Bäst SUP bräda 2023 – Test av olika SUP brädor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Saimaa Sup-Brädpaket Sun 10.6

Saimaa Sup-brädpaket Moon 11.8

Jobe Duna Sup-brädpaket 11.6

Saimaa Sup-brädpaket 10.0 Canoe

Klicka här för att se fler Stand Up Paddleboards (SUP brädor)

När sommaren närmar sig så är SUP-brädan något som alla borde inskaffa sig – det tycker iallafall vi på Friluftsproffset. På 50-talet använde surfingsinstruktörer en paddel för att ta sig runt till sina elever. På detta vis växte Ståpaddling eller paddelsurfing fram som ett alternativ till traditionell surfing.

SUP som står för Stand up paddle boarding är en mycket snabbt växande vattensport som lämpar sig till nästan alla. På varma sommardagar finns det inget mer underbart än att ta en avkopplade paddeltur på sjön eller i havet.

Ståpaddling är något som alla kan lära sig enkelt och något som alla borde överväga att lära sig. När du ska välja din SUP bräda finns det dock flertal saker att tänka på. Det finns till exempel uppblåsbara SUP-brädor, men också fasta.

I denna text har vi därför recenserat 4 olika modeller som är mycket prisvärda. Vi har även gjort en köpguide så att du kan göra rätt köp.

1. Bäst i test – Saimaa Sup-Brädpaket Sun 10.6

Se bästa pris

Detta flaggskepp från Saimaa är en modell som är lämpad för alla, nybörjare som proffs. Enligt vårt test är denna modell den mest prisvärda och bästa brädan.

Sup boardens starka men lågviktiga design fungerar för surfare upp till 140kg. Modellen är även tillverkad i ett mycket hållbart material (Fusion PVC) som klarar tryck upp till 25 psi. Materialet är dessutom UV-beständigt.

Modellens bred och runda former gör den mycket stabil. Till och med så stabil att den enkelt används med barn eller hund.

SUP-brädan är upplåsbar och är därför mycket lätt att transportera. Köper du produkten medföljer en hård och lätt kolfiberpaddel, en fena med snabbfäste och reparationskit ifall materialet skulle brista.

Modellen är perfekt för familjen som vill köpa sin första bräda. Med kvalité och design i världsklass så är modellen tveklöst den allra bästa. Utöver alla dessa underbara funktioner så kan vi också nämna att modellen har 3 års garanti.

2. Populärast – Saimaa Sup-brädpaket Moon 11.8

Se bästa pris

Modellen från Saimaa är en av de mest populära på marknaden och det är inte det minsta konstigt. Brädan är gjord i Fusion PVC som är ett slitstarkt och hållbart material som klarar tryck upp till 25 psi. Modellen är även UV-beständig och klarar därför solens starka strålar.

Modellen är extremt stabil ute på vattnet och passar utmärkt till längre paddlingar ut till havs, men också förstås paddlingar nära sandkanten. Brädan från Saimaa har en spetsig för, en kantig akter och en lång vattenlinje. Dessa tre saker bryter vågorna, skapar riktningstabilitet och minskar vattenmotståndet.

Den innovativa designen gör Moon 11.8 till en av de snabbaste paddle boardsen på marknaden. SUP-brädan är även uppblåsbar och kan pumpas upp till 25psi. Att den är uppblåsbar gör också så att transport av produkten blir mycket simpel.

Ska du köpa sup bräda som är prisvärd bör du köpa denna modell. Medföljande tillbehör är följande:

 • Slitstark tygryggsäck
 • Effektiv dubbelriktad handpump
 • Lätt och hållbar kolfiberpaddel
 • 20 cm lång löstagbar mittfena
 • Fångrem

3. Premiumval – Jobe Duna Sup-brädpaket 11.6

Recension kommer snart!

4. Billigast – Saimaa Sup-brädpaket 10.0 Canoe

Se bästa pris

Pike Canoe är en billig paddle board som kombinerar kanot och SUP i ett. Köper du produkten får du själva brädan med fästen för kanotbänk. Kanotbänken (som säljs separat) kan sedan monteras enkelt på brädan.

Modellen är en perfekt ingångsmodell som inte kostar särskilt mycket. Modellen är mycket bred vilket bidrar till en stadig och bekväm paddling. Faktum är att modellen är så stabil att nästan alla vågar sig ut på vattnet med Pike Canoe.

Med en tjocklek på 15cm stänker inte vatten upp på brädan, vilket innebär att däcket hålls torrt. Med en EVA-beläggning förebyggs också halka. Modellen är mycket styv vilket gör så att även hunden kan följa med ut till sjös.

SUP-brädan är även uppblåsbar och väger endast 8,2kg och är därför mycket enkel att transportera. Köper du modellen medföljer följande tillbehör:

 • Slitstark tygryggsäck för transport
 • 20 cm lång löstagbar mittfena
 • Reparationskit och ventilverktyg
 • Fångrem av neopren
 • Effektiv dubbelverkande handpump

Lista över de bästa SUP brädorna 2023

 • Bäst i test: Saimaa Sup-Brädpaket Sun 10.6
 • Populärast: Saimaa Sup-brädpaket Moon 11.8
 • Premiumval: Jobe Duna Sup-brädpaket 11.6
 • Billigast: Saimaa Sup-brädpaket 10.0 Canoe

Köpguide för SUP bräda 2023

Vi på friluftsproffset har mycket passion för paddle boarding och har därför här nedan gjort en köpguide. Under våra turer till sjöss och tester av olika SUP board har vi skaffat erfarenhet. Med denna erfarenhet vill vi försöka hjälpa dig att den bästa brädan. När du ska köpa bräda bör du tänka på följande:

 • Längd
 • Bredd
 • Volym och viktkapacitet
 • Fenor

Längd

När du ska leta efter din bräda bör du ha längden på brädan i åtanke, eftersom längden spelar en viktig roll i hur brädan rör sig. I allmänhet är längre paddle boards snabbare än korta brädor.

Däremot så är korta brädor mer manövrerbara. Därför är det viktigt att tänka på sin avsedda användning innan man bestämmer sig att köpa.

Korta brädor brukar vanligtvis vara cirka 250cm långa. Denna längd är speciellt bra för barn och för den som tänkt använda sin bräda där det finns flera vågor. De korta brädorna är enklare att manövrera och just därför är de perfekta för användning i havet.

Längre brädor är som sagt mycket snabbare och är därför också mer utformade för den som tänkt paddla längre sträckor. Vi rekommenderar de längre brädorna i lugnt vatten som till exempel på större sjöar.

Tänk också på längden förhållanden till din typ av bil. Köper du en fast bräda som är kanske 3 meter lång så kan det vara anständigt att transportera den om din bil inte har tillräckligt stort förvaringsutrymme.

Vårt tips är att montera de fasta brädorna på biltaket om de inte får plats i bilen. Tänk också på att längre brädor är svårare att bära när det blåser.

Bredd

En annan mycket viktig faktor som påverkar Sup boarden är bredden. Bredare brädor är alltid mer stabila än smala brädor.

Däremot så är breda brädor oftast långsammare och svårare att paddla på. Bredden på en bräda varierar mellan 60cm och 90cm. När du ska välja din SUP så bör du tänka på vilken typ av paddling du vill göra.

Paddlar du långa turer som kräver extra utrustning, som kanske kylare, tält och mat bör du välja en bred bräda för att få extra lagringsutrymme. Håller du på med SUP-yoga bör du också välja en bred bräda för att få mer stabilitet och utrymme att göra poser.

Smalare brädor är däremot snabbare och mer manövrerbara, vilket gör dem ett självklart val till professionella surfare som tävlar inom sporten, eller bara till den som vill ha mycket fart.

Tänk också på din kroppstyp när du ska välja rätt bredd på brädan. Större personer har till exempel svårare att balansera på mindre brädor.

Är du nybörjare till SUP rekommenderar vi på frilufts proffset en bräda som är bred, eftersom dessa brädor är mer stabila. Jag började med en bred SUP, eftersom det kändes mycket tryggare ute i vattnet.

Volym och viktkapacitet

Något annat mycket viktigt att tänka på är Volym och viktkapacitet eftersom din bräda måste fungera för din storlek. Är du för tung för brädan kommer det kännas mycket instabilt ute på vattnet. Vissa brädor har till exempel bara en maxbelastning på 100kg, så man måste tänka på viktkapaciteten innan man väljer.

Även fast du inte väger 100 kg bör du ändå tänka på viktkapaciteten. Hade du tänkt ha med hunden på brädan, mat och andra redskap så måste du köpa en bräda med en viktkapacitet en bra bit högre än vad du väger.

Vi på friluftsproffset har hållit på mycket med sup paddel under våra dagar och gjorde misstaget med att välja en modell med för låg viktkapacitet.

Volym och viktkapacitet är två saker som hör ihop, eftersom paddelbrädans volym, uttryckt i liter, ger en indikation på brädans förmåga att flyta med vikt på den. Ju större volym, desto högre viktkapacitet har brädan.

Volym och viktkapacitet bestäms också av brädans längd, bredd och tjocklek. Tillverkare kombinerar dessa tre dimensioner för att uppnå olika prestandaegenskaper, som tidigare nämnts.

Fenor

Fenorna på din paddle board gör styrning enklare och förbättrar stabiliteten på brädan. Större fenor ger mer stabilitet än mindre fenor. Däremot så ger mindre fenor bättre manövrerbarhet.

De flesta fenor är avtagbara, vilket innebär att man kan byta mellan olika storlekar. När det kommer till SUP så finns det många olika alternativ på hur fenor konfigureras.  Många modeller har en fena, vilket är bra för styrning och användning i lugnt vatten.

Vissa modeller har 3 fenor som erbjuder god kontroll under surf. Dessa tre fenor är vanligtvis ungefär lika stora.

Sedan finns det också 2 + 1 fena. Denna konfiguration innebär att modellen har en stor mittfena med två mindre fenor på varje sida. 2 + 1 konfigurationen är vanlig för brädor utformade för mycket aktiv surfing i livligt vatten.

Olika typer av SUP

Fast SUP bräda

De flesta fasta brädor har en EPS-skumkärna förpackad med glasfiber och epoxi. Detta är en ganska lätt, hållbar och prisvärd konstruktion. Kolfiber är däremot enklare och hårdare, men betydligt dyrare och rekommenderas endast till proffs.

Det billigaste materialet är plast, men rekommenderas inte, eftersom plastbrädorna är tunga och har dålig prestanda.

Fördelen med fasta brädor är att de erbjuder bättre prestanda än uppblåsbara modeller. De fasta modellerna är snabbare, stabilare och gör således paddling mer energieffektivt. I och med att de fasta brädorna är hårda lämpar de sig särskilt bra för livligt vatten.

”Nackdelen med fasta brädor är att de tar mer plats och är svårare att transportera än uppblåsbara modeller. ”

Uppblåsbar SUP bräda

Uppblåsbara modeller fylls med luft och levereras oftast med pump för att blåsa upp brädan. När de inte används kan det placeras i en medföljande förvaringspåse. Därför är uppblåsbara SUP mycket enkla att transportera.

Uppblåsbara modeller är mycket mjukare än fasta modeller. Därför är de lämpade för SUP-yoga, eftersom yogaställningar blir mer bekväma på mjuka brädor.

Uppblåsbara modeller är också bättre på att ta emot stötar mot stenar än fasta modeller. Nackdelen med dessa brädor är dock att de prestandamässigt inte är lika bra som de fasta. För nybörjare fungerar dock dessa brädor utmärkt.

Vanliga frågor om SUP brädan

Är det svårt att stå på en SUP?

När man ser någon på en Sup kan det se väldigt svårt och krångligt ut, men faktum är att det är en vattensport som är mycket enklare att lära sig än andra vattensporter. Var därför inte rädd om du är en nybörjare för SUP passar alla åldrar.

Vad kostar en bra SUP?

En bra uppblåsbar SUP kostar mellan 4000 och 8000kr, men går oftast att hitta på rea. På vår hemsida har vi recenserat 4 olika modeller i varierande prisklass. Fasta supar kan kosta mellan 6000 och 10 000 kr.

Är SUP och paddleboard samma sak?

SUP står för stand up paddleboarding, vilket är en sport som blivit alltmer vanlig. En paddleboard är en surfbräda som man paddlar på ståendes. Begreppen betyder därför samma sak.

Vilken SUP bräda ska man välja?

Vilken bräda du ska välja beror på olika faktorer, som till exempel var man tänkt paddla. Vi har gjort en köpguide på vår hemsida där vi går igenom saker man bör tänka på innan man köper. Vi har även gjort ett SUP-brädetest där vi testat 4 olika modeller.

Sammanfattning

När sommarn närmar sig så är att köpa en sup bräda ett utmärkt val. Det är både bra träning och väldigt roligt. Dessutom är det mycket enkelt att lära sig och passar för alla åldrar.

Däremot så finns det mycket att tänka på innan man köper. I denna text har vi gjort en köpguide och gått igenom olika aspekter som du bör tänka på innan du köper din bräda. Vi har även gjort ett test på 4 olika modeller som vi tycker är prisvärda.

”Vi hoppas att du hittar den rätta sup brädan och att du kommande sommar med vatten i håret glider fram längs strandkanten i den gassande solen. ”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen