Bästa Slaktknivarna 2022 – Test av olika Slaktknivar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Giesser Slaktset 3-pack Slaktknivar

Pumori Slaktset 3-pack Slaktknivar

Eka Slaktset 3-pack Slaktknivar

Fischer Sandvik 12C27 Slaktkniv

Klicka här för att se fler slaktknivar.

Bäst i test Slaktkniv 2022

Du kan slakta ett vildsvin eller en älg med en vass kökskniv, men en bra uppsättning slaktknivar gör det mycket lättare. När du bygger din samling slaktknivar, ta ett tips från professionella styckare och investera i stål som tål tuff användning med handtag som känns bekvämt i din hand även under längre sessioner av slakt. Efter att ha slaktat vilt i flera år presenterar jag en samling slaktknivar ovan som jag kan rekommendera för att bearbeta hjort, älg, vildsvin och viltfåglar säsong efter säsong.

Men varför ska man inte använda en kökskniv? Vissa kockar kan vara bekväma med en kökskniv, men en slaktkniv ger dig en extra effektivitet. De flesta har långa, skarpa och tjocka blad som når långt för att hjälpa dig att få rena styckningar i köttet. Dessutom erbjuder deras bekväma handtag bättre grepp och säkerhet.

Kvalitet och tillförlitlighet är något alla bör leta efter i en slaktkniv. Slaktkniven är ett mycket bra verktyg för kommersiell användning och hemanvändning, särskilt när det gäller skärning av stora köttbitar.

Läs även >>> Bäst i test Salongsgevär 2022

Köpguide för bäst i test slaktkniv 2022

Nu måste du ha varit mer bekant med några av de bästa slaktknivarna som anges ovan och till och med ville få en eller två till ditt hus eller restaurang. Det skulle dock vara bättre att veta mer om funktionerna i en typisk slaktkniv innan du gör investeringen.

Nu kan du hoppa direkt in och få en egen slaktkniv, och det är helt bra, men vad händer om det finns en eller två funktioner som du inte gillar? Om du gör det kan du riskera att slösa bort tid och pengar. Därför är det klokare att titta på några av funktionerna i en bra slaktkniv så att du inte stöter på den här typen av problem. Läs nedan för att se de viktigaste funktionerna att se över när du köper en slaktkniv.

Saker att tänka på när du ska köpa en slaktkniv:

 • Balans
 • Vikt
 • Storlek
 • Knivblad
 • Underhåll
 • Skärpning
 • Handtag
 • Pålitlighet
 • Hantering
 • Rengöring
 • Säkerhet
 • Utseende

Balans

När du handlar efter slaktknivar (och alla knivar), se till att hålla i dem innan du köper. Alla knivar känns annorlunda från handtaget till höften. Vissa knivar har en hel tang, vilket innebär att bladet löper hela vägen genom handtaget. Fulltangknivar tros vara bättre balanserade och är nyckeln för användare som gillar känslan av en tyngre kniv. En välbalanserad slaktkniv ger mer kontroll över kniven, så att du kan utföra alla dina slaktuppgifter till fullo.

Vikt

Slaktknivar är kända för att vara mycket tyngre än andra vanliga, eftersom de är byggda för att klara tunga uppgifter. Till skillnad från vad de flesta tror, ​​används slaktknivar inte bara för att tillverka grill och styckning av kött, utan de används också för utomhuscamping.

Beroende på hur du använder slaktkniven kan den antingen vara lätt eller tung. En lättviktskniv är bra för att skära biff eller rostat kött medan en tungvikt är mer lämplig för att skära något större med starkare kraft. Till exempel kan en tung slaktkniv knäcka stora ben utan problem. I slutändan beror allt på dig och din tillgängliga budget.

I vårt slaktknivar test valde vi ut bra slaktknivar som inte är för tunga så att de inte förhindrar din smidighet under slakten.

Storlek

De flesta slaktknivar sträcker sig från sex till 14 tum. De mindre storlekar är bra för mindre köttbitar, som fjäderfä eller kotletter, medan de större är bra för större hunks, som vilt. De mindre knivarna är också bra för att ta sig runt ben, medan de större knivarna är bäst för att flinna i en lång svepning. Förutom deras olika användningsområden är mindre slaktknivar mer bärbara, vilket gör dem till bra alternativ för utomhusbruk som jakt eller camping. Åtta till 10-tums slaktknivar är populära för hemmakockar, medan de större storlekarna oftare används av professionella kockar.

Knivblad

Slaktknivar
En stor uppsättning slaktknivar

Slaktknivar har vanligtvis tjockare blad än andra knivar. De är gjorda av robust stål som gör att du kan komma igenom tuffa köttbitar utan rädsla för att gå sönder eller flisas. Vissa har en liten böj åt sig, som en urkniv eller en fileteringskniv, bra för att komma runt ben. Den mindre flexibla slaktaren är bra att hugga och till och med bryta igenom enstaka ben. Ett superskarpt blad är viktigt för slaktning, liksom kanthållning, så var noga med att välja rostfritt stål med hög kolhalt, som är känt för att hålla sin skärpa under lång tid.

Bladkant

Medan de flesta slaktknivar har en rak skäregg som är perfekt för att hugga upp tjockt kött, har vissa slaktknivar en speciell Granton-kant. Grantons kantdesign har uthålliga sektioner längs bladet som kan se ut som en rad identiska gropar som Victorinox slaktkniv som har spår som fylls med fett och juice av köttet som skärs och möjliggör tunna, jämna skär utan att riva kött. Andra tillverkare kan introducera ett ihåligt slipat blad som Rada slaktkniv, som har en konkav yta för maximal kanthållning.

Hur man bedömer kvalitén på ett knivblad

Slaktknivens tillverkare får dem att hantera tuffa uppgifter. Därför måste du leta efter en produkt som inte går sönder när du utför dessa uppgifter.

Materialet i dessa knivar är viktigt, och olika knivtillverkare använder olika typer av material. Du måste leta efter kvaliteten på det stål som används till kniven.

Följande är de olika typer av material som används vid tillverkning av knivar:
 • 420HC rostfritt stål som är rostskyddat.
 • 440C rostfritt stål är också rostskyddat plus det har mer styrka jämfört med 420HC.

Slaktkniven av bästa kvalitet är tillverkad av VG-10steel som också är rostfritt. Dessutom är det skarpare och hållbart än andra typer.

Underhåll

Underskatta inte det underhåll som krävs för att hålla din slaktkniv i optimalt skick. Du kommer att upptäcka att vissa knivar håller sin kant, även efter frekvent noggrann användning. Andra kräver frekvent slipning. Bladen i rostfritt stål tenderar att tappa kanten relativt snabbt – vissa kommer att behöva slipas före varje användning. Kolstål, å andra sidan, kan vara flera månader utan slipning.

Enkel skärpning

Om din slaktkniv får mycket användning är det troligt att den behöver slipas då och då. Vissa blad är betydligt lättare att vässa än andra på grund av bladets stil. Knivar som har raka kanter är mycket lättare att vässa än de med böjda eller tandade blad.

Handtag

Det finns många typer av knivhandtag att välja mellan. Vissa är trä, andra är plast eller stål. Vissa strukturerade handtag känns väldigt halksäkra, vilket är den stil vi föredrar eftersom slaktning kan bli hal. Trähandtag har mer av en traditionell känsla för dem, men kräver mer underhåll eftersom de kan bli grova med tiden. Efter tvätt och torkning helt, gnid trähandtag med en mineralolja för att bevara dem.

Trähandtag

Trä känns mest bekvämt i handen men det är mer benäget för reproduktion av bakterier, och de är inte lika robusta som stål.

Plasthandtag

Det mest populära materialet för knivhandtag är plast eftersom de också är bekväma och inte gör kniven skrymmande. Dessa handtag är lämpliga för enkel rengöring. Plasthandtag är dock inte hållbara.

Stålhandtag

Stålhandtag är de bästa när det gäller balans och hållbarhet. Det kommer också till nytta när du behöver rengöra din kniv.

Nackdelen med att använda stålkniv

Det enda problemet med ett stålhandtag är att de inte är lika bekväma som de andra två typerna. De ökar vikten på kniven och din hand blir trött om du använder den tillräckligt länge.

Pålitlighet

Alla funktioner som beskrivs ovan kulminerar i slaktarknivens tillförlitlighet. Om bladet är tillräckligt skarpt med rätt längd för uppgiften och kniven känns bra i handen, kan du vara säker på att ha en lätt tid med din slaktning. Detta är särskilt viktigt för kommersiella användare som använder kniven oftare jämfört med hemmakockar.

Hantering

När du ska köpa slaktkniv kommer du att använda den för många slagterier och andra tunga uppgifter. Som ett resultat behöver du rätt handtag för jobbet. Handtaget behöver inte bara ge en välbalanserad känsla utan det måste också ha det perfekta greppet.

Medan ett trähandtag kommer att göra jobbet, är det i de flesta fall inte diskmaskinssäkert alls. Dessutom vill du inte att handtaget ska vara för smidigt eftersom det inte är lätt att hålla ett halt handtag. Det kan också vara farligt och är mer benäget för olyckor. Därför blir det mycket lättare för dig att använda ett pålitligt handtag. Oavsett material, trä, plast, gummi eller till och med ihåligt, så länge handtaget känns bekvämt i din hand, blir det bra.

Rengöring

Ingen gillar städningsprocessen, speciellt om den måste göras för hand. Om möjligt skulle de flesta välja att låta diskmaskinen göra jobbet. Men när det gäller knivar föreslår våra professionella experter att du tvättar den för hand för att hålla den i gott skick längre. Med detta sagt finns det idag knivar som är diskmaskinssäkra, vilket innebär att de kan blötläggas i diskmaskinen utan att slitas ner snabbt. Om du är den typ som kastar smutsiga diskar i diskmaskinen så snart du är klar med dem, är diskmaskinssäkra knivar det som passar dig.

Säkerhet

Om du är upptagen i köket är det sista du vill behöva oroa dig för att skära dig själv. Helst bör det finnas en speciell skåra i bladhandtaget för att vila fingret i. Det blir också en riktig bonus om kniven levereras med en speciell mantel.

Utseende

Utseende är viktigt. Om du ska betala ut pengar för en kvalitetskniv måste du vara nöjd med det visuella utseendet. Det här är en personlig preferens och det är svårt att ge för mycket råd här. Det är viktigt att din slaktkniv behåller sitt utseende långt efter köpet. Kontrollera att din slaktkniv är fläckfri och rostfri.

Saker som skiljer slaktknivar isär

Förutom de funktioner som anges ovan är den enda andra funktionen som du kanske vill titta på handtagets längd. Om du har mindre händer är en storhanterad slaktkniv förmodligen inte bäst för dig. Om du inte stämmer överens med längden på handtaget och din handstorlek minskar du kontrollen när du håller i kniven.

Lyckligtvis är de flesta slaktknivhandtagen mindre än 5 tum långa, och dessa fungerar anständigt för människor med stora eller små händer. Om du har större händer och inte bekvämt kan hantera ett 5-tums handtag (eller mindre) finns det några knivar där ute som har större handtag.

Alla slaktknivar i vårt slaktknivar test är bra slaktknivar men vissa saker skiljer dem ändå åt. Vi kan dock garantera att du kommer bli mycket nöjd vilken av dessa slaktknivar du än väljer.

Lista över de bästa slaktknivarna:

 • Bäst i test: Giesser Slaktset 3-pack Slaktknivar
 • Populärast: Pumori Slaktset 3-pack Slaktknivar
 • Premiumval: Eka Slaktset 3-pack Slaktknivar
 • Billigast: Fischer Sandvik 12C27 Slaktkniv

Vad en slaktkniv är för något

En traditionell slaktkniv är en tung och stor slaktkniv som används för att skära kött i mindre bitar från en slaktkropp eller mycket större köttbit. De finns vanligtvis i köttbearbetningsanläggningar, slaktbutiker eller var som helst där stora köttbitar behöver skäras till mindre bitar.

Kniven har ett tungt blad som är skarpt (till skillnad från en klyfta) och tjockare än de flesta andra knivar. Knivspetsen avrundas också uppåt och är en fantastisk all-purpose slaktkniv för rensning av fisk, skärning av biffar och till och med kan användas bara för att hugga upp grönsaker.

För hemmabruk är de perfekta knivar för hemmakockar som vill köpa större köttbitar och skära ner dem själva. Till exempel att köpa en stor bit nötkött och sedan skära biffar till din egen tjocklek och storlek. Detta är också ett bra sätt att få mer nötkött för dina pengar eftersom skurna biffar oftast är dyrare per pund än en större sida av nötkött.

Detta ska INTE förväxlas med en klyvare som vissa felaktigt hänvisar till som en “slaktkniv” när den inte är det.

Vad man använder slaktknivar till

Här är ett exempel, om slaktaren får en hel hel sida nötkött (en halv ko), kommer de vanligtvis att använda en slaktkniv för att skära upp nötköttet i de delar som du skulle se i en butik som biffar och stekar. Detta är ofta i kombination med andra knivar som en urbenkniv där slaktkniven är för tung och stor för att nå mellan ben och brosk när man klä en slaktkropp.

Olika typer av slaktknivar

Bra slaktknivar
Det finns många olika typer av bra slaktknivar

Om du är nybörjare i slaktning kan alla olika slags knivar verka överst. Jag har pratat med människor som går igenom större delen av processen bara med en urkniv och en skivare, eller bara slaktkniven eller brytaren. Men många av dessa olika typer av knivar är gjorda för att göra varje slaktsteg enklare, vilket är en stor sak om du ska slakta mycket. Även om du använder rätt verktyg för allt har du större chans att sluta med primära nedskärningar när du är klar och slösa mindre kött totalt sett i processen.

Cleavers

Dessa är avsedda för tung huggning. Du vill ha ett stort tungt blad av tufft stål och helst en konvex slipning för att minska risken för flisning. Du använder en klyvning för att skära stora bitar kött, ibland innehållande ben, i en snabb rörelse.

Slaktknivar

Ett långt blad med en stor mage och vanligtvis en klämspets. Det är den första av många sorters knivar som görs för att dela upp köttet. Om du börjar med en hel slaktkropp är detta en av de första knivarna du ska nå.

Cimeter

Du kommer att se denna variant av slaktkniven i många slaktuppsättningar idag. Cimeter slaktknivar är kraftigt böjda för bättre skärning. Människor som får ner tekniken verkar föredra den här stilen. Dessa är bra för att skära upp bitar i biffar och trimma fett.

Bryta knivar

Det här är en delmängd av slaktkniv. I grund och botten kommer du att använda detta för att bryta ner större köttbitar i mindre köttbitar, till exempel, det här är vad du kanske vill använda för att skära ut fläsklåren eller tri-spetsen.

Bening

Du kan använda detta för många saker, men dess uttalade syfte är att separera och skära ben ur djuret. Det finns olika typer av urknivar baserade på deras flexibilitet, allt från flexibla, semi-flexibla till styva. Om du slaktar något mindre och ömtåligt, vill du i allmänhet ha en flexibel urkniv och för saker som nötkött vill du ha ett styvare blad.

Skivare

Det här är den konstiga långa kniven som ser ut som en brödkniv men med en rundad spets. Det är väldigt tunt och väldigt skarpt och har förhoppningsvis ett bidrag. Du kommer att använda detta för att skära tunna bitar kokt kött. Detta är i huvudsak din lunch kötttillverkare.

Slaktsåg

Detta har många användningsområden, men oftast spelar det in när man delar delar på mycket tjocka leder som vid höften på vår axel. Använd inte en vanlig bågfil eller träsåg för de här grejerna. Slaktsågar har en viss form av tänder som är avsedda att skära ben och undvika att bli igensatta med fett och sena. De kommer också att skära upp köttet jämnare, vilket blir en stor sak när du börjar laga mat.

Olika typer av knivblad på slaktknivar

Slaktknivar är utformade med ett stansat blad eller ett smitt blad.

Stämplat blad

Ett stämplat blad är gjort med en hydraulisk press som skär bladet i en scimitar-stil från kallvalsade stålstycken. Bladet slipas sedan, härdat och slipas. Eftersom stansade blad är lättare att tillverka är de vanligtvis billigare än deras smidda motsvarigheter. De flesta stämplade slaktknivarna har en sömlös design eftersom det inte finns något stöd mellan handtaget och bladet vilket gör att de är mycket lätta att hålla rena.

Stämplade slaktknivar är lättare att använda, med ett lättare blad än ett smitt blad, vilket gör det snabbare att skära upp en kycklingstek eller trimma skinka från benet. Stämplade slaktknivar har kanske inte det kraftigare bladet och skärkraften hos ett tjockare och tyngre smitt blad, så de kanske inte är tillräckligt starka för att skära eller hugga igenom extra tjockt kött eller ha den långsiktiga hållbarheten hos smitt stål.

Smitt blad

Medan smidda slaktknivar är dyrare än stämplade knivar, har smidda knivar genomgått en extrem tillverkningsprocess som ger ett tjockare och starkare blad och inte flisar, slö eller splittras. En smidd slaktkniv har ett stöd mellan bladet och handtaget för att ge extra styrka. Smidda blad är idealiska för huggning och skärning av tjockt kött och klyvning av ben, men de är tyngre att hålla än stansat stål.

Oavsett om du väljer ett stansat eller smitt blad, använd en sten för att hålla dem supervassa och alltid redo för handling.

Olika typer av material på knivblad

De flesta diskussioner om knivbladmaterial kretsar kring debatten om rostfritt stål mot kolstål. Tyvärr är det inte så enkelt att analysera den verkliga förtjänsten kring det bästa bladmaterialet för köksknivar.

Sanningen är att det inte finns något sådant som rostfritt stål eftersom alla stål rostar under rätt omständigheter (förutom kanske H1-stål men det är en helt annan historia). Eftersom vi inte onödigt vill komplicera saker för dig, tittar vi på bladmaterial i de vanligaste kategorierna. Om du vill ha en grundlig titt på bladstål i köksknivar rekommenderar vi att du besöker zknives.com.

Rostfritt stål

Som vi sa tidigare finns det inget sådant som äkta rostfritt stål. Även om termen “rostfritt stål” ständigt bandas om, bör den verkliga termen vara “fläckresistent stål.” Men för att i stort sett alla använder termen rostfritt stål kommer vi också att göra det.

För att ett stål ska betraktas som ett rostfritt stål måste det innehålla åtminstone en viss mängd krom (Cr). Antalet varierar, men det är i allmänhet cirka 10,5% eller mer krom. Detta lägger till motstånd mot korrosion, förfall och slitage. Några av de vanligaste rostfria stålen i köksknivar inkluderar VG-10, 420HC och 440C.

Fördelar

Den största fördelen med att använda rostfritt stål är att det är mindre benägna att rosta än ett stål med högre mängder kol. Detta är särskilt fördelaktigt i köksknivar eftersom mat och dess juicer kommer på kniven, vilket ökar risken för fläckar. Knivar av rostfritt stål kräver mindre underhåll.

Nackdelar

Även om rostfritt stål utmärker sig i fläckmotstånd, lider det av prestanda. Uppenbarligen beror det på typen av rostfritt stål, men det kommer vanligtvis inte att hålla en kant liksom några av de andra bladmaterialen.

Kolstål

Icke-rostfritt stål med en kolhalt på cirka 1% betraktas som kolstål. Kolstål använder inte betydande mängder krom och innehåller ofta legeringar som mangan och vanadin.

Fördelar

Kolstål värderas för sitt rimliga pris och förmåga att hålla en kant. Dessa är lätta att vässa och kan skryta med en skarp kant.

Nackdelar

Den största nackdelen är känsligheten för fläckar. Även med underhåll kommer kolstålblad att genomgå en transformation som kallas oxidation. Detta innebär att bladet kommer att utveckla en patina som ändrar stålets struktur och färg.

Rostfria stål med hög kolhalt

Högkolstål är stål med högre kolhalt än vanliga rostfria stål. Högkolstål är i huvudsak legeringar av rostfritt stål av högre kvalitet.

Fördelar

Det högre kolinnehållet möjliggör ökad styrka, kanthållning och skärförmåga utan att offra dess motståndskraft mot fläckar. Dessa högkvalitativa stål erbjuder det bästa från två världar.

Nackdelar

Det finns ingen industristandard för vad som definierar ett kolstål med hög kolhalt, så du kan se att vissa företag slår namnet på etiketten utan att ha en kolhalt på mer än 1%. Dessutom är dessa premiumstål dyrare än rostfritt stål och kolstål.

Keramisk

Keramiska blad är tillverkade av keramiska keramik. Zirkoniumpulver gör ämnen i mjukt pulver som sedan värms upp för att ge styrka. Knivarna slipas för att skapa en skarp kant som sällan behöver slipas. Showen Hur gör de det har ett utmärkt segment om hur keramiska knivar tillverkas. De tunna kanterna gör det bra att skära frukt och grönsaker, men det är inte bra för kött och frysta livsmedel.

Fördelar

Den mest fördelaktiga egenskapen hos keramik är dess förmåga att trivas i tuffa miljöer. Keramiska blad rostar inte och skivning i sura livsmedel har ingen skadlig effekt. Tillsammans med sina rostfria egenskaper är keramik exceptionellt hårt och lätt. Det betyder att när bladet är vässat får du en rakkniv kant under lång tid.

Nackdelar

Framsteg inom teknik har gjort keramiska blad starkare och mer hållbara, men keramiska blad är fortfarande spröttare än deras motsvarigheter i stål. Keramiska knivar håller en kant mycket längre än stål, men när det slöar kan slipning kräva proffs.

Titan

Vi går vidare till mindre vanliga stålalternativ med titan. Titanblad finns på ett litet antal köksknivar. Detta är ett mjukare material än de andra.

Fördelar

Den största tillgången med titanblad är dess neutrala sammansättning, vilket innebär att den inte kommer att ha några kemiska reaktioner med maten. Det är också mer flexibelt än stål.

Nackdelar

Titan är dyrare och är ansedd ett specialmaterial som inte är optimerat för köksbestick eftersom det äventyrar skärprestandan.

Andra material

Tillsammans med ovannämnda bladmaterial hittar du även blad tillverkade av andra material. Dessa är mycket mindre vanliga, så vi ägnar inte mycket tid åt dem. Ett av materialen du kan stöta på är talonit. Det kan vara ganska tjockt utan mycket fördel. Ett annat material är plast. Ibland kommer ett företag att tillverka ett plastblad som inte är särskilt skarpt och vanligtvis har tandningar. Fördelarna innebär säkerhet, disponibilitet och motstånd mot missfärgning.

Olika typer av handtagsmaterial

Efter kniven är den viktigaste delen av en kökskniv handtaget, för oavsett hur fantastiskt bladet är, om handtaget är obekvämt och dåligt tillverkat, vill du inte använda kniven.

När det gäller fickknivar hittar du en mängd olika handtagsmaterial. Handtagsalternativen är dock begränsade i köksknivar. Här är de vanligaste typerna av handtagsmaterial du kommer att stöta på.

Trä

Fördelar

Trä är ett mycket vanligt handtagsmaterial i köksknivar och är känt för sitt klassiska utseende. Det mjukare materialet kan vara mycket bekvämt på händerna. En annan fördel är den stora mängden alternativ du kan välja mellan. Handtag är gjorda med allt från olivträ till lönnträ.

Nackdelar

Trots att det är det klassiska handtagsmaterialet har trä massor av nackdelar. Först och främst är dess känslighet för bakterier. Det kan vara särskilt svårt att rengöra och sterilisera handtaget helt och det är därför du inte ofta ser trähanterade knivar på restauranger. De är inte lika hållbara som några av de andra materialen och kräver extra försiktighet, inklusive handtvätt och behandling med mineralolja.

Laminat

Fördelar

I stället för trähandtag är laminerade handtag tillverkade av laminerade träkompositer med plastharts. Dessa typer av handtag blir alltmer populära på grund av deras likhet i utseende och vikt med trä men utan samma sanitära problem. Dessa är mycket lättare att rengöra och ta hand om.

Nackdelar

Nackdelarna med laminerade handtagsmaterial är få, vilket kan svara för deras popularitet. Ändå kan vissa döda kniventusiaster hänga på det faktum att de inte är trä.

Syntet

Fördelar

Syntetiska handtag kan delas in i flera olika kategorier, såsom polypropen, fibrox, plast och Santopren, men vi klumpar ihop dem här. Syntetiska handtag, som använder konstgjorda material, är mycket lättare att underhålla än trähandtag eftersom de inte absorberar några bakterier.

Nackdelar

När syntetiska ämnen utsätts för extrema temperaturer kan de bli mer spröda och känsliga för sprickbildning. Exponering för UV-strålar kan också slita på dessa handtag. Syntet är lättare än andra material, vilket också kan orsaka obalans i kniven.

Rostfritt stål

Fördelar

Av alla möjliga handtagsmaterial är rostfritt stål det mest sanitära och lättast att underhålla. Den är extremt slitstark och ser snygg ut.

Nackdelar

Syntetiska handtag är för lätta, men rostfria handtag är för tunga. Rostfritt stål kan flytta knivbalansen mot handtaget och orsaka trötthet i handen. Vissa företag har motverkat problemet med ihåliga knivar. Ännu en fråga är hur hal rostfritt stål kan vara när det är vått. Återigen har vissa designers lagt till stötar eller åsar för att ge ett bättre grepp.

Hur man använder en slaktkniv på bästa sätt

Slaktknivar test
Slaktknivar upplagda inför test

I vårt slaktknivar test kan du här läsa om hur man använder en slaktkniv bäst. Det är viktigt att ta hand om ens bra slaktknivar så att de håller livet ut. Kontrollera först att du alltid har ett tätt grepp på slaktknivhandtaget. Ett populärt sätt att hantera en slaktkniv kallas nypgrip, där du har pekfingret på ena sidan av handtaget medan tummen är på den andra sidan (det ser ut som om du “klämmer” handtaget).

Kom ihåg dessa tips när du använder kniven:

 • Bladet är för långa, rena skivor
 • Spetsen är utmärkt för skärning eller genomborrning mellan kött och fett
 • Kurvan bredvid spetsen används för att separera kött och fett
 • Klippa de långa sätten att trimma
 • Skär upp och ner när du hugger

Försiktighetsåtgärder via användning av slaktkniv

Som alltid är detta en kniv, så behandla den som alla andra knivar. Om du aldrig har använt en slaktkniv tidigare, vet att de kan vara något – eller mycket – tyngre än en vanlig kniv.

Innan du börjar klippa är det en bra idé att vänja dig vid knivens vikt. På det sättet är det mindre troligt att du hanterar eller tappar det och skadar dig själv.

Vanliga frågor om slaktkniv

Vilka är fördelarna med en slaktkniv?

Slaktknivar är speciellt utformade för att skära stort kött och stekar som andra knivar har svårt att skära.

Om du letar efter en slaktkniv som är utmärkt för att klippa kött och ta bort fett, har du den extra försäkringen om att kniven kan användas för snidning och slaktning av kött om behov uppstår.

Vad är den bästa kniven för att skära rått kött?

Låt dig inte lura att tro att du kan använda vilken slaktkniv som helst för att göra något jobb. Inte alla köksknivar är lämpliga för att skära kött, särskilt inte rått kött, och du skulle verkligen inte vilja försöka använda samma slaktkniv till ditt kött som du använder till ditt bröd. När det gäller att skiva kokt kött är din bästa satsning en slaktkniv med Granton-kant.

Med det menar vi en som har små gropar längs bladets längd. För rå kött behöver du ett lite annat verktyg för jobbet. En liten 5 till 6-tums urbenkniv är ett bra val, eller så kan du välja Butcher Knife i Cimeter-stil. Välj ett blad på säg 10 till 12 tum och se till att det finns viss flexibilitet i bladet så att det ger lite och att handtaget erbjuder gott om bra stöd och ett säkert grepp. Du kan också prova en köttklyver, speciellt om du skär upp en stor fågel eller köttfog som har massor av ben och senor att hantera.

Varför ska man köpa en slaktknivsats?

Ett slaktknivset är en kombination av alla slags knivar du förmodligen behöver i ditt kök. Att bearbeta en slaktkropp för att få din favoritbit kött kan också vara din kopp te. Dessutom erbjuder många märken slaktknivsats som används för multitasking och du behöver inte några andra skärverktyg om du har dem.

Att ha en slaktkniv av hög kvalitet i ditt kök kan således spara dig från alla problem du går igenom när du kommer till en slaktare istället.

Vilka funktioner ska man leta efter i en slaktkniv av god kvalitet?

Blad och handtag är den viktigaste delen i alla knivar och du bör först veta om deras material. Den med kurva i bladet kan vara perfekt vid urbening. Kanterna ska vara skarpa som en skalpell och stålet ska ha hög kolhalt. Handtaget av polymer, trä eller syntetmaterial med lämplig storlek bör prioriteras.

Vilken storlek ska jag föredra?

Storleken på din slaktkniv beror på de jobb du kommer att utföra med den. Om du köper dem för att slakta olika typer av betande djur är dess bladlängd avgörande och den borde vara lång. Om det allmänna syftet är skivning och skärning av kött, kommer en kortstor slaktkniv också att göra jobbet.

Ska jag leta efter en speciell knivform eller stil?

Du måste tänka på knivens stil eller form för specifika uppgifter till exempel; det finns olika slags knivar för att flinna, eftersom knivens blad måste vara tunt och skarpt. Om du vill hugga benen, behöver du ett tjockare blad som skär genom benen med kraft. För smörjningsändamål behöver du ett längre blad för att hantera köttet bekvämt.

Måste jag ta hand om min kniv?

Alla redskap kräver ordentligt underhåll eftersom det gör att de kan hålla längre. Korrekt underhåll förbättrar också knivens prestanda. Se alltid till att kniven är vass eftersom en vass kräver minst ansträngning när du skär igenom olika livsmedel.

Du måste också förvara dina knivar ordentligt för att undvika skador. Placera dem i en trälåda i mantlar. Du kan också använda bladskydd. Du måste också rengöra dem regelbundet och med försiktighet med en vanlig diskmaskin. Använd inte skärbrädor som är gjorda av glas eftersom de förstör kniven mycket snabbt.

Hur många knivar behöver jag ha?

Om du tänker använda dem för olika ändamål måste du ha en slaktkniv för varje funktion. Som tidigare nämnts finns olika typer av knivar tillgängliga för olika jobb. Det finns en skinnkniv, slaktkniv samt huggkniv. Att ha en slaktkniv med ett särskilt syfte kommer också att bidra till att förbättra dess prestanda och hållbarhet.

Därför måste du leta efter en specifik slaktkniv för ett visst syfte. Det rekommenderas till exempel inte att använda en skalkniv för att hugga ben. Du kommer inte att kunna utföra uppgifterna ordentligt och du kan också skada dig själv i processen. Det kommer också att påverka knivens hållbarhet negativt.

Är slaktknivar viktiga?

Ja, eftersom de är betydligt bättre på att skära stora kött än andra knivar eller saxar. Vissa använder sax för att skära eller trimma kött, och en slaktkniv är ofta mycket överlägsen. Inte bara detta, men de är hållbara och kan hålla länge eftersom de bara är utformade för att skära stora, tuffa kött.

Var tillverkas betrodda slaktknivar?

Medan vissa av dessa knivar kan massproduceras i en stålfabrik, är de flesta av de bra slaktknivarna noggrant handgjorda och handslipade för perfektion. Tyskland, Japan och USA har anmärkningsvärt erkänts som platser med de bästa typerna av slaktknivar.

Vilka knivar använder skäggig slaktare?

För ett märke som skäggiga slaktare är allt de söker de bästa professionella slaktknivarna som ger dem tillräckligt med flexibilitet och mångsidighet som behövs för att få jobbet gjort. Lyckligtvis har vi listat nio fantastiska knivar som kommer att göra exakt vad knivarna som används av skäggig slaktare kan göra.

Hur slipar du slaktknivarna?

Det finns så många sätt att vässa dina knivar, men här är de bästa tre sätten att vässa dina knivar. Det bästa slaktknivset är slipat antingen med stenar, en stålslipare eller en elektrisk slipare.

Vid skärpning, svep bladet genom hela toppen och se till att du också slår på båda sidor av kniven, inte en. Du kan också vässa din slaktkniv med stål, men notera att när du använder stålet kan du nu vässa din slaktkniv helt, allt du behöver göra är bara att korrigera kanterna på knivbladet och därmed göra det skarpare.

Den tredje metoden är genom slipning med en elektrisk knivslipare; Detta är den minst riskabla metoden att slipa din kniv, och det är den enklaste metoden att använda, med minimala instruktioner om dess användning.

Vad är en bra vikt för en slaktkniv?

En idealvikt för en slaktkniv är en som är tillräckligt lätt för att du kan använda med total kontroll och tillräckligt tung för att göra djupa skär genom kött, brosk och ben. Vanligtvis är de mellan ett halvt och ett pund i vikt.

Kan en slaktkniv användas för att skära ben?

En slaktkniv lämpar sig för skärning av kött, brosk, sena, tuff hud och små ben. Även om vissa klyvar kan hacka genom större ben rekommenderas en såg för denna uppgift för att undvika flisning av benet eller skada kniven. En traditionell rak slaktkniv kan skära mellan benen, så att du kan skära stora snitt i mer hanterbara bitar.

Hur slipar jag en kniv?

Det finns en mängd olika alternativ. Ett enkelt alternativ är en knivslipare. Den föredragna metoden är att använda en sten: håll bladet i en 10–15 graders vinkel mot stenen och tryck kniven bakåt och framåt cirka 5 gånger. Vattenhjul och Rodas och Steel är andra alternativ för att slipa en kniv.

Kommer dessa knivar med mantlar?

Av listan ovan innehåller endast Dalstrong Cleaver 9 ”en mantel. För de andra knivarna, kontakta tillverkaren eftersom vissa erbjuder dem som separata produkter.

Hur lång är en slaktkniv?

De kan variera mycket beroende på stil och varumärke. De kan sträcka sig från mindre 5 ”blad upp till 12” och längre. Välj en längd som passar dina behov, storlek och styrka.

Kan knivar placeras i diskmaskinen?

Knivar av kolstål bör handtvättas medan rostfritt stål kan diskas i diskmaskin.

Vad är hålet i en slaktkniv till för?

Egentligen har de flesta professionella slaktknivarna INTE ett hål. Snarare är det klyftan som är mycket vanligare hålad för att hänga på en krok.

Huvudsyftet var att hänga klyftan från en krok under slaktberedningen. Hålet gjorde det möjligt att hänga upp det högt (tänk barn och säkerhet) samtidigt som det kunde hämta det snabbt. Eftersom kniven vanligtvis används i kombination med en urkniv kan det alltid leda till personskada att lägga kniven mellan att använda mer än en.

Idag gillar många människor att använda magnetiska knivhållare så att de inte nödvändigtvis behöver ha ett hål. Och vissa tillverkas nu inte. Men i en köttfabrik eller för professionella slaktare föredras hålet fortfarande.

Sammanfattning av slaktknivar

Det är ganska skrämmande att skära kött utan en ordentlig slaktkniv. För de flesta vanliga kockar har köttskärning aldrig varit deras specialitet. Och med antalet tillgängliga knivar på marknaden just nu är det inte en lätt uppgift att välja en köttbearbetningskniv av hög kvalitet. Förhoppningsvis ska du nu ha lättare att välja en för dina restauranger eller hus. Kanske gå igenom de jag har listat ovan en gång till och tänk noga på din investering.

Det finns många användningsområden för en slaktkniv. Inte bara kan det skära kött, men det kan också användas för olika utomhusarbeten, från att steka till att bygga läger. Tänk på att du bör välja den som passar dina behov eftersom du kan använda den som ett vanligt verktyg. Vi hoppas att du genom våra gransknings- och köpguider vet hur du skaffar dig den bästa slaktkniven och använder den för allt du tänker göra i din vardag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top