Bäst i test SUP bräda 2024 – Stort test av SUP:ar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

För familjen

SURPLUS Marina SUP paket

Aqua Marina Beast SUP paket

Surplus Basic SUP paket

Surplus Giant SUP paket

Klicka här för att se fler SUP brädor

När sommaren närmar sig så är SUP-brädan något som alla borde inskaffa sig – det tycker iallafall vi på Friluftsproffset. På 50-talet använde surfingsinstruktörer en paddel för att ta sig runt till sina elever. På detta vis växte Ståpaddling eller paddelsurfing fram som ett alternativ till traditionell surfing.

SUP som står för Stand up paddle boarding är en mycket snabbt växande vattensport som lämpar sig till nästan alla. På varma sommardagar finns det inget mer underbart än att ta en avkopplade paddeltur på sjön eller i havet.

Ståpaddling är något som alla kan lära sig enkelt och något som alla borde överväga att lära sig. När du ska välja din SUP bräda finns det dock flertal saker att tänka på. Det finns till exempel uppblåsbara SUP-brädor, men också fasta.

I denna text har vi därför recenserat 6 olika modeller som är mycket prisvärda. Vi har även gjort en köpguide så att du kan göra rätt köp.

1. Bäst i test – SURPLUS Marina SUP bräda paket

SURPLUS Marina Uppblåsbar SUP bräda paket

Under vår testprocess upptäckte vi att Surplus Marina Uppblåsbar SUP bräda paket verkligen skiljer sig från mängden när det gäller familjevänlighet.

Specifikationer
Maxvikt: 140 kg
Mått: 10’8″ (325x82x15cm)
Vikt: 11,6 kg
Rek. lufttryck: 12-13 PSI
Tillbehör: Pump, väska, åra, styrfena

Paketet levereras komplett med allt du behöver för att komma igång, inklusive pump, väska, åra, säkerhetsband och styrfena. Brädan var lätt att packa upp, blåsa upp och var redo att ta på vattnet på nolltid.

Under våra tester fann vi att SUP-brädan var mycket stabil, vilket gör den perfekt för hela familjen.

Dess tidlösa design tilltalade både yngre och äldre paddlare. Denna stabilitet överfördes också till när vi paddlade, brädan behöll sin riktning väl, vilket gör det lättare för nybörjare att hålla kursen.

Brädan är tillverkad av högkvalitativ PVC, vilket gör den till en tålig och hållbar produkt. Trots dess kvalitet är priset mycket konkurrenskraftigt, vilket ger en utmärkt balans mellan pris och prestanda.

Fördelar

 • Hög kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris
 • Lätt att sätta upp
 • Familjevänlig
 • Stabil på vattnet
 • Komplett paket med alla nödvändiga tillbehör

Nackdelar

 • Kan vara tung för yngre användare
 • PVC lappar för reparation ingår, men lim måste köpas separat

2. Bäst premiumval – Aqua Marina Beast SUP bräda paket

Aqua Marina Beast Uppblåsbar SUP bräda paket

När vi satte Aqua Marina Beast Uppblåsbar SUP bräda paket på prov, blev vi omedelbart imponerade av dess mångsidighet. Beast är ett allround-SUP-bräde som är konstruerat för att användas över ett brett spektrum av förhållanden.

Specifikationer
Maxvikt:145 kg
Mått:10’6″ (320x81x15cm)
Vikt:9,3 kg
Rek. lufttryck:12-13 PSI
Max lufttryck:15 PSI

Oavsett om du vill kryssa snabbt på plant vatten eller ha roligt i vågorna, levererade Beast en fantastisk prestanda.

Denna SUP-bräda var lätt att pumpa upp och redo för action på nolltid. Den är byggd för att klara paddlare upp till ca 95 kg, vilket gör den perfekt för familjebruk.

Detaljer som det avtagbara fenan, den integrerade D-ringen med elastisk rem för att fästa bagage och den slitstarka gummihandtaget gör användarupplevelsen ännu bättre.

Under testning var brädans stabilitet, styvhet och smidighet märkbar. Denna balans mellan prestanda och mångsidighet gör Aqua Marina Beast till ett utmärkt val för alla typer av paddlare, från nybörjare till mer erfarna.

Fördelar

 • Mångsidig för olika paddlingsförhållanden
 • Lätt att sätta upp
 • Hög kvalitet och hållbarhet
 • Användarvänlig för hela familjen
 • Komplett paket med alla nödvändiga tillbehör

Nackdelar

 • Kan vara utmanande för mycket tunga användare
 • PVC lappar för reparation ingår, men lim måste köpas separat

3. Bäst budgetval – Surplus Basic SUP bräda paket

Surplus Basic Uppblåsbar SUP bräda paket

Vår erfarenhet av att testa Surplus Basic Uppblåsbar SUP bräda paket var enastående, särskilt för de som är nya inom stand-up paddling. Denna bräda är mycket stabil, enkel och lätt att hantera, vilket gör den till ett utmärkt val för nybörjare.

Specifikationer
Maxvikt:95 kg
Mått:9’4″ (285x76x10cm)
Vikt:9 kg
Rek. lufttryck:12-13 PSI

Det första vi märkte var hur snabbt brädan blåstes upp med den medföljande pumpen. Inom bara några minuter var vi redo att börja paddla.

Dess stabilitet och enkelhet att manövrera var utmärkta, vilket gör den idealisk för en mängd olika miljöer, från sjön vid stugan till campingen eller från båten.

Under testprocessen uppskattade vi också hur lätt denna SUP-bräda kunde transporteras och hanteras, vilket gör den perfekt för hela familjen. Eftersom brädan klarar en maximal vikt på 95 kg, kan den användas av de flesta medlemmar i familjen.

Priset är också attraktivt, vilket gör Surplus Basic till ett bra val för de som letar efter ett prisvärt och pålitligt nybörjaralternativ. Sammantaget var vi mycket nöjda med vår erfarenhet av Surplus Basic Uppblåsbar SUP bräda paket.

Fördelar

 • Stabil och lätt att hantera
 • Snabb och effektiv uppblåsning
 • Perfekt för nybörjare
 • Prisvärd
 • Passar hela familjen

Nackdelar

 • Kan vara mindre lämplig för mer erfarna paddlare
 • Maxvikt begränsad till 95 kg, vilket kan vara en nackdel för tyngre användare

4. För hela familjen – Surplus Giant SUP bräda paket

Surplus Giant Uppblåsbar SUP bräda paket

Efter att ha testat Surplus Giant Uppblåsbar SUP bräda paket, kan vi säga att det här är en fantastisk produkt för gruppaktiviteter. Med sina generösa mått på 18’1″, ger Giant mer än tillräckligt utrymme för upp till sju personer – vilket gör den till ett utmärkt val för stora familjer eller grupper av vänner.

Specifikationer
Maxvikt: 650 kg
Mått: 18’1″ (550x152x20cm)
Vikt: 25 kg
Rek. lufttryck:8 PSI

Tack vare brädans högkvalitativa PVC-konstruktion och tjocklek på 20 cm, upplevde vi utmärkt stabilitet och hållbarhet under testprocessen. Den maximala rekommenderade vikten är 650 kg, vilket ytterligare understryker dess robusthet.

Trots sin storlek och vikt på 25 kg, var Giant relativt lätt att blåsa upp med hjälp av de två medföljande pumparna.

Transport av denna gigantiska SUP-bräda kan vara en utmaning, men den medföljande väskan gör detta mycket enklare. Att kunna packa ner och transportera den här SUP-brädan var en enorm fördel, speciellt när vi ville flytta till olika platser.

Surplus Giant erbjuder en unik och rolig upplevelse på vattnet, oavsett om du spenderar tid med vänner eller familj. Även om det kan vara en utmaning för vissa att hantera dess storlek, var det definitivt värt det för de oförglömliga ögonblicken den skapade.

Fördelar

 • Rymmer upp till sju personer
 • Stabil och hållbar konstruktion
 • Enkel uppblåsning med två pumpar
 • Praktisk transportväska medföljer

Nackdelar

 • Kan vara otymplig att hantera på grund av storleken
 • Mindre lämplig för individuell användning.

5. För proffsen – Aqua Marina Hyper SUP bräda paket

Aqua Marina Hyper Uppblåsbar SUP bräda paket

I vår testning av Aqua Marina Hyper Uppblåsbar SUP bräda paket, blev vi snabbt imponerade av dess kombination av hastighet och stabilitet. Den innovativa “Double Chamber Technology” i konstruktionen erbjuder en enastående styvhet och säkerhet, vilket ger en sportig och självsäker känsla på vattnet.

Specifikationer
Maxvikt:150 kg
Mått:12’6″ (381x81x15cm)
Vikt:12 kg
Rek. lufttryck: 10-15 PSI

Även om Hyper SUP är utformad för att generera hög hastighet, fann vi att den behöll sin stabilitet och komfort även vid högre hastigheter.

Dess längd och design bidrog avsevärt till dess utmärkta riktningsstabilitet, vilket gör den idealisk för att paddla längre sträckor.

Det som överraskade oss mest var hur lätt den var att använda, även för en nybörjare. Den levereras som ett komplett SUP-paket, inklusive säkerhetsband, luftpump, en praktisk förvaringsväska, två PVC-lappar, ett spännband och en styrfena.

Med en maximal rekommenderad vikt på 150 kg och rekommenderat lufttryck mellan 10-15 PSI, visade Aqua Marina Hyper SUP sig vara en tillförlitlig partner på vattnet, oavsett om vi paddlade på lugna sjöar eller utmanade oss själva på öppet hav.

Fördelar

 • Dubbelkammar-teknologi för extra styvhet
 • God riktningsstabilitet
 • Lämplig för långa sträckor
 • Praktiskt komplett SUP-paket inkluderat

Nackdelar

 • PVC-lappar levereras utan lim
 • Kan vara lite svår att pumpa till rätt tryck för nybörjare.

6. Användarvänlig – Aqua Marina Fusion SUP bräda paket

Aqua Marina Fusion Uppblåsbar SUP bräda paket

När vi testade Aqua Marina Fusion Uppblåsbar SUP bräda paket märkte vi direkt hur användarvänlig och riktningsstabil den var. Fusion SUP bräda är inte bara ett nöje att paddla, det är också oerhört enkelt att hantera.

Specifikationer
Maxvikt: 150 kg
Mått: 10’10” (330x81x15cm)
Vikt: 8,6 kg
Rek. lufttryck:12-15 PSI

Med en vikt på endast 8,6 kg blåses brädan upp på bara några minuter och packas effektivt ner i den medföljande väskan för enkel transport och förvaring.

Fusion SUP bräda är verkligen lämplig för alla, från barn till vuxna, och tack vare sin stabilitet och manövrerbarhet är den lika rolig för nybörjare som för mer erfarna paddlare. Dess utmärkta riktningsstabilitet och lätthanterlighet gör den till en favorit för alla åldrar.

Brädan levereras med ett komplett SUP-paket, inklusive en paddel, säkerhetsband, luftpump, en förvaringsväska, två PVC-lappar, ett spännband och en styrfena. Notera dock att PVC-lapparna levereras utan lim.

Även om Fusion SUP bräda är mindre än många andra modeller på marknaden, vilket gör den lätt att manövrera, fann vi att den ändå kunde bära en vikt upp till 150 kg utan problem. Med ett rekommenderat lufttryck på 12-15 PSI, visade den sig vara både prisvärd och hållbar, vilket bekräftade vår initiala uppfattning om att detta är en utmärkt SUP bräda för både nybörjare och erfarna paddlare.

Fördelar

 • Användarvänlig och lätt att hantera
 • God riktningsstabilitet
 • Praktiskt komplett SUP-paket inkluderat
 • Mycket lätt att transportera

Nackdelar

 • PVC-lappar levereras utan lim
 • Kan vara mindre stabil i större vågor för tyngre användare.

7. Prisvärd – SURPLUS Neptune SUP bräda paket

SURPLUS Neptune Uppblåsbar SUP bräda paket

Surplus Neptune Uppblåsbar SUP bräda paket överträffade våra förväntningar under testningen med sin fantastiska allsidighet och höga kvalitet. Den visade sig vara en riktig storsäljare med god kritik från användare av alla åldrar, vilket gör den till ett perfekt val för hela familjen.

Specifikationer
Maxvikt: 140 kg
Mått: 10’8″ (325x82x15cm)
Vikt: 11,6 kg
Rek. lufttryck:12-13 PSI

SUP brädan är otroligt stabil, något som särskilt uppskattades under våra tester. Den tidlösa designen och robusta PVC-kvaliteten står upp emot tuff behandling, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för alla som söker en hållbar och tillförlitlig SUP-bräda.

Priset, jämfört med kvaliteten, är enastående, och den kan inte jämföras med billigare, tunnare SUP-brädor på marknaden. Vi är ense med användarrecensioner vi hittade på nätet: detta måste vara Sveriges mest prisvärda, högkvalitativa SUP.

Neptune SUP-paketet levereras med alla nödvändiga tillbehör, inklusive en paddel, säkerhetsband, luftpump, en praktisk förvaringsväska, PVC-lappar (dock utan lim), ett spännband och en styrfena. Det är lätt att blåsa upp och packa ner, vilket gör det smidigt för transport och förvaring.

Fördelar

 • Utmärkt pris-kvalitetsförhållande
 • Tidlös och robust design
 • Lätt att hantera och transportera
 • Komplett paket med alla nödvändiga tillbehör

Nackdelar

 • PVC-lappar levereras utan lim
 • Kan vara tung för vissa användare.

8. Familjevänlig – Surplus Nemesis SUP bräda paket

Surplus Nemesis Uppblåsbar SUP bräda paket

Surplus Nemesis Uppblåsbar SUP bräda paket erbjuder en fantastisk allsidighet och hållbarhet som särskilt uppskattades under våra tester. Den tidlösa designen och robusta PVC-kvaliteten står emot grov behandling, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för de som söker en SUP-bräda som kan motstå både tidens tand och dagens utmaningar.

Specifikationer
Maxvikt:150 kg
Mått:10’8″ (318x82x15cm)
Vikt:9 kg
Rek. lufttryck:12-13 PSI

Denna bräda visade sig vara särskilt stabil, vilket är avgörande när du paddlar för att behålla riktningen. Detta, tillsammans med dess förmåga att tåla en maximal vikt på 150kg, gör det till ett utmärkt val för hela familjen.

Det fullständiga SUP-paketet levereras med alla nödvändiga tillbehör: en paddel, säkerhetsband, luftpump, en praktisk förvaringsväska, PVC-lappar (dock utan lim), ett spännband och en styrfena.

Detta kompletterar den smidighet och enkelhet det innebär att packa upp och fylla upp denna SUP-bräda.

Pris jämfört med kvalitet är oslagbart, och vi instämmer med de många online-recensionerna vi hittade: Surplus Nemesis är en av Sveriges mest prisvärda, högkvalitativa SUP-brädor.

Fördelar

 • Utmärkt pris-kvalitetsförhållande
 • Robust och stabil design
 • Lätt att hantera och transportera
 • Komplett paket med alla nödvändiga tillbehör

Nackdelar

 • PVC-lappar levereras utan lim
 • Kan kräva tid/insats att pumpa upp.

9. Slitstark – Surplus Supworld Bali SUP bräda paket

Surplus Supworld Bali Uppblåsbar SUP bräda paket

Surplus Supworld Bali Uppblåsbar SUP bräda paket erbjuder en blandning av hållbarhet, stabilitet och estetik, som ger en överlägsen SUP-upplevelse. Dess vackra design och stabilitet gjorde det till en favorit bland vårt testteam och fick också stor uppskattning bland recensionerna vi hittade på nätet.

Specifikationer
Maxvikt: 140 kg
Mått: 10’8″ (325x82x15cm)
Vikt: 11,6 kg
Rek. lufttryck: 12-13 PSI

Detta SUP-paket är både anpassningsbart och lätt att hantera, vilket gör det till ett utmärkt val för familjeanvändning.

Bali SUP är tillverkad av den bästa ett-lags PVC-kvaliteten på marknaden, och med sin 15cm tjocklek, är detta paddelbräde mycket slitstarkt och motstår ruff behandling utan problem.

En annan stor fördel är priset jämfört med kvaliteten. Surplus Supworld Bali Uppblåsbar SUP bräda paket ger oöverträffat värde, och vi håller med många av de online-recensioner vi hittade: Surplus Supworld Bali är en av de mest prisvärda, högkvalitativa SUP-brädor på marknaden.

Fördelar

 • Utmärkt pris-kvalitetsförhållande
 • Hög kvalitet och hållbarhet
 • Stabil och lättanvänd
 • Komplett paket med alla nödvändiga tillbehör

Nackdelar

 • PVC-lappar levereras utan lim
 • Något tung jämfört med vissa andra SUP-brädor

10. Billig och bra – Surplus Ambitions SUP bräda paket

Surplus Ambitions Uppblåsbar SUP bräda paket

Surplus Ambitions Uppblåsbar SUP bräda paket har utmärkt sig genom att erbjuda fantastisk kvalitet till ett exceptionellt pris.

Specifikationer
Maxvikt: 140 kg
Mått: 10’8″ (325x82x15cm)
Vikt: 11,6 kg
Rek. lufttryck: 12-13 PSI

Baserat på vårt test och de online-recensioner vi hittade, erbjuder detta SUP-paket en fantastisk kombination av stabilitet, hållbarhet och användarvänlighet, vilket gör det till ett utmärkt val för alla från nybörjare till erfarna paddlare.

Tack vare dess högkvalitativa PVC-material, är Ambitions SUP bräda mycket tålig mot grov behandling, vilket gör den perfekt för familjer och grupper med olika erfarenhetsnivåer.

Dess goda riktningsstabilitet när du paddlar skapar en pålitlig och smidig upplevelse, vilket framhölls både i vårt test och i de recensioner vi läste.

Priset på Ambitions SUP bräda är svår att slå, särskilt med tanke på den höga kvaliteten och alla de tillbehör som ingår. Recensionerna online var överens om detta: Ambitions måste vara en av Sveriges mest prisvärda högkvalitativa SUP-brädor.

Fördelar

 • Otroligt prisvärd
 • Robust och hållbar
 • Stabil och lätt att använda
 • Komplett paket med alla nödvändiga tillbehör

Nackdelar

 • PVC-lappar levereras utan lim
 • Kan uppfattas som tung jämfört med vissa andra SUP-brädor

Hur vi testade sup brädor 2024

När vi först tog oss an uppgiften att testa marknadens bästa SUP-brädor (Stand Up Paddleboards), var vi medvetna om att vi behövde utforma en noggrann och objektiv testprocess.

Ett test som speglar verkligheten och ger våra läsare det värde de förväntar sig. Vi bestämde oss för att testa alla faktorer som vi trodde var viktigast vid valet av en paddleboard.

Uppställning av testmiljö

Uppställningen av vår testmiljö var avgörande för kvaliteten på vårt test. Vi valde en sjö med lugna vatten, undan det öppna havets nycker, för att skapa optimala testförhållanden. Vi skapade en zon där vi kunde förvara och förbereda våra SUP-brädor mellan testerna.

Detta säkerställde att brädorna inte skulle påverkas av yttre faktorer mellan testpassen, vilket ökade rättvisan i vår bedömning. Vi hade flera faktorer i åtanke när vi skapade vår testmiljö. Vi ville att varje paddleboard skulle kunna presteras på topp under varje test.

Vi funderade mycket på hur olika miljöförhållanden kan påverka en brädas prestanda och drog slutsatsen att kontrollerade, konsekventa förhållanden var nödvändiga för att få de mest rättvisa och pålitliga resultaten.

Vår testprocess

När vi väl hade vår testmiljö på plats, kunde vi ta oss an den faktiska testprocessen. Vi började med att blåsa upp varje SUP till det rekommenderade trycket. Varje test utfördes sedan av samma person för att minimera påverkan av olika användares vikt och teknik på testresultaten.

Varje paddelbräda testades i flera olika discipliner, inklusive hastighet, stabilitet och manövrerbarhet. Vi var noga med att notera varje liten detalj, varje observation under testet.

Vi ville inte bara veta vilken bräda som var snabbast eller mest stabil, utan också vilken som var mest bekväm, vilken som var lättast att hantera och vilken som kändes bäst under fötterna.

Utförande av testerna

När det gällde själva utförandet av testerna, var vi lika noggranna. Varje bräda testades tre gånger på en bestämd sträcka, med en noggrant uppmätt och markerad rutt. Vi tog tiden på varje test för att få en genomsnittlig tid för varje bräda.

Under testet fokuserade vi också på hur brädan kändes under fötterna, dess stabilitet och dess allmänna prestanda. Varje bräda fick tillräckligt med tid att “vila” mellan testpassen, och vi dokumenterade noggrant varje observation, varje känsla och varje tanke vi hade under testet.

Detta gav oss en djupare insikt i varje brädas styrkor och svagheter, vilket ledde till en mer helhetlig bedömning av varje SUP.

Utvärdering

Efter utförandet av varje test stod vi inför uppgiften att utvärdera resultaten. Vi hade samlat en mängd data från varje test, allt från tider till våra personliga intryck och observationer. För att utvärdera dessa data på ett rättvist och objektivt sätt, tog vi till en poängbaserad system.

Varje aspekt av varje SUP, från dess hastighet och stabilitet till dess bekvämlighet och hantering, gav ett visst antal poäng. Brädan med högst totalpoäng räknades som bäst i test.

Det var inte bara siffrorna som spelade roll, vi tog också hänsyn till våra personliga upplevelser. Vi funderade över vilken bräda som var mest bekväm, vilken som hade bäst balans och vilken som kändes bäst under fötterna. Alla dessa faktorer spelade en roll i vår slutgiltiga bedömning.

Hållbarhet och långtidstest

Vi var medvetna om att en bra SUP-bräda inte bara ska presteras bra under ett test, utan också hålla över tid. Därför inkluderade vi ett långtidstest i vår testprocess. Vi använde varje paddleboard under flera veckor, och i olika förhållanden, för att se hur de höll upp.

Under dessa långtidstester observerade vi alla tecken på slitage och tittade på hur varje SUP klara av att utsättas för sol, saltvatten och allmänt bruk. Vi var särskilt noga med att notera eventuella förändringar i prestandan över tiden. Denna långvariga användning gav oss viktig insikt i varje brädas hållbarhet, vilket hjälpte oss att avgöra vilken bräda som verkligen var bäst i test.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet är en central aspekt i alla vattensporter och SUP-paddling är inget undantag. Vi utvärderade varje brädas säkerhetsfunktioner, inklusive dess stabilitet, grepp och kvaliteten på dess fästen för leash och andra tillbehör.

Vi observerade också hur varje SUP presterade under oväntade förhållanden, till exempel när en plötslig vindpust kom eller när vi stötte på oväntade vågor. Vi noterade hur brädan reagerade, hur lätt det var att återfå kontroll och hur pålitlig brädan kändes under dessa förhållanden. Dessa observationer bidrog till vår bedömning av varje brädas totala pålitlighet och säkerhet.

Allt för en lyckad paddeltur: Våra 5 testade tips

Att använda en SUP (Stand Up Paddleboard) bräda är ett fantastiskt sätt att utforska vattnet, men det finns några viktiga saker du bör tänka på innan du sätter igång.

Genom att testa olika SUP-brädor och tillbehör, har vi samlat några tips som kan hjälpa dig att få en säker och njutbar upplevelse. Nedan följer en sammanfattning av våra tips:

 1. Kontrollera utrustningen
 2. Lär dig grunderna
 3. Anpassa efter förhållandena
 4. Klä dig rätt
 5. Tänk på säkerheten

1. Kontrollera utrustningen

Under våra tester märkte vi snabbt hur viktigt det är att kontrollera din utrustning innan du ger dig ut på vattnet. Detta inkluderar att säkerställa att din SUP-bräda är rätt uppblåst – inte för mjuk och inte för hård.

Detta är avgörande för brädans prestanda och hållbarhet. Säkerhetsutrustning, som flytväst och leash, bör också kontrolleras för att säkerställa att de är i bra skick.

2. Lär dig grunderna

Innan du ger dig ut på vattnet med din SUP bräda, är det viktigt att du känner till grundläggande SUP-tekniker. Under våra tester märkte vi att att kunna paddla effektivt, styra brädan och veta hur man faller säkert kan göra skillnad för din upplevelse.

Det är också viktigt att veta hur man står upp och balanserar på brädan, vilket kan minska risken för fall och skador.

3. Anpassa efter förhållandena

Våra tester visade hur viktigt det är att anpassa din SUP-session efter de rådande förhållandena.

Denna anpassning kan innefatta allt från att välja rätt plats för dina förmågor, att vara medveten om vädret och att förstå hur strömmar och vind kan påverka din paddling. Anpassning efter förhållandena är avgörande för din säkerhet och njutning på vattnet.

4. Klä dig rätt

Att klä sig korrekt för SUP-paddling var ett annat viktigt tips vi upptäckte under våra tester. Det innebär att välja kläder som passar för väderförhållandena, och att tänka på att kläder både kan skydda mot sol och hjälpa till att reglera kroppstemperaturen om vattnet är kallt.

5. Tänk på säkerheten

Säkerhet är alltid viktigast, och det är särskilt sant när det gäller vattensporter. Under våra tester blev det uppenbart att alla SUP-paddlare bör bära en flytväst och använda en leash för att hålla brädan nära.

Det är också viktigt att informera någon om var du ska paddla och när du planerar att vara tillbaka.

Genom att följa dessa tips kan du se till att du har en säker, njutbar och framgångsrik SUP-session, oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren paddlare.

Att tänka på inför köp av SUP bräda 2024

Vi på friluftsproffset har mycket passion för paddle boarding och har därför här nedan skrivit vad du bör tänka på innan du köper en sup bräda. Under våra turer till sjöss och tester av olika SUP board har vi skaffat mycket erfarenhet och med denna erfarenhet vill vi försöka hjälpa dig att den bästa brädan. När du ska köpa bräda bör du tänka på följande:

 • Längd
 • Bredd
 • Volym och viktkapacitet
 • Fenor

Längd

När du ska leta efter din bräda bör du ha längden på brädan i åtanke, eftersom längden spelar en viktig roll i hur brädan rör sig. I allmänhet är längre paddle boards snabbare än korta brädor.

Däremot så är korta brädor mer manövrerbara. Därför är det viktigt att tänka på sin avsedda användning innan man bestämmer sig att köpa.

Korta brädor brukar vanligtvis vara cirka 250cm långa. Denna längd är speciellt bra för barn och för den som tänkt använda sin bräda där det finns flera vågor. De korta brädorna är enklare att manövrera och just därför är de perfekta för användning i havet.

Längre brädor är som sagt mycket snabbare och är därför också mer utformade för den som tänkt paddla längre sträckor. Vi rekommenderar de längre brädorna i lugnt vatten som till exempel på större sjöar.

Tänk också på längden förhållanden till din typ av bil. Köper du en fast bräda som är kanske 3 meter lång så kan det vara anständigt att transportera den om din bil inte har tillräckligt stort förvaringsutrymme.

“Vårt tips är att montera de fasta brädorna på biltaket om de inte får plats i bilen. Tänk också på att längre brädor är svårare att bära när det blåser.”

Bredd

En annan mycket viktig faktor som påverkar Sup boarden är bredden. Bredare brädor är alltid mer stabila än smala brädor.

Däremot så är breda brädor oftast långsammare och svårare att paddla på. Bredden på en bräda varierar mellan 60cm och 90cm. När du ska välja din SUP så bör du tänka på vilken typ av paddling du vill göra.

Paddlar du långa turer som kräver extra utrustning, som kanske kylare, tält och mat bör du välja en bred bräda för att få extra lagringsutrymme. Håller du på med SUP-yoga bör du också välja en bred bräda för att få mer stabilitet och utrymme att göra poser.

Smalare brädor är däremot snabbare och mer manövrerbara, vilket gör dem ett självklart val till professionella surfare som tävlar inom sporten, eller bara till den som vill ha mycket fart.

Tänk också på din kroppstyp när du ska välja rätt bredd på brädan. Större personer har till exempel svårare att balansera på mindre brädor.

Är du nybörjare till SUP rekommenderar vi på frilufts proffset en bräda som är bred, eftersom dessa brädor är mer stabila. Jag började med en bred SUP, eftersom det kändes mycket tryggare ute i vattnet.

Volym och viktkapacitet

Något annat mycket viktigt att tänka på är Volym och viktkapacitet eftersom din bräda måste fungera för din storlek. Är du för tung för brädan kommer det kännas mycket instabilt ute på vattnet. Vissa brädor har till exempel bara en maxbelastning på 100kg, så man måste tänka på viktkapaciteten innan man väljer.

Även fast du inte väger 100 kg bör du ändå tänka på viktkapaciteten. Hade du tänkt ha med hunden på brädan, mat och andra redskap så måste du köpa en bräda med en viktkapacitet en bra bit högre än vad du väger.

Vi på friluftsproffset har hållit på mycket med sup paddel under våra dagar och gjorde misstaget med att välja en modell med för låg viktkapacitet.

Volym och viktkapacitet är två saker som hör ihop, eftersom paddelbrädans volym, uttryckt i liter, ger en indikation på brädans förmåga att flyta med vikt på den. Ju större volym, desto högre viktkapacitet har brädan.

Volym och viktkapacitet bestäms också av brädans längd, bredd och tjocklek. Tillverkare kombinerar dessa tre dimensioner för att uppnå olika prestandaegenskaper, som tidigare nämnts.

Fenor

Fenorna på din paddle board gör styrning enklare och förbättrar stabiliteten på brädan. Större fenor ger mer stabilitet än mindre fenor. Däremot så ger mindre fenor bättre manövrerbarhet.

De flesta fenor är avtagbara, vilket innebär att man kan byta mellan olika storlekar. När det kommer till SUP så finns det många olika alternativ på hur fenor konfigureras.  Många modeller har en fena, vilket är bra för styrning och användning i lugnt vatten.

Vissa modeller har 3 fenor som erbjuder god kontroll under surf. Dessa tre fenor är vanligtvis ungefär lika stora.

Sedan finns det också 2 + 1 fena. Denna konfiguration innebär att modellen har en stor mittfena med två mindre fenor på varje sida. 2 + 1 konfigurationen är vanlig för brädor utformade för mycket aktiv surfing i livligt vatten.

Olika typer av SUP brädor

Uppblåsbar SUP bräda

Uppblåsbara modeller fylls med luft och levereras oftast med pump för att blåsa upp brädan. När de inte används kan det placeras i en medföljande förvaringspåse. Därför är uppblåsbara SUP mycket enkla att transportera.

Uppblåsbara modeller är mycket mjukare än fasta modeller. Därför är de lämpade för SUP-yoga, eftersom yogaställningar blir mer bekväma på mjuka brädor.

Uppblåsbara modeller är också bättre på att ta emot stötar mot stenar än fasta modeller. Nackdelen med dessa brädor är dock att de prestandamässigt inte är lika bra som de fasta. För nybörjare fungerar dock dessa brädor utmärkt.

Fast SUP bräda

De flesta fasta brädor har en EPS-skumkärna förpackad med glasfiber och epoxi. Detta är en ganska lätt, hållbar och prisvärd konstruktion. Kolfiber är däremot enklare och hårdare, men betydligt dyrare och rekommenderas endast till proffs.

Det billigaste materialet är plast, men rekommenderas inte, eftersom plastbrädorna är tunga och har dålig prestanda.

Fördelen med fasta brädor är att de erbjuder bättre prestanda än uppblåsbara modeller. De fasta modellerna är snabbare, stabilare och gör således paddling mer energieffektivt. I och med att de fasta brädorna är hårda lämpar de sig särskilt bra för livligt vatten.

”Nackdelen med fasta brädor är att de tar mer plats och är svårare att transportera än uppblåsbara modeller. ”

Vanliga frågor om SUP brädan

Är det svårt att stå på en SUP?

När man ser någon på en Sup kan det se väldigt svårt och krångligt ut, men faktum är att det är en vattensport som är mycket enklare att lära sig än andra vattensporter. Var därför inte rädd om du är en nybörjare för SUP passar alla åldrar.

Vad kostar en bra SUP?

En bra uppblåsbar SUP kostar mellan 4000 och 8000kr, men går oftast att hitta på rea. På vår hemsida har vi recenserat 4 olika modeller i varierande prisklass. Fasta supar kan kosta mellan 6000 och 10 000 kr.

Är SUP och paddleboard samma sak?

SUP står för stand up paddleboarding, vilket är en sport som blivit alltmer vanlig. En paddleboard är en surfbräda som man paddlar på ståendes. Begreppen betyder därför samma sak.

Vilken SUP bräda ska man välja?

Vilken bräda du ska välja beror på olika faktorer, som till exempel var man tänkt paddla. Vi har gjort en köpguide på vår hemsida där vi går igenom saker man bör tänka på innan man köper. Vi har även gjort ett SUP-brädetest där vi testat 4 olika modeller.

Sammanfattning

När sommarn närmar sig så är att köpa en sup bräda ett utmärkt val. Det är både bra träning och väldigt roligt. Dessutom är det mycket enkelt att lära sig och passar för alla åldrar.

Däremot så finns det mycket att tänka på innan man köper. I denna text har vi gjort en köpguide och gått igenom olika aspekter som du bör tänka på innan du köper din bräda. Vi har även gjort ett test på 4 olika modeller som vi tycker är prisvärda.

”Vi hoppas att du hittar den rätta sup brädan och att du kommande sommar med vatten i håret glider fram längs strandkanten i den gassande solen. ”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen