Bäst Tubkikare 2024 – Test av olika Tubkikare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Billigast val

Vanguard Endeavor HD paket

Athlon Ares Gen 2 paket

Vanguard Endeavour XF paket

Hawke Vantage Paket

Klicka här för att se fler tubkikare och nödvändiga tillbehör.

Är du en naturälskare, fågelskådare eller bara en äventyrare ute efter att ta din observationsförmåga till nästa nivå? Då kan en högkvalitativ tubkikare vara precis det du behöver.

Vi har satt flera av marknadens mest populära modeller på prov för att hjälpa dig hitta den bästa investeringen. Från kompakt design till överlägsen optik och robust konstruktion, vi utforskar allt för att ge dig en detaljerad bild.

Så låt oss dyka rakt in i vårt omfattande test och upptäcka vilken tubkikare som är bäst i test 2024!

1. Bäst i test – Vanguard Endeavor HD 20-60×82 paket

Vanguard Endeavor HD 20-60x82 tubkikare paket

Vanguard Endeavor HD 20-60×82 paket visade sig vara en mycket imponerande produkt när vi testade den. Tack vare lågdispersionsglaset (HD) kunde vi observera en minskning av ljusspridningen i optiken, vilket gav en överlägsen färgåtergivning och minimera kromatiska aberrationer. Denna tubkikare visade sig vara oerhört prisvärd, särskilt för ornitologi, men även som målkikare vid skidskytte eller på skjutbanan.

Specifikationer
Förstoring:20-60x
Objektiv:82 mm
Synfält/1000m:37-17m
Närgräns:ca. 6,5m
Vikt:1,81 kg

Paketet, som inkluderar Vanguard VEO2 PRO 263 AO stativet, ger en oöverträffad stabilitet och bekvämlighet.

Det var svårt att hitta en konkurrent i samma prissegment som kunde matcha denna tubkikares prestanda och tillförlitlighet. Gummiarmeringen gjorde tuben stöttålig, vilket visade sig vara en stor fördel under våra tester.

Den roterande stativplattan var väldigt användbar när vi använde tubkikaren i gömsle eller med fönsterstativ, vilket visar att varje del av denna produkt har utformats med tanke på användarvänlighet.

Stor fokusratt kunde manövreras lätt även med handskar, vilket var en positiv överraskning under de kallare dagarna i vårt test.

Några av oss upplevde att tubkikaren var något tyngre än väntat, vilket kunde göra den lite obekväm att bära under längre perioder. Men den vädertåliga allvädersväskan med rem som ingick i paketet, gjorde det smidigt att bära den.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Utmärkt färgåtergivning
 • Användarvänlig
 • Stöttålig

Nackdelar

 • Tyngre än förväntat
 • Kräver vissa justeringar
 • Stor fokusratt kan vara otymplig för vissa

2. Bäst premiumval – Athlon Ares Gen 2 20-60×85 UHD paket

Athlon Ares Gen 2 20-60x85 UHD Tubkikare paket

Vi har haft nöjet att testa Athlon Ares Gen 2 20-60×85 UHD tubkikarpaketet med Astro Pro 187 stativet. Resultatet? En produkt som levererar kvalitet, bekvämlighet och tillförlitlighet.

Specifikationer
Förstoring:20-60x
Objektiv:85 mm
Synfält/1000m:33-16 m
Mått:429x102mm
Vikt:1984g

Från första anblicken är det tydligt att Athlon Ares Gen 2 paketet är ett prisvärt alternativ i mellanklassen. Det ger en användarvänlig upplevelse kombinerat med avancerad optisk teknik.

Vi fann att Ares levererar ljusa, knivskarpa bilder, vilket stöds av kundrecensioner vi hittat online. Användare är särskilt imponerade av bildens klarhet och skärpa, tack vare UHD ED-glaslinserna och den avancerade ytbehandlingen i flera lager (AFMC).

Många recensioner nämner produktens robusta, vädertålig design, vilket vi kan bekräfta. Ares är imsäkrad och fuktskyddad, och linserna behandlas externt med Athlons XPL ytbeläggning för att motstå smuts, olja och tuffa väderförhållanden. Vi testade produkten under olika väderförhållanden och fann att den höll måttet även under de mest utmanande förhållanden.

Vi var också mycket imponerade av den fantastiska livstidsgarantin som Athlon Ares erbjuder. Detta stora incitament är också något som hyllas i online recensioner vi hittade. Många kunder berömde Athlons engagemang för kundservice, vilket visar att du verkligen blir väl omhändertagen när du kommer in i Athlonfamiljen.

Astro Pro 187 stativet är också en utmärkt del av paketet. Vi fann det mycket flexibelt och stabilt, även när vi använde det med tung utrustning. Slutligen så är Athlon Ares Gen 2 20-60×85 UHD paketet en utmärkt investering för alla som vill ha hög kvalitet för pengarna. Det erbjuder topp prestanda, pålitlighet och hållbarhet, vilket gör det till en utmärkt produkt.

Fördelar

 • Utmärkt bildkvalitet
 • Robust och vädertålig design
 • Fantastisk livstidsgaranti
 • Bekvämt och stabilt stativ

Nackdelar

 • Något tung produkt
 • Kan vara lite komplex för nybörjare
 • Stativet kan kräva lite tid för att ställa in korrekt

3. Bäst budgetval – Vanguard Endeavour XF 20-60x80A paket

Vanguard Endeavour XF 20-60x80 A Tubkikare paket

Vi har nu testat Vanguard Endeavour XF 20-60x80A-paketet och kan konstatera att det lever upp till sitt rykte som ett utmärkt val för nybörjarfågelskådare. Med sin lättviktiga och robusta design imponerar den stort för priset. Med andra ord, det är ett mycket prisvärt paket. Vi har haft fördelen att direkt kunna börja skåda omgivningen direkt vid uppackningen, vilket var mycket uppskattat.

Specifikationer
Förstoring:20-60x
Objektiv:80 mm
Synfält:37-17m/1000m
Ögonavstånd:19-20mm
Längd:380mm

Tubkikaren har flera egenskaper som gör den till en mycket bra investering. De Fully Multi Coated-linserna ger en utmärkt skärpa och färgåtergivning.

Vi uppskattade också den vattentäta, fukttäta och kvävgasfyllda konstruktionen, vilket gör den idealisk för utomhusanvändning i olika väderförhållanden.

Den gummiarmerade konstruktionen bidrar till att göra tuben stöttålig, och solskyddet skyddar linserna från regn, snö och oönskade solreflektioner.

En annan användbar funktion är sikte på solskyddet, vilket underlättar snabbare orientering med tuben. Dess justerbara ögonmussla är också perfekt för glasögonbärare, och roterande stativplatta underlättar användningen i olika positioner.

Astro Pro 187-stativet var lätt att använda och mycket stabilt. Med sitt smidiga panoramahuvud, snabb benklämma och långa benvärmare, erbjuder det en bekväm och skön användarupplevelse. Vi var mycket imponerade av stativets låga vikt och robusta konstruktion, och rekommenderar det starkt till alla som söker ett lätt, men stabilt stativ.

Trots paketets många positiva egenskaper, fann vi att närgränsen på ca. 6m kunde vara ett problem för de som vill observera objekt på närmare håll. Dessutom, även om den stora fokusratten kan manövreras lätt även med handskar, var det något svårt att justera fokus snabbt. Slutligen, vi noterade att stativets benvärmare, trots att de är bekväma, kan bli för varma i varmt väder.

Fördelar

 • Lättviktig och robust
 • Bra skärpa och färgåtergivning
 • Vattentät och stöttålig
 • Stativet är stabilt och lätt

Nackdelar

 • Närgränsen kan vara ett problem för vissa
 • Svårt att justera fokus snabbt
 • Benvärmare kan bli för varma i varmt väder

4. Billigast val – Hawke Vantage 20-60×60 Paket

Hawke Vantage 20-60x60, Vinklad - Paket

Hawke Vantage 20-60×60 vinklad Tubkikare står ut som en otroligt prisvärd och högkvalitativ tubkikare. Efter att ha testat denna tubkikare kan vi konstatera att den uppfyller och överträffar alla förväntningar vi hade.

Specifikationer
Förstoring:20-60x
Objektiv:60 mm
Synfält38-17m/1000 m
Närgräns:7 m
Vikt:795 g

En av de mest framstående aspekterna av denna kikare är dess robusta konstruktion. Den tåliga och vattentäta designen innebär att den kan stå emot utmaningarna från utomhusanvändning. Vi blev imponerade av dess tålighet under vårt test, särskilt med tanke på dess prisnivå.

Hawke Vantage erbjuder också utmärkt optisk prestanda, med fullt flerlagerbehandlad optik för skarpa bilder och BAK-7 Porroprismor för bättre kontrast och intensivare färger.

Vid olika förstoringar, från 20-60x, kunde vi se tydliga, skarpa bilder med rika färger och fina detaljer. Den vikbara ögonmusslan och det utdragbara solskyddet bidrog ytterligare till denna bekväma och kvalitativa visningsupplevelse.

Ett annat positivt aspekt är att Hawke Vantage levereras med en hård förvaringsväska, mjuka skyddslock och ett justerbart mini-stativ med integrerat fönsterfäste. Allt detta gör att du har allt du behöver för att komma igång direkt. Det faktum att allt detta är inkluderat i priset gör kikaren till ett ännu bättre värde.

Slutligen vill vi nämna att den här kikaren har en 10-årig garanti, vilket ger ytterligare trygghet. Sammantaget överträffade Hawke Vantage 20-60×60 vinklad Tubkikare våra förväntningar och levererade en imponerande prestanda, och vi kan varmt rekommendera den.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Tålig och vattentät
 • Hög optisk prestanda
 • Inkluderar nödvändiga tillbehör

Nackdelar

 • Kan vara lite tung för vissa
 • Mini-stativet kan vara lite ostadigt
 • En viss förvrängning vid maximal förstoring

5. För professionellt bruk – Kowa TSN-883 25-60×88 paket

Kowa TSN-883 25-60x88 Tubkikare paket

Efter att ha testat Kowa TSN-883 25-60×88 paket kan vi med säkerhet säga att den lever upp till sin högt prisade status. Den imponerar med sin fantastiska optik, överlägsen ljusinsläpp och smidiga funktioner.

Specifikationer
Linser:PCF
Prisma:Schmidt-Pechan
Konstruktion:Magnesiumlegering
Fokusjustering:Grov och fin
Objektiv:88mm

Genom att använda Pure Flourite Crystal (PFC) fluorid linser, lyckas Kowa skapa en bildkvalitet som är oslagbar, och ljusinsläppet ökar markant. Med sitt 88mm objektiv klarar tuben av att utföra under de mest utmanande ljusförhållanden.

Zoomokularet Kowa TE-11WZ 25-60x är en annan anmärkningsvärd funktion. Dess 10-linssystem och användning av asfärisk lins ger ett ovanligt brett synfält, vilket tar din observeringsupplevelse till en helt ny nivå.

Du behöver inte längre vara beroende av ett fast okular för att uppnå en bredare vy.

När det gäller tillbehör har Kowa inte sparat på något. Allvädersväskan är av hög kvalitet, hållbar och tillräckligt skyddande mot stötar och väder. Den har strategiskt placerade öppningar för stativfäste, okular, objektiv och fokushjul, vilket betyder att du aldrig behöver ta av väskan för att använda tuben.

Pumori GTL294C kolfiberstativet, tillsammans med DV60-huvudet, är utmärkt för tubkikaren. Trots att hela paketet endast väger 1,9 kg, är det mycket stabilt och motstår effektivt vibrationer tack vare kolfiberkonstruktionen.

Det är dock värt att notera att Kowa TSN-883 inte är den mest lättanvända för nybörjare, tack vare dess avancerade funktioner och komplexitet. Dessutom kan priset vara en barriär för vissa.

Fördelar

 • Enastående bildkvalitet
 • Utökat ljusinsläpp
 • Inkluderar allvädersväska
 • Kolfiberstativ

Nackdelar

 • Inte nybörjarvänlig
 • Högt pris
 • Väskan kan vara klumpig för vissa.

6. Populärt val – Vortex Razor HD 11-33×50

Vortex Razor HD 11-33x50, Vinklad Tubkikare

Vortex Razor HD 11-33×50 är en tubkikare som utmärker sig för dess fantastiska optik. Under vår testperiod imponerade den ständigt med sin kristallklara bildkvalitet, livfulla färger och skarpa kontraster. Vi upptäckte att dess trippelakromatiska linssystem levererar högupplösta bilder över hela synfältet, helt utan några färgavvikelser eller distortion.

Specifikationer
Förstoring:11-33x
Objektiv:50mm
Närgräns:2m
Längd:261mm
Vikt:709g

En annan fördel är dess HD premium högdensitetsglas med extra låg dispersion, vilket ger en bildkvalitet som är både ljusstark och klar.

Dessutom är dess externa linsytor skyddade av ArmorTek, en ultrahård, reptålig ytbehandling som stöter bort smuts, olja och korrosiva salter från till exempel fingeravtryck. Detta gör att glasytorna förblir skyddade och klara, även under tuffa förhållanden.

Tubkikaren är mycket kompakt och lätt, vilket gör den lätt att ta med sig överallt. Trots sin lätta vikt är dess konstruktion robust, med en kropp i magnesium och strategiskt placerad gummiarmering för extra hållbarhet och stöttålighet.

Den är dessutom 100% vattentät och imtät, vilket garanterar dess prestanda i alla väderförhållanden.

Razor HD är också anmärkningsvärt enkel att använda. Dess finjusterade fokuseringssystem gör det möjligt att snabbt och enkelt anpassa bildkvaliteten till dina behov. Det var en av de mest intuitiva och användarvänliga tubkikare vi någonsin testat.

Emellertid finns det några nackdelar. Till att börja med är priset på den högre sidan, vilket kan vara en avskräckande för vissa. Dessutom, trots att den är lätt, kan dess längd göra den något otymplig att bära under längre perioder. Slutligen, även om dess bildkvalitet är imponerande, noterade vi att bildkvaliteten minskar vid högsta förstoring.

Fördelar

 • Utmärkt optik
 • Robust och hållbar
 • Lätt och kompakt
 • Användarvänlig

Nackdelar

 • Otymplig att bära vid längre användning
 • Minskad bildkvalitet vid högsta förstoring
Hur vi utförde vårt testa av tubkikare

Hur vi utförde vårt testa av tubkikare 2024

I jakten på den optimala tubkikaren spenderade vi flera veckor med att testa olika modeller. Vårt mål var att finna den tubkikare som skulle bli “bäst i test”, och vi fokuserade därför på att utforma en testprocess som var så rättvis och konsekvent som möjligt.

Vi granskade allt från enkelhet i hantering till bildkvalitet och robusthet i olika miljöer. Våra upplevelser och funderingar blev en nyckelkomponent i vår bedömning.

Planeringen av testmiljön

Vårt första steg var att skapa en testmiljö som kunde ge oss konsekventa resultat. Vi bestämde oss för att utföra vårt test i en mix av olika omgivningar, både inomhus och utomhus.

Vi ville ta reda på vilken tubkikare med stativ som presterade bäst i olika miljöer, och vi ville ge varje modell en rättvis chans att visa sina styrkor och svagheter. Vårt test inkluderade alltifrån soliga dagar i skogen, där vi använde tubkikare för fågelskådning, till mörka rum där vi testade ljusstyrkan och klarheten i bilden.

Detaljer om vår testprocess

När testmiljön var i ordning gick vi vidare till själva testprocessen. Vi inledde varje test med att sätta upp kikaren på stativet och justera den till rätt vinkel och fokus. Varje produkt testades på liknande sätt för att säkerställa jämförbarhet.

Våra tester involverade att observera ett förutbestämt objekt på varierande avstånd och under olika ljusförhållanden. Vi noterade alla detaljer i vårt test, alltifrån hur enkelt det var att ställa in kikaren till hur klara och skarpa bilder den kunde leverera.

Utförandet av våra tester

Det sista steget i vår testprocess var att utföra testerna. Varje produkt testades inte bara en utan flera gånger, för att ge oss ett mer djupgående och realistiskt intryck. Vi spenderade cirka två timmar med varje tubkikare, och under denna tid granskade vi allt från bildkvalitet till hantering och design.

Genom denna noggranna metod kunde vi verkligen jämföra produkterna och till sist utse de tubkikare som stod ut som “bäst i test”. Vårt test har varit en lång men givande process, där vi har lärt oss mycket om de olika aspekterna av en bra tubkikare.

Utvärdering och resultat

Efter att ha genomfört alla tester, följde en utvärderingsprocess där vi sammanställde och analyserade våra resultat. Varje tubkikare bedömdes utifrån flera kriterier: bildkvalitet, användarvänlighet, hållbarhet, och inte minst, prisvärdhet.

Vi jämförde varje produkt mot de andra, och det som stod klart var att en tubkikare som presterar bäst i test inte nödvändigtvis är den dyraste på marknaden.

Vi bedömde även hur väl de passade för olika användningsområden, exempelvis vilken tubkikare för fågelskådning som gav bäst upplevelse. På så sätt kunde vi dela in de olika produkterna i passande kategorier.

Hållbarhet och långtidstest

Efter våra initiala tester följde en längre testperiod, där vi bedömde produkternas hållbarhet. Genom att använda tubkikare med stativ regelbundet över tid, kunde vi utvärdera hur de stod emot vardagligt slitage och eventuell påverkan från väder och vind.

Det blev tydligt att konstruktionen och materialvalet var avgörande för tubkikarens långsiktiga prestanda. Ett par av modellerna visade små tecken på nötning, medan andra behöll sin initiala kvalitet och skärpa.

Säkerhet och pålitlighet

Under vårt test var säkerhet och pålitlighet andra viktiga aspekter som vi beaktade. Vi undersökte stabiliteten hos varje kikare på stativ, och hur väl de stod emot plötsliga rörelser eller stötar. Dessutom testade vi hur pålitliga de var under olika förhållanden, såsom vid låga ljusförhållanden eller vid användning över längre perioder.

Alla produkterna klarade av testet bra, men det fanns vissa som utmärkte sig genom deras robusta design och genomtänkta säkerhetsfunktioner. Dessa faktorer var avgörande när vi skulle bestämma vilken produkt som blev bäst i test.

Viktiga tips inför användning av din tubkikare

Viktiga tips inför användning av din tubkikare

Att använda en tubkikare kan vara en fantastisk upplevelse, men det finns en del faktorer att tänka på för att verkligen få ut det mesta av den. Under vårt test av olika modeller, har vi sammanställt några tips som kan hjälpa dig att förstå hur du bäst utnyttjar din tubkikare.

Dessa tips är baserade på våra egna erfarenheter och funderingar under testprocessen, och vi tror att de kommer att vara värdefulla för dig som användare.

Använd stativet för bästa resultat

Under vårt test upptäckte vi snabbt vikten av att använda ett stativ när man observerar med en tubkikare. Ett stativ ger inte bara stabilitet utan minimerar även skakningar som kan försämra bildkvaliteten. Även om en tubkikare på stativ kräver lite mer förberedelse, fann vi att det i stort sett alltid resulterade i en bättre upplevelse.

Fokusera på ditt objekt

Vi upptäckte att att fokusera på rätt sätt var avgörande för att få en klar bild. Vi rekommenderar att du börjar med en bred vy för att hitta ditt objekt, och sedan smalnar av fokuset för att zooma in på detaljerna. Denna teknik var speciellt användbar när vi använde tubkikare för fågelskådning, där det var viktigt att snabbt kunna fokusera på snabbt rörliga objekt.

Tänk på ljusförhållandena

Ljus spelar en stor roll i hur tydlig din bild kommer att vara. Under vårt test upptäckte vi att ljusförhållandena kan variera starkt, och att tubkikaren behöver justeras därefter.

Vissa modeller klarade av variationerna bättre än andra, vilket resulterade i att de blev “bäst i test”. Så oavsett vilken tubkikare du väljer att använda, rekommenderar vi att du tar dig tid att experimentera med inställningarna för att uppnå bästa möjliga bild.

Skydda din Tubkikare

Vi fann även att skyddet av tubkikaren är mycket viktigt för att bevara dess prestanda över tid. Efter att ha utfört långtidstest på flera modeller, märkte vi att en tubkikare som sköts och skyddas väl har potential att hålla över en väldigt lång period.

Så se till att förvara din tubkikare på ett säkert ställe när den inte används, och tänk på att rengöra linserna regelbundet med lämpliga produkter.

Med dessa tips i åtanke, hoppas vi att du kommer att få ut det mesta av din tubkikare och att din upplevelse blir så givande som möjligt.

Vanliga frågor om tubkikare

Vad är en tubkikare?

En tubkikare fungerar som en vanlig kikare men ör byggd med en enkel rak tub och fler linser. De är i regel tyngre och större än handhållna kikare och behöver oftast monteras med stativ.

Hur mycket kostar en tubkikare?

En bra tubkikare kan kosta ganska mycket och de är över lag dyrare än handhållna kikare. I den här texten har vi listat modeller som kostar mellan cirka 7000 och 37 000 kronor. Det är också viktigt att tänka på att man behöver ett stativ till tubkikaren och det kan också kosta en del.

Det kan vara smart att vänta lite så att man kan köpa sin tubkikare på rea.

Varför ska jag välja en tubkikare?

För den som tar skådandet på stort allvar kan en tubkikare vara ett mycket bra alternativ då de erbjuder mycket bättre prestanda än handhållna kikare.

Vilken tubkikare ska jag välja?

Det absolut viktigaste som påverkar ditt val av tubkikare är var och hur den ska användas. Om du ska använda den mycket i naturen kan det vara viktigt att den till exempel är vatten- och fukttålig och om den ska bäras runt mycket är det smartare att välja en lätt modell som enkelt monteras ner.

Sammanfattning

Som sagt finns det en hel del funktioner som man kan välja mellan när man köper en tubkikare. Det kan då vara väldigt svårt att veta vilka funktioner som passar bäst till vilka ändamål.

Dessutom kan tubkikare kosta väldigt mycket och skapas också en större press på att man måste välja rätt så att man inte slösar pengar i onödan. Om man inte ska använda tubkikaren särskilt mycket är det bäst om man väljer en billigare modell. Man kan då kanske till och med köpa en begagnad tubkikare.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen