Bäst 22lr gevär 2024 – Test av olika 22lr gevär

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Lyxvariant

Tikka T1x Rimfire

Sako Quad

Brno CZ 457

Sako Quad Pro

Klicka här för att se fler 22lr gevär.

Dyk rakt in i vår omfattande genomgång av 22 lr gevär. Med noggrant utförda tester av flera ledande modeller på marknaden erbjuder vi här en unik inblick i 22 lr gevärens värld.

Vår analys ger dig en fördjupad förståelse av varje vapens särskilda styrkor och svagheter.

Genom att dela våra insikter och erfarenheter strävar vi efter att utrusta dig med kunskapen att göra ett informerat val, oavsett om du är en rutinerad skytt eller en ivrig nykomling.

1. Bäst i test – Tikka T1x Rimfire 22 lr gevär

Tikka T1x Rimfire 22 lr gevär

När vi först tog i handen Tikka T1x Rimfire 22 lr-geväret blev vi genast imponerade av dess robusta kvalitet och design. Dess exklusiva utseende stöds av en välgjord känsla och en tyngd som tyder på dess stabilitet. Under vårt test fann vi Tikkas otroligt fina slutstycksgång särskilt imponerande.

Specifikationer
Piplängd:51cm
Vikt:2.9 kg
Kaliber:22 lr
Avtryckare:900g-1.8kg
Modell:Höger, vänster

Dessutom uppskattade vi förmågan att utbyta pistolgrepp och framstock, vilket gör denna modell mångsidig för olika användare. Tikka T1x levereras med en 51 cm kallhamrad pipa, gängad 1/2-20UNF, och ett löstagbart 10-skotts magasin.

Dessa funktioner visade sig vara extremt användbara under testet, vilket förbättrade både prestanda och bekvämlighet.

Den anpassningsbara vikten och kalibreringen av trycket (rörande sig mellan 900g och 1.8kg) bidrog till en anpassad och bekväm användarupplevelse, vilket framhäver Tikkas uppmärksamhet på detaljer och dedikation till användarvänlighet.

Trots all denna lovvärda prestanda noterade vi dock några mindre nackdelar. Till exempel finns det inte tillräckligt med monteringsalternativ för vissa populära kikarsikten, såsom T3 Picatinny och Leupold QR, vilket kan vara en besvikelse för vissa användare.

Dessutom har vapnet ett fastmonterat pip-system, vilket begränsar några av dess anpassningsfunktioner jämfört med andra modeller på marknaden.

Sammanfattningsvis erbjuder Tikka T1x Rimfire 22 lr-gevär en utmärkt blandning av kvalitet, prestanda och prisvärdhet, vilket gör den till en fantastisk investering för såväl nya som erfarna användare. Dess styrkor och brister, upptäckta under vårt test, är nyttiga insikter för potentiella köpare att ta i beaktning innan inköp.

Fördelar

 • Utmärkt precision
 • Anpassningsbar tryckvikt
 • Löstagbart 10-skotts magasin

Nackdelar

 • Begränsade monteringsalternativ för kikarsikten
 • Fastmonterat pip-system

2. Bäst premiumval – Sako Quad 22 lr gevär

Sako Quad 22 lr gevär

Sako Quad 22 lr gevär visar varför Sako är ett betroddt namn inom jakt- och sportskytteindustrin. Denna studsares högkvalitativa konstruktion och oslagbara flexibilitet sätter den i en klass för sig.

Specifikationer
Pipbyte: Enkelt
Vikt:2,6 kg
Kaliber:.22lr
Piplängd:56 cm
Gänga:1/2-20

Det första du lägger märke till när du testar Sako Quad är hur smidigt och enkelt det är att byta pipa och magasin. Det tar bara några minuter, vilket ger dig möjlighet att snabbt och effektivt skifta mellan fyra olika kalibrar – 17 HMR, 17 Mash II, 22lr och 22 WMR.

Denna pipbytessystem är verkligen revolutionerande och ger skytten möjlighet att anpassa sig till olika situationer, oavsett om du skjuter på bana eller jagar, på nära eller långt avstånd.

Vapnets design, som har utformats av det berömda italienska modehuset Giugiaro Design, kombinerar modern estetik med funktionell design. Den raka kolven är tillverkad av formgjuten polypropylen med glasfiberförstärkning, vilket garanterar en robust konstruktion som tål tuff användning.

Dessutom tillåter pistolgreppets handutfyllnad på båda sidor och justerbar bakkappa en anpassningsbar användarupplevelse, vilket ger ytterligare bekvämlighet och ergonomi.

Samtidigt är Sako Quad Varmint inte bara snygg – det är också ett extremt välbalanserat och precisionskraftverk, som lever upp till Sakos rykte för kvalitetsstudsare. Men en nackdel att notera är det relativt höga priset.

I slutändan, om du letar efter en studare som erbjuder flexibilitet, hög prestanda och en solid konstruktion, kommer Sako Quad 22 lr gevär inte att göra dig besviken.

Fördelar

 • Snabbt pipbytessystem
 • Flexibel kaliberval
 • Robust och modern design

Nackdelar

 • Hög prisklass

3. Bäst budgetval – Brno CZ 457 Syntet 22 lr gevär

Brno CZ 457 Syntet 22 lr gevär

När det kommer till högkvalitativa och mångsidiga gevär, sticker Ceská Zbrojovka’s modell “CZ 457 Synthetic” ut på marknaden. Detta lätta gevär, med en vikt på endast 2,4 kg, är framtaget för att hantera även de mest ogynnsamma väderförhållanden, vilket gör det till ett tillförlitligt val för alla jägare och skyttar.

Specifikationer
Magasin:5 skott
Trycke:Justerbart
Längd:980 mm
Piplängd:525 mm
Vikt:2,4 kg

CZ 457 Synthetic har en syntetisk stock i amerikansk stil, vilket ger den ett distinkt och modernt utseende. Stockens beläggning ger en mjuk och skön känsla att hålla i utan att kännas hal, vilket är en betydande fördel vid fuktiga eller kalla förhållanden. Även om rembyglar inte ingår, så är gevärets övergripande grepp och hantering imponerande.

En av de mest framträdande egenskaperna hos CZ 457 Synthetic är dess pipbytes system, som tillåter byte till andra kalibrar. Detta ger en exceptionell mångsidighet, vilket är en stor fördel för de som vill experimentera med olika kalibrar. Dessutom är gevärspipan fabriksgängad och kan fås i 22lr, 17HMR eller 22WMR, vilket ytterligare ökar dess mångsidighet.

Geväret kommer med ett 5-skotts magasin, men det finns möjlighet att köpa till ett större magasin om man önskar det. Denna kapacitet, tillsammans med dess justerbara trycke, gör att CZ 457 Synthetic anpassar sig väl till olika skyttar och deras individuella behov.

Den blånerade ytbehandlingen ger geväret ett elegant och hållbart utseende, men det finns en liten nackdel: rembyglar ingår inte med Brno. Även om det inte är ett stort problem för alla, kan det vara en viss besvikelse för de som föredrar att använda remmar.

Sammanfattningsvis är CZ 457 Synthetic ett pålitligt, lättviktigt och mångsidigt gevär, perfekt för både nybörjare och erfarna skyttar. Dess enastående funktioner och design ger det ett övertag i jämförelse med andra gevär på marknaden.

Fördelar

 • Mångsidig med utbytbart pipsystem
 • Användarvänlig med justerbart trycke
 • Hög hållbarhet och grepp tack vare syntetisk stock

Nackdelar

 • Rembyglar ingår inte
 • Begränsat till 5-skotts magasin

4. Lyxvariant – Sako Quad Hunter Pro 22 lr gevär

Sako Quad Hunter Pro 22 lr gevär

Sako Quad Hunter Pro 22 lr-gevär är inte bara ett vapen utan en mängd möjligheter inom en enda ram. Det första som verkligen imponerade på oss under testningen var dess flerkalibriga kapabiliteter. Tack vare SAKOs patenterade pipbytarmekanism kan detta vapen enkelt skiftas mellan kaliber 22 LR, 17 Mach 2, 22 WMR och 17 HMR.

Specifikationer
Kaliber:22 LR
Mått:1025 mm
Vikt:2.8 kg
Piplängd:560 mm
Avtryckare:1-2 kg

Denna mångsidighet öppnar upp en ny värld av jakt- och skyttealternativ för användaren, och vi uppskattade verkligen denna flexibilitet under våra tester.

