn i närheten, lär dem allmän pistol säkerhet.

Om du tar hand om ett 22lr gevär och ser till att du använder den bästa ammunitionen (eller din ammunition som du föredrar) för övning och målskytte, och om du rengör det regelbundet och övar allmän vård, kan dessa vapen hålla i ganska lång tid och var och en är definitivt värt vartenda öre. Något av dessa bästa 22lr gevär är en häftklammer som kommer att slutföra någons vapensamling.

Historien bakom 22lr geväret

Innan vi fördjupar oss i varför .22 LR är en så spektakulär sportsman-pistol, måste vi blinka tillbaka till hur .22-omgången utvecklades (och sedan ledde till 22lr gevärets popularitet). Även om konventionell visdom argumenterar för att 22lr geväret ska vara föråldrat baserat på omgångens ålder, trotsar det logiken och existerar som den enda betydelsefulla ammunitionen för skjutvapen som framgångsrikt har övergått från 1800-talet till modern tid. Ursprunget börjar med .22 BB-kepsen (Bulleted Breech Cap) 1845 och flyttades sedan till .22 kort svart pulverfälgar.

Fem skäl till att du behöver ett 22lr gevär

Jag älskar 22lr gevär och jagar med ett varje höst. Mitt favoritdjur för småvilt är ekorren, och det är utmanande att ta ett med gevär. (Vill du ha en riktig jaktutmaning? Försök att skörda en ekorre med ett flintlock-gevär!) Jag handikappar frivilligt min jaktframgång för sportens skull.

Men egentligen, vilket överlevnadsvärde finns det i den lilla patronen? Är inte .22 alltför underdriven för att vara mycket värdefull? Och vem behöver investera pengarna på en 22lr gevär som kan användas på ett större och dyrare skjutvapen? Dessutom täcker en AR-15 inte bara alla dina överlevnadsvapenbehov? (Svar: Absolut inte – läs: Nybörjare Skjutvapen)

Kostnaden på bössan

De billigaste patronvapen är 22lr gevär. Ammunition är i allmänhet mycket prisvärd, och det gör målövningen mycket mer praktisk. En låda med 50, 22 långa gevärspatroner är också lätta och lätta att bära.

Och 22lr gevär och handeldvapen är också de billigaste skjutvapen att köpa. Titta på försäljningen runt början av jaktsäsongen och du kommer förmodligen hitta bra erbjudanden.

Effektivitet

Jag växte upp en Iowa-bondpojke och har lagt ner flera skadade svin som väger flera hundra pund vardera med ett 22lr gevär. Ett skott som placerades bakom örat och riktade mot ögat från sidan gav ett omedelbart slut på djurets lidande.

“Död i det långa gräset” författaren, Peter Hathaway Capstick, hävdade att han en gång dödade en elefant på en satsning med en .22 LR. Han arbetade vid den tiden som en kenyansk regeringsjägare som avlivade besättningar som överbetade och ramlade genom byar. Han rekommenderade inte övningen men hävdar att han kände till en viss plats där en artär sprang strax under huden.

Jag tar alla sådana berättelser med ett saltkorn, men uppenbarligen är skottplacering alltid kritisk. Ett 22lr gevär är olagligt praktiskt taget överallt för jakt på storvilt, så planera inte att använda en eller betrakta ett 22lr gevär som reservgevär.

Bra träning för unga som vuxna

Ett .22lr gevär har ingen rekyl, och ljudet skär inte. Detta gör det möjligt för nykomlingen att koncentrera sig på siktning, avtryckarkontroll och säker pistolhantering utan att oroa sig för att bli slagen i kotletterna varje gång avtryckaren dras. .22 pistolhantering och säkerhetsförmåga överförs till andra större skjutvapen.

Om du sätter upp ett överlevnadsvapenbatteri kan det vara en bra idé att .22: s åtgärder är desamma som för det större centerfire-geväret. Under stress kommer människor att återgå till sin tidigare utbildning.

Ett 22lr gevär är också ett värdefullt verktyg för människor som lär sig att jaga. Den som gör en hel del kanin- eller ekorrjakt kommer att tycka att aktiviteten är utmärkt träning för whitetail hjortjakt. Och förföljelseförmåga och dolda färdigheter som lärt sig i ekorrjakt kan användas för att bekämpa.

Min vanliga procedur när jag var liten var att gå ut ur skolan, ta med ett 22lr gevär och åka ut på en sen eftermiddagsjakt. När jag gick över på hjortjakten behövde jag inte lära mig de grundläggande färdigheterna.

22lr gevär till jakt

Ekorrjakt och kaninjakt kan vara utmanande, men köttet är gott och närande.

Underskatta inte behovet av att bekämpa mindre skadedjur. Att kanin, tvättbjörn, gopher eller råtta som raserar din trädgård kan vara farligare för din långsiktiga överlevnad än något stort vilt eller mänskliga rovdjur. Småviltjakt med ett 22lr gevär är ett perfekt sätt för att lära ett barn att jaga.

Vad man använder 22lr gevär till

Jaga småvilt som nybörjare

Småviltjakt hänvisar oftast till jakten på djur i storlek på kaniner eller ekorrar. Och medan det inte är så anmärkningsvärt att ta hem en bomullssvans till middag som att hämta tillbaka en hjort, kan småviltjakt vara givande och utsökt. Dessutom kan småviltjakt vara ett bra ställe för en första timer att börja sin resa mot att bli en kompetent jägare.

Litet spel tenderar att vara relativt rikligt, lätt att hitta och kräver mycket lite specialutrustning, vilket ger utmärkta möjligheter att finslipa färdigheter utan att behöva göra en enorm investering i utrustning eller resor.

Den enda redskapen som inte är valfri vid småviltjakt är något slags vapen. För nya jägare som mig innebar detta antingen ett 22lr gevär eller ett hagelgevär. Efter att jag lärde mig grundläggande pistolsäkerhet och hur man använder ett gevär, stod vi inför hindret att ta reda på vilka vapen jag skulle köpa. Vi hittade snabbt ett svimlande utbud av alternativ för 22lr gevär att välja mellan. Det breda urvalet var skrämmande först – vi hade helt enkelt för många val.

Med endast internet som vår guide frågade vi oss själva: Bör vi börja med ett kantantändning-gevär, den typ av gevär 22 som oftast används för att jaga småvilt som kaniner? Om kantantändning, ska det vara bult-action, single shot eller semi-automatisk? Eller ska vi börja med ett hagelgevär? Om så är fallet, borde det vara en 12, 20 eller 28 gauge?

Ska det vara automatisk laddning, pump eller pausåtgärd? Inom var och en av dessa breda kategorier finns det otaliga mönster och variationer av 22lr gevär, som sträcker sig från relativt billigt till ”man, jag skulle kunna köpa en bil med så mycket kontanter”. Internet hade svar på våra frågor, men de var långt ifrån enkla.

Nu, några år senare, hoppas jag att vi kan erbjuda nya jägare lite nyttigt perspektiv på 22lr gevär för nybörjare. I den här artikeln kommer jag att diskutera kantantändning-småvapen och beskriva vad jag tycker är det bästa alternativet av 22lr gevär, särskilt om jägaren föredrar att använda ammunition utan bly.

Centralantändning vs Kantantändning

.22 LR-rundan är en fälgkassett, vilket betyder att grundfärgen är placerad på läpparna på skalhöljet, där grundningsföreningen är belägen. Avfyrningsstiften påverkar fälgen och antänder sammansättningen och drivmedlet (tidigare versioner använde svart pulver, medan moderna rundor använder ett rökfritt pulver).

Eftersom skalhöljet på en kantantändning-patron är en enda metallbit, kan den inte laddas om som mittbrännrundor. Men fälgbrännans hölje i ett stycke gör det unikt överkomligt bland sina ammunitionsbröder. Aldrig tidigare har små och billiga kommit som komplimanger.

.22 Short patron går så långt tillbaka som 1857 och markerar den första amerikansktillverkade metallpatronen som ursprungligen skapades för den första Smith & Wesson Model 1-revolvern, en löjligt populär pistol som exploderade i försäljning till stor del på grund av den amerikanska början. Inbördeskrig.

Soldater från både unionen och förbundet köpte dem för självförsvar. Utvecklingen av .22-omgången mötte sedan sin största iteration i .22 Long Rifle av Steven Arms Company i Massachusetts, och det är här historien förvandlas från runda till pistol.

.22 LR: s imponerande egenskaper inkluderade högre hastigheter och plattare stötar, vilket hjälpte till både noggrannhet och dödlighet. Resultatet blev nästan omedelbar popularitet, vilket ledde till skapandet av både .22 LR-kompatibla pistoler och 22lr gevär och har sedan dess gjort .22-geväret till ett av de mest populära skjutvapen på planeten. Nästan alla vanliga gevärstillverkare som Remington, Winchester, Ruger och Browning, tillsammans med mindre nischtillverkare, tillverkar många former av .22-geväret.

22lr gevär handlar inte om enorm eldkraft eller skrämmande mönster som hör hemma på den stora skärmen, men det betyder ett arv från skytte som sträcker sig över ett sekel.

En standardhastighet .22 LR-runda som skjutits ut ur ett 22lr gevär uppnår en munhastighet (kulans hastighet när den lämnar pistolen) på cirka 1 125 fps (fot per sekund). Hastigheten kan variera beroende på vilken typ av 22lr gevär som används, men det maximala effektiva avståndet är cirka 150 meter. Därefter minskar kulans hastighet snabbt och den förlorar noggrannhet i en drastisk takt.

Till och med en .22 High Velocity-runda som körs med en maximal hastighet på cirka 1310 fps går subsonisk innan den når 100-metersområdet. Det finns högre hastighet, längre räckvidd och hårdare slående 22lr gevär som .22 Hornet och .22 Magnum, men de tenderar att göra mer skada än nytta när det gäller litet spel.

.22-geväret kommer i otaliga iterationer, som bult-action, pump-action, spak-action eller semi-automatisk. Oftast används som en fältspistol för småviltjakt, 22lr gevär är också populärt som en all-round verktygslång pistol som används för självförsvar, skadedjurs- eller varmintkontroll, målskytte, träning och överlevnad.

Och omgången är oerhört överkomlig; en .22 standardhastighetsbrandrunda kostar ungefär 1/5 av en 9 mm centerfire-runda. I en tid där ammunitionskostnaderna stiger, liksom kostnaden för att ladda om mitteldpatroner, är prisvärdhetsfaktorn direkt uppfriskande.

I idrottsarenan involverar evenemanget som kallas skidskytte längdskidåkning och målskytte över avstånd som närmar sig 12 miles och använder en rak dragning .22 LR på alla tävlingsnivåer, inklusive de olympiska vinterspelen. Anledningarna till att 22lr gevär är det valda vapnet är trefaldigt: det är tillförlitligt i extremt väder, tillräckligt lätt för att bära fullastat i långdistanskonkurrens och lätt att skjuta i både stående och benäget läge.

Och som ett litet viltgevär är .22 LR ett utmärkt val. Att ta ner djur och ormkorn – ekorrar, marksvin, präriehundar, rävar, rådjur och till och med vilda svin – på korta till medelstora intervall (20-50 meter) är möjligt med en .22.

Ett välplacerat skott i huvudet eller nacken säkerställer nästan alltid en dödning, så länge du inte försöker ta ett långskott. .22lr gevär är också det perfekta startgeväret för nybörjare. Med den låga rekylen (på grund av den lilla kalibern) blir det lättare att förfina sikten och fotografera ordentligt .22 eftersom dåliga vanor snabbt kommer till liv.

Tack vare 22lr gevärets anmärkningsvärda låga pris, tillförlitlighet och användarvänlighet för nybörjare och avancerade idrottsmän kommer .22 att fortsätta att stå på höjden av popularitet bland skyttar. Det är ett 22lr gevär du kommer att återvända till om och om igen och ett du kommer att vara stolt över att gå vidare till nästa generation av idrottsmän i din familj.

Nybörjarguide till 22lr gevär

Den mångsidiga 22LR har funnits sedan slutet av 1800-talet. Patronens grundläggande design har varit relativt oförändrad. En långvarig favorit för ekorrejakt eller att introducera nya skyttar till våra älskade tidsfördriv, den här lilla patronen skjuts nu längre och längre än farfar skulle ha drömt om. Från att skjuta pop-burkar i trädgården till en rad nya framväxande tävlingar, är 22LR avsedd för mer än småvilt eller 50-meters småbänkmatcher.

Det är lätt att se den ekonomiska faktorn som spelar in i patronen. Att vara relativt billig och lättillgänglig är 22lr gevär ett självklart val när det gäller att arbeta med grundläggande faktorer som utlösare, andning eller positioneringsskytte.

Det finns en viss vädjan att skicka enorma kulor långt borta, men för många skyttar är det svårt att få tillgång till intervall på 1 mil +. Det är mycket mer troligt att du har bekväm tillgång till ett område på 300–500 meter. En hel del av de färdigheter man behöver för att skjuta ett magnumkalibergevär över extrema avstånd behövs för att skjuta en 22 LR konsekvent över 300 meter.

Mängden droppe över det här korta avståndet och små avvikelser i vind gör detta rättvist att skjuta en 308 Winchester på 1000 meter. Även om det inte är en exakt duplicering, kan 22 LR göra en fantastisk träningsrunda för långväga eller PRS-skjutare som vill arbeta med sina grundläggande.

Så, vad har tagit patronen “en gång otillräcklig till 100 meter” till en exceptionell tränare för PRS (Precision Rifle Series) och Extreme Long Range (ELR) -skyttar? Hur träffar dessa skyttar mål i rimlig storlek på 300 meter eller mer?

Rekommenderad utrustning till ditt 22lr gevär

Det tar inte mycket att komma igång. Faktum är att om du har skjutit ett tag är det mycket möjligt att du har det mesta av utrustningen du behöver.

Skjutstöd till 22lr gevär

Det finns en uppsjö av alternativ här. Använd det du är bekväm med.

Medan många skyttar är bekväma med att skjuta trånga grupper från vila, är det inte alltid praktiskt. En bipod och en bakväska är mycket bekvämare när man går från bänk till benäget läge. Inte varje sortiment har bänkar tillgängliga, så mångsidigheten hos bipoden och bakväskan är ett solidt val.

En ballistisk kalkylator

Det finns flera bra nedladdningsbara telefonappar som Strelok Pro om du har en budget eller en fristående Kestrel-vädermätare med inbyggd ballistikräknare om medel tillåter det.

Om du menar allvar med upprepade och konsekventa ballistiska lösningar, rekommenderar jag starkt Kestrel av skäl som vi kommer att granska senare.

Kronograf

Även om det inte är 100% nödvändigt, eliminerar det verkligen vissa variabler som tar mycket gissningar.

Upplägget av ditt 2lr gevär

Val av sikte till 22lr gevär

I årtionden har sikten haft mer än tillräcklig förstoring för att se små 1-2 MOA-mål långt bortom vårt 22lr gevärs extrema långdistansmål på 500+meter. Visst, mer förstoring är trevligt, men dessa bilder är praktiska och rimliga med 15x förstoring eller mindre. Det beror verkligen på dina ögon, så vi kan lämna det upp för debatt.

Ett siktes förmåga att göra exakta och exakta justeringar, och den bildupplösning glaset ger dig är utan tvekan viktigare än vad din maximala förstoring är. Med tanke på hur mycket höjdjustering du behöver för att skicka ett skott från ditt 22lr gevär till dessa avstånd, måste du ha ett sikte som kan göra dessa justeringar exakt och upprepat. Bra glas gör det mycket lättare att upptäcka dina träffar och missar.

När du bestämmer dig för vilket sikte till ditt 22lr gevär du ska använda och hur du monterar den, vill du uppskatta ungefär hur mycket din kula kommer att släppas på ett visst avstånd. I din ballistiska app, börja med att skapa en ny pistolprofil med vad du förväntar dig att dina variabler ska vara. Gå till exempel och kör övningen med flera olika kulor i olika hastighetsområden för att se vilken typ av höjningskorrigering du kan förvänta dig.

En 22LR vid ungefär 1080 FPS kommer att släppa någonstans i bollparken på 70 MOA vid 400 meter. En 6.5 Creedmoor som lämnar pipan vid 2695 FPS å andra sidan kommer att göra det nästan 1 mil innan det kräver samma 70 MOA höjdjustering. Nyckeln här är att ha en grov uppfattning om hur mycket höjdjustering du behöver till ditt 22lr gevär för ditt avsedda ändamål.

Det typiska 30 mm-siktet, såsom har upp till 80 MOA total höjdjustering. Det betyder att ditt sikte kan ringa upp 40 MOA och ner 40 MOA. Med hänvisning till vårt exempel på en 22 LR vid 400 meter vet vi att vi behöver ungefär 70 MOA. I en perfekt värld, om du parar ihop ditt 80 MOA-sikte med en 30 MOA-skena, har du en mer användbar höjdjustering för dessa längre skott. Denna förskjutning ger dig nu 70 MOA upp och 10 MOA ner.

För de flesta inställningar kommer detta att tillåta dig att ha en 50 meters nollning och förmågan att öka din höjd till nästan 400 meter innan du behöver använda din trådkorg för att hålla kvar. Att flytta till en 34mm räckvidd som med 110 MOA total höjd ihop med samma 30 MOA-skena ger dig 85 MOA upp och 25 MOA ner. Om dina skjutvapen skjuter naturligt högt eller lågt skulle den här uppställningen ge lite mer spelrum.

Att ha en bra uppskattning av ditt avsedda avstånd och mängden vertikal korrigering du behöver är nyckeln till att bestämma vilket sikte och baskombination du behöver. Var noga med att kontrollera den totala höjdjusteringsspecifikationen när du bestämmer vilken räckvidd som bäst passar dina behov.

Träffsäkerhet

22lr gevär kan ge både otroliga och dystra grupper. Varje skjutvapen kan vara specifikt om vilken kula det föredrar. Du vill börja med ett sortiment av 22 LR-ammunition för att testa för att hitta vad ditt gevär föredrar. Jag föreslår åtminstone att du hittar en runda som inte är större än 1 cm vid 50 meter. Tänk på att vad som fungerar i ett 22lr gevär kanske inte är det bästa valet i ditt. Att hitta en last som grupperar bra på 50 meter är relativt lätt, men för långdistansfotografering måste vi titta lite längre.

Konsekvent hastighet är viktig för att göra konsekventa stötar nedåt. Medan en skillnad på 30 FPS från skott till skott inte gör någon större skillnad på mittpatroner på 300 meter, kommer det att göra med 22LR.

30 FPS skillnad från din snabbaste till långsammaste runda (Extreme Spread) kan vara nästan hela 4 MOA höjdskillnader! Om ditt mål är 25 cm vid 300 meter (något större än 3 MOA) skulle denna hastighetsspridning resultera i att din kula har en vertikal spridning på över 25 cm vid 300 meter, större än det mål du engagerar.

En kronograf hjälper dig att bestämma hur konsekvent din ammunitionshastighet är. Helst kommer din extrema spridning (ES) och standardavvikelse (SD) att vara i enkelsiffrorna. När du har hittat en konsekvent runda, håll dig till det specifika lotnumret. 22 LR kan variera ganska mycket från parti till parti. Jag har sett ett parti med ensiffrigt ES och SD och nästa parti av samma märke och modell med en 30 FPS eller högre spread.

Långdistansskjutning med 22lr gevär

Dina omfattningar monterade, du har hittat lämplig ammunition, din räknare har gett dig lösningen och du har gjort korrigeringarna. Nu är det dags att skicka det! Dina första 3 skott slog ett par MOA lågt, så att du justerar och slutligen ansluter till ditt mål.

Vad hände? Varför gjorde du inte en inverkan i första omgången? Det finns många variabler som måste redovisas för att överensstämma med en 22 LR på extrema avstånd.

Mindre förändringar i vädret kan ha ganska stor effekt på 22lr gevär på längre avstånd. Det är här du kommer att gynna en bra skjutlogg. En liten förändring av densitetshöjd (en kombination av lufttemperatur, barometertryck och daggpunkt), vindhastighet eller vindriktning kan ha en mycket mer accentuerad effekt på den här lilla kulan än din typiska mitteldpatron på 300 meter.

Dessa förändringar i variabler kan påverka både höjdjustering och vind. Att känna till väderdata på din plats snarare än en väderstation flera mil på vägen är en stor fördel. Det är här det är praktiskt att ha en Kestrel eller liknande enhet till ditt 22lr gevär.

Ballistiska koefficientmodeller som G7- och G1-modellerna som används i många av dagens aerodynamiska kulor finns även för 22lr gevär. Den gamla standarden G1 är dock mer representativ för den föråldrade designen på 22 LR. Kula.

På dessa avstånd kan dock ingen dragmodell representera ändringarna som 22lr kulan kommer att genomgå genom flygning exakt. På dessa avstånd kan du behöva använda en anpassad dragmodell, droppskalafaktor, (beroende på vilken ballistisk kalkylator du använder) eller skapa ditt eget bandiagram genom att hänvisa till dina skjutloggar för att se vad som har fungerat för dig just de förhållandena tidigare.

Det är inte nödvändigt att ändra din BC med hjälp av anpassad dragmodell eller släppfaktor. Det beror verkligen på vad dina mål är och i vilka längder du vill gå med ditt 22lr gevär. Om du vill utveckla dina färdigheter för att göra repeterbara bilder från dag till dag är detta en fantastisk övning. Å andra sidan är det väldigt roligt att bara jaga en popburk på längre avstånd.

Val av kaliber

Det finns en fras på internet som kallas ”kaliberkrig”. Det hänvisar till de till synes oändliga debatter som många forumbesökare har om den bästa kalibern för en given uppgift. Dessa krig raser både på gevär, hagelgevär och handeldvapen. Lyckligtvis, även om vissa “strider” fortfarande simmar, finns det bred enighet om vissa kalibrar.

Exempelvis anses .22LR-rundan vara en av de bästa, om inte den bästa, kantantändning-patronerna för sin allestädes närvarande och relativt låga kostnad. 22lr gevär kommer att fungera ganska bra till ekorrar och kaniner. Det har varit en av de mest populära rundorna i årtionden och nästan alla jägare har förmodligen ägt eller nu äger ett 22lr gevär.

Olika (bly) versioner av .22LR-kulan.

Tyvärr nämner de som deltar i dessa kaliberkrig nästan aldrig ett viktigt övervägande för mig: har den givna kalibern bra alternativ för icke-blykulor? Eftersom mitt främsta mål med jakt är att lägga färskt, hälsosamt kött på bordet, är tanken på att potentiellt införa ett giftigt ämne som bly i min måltid lite tilltalande. Tyvärr är det här sakerna blir lite knepiga för kantantändning.

Till min bestörtning har 22lr gevär inga bra icke-bly-ammunitionsalternativ tillgängliga. Jag hade inte tänkt på detta när jag köpte geväret för många år sedan, men jag önskar att jag hade gjort det. Medan den icke-blyrande 22lr gevärs-ammunitionen som finns påstår sig vara i bästa fall bara femtio meter, har jag i praktiken funnit att noggrannheten är ännu mindre än det… kanske fyrtio meter för en kaninstor dödszon.

Även om det är möjligt att komma inom fyrtio meter från kaniner och ekorrar, jämfört med de blyförsedda versionerna av 22lr gevärs-ammunition (som jag har hittat är korrekt över hundra meter), är den icke-bly-ammunitionens prestanda dyster.

Så den bästa, billigaste och mest mångsidiga rundan som finns tillgänglig för kantantändning är inte ett mycket bra val för dem som vill jaga med ammunition utan bly.

Med tanke på denna insikt skulle jag om jag skulle göra det igen avstå från den populära .22LR och istället köpa ett litet viltgevär med kammare i .17 HMR. .17 HMR kantantändning kaliber skjuter lättare kulor men med mycket högre hastighet än .22LR. Den har också ett begränsat antal icke-bly-ammunitionsalternativ som påstås prestera bättre än 22lr gevärs-ammunition utan bly. Men eftersom ammunitionen skjuter på större energier än .22LR (se här kontra här) kan typiska lungskott på kaniner eller ekorrar leda till överdriven köttskada.

Huvudskott skulle vara att föredra på de mindre djuren med denna kaliber. En ytterligare nackdel är att .17 HMR-rundor är vanligtvis mycket dyrare än deras .22LR-motsvarigheter, även om denna skillnad minskar något när man bara jämför de icke-bly-ammunitionsalternativen för varje. På uppsidan gör energierna från .17 HMR det till en effektiv runda för användning på jackrabbits, harar och andra liknande djur. Det finns andra alternativ, som .22 WMR, men jag har inte hittat någon som är överlägsen .17 HMR när det gäller icke-blyalternativ i kombination med bana.1

.17 HMR skulle vara min valfri eldrunda för icke-blyjakt på småvilt däggdjur.

Vanliga frågor om 22lr gevär

Halvautomatisk eller repeter?

Kaliber är bara en variabel i gevärsval. Kantantändning-gevär finns också i ett svindlande utbud av ”handlingar”: single shot, pump, spak, bult och halvautomatisk är alla ganska vanliga konfigurationer. Vilken ska den nya jägaren välja?

På enighet av Internet rekommenderades jag en semi-automatisk konfiguration som mitt första 22lr gevär. Anledningarna till att stödja detta val verkade robusta. En halvautomatisk är bra för tillfällen då många skott ska tas, som i målpraktiken. De möjliggör också snabba uppföljningsskott på djur om det behövs.

Jag skulle dock inte rekommendera att nya jägare väljer en halvautomatisk 22lr gevär. Även om en halvautomatisk åtgärd har många fördelar, har den några nackdelar som jag har upptäckt genom åren. En av de första nackdelarna: 22lr gevär skiljer sig från den vanligaste typen av gevär (bolt-action) associerad med större centralantändningsgevär. Eftersom jag tycker att en persons första 22lr gevär bör ses som ett träningsgevär för alla framtida gevär, kommer en konsekvent handling att erbjuda mer direkt överförbar övning.

En andra nackdel: halvautomatiska gevär tenderar att vara något mindre exakta i genomsnitt än deras motsvarigheter. Slutligen kan en av fördelarna med en halvautomatisk 22lr gevär (snabba uppföljningsskott) faktiskt också vara en nackdel för en ny jägare.

Om en jägare har förmågan att ta snabba uppföljningsskott kan de vara så lite mindre försiktiga med sitt första skott. En bultåtgärd kan ge incitament att vara mer försiktig vid det första skottet. Nya jägare borde träna för att göra varje skott ett dödsskott och jag tror inte att en halvautomatisk ger den perfekta strukturen för den träningen.

Vilka är fördelarna med kantantändning?

De allra flesta gevär kan delas in i två kategorier: kantantändning och centralantändning. I ett kantantändning-gevär träffar tändstiftet kanten på patronen, vilket leder till antändning av primern som slutligen resulterar i en flygande kula. Däremot träffar tändstiftet mitten av patronen i ett mitteldvapen. (För de som vill veta lite mer om hur olika typer av ammunition fungerar, kolla in det här).

Kantantändning-patroner driver i allmänhet små kulor vid lägre hastigheter jämfört med en centerfire. Detta faktum säkerställer att vapnen har minimal till ingen rekyl (vilket gör din tid i intervallet roligare) men begränsar dem också att använda på småviltdjur som bomullssilverkaniner och ekorrar.

Litet spel åt sidan, jag tror att ett kantantändning-gevär är ett utmärkt första val för nya jägare och skyttar mer generellt av några anledningar.

För det första är ammunition för kantantändning rifles, särskilt om du inte skjuter någon exotisk kaliber, vanligtvis mycket billigare än ammunition för centerfire rifles. Billigare ammunition kan leda till mer skytte, vilket möjliggör större skytteutveckling.

För det andra gör den låga rekylen av kantantändning-pistoler dem en glädje att rikta in sig med och förhindrar att man utvecklar en shooters flinch som definitivt kan skada noggrannheten (den främsta anledningen till att vi valde en kantantändning framför ett hagelgevär för småviltjakt berodde på skillnaden i rekyl) .

För det tredje, på grund av kantantändnings lägre kraft, gör de mindre en “bom” när de avfyras (de är dock fortfarande höga, så bär hörselskydd). Intensiteten i explosionen från mitteldvapen kan skrämma dem som är nya för vapen (jag hoppar fortfarande lite när en magnum-kaliber mitteld med en munbroms går bredvid mig på räckvidden).

Slutligen är kantantändning-gevär, särskilt startnivåer, i genomsnitt billigare än centerfire-gevär. Många nya jägare vill prova jakt utan att ägna en stor bit pengar åt den. Lägre inköpspris leder också till en lägre absolut avskrivning över tiden, vilket innebär att om du bestämmer dig för att sälja din jaktutrustning på linjen kommer du att förlora mindre pengar på en kantantändning än vad du skulle göra med en centerfire.

Sammanfattning

Jag tror att ett bra argument kan göras för att välja ett hagelgevär för användning som en ny jägers första småviltpistol. Men för att vi ville öva vårt gevärskytte som förberedelse för eventuell storviltjakt och eftersom många av våra skott sannolikt skulle vara större än femtio meter (utanför hagelgevärets räckvidd) valde vi först ett kantantändning-gevär.

Vi har funnit att – även för våra mindre än ideala 22lr gevär – kan vi skörda småvilt i tillräckliga mängder för att bygga våra färdigheter som jägare. Oroa dig inte för dem som vill ha information om andra pistolalternativ. I framtiden kommer vi att bryta ner alternativen för hagelgevär såväl som för mitteldvapen. Men för nybörjare tycker jag att kantantändning-geväret är ett utmärkt val.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top