Bästa fiskedragen 2024 – Test av olika fiskedrag

Fiskedrag är en avgörande del av fisket och är använda för att locka och fånga olika fiskarter. Fiskedrag kan variera i storlek, form och material beroende på vilken fiskart som ska fångas och i vilket slags vatten som fisket bedrivs.

I denna artikel kommer vi att gå igenom de populäraste typerna av fiskedrag och hur de används för att fånga olika fiskarter.

Lista över de bästa fiskedragen 2024

 • Bäst i test: Svartzonker McPerch Shad Jigg
 • Premiumval: Westin Platypus Sinking Wobbler
 • Billigast: Myran Mira Spinnare

Köpguide för fiskedrag 2024

Fiskedrag är en viktig del av en fiskares utrustning. Det finns en mängd olika fiskedrag att välja mellan, och det kan vara svårt att veta vilket som är bäst för just din typ av fiske. I denna köpguide kommer vi att gå igenom några viktiga faktorer att tänka på när du väljer fiskedrag.

 • Fiskart
 • Material
 • Färg
 • Storlek och form
 • Krokstorlek
 • Pris

Fiskart

Det första du behöver tänka på när du väljer fiskedrag är vilken typ av fiske du ska ägna dig åt. Olika typer av fiske kräver olika typer av fiskedrag.

Om du exempelvis ska fiska abborre, kan du använda mindre fiskedrag, medan om du ska fiska gädda, kan du behöva större och mer robusta fiskedrag.

För små fiskar är det oftast smidigast att skippa kastspöet och istället införskaffa ett metspö.

Material

Det finns fiskedrag tillverkade av olika material, och valet av material kan påverka hur väl fiskedraget fungerar. Vissa material kan exempelvis vara mer slitstarka än andra och bättre stå emot korrosion.

Ett vanligt material är plast, som är lätt och billigt. Men om du letar efter mer robusta fiskedrag kan du välja metallfiskedrag som är mer hållbara och kan ge en bättre dragning i vattnet.

Färg

Fiskedragets färg kan vara en viktig faktor när du väljer vilket fiskedrag du ska använda. Det finns ingen absolut färg som fungerar bättre än någon annan, utan det är snarare frågan om att hitta rätt färg för just det vattnet du fiskar i.

Generellt sett är det bäst att välja en färg som matchar vattnet du fiskar i, eller en färg som imiterar de fiskar som finns i vattnet.

Storlek och form

Storlek och form är också viktiga faktorer att tänka på när du väljer fiskedrag. En tumregel är att välja ett fiskedrag som är proportionellt med den fisk du vill fånga. Om du ska fiska mindre fiskar, kan mindre fiskedrag fungera bättre, medan om du ska fiska större fiskar behöver du större fiskedrag.

Krokstorlek

Krokstorleken är också en viktig faktor att tänka på när du väljer fiskedrag. En för stor eller för liten krok kan göra det svårt att fånga fisken. Generellt sett är det bäst att välja en krok som är proportionell med storleken på fiskedraget och fisken du vill fånga.

Pris

Priset på fiskedrag kan variera mycket beroende på material, kvalitet och varumärke. Det är viktigt att tänka på hur ofta du kommer att använda fiskedraget och vad du är villig att betala för det.

Ibland kan det vara värt att investera i högkvalitativa fiskedrag som kommer att hålla länge och fungera bättre i vattnet.

Olika typer av fiskedrag

Fiskedrag är en viktig del av fisket, och det finns många olika typer att välja mellan. Här är en översikt över några vanliga typer av fiskedrag, inklusive jigg, wobbler, spinner, jerkbait och fiskeflugor.

Jigg

Jigg är ett vanligt fiskedrag som består av en krok med en mjuk plastkropp. Jigg kan användas för att imitera en fisk som simmar på botten, eller för att locka fisken att hugga.

Jigg finns i olika storlekar, former och färger och kan anpassas för att passa olika typer av fiske. En vanlig teknik för att fiska med jigg är att kasta ut och dra in jigg över botten med en serie korta ryck.

Wobbler

Wobbler är ett fiskedrag som rör sig från sida till sida när det dras genom vattnet. Wobblers kan ha en naturlig rörelse som efterliknar en skadad fisk, och kan vara effektiva för att locka större fiskar.

Wobblers finns i olika storlekar, former och färger, och vissa modeller kan dyka ner i vattnet när de dras. En vanlig teknik för att fiska med wobbler är att kasta ut och veva in wobblern med jämn hastighet.

Spinner

Spinner är ett vanligt fiskedrag som består av en kropp, en roterande skiva och en krok. När spinnern dras genom vattnet roterar skivan och skapar en vibration som kan locka fisken att hugga. S

pinner finns i olika storlekar och färger och kan anpassas för att passa olika typer av fiske. En vanlig teknik för att fiska med spinner är att kasta ut och veva in spinnern med jämn hastighet.

Jerkbait

Jerkbait är ett fiskedrag som rör sig på ett slumpmässigt sätt när det dras genom vattnet. Jerkbait kan efterlikna en skadad fisk och locka fisken att hugga.

Jerkbait kan ha olika former och färger och finns i både flytande och sjunkande modeller. En vanlig teknik för att fiska med jerkbait är att kasta ut och rycka tillbaka jerkbaiten med kraftfulla och korta ryck.

Fiskeflugor

Fiskeflugor är en annan typ av fiskedrag som används inom flugfiske. De består vanligtvis av fjädrar, hår eller syntetmaterial som imiterar insekter eller småfisk. Fiskeflugor kan ha olika storlekar, former och färger och kan anpassas för att passa olika typer av fiske.

En vanlig teknik för att fiska med fiskeflugor är att kasta ut flugan och låta den driva med strömmen, eller att simma flugan genom vattnet med en serie korta ryck och pauser för att efterlikna rörelsen hos en insekt.

Oavsett vilken typ av fiskedrag du väljer är det viktigt att tänka på vilken typ av fiske du ska ägna dig åt, vilken typ av fisk du vill fånga och vilka förhållanden som råder i vattnet. Genom att välja rätt fiskedrag och använda rätt teknik kan du öka dina chanser att fånga den fisk du vill ha.

olika typer av fiskedrag

Val av fiskedrag för olika fiskarter

Att välja rätt fiskedrag är en viktig del av fisket. Olika fiskarter har olika beteenden och preferenser när det gäller föda, vilket innebär att olika fiskedrag kan vara mer effektiva för olika fiskearter. Om du vet att du ska fiska flera olika fiskarter kan det vara bra att ha med sig olika fiskedrag i exempelvis en fiskeväska eller annan typ av förvaring.

Här är en översikt över några vanliga fiskearter och vilka fiskedrag som kan vara lämpliga att använda för att fånga dem.

Abborre

Abborre är en populär fisk som finns i både sötvatten och bräckt vatten. Abborre är en rovfisk som äter mindre fiskar, kräftdjur och insekter. För att fånga abborre kan du använda en rad olika fiskedrag, inklusive:

 • Jigg
 • Wobbler
 • Spinner
 • Fiskeflugor

Jigg är ett populärt fiskedrag för abborre. Jigg kan imitera småfiskar och kräftdjur, och kan fiskas på olika sätt beroende på djup och vattenförhållanden. En vanlig teknik för att fiska abborre med jigg är att kasta ut och dra in jigg över botten med en serie korta ryck.

Wobblers kan också vara effektiva för att fånga abborre. Wobblers som efterliknar småfiskar och kräftdjur kan vara särskilt lockande för abborre. En vanlig teknik för att fiska abborre med wobbler är att kasta ut och veva in wobblern med jämn hastighet.

Spinner kan också vara effektivt för att fånga abborre, särskilt i grumligt vatten eller vid låga ljusförhållanden. En vanlig teknik för att fiska abborre med spinner är att kasta ut och veva in spinnern med jämn hastighet.

Fiskeflugor kan också användas för att fånga abborre. Fiskeflugor som efterliknar insekter och småfisk kan vara särskilt effektiva. En vanlig teknik för att fiska abborre med fiskeflugor är att kasta ut flugan och låta den driva med strömmen, eller att simma flugan genom vattnet med en serie korta ryck och pauser.

Gädda

Gädda är en stor rovfisk som är populär bland sportfiskare. Gädda äter vanligtvis mindre fiskar, men kan också äta kräftdjur, grodor och andra smådjur. För att fånga gädda kan du använda en rad olika fiskedrag, inklusive:

 • Jerkbait
 • Spinner
 • Skeddrag
 • Fiskeflugor

Jerkbait är ett populärt fiskedrag för gädda. Jerkbait kan imitera en skadad fisk och kan vara särskilt effektivt för att locka större gäddor. En vanlig teknik för att fiska gädda med jerkbait är att kasta ut och rycka tillbaka jerbaiten med kraftfulla och korta ryck.

Spinner kan också vara effektivt för att fånga gädda. Spinner som efterliknar småfiskar och kräftdjur kan vara särskilt lockande för gädda. En vanlig teknik för att fiska gädda med spinner är att kasta ut och veva in spinnern med jämn hastighet.

Skeddrag är ett annat populärt fiskedrag för gädda. Skeddrag har en skedformad kropp som roterar när den dras genom vattnet. Gädda kan lockas av skeddrag som efterliknar småfiskar eller kräftdjur. En vanlig teknik för att fiska gädda med skeddrag är att kasta ut och veva in skeddraget med en serie korta ryck.

Fiskeflugor kan också användas för att fånga gädda. Fiskeflugor som efterliknar stora insekter eller småfiskar kan vara särskilt effektiva för att locka gäddor. En vanlig teknik för att fiska gädda med fiskeflugor är att kasta ut flugan och låta den driva med strömmen, eller att simma flugan genom vattnet med en serie kraftfulla ryck.

Lax

Lax är en populär fisk för sportfiske och finns i både sötvatten och saltvatten. Lax äter vanligtvis småfiskar, kräftdjur och insekter. För att fånga lax kan du använda en rad olika fiskedrag, inklusive:

 • Flugor
 • Wobbler
 • Spinner
 • Jigg

Fiskeflugor är ett vanligt fiskedrag för lax. Fiskeflugor kan imitera insekter eller småfiskar och kan fiskas med olika tekniker beroende på vattnet och ljusförhållandena. En vanlig teknik för att fiska lax med fiskeflugor är att kasta ut flugan och låta den driva med strömmen, eller att simma flugan genom vattnet med en serie korta ryck och pauser.

Wobblers kan också vara effektiva för att fånga lax. Wobblers som efterliknar småfiskar kan vara särskilt effektiva för att locka lax. En vanlig teknik för att fiska lax med wobbler är att kasta ut och veva in wobblern med jämn hastighet.

Spinner kan också användas för att fånga lax. En vanlig teknik för att fiska lax med spinner är att kasta ut och veva in spinnern med en serie korta ryck och pauser.

Jigg kan också vara effektivt för att fånga lax. Jigg som efterliknar kräftdjur kan vara särskilt effektiva för att locka lax. En vanlig teknik för att fiska lax med jigg är att kasta ut och dra in jigg över botten med en serie korta ryck.

Öring

Öring är en populär sportfisk som finns i både sötvatten och saltvatten. Öring äter vanligtvis småfiskar, kräftdjur och insekter. För att fånga öring kan du använda en rad olika fiskedrag, inklusive:

 • Flugor
 • Jigg
 • Spinner
 • Wobbler

Fiskeflugor är ett vanligt fiskedrag för öring. Fiskeflugor kan imitera olika typer av insekter och småfiskar och kan fiskas med olika tekniker beroende på vattnet och ljusförhållandena. En vanlig teknik för att fiska öring med fiskeflugor är att kasta ut flugan och låta den driva med strömmen, eller att simma flugan genom vattnet med en serie korta ryck och pauser.

Jigg kan också vara effektivt för att fånga öring. Jigg som efterliknar småfiskar eller kräftdjur kan vara särskilt effektiva för att locka öring. En vanlig teknik för att fiska öring med jigg är att kasta ut och dra in jigg över botten med en serie korta ryck.

Spinner kan också användas för att fånga öring. Spinner som efterliknar småfiskar eller kräftdjur kan vara särskilt effektiva för att locka öring. En vanlig teknik för att fiska öring med spinner är att kasta ut och veva in spinnern med jämn hastighet.

Wobblers kan också vara effektiva för att fånga öring. Wobblers som efterliknar småfiskar eller kräftdjur kan vara särskilt effektiva för att locka öring. En vanlig teknik för att fiska öring med wobbler är att kasta ut och veva in wobblern med jämn hastighet.

Regnbåge

Regnbåge är en populär sportfisk som finns i både sötvatten och saltvatten. Regnbåge äter vanligtvis småfiskar, kräftdjur och insekter. För att fånga regnbåge kan du använda en rad olika fiskedrag, inklusive:

 • Flugor
 • Jigg
 • Spinner
 • Wobbler

Fiskeflugor är ett vanligt fiskedrag för regnbåge. Fiskeflugor kan imitera olika typer av insekter och småfiskar och kan fiskas med olika tekniker beroende på vattnet och ljusförhållandena. En vanlig teknik för att fiska regnbåge med fiskeflugor är att kasta ut flugan och låta den driva med strömmen, eller att simma flugan genom vattnet med en serie korta ryck och pauser.

Jigg kan också vara effektivt för att fånga regnbåge. Jigg som efterliknar småfiskar eller kräftdjur kan vara särskilt effektiva för att locka regnbåge. En vanlig teknik för att fiska regnbåge med jigg är att kasta ut och dra in jigg över botten med en serie korta ryck.

Spinner kan också användas för att fånga regnbåge. Spinner som efterliknar småfiskar eller kräftdjur kan vara särskilt effektiva för att locka regnbåge. En vanlig teknik för att fiska regnbåge med spinner är att kasta ut och veva in spinnern med jämn hastighet.

Wobblers kan också vara effektiva för att fånga regnbåge. Wobblers som efterliknar småfiskar eller kräftdjur kan vara särskilt effektiva för att locka regnbåge. En vanlig teknik för att fiska regnbåge med wobbler är att kasta ut och veva in wobblern med jämn hastighet.

Gös

Gös är en populär sportfisk som finns i sötvatten. Gös äter vanligtvis mindre fiskar, kräftdjur och insekter. För att fånga gös kan du använda en rad olika fiskedrag, inklusive:

 • Jigg
 • Spinner
 • Wobbler
 • Jerkbait

Jigg är ett populärt fiskedrag för gös. Jigg som efterliknar mindre fiskar eller kräftdjur kan vara särskilt effektiva för att locka gös. En vanlig teknik för att fiska gös med jigg är att kasta ut och dra in jigg över botten med en serie korta ryck.

Spinner kan också användas för att fånga gös. Spinner som efterliknar småfiskar eller kräftdjur kan vara särskilt effektiva för att locka gös. En vanlig teknik för att fiska gös med spinner är att kasta ut och veva in spinnern med jämn hastighet.

Wobblers kan också vara effektiva för att fånga gös. Wobblers som efterliknar småfiskar eller kräftdjur kan vara särskilt effektiva för att locka gös. En vanlig teknik för att fiska gös med wobbler är att kasta ut och veva in wobblern med en serie korta ryck.

Jerkbait är ett annat populärt fiskedrag för gös. Jerkbait kan imitera en skadad fisk och kan vara särskilt effektivt för att locka större gösar. En vanlig teknik för att fiska gös med jerkbait är att kasta ut och rycka tillbaka jerkbaiten med kraftfulla och korta ryck.

Sammanfattningsvis är det viktigt att tänka på vilken typ av fisk du vill fånga och vilka förhållanden som råder i vattnet när du väljer fiskedrag. Det finns en rad olika fiskedrag att välja mellan, och valet av fiskedrag kan påverka dina chanser att fånga fisken du vill ha.

Vanliga frågor om fiskedrag

Vilket fiskedrag är bäst?

Det finns inte ett enda fiskedrag som är bäst för alla situationer och fiskearter. Valet av fiskedrag beror på flera faktorer såsom typ av fisk, vattnet, tid på dygnet, årstid och personliga preferenser.

Det är viktigt att ha en god förståelse för fiskens beteende och förhållandena i vattnet för att välja det mest effektiva fiskedraget för en specifik situation. Generellt sett kan man säga att vissa fiskedrag, som jigg, spinner och wobbler, är mer allsidiga och kan användas för att fånga flera olika fiskearter i olika typer av vatten.

Vad heter olika fiskedrag?

Det finns många olika typer av fiskedrag som används för att locka och fånga fisk. Några av de vanligaste fiskedragen inkluderar jigg, wobbler, spinner, jerkbait och fiskeflugor.

Andra fiskedrag som används för att fånga fisk inkluderar skeddrag, betesfiskar, kastdrag och flugor bundna av fjädrar och hår. Varje fiskedrag har en unik design och fisketeknik, och valet av fiskedrag beror på vilken typ av fisk man vill fånga och de förhållanden som råder i vattnet.

Vilka drag till havsfiske?

För havsfiske kan man använda jigg, wobbler, pilk, poppers och skeddrag. Jigg och wobbler är effektiva för stora rovfiskar som torsk och hälleflundra. Pilk används för djupare vatten och bottenlevande fiskar.

Poppers fångar fiskar som jagar vid ytan, som tonfisk och havsabborre. Skeddrag lockar fiskar som svarar på rörelse och ljusreflektioner, såsom makrill och lax. Valet av drag beror på vilken typ av fisk man vill fånga och vilken typ av fiske man utövar.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är valet av fiskedrag en viktig faktor när du ska fiska. Genom att tänka på vilken typ av fiske du ska ägna dig åt, material, färg, storlek och form, typ av fiskedrag, krokstorlek och pris kan du välja det fiskedrag som passar just dig och ökar dina chanser att fånga fisken du vill ha.

Källor

 1. https://www.fiske.se/drag-och-beten
 2. https://fiskelivet.se/fisketips/bast-farg-pa-fiskedrag/
 3. https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1295179/FULLTEXT01.pdf
 4. https://web.fishsurfing.com/blogs/1777/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen