Bästa Flytvästen 2023 – Test av olika Flytvästar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Baltic Elite

Flytväst

Baltic Stinger Flytväst

Hiko Aquatic Flytväst

Hiko Baltic Rent Röd Flytväst

Klicka här för att se fler Flytvästar.

Bäst i test Flytväst 2023

Om du älskar att vara på vattnet oavsett om det är genom kajakpaddling, båtliv eller snorkling så är det en sak som förenar alla aktiviteter, säkerheten först. En riktigt bra flytväst är ett måste varje gång du ska ut på vattnet, punkt slut. Och den enkla anledningen är att flytvästen ger fantastisk tillförlitlighet och kan rädda ditt liv i de värsta situationerna.

Vissa flytvästar är billigare och har färre funktioner, andra är dyrare och är därför utformade med fler praktiska funktioner. Oavsett vad din budget är så kan du i det här testet av flytvästar hitta de bästa flytvästarna för den som kan spendera stort men även för den med en lite strävare budget. Du kommer att kunna slappna av i vetskapen av att den här köpguiden ger dig alla nödvändiga kunskaper du behöver när du ska köpa en flytväst.

En flytväst är ett måste om du är ute på vattnet, och vilket bättre sätt finns det att spendera tid på vattnet än på en SUP bräda? Kolla in vår köpguide för att hitta den bästa SUP-brädan för dig.

Köpguide för Bäst i test Flytväst 2023

Vad kommer du att använda din flytväst för?

Du vill ha en helt annan flytväst för kajakpaddling än vad du vill ha för att lagra på familjebåten för de nödsituationer som uppfyller kustbevakningens krav. För sportfiskare är det en bra idé att leta efter en flytväst med särskilda fickor för förvaring av beten och bete. Kajakpaddlare och vattenspaddlare vill söka efter en flytväst som har gott om utrymme för armrörelser och en bra passform som inte kommer att springa lös i vattnet. Paddla boarders vill ha en SUP flytväst som är lätt och samtidigt möjliggör total rörelsefrihet.

Kontrollera om den passar

När du väl har valt rätt typ av flytväst för dina förhållanden och / eller aktivitet, se till att den är i gott skick, utan hål eller tårar, och att den passar korrekt. En jacka som är för stor kan glida av bäraren. En som är för liten erbjuder kanske inte tillräcklig flytkraft för att hålla bäraren flytande.

Leta efter tillverkarens märkning som beskriver storlek och vikt som jackan är avsedd att passa. När du har fått rätt storlek, sätt på dig jackan, fäst eventuella förslutningar (spännen, blixtlås etc.), lyft sedan armarna rakt över huvudet och be en vän ta tag i toppen av jackan ovanför armöppningarna och dra uppåt . Helst bör jackan inte höjas högre än bärarens haka. Om den rider upp så högt som öronen är den för stor och kan glida av i vattnet; storlek ner för att få rätt passform.

Glöm inte grenremmen som finns på flytvästar designade för små barn. Den här extra remmen går mellan benen från jackans baksida och fram och ger extra försäkran om att jackan inte rider upp eller glider över barnets huvud.

Glöm inte att ha den på dig

Gör inte det alltför vanliga misstaget att ha en flytväst tillgänglig för varje passagerare ombord, men ha dessa jackor förvarade på en svåråtkomlig plats. Olyckor kan vara sällsynta, men de händer – och när de gör det inträffar de vanligtvis snabbt. I de flesta fall händer de för snabbt för att hitta och ta på sig en flytväst. Enligt kustbevakningen är drunkning dödsorsaken i de allra flesta fritidsbåtolyckor. Av dessa dödsfall hittades över 80 procent av offren inte ha någon flytväst.

Det är därför den bästa flytvästen som finns tillgänglig kanske är den du är villig att bära varje gång du är ute på vattnet. Orolig för att en flytväst kommer att känna sig trängande och varm på en varm sommardag? Prova komforten och friheten från en uppblåsbar flytväst i hängslen. I sitt icke-uppblåsta tillstånd är bulk minimal. I den motsatta änden av spektrumet kombinerar “float coat” -jackor flytning med isoleringen av en jacka när den är cool. De är en favorit bland fiskeentusiaster.

Olika västar att välja mellan

Standard flytvästar jämfört med uppblåsbara flytvästar

Majoriteten av flytväst på marknaden är vanliga, icke-uppblåsbara, men en uppblåsbar flytväst kan vara rätt för dig beroende på dina behov.

Standard flytväst

Dessa är flytvästar som du kommer att se de flesta fritidskajakpaddlare, kanotpaddlare och stå upp paddla boarders bär. De ser ut som en väst och förlitar sig på flytmaterial, ofta skum, för att skapa flytkraft. Dessa är märkta som typ III USCG-godkända flytväst.

Fördelar med standard flytvästar:

 • Lågt underhåll: Förutom att hålla det rent, torrt och ur solen när det inte används kräver en standard flytväst mycket lite vård.
 • Inneboende flytande: Förutom att sätta på den ordentligt behöver du inte aktivera en standard flytväst på något sätt för att den ska kunna ge flyt.
 • Mångsidig: En standard flytväst kan användas för många olika vattensporter, såsom kajakpaddling, paddling, paddling, vattenskidor och fiske.
 • Fickor: De flesta vanliga flytvästar ger fickor för stashing av snacks, verktyg, solskyddsmedel, nödutrustning och fiskeutrustning, något du inte hittar på uppblåsbara flytväst.

Nackdelar med standard flytvästar:

 • Bulk: Vissa tycker att dessa flytväst är skrymmande och begränsande när man paddlar, särskilt när man står upp paddla.
 • Varmt: En varm sommardag kan en standard flytväst vara ganska varm.
Uppblåsbara flytväst

Denna nyare underkategori av flytväst inkluderar västar och midjepåsar. Dessa kan användas för kajakpaddling, paddling eller paddling ombord. Deras smala profil när de inte är uppblåsta gör dem mycket bekväma att bära. Dessa är märkta som typ III eller typ V USCG-godkända flytväst, beroende på deras design.

Dessa flytvästar blåser upp på två sätt: manuellt eller automatiskt. Med den manuella stilen drar du i en sladd som aktiverar en CO2-gaspatron och blåser upp västen. Den automatiska designen blåses upp när den är nedsänkt i vatten. Den manuella designen är vanligtvis bäst för aktiva sporter som kajakpaddling, kanotpaddling och paddling ombord på grund av sannolikheten för att bli våt.

Fördelar med uppblåsbara flytvästar:

 • Bekväm: Den smala profilen är mycket bekväm och är mindre benägna att hindra ditt rörelseomfång när du paddlar.
 • Kall: De täcker mindre av din kropp än en vanlig flytväst, vilket kan hjälpa dig att hålla dig bekväm på en varm dag.

Nackdelar med uppblåsbara flytvästar:

 • Inflation krävs: Kom ihåg att uppblåsbara flytvästar inte är i sig flytande, så du måste blåsa upp flytväst innan den kommer att ge någon flotation. Om du är skadad eller medvetslös och bär en manuell stil uppblåsbar flytväst, utgör detta ett uppenbart problem.
 • Underhåll krävs: Regelbundet underhåll krävs för att säkerställa korrekt drift och du måste byta ut CO2-kassetten efter varje uppblåsning.
 • Inte för alla: Uppblåsbara flytvästar är inte avsedda att användas under högeffektiva aktiviteter, till exempel kajakpaddling, kanotpaddling, forsränning eller andra sporter som vattenskidor. De rekommenderas inte för barn under 16 år eller för icke-simmare.
Hybrid flytväst

Ibland hittar du en flytväst för kajakpaddling, paddling eller paddling ombord. Det är en kombination av en standard flytväst och en uppblåsbar. Dessa är en specialiserad bästa av båda världens lösningar som ger inneboende flytkraft i ett kompakt, bekvämt att bära, men de kostar vanligtvis betydligt mer.

flytväst-dimensionering och montering

flytväst för vuxna

Få rätt storlek: För vuxna kommer din bröststorlek – inte din vikt – att avgöra vilken storlek flytväst du behöver. (För barn kommer deras vikt att bestämma storleken.) För att få din bröststorlek, mät bröstets omkrets vid dess bredaste punkt. Använd det här numret tillsammans med flytväst-tillverkarens storlekstips för att hitta rätt storlek för dig.

Följ dessa steg för att få rätt passform för din flytväst:

 • Med en standard flytväst, lossa alla remmar, sätt på flytväst och drag upp den. Med en uppblåsbar, sätt på den över huvudet (om det är en väststil) eller klipp den runt midjan (om det är en midjevägsstil).
 • Börja i midjan och dra åt alla remmar. Om det har axelremmar, dra åt dem sist. Det ska kännas tätt men inte obehagligt.
 • Med en standard flytväst, låt någon dra upp sig på flytväst-axlarna. Om den rör sig uppför näsan eller huvudet, dra åt remmarna. Om den fortfarande rör sig uppåt är flytväst för stor.
 • En flytväst med rätt storlek ska vara tätt och passa som en handske, men ändå låta dig röra sig fritt och inte skav medan du paddlar och spelar.

Flytväst-anpassningstips:

 • För att få den bästa känslan och passformen när du försöker med en flytväst, bära de kläder du skulle göra när du paddlar.
 • Kontrollera dina rörelser för att se till att det är bekvämt och inte skavar dig medan du paddlar. Om du är en stand up paddle boarder, ta en paddel och efterlikna paddlingens rörelse. Om du är en kajakpaddlare eller kanot, gör det i din egen båt hemma eller i en golvmodell om du är i en butik. Detta kommer att simulera hur det känns när du faktiskt paddlar.
 • Om du är kajakpaddlare, notera hur flytväst fungerar med sätet. flytväst ska inte rida upp eller känna sig obekväm. De flesta kajakmakare tycker att en kort flytväst fungerar bäst.
 • Testa om möjligt din flytväst i en pool eller grunt vatten för att se hur det fungerar. Det borde det inte åka upp eller glida över hakan medan du flyter.
 • Ju fler remmar en flytväst har, desto fler justeringar kan göras för att anpassa dess passform.
 • Kvinnaspecifika flytvästar erbjuder bättre passform än unisex för kvinnor tack vare konturerade koppar för bystlinjer och stilar gjorda för kvinnors överkroppslängder.

Flytväst för barn

Det finns viktiga skillnader i storlek och passform mellan en vuxen flytväst och ett barns flytväst. Framför allt använder du barnets vikt för att bestämma rätt storlek snarare än att använda en bröstmätning som du gör för en vuxen.

Barnens flytvästar är märkta som för ett spädbarn, barn eller ungdom. För att ta reda på vilken flytväst du ska köpa till ditt barn använder du deras vikt som en guide:

 • Spädbarn flytväst: 3-14 kg
 • flytväst för barn: 14-23 kg
 • Ungdoms flytvästar: 23-–40 kg

Flytväst för hundar

Medan många hundar är bra simmare, saknar andra förtroende för vattnet eller de kan tröttna eller få panik från stranden. flytväst för hundar är inte USCG-certifierade, men de kan fortfarande vara en livräddare och hjälpa ditt husdjur att njuta av vattnet.

För att få rätt flytväst till din hund:

 • Den ska passa tätt så att din hund inte kan vrida, trappa eller simma ur den.
 • Leta efter en lågprofilstil som har mindre potential att fånga en hake.
 • Leta efter en med spännen som lätt kan lossas.
 • Välj en som har ett handtag för att lyfta din pooch ur vattnet.

Färg

Även om detta kan vara lätt att förbise, kommer jag att hävda att färg kan vara en mycket viktig faktor. När allt kommer omkring är ett livsvästens huvudsakliga jobb att hjälpa till att öka dina chanser att överleva ett negativt scenario. Jag skulle rekommendera användare att välja den ljusstarkaste flytväst som är möjlig. Varför? Helt enkelt för att det är mycket lättare för räddare att hitta och hålla koll på dig i farligt vatten genom att bära något ljust! När varje sekund räknas väljer jag ljusa färger varje gång.

Certifiering

Medan de flesta av de bästa kajak-flytvästarna vi har nämnt ovan är antingen flotationsenheter av typ III eller typ V, har kustbevakning totalt fem USCG-klassificeringar för flytvästar. Vi förklarar varje kategori mer detaljerat här så att du kan välja rätt flytväst för säker paddling.

 • TYP I. Typ I används för att urskilja ”offshore flytvästar”. De är bäst för alla vatten, inklusive öppet hav, grovt hav eller avlägset vatten. De erbjuder mest flytkraft, kommer vanligtvis i en ljus färg för att förbättra synligheten och kan ofta vända medvetslösa människor uppåt i vattnet. Typ I innehåller både skumtyp och uppblåsbara flytväst. Det finns dock för närvarande inga USCG-godkända typ I uppblåsbara flytväst.
 • TYP II. Typ II definieras som ”västra väst”. Dessa flytväst är bäst för lugna, inre vatten där det är högre sannolikhet för snabb räddning. De kan vända vissa (men inte alla) medvetslösa bärare till uppåtvänd position. De ger mindre flotation än typ I flytväst. Dessa är de typiska billiga orange flytvästarna som förvaras ombord på de flesta vattenskotrar för att säkerställa att USCG efterlevs.
 • TYP III. Typ III kategoriseras som ”flotationshjälpmedel”. Dessa är bäst för seglare och paddlare där det finns goda möjligheter till snabb räddning. De erbjuder mer rörelsefrihet och komfort för medvetna bärare. De är utformade för att göra det lättare för bärare att placera sig uppåt i vattnet och de ger i allmänhet ungefär samma flytkraft som typ II flytväst.
 • TYP IV. Typ IV-klassificeringen används för ”kastbara enheter”. Exempel är kuddar och ringbojar som kan kastas till medvetna simmare som säkerhetskopia till en annan typ av flytväst. De ska inte användas för icke-simmare, grovvatten eller omedvetna simmare. I allmänhet ger de samma mängd flytning som både typ II och typ III flytväst, men de hålls vanligtvis bara av någon i vattnet snarare än att de bärs.
 • TYP V. Typ V-kategorin skiljer ”specialanordningar”. Dessa är flytväst och flotationsanordningar specialiserade för specifika aktiviteter. För att accepteras av USCG måste de innehålla en etikett som tydligt anger den aktivitet de är specificerade för. Vissa sorter av dessa flytväst är gjorda för kajakpaddling, segling, vattenskidor, vindsurfing och mer. Dessa flytväst-filer ger i allmänhet lite mer flotation än flytväst-filer av typ II eller typ III, men de är också ofta märkta för att låta dig veta hur de fungerar. Du kan till exempel hitta en flytväst i den här kategorin märkt som ”Typ V med typ II-prestanda”.

Passform

När det gäller flytvästar är rätt passform avgörande för korrekt funktion. En flytväst ska passa tätt runt kroppen men den ska inte vara för stram att den begränsar rörelsen. Att få en korrekt passande flytväst börjar med att beställa rätt storlek.

För att bestämma rätt storlek för dig, mäta runt den bredaste delen av bröstet och välj motsvarande storlek på det angivna storleksdiagrammet. Dessutom är flytvästar utrustade med justerbara remmar för att göra det enkelt att få en säker men bekväm passform.

Material

När det gäller material har du tre alternativ att överväga. Nylon och polyester är lätta, vattentåliga och snabbtorkande. High-denier ripstop nylon eller polyester kan också motstå nötning och hålla länge i gott skick. Det tredje materialet är neopren; samma material våtdräkter är gjorda av. Det är mycket flytande och sträcker sig för att ge en suverän passform och komfort hela dagen. Det har också en del isolerande egenskaper och kan hjälpa dig att hålla dig varm i vattnet.

Inflationsmetod

Uppblåsbara personliga flytanordningar kan pumpas upp manuellt eller automatiskt (och vissa erbjuder båda alternativen). Med manuell uppblåsning kan du simma med den icke uppblåsta flytväst och bara dra i sladden för att blåsa upp västen om du behöver. Automatisk inflation innebär dock att om du befinner dig i havet och har problem – säg medvetslös – kommer västen att blåsa upp utan att du behöver göra någonting.

Bekvämlighet

Inte bara spelar din längd och vikt roll när du vill köpa en flytväst, men andra aspekter av dess konstruktion kan göra skillnad när det gäller passform. Komfort är särskilt viktigt eftersom du måste bära den mot våta och torra kläder, ibland i timmar i taget. Se till att västen inte gnider sig besvärligt mot din hud eller några baddräkt sömmar innan du bestämmer dig för att behålla den.

Justering

När du har valt din jacka, se till att du bär den ordentligt. En omsluten, löst monterad jacka kan lätt lossna från kroppen när din båt välter, du faller överbord eller till och med bara i vattenströmmen medan du simmar. Du måste justera din väst varje gång du tar på dig den – eller sätt den på ditt barn eller din hundkompis. Grunderna för att åstadkomma detta effektivt kokas ner till en unik idé: Om du kan rycka upp jackan över öronen är den inte tätt nog.

Om den kan dras upp över öronen och huvudet på torrt land, kommer själva västens flyt att få det att göra det också i vattnet och lämnar dig utan en flytanordning när du behöver det mest. Detta gäller dig själv, dina vänner, din hund och dina barn. Specifikationerna för att justera beror på västen du har på dig och hur den passar på din kropp, men om du ger den ett seriöst drag och den glider uppåt justeras den inte ordentligt.

Entrétyp

Kajak flytvästar är utformade med olika ingångstyper. Det vanligaste är en dragkedja på framsidan, men vissa har dragkedjan förskjuten till ena eller den andra och andra har ingen dragkedja alls. Den största fördelen med att ha en offset dragkedja är mindre sannolikheten för att blixtlåset fastnar medan du åter går in i din kajak (om du råkar falla ut). Därför väljer många kajakpaddlare antingen en flytväst med en offset-dragkedja eller ingen dragkedja alls. Men om du letar efter det enklaste och mest bekväma sättet att få din flytväst på och av, kommer en främre dragkedja att gå bra.

Viktkapacitet

Varje flytväst är utformad för att bära en viss vikt i vattnet. Av den anledningen är det viktigt att ta hänsyn till det viktintervall som flytvästen du överväger är klassad för. Detta hjälper dig att välja rätt flytväst för ditt viktintervall.

I allmänhet är flytvästar för spädbarn utformade för 0-30 kg. Medan barn för flytvästar har en värdering på 30 till 50 kg. Ungdoms flytvästar har vanligtvis 50-90 kg. viktkapacitet, medan vuxna flytvästar är utformade för att bära 40 kg och högre. De flesta tillverkare tillverkar stora versioner för stora vattensporter.

Bärbarhet

Sist men absolut inte minst, var noga med att ta reda på den flytkraft som en flytväst är utformad för att tillhandahålla. Detta kommer att se till att du väljer en flytväst som kan hålla hakan och munnen ovanför vatten. Som referens behöver vuxna 3-5 kg flytkraft för att hålla sig flytande.

Alla alternativ i våra flytvästrecensioner är USCG-godkända och skryter flytkraft långt över 5 kg. När du väl har köpt en flytväst är det också smart att testa den i en kontrollerad miljö som en pool eller en lugn sjö. På så sätt får du reda på om jackan kan hålla huvudet helt ur vattnet när du är i en avslappnad position

Justeringspunkter

Det här är platserna där en kajak-flytväst kan justeras för att passa din kroppstyp. I allmänhet kommer en kajak-flytväst som erbjuder fler justeringspunkter att kunna passa tätt på ett större antal människor utan att klämma eller orsaka obehag.

Snabbfästbälte

Inte alla flytväst för kajak är utrustade med den här funktionen, men de som bäst tjänar snabbvattenspaddlare eller de som paddlar kajak i mer extrema havsförhållanden. Bältet används vanligtvis för att fästa ett dragkrok (rep) till kajakpaddarens flytväst, som sedan kan användas för att hjälpa en annan kajak eller medvetslös simmare i vattnet. Med snabblåset kan emellertid bogseringskayakern effektivt “dra i ripcord” och lossna från allt (eller vem) han eller hon bogserar om de känner att deras säkerhet är i fara.

Fästsystem

Denna term hänvisar till hur flytväst går på bäraren och säkrar. Exempel på olika ingångssystem inkluderar:

 • Främre ingång (blixtlås framtill, mitt i västen)
 • Offset front entry (dragkedja fram men offset till ena eller den andra sidan)
 • Sidoingång (dragkedja på ena sidan av flytväst), eller
 • Över huvudet inträde (ingen dragkedja; denna flytväst glider helt enkelt över bärarens huvud och axlar).

Mussleficka

Denna stil av fickan öppnar sig som en mussla (som namnet antyder). Fördelen med denna stil är att det kan vara lättare att hitta mindre föremål som lagras i en clamshell pocket jämfört med att blint nå det föremål du söker i en standardficka med dragkedja.

Att tänka på inför köp av flytväst för segling

Segling är utan tvekan en av de bästa upplevelserna du någonsin kan ha. Det lugnande och skonsamma ljudet från havet, den lilla gungningen av båten och den varma brisen som borstar mot ditt ansikte gör helt enkelt segling till en av de roligaste aktiviteterna du kan njuta av. Men även med glädjen som följer med segling har sina faror och saker kan snabbt gå fel om det oväntade händer. Det faktum att du är ute på vattnet betyder att det finns en möjlighet att du kan hamna i det i stället.

Och eftersom en enkel slipning är allt som krävs för att ha dig över sidan, är det av stor vikt att ha en bra flytväst. Med tanke på att segling är en aktiv sport som kräver mycket rörelse, bör de bästa flytvästar för segling varken vara begränsande eller skrymmande. Det bör också ge bra stöd om du hamnar i vattnet. Med en bra flytväst för segling ska du bara hålla dig flytande utan att använda mycket energi.

När du seglar bör säkerhet vara en prioritet och detta kräver behovet av en ordentlig flytväst. Men eftersom det finns många seglingsvästar på marknaden kan det vara ganska utmanande att välja en bra. För att göra det mycket lättare för dig kommer vi att lyfta fram de bästa flytvästar för segling.

Att tänka på inför köp av flytväst för kajakpaddling

Även om, i teorin, åtminstone vilken jacka som helst kan användas för kajakpaddling, så är det inte strängt taget fallet. Vissa är helt enkelt för skrymmande och kan kraftigt begränsa paddelns rörlighet och allmänna komfort när de är på vattnet.

De flesta vuxna flotationsanordningar du kommer att hitta kommer att vara kragefria flytförmåga, ungefär som en väst i design. Antingen skjuter du det över huvudet och justerar det med hjälp av blixtlås på sidan under armarna och ett bälte som ligger strax ovanför midjan eller magen eller så tar du på dig som en jacka och dragkedja fram. Det kommer vanligtvis att finnas ett bälte också. flytvästar avsedda för små barn ska ha en krage för att stödja huvudet, ett grepprem på baksidan av denna krage och ett band mellan benen. Det finns två viktiga aspekter att ta hänsyn till när du väljer en flytväst.

Vem ska ha flytvästen?

Det första du självklart behöver tänka på är vem som ska bära det? Det finns ett omfattande utbud av flytväst för hela familjen, inklusive hunden. När du har gjort din undersökning är det enda problemet du eventuellt står inför att välja en viss färg eller specifik funktion.

Var ska du paddla?

Den andra aspekten att tänka på är var ska den användas? Om du bor i ett varmt klimat eller planerar att paddla kajak under solen under långa perioder behöver du en specifik typ av kajakpaddling för den typen av miljö. Om du bor bredvid en vattenkropp som kan bli grov och hackig, måste du också ta med det. I syntesen måste du tänka på vilken typ av vatten och den naturliga miljö du troligen befinner dig i när du paddlar kajakpaddling.

Det här är en övervägning som jag inte alltid har tänkt nog på tidigare och som ett resultat har jag slutat med jackor som inte passade för den typ av användning jag skulle ge dem. Ibland var de obekväma eftersom de gnuggade mina inre armar medan andra verkade vara bra först men begränsade min andning när en större fysisk ansträngning krävdes.

Att få det rätt är inte enkelt och en bra rekommendation är att du får råd från din leverantör om du känner att du inte är tillräckligt kunnig. När de förstår hur deras produkter kommer att användas kan de ge dig värdefulla tips och råd. Kom ihåg att de flesta butiker inte tillåter dig att returnera en begagnad flytväst. Det finns ingen “testperiod”. Försök att få det rätt första gången.

Storleksguide för flytvästar för kajakpaddling

hur din PDF passar dig kommer att avgöra hur bra den faktiskt förblir på dig och hur bekväm du känner när du paddlar så att det är rätt att få rätt. För vuxna anger bröstmätningen din storlek medan vikten är den mätning som används för barn. Kön är också en faktor och de flesta butiker kommer att ha en rad PDF-filer för män och kvinnor.

Glöm inte att ta hänsyn till att du kommer att sitta när du paddlar, om du testar en PDF i en butik, försök att ha en liknande t-shirt etc. som du skulle ha på dig vid kajakpaddling för att mäta storleken och sitta på en stol för att se hur bra det passar dig. Se till att du också kontrollerar de olika justeringarna som finns, till exempel bälten, spännen, remmar och blixtlås.

Kom ihåg: ju kortare flytväst är, desto större blir det. Paddlare med en stor bröststorlek kan känna sig mer bekväma i en längre enhet. Om du använder ett spraydäck kommer kortare enheter att vara ett bättre alternativ för dig eftersom de lämnar lite utrymme runt midjan för att rymma det. När du köper online, kontakta säljaren om du alls är tveksam och se till att deras returpolicy inte är för dyr om du inte är nöjd med produkten när du får den (du kan inte returnera den när den har använts ). Hur som helst, se till att den passar dig och att du känner dig bekväm att bära den medan du paddlar kajak.

Färgval

Dessa dagar kommer flytväst för kajakpaddling i alla tänkbara färger. Borta är de dagar då man i princip kunde välja mellan en otäck gulaktig färg och orange. Ju ljusare och mer synlig din enhet är, desto lättare blir det att upptäcka dig på vattnet. Detta är väldigt viktigt om du kajakar i en vattenkropp som delas av andra användare i fritidsbåtar och vattenskoter etc. Jag bor i en del av världen där antalet båtar på vattnet ökar exponentiellt under turistsäsongen mellan juni och september och jag är väldigt glad att jag valde en extremt ljus flytväst med reflekterande remsor eftersom du kan se mig från ganska en distans.

Att manövrera genom sjötrafiken är inte lika skrämmande, trots att enstaka berusade förare, andra användare ser och undviker mig. De reflekterande remsorna på baksidan och framsidan blandas snyggt in i enhetens design om, förbjudet, räddningstjänsten behövde leta efter mig i mörkret. Just i sommar vågade en stor grupp kajakpaddlare in i en mycket stor grotta precis längs kusten där jag bor.

Vädret förändrades, havet blev grovt och hackigt och de kunde inte komma ut ur grottan utan att kantra. Det enda alternativet var att stanna inne och vänta på att bli räddad. Kustbevakningen rapporterade senare till pressen att på grund av den dåliga sikten inuti grottan var det enda sättet de kunde lokalisera kajakmakarna (några av dem hade övergett sin kajak och klättrat upp på stenar och avsatser inuti grottan) var av det reflekterande materialet på deras flytväst.

Det är vanligtvis inte en funktion som tillverkare förkämpar, men enligt min mening bör reflekterande remsor på flytväst vara obligatoriska eftersom de är ett enkelt men ändå effektivt säkerhetstillägg till din enhet.

Extra kajakpaddlingsvästfunktioner

Ju fler tillägg, fickor och fästpunkter som en flytväst för kajakpaddling brukar höja sitt pris. Enligt min erfarenhet är det bättre att hålla det enkelt eftersom vissa av dessa funktioner kan bli besvärliga efter ett par timmar på vattnet, speciellt om det är en varm solig dag. Människor som fiskar från kajaker uppskattar att de kan förvara sina bitar och bobar i praktiska fickor på sin flytväst men om du inte planerar att fånga din lunch medan du är ute på kajakpaddling, välj en enklare, snyggare design.

Kom ihåg: ju fler fickor fulla av utrustning du har på din flytväst desto tyngre är du, vilket uppenbarligen påverkar flytkraften vilket gör det svårare för dig att röra dig och hålla dig flytande om du hamnar i drycken. Vissa flytväst har andra funktioner som en visselpipa, en dragkrokfäste, hydreringsfickor eller till och med en inbyggd flare.

Underhåll

Du kan ha en flytväst i flera år om du tar dig tid att ta hand om den. Vissa kajakpaddlare förbiser detta och glömmer att ge sin enhet den vård den kräver, vilket påskyndar mögel, ruttning och allmän försämring av denna väsentliga del av ditt kajakpaddling. Efter att ha använt den, kom ihåg att blötlägga den i färskt vatten eller spola ner den ordentligt.

Häng ut den för att torka och undvik direkt solljus och förvara den inte förrän du är säker på att den är 100% torr. Ett annat topptips för att du ska få så lång livslängd som möjligt av din investering i personlig säkerhet är att inte sitta på den.

Det kan vara frestande att använda som en kudde om du befinner dig på en stenig kust, tar en paus, äter din smörgås eller njuter av utsikten. Frågan är att spännen och tillbehören kan gå sönder och majoriteten av flytvästarna har inga utbytbara delar, vilket innebär att du måste köpa en annan. Ta hand om det och det kommer att ta hand om dig.

Lista över de bästa Flytvästarna 2023

 • Bäst i test: Baltic SAR 40
 • Populärast: Baltic Compact 100 Auto
 • Premiumval: Baltic Legend 165
 • Billigast: Baltic Dinghy Pro

Typer av flytvästar

Båtflytväst

Hitching en tur på en festpråm eller ta ut motorbåten för en söndagssnurr? Om avkoppling är din spelning, är du troligtvis på jakt efter en allmän rekreationsväst. Dessa västar tenderar att vara enkla, med mycket få krusiduller – och ofta också ett bra värde.

Några saker att tänka på när man överväger olika modeller är nack- och armområdena och den nedre remmen. Många västar har smala halsar och små ärmhål, vilka båda minskar andningsförmågan och är betydligt mindre bekväma att bära. På samma sätt, om jackans bottenrem är för nära botten på skumpanelerna, är det mer troligt att den glider av och gnuggar direkt mot din hud – ouch.

Paddlingflytväst

Om du är redo att gå ut på vattnet under din egen kraft, har du hela armens rörelseområde och ökad andningsförmåga medan du slår och fjäder är två av de viktigaste faktorerna. Paddeljackor har ofta smalare axelavsnitt, integrerade nätpaneler och några av de största armöppningarna.

Många koncentrerar också all skumflotation på baksidan till toppen av västen för att helt undvika att störa den låga ryggstödet hos de flesta paddeldrivna båtar. De kan också ha olika fickor för specifika ändamål – från att hålla en granola bar nära till hands till att värma upp dina händer från det kalla vattnet eller till och med hålla din nödkniv lätt tillgänglig.

Fiskevästar

Det enda som alla fiskevästar har gemensamt är fickor. Vissa har några blygsamma fickor för små föremål, medan andra verkar bara vara fickor. Oavsett vad du föredrar i fickan är det fortfarande viktigast att ha en bekväm jacka som du faktiskt vill ta på dig.

Barnflytvästar

När det gäller att hitta rätt jacka för dina barn är reglerna för dimensionering något annorlunda. Istället för att mäta ditt barns bröstomkrets, är västarna dimensionerade efter vikt. Detta är oerhört viktigt för att få rätt, eftersom de olika storlekarna erbjuder olika flytkrafter.

Om du lägger ett barn på 53 kg i en jacka som är designad för barn 30-50 kg, kanske de inte flyter särskilt bra. Den lättare jackan erbjuder inte samma flytkraft som en tillverkad för 50 kg barn. Ändå, som alla föräldrar vet, bara för att två barn väger 40 kg vardera, betyder det inte att de har samma höjd eller omkrets. Detta ger ett extra svårighetsgrad för att hitta rätt barnväst, eftersom vissa är mindre tillmötesgående för högre eller tjockare barn.

Dessutom tenderar yngre barn att vara annorlunda proportionerade än de flesta vuxna. Med smala axlar, tunna kistor och ett tyngdpunkt som vanligtvis ligger någonstans bakom magknapparna kan det vara svårt att säkra en flytväst på ett barn. Den normala regeln att ropa den uppåt för att se om den lossnar resulterar nästan alltid i exakt det resultatet, helt enkelt på grund av små barns form jämfört med vuxna.

Det är därför en flytväst med ett benrem är så viktigt för barnen. Det extra bandet ser till att jackan inte kan glida upp över öronen och av huvudet. Samtidigt remmar det nödvändigtvis under ett ganska känsligt område av kroppen, vilket skapar en känslig balans mellan att vara tätt nog att stanna kvar utan att vara så tätt att det orsakar obehag eller utslag.

Hundflytvästar

Att välja rätt flytväst för din hundkamrat kräver ett lite annat tillvägagångssätt, eftersom hundjackor är väldigt olika. Innan du köper en jacka, föreställ dig din hund – hur reagerar han runt vatten? Älskar han att hoppa från änden av bryggan och spendera timmar på att hämta pinnar och bollar från vattnet?

Är din hund en erfaren, bekväm simmare utan att tveka springer först i kraschande vågor? Eller föredrar din hund att vara runt vatten utan att komma in i det? Vaddar kanske bara till fotledsdjupet men njuter gärna av båtäventyr och strandutflykter. Om någon av dessa låter som din hund kommer han att uppskatta att du prioriterar komfort och andningsförmåga i sin nya väst. En hund som simmar med säkerhet troligtvis inte behöver intensiv flytning, utan värderar en bekvämare design för paddling och lek.

På samma sätt kommer en hund som inte vill simma alls men gillar att vara med dig runt vattnet också uppskatta en andningsväst som inte får honom att baka i sommarsolen och ett bekvämt alternativ som är lätt att krypa upp och titta på vinkar in. Beskriver vi din valp? Tänk sedan på en hund flytväst.

Eller kanske är din hund nervös för vatten och vill inte gå djupare än bröstet. Kanske är din hund entusiastisk över vatten men oerfaren. Eller kanske din hund älskar vatten men är inte särskilt flytande – mopsar är till exempel kända för att ha svårt att hålla sig flytande. Kanske är din hund en utmärkt, erfaren simmare, men är SÅ entusiastisk att han kommer att jaga bollen i vågorna hela dagen, till utmattning.

Eller kanske planerar du att ta din hund genom några stora vågor eller grovt vatten, som på en vit- eller havsekspedition. Om något av det låter som din hund är en jacka med extra flytning ett utmärkt val. Det kan ge självförtroende för en hund som är nervös (eller en ägare som är nervös!) Och extra säkerhet för hundar som vägrar att ge upp simning eller har svårare att hålla näsan över vattnet.

Varje hund har olika storlek och form, vilket kan göra det svårt att veta om du har rätt passform. Oavsett vilken jacka du äntligen bestämmer dig för, finns det några tips och tricks för att säkerställa din hunds säkerhet i vattnet. Kontrollera först att det är tillräckligt tätt. De flesta doggie-flytvästar har ett topphandtag att ta tag i – se till att västen är tillräckligt tät så att du kan lyfta din hund med den. Och precis som med en mänsklig väst, skaka toppen uppåt mot din hunds huvud för att se till att den inte glider av i vattnet.

Se till att det är tillräckligt löst. Detta kan låta motsägelsefullt till den första punkten, men om jackan är för stram kan din hund inte andas, överhettas eller till och med utveckla smärtsamma hot spots – och de kan inte berätta om något av det. Kontrollera runt revbenen – du bör fortfarande kunna passa flera fingrar under remmarna när din hund andas in. Fråga dig själv hur du känner med den tätheten.

Titta speciellt både bakom och framför Fidos framben för att kontrollera om det finns gnugga fläckar. Innan du går ut på vattnet, kontrollera allt detta igen med din hund som står, sitter och ligger – och fortsätt att kontrollera igen regelbundet under hela ditt äventyr, särskilt när Lucky kommer in och ut ur vattnet. Målet är att hitta intervallet mellan att vara för lös och för snäv. I slutet av dagen är konstant återkontroll kritisk.

Vanliga frågor om Flytvästar

Vilken ålder har du för att ha en flytväst?

Lagen ålägger barn under 13 år att bära en kustbevakningsgodkänd flytväst när de är på en båt. De enda undantagen från detta krav är om barnet utnyttjas på segelbåten eller ligger under däcket eller i en sluten stuga.

Det är också obligatoriskt för vuxna ombord på PWC eller för att driva sport att bära godkända flytvästar. För säkerhet i vattnet är det dock klokt att alla bär en flytväst medan de är på vattnet, oavsett ålder.

Vad är flytväst?

En flytväst är en ärmlös väst utrustad med ett flytande medium som skum eller uppblåsbar luftkammare och bärs av en person i vattnet för att hålla dem flytande om de av misstag hamnar i vattnet. Genom att hålla ansiktet över vatten hjälper en flytväst till att förhindra drunkning och kan vara en livräddare.

Vilka är de olika typerna av flytvästar

flytvästar finns i inneboende flytande (skum) och uppblåsbara mönster. Vidare faller både skum och uppblåsbara personliga flytanordningar under fem olika klassificeringar. flytvästar av typ I är utformade för nödsituationer och offshore-användning, medan typ II flytvästar är utformade för användning nära stranden.

Flythjälpmedel av typ III ger komfort, rörlighet och flytförmåga för människor som bedriver vattensporter och fritidsaktiviteter, medan flytvästar av typ V är gjorda för specifika vattenaktiviteter som vattenskidor. Slutligen är typ IV-flytanordningar ringar och kuddar som är avsedda att kastas till en person i vattnet.

Finns det ett utgångsdatum för flytvästar?

Nej, flytvästar har inget utgångsdatum. flytvästar har dock en begränsad livslängd eftersom det konstanta slitaget får dem att förlora sin effektivitet över tiden. Specifikt, skum flytvästar har en maximal livslängd på tio år, varefter de behöver bytas ut. När det gäller uppblåsbara flytvästar har spolarna och CO2-patronerna ett utgångsdatum. Även om de kan hålla så länge som tre år rekommenderar experter att de byts ut efter ett år.

Vad är skillnaden mellan flytväst och flytväst?

Det finns ingen skillnad mellan dessa två termer. flytvästar och flytvästar är båda namnen på den personliga flytanordningen (flytväst) som en person bär för att hålla sig flytande i vattnet. En flytväst kallas också en livräddare, livbälte, Mae West eller flytförmåga.

Hur viktig är viktkapaciteten?

Varje flytväst har en individuell kapacitet. Tänk på detta när du köper en flytväst. Fantastiska flytvästar kommer inte bara att vara justerbara för att passa dig, utan finns i en rad olika flotationsfunktioner. Varför är detta viktigt? För om din flytväst inte matchar din vikt stöder den dig inte ordentligt och kan öka sannolikheten för ett dåligt resultat. flytväst med för mycket flyt för en given person blir alltför skrymmande och onödigt stor. Leta efter en flytväst som passar din vikt.

Hur viktigt är det vilken färg man väljer?

Med flytvästar är ljusa färger med hög synlighet idealiska. Inte bara hjälper en ljus nyans att hålla dig sval när du har kul i den heta sommarsolen. Viktigast av allt, det ser till att räddare kan upptäcka dig om du någonsin befinner dig i en räddningssituation. Stora färger för synlighet i vattnet inkluderar orange, rött och gult. Om du fiskar i svagt ljus är det en bra idé att ha en flytväst med reflekterande accenter.

Vem behöver en flytväst?

För att se till att din jacka är så bekväm och säker som möjligt, var noga med att kontrollera storlek innan du drar ut ditt kreditkort. Precis som att köpa en ny skjorta är storlekar i olika stilar och tillverkare nära men inte desamma. Och till skillnad från en skjorta kan du bära en flytväst som är för liten eller stor för dig, dödligt utsatt.

De flesta flytväst-storlekar listas som en tummätning, taget runt den största delen av bröstet. Detta gäller för vuxna jackor och hundvästar, men för barn (eller vem som helst under 90 kg) beror dimensionering helt på vikten. Att köpa en flytväst är inte heller dags att köpa en storlek mindre – den här utrustningen är tänkt att rädda ditt liv, men det kan inte göra det om den inte passar.

Ska jag rengöra min flytväst?

De viktigaste stegen för att hålla en flytväst i gott skick är korrekt torkning och förvaring. Om du har använt din flytväst och blivit blöt måste du se till att den är 100 procent torr innan du lagrar den. Det bästa sättet att få en flytväst-mögel är att lägga den bort våt eller till och med att förvara den på en fuktig plats som en fuktig källare. Om din flytväst blir smutsig, tvätta hand med varmt vatten och tvål och skölj noga innan du torkar helt.

Kommer en flytväst att hålla mig varm i kallt vatten?

En flytväst är tänkt att göra en sak och det håller dig flytande. Om du spelar i extra kallt vatten, överväga att lägga till en våtdräkt under din flytväst. Olika våtdräkter fungerar på olika sätt, men de ger isolering som är avgörande för att behålla kroppsvärmen om du är nedsänkt i kallt vatten längre än några sekunder. Tjockare våtdräkter ger också viss flytning, så även om de inte ersätter en flytväst kan de hjälpa dig att hålla dig över vattnet.

Foley erbjuder våtdräkter i “Farmer John” -stil till sina forsränninggäster. Denna stil lämnar armarna fria för simning och paddling men håller kärnan isolerad. För kallt vatten där han kör sina turer rekommenderar han kostymer med en tjocklek på 3 mm som NRS Farmer Bill våtdräkt, som är gjord av bekväm nylonbelagd neopren och finns tillgänglig från XXS till 4XL.

Behöver man en certifierad flytväst?

De flesta människor drunknar för att de inte hade flytväst. En flytväst som inte är godkänd av kustbevakningen är dock lite bättre än ingen flytväst alls. När du köper en flytväst som uppfyller alla kriterier som ställts av kustbevakningen kan du vara säker på att du får den säkraste flytväst som finns tillgänglig.

Vilka olika certifieringar finns för flytvästar?

flytvästar finns i fem kategorier. De flesta paddlare bör använda en flytväst av typ III eller typ V USCG.

 • Typ I – Offshore flytvästar, denna typ av väst är avsedd för avlägsna förhållanden där det kan dröja länge innan räddning sker. De har mer flytkraft eftersom de är mer skrymmande och genom design kommer att hålla ditt ansikte ur vattnet.
 • Typ II – Dessa flytvästar är avsedda för att vara nära stranden och är avsedda för lugnare vatten och håller ditt ansikte ur vattnet men kontrollera att det gör det i beskrivningen. De är mindre skrymmande än en typ I flytväst eftersom de inte är avsedda för dig att vara i grovt vatten.
 • Typ III – Ett flotationshjälpmedel, den här typen av flytväst är avsedd för kajakpaddling, paddla ombordstigning eller någon aktivitet där du behöver röra dig fritt. En typ III är utformad så att bäraren kan hålla sig vänd uppåt men inte automatiskt som en typ I.
 • Typ IV – Kastbar flytväst, den här typen av flytväst är avsedd att kastas i vattnet för någon som föll in. Avsedd som en reserv för flytväst och inte avsedd för grovvatten.
 • Typ V – Denna typ av flytvästar är utformade för speciell användning som vindsurfing, vattenskidor etc.

Vilken storlek flytväst är rätt för mitt barn?

Det bästa sättet att bestämma om en flytväst är rätt för ditt barn (eller någon annan) är att använda de angivna viktklasserna. Unga eller mycket lätta barn kan ha det bättre med barnens flytväst, men det bästa sättet att bestämma är att använda viktklassificeringarna och testa västar personligen om möjligt.

Hur tar jag på mig min flytväst?

 • Efter att ha valt din storlek flytväst baserat på tillverkarens rekommendationer är det viktigt att montera den ordentligt på din kropp.
 • Lossa upp remmarna och sätt på dem.
 • Dra åt remmarna från midjan och uppåt. Om det finns axelremmar bör de dras åt sist.
 • Om det är en flytväst för barn bör det finnas ett grenrem, se till att det är säkert.
 • Efter att alla remmar har dragits åt, låt någon dra upp flytväst. Om det kommer upp till näsan efter att du har dragit åt remmen är din flytväst för stor.
 • Kontrollera att du kan röra dig fritt och inte gnugga medan du paddlar.
 • Testa det i vattnet om du kan för att verifiera att det inte rider upp över näsan medan du är i vattnet.

Kan min flytväst smälla?

Uppblåsbara västar kan punkteras men har vanligtvis slitstarkt tyg på utsidan för att förhindra sådana händelser. Icke-uppblåsbara västar är fast skum och kan inte tömmas. För vissa aktiviteter som forsränning där punkteringar är mer sannolika, kanske du vill undvika uppblåsbara västar.

Vilket material är bäst på en flytväst?

När det gäller material som används i konstruktionen av kajak-flytvästar ser du ofta termen ”denier” kastas runt. Denier hänvisar i huvudsak till vävets styrka i vilket tyg som helst som används för att göra de olika delarna av din flytväst. Nylon är ett mycket populärt material för det yttre skalet av kajak-flytväst på grund av dess motståndskraft mot nötning och UV-skador.

Det finns många olika typer av skum som används för att ge flotationen i en kajak-flytväst, men det här är inte ett område att förpackas i. För de bästa kajak-flytvästarna är den övergripande flytningsgraden viktigare att förstå än den specifika typen av skum används för att tillhandahålla den flotationen. Dessutom kommer många av de bästa flytväst-kayakerna att erbjuda fleecefoder för att isolera fickor och ge dig en plats att lägga dina händer när du inte använder dem.

Hur mäter man passformen?

För vuxna kommer mätningen av din bröststorlek att bli viktigare för att bestämma rätt storlek flytväst för dig än din vikt. Visst vill du ta dig tid att göra matematiken ovan för att se till att du köper en flytväst som ger riklig flotation för din storlek, men det hjälper dig inte att hitta en flytväst som passar bekvämt.

För att ta reda på din bröststorlek, mäta bröstets omkrets vid dess bredaste punkt. Du kan sedan använda numret du får för att jämföra det med rekommendationerna för det specifika märket flytväst du tittar på. En passande flytväst ska vara tätt och “passa som en handske”, samtidigt som du låter dina armar röra sig fritt utan att orsaka skav eller något obehag när du paddlar.

Hur tar jag hand om min fltyväst?

 • Förvara inte flytväst ute i solen, UV kommer att skada materialet.
 • Låt det torka naturligt, lägg det inte i torkaren.
 • Använd inte hårda rengöringsmedel för att rengöra din flytväst.
 • När du lagrar din flytväst mellan olika användningsområden, förvara den på en sval plats som inte är fuktig.
 • När du kasserar en flytväst ska du klippa upp den och kasta den på rätt sätt så att den inte kan användas.

Jag hoppas att den här guiden var till hjälp för att hitta den bästa flytvästen som passar dina behov. Om du vill kommentera eller rekommendera en flytväst som jag inte inkluderade, använd mitt kontaktformulär för att komma i kontakt.

Sammanfattning av köpguide för flytvästar

Medan en flytväst förmodligen inte finns på någons lista över topp tio favoritkläder, är det ett viktigt redskap för alla dagar ute på vattnet. Att hitta en flytväst som är bekväm och låter dig göra vad du vill medan du bär den kommer att gå långt mot din njutning av säker båtliv och flytande kul. Oavsett hur dina vattenlevande äventyr ser ut, hoppas vi att den här artikeln hjälper dig att räkna ut vilken flytväst som är det bästa valet för dig och dina nära och kära.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen