Bästa Flytvästen 2023 – Test av olika Flytvästar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Baltic Elite

Baltic Stinger

Hiko Aquatic

Hiko Baltic Rent

Klicka här för att se fler Flytvästar.

Du som någon gång har varit ute på djupa vatten vet hur extremt viktig en flytväst kan tara. Skulle olyckan vara framme kan den vara skillnaden mellan liv och död. Eftersom den spelar en så vital roll till sjöss är det väldigt viktigt att du väljer rätt modell.

En viktig aspekt är passformen då den kan hindra dina rörelser om du skulle falla i vattnet. Om du är orörlig i vattnet blir det svårare att ta sig till säkerhet. Tänk då på att köpa anpassade flytvästar till barn, bebisar eller hundar.

Dessutom måste västen vara anpassad efter din vikt då den dikterar hur mycket tyngd västen måste kunna hålla över vattenytan. Har man då en som är avsedd för lägre vikter riskerar man att sjunka om man skulle ramla i vattnet.

För att underlätta ditt val har vi skrivit recensioner på fyra olika modeller samt besvarat en del vanliga frågor om just flytvästar.

1. Bäst i test – Baltic Elite Flytväst

Baltic Elite Flytväst

Klicka här för att se bästa priset

Baltic Elite är en mycket behändig kappseglingsväst som enkelt kan användas av både män och kvinnor. Västen är en modell som dras över huvudet vilket gör den väldigt användarvänlig då den alltså inte har vare sig knytsnören eller dragkedjor.

Detta är också en mycket bekväm modell då den har reglerbara axlar som gör att den kan anpassas efter olika kroppsformer och storlekar. Dessutom har den en ficka på flytvästens utsida med dragkedja och skulle man så önska kan man köpa till ett löstagbart grenband.

Detta är en väst som har många olika bra funktioner vilket gör den ganska allsidig. Passformen är mycket viktig för flytvästar och den här modellen kan som sagt anpassas efter kroppsform.

2. Populärast – Baltic Stinger Flytväst

Klicka här för att se bästa priset

Baltic Stinger är en vattenskoterväst som, till skillnad från Baltic Elite, har dragkedja istället för att man drar den över huvudet. Denna modell är anpassad till den som åker mycket vattenskoter.

Modellen har många smarta funktioner som anpassar den till användningsområdet och till exempel har den handtag på framsidan som gör att passageraren lättare ska kunna hålla fast sig under åkturen. Dessutom är flytvästen utrustad med ett robust spänne uppe vid dragkedjan som gör så att den håller sig på plats vid fall i höga farter.

Precis som Baltic Elite har den här flytvästen en utvändig dragkedjeficka samt möjligheten att köpa till ett löstagbart grenband.

3. Premiumval – Hiko Aquatic Flytväst

Hiko Aquatic Flytväst

Klicka här för att se bästa priset

Hiko Aquatic är en mycket högkvalitativ flytväst som är anpassad efter tuffa förhållanden ute till havs. Den är mycket justerbar och du kan reglera både de neoprenvadderade axelremmarna samt två sidoremmar i kombination med en midjerem som förhindrar den att åka av när du är i vattnet.

Likt Baltic Stinger har den här flytvästen en dragkedja på framsidan och den har dessutom två stora fickor som båda är utrustade med dragkedja. Dessutom är fickorna isolerade så att du ska kunna värma dina händer när det är extra kallt.

Utöver de nämnda fickorna har den här flytvästen en liten ficka för till exempel karbinhakar, energibars eller knivar och en större ficka där bak för en vätskeblåsa. Den fickan har dessutom ett dedikerat fack till signalbloss.

För ökad säkerhet är den dessutom utrustad med flera reflekterande detaljer och även en visselpipa.

4. Billigast – Hiko Baltic Rent Röd Flytväst

Klicka här för att se bästa priset

Hiko Baltic Rent är en flytväst som är designad för en allsidig användning. Precis som Hiko Aquatic och Baltic Stinger har den här modellen en dragkedja framtill som gör den enkel att ta av och på. Dragkedjan i kombination med de justerbara midje- och sidoremmarna gör västen både bekväm och hindrar västen från att glida av när du simmar.

Den här flytvästen är gjord av ett mycket flexibelt och bekvämt cellplastmaterial som samtidigt har en låg densitet. Materialet är dessutom resistent mot petroleumprodukter, fukt och kemikalier, det är lätt att rengöra och ruttnar inte.

Utanpå cellplastmaterialet har västen ett lätt nylontyg som kan motstå nötningar, som har bra dragfasthet och som är mycket slitstarkt när det är utspänt. Dessutom tål tyget detergent och dieselolja.

Lista över de bästa flytvästarna 2023

  • Bäst i test: Baltic Elite Flytväst
  • Populärast: Baltic Stinger Flytväst
  • Premiumval: Hiko Aquatic Flytväst
  • Billigast: Hiko Baltic Rent Röd Flytväst

Vanliga frågor om flytvästar

Hur fungerar en flytväst?

Många modeller är gjorda av material som har en låg densitet. Det betyder att när du tar på dig den blir din sammanlagda genomsnittliga densitet lägre än vattnets och detta gör att du flyter.  Uppblåsbara flytvästar fungerar enligt princip bara att de istället fylls upp med koldioxid när de sänks ner under vatten.

Kan man drunkna med en flytväst?

En flytväst är designad för att den ska vara så svår som möjligt att drunkna i. Dock kan olyckor ändå inträffa. Det kan till exempel bero på att västen inte var anpassad till användarens vikt eller att den var av fel storlek.

Vad kostar en flytväst?

De kan kosta allt mellan några enstaka hundra kronor upp till några tusenlappar. På den här sidan har vi listat modeller som kostar mellan cirka 800 kr och 2000 kr.

Hur länge kan man ha en flytväst?

Även om det inte riktigt finns några bäst före-datum borde man inte använda dem alldeles för länge då dess prestanda kan försämras med tiden. Det är rekommenderat att man köper en ny efter cirka 10 år.

Vilka storlekar finns flytvästar i?

Många modeller är gjorda för vuxna då de oftast är ute på vattnen. De finns i många olika storlekar och de flesta kan även justeras. Självklart finns det också flytvästar för bebisar och barn mellan 15 och 30 kg som även de kommer i olika storlekar. Det finns nu även flytvästar för hundar.

Sammanfattning

Flytvästen är som sagt den kanske viktigaste delen när man ska ut på vattnet. Om den används på rätt sätt kan den rädda liv men om den används på fel sätt kan den vara i stort sett oanvändbar.

Det är alltså väldigt viktigt att man köper rätt modell när man letar efter en. Olika flytvästar kan vara anpassade efter olika användningsområden och då måste du veta vad du ska använda din väst till. En flytväst för fiske kan nämligen ha fickor eller andra förvaringsmöjligheter så du kan förvara några fiskedrag eller andra fiskeredskap.

Oavsett om flytvästen är för barn, vuxna eller hundar måste den vara av rätt storlek och anpassad efter användarens vikt. Annars riskerar man att den blir mer av ett hinder än ett hjälpmedel.

“En flytväst är den absolut viktigaste tillgången på vilken båt som helst.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen