BĂ€st Tubkikare 2022 – Test av olika Tubkikare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Vortex Razor HD 22-48x65 WA

Swarovski ATS 80 HD 

Swarovski Tubkikarset BTX

Vortex Razor HD 11-33x50

Klicka hÀr för att se fler tubkikare och nödvÀndiga tillbehör.

BĂ€st i Test Tubkikare 2022

Det bÀsta tubkikaren Àr en bÀrbar och kraftfull förstoringsanordning som kan anvÀndas för allt frÄn fÄgelskÄdning till natthimmelsobservation till vildmarkstubkikare. Tubkikare, Àven kÀnd som fÀltskott eller digiskop, finns i olika former för olika budgetar. Men vilken Àr bÀst för dig? Om du Àger ett par av de bÀsta kikarna men befinner dig i behov av kraftfullare förstoringsförmÄga, kan ett av de bÀsta tubkikareen vara det rÀtta verktyget för dig.

Det Àr dock vÀrt att tÀnka pÄ hur mycket förstoringsförmÄga du behöver, eftersom det kan vara mycket dyrt att upptÀcka tubkikare i den högre Ànden. Det Àr ocksÄ vÀrt att komma ihÄg att för att dra full nytta av din tubkikare behöver du troligen ett av de bÀsta stativen för att stödja det ocksÄ, vilket kommer att bli en extra kostnad om du inte redan har ett.

Även om du kanske bara Ă€r intresserad av att anvĂ€nda en tubkikare för att bara visa avlĂ€gsna objekt, kan du faktiskt anvĂ€nda dem ocksĂ„ för fotografering. Detta kallas “digiscoping”, vilket Ă€r processen att ta ett foto med en kamera som Ă€r ansluten till en tubkikare. Det Ă€r faktiskt en liknande praxis som hur bilder kan fĂ„ngas med ett av de bĂ€sta teleskopen.

Om du Ă€r intresserad av att anvĂ€nda ett av de bĂ€sta tubkikareen för fotografering, se till att tubkikaren du vĂ€ljer Ă€r kompatibel – och glöm inte att plocka upp en adapter till din kamera ocksĂ„. Om du vill ta reda pĂ„ mer om hur du vĂ€ljer det bĂ€sta tubkikaret för dig, blĂ€ddra till botten av sidan för att fĂ„ anvĂ€ndbara tips.

LÀs Àven >>> BÀst i test VÀrmekikare

Köpguide för bÀst i test tubkikare 2022

Tubkikarens syfte

Det första du behöver frÄga dig sjÀlv nÀr du försöker vÀlja en tubkikare Àr vad dina mÄl Àr. Vad försöker du Ästadkomma genom att lÀgga till en tubkikare i arsenalen? Letar du efter glas i flera timmar genom denna tubkikare?

Oavsett vad det Àr finns det en tubkikare som passar dina behov. NÀr du vÀl har faststÀllt vad det Àr du vill uppnÄ Àr du redo att dyka in i den breda vÀrlden av tubkikare.

Vad ska du göra med tubkikaren?

Som de flesta tekniska prylar mÄste du bestÀmma vad du vill anvÀnda den till. HÀr Àr en sammanfattning av nÄgra av de övervÀganden du bör tÀnka pÄ.

MĂ„lskytte

För avstĂ„nds- och mĂ„lskytte upp till 100 meter Ă€r ett flĂ€ckomrĂ„de pĂ„ 15–40 × 50 perfekt. För lĂ€ngre avstĂ„nd upp till 200 meter bör du öka din förstoring till 15-60x och din linsdiameter till 80 mm. Ett robust stativ Ă€r ett mĂ„ste.

Jakt

Jakt innebÀr att gÄ och behovet av snabb uppstÀllning. Den bÀsta platsen för jakt bör vara lÀtt, lÀtt att montera, vattentÀt och dimma. Förstoringar pÄ 20-60x Àr bra med en linsdiameter pÄ 60 mm och uppÄt.

FÄgelskÄdning

Det hÀr Àr en rolig aktivitet för familjen och du kan börja med en nybörjare. VÀlj rÀtt fÄgelskydd som Àr kompakt och lÀtt. Förstoringar pÄ 20-60x och en linsdiameter pÄ 50 mm och över ger dig fantastisk utsikt.

Fotografi

Om du planerar att anvÀnda ditt tubkikare för att ta bilder behöver du en tubkikare som har en T-monterad adapter. Detta gör att du kan ansluta din DSLR-kamera till tubkikaren.

Studera djur

Du behöver inte spendera en förmögenhet för att njuta av att se djurliv. En rÀckvidd med en förstoring pÄ 20-60x och en linsdiameter pÄ 50 mm eller mer ger knivskarpa vyer. Raka rÀckvidd Àr lÀttare att bÀra i en ryggsÀck om du planerar ett Àventyr utomhus.

Vanliga priser pÄ tubkikare

Tubkikareen vi granskade varierar i pris frÄn cirka 1500 kr till över 9000 kr. Liksom de flesta avancerade prylar hittar du billigare och dyrare modeller. Att köpa billigt Àr inte alltid ett bra alternativ. Men ibland kan det inte ge dig valuta för pengarna att betala en premie. HÀr Àr en snabb översikt över vad du kan förvÀnta dig av att upptÀcka tubkikare i de olika prisklasserna.

500 – 1500 kr – Detta billigare sortiment Ă€r perfekt för en familj som vill ha kul pĂ„ stranden eller i naturen. De Ă€r kanske inte vĂ€derbestĂ€ndiga och kommer troligen inte med stativ.

1500 kr – 3000 kr – I detta intervall kan du förvĂ€nta dig en högkvalitativ tubkikare som ger 20x-60x förstoring och knivskarpa vyer. De flesta kommer att vara vĂ€l lĂ€mpade för utomhusbruk, eftersom de Ă€r vattentĂ€ta, kompakta, lĂ€tta och lĂ€tta att transportera.

3000 kr – 7000 kr – Om du spenderar mer fĂ„r du flerbelagd optik för tydliga och knivskarpa bilder. Du kan förvĂ€nta dig fĂ€rgvisningar Ă€ven pĂ„ lĂ„nga avstĂ„nd. Detta Ă€r ett utmĂ€rkt startbudgetomrĂ„de för att upptĂ€cka tubkikare.

7000 kr – 10 000 kr – Dessa tubkikare erbjuder optisk optik med flera belĂ€ggningar för fantastisk utsikt. MĂ„nga har T-monterade adaptrar för att fĂ€sta kameror. De erbjuder ocksĂ„ roterande stativfĂ€sten för mĂ„lskytte, jakt och till och med astronomi.

10 000 kr+ – Vid 10 000kr+ gĂ„r du in i toppligan. De Ă€r idealiska för professionella jĂ€gare, digiscopers och kommersiell övervakning. I detta sortiment kommer du att titta pĂ„ Swarovski Scopes och andra high-end tubkikare scopes.

Förstoring

Det första omrÄdet de flesta mÀnniskor vÀnder sig till nÀr de försöker bestÀmma vilket tubkikare som ska anvÀndas Àr förstoring. Detta Àr vettigt eftersom det Àr anledningen till att du vill ha en i första hand! JÀgare vill fÄ det extra boostet genom glaset och en tubkikare kan lugna det behovet. Men tro inte att du behöver det största och dÄligaste utrymmet för jobbet.

Jag anvĂ€nde en 11–33 × 50 i flera Ă„r och var ganska nöjd. För en ryggsĂ€ckjĂ€gare Ă€r det en dröm nĂ€r det gĂ€ller storlek och vikt. TĂ€nk dock pĂ„ att jag inte aktivt glasade med den tubkikare. Jag skulle hitta en bock med min kikare och slĂ€nga sedan tubkikaren för en nĂ€rmare titt. För faktisk glasning föredrar jag en 65 mm. Medan synfĂ€ltet Ă€r ganska lika mellan de tvĂ„, tycker jag att det Ă€r mycket lĂ€ttare att glas genom det större ögonstycket pĂ„ 65 mm. Detta gör att det Ă€r mycket trevligare att titta pĂ„ stora sammetbockar i timmar.

Mer kraft Àr namnet pÄ spelet för dig, sÄ gÄ med mer optik. Var medveten om att det finns konsekvenser för högre förstoringar. DÀrifrÄn handlar det om om du Àr villig att hantera dessa konsekvenser eller inte. Din förstoring kommer ocksÄ att spegla det land du jagar. Stort land pÄ hög höjd mulehjortjakt kommer förmodligen att motivera större glas. Medan du kunde komma undan med en mindre tubkikare eller ingen tubkikare alls under en tidig bÄgskytteÀlgsÀsong, i tÀtt virke, finns det bara ingen anledning för det.

Glaskvalitet

Glasets kvalitet pÄ en tubkikare Àr mycket viktigt eftersom det avgör vilken bildkvalitet du fÄr. Du vill titta pÄ tillverkarens specifikationer för att se till att du fÄr en utmÀrkt lins till det pris du betalar. Alla bra linser pÄ marknaden kommer att bestrykas, och de flesta av dem Àr helt flerbelagda, vilket anses vara den högsta standarden för fÄgelskÄdning.

Med typiskt vanligt glas kommer en viss mÀngd ljus att passera genom det. Med de senaste linsbelÀggningarna förbÀttras ljusgenomslÀppet. Det betyder att mer ljus kommer igenom och din bild kommer att bli ljusare.

En lins av lĂ„g kvalitet Ă€r mer sannolikt att skapa kromatiska avvikelser. Det betyder att du kan fĂ„ en fĂ€rgkant runt och objekt baserat pĂ„ linsdispersion. Vad som hĂ€nder Ă€r att fĂ€rger med olika vĂ„glĂ€ngder passerar genom glaset pĂ„ ett ojĂ€mnt sĂ€tt och fokuserar pĂ„ olika punkter. Den bĂ€sta optiken anvĂ€nder ED-glas för att förhindra detta, Ă€ven kallat “extra lĂ„g dispersion.” NĂ€r alla fĂ€rger Ă€r fokuserade vid samma tidpunkt blir bilden mycket skarpare.

Problemet Àr att inte alla optikproducenter kommer att anvÀnda exakt samma terminologi, sÄ att vÀlja glas kan vara utmanande. Till exempel kallar vissa tillverkare sina linser med lÄg dispersion HD, medan andra kallar dem APO eller XD. Du vill undersöka vad varumÀrket anvÀnder som term eller prata med en optikhandlare som kan ge dig mer information om vilken typ av linser som anvÀnds.

Medan en objektiv av god kvalitet kommer att öka priset pÄ en scope, Àr investeringen vÀrt det. Om du tittar pÄ skillnaden mellan ett objektiv med högre effekt eller en högre kvalitet bör du alltid gÄ med det bÀttre objektivet eftersom det skapar de tydligaste och skarpaste bilderna för bÀsta upplevelse.

LinsbelÀggningar

LinsbelÀggning Àr ett viktigt inslag i en tubkikare, speciellt för att visa bilder med höga förstoringar. Linsen kan vara helt belagd, flerbelagd eller helt belagd. Varje linsbelÀggning förbÀttrar ljuset som överförs till linsen, men kvaliteten beror pÄ den belÀggning som valts för det specifika tubkikaren. Högkvalitativa tubkikare tenderar att vara helt flerbelagda för att ge den bÀsta tittarupplevelsen.

BlÀndarvÀrde

BlÀndarvÀrdet Àr objektivets totala diameter. Det mÀts vanligtvis i millimeter, sÄsom 55 mm eller 32 mm. Storleken för ett flÀckomrÄde kommer i allmÀnhet att vara cirka 50 mm till 90 mm, vilket ger dig en bra mÀngd ljus för att skapa en tydligare och skarpare bild. TÀnk pÄ att ju större blÀndare, desto större rÀckvidd kommer det att bli, och det betyder att det ocksÄ kommer att bli tyngre. Om du bÀr det lÄngt, kanske du vill offra lite tydlighet för vikten.

SynfÀlt

NÀr det gÀller att mÀta synfÀltet mÀts optimal FOV i förhÄllande till bredden pÄ det omrÄde en observatör kan se pÄ ett avstÄnd av cirka 1000 meter. Det finns ocksÄ ett vinkelfÀlt. Som tumregel anges, ju mer du zoomar in, desto mindre minskar du synfÀltet.

Om ditt observationsobjekt rör sig i stora hastigheter (dvs. en fÄgel under flygning) Àr det bÀsta sÀttet att observera det med ett brett synfÀlt. En bred FOV Àr ocksÄ anvÀndbar för att skanna och hitta den specifika typ av fÄgel du vill observera.

BrÀnnvidd

BrÀnnvidden Àr faktiskt tvÄ olika lÀngder, varav den första Àr mÀngden utrymme mellan huvudlinsen och dÀr ljuset i bilden kommer in i din syn. Den andra Àr okularets brÀnnvidd. De tvÄ tillsammans ger dig förstoring, Àven om ekvationen för denna process kan vara lite komplicerad. I allmÀnhet tar du brÀnnvidden för ditt mÄl och delar det med okularets brÀnnvidd. Detta ger dig förstoring. Vanligtvis ser du detta uttryckt som ett förhÄllande.

Typ av prisma

De flesta flÀckar Àr refraktorer som anvÀnder prismor inom ramen för att vÀnda bilden höger uppÄt och vÀnster till höger. Det finns tvÄ olika typer av prismer som anvÀnds för att upptÀcka tubkikare: ett takprisma och ett porroprisma.

Takprismans tubkikare Àr smal och kompakt, men det tenderar att sakna nÄgra viktiga funktioner som utbytbara okular. Det Àr en bÀrbar tubkikare som Àr perfekt för nÄgon som alltid Àr pÄ sprÄng. Porro-prismas tubkikare Àr det mest effektiva och billigaste prisma att producera, vilket gör det till det vanligaste.

Typer av okular

Okulardesign

NÀr det gÀller FOV, förstoringshastighet och ögonavlastning Àr okularet nyckelkomponenten. Vanligtvis ingÄr de i den totala konstruktionen av tubkikaren, men sÀljs ofta separat. Vissa tillverkare tillverkar utbytbara okular för specifika ÀndamÄl, vilket ökar mÄngsidigheten i tubkikaren.

Om du planerar att göra din fÄgelskÄdning i öppna omrÄden rekommenderar jag dig att fÄ ett fast vidvinkelokular. PÄ det sÀttet har du en bredare FOV. Om du bÀr glasögon, köp okular med större ögonavlastning (25-27x fungerar bra). Och om du gör en hel del digiscoping finns det okular designade speciellt för detta ÀndamÄl.

Okularglas Ă€r av stor betydelse. Det pĂ„verkar bildens övergripande kvalitet; ju högre kvalitet pĂ„ utförandet, desto högre bildkvalitet. Detta gör att du vĂ€ljer ett okular lika viktigt som att vĂ€lja hela tubkikaren! NĂ€r det gĂ€ller okular, se till att du fĂ„r de med linser av hög kvalitet för att undvika eventuella problem med bildkvaliteten. TĂ€nk pĂ„ – vissa tillverkare tillverkar okular endast för sin produktlinje, men det finns nĂ„gra okular som du kan montera pĂ„ alla typer av rĂ€ckvidd.

Fast zoom versus variabel zoom

I vissa fall kommer en tubkikare med ett okular som fÀsts permanent, medan andra har okular som Àr löstagbara för att ge dig ytterligare val. Om du vÀljer att köpa ett fast okular bör du inte heller anta att de högre förstoringarna automatiskt Àr bÀttre. I de flesta fall kommer de som letar efter fÄglar att hitta ett 20x eller 30x okular som Àr effektivt. Vibrationer och vÀrmeskimmer kan dölja utsikten nÀr du anvÀnder högre förstoringar.

Ett zoomokular kan vara det bÀsta valet du kan göra. NÄgra av de mest populÀra inkluderar 20x till 40x, 20x till 60x och 25x till 50x. Den lÀgsta effekten kan anvÀndas för att hitta och centrera pÄ en fÄgel innan du zoomar in för att studera den nÀrmare.

Vidvinkel

Vissa okular Àr utformade för att ge vidvinkel och andra Àr utformade för en traditionell rundvy. Vidvinkel Àr bekvÀmare för lÀngre visning och gör det möjligt för anvÀndaren att fÄnga sin miljö med samma förstoring. Okular erbjuder ocksÄ olika lÀngder av ögonavlastning. Folk med glasögon passar bÀttre med ett lÄngt okular för ögonavlastning.

Optisk design

NÀr det gÀller optisk design mÄste du vÀlja mellan tvÄ grundlÀggande typer: brytnings- och katadioptrisk. De flesta tubkikare pÄ marknaden Àr brytbara. Anledningen till det Àr det faktum att katadioptriska tubkikare Àr mycket mer ömtÄliga jÀmfört med brytningsmodeller, trots att de ger skarpare bilder vid högre förstoringsnivÄer.

Kom ihĂ„g – vid större förstoringar (över 60x) minskar FOV och bildkvaliteten, men katadioptrisk rĂ€ckvidd bibehĂ„ller tydligheten i bilden Ă€ven vid 200x förstoring! Det finns ocksĂ„ frĂ„gan om pris. Catadioptric tubkikare Ă€r dyrare Ă€n brytningsomrĂ„den, deras pris Ă€r 3–5 gĂ„nger högre.

Deras kÀnsliga konstruktion, hur komplex den Àn Àr, gör dem svÄra att underhÄlla. Brytningstubkikarens bildkvalitet Àr verkligen nÄgot lÀgre, med tanke pÄ deras robusthet och tillgÀnglighet, de Àr perfekta för utvÀrdering utomhus och du kan anvÀnda dem pÄ i princip vilken terrÀng som helst. De har litet underhÄll, Àr lÀtta att flytta, men den funktionen kan ocksÄ ges till de katadioptriska rÀckvidden om du investerar lite mer och lÀgger till en gummipansring i höljet.

Fokuseringstyper

Tubkikare har tre olika typer av fokusjusteringsenheter, och alla erbjuder sina fördelar.

Helical – Spiralfokus

Ett spiralfokus Ă€r det vanligaste, och det involverar en krage runt tubkikaren. Denna krage roteras i olika riktningar för att Ă€ndra optikens fokus. Det Ă€r ganska enkelt och intuitivt eftersom det gör att anvĂ€ndaren kan Ă€ndra fokus snabbt och beslutsamt. Detta gör att rörliga mĂ„l Ă€r enkla att fokusera pĂ„ – perfekt för fĂ„gelskĂ„dare och jĂ€gare.

Rattfokus

Rattfokus innebÀr ett torn som roteras i olika riktningar för att Àndra fokus. Det Àr mer exakt Àn spiralformat, men ocksÄ lÄngsammare. Det Àr det föredragna fokuset för att fotografera och observera stationÀra mÄl.

KuggstÄngsvÀxel

Slutligen finns det kuggstÄngsdesignen. Dessa Àr den vanligaste rÀckvidden för att titta pÄ stjÀrnorna. De Àr snabba och smidiga, lÀtta att anvÀnda och exakta. De tenderar dock att vara svaga och öppna felpunkter nÀr de anvÀnds utomhus.

Fokusering pÄ olika distans

I de flesta fall vrider du pÄ en ratt eller ring mot ramen för rÀckvidden för att fokusera den och skapa en skarpare bild. Det finns nÄgra modeller med tvÄstegsfokusering, vilket innebÀr att en ratt anvÀnds för att flytta frÄn nÀrbild till lÄngt borta, och den andra gör mindre justeringar för att finjustera upplevelsen. Det beror verkligen pÄ personen, om en enda eller dubbel vred föredras.

Även om det kan tyckas konstigt kan förmĂ„gan att fokusera pĂ„ nĂ€rbilder vara avgörande. Du kommer inte alltid att titta pĂ„ fĂ„glar som Ă€r flĂ€ckar lĂ„ngt borta; ibland kanske du letar efter extra detaljer om en fĂ„gel i nĂ€rheten. MĂ„nga av tillverkarna gör det nu klart vad som Ă€r det minsta fokuseringsavstĂ„ndet i specifikationerna. Du kommer sannolikt att vilja ha en rĂ€ckvidd som kan fokusera pĂ„ 20 fot eller Ă€nnu nĂ€rmare.

Storlek och vikt pÄ tubkikaren

Med mer optik kommer en ökning av bÄde storlek och vikt. Beroende pÄ din jaktstil kan det vara nÄgot att ta hÀnsyn till. Jag syftar frÀmst pÄ ryggsÀckjakt. Medan den större optiken Àr pengar nÀr det gÀller glasning, kommer de ocksÄ att ta mer plats i din ryggsÀck och vÀga mycket mer.

Mer vikt vid en jakt Ă€r aldrig nĂ„got folk tenderar att strĂ€va efter – om vi inte talar om att packa kött naturligtvis! För vissa Ă€r den större optiken det de lever och dör av, sĂ„ det Ă€r inte förhandlingsbart. För andra, dock? Det Ă€r definitivt nĂ„got att tĂ€nka pĂ„.

Vinklad versus rak tubkikare

En annan stor frĂ„ga som stĂ€lls inom detta omrĂ„de Ă€r “vinklad eller rak?” BĂ„da har sina fördelar och nackdelar och bĂ„da kommer ocksĂ„ att fungera bra. Detta Ă€r en helt personlig preferens. MĂ„lförvĂ€rv Ă€r stort hĂ€r. Straight tubkikares gör det mycket lĂ€ttare att hitta djuern framför dig. Du vet ganska mycket exakt vad du kommer att se nĂ€r du tittar igenom en rak tubkikare.

En vinklad tubkikare tar lite att vÀnja sig vid. För en vinklad, tycker jag att det Àr sÀrskilt viktigt att ha din förstoring instÀlld pÄ lÀgsta instÀllning nÀr du försöker hitta ett djur. Det bredare synfÀltet hjÀlper dig att se den större bilden. Var uppmÀrksam pÄ riktningen för objektivlinsen pÄ en vinklad tubkikare mer Àn ögonstycket nÀr du försöker flytta nÄgot.

Raka tubkikares Àr ocksÄ mycket lÀttare att sÀtta upp snabbt. Om du inte kan Àndra vinkeln till ögonstycket mÄste du sÀnka stativet för att anvÀnda det vinklade flÀckomrÄdet i förhÄllande till din kikare. Det Àr ocksÄ mycket lÀttare att sÀtta en rak tubkikare i en ryggsÀck. De passar bara bÀttre i de större sidopÄsarna som mÄnga förpackningar har.

SÄ, finns det nÄgot bra med vinklade tubkikares? Ja. De har ocksÄ sina fördelar. NÀr du till exempel tittar rakt uppför i brant land Àr det mycket lÀttare att anvÀnda en vinklad tubkikare istÀllet för att förvrÀnga dig sjÀlv för att bli lÄg och titta igenom den raka. Om nÄgot rÄkar vara nedförsbacke, oroa dig inte. Justera bara okularet Ät sidan sÄ Àr du i affÀrer. Ett annat plus för vinklade tubkikares Àr att jag verkligen kÀnner att de Àr lÀttare att titta igenom nÀr de Àr klara. Min hals blir inte sÄ öm som nÀr jag tittar genom en rak. NÀr det kommer till lÀngre glaskonstruktioner kÀnns det bara mer bekvÀmt för mig att titta ner i tubkikaren.

Linsskydd och fodral

De flesta teleskop som du ser kommer med ett linsskydd, men det betyder inte att du inte ska grÀva lite djupare. De bÀsta linslocken kommer att fÀstas ordentligt och kÀnns solida i handen. Vad som kan vara ett problem Àr att inte förlora dessa medan du Àr ute och tittar pÄ fÄglar. Ett av de system som fÄgelskÄdare anvÀnder Àr att sÀtta linsskyddet i en ficka medan det inte anvÀnds och sedan omedelbart sÀtta tillbaka det pÄ rÀckvidden nÀr sessionen Àr över.

Det finns ocksĂ„ mĂ„nga tillverkare dĂ€r ute som erbjuder ett tungt duköverdrag som kan anvĂ€ndas pĂ„ tubkikaren nĂ€r det inte Ă€r ute och anvĂ€nds. I vissa fall kan dessa fall till och med ligga kvar pĂ„ rĂ€ckvidden medan du faktiskt anvĂ€nder det. Ändarna öppnas bara sĂ„ att du kan fortsĂ€tta anvĂ€nda. Denna typ av fall kan vara anvĂ€ndbar eftersom den skyddar skyddet frĂ„n slumpmĂ€ssiga olyckor eller blĂ„ser damm i vinden.

BĂ€rbarhet

Med den vÀstra jakten som ett exempel mÄste du bÀra ditt tubkikare med dig i mÄnga mil och stÀlla in det flera gÄnger. PÄ grund av detta vill du ha nÄgot som Àr lÀtt, lÀtt att packa och enkelt att stÀlla in och ta ner. SÀrskilt nÀr det gÀller backpackingjakter Àr varje uns viktigt och det bÀsta sÀttet att upptÀcka pengarna bör vara lÀtt.

Byggkvalitet

NÀr du anvÀnder en tubkikare i fÀltet i flera dagar och bÀr det över miles av terrÀng, kan du satsa pÄ att det ibland kommer att stöta eller tappas under vÀgen. Med detta sagt behöver du en hÄllbar tubkikare som kan ta missbruk utan att offra prestanda. Mitten av ingenstans Àr en dÄlig plats för dig att bryta den, sÄ den bÀsta tubkikaren för jakt borde vara mycket hÄllbart.

VattentÀtning och fuktisolering

VattentÀtning och dimisolering Àr inte absoluta nödvÀndigheter, men de Àr funktioner som skyddar tubkikaret frÄn atmosfÀriska förhÄllanden. TÀtningarna som produceras för att hÄlla bort fukt kommer ocksÄ att hÄlla damm och skrÀp frÄn rÀckvidden, vilket kommer att hÄlla flÀckomrÄdet i gott skick under en lÀngre tid.

Robusthet

Om du planerar att anvÀnda din tubkikareoptik för grova utomhusaktiviteter Àr en mer robust design idealisk. Aktiviteter som jakt utsÀtter tubkikaren för en tuff miljö, medan fÄgelskÄdning eller naturobservation Àr mindre stressande för enheten.

En robust enhet kan anvÀnda en gummipanseringsbelÀggning eller tjockare och stark aluminiumdesign. Detta ger systemet tyngre men skyddar det ömtÄliga inre i en tubkikare. Robusta tubkikare Àr sannolikt vattentÀta.

HĂ„llbarhet

För de mer Àventyrliga fÄgelskÄdarna kan du hitta dig sjÀlv att vandra in i skogen med din tubkikare och stativ som slungas över axeln. För dessa tillfÀllen vill du ha en rÀckvidd som Àr vÀderbestÀndig och byggd stark. Leta efter tubkikare som Àr vattentÀta, stötsÀkra och dammtÀta.

Ergonomi

Eftersom du kommer att spendera merparten av din tid pÄ att glasfÀlt eller bergssluttar kommer den bÀsta tubkikaren för pengarna ocksÄ att vara bekvÀmt att anvÀnda under lÀngre perioder. Du mÄste bestÀmma om du vill ha en rak eller vinklad tubkikare. Den raka rÀckvidden har en högre profil i allmÀnhet för att du kommer att behöva vara i ögonhöjd nÀr du sitter, medan de vinklade rÀckvidden inte Àr lika tuffa pÄ nacken eftersom du försiktigt kan se nedÄt i okularet.

Stativ

All den förstoringen innebĂ€r att det Ă€r nĂ€stan omöjligt att hĂ„lla i enheten, sĂ„ att ta en tubkikare i fĂ€ltet innebĂ€r att ta ett stativ och stativhuvud (eller alternativt stöd) in i fĂ€ltet – ett stort övervĂ€gande nĂ€r det gĂ€ller hur lĂ„ngt hemifrĂ„n, eller ditt fordon kommer du att stĂ€lla in. Kikare kan ocksĂ„ lyftas nĂ„gra centimeter frĂ„n bröstet till ansiktet för en snabb observation. Tubkikaren mĂ„ste stĂ€llas in.

Tubkikare Ă€r ofta inte sĂ„ tunga och krĂ€ver dĂ€rför inte stora stativ. Men du vill fĂ„ ett stativ som nĂ„r en bekvĂ€m höjd för utökad visning samtidigt som den Ă€r tillrĂ€ckligt tung för att ge stabilitet för din tubkikare. För fĂ„gelskĂ„dning fungerar ett flytande stativhuvud, populĂ€rt för anvĂ€ndning med videokameror, fantastiskt med fĂ„gelskĂ„dning. NĂ€r Patrick Comins, chef för fĂ„gelskydd vid Audubon Society’s Connecticut-kontor, och ordförande för vĂ€nnerna i Silvio O. Conte National Fish and Wildlife Refuge, ombeds att upptĂ€cka rĂ€ckvidd för rĂ„dande fĂ„gelskĂ„dare.

Kameraadapter

De flesta flĂ€ckar kan anpassas till en kamera för att ta lĂ„ngvĂ€ga bilder. Denna process kallas ofta ”digiscoping”. Se till att tubkikaren och kameran Ă€r kompatibla för att sĂ€kerstĂ€lla en fantastisk bild frĂ„n bergstoppen. För att “digiskopera” ordentligt kan specifika adaptrar krĂ€vas för att kameran ska kunna producera livfulla, knivskarpa bilder med hög kvalitet.

Garanti

Tubkikare Àr byggda för att tÄla vÀdret och tas till vilda platser, sÄ mÄnga företag kommer att erbjuda en garanti för att ge köpare sinnesro. Ett kvalitetsflÀckomrÄde kan vara ganska dyrt, men ett dyrare rÀckvidd kan vara vÀrt det pÄ lÄng sikt om tillverkaren erbjuder en utmÀrkt garanti.

Prova pÄ innan du köper

I likhet med de rÄd som vi samlade för kikare sa experterna vi pratade med alla att du inte bara bör prova tubkikaren innan du köper den, men att du bör lÀra dig att fÄgel med en tubkikare för att vara sÀker pÄ att du vill göra investeringen. NÀr det gÀller den investeringen var rÄdet Äterigen att du skulle fÄ det bÀsta tubkikaret du har rÄd med.

Som vi nÀmnde i segmentet om kikare, kan den optiska kvaliteten pÄ tubkikare vara skillnaden mellan en mycket trevlig utflykt som tittar pÄ fÄglar och en frustrerande upplevelse som gör dagen mindre trevlig.

Och som kikare kan kvaliteten pÄ tubkikarena variera kraftigt. Patrick Comins sÀger att det finns nÄgra riktigt snygga mellanmÄl för tubkikare pÄ marknaden idag, men att du ocksÄ mÄste veta att du fÄr vad du betalar för.

Ytterligare alternativ

Precis som deras kikare har kikare med olika nivÄer av funktioner. Och precis som nÀr du handlar med kikare för fÄgelskÄdning, kommer du sannolikt att se till att ditt tubkikare Àr vatten och dimtÀtt. Vissa tubkikare kommer med gummipansring för att skydda deras ytor och ger en smidigare yta att greppa.

Vissa nyare flÀckar Àr speciellt utformade med fÀsten som accepterar kameror frÄn specifika tillverkare, sÄ om du ser att du ansluter en kamera till rÀckvidden (kallad digiscoping) kan detta vara ett viktigt köpbeslut. MÄnga företag som erbjuder tubkikare med utbytbara okular har förmÄgan att ta en specialdesignad kameraadapter som vanligtvis bara behöver ett gÀngat T-fÀste för att ansluta till en DSLR-kamera. Vissa tubkikare har ocksÄ adaptrar för att ansluta till pek-och-skjut-kameror eller smarttelefonkameror.

Ett annat kÀnnetecken för sÀrskilda tubkikare att tÀnka pÄ Àr hur de fokuserar. Vissa har fokusvred medan andra har fokusringar. Vissa har dubbelfokus, med grova och fina justeringar tillgÀngliga. Vid högre förstoringar Àr finjusteringen ofta en trevlig funktion för att kunna komma Ät.

En term som tubkikare scope-köpare kan se Ă€r termen “apokromatisk”. MĂ„nga scope-tillverkare erbjuder apokromatiska och icke-apokromatiska versioner av en viss tubkikare. De apokromatiska versionerna innehĂ„ller en specialdesignad lins som hjĂ€lper till att avlĂ€gsna kromatiska avvikelser, i grunden fĂ€rgkanter, frĂ„n bilden. Extra lĂ„ga dispersions- och akromatiska linser Ă€r utformade med samma mĂ„l i Ă„tanke: att sĂ€kerstĂ€lla maximal bildupplösning och producera exakt fĂ€rgĂ„tergivning sĂ„ att du kan observera, kategorisera och identifiera en fĂ„gel med sĂ€kerhet.

Liksom kikare har tubkikare funktioner som Àndras frÄn varumÀrke till varumÀrke och genom hela tillverkarens produktlinje: lins- och prisma-belÀggningar. Flerbelagda linser har en fördel jÀmfört med belagda och icke-belagda.

Det finns ocksÄ ett antal sÀtt att anpassa din tubkikare. Tillverkare erbjuder hÄrda resvÀskor och vissa sÀljer mjuka fodral med genomskinlighet som omsluter rÀckvidden för att ytterligare skydda dess chassi i fÀlt. MÄnga rÀckvidder har gummipansring och vissa har linsskydd som kan fÀllas upp för att hjÀlpa birder att stÀlla in snabbare och inte oroa sig för att tappa linsskydd till vinden eller borsten.

NÄgra avvikande punkter att tÀnka pÄ

TĂ€nk pĂ„ din nivĂ„ av engagemang för hobbyen. Planerar du att stanna sĂ„? Är du engagerad i hobbyen men har inte brĂ„ttom att gĂ„ djupare? Eller Ă€r du en början pĂ„ en rulle, redo att se nya fĂ„glar och se dem nu? (Det hĂ€r var jag.) Ditt svar pĂ„ den hĂ€r frĂ„gan kan hjĂ€lpa dig att rĂ€kna ut om du behöver spara och hur snabbt du kanske vill planera din budget.

Att inte ha en tubkikare betyder inte att du inte Àr en bra birder. Din utrustning Àr inte en statussymbol, och den speglar inte heller dina fÀrdigheter. Ingen bedömer dig för vad du kan eller inte kan ha. Om en rÀckvidd inte finns i din budget nu Àr det bra. Det Àr ingen brÄdska. Det hÀrliga med fÄgelskÄdning som en hobby Àr att det kan vara livslÄngt. Du har en livstid med att njuta av fÄglar framför dig, med mÄnga, mÄnga framtida möjligheter att potentiellt investera i en tubkikare.

Om du planerar att köpa en tubkikare mÄste du vÀlja mellan vinklad och rak. HÀr har jag Àntligen ett definitivt svar till dig! VÀlj vinklad. Du fÄr en mycket lyckligare tittarupplevelse. NÀr du tittar pÄ tubkikaresalternativ och detaljer, se ocksÄ till att du siktar pÄ nÄgot vatten och dimtÀtt, och helst med en bra garanti. Olyckor kommer att intrÀffa, trots dina bÀsta avsikter.

Lista över de bÀsta Tubkikarna 2022

  • BĂ€st i test: Swarovski Tubkikarset BTX
  • PopulĂ€rast: Swarovski ATS 80 HD
  • Premiumval: Swarovski ATX 30-70×95
  • Billigast: Vortex Razor HD 16-48×65

Vad en tubkikare Àr för nÄgot

Tubkikare scopes ser ut som smĂ„ teleskop – istĂ€llet för de tvĂ„ okularen pĂ„ kikaren har scopes ett enskilt okular som du tittar igenom. De krĂ€ver att ett stativ stĂ€lls in; tubkikaren fĂ€sts pĂ„ stativhuvudet vilket gör att du kan vrida det nĂ€r du ser det. För folk som fĂ„glar uteslutande frĂ„n sina fordon finns fönstermonteringar istĂ€llet för ett stativ. Hur som helst Ă€r en tubkikare inte utformat för att vara en handhĂ„llen optik som din kikare – det behöver ett fĂ€ste för stabilitet.

Om du gungar nĂ„gra kikare för fĂ„gelskĂ„dning har du troligtvis nĂ„gra 8×42 eller 10×42 soptunnor, som kommer att förstora det du tittar pĂ„ Ă„tta gĂ„nger (8x) eller tio gĂ„nger (10x). tubkikare scopes kommer att ta den förstoringen till en annan nivĂ„. De ger dig ett förstoringsintervall, vanligtvis med början i 15-20x-intervallet medan du Ă€r inzoomad, och 40-60x-intervallet medan du Ă€r inzoomad hela tiden. SĂ„ vad kan se ut som en brun klump i kikaren fĂ„gel med nĂ„gra tydliga, skarpa fĂ€ltmĂ€rken genom en tubkikare.

I grund och botten tillĂ„ter en tubkikare dig att se fĂ„glar som Ă€r lĂ„ngt borta. Det Ă€r inte anvĂ€ndbart nĂ€r det gĂ€ller fĂ„gelskĂ„dning pĂ„ en promenad i skogen – inte bara skulle det vara ont att bĂ€ra, utan du skulle kĂ€mpa för att fĂ„ den placerad pĂ„ en liten, snabbt rörlig fĂ„gel, och din kikare kommer att tjĂ€na dig bĂ€ttre. Men om du tittar pĂ„ sjöfĂ„glar ute pĂ„ en sjö eller strandfĂ„glar ute pĂ„ en lera i ett översvĂ€mmat fĂ€lt, Ă€r en tubkikare absolut till nytta. Och det kan vara en spelvĂ€xlare för att lĂ€ra kĂ€nna och identifiera de avlĂ€gsna fĂ„glarna.

Jag skulle inte rekommendera att du startar din fÄgelskÄdning med en tubkikare. Börja med kikare och bli bekvÀm med dem innan du funderar pÄ att göra en mycket större investering. Men om du har upptÀckt att du verkligen har fÄgelskÄdan och vill ta dina fÄgelskunskaper till nÀsta nivÄ, sÄ Àr en tubkikare nÄgot du troligen behöver nÄgon gÄng.

Ledande mÀrken för tubkikare

Swarovski

Swarovski tillverkar utmÀrkt optik och företaget Àr stolt över att producera högkvalitativa tubkikare. Dessa tubkikare Àr ofta modulÀra och ger anvÀndaren olika alternativ för att rensa ut naturen. Deras ATX / STX-tubkikare kan bytas mellan en vinklad och rak lins hemma.

De ger ocksÄ förstklassigt stöd för digiscoping och gör en mÀngd olika fÀsten sÄ att du kan förvandla den till en kameralins. Swarovski-optiken Àr verkligen vÀlgjord, och vissa modeller ger synfÀlt över hundra meter breda. Deras linser och glas Àr nÄgra av de bÀsta i vÀrlden och ger anvÀndaren en mycket tydlig bild, Àven tidigt pÄ morgonen och tidigt pÄ kvÀllen.

Fördelar

Om du planerar att anvÀnda en tubkikare i svagt ljus Àr det hÀr den perfekta modellen. De kallar denna SwaroVision-teknik som ger maximal fÀrgfidelitet och tydlighet pÄ den nuvarande marknaden. Deras enheter Àr ocksÄ lÀtta, vilket gör dem idealiska för lÀngre vandringar.

Nackdelar

Den största nackdelen Àr dess pris. Du fÄr högsta kvalitet dÀr ute, men du betalar ocksÄ ett rejÀlt pris för det. En annan Àr den korta ögonlindringen i samband med Swarovski-optiken ger dig inte mycket utrymme att leka med. Detta kan skapa obekvÀma positioner om stativet eller basen inte bara Àr tillrÀckligt hög.

Vortex

Vortex Àr ett amerikanskt företag som har producerat optik under en lÀngre tid. Namnet Vortex Àr nytt pÄ grund av en ommÀrkning av företaget. Men deras kvalitet har inte sjunkit Ätminstone. De tubkikare de producerar finns i tre distinkta nivÄer. Diamondback, Viper och Razor. Var och en av dessa optik har olika prisnivÄer och erbjuder olika funktioner och kvalitetsnivÄer.

PÄ sin basnivÄ Àr varje Vortex-optik vÀlgjord och skyddad. De Àr konstruerade för tungt utomhusbruk och Àr tÀtade mot vatten, damm och skrÀp. Som jÀgare skulle jag packa en Vortex-tubkikare. De Àr helt belagda för att ge bÀttre ljusöverföring och för att skydda linsen frÄn mindre nötning.

Bildkvalitet

Som ni kan tÀnka er förÀndras bildkvaliteten mellan modellerna. Razor HD ger en fantastisk bild som Àr ljus, tydlig och konsekvent i alla omrÄden. De andra tvÄ modellerna med lÀgre nivÄer tenderar att bli lite suddiga vid högre förstoringar, sÄ att du inte kan bestÀmma vad du tittar pÄ.

Vikt

Ett vanligt tema bland alla tre modellerna Àr vikt. Vortexs upptÀcktsomrÄde Àr tyngre Àn de flesta. Detta beror pÄ den kraftiga konstruktionen och att byggas utomhus. Deras optik levereras med bÀrvÀskor, men Diamondback-fodralet lÀmnar nÄgot att önska och behöver enligt min mening uppgraderas.

Leupold

Leupold som ett scope-företag Àr en legend bland riflemen som letar efter en gevÀrscope av hög kvalitet. Deras tubkikare scope-linje Àr inte ny men fÄr verkligen inte den uppmÀrksamhet den förtjÀnar. Deras linje Àr uppdelad i tre olika kategorier och tvÄ olika nivÄer.

GR och Kenai Àr deras förstklassiga tubkikare, och deras basmodell Àr SX-1. Leupold erbjuder ocksÄ mÄnga olika optik, förstoringar och övergripande storlekar i dessa kategorier. Deras omfattande urval gör att du kan vÀlja en som Àr skrÀddarsydd för din anvÀndning.

Fördelar

De erbjuder en ren och konsekvent bild vid maximal förstoring med sina flÀckar. SÀllan verkar nÄgot suddigt eller svagt. Att upptÀcka hjortstorlekar pÄ sex till sju hundra meter Àr enkelt med de flesta Kenai- och GR-modellerna. SX-1 hamnar lite efter hÀr. Du kan se objektet, men inte tydligt.

Men till sitt pris levererar SX-1 en ganska tydlig bild och överensstÀmmer med andra flÀckar i sin prisklass. Kenai Àr förmodligen den bÀsta platsen för jakt i deras linje, och GR Àr verkligen bÀttre för utbudet. SX-1 faller mellan de tvÄ och kan vara avsedd för en mÀngd olika uppgifter.

Nackdelar

Nackdelen med Leupold-optik kommer frÄn det medföljande stativet. Det Àr anvÀndbart, men det Àr inte utmÀrkt pÄ nÄgot sÀtt. Stativet som ingÄr i satsen gÄr inte ihop med optikens höga kvalitet. Det Àr lite spetsigt och skrapar lÀtt och repas. TiltfÀstet kÀnns ocksÄ överallt nÀr du justerar rÀckvidden. Leupold har ocksÄ en mycket nÀra ögonlindring, vilket kan vara ett mindre besvÀr.

Nikon

Nikon Àr Walmart för optikföretag. De producerar och sÀljer allt som Àr relaterat till optik, frÄn kameralinser till tubkikare. Deras tubkikare Àr uppdelade i vÀldigt olika linjer, och de erbjuder tubkikare för ungefÀr 3500 kr hela vÀgen upp till 60 000 kr. DÀremellan har du lite av allt. Nikons tubkikare Àr vad du betalar för affÀren.

Fördelar

De billigare Pro Staff-modellerna kommer att fÄ jobbet gjort och lÄter dig enkelt se ut till cirka 500 meter anstÀndigt. Vad du kommer att mÀrka pÄ en del av de lÀgre prissatta modellerna Àr störningarna runt synfÀltets periferi. Detta sÀnker ditt effektiva synfÀlt.

Vad som ligger i centrum Àr dock ofta kristallklart. NÀr du jobbar dig in i de dyrare modellerna försvinner detta och du har konsekvent en tydlig bild.

Bland alla Nikons tubkikare förblir bilden tydlig i mitten av rÀckvidden, oavsett förstoring. De tenderar ocksÄ att vara klara för kromatisk aberration, Ätminstone i mitten av tubkikaren. De flesta modeller gör att du kan byta okular snabbt och komma med utmÀrkta stativ.

Nackdelar

De Àr alla nÀstan slÀta och texturlösa vilket gör hanteringen av dem till en utmaning nÀr du bÀr taktiska handskar eller med vÄta eller kalla hÀnder. De Àr inte skyddade frÄn stötar. Jag skulle vara rÀdd för att bryta en av dessa nÀr jag vandrar lÄnga strÀckor.

Fördelar och nackdelar med tubkikare

Fördelar med tubkikare

Du kommer att se fler fÄglar! Och Äh, du kommer att se dem mycket bra. Jag kommer ihÄg hur chockad jag var nÀr jag först anvÀnde en tubkikare för att titta pÄ vattenfÄglar ute pÄ University Bay vid Lake Mendota förra vintern.

Jag hade tittat pĂ„ dem med min kikare och trĂ€nat mina ID: er med vad jag kunde vĂ€lja ut baserat pĂ„ profil och nĂ„gra avlĂ€gsna fĂ€ltmĂ€rken. Men efter min första titt med en tubkikare … blev jag bortblĂ„st. Dessa fĂ„glar sĂ„g ingenting ut som de gjorde i min kikare – detaljnivĂ„n som jag kunde se fick dem att se helt annorlunda ut.

Att kunna se dessa detaljer gav mig en mycket starkare uppskattning av sjöfĂ„glar. För att vara helt Ă€rlig tyckte jag att sjöfĂ„glar verkade ganska … trĂ„kiga nĂ€r jag började fĂ„gelskĂ„dning först. Jag kunde inte ha varit mer fel! Jag kunde bara inte se dem tillrĂ€ckligt bra med min kikare för att verkligen uppskatta hur underbara de Ă€r och hur snygga deras beteenden kan vara. En rĂ€ckvidd kan hjĂ€lpa dig att uppskatta fĂ„glarnas under och skönhet som du sĂ€llan fĂ„r se pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll.

NÀr det gÀller strandfÄglar kan en tubkikare avslöja fÄglar som du kanske inte ens inser Àr dÀr. Det har varit sÄÄÄ mÄnga gÄnger jag har skannat en lera med min kikare och trodde att jag inte sÄg nÄgonting, medan en skanning med en tubkikare skulle avslöja en massa vÀl kamouflerade kikar som kikade runt i leran.

Dina lokaliseringsfÀrdigheter kommer att vÀxa tio gÄnger med en tubkikare, helt enkelt för att du kan se detaljer som din kikare inte kan visa dig. Om du Àr en ny birder som verkligen vill förbÀttra dina identifieringsfÀrdigheter och bli mer bekant med fÄgelarterna i vÄrt omrÄde, kommer en tubkikare att hjÀlpa dig att uppnÄ det mÄlet.

Nackdelar med tubkikare

Tubkikare Àr dyra. Om du vill ha en kvalitetstubkikare som ger dig skarp, tydlig bildkvalitet och bra förstoring, mÄste du vara beredd att betala för det. (Jag minns fortfarande min första chock nÀr jag letade upp priser. De kommer in i fyra siffror vÀldigt snabbt.)

För att fĂ„ vad man skulle betrakta som ett grundlĂ€ggande kvalitetstubkikare pĂ„ grundnivĂ„ mĂ„ste du investera pĂ„ minst minst 2 000 kr – och vid den prispunkten mĂ„ste du övervĂ€ga om nivĂ„n pĂ„ bildkvaliteten du kommer att fĂ„ Ă€r vĂ€rt det. Beroende pĂ„ din nivĂ„ av intresse och engagemang kanske du tycker att det Ă€r bĂ€ttre att spara till en dyrare rĂ€ckvidd. Tumregel: Du bör köpa det absolut bĂ€sta du har rĂ„d med.

Stativ Ă€r ocksĂ„ dyra och du mĂ„ste köpa en utöver din tubkikare. Om du funderar pĂ„ din budget, glöm inte att ta med kostnaden för ett robust stativ. Ett stativ Ă€r inte heller den plats dĂ€r du vill skĂ€ra hörn. Ett bra stativ kan göra eller bryta din upplevelse – bokstavligen. Om det Ă€r för lĂ€tt eller inte tillrĂ€ckligt robust kan det helt enkelt vĂ€lta i blĂ„siga förhĂ„llanden och bryta din tubkikare i processen. För att inte tala om skakningen frĂ„n ett spetsigt stativ kommer du att hindra dig frĂ„n att fĂ„ en tydlig bild.

En tubkikare + ett stativ = en rejÀl kombination som du mÄste slÀpa runt. Sannolikt utöver din kikare. Och förutom din kamera, om du har en. Om du Àr negativ och inte stolt över att dra runt en tubkikare kan det vara nÄgot som kan forma ditt beslut.

I stort sett Àr de flesta situationer som innebÀr anvÀndning av en tubkikare lÀttÄtkomliga platser dÀr du troligtvis Àr stilla ÀndÄ, men det kan finnas tillfÀllen nÀr du behöver bÀra den in och ut frÄn en destination. Medan jag Àlskar mitt utrymme för alla fÄglar som det lÄter mig se, blir jag irriterad att jag mÄste gÄ mer Àn en halv mil med den slungad över axeln.

Tubkikare kontra kikare

JÀmfört med kikare Àr tubkikare alltid det bÀttre valet. De Àr mycket mer exakta nÀr det gÀller fÄgelskÄdning pÄ lÄnga avstÄnd, vilket gör att du kan identifiera fÄgeln du observerar och se alla sÀrdrag du letar efter med större precision och tydlighet. Monteringsplattor Àr en sÀrskilt viktig fördel med flÀckar. Alla flÀckar har till exempel möjlighet att monteras pÄ ett stativ, vilket ökar deras stabilitet och dÀrmed kvaliteten pÄ bilden.

Kikare kan tjÀna dig bra, men att hÄlla dem under lÀngre tid kan göra dina armar ömma. Dessutom Àr det troligt att du skrÀmmer fÄgeln och fÄr den att flyga ifrÄn dig medan du hamnar i intervallet för att korrekt se och identifiera en fÄgel. Det Àr alltid sÀkrare att titta pÄ fÄglarna frÄn ett större avstÄnd, och för detta ÀndamÄl Àr det mycket mer effektivt att anvÀnda en scope.

Till skillnad frÄn kikare kan flÀckar anvÀndas för att ta bilder och / eller inspelningar av fÄglarna du tittar pÄ! NÄgra av fotokamerorna och videokamerorna kan kombineras med nÄgra av de upptÀcktsomrÄden som hjÀlper dig att producera bilder och videor av högsta kvalitet!

FÄgelskÄdning utan tubkikare

Du kan fortfarande njuta av sjöfÄglar och strandfÄglar utan rÀckvidd. Det handlar bara om att hitta rÀtt plats och rÀtt tid för att fÄ en bra, nÀrmare titt pÄ dessa fÄglar med din kikare. TÄlamod och uthÄllighet mÄste vara ditt spel. HÄll ögonen öppna för dammar, översvÀmmade fÀlt och lera pÄ sidorna av vÀgen, sÀrskilt pÄ landsbygden, dÀr du lÀtt kan dra ut och se nÀrmare ut.

Att stanna i bilen och anvÀnda den som en persienn Àr ocksÄ mindre benÀgna att skrÀmma fÄglarna, sÄ de kan stanna nÀrmare. Jag tog bilden nedan frÄn min bil parkerad lÀngs sidan av en lantlig vÀg och min kikare fick mig fantastisk utsikt.

Även om du inte kan komma sĂ„ nĂ€ra som du vill, kommer dina ID-fĂ€rdigheter fortfarande att förbĂ€ttras – du blir bĂ€ttre pĂ„ att identifiera fĂ„glar lĂ„ngt ifrĂ„n, vilket Ă€r en utmaning för alla! Innan jag fick min tubkikare var jag tvungen att bli riktigt bra pĂ„ att plocka ut detaljer i vattenfĂ„gelprofiler, och det hjĂ€lper mig fortfarande idag.

Om du har fÄngat fÄgelfotograferingsfelet har du kanske redan investerat i en kamera. SÀtt kameran i bruk. Ta bilder av de avlÀgsna fÄglarna och anvÀnd din zoom för att komma sÄ nÀra en titt som möjligt. Bilderna du tar kommer inte att vara av hög kvalitet, men de kan vara anvÀndbara för ID-ÀndamÄl. NÀr du fÄglar med en kamera handlar det inte bara om att ta inramade fÄgelfoton av god kvalitet.

Din kamera blir ett ID-verktyg. Min fotorulle Àr full av högkvalitativa högkvalitativa zoombilder av fÄglar som jag försökte titta nÀrmare pÄ sÄ att jag kunde göra ett ID. Din kamera kommer inte att lösa allt eftersom du fortfarande behöver oroa dig för bildförvrÀngning, sÀrskilt med varierande ljusförhÄllanden, sÄ du bör inte helt lita pÄ ett tvivelaktigt foto om du vafflar pÄ ett ID. Men det Àr ett annat verktyg i ditt bÀlte om du saknar rÀckvidd, och du bör dra nytta av det om du kan.

Är du utan kamera, men har du en mobiltelefon och kikare? För den ultrakreativa, desperata personen (det hĂ€r brukade vara jag innan jag investerade i en kamera) kan du ta bilder genom din kikare med din mobiltelefonkamera för att maximera mĂ€ngden zoom du fĂ„r. De gör telefonadaptrar för att göra det enklare, men jag har bara gjort det för hand sĂ„ jag kan inte prata med adaptern.

Är det hĂ€r alternativet en smĂ€rta i rumpan? Japp. Kommer det troligtvis bara att fungera med en stillastĂ„ende eller lĂ„ngsamt rörlig fĂ„gel? Japp. Men Ă€r det ett alternativ för den desperata fĂ„gelĂ€lskaren att fĂ„ en budget som bara behöver veta vad den avlĂ€gsna fĂ„geln Ă€r? Absolut.

Jag tÀnker inte berÀtta för dig att du behöver en tubkikare, inte heller kommer jag att sÀga att du inte behöver en tubkikare. Beslutet beror pÄ din nivÄ av engagemang för fÄgelskÄdning som en hobby och mÀngden monetÀra investeringar du Àr villig att göra. Som ny birder har du gott om tid att övervÀga detta beslut. Det finns ingen brÄdska.

Som sagt, om du Ă€r pĂ„ marknaden – eller planerar att vara pĂ„ marknaden lĂ€ngs linjen – gör din forskning. Shoppa runt. LĂ€s recensioner. Impulsköp inte. Budget klokt. Var tĂ„lmodig i din sökning. Och köp det absolut bĂ€sta du har rĂ„d, eftersom en kvalitetstubkikare hĂ„ller dig hela livet.

Snabbtips inför köp av tubkikare

Innan du gör det köpet, övervÀga dessa sista punkter:

  • De flesta flĂ€ckar Ă€r bĂ„de vattentĂ€ta och dimma tĂ„liga. Vi anser att detta Ă€r viktigt.
  • Med tanke pĂ„ priset för en genomsnittlig tubkikare Ă€r det vĂ€l vĂ€rt att leta efter en produkt som erbjuder en bra garanti. De bĂ€sta tubkikareen har livstidsgarantier och erbjuder utmĂ€rkt kundservice nĂ€r problem uppstĂ„r.
  • Storleken och vikten pĂ„ ditt upptĂ€cktsomrĂ„de kan vara mycket viktigt för dig om du planerar att ta det pĂ„ lĂ„nga vandringar och jakter.
  • Försök att stĂ€lla in en budget som du Ă€r nöjd med. Det finns tubkikare som passar alla budgetar frĂ„n 2000 kr Ă€nda upp till 20 000 kr. Ju mer du spenderar, desto större blir den optiska prestandan. Du kan ocksĂ„ förvĂ€nta dig fler funktioner.
  • Vilka tillbehör ingĂ„r i din tubkikare? De flesta produkter har minst en linsduk och bĂ€rvĂ€ska. Du kanske ocksĂ„ vill köpa ett stativ.
  • Priserna pĂ„ tubkikare kan variera mycket. Du kan hitta ett fynd genom att shoppa runt. Det Ă€r ocksĂ„ bra praxis att lĂ€sa konsumentrecensioner för ett komplett intryck av en viss produkt.

Vanliga frÄgot om tubkikare

Vad Àr skillnaden mellan en takprisma och ett poroprisma?

Porro-prismer fÄngar upp och hÄller mer ljus och Àr billigare att tillverka. Generellt sett Àr ett porroprisma bÀttre för fÄgelskÄdning pÄ grund av en nÄgot bÀttre tydlighet i bilderna. Takprisma uppfanns efter poroprismer. De har fördelen att de Àr lÀttare och mer bÀrbara.

Hur lÄngt kan man se med en tubkikare?

Det beror pÄ din objektivkvalitet och förstoringsförmÄga i det tubkikare du köper. Ju bÀttre lins, och ju högre förstoring (zoom) desto lÀngre ser du. Titta I beskrivningen av valfri tubkikare du funderar pÄ att köpa, och det ger dig en uppfattning om din fÀltvy pÄ 1000 meter.

VĂ€der- och atmosfĂ€rsförhĂ„llandena spelar ocksĂ„ en roll i hur lĂ„ngt du kan se. LĂ€gg mĂ€rke till innan det regnar vs efter att det regnar. Solljus, moln, fukt, dimma och föroreningar kan fördunkla din syn. Min favorit tid att se vilda djur och vĂ€xter Ă€r precis efter det regnar, atmosfĂ€ren Ă€r mer “ren” och klar.

Vilka Àr fördelarna med en tubkikare?

En av de största fördelarna för fÄgeln med en tubkikare Àr att du kan fÄ en tydligare och skarpare bild utan att faktiskt komma nÀrmare. Det betyder att du kommer att lÀmna fÄgeln till sina egna enheter.

Du kommer att kunna fÄ en bra bild och ÀndÄ se till att du lÄter fÄgeln ta hand om boet och Àggen. Eftersom du inte behöver oroa dig för att komma nÀrmare behöver du inte heller oroa dig för att du saknar bilden du letar efter. Du kommer att kunna se fÄgeln och vad den gör utan att oroa dig för att skrÀmma bort den under processen, sÄ du fÄr ett bÀttre skott.

Hur tunga Àr tubkikare?

Vikten pÄ din tubkikare varierar beroende pÄ kvalitet och typ av tubkikare du vÀljer att fÄ. I allmÀnhet, ju lÀgre förstoring av din tubkikare, desto lÀgre vikt och tvÀrtom. Om du letar efter en rÀckvidd som verkligen kommer dig nÀra och personligt utan att behöva flytta, kommer du att offra i viktens vikt.

Tubkikare med högre förstoring kan vĂ€ga upp till 70 gram. Även om det kanske inte lĂ„ter sĂ„ mycket pĂ„ egen hand, Ă€r det absolut nĂ€r du pratar om att bĂ€ra den lĂ„ngvĂ€ga eller hĂ„lla den under en lĂ€ngre tid.

Hur stor förstoring behöver man pÄ sin tubkikare?

NÀr det gÀller zoomomrÄdet som Àr lÀmpligt för fÄgelskÄdning Àr 15-60x-intervallet det du behöver. GÄ inte efter modeller som har en lÀgre rÀckvidd under 15x. Detta Àr vad kikare Àr för. Köp dock inte modeller vars maximala intervall överstiger 60 gÄnger. Ditt synfÀlt kommer att vÀxa alltmer smalt, bilden blir svag och det kan orsaka dig all slags problem i svagt ljus. 20-40x eller 20-60x intervall ska ge dig den bÀsta kvaliteten pÄ bilden.

En annan sak du mÄste ta hÀnsyn till Àr linsstorleken. Ju större förstoring, desto större behöver du linserna för att hÄlla bildkvaliteten inom nödvÀndiga parametrar, bÄde vad gÀller kvalitet och ljusstyrka. Jag rekommenderar starkt att du Ätminstone köper en tubkikare med utgÄngspupillen pÄ 1,33 mm. Alla mindre storlekar kommer att vara till liten nytta för dig under förhÄllanden med lÄg belysning och / eller extrem ljusstyrka.

En tubkikare med ett 80 mm-objektiv passar perfekt för dina behov, sÀrskilt om det har ett förstoringsomrÄde pÄ 20-60x. PÄ sÄ sÀtt kommer du att kunna göra din fÄgelskÄdning i bÄde svagt ljus och höga ljusförhÄllanden, och allt detta med en 1,33 mm utgÄngspupil.

Hur viktig Àr objektivlinsen?

Objektivlinsen i en tubkikare Àr ocksÄ mycket viktig eftersom den dikterar hur bra du kan se. Ju större objektivlinsen Àr, desto kraftfullare blir den som regel. Större linser Àr vanligtvis mellan 60 och 100 mm stora och samlar mer ljus vilket resulterar i tydligare och ljusare bilder. Ett bredare synfÀlt tillhandahÄlls ocksÄ.

Kom ihĂ„g att ju större objektivlinsen Ă€r desto tyngre blir tubkikaren. Om du planerar att stanna pĂ„ ett stĂ€lle med din tubkikare kan en 80-100mm lins vara idealisk. De som rör sig som pĂ„ vandringar kan uppskatta en mindre 50–60 mm lins. Det Ă€r dock viktigt att notera att större förstoring motsvarar ett smalare synfĂ€lt. Nedre mag-tubkikare ger dig ett bredare synfĂ€lt.

Hur viktigt Àr ögonlindring?

Ögonlindring Ă€r mycket viktigt nĂ€r du bĂ€r receptbelagda glasögon eller solglasögon nĂ€r du anvĂ€nder din tubkikare. Det Ă€r irriterande att man stĂ€ndigt mĂ„ste ta av sig glasögon varje gĂ„ng man tittar igenom tubkikaren.

Av denna anledning bör du leta efter en produkt som ger lÄng ögonlindring. Detta hÀnvisar till avstÄndet frÄn vilket ditt öga kan vara frÄn okularet medan du fortfarande kan se hela bilden. Vi rekommenderar Ätminstone 14 mm ögonavlastning, men 17 mm skulle vara tillrÀckligt.

Behöver man ett stativ till sin tubkikare?

Eftersom tubkikare anvÀnder stora förstoringar rekommenderas stativ starkt. Ett bra stativ hjÀlper till att minska bildskakningar som kan uppstÄ vilket hjÀlper dig att fÄ bÀttre bildkvalitet.

Naturligtvis krÀver tubkikare inte stativ, men det Àr alltid bra att ha alternativet. I vissa fall ingÄr stativ med platsomrÄdet vid köp. Men i de flesta fall mÄste dessa köpas separat. Vi rekommenderar att du fÄr det bÀsta stativet som du realistiskt har rÄd för för den bÀsta upplevelsen med din nya produkt.

Är en 33x zoom tubkikare tillrĂ€cklig?

Det beror pÄ din anvÀndning. Om du anvÀnder tubkikare endast för allmÀnna ÀndamÄl, kommer 33x tubkikare att tjÀna dig. Om du anvÀnder den för allmÀnna ÀndamÄl som för fÄgelskÄdning, Àr 33x tillrÀckligt. Tubkikareen med större förstoring ger en mer detaljerad bild.

Hur vÀljer man en bra tubkikare?

NÀr du bestÀmmer dig för hur du vÀljer en tubkikare bör du övervÀga förstoring, objektivlins och utgÄngspupillstorlek, okular, FOV, optisk design och kroppsdesign, ögonavlastning, fokusmekanism, nÀra fokusavstÄnd, glas / prisma kvalitet och vÀderbestÀndighet.

Är tubkikare bĂ€ttre Ă€n kikare?

Nej, de har olika funktioner. Enkelt, om du vill se detaljer om fÄglar eller andra vilda djur eller andra typer av föremÄl pÄ lÄngt avstÄnd, sÀrskilt i svagt ljus, kommer en tubkikare att ge dig en fördel jÀmfört med kikare, sÄvida du inte anvÀnder kraftfulla kikare som Àr antingen bildstabiliserad eller med ett stativ för att ge en stabil bild.

Vad Àr skillnaden mellan raka och vinklade tubkikare?

NĂ€r du börjar handla för att upptĂ€cka scopes kommer du att stöta pĂ„ tvĂ„ ord – Straight och Angled. Detta beskriver den fysiska formen pĂ„ tubkikaren och var och en erbjuder fördelar och nackdelar.

Rak tubkikare

Dessa tubkikare Àr lÀttare att anvÀnda för första gÄngen eftersom de Àr snabbare att fokusera pÄ ditt objekt. Förpackning och transport Àr enklare pÄ grund av den raka formen. En nackdel med en rak tubkikare Àr nacksmÀrta eller obehag om du har en svÄr vinkel som du tittar pÄ eller om du Àr i en hukande position.

Vinklad tubkikare

Tittar du pÄ det ser du ett rakt kroppsrör och en upphöjd vinklad sektion som stöder linsen. Dessa tubkikare möjliggör enklare synlÀgen nÀr du kan titta pÄ dem ovanifrÄn, vilket minskar belastningen pÄ nacke och rygg.

De fungerar bÀttre i backar och nedförsbackar eftersom du kan justera linsens vinkel. Ditt stativ kan ocksÄ vara kortare eftersom linsdelen lÀgger till höjden i flÀckomrÄdet.

En nackdel Àr att rÀckvidden kan samla upp vatten eller fukt om den utelÀmnas medan du tar en bit! De tar ocksÄ mer utrymme att packa.

Är en vinklad eller rak tubkikare bĂ€ttre?

Det beror pÄ hur du frÀmst kommer att anvÀnda din tubkikare. Om du anvÀnder ditt utrymme för att upptÀcka saker ovanför horisonten, blir det mer tillmötesgÄende att titta in i en vinklad hantering.

Det Àr ocksÄ lÀttare för grupper av mÀnniskor i olika höjder att anvÀnda en vinklad tubkikare. Det kan dock vara lÀttare att upptÀcka och följa rörliga föremÄl och anvÀnda det frÄn en upphöjd position eller nÀr den Àr monterad pÄ ett bilfönster. Vinklade kontra raka flÀckar.

Vad betyder siffrorna bredvid Tubkikar-etiketten?

För en nybörjare kan det vara förvirrande att se ett antal siffror som beskriver en tubkikare! HĂ€r Ă€r en enkel förklaring av de viktigaste. Huvudnumret du ser ser ungefĂ€r ut som 20–60 × 80.

De tvÄ första siffrorna, 20 och 60 indikerar frÄn-till-förstoring av tubkikaren. Denna faktor beskrivs ocksÄ som kraften eller antalet gÄnger nÀrmare; du ser objektet i motsats till att se det med blotta ögat. SÄ, 20x betyder 20 kraft eller 20 gÄnger nÀrmare Àn det gör med blotta ögat.

Det tredje siffran, 80, Ă€r ​​diametern pĂ„ objektivlinsen angiven i millimeter. Andra exempel pĂ„ detta nummer Ă€r 3–9 × 40. Detta indikerar en förstoring av 3 till 9 gĂ„nger och en liten linsdiameter pĂ„ 40 mm. Ju högre förstoring, desto mer avancerad och förmodligen dyrare kommer tubkikaren att bli. Detsamma gĂ€ller linsstorleken. Ju större det Ă€r, desto bĂ€ttre blir bilden och förtydligandet.

HemanvÀndare kommer att vara nöjda med en tubkikare med förstoringar pÄ 20x till 60x och linser med diametrar pÄ 60mm till 80mm. Det hÀr Àr de upptÀcktsomrÄden vi granskade och Àr perfekta för fÄgelskÄdning, jakt, vildtvakt, övervakning, hamnaktiviteter och till och med avslappnad astronomi.

Vilka typer av fokuseringskemanismer finns det?

Det finns tvÄ typer av fokuseringsmekanismer som anvÀnds för att upptÀcka tubkikare. Vissa mönster har en fokuseringsratt som skulle vridas helt för att fÄ ett bÀttre fokus. Andra anvÀnder en justeringsknapp placerad ovanför tubkikaren.

Det finns ingenting som att vÀlja en bÀttre fokuseringsmekanism som passar dina behov. SÄ obetydlig som det verkar, kan det göra eller försÀmra din fÄgelskÄdning.

Kan ett teleskop anvÀndas för fÄgelskÄdning?

Nej. Tubkikare och teleskop Àr helt annorlunda.

Teleskop

Teleskop har ofta högre förstoring och ett mindre synfÀlt. Detta Àr perfekt för att observera stjÀrnor och planeter pÄ natthimlen, men inte bra för att lokalisera fÄglar och andra vilda djur. Teleskop projicerar ocksÄ ofta en speglad bild av objektet i sikte. Om du anvÀnder ett teleskop för fÄgelskÄdning, skulle detta innebÀra att fÄgeln verkar motsatt av hur den ser ut i verkligheten, kanske till och med upp och ner.

Tubkikare

Tubkikare Àr byggda pÄ samma sÀtt som teleskop. Emellertid kommer tubkikare vanligtvis att ha mindre förstoring, ett bredare synfÀlt och Àr i allmÀnhet mer hÄllbara. Tubkikare Àr ocksÄ mer mÄngsidiga. Teleskop Àr mycket specialiserade och avsedda för astronomisk observation. Tubkikare, Ä andra sidan, kan anvÀndas för fÄgelskÄdning, djurliv, jakt, mÄlskytte och övervakning.

Sammanfattning av tubkikare

Medan tubkikare erbjuder mycket bÀttre förstoring Àn kikare, kan det ibland kÀnnas omöjligt att hitta rÀtt alternativ för dig och dina behov. NÀr du söker efter en tubkikare Àr det viktigt att se till att du skaffar dig en modell som Àr lÀtt och har ett stort förstoringsomrÄde.

Jag anvÀnder huvudsakligen mina tubkikare för fÄgelskÄdning, djur- och djurliv och naturskÄdning. NÄgra av medlemmarna i vÄrt granskningsteam har anvÀnt denna tubkikare för jakt och mÄlskytte och stÄr vid dem! En av medlemmarna anvÀnder sin tubkikare för att hÄlla ett öga pÄ sina barn medan de leker i sin bakgÄrd. SÄ det finns definitivt mÄnga anvÀndningsomrÄden för att upptÀcka tubkikare som kan relateras till aktiviteter utomhus och icke-utomhus.

NÀr du köper en tubkikare Àr det viktigt att du ser till att du fÄr ett stativ som Àr lÀtt men ocksÄ stöder din tubkikare. NÀr det gÀller vinklad vs rak tubkikare Àr detta ett personligt val (jag tyckte att vinklat tubkikare Àr mycket bekvÀmare och det gör medlemmar i vÄrt team ocksÄ), men raka rÀckvidd kan vara lÀttare för dig att arbeta med. MÄnga av alternativen i den hÀr guiden Àr dimskyddade och vattentÀta (minst vattenbestÀndiga) och Àr belagda med gummi för att ge ytterligare skydd mot skador.

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Scroll to Top