Design och byggkvalitet för vapnet var en annan höjdpunkt. Vapnets mekanism har två låsklackar och en 50° öppningsvinkel på slutstyckehandtaget, vilket skapar en solid och tillförlitlig konstruktion. Stocken är av Monte Carlo-stil och tillverkad av vackert valnötsträ med oljefinish, vilket ger vapnet ett klassiskt och elegant utseende.

Ett annat noterbart inslag är justerbarheten hos avtryckaren som kan ställas in mellan 1-2 kg. Det finns också möjlighet till snälltryck, vilket gör att du kan anpassa ditt skott efter dina personliga preferenser. Vi uppskattade också säkerhetsfunktionen där säkringen är placerad bakom slutstyckshandtaget och låser både avtryckare och slutstycke, vilket ger extra sinnesro.

Vapnet levereras dock utan öppna riktmedel, men med 11 mm fast skena för kikarsikte på lådan. För vissa kan detta vara en nackdel då det kräver ytterligare investeringar.

Sammanfattningsvis är Sako Quad Hunter Pro 22 lr-gevär ett imponerande och mångsidigt vapen som verkligen levererar på flera punkter. Dess förmåga att växla mellan olika kalibrer, kombinerat med sin robusta design och justerbara funktioner, gör det till ett starkt val för både erfarna jägare och skyttar samt för nybörjare.

Fördelar

 • Mångsidig kaliberomkoppling
 • Stabilt och robust utförande
 • Justerbar avtryckare

Nackdelar

 • Inga öppna riktmedel inkluderade
 • Kan kräva ytterligare investeringar för full funktionalitet

5. Mångsidig – Bergara B14-R Carbon Trainer 22 lr gevär

Bergara B14-R Carbon Trainer 22 lr gevär

När vi utförde vårt omfattande test på Bergara B14-R Carbon Trainer .22lr-geväret, var vi snabbt övertygade om att det var ett fantastiskt vapen för både träning och tävling.

Specifikationer
Vikt:4.1 kg
Längd:96 cm
Piplängd:45.7 cm
Mynning:21.3 mm
Magasin: 10 skotts

Dess unika konstruktion, byggd för att spegla dimensionerna hos en Remington 700, tillåter skyttar att skapa en sömlös övergång mellan detta och deras större kaliber vapen.

Detta gjorde det möjligt för oss att träna våra färdigheter på en kraftigt minskad kostnad för ammunition och utan att kompromissa med känslan av att hantera ett fullskaligt gevär.

Den kolfiberlindade pipan var både otroligt lätt och förbluffande robust, vilket hjälpte till att hålla vikten på geväret till ett minimum utan att offra prestandan. Med dess längd på 45.7 cm och en stigning på 1/16″, kunde vi effektivt skjuta långa avstånd med otrolig precision.

Det vi uppskattade mest med denna modell var dock hur lätt det var att anpassa den. B14-Rs fullständiga kompatibilitet med Remington 700 tillbehör öppnar upp en hel värld av möjligheter för ytterligare specialisering och förbättringar. Vi hittade ett överflöd av lager, utlösare och fästen tillgängliga, vilket innebar att vi kunde skräddarsy geväret exakt efter våra specifika behov.

Slutligen var HMR-kolven som kom med geväret verkligen utmärkt. Dess justerbara kolvkam och längd gör att den kan anpassas för olika skyttar och skyttestilar, vilket ytterligare förbättrar dess mångsidighet.

Fördelar

 • Utformad för träning och tävling
 • Kompatibel med Remington 700-tillbehör
 • Lätt, robust kolfiberpipa
 • Justerbar HMR-kolv

Nackdelar

 • Hög startvikt jämfört med vissa konkurrenter
 • Tillbehör för anpassning kan vara dyra

6. Klassiker – Ruger 10-22 Syntet 22 lr gevär

Ruger 10-22 Syntet 22 lr gevär

Ruger 10-22 Syntet 22 lr gevär, en trogen vapenklassiker, står stadigt på banan över fem decennier efter dess debut. Den kombinerar pålitlig funktionalitet och omfattande eftermarknadsstöd till en prisvärd och varaktig investering.

Specifikationer
Kaliber:.22LR
Pipa:47cm
Längd:94cm
Vikt:2.27kg
Magasin:10 skott

Vi hade nöjet att testa Ruger 10-22 under olika förhållanden, och vi imponerades över hur vapnet lyckades prestera överlag.

Halvautomaten uppvisade enastående skjutförmåga och precision, och syntetstocken tillhandahöll ett bekvämt grepp. Dessutom är den förberedd för montering av kikarsikte, vilket ger ytterligare möjligheter för anpassning.

Dess robusta stålkonstruktion och blånerade finish var andra starka fördelar. Dessa egenskaper, tillsammans med dess pålitliga ställbara sikte, gör Ruger 10-22 till ett pålitligt vapen för både träning och jakt.

När det kommer till anpassningsbarhet, är Ruger 10-22 obestridd. Den enorma mängden eftermarknadsprodukter gör att du kan skräddarsy detta gevär till dina egna behov och preferenser.

Men trots dessa positiva aspekter är det viktigt att notera att detta vapen är betydligt tyngre än vissa av dess konkurrenter, vilket kan vara en nackdel för vissa användare. Även om halvautomaten erbjuder fördelar i form av snabb omladdning och kontinuerligt skytte, kan det också leda till mer underhåll och rengöring.

Trots dess mindre nackdelar är Ruger 10-22 ett pålitligt och klassiskt gevär som lever upp till sitt rykte. Det erbjuder en sällsynt kombination av hållbarhet, prestanda och anpassningsbarhet som gör det till ett bra val för alla skyttar, oavsett erfarenhet.

Fördelar

 • Gedigen och pålitlig
 • Stort utbud av eftermarknadsprodukter
 • Ställbart sikte
 • Anpassningsbar för montering av kikarsikte

Nackdelar

 • Tung jämfört med vissa konkurrenter
 • Halvautomat kan kräva mer underhåll

7. Innovativ – Browning T-Bolt Composite 22 lr gevär

Browning T-Bolt Composite 22 lr gevär

Browning T-Bolt Composite 22 lr gevär ger en frisk fläkt till traditionen av småviltsjakt, med sin kombination av högteknologisk innovation och pålitlig konstruktion. Från en tillverkare med över ett sekel av erfarenhet bakom sig, ger T-Bolt dig ett vapen som är anpassningsbart, användarvänligt och framförallt, effektivt.

Specifikationer
Kaliber:22lr
Pipa:56cm
Vikt:2.1kg
Magasinkapacitet:10 patroner
Kolv:Syntetisk

Vårt test av Browning T-Bolt visade att den är ett utmärkt verktyg för både jakt och tävlingsskytte. Den är inte bara ett gevär, utan en verklig förlängning av skytten.

Vapnets lätta vikt och den bekväma syntetkolven gör det behagligt att bära under långa perioder. Den glansiga blånerade pipan, tillsammans med den svarta syntetkolven, ger en estetisk och professionell touch.

T-Bolt imponerade oss särskilt med dess rakrepeterande mekanism, vilket minskar tid och ansträngning vid omladdning. Dessutom kommer den med en unik egenskap: ett extra magasin integrerat i kolvfoten, vilket ökar kapaciteten utan att behöva bära extra utrustning. Det är ett smart och praktiskt tillägg som skiljer T-Bolt från mängden.

En av dess mindre nackdelar som vi upptäckte under vårt test var avsaknaden av ett monterat sikte. Detta kan vara ett problem för vissa skyttar, men det kan lätt lösas med eftermarknadsalternativ. Dessutom kan den innovativa Double Helix magasinet ta lite tid att vänja sig vid för skyttar som är vana vid traditionella magasinsystem.

Trots dessa mindre hinder, står Browning T-Bolt som ett testamente till Brownings ständiga strävan att ge skyttar kvalitetsutrustning. Med sin innovativa design och tillförlitliga prestanda, är den ett utmärkt val för alla småviltsjägare.

Fördelar

 • Innovativ magasinsdesign
 • Lättvikt och ergonomisk
 • Extra magasin i kolvfoten
 • Gedigen och pålitlig

Nackdelar

 • Kanske ovanligt magasinsystem för vissa

8. Anpassningsbar – Winchester Wildcat 22 lr gevär

Winchester Wildcat 22 lr gevär

Winchester Wildcat 22 lr gevär är en imponerande blandning av flexibilitet, prestanda och kostnadseffektivitet. Detta halvautomatiska kulgevär ger det bästa av två världar, genom att kombinera traditionell tillverkning med modern innovation.

Specifikationer
Kaliber:22lr
Pipa:46cm, Gängad
Magasinkapacitet:10 patroner
Material:Polymer
Funktion:Halvautomatisk

Vid våra tester upptäckte vi att Winchester Wildcat inte bara levererade en stabil och pålitlig skytteupplevelse, men att den också lyckades erbjuda ett unikt sortiment av anpassningsbara funktioner.

Den 46 cm gängade pipan tillåter lätt montering av tillbehör som ljuddämpare eller musfälla, vilket ger skytten extra möjligheter att justera vapnet efter egna behov.

En annan anmärkningsvärd funktion med Wildcat är dess kompatibilitet med Ruger 10/22 magasin. Detta innebär att skyttar inte är begränsade till Winchester-specifika magasin, vilket ger större valfrihet och flexibilitet. Vidare är Wildcat lätt att ta isär för rengöring, vilket vi uppskattade under våra tester.

En av de saker vi upptäckte som kan vara en nackdel är att Wildcat är tillverkad med en hel del polymer, vilket kanske inte ger samma robusta känsla som vapen tillverkade med mer metall. Dessutom kan den manuella säkerhetsknappen ibland vara lite krånglig, trots att den är anpassad för både höger- och vänsterhänta skyttar.

Trots dessa små problem, är Wildcat ett starkt val för dem som letar efter en halvautomatisk 22 lr. Dess kombination av prisvärdhet, prestanda och anpassningsbarhet gör det till ett utmärkt alternativ för både jakt och övningsskytte.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Anpassningsbar
 • Lätt att rengöra
 • Kompatibel med Ruger 10/22 magasin

Nackdelar

 • Mycket polymer
 • Manuell säkerhetsknapp kan vara krånglig
hur vi testar 22 lr gevär

Hur vi testar 22 lr gevär

Att hitta det bästa salongsgeväret kan vara en utmaning. Vi har gjort tunga tester för att ge dig det mest omfattande och objektiva resultatet.

Varje 22 lr gevär vi valde genomgick en rigorös testprocess. Men innan vi dyker djupt in i våra upptäckter och vilket vapen som blev bäst i test, låt oss ta en titt på hur vi faktiskt utförde våra tester.

Förberedelse av testområdet

När vi först gick in i vårt testprojekt förstod vi vikten av en välkontrollerad testmiljö. Detta är avgörande för att säkerställa att varje salongsgevär testas under samma förhållanden. Vi utformade en skjutbana som efterliknade ett verkligt scenario.

Vi hade strikta protokoll för att hålla miljön konsekvent under varje test – allt från ljusförhållanden till temperatur och vindförhållanden. Genom att hålla dessa faktorer konsekventa, kunde vi jämföra hur varje 22 lr gevär presterade under liknande förhållanden.

Steg-för-steg testprocess

När vi hade vår testmiljö redo, var det dags att inleda testprocessen. Varje salongsgevär som testades fick gå igenom samma rutin. Vi började med att grundligt undersöka vapnet, värdera dess utformning och materialval.

Sedan gjordes en genomgång av varje gevär för att testa dess ergonomi och användarvänlighet. Skjuttester genomfördes sedan med upprepade skott för att utvärdera vapnets precision och tillförlitlighet.

Dessa steg säkerställde att vi fick en heltäckande bild av varje 22 lr gevär vi testade.

Utförandet av Testerna

Under utförandet av testerna var vår huvudprioritet att säkerställa att alla data samlades in på ett konsekvent sätt. Varje salongsgevär testades flera gånger för att bekräfta resultaten och undvika felmarginaler.

Tid tog vi också med i beräkning – varje testfas tog en bestämd tid, vilket garanterade att vi jämförde äpplen med äpplen. Att se till att varje test genomfördes på ett rättvist och standardiserat sätt hjälpte oss att avgöra vilket salongsgevär som verkligen var bäst i test.

Bedömning av resultaten

Efter att ha samlat in all nödvändig data från våra tester började vi utvärdera resultaten. Vi jämförde varje 22 lr gevär i förhållande till varandra med avseende på de olika parametrarna vi testade: precision, användarvänlighet, ergonomi och tillförlitlighet.

Vi noterade även om det fanns några unika funktioner som utmärkte sig för varje salongsgevär. Genom att analysera varje vapens styrkor och svagheter, kunde vi bestämma vilket som var bäst i test och varför.

Långsiktiga tester och hållbarhet

Vi förstår att hållbarhet är en avgörande faktor när man investerar i ett salongsgevär. Därför var långtidstester en del av vår testprocess.

Vi genomförde flera skyttesessioner med varje 22 lr gevär, observerade hur varje vapen höll upp under frekvent användning och skötning. Genom att göra detta, kunde vi få en uppfattning om hur väl varje vapen kan tåla tidens prövning och upprätthålla dess prestanda på lång sikt.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet är alltid en prioritet när det gäller skytte, och varje vapen vi testade undersöktes noggrant för dess säkerhetsfunktioner.

Vi märkte hur varje 22 lr gevär svarade på eventuella störningar eller oväntade situationer, och om det fanns några säkerhetsfunktioner inbyggda för att hantera dessa händelser.

Pålitlighet var också en stor faktor i vår bedömning – vi ville se till att varje salongsgevär vi testade kunde lita på att leverera konsekventa resultat oavsett omständigheterna. Efter en rigorös bedömning av dessa aspekter kunde vi identifiera de vapen som var mest pålitliga och säkra att använda.

Allt detta arbete har lett oss till den mest omfattande recensionen och rankningen av salongsgevär på marknaden idag. Vi är övertygade om att vårt bäst i test-val kommer att uppfylla dina förväntningar och bli en tillförlitlig partner på skjutbanan.

Att tänka på inför användning av ditt 22 lr gevär

Det är allmänt känt att förberedelse är nyckeln till framgång, och detta gäller verkligen för användningen av ett salongsgevär. Våra tester har visat att genom att följa dessa tips kan du både förbättra ditt skytte och öka chanserna att ditt vapen presterar bäst i test. Här är några av de mest betydelsefulla tipsen vi har samlat under vår testprocess:

Inspektera vapnet noggrant

Vårt första råd är att noga inspektera ditt 22 lr gevär innan du använder det. Se till att alla delar sitter fast ordentligt och att det inte finns några synliga tecken på skada.

Kontrollera särskilt löpet och säkerhetsmekanismerna. Leta efter eventuella tecken på slitage, såsom sprickor eller korrosion. Detta kan vara skillnaden mellan en vanlig dag på skjutbanan och en potentiellt farlig situation.

Under vår testprocess blev vi påminda om hur viktigt det är att vara bekant med vårt vapen och dess tillstånd.

Bli bekant med bruksanvisningen

Nästa tips kan låta självklart, men du skulle bli förvånad över hur många människor som ignorerar det. Bruksanvisningen till ditt salongsgevär är inte bara en pappersbunt att kasta. Den innehåller ofta viktig information om vapnets funktioner, säkerhetsrutiner och skötsel.

Under vårt test upptäckte vi att den som vet hur man använder sin bruksanvisning kan undvika många problem och optimera vapnets prestanda för att få det att prestera bäst i test.

Undersök säkerhetsfunktionerna

Säkerhet är alltid en prioritet när man hanterar vapen. Våra tester underströk hur viktigt det är att vara bekant med säkerhetsmekanismerna på ditt salongsgevär.

Ta reda på var säkerhetsomkopplaren är, hur du ser om vapnet är laddat och hur du säkert laddar ur det. Att förstå dessa funktioner minskar risken för olyckor och säkerställer att ditt vapen kan prestera bäst i test.

Förstå din ammunition

Varje 22 lr gevär är konstruerat för en specifik typ av ammunition. Att förstå den ammunition du använder, dess egenskaper och hur den interagerar med ditt vapen är väsentligt.

Under våra tester fann vi att kunskap om ammunitionen var avgörande för att uppnå optimala resultat. Att veta hur din ammunition beter sig kan hjälpa dig att bli en mer effektiv skytt och hjälpa ditt vapen att prestera bäst i test.

Vad du bör tänka på när du köper 22lr gevär

Vad du bör tänka på när du köper 22lr gevär 2024

Som vi nämnde i introduktionen kan det vara väldigt svårt att veta vilket 22lr gevär man ska köpa då de kan användas till så mycket. I den här delen av vårt test kan du därför läsa mer om geväret och få reda på vilka saker det är som påverkar ditt val av vapen.

Här kommer en lista på de viktigaste faktorerna som du behöver tänka på när du ska köpa ett 22lr gevär.

 • Användningsområde
 • Pris
 • Ammunition

Användningsområde

Som vi alla vet vid det här laget är 22 lr geväret ett vapen som har många olika användningsområden, allt från jakt till övning med lerduvekastare. Därför borde du fundera över vad du ska använda ditt vapen till så att du inte köper fel modell.

Det viktigaste att tänka på när man ska köpa ett vapen är vad man ska skjuta. Om man vill jaga större djur så passar inte 22 lr geväret då det inte är tillräckligt kraftfullt. Man kan alltid byta pipa och ammunition för att få mer kraft men i det läget är mer logiskt att köpa tyngre vapen för tyngre djur. Att byta pipa och ammunition är endast praktiskt för en mindre höjning i kaliber.

Om du ska använda ett 22 lr gevär till prickskytte kan det vara en idé att titta på modeller som erbjuder bra stöd för axel och kind då man skjuter betydligt mer än om man skulle jaga. Det är också smart att köpa en ljuddämpare till din 22lr då de både minskar ljudnivåer och rekyl.

Då 22 lr gevär är relativt stora är det ett måste att införskaffa ett stort och rymligt vapenskåp. Om du planerar att vandra längre sträckor med ditt gevär är en vapenrem ett måste, annars kommer du bli olycklig och ångra dig efteråt.

Du måste också bestämma dig för vilka djur du tänker jaga. Om du är osäker på vad som finns i ditt närområde kan den vara smart att sätta upp en åtelkamera.

Pris

Priserna för 22lr gevär kan variera väldigt mycket och då är det absolut nödvändigt att man köper rätt så att man inte lägger massor med pengar i onödan. Som du säkert har märkt med de modeller som vi recenserat kan priserna stiga upp mot cirka 15 000 kronor vilket betyder att du behöver tänka igenom köpet extra noga.

Som med de flesta andra produkter är priset oftast proportionellt mot kvalitén. Om man är mer rutinerad och vet exakt vad man är ute efter är priset inte ett stort problem då man är mer medveten om vad man är ute efter och om vad man kommer behöva betala.

För de som inte jagar särskilt mycket och som därmed inte kommer behöva använda vapnet speciellt ofta kan en billig modell rekommenderas. Om man inte använder det så ofta kommer man inte kunna lägga märke till vapnets brister lika tydligt. Dessutom kommer vapnet inte utsättas för lika mycket slitage vilket gör att det kan hålla länge även om hållbarheten inte är optimal.

Ska man däremot jaga ofta eller tävla i skytte är det viktigare att man väljer ett vapen med bättre kvalité då man kan dra mer nytta av alla extra funktioner samtidigt som man kan använda det länge tack vare hållbarheten.

Du behöver även inkludera vissa tillbehör som kommer dra upp priset, exempelvis ljuddämpare, hörselskydd och benstöd eller skjutstöd.

Ammunition

När du väl har köpt rätt 22lr gevär kan du fortfarande anpassa upplevelsen och prestandan en hel del med olika typer av ammunition. Olika sorters ammo för din 22lr kan göra många olika saker och därför riskerar du att få en sämre jägarupplevelse ifall du skulle välja fel.

Hagelskott för 22lr gevär lämpar sig bäst jakt av diverse småvilt och olika fåglar som är svårare att träffa med kulskott. Det är viktigt att tänka på avståndet när man skjuter så att man inte står för långt ifrån. Om det skulle vara fallet riskerar man att endast skada djuret så att det lider.

Rekommenderade avstånd kan skilja sig åt mellan olika 22lr gevär och olika ammunition men det vanligaste är mellan 20 och 35 meter.

Det finns även andra sorters ammunition som är gjorda för tävlingsskytte. De är då designade att färdas i mycket högre hastigheter än vanlig ammunition då de därmed klarar vinden bättre. En viktig sak att tänka på är att denna sorts kulor sliter mer på gevärets pipa vilket kan försämra vapnets totala prestanda som behöver vara hög för just tävlingsskytte.

Slutligen finns det även ammunition som tillverkas utan krut vilket gör det mycket tysta. Detta kan då passa nya jägare eller den som inte vill köpa dämpare till vapnet. Det är dock viktigt att tänka på att dessa kulor kan vara mer vindkänsliga på grund av dess låga hastigheter och då behöver man vara närmre sitt byte när man skjuter.

Rimfire och Varmint 22lr gevär

De flesta 22 lr gevär förknippas snabbt med orden rimfire och varmint. Eftersom 22lr är ett vanligt vapen för nybörjare är det lätt att bli förvirrad av dessa termer.

Ett varmint vapen är ett gevär som ofta har lite grövre kolv och pipa. Ordet varmint kommer från engelskans vermin som beskriver skadedjur som oftast fördärvar till exempel skörden.

Vapen som är varmint är alltså bäst lämpade att skjuta djur av samma storlek som de skadedjur som för en engelsktalande skulle kunna klassas som vermins. Oftast är det djur i ungefärlig storlek med till exempel grävlingar.

Rimfire, eller på svenska kantantändning, är en slags ammunition som använder sig av en annan slags antändning till skillnad från till exempel centerfire. En rimfire kula har sin primer längs kanten vid basen av höljet. När man trycker på avfyraren krossas kanten vilket skapar gnistor som sedan antänder krutet.

Tävlingsskytte med 22 lr gevär

22 lr är gevär som lämpar sig väldigt bra till tränings- och tävlingsskytte tack vare dess låga kaliber och att de är så smidiga. Tävlingsskytte blir idag mer och mer populärt och om man vill bli bra på det krävs det att man övar mycket.

Utrustningen för dig som är intresserad av tävlingsskytte är olik utrustningen för dig som jagar. När du deltar i tränings- eller tävlingsskytte bör du tänka på att du skjuter mycket mer och då krävs mer skydd.

Skyddsglasögon bör alltid användas så att man inte får in något i ögonen, speciellt när man skjuter mycket då riskerna ökar.

När du jagar är det kanske inte helt nödvändig att använda hörselskydd då man inte skjuter särskilt ofta och öronen tar mindre skada. Men om du tränar eller tävlar i att prickskjuta är det extremt viktigt då dina öron tar betydligt mer skada.

I samband med tävlingsskytte är det också viktigt med vapen som prioriterar komfort. Med tanke på mängden skott som avlossas tar kroppen mycket mer skada av rekylen. Därför kommer du då kunna tjäna väldigt mycket på ett vapen som är extra skönt att använda.

Vanliga frågor om 22lr gevär

Vad ska man ha för ammunition?

Sortens ammunition för din 22 lr beror så klart på ditt skjutmål. Om man tävlar i skytte passar kulor med högre hastigheter bättre. Ska man skjuta småvilt kan hagel vara ett alternativ och om man föredrar tystnad kan kulor med lägre hastighet rekommenderas.

Hur långt ifrån kan man skjuta med 22lr?

Oftast fungerar avstånd på 40 till 60 m bäst för 22lr gevär. Eftersom man oftast skjuter mindre djur blir det mycket svårt att träffa sitt mål från till exempel 80 till 100 meters avstånd

Vad får man jaga med 22lr?

I Sverige tillhör 22lr gevär klass fyra. Detta betyder att du får skjuta mest mindre vilt som till exempel vildkanin, ripa och bisam.

Med specifika modifikationer kan man få en prestanda som tekniskt sätt skulle kunna sätta 22lr i klass 3 men vi rekommenderar att du ändå skjuter inom klass 4-ramen.

Vad betyder 22lr?

22lr är ett gevär med lägre kaliber. I beteckningen står 22 för att skottens diameter är 0,22 amerikanska tum och för oss motsvarar det cirka 5,6 mm. Lr står i sin tur för Long Rifle.

Varför används 22lr?

22lr är kanske mest populär inom tävlings- och träningsskytte. Mycket tack vare det relativt låga priset samt den låga rekylen. Till exempel används 22lr gevär vid skidskytte och det används även av det svenska hemvärnets ungdomsverksamhet.

Det är dessutom vanligt med olika varianter av gevären som till exempel 22lr grytpistoler som även de används till olika ändamål. 

Sammanfattning

Idag är lr 22 gevär kanske de mest använda vapnen i hela världen. Det finns väldigt många olika tillverkare som alla gör många olika modeller. Det kan därför vara väldigt svårt att veta vilken modell som kommer passa en bäst.

Generellt sett används 22lr gevär till mindre djur eller till tävlingsskytte tack vare dess låga kaliber. Den låga kalibern gör även vapnet mer lämpat till nybörjare.

Även om denna sorts gevär inte är de grövsta på marknaden kan de fortfarande vara väldigt dyra och därför är det viktigt att man är försiktig när man ska köpa sitt vapen.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen