Bäst SUP bräda 2022 – Test av olika SUP brädor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Saimaa Sup-Brädpaket Sun 10.6

Saimaa Sup-brädpaket Moon 11.8

Jobe Duna Sup-brädpaket 11.6

Saimaa Sup-brädpaket 10.0 Canoe

Klicka här för att se fler Stand Up Paddleboards (SUP brädor)

Bäst i test SUP 2022

En SUP bräda erbjuder något för alla. Du kan åka på en avkopplande paddeltur på en lugn sjö eller surfa vid havet. Eller kanske vill du göra SUP-yoga eller tävlingspaddla. Oavsett dina ambitioner är det viktigt att du köper en SUP bräda som passar just dig.  För att hitta rätt SUP bräda för dig bör du överväga hur du ska använda den, hur den passar din kroppsstorlek och hur du vill att den ska hantera i vattnet.

Om du ska välja en fast eller uppblåsbar SUP bräda beror till stor del på hur du ska transportera den och hur mycket lagringsutrymme du har att tillgå. Därifrån kommer du att överväga en brädas fenor och eventuella tillbehör som du tycker att du behöver. Om du vill göra ett snabbt val kan du välja en av produkterna i tabellen ovan utefter din längd och tyngd. Vi kan garantera att du kommer bli nöjd!

Läs även >>> Bäst i test Vandringskängor 2022

Köpguide för bäst i test SUP bräda 2022

Här förklarar vi vad du som köpare bör tänka på inför köp av en SUP bräda.

Olika användningsområden för olika SUP brädor

Det finns tre grundläggande typer av SUP brädor: surf, allround och flatwater / race.

Surfspecifika SUP SUP brädor är vanligtvis kortare, har en smalare näsa och svans och mer rocker (kurva) än allround, och plattvatten / tävlingsbrädor. Surf paddleboards är perfekta om du alltid ska spendera din tid i surfen. Den smala formen gör brädan mycket mer manövrerbar på en våg, men avvägningen är att de är långsammare och inte spårar i en rak linje på plattvatten och ofta också är mindre stabila.

Allroundbrädor är vanligtvis tjockare, bredare och längre än surfspecifika modeller. Dessa mångsidiga, multifunktionella SUP brädor är fantastiska första gången SUP brädor eftersom de låter dig utforska alla aspekter av sporten med bara en bräda. Allroundbrädor är tillräckligt breda för att vara mycket stabila, har anständigt glid och spårning för plattvattenspaddling eller öppet havsrundtur, men också tillräckligt med vipp och sido för anständig surfprestanda. Det finns vindsurfingalternativ på vissa allroundbrädor. En mastfotbeslag ingår på brädans däck så att en vindsurf seglingsrigg kan monteras, vilket gör dessa SUP brädor exceptionellt mångsidiga.

Plattvattenbrädor är optimerade för plattvatten, paddling med öppet hav och ”downwinders” (går från punkt A till B med vinden i ryggen). De är vanligtvis längre än allroundbrädor och har ofta en näsa som är spetsad för att hjälpa brädan att skära igenom vattnet smidigt, öka gliden och hjälpa brädan att gå rakt. Sidorna är vanligtvis rundade för mer glid och snabbhet. De flesta plattvattenbrädor är tillräckligt breda för att vara stabila för nybörjare, men tävlingsbrädor, som är i samma familj, är smalare för att öka brädans hastighet. Smalheten gör tävlingsbrädor utmanande för nybörjare och rekommenderas inte.

Volym och viktkapacitet

Ett SUP-kort måste fungera för din storlek. Om brädan inte förskjuter rätt mängd vatten för din vikt stöds du inte bra och brädan kan kännas instabilt. Brädvolym och viktkapacitet är två faktorer som påverkar hur stabil du kommer att känna och hur bra brädan kommer att resa genom vattnet.

Volym och viktkapacitet bestäms av brädans längd, bredd och tjocklek. SUP-tillverkare kombinerar dessa tre dimensioner på olika sätt för att uppnå olika prestandaegenskaper.

 • Volym: En paddelbrädans volym, uttryckt i liter, ger en indikation på brädans förmåga att flyta med vikt på den. Ju högre volym, desto mer vikt kan kortet ha. Du hittar volymen för en SUP listad i specifikationerna.
 • Viktkapacitet: Varje paddelbräda har en förarviktskapacitet, som anges i kg i specifikationerna. Att veta viktkapacitet är viktigt för om du är för tung för en bräda, kommer det att rida lägre i vattnet och vara ineffektivt att paddla. När du tänker på viktkapacitet, överväga den totala vikten du lägger på tavlan, inklusive din kroppsvikt och vikten av alla redskap, mat och dricksvatten som du tar med dig.
 • Volym och viktkapacitet i förhållande till skrovtyp: De flesta hyvelskrovbrädor är mycket förlåtande, så länge du är under viktkapaciteten kommer brädan att fungera bra för dig. Men med SUP för förskjutningsskrov är volym och viktkapacitet mer betydelsefulla. SUP-tillverkare ägnar mycket tid åt att bestämma den mest effektiva positionen för förskjutningskort att vara i vattnet. Om du överviktar ett förskjutningskort och låter det sjunka för lågt kommer det att dra och känna sig långsamt. Om du är för lätt för en SUP bräda kommer du inte att sjunka det tillräckligt och brädan känns tungt och svårt att kontrollera.

Längd

Brädans längd spelar en viktig roll för att bestämma hur brädan hanterar. I allmänhet är längre SUP brädor snabbare än kortare brädor, men kortare SUP brädor är mer manövrerbara. Tänk på din avsedda användning när du bestämmer vilken längd SUP du ska köpa:

 • Kortbrädor (under 10 tum) är perfekta för surfing och / eller barn. Dessa SUP brädor har nästan alltid ett hyvelskrov. Kortbrädor är mer manövrerbara än långbrädor, vilket gör dem perfekta för surfingvågor. SUP brädor utformade speciellt för barn är vanligtvis cirka 250 cm långa.
 • Medelbrädor (10 till 12 tum) är idealiska för allround-användning och för SUP-yoga. De flesta av dessa SUP brädor har hyvlingsskrov, men någon gång hittar du en förskjutningsskrov-SUP i denna längd.
 • Långa SUP brädor (12,6 tum och högre) är utmärkta för snabb paddling och långväga touring. Majoriteten av brädorna i detta storleksintervall är SUP-förskjutningsskrov. De är snabbare än korta och medelstora SUP brädor och de tenderar att spåra rakare. Om du är intresserad av att paddla snabbt eller åka långa sträckor vill du ha ett långt bräda.

När du väljer en längd är det bra att förstå hur den relaterar till volym och viktkapacitet. Ett längre kort kan öka volymen och kapaciteten, vilket gör att det känns mer stabilt och gör att du kan bära mer på brädan (bredd och tjocklek är också faktorer i volym och kapacitet)

Tänk också på brädans längd i förhållande till din typ av bil, förvaringssituationen för hemmet och längden på promenad till stranden eller stranden (längre SUP brädor är svårare att bära, särskilt på blåsiga platser).

Bredd

Bredd är en annan viktig faktor som påverkar hur styrelsen hanterar. Ett bredare SUP bräda kommer alltid att vara mer stabilt än ett tunt bräda, men kom ihåg att ett bren SUP bräda kan vara långsammare och, om brädan är för brett för dig, svårt att paddla. SUP är gjorda i bredder från cirka 60 cm upp till 90 cm för att tillgodose olika behov.

När du väljer hur bred din SUP ska vara, tänk på vilken typ av paddling du gör, din kroppstyp och förmåga:

 • Typ av paddling: Om du åker på långa turer som kräver att du bär extra utrustning, som en kylare med mat och tält, väljer du en bredare SUP bräda för att få mer lagringsutrymme. Detsamma gäller om du gör SUP-yoga; en SUP bräda som är 80 cm bred eller mer ger dig utrymme och stabilitet för att göra poser. Smalare brädor, å andra sidan, är snabbare och mer manövrerbara, vilket gör dem till valet bland racers och surfare.
 • Kroppstyp: Försök att matcha bredden på SUP till din kroppstyp. I allmänhet, om du är en liten person, gå med en smalare tavla och om du är en stor person, gå med en bredare tavla. Detta beror på att en mindre person i allmänhet kan hitta sin balans på ett smalt bräda, medan en större person kan kämpa för att göra det. Om du sätter en mindre person på en SUP bräda som är för stort för dem, måste de klämma sig åt sidan för att få sin paddel i vattnet, vilket resulterar i en ineffektiv stroke.
 • Förmånsnivå: Om du har paddlat mycket kan du vara bekväm på en smalare, snabbare SUP. Men någon som är helt ny på SUP kanske föredrar lite extra bredd för att de ska känna sig säkrare.

Som med längd påverkar bredden den totala volymen och viktkapaciteten, så du kan välja en bredd med detta i åtanke. Om du till exempel har bestämt längden du vill ha baserat på vilken typ av paddling du vill göra kan du välja en bredd (och / eller tjocklek) ger dig rätt brädvolym och viktkapacitet.

Tjocklek

När du har hittat en SUP bräda med den längd och bredd som är bäst för dig och din paddlingstil, överväga en tredje faktor: brädtjocklek.

Den främsta anledningen att ta hänsyn till tjockleken på en SUP bräda är på grund av hur det påverkar den totala volymen och viktkapaciteten. Om du tittar på två SUP brädor med samma längd och bredd men olika tjocklekar, har den tjockare brädan mer volym än den tunnare och ju högre volymen desto mer vikt kan den bära.

Så här kan du använda tjocklek: Du har bestämt att du vill ha ett långt, tunt förskjutningskort för att kryssa snabbt på plattvatten. Om du är en liten person kommer det att hålla en mindre volym på kortet att välja en tunn SUP bräda så att du väger kortet ordentligt för den mest effektiva prestandan.

Fenor

Fenor lägger till spårning och stabilitet på ett paddelbräda. I allmänhet spårar större fenor med bredare baser och längre framkanter rakare och ger mer stabilitet än mindre fenor. Å andra sidan ger en mindre fen bättre manövrerbarhet. De flesta fenor är avtagbara, så du kan byta ut fenor och ta bort dem för lagring.

Det finns många olika alternativ för hur fenor konfigureras längst ner på din SUP. Några populära SUP-finkonfigurationer inkluderar:

 • En fena: Många SUP innehåller en enda fin placerad i en finbox och fäst med en mutter och skruv. Finboxen har en kanal där fenan kan glida fram och tillbaka. Den enda finan ger bra spårning och minimalt drag, vilket gör den till ett bra val för paddling med plattvatten.
 • 3-fena: Även kallad en thruster, den här installationen främjar rak spårning på plattvatten och erbjuder bra kontroll i surf. Alla tre fenorna är vanligtvis ungefär lika stora.
 • 2 + 1 fena: Denna konfiguration innehåller en större mittfena med en mindre fen på varje sida av den. Detta är en vanlig installation på SUP: er som är utformade för surfing.
 • Fenor för uppblåsbara SUP: uppblåsbara SUP kan ha någon av de finkonfigurationer som redan listats. Vad som skiljer dem ut är att de har antingen flexibla gummifenor fästa på brädan eller löstagbara halvstyva fenor.

Skrovtyp

Skrovet eller kroppen på ett paddelbräda spelar en viktig roll för att bestämma hur brädan presterar i vattnet. De flesta SUP har antingen ett hyvelskrov eller ett förskjutningsskrov. Det finns en handfull med hybriddesign som kombinerar de bästa attributen för varje design.

Antingen skrovform kan avnjutas av nybörjare, men det finns skillnader som gör dem bättre för vissa aktiviteter än andra. På grund av detta är det klokt att välja skrovtyp baserat på hur du planerar att använda din bräda.

Hyvelskrov

Ett hyvlingsskrov är platt och brett, liknar en surfbräda. Den är utformad för att åka ovanpå vattnet och vara mycket manövrerbar. SUP brädor med hyvlingsskrov är ett bra val för fritidspaddling, surfing, SUP-yoga och vitvatten.

Förskjutningsskrov

SUP: er med förskjutningsskrov har en spetsig näsa eller båge (främre ände) som liknar en kajak eller kanot. Skrovet skivas genom vatten och skjuter vattnet runt näsan till sidorna av SUP för att förbättra effektiviteten och skapa en snabb, smidig åktur. Effektiviteten hos ett förskjutningsskrov kräver mindre ansträngning än ett planande skrov för att paddla, så att du kan gå längre sträckor vid snabbare hastigheter. De spårar också snyggt och rakt men är i allmänhet lite mindre manövrerbara än planande skrov.

Paddlare väljer förskjutningsskrov för en mängd olika applikationer, men alltid med ett öga på paddlingens effektivitet och hastighet. Vissa applikationer inkluderar fitness paddling, SUP touring / camping och racing.

Typ av SUP

Hyvel- och förskjutningsskrov SUP finns i två olika allmänna konstruktionsstilar: solid eller uppblåsbar.

Solid SUP bräda

De flesta massiva SUP brädor har en EPS-skumkärna som är förpackad med glasfiber och epoxi. Detta är en ganska lätt, hållbar och prisvärd konstruktion. Kolfiber är ett lättare och styvare alternativ, men det är också dyrare. SUP-plast är billigare, men de är mycket tunga och saknar prestanda för andra material. Vissa SUP innehåller lätt trä för ett vackert utseende.

När du vill köpa en solid SUP:
 • Prestanda är din prioritet: solida SUP brädor erbjuder bästa prestanda på vattnet. De reser snabbare, mjukare och med mindre ansträngning än en uppblåsbar. Om du paddlar snabbt och långt är dina prioriteringar är en solid SUP något för dig.
 • För en perfekt passform: Solid SUP finns i ett större antal storlekar och finjusterade former än uppblåsbara SUP, så det är mer sannolikt att du hittar en som passar dig precis.
 • Stabilitet är viktigt: Ett solidt SUP bräda är lite styvare än ett uppblåsbart bräda, vilket kan ge en mer stabil känsla, särskilt när man rider vågor. Massiva SUP brädor tenderar också att rida lägre i vattnet, vilket också kan skapa en mer stabil känsla.
 • Du har en plats att lagra den: Solid SUP kan ta mycket plats. Om du har gott om plats i ditt garage och ett fordon som kan transportera det, är en solid SUP ett bra val.

Uppblåsbara SUP brädor

Uppblåsbara SUP brädor har PVC-exteriörer med droppsömkonstruktion som skapar en luftkärna. De levereras med en pump för att blåsa upp brädan och en förvaringspåse för när den inte används. En uppblåsbar SUP-kvalitet ska kännas väldigt stel när den är helt uppblåst.

När du vill köpa en uppblåsbar SUP:
 • Du har begränsat lagringsutrymme: Om du bor i ett litet hus, en lägenhet eller en lägenhet kanske du inte har plats för ett stort massivt bräda. Uppblåsbara SUP: er är kompakta när de tappas ut och kan enkelt förvaras i små utrymmen, som en garderob eller en bagageutrymme i en bil.
 • Du reser: Om du tar en biltur eller hoppar på ett plan kan du ta med dig din uppblåsbara SUP och paddla när du når din destination. Förpackad i förvaringsväskan kan en uppblåsbar kontrolleras i ett flygplan eller förvaras i ett tåg, buss eller bil. De flesta förvaringsväskor har ryggsäcksremmar för enkel transport.
 • Du vandrar till en sjö: Om du är på väg till en alpin sjö och vill paddla kan du verkligen inte bära en solid bräda. En uppblåsbar förvaring i förvaringsväskan är fortfarande tung, men det är i stort sett ditt enda alternativ.
 • Du paddlar i forsar: Liksom en flotta eller uppblåsbar kajak är en uppblåsbar SUP bättre lämpad för att hantera stötar mot stenar och stockar än en solid kartong.
 • Du gillar SUP yoga: Du behöver inte få en uppblåsbar för SUP yoga, men de tenderar att vara lite mjukare än solida brädor, vilket gör dem bekvämare för yogaställningar.

Däckmaterial och riggar

En kvalitetsdäckplatta kan göra hela skillnaden i din komfort när du paddlar, vilket i sin tur kan hålla dig ute på vattnet längre och njuta av utomhusupplevelsen. Däckkuddar varierar mycket i materialtjocklek och densitet och är gjorda med en mängd olika strukturer som påverkar hur mycket grepp däcket kommer att ha och hur det känns under foten. Högre ändbrädor kan ha en svans med en upphöjd bakkant och en bågstång för att lokalisera din ryggfot medan du gör manövrer i surferställning. Var noga med att överväga däckplattans funktioner när du jämför brädor.

Du bör också överväga layouten för D-ringar och bungee-nedgångar på brädan. Du vill ha tillräckligt med riggings för att säkra de grundläggande föremålen du kommer att ha med dig på brädan, men se upp för onödiga tillbehör som lägger vikt och kan komma i vägen för ditt fotarbete eller fastna på föremål i vattnet.

Den konfiguration som verkar vara mest tidstestad och effektiv är ett enda korsade bungee-system nära brädans näsa, en centrerad D-ring vid nosen för bogsering och en annan centrerad D-ring i svansen för att fästa ett koppel. Utöver detta uppmanar vi dig att ifrågasätta användbarheten av extra tillbehör och tillbehör och överväga om de hjälper dig mer än vad de kommer i vägen när du paddlar eller transporterar brädan.

Fensystem

Fenor har en djupgående inverkan på prestanda och mångsidighet hos ett SUP-kort och är ett område där köpare troligen gör misstag om de inte förstår vad de köper.

Konfigurerbart fensystem

Paddlare som vill ha möjlighet att modifiera och ställa in kortets prestanda kan nu välja ett helt konfigurerbart finnsystem med avtagbara och utbytbara fenor i mitt- och sidolägen. Att ha alla fenor utbytbara öppnar många möjligheter. Du kan åka brädan med bara en hög mittfena när hastighet är en prioritet. Du kan använda en stor mittfena och två mindre sidofenor när du vill ha ytterligare sidostabilitet, till exempel i strömmar eller blåsiga förhållanden. Om du går ut på grunt vatten kan du sätta i en kortare mittfena. eller så kan du ta ut mittfenan helt och bara använda de två sidofenorna för att rensa hinder och hålla brädan smidig.

Ett helt konfigurerbart finsystem som kan acceptera en mängd olika centrum- och sidofenor i olika storlekar och former lägger betydligt till tillverkningskostnaden för brädor, så de är relativt svåra att hitta, men det är värt det om du vill ha prestanda och flexibilitet som de lägg till din inställning. Ett exempel på ett väl utfört konfigurerbart finsystem är Earth River SUP Lake – River – Coast-konfiguration.

Permanent fensystem

Paddlare som värdesätter enkelhet och bekymmersfri användning av sin utrustning kommer bäst att betjänas av ett permanent tri-fin-system, som har tre lika stora obrytbara fenor som är permanent fästa på brädan. Uppsättningen delar upp fenarean lika mellan de tre fenorna och resulterar i att fenornas totala djup är mycket mindre än en hög mittfena i den mer typiska installationen. Att ha bara 10 cm fendjup är mycket praktiskt när du paddlar över stenar eller andra föremål i grunt vatten, där några av de mest intressanta utforskningsmöjligheterna finns.

Fensystem för nybörjare

Den mest typiska fininställningen på ingångsskivor har två mycket grunda permanenta fenor på sidorna och en enda stor avtagbar fen i mitten. SUP brädor med detta grundläggande fensystem kan fungera tillräckligt under icke-utmanande förhållanden, till exempel på en sjö med gott djup på en lugn dag, men det blir kort när du vill utforska områden med grunt vatten, gå ut i strömmar eller tuffare vatten, eller ändra styrelsens prestanda efter eget tycke.

Tillbehör till en SUP bräda

Pump

Varje uppblåsbart paddelbräda kommer med en manuell pump, men de varierar avsevärt med avseende på kvalitet och lätt uppblåsning. Den mest grundläggande typen av manuell pump har en enda cylinder och flyttar luft in i brädan endast när den trycks ner på handtaget. Med denna typ av pump dras handtaget tillbaka till startpositionen utan motstånd men bidrar inte till att blåsa upp brädan. En mer effektiv manuell pumpkonstruktion har en “dubbelverkan” vilket innebär att den flyttar luft in i brädan vid både uppströms och nedströms. En pump med dubbla åtgärder kan minska din inflationstid nästan i hälften.

En annan typ av pump har två cylindrar istället för en, så den kan flytta mycket luft i början, men en av cylindrarna måste inaktiveras när trycket i kortet ökar och pumpningen blir svår. Nackdelen med tvåcylindriga pumpar är att de är skrymmande och tunga, så att de minskar den övergripande bärbarheten och kompaktheten hos ditt uppblåsbara SUP-kit.

För manuell pumpning föredrar vi mycket en encylindrig dubbelverkande pump, eftersom den blåser upp ett kort på samma tid som en tvåcylindrig pump utan extra vikt och vikt. Du kommer inte att kunna välja vilken typ av pump som kommer med ett visst kort, så du måste överväga det val som tillverkaren gjorde i din övergripande utvärdering och jämförelse av uppblåsbara SUP-kit.

Medan utformningen av den manuella pumpen kan göra inflationen lite snabbare och enklare, är det bästa sättet att hantera manuell pumpning att helt undvika det. En 12-volts elektrisk SUP-uppblåsare, som kan drivas av ditt biltillbehör / tänduttag eller en speciellt utformad bärbar strömkälla, är ett köp du alltid kommer att vara glad att du gjort när du har upplevt manuell pumpning.

Det sägs ofta att pumpa upp brädan är en bra uppvärmning för paddling, men det här är egentligen bara rationalisering. Du får en mycket trevligare upplevelse om du använder en elektrisk pump för att få ditt SUP bräda att blåsa upp och spara din uppvärmning på vattnet. Var noga med att skaffa en elektrisk pump med en bra historia av tillförlitlighet, eftersom det finns några billiga SUP-uppblåsare på marknaden som inte håller upp vid upprepad användning och ger elektriska uppblåsare ett oförtjänt dåligt rykte.

Flytvästar

En inte särskilt glamorös men verkligt viktig del av ditt SUP-kit är en personlig flytanordning (flytväst), som är viktig för din personliga säkerhet och som krävs enligt lag i många sjöar och vattenvägar där du kanske vill paddla.

Det finns två huvudtyper av flytvästar: en flytväst eller en uppblåsbar bälte. En flytväst är det säkrare alternativet, men många paddlare vill ha känslan av att vara ute på vattnet obehindrat av allt som bärs på torso. Ett uppblåsbart bältepaket bärs påfallande runt din midja och har en CO2-cylinder som aktiveras genom att dra i en snöre. Att dra i sladden blåser upp en urinblåsa som viks inuti bältespaketet för flytning i en nödsituation.

Det finns situationer där en iboende flytande flytväst är det enda alternativet, som paddling, och en flytväst är verkligen det enda säkra valet för barn, nybörjare och paddlare som inte är starka simmare. Ett bältepaket kan vara ett giltigt val för vuxna med god simförmåga när man paddlar på platt vatten och är faktiskt den mest populära typen av flytväst som vi säljer. Den enda situationen där paddling utan flytväst är allmänt accepterad är när man surfar på stranden, men surfare tar en känd risk och bör vidta försiktighetsåtgärder, inklusive att alltid surfa med en kompis om en räddning behövs.

Koppel

Som en fråga om både bekvämlighet och säkerhet vill du inte skilja dig från din SUP bräda när du faller av. En koppel är en viktig del av din SUP-växelsats, eftersom den knyter dig på brädan så att du helt enkelt kan dra brädan tillbaka mot dig i vattnet och klättra tillbaka. Kopplingar är inte särskilt komplicerade, men det finns skillnader du behöver veta om när du väljer en.

Sladden är ett område där kopplar skiljer sig åt. Koppelkablar kan lindas, raka eller ha både lindade och raka sektioner. Som en allmän riktlinje används lindade sladdar på platt vatten eftersom sladden stannar ur vägen när du paddlar och inte drar i vattnet. För surfing har en lindad koppel dock nackdelen med fjäderbackeffekten som kan få din SUP bräda att boomerangera tillbaka mot dig efter ett hårt fall. Av denna anledning föredras i allmänhet raka kopplingar för surfing. Hybridkopplingar med sladdar som har både en rak sektion och en lindad sektion är ett utmärkt val för alla användningsområden eftersom de hindrar sladden från att dra samtidigt som den minimerar fjädereffekten. Kopplingar varierar också efter längd, med 300 cm som den vanligaste sladdlängden för paddling. Kortare sladdar väljs ibland för att surfa på mindre brädor.

En viss typ av koppel används i vitvatten eller på vilken vattenväg som helst med grunt vatten och en stark ström, där det finns risk för att fångas fast i en koppelsträng. En koppel för att flytta flodanvändning måste ha snabbkopplingsmekanism vid eller över midjenivå som lätt kan nås av paddlaren om sladden fastnar på en sten eller gren.

Vad man bör veta innan man köper en SUP till barn och tonåringar

Om du älskar att SUP och du har barn är det bara naturligt att du vill få dem att paddla med dig. Det är bra träning, får dem ur sin elektronik och för familjen på vattnet.

Du kanske har funderat på att köpa ett “barnkort” åt dem. En tavla designad speciellt för barn kommer att vara mindre än en vuxenbräda, billigare och kan ha ljusa färger eller illustrationer som tilltalar barn.

Men du kanske vill tänka noga innan du köper det. Varför? Eftersom du inte vet hur länge ditt barn kommer att behålla intresset för paddla ombordstigning. Dina barn kommer att växa upp, alltid snabbare än du förväntat dig, och om de fortfarande är intresserade av att paddla när de växer behöver de ett större bräda. Vad ska jag göra åt detta? Istället för att köpa ett barnbräda, överväg att välja en vuxenbräda som också fungerar för barn.

Hur stor behöver en SUP bräda vara till barn?

Barn kan paddla på mindre SUP brädor än vuxna, bara för att de väger mindre och behöver mindre flytkraft. Men det betyder inte att de inte kan paddla på en SUP bräda som också är tillräckligt stort för att stödja en vuxen.

Leta efter en tavla i den mindre änden av vuxens storlek. Till exempel kan en allroundbräda som är 270-300 cm lång paddlas av ett barn, men det kommer också att vara ett roligt SUP bräda för en erfaren vuxen paddlare under 90 kg. En 200 cm SUP bräda utformad för flodsurfing kan vara perfekt för ett litet barn att leka på runt sjön – och ge en stolt förälder en annan SUP bräda som de kan lägga till i sin kogger.

En 13 cm tjock SUP bräda fungerar bättre för ditt barn än en 15 cm tjock bräda. Det tunnare brädan kommer att rida lägre på vattnet för bättre balans och kommer att bli mycket lättare att klättra på igen efter att ha fallit i vattnet. Det tunnare brädan blir också lättare att bära under armar med barnstorlek.

Vilken typ av fena bör en SUP till barn ha?

Barnen tappar och bryter saker lätt, så du vill ha en SUP bräda med ett okrossbart finsystem. En permanent fastsatt uppsättning med tre flexibla fenor är den perfekta inställningen för barn. Ett annat sätt att gå om brädan kommer att surfa av en vuxen är ett konfigurerbart finsystem som gör att du enkelt kan ersätta eventuella förlorade eller trasiga fenor. Men om barn kommer att bli barn, få de obrytbara permanenta fenorna – du tackar oss senare.

Bör barn använda en fast eller uppblåsbar SUP?

En uppblåsbar är mer meningsfull än en hård tavla för barn på många sätt. För det första vill du ha ett slitstarkt SUP bräda som inte blir snyggt när dina barn leker och eventuellt misshandlar det. En uppblåsbar kommer inte att skada så mycket när den träffar ditt barn på huvudet, eller på samma sätt kan ditt barn potentiellt missleda en 3 meters missil in i dig.

På samma sätt är en uppblåsbar SUP med flexibla fenor mindre av en risk än hårskivor som kan klippas som en rakhyvel. Oj, dåligt, och låt oss undvika skador och långvariga jordning och stanna ute på vattnet.

Sammanfattning

Dina barn kan åka på nästan vilken SUP bräda du ger dem men kommer att ha det lättare på ett mindre bräda. Eftersom du inte riktigt vet hur mycket nytta dina barn kommer att få av alla SUP brädor du köper, är det bättre att köpa en SUP bräda som dina barn kan använda, men det kommer också att vara användbart för dig och andra familjemedlemmar på lång sikt.

Använd dina barns intresse för SUP som ett bra tillfälle att köpa den surfing eller den korta flodbräda du alltid har velat, eftersom den kan fungera som en barnbräda. Eller köp en kompakt all-board som passar perfekt för dina framtida resor. Låt dig bara inte låtas köpa en SUP bräda som är för liten för någon annan än dina barn att rida, för du kan vara säker på att de inte kommer att stanna barn länge – som författaren till den här artikeln kan vittna om.

Lista över de bästa SUP brädorna 2022

 • Bäst i test: Nrs Escape 14.0 Uppblåsbar SUP Bräda
 • Populärast: Nrs Escape 12.6 Uppblåsbar SUP Bräda
 • Premiumval: Nrs Escape 11.6 Uppblåsbar SUP Bräda
 • Billigast: Nrs Thrive 10.3 Uppblåsbar SUP Bräda

Frågor att ställa sig innan man köper en SUP bräda

Behöver jag en SUP-bräda för surfing?

Oavsett om du är en erfaren surfare eller någon som alltid har velat ge surfing ett försök, är SUP surfing ett naturligt sätt att komma in i vågorna. Att stå upprätt på en SUP bräda ger dig en förhöjd utsiktspunkt för att se de inkommande vågorna, din paddel hjälper dig att komma i perfekt läge för att fånga vågen, och det finns en fördel i det faktum att du redan står när vågen närmar sig. Och om du går på i flera år kanske du uppskattar att det är lite lättare för kroppen än benägen att surfa och kan vara ett mer tillgängligt sätt att ha kul i havet.

Hur väljer du det bästa paddelbrädan för surfing? Sanningen är att du kan surfa på nästan vilken paddel som helst, men vissa kommer att prestera bättre än andra. Om surfing kommer att vara din huvudsakliga SUP-aktivitet, vill du ha en SUP bräda som är specialiserad för surfing, men om det är något du vill fördjupa dig i när möjligheter uppstår, kommer en SUP bräda med mer varierad användning att vara mest meningsfullt. Ställ dig själv de här 5 frågorna innan du väljer en styrelse:

Är SUP brädans form idealisk för surfing?

Det finns verkligen två sätt att gå när man väljer en brädform för SUP-surfing. Om surfing kommer att vara brädans huvudsyfte och du planerar att äga en andra SUP bräda för andra paddlingstyper, bör du överväga en surfspecifik design. Om bara ett SUP-kort finns i korten för dig och du vill ha något som låter dig ha det bra att fånga vågor men också gör dig glad att paddla på olika platser som inte är surfare, bör du gå med en allroundbrädasform som är också mottaglig för surfing.

Specialiserade SUP-surfbrädor är korta – vanligtvis mindre än 275 cm långa – och har relativt låg volym jämfört med SUP brädor som används för allmän paddling. Vissa uppblåsbara SUP brädor har bara tjocklekar på 10 cm, vilket nu anses vara för tunt för de flesta paddelbrädor, eftersom 13 och 15 cm SUP brädor med större styvhet har blivit normen. Den lägre volymen på en surfspecifik SUP bräda kan förbättra prestandan på stora vågor där brädan kommer att skumma över vattenytan istället för att förlita sig på brädans inneboende flytkraft, och de tunnare skenorna på en 10 cm tjock SUP bräda kan förbättra vridningen prestanda under vissa förhållanden.

Vissa surfplattor har en mycket smal svans för att göra brädan mer lyhört för fottrycket när det vrids. De faktorer som får dessa SUP brädor att fungera bra för surfing – kort längd, låg volym, minskad tjocklek och smala svansar – gör dem också mindre lämpliga för andra typer av paddling där mer längd och volym behövs.

Allround-SUP-brädor, om de väljs korrekt, kan dubbla mycket snyggt som en surf-SUP samtidigt som de fortfarande är ett idealiskt SUP bräda för vardagspaddling. Nyckeln till att välja ett mångsidigt SUP bräda som passar dig bra i bränningen är att hitta den söta fläcken längd, bredd och tjocklek som kryssar för alla lådor åt dig. Gå med en längd i den korta änden av ditt rekommenderade intervall, en bredd i mittområdet och en tjocklek som ger dig tillräckligt med flytkraft för att glida effektivt på platt vatten.

Ryttare med surfupplevelse kan gå med mindre och kortare SUP brädor än nybörjare och har vanligtvis en ganska bra uppfattning om vilken form de behöver. Detta kommer som en allmän regel att komma dig närmare en surfkänsla, men att välja ett större SUP bräda är också OK om du vill ha något att använda i andra vattenmiljöer. Det kommer bara att hantera lite annorlunda och vara mer utmanande när vågorna blir större.

Ett annat alternativ i upp till knähöjdsbränning kan vara en turnébräda, som du skulle kunna styra som en longboard men mestadels stanna i rak linje. Du kommer inte att piska svängar på den, men ett ganska stabilt touringbräda kan vara mycket roligt att surfa för att rida små vågor och kan ge ett utmärkt alternativ för att trycka igenom pausen och med säkerhet utforska det djupare vattnet bakom det.

Vad gör SUP brädans fenor?

Medan dimensionerna och formen på en SUP bräda är de första faktorerna att tänka på när du väljer en bräda, kan fininställningen låta dig ställa in – och ibland verkligen förändra – brädans prestanda.

Den mest grundläggande fininställningen för en surfing-SUP är en enda lång centrefena. Att bara ha en fin i mitten skapar minst drag och fungerar bra på SUP brädor som är optimerade för surfing, särskilt hårda brädor. På uppblåsbara paddelbrädor är skenorna mer rundade och bidrar mindre till ristningsprestanda än de smalare skenorna på en hårdplatta, så lite extra hjälp från fenorna är avgörande.

Att lägga till sidofenor längs mittfenan bidrar till förarens förmåga att kontrollera svans på brädan i frånvaro av hårda skenor som annars skulle bidra till snidning. Av den anledningen rekommenderar vi en SUP bräda som låter dig lägga till sidofenor när du behöver extra dragkraft, men har flexibiliteten att användas med en enda mittfena när hastighet är din prioritet. En permanent trefininställning kommer också att få jobbet gjort, men med lite mindre flexibilitet när det gäller att ställa in din åktur.

Hårdare fenor är ofta favoriserade i ren surfing för mer kontroll, men med uppblåsbar SUP-surfing rider du inte på perfekta tunnor där fenorna har en styv kritisk påverkan på brädans prestanda. En fen med lite flex kommer att fungera bra i de flesta vågmiljöer, så ha kul och svett inte den svarta konsten av finval.

Ren surfing är en spänning och besatthet, och när förhållandena är rätta kommer vi att samla upp en surfbräda och se dig i lineupen. För andra tillfällen när moder natur inte tillhandahåller, hindrar det oss inte att gå ut och rida vad som helst där ute. Av den anledningen tror vi att uppblåsbara båtar har fördelar med att stå upp paddelbrädasurfing för oss som inte kan bo på Hawaii året runt.

Vilken däckskiva är optimal för en SUP bräda?

Som med alla typer av SUP-kort gör kvaliteten och strukturen på däckkuddet på ett SUP-surfbräda stor skillnad i dragkraft och hur brädan känns under foten. I allmänhet är en tjockare och längre däckskiva som täcker mer brädytor bra eftersom det kommer att vara en tendens att falla på olika delar av brädan, särskilt när du lär dig att surfa, men för det mesta kommer du att byta till surfare. och till din bakre fot för kontroll.

Om du ska surfa på din SUP, leta efter en SUP bräda med en konturerad svansplatta med en upphöjd bakkant så att din ryggfot inte glider av brädan och ger dig mer hävstång när du trycker på foten. En funktion som är mycket hjälpsam men finns på färre SUP brädor är en upphöjd bågstång i baksidan av däckdynan som låter dig känna var din bakre fot sitter utan att behöva se ner. En bågstång eller T-stång, låter dig gräva in din bakre fot och lägga mer vikt på brädan för att svänga svansen.

Bör man köpa en fast eller uppblåsbar SUP bräda för surfing?

Om ren SUP-surfing är din grej, har en hårddisk några tydliga prestationsfördelar jämfört med en uppblåsbar. Det mest uppenbara är att skenans form, som är betydligt mer skulpterade på en hårdplatta och mer mottagliga för surfmanövrer. Det kommer att kännas närmare en surfbräda och det kommer att ge dig mer fart på vågen och mer kontroll när du vrider och gör justeringar. Å andra sidan kan resa med ett hårt SUP-kort vara ett dyrt och obekvämt förslag, i vilket fall ditt val i vissa fall kan vara mellan att surfa på en uppblåsbar eller inte surfa alls.

Gummibåtar har sina egna fördelar för surfing. Nybörjare kommer att uppskatta den mjukare landningen när de faller på brädan och något lättare slag när brädan oundvikligen vänds på ditt huvud efter att du har arbetat. Mycket av tiden att lära sig surfa spenderas på dina knän, vilket kommer att vara mycket bekvämare på en mjukare yta på en uppblåsbar. Och om surfing bara är en tillfällig sak för dig, kommer fördelarna med en uppblåsbar SUP under andra förhållanden långt uppväga alla tekniska fördelar med en hårdbräda i surfen.

Den större volymen på en uppblåsbar kan i första hand göra paddling lite mer utmanande på en större svällning, men läsvatten är något som kommer med mycket erfarenhet även för mycket bra surfare. Välj din plats mellan vågorna, paddla hårt och bli inte avskräckt om du paddlar in i en brytande våg ibland. Dyk är inte ett alternativ, så det är mycket användbart att lära sig att stag när man står och paddlar, liksom knä och benägen paddling.

Benägen paddling kan vara svårare på ett SUP-bräda jämfört med en surfbräda, eftersom de vanligtvis är bredare och du måste säkra din paddel genom att placera den under bröstet. Det kan dock vara användbart att ge dina andra muskler en paus och det är en mycket viktig färdighet att komma under vinden. Att lära sig att hänga på inkommande vågor är det bästa sättet att bli bra på SUP-surfing. Det är jättekul när du förstår att utmaningen med att spänna över en våg kan vara nästan lika roligt som att fånga en och det bryter upp din session snyggt.

Det krävs övning för att rida vågor på en uppblåsbar, precis som det krävs övning för att bli en bra surfare. Du kan inte bara överföra surffärdigheter direkt utan du behöver lite tid för att lära dig hur man hanterar ett större SUP bräda och hur man kan ligga före det. Det kommer inte att få samma enhet, det kommer inte att minska kraftigt, men det kommer att bli en rolig utmaning och det kommer att ge dig en riktigt annorlunda och unik surfstil. En prestations-SUP kommer inte att göra dig till Laird Hamilton men det ger dig en bra plattform för att utveckla din egen skicklighet och stil.

Den bästa SUP för surfing är den du faktiskt kommer ut på. Var inte killen eller tjejen som tillbringar timmar med korsade armar och undersöker pausen, kör upp och ner längs kusten och pratar om det medan du väntar på perfekta förhållanden som inte kommer. Även när vågorna inte är stora kan du fortfarande ha kul på en all-around uppblåsbar. Vi har tillbringat många timmar på dagar där vi inte kunde använda våra surfbrädor på grund av dåliga vågförhållanden, bara laddningsavbrott, ridning nära vågor och utforska djupvattenkusten. Om du är en surfare som känner den känslan av besvikelse när surfrapporten och kamerorna visar rött kommer en uppblåsbar prestanda att få dig ut oavsett.

Hur får man bäst värde utav sin SUP?

En väldesignad och byggd uppblåsbar SUP är en betydande investering, så du vill se till att välja klokt och få en SUP bräda som får dig att ha kul på vattnet så mycket som möjligt. Om du surfar ofta är det vettigt att överväga ett surfspecifikt SUP bräda och ha ett andra SUP bräda för andra typer av paddling. Om surfing är en av många saker du vill göra på din bräda, rekommenderar vi att du väljer ett allroundbräda som har rätt form och funktioner att utföra för dig när det finns vågor att fånga.

Olika märken inom SUP bräda industrin

Varumärken är ofta specialiserade på en viss kategori av uppblåsbara SUP-kort, så att du kan begränsa dina val direkt genom att begränsa din sökning till varumärken som är starka i den kategori du har nollställt. Det finns en uppsjö av varumärken att välja mellan, men i vår butik fokuserar vi alltid på ett litet urval av märken som sticker ut för byggkvalitet, design och kundsupport.

Earth River SUP fokuserar på all-around uppblåsbara paddelbrädor som multitaskar och fungerar bra i flera paddelmiljöer, inklusive sjöar, floder och kustvatten.

Red Paddle Co driver sortimentet av brädanyper med ett brett urval av brädor, varav några är mycket specialiserade för speciella användningsområden som racing eller surfing.

NRS och Hala SUP är mestadels specialiserade på vitvattensspecifika modeller.

Styrbord SUP passerar över från sin vindsurfingbakgrund och har en SUP-linje med en mängd hårda och uppblåsbara SUP brädor inriktade på surfing och racing.

Naish är också inriktade på touring och racing crossover boards men har några värdeorienterade runt SUP-brädor i sitt sortiment.

Varumärken kommer att överlappa varandra i olika kategorier, men detta ger en bra utgångspunkt för att närma sig sina produktlinjer.

Det finns dussintals andra märken på marknaden, men majoriteten av dem drar ut medelmåttiga SUP brädor som inte har några verkliga kännetecken eller fördelar. Många SUP brädor som marknadsförs med mycket hype och fanfare är gjorda med tunna konstruktioner, trots marknadsföringsanspråk om motsatsen. Imponerande klingande termer som “militärklass” och “4-lager” kastas runt med nästan fullständig bortse från verkligheten i kompromisserna som gjordes för att förkorta styrelserna och sedan upprepade illamående av den sociala påverkaren / betalda marknadsföringsmaskinen.

Köpare med strikta budgetar behöver inte utesluta kvalitetsmärken. Många paddleboardåkare gillar att vara med på de nyaste modellerna och sälja sina högkvalitativa uppblåsbara SUP-brädor så att de kan köpa en nyare för nästa säsong. Ett välskött begagnat kartong som uppfyller alla dina kriterier kan vara ett attraktivt alternativ för billigare enskikts uppblåsbara SUP-kort.

Hur man väljer SUP-paddlar

Du kan köpa det bästa brädan där ute, men utan en bra paddel kommer du inte så långt. Att köpa en kvalitetsspaddel som fungerar bra med din kropp och paddlingstil gör att SUP surfing blir en massa roligare. Betyder det att du måste köpa en förstklassig paddla? Inte nödvändigtvis. För att välja rätt SUP-paddel för dig, överväg dessa faktorer:

 • Längd: Att få rätt storlek paddel är nyckeln till att bibehålla rätt paddelform och effektivitet.
 • Material: Materialen som används för att konstruera en SUP-paddel spelar en roll för att bestämma paddelns vikt och styvhet. I allmänhet föredras en lätt paddla, men kom ihåg att du vanligtvis betalar mer för mindre vikt.
 • Bladstorlek, form och förskjutning: Storleken, formen och förskjutningen på paddelbladet definierar hur bladet rör sig genom vattnet. Du väljer ett blad baserat på vilken typ av paddling du gör, din kroppstyp och personliga preferenser. Ju större du är, desto större vill du att ditt blad ska vara.

SUP Paddellängd

Det är viktigt att du får en paddel som är rätt längd för dig. En paddel som är för lång kommer att vara besvärlig att använda; en som är för kort kräver att du lutar dig i en besvärlig position för att få bladet i vattnet.

Så här väljer du rätt paddel för fritidsresor:

 • Stå upp padden vertikalt så att det tår-droppformade bladet rör marken.
 • Nå en arm upp över huvudet och märk var den landar på paddeln.
 • Med en rätt stor paddel vilar T-grepphandtaget i handleden. (Om padden är justerbar, justera axelns längd så att den passar.)
 • Om du beställer en paddel online, lägg till ungefär 20-30 cm i din höjd och välj en paddel med den längden.
 • Om du gör något annat än fritidsresor, som surfing eller racing, kan du behöva en annan längd. SUP-surfare väljer vanligtvis en paddel som är lite kortare än turnélängden, medan åkare vanligtvis går lite längre.
Paddlar med justerbar längd kontra fast längd

Paddlar med justerbar längd är populära på grund av sin mångsidighet. De låter dig enkelt experimentera för att hitta vilken längd som passar dig och du kan finjustera längden för surfing, touring eller racing. Ett annat plus är att du kan dela din paddel med kortare eller längre vänner och familjemedlemmar. Många tillverkare tillverkar samma paddel i några olika justeringsintervall, så se till att den du väljer uppfyller dina behov.

Paddlar med fast längd: Vissa människor föredrar icke-justerbara paddlar med fast längd eftersom de tenderar att vara lättare och styvare eftersom de saknar justeringsmekanismen. Vissa paddlar med fast längd är utformade för att klippas ned så att du kan få exakt den längd du behöver. Innan du köper en paddel med fast längd, prova några olika längder för att verkligen ta reda på vad du gillar.

SUP Paddelmaterial

På bara två timmars paddling tar de flesta ett par tusen slag. Att lyfta en tung paddel som många gånger snabbt kan tröttna ut dig, varför de mest erfarna paddlarna kommer att investera i den lättaste paddel de har råd med. Vikten på en SUP-paddel bestäms främst av de material som används för att göra den Materialet på din paddel kommer också att avgöra hur styv den är. En styv paddel är effektivare för att överföra kraften i ditt slag.

Medan du funderar på dina materialval, överväga dessa punkter:

 • Behöver du en lätt paddel? Om du tävlar eller ger dig ut på långa turer kommer du att uppskatta en lätt paddel. Om du bara paddlar några gånger varje år behöver inte vikt vara ditt största bekymmer.
 • Hur mycket vill du spendera? Lätta material, som kol och glasfiber, kostar mer än tyngre material, som aluminium och plast.
 • Stela paddlar kan skaka på dina muskler och leder. Om du har haft tidigare axel-, arm- eller handledsskador kanske du vill ha en paddel med lite flex.

Här är de vanligaste materialalternativen för paddlar:

 • Plast: Används i blad och grepp på paddlar på grundnivå, plast är hållbart och prisvärt. Det är nästan alltid ihopkopplat med en aluminiumaxel.
 • Aluminium: Används i SUP-paddlarna, aluminium är prisvärd och lätt, men inte lika lätt eller styvt som glasfiber eller kol. Aluminiumaxlar paras ofta ihop med plastblad; dessa paddlar är ett utmärkt val för nybörjare.
 • Glasfiber: Ett utmärkt lätta val, glasfiber används i axeln och / eller bladet på vissa SUP-paddlar. Glasfiber är ganska styvt, vilket gör det effektivt att överföra kraften i ditt slag. Men det är lite mindre styvt än kolfiber. En paddel tillverkad med glasfiber är ofta dyrare än aluminium / plast, men billigare än kolfiber.
 • Kolfiber: Detta är det lättaste, styvaste materialet som finns och ofta det dyraste. Viktbesparingarna kan vara värda den extra kostnaden om du är en frekvent långdistansspad. Styvheten hos kolfiber resulterar i utmärkt kraftöverföring från dina muskler till skovelbladet. High-end paddlar använder kolfiber i axeln och bladet, medan billigare mönster ibland har en kompositkonstruktion, som en blandning av kol och glasfiber eller en kolaxel ihop med ett glasfiberblad.
 • Trä: Vissa SUP-paddlar är helt gjorda av trä medan andra endast använder fanér på bladet. Träspaddlar är vackra, men de kan ibland väga och kosta mer än de som är gjorda av andra material.

Bladstorlek och form

Bladet är den del av paddeln som du doppar i vattnet när du tar ett slag. Bladets storlek, form och förskjutning påverkar alla hur paddeln fungerar.

Bladstorlek

Det finns ingen hård och snabb regel för att bestämma exakt vilken storlek paddelblad du behöver. Med tiden kommer du förmodligen att utveckla en preferens för en viss storlek blad baserat på vilken typ av paddling du gör och andra faktorer, som din kroppstyp.

Men om du är helt ny på SUP, använd den här riktlinjen: Ju större du är, desto större kan ditt blad vara. Detta beror på att större paddlare vanligtvis har styrkan att dra ett större blad genom vattnet. Ett enkelt sätt att jämföra bladstorlekar är att använda mätningen av bladytan som finns på produktsidor.

Här är några ungefärliga rekommendationer för ytan baserat på kroppsvikt:

 • Små / medelstora kroppstyper (mindre än 70 kg): 500–600 cm²
 • Medium / stora kroppstyper (70 – 90 kg.): 600–650 cm²
 • Stor / X stor kroppstyp (90+ kg): 650–850 cm²

Med dessa rekommendationer i åtanke, här är några ytterligare saker att tänka på:

 • Stora blad är mer kraftfulla: Ett stort blad flyttar mycket vatten, vilket gör att du kan ta kraftfulla slag för att snabbt få din SUP bräda att snabba upp. Om du till exempel är en SUP-surfare kanske du gillar ett större blad (100–120 kvm) som gör att du kan ta några kraftfulla slag för att snabbt placera din SUP bräda för att fånga en våg.
 • Små blad är effektivare: Ett litet blad flyttar mindre vatten vid varje slag, men det är lättare att dra bladet genom vattnet än ett större blad, vilket innebär att du använder mindre ansträngning för varje slag. Ett blad i området 80–90 kvm kan vara en fördel om du är en SUP-racer eller långdistansresenär och vill spara energi för långdistans. Ett litet blad är också ett bättre val om du vill paddla med hög kadens eller om du behöver vara mer skonsam mot dina leder och muskler.

Bladform

Bladets form kan påverka hur padden rör sig genom vattnet och hur kraftfull bladet är. Prestandaskillnaderna mellan bladformerna kan vara subtila, men när du får erfarenhet kan du utveckla en preferens för en form framför en annan.

 • Tårfall: Denna form är bredast längst ner, vilket innebär att när du lägger bladet i vattnet trycker du omedelbart på vatten med majoriteten av bladets yta. Att använda mycket yta översätter till ett kraftfullt slag, vilket ibland föredras av SUP-surfare och paddlare som åtnjuter en långsammare, mer kraftfull slaglängd.
 • Rektangulär: Bladen med en rektangulär form är smalare i botten än ett tårfall, vilket innebär att mindre ytarea kopplas in när du först doppar bladet i vattnet. På grund av detta kan dessa blad främja en mildare stroke och kan vara lättare för din kropp. De möjliggör också en stroke med högre kadens.

Vinklad

Vinkeln beskriver graden som bladet vinklar framåt från axeln. Storleken på den vinkeln påverkar hur lodrätt bladet är när det färdas genom vattnet, vilket i sin tur kan påverka hur mycket kraft du får ut av varje slag.

Du behöver inte spendera mycket tid på att granska offsetvinklar om du inte tycker om att analysera de finare detaljerna i din utrustning. Med detta sagt, här är några allmänna kompensationsrekommendationer baserat på olika paddlingsstilar:

 • För SUP-surfing: cirka 7 grader
 • För all-paddling / blandad användning: cirka 10 grader
 • För SUP-racing: cirka 12 grader

Hur man använder en SUP bräda

SUP surfing är ett roligt sätt att spela på vattnet, med den extra fördelen med en träning i hela kroppen. Och eftersom du står i full höjd på din SUP bräda ger det dig en unik utsiktspunkt för att se vad som ligger nere under vattnet och ut i horisonten.

Innan du går ut på vattnet för första gången är det bra att veta lite om SUP-utrustning och grundläggande teknik. För att komma igång paddla ombordstigning vill du lära dig:

 • Hur man anpassar sig till SUP; du behöver naturligtvis din paddelbräda plus bara ett par andra saker.
 • Grundläggande SUP-paddlingstekniker; bara några få färdigheter kommer att säkerställa att du inte hamnar med att paddla i cirklar.
 • Några användbara tips för din första SUP-utflykt (ledtråd: försök att göra din vän vän).

Grundläggande SUP-paddlingstekniker

Med bara en liten instruktion kan de flesta nybörjare stå upp och börja paddla strax efter att ha tagit en SUP för första gången. För att komma igång, här är några tips om:

Hur man står upp på en SUP

Öva denna teknik för att stå upp:

 • Stå bredvid brädan på ungefär knä-djupt vatten (precis så djupt att fenorna på brädan inte träffar botten).
 • Håll brädan vid kanterna och arbeta dig på brädan i en knäläge, precis bakom brädans mittpunkt (du kan snabbt hitta mitten på brädan genom att hitta bärhandtaget).
 • Håll händerna på brädans sidor för att stabilisera den och flytta en fot i taget för att placera dina fötter där dina knän var.
 • I stället för att stå upp i en rörelse, börja med att lyfta upp bröstet medan du håller knäna böjda. När ditt bröst är vertikalt, förläng dina ben för att stå upp.

Att hålla balans på en SUP

När du står, finns det en handfull saker du kan göra för att bibehålla din balans på tavlan:

 • Placera fötterna så att de är parallella, ungefär höftbredd och centrerade mellan brädans kanter.
 • Håll tårna riktade framåt, knäna lite böjda och ryggen rak.
 • Håll huvudet och axlarna stabila och upprätt, och flytta din vikt genom att flytta höfterna.
 • Din blick ska vara plan vid horisonten. Undvik att stirra på dina fötter.

Hur man håller en SUP-paddla korrekt

Det är ganska vanligt att se nybörjare som håller sina SUP-paddlar på fel sätt. För att undvika att göra samma misstag, här är två saker att veta när du tar tag i din paddel:

 • Se till att det paddelformade bladet på paddeln vinklar bort från dig och mot brädans näsa.
 • När du paddlar på höger sida av brädan kommer din vänstra hand på T-greppet och din högra hand några meter ner på axeln. När du byter sida, vänd dina handpositioner.

Hur man kommer igång efter att ha fallit

Trots dina bästa ansträngningar för att hålla dig balanserad på din SUP bräda kommer du att falla i vattnet någon gång. Även erfarna paddlare tar steget då och då, så om du känner dig lite vacklande, oroa dig inte för det och kom ihåg att SUP är en vattensport, så det är okej att bli våt.

För de oundvikliga gångerna du tappar balansen:
 • Rik dig själv åt sidan så att du faller i vattnet och inte på brädan. Att falla på brädan är mer benägna att orsaka skada.
 • Försök att hänga på din paddel medan du faller. Om du skiljer dig från den, hämta din SUP bräda först och gå tillbaka, paddla sedan med händerna för att få paddeln.
För att komma upp på din SUP efter att ha fallit av:
 • Placera dig själv bredvid din SUP bräda och nära centrum.
 • Ta tag i handtaget mitt på brädan med en hand.
 • Låt dina ben flyta upp till ytan bakom dig och sparka sedan i benen medan du drar i handtaget för att skjuta dig själv på brädan.

SUP paddeltag

Här börjar det riktiga roliga. Som SUP-nybörjare finns det tre grundläggande slag som hjälper dig att röra dig:

Framåtpaddling

 • Detta grundläggande slag driver din SUP bräda framåt genom vattnet.
 • Plantera skoveln i vattnet genom att nå cirka två meter framåt och skjut sedan bladet helt under ytan. Flytta paddeln tillbaka genom vattnet till din fotled och sedan ur vattnet.
 • Håll armarna raka och vrid från din torso när du paddlar. Tryck ner på paddelhandtaget med din överhand snarare än att dra tillbaka paddeln med din underarm. Det är bra för vissa människor att tänka på att dra brädan förbi paddeln snarare än att dra paddeln genom vattnet.
 • För att gå i en ganska rak linje måste du växla slag på vardera sidan av brädan. Det finns inget bestämt antal slag per sida; försök med tre eller fyra slag på ena sidan och byt sedan till den andra.
 • Ju mer vertikalt du håller paddeln, desto rakare kommer du att gå.

Bakåtpaddling

 • Det omvända slaget är enkelt att utföra och kan användas för att sakta ner, stoppa och svänga. Det är i huvudsak motsatsen till det främre slaget.
 • Om du paddlar till höger, ta dig tillbaka bakom dig och plantera paddeln i vattnet nära brädans svans. Se till att bladet ligger helt under vattenytan.
 • Håll armarna raka och vrid dig från torso, snarare än att dra bladet framåt med armarna.
 • Att göra det omvända slaget på höger sida av brädan kommer att få bröstets näsa att vända åt höger och vice versa.

Sveppaddling

 • Svepslaget är användbart för att vrida på brädan när du står stilla eller rör dig.
 • Om du paddlar till höger, rotera axlarna så att din högra axel kommer framåt.
 • Nå framåt och plantera din paddel i vattnet och sänk ner hela bladet.
 • Sopa paddeln från brädan i en stor bågrörelse från brädans näsa till svansen genom att vrida överkroppen och använda hävstången på dina ben och höfter.
 • Om du gör svepsteget på höger sida av din SUP bräda vrider brädan åt vänster och vice versa.

Tips för din första SUP-utflykt

Innan du tar din SUP bräda och åker till vattnet för första gången, här är några enkla tips för att planera din SUP-utflykt:

 • Välj en liten, lugn vattendrag, som en sjö eller damm, som är fri från många hinder som båtar och bojar.
 • Leta efter en sandstrand eller någon annan plats du kan vada i vattnet för att enkelt starta din SUP.
 • Välj en solig dag med lite eller ingen vind.
 • Om din rutt kräver att du paddlar i vinden, gör det på väg ut så att du kan få en boost från vinden på vägen tillbaka när du blir trött.
 • Gå med en vän så att du kan hålla koll på varandra.
 • Planera att paddla i ungefär en timme på din första utflykt.

Vanliga frågor om SUP Brädor

Vilka är de vanligaste tillbehören till en SUP bräda?

Beroende på hur du planerar att använda din SUP kanske du vill leta efter ett kort med extra funktioner, till exempel:

 • Bungee remmar / bindning: Ibland ligger på framsidan och / eller baksidan av brädan, dessa stretchiga remmar eller bindningsfläckar är perfekta för att säkra torrsäckar, kläder och kylare.
 • Fästpunkter / fästen: Vissa SUP brädor har specifika fästpunkter för fiskespöhållare, säten, kameror och mer. Dessa tillbehör säljs vanligtvis separat.

Efter att du har köpt en SUP behöver du bara några nyckelutrustningar för att njuta av paddling. Dessa inkluderar:

 • Paddel: En SUP-paddel ser lite ut som en utdragen kanotpaddla med ett tår-droppformat blad som vinklar framåt för maximal paddlingeffektivitet. Padden med rätt längd når upp till handleden när du står paddeln framför dig och lyfter armen över huvudet.
 • Flytväst: SUP SUP brädor klassificeras som fartyg (när de används utanför de snäva gränserna för simning eller surfing), så det krävs att du bär en flytväst. Observera att föreskrifterna också kräver att du alltid bär en visselpipa och att du har en lampa tillgänglig om du paddlar efter solnedgången.
 • Korrekt klädsel: För svala förhållanden där hypotermi är ett problem, använd våtdräkt eller torrdräkt. Under mildare förhållanden, ha på dig shorts och en T-shirt eller baddräkt – något som rör sig med dig och kan bli blöt och torkar snabbt.
 • Koppel: Vanligtvis säljs separat, en koppel knyter din SUP till dig och håller den i närheten om du faller av. Din SUP är en stor flotationsenhet, så det kan vara viktigt för din säkerhet att vara ansluten till den. Det finns koppel som är utformade speciellt för surf, plattvatten och floder; var noga med att köpa rätt för din avsedda användning.
 • Bilställ: Om du inte har en uppblåsbar SUP, behöver du ett sätt att transportera din SUP bräda på ditt fordon. Det finns specifika SUP-ställ som är utformade för att gå på tvärstängerna på ditt takräcke, eller så kan du använda stoppning, till exempel skumblock, och verktygsremmar för att fästa brädan på taket på ditt fordon.

Sammanfattning av köpguide för SUP Brädor

Att köpa din första SUP är en stor investering. Men avkastningen är definitivt värt det. Ta dig tid att undersöka tavlan och överväga var du ska använda den. Köp inte bara en tavla eftersom formen eller designen ser cool ut. Du vill ha något som maximerar din tid ute på vattnet, inte gör det till en kamp. Vi hoppas att du kan använda denna information som en guide för att undersöka din första tavla. . . Eller ditt nästa bräda. Kom tillbaka för kommande recensioner med detaljerad analys av många av de faktorer som nämns i den här artikeln.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top