BĂ€st Tubkikare 2023 – Test av olika Tubkikare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Vortex Razor 22-48x65

Swarovski ATS

Swarovski BTX

Vortex Razor 11-33x50

Klicka hÀr för att se fler tubkikare och nödvÀndiga tillbehör.

Du som gillar skÄdning i naturen har sÀkerligen anvÀnt dig av en tubkikare. För den som tar skÄdningen pÄ lite mer allvar Àr tubkikaren ett naturligt val över vanliga kikare dÄ de ger en i sÀrklass bÀttre upplevelse.

DÀrmed Àr de ocksÄ mycket dyrare Àn vanliga kikare och dÄ Àr det vÀldigt viktigt att man vÀljer rÀtt. De flesta modeller kostar nÄgra tiotals tusen kronor och det Àr viktigt att man vet vilka funktioner man vill ha. Olika modeller konstrueras för olika anvÀndningsomrÄden som till exempel tubkikare för fÄgelskÄdning.

För att underlÀtta ditt köp av tubkikare har vi i denna text besvarat en rad olika frÄgor samt testat fyra olika tubkikare.

1. BĂ€st i test – Vortex Razor HD 22-48×65 WA

Se bÀsta priset

Vortex Razor HD 22-48×65 WA Ă€r en tubkikare som har en otrolig ljusstyrka tack vare den 85 mm lĂ„nga diametern pĂ„ objektivet. Vortex Opticts har för den hĂ€r modellen anvĂ€nt det praktiska HD-glaset som förhindrar kromatisk avvikelse och som Ă€ven levererar en vĂ€ldigt bra fĂ€rgĂ„tergivning och kontrast tillsammans med ett ökat ljusinslĂ€pp.

Den har en tippningsfunktion som gör den lÀttare att anvÀnda i olika sammanhang som till exempel i gömsle eller med ett fönsterstativ. Du kan dÀrmed anvÀnda den hÀr modellen till att skÄda flera olika saker. Den har Àven ett solskydd som skyddar objektivet mot nederbörd och som stoppar solreflektionerna.

Den hÀr tubkikaren kommer utrustad med ett vidvinkelokular som gör skÄdningen mycket bÀttre dÄ eyeboxen förstoras. Den har en förstoring pÄ 22-48x och en nÀrgrÀns pÄ 8 meter. LÀngden Àr 376 mm och den vÀger 1610 g.

2. PopulĂ€rast – Swarovski ATS 80 HD

Swarovski ATS 80 HD Tubkikare

Se bÀsta priset

Swarovski ATS 80 HD Àr en vÀldigt robust tubkikare som tÄl mÄnga tuffa förhÄllanden. Den klarar till exempel att vistas pÄ ner till fyra meters djup under vatten. Dessutom har den en SWAROCLEAN hÀrdande linsbehandling som skyddar linsen mot repor och smuts och den klarar temperaturer mellan -25 och 55 grader Celsius.

Precis som Vortex Razor HD 22-48×65 har den hĂ€r tubkikaren ett HD-glas som eliminerar kromatiska abberationer och ökar ljusinslĂ€ppet. Glaset Ă€r dessutom miljövĂ€nligt dĂ„ det Ă€r fritt frĂ„n bly och arsenik. Den har Ă€ven en fluoridbelĂ€ggning som förbĂ€ttrar kontrasten samt fĂ€rgĂ„tergivningen.

Dess tub Àr kompatibel med 25-50x och 20-60x ATS okularen frÄn Swarovski, vilket gör den till ett mer fullbordat paket. Kikaren har en lÀngd pÄ 355 mm och en vikt pÄ 1380 g.

3. Premiumval – Swarovski Tubkikarset BTX

Se bÀsta priset

Swarovski Tubkikarset BTX Àr en tubkikare som skiljer sig ganska mycket frÄn andra modeller. Detta beror pÄ att i stÀllet för att man byter ut okularet Àr denna modell uppbyggd av tvÄ delar: objektivmodul och okularmodul.

Denna unika design gör sÄ att du zoominstÀllningen hamnar intill fokuseringen, vilket gör kikaren smidigare dÄ dessa nu kan regleras med en hand. Dessutom blir det lÀttare att ta med sig tubkikaren dÄ den tar mindre plats nÀr du har plockat isÀr de tvÄ delarna.

Den hÀr tubkikaren ger en förstoring pÄ 30x till 35x beroende pÄ vilken objektivmodul som anvÀnds. Eftersom den hÀr modellen Àr uppdelad i tvÄ delar kan prestanda och tekniska data variera lite beroende pÄ vilken kombination man anvÀnder. Vikten för modellen generellt sÀtt Àr lite tyngre Àn andra modeller och kan gÄ upp mot 5 kg.

4. Billigast – Vortex Razor HD 11-33×50

Se bÀsta priset

Vortex Razor HD 11-33×50 Ă€r, jĂ€mfört med de andra modellerna i den hĂ€r recensionen, en lĂ€ttare och mindre tubkikare dĂ„ den vĂ€ger endast 709 g och har en lĂ€ngd pĂ„ 261 mm. Precis som Swarovski ATS 80 HD och Vortex Razor HD 22-48×65 WA har den hĂ€r tubkikaren en HD-lins som reducerar de kromatiska avvikelserna och ökar ljusinslĂ€ppet.

Tack vare tubkikarens fin- och grovjustering med 1:10 utvÀxling blir det mycket enkelt att stÀlla in fokus. Den kan anvÀndas i flera olika klimat dÄ den Àr helt vattentÀt och Àr utrustad med en daggfri struktur med argongas.

Precis som Vortex Razor HD 22-48×65 WA har den hĂ€r tubkikaren ett solskydd som förhindrar solreflektioner och den har Ă€ven en tippningsfunktion sĂ„ att den kan anvĂ€ndas pĂ„ flera olika stĂ€llen som till exempel i gömsle eller i ett fönsterstativ.

Lista över de bÀsta tubkikarna 2023

  • BĂ€st i test: Vortex Razor HD 22-48×65 WA
  • PopulĂ€rast: Swarovski ATS 80 HD
  • Premiumval: Swarovski Tubkikarset BTX
  • Billigast: Vortex Razor HD 11-33×50

Vanliga frÄgor om tubkikare

Vad Àr en tubkikare?

En tubkikare fungerar som en vanlig kikare men ör byggd med en enkel rak tub och fler linser. De Àr i regel tyngre och större Àn handhÄllna kikare och behöver oftast monteras med stativ.

Hur mycket kostar en tubkikare?

En bra tubkikare kan kosta ganska mycket och de Àr över lag dyrare Àn handhÄllna kikare. I den hÀr texten har vi listat modeller som kostar mellan cirka 7000 och 37 000 kronor. Det Àr ocksÄ viktigt att tÀnka pÄ att man behöver ett stativ till tubkikaren och det kan ocksÄ kosta en del.

Det kan vara smart att vÀnta lite sÄ att man kan köpa sin tubkikare pÄ rea.

Varför ska jag vÀlja en tubkikare?

För den som tar skÄdandet pÄ stort allvar kan en tubkikare vara ett mycket bra alternativ dÄ de erbjuder mycket bÀttre prestanda Àn handhÄllna kikare.

Vilken tubkikare ska jag vÀlja?

Det absolut viktigaste som pÄverkar ditt val av tubkikare Àr var och hur den ska anvÀndas. Om du ska anvÀnda den mycket i naturen kan det vara viktigt att den till exempel Àr vatten- och fukttÄlig och om den ska bÀras runt mycket Àr det smartare att vÀlja en lÀtt modell som enkelt monteras ner.

Sammanfattning

Som sagt finns det en hel del funktioner som man kan vÀlja mellan nÀr man köper en tubkikare. Det kan dÄ vara vÀldigt svÄrt att veta vilka funktioner som passar bÀst till vilka ÀndamÄl.

Dessutom kan tubkikare kosta vÀldigt mycket och skapas ocksÄ en större press pÄ att man mÄste vÀlja rÀtt sÄ att man inte slösar pengar i onödan. Om man inte ska anvÀnda tubkikaren sÀrskilt mycket Àr det bÀst om man vÀljer en billigare modell. Man kan dÄ kanske till och med köpa en begagnad tubkikare.

KĂ€llor

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Rulla till toppen