Bästa Lerduvekastaren 2023 – Test av olika Lerduvekastare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Champion High Fly String Release

Caldwell Handhållen

Champion Workhorse Elektrisk

Primax Handhållen

För cirka 200 år sedan släppte skyttar duvor till himlen och tävlade sedan om att skjuta ner så många som möjligt. Sporten var känd som duvskytte. Under 1800-talet blev sporten populär i Storbritannien, men gjordes olaglig 1921.

Idag fortsätter traditionen genom att man har ersatt duvorna med så kallade lerduvor, mot vilka skyttar siktar och skjuter på.

Vi på friluftsproffset tycker lerduveskytte är mycket roligt. Funderar du på att hålla på med lerduveskytte hemma så behöver du en lerduvekastare.

För att hjälpa dig att hitta den bästa lerduvekastaren har vi redan recenserat 4 olika modeller. Vi har även längre ner gjort en köpguide för den som vill veta mer om produkten innan den köper.

1. Bäst i test – Champion High Fly String Release

Se bästa priset 

Champion high fly string release är en lerduvekastare som skickar iväg lerduvor genom dragning i ett snöre. Modellen är alltså manuell och inte elektrisk.

Modellen har en robust konstruktion i stål och skjuter jämna skott varje gång. Det går även att justera maskinen så lerduvans kastbana förändras på höjd och längd.

Modellen kan skicka iväg enkla och dubbla lerduvor samtidigt. Montering av modellen är enkel och modellen kan monteras på ett underlag, alternativt placeras på marken.

Champion high fly har även en mycket låg vikt och är därför enkel att förflytta. Modellen är manuell, vilket bidrar till ett mycket lågt pris. Vi på friluftsproffset tycker att Champion high fly är det perfekta valet för den vanliga konsumenten, som bara vill hålla på med lerduveskytte hemma.

Modellen är mycket prisvärd och erbjuder hög kvalité. Behöver du den bästa lerduvekastaren rekommenderar vi därför denna modell.

2. Populärast – Caldwell Handhållen

Caldwell Lerduvekastare handhållen

Se bästa priset 

Denna handhållna lerduvekastare är gjord för att kunna användas av alla, amatörer som veteraner. Användning av produkten är simpel. Det är bara att placera lerduvan i kastaren och svinga. Produkten är perfekt för att förbättra träffsäkerhet.

Designen är mycket simpel och kommer erbjuda många timmar av underhållning och träning. Det beror på att modellen är tillverkad i tålig plast som har en lång livslängd.

Modellen fungerarar utmärkt tillsammans med lerduvor i normal storlek (108 till 110mm). Längden på modellen är 48,7 cm och vikten är 0,4kg. Det är därför enkelt att transportera produkten i ryggsäck till exempel.

Att Caldwells lerduvekastare är så populär på marknaden är inte konstigt. Eftersom den är manuell har den en mycket låg prislapp. Vi på friluftsproffset rekommenderar denna modell till de som vill ha en praktisk, billig och portabel lerduvekastare.

3. Premiumval – Champion Workhorse Elektrisk

Champion Workhorse Elektrisk Lerduvekastare

Se bästa priset 

Lerduvekastaren från Champion riktar sig mot en speciell grupp konsumenter. För de personer som vill ha de bästa förutsättningarna för lerduveskytte är Champions workhorse det rätta valet.

Modellen är automatisk och elektrisk och drivs på ett 12V batteri. Att den är automatisk och elektrisk möjliggör lerduveskytte ensam. Manuella kastare kräver att en annan person gör jobbet för att skjuta upp lerduvan. Champions modell gör i stället detta automatiskt, utan någon andra part.

Den betydligt högre prislappen rättfärdigas av att modellen är elektrisk och automatiskt. Men vi på friluftsproffset tycker faktiskt att modellen är ganska prisvärd, utifrån vad som erbjuds.

Med ett magasin på 50 lerduvor och en omladdningsfrekvens på 2,5 sekunder, kan man ostört träna och förbättra sin träffsäkerhet.

Kastlängden på lerduvorna är mellan 50 och 68m och det finns 3 olika kastvinklar. Tro heller inte att modellen är tung och klumpig. Faktum är att kastaren är ganska lätt och ganska portabel.

4. Billigast – Primax handhållen

Primax Lerduvekastare Handhållen

Se bästa priset 

 Denna handkastare från varumärket Primax är en av de billigare på marknaden. Det beror på att den är manuell och inte automatisk.

Användning av produkten är mycket enkel och just därför är produkten utmärkt för nybörjare. För att använda modellen är det bara att placera en lerduva i kastaren och sedan svinga.

Den simpla designen kommer erbjuda många timmar av träning och underhållning. Modellen är gjord i plast vilket också bidrar till dess låga pris.

För den som vill förbättra sin träffsäkerhet rekommenderar vi denna modell. För den som vill börja med lerduveskytte är en handhållen även en bra ingång. Letar du efter en billig och bra handkastare så borde du kika på Primax variant.

Lista över de bästa lerduvekastare 2023

  • Bäst i test: Champion High Fly String Release
  • Populärast: Caldwell Handhållen
  • Premiumval: Champion Workhorse Elektrisk
  • Billigast: Primax Handhållen

Köpguide för lerduvekastare 2023

När det kommer till lerduvekastare så finns det faktiskt mycket att tänka på. Det beror på att det finns många olika sorters kastare. När du ska hitta den bästa lerduvekastaren så borde du tänka på följande aspekter:

  • Bärbarhet
  • Pris
  • Hållbarhet
  • Kastmekanism

Bärbarhet

Bärbarhet är något väldigt viktigt att tänka på innan man ska köpa sin kastare, eftersom olika modeller har olika bärbarhet.

Vikt och storlek är två saker man borde tänka på innan man köper sin lerduvekastare. Är du någon som ständigt är ute och rör dig mellan olika platser behöver du en bärbar kastare. Storlek och vikt är två saker som kan hindra bärbarheten.

Elektriska lerduvekastare tenderar att vara mycket tyngre än manuella kastare som avlossar lerduvan med ett snöre eller en pedal. Elektriska lerduvekastare behöver oftast sättas ihop efter varje transport.

Dessa modeller är alltså inte särskilt bärbara. Köper du sådan variant bör du dock tänka på att köpa en som är kompakt och som har hjul.

Kräver du ännu mer bärbarhet? vill du transportera din kastare i till exempel ryggsäcken? då behöver du en handkastare. Dessa varianter väger oftast inte ens ett kilo och är oftast mindre än en halvmeter. Ovan har vi recenserat handhållna varianter, vi rekommenderar att kika där för att hitta den bästa handkastaren.

Pris

Pris är också en punkt att tänka på innan man köper sin lerduvekastare. Vad får man egentligen för sina pengar?

Jo, dyrare varianter brukar vara elektriska och automatiska. De brukar också ha ett lerduvemagasin, vilket innebär att lerduvor kan kontinuerligt skjutas upp med ett visst intervall på några sekunder.

Dessa modeller rekommenderas främst till personer som vill ta lerduveskytte mycket seriöst. Eftersom de automatiska och elektriska lerduvekastarna är ganska dyra rekommenderar vi att gå ihop några stycken för att köpa en tillsammans.

Dyrare modeller har också mycket bättre kvalité. De brukar vara tillverkade i stål och brukar ha en mycket hållbar och slitstark konstruktion. Handhållna modeller i plast är inte särskilt hållbara, men förstås betydligt billigare än den automatiska varianten.

Man kan även köpa en manuell kastare. Med manuella kastare menar vi modellerna som har en stålkonstruktion, fast inte är elektriska. Dessa varianter ligger prismässigt mellan handkastaren och den automatiska kastaren.

Dessa varianter har mycket bra hållbarhet och prisvärdhet och rekommenderas därför mycket starkt. Så för mer pengar får du alltså en bättre lerduvekastare. Men kom ihåg att inte glömma faktorer som bärbarhet. Automatiska varianter har ju sämre bärbarhet.

“En dyr variant är inte alltid det bästa valet.”

Hållbarhet

Hållbarhet är också en punk som man bör ha i åtanke innan man köper sin kastare. Köper man en kastare vill man att den ska vara robust och att den håller i många år.

Du vet aldrig hur vädret kommer att bli. Det som kan börja som en solig och varm förmiddag, kan snabbt bli en regnig och kall eftermiddag. Står du ute i stänket och bestämmer för att fortsätta skjuta, så måste även din kastare kunna fortsätta kasta.

Köper du en manuell kastare brukar det inte vara något problem. Dessa varianter har inga elektriska komponenter och går därför inte sönder av regn. Elektriska varianter kan däremot ta stryk från regn. Se därför till att köpa en variant som är vattentät om den är elektrisk.

Rostfritt stål är ett starkt material som håller länge, som din kastare bör vara tillverkad i. Köper du en rejäl kastare så är konstruktionen nog också mycket stark.

Handkastare är däremot inte särskilt hållbara, eftersom dessa varianter är gjorda i billig plast. Vi på friluftsproffset vill avisa att köpa en handkastare, om hållbarhet är något viktigt för dig, vilket det bör.

Kastmekanism

När det kommer till lerduvekastare finns det några olika kastmekanismer. Handkastaren fungerar så att du placerar en lerduva i kastaren och svingar. Denna design är mycket enkel och just därför kan nästan alla kasta lerduvor med en handkastare.

Däremot så måste man förstås vara två, där en skjuter och en kastar. Handkastarna kräver också lite styrka och ger en kastbana som inte är förutsägbar.

Manuella lerduvekastare är enligt oss ett bättre val. Vissa kräver att man drar i ett snöre, medan andra har en fotpedal för att avlossa lerduvan till skyn. Med dessa varianter kan kastbanan bli mer förutsägbar.

Det som gör fotpedalen så bra är att de endast kräver ett försiktigt tryck för avlossning av lerduva. Detta innebär att man kan bibehålla en bra skjutposition samtidigt som man avlossar en lerduva.

Automatiska och elektriska lerduvekastare har en alldeles unik kastmekanism. Genom att fylla ett magasin med lerduvor skjuts duvorna upp i skyn kontinuerlig med ett intervall på några sekunder. Denna kastmekanism kräver inte att någon människa gör något arbete, vilket gör så att du kan lägga fokus på vad som är viktigast – lerduveskyttet.

Olika typer av lerduvekastare

Automatisk lerduvekastare

Automatiska och elektriska lerduvekastere är lerduvekastare för proffs. Dessa lerduvekastare som laddas av ett 12V batteri, skjuter upp lerduvor automatiskt och kontinuerligt. De brukar vara lite dyrare, men frigör den som skjuter från att avlossa lerduvor manuellt.

Vissa modeller är också programmerbara, vilket innebär att man kan välja att skjuta lerduvorna inom ett visst intervall. Vissa varianter kan också göra så att kastbanan blir slumpmässig. Den som vill ha de bästa förutsättningarna för att bli duktigt på lerduveskytte borde köpa en elektisk lerduvekastare.

Manuell lerduvekastare

Manuella kastare brukar ha en fjäder som hjälper till att avlossa lerduvan. Genom att dra i ett snöre eller genom att trampa på pedal, avlossas lerduvan från kastaren. Sedan måste kastaren laddas manuellt.

Dessa varianter är ganska prisvärda och är mycket hållbara. Vi på friluftsproffset rekommenderar dessa modeller till nybörjare.

Handkastare

Handkastaren är lerduvekastaren i sin enklaste form. Dessa varianter ser ut som en lång arm och har en C-formad hand. Först placerar man en lerduva i handen och sedan är det bara att svinga.

Med dessa varianter måste man förstås vara två, där ena personen skjuter och den andra personen kastar. Fördelen med handkastare är att de är mycket bärbara och framför allt mycket billiga och lätta att använda.

Vanliga frågor om lerduvekastare

Vilket batteri till lerduvekastare?

Till elektriska lerduvekastare bör man använda ett batteri på 12 volt. Vi rekommenderar att först se om produkten är kompatibel med 12V. Men elektriska lerduvekastare brukar nästan alltid laddas med ett batteri på 12V.

Vad kostar en lerduvekastare?

Priset på lerduvekastare varierar mycket. En handkastare kan kosta så lite som 200 kr, medan en automatisk lerduvekastare kan kosta upp till 10 000kr. På vår hemsida har vi recenserat 4 olika modeller i olika prisklasser. För att ta reda på vad som skiljer dyra och billiga kastare bör du kika på vår hemsida.

Vilken är den bästa lerduvekastaren?

Det beror på dina preferenser. Vi har gjort en köpguide på vår hemsida för att hjälpa dig att hitta den rätta lerduvekastaren. Vi har även recenserat 4 olika modeller där vi har gett titlen ”bäst-i-test” till en modell. Vi på friluftsproffset tycker personligen att lerduvekastaren bäst i test är mest prisvärd.

Vad är skillnaden mellan en automatisk och en manuell lerduvekastare?

Automatiska lerduvekastare har en batteridriven motor, vilket ger lerduvan mer kraft. Lerduvorna skjuts också automatiskt. För manuella lerduvekastare så måste man avlossa lerduvan manuellt med ett snöre eller en pedal. Vill du lära dig mer om lerduvekastare så har vi gjort en köpguide där vi jämfört olika varianter.

Sammanfattning

Lerduveskytte är en populär sport bland jägare idag. Lerduveskytte förbättrar din träffsäkerhet men är framför allt mycket roligt.

Det finns dock många olika modeller på marknaden att välja mellan, och vi vet att det kan kännas överväldigande. Just därför har vi gjort denna artikel, för att hjälpa de som letar efter den bästa lerduvekastaren.

I denna artikel har vi recenserat 4 olika modeller, i varierande prisklasser och funktioner. Vi har även gjort en köpguide för den som vill lära sig mer.

Vår förhoppning är att vi med denna text hjälpt dig i ditt letande, för att hitta den bästa lerduvekastaren.

Källor

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